Docentenhandleiding bij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding bij"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding bij ISBN

2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe ziet een cursusbijeenkomst er als volgt uit: A Inleiding B Instructie C Afsluiting 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen 1. De informatie (leerstof) aanbieden 2. De cursisten helpen bij het leren 3. Cursisten gevraagde handelingen laten tonen 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Het schema wordt van begin tot eind stap voor stap doorlopen. De stappen B1 tot B4 worden steeds herhaald, dat wil zeggen dat de leerstof steeds in kleine delen wordt aangeboden (B1). Er zullen dus vele momenten zijn waarop de cursist hulp nodig kan hebben (B2). Daaruit volgt ook dat tijdens een cursusbijeenkomst cursisten meerdere handelingen aanleren die ze kunnen demonstreren (B3), waarop de cursusleider kan reageren met goedkeuring of eventueel noodzakelijke corrigerende opmerkingen (B4). Op de volgende pagina vindt u nogmaals het schema aangevuld met extra informatie om de inhoud en het waarom van elke stap te verduidelijken. De uitwerking van de acht cursusbijeenkomsten wordt namelijk binnen dit schema gegeven. Reserveer voor: de Inleiding 10-15% de Instructie 60-70% de Afsluiting 20-25% van de beschikbare tijd.

3 3 Lesschema A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les De cursusleider kan om stilte verzoeken, de deur dichtdoen, een aankondiging op het bord schrijven of op een andere manier de aandacht op zijn persoon en de komende les richten. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn Voor cursist en leraar is het van belang precies te weten wat de gewenste resultaten voor een les zijn. De werkhouding van de cursist tijdens de les is er van afhankelijk of bijv. de behandelde stof herkend moet worden, uit het hoofd geleerd moet worden, of toegepast moet kunnen worden. Alleen maar noemen van onderwerpen die behandeld gaan worden is onvoldoende. De docent moet dit in begrijpelijke termen doen. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen De docent moet in het begin van de les zorgen dat de nieuwe informatie aansluit op en voortbouwt op eerder verworven begrippen en regels. De betreffende kennis van de cursisten moet dan eerst opgehaald (geactiveerd) worden. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden De kern van het onderwijsleerproces is het aanbieden van de informatie door de docent of door het studieboek. 2. De cursisten helpen bij het leren De docent blijft tijdens het leerproces niet op zijn plaats maar is bezig de verrichtingen van de cursisten te observeren en waar nodig te ondersteunen. De toegepaste didactische opvatting kan worden gekenschetst als begeleid ontdekkend leren. 3. Cursisten de gevraagde handeling laten tonen Het gaat hier niet om het controleren of de cursisten hun huiswerk hebben gedaan, maar om een oefenmogelijkheid voor het uitvoeren van de gewenste (eind)handeling. Een gerichte vraag geeft de cursist de mogelijkheid om zichzelf en de docent te tonen dat hij of zij het weet of kan.

4 4 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties Het geven van informatie over de getoonde prestaties aan cursisten is informatief en versterkend. Terugkoppeling van informatie over de uitvoering van de handeling van de lerende gaat in vele gevallen vanzelf: het werkt of het werkt niet. Terugkoppeling moet in ieder geval informatie geven over de correctheid van het uitvoeren van de handelingen die tijdens het leren zichtbaar zijn. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) De bedoeling van deze gebeurtenis is vast te stellen of de cursist het leerdoel heeft bereikt en of hij of zij met zekerheid de gewenste eindhandelingen kan uitvoeren. Voor dit doel zijn verschillende toetsingsvormen mogelijk: bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren of een opgave maken. Ze hoeven niet allemaal op hetzelfde tijdstip te worden afgenomen. Uiteraard behoort de toets afgestemd te zijn op de gestelde leerdoelen. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Deze laatste stap is gericht op het bevorderen van het beklijven op de wat langere termijn. Daarom dienen deze aanwijzingen lesoverstijgend te zijn en gericht op het zichtbaar maken van cursusverbanden. 2. Voorkennis Om deze cursus te kunnen volgen, moet de cursist beschikken over basisvaardigheden Windows en tekstverwerking. Als zij daar nog niet over beschikken, kunnen zij het beste een van de volgende boeken doornemen: Basisboek Windows Vista deel 1 Studio Visual Steps ISBN Basisboek Windows XP Addo Stuur ISBN

5 5 3. Algemeen Technische zaken als het op de juiste wijze geïnstalleerd zijn van Windows Vista / Windows XP en Microsoft Outlook 2007, mede als het correct zijn aangesloten bij een internetprovider en de beschikbaarheid van adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn essentieel voor het geven van deze cursus. Daarnaast hebben de cursisten een werkende printer nodig. Dit alles valt echter buiten het bestek van deze handleiding. 4. Referenties: E. Warries en J.M. Pieters. Inleiding Instructietheorie. Swets en Zeitlinger b.v. Amsterdam/Lisse, 1992 J. Molter en A. Borg, Onderwijs en leerpsychologie. Intro Nijkerk, Overzicht van de cursusbijeenkomsten Vijf bijeenkomsten, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoofdstuk 1 tot en met 5 uit het Basisboek Outlook 2007.

6 6 Eerste bijeenkomst A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord) Eén van de meestgebruikte toepassingen van internet is de elektronische post: . Als u een abonnement heeft op internet via een internetaanbieder (provider), krijgt u een adres. Met dit adres kunt u berichten versturen en ontvangen. De internetaanbieder heeft daarvoor een speciale computer ingericht die het versturen en ontvangen van uw mailverkeer regelt. Deze speciale computer wordt ook wel mailserver genoemd. Om een naar iemand te kunnen sturen, moet de geadresseerde ook een adres hebben. Het maakt verder niet uit waar de geadresseerde woont. Een kunt u net zo gemakkelijk naar iemand in Australië verzenden als naar een adres in Nederland. Aan het verzenden van mail zijn geen andere directe kosten per bericht verbonden dan uw abonnement bij uw internetaanbieder en het aantal telefoontikken als u een internetverbinding via de gewone telefoonverbinding heeft. Als u beschikt over een ADSL- of kabelverbinding betaalt u geen aparte telefoontikken. Er is geen limiet aan het aantal berichten dat u mag versturen of ontvangen. In deze les gaat u berichten versturen en ontvangen met het programma Outlook In deze bijeenkomst leert u het volgende: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) starten van Outlook 2007; een bericht maken; verzenden en ontvangen; een openen; bijlagen openen en toevoegen; werken met urgente en niet-urgente berichten; een handtekening maken en aan uw berichten toevoegen; een leesbevestiging vragen; berichten opmaken; briefpapier gebruiken; een bericht afdrukken.

7 7 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen Omdat dit de eerste bijeenkomst is, kunt u niet terugwijzen naar de vorige bijeenkomst. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden Pagina s De cursisten helpen bij het leren 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. Laat de cursisten de oefening Maken van een op pagina 54 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening in de map Concepten op pagina 54 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Verzenden van een bijlage op pagina 55 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening De bijlage bekijken op pagina 55 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening berichten verwijderen op pagina 55 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende lesstof: Aandachtspunten: Achtergrondinformatie en tips op pagina 56 t/m 60. Pagina 50 Wel of niet afdrukken.

8 8 Tweede bijeenkomst A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord) In de jaren zeventig werd gedacht dat de computer zo n centrale positie zou krijgen dat een papierloze maatschappij zou ontstaan. Alle informatie zou van (draagbare) beeldschermen gelezen kunnen worden. Papier zou overbodig worden. De praktijk blijkt echter anders te zijn. Er wordt misschien zelfs wel meer papier gebruikt dan ooit. Het is immers heel gemakkelijk om even een bericht te laten afdrukken en dat gebeurt dan ook veel. Toch zien we door de komst van internet wel een verschuiving in de communicatie. kan de functie van de telefoon, de brief en de fax vervangen. Dat komt onder andere doordat met niet alleen tekstberichtjes, maar ook allerlei andere soorten digitale informatie kan worden verstuurd, zoals foto s, tekeningen en tekstbestanden. Ook de snelheid van de communicatie is aanzienlijk toegenomen. Een kan binnen enkele seconden ter plekke zijn. Ook als er omvangrijke bijlagen meegestuurd worden. In dat geval is een snelle internetverbinding (ADSL of kabel) uiteraard een voorwaarde. In werksituaties vindt dan ook vaak een intensieve uitwisseling van berichten plaats. Door de toename van het gebruik van wordt ook de administratie daarvan belangrijker. De computer krijgt steeds meer de functie van archief van uw correspondentie en van adresgegevens van de personen met wie u contact heeft via . In deze bijeenkomst leert u het volgende: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) Postvak IN en Verzonden Items beheren; een nieuwe map maken; berichten sorteren; berichten verplaatsen; s markeren; een herinnering toevoegen; zoeken in uw s; uitgebreide zoekcriteria gebruiken; werken met zoekmappen; regels instellen; berichten terugzetten; omgaan met ongewenste ; archiveren.

9 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering. starten van Outlook 2007; een bericht maken; verzenden en ontvangen; een openen; bijlagen openen en toevoegen; werken met urgente en niet-urgente berichten; een handtekening maken en aan uw berichten toevoegen; een leesbevestiging vragen; berichten opmaken; briefpapier gebruiken; een bericht afdrukken. 9 B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden Pagina s De cursisten helpen bij het leren 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. Laat de cursisten de oefening Mappen en berichten op pagina 91 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Markeren van berichten op pagina 91 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Zoeken op pagina 91 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende lesstof: Achtergrondinformatie en tips op pagina 92 t/m 100.

10 10 Derde bijeenkomst A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord) Wie berichten wil versturen en ontvangen heeft een account nodig bij een internetaanbieder (provider). Het woord account betekent letterlijk rekening. De fysieke verbinding met het internet kan worden gelegd met behulp van een modem en een telefoonlijn, een ADSL-verbinding of via de kabelaansluiting. In alle gevallen heeft u een abonnement nodig. Inbellen -verbinding maken met het internet- via een modem over een telefoonlijn raakt langzamerhand in onbruik. Het komt echter nog steeds voor, voornamelijk in situaties waar een ADSL- of kabelverbinding niet leverbaar is. Inbellen via een telefoonlijn is kostbaar, want u betaalt behalve het abonnementsgeld ook nog telefoontikken. Daar komt bij dat de verbinding traag is en u niet telefonisch bereikbaar bent tijdens het internetten. Een ADSL- of kabelabonnement is duurder. Daar staat tegenover dat de verbinding vele malen sneller is en u altijd telefonisch bereikbaar blijft. En u betaalt bij deze abonnementen geen telefoontikken. Of u dagelijks kort of lang gebruikmaakt van de verbinding, maakt dus niet uit. Als u een abonnement op internet heeft via een provider, krijgt u een adres. Met dit adres kunt u post versturen en ontvangen. Om berichten te kunnen versturen moet er echter ook het nodige op uw pc worden ingesteld. In deze bijeenkomst leer u hoe u accountsinstellingen binnen Outlook 2007 regelt of wijzigt. In deze bijeenkomst leert u het volgende: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) het instellen van een nieuwe account; het instellen van een tweede account van een andere provider; kiezen welke accounts u gebruikt; accounts verwijderen.

11 11 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomsten in herinnering: Postvak IN en Verzonden Items beheren; een nieuwe map maken; berichten sorteren; berichten verplaatsen; s markeren; een herinnering toevoegen; zoeken in uw s; uitgebreide zoekcriteria gebruiken; werken met zoekmappen; regels instellen; berichten terugzetten; omgaan met ongewenste ; archiveren. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden Pagina s De cursisten helpen bij het leren 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. Laat de cursisten de oefening Naam account wijzigen op pagina 116 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Kiezen welke account u gebruikt op pagina 116 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende lesstof: Achtergrondinformatie op pagina 117.

12 12 Vierde bijeenkomst A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord) De lijst met Contactpersonen bevat een verzameling gegevens over personen of organisaties. Bijvoorbeeld de naam van de contactpersoon of de organisatie, het adres, het telefoonnummer en het adres. Contactpersonen worden opgeslagen in de map Contactpersonen. U kunt nieuwe contactpersonen toevoegen aan Contactpersonen in Outlook 2007 door alle gegevens direct in een contactpersoonformulier te typen. U kunt ook andere Outlookfuncties gebruiken die automatisch een gedeelte van die gegevens voor u invullen. Zo is het mogelijk de afzender van een bericht direct aan de lijst Contactpersonen toe te voegen. De lijst Contactpersonen kan op vele manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het adresseren van nieuwe berichten. Of voor het opzoeken van bijvoorbeeld een telefoonnummer of een adres van een contactpersoon. Ook kunt u zo n lijst afdrukken in de vorm van een telefoonlijst of als visitekaartjes. Werkte u eerder met een ander programma waarin u gegevens over personen heeft opgeslagen, dan is het soms mogelijk om die gegevens in de map Contactpersonen in Outlook te importeren. U hoeft dan niet alles opnieuw in te voeren. In deze bijeenkomst leert u het volgende: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) werken met het deelvenster Contactpersonen; contactpersonen toevoegen; een afbeelding toevoegen aan de gegevens van een contactpersoon; werken met diverse weergaven van de lijst Contactpersonen; een distributielijst maken; een contactpersoon zoeken; contactpersonen ordenen; contactpersonen afdrukken.

13 13 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering. het instellen van een nieuwe account; het instellen van een tweede account van een andere provider; kiezen welke accounts u gebruikt; accounts verwijderen. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden Pagina s De cursisten helpen bij het leren 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. Laat de cursisten de oefening Contactpersoon invoeren op pagina 137 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Zoeken van een contactpersoon op pagina 137 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Afdrukken van een telefoonlijst op pagina 138 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende lesstof: Aandachtspunten: Achtergrondinformatie en tips op pagina 139 t/m 142. Pagina 134 Wel of niet afdrukken. Pagina 138 Oefening wel of niet afdrukken.

14 14 Vijfde bijeenkomst A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord) Naast de functies op het gebied van en adresgegevens van contactpersonen bijhouden, beschikt Outlook over meer mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld afspraken noteren in de Agenda, taken vastleggen en notities maken. Outlook biedt zoveel mogelijkheden dat het uitstekend kan functioneren als uw persoonlijke planner. Zo helpt het programma u een inschatting te maken voor de tijd die nodig is voor projecten, vergaderingen en taken. De Outlook-agenda werkt samen met de andere functies van Outlook, die u in eerdere bijeenkomsten heeft leren kennen: en contactpersonen. Hierdoor wordt het uitvoeren van taken verder vereenvoudigd. In deze bijeenkomst leert u het volgende: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) werken met het deelvenster Agenda; de Agenda aan uw eigen voorkeuren aanpassen; werken met de Datumnavigator; een afspraak invoegen; uw agenda afdrukken; werken met het deelvenster Taken; een taak invoegen; uw Takenlijst afdrukken; werken met het deelvenster Notities; een notitie invoeren; uw notities afdrukken. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen Breng in het kort leerstof van de vorige bijeenkomsten in herinnering. werken met het deelvenster Contactpersonen; contactpersonen toevoegen; een afbeelding toevoegen aan de gegevens van een contactpersoon; werken met diverse weergaven van de lijst Contactpersonen; een distributielijst maken; een contactpersoon zoeken; contactpersonen ordenen;

15 15 contactpersonen afdrukken. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden Pagina s De cursisten helpen bij het leren 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing) Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. Laat de cursisten de oefening Afspraak noteren in Agenda op pagina 181 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Taak vastleggen op pagina 181 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. Laat de cursisten de oefening Een notitie maken op pagina 182 maken. Ze mogen daarbij gebruik maken van Bijlage A "Hoe doe ik dat ook alweer?" op pagina 189 en verder. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende lesstof: Aandachtspunten: Achtergrondinformatie en tips op pagina 183 t/m 185. Pagina 160 Wel of niet afdrukken. Pagina 170 Wel of niet afdrukken. Pagina 177 Wel of niet afdrukken. Pagina 182 Oefening wel of niet afdrukken.

16 16 6. De eindtoets Er is een afsluitende toets - Computerbrevet Outlook 2007 beschikbaar. Deze bestaat uit meerkeuzevragen. De toets kan online gemaakt worden op de website Als de cursist een voldoende resultaat behaald, krijgt hij/zij gratis een Computerbrevet per toegestuurd naar het opgegeven adres. 7. Ander cursusmateriaal De populaire boeken van het Studio Visual Steps-auteursteam vormen de basis voor deze cursusboeken. Ze zijn geoptimaliseerd voor het gebruik als cursusmateriaal. Voor meer informatie, kijk op Bij de meeste boeken zijn docentenhandleidingen beschikbaar. Deze zijn door de docent te downloaden na aanmelding op de website

Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken ISBN 978 90 5905 357 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 642 8 ISBN 978 90 5905 652 7 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10 Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10 ISBN 978 90 5905 532 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren

Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren ISBN 978 90 5905 109 6 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren ISBN 978 90 5905 009 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren

Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren ISBN 978 90 5905 087 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7 ISBN 978 90 5905 256 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3

Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3 Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 582 7 ISBN 978 90 5905 592 6 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 612 1 ISBN 978 90 5905 622 0 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15

Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15 Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15 ISBN 978 38 6786 828 0 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

1. E-mail, uw elektronische post

1. E-mail, uw elektronische post 13 1. E-mail, uw elektronische post Een van de meestgebruikte toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Als u een abonnement heeft op internet via een internetaanbieder (provider), krijgt

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 035 8 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren ISBN 978 90 5905 398 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8 ISBN 978 90 5905 298 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1

Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1 Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1 ISBN 978 90 5905 225 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij ipad voor senioren

Docentenhandleiding bij ipad voor senioren Docentenhandleiding bij ipad voor senioren ISBN 978 90 5905 348 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden ISBN 978 90 5905 215 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in

Nadere informatie

Docentenhandleiding. bij. Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1

Docentenhandleiding. bij. Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1 Docentenhandleiding bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 De website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone ISBN 978 90 5905 553 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij icloud

Docentenhandleiding bij icloud Docentenhandleiding bij icloud ISBN 978 90 5905 624 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 De website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners

Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners ISBN 978 90 5905 145 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker ISBN 978 90 5905 248 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2 ISBN 978 90 5905 195 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Cursusboek Windows 98 voor beginners. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8

Docentenhandleiding. Cursusboek Windows 98 voor beginners. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen Cursusboek Windows 98 voor beginners ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 2 Inhoud docentenhandleiding 1. Algemeen 3 Voorkennis 3 Cursusopzet 3 2. Cursusmateriaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 De website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren

Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren ISBN 978 90 5905 107 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

1. , uw elektronische post

1.  , uw elektronische post 13 1. E-mail, uw elektronische post Een van de meestgebruikte toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Als u een abonnement heeft op internet via een internetaanbieder (provider), krijgt

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010 ISBN 978 90 5905 159 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 ISBN 978 90 5905 135 5 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

1. Uw elektronische post

1. Uw elektronische post 13 1. Uw elektronische post Een van de handigste toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Bij e-mail gebruikt u geen pen, papier, envelop of postzegel. U typt uw e-mailberichtje op de

Nadere informatie

1. Uw elektronische post

1. Uw elektronische post 13 1. Uw elektronische post Een van de handigste toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Bij e-mail gebruikt u geen pen, papier, envelop of postzegel. U typt uw e-mailberichtje op de

Nadere informatie

1. E-mail, uw elektronische post

1. E-mail, uw elektronische post 9 1. E-mail, uw elektronische post Een van de meest gebruikte toepassingen van internet is elektronische post: de e-mail. Als u een abonnement heeft op internet, krijgt u vanzelf een zogenaamd e-mailadres.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org

Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org ISBN 978 90 5905 296 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

2. Uw werkzaamheden organiseren met Outlook

2. Uw werkzaamheden organiseren met Outlook 61 2. Uw werkzaamheden organiseren met Outlook Outlook is meer dan een e-mailprogramma. U kunt ook uw relaties bijhouden door ze in te voeren als contactpersonen. De contactpersonenlijst bevat een verzameling

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

(580N) OUTLOOK 2010 - MODULAIR

(580N) OUTLOOK 2010 - MODULAIR (580N) OUTLOOK 2010 - MODULAIR Naast het standaard aanbod, biedt Cevora ook modulaire incompany-opleidingen van halve dagen aan. Binnen een incompany-opleiding zijn de inhouden van de verschillende standaardopleidingen

Nadere informatie

2. Uw werkzaamheden organiseren met Outlook

2. Uw werkzaamheden organiseren met Outlook 61 2. Uw werkzaamheden organiseren met Outlook Outlook is meer dan een e-mailprogramma. U kunt ook uw relaties bijhouden door ze in te voeren als contactpersonen. De contactpersonenlijst bevat een verzameling

Nadere informatie

Outlook 2013 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

Outlook 2013 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Werkomgeving Wat is Microsoft Outlook? 7 Outlook 2013 opstarten/afsluiten 7 Het mappenvenster 8 De navigatiebalk gebruiken 9 De compacte navigatie gebruiken 11 De takenbalk 12 Het leesvenster 13 Het deelvenster

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

doen 7 Windows Live Mail

doen 7 Windows Live Mail doen 7 Windows Live Mail E-mail betekent electronic mail, elektronische post. U gaat berichten verzenden en ontvangen. Daar hebt u een e-mailprogramma voor nodig en een e-mailadres. In deze les werkt u

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007 Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007 ISBN 978 90 5905 155 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

2. Relatiebeheer 90 min.

2. Relatiebeheer 90 min. 35 2. Relatiebeheer 90 min. Het beheer van relaties en de daarbij behorende gegevens is belangrijk voor ondernemers. Door uw contacten met klanten bij te houden en te volgen, kunt u tijdig inspelen op

Nadere informatie

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8 E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8 Mei 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl E-mailen met de mail

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-23 Muistechnieken... 1-23 Windows Verkenner... 1-24

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-23 Muistechnieken... 1-23 Windows Verkenner... 1-24 Inhoudsopgave Module 1 Basisvaardigheden Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-9 Lint... 1-9 Backstage... 1-11 Knopafbeeldingen in het lint... 1-14 Werkbalk Snelle toegang... 1-15 Scherminfo... 1-15 Miniwerkbalk...

Nadere informatie

Microsoft. Roger Frans

Microsoft. Roger Frans Microsoft Roger Frans met cd-rom Frans, Roger Outlook 2003 / Roger Frans; Geel: Campinia Media vzw, 2004; 249 p; index; 25 cm; gelijmd. ISBN: 90.356.1190.X; NUGI 854; UDC 681.3.06 Wettelijk depot België:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

In deze handleiding worden de basisfuncties van Roundcube besproken.

In deze handleiding worden de basisfuncties van Roundcube besproken. Handleiding Roundcube Alle hostingklanten van zowel Kyzoe.be als Wphostr.eu hebben de beschikking over webmail, de ideale oplossing om e-mail ook tijdens thuiswerken of vakantie te kunnen lezen en beantwoorden.

Nadere informatie

4. E-mail sorteren en ordenen

4. E-mail sorteren en ordenen 65 4. E-mail sorteren en ordenen Windows Live Mail heeft een uitgebreid systeem van mappen om e-mailberichten te ordenen. Sommige berichten worden automatisch in bepaalde mappen geplaatst. U kunt ook zelf

Nadere informatie

Handleiding Roundcube

Handleiding Roundcube Handleiding Roundcube Alle hostingklanten van Beijes Webpublishing hebben de beschikking over webmail, de ideale oplossing om e-mail ook tijdens thuiswerken of vakantie te kunnen lezen en beantwoorden.

Nadere informatie

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8.1

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8.1 E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8.1 November 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl E-mailen met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Verschillende versies... 11 Uw voorkennis... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 De volgorde van lezen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 8 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Outlook 2000 beginners

Outlook 2000 beginners Outlook 2000 beginners campinia media Roger Frans Frans, Roger Outlook 2000 - beginners / Roger Frans; Geel: Campinia Media vzw, 2000; 197 p; index; 29 cm; gelijmd. ISBN: 90.356.1137.3; NUGI 854; UDC 681.3.06

Nadere informatie

Handleiding Snel aan de slag

Handleiding Snel aan de slag Handleiding Snel aan de slag Microsoft Outlook 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. Aanpassen aan uw wensen Pas

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE...5 INLEIDING...12 BASISBEWERKINGEN OUTLOOK WAAROM GEBRUIKEN WE MICROSOFT OUTLOOK?...13

INHOUDSOPGAVE...5 INLEIDING...12 BASISBEWERKINGEN OUTLOOK WAAROM GEBRUIKEN WE MICROSOFT OUTLOOK?...13 Ms Outlook 2010 5 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...5 INLEIDING...12 BASISBEWERKINGEN OUTLOOK 2010...13 1 WAAROM GEBRUIKEN WE MICROSOFT OUTLOOK?...13 1.1 MS OUTLOOK STARTEN...13 1.2 HET NAVIGATIESCHERM...13

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Les 7 Doen: Windows Live Mail

Les 7 Doen: Windows Live Mail Wegwijs in Windows 7 Les 7 Doen: Windows Live Mail Vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 Hannie van Osnabrugge bussum 2011 Deze vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 hoort bij

Nadere informatie

H1 Wat is Outlook 2013? 0. 1.1 Het Outlook-scherm 0. 1.2 Samenvatting 0. H2 Contactpersonen 0. 2.1 De weergave Contactpersonen 0

H1 Wat is Outlook 2013? 0. 1.1 Het Outlook-scherm 0. 1.2 Samenvatting 0. H2 Contactpersonen 0. 2.1 De weergave Contactpersonen 0 Inhoudsopgave Antwoorden H1 Wat is Outlook 2013? 0 1.1 Het Outlook-scherm 0 1.2 Samenvatting 0 H2 Contactpersonen 0 2.1 De weergave Contactpersonen 0 2.2 Contactpersonen toevoegen 0 2.3 Gegevens wijzigen

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

GroupWise. Module 0. GroupWise, versie 5.5 (NL) Nummer: 057 (11062002) The Courseware Company

GroupWise. Module 0. GroupWise, versie 5.5 (NL) Nummer: 057 (11062002) The Courseware Company GroupWise Module 0 GroupWise, versie 5.5 (NL) Nummer: 057 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

2. E-mail en tekstopmaak

2. E-mail en tekstopmaak 43 2. E-mail en tekstopmaak E-mail wordt steeds belangrijker in de communicatie tussen mensen. Bij het schrijven van een e-mail bent u bezig met tekstverwerken. In het e-mailprogramma Outlook Express kunt

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

3. Afbeeldingen en vormen 77 3.1 Afbeeldingen invoegen... 78

3. Afbeeldingen en vormen 77 3.1 Afbeeldingen invoegen... 78 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Verschillende versies... 11 Uw voorkennis... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 De volgorde van lezen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Les 7. De app E-mail (de app heet nu Mail) Tip. Pagina 208-210. 1 De tweede afbeelding, het scherm van de app Mail, ziet er iets anders uit:

Les 7. De app E-mail (de app heet nu Mail) Tip. Pagina 208-210. 1 De tweede afbeelding, het scherm van de app Mail, ziet er iets anders uit: Les 7 De app E-mail (de app heet nu Mail) Pagina 208-210 1 De tweede afbeelding, het scherm van de app Mail, ziet er iets anders uit: 3 Typ uw eigen e-mailadres in het vak achter (niet: onder) Aan. De

Nadere informatie

De maatwerkcursus Mircosoft Outlook Basis is uitermate geschikt voor iedereen die alle elementaire onderwerpen wil leren.

De maatwerkcursus Mircosoft Outlook Basis is uitermate geschikt voor iedereen die alle elementaire onderwerpen wil leren. Outlook Basis Kosten: 325,- excl. BTW per deelnemer Duur: 1 dag Max Deelnemers: 10 Het kloppend hart van uw dagelijks werk Met Microsoft Outlook houdt u al uw uw e-mailberichten, afspraken, aantekeningen,

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail 1 Webmail met Windows Live Hotmail Webmail is een handige mogelijkheid om waar ook ter wereld uw e-mail te kunnen ophalen en versturen. U heeft daarvoor een webmailadres nodig en een computer die verbonden

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. E-mailen met Outlook Express

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. E-mailen met Outlook Express Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal E-mailen met Outlook Express 2004-2012 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail Studio Visual Steps Werken met Windows Live Mail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juli 2013 Alle

Nadere informatie

Opleiding: Webmail outlook 2007

Opleiding: Webmail outlook 2007 Opleiding: Webmail outlook 2007 1. Inloggen Via de website: 1. http://webmail.hostedexchange.be of via 2. http://www.mpcterbank.be/personeel e-mailadres = voornaam.achternaam@mpcterbank.be wachtwoord:

Nadere informatie

MICROSOFT LIVE @ EDU. handleiding. Datum: januari 2012. Versie: 1.1.0

MICROSOFT LIVE @ EDU. handleiding. Datum: januari 2012. Versie: 1.1.0 MICROSOFT LIVE @ EDU handleiding Datum: januari 2012 Versie: 1.1.0 1 Wat is Live @ Edu Live @ Edu is een service van Microsoft voor het onderwijs. Hiermee krijgt elke leerling de beschikking over een mailbox

Nadere informatie

Outlook Express 6. Senioren K.U.Leuven. maart 2008. ICT-Kantoor Dienst Administratieve informatieverwerking (AIV)

Outlook Express 6. Senioren K.U.Leuven. maart 2008. ICT-Kantoor Dienst Administratieve informatieverwerking (AIV) Outlook Express 6 Senioren K.U.Leuven maart 2008 ICT-Kantoor Dienst Administratieve informatieverwerking (AIV) Inhoud: Deel 1 Inleiding Opstellen en verwerken van e-mail Gebruik van een adresboek Gebruik

Nadere informatie

De maatwerkcursus Microsoft Outlook 2016 Basis is uitermate geschikt voor iedereen die alle elementaire onderwerpen wil leren.

De maatwerkcursus Microsoft Outlook 2016 Basis is uitermate geschikt voor iedereen die alle elementaire onderwerpen wil leren. Outlook 2016 Basis Kosten: 325,- excl. BTW per deelnemer Duur: 1 dag Max Deelnemers: 10 Het kloppend hart van je dagelijks werk Met Microsoft Outlook 2016 kun je al jouw e-mailberichten, afspraken, aantekeningen,

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook Microsoft Outlook 2010 Meer functies binnen Outlook Inleiding Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft. Naast e-mail kun je binnen Outlook je agenda beheren en een takenlijst maken. In deze module

Nadere informatie

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Met deze Toets test u uw kennis over de programma s Windows, WordPad, Internet Explorer, Outlook Express

Nadere informatie

H1 Wat is Outlook 2010? Het Outlook-scherm Samenvatting 0. H2 Contactpersonen Het venster Contactpersonen 0

H1 Wat is Outlook 2010? Het Outlook-scherm Samenvatting 0. H2 Contactpersonen Het venster Contactpersonen 0 Inhoudsopgave Antwoorden H1 Wat is Outlook 2010? 0 1.1 Het Outlook-scherm 0 1.2 Samenvatting 0 H2 Contactpersonen 0 2.1 Het venster Contactpersonen 0 2.2 Contactpersonen toevoegen 0 2.3 Gegevens wijzigen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie