Windows Defender downloaden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Windows Defender downloaden"

Transcriptie

1 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners als een van de betere programma s op dit gebied beschouwd. Om die reden wordt het in dit boek behandeld. Deze versie van Windows Defender voor thuisgebruikers wordt aangeboden in de vorm van freeware. Het programma Windows Defender kunt u dus gratis downloaden vanaf de website van Microsoft, de aanbieder van dit programma. Let op! De downloadprocedure en de installatieprocedure kunnen mogelijk op uw pc afwijken van wat u in de schermafbeeldingen van dit hoofdstuk ziet. Microsoft werkt de downloadpagina s en de versie van Windows Defender namelijk regelmatig bij. Ook als u eerder een anti-spywareprogramma van Microsoft heeft gebruikt, is dit mogelijk van invloed op de vensters die verschijnen. Start Internet Explorer 4 en maak verbinding met het internet 5 Klik in het adresvak Nu gaat u het webadres typen. Let er op dat u geen typefouten maakt! Typ: netherlands/ thuisgebruikers/ beveiliging/ antispyware/ antispywarebeta. aspx Druk op

2 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 143 U ziet nu de pagina op de website van Microsoft waar u het programma kunt downloaden: Help! Venster ziet er anders uit! Webpagina s worden vaak gewijzigd. Mogelijk ziet deze pagina er nu anders uit. Zoek in dat geval op de pagina naar een hyperlink die verwijst naar Windows Defender. Kunt u niets vinden? Typ dan in het zoekvakje rechtsboven in het venster de zoekterm Windows Defender en klik daarna op : U kunt deze zoekterm ook typen in het zoekvakje op In de zoekresultaten kunt u vervolgens een pagina kiezen waar u Windows Defender kunt downloaden. Als u de juiste pagina van Windows Defender heeft gevonden: Dubbelklik op

3 144 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren U gaat eerst uw verbindingssnelheid instellen: naast uw verbindingssnelheid U ziet een Engelstalige webpagina, dit gaat u veranderen. naast De webpagina wordt nu getoond in het Nederlands. In de meeste gevallen wordt nu gevraagd om uw Windows-versie te laten valideren. Dat betekent dat gecontroleerd wordt of u beschikt over een legale Windows-versie.

4 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 145 Als uw Windows-versie nog niet is gevalideerd, wordt gevraagd om voor dit doel speciale software te installeren: Er verschijnt een waarschuwingsvenster: De software heeft even tijd nodig voor de validatieprocedure. Na het valideren van uw Windows-versie, verschijnt deze webpagina: Nu kunt u Windows Defender downloaden: Selecteer uw verbindingssnelheid Na die keuze ziet u hoe lang het downloaden zal duren.

5 146 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Er verschijnt een waarschuwingsvenster: U kunt nu kiezen waar u Windows Defender wilt opslaan. U kiest voor opslaan op het Bureaublad: Het Bureaublad is geselecteerd: Windows Defender wordt nu gedownload. In dit venster kunt u de voortgang volgen: Als het downloaden is voltooid: Sluit Internet Explorer af 7 en verbreek (zo nodig) de verbinding 8

6 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 147 Windows Defender installeren Windows Defender is nu op het Bureaublad van uw computer opgeslagen. U ziet het pictogram van het downloadbestand ergens op uw Bureaublad staan. Om er mee te kunnen werken, moet u het programma eerst installeren: Dubbelklik op U ziet nu een waarschuwingsvenster:

7 148 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Het installatieprogramma voor Windows Defender verschijnt: Eerst wordt gecontroleerd of u beschikt over een legale Windows-versie:

8 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 149 Klik een rondje voor Klik een vinkje voor

9 150 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren De keuze om het volledige programma compleet te installeren, is al actief: Windows Defender wordt geïnstalleerd. U kunt de voortgang in dit venster volgen:

10 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 151 Als de installatie is voltooid, verschijnt dit venster: Klik het vinkje weg voor Windows Defender is nu op uw computer geïnstalleerd. Het gedownloade bestand op het Bureaublad heeft u niet meer nodig. Dat kunt u verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op Nu verschijnt een menu: Het downloadbestand zal nu verwijderd worden.

11 152 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender starten U gaat Windows Defender starten: Ergens in uw programmalijst staat : Het startvenster van Windows Defender verschijnt. Als Windows Defender voor de eerste keer wordt gestart, moeten de spywaredefinities worden geüpdatet. Hierin staat informatie over de nieuwste spyware: Nu wordt er contact gemaakt met internet. Maak - indien nodig - verbinding met het internet 5

12 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 153 Rechts onderin het beeldscherm verschijnt een tekstballon waarin gemeld wordt dat Windows Defender controleert op updates: Als de nieuwste spywaredefinities zijn binnengehaald, wordt dat gemeld in dezelfde ballon: Daarna ziet u dit venster:

13 154 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Scannen van uw computer U gaat het programma laten controleren of er spyware aanwezig is op uw computer: U ziet dat er nog geen scan gemaakt is: U gaat een snelle scan laten uitvoeren. Dat betekent dat alleen de belangrijkste zaken worden gecontroleerd: De snelle scan wordt direct gestart. Als u zou willen stoppen met scannen, kunt u klikken op de knop : U kunt de voortgang van het scannen in het venster volgen: U ziet de starttijd en de verstreken tijd: Het aantal objecten dat al is gescand en de naam van het object dat op dit moment gescand wordt:

14 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 155 Scanresultaat bekijken Als de scan afgerond is, kunt u het resultaat bekijken: Als er niets wordt gevonden, ziet u dit venster: Aangegeven wordt dat er geen ongewenste of schadelijke programma s zijn gevonden: Als dit venster op uw pc verschijnt, hoeft u niets te doen. U kunt de volgende paragrafen niet uitvoeren maar wel gewoon doorlezen. Als er wel iets gevonden wordt, ziet u dit venster: Aangegeven wordt dat er mogelijk ongewenste items gevonden zijn: Ook het risico wordt aangegeven. In dit voorbeeld is dat ernstig/hoog. Dit bestand is dus gevaarlijk. U gaat bekijken om welke items het gaat:

15 156 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren In dit voorbeeld is een item gevonden: Van een geselecteerd item wordt uitgebreid informatie gegeven: In die informatie wordt een beschrijving van het item gegeven en Microsoft geeft een advies over wat u hiermee het beste kunt doen. Daaronder wordt weergegeven waar het item gevonden is op de vaste schijf. Soms staat helemaal onderaan de beschrijving ook een hyperlink naar een webpagina van Microsoft waar meer informatie over dit item wordt gegeven. Gevonden items verwijderen, negeren of toestaan Als een item geselecteerd is, kunt u de gewenste actie kiezen: naast U ziet een lijstje met mogelijke acties voor dit item:

16 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 157 Dit zijn de keuzes die u kunt maken: schijf. Met de keuze verwijderen wordt het item verwijderd van de vaste In quarantaine plaatsen doet u als u twijfelt over dit item. Het item wordt apart gezet maar niet verwijderd. Mocht later blijken dat u dit bestand of programmaatje toch nodig heeft, dan kunt u het nog terugzetten. De actie negeren kiest u als u zeker weet dat u het item wilt behouden. Als u dit selecteert, wordt er niets gedaan met dit item. De keuze altijd toestaan maakt u als u het item kent en zeker weet dat u dit altijd wilt toestaan. Bij een volgende scan zal dit item niet meer getoond worden. Als er op uw computer items gevonden zijn, kunt u nu kiezen wat u er mee wilt laten doen. Als u twijfelt, kunt u bij de informatie eronder kijken of er een hyperlink naar meer informatie op de Microsoft-website staat. Als daar geen hyperlink staat en u wilt toch meer weten over dit item, dan kunt u op internet meer informatie zoeken. Bijvoorbeeld via de Google-zoekmachine ( Als een item is geselecteerd, kunt u een actie kiezen. In dit voorbeeld wordt voor in quarantaine plaatsen gekozen:

17 158 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren U kunt op uw eigen pc natuurlijk andere keuzes maken. Bekijk de gevonden items op uw pc en selecteer de gewenste acties De geselecteerde acties laat u als volgt uitvoeren: Wilt u toch liever alle items in één keer verwijderen, dan klikt u op de knop. Windows Defender heeft uw opdracht uitgevoerd. Dat kunt u zien aan de melding onder het kopje Status : U gaat nu terug naar het vorige venster:

18 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 159 In het venster worden nu geen items meer getoond: Quarantaine-item terugzetten of verwijderen Een item dat u in quarantaine heeft geplaatst, kunt u nog terugzetten als u erachter komt dat u het toch nodig heeft. Dat gaat als volgt:

19 160 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren In het venster Geschiedenis worden alle ooit gevonden items en de gekozen acties weergegeven: In het volgende venster ziet u het item dat in quarantaine is geplaatst. U gaat even bekijken wat u daarmee zou kunnen doen. Als u een item zou willen terugzetten, kunt u een vinkje ervoor klikken en daarna op de knop klikken. Wilt u het aangevinkte item verwijderen, dan klikt u op de knop. Wilt u alle items in dit venster verwijderen dan klikt u op. U kunt er ook voor kiezen om het item in quarantaine te laten staan zoals in dit voorbeeld. In dat geval hoeft u nu niets te doen.

20 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 161 Het venster Hulpprogramma s en instellingen U kunt Windows Defender naar uw eigen wens instellen. Dat doet u in het venster Hulpprogramma s en instellingen: U ziet het venster Hulpprogramma s en instellingen: Vanuit dit venster kunt u rechtstreeks naar het quarantaine-overzicht: Of naar het overzicht van items die u heeft toegestaan: U gaat de instellingen van Windows Defender bekijken:

21 162 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren In het volgende venster kunt u zelf de gewenste scanopties instellen: Standaardinstelling is dat er dagelijks om 2.00 uur een snelle scan wordt gemaakt: Voorafgaand aan de scan wordt op updates gecontroleerd: Voor de gevonden items kan van laag tot hoog risico de gewenste actie worden aangegeven: Onderaan in dit venster worden meer instellingen getoond: Sleep de schuifbalk een stukje naar beneden U ziet nu de instellingen onder het kopje Opties voor real-timebeveiliging: Real-timebeveiliging betekent dat Windows Defender tijdens het surfen over internet alle activiteiten constant in de gaten houdt. Pogingen om spyware op uw pc te zetten, zullen geblokkeerd worden. U krijgt daarvan een melding en u kunt vervolgens zelf beslissen of u dit wilt toestaan of niet. U kunt het beste alle standaardvinkjes bij Real-timebeveiliging zo laten staan.

22 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 163 Sleep de schuifbalk helemaal naar beneden De onderste instellingen zijn van belang voor de beheerder van de computer: Ook daar hoeft u niets te wijzigen. U kunt natuurlijk zelf besluiten om enkele instellingen te wijzigen. Misschien wilt u een andere tijd instellen voor de dagelijkse snelle scan. Dit is echter niet per se nodig. Als uw computer namelijk niet om 2.00 uur aan staat, zal de scan plaatsvinden op het moment dat u de pc aan zet. U kunt eventueel deze instelling aanpassen als u niet tevreden bent over de standaardinstellingen: Pas indien gewenst de instellingen op uw pc aan en leg de wijzigingen vast door te klikken op

23 164 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Afsluiten Windows Defender U heeft een aantal mogelijkheden van het programma leren kennen. U kunt het venster van Windows Defender als volgt sluiten: Het programma Windows Defender blijft op de achtergrond actief, ook als u het venster sluit. In de Tips hierna vindt u meer informatie over Windows Defender.

24 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 165 Tips Windows Defender Tip Scanopties Voor een snelle, algemene controle van uw systeem, is een snelle scan zoals u in dit hoofdstuk heeft gemaakt, voldoende. U kunt echter ook kiezen voor een volledige scan of een aangepaste scan. Volledige scan Met de keuze volledige scan worden alle bestanden en mappen van de computer onderzocht. Afhankelijk van de grootte van de vaste schijf en het aantal bestanden, kan dit enige tijd duren. U start een volledige scan als volgt: naast U ziet een klein menu: Het scannen start direct: Na voltooiing zullen de scanresultaten verschijnen, net zoals bij de snelle scan. Vervolgens kunt u zelf aangeven wat u wilt doen met de gevonden items. Als u het scannen wilt stoppen: - Lees verder op de volgende pagina -

25 166 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Aangepaste scan Met de keuze aangepaste scan kunt u zelf kiezen welke onderdelen van uw pc gescand moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u bestanden op een cd of een USB-stick die u niet helemaal vertrouwd, wilt laten scannen. Of als u verschillende vaste schijven heeft en u wilt er slechts één laten scannen. Een aangepaste scan starten doet u als volgt: naast U ziet een klein menu: Vanuit dit venster kunt u ook kiezen voor een snelle scan of volledige scan: De keuze is actief: U ziet nu de stations (vaste schijf/schijven, cd- en/of dvd-stations, USB-sticks etc.) die op uw pc aanwezig zijn. Dat kunnen op uw pc natuurlijk andere stations zijn dan in dit voorbeeld. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald onderdeel van de vaste schijf C te laten scannen: naast - Lees verder op de volgende pagina -

26 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 167 U ziet nu de inhoud van de vaste schijf C: Klik bijvoorbeeld een vinkje voor Alleen de map op de vaste schijf C zal nu gescand worden. U ziet weer het venster met de scanopties: Nu kunt u de scan laten starten: De geselecteerde map zal nu gescand worden. Na voltooiing zullen de scanresultaten verschijnen, net zoals bij de snelle scan. Vervolgens kunt u zelf aangeven wat u wilt doen met de gevonden items. Als u het scannen wilt stoppen: U kunt er ook voor kiezen om alleen de inhoud van een cd of dvd of USB-stick te laten scannen. U selecteert in dat geval de letter van het cd- of dvd-station of de USB-stick. Zo kunt u Windows Defender instellen om alleen datgene te scannen dat u op dat moment nodig vindt. Houd er rekening mee dat de instelling voor aangepaste scan blijft staan.

27 168 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Tip Softwareverkenner Windows Defender biedt de mogelijkheid om diverse software-instellingen op uw computer te controleren. U gaat dat even bekijken: U ziet het venster Hulpprogramma s en instellingen: In het volgende venster krijgt u informatie over de programma s die actief zijn op uw computer. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u het idee heeft dat er iets aan de hand is op uw pc. Zo kunt u nagaan of er ongewenste programma s zijn gestart. U gaat de programma s bekijken die automatisch gestart worden als u uw pc aanzet: naast U ziet nu een lijst met programma s: Van een geselecteerd programma wordt rechts in het venster informatie weergegeven: - Lees verder op de volgende pagina -

28 Hoofdstuk 2 Bestrijding virussen en spyware 169 U ziet hier een voorbeeld van de informatie die over Windows Defender zelf wordt gegeven U kunt per programma de informatie bekijken Software die u niet vertrouwt, kunt u verwijderen uit de lijst programma s die automatisch worden gestart bij het aanzetten van de pc, of uitschakelen. U heeft daarvoor de volgende mogelijkheden: Voor verwijderen selecteert u het programma en vervolgens klikt u op de knop : Wilt u een programma alleen uitschakelen, dan klikt u op de knop : Wilt u dit programma later toch weer inschakelen, dan klikt u op de knop : Behalve de Programma s in de map Opstarten kunt u ook de Nu uitgevoerde programma s bekijken. Dat zijn programma s die op dit moment actief zijn op uw pc. - Lees verder op de volgende pagina -

29 170 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren U ziet de lijst met actieve programma s: Wilt u zo n programma beëindigen, dan klikt u op de knop : U ziet daarna het venster Taakbeheer dat elders in dit boek wordt besproken. In dit venster kunt u een programma beëindigen. Zie daarvoor blz Bekijken van de categorieën Programma s met netwerkverbinding en Winsockserviceproviders is alleen nuttig als u precies weet wat dergelijke programma s en toepassingen doen. Let op: Wijzig nooit iets aan instellingen of programma s als u niet precies weet waarvoor het dient. Vraag in dergelijke gevallen altijd assistentie van een meer ervaren computeraar of van uw hardwareleverancier.

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit Engelstalige programma wordt

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Windows Live OneCare downloaden en installeren

Windows Live OneCare downloaden en installeren 1 Windows Live OneCare downloaden en installeren Als u geen antivirusprogramma op uw computer heeft geïnstalleerd, is uw computer in gevaar. Ook als de licentie van uw huidige antivirusprogramma verlopen

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Virusscanner MS Security Essentials (gratis, en in het Nederlands!)

Virusscanner MS Security Essentials (gratis, en in het Nederlands!) Virusscanner MS Security Essentials (gratis, en in het Nederlands!) Installatie en adviezen Download de juiste versie van MS Security Essentials. (Er zijn 3 soorten, t.w. Windows XP 32-bit en Windows Vista/Windows

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 45 2. Back-uppen Wie werkt op de computer, zal vroeg of laat ook belangrijke gegevens op de vaste schijf opslaan. U kunt dan denken aan financiële gegevens of belangrijke documenten, maar ook aan video

Nadere informatie

1. Installatie nieuwe plug-in

1. Installatie nieuwe plug-in stappenplan irekeningen iregistratie - iboekhouding: Spoon opstartproblemen oplossen g e b r u i k e r s aug. 2015 De modules irekeningen, iregistratie en iboekhouding maken gebruik van een plug-in om

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

2. Kennismaken met Windows 7

2. Kennismaken met Windows 7 31 2. Kennismaken met Windows 7 Ook als u thuis bent op een Windows XP- of Windows Vista-computer, is de overstap naar het vernieuwde Windows 7 waarschijnlijk even wennen. Het uiterlijk is bijvoorbeeld

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie 9 3.1

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties.

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties. Wekelijks onderhoud van Windows. Het is goed gebruik om eens per week wat aan onderhoud te doen, om te voorkomen dat Windows wat trager wordt en om te kijken of er soms ongerechtigheden in de PC geslopen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Let op! Bij u kan een ander update-versienummer staan. Er komen voortdurend nieuwe updates uit die worden doorgenummerd.

Let op! Bij u kan een ander update-versienummer staan. Er komen voortdurend nieuwe updates uit die worden doorgenummerd. Hoofdstuk 1 Installeren van Pinnacle Studio Omdat u zich al heeft geregistreerd, wordt nu automatisch gemeld dat er een update beschikbaar is: Aanbevolen wordt om deze update direct na te installeren.

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple.

Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple. Stappenplan SnelStart op OSX (Apple): Pagina 1 van 23 Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple. Als u de stappen volgt zoals hier aangegeven

Nadere informatie

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Met deze handleiding installeert u de bestelscanner voor het gebruik met onze webshop. U heeft nodig: 1. handleiding voor het downloaden van bestanden. 2.

Nadere informatie

5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10)

5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10) 5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10) Het opschonen van de computer is tegenwoordig snel geklaard. Met deze vijf tips is de pc in een wip netjes opgeruimd en meestal ook wat sneller! Waar zijn die

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden Installatie Ga naar http://picasa.google.com (zonder www!) Bekijk even de informatie die hier wordt aangeboden door er op te klikken. Klik daarna op:

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows DUO 137/Versie 1.7 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 DOWNLOADEN MET INTERNET

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc Workshop CCleaner Onderhoudsbeurt voor uw pc CCleaner is een gratis programma dat uw pc grondig onder handen neemt en allerlei ongewenste softwarerestjes en overbodige bestanden verwijdert. Niet alleen

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

1. Aanpassen van uw werkomgeving

1. Aanpassen van uw werkomgeving 19 1. Aanpassen van uw werkomgeving In Windows 7 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. In de bonushoofdstukken bij het boek Windows 7 voor senioren deel 1 (ISBN

Nadere informatie

Back-up maken met Cobian Backup

Back-up maken met Cobian Backup Back-up maken met Cobian Backup Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Memeo Instant Backup Introductiehandleiding. Stap 1: Maak uw gratis Memeo-account. Stap 2: Sluit een opslagapparaat aan op de pc

Memeo Instant Backup Introductiehandleiding. Stap 1: Maak uw gratis Memeo-account. Stap 2: Sluit een opslagapparaat aan op de pc Inleiding Memeo Instant Backup is een eenvoudige oplossing voor een complexe digitale wereld. De Memeo Instant Backup maakt automatisch en continu back-ups van uw waardevolle bestanden op de vaste schijf

Nadere informatie

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen AVG Anti-Virus Free Edition (inmiddels is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar) is een voor thuisgebruik gratis virusscanner en anti-spyware tool,

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner.

Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Zippen Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner. Geselecteerde bestanden of mappen kun

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.2.5... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1 Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken 2 Windows bijwerken Windows Update Microsoft heeft voor haar Windows-klanten een uitstekende service op internet staan: de website Windows Update. Op deze website kunt u eenvoudig aan de meest recente

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer 108 Basisboek Internet en e-mail met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken.

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 12 van Apple en Android 8 In dit aanvullende

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Introductie. Norman Ad-Aware Systeem vereisten. Volgorde van te ondernemen stappen

Introductie. Norman Ad-Aware Systeem vereisten. Volgorde van te ondernemen stappen Inhoudsopgave Introductie... 3 Norman Ad-Aware Systeem vereisten... 3 Volgorde van te ondernemen stappen... 3 Norman Ad-Aware Plus Downloaden... 4 Norman Ad-Aware Plus Installeren... 4 Instellingen Norman

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Studio Visual Steps Nero 9

Studio Visual Steps Nero 9 Studio Visual Steps Nero 9 Gratis PDF-bestand voor gebruikers van het programma Nero 9, die het Basisboek Nero 8 gebruiken. 1 Voorwoord Nero is een softwarebundel die doorgaans ieder jaar in een nieuwe

Nadere informatie

1. Aanpassen van het bureaublad

1. Aanpassen van het bureaublad 11 1. Aanpassen van het bureaublad In Windows 7 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Zo kunt u bijvoorbeeld een andere achtergrond voor het bureaublad kiezen.

Nadere informatie

Installatiehandleiding KIK-Lokaal

Installatiehandleiding KIK-Lokaal Installatiehandleiding KIK-Lokaal Vragen over KIK? KIK@KADASTER.NL (088) 183 55 00 WWW.KADASTER.NL/KIK In deze handleiding wordt beschreven aan welke systeemeisen uw PC dient te voldoen en welke handelingen

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Handleiding snelbestellen via barcodescanner

Handleiding snelbestellen via barcodescanner Online uw bestelling plaatsen met de Opticon OPN 2001 1 INHOUD Hoofdstuk Pagina Installatie 3 Installatie 2 6 De scanner 8 Het programma 9 Afronden op de website 14 Tip: meerdere scanners in één keer uitlezen

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

System Updates Gebruikersbijlage

System Updates Gebruikersbijlage System Updates Gebruikersbijlage System Updates is een hulpprogramma van de afdrukserver dat de systeemsoftware van uw afdrukserver met de recentste beveiligingsupdates van Microsoft bijwerkt. Het is op

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

Handleiding ICT. McAfee Antivirus

Handleiding ICT. McAfee Antivirus Handleiding ICT Inleiding SDW biedt medewerkers de mogelijkheid om op hun privé laptop of computer, antivirus software te installeren. De antivirus software geleverd door McAfee zorgt ervoor dat uw laptop

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand vind je verschillen met Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken met Word en Word 2016. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Werken met antispyware-en kuissoftware

Werken met antispyware-en kuissoftware Gebruik de bladwijzers PC-pro Bruno Draulans www.pc-pro.be info@pc-pro.be Werken met antispyware-en kuissoftware Inleiding Malwarebytes Spybot:search and destroy Ccleaner Inleiding Wanneer je een programma

Nadere informatie

Staatsbosbeheer PDF formulieren invullen

Staatsbosbeheer PDF formulieren invullen Staatsbosbeheer PDF formulieren invullen Staatsbosbeheer maakt voor een aantal formulieren gebruik van een PDF document, om deze documenten te kunnen bewerken is het nodig om het gratis softwarepakket

Nadere informatie

Downloaden van de projectbestanden

Downloaden van de projectbestanden 1 Downloaden van de projectbestanden In dit bestand wordt stap voor stap beschreven hoe je de projectbestanden vanaf de website bij dit boek kunt downloaden naar je pc. Als je werkt op een Windowscomputer

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina 110-111. 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u:

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina 110-111. 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u: Les 4 Bestanden beheren met Windows Verkenner Pagina 110-111 1 Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u: 2 De Verkenner ziet er in Windows 8.1 anders uit. Aan de linkerkant

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie