Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren ISBN

2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe ziet een cursusbijeenkomst er als volgt uit: A Inleiding B Instructie C Afsluiting 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. 1. De informatie (leerstof) aanbieden. 2. De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten gevraagde handelingen laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Het schema wordt van begin tot eind stap voor stap doorlopen. De stappen B1 tot B4 worden steeds herhaald, dat wil zeggen dat de leerstof steeds in kleine delen wordt aangeboden (B1). Er zullen dus vele momenten zijn waarop de cursist hulp nodig kan hebben (B2). Daaruit volgt ook dat tijdens een cursusbijeenkomst cursisten meerdere handelingen aanleren die ze kunnen demonstreren (B3), waarop de cursusleider kan reageren met goedkeuring of eventueel noodzakelijke corrigerende opmerkingen (B4). Op de volgende pagina vindt u nogmaals het schema aangevuld met extra informatie om de inhoud en het waarom van elke stap te verduidelijken. De uitwerking van de zeven cursusbijeenkomsten wordt namelijk binnen dit schema gegeven. Uiteraard kunt u, indien gewenst, bijeenkomsten samenvoegen. Reserveer voor: de Inleiding 10-15% de Instructie 60-70% de Afsluiting 20-25% van de beschikbare tijd.

3 3 Lesschema A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. De cursusleider kan om stilte verzoeken, de deur dichtdoen, een aankondiging op het bord schrijven of op een andere manier de aandacht op zijn persoon en de komende les richten. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Voor cursist en leraar is het van belang precies te weten wat de gewenste resultaten voor een les zijn. De werkhouding van de cursist tijdens de les is er van afhankelijk of bijvoorbeeld de behandelende stof herkend moet worden, uit het hoofd geleerd moet worden, of toegepast moet kunnen worden. Alleen maar noemen van onderwerpen die behandeld gaan worden is onvoldoende. De docent moet dit in begrijpelijke termen doen. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. De docent moet in het begin van de les zorgen dat de nieuwe informatie aansluit op en voortbouwt op eerder verworven begrippen en regels. De betreffende kennis van de cursisten moet dan eerst opgehaald (geactiveerd) worden. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. De kern van het onderwijsleerproces is het aanbieden van de informatie door de docent of door het studieboek. 2. De cursisten helpen bij het leren. De docent blijft tijdens het leerproces niet op zijn plaats maar is bezig de verrichtingen van de cursisten te observeren en waar nodig te ondersteunen. De toegepaste didactische opvatting kan worden gekenschetst als begeleid ontdekkend leren. 3. Cursisten de gevraagde handeling laten tonen. Het gaat hier niet om het controleren of de cursisten hun huiswerk hebben gedaan, maar om een oefenmogelijkheid voor het uitvoeren van de gewenste (eind)handeling. Een gerichte vraag geeft de cursist de mogelijkheid om zichzelf en de docent te tonen dat hij of zij het weet of kan. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. Het geven van informatie over de getoonde prestaties aan cursisten is informatief en versterkend. Terugkoppeling van informatie over de uitvoering van de handeling van de lerende gaat in vele gevallen vanzelf: het werkt of het werkt niet. Terugkoppeling moet in ieder geval informatie geven over de correctheid van het uitvoeren van de handelingen die tijdens het leren zichtbaar zijn.

4 4 C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). De bedoeling van deze gebeurtenis is vast te stellen of de cursist het leerdoel heeft bereikt en of hij of zij met zekerheid de gewenste eindhandelingen kan uitvoeren. Voor dit doel zijn verschillende toetsingsvormen mogelijk: bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren of een opgave maken. Ze hoeven niet allemaal op hetzelfde tijdstip te worden afgenomen. Uiteraard behoort de toets afgestemd te zijn op de gestelde leerdoelen. 2. Voorkennis 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Deze laatste stap is gericht op het bevorderen van het beklijven op de wat langere termijn. Daarom dienen deze aanwijzingen lesoverstijgend te zijn en gericht op het zichtbaar maken van cursusverbanden. Voor deze cursus wordt verondersteld dat de cursisten beschikken over een basiskennis computervaardigheid. Dit niveau bereiken de cursisten na doorwerken van één van deze boeken: Windows 7 voor senioren deel 1 of Windows Vista voor senioren deel Algemeen Technische zaken als het op de juiste wijze geïnstalleerd zijn van Windows 7 of Windows Vista is essentieel voor het geven van deze cursus. Het installeren van de programma s Windows Live Photo Gallery, Movie Maker en Mail komt in de eerste bijeenkomst aan de orde. In een latere bijeenkomst wordt ArcSoft Collage Creator geïnstalleerd. U kunt er echter ook voor kiezen de programma s voorafgaand aan de cursus al te installeren. Voor de printopdrachten is eventueel een printer nodig. Voor het branden zijn eventueel beschrijfbare cd/dvd s en een brander nodig. Indien u foto s naar de pc wilt importeren, heeft u een digitale fotocamera, videocamera, mobiele telefoon, externe harde schijf, USB-stick of cd, dvd of blu-rayschijf met foto s nodig. U kunt er ook voor kiezen deze handelingen niet uit te voeren, maar alleen door te laten lezen.

5 5 4. Referenties E. Warries en J.M. Pieters Inleiding Instructietheorie Swets en Zeitlinger B.V. Amsterdam/Lisse 1992 J. Molter en A. Borg Onderwijs en leerpsychologie Intro Nijkerk Overzicht van de cursusbijeenkomsten De cursusopzet bestaat uit 10 bijeenkomsten, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoofdstuk 1 tot en met 12 uit Creatief met digitale foto s voor senioren. Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Hoofdstuk 1 Benodigde Windows Live Essentials-programma s downloaden en installeren Hoofdstuk 2 Foto s bekijken Hoofdstuk 3 Foto s indelen Hoofdstuk 4 Foto s bewerken Hoofdstuk 5 Foto s afdrukken Hoofdstuk 6 Foto s en Hoofdstuk 7 Foto s branden op cd of dvd Hoofdstuk 8 Een online fotoalbum maken Hoofdstuk 9 Een film maken van uw foto s Hoofdstuk 10 Foto s importeren naar uw computer Hoofdstuk 11 Collage Creator installeren Hoofdstuk 12 Een collage maken Desgewenst kunt u naar eigen inzicht lessen samenvoegen of splitsen.

6 6 Les 1 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 1 De programma s Photo Gallery, Movie Maker en Windows Live Mail van Windows Live Essentials kunt u gratis downloaden van internet. In deze les wordt uitgelegd hoe u dat doet. Met het programma Photo Gallery kunt u uw foto s bekijken en ordenen. U kunt bijvoorbeeld een diavoorstelling van uw foto s laten zien. Ook kunt u labels aan uw foto s toevoegen, zodat u de foto s die u zoekt sneller kunt terugvinden. In Photo Gallery vindt u ook allerlei gereedschappen om uw foto s te bewerken. Zo kunt u bijvoorbeeld foto s draaien en bijsnijden. Ook kunt u rode ogen verwijderen en de belichting van foto s aanpassen. Kortom, u kunt uw foto s een professionele uitstraling geven. Photo Gallery biedt u ook de mogelijkheid uw foto s te delen met anderen. U kunt uw foto s vanuit Photo Gallery namelijk afdrukken, en en op een cd of dvd branden. Bovendien kunt u een fotoalbum op internet plaatsen, waarbij u zelf bepaalt wie deze foto s kan bekijken. Het programma Movie Maker biedt u de mogelijkheid een film te maken van uw foto s. Door bewegende overgangen, speciale effecten en het toevoegen van tekst en muziek kunt u een prachtige film maken. Met het programma Windows Live Mail kunt u en. Het downloaden en installeren van Windows Live Mail is niet vereist. Wilt u het programma niet gebruiken, dan kunt u enkele paragrafen in Hoofdstuk 6 Foto s en niet doorwerken. Hoofdstuk 2 Photo Gallery is een geschikt programma om uw foto s eens rustig te bekijken. U kunt uw foto s daarbij op verschillende manieren sorteren. Zoekt u een specifieke foto, dan kunnen de zoekfuncties van Photo Gallery u wellicht helpen. Wilt u uw foto s aan anderen laten zien? Dan kunt u de foto s ook als diavoorstelling laten tonen.

7 7 In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) de benodigde programma s downloaden en installeren; Photo Gallery starten; foto s op verschillende manieren sorteren; bladeren door foto s; foto s zoeken; een diavoorstelling bekijken. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Omdat dit de eerste bijeenkomst is, kunt u niet terugwijzen naar de vorige bijeenkomst. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s en De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina en lesstof:

8 8 Les 2 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 3 In de vorige les heeft u geleerd hoe u foto s op verschillende manieren kunt sorteren. In deze les leert u hoe u zelf uw foto s kunt indelen. U kunt uw foto s indelen door ze onder te brengen in mappen. Daarnaast kunt u verschillende labels aan uw foto s toevoegen, zodat u bepaalde foto s makkelijk kunt terugvinden. Een bijzondere manier om foto s te labelen, is het toevoegen van namen van personen die op een foto staan. U kunt van alle personen die op een foto staan afzonderlijk een naam invoeren. Dit wordt in Photo Gallery het taggen (labelen) van personen genoemd. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) foto s indelen in mappen; tags toevoegen aan personen; andere labels toevoegen aan foto s; foto s zoeken met labels. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering. de benodigde programma s downloaden en installeren; Photo Gallery starten; foto s op verschillende manieren sorteren; bladeren door foto s; foto s zoeken; een diavoorstelling bekijken. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren.

9 9 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 60. lesstof:

10 10 Les 3 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 4 Photo Gallery biedt u de mogelijkheid een aantal eenvoudige bewerkingen op foto s uit te voeren. Zo kunt u bijvoorbeeld foto s draaien en bijsnijden. Daarnaast kunt u ook de belichting van foto s aanpassen en kunt u rode ogen corrigeren. U kunt uw foto s ook automatisch door Photo Gallery laten verbeteren. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) foto s draaien; foto s bijsnijden; rode ogen corrigeren; foto s automatisch verbeteren; foto s rechtzetten; de belichting aanpassen; meer mogelijkheden voor fotobewerking. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: foto s indelen in mappen; tags toevoegen aan personen; andere labels toevoegen aan foto s; foto s zoeken met labels. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties.

11 11 C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 74 t/m 76. lesstof:

12 12 Les 4 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 5 In Hoofdstuk 2 Foto s bekijken heeft u kunnen lezen hoe u foto s op uw pc kunt bekijken door middel van een diavoorstelling. Voor een aantal foto s geldt waarschijnlijk dat u ze wilt afdrukken om deze bijvoorbeeld in te lijsten. Photo Gallery beschikt over een handige functie waarmee u foto s op allerlei formaten kunt afdrukken. In deze les leert u hoe u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) foto s afdrukken. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: foto s draaien; foto s bijsnijden; rode ogen corrigeren; foto s automatisch verbeteren; foto s rechtzetten; de belichting aanpassen; meer mogelijkheden voor fotobewerking. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties.

13 13 C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 82 t/m 87. lesstof:

14 14 Les 5 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 6 Vanuit Photo Gallery is het mogelijk om rechtstreeks foto s via op te sturen. U kunt de foto s als bijlage aan een bericht koppelen, maar dan heeft u te maken met de maximale grootte die u kunt versturen. Als u in het bezit bent van een Windows Live ID en u maakt gebruik van Windows Live Mail, dan kunt u ook een fotobericht sturen. Er wordt dan een kleine versie van de foto s naar de ontvanger verstuurd, maar tegelijkertijd wordt de originele versie op een beveiligde plek op internet opgeslagen. De ontvanger kan met één klik deze originele versies downloaden op zijn pc. Op deze manier kunt u veel grote foto s tegelijkertijd opsturen. In deze les wordt eerst uitgelegd hoe u een Windows Live ID aanmaakt. Vervolgens wordt uitgelegd hoe u een account toevoegt. In Windows Live Mail kunt u meerdere accounts, waaronder Hotmail, onderbrengen. Daarna wordt uitgelegd hoe u vanuit Photo Gallery een fotobericht en foto s als bijlage bij een bericht kunt versturen. Heeft u al een Windows Live ID en/of maakt u al gebruik van Windows Live Mail, dan kunt u de eerste twee paragrafen overslaan. Wilt u geen Windows Live ID aanmaken en/of wilt u Windows Live Mail niet installeren, dan kunt u direct doorgaan naar paragraaf 6.4 Foto s als bijlage versturen. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) een Windows Live ID aanmaken; een account toevoegen aan Windows Live Mail; een fotobericht versturen; foto s als bijlage bij een bericht versturen. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: foto s afdrukken.

15 15 B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 105. lesstof:

16 16 Les 6 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 7 Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom u uw foto s op een cd of dvd wilt opslaan. U kunt bijvoorbeeld een kopie van uw foto s als back-up maken. Of u wilt de foto s op een makkelijke manier meenemen om deze aan anderen te laten zien. U kunt de foto s op een andere pc bekijken, maar er bestaat ook een mogelijkheid om een video-dvd te maken die u op de dvd- of blu-ray-speler bij uw televisie kunt afspelen. U maakt dan een diavoorstelling waarbij u de overgangen tussen de foto s kunt kiezen en muziek kunt toevoegen. In deze les wordt uitgelegd hoe u foto s op een cd of dvd kunt branden. Vervolgens wordt uitgelegd hoe u een video-dvd kunt maken. In deze les leert u hoe u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) foto s branden op een cd of dvd; een video-dvd maken. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: foto s afdrukken. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties.

17 17 C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 119 t/m 124. lesstof:

18 18 Les 7 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 8 Een handige manier om foto s te delen met anderen is het maken van een online fotoalbum. U plaatst de foto s op internet, waarbij u zelf bepaalt wie de foto s mogen bekijken. Om anderen te laten weten dat u nieuwe foto s heeft geplaatst, kunt u per een link sturen. De ontvanger kan de foto s bekijken en eventueel downloaden naar zijn of haar eigen computer. Om foto s te kunnen downloaden, moet de ontvanger wel in het bezit zijn van een Windows Live ID. In deze les wordt eerst uitgelegd hoe u vanuit Photo Gallery een online fotoalbum kunt maken. Vervolgens wordt uitgelegd hoe u per een link kunt versturen naar anderen. Tenslotte kunt u lezen hoe u later wijzigingen kunt aanbrengen aan uw online fotoalbum. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) een fotoalbum maken; een link verzenden; wijzigingen aanbrengen. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: foto s branden op een cd of dvd; een video-dvd maken. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen.

19 19 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 138. lesstof:

20 20 Les 8 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 9 Wilt u uw foto s op een bijzondere manier laten zien aan anderen? Maak dan een film van uw foto s. Met het programma Movie Maker kunt u een film in de vorm van een diavoorstelling maken met verschillende overgangen, effecten, achtergrondmuziek en teksten. In paragraaf 7.2 Een video-dvd maken heeft u al kunnen lezen hoe u een video-dvd kunt maken, maar de mogelijkheden van Movie Maker zijn veel uitgebreider. In deze les wordt eerst uitgelegd hoe vanuit Photo Gallery een film (videoproject) maakt in Windows Live Movie Maker. Vervolgens wordt uitgelegd hoe u de film kunt bewerken door het toevoegen van muziek en teksten en het selecteren van overgangen en effecten. Tenslotte wordt besproken hoe u de het project kunt opslaan als projectbestand en hoe u de film kunt opslaan als filmbestand dat u kunt afspelen op de dvd- of blu-ray-speler bij de televisie (mits de speler het bestandstype WMV kan afspelen) of in andere programma s, zoals Windows Media Player. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) een film maken van uw foto s; de film bewerken; het project opslaan; de film opslaan. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: een fotoalbum maken; een link verzenden; wijzigingen aanbrengen. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s

21 21 2. De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina lesstof:

22 22 Les 9 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 10 Het overzetten van foto s vanaf een extern apparaat, zoals een digitale fotocamera, videocamera, mobiele telefoon, externe harde schijf of een USB-stick, wordt importeren genoemd. Vanuit Photo Gallery kunt u foto s importeren naar uw computer. Foto s die u met uw foto-, videocamera of mobiele telefoon heeft gemaakt, kunt u op twee manieren importeren: met behulp van een USB- of firewire-kabel tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart (ook wel SD-kaart genoemd) waarop de foto s zijn opgeslagen. Een geheugenkaart is een kleine kaart die uit de camera kan worden gehaald. Staan de foto s die u wilt overzetten naar uw computer op een USBstick, externe harde schijf of cd, dvd of blu-ray-schijf? Dan kunt u deze op dezelfde manier importeren vanuit Photo Gallery. Ook het scannen van een foto kunt u vanuit Photo Gallery doen. In deze les wordt eerst uitgelegd hoe u uw digitale fotocamera, videocamera, mobiele telefoon, externe harde schijf of een USB-stick kunt aansluiten op uw computer. Vervolgens wordt uitgelegd hoe u vanuit Photo Gallery foto s kunt importeren. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) het apparaat aansluiten op uw computer; foto s importeren naar uw computer; foto s scannen en importeren. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: een film maken van uw foto s; de film bewerken; het project opslaan; de film opslaan.

23 23 B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina lesstof:

24 24 Les 10 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Hoofdstuk 11 Met het programma Collage Creator kunt u een prachtige fotocollage maken van uw favoriete foto s. Knippen, verplaatsen en het toevoegen van tekst en afbeeldingen is heel eenvoudig in dit gebruiksvriendelijke programma. In deze les wordt het installeren van Collage Creator uitgelegd. U vindt het programma Collage Creator op de cd-rom bij dit boek. Hoofdstuk 12 In hoofdstuk 11 heeft u kunnen lezen hoe u Collage Creator installeert vanaf de cd-rom bij dit boek. Dit hoofdstuk laat u aan de hand van een voorbeeld zien hoe u een collage kunt maken in Collage Creator. Het maken van een collage begint met het toevoegen van een map met foto s aan Collage Creator. Daarna sleept u de foto s die u wilt gebruiken voor uw collage naar het lege blad. U kunt vervolgens allerlei functies gebruiken om uw collage mooier te maken. U kunt bijvoorbeeld foto s bijsnijden, tekst en afbeeldingen toevoegen en fraai gekleurde letters toevoegen met het letterbord. In deze les leert u de verschillende mogelijkheden van Collage Creator kennen, zodat u later moeiteloos uw eigen prachtige creatie kunt maken. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) Collage Creator installeren; Collage Creator openen; foto s toevoegen aan Collage Creator; foto s verslepen; foto s bijsnijden; foto s vergroten en verkleinen; de collage opslaan en weer openen; de volgorde van foto s veranderen; een vorm uitsnijden; een illustratie toevoegen; tekst toevoegen; een tekening toevoegen;

25 25 letters toevoegen met het letterbord; de collage afdrukken. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: het apparaat aansluiten op uw computer; foto s importeren naar uw computer; foto s scannen en importeren. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s en De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina en lesstof:

26 26 6. De eindtoets Ter afsluiting van een cursus zijn er verschillende toetsen beschikbaar. Deze bestaan uit meerkeuzevragen. De toetsen kunnen online gemaakt worden op Aan deelname zijn géén kosten verbonden. Na afloop ziet de cursist direct het behaalde resultaat. De cursist ontvangt gratis per een Computerbrevet met zijn/haar naam en het behaalde resultaat. Ook de docent kan hiervan een afschrift ontvangen. Het Computerbrevet kan worden afgedrukt. 7. Ander cursusmateriaal De populaire boeken van Visual Steps zijn uitstekend geschikt voor gebruik als cursusmateriaal. Bij een groot aantal boeken zijn docentenhandleidingen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op Na registratie krijgt u gratis toegang tot alle aanvullende materialen en handleidingen.

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken ISBN 978 90 5905 357 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren ISBN 978 90 5905 009 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10 Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10 ISBN 978 90 5905 532 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3

Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3 Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren

Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren ISBN 978 90 5905 109 6 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 642 8 ISBN 978 90 5905 652 7 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren ISBN 978 90 5905 398 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij

Docentenhandleiding bij Docentenhandleiding bij ISBN 978 90 5905 095 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe ziet

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7 ISBN 978 90 5905 256 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15

Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15 Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15 ISBN 978 38 6786 828 0 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 582 7 ISBN 978 90 5905 592 6 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8 ISBN 978 90 5905 298 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 612 1 ISBN 978 90 5905 622 0 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 035 8 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone ISBN 978 90 5905 553 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker ISBN 978 90 5905 248 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij ipad voor senioren

Docentenhandleiding bij ipad voor senioren Docentenhandleiding bij ipad voor senioren ISBN 978 90 5905 348 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2 ISBN 978 90 5905 195 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1

Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1 Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1 ISBN 978 90 5905 225 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding. bij. Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1

Docentenhandleiding. bij. Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1 Docentenhandleiding bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 ISBN 978 90 5905 135 5 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery 19 1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden ISBN 978 90 5905 215 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Cursusboek Windows 98 voor beginners. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8

Docentenhandleiding. Cursusboek Windows 98 voor beginners. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen Cursusboek Windows 98 voor beginners ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 2 Inhoud docentenhandleiding 1. Algemeen 3 Voorkennis 3 Cursusopzet 3 2. Cursusmateriaal

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij icloud

Docentenhandleiding bij icloud Docentenhandleiding bij icloud ISBN 978 90 5905 624 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners

Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners ISBN 978 90 5905 145 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren

Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren ISBN 978 90 5905 107 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Starten 13 1.1 Windows Live ID aanmaken 14 1.2 Afmelden en aanmelden 15 1.3 Windows Live Essentials-producten installeren 16 1.4 Profiel bewerken 17 1.5 Contactpersonen toevoegen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Starten 13 1.1 Windows Live ID aanmaken 14 1.2 Afmelden en aanmelden 15 1.3 Windows Live Essentials-producten installeren 16 1.4 Profiel bewerken 17 1.5 Contactpersonen toevoegen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bibliotheek 11 1.1 Picasa de eerste keer starten 12 1.2 Onderdelen van de bibliotheek 13 1.3 Gezichtsherkenning 13 1.4 Mappenbeheer 17 1.5 Sorteren 18 1.6 Weergave mappen 18

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren Studio Visual Steps Creatief met digitale foto s voor senioren 2012 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Emma Schipper Opmaak / bureauredactie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Uw voorkennis... 14 De volgorde van lezen... 15 De inhoud van de

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org

Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org ISBN 978 90 5905 296 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010 ISBN 978 90 5905 159 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen.

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen. Aanbod van computer oefenprogramma s KBO Prinsenbeek. 1. Basis Windows. Hierbij leert u de basisbeginselen van het besturingssysteem Windows. Na het volgen hiervan kunt u de computer op de juiste manier

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5.

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5. Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 11. Les 1 Kennismaking met Picasa 13

Inhoud. Inleiding 11. Les 1 Kennismaking met Picasa 13 Inhoud Inleiding 11 Les 1 Kennismaking met Picasa 13 1 Picasa: een programma van Google 16 2 Picasa downloaden 17 3 Picasa installeren 19 4 Cursusbestanden downloaden 21 5 Picasa zoekt foto s 23 6 De bibliotheek

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 Uw voorkennis...18 De startersgidsen gebruiken...19 De volgorde van lezen...20 De inhoud

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

1. Oefenbestanden kopiëren 11

1. Oefenbestanden kopiëren 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

9. Uw foto s in Vista

9. Uw foto s in Vista 241 9. Uw foto s in Vista Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera. Gewone foto s worden

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie...

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie... Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken

Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken 1 Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken Om het geleerde vlot te leren toepassen, kunt u de volgende herhalingsoefeningen doen. Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1. Installeren van Picasa 13 1.1 Voorbereiding... 14 1.2 Oefenfoto s downloaden... 15 1.3 Installatie... 19

1. Installeren van Picasa 13 1.1 Voorbereiding... 14 1.2 Oefenfoto s downloaden... 15 1.3 Installatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bibliotheek 11 1.1 Picasa de eerste keer starten 12 1.2 Onderdelen van de bibliotheek 13 1.3 Gezichtsherkenning 13 1.4 Mappenbeheer 17 1.5 Sorteren 18 1.6 Weergave mappen 18

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007 Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007 ISBN 978 90 5905 155 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 14 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 14 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 14 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 14 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Les 1: Werken met tekst.

Les 1: Werken met tekst. Les 1: Werken met tekst. Windows 10 Behandeld Opfrissen lesstof Kennismakingscursus. 1.1 161 1.2 De cursor en de muis 130 1.3 Selecteren van een woord en selectie opheffen 131 en 132 1.4 Een woord verwijderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 1 Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 In dit PDF-bestand vindt u meer informatie over Adobe Photoshop Elements versie 14 in combinatie met het boek Basisgids Adobe Photoshop Elements.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie