Management Opdracht Denkscholen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Management Opdracht Denkscholen"

Transcriptie

1 Management Opdracht Denkscholen Naomi Kappe MM1A Management

2 In het vakgebied Management kun je 6 denkscholen onderscheiden: 1. De klassieke school. 2. Human Relationschool. 3. Revisionisme. Overhoepelende scholen: 4. Systeembenadering 5. Situationele benadering. 6. Contingentie benadering. In deze opdracht laat ik zien welke kenmerken deze denkscholen hebben en wat zij hebben opgeleverd voor management bij hedendaagse bedrijven. Maar ook welke personen binnen die denkscholen een belangrijke rol hebben gespeeld. De klassieke school De klassieke school is ontstaan in Dit was in de industriele revolutie. De kenmerken van de klassieke school zijn dat de organisaties de instrumenten zijn om de doelen te bereiken. Die worden bepaald door de ondernemer, eigenaar of topbestuurder. Maar ook dat het functioneren van de organisaties rationeel zijn door bijvoorbeeld op een bepaalde manier de richtlijnen af te leiden. In deze organisatie komt de mens op de tweede plaats. Zij hebben een gesloten systeem. De top in deze organisatie verwerkt informatie, opdrachten en werk voor de lagere niveaus. De hierarchie (dit is een structuur in organisaties waarin andere mensen de baas zijn over anderen.) speelt een centrale rol binnen de organisaties. Dit heet top- down. Wat de klassieke school opleverd voor de hedendaagse management bedrijven zijn de planningtechnieken, de arbeidsanalyse, de lay- out en routing in de fabricage. Maar ook de arbeidsverdeling, organisatie vormen en de taken van de leider. Deze vormen leveren veel op voor management bedrijven omdat goede planningtechnieken nodig zijn. Een leider moet taken hebben en ook dit komt er in voor. En samenwerking en arbeidsverdeling. Het is natuurlijk niet goed als een iemand niks doet en drie mensen aan een groot project werken. Fayol is laten we zeggen, de leider van de klassieke management theorieen. Zijn belangen waren het verdelen van het werk binnen de organisatie. Maar ook discipline, want die laat de organisatie soepel werken. Stabiliteit is ook nodig om de mensen in praktijk dingen te leren. Veel van deze theorieen zijn bekend in de klassieke scholen. En er zijn natuurlijk ook meerdere theorieen. Deze vond ik het belangrijkste in een organisatie.

3 Human Relationschool De Human Relationschool bestond in 1930 tot en met In dit stukje over de Human Relationschool word er verteld wat de mens en theorieën centraal vastellen bij het bestuderen van organisaties. Dit is vooral uit de kant van de psychologie en sociologie. Ook komt de mens op de eerste plek. De mens is een groepsdier en een kei in samenwerken. Dit doen zij dan ook met plezier. In de groep is er onderling begrip en hulvaardigheid voor elkaar. Hier draait het niet alleen om het geld wat je krijgt maar ook om het werk dat je levert. Arbeidsbevrediging is belangrijk in het organisatorenteam omdat er een vrije en directe relatie word verondersteld tussen de arbeidsbevrediging en productiviteit van de werknemer. Hierarchie en groepscontrole zijn de sturings manieren van de organisatie. Het beeld van de mens binnen de organisatie is positief. De mensen die in deze organisatie werken hebben een veelheid aan behoeften. De Human Relationschool levert veel samenwerking op aan management bedrijven. Dit is een hele goede eigenschap van de organisatie omdat samenwerking echt nodig is bij grote projecten. Zo kan er onmisbaar iets fout gaan. Het sociaal beleid komt ook erg naar voren bij de management bedrijven. Dit betekend sociale vernieuwing. Werkstructuur en opkomst van de personeelsfuncties zijn ook een groot onderdeel in een management bedrijf. Kort gezegd alles draait in de Human Relationschool om de samenwerking, om het personeel en het eigen belang. De vertegenwoordiger van deze organisatie is Abraham Maslow. Hij is de man die een piramide heeft gemaakt van de menselijke behoeften die het gedrag van de mens zou verklaren binnen de organisaties. Hij staat bekend als pionier van het gedragsmatig managementperspectief. Abraham was psycholoog in Amerika en ontwikkelde humanistische psychologie. Dit is een geschikte leider voor de Human Relationschool omdat het belang in de organisatie naar de mens en hun belangen gaat. Want deze komen op de eerste plek.

4 Revisionisme Onstond in 1960 en duurde tot 1970 Het Revisionisme is een mengvorm van de klassieke school en de Human Relationschool. 1+2=3, klassieke school+human Relationschool maakt het Revisionisme. Deze organisatie zorgt ervoor dat de doelstellingen van organisatie de klassieke school en Human Relationschool parallel gaan lopen en niet meer verschillend zullen zijn. Het Revisionisme is kort gezegd, zonder moeilijkheden, een uitkomst van beide organisaties. In deze organisatie word er veel aandacht besteed aan de rechten van de mens en verdere ontwikkeling van de sociale wetgeving. Er word ook aandacht geschonken aan werkstructurering en werkoverleg. De opleidingen voor het personeel staan in het Revisionisme centraal. Een voorbeeld van een theorie is de linking- pin van Rensis Likert. Dit is een draaipunt tussen de meerderen en de ondergeschikten. De belangen van beide groepen worden in evenwicht gebracht via een vijfpunt schaal. Een volgende theorie is de managerial grid bedacht door Blake en Mouton. Een leider moet niet alleen aandacht geven aan het werk maar ook aan de medewerkers apart. Er is ook een onderscheiding tussen theorie Y en X. Bij theorie Y moet de manager het personeel vrij laten in hun werk en hun laten participeren in zijn besluiten. Bij theorie X zijn de medewerkers onwillig en absoluut niet gemotiveerd. De persoon die ik het meest geschikt vind als leider voor deze organisatie zijn Blake en Mouton. Zij hebben een prachtige theorie bedacht voor de organisatie. Met hun model voor het leidinggeven en aandacht voor de mens en de organisatie zelf, schoppen ze het voor mijn gevoel beter dan Rensis Likert en zijn Likertschaal. Als ik in de organisatie Revisionisme had gewerkt koos ik voor deze theorie.

5 Overkoepelende scholen De overkoepelende school is een organisatie die andere organisaties onder zicht heeft zoals de systeem benadering, situationele benadering en de contingentie benadering. De klassieke school en de humanrelation school zijn eenzijdig. De een richt zich teveel op een doel en de ander legt te weinig nadruk op dat ene doel. Het doel van de overkoepelende scholen is om die beide scholen te overkoepelen. Deze term is begonnen vanaf 1960 tot heden. We gaan beginnen met de systeembenadering oftewel de theorie van het systeem. Systeembenadering Deze theorie is ontstaan rond De systeembenadering legt de nadruk op de samenhang van delen van de organisatie met het totaal en ook van de organisatie en haar omgeving. De omgeving is het belangrijkste aspect binnen het bedrijf. De organisatie is onderdeel van een groter systeem à de omgeving. Zij staan daarmee in contact via de in- en output. Je kunt de systeembenadering zien als een open systeem. Feedback is erg belangrijk in deze organisatie zodat de informatie kan worden bijgestuurd als dat nodig is. De mens probeert via de organisatie van de eigen doelen, werkelijkheid te maken. Het personeel binnen deze organisatie heeft een totaliteistdenken. Dat wilt zeggen dat het denkbeeld van de mens altijd word getotaliseerd. De methode die zij gebruiken is onderzoeken. Ook heeft dit systeem zoals het Revisionisme een 1+2=3 methode. De systeembenadering leverde veel onderzoek op aan managemant bedrijven. Door dit systeem kunnen bedrijven gemakkelijker onderzoeken en werkelijkheid te maken van de doelen. Zo blijft het geen idee maar wordt het langzaam maar zeker werkelijkheid. Kenneth Boulding is de vertegenwoordiger van dit systeem. Hij was filosoof, onderwijzer, dichter en mysticus. Hij ontwikkelde de systeemhierarchie van Boulding. Hij is de bedenker van het concept psychisch kapitaal en sociaal kapitaal. Hij is de geschikte persoon omdat hij dit systeem ontwikkelde en er het meeste vanaf weet.

6 Situationele benadering Ontstond rond In situationele benaderingen wordt het gedrag van de leidinggevende gekoppeld aan het waarneembare gedrag van de medewerker. Per situatie past de leidinggevende zijn stijl van het leiding geven aan zijn werknemers aan. Ook is het gedrag beinvloeden van hun medewerkers een belangrijk ding. Door hun gedrag te observeren en door hun eigen gedrag aan te passen, is het voor de leider mogelijk zijn resultaat te voorspellen van zijn ingrijpen. De verschillende stijlen van het leidinggeven zijn: - direct - overtuigend - participerend - delegerend elke organisatie met deze benadering is uniek vanwege de methode waarmee word gewerkt. Zo is iedereen tevreden binnen het bedrijf en word er minder ruzie gemaakt. Wat de situationele benadering zo uniek maakt voor de hedendaagse bedrijven is dat er goed gewerkt voor met de leidinggevenden en het personeel zelf. Zo voorkom je snel misverstanden of gedoe op de werkvloer. Deze methode zorgt voor een erg goede sfeer en word door veel mensen denk ik graag aanbevolen. Ook kun je dan spreken van een goede samenwerking tussen het personeel. Het bedrijf die hier een perfecte leider voor is, is Ford. Omdat zij ook zo te werk gaan in hun bedrijf. En daarom is het ook een goed voorbeeld voor de organisatie.

7 Contingente benadering Dit systeem is vanaf 1980 ontstaan en nog steeds draaiende. De kenmerken van dit systeem zijn dat zij te werk gaan als de klassieke school en de situationele benadering. Dit is weer een mengvorm (1+5=6) De wetmatigheden zijn alleen van toepassing in bepaalde situaties. Dit maakt het een vorm van de situationele benadering. Kenmerken hiervan zijn: De contingente benadering heeft zijn eigen omgeving. In de omgevingen worden specifieke factoren opgespoord en vervolgens word er naar gekeken wat hun invloed daarop is. De relaties binnen de organisatie zijn veelzijdig met de omgeving. De kern van het contingentie denken ligt in het ontdekken van de optimale relatie tussen omgeving en organisatie. Dit is een if then - relatie. Als de omgeving bepaalde kenmerken heeft dan moet er op een bepaalde manier voor worden georganiseerd teneinde de doelstellingen van de organisatie te realiseren. There is no best way to organize! Wat dit systeem goed maakt voor de huidige bedrijven is dat er goed word gekeken naar de omgeving. Je kunt wel van alles gaan organiseren maar dan moet je wel weten wat er afspeelt in die omgeving, wat er gebeurd, of er nog specifieke dingen zijn die je erover moet weten. Je moet het altijd bestuderen. Dus onderzoek naar de omgeving heeft zeker iets goeds opgeleverd voor de management bedrijven van nu. De persoon die hier goed voorbeeld van is, is Joan Woodward. Zij was een britse professor in de organisatie sociologie. Joan was een pionier voor onderzoek in organisatiestructuren. Ze deelde de succesvolle organisaties op in drie delen: Unit gebaseerd, Mass gebaseerd en Continu afhankelijk. Zij werke nog voor het ministerie van Arbeid en daarna kreeg zij door het werk dat zij leverde een uitnodiging voor de Magnificent Seven (de top 7 organisatie theoretici). Deze bekendheid was zeldzaam voor een vrouw in die periode.

8 De denkschool die mij het meeste aantrekt is de Human Relationschool omdat de mens een groepsdier is en op de eerste plek komt. Dat vind ik belangrijk maar ook dat geld niet een rol speelt binnen de organisatie. Ik vind dit een goede denkschool omdat de mensen goed kunnen samenwerken. Het gaat positief en ze hebben er plezier is. Tuurlijk zitten er in de andere denkscholen ook puntjes die heel goed waren maar deze vind ik toch wel het beste. Je bereikt veel met samenwerken en levert bijna altijd klasse werk.

Denkscholen in de organisatiekunde

Denkscholen in de organisatiekunde Denkscholen in de organisatiekunde Er zijn 6 denkscholen te onderscheiden in het vakgebied management waarvan er 3 vallen onder overkoepelende scholen dit zijn: 1 Klassikale school 2 Human Relation school

Nadere informatie

Geschiedenis van leidinggevende stijlen

Geschiedenis van leidinggevende stijlen Geschiedenis van leidinggevende stijlen Aan het begin van de vorige eeuw zijn de eerste theorieën over management en leiderschap geformuleerd. Tegen de achtergrond van de industriële revolutie stonden

Nadere informatie

Bedrijfskunde (BDKVPAVF03) Les 1: introductie

Bedrijfskunde (BDKVPAVF03) Les 1: introductie Bedrijfskunde (BDKVPAVF03) Les 1: introductie Ten eerste... Welkom Planning Toetsing Literatuur Leerdoelen Website Waarom bedrijfskunde? Het vak bedrijfskunde geeft een oriëntatie op het vakgebied Management

Nadere informatie

Communicatie: Corporate identity- mix

Communicatie: Corporate identity- mix Communicatie: Corporate identity- mix Auteur: Birkigt & Stadler Persoonlijkheid: Het geen de organisatie karakteriseert. (ziel van het bedrijf) Gedrag: Dagelijkse handelingen van medewerkers, omgaan met

Nadere informatie

Middle Management. Inhoudsopgave. Les 1. Les 3. Les 2. Les 4. Organisaties, een inleiding. Organisaties en hun omgeving (meso - macro)

Middle Management. Inhoudsopgave. Les 1. Les 3. Les 2. Les 4. Organisaties, een inleiding. Organisaties en hun omgeving (meso - macro) Middle Management Inhoudsopgave Les 1 Organisaties, een inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Management 1.3 Managementniveaus en besluitvorming 1.4 Vakgebied management en organisatie 1.5 Bedrijfsprocessen en toegevoegde

Nadere informatie

Middle Management NEMAS

Middle Management NEMAS Middle Management NEMAS Editie 2015 Morel Opleiding en Training B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze

Nadere informatie

Luc Aelen Pascal de Bruijn Dennis Dierx Sven Drissen Jorn Lutters Mark Peggen

Luc Aelen Pascal de Bruijn Dennis Dierx Sven Drissen Jorn Lutters Mark Peggen Denken over organisatie en management Luc Aelen Pascal de Bruijn Dennis Dierx Sven Drissen Jorn Lutters Mark Peggen Historische Denkrichtingen Niccolo Machiavelli / Adam Smith Scientific Management General

Nadere informatie

Verantwoording bij de zevende druk V Over de auteurs VII Inleiding 1

Verantwoording bij de zevende druk V Over de auteurs VII Inleiding 1 Inhoud Verantwoording bij de zevende druk V Over de auteurs VII Inleiding 1 1 Denken over organisatie en management 5 1.1 Introductie 6 1.2 Ontstaan van het vakgebied 7 1.3 Ontwikkeling van handel en ontstaan

Nadere informatie

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen.

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Management P1 Auteurs: André Weber en Aldert Doelen. Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Organiseren: een aantal mensen dat zich als eenheid

Nadere informatie

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder Samenvatting door een scholier 823 woorden 23 januari 2013 4,9 8 keer beoordeeld Vak M&O criteria organisaties onderscheiden: - grootte: omzet of aantal personeel - product of output: goederen of diensten

Nadere informatie

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Management Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Alles wat we leren wordt gedaan vanuit het 7S- model van McKinsey, dit model is gebaseerd op de 500 beste bedrijven over de wereld.

Nadere informatie

Situationeel leiding geven. Dr. Paul Hersey (Center for Leadership Studies, California, USA)

Situationeel leiding geven. Dr. Paul Hersey (Center for Leadership Studies, California, USA) Vraag vooraf: wat is je (natuurlijke) stijl van leiding geven? Door wie of wat wordt deze bepaald? Vragenlijst leiderschapsstijlen De effectiviteit van de leider is afhankelijk van de wisselwerking tussen

Nadere informatie

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting door Wietske 861 woorden 31 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak M&O 1.1 Waarom een eigen bedrijf? Motieven om een eigen bedrijf op te richten Je kunt moeilijk werken

Nadere informatie

Thema 4. Leiding geven, plannen en controleren

Thema 4. Leiding geven, plannen en controleren Thema 4 Leiding geven, plannen en controleren 1. Controleren Het controleproces bestaat uit 3 fasen 1 2. Leiding geven Bron: De Tijd (20/11/2014) a) Leiderschap is het vermogen om groepen of individuen

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER 2015 12.30-14.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Organisatie & Management Maandag 14 december 2015 B / 6 2015 NGO-ENS

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Samenvatting M&O H5; Leiderschap

Samenvatting M&O H5; Leiderschap Samenvatting M&O H5; Leiderschap Samenvatting door K. 1839 woorden 29 oktober 2016 7,6 5 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H5; Leiderschap 5.1 Omspanningsvermogen en spanwijdte Managers zijn er

Nadere informatie

Oefenvragen Ondernemerskunde A - Leiderschap & motivatie

Oefenvragen Ondernemerskunde A - Leiderschap & motivatie Oefenvragen Ondernemerskunde A - Leiderschap & motivatie 1. Als mensen handelen, naar welk beeld handelen zij dan? A. Vanuit de werkelijkheid zoals anderen die denken te zien. B. Zij handelen vanuit de

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Ontdek de kracht van feedback! 160+ uitgewerkte voorbeeldvragen 13 thema s Versie 5.00 Email: info@voorbeeldtevredenheidsonderzoek.nl www.voorbeeldtevredenheidsonderzoek.nl

Nadere informatie

Safety Leadership. veiligheid als de meest krachtige impuls voor cultuurverandering. HRO leiderschap conferentie 7 april 2019

Safety Leadership. veiligheid als de meest krachtige impuls voor cultuurverandering. HRO leiderschap conferentie 7 april 2019 Safety Leadership veiligheid als de meest krachtige impuls voor cultuurverandering HRO leiderschap conferentie 7 april 2019 Wat komt aan bod? Voorstellen & vragen / behoeftes Wat doet Alfabeeld veiligheid

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 5

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 5 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 5 Samenvatting door een scholier 1791 woorden 6 juli 2008 8,2 49 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O - H1 H2 H3 H4 en H5 Organisatie: - Een

Nadere informatie

De belangrijkste historische ontwikkelingen/stromingen met betrekking tot organisaties: Scientific management =

De belangrijkste historische ontwikkelingen/stromingen met betrekking tot organisaties: Scientific management = Samenvatting door K11 2233 woorden 8 november 2015 5,4 1 keer beoordeeld Vak M&O H4; Organisaties en besluitvorming 4.1 Organisatietheorieën Organisaties vertonen verschillen en overeenkomsten. De overeenkomsten

Nadere informatie

7,7. Samenvatting door een scholier 1976 woorden 13 juni keer beoordeeld

7,7. Samenvatting door een scholier 1976 woorden 13 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1976 woorden 13 juni 2011 7,7 61 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O In Balans Hoofdstuk 4 4.1 Organisatietheorieën Scientific management - Taylor - Juiste persoon

Nadere informatie

Les 1. Inleiding effectief leiderschap

Les 1. Inleiding effectief leiderschap Inleiding Leiderschap is de goede dingen doen, management is de dingen goed doen. P. Drucker Hartelijk welkom bij het 1op1 programma Effectief Leiderschap. Zoals de titel van het programma al suggereert,

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de uitvoering van het alledaagse werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie

5. Welke stijl van leidinggeven, volgens het model van Situatiegericht Leiderschap, hoort bij onderstaande uitspraak?

5. Welke stijl van leidinggeven, volgens het model van Situatiegericht Leiderschap, hoort bij onderstaande uitspraak? Oefenvragen Middle Management A Module Leiderschap 1. Welke stijl van leidinggeven wordt bedoeld met het kernbegrip 'De kunst van het loslaten'? A. Uitleggen. B. Instrueren. C. Stimuleren. D. Delegeren.

Nadere informatie

M&O Samenvatting Organisatie & Personeel

M&O Samenvatting Organisatie & Personeel Hoofdstuk 1 Organisaties en Organisatiestructuren Organisatie: Een samenwerkingsverband van mensen gericht op één of meerdere doelstelling Organiseren: het scheppen van verhoudingen tussen de beschikbare

Nadere informatie

Rapport voor: Connie Cultuur. Datum invoer 07-06 - 2011. info@onlinetalentmanager.com. 1 Online Talent Manager Connie Cultuur / OXNQE

Rapport voor: Connie Cultuur. Datum invoer 07-06 - 2011. info@onlinetalentmanager.com. 1 Online Talent Manager Connie Cultuur / OXNQE Rapport voor: Connie Cultuur Datum invoer 07-06 - 2011 E-mail info@onlinetalentmanager.com 1 Online Talent Manager Connie Cultuur / OXNQE Inleiding U heeft online een (aantal) test(s) van Online Talent

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Ontdek de kracht van feedback! 160+ uitgewerkte voorbeeldvragen 13 thema s Versie 5.00 Email: info@voorbeeldtevredenheidsonderzoek.nl www.voorbeeldtevredenheidsonderzoek.nl

Nadere informatie

Het aanreiken van zoveel mogelijk praktische tips en instrumenten op het gebied van Projectmanagement

Het aanreiken van zoveel mogelijk praktische tips en instrumenten op het gebied van Projectmanagement Het aanreiken van zoveel mogelijk praktische tips en instrumenten op het gebied van Projectmanagement 1 2 In 3 kwartier Oorzaak van demotivatie Wat is motivatie Wensen+Behoeften+Motivatie Theorie van Maslow

Nadere informatie

Zelfbewustzijn: een introductie. Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven.

Zelfbewustzijn: een introductie. Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven. Zelfbewustzijn: een introductie Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven www.themyersbriggs.com Maak je leven beter Denk je dat je meer van je tijd zou kunnen genieten? Gebruik jij je sterke

Nadere informatie

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI)

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het zelfbeoordelingsformulier Het doel van deze evaluatie is om u te helpen bij het bepalen van de belangrijkste aandachtsvelden van uw leidinggevende

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

MANAGEMENT EN ORGANISATIE / 01

MANAGEMENT EN ORGANISATIE / 01 MANAGEMENT EN ORGANISATIE / 01 MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 Wat is dat: organisatie, management? M Organisatie: F

Nadere informatie

Groeien naar arbeidsparticipatie

Groeien naar arbeidsparticipatie Groeien naar arbeidsparticipatie Over praktijk en effectiviteit Prof. dr. Roland W.B. Blonk Agenda Even voorstellen Arbeidsparticipatie, reïntegratie en effectiviteit Kennisontwikkeling en kennisdeling:

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Modern Leidinggeven. Nederlandse Vereniging voor biomedisch Laboratoriummedewerkers. Martine Ferment 17 april 2013 Veldhoven

Modern Leidinggeven. Nederlandse Vereniging voor biomedisch Laboratoriummedewerkers. Martine Ferment 17 april 2013 Veldhoven Modern Leidinggeven Nederlandse Vereniging voor biomedisch Laboratoriummedewerkers Martine Ferment 17 april 2013 Veldhoven Even voorstellen Martine Ferment Opleiding: logopedist, organisatiekundige, informaticus

Nadere informatie

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Augustus 2011 Waar werknemers onderdeel zijn van een organisatie, wordt beoordeeld.

Nadere informatie

Leiderschap in verandering

Leiderschap in verandering Leiderschap in verandering Collegereeks verandermanagement Focus Conferences, 9 februari 2010 Prof. dr. Jaap Boonstra Sioo/UvA Inhoud Management van verandering - Kijken naar organiseren en veranderen

Nadere informatie

Opleiding Systemische Burn-out Preventie

Opleiding Systemische Burn-out Preventie Opleiding Systemische Burn-out Preventie Onmisbaar voor iedereen die werkt met burn-out in een organisatie. Écht zinvol werk leveren rond burn-out. OPLEIDING SYSTEMISCH ORGANISATIE MANAGEMENT Het doel

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

7S Model (McKinsey) Ondersteuning bij het uitvoeren. van een analyse van een interne organisatie

7S Model (McKinsey) Ondersteuning bij het uitvoeren. van een analyse van een interne organisatie 7S Model (McKinsey) Ondersteuning bij het uitvoeren van een analyse van een interne organisatie 1 7S model McKinsey Het McKinsey 7S model is een managementmodel om een interne analyse te maken. McKinsey

Nadere informatie

Moduleopdracht Management en Organisatie

Moduleopdracht Management en Organisatie Naam : N. Doornink Studentnummer : 4387824 Datum : zondag 9 februari 2014 Opleiding : MBO Management en Organisatie Module : Management en Organisatie Docent : De heer H. Kippersluis Voorwoord ----- Sinds

Nadere informatie

De Psycholoog van Arbeid en Gezondheid Actief begeleiden van gezond werken

De Psycholoog van Arbeid en Gezondheid Actief begeleiden van gezond werken De Psycholoog van Arbeid en Gezondheid Actief begeleiden van gezond werken De Psycholoog van Arbeid en Gezondheid Een groot deel van ons leven besteden we aan werk. Werk is volgens de filosoof Achterhuis

Nadere informatie

% verandering vraag % verandering inkomen

% verandering vraag % verandering inkomen Kennisportfolio Inhoud Kennisportfolio Blok P1 Algemene Economie (micro) Model Participanten en omgevingsfactoren Dit model is te gebruiken voor extern en interne analyse. Theorie Economie Hiermee is te

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de alledaagse uitvoering van het werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie

Hoe wij uw organisatie verjongen! Anders Denken Anders Doen. Speelruimte Energie Trots

Hoe wij uw organisatie verjongen! Anders Denken Anders Doen. Speelruimte Energie Trots Hoe wij uw organisatie verjongen! Anders Denken Anders Doen. Over Vitalavie Waarom de reis. Verleden Heden Top Down Bottom up 60% deelname 100% deelname Deelnemer Eigenaar Bedenker Creator Mismatch Match

Nadere informatie

De wereld achter onbenut vermogen

De wereld achter onbenut vermogen De wereld achter onbenut vermogen Goed voor de zaak en goed voor jezelf Op zoek naar een vitale organisatie U werkt, uw collega s en medewerkers werken. Dus het werkt zou u bijna denken. Maar ergens voelt

Nadere informatie

Programma. Situationeel leiderschap

Programma. Situationeel leiderschap ondersteunend gedrag Programma Terugblikken op de achtste bijeenkomst Situationeel leiderschap Leiderschapsdiagram Schillenmodel leiderschap Beïnvloedingsstijlen Intervisie Situationeel leiderschap hoog

Nadere informatie

Het uur van de waarheid

Het uur van de waarheid BDO ONDERZOEK VERANDERCAPACITEIT GEMEENTEN Het uur van de waarheid Integrale uitvoering Participatiewet bij SW/SD; hoe vergroot je de verandercapaciteit? Saar Spanjaard, algemeen directeur Avres Anton

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leidinggevende*: er zijn 6 hoofdrollen geïdentificeerd voor de leidinggevende en 3 niveaus van leiderschap, te weten strategisch, tactisch en operationeel.

Nadere informatie

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI)

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Marloes de Ruiter en Marcel Dopper 16 juni 2015 Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Geen kwaliteitsdossier voor het archief of het certificaat, maar een Kwaliteitskaart

Nadere informatie

Managers op school. onderwijs in beweging. Najaarsconferentie Stichting Werkkring 8 november 2012 Thema: inspireren tot leren!

Managers op school. onderwijs in beweging. Najaarsconferentie Stichting Werkkring 8 november 2012 Thema: inspireren tot leren! Managers op school onderwijs in beweging Najaarsconferentie Stichting Werkkring 8 november 2012 Thema: inspireren tot leren! Leo van den Brom lbrom@pileum.nl Management volgens Mintzberg Large institutions

Nadere informatie

WIE IS DE BAAS IN. CONTACT Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact

WIE IS DE BAAS IN. CONTACT Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact Baas in Contact 2018 Het onderzoek naar de meest aantrekkelijke werkgever in klantcontact Respons Baas in Contact 2018 Aantal respondenten:

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R INTERNE ORGANISATIE

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R INTERNE ORGANISATIE MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Een organisatie is elk samenwerkingsverband waarbinnen mensen bewust relaties met

Nadere informatie

Iedereen sterk. Zo stimuleer je innovatief gedrag en eigenaarschap van medewerkers

Iedereen sterk. Zo stimuleer je innovatief gedrag en eigenaarschap van medewerkers Iedereen sterk Zo stimuleer je innovatief gedrag en eigenaarschap van medewerkers JANUARI 2016 Veranderen moet veranderen Verandering is in veel gevallen een top-down proces. Bestuur en management signaleren

Nadere informatie

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen Zinthese Plus is een bureau gespecialiseerd in het gedrag van mensen in hun werkomgeving.

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015 MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN Ruysdael onderzoek 2015 Succes maak je samen Ruysdael is gespecialiseerd in innovatie van mens en organisatie. Vanuit de overtuiging dat je samen duurzame meerwaarde creëert.

Nadere informatie

Schaf het beoordelingsgesprek. (Leona Aarsen)

Schaf het beoordelingsgesprek. (Leona Aarsen) Schaf het beoordelingsgesprek af! (Leona Aarsen) johan. moeys @ abt. be Er is de laatste tijd veel commotie over beoordelingsgesprekken. Zowel in de gedrukte als de digitale media worden ze genadeloos

Nadere informatie

Onderwerp: Systeemkunde Toepassingen bij het visualiseren van kennis.

Onderwerp: Systeemkunde Toepassingen bij het visualiseren van kennis. je Onderwerp: Systeemkunde Inhoud: Toepassingen bij het visualiseren van kennis. Omvang: 6 pag. Publicatiedatum: 10 juni 2013 Auteur: Goost Info: Voor plannen, organisatiebeelden en voorbeelden in het

Nadere informatie

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman t Nieuwe teams met nieuwe taken Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman i t Teams Zelfsturende teams Zelforganiserende teams Resultaatverantwoordelijke teams Autonome teams Zelf doen teams Bij

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 4 t/m 8

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 4 t/m 8 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 4 t/m 8 Samenvatting door een scholier 2875 woorden 13 mei 2012 6 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans 4.1 Objectieveproductienormen: normen worden

Nadere informatie

Mijn visie op leren. Een driedaags leertraject

Mijn visie op leren. Een driedaags leertraject Mijn visie op leren Opleidingen rond coachen en leidinggeven impliceren het bijbrengen van een aantal theoretische inzichten, maar leiden pas écht tot verandering als mensen uitgedaagd worden om fundamenteel

Nadere informatie

Basiskennis Management

Basiskennis Management Basiskennis Management Inhoudsopgave Les 1 Management: besturing en macht 1.1 Inleidin 1.2 Management algemeen 1.3 Managementniveaus 1.4 Bestuursproces 1.5 Taken van managers 1.6 Omgaan met macht 1.7 Samenvatting

Nadere informatie

United We Stand Meer aandacht voor elkaar

United We Stand Meer aandacht voor elkaar United We Stand Meer aandacht voor elkaar Hein van Steenis Uitgever: Calbona Dit boekje is gebaseerd op ideeën uit mijn boeken Weerbaar in een woelige wereld (pseudoniem Rein Steenhuis) en Veranderen is

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Situationeel leidinggeven

Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven Inleiding Situationeel leidinggeven wil zeggen dat leidinggeven dat de manager zijn/haar stijl moet aanpassen aan de eisen van de situatie. Inschattingsvermogen en flexibiliteit

Nadere informatie

Motieven en persoonlijkheid. Waarom doen mensen de dingen die ze doen?

Motieven en persoonlijkheid. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motieven en persoonlijkheid Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motivatie psychologen vragen: Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motivatiepsychologen zoeken naar de motieven, de drijfveren

Nadere informatie

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht!

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! Thales HR-dag 24 september 2015 Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! De oplossing vind je nooit op het niveau van het probleem zelf Waar of Niet Waar? De kracht van systemische (organisatie)

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons april 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons april 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons april 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager op

Nadere informatie

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM Trefwoorden Leiderschapsstijl Leidinggeven Verzuim JORINDE MOEKE SITUATIONEEL LEIDERSCHAP EN VERZUIM Waarom wordt er binnen het ene bedrijf of op die ene afdeling veel meer verzuimd dan bij een andere

Nadere informatie

PLE SCH BV Coaching, Consultancy en Conflictoplossing

PLE SCH BV Coaching, Consultancy en Conflictoplossing PLE SCH BV Coaching, Consultancy en Conflictoplossing In company Workshop Inspirerend Leiderschap Een workshop voor leidinggevenden die authentiek contact willen met de bronnen van persoonlijk leiderschap

Nadere informatie

De uitvinder van het wiel leverde slechts een enkel bouwsteentje

De uitvinder van het wiel leverde slechts een enkel bouwsteentje De uitvinder van het wiel leverde slechts een enkel bouwsteentje Juist die vervolginnovaties maken het verschil. 6 - nooit af Hoofdstuk 1 proloog YOU AIN T SEEN NOTHIN YET! ( titel van een nummer 1-hit

Nadere informatie

Werken met jouw eigen omgangsstijl

Werken met jouw eigen omgangsstijl Brandon in het nieuws... Werken met jouw eigen omgangsstijl Arno Willems, GZ-psycholoog MFCG awillems@koraalgroep.nl 06-51396341 Begeleiderscongres oktober 2011 1 Begeleiderscongres oktober 2011 2 Meningen

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 4 maart 2016

8 keer beoordeeld 4 maart 2016 5,8 Samenvatting door Vera 2165 woorden 8 keer beoordeeld 4 maart 2016 Vak M&O 3.1 Organisaties Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen met een blijvend karakter gericht op het bereiken

Nadere informatie

Toolboxmeeting Veiligheid kent geen tijd

Toolboxmeeting Veiligheid kent geen tijd Toolboxmeeting Veiligheid kent geen tijd Al zolang als er mensen werken, gebeuren er ongelukken. Door de eeuwen heen neemt dat aantal gelukkig wel af. Dat komt door betere techniek, betere organisatie,

Nadere informatie

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VAN WAAR KOMT VERTROUWEN? De EU markt (economisch): groei staat onder druk Voor het eerst sinds jaren Oorzaken? Opvoeding? Opleiding? Economie? Waarom?

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

De mindset van een verbinder Focus op balans, afstemming en integratie

De mindset van een verbinder Focus op balans, afstemming en integratie De mindset van een verbinder Focus op balans, afstemming en integratie Zou je door een andere focus en een andere manier van denken de kans op succes kunnen verhogen? In het praktijkonderzoek verschil

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

Basiskennis Management NEMAS

Basiskennis Management NEMAS Basiskennis Management NEMAS Editie 2015 Morel Opleiding en Training B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Verandermanagement 6. Module Leadership 7. Module Ethiek 8. Module Strategie & Beleid 9.

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Verandermanagement 6. Module Leadership 7. Module Ethiek 8. Module Strategie & Beleid 9. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Verandermanagement 6 Module Leadership 7 Module Ethiek 8 Module Strategie & Beleid 9 Rooster 10 Opleidingskosten 10 Netherlands Business Academy Postbus 6546

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Verandering: Een kans of bedreiging? Laat je het los, of neem je de leiding?

Verandering: Een kans of bedreiging? Laat je het los, of neem je de leiding? Verandering: Een kans of bedreiging? Laat je het los, of neem je de leiding? Mijn ouders werken al mijn hele leven lang op het gemeentehuis. Aan de keukentafel hoorde ik vaak hun gesprekken over reorganisaties,

Nadere informatie

Financiën & Control Leeraanbod 2016

Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën en Control is in regio West-Brabant door de deelnemende gemeenten als een cruciale functie benoemd. Dat wil zeggen dat vacatures moeilijk invulbaar zijn, met

Nadere informatie

Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar

Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar 1 2015-2016 Voorwoord Met het maken van dit kennisportfolio ga ik mijn eigen databank aanmaken met daarin een overzicht van de modellen en theorieën die ik op school

Nadere informatie

Smartfeedback.

Smartfeedback. Inhoud Topsport 3 Wat is Smartfeedback 4 Filosofie 5 Topsport In de sport wordt succes bepaald door de kwaliteiten van de sporters. Daarom investeren topsporters continu in hun eigen ontwikkeling. Dit

Nadere informatie

Netherlands Business Academy. Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005 05. info@nlba.nl www.nlba.nl

Netherlands Business Academy. Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005 05. info@nlba.nl www.nlba.nl 1 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802 HM Breda T. +31 (0)76-82 005 05 info@nlba.nl www.nlba.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Verandermanagement 6 Module Leadership 7 Module

Nadere informatie

De plannen zijn gericht op werving, begeleiding en uitstroom. (nieuw personeel, behouden personeel en afvloeiing personeel.)

De plannen zijn gericht op werving, begeleiding en uitstroom. (nieuw personeel, behouden personeel en afvloeiing personeel.) Samenvatting door K11 1101 woorden 29 oktober 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H8; Personeelsbeleid 8.1 Sociaal beleid In een organisatie treffen we verschillende soorten beleid aan.

Nadere informatie

Performance Management: Nieuwe Stijl

Performance Management: Nieuwe Stijl Van prestatiedoelen naar intrinsieke motivatie Performance Management: Nieuwe Stijl HR Live 2017 En wie zijn wij? Roxane Vercauteren Performance management gaat niet over je salaris maar over je ontwikkeling!

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger!

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Vooraf Psychisch verzuim Problemen. Op het werk of privé. Die Psychisch verzuim is ziekteverzuim vanwege hebben we allemaal wel eens. Uw psychische

Nadere informatie

Geen inzet op maat, zonder performance management op maat. VakEvent Inzet Op Maat Ber Damen, Den Haag, 20 november 2017

Geen inzet op maat, zonder performance management op maat. VakEvent Inzet Op Maat Ber Damen, Den Haag, 20 november 2017 Geen inzet op maat, zonder performance management op maat VakEvent Inzet Op Maat Ber Damen, Den Haag, 20 november 2017 Inhoud 1 Waarom is het een thema? 2 Wat werkte vroeger? 3 Wat werkt vandaag? 4 Het

Nadere informatie