8.13 Windows Hulp op afstand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "8.13 Windows Hulp op afstand"

Transcriptie

1 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch contact opnemen om raad te vragen, maar soms is het lastig om een computerprobleem goed uit te leggen. Het zou veel eenvoudiger zijn als de ander even met u zou kunnen meekijken. Dat kan met Windows Hulp op afstand. Hiermee kan een andere gebruiker via internet de besturing van uw computer overnemen en onderzoeken wat er mis is. Let op! Om deze paragraaf te kunnen uitvoeren, heeft u een tweede persoon nodig die bij voorkeur beschikt over een Windows Vista-computer. U kunt ook Windows Hulp op afstand gebruiken tussen een Windows Vista- en een Windows XP-computer, alleen zullen de schermen er op een Windows XP-computer anders uitzien en zullen bepaalde functies niet werken. Bovendien moeten zowel de lokale computer (uw eigen pc) als de externe computer (de pc van de andere persoon) gebruikmaken van het programma Microsoft Outlook, Outlook Express, Windows Mail of van Windows Messenger. Beide computers moeten tijdens het gebruik van Windows Hulp op afstand via een snelle internetverbinding (ADSL of kabel) met het internet zijn verbonden. Gebruik deze functie alleen met iemand die u volledig kunt vertrouwen. Bij de functie Windows Hulp op afstand kan de persoon die helpt, alle bestanden op de vaste schijf van uw computer bekijken. Tip PDF-bestand van de paragraaf Windows Hulp op afstand Als de persoon die u wilt uitnodigen om u te helpen ook voor de eerste keer de functie Windows Hulp op afstand gaat gebruiken, is het handig als de andere persoon ook deze paragraaf naast de computer heeft liggen. Voor dat doel is deze paragraaf Windows Hulp op afstand in de vorm van een PDF-bestand op de website bij dit boek gezet. U kunt dit PDF-bestand openen en afdrukken met het gratis programma Adobe Reader. Dan kunt u de afgedrukte paragraaf geven aan die andere persoon. Andere mogelijkheid is het PDF-bestand versturen naar de andere persoon als bijlage van een bericht. Dan kan de ander het bestand zelf openen met Adobe Reader en het daarna afdrukken. Informatie over het installeren van Adobe Reader vindt u op de webpagina Voordat u de functie Windows Hulp op afstand kunt gebruiken, controleert u eerst of hiervoor de juiste instellingen zijn gemaakt. Bepaalde beveiligingsinstellingen op een computer kunnen namelijk zo'n verbinding tussen twee computers blokkeren.

2 2 Windows Vista voor senioren deel 3 Let op! Zowel degene die hulp nodig heeft (de hulpvrager), als de persoon die hulp op afstand gaat verlenen (de hulpverlener), moet deze instellingen op de eigen computer controleren en zo nodig aanpassen. Open het Configuratiescherm 4 Klik onder op Het scherm wordt donker en er wordt toestemming gevraagd om door te gaan.

3 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 3 U ziet het venster Systeemeigenschappen: Klik een vinkje voor Als u beschikt over Windows Vista Ultimate ziet u in dit venster ook het kopje Extern Bureaublad: Klik een rondje voor In het venster Instellingen voor Hulp op afstand stelt u in dat uw computer op afstand mag worden bekeken en beheerd: Klik een vinkje voor Let op! U hoeft niet bang te zijn dat iedereen nu ongevraagd in uw computer kan komen. Er kan alleen verbinding met uw computer voor Hulp op afstand worden gemaakt als u iemand uitnodigt om u te helpen.

4 4 Windows Vista voor senioren deel 3 U ziet het venster Configuratiescherm. Nu gaat u de instelling van Windows Firewall controleren:

5 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 5 Het scherm wordt donker en er wordt toestemming gevraagd om door te gaan. Let op! Als u een andere firewall gebruikt dan de Windows Firewall en de Windows Firewall is uitgeschakeld, open dan de gebruikte firewall en pas de instellingen aan voor Windows Hulp op afstand zoals hieronder aangegeven. U ziet het venster Instellingen voor Windows Firewall: Klik, indien nodig, het vinkje weg voor tabblad HELP! Ik zie geen Windows Firewall Als u een computer gebruikt die onderdeel uitmaakt van een netwerk, ziet u mogelijk niet het venster zoals hiervoor is afgebeeld. Uw pc is in dat geval zo ingesteld dat u zelf geen instellingen kunt wijzigen op beveiligingsgebied. U moet dan contact opnemen met de netwerkbeheerder (systeembeheerder) om toestemming te laten verlenen voor het gebruik van de functie Windows Hulp op afstand.

6 6 Windows Vista voor senioren deel 3 HELP! De instelling Ingeschakeld is niet actief Als u een computer gebruikt die onderdeel uitmaakt van een netwerk, ziet u mogelijk dit venster. Uw pc is in dat geval zo ingesteld dat u zelf geen instellingen kunt wijzigen op beveiligingsgebied. U moet dan contact opnemen met de netwerkbeheerder (systeembeheerder) om toestemming te laten verlenen voor het gebruik van de functie Windows Hulp op afstand. U ziet een lijst programma's en services. Die lijst kan er op uw pc iets anders uitzien dan in dit voorbeeld. Sleep, indien nodig, het schuifblok naar beneden Klik, indien nodig, een vinkje voor Sleep, indien nodig, het schuifblok naar beneden Klik, indien nodig, een vinkje voor Het vinkje bij is nodig als u gebruik zou willen maken van Windows Live Messenger bij Windows Hulp op afstand. Deze mogelijkheid wordt aan het einde van deze paragraaf besproken.

7 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 7 HELP! Geen Windows Live Messenger Ziet u in het voorgaande venster het programma Windows Live Messenger niet staan? Klik dan op de knop. In het venster dat verschijnt kunt u uit de lijst programma's die op uw computer staan, het programma Windows Live Messenger selecteren. Sluit het venster Configuratiescherm 3 Nu beide computers goed zijn ingesteld, kunt u iemand uitnodigen om u te helpen en de andere persoon kan vervolgens contact met uw computer maken. Overigens kunt u de functie Windows Hulp op afstand ook andersom uitproberen. In dat geval zou de ander u moeten uitnodigen. Let op! In de volgende instructieteksten wordt onderscheid gemaakt tussen de u-persoon en de andere persoon. Degene die met u wordt aangeduid, is de hulpvrager. De hulpvrager voert alle handelingen in de instructietekst uit, met uitzondering van de instructies waar andere persoon bij vermeld staat. Degene die met andere persoon wordt aangeduid, is de hulpverlener. De hulpverlener voert alleen de handelingen uit waar specifiek de andere persoon bij vermeld wordt. U (de hulpvrager) kunt nu starten met de procedure van Windows Hulp op afstand: Maak, indien nodig, verbinding met internet

8 8 Windows Vista voor senioren deel 3 U ziet het venster van Windows Hulp op afstand: U kunt op twee manieren iemand uitnodigen om u te helpen: via of via webmail. Bij een uitnodiging via webmail wordt er een bestand met de uitnodiging voor u aangemaakt. In dit voorbeeld wordt een uitnodiging per verstuurd: In het volgende venster kunt u de kans op onrechtmatig gebruik beperken door een wachtwoord op te geven dat de andere persoon straks moet invoeren als hij hulp op afstand gaat bieden. Dit wachtwoord moet u zelf aan de andere persoon doorgeven, bijvoorbeeld via de telefoon. U ziet dit venster: Typ een wachtwoord Typ nogmaals hetzelfde wachtwoord

9 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 9 Schrijf dit wachtwoord goed op zodat u het door kunt geven aan de hulpverlener. Uw programma zal nu worden opgestart: U ziet dat er automatisch een nieuwe is aangemaakt: Typ naast het gewenste adres HELP! Mijn mailprogramma wordt niet geopend Als het programma op uw computer niet compatibel is of niet goed is ingesteld, kan de uitnodiging per niet worden verzonden. U ziet dan dit venster: Verschillende oplossingen: Voor het aanmaken van een bestand met de uitnodiging: Voor stoppen met Windows Hulp op afstand: Afhankelijk van uw instellingen in Windows Mail is de nu werkelijk verzonden of staat deze mail nu klaar voor verzenden in Postvak UIT. Als de uitnodigingsmail goed is verzonden, ziet u dit venster:

10 10 Windows Vista voor senioren deel 3 Windows Hulp op afstand wacht nu totdat de persoon die u om hulp heeft gevraagd, contact maakt met Windows Hulp op afstand op zijn computer. Let op! Sluit het venster van Windows Hulp op afstand niet af. Anders kan de andere persoon geen contact maken met uw computer. Als dit venster niet verschijnt: Start Windows Mail en controleer of de werkelijk is verzonden Indien nodig: verstuur de . Sluit daarna Windows Mail Let op! Vanaf dit punt worden de vensters getoond die u zelf op uw eigen computer ziet en de vensters die de andere persoon op zijn pc ziet. Sommige handelingen voert u zelf uit. Een aantal handelingen worden door de andere persoon uitgevoerd. U kunt nu het beste even (telefonisch) contact opnemen met de andere persoon. U weet immers niet of de ander regelmatig binnenhaalt. Bovendien moet u ook het opgegeven wachtwoord nog doorgeven. Neem (telefonisch) contact op met de andere persoon Vraag hem de uitnodiging binnen te halen Geef uw wachtwoord voor Windows Hulp op afstand door De uitnodiging die de andere persoon per ontvangt, bevat een algemene waarschuwing en uw persoonlijke bericht. Ook is een bijlage meegestuurd:. Via deze bijlage kan de ander verbinding maken met uw computer. Daarvoor moet de andere persoon enkele handelingen verrichten. De andere persoon moet nu de openen De bij de ander is nu geopend: De andere persoon moet nu dubbelklikken op bijlage

11 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 11 De andere persoon ziet nu een venster waarin gevraagd wordt of hij de bijlage wil openen: De andere persoon moet nu klikken op Bij de andere persoon wordt nu Windows Hulp op afstand opgestart. De andere persoon kan nu het wachtwoord invullen dat u eerder heeft opgegeven: De andere persoon ziet dit venster: De andere persoon moet nu het wachtwoord typen De andere persoon moet nu klikken op De andere persoon ziet dit venster: Nu wordt geprobeerd om de verbinding tussen de twee computers tot stand te brengen. Als er geen contact kan worden gemaakt, ziet u dit venster:

12 12 Windows Vista voor senioren deel 3 Daarna ziet u dit venster: U kunt nu opnieuw proberen de verbinding tussen de twee computers tot stand te brengen: Let op! Als er een verbinding tot stand is gekomen, kan het gebeuren dat automatisch het kleurenschema van uw Windows-versie wordt aangepast aan de versie van Windows die wordt gebruikt door de andere persoon. U ziet hier dan een korte boodschap van. Als de verbinding tot stand is gebracht, ziet de andere persoon dit venster: In het zwarte vlak ziet de andere persoon straks uw bureaublad verschijnen: Let op! Als het toestemming geven van de hulpvrager te lang duurt, zal de andere persoon opnieuw contact moeten maken. Op uw eigen beeldscherm verschijnt nu een venster waarin gevraagd wordt of de verbinding tot stand mag worden gebracht:

13 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 13 De verbinding wordt tot stand gebracht. De persoon aan wie u hulp heeft gevraagd, ziet nu uw bureaublad verschijnen in het zwarte vlak in zijn venster. De ander heeft op dit moment nog geen toestemming om uw computer te besturen. HELP! Verbinding maken lukt niet Oorzaken en oplossingen voor mislukkende verbindingen kunt u gemakkelijk zelf opzoeken. In het venster van Windows Hulp op afstand kunt u klikken op. Nu wordt een aantal veelvoorkomende problemen weergegeven met betrekking tot de verbinding. Door op de bijbehorende link te klikken, ziet u een eventuele oplossing. Lees deze informatie zorgvuldig door, bepaal welke mogelijke oorzaak op uw situatie van toepassing is en voer de aangedragen oplossing uit. Als Windows Firewall is ingeschakeld, worden door Windows Hulp op afstand tijdelijk poorten van de firewall geopend. Als u echter met Windows Vista Professional in een bedrijfs- of LAN-netwerk werkt, blokkeren door de netwerkbeheerder ingestelde firewalls Windows Hulp op afstand-verbindingen. Neem in dit geval contact met de netwerkbeheerder op voordat u Windows Hulp op afstand gebruikt. Soms ligt de oorzaak bij een antivirusprogramma of een andere firewall die de verbinding blokkeert. Mogelijk moet u dan de instellingen van dat programma tijdelijk aanpassen. Raadpleeg in dat geval de helpfunctie van het desbetreffende programma. Let op: Als u Windows Hulp op afstand via een trage internetverbinding gebruikt, kan het lijken of de computer niet meer reageert (vastloopt) of traag reageert. De beste resultaten bereikt u als u Windows Hulp op afstand gebruikt via een snelle ADSL- of kabelverbinding. Op uw eigen computer kunt u nu het chatvak bij Windows Hulp op afstand openen: Ook de andere persoon kan zijn chatvak openen:

14 14 Windows Vista voor senioren deel 3 U ziet nu onderin het venster een vak waarin u tekstberichten kunt typen en versturen. Als u dit vak niet kunt zien, moet u het venster wat verkleinen. Klik in het chatvak Typ een bericht, bijvoorbeeld Kun je even kijken naar de instellingen van mijn toetsenbord? Bij de andere persoon ziet het beeldscherm er nu als volgt uit: Rechts in het venster ziet de andere persoon nu uw beeldscherm: De andere persoon ontvangt uw bericht in zijn venster: De andere persoon kan op dezelfde manier een bericht terugsturen door in het chatvak iets te typen: De andere persoon moet nu een bericht terugsturen

15 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 15 U ontvangt het bericht van de ander weer op uw eigen beeldscherm: Op dit moment kan de andere persoon alleen uw beeldscherm bekijken. Hij heeft dus geen controle over uw computer. De andere persoon kan in zijn venster aangeven dat hij de controle over uw computer wil overnemen. Bovenin zijn venster staat daarvoor de knop. De andere persoon moet klikken op U ziet vervolgens op uw eigen beeldscherm een venster met een verzoek om toestemming te verlenen: De andere persoon krijgt nu een melding dat hij de besturing heeft overgenomen:

16 16 Windows Vista voor senioren deel 3 U ziet een melding in uw venster verschijnen: De andere persoon kan nu met zijn eigen muis en toetsenbord alles doen op uw pc wat u zelf ook kunt doen. Bijvoorbeeld programma's starten, bestanden openen of instellingen wijzigen. U kunt zelf ook nog steeds uw computer bedienen, maar u zult merken dat het een beetje rommelig wordt als u allebei de muis probeert te gebruiken. Advies is daarom om niet zelf uw muis te gebruiken in de tijd dat de ander bezig is. De andere persoon kan nu het probleem op uw pc gaan oplossen U kunt op uw eigen beeldscherm volgen wat de ander op uw computer aan het doen is. U ziet bijvoorbeeld zijn muis bewegen op uw beeldscherm. U ziet dat de andere persoon een venster opent of een programma start op uw pc. U kunt dus alle handelingen van de andere persoon bekijken. Tip Als er iets gebeurt dat u niet bevalt, kunt u de acties van de andere persoon direct afbreken door te drukken op de toets toetsenbord.. Die toets bevindt zich linksboven op uw Als de andere persoon het probleem op uw computer heeft opgelost, kunt u zijn controle over uw pc afbreken: De andere persoon kan deze controle overigens ook zelf afbreken. Bovenin zijn venster is daarvoor een knop.

17 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 17 De andere persoon ziet nu deze boodschap: De controle van de andere persoon over uw pc is nu verbroken. De ander kan niets meer doen op uw pc. De verbinding is echter nog niet verbroken dus de ander ziet nog steeds uw beeldscherm op zijn pc. De verbinding tussen uw computer en die van de andere persoon kunt u als volgt verbreken: De andere persoon ziet nu deze boodschap: De verbinding is verbroken. De andere persoon kan nu niet meer met u meekijken. U ziet dit venster: Sluit alle vensters 3

18 18 Windows Vista voor senioren deel 3 In het begin van deze paragraaf hebben u en de andere persoon enkele instellingen aangepast in het venster Systeemeigenschappen en het venster Instellingen voor Windows Firewall. Die kunt u nu beiden weer terugzetten naar de oorspronkelijke instellingen. Zet de instellingen in de vensters Systeemeigenschappen en Instellingen voor Windows Firewall terug naar de gewenste instelling Tip Een bestand verzenden Als er verbinding is tussen de beide computers, kunt u bestanden naar elkaar verzenden. In dit voorbeeld wordt een bestand van de computer van de hulpvrager verstuurd naar de pc van de hulpverlener: In het venster Openen kunt u een bestand op de vaste schijf van uw computer selecteren: Selecteer de gewenste map, bijvoorbeeld een bestand De andere persoon (de ontvanger) ziet vervolgens dit venster verschijnen: De andere persoon moet klikken op - Lees verder op de volgende pagina -

19 Hoofdstuk 8 Probleem oplossen 19 Standaard wordt het bestand opgeslagen in de map Afbeeldingen: De andere persoon moet klikken op Het bestand wordt nu overgezonden: Tip Hulp op afstand: contact maken via Windows Live Messenger In dit hoofdstuk is beschreven hoe de hulpvrager via contact legt met de hulpverlener. U kunt voor het maken van dit contact echter ook gebruikmaken van Windows Live Messenger. Live Messenger is een programma waarmee u online expresberichten kunt sturen naar andere gebruikers die online zijn (chatten). U heeft voor het gebruiken van Live Messenger een Windows Live ID nodig. Als u nog niet beschikt over een Windows Live ID kunt u dit gratis aanvragen, bijvoorbeeld op de website Voor het maken van contact via Windows Live Messenger moeten hulpvrager en hulpverlener beiden online zijn. Bovendien moet de hulpverlener in de lijst contactpersonen staan van de hulpvrager. Tip: Heeft u nooit eerder gewerkt met Windows Live Messenger? In het boek Handige, interessante online toepassingen voor senioren (ISBN ) staat een hoofdstuk waarin dit programma stap voor stap wordt behandeld.

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail 1 Webmail met Windows Live Hotmail Webmail is een handige mogelijkheid om waar ook ter wereld uw e-mail te kunnen ophalen en versturen. U heeft daarvoor een webmailadres nodig en een computer die verbonden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

4. Beveiligen en instellen

4. Beveiligen en instellen 111 4. Beveiligen en instellen Ook in Windows 10 is beveiliging een belangrijk onderwerp. Daarom is het belangrijk Windows regelmatig te laten updaten met de laatste aanpassingen. Hiervoor gebruikt u Windows

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

doen 7 Windows Live Mail

doen 7 Windows Live Mail doen 7 Windows Live Mail E-mail betekent electronic mail, elektronische post. U gaat berichten verzenden en ontvangen. Daar hebt u een e-mailprogramma voor nodig en een e-mailadres. In deze les werkt u

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

1. een e-mailadres aanmaken

1. een e-mailadres aanmaken e-mailen met Windows Live Hotmail 1. een e-mailadres aanmaken We gaan nu zelf een e-mail adres aanmaken. Dit moet je maar één keer doen. Daarna kan je altijd met datzelfde adres werken. We kiezen voor

Nadere informatie

Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren.

Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren. Filters voor Microsoft Outlook Een handleiding om de automatische meldingen van het nieuwe Mijn RvR het Postvak IN te laten passeren. Sinds de invoering van het nieuwe Mijn RvR (augustus 2014) worden er

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina Ongewenste e-mail Spam is ongevraagde e-mail die naar veel mensen tegelijkertijd wordt verstuurd. De meeste spam is reclame voor een dienst of een product. Andere soorten ongewenste e- mail, zoals kettingbrieven

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET GEBRUIK... 4 2. EISEN EN BEPERKINGEN... 6 3. WAT U VÓÓR HET INSTALLEREN MOET WETEN... 6 4. ZO INSTALLEERT U MY CONFERENCING

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

1. E-mail, uw elektronische post

1. E-mail, uw elektronische post 13 1. E-mail, uw elektronische post Een van de meestgebruikte toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Als u een abonnement heeft op internet via een internetaanbieder (provider), krijgt

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

E-mailen met Outlook Express.

E-mailen met Outlook Express. Jos Blankwater E-mailen met Outlook Express. E-mail, elektronische post, is een van de meest gebruikte onderdelen van Internet. E-mail biedt u veel voordelen boven de traditionele postzending en zelfs

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

HANDLEIDING SMTP DIENST BEDRIJVENWEB NEDERLAND B.V.

HANDLEIDING SMTP DIENST BEDRIJVENWEB NEDERLAND B.V. HANDLEIDING SMTP DIENST BEDRIJVENWEB NEDERLAND B.V. Uitgave : 1.0 KORTE OMSCHRIJVING In dit document wordt beschreven hoe u gebruik kunt maken van de SMTP dienst van Bedrijvenweb Nederland B.V. om e-mail

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

3. Videobellen met Windows Live Messenger

3. Videobellen met Windows Live Messenger 49 3. Videobellen met Windows Live Messenger Misschien heeft u het programma Windows Live Messenger wel eens gebruikt om te chatten met contactpersonen die op hetzelfde moment online zijn. Chatten is het

Nadere informatie

Les 7 Doen: Windows Live Mail

Les 7 Doen: Windows Live Mail Wegwijs in Windows 7 Les 7 Doen: Windows Live Mail Vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 Hannie van Osnabrugge bussum 2011 Deze vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 hoort bij

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail Studio Visual Steps Webmail met Windows Live Hotmail Overal ter wereld uw e-mail versturen en ontvangen 2 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. B.V. Opmaak/redactie: Jolanda Ligthart

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook Microsoft Outlook 2010 Meer functies binnen Outlook Inleiding Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft. Naast e-mail kun je binnen Outlook je agenda beheren en een takenlijst maken. In deze module

Nadere informatie

Studio Visual Steps Uploaden naar uw eigen webhostingservice

Studio Visual Steps Uploaden naar uw eigen webhostingservice Studio Visual Steps Uploaden naar uw eigen webhostingservice Aanvullend PDF-bestand bij het boek Een website maken voor uw eigen bedrijf Uploaden naar uw eigen webhostingservice 2 Uploaden naar uw eigen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Mywebshop Email configuratie. Versie 1.0 Februari 2010. Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden

Mywebshop Email configuratie. Versie 1.0 Februari 2010. Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden Mywebshop Email configuratie Copyright 2010 Wikit BVBA, alle rechten voorbehouden Deze handleiding mag gebruikt worden om met behulp van de mywebshop.net infrastructuur een webwinkel/website te bouwen.

Nadere informatie

Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder:

Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder: E-mail in Outlook Als we Outlook opstarten zien we het hiernaast afgebeelde scherm, wat voor de meeste mensen toch wel enige uitleg behoeft, van boven naar onder: 1. Menubalk; met van links naar recht

Nadere informatie

Studio Visual Steps Uploaden naar de betaalde webhostingservice van Avanquest

Studio Visual Steps Uploaden naar de betaalde webhostingservice van Avanquest Studio Visual Steps Uploaden naar de betaalde webhostingservice van Avanquest Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Uploaden naar de betaalde webhostingservice van Avanquest

Nadere informatie

Praktijkoefening - Extern bureaublad en Hulp op afstand in Windows Vista

Praktijkoefening - Extern bureaublad en Hulp op afstand in Windows Vista 5.0 5.3.5.3 Praktijkoefening - Extern bureaublad en Hulp op afstand in Windows Vista Inleiding Druk deze praktijkoefening af en voer de opdrachten uit Bij deze praktijkoefening ga je van op afstand verbinding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

In de volgende tabel vindt u een beschrijving van de aanwezigheidsstatus die andere personen voor u te zien krijgen, en van wat de status inhoudt.

In de volgende tabel vindt u een beschrijving van de aanwezigheidsstatus die andere personen voor u te zien krijgen, en van wat de status inhoudt. Mensen laten weten wat u aan het doen bent De communicatiesoftware Microsoft Lync stelt automatisch uw aanwezigheid in op basis van uw huidige activiteit. U kunt echter ook een locatie instellen of een

Nadere informatie

Verkorte handleiding Vodafone Mobile Connect USB-stick

Verkorte handleiding Vodafone Mobile Connect USB-stick Verkorte handleiding Vodafone Mobile Connect USB-stick Gefeliciteerd met de aanschaf van uw nieuwe USB-stick*. In deze verkorte handleiding vertellen wij u hoe u snel aan de slag kunt met het modem en

Nadere informatie

1. In de menubalk gaat u naar het menu 'Extra' en dan 'Accounts'.

1. In de menubalk gaat u naar het menu 'Extra' en dan 'Accounts'. Windows Mail is het mail programma in Windows Vista & windows 7. In Windows XP noemt men het outlook Express. Hoe stelt u Windows mail in? In deze handleiding word u stap voor stap uitgelegd hoe u Windows

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Outlook 2007-2010 instellen voor gebruik van Exchange (wmail.picto.nl)

Outlook 2007-2010 instellen voor gebruik van Exchange (wmail.picto.nl) Outlook 2007-2010 instellen voor gebruik van Exchange (wmail.picto.nl) Lees eerst de documentatie voor het installeren van het wmail certificaat (Certificaat_installeren.pdf) en voer de daarin vermelde

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

1. Surfen over het internet

1. Surfen over het internet 10 Starten met internet en e-mail met Windows Vista 1. Surfen over het internet Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is één van de leukste

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Je email-programma configureren

Je email-programma configureren Email configureren 1 Je email-programma configureren Om de tweede belangrijke functie van het Internet te kunnen gebruiken moeten we onze email configureren. Er zijn ook hier verschillende programma s

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice

Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice 2 Een website

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

Je kunt tekst uit bijvoorbeeld een Word-document, een ander e-mailbericht of van een website gebruiken.

Je kunt tekst uit bijvoorbeeld een Word-document, een ander e-mailbericht of van een website gebruiken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Tekst opnemen uit e-mailbericht, document en website Je kunt tekst uit bijvoorbeeld een Word-document, een ander e-mailbericht of van een website gebruiken. Kopieer het gedeelte,

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

http://www.strato-faq.nl/2348

http://www.strato-faq.nl/2348 Startpagina RSS Favorieten Sitemap Impressum Contact Klantenlogin Startpagina Hosting & Domeinen EasyWeb & Sitebuilder Servers Webshops FAQ vinden STRATO Customer Care Finalist Contact Center World Award

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatie procedure vanuit de installatie-email 4 2.2 Installatie procedure

Nadere informatie

Hoe het werkt. Downloaden en installeren.

Hoe het werkt. Downloaden en installeren. Hoe het werkt. Crossloop stelt je in staat het scherm te zien en de muis en het toetsenbord te bedienen van een computer op afstand (waar ook ter wereld) die ook over dit programma beschikt. Het is alsof

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Thuisgebruik Fontys mail met Outlook 2003

Thuisgebruik Fontys mail met Outlook 2003 Thuisgebruik Fontys mail met Outlook 2003 ICT Services Fontys Hogescholen Datum, 18.04.2006 Versie: 2 Versiebeheer Versie Datum Auteur Wijzigingen 1 11.04.2006 M.Wolvekamp Eerste aanzet 2 18.04.2006 M.Wolvekamp

Nadere informatie

Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger

Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger door Henk Verbeek Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger starten Vrienden uitnodigen en accepteren

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Installatie Handleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Installatie Handleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Installatie Handleiding Dubbelklik op het setup.exe bestand dat u hebt gedownload via onze website. Daarna zal het volgende scherm tevoorschijn komen:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heb je nodig? 8 Hoe werk je met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heb je nodig? 8 Hoe werk je met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heb je nodig?... 8 Hoe werk je met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets je kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Picasa 3.6. Downloaden en installeren

Picasa 3.6. Downloaden en installeren 1 Picasa 3.6 In Digitale foto s ordenen en bewerken met Picasa wordt versie 3 van het programma behandeld. Ondertussen is er een verbeterde versie van het programma verschenen. U krijgt de nieuwe versie

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

Aan de slag met het e-mailadres van uw nieuwe Website

Aan de slag met het e-mailadres van uw nieuwe Website Aan de slag met het e-mailadres van uw nieuwe Website Handleiding Inhoud 03 Basisinformatie e-mail 04 E-mailprogramma's 07 SMTP controleren als u geen e-mails kunt versturen 10 Veranderen van SMTP-poort

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Symbol for Windows Document Maker E-mail

Symbol for Windows Document Maker E-mail Handicom Symbol for Windows Document Maker E-mail (Versie 2.3) Handicom, 2005, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Voordat u kunt e-mailen... 3 1.1 Instellingen... 3 1.2 Adresboek... 5 1.3 E-mailknoppen

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in Studio Visual Steps Richt uw pc of laptop in Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2012 Alle rechten

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

Winrar. door verhaegen

Winrar. door verhaegen Winrar door verhaegen 1. Inleiding WinRar is software dat gebruikt wordt om bestanden in te pakken en om deze uit te pakken. Het is de Windowsversie van Rar Archiver, een archiefprogramma dat ongeveer

Nadere informatie