MEETSTANDEN VIJFDE LEERJAAR. 1) Vergelijk de lengte van de reuzenworst met de elektrische verlengkabel. Eerst schatten, dan meten en dan noteren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEETSTANDEN VIJFDE LEERJAAR. 1) Vergelijk de lengte van de reuzenworst met de elektrische verlengkabel. Eerst schatten, dan meten en dan noteren."

Transcriptie

1 Opdracht 1 ZRM, elektrisch verlengsnoer, meterstok, lintmeter van 1 m, meetlat, touw van ongeveer 10 cm. Record Op 18 december 1996 hebben veertien medewerkers van UNOX in Nederland een worst gefabriceerd met een lengte van 216,36 m en een diameter van 6,5 cm. In de worst werd 1200 kg vulling of deeg verwerkt, wat overeenkomt met het vlees van 25 varkens. De reuzenworst is na een verblijf van zeven uur in de rookkast* onder de 800 personeelsleden verdeeld. * rookkast = apparaat om vlees in te roken. Roken is een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Opdracht: 1) Vergelijk de lengte van de reuzenworst met de elektrische verlengkabel. Eerst schatten, dan meten en dan noteren. Reuzenworst verlengsnoer Lengte Gegevens uit de tekst Ik schat Ik meet... Diameter... 2) Zoek het verschil in lengte van de reuzenworst met de elektrische verlengkabel. Het verschil in lengte is... 3) Vergelijk het gewicht van de reuzenworst met een gewicht dat je kent. Het gewicht van de reuzenworst komt ongeveer overeen met het gewicht van ) Vergelijk de lengte van de reuzenworst met een afstand die je kent uit de omgeving van de school. De reuzenworst heeft dezelfde afstand van tot.. 5) Wat is je mening bij dit record?

2 Opdracht 2 : rollint van 10 m, lappen stof van 1 vierkante meter groot, gekleurd A4-blad, ZRM Record: In Bangkok, de hoofdstad van Thailand, kun je gaan eten in het grootste restaurant ter wereld, de Royal Dragon of Koninklijke Draak. Het restaurant telt 5000 zitplaatsen. Omdat de eetzaal meer dan m² groot is, draagt het personeel rollerskates. Opdracht: 1) Vergelijk de oppervlakte van dit restaurant met de oppervlakte van de eetzaal. Eerst schatten, dan meten en dan noteren. Restaurant Eetzaal Gegevens uit de tekst Ik schat Ik meet Oppervlakte... Lengte:. Breedte:.. Oppervlakte:.. Lengte: Breedte:.. Oppervlakte:.. 2) Zoek het verschil in oppervlakte van de het restaurant met de eetzaal. Het verschil in oppervlakte is... 3) Schat mensen komt overeen met ongeveer. keer alle kinderen van onze klas mensen komt overeen met ongeveer. keer alle kinderen van onze school.

3 Opdracht 3 MEETSTANDEN VIJFDE LEERJAAR plastic dozen van verschillende inhoud en vorm maatbeker, flessen van verschillende inhoud emmer water, dweil, ZRM Record: Een ijstaart van 1560 liter met een diameter van 1,70 m en een hoogte van 1,75 m werd op 10 mei 1997 in een enorme truck aangevoerd op de markt van Valkenswaard in Nederland. Volgens de eigenaar konden uit de ijstaart, die bestond uit 1480 liter vanilleroomijs, 80 l aardbeienijs en 15 kg chocoladesnippers, zeker ijsjes geschept worden. De massaal toegestroomde jeugd bracht het tot de consumptie van 5000 ijsjes. De rest van de taart, 1300 liter, verdween in bakken en emmers naar de vrieskisten van de fabriek. (-12 C) Opdracht: 1) Hoe groot is de inhoud van deze verschillende diepvriesdozen? Eerst schatten, dan meten en dan noteren. Inhoud of volume Ik schat Ik meet Doos 1 Doos 2 Doos 3 Doos 4 2) Hoeveel bleef er van de taart over?. 3) Bereken hoeveel dozen je van elke soort je zou nodig hebben om overschot van de ijstaart te bewaren.. X doos 1 of. X doos 2 of. X doos 3 of. X doos 4. 4) Welke doos zou jij gebruiken om het ijs te bewaren? Waarom?

4 Opdracht 4 keukenweegschaal, ZRM weegschaal, gewichten, vouwmeter, meetlat, lintmeter, reclameblaadje, wortel, snijboon, citroen Record: In 1996 werd: - een wortel uit de grond gehaald van 7,13 kg door Bernard Lavery uit Groot-Brittannië - een snijboon gekweekt van 121,9 cm door H. Hurley uit de Verenigde Staten. In 1983 werd: - een citroen van de boom gehaald van 3,88 kg door Charlotte en Donald Knutzen. Opdracht 1) Vergelijk het gewicht of de afmetingen van de reuzenexemplaren met de exemplaren die wij gewoon zijn. Reuzenexemplaren Gewone exemplaren Wortel (gewicht) Citroen (gewicht) Boon (lengte) Gegevens uit de tekst ik schat ik meet ) Zoek het verschil in gewicht of lengte - tussen de gewone wortel en de reuzenwortel: tussen de gewone citroen en de reuzencitroen:... - tussen de gewone boon en de reuzenboon:.. 3) a. Zoek in het reclameblaadje de prijs van 1 kg wortelen.. b. Hoeveel zouden twee reuzenwortelen kosten in de winkel?....

5 Opdracht 5 MEETSTANDEN VIJFDE LEERJAAR Gewone frietzak, aardappel, keukenweegschaal, meetlat, meterstok, lintmeter, ZRM Record De mensen van Kelmis maakten de grootste zak frieten van de wereld. Kelmis is een gemeente aan de grens met Duitsland. Het record werd gehaald op 28 juni De zak was 3,5 meter hoog. Er gingen 1200 kilogram aardappelen in. Opdracht 1) Vergelijk de lengte van de recordfrietzak met een gewone frietzak Eerst schatten voor je de gewone frietzak gaat meten. Record friet Gewone friet Lengte frietzak Gegevens uit de tekst ik schat ik meet 2) Gewicht van één aardappel: Ik schat:.. Ik weeg:.. Hoeveel kg aardappelen werden er voor de recordfriet gebruikt?.. Hoeveel stuks aardappelen hebben ze (ongeveer) gebruikt?.. 5) Een gewoon pak friet (250 g) kost in de frituur gemiddeld 1,80. - Wat is de kostprijs per kg? Hoeveel zouden de mensen van Kelmis verdienen als ze de reuzefriet zouden verkopen? Hoeveel mensen zouden een gewone portie kunnen eten van deze reuzefriet?.... 6) Waar zou deze reuzenfriet voor gebruikt kunnen worden?.

6 Opdracht 6 glazen van verschillende inhoud maatbeker emmer water, dweil of handdoek ZRM Record: De grootste milkshake die ooit is bereid, had een inhoud van liter en smaakte naar aardbeien. De drank werd bereid in Groot- Brittannië, op 18 augustus 1996 Opdracht 1) Welke hoeveelheid milkshake kan er in elk normaal gevuld glas? Eerst schatten, dan meten en noteren. Inhoud of volume Ik schat Ik meet Glas 1 Glas 2 Glas 3 Glas 4 2) Welke inhoud had de reuzenmilkshake?. 3) Hoeveel glazen van elk formaat je kan vullen met de milkshake?. X glas 1 of. X glas 2 of. X glas 3 of. X glas 4. 4) Wat vind je van deze reuzenmilkshake? Je kan ook nog een eigen mening toevoegen. O goed voor het wereldrecordboek O verspilling van tijd en geld. O Ik zou zeker een glaasje willen proeven van de milkshake O

7 Activiteit Meetstands Keukenpieten Datum 5A: 23 november B: 24 novebmer C: 25 november D: 4 december 2009 Zie uitgeschreven les / werkbladen Doel Zelfevaluatie GOK Evaluatie concrete actie 1. Product / proces (aankruisen wat van toepassing is) 1.1 Wordt het doel van de actie bereikt? Helemaal wel Eerder wel Eerder niet Helemaal niet 1.2 Kon de actie binnen de voorziene tijd worden uitgevoerd? 1.3 Levert deze actie een bijdrage tot de gelijke kansen van de leerlingen? Helemaal wel Helemaal wel Eerder wel Eerder niet Helemaal niet Eerder wel Eerder niet Helemaal niet 2. Welk is het zichtbaar effect van deze actie? (Toetsen, eindproducten, evaluatiegesprekken, LVS, vorderingen, Diocesane toetsen, foutenanalyses, gesprekken met leerlingen, gesprekken met ouders, vragenlijsten, verslagen MDO, leerlingenwerk, foto s, klasdagboek, observaties, reacties lln, ) Taalvaardigheid... Diversiteit (interactief werken) Opvolging van de activiteit? Houden (wat loopt er goed? Waaraan merk is dat? Waaraan wijt ik dat?) Lossen (wat loopt er fout? Waaraan merk is dat? Waaraan wijt ik dat) Houden en bijsturen (Hoe wil ik het? Welk resultaat wil ik? Hoe ga ik het aanpakken?) - De leerlingen mogen bij alle opdrachten hun ZRM gebruiken. - Opdrachten lezen: het merendeel van de leerlingen beginnen zomaar. Misschien werken zoals juf. Daniëlle: onderstrepen van de gegevens in het record? - Herleidingen: erg moeilijk! 250 ml = 0,25 l Misschien vooraf even opfrissen? - schatten gewicht en lengte: zeker in de klas op terugkomen of vooraf bespreken. - Opdracht 4: zie aanpassingen - Opdracht 5: afwasborstel tellen van de haartjes is geen zinvolle opdracht. Deze opdracht vervangen door een ander record!

8 Achteraf bekeken - Wat heb ik geleerd? - Welke bijdrage heb ik geleverd bij het werken in groep? - Wat verliep goed of minder goed tijdens het werken in groep? - Aan welke punten wil ik een volgende keer werken bij het werken in groep? Achteraf bekeken - Wat heb ik geleerd? - Welke bijdrage heb ik geleverd bij het werken in groep? - Wat verliep goed of minder goed tijdens het werken in groep? - Aan welke punten wil ik een volgende keer werken bij het werken in groep? Achteraf bekeken - Wat heb ik geleerd? - Welke bijdrage heb ik geleverd bij het werken in groep? - Wat verliep goed of minder goed tijdens het werken in groep? - Aan welke punten wil ik een volgende keer werken bij het werken in groep?

9

Les 4 lengtematen m, dm en cm

Les 4 lengtematen m, dm en cm Les 4 lengtematen m, dm en cm Beginsituatie De leerlingen: - kunnen lengten vergelijken; - hebben ervaring opgedaan met het meten met de meter, met de decimeter en met de centimeter; - hebben ervaring

Nadere informatie

Beginsituatie: De leerlingen zijn vertrouwd met het maken van constructies zoals keitjes.

Beginsituatie: De leerlingen zijn vertrouwd met het maken van constructies zoals keitjes. Les 5 voorbereidend rekenen: meten en vergelijken Beginsituatie: De leerlingen zijn vertrouwd met het maken van constructies zoals keitjes. Lesdoelen: De leerlingen kunnen: - hoogte, lengte en afstand

Nadere informatie

REKENMODULE INHOUD. Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen

REKENMODULE INHOUD. Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen REKENMODULE INHOUD Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Extra Rekenmodule Inhoud Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Mieke Abels,

Nadere informatie

METEN EN METEND REKENEN EERSTE LEERJAAR

METEN EN METEND REKENEN EERSTE LEERJAAR Geen zorgdoelen ontvangen LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN EERSTE LEERJAAR Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet

Nadere informatie

Meetactiviteit derde leerjaar

Meetactiviteit derde leerjaar Meetactiviteit derde leerjaar - Moeilijke woorden voor de activiteit met de kinderen doornemen. - De meetstands worden in de eetzaal opgesteld. - Elke leerling brengt een fles mee naar school. (Grote of

Nadere informatie

M.R. 56 : Overzicht scenario s.

M.R. 56 : Overzicht scenario s. M.R. 56 : Overzicht scenario s. Leerlingengedeelte Schermafdruk uit leerlingenvolgsysteem. Vorderingen per leerling. ALLEMAAL MATEN Leerinhoud Probeer en leerfase (M.R. 56) Oefenreeks(*) A1 Lengte. Tabel

Nadere informatie

gewicht, tijdsduur en hoekgrootte nagegaan wordt hoeveel keer de maateenheid in de te meten grootheid gaat

gewicht, tijdsduur en hoekgrootte nagegaan wordt hoeveel keer de maateenheid in de te meten grootheid gaat Les 50 : meten met natuurlijke maateenheden meten van inhouden Doelstellingen - - - MR1 Twee dingen kwalitatief vergelijken volgens kleurschakering, geluidssterkte, levensduur, hardheid, lengte, gewicht,

Nadere informatie

Rekenen Basisoefenboek voor de Citotoets, Entreetoets, LVS-toetsen - groep 7&8. Rekenen. Inzage Exemplaar. Basisoefenboek met 200 vragen versie 1.

Rekenen Basisoefenboek voor de Citotoets, Entreetoets, LVS-toetsen - groep 7&8. Rekenen. Inzage Exemplaar. Basisoefenboek met 200 vragen versie 1. Rekenen Basisoefenboek voor de Citotoets, Entreetoets, LVS-toetsen - groep 7&8 Rekenen Inzage Exemplaar Basisoefenboek met 200 vragen versie 1.0 Uitgave voor het basisonderwijs 12-09-2017 1 Verantwoording

Nadere informatie

Er worden planten per stuk en per bak verkocht met 8 plantjes erin. Voor een bak betaal je minder dan 8 x de prijs van 1 plantje.

Er worden planten per stuk en per bak verkocht met 8 plantjes erin. Voor een bak betaal je minder dan 8 x de prijs van 1 plantje. Breuken Les Deel B Een voorbeeld van optellen van breuken Er worden planten per stuk en per bak verkocht met plantjes erin. Voor een bak betaal je minder dan x de prijs van plantje. De ene bak is voor

Nadere informatie

Toets gecijferdheid augustus 2005

Toets gecijferdheid augustus 2005 Toets gecijferdheid augustus 2005 Naam: Klas: score: Datum: Algemene aanwijzingen: - Noteer alle berekeningen en oplossingen in dit boekje - Blijf niet te lang zoeken naar een oplossing - Denk aan de tijd

Nadere informatie

7. 123 187 45 - - - - - - + 355 8. 35/595\17 59 35 245 245

7. 123 187 45 - - - - - - + 355 8. 35/595\17 59 35 245 245 Antwoorden CITO 14-15 1. 295 187 - - - - - - + 482 2. 11/935\85 93 Hoe vaak past 11 in 93 88 8*11=88, dit is het grootste getal dat we van 93 af kunnen halen. 55 93-88=5 dan schuiven we de andere 5 ook

Nadere informatie

Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren

Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren Uren, Dagen, Maanden, Jaren,. Tijd: seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, jaren 1 minuut 60 seconden 1 uur 60 minuten 1 half uur 30 minuten 1 kwartier 15 minuten 1 dag (etmaal) 24 uren 1 week

Nadere informatie

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden.

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden. Het metriek stelsel. Metriek komt van meten. Bij het metriek stelsel gaat het om maten, zoals lengte, breedte, hoogte, maar ook om gewicht of inhoud. Er zijn verschillende maten die je moet kennen en die

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJSSALON

IJS FABRIEK IJSSALON IJS FABRIEK IJSSALON Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJssalon Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica Wijers,

Nadere informatie

Opdrachten Oppervlakte

Opdrachten Oppervlakte Naam: Datum: / / Klas: 4 De vierkante meter m² De vierkante decimeter dm² Opdrachten Oppervlakte Naam: Nr. Wat? moetje of magje? In groep of per twee Klaar? Leuk of niet zo leuk? 1 Bedekken van een oppervlak

Nadere informatie

( ) + (100 10) Schat het quotiënt, maak de delingen en noteer de juiste waarde van de rest.

( ) + (100 10) Schat het quotiënt, maak de delingen en noteer de juiste waarde van de rest. TOETS SPRONG 11 G... / 5 1 Getallen in Romeinse en Arabische cijfers... / 5 a Schrijf in getallen met Arabische cijfers. Werk hier uit: i III = 3 1 + 1 + 1 VI = 6 5 + 1 XI = 11 10 + 1 DXL = 540 500 + (50

Nadere informatie

Werkblad bij lesvoorbereiding Breuken. 1. Vereenvoudig de volgende breuken: 2. Maak de volgende sommen: Schrijf de berekening erbij!

Werkblad bij lesvoorbereiding Breuken. 1. Vereenvoudig de volgende breuken: 2. Maak de volgende sommen: Schrijf de berekening erbij! Werkblad bij lesvoorbereiding Breuken 1. Vereenvoudig de volgende breuken: 2. Maak de volgende sommen: Schrijf de berekening erbij! 3. En nu iets moeilijker. Schrijf de berekening erbij! Werkblad bij lesvoorbereiding

Nadere informatie

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen Blok 7 MR vraag : winst of verlies berekenen Winst of verlies berekenen Winstschema VP Verkoopprijs IP Inkoopprijs W Winst Er is winst als de verkoopprijs groter is dan de inkoopprijs. Verkoopprijs inkoopprijs

Nadere informatie

wiskunde A havo 2016-II

wiskunde A havo 2016-II BMI, hoger dan je denkt Jarenlang nam in Nederland de gemiddelde lengte van volwassen mannen en vrouwen toe. Ook aan het einde van de vorige eeuw was dat nog zo: op 1 januari van het jaar 1981 waren Nederlandse

Nadere informatie

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen

Blok 7 MR vraag 1: winst of verlies berekenen Blok 7 MR vraag : winst of verlies berekenen Winst of verlies berekenen Winstschema VP Verkoopprijs IP Inkoopprijs W Winst Er is winst als de verkoopprijs groter is dan de inkoopprijs. Verkoopprijs inkoopprijs

Nadere informatie

METEN EN METEND REKENEN TWEEDE LEERJAAR

METEN EN METEND REKENEN TWEEDE LEERJAAR LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN TWEEDE LEERJAAR Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet (letterlijk) aan bod in de

Nadere informatie

M.R. 56 - Overzicht scenario s leerlingengedeelte met schermafdruk

M.R. 56 - Overzicht scenario s leerlingengedeelte met schermafdruk M.R. 56 - Overzicht scenario s leerlingengedeelte met schermafdruk Probeer en leerscenario s (trajecten A tot F) Bij deze scenario s doorlopen de leerlingen twee fasen. Fase 1: Probeer en leer. Ze krijgen

Nadere informatie

2015 Voorronde Vragenbundel voor het 6 leerjaar

2015 Voorronde Vragenbundel voor het 6 leerjaar Wiskundequiz editie 8 2015 Voorronde Vragenbundel voor de het 6 leerjaar 01. Welke tekens moet je in onderstaande tekening plaatsen zodat je uitkomst 9 is? (A) :, -, +, x (B) +, x, -, : (C) x, +, :, -

Nadere informatie

Meten in de methode Rekenrijk

Meten in de methode Rekenrijk Meten in de methode Rekenrijk J. Bokhove & N. Eigenhuis Wolters-Noordhoff, Groningen 1 inleiding Meten is vooral actief bezig zijn met meetactiviteiten. Dit idee is door de auteurs van de methode Rekenrijk

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Begin 1 ste leerjaar Voor de afname leg je aan iedereen kort de betekenis uit van de tekens =, < en > a.d.h.v.

Nadere informatie

LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 3E LEERJAAR

LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 3E LEERJAAR LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 3E LEERJAAR Geen zorgdoelen ontvangen Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet (letterlijk)

Nadere informatie

1. Ik koop met mij gespaarde zakgeld een tweedehandsbromfiets voor 395. Mijn ouders

1. Ik koop met mij gespaarde zakgeld een tweedehandsbromfiets voor 395. Mijn ouders 1 1. Ik koop met mij gespaarde zakgeld een tweedehandsbromfiets voor 395. Mijn ouders zij het hiermee niet eens. Zij overtuigen mij om de bromfiets terug te verkopen. Een vriend koopt hem voor 350. Ik

Nadere informatie

DEZE VRAGEN MAAK JE ZONDER REKENMACHINE. JE MAG WEL KLADPAPIER GEBRUIKEN. vraag 1: 5 1,65 = vraag 2: 60% van 450 is. vraag 3: 12 34 + 8 34 = vraag 4:

DEZE VRAGEN MAAK JE ZONDER REKENMACHINE. JE MAG WEL KLADPAPIER GEBRUIKEN. vraag 1: 5 1,65 = vraag 2: 60% van 450 is. vraag 3: 12 34 + 8 34 = vraag 4: DEZE VRAGEN MAAK JE ZONDER REKENMACHINE. JE MAG WEL KLADPAPIER GEBRUIKEN. vraag 1: 5 1,65 = vraag 2: 60% van 450 is vraag : 12 4 + 8 4 = vraag 4: 4 deel = % vraag 5: 2,98 + 0, = vraag 6: 1 + 46 + 27 +

Nadere informatie

Meten is weten ANTWOORDENBOEK. 88972 Meten is weten. Antwoordenboek. = 95 mm 6 cm = 60 mm 10 cm = 100 mm. 1 cm = 15 mm 9 cm

Meten is weten ANTWOORDENBOEK. 88972 Meten is weten. Antwoordenboek. = 95 mm 6 cm = 60 mm 10 cm = 100 mm. 1 cm = 15 mm 9 cm Meten is weten Antwoordenboek Opdracht 1 1 cm = 10 mm 4 cm = 40 mm 5 mm 4 cm = 45 mm 1 cm = 15 mm 9 cm = 95 mm 6 cm = 60 mm 10 cm = 100 mm Opdracht 2 1 cm = 10 mm 4 cm = 40 mm 1,5 cm = 15 mm 6,5 cm = 65

Nadere informatie

IJS FABRIEK AARDBEIEN

IJS FABRIEK AARDBEIEN IJS FABRIEK AARDBEIEN Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek Aardbeien Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

www.wijzeroverdebasisschool.nl

www.wijzeroverdebasisschool.nl www.wijzeroverdebasisschool.nl Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Bij het meten van breedte, dikte, diepte, hoogte en afstand bepaal je de lengte. De eenheid van lengte is de meter.

Bij het meten van breedte, dikte, diepte, hoogte en afstand bepaal je de lengte. De eenheid van lengte is de meter. Boekverslag door Eline 801 woorden 23 april 2016 6.8 5 keer beoordeeld Vak Rekenen Rekenen hoofdstuk 5 Meten Paragraaf 1 Lengte Lengte Bij het meten van breedte, dikte, diepte, hoogte en afstand bepaal

Nadere informatie

Bewust en gezond winkelen. Doelstellingen. De leerlingen kunnen een gezonde keuze maken op basis van het etiket.

Bewust en gezond winkelen. Doelstellingen. De leerlingen kunnen een gezonde keuze maken op basis van het etiket. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat het zinvol is om een boodschappenlijstje op te stellen vooraleer boodschappen te doen. De leerlingen kunnen het etiket lezen en verschillende etiketten

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS LESONTWERP Student: Lize Peeters Studietrajectbegeleider: Katrin Ceulemans Mentor : Ann Rutten Feedback op lesvoorbereiding in orde kleine aanpassingen

Nadere informatie

1 Inleiding 2 Lengte en zijn eenheden 3 Omtrek 4 Oppervlakte 5 Inhoud. Meten is weten. Joke Braaksma. November 2010

1 Inleiding 2 Lengte en zijn eenheden 3 Omtrek 4 Oppervlakte 5 Inhoud. Meten is weten. Joke Braaksma. November 2010 November 2010 Wat kunnen we allemaal meten? Wat kunnen we allemaal meten? 1. Lengte / breedte / hoogte / omtrek / oppervlakte / inhoud en volume 2. Tijd 3. Gewicht 4. Geld 5. Temperatuur Wij gaan ons

Nadere informatie

EDUCATIE PROGRAMMA. Geschikt voor leerlingen van groep 8. Weegschaalmuseum. Turfpoortstraat 27. 1411 ED Naarden. Tel.035 5447153

EDUCATIE PROGRAMMA. Geschikt voor leerlingen van groep 8. Weegschaalmuseum. Turfpoortstraat 27. 1411 ED Naarden. Tel.035 5447153 EDUCATIE PROGRAMMA Geschikt voor leerlingen van groep 8 Weegschaalmuseum Turfpoortstraat 27 1411 ED Naarden Tel.035 5447153 www.weegschaalmuseum.nl info@weegschaalmuseum.nl Gang van zaken bij het educatieve

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar Vraag 1: (pg 64 oefening 2 - Basisboek LVS wiskunde toetsen 2) Het verschil tussen

Nadere informatie

Kies uit: 10,25 11,5 11,125 10,875 11,875 10,125 10,50 11,001 10,99 11,75

Kies uit: 10,25 11,5 11,125 10,875 11,875 10,125 10,50 11,001 10,99 11,75 Blok les. Hoeveel kilometer is er gefietst? Wat stond er bij vertrek op de teller van Murat?. Zet in volgorde van klein naar groot. a,8 m b 0,7 km c, kg d, g,8 m 7 km kg, g 8 m 7, km 0,0 kg 0, g 0,8 m

Nadere informatie

TOELICHTING METRIEK STELSEL

TOELICHTING METRIEK STELSEL TOELICHTING METRIEK STELSEL 2 3 642_rv_wb_metriek_stelsel_bw.indd 2 8-03-3 23: liter ml 00 4 5 6 642_rv_wb_metriek_stelsel_bw.indd 3 8-03-3 23: Rekenvlinder Metriek stelsel Toelichting Uitgeverij Zwijsen

Nadere informatie

Rekenen vakantie trainer groep 7/8

Rekenen vakantie trainer groep 7/8 Rekenen vakantie trainer groep 7/8 Werkblad 1. Kijk voor meer op: http://www.blabook.com! Voorbeeld: A. Vier kinderen brengen folders rond in de wijk. Samen verdienen ze 29,24. Hoeveel verdient ieder kind

Nadere informatie

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN

TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN TOELICHTING BETEKENIS GEVEN AAN BREUKEN 1 2 3 Rekenvlinder_betekenis_geven_aan_breuken.indd 2 27-06-13 21:57 4 5 6 13226_rv_wb_betekenis_geven_aan_breuken_bw.indd 3 04-07-13 17:26 liter 1 0 Rekenvlinder

Nadere informatie

BLAD 31: LENGTE, INHOUD, GEWICHT

BLAD 31: LENGTE, INHOUD, GEWICHT BLAD 31: LENGTE, INHOUD, GEWICHT 1. Hoeveel euro moet je ongeveer terug krijgen? Laat op het kladblaadje zien hoe je het uitrekent. 2. Alle maten op een rij Bouw samen met je juf of meester het maatstelsel

Nadere informatie

Beschrijving van de materialen van de NEMO-Workshop Drijven en Zinken

Beschrijving van de materialen van de NEMO-Workshop Drijven en Zinken Beschrijving van de materialen van de NEMO-Workshop Drijven en Zinken Hieronder vind je een beschrijving van de materialen die nodig zijn voor: De 10 experimenten die de ouder-kind teams zelf doen Het

Nadere informatie

www.wijzeroverdebasisschool.nl Breuken Maak de sommen 3 6 van 210 =. 1 4 van 284 =. 5 7 van 280 =. 1 3 van 264 =. 2 6 van 282 =. 2 5 van 375 =. 2 3 van 420 =. 3 4 van 320 =. 2 5 van 450 =. 1 4 van 268

Nadere informatie

Het Menselijk Lichaam

Het Menselijk Lichaam 2011 Minka Dumont www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Het Menselijk Lichaam Vaardigheden: Onderzoeksvaardigheden Denken: Praktisch, analytisch, kritisch, creatief Benodigdheden: Internet/ printer Schaar/lijm

Nadere informatie

LENGTE. 1. DOORSTREEP DE BEGRIPPEN WAARVAN JE DE LENGTE NIET KUNT METEN. hoogte inhoud diepte breedte omtrek afstand temperatuur oppervlakte

LENGTE. 1. DOORSTREEP DE BEGRIPPEN WAARVAN JE DE LENGTE NIET KUNT METEN. hoogte inhoud diepte breedte omtrek afstand temperatuur oppervlakte LENGTE. DOORSTREEP DE BEGRIPPEN WAARVAN JE DE LENGTE NIET KUNT METEN. hoogte inhoud diepte breedte omtrek afstand temperatuur oppervlakte 2. AAN WELKE VOORWERP IN DE KLAS VIND EEN LIJNSTUK VAN (ONGEVEER)

Nadere informatie

Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling. Verhoudingen

Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling. Verhoudingen Antwoorden Vorm en Ruimte herhaling Verhoudingen 1. a. Tegenover elke 4 eenheden A staan 5 eenheden B en omgekeerd. b. 125 ; 80 c. A bevat 800 exemplaren, B bevat 1000 exemplaren. d. x ; y 2. a. 3 : 2

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 100 minuten profielvak Groen CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn?

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn? Dichtheid Als je van een stalen tentharing en een aluminium tentharing wilt weten welke de grootte massa heeft heb je een balans nodig. Vaak kun je het antwoord ook te weten komen door te voelen welk voorwerp

Nadere informatie

Doelenlijst 9: METEN onderdeel LENGTE, INHOUD, GEWICHT en OPPERVLAKTE

Doelenlijst 9: METEN onderdeel LENGTE, INHOUD, GEWICHT en OPPERVLAKTE Doelenlijst 9: METEN onderdeel LENGTE, INHOUD, GEWICHT en OPPERVLAKTE Doel: Enkele referentiematen mbt lengte en inhoud kennen en kunnen gebruiken 81 Passende Perspectieven rekenen Doelenlijst 9: Meten,

Nadere informatie

Spiekboekje. Knowledgebridge Onderwijs Hein v.d. Velden

Spiekboekje. Knowledgebridge Onderwijs Hein v.d. Velden Spiekboekje Knowledgebridge Onderwijs Hein v.d. Velden 1 rekenen tot 20 verliefde getallen verliefde getallen zijn samen 10 1+9= 2+8= 3+7= 10 4+6= 5+5= 0+10= 2 getallenlijn 20 + plus 7 + 6= 7 + 3 = 10

Nadere informatie

Blok 1 Herhalingstoets

Blok 1 Herhalingstoets herhalingstoetsen Blok 1 Herhalingstoets 1 Reken uit en maak vast. Vul het getallenkaartje in. 1 0 00 00 H T E 1 00 + 00 = Hoeveel potloden? Vul in. Hoeveel krijgt ieder? Verdeel met vier kinderen. 0 00

Nadere informatie

Nieuwsgierig over voedselverspilling en wat je er zelf aan kan doen?

Nieuwsgierig over voedselverspilling en wat je er zelf aan kan doen? De Wegg oitest HBO Welkom, Leuk dat je meedoet aan deze weggooitest! Met deze weggooitest willen we je meer inzicht geven in wat jij aan voedsel weggooit. De resultaten zullen in de les besproken worden.

Nadere informatie

Vervolgcursus Proeftuin Rekenen Tweede bijeenkomst 3 februari 2016 vincent jonker & monica wijers

Vervolgcursus Proeftuin Rekenen Tweede bijeenkomst 3 februari 2016 vincent jonker & monica wijers Vervolgcursus Proeftuin Rekenen Tweede bijeenkomst 3 februari 2016 vincent jonker & monica wijers 1 league is. miles 1 mile is.. furlongs 1 furlong is. chains 1 foot is.. inches 1 yard is inches 1 league

Nadere informatie

Vervolgcursus Rekenen Tweede bijeenkomst 4 februari 2015 vincent jonker & monica wijers

Vervolgcursus Rekenen Tweede bijeenkomst 4 februari 2015 vincent jonker & monica wijers Vervolgcursus Rekenen Tweede bijeenkomst 4 februari 2015 vincent jonker & monica wijers Krant Programma 1. Terugblik en huiswerk 2. Kommagetallen 3. Meten 4. Huiswerk Deel 1 HUISWERK Huiswerk Neem een

Nadere informatie

Toets 13 Toets na blok 4 Naam:... Klasnr.:...

Toets 13 Toets na blok 4 Naam:... Klasnr.:... Toets 3 Toets na blok 4 Naam:... Klasnr.:... 9-40 4-60 6-80 8-00 0 3 Puntenlijst rekenen Isabel:. Mark:. Joris: 74 Kurt:. Tim: 46 Tine: 9 Wim:. Totaal 00 0 0 00 Bewerkingen x een plusteken 0 + 70 = 90

Nadere informatie

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Teken de versiering op de taart.

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Teken de versiering op de taart. j aargroep 6 a n t w o o r d e n Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs De helft met aardbeien. Een vierde deel met appels. Een achtste deel met kersen. De rest met bessen. blok w e r k

Nadere informatie

10. ZINKEN EN DRIJVEN Experimenteer met de volgende stoffen! Zet een kruisje in de juiste kolom!

10. ZINKEN EN DRIJVEN Experimenteer met de volgende stoffen! Zet een kruisje in de juiste kolom! 10. ZINKEN EN DRIJVEN Experimenteer met de volgende stoffen! Zet een kruisje in de juiste kolom! steen hout was piepschuim kurk stukje beton stof zinken drijven Wat kan je zeggen over het soortelijk gewicht

Nadere informatie

Je ziet hier 3 snelheidsmeters. Welke meter geeft de hoogste snelheid aan?

Je ziet hier 3 snelheidsmeters. Welke meter geeft de hoogste snelheid aan? Heeft Uw kind problemen met redactiesommen? Hieronder staan een aantal redactiesommen specifiek voor groep 7 en 8 van de basisschool U kunt het gebruiken voor wat extra training. Van welke combinatie van

Nadere informatie

Werkblad 33A. lengte. 1 Welke auto past in de garage? Auto b. Auto d. 185 cm. 199 cm Auto c. Auto a. 2,2 m 225 cm. 160 cm. 209 cm.

Werkblad 33A. lengte. 1 Welke auto past in de garage? Auto b. Auto d. 185 cm. 199 cm Auto c. Auto a. 2,2 m 225 cm. 160 cm. 209 cm. lengte Werkblad 33A 1 Welke auto past in de garage? Auto b Auto d Auto a 199 cm Auto c 185 cm 2,2 m 225 cm 155 cm 209 cm 160 cm Antwoord: Auto.. c 1,5 m 145 cm 140 cm 2 Hoeveel meter zijn de wandelingen

Nadere informatie

Naam:... Nr... SPRONG 6

Naam:... Nr... SPRONG 6 Naam:... Nr.... SPRONG 6 G 1 Percenten a Bereken het percent. Schrijf de tussenuitkomsten op. 5 % van 500 = van 500 = x = 15 % van 200 = van 200 = x = 4 % van 2 000 = van 2 000 = x = 10 % van 700 = van

Nadere informatie

LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 6 E LEERJAAR

LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 6 E LEERJAAR LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 6 E LEERJAAR Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet (letterlijk) aan bod in de handleiding

Nadere informatie

Materiaal: Bassin met water Meerdere voorwerpen met een verschillende. met verschillende afmetingen

Materiaal: Bassin met water Meerdere voorwerpen met een verschillende. met verschillende afmetingen 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Fysica Beoogde concepten/vaardigheden: Dichtheid en opwaartse kracht Beoogde leeftijdsgroep: 9-11 jaar oud Duur van de activiteit: 3 uur Samenvatting: Tijdens deze activiteit

Nadere informatie

deel B Vergroten en oppervlakte

deel B Vergroten en oppervlakte Vergroten en verkleinen - wiskunde deel B Vergroten en oppervlakte Als je een figuur door een fotokopieerapparaat laat vergroten dan worden alle afmetingen in de figuur met dezelfde factor vermenigvuldigd.

Nadere informatie

0,8 = m / 350 1 = m / 650

0,8 = m / 350 1 = m / 650 EXTRA De dichtheid van een mengsel 39 a 1L = 1000 ml 1% is dus 10 ml 35% is dan 350 ml Zo kan het ook: (1000 / 100) x 35 = 350 ml alcohol (en dus 1000-350 = 650 ml water) b alcohol water m =? V = 350 cm

Nadere informatie

bijlagen groep 7 en 8

bijlagen groep 7 en 8 bijlagen groep 7 en 8 bijlage 1 werkkaart Overzicht klussen Hieronder vind je een overzicht van alle klussen en activiteiten. De klussen: 1. Snoephuisje op het plein 2. Schommeltijd meten 3. Naar beneden

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Voor zijn klanten organiseert Net Brussel afvalophalingen in containers. Per afvaltype worden containers in eenzelfde kleur voorzien (blauw voor PMD - geel voor papier-karton

Nadere informatie

1. Hoeveel per stuk? a. Hiernaast zie je vier aanbiedingen uit de supermarkt. Hoeveel moet je per stuk ongeveer betalen?...

1. Hoeveel per stuk? a. Hiernaast zie je vier aanbiedingen uit de supermarkt. Hoeveel moet je per stuk ongeveer betalen?... BLAD 26: BREUKEN 1. Hoeveel per stuk? a. Hiernaast zie je vier aanbiedingen uit de supermarkt. Hoeveel moet je per stuk ongeveer betalen?............ b. Neem je rekenmachine en bepaal de precieze prijs

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A 1-2 havo 2009 - I

Eindexamen wiskunde A 1-2 havo 2009 - I Autobanden Er bestaan veel verschillende merken autobanden en per merk zijn er banden in allerlei soorten en maten. De diameter van de band hangt af van de diameter van de velg en de hoogte van de band.

Nadere informatie

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103?

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103? les 4 blok 5 4 Hoeveel kilogram samen? Eerst schatten. a a 64 kg b 164 kg 3 2 k g 232 kg 1 5 k g 115 kg 1 1 1 k g 511 kg c 8 kg 32 kg 125 kg 244 kg b d 16 kg 185 kg 143 kg 495 kg CD2 Maak sommen met deze

Nadere informatie

Speklappen en rookworsten

Speklappen en rookworsten Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: A3-papier, zwarte stift. Om vlees te kunnen eten, worden er dieren geslacht. In jouw gemeente waren er vanaf 1850 veel slachterijen en vleesfabrieken

Nadere informatie

Rekenboek 3 havo/vwo. Antwoorden NOORDHOFF UITGEVERS 2014 REKENBOEK 3 HAVO/VWO ANTWOORDEN 1

Rekenboek 3 havo/vwo. Antwoorden NOORDHOFF UITGEVERS 2014 REKENBOEK 3 HAVO/VWO ANTWOORDEN 1 Rekenboek havo/vwo Antwoorden NOORDHOFF UITGEVERS 04 REKENBOEK HAVO/VWO ANTWOORDEN Blok Getallen. Bewerkingen a 45 d 6 g 8 b 60 e 90 h 687 c 4 f 56 i 48 a 4 d 000 b 4 000 e 000 c 70 f 0 000 a 7 d 0 b 70

Nadere informatie

klas 2-3 - 4 "Eenheden"

klas 2-3 - 4 Eenheden Naam: klas 2-3 - 4 "Eenheden" Klas: Het woord eenheid betekent dat dingen hetzelfde zijn. In de natuurkunde, scheikunde en techniek kan van alles gemeten worden. Iedereen kan elkaars metingen pas gebruiken

Nadere informatie

Werkblad Meten met kerst Naam:...

Werkblad Meten met kerst Naam:... Werkblad Meten met kerst Naam:... 1. De Kerstman is iets kwijt voor in zijn huisje. Kun jij hem helpen? 1a. Pak je liniaal. 1b. Wat is de breedte van deze rechthoek (in cm)?. 1c. Wat is de helft van deze

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

1 Hallo, dit ben ik! 1ste leerjaar. 2de leerjaar. 4de leerjaar 3de leerjaar. 6de leerjaar 5de leerjaar

1 Hallo, dit ben ik! 1ste leerjaar. 2de leerjaar. 4de leerjaar 3de leerjaar. 6de leerjaar 5de leerjaar MEETBOEKJE 1 Hallo, dit ben ik! Teken jezelf of plak een foto van jezelf in het vak voor elk leerjaar. ty n 1ste leerjaar yr ig ht Pl an 2de leerjaar op 4de leerjaar C 3de leerjaar 6de leerjaar 5de leerjaar

Nadere informatie

De functie van een rekenconflict

De functie van een rekenconflict ebook De functie van een rekenconflict Inleiding Om het rekenaanbod te verrijken brengt de leerkracht regelmatig bewust een conflictsituatie in. Het inbrengen van rekenconflicten is een werkwijze waarbij

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Handleiding voor leerkracht:

Handleiding voor leerkracht: Handleiding voor leerkracht: Groepsverdeling: De klasgroep wordt verdeeld in 4 ongeveer gelijke groepen. Deze groepen kunnen verdeeld worden op allerlei leuke manieren. Hier volgen als extraatje nog een

Nadere informatie

Verslag van Voedselinname

Verslag van Voedselinname Verslag van Voedselinname 1. Noteer gedurende één week al het genuttigde eten en drinken, inclusief water. 2. Het is het beste als je het verslag invult tijdens je maaltijd of snack; het is dus aan te

Nadere informatie

Herhalingsles 1 Getallenkennis en bewerkingen 1 Weeroefeningen

Herhalingsles 1 Getallenkennis en bewerkingen 1 Weeroefeningen Herhalingsles Getallenkennis en bewerkingen Weeroefeningen HB. Geef de waarde die hoort bij elke pijl die in de roos geschoten wordt. 8 7 84 962 4 6 49 72 486 9 7 2 De schilder werkte redelijk slordig.

Nadere informatie

Een heleboel voorwerpen Groep / niveau Groep 4/ 5 Leerstofaspecten Gebruik van meetinstrumenten, meten met standaardmaten Benodigdheden

Een heleboel voorwerpen Groep / niveau Groep 4/ 5 Leerstofaspecten Gebruik van meetinstrumenten, meten met standaardmaten Benodigdheden Titel Een heleboel voorwerpen Groep / niveau Groep 4/ 5 Leerstofaspecten Gebruik van meetinstrumenten, meten met standaardmaten Benodigdheden verschillende meetinstrumenten zoals een liniaal, bordliniaal,

Nadere informatie

Proeftoets Cito Rekenen en Wiskunde M7, Deel 1. Bij deze taak mag je uitrekenpapier en een liniaal gebruiken. 1. Hoe laat is het?

Proeftoets Cito Rekenen en Wiskunde M7, Deel 1. Bij deze taak mag je uitrekenpapier en een liniaal gebruiken. 1. Hoe laat is het? Proeftoets Cito Rekenen en Wiskunde M7, 2009 Deel 1 Bij deze taak mag je uitrekenpapier en een liniaal gebruiken 1. Hoe laat is het? 2. Dit zijn zakken met meel. In elke zak zand zit 20 kg. Hoeveel kg.

Nadere informatie

Om herleidingen uit te voeren, bv. 211 cm = m, kun je de tabel van de lengtematen of de verhoudingstabel gebruiken. : 100

Om herleidingen uit te voeren, bv. 211 cm = m, kun je de tabel van de lengtematen of de verhoudingstabel gebruiken. : 100 75 MAAT, MAATGETAL, MAATEENHEID De maat is het geheel van maatgetal en maateenheid. Het maatgetal is het getal voor de maateenheid. De maateenheid is de eenheid waarmee gemeten wordt. 25,6 km 25,6 km 76

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS GEZOND?

IJS FABRIEK IJS GEZOND? IJS FABRIEK IJS GEZOND? Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs gezond? Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

7,5oz/ 180ml - Vending

7,5oz/ 180ml - Vending 7,5oz/ 180ml - Vending 70,3 mm Totaalinhoud: 220ml Schenkinhoud: 180ml 93 mm 46 mm 93 mm Diameter bovenkant 70.3 mm Diameter bodem 46 mm Totaalinhoud 180 ml Schenkinhoud 160 ml Artikelnr 60106 Dozen per

Nadere informatie

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud

Het Metriek Stelsel. Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud Het Metriek Stelsel Over meten, omtrek, oppervlakte en inhoud lengte in meter afkorting naam hoeveel meter 1 km kilometer 1 000 1 hm hectometer 100 1 dam decameter 10 1 m meter 1 1 dm decimeter 0,1 1 cm

Nadere informatie

7 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 29, 31,

7 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 29, 31, Hoofdstuk.0 INTRO De som is, of 0, of. Dat zijn de enige met vier mogelijkheden, zie eerste twee kolommen. Som Mogelijkheden Product Manieren om het product te schrijven + 8 + 7 + + 5 8 8 0 8 of 7 of 5

Nadere informatie

VERHUUR. Overzicht: Gedelec BVBA Stientjesstraat Anzegem MA-DON 08u30-17u & VRIJ 08u30-15u

VERHUUR. Overzicht: Gedelec BVBA Stientjesstraat Anzegem MA-DON 08u30-17u & VRIJ 08u30-15u VERHUUR Overzicht: 1. Luikse deegbollen..2 2. Mix voor de Wafelfrietjes.2 3. Puntzakken wafelfrietjes..2 4. Bakspray 2 5. Wafelijzer enkel..3 6. Wafelijzer dubbel 3 7. Pannenkoekenijzer 4 8. Chocoladedispenser.4

Nadere informatie

Hoofdstuk 18: De ruimtefiguren. 1. Kleur de ontwikkeling, die een kubus vormt, in.

Hoofdstuk 18: De ruimtefiguren. 1. Kleur de ontwikkeling, die een kubus vormt, in. Hoofdstuk 18: De ruimtefiguren 1. Kleur de ontwikkeling, die een kubus vormt, in. a) b) c) d) 1 2. Vul de ontwikkeling verder aan. Zorg ervoor dat je verschillende ontwikkelingen krijgt. a) b) c) d) 2

Nadere informatie

Rekenrijk. F-schrift. Reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. Derde editie. Noordhoff Uitgevers

Rekenrijk. F-schrift. Reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. Derde editie. Noordhoff Uitgevers Reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Rekenrijk F-schrift Derde editie 8b auteurs Ceciel Borghouts Arlette Buter Ans Veltman eindauteur Ko Bazen Noordhoff Uitgevers 10 Les 1 1 Hoe laat is het in

Nadere informatie

naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. Vandaag is het... (dag van de week). Ik schrijf de datum van vandaag

naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. Vandaag is het... (dag van de week). Ik schrijf de datum van vandaag naam :... datum :... klas :... Vul de juiste data in. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Vandaag is het... Ik schrijf de datum van vandaag (dag van de week).

Nadere informatie

Leerlingen concentreren zich op het bouwen van slangen met de juiste lengte. Leerlingen kunnen optellen tot 20 en gebruiken eenvoudige wiskundetaal.

Leerlingen concentreren zich op het bouwen van slangen met de juiste lengte. Leerlingen kunnen optellen tot 20 en gebruiken eenvoudige wiskundetaal. Slang Leerlingen concentreren zich op het bouwen van slangen met de juiste lengte en vragen eventueel elkaar of leerkracht om hulp. Problemen proberen te begrijpen en blijven zoeken naar een oplossing

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

x = 12 of x = -12 x = 5 of x = -5 x = 5 of x = -7 x = 7 of x = x = 2 15 a x(x + 10) = 600 b x = 20 meter 16 x(x + 5) = 24, dus x = 3

x = 12 of x = -12 x = 5 of x = -5 x = 5 of x = -7 x = 7 of x = x = 2 15 a x(x + 10) = 600 b x = 20 meter 16 x(x + 5) = 24, dus x = 3 Hoofdstuk VWO.0 INTRO De som is, of 0, of. Dat zijn de enige met vier mogelijkheden, zie eerste twee kolommen. Som Mogelijkheden Product Manieren om het product te schrijven + 8 + 7 + + 5 8 8 0 8 of 7

Nadere informatie

Evenredigheden en verhoudingen

Evenredigheden en verhoudingen WERKBOEK 4 Evenredigheden en verhoudingen Les 16 Dit kan ik al! Ik kan de verhouding tussen verschillende dingen behouden door alles evenveel keer groter of kleiner te maken. 1 Lees en los op. Gebruik

Nadere informatie

Determinatietoets Rekenen 2F Deze toets bestaat in totaal uit 50 opgaven verdeeld over twee onderdelen.

Determinatietoets Rekenen 2F Deze toets bestaat in totaal uit 50 opgaven verdeeld over twee onderdelen. Determinatietoets Rekenen 2F Deze toets bestaat in totaal uit 50 opgaven verdeeld over twee onderdelen. B-versie Rekenen met rekenmachine Je mag voor dit onderdeel de rekenmachine gebruiken. Een kladblaadje

Nadere informatie

BESTEKTEKSTEN VOOR SEPTISCHE PUTTEN

BESTEKTEKSTEN VOOR SEPTISCHE PUTTEN BESTEKTEKSTEN VOOR SEPTISCHE PUTTEN RONDE SEPTISCHE PUTTEN TE PLAATSEN IN GESTABILISEERD ZAND SEPTISCHE PUT VAN 1.000 liter 2 SEPTISCHE PUT VAN 1.500 liter 2 SEPTISCHE PUT VAN 2.000 liter 2 SEPTISCHE PUT

Nadere informatie