Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren ISBN

2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe ziet een cursusbijeenkomst er als volgt uit: A Inleiding B Instructie C Afsluiting 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. 1. De informatie (leerstof) aanbieden. 2. De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten gevraagde handelingen laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Het schema wordt van begin tot eind stap voor stap doorlopen. De stappen B1 tot B4 worden steeds herhaald, dat wil zeggen dat de leerstof steeds in kleine delen wordt aangeboden (B1). Er zullen dus vele momenten zijn waarop de cursist hulp nodig kan hebben (B2). Daaruit volgt ook dat tijdens een cursusbijeenkomst cursisten meerdere handelingen aanleren die ze kunnen demonstreren (B3), waarop de cursusleider kan reageren met goedkeuring of eventueel noodzakelijke corrigerende opmerkingen (B4). Op de volgende pagina vindt u nogmaals het schema aangevuld met extra informatie om de inhoud en het waarom van elke stap te verduidelijken. De uitwerking van de acht cursusbijeenkomsten wordt namelijk binnen dit schema gegeven. Uiteraard kunt u, indien gewenst, bijeenkomsten samenvoegen. Reserveer voor: de Inleiding 10-15% de Instructie 60-70% de Afsluiting 20-25% van de beschikbare tijd.

3 3 Lesschema A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. De cursusleider kan om stilte verzoeken, de deur dichtdoen, een aankondiging op het bord schrijven of op een andere manier de aandacht op zijn persoon en de komende les richten. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Voor cursist en leraar is het van belang precies te weten wat de gewenste resultaten voor een les zijn. De werkhouding van de cursist tijdens de les is er van afhankelijk of bijvoorbeeld de behandelende stof herkend moet worden, uit het hoofd geleerd moet worden, of toegepast moet kunnen worden. Alleen maar noemen van onderwerpen die behandeld gaan worden is onvoldoende. De docent moet dit in begrijpelijke termen doen. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. De docent moet in het begin van de les zorgen dat de nieuwe informatie aansluit op en voortbouwt op eerder verworven begrippen en regels. De betreffende kennis van de cursisten moet dan eerst opgehaald (geactiveerd) worden. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. De kern van het onderwijsleerproces is het aanbieden van de informatie door de docent of door het studieboek. 2. De cursisten helpen bij het leren. De docent blijft tijdens het leerproces niet op zijn plaats maar is bezig de verrichtingen van de cursisten te observeren en waar nodig te ondersteunen. De toegepaste didactische opvatting kan worden gekenschetst als begeleid ontdekkend leren. 3. Cursisten de gevraagde handeling laten tonen. Het gaat hier niet om het controleren of de cursisten hun huiswerk hebben gedaan, maar om een oefenmogelijkheid voor het uitvoeren van de gewenste (eind)handeling. Een gerichte vraag geeft de cursist de mogelijkheid om zichzelf en de docent te tonen dat hij of zij het weet of kan. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. Het geven van informatie over de getoonde prestaties aan cursisten is informatief en versterkend. Terugkoppeling van informatie over de uitvoering van de handeling van de lerende gaat in vele gevallen vanzelf: het werkt of het werkt niet. Terugkoppeling moet in ieder geval informatie geven over de correctheid van het uitvoeren van de handelingen die tijdens het leren zichtbaar zijn.

4 4 C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). De bedoeling van deze gebeurtenis is vast te stellen of de cursist het leerdoel heeft bereikt en of hij of zij met zekerheid de gewenste eindhandelingen kan uitvoeren. Voor dit doel zijn verschillende toetsingsvormen mogelijk: bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren of een opgave maken. Ze hoeven niet allemaal op hetzelfde tijdstip te worden afgenomen. Uiteraard behoort de toets afgestemd te zijn op de gestelde leerdoelen. 2. Voorkennis 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Deze laatste stap is gericht op het bevorderen van het beklijven op de wat langere termijn. Daarom dienen deze aanwijzingen lesoverstijgend te zijn en gericht op het zichtbaar maken van cursusverbanden. Voor deze cursus wordt verondersteld dat de cursisten beschikken over een basiskennis computervaardigheid. Dit niveau bereiken de cursisten na doorwerken van een beginnersboek. Op deze webpagina s vindt u een overzicht van de boeken over een bepaalde Windows-versie: voor Windows 8: voor Windows 7: voor Windows Vista: voor Windows XP: 3. Algemeen Technische zaken als het op de juiste wijze geïnstalleerd zijn van Windows 8, 7, Vista of XP is essentieel voor het geven van deze cursus. Het installeren van het programma ArcSoft PhotoStudio komt in de eerste bijeenkomst aan de orde. U kunt er echter ook voor kiezen het programma voorafgaand aan de cursus al te installeren. Voor het afdrukken en scannen van foto s zijn eventueel een printer en scanner nodig.

5 5 4. Referenties E. Warries en J.M. Pieters Inleiding Instructietheorie Swets en Zeitlinger B.V. Amsterdam/Lisse 1992 J. Molter en A. Borg Onderwijs en leerpsychologie Intro Nijkerk Overzicht van de cursusbijeenkomsten De cursusopzet bestaat uit acht bijeenkomsten, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoofdstuk 1 tot en met 9 uit Digitale fotobewerking met PhotoStudio voor senioren. Les 1 Hoofdstuk 1 Installeren van PhotoStudio Hoofdstuk 2 Aan de slag met PhotoStudio Les 2 Hoofdstuk 3 Foto s verbeteren Les 3 Hoofdstuk 4 Foto s retoucheren Les 4 Hoofdstuk 5 Werken met selecties Les 5 Hoofdstuk 6 Werken met lagen Les 6 Bijzondere effecten Les 7 Importeren, bewerken en opslaan Les 8 Afdrukken en delen Desgewenst kunt u naar eigen inzicht lessen samenvoegen of splitsen.

6 6 Les 1 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Met behulp van het programma ArcSoft PhotoStudio kunt u foto s verbeteren, bewerken en afdrukken. Voordat uw cursisten dit programma kunnen gebruiken, moeten zij het eerst op de computer installeren. In dit boek worden in de voorbeelden oefenfoto s gebruikt. Die foto s vindt u in de map Oefenbestanden Fotobewerking voor senioren op de cd-rom. Digitale fotografie is enorm populair. De kwaliteit van digitale camera s neemt steeds verder toe en de prijs wordt steeds lager. Daarnaast komen er steeds meer programma s waarmee u thuis uw digitale foto s kunt bewerken. Dat kan zelfs wanneer u niet over een digitale camera beschikt. U kunt bijvoorbeeld met behulp van een scanner uw vakantiefoto s inscannen en er zo digitale foto s van maken. Daarnaast kunt u bij het ontwikkelen van uw filmrolletje uw foto s op cd-rom laten zetten. Zo krijgt u ook digitale foto s die u met een fotobewerkingsprogramma kunt bewerken. Het programma ArcSoft PhotoStudio 5.5 biedt u veel mogelijkheden voor het bewerken van uw digitale foto s. Zo kunt u foto s groter, kleiner, lichter, donkerder, vager of juist scherper maken. De kleurbalans van de foto kan worden aangepast en u kunt zelfs delen van de foto die u niet wilt zien, wegwerken. Met behulp van diverse effecten kunt u eenvoudige foto s veranderen in artistieke meesterwerkjes. Veel van de hulpmiddelen die een professionele fotograaf in de doka ter beschikking heeft, kunt u met dit programma ook op uw computer gebruiken. Deze technieken komen in de verschillende cursusbijeenkomsten uitgebreid aan bod. In deze les maakt u kennis met PhotoStudio. U gaat aan de slag met digitale foto s en u zult onder andere zien hoe zo n foto is opgebouwd.

7 7 In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) welke eisen PhotoStudio aan uw computer stelt; het programma PhotoStudio installeren; de map met oefenbestanden naar de harde schijf kopiëren; PhotoStudio starten; de paletten gebruiken; de Browser gebruiken; een oefenfoto openen; een foto roteren; in- en uitzoomen; een uitsnede van een foto maken; de afmetingen van een foto bekijken; een foto vergroten en verkleinen; handelingen ongedaan maken; een foto opslaan. 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Omdat dit de eerste bijeenkomst is, kunt u niet terugwijzen naar de vorige bijeenkomst. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s en De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 29, 30 en 59 t/m 66. lesstof:

8 8 Les 2 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd belichte foto s. Zoals u in deze les zult leren, kunt u aan zulke foto s nog veel verbeteren. Een veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Dat komt door de omzetting van het beeld in pixels en doordat het onderwerp te ver weg is. Met PhotoStudio laat u zelfs die foto s er snel beter uit zien. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) de functie Automatisch verbeteren gebruiken; de functie Correctie gebruiken; handmatig over- en onderbelichting wijzigen; het venster Kleurbalans gebruiken; een foto scherper maken; een foto vervagen.

9 9 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering. welke eisen PhotoStudio aan uw computer stelt; het programma PhotoStudio installeren; de map met oefenbestanden naar de harde schijf kopiëren; PhotoStudio starten; de paletten gebruiken; de Browser gebruiken; een oefenfoto openen; een foto roteren; in- en uitzoomen; een uitsnede van een foto maken; de afmetingen van een foto bekijken; een foto vergroten en verkleinen; handelingen ongedaan maken; een foto opslaan. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 88 t/m 98. lesstof:

10 10 Les 3 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Fotobewerkingsprogramma s zoals PhotoStudio hebben veel gereedschap waarmee u foto s kunt bijwerken. Waar vroeger met de hand aan een foto werd gewerkt, heeft u nu de beschikking over elektronische hulpmiddelen. Hiermee kunt u op uw beeldscherm foutjes uit een foto wegpoetsen. Dit wordt retoucheren genoemd. Zo kunt u bijvoorbeeld met behulp van een speciaal filter stofjes en krasjes weghalen. Voor grotere krassen en andere dingen die u niet op de foto wilt zien, kunt u het Kloon-hulpmiddel gebruiken. Hiermee vervangt u op de foto een deel door een stukje dat elders op de foto staat. Vooral wanneer u oude foto s of dia s heeft ingescand, zullen deze vaardigheden van pas komen. Maar ook bij moderne digitale camera s komen fouten in foto s voor. Denkt u maar eens aan een vervelend verschijnsel als rode ogen door flitslicht. PhotoStudio kent speciale functies om deze rode ogen weg te halen. Daarnaast beschikt het programma over professionele belichtingsen focusgereedschappen. Hiermee heeft u hulpmiddelen tot uw beschikking die voorheen alleen door professionele fotografen in donkere kamers werden gebruikt. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) rode ogen verwijderen; de belichtingshulpmiddelen Lichter maken en Donkerder maken gebruiken; de focushulpmiddelen Scherper maken en Wazig gebruiken; een hele foto selecteren; krasjes en stofjes weghalen; grotere krassen verwijderen.

11 11 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: de functie Automatisch verbeteren gebruiken; de functie Correctie gebruiken; handmatig over- en onderbelichting wijzigen; het venster Kleurbalans gebruiken; een foto scherper maken; een foto vervagen. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 128 t/m 132. lesstof:

12 12 Les 4 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Selecteren is de belangrijkste handeling die u moet verrichten voordat u een deel van een foto kunt bewerken. PhotoStudio heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals het selecteren met een rechthoekige of ovale vorm. Met een ander hulpmiddel, de lasso, kunt u handmatig de vorm van uw selectie tekenen. De magnetische lasso laat u hoekige of onregelmatige vormen heel precies selecteren. Weer een ander hulpmiddel laat u selecteren op kleur, zodat u bijvoorbeeld gemakkelijk de blauwe lucht in een foto selecteert. Heeft u een stukje van een foto geselecteerd, dan kunt u dat gedeelte verbeteren, of kopiëren en gebruiken in een fotomontage. In deze les leert u hoe u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) selecteert met een vorm; een selectie verplaatst of kopieert; het selectiekader laat verdwijnen; vrij selecteert met de lasso; een onregelmatig gevormd object selecteert met de magnetische lasso; een selectie zachte randen geeft; schaduw toevoegt aan een selectie; op kleur selecteert met de Toverstok; een patroon toevoegt; een kleur toevoegt.

13 13 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: rode ogen verwijderen; de belichtingshulpmiddelen Lichter maken en Donkerder maken gebruiken; de focushulpmiddelen Scherper maken en Wazig gebruiken; een hele foto selecteren; krasjes en stofjes weghalen; grotere krassen verwijderen. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 167 t/m 170. lesstof:

14 14 Les 5 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). Bij het bewerken van foto s kunt u in PhotoStudio gebruikmaken van lagen. De basis van een afbeelding is altijd een laag met de naam Laag-0. Wanneer u in deze laag wijzigingen aanbrengt, wordt de originele foto gewijzigd. Dat gebeurt niet wanneer u de wijzigingen aanbrengt in een laag die over de eerste laag heen wordt gelegd. Zo n nieuwe laag kan een tekst of een figuur bevatten. Ook kunt u een kopie van (een deel van) Laag-0 gebruiken en deze verbeteren of retoucheren. Het grote voordeel is dat u op deze manier de lagen afzonderlijk kunt bewerken, zonder de achtergrondlaag of de andere lagen aan te tasten. Lagen kunt u vergelijken met glasplaten die over elkaar heen liggen. Wanneer een gedeelte van een laag leeg is, ziet u de onderliggende lagen erdoorheen. Achter alle lagen bevindt zich Laag-0, de achtergrondlaag. Totdat u de lagen verenigt, blijft elke laag onafhankelijk van de andere lagen in de afbeelding. Dit betekent dat u kunt experimenteren met verschillende composities zonder permanente wijzigingen in de hele afbeelding aan te brengen. Met enige oefening kunt u met lagen prachtige effecten bereiken. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) een nieuwe laag maken door te kopiëren; de lagen in een foto bekijken; een laag uitsnijden met het hulpmiddel Vorm; een laag bewerken; een tekstlaag toevoegen met het hulpmiddel Tekst; een afbeelding met lagen opslaan; een selectie omkeren; lagen samenvoegen; een fotomontage maken; een tekst toevoegen met de 3D Text Factory; een andere tekstkleur kiezen; het fotopapier vergroten; een panoramafoto maken door twee lagen aan elkaar te leggen; een panoramafoto verbeteren.

15 15 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: selecteert met een vorm; een selectie verplaatst of kopieert; het selectiekader laat verdwijnen; vrij selecteert met de lasso; een onregelmatig gevormd object selecteert met de magnetische lasso; een selectie zachte randen geeft; schaduw toevoegt aan een selectie; op kleur selecteert met de Toverstok; een patroon toevoegt; een kleur toevoegt. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 219 t/m 220. lesstof:

16 16 Les 6 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). In deze les maakt u kennis met een aantal bijzondere effecten en werkwijzen die u in PhotoStudio kunt gebruiken. U leert werken met verschillende effecten, waarmee u een artistieke draai aan uw foto s kunt geven. U kunt uw foto s zelfs inlijsten. Met behulp van de functie Hechten maakt u twee foto s aan elkaar, zodat er een panoramafoto ontstaat. Ook zult u zien hoe u een scheef gebouw weer recht kunt zetten en het perspectief in een foto kunt aanpassen. Wilt u nog meer aan een foto veranderen, dan kunt u met vervormingsfilters grappige effecten bereiken. In deze les leert u hoe u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) verschillende effecten gebruikt; een foto in een lijstje zet; een panoramafoto maakt met de functie Hechten; een foto er oud laat uitzien; een gebouw recht zet; het perspectief van een foto aanpast; vervormingsfilters gebruikt.

17 17 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: een nieuwe laag maken door te kopiëren; de lagen in een foto bekijken; een laag uitsnijden met het hulpmiddel Vorm; een laag bewerken; een tekstlaag toevoegen met het hulpmiddel Tekst; een afbeelding met lagen opslaan; een selectie omkeren; lagen samenvoegen; een fotomontage maken; een tekst toevoegen met de 3D Text Factory; een andere tekstkleur kiezen; het fotopapier vergroten; een panoramafoto maken door twee lagen aan elkaar te leggen; een panoramafoto verbeteren. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 254 t/m 256. lesstof:

18 18 Les 7 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). De snelste manier om digitale foto s in uw computer te krijgen is ze rechtstreeks uit uw digitale camera importeren. In PhotoStudio beschikt u over een handige interface om de foto s snel binnen te halen en op te slaan. Daarnaast is scannen nog steeds één van de meest gebruikte manieren om foto s te digitaliseren. Op zichzelf is het scannen van een foto een eenvoudige handeling. Toch is het goed om te weten hoe een scanner werkt. U kunt namelijk op verschillende kwaliteiten scannen. Afhankelijk van waar u de digitale foto voor wilt gebruiken, maakt u een keuze. Een gescande foto heeft meestal nog nabewerking nodig, zoals bijsnijden. Wanneer u de gescande foto gaat opslaan op de vaste schijf van uw computer, kunt u kiezen uit verschillende bestandstypen. Sommige bestandstypen leveren een veel omvangrijker bestand op dan andere. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u uw foto s per wilt versturen of op een website wilt gebruiken. In deze les leert u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) foto s importeren uit uw digitale camera; een foto importeren via uw scanner; de scanner instellen; een gescande foto bijwerken; een foto opslaan met een andere bestandstype.

19 19 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: verschillende effecten gebruikt; een foto in een lijstje zet; een panoramafoto maakt met de functie Hechten; een foto er oud laat uitzien; een gebouw recht zet; het perspectief van een foto aanpast; vervormingsfilters gebruikt. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 277 t/m 284. lesstof:

20 20 Les 8 A Inleiding 1. Zorgen dat de cursisten aandacht hebben voor de les. 2. Uitleggen wat de leerdoelen van deze les zijn. Geef eerst onderstaande informatie; schrijf de vet gedrukte woorden ergens in grote letters zodat iedereen ze goed kan zien (bijvoorbeeld op een bord). In veel gevallen zult u mooie afdrukken willen maken van uw digitale foto s. Met de huidige printers kunt u de kwaliteit benaderen van een gewoon afgedrukte foto. Daarbij komt wel het één en ander kijken. Niet alleen bestaan er allerlei soorten papier, u kunt de printer ook op verschillende manieren instellen. In PhotoStudio kunt u het formaat waarop u uw foto afdrukt eenvoudig aanpassen. Ook kunt u een contactblad afdrukken, met miniatuurweergaven van foto s. Dat is handig wanneer u uw foto s archiveert op cd-rom. Naast afdrukken is er nog een andere manier om uw digitale foto s met anderen te delen. U kunt een foto versturen als bijlage bij een . Kortom, in dit programma heeft u genoeg mogelijkheden om uw foto s met anderen te delen. In deze les leert u hoe u: (zet ook dit ergens goed leesbaar neer) de pagina-instelling bekijkt en aanpast; de printer instelt; een enkele foto afdrukt; een contactblad afdrukt; een foto per verstuurt.

21 21 3. Noodzakelijke voorkennis in herinnering brengen. Breng in het kort de leerstof van de vorige bijeenkomst in herinnering: foto s importeren uit uw digitale camera; een foto importeren via uw scanner; de scanner instellen; een gescande foto bijwerken; een foto opslaan met een andere bestandstype. B Instructie 1. De informatie (leerstof) aanbieden. Pagina s De cursisten helpen bij het leren. 3. Cursisten het gevraagde gedrag laten tonen. 4. Terugkoppeling geven over de getoonde prestaties. C Afsluiting 1. Het eindresultaat vaststellen van het leren (toetsing). Bespreek in het kort eventuele veel voorkomende problemen die zich tijdens B Instructie voordeden. 2. Herhaling en wijzen op toepassingen. Keer terug naar de doelstellingen en lees ze nog eenmaal door. Moedig de cursisten aan de opgedane kennis en vaardigheden thuis te herhalen en toe te passen met behulp van de extra oefeningen. Aanvullende Achtergrondinformatie en tips op pagina 298 t/m 305. lesstof:

22 22 6. De eindtoets Ter afsluiting van een cursus zijn er verschillende toetsen beschikbaar. Deze bestaan uit meerkeuzevragen. De toetsen kunnen online gemaakt worden op Aan deelname zijn géén kosten verbonden. Na afloop ziet de cursist direct het behaalde resultaat. De cursist ontvangt gratis per een Computerbrevet met zijn/haar naam en het behaalde resultaat. Ook de docent kan hiervan een afschrift ontvangen. Het Computerbrevet kan worden afgedrukt. 7. Ander cursusmateriaal De populaire boeken van Visual Steps zijn uitstekend geschikt voor gebruik als cursusmateriaal. Bij een groot aantal boeken zijn docentenhandleidingen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op Na registratie krijgt u gratis toegang tot alle aanvullende materialen en handleidingen.

Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Outlook 2013 en 2010 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken ISBN 978 90 5905 357 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3

Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3 Docentenhandleiding bij Handboek Paint Shop Pro X ISBN 90 5905 294 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De cd-rom... 9 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren

Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren Docentenhandleiding bij Creatief met digitale foto s voor senioren ISBN 978 90 5905 087 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren

Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren Docentenhandleiding bij Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren ISBN 978 90 5905 009 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10 Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met Windows 10 ISBN 978 90 5905 532 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Outlook 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 642 8 ISBN 978 90 5905 652 7 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren

Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren Docentenhandleiding bij Samsung Galaxy Tab voor senioren ISBN 978 90 5905 109 6 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Les 1: Photostudio Behandeld?

Les 1: Photostudio Behandeld? Les 1: Photostudio Behandeld? 1.1 Installeren van Photostudio vanaf bijgeleverde CD / Thuis doen 18 1.2 Oefenbestanden kopiëren naar de harde schijf / In de les doen 25 1.3 Starten van Photostudio 32 1.4

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij

Docentenhandleiding bij Docentenhandleiding bij ISBN 978 90 5905 095 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe ziet

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 7 ISBN 978 90 5905 256 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS Excel 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 582 7 ISBN 978 90 5905 592 6 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15

Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15 Docentenhandleiding bij Basisgids MAGIX Video deluxe 15 ISBN 978 38 6786 828 0 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013

Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013 Docentenhandleiding bij Cursusboek en Oefeningenbundel MOS PowerPoint 2016 en 2013 ISBN 978 90 5905 612 1 ISBN 978 90 5905 622 0 1. Introductie Deze docentenhandleiding gaat uit van een lessenschema dat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows 8 voor senioren deel 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows 8 ISBN 978 90 5905 298 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

4. Foto s retoucheren

4. Foto s retoucheren 99 4. Foto s retoucheren Fotobewerkingsprogramma s zoals PhotoStudio hebben veel gereedschap waarmee u foto s kunt bijwerken. Waar vroeger met de hand aan een foto werd gewerkt, heeft u nu de beschikking

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1

Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1 Docentenhandleiding bij Windows Vista voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 035 8 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1

Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1 Docentenhandleiding bij Basisboek PowerPoint 2007 deel 1 ISBN 978 90 5905 225 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Docentenhandleiding. bij. Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1

Docentenhandleiding. bij. Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1 Docentenhandleiding bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 152 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij ipad voor senioren

Docentenhandleiding bij ipad voor senioren Docentenhandleiding bij ipad voor senioren ISBN 978 90 5905 348 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone

Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone Docentenhandleiding bij Snel kennismaken met de ipad en iphone ISBN 978 90 5905 553 7 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker

Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker Docentenhandleiding bij Windows 8 voor de beginnende senior computergebruiker ISBN 978 90 5905 248 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1. Deel 2

Inhoudsopgave. Deel 1. Deel 2 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Photo Express...15 Wat heeft u nodig?...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Volgorde van werken...18 Uw voorkennis...18 Deel 1 1. Uw digitale camera

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2007 voor gevorderden ISBN 978 90 5905 215 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners

Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners Docentenhandleiding bij Cursusboek Windows Vista voor beginners ISBN 978 90 5905 145 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2

Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2 Docentenhandleiding bij Basisboek Windows Vista deel 2 ISBN 978 90 5905 195 9 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren

Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren Docentenhandleiding bij Word, Excel en PowerPoint voor senioren ISBN 978 90 5905 107 2 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Cursusboek Windows 98 voor beginners. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8

Docentenhandleiding. Cursusboek Windows 98 voor beginners. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen Cursusboek Windows 98 voor beginners ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 2 Inhoud docentenhandleiding 1. Algemeen 3 Voorkennis 3 Cursusopzet 3 2. Cursusmateriaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 ISBN 978 90 5905 135 5 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

2. Aan de slag met Paint Shop Pro

2. Aan de slag met Paint Shop Pro 29 2. Aan de slag met Paint Shop Pro Fotograferen met behulp van digitale camera s is enorm in opkomst. De kwaliteit van deze camera s neemt flink toe en de prijs wordt steeds lager. Doordat computers

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij icloud

Docentenhandleiding bij icloud Docentenhandleiding bij icloud ISBN 978 90 5905 624 4 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org

Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org Docentenhandleiding bij Basisboek OpenOffice.org ISBN 978 90 5905 296 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Excel 2013 en 2010 ISBN 978 90 5905 159 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

1. Fotobewerking met Paint

1. Fotobewerking met Paint 27 1. Fotobewerking met Paint Fotograferen met behulp van digitale camera s is enorm in opkomst. De kwaliteit van deze camera s neemt flink toe en de prijs wordt steeds lager. Doordat computers steeds

Nadere informatie

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer 29 2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer Fotograferen met behulp van digitale camera s is niet meer weg te denken. De kwaliteit van digitale camera s neemt steeds verder toe en de prijs wordt

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010 Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2013 en 2010 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld. In principe

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u:

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u: 53 3. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Organizer 11 1.1 Adobe Photoshop Elements 12 1.2 De Organizer 12 1.3 Het taakvenster verbergen of tonen 13 1.4 Formaat miniaturen wijzigen 13 1.5 Foto s binnenhalen in de

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Handboek Paint Shop Pro 9 ISBN 90 5905 074 6 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Inzoomen en formaat wijzigen Open de foto woonhuis Santorini Zoom in op de foto Zoom weer uit Zet het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

5. Meer werken met lagen

5. Meer werken met lagen 129 5. Meer werken met lagen Verspreid over de voorgaande hoofdstukken heeft u al geoefend met het werken met lagen in Pixlr Editor. In dit hoofdstuk leert u hoe u een fotomontage maakt met behulp van

Nadere informatie

3. Scannen van foto s en dia s

3. Scannen van foto s en dia s 47 3. Scannen van foto s en dia s Door het scannen van afgedrukte foto s, dia s of negatieven worden de afbeeldingen gedigitaliseerd. Digitaliseren betekent dat de afbeelding wordt omgezet naar een formaat

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bibliotheek 11 1.1 Picasa de eerste keer starten 12 1.2 Onderdelen van de bibliotheek 13 1.3 Gezichtsherkenning 13 1.4 Mappenbeheer 17 1.5 Sorteren 18 1.6 Weergave mappen 18

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre. Printversie

Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre. Printversie Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre Printversie Copyright SeniorWeb 2005 Inleiding Pagina 1/1 In deze cursus van zes lessen kunt u de basisbeginselen van het fotobewerken leren met het programma PhotoFiltre.

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007

Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007 Docentenhandleiding bij Basisboek Office 2007 ISBN 978 90 5905 155 3 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen verdeeld.

Nadere informatie

3. Foto s openen en verbeteren

3. Foto s openen en verbeteren 65 3. Foto s openen en verbeteren In veel gevallen zult u een foto willen verbeteren. De foto is misschien te licht of juist te donker. Met name door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

1. Installeren van Picasa 13 1.1 Voorbereiding... 14 1.2 Oefenfoto s downloaden... 15 1.3 Installatie... 19

1. Installeren van Picasa 13 1.1 Voorbereiding... 14 1.2 Oefenfoto s downloaden... 15 1.3 Installatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery 19 1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera.

Nadere informatie

2. Foto s bewerken. In dit hoofdstuk leert u:

2. Foto s bewerken. In dit hoofdstuk leert u: 65 2. Foto s bewerken Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u nu met fotobewerkingsprogramma s, zoals Picasa, corrigeren. In veel gevallen lukt dat zo

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Visual Steps... 14

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Visual Steps... 14 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ...

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

3. Basisbewerkingen. In dit hoofdstuk leert u:

3. Basisbewerkingen. In dit hoofdstuk leert u: 57 3. Basisbewerkingen Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u nu met een fotobewerkingsprogramma, zoals Picasa corrigeren. In veel gevallen lukt dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 11. Les 1 Kennismaking met Picasa 13

Inhoud. Inleiding 11. Les 1 Kennismaking met Picasa 13 Inhoud Inleiding 11 Les 1 Kennismaking met Picasa 13 1 Picasa: een programma van Google 16 2 Picasa downloaden 17 3 Picasa installeren 19 4 Cursusbestanden downloaden 21 5 Picasa zoekt foto s 23 6 De bibliotheek

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren Studio Visual Steps Creatief met digitale foto s voor senioren 2012 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Emma Schipper Opmaak / bureauredactie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Vaardigheid met het toetsenbord

Vaardigheid met het toetsenbord Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13.

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13. Inhoud Inleiding 9 Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13 1 Start 15 1.1 Voorkeuren resetten 16 1.2 Een nieuwe afbeelding

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

9. Uw foto s in Vista

9. Uw foto s in Vista 241 9. Uw foto s in Vista Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera. Gewone foto s worden

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

1. Fotobewerking met Aviary

1. Fotobewerking met Aviary 17 1. Fotobewerking met Aviary Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u met fotobewerkingsprogramma s op de computer corrigeren. Maar ook voor uw ipad

Nadere informatie

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5.

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5. Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

3. Basisbewerkingen. In dit hoofdstuk leert u:

3. Basisbewerkingen. In dit hoofdstuk leert u: 7 3. Basisbewerkingen Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u nu met een fotobewerkingsprogramma, zoals Picasa corrigeren. In veel gevallen lukt dat zo

Nadere informatie