RAPPORT Nieuwbouw zwembad De Sypel Gemeente Harderwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAPPORT Nieuwbouw zwembad De Sypel Gemeente Harderwijk"

Transcriptie

1 RAPPORT Nieuwbouw zwembad De Sypel Gemeente Harderwijk Hakgriend KA Hardinxveld-Giessendam T

2 Inhoudsopgave pagina: Inleiding 1 Situatieschets en onderzoeksopdracht 1 Onderzoeksmethode 1 Inventarisatie 2 Behoefte Uitkomsten haalbaarheidsonderzoek 2 Informatie- en verificatie-interviews Zwemvereniging de Woelwaters Duikvereniging Zandhokan Duikvereniging Minke Dive Fysiototaal De ZonZij Landstede Sportschool Iedema 3 Configuratie zwembad 4 Configuratie 575 m² badwater 4 Variant therapeutisch-/medischbad 5 Variant FUN (recreatie) 6 Regionaal wedstrijdbad 7 Bezoekersaantallen varianten 7 Inpassing en fasering 9 Duurzaamheid 12 Investeringsramingen 14 Algemene uitgangspunten 14 Risico s 14 Vergelijking varianten 16 Investeringskostenraming sportcomplex de Sypel 16 Exploitatie 16 Ruimtestaten 19 Stichtingskostenramingen 22 Ramingen Exploitatie 28 Memo duurzaamheid 29

3 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 1 Inleiding Situatieschets en onderzoeksopdracht In de gemeente Harderwijk bevindt zich sportcentrum De Sypel. Het sportcentrum bestaat uit een binnenbad, een buitenbad, twee sporthallen en een ondersteunende horecavoorziening. Naast het sportcentrum is een sportschool en onderwijsinstelling Landstede gevestigd. De gemeente Harderwijk is eigenaar en beheerder van het sportcentrum en verpacht de horeca. Een groot gedeelte van het sportcentrum en het buitenbad is circa 10 jaar geleden gerenoveerd of gerealiseerd. Het binnenbad is niet gerenoveerd en is ongeveer 40 jaar oud. Omdat het bad verouderd is en grootschalig onderhoud noodzakelijk is heeft de gemeente ICS Adviseurs in 2017 het toekomstperspectief voor het bad laten onderzoeken. Op basis van de uitkomsten uit dit onderzoek heeft de gemeente besloten het bestaande bad te vervangen door nieuwbouw op de bestaande locatie. Uitgangspunten hierbij zijn: 1. Uitwerking van de keuze nieuwbouw binnenbad; 2. De realisatie van een nieuw zwembad met 575 m² zwemwater ten behoeve van sport, leszwemmen en schoolzwemmen en recreatief zwemmen; 3. Een variant uit te werken met de aanvullende functie medisch/therapeutisch; 4. Een variant uit te werken met de aanvullende functie Fun; 5. De aanvullende functie regionaal wedstrijdbad onderzoeken; 6. Een extra duurzaamheidspakket uit te werken voor alle varianten. Op basis van beschikbare informatie, capaciteitsberekeningen en interviews worden bovenstaande uitgangspunten verder gedefinieerd met verschillende configuraties/opties voor het zwembad. Deze configuraties worden uitgewerkt waarbij inzicht wordt verkregen in de inpassing, eventuele fasering van de realisatie en de benodigde financiële kaders. Onderzoeksmethode Waar mogelijk is gebruik gemaakt van beschikbare informatie en eerder opgestelde onderzoeksrapporten met betrekking tot het sportcentrum. Dit is aangevuld met recente informatie omtrent de inkomsten en uitgaven van De Sypel. Vervolgens zijn er oriënterende interviews afgenomen met gebruikers van sportcentrum De Sypel. Indien het interview niet heeft kunnen plaatsvinden is er schriftelijk informatie gevraagd. Daarnaast heeft er overleg plaatsgevonden met Landstede en sportschool Iedema. Op basis van de inventarisatie en de uitgangspunten uit het rapport van ICS is een gewenste configuratie bepaald, aangevuld met mogelijke uitbreidingsvarianten. Deze zijn inhoudelijk en financieel uitgewerkt, zodat er een duidelijke richting of keuze gemaakt kan worden.

4 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 2 Inventarisatie Het basisuitgangspunt voor het nieuwe zwembad bestaat enerzijds uit de capaciteit van het bestaande sportcomplex en anderzijds uit hetgeen is verwoord in de rapportage Haalbaarheidsonderzoek De Sypel van ICS Adviseurs. In gesprekken met betrokkenen en gebruikers is gelegenheid geboden om een toelichting te geven op het huidige gebruik van het zwembad en wensen in te brengen voor toekomstig gebruik. De gesprekken hebben ertoe geleid dat de invulling van de configuratie zich niet beperkt tot de basiseisen, maar ook rekening houdt met specifieke randvoorwaarden die door de gebruikers als belangrijk worden ervaren. Behoefte Uitkomsten haalbaarheidsonderzoek In het haalbaarheidsonderzoek van ICS adviseurs is vastgesteld dat de benodigde omvang van het toekomstige zwembad 575 m² dient te bedragen. In de toekomstige configuratie dient minimaal ruimte te zijn voor sport, schoolzwemmen, leszwemmen en beperkt recreatief gebruik. Daarnaast dient het opnemen van voorzieningen voor medisch en therapeutisch zwemmen te worden overwogen. De gemeenteraad heeft tevens aangeven dat ook mogelijkheden voor recreatief zwemmen en een regionaal wedstrijdbad dienen te worden onderzocht. Informatie- en verificatie-interviews Zwemvereniging de Woelwaters De Woelwaters zijn tevreden met het huidige 25 meter wedstrijdbad met 6 banen. Dit formaat is voor de vereniging voldoende. De vereniging geeft aan dat aandachtspunten voor het nieuwe bad zijn: Voldoende diepte van het bassin bij voorkeur 2,4 meter over de gehele lengte; 200 zitplaatsen voor publiek; Tribune bij voorkeur op begane grond en goed bereikbaar voor publiek; Voldoende bergruimte; Een flexibele configuratie zodat er mogelijk meer ruimte ontstaat in het rooster. De vereniging heeft op dit moment geen behoefte aan een groter bad met 8 banen. Een bad met 6 banen voldoet aan de wensen en behoeften van de vereniging Duikvereniging Zandhokan Zandhokan maakt tweewekelijks op zondagochtend gebruik van het zwembad. Het is voor Zahdokan van groot belang dat de baden betreden kunnen worden middels een schuine trap. Tevens is een beweegbare bodem in het wedstrijdbad wenselijk. Ook is een waterdiepte van tenminste 3,1 meter gewenst Duikvereniging Minke Dive Duikvereniging Minke Dive maakt één avond in de week gebruik van het wedstrijdbad. Een wens voor de duikvereniging is dat een deel van het bad een diepte heeft van 3,0 tot 3,5 meter. In dit deel van het bad moeten bevestigingspunten voor het plaatsen van attributen zijn opgenomen. Verder is een opslagruimte met een directe toegang vanaf buiten wenselijk.

5 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk Fysiototaal Fysiototaal gebruikt het bad voor het geven van fysiotherapeutische behandelingen. Hierbij maakt Fysiototaal één dagdeel gebruik van een beperkt deel van het zwembad. Fysiototaal is tevreden over het huidige zwembad. Mogelijke verbeteringen zijn bijvoorbeeld een multifunctionele ruimte die ook als spreek- of behandelkamer kan worden gebruikt. Verder heeft een bad met een beweegbare bodem meerwaarde en is het van belang dat de watertemperatuur voldoende hoog is. Vanzelfsprekend is het van groot belang dat de accommodatie en de bassins goed toegankelijk zijn voor mindervaliden De ZonZij De Zonzij is een Hydrotherapievereniging en geeft in het bad groepstherapie aan mensen met chronische klachten. De Zonzij maakt één ochtend in de week gebruik van het zwembad. Belangrijke aandachtspunten voor het nieuwe bad zijn: Een watertemperatuur van 32 graden; Goede toegankelijkheid van het gebouw en bassins voor mindervaliden; Een comfortabele wachtruimte, met zitgelegenheid in de bassinzaal; Een beweegbare bodem met schuinstand; Stroeve vloeren in natte ruimten; Goede grepen aan de bassin randen Landstede Landstede maakt als onderwijsinstelling gebruik van het zwembad. Verder is de opleiding sport en bewegen gevestigd in De Sypel. Landstede geeft aan graag de vestiging aan de Parkweg uit te breiden. Graag worden zij betrokken bij de verdere planontwikkeling om een uitbreiding mogelijk te kunnen maken Sportschool Iedema De sportschool heeft geen specifieke wensen ten aanzien van de configuratie van het zwembad. Wel willen ze graag intensiever samenwerken met het sportcentrum om zodoende vaker gezamenlijke activiteiten te ontplooien.

6 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 4 Configuratie zwembad Op basis van de inventarisatie en het capaciteitsonderzoek van ICS zijn diverse varianten voor het toekomstige zwembad mogelijk. Uitgangspunt voor deze varianten is de configuratie van 575 m 2 badwater bestaande uit: Wedstrijdbad; Doelgroepenbad; Peuterbassin. Deze configuratie kan worden uitgebreid met de varianten: Therapeutisch-/medischbad. FUN (recreatieve variant); Regionaal wedstrijdbad; In de onderstaande paragrafen worden de basis configuratie en de varianten ruimtelijk en functioneel omschreven. Configuratie 575 m² badwater De zwemzaal is in twee compartimenten opgedeeld: enerzijds een wedstrijdbad en anderzijds een doelgroepen- en peuterbad. Er is een vaste transparante scheiding tussen de compartimenten. Wedstrijdbad Er is een wedstrijdbassin opgenomen met een lengte van netto 25 meter. De breedte van het bad is 6 banen. Dit komt neer op een totale breedte van 15,4 meter. De perronbreedte bedraagt aan de lange zijden 2,5 meter exclusief gootbreedte, aan de kopzijde start 5 meter en aan de andere kopzijde 2,5 meter. In de zwemzaal is een tribune voor ten minste 200 toeschouwers opgenomen. De tribune is bij voorkeur op de begane grond gesitueerd. Het bassin is over circa de helft van het oppervlak voorzien van een beweegbare bodem. De diepte van het bassin dient netto 2,5 meter te bedragen. De vrije hoogte boven het bassin bedraagt ten minste 4,5 meter. In het bassin zijn voorzieningen aangebracht voor onder andere zwemlessen, zwemtrainingen en waterpolo. Conform het Handboek zwembaden voldoet het zwembad hiermee aan de eisen voor een C-accommodatie, of te wel geschikt voor regionale wedstrijden, georganiseerd vanuit de regio. Multifunctioneel doelgroepenbad Het doelgroepenbad heeft een afmeting van 16 x 10m 1 en een netto diepte van 2,0 m 1 en is volledig voorzien van een beweegbare duo bodem. Rondom het bad is een perron van ten minste 2,5 meter breed aanwezig. Voor de betreding van het bad door ouderen en mindervaliden is een beweegbare hellingbaan met leuning benodigd die naast het doelgroepenbad ligt. De watertemperatuur kan worden gevarieerd maar zal substantieel hoger zijn dan bij het wedstrijdbad het geval is. Met het multifunctionele doelgroepenbad kan verder worden ingespeeld op de trendmatige toename van de behoefte aan begeleide (sportieve) activiteiten. Vanwege de mogelijkheid de waterdiepte naar believen aan te passen, zijn veel verschillende activiteiten mogelijk. Ook voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en therapiezwemmers is het multifunctionele doelgroepenbad geschikt vanwege de instelbare diepte en de watertemperatuur. Wel zullen voor deze doelgroepen voorzieningen moeten worden aangebracht zodat zij zich op een goede wijze toegang kunnen verschaffen tot het bad. Langs alle vier de zijden dienen grepen te worden aangebracht waar zwemmers zich aan vast kunnen houden. Dit kan in het tegelwerk worden opgenomen.

7 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 5 Peuterbassin Het peuterbassin heeft een oppervlak van circa 30 m 2. Het bad is speels qua vormgeving en is voorzien van speel- en watertoestellen. De diepte van het bassin is maximaal 20 cm. Het peuterbassin moet fysiek worden afgeschermd van het wedstrijd- en doelgroepenbassin zodat de peuters niet tijdens een onbewaakt moment in het verkeerde bassin terecht kunnen komen. Rondom het bad is voldoende zitgelegenheid en toezichtmogelijkheden voor ouders. In de zomermaanden is het ideaal als het peuterbad door middel van een te openen gevel gecombineerd kan worden met het buitenbad. Hierdoor ontstaat een extra grote peutervoorziening. Ruimten aan het peuterbad: Omkleed/verschoonvoorzieningen baby s; Boxen; Kindertoilet + volwassen toilet. In onderstaande tabel zijn de vereiste watertemperaturen van de bassins weergeven: minimaal maximaal Wedstrijdbad 26 C 28 C Doelgroepenbad 29 C 33 C Peuterbad 30 C 33 C Mogelijk kunnen ten behoeve van de recreatie in het wedstrijd- en recreatiebad recreatieve elementen worden toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn kleide glijbaantjes en opblaasbare klimelementen. Bijkomende ruimten Badmeesterspost/EHBO/wedstrijdleiding Ten behoeve van de bassins is grenzend aan de zwemzaal 30 m 2 beschikbaar voor een badmeesterspost, een EHBO-ruimte en een ruimte voor de wedstrijdleiding. Bergingen zwembassins Ten behoeve van de bassins is grenzend aan de zwemzaal 60 m 2 bergruimte beschikbaar. Installatieruimte De installatieruimte dient voldoende groot te zijn en zodanig gesitueerd dat leidingen zo kort mogelijk zijn. Variant therapeutisch-/medischbad In het huidige zwembad vinden reeds therapeutisch-/medische activiteiten plaats. De aanbieders van deze activiteiten geven aan dat het huidige bad voldoende mogelijkheden biedt, maar dat verbeteringen gewenst zijn om het zwembad geschikter te maken. Het doelgroepenbad zoals opgenomen in de configuratie 575 m² in geschikt voor therapieën en revalidatie. Aanvullend op de configuratie 575 m² zijn in de variant therapeutisch-/medischbad onderstaande aanvullingen opgenomen: Een behandelruimte van circa 20 m² waar patiënten kunnen worden behandeld; Een ruimte in de zwemzaal van circa 40 m² waar groepen comfortabel kunnen wachten; Een instelbare variabele waterdiepte van het doelgroepen bad. Bijvoorbeeld door het toepassen van een variabele beweegbare bodem; Hulpmiddelen voor mindervaliden om het doelgroepenbad en het wedstrijdbad te kunnen betreden; De mogelijkheid de watertemperatuur van het wedstrijdbad te verhogen naar ten minste 32 graden, ook voor het wedstrijdbad (in de standaard configuratie is de temperatuur van het doelgroepenbad reeds 33 graden); Voldoende ruimte om mensen te kunnen assisteren bij het aan- en uitkleden.

8 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 6 Variant FUN (recreatie) In de configuratie 575 m² worden jonge gezinnen (met kinderen t/m 7 jaar) en ouderen (vanaf 45 jaar), naast verenigingen, school- en leszwemmen, als grootste doelgroepen gezien. Voor de allerkleinsten zonder diploma is het peuterbad voldoende. De overige doelgroepen kunnen terecht in het wedstrijd- en doelgroepenbad. Voor de oudere kinderen (met zwemdiploma) en de puur recreatieve bezoeker zijn in de deze configuratie onvoldoende voorzieningen opgenomen. Voor kinderen in de bovenbouw van het primair onderwijs en kinderen in de onderbouw van de middelbare school moet het zwembad spanning, uitdaging en sfeer bieden door een breder scala aan recreatieve elementen. Voor spectaculaire en onderscheidende attracties komt deze doelgroep naar het zwembad. In deze variant wordt hier invulling aan gegeven door het realiseren van een interactieve tube glijbaan met wedstrijd- en spelelement en een familieglijbaan. Met een interactieve waterspeelplaats worden de recreatieve mogelijkheden verder uitgebreid. De interactieve waterspeelplaats is een recreatie gebied, speciaal ontworpen voor interactief waterspel. De waterspeelplaats heeft geen bassin met stilstaand water, maar een vlakke vloer waar het water direct wordt afgevoerd. De interactieve waterspeelplaats is voorzien van interactieve spelelementen voor diverse doelgroepen. De inrichting is dusdanig, dat de verschillende doelgroepen hun eigen gebied hebben en elkaar niet in de weg kunnen lopen. De oppervlakte van de interactieve waterspeelplaats is circa 150 m 2. Naast deze extra voorzieningen kunnen ook aan de baden uit de configuratie 575 m² extra recreatieve elementen worden toegevoegd, zoals opblaasbare speeltoestellen, glijbaantjes, enzovoorts. Verder kan het multifunctionele doelgroepenbad geschikt worden gemaakt voor aantrekkelijk recreatief gebruik met moderne multimediale middelen en een flexibele lichtinstallatie, zodat aan doelgroepactiviteiten of discozwemmen extra sfeer kan worden gegeven. Het recreatieve deel kan ook betrokken worden als (semi) buitenbad voorziening door een te openen gevel. Hierbij geldt als aandachtspunt dat de gevel meerdere segmenten heeft zodat de keuze er is een deel te openen en een deel dicht te houden (bijvoorbeeld bij twijfelachtige weersomstandigheden) of dat de gehele gevel open gaat (mooi weer). Aandachtspunt is hierbij is dat in de koudere maanden de gevel geen negatief klimaateffecten (kou) heeft op het doelgroepen- en peuterbad.

9 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 7 Voorbeeld te openen gevel doelgroepenbad Regionaal wedstrijdbad De basis configuratie 575 m² voldoet aan de normen zoals gesteld door de KNZB voor een C-accommodatie. Een C-accommodatie is geschikt voor het organiseren van regionale wedstrijden. Zwemvereniging de Woelwaters geeft aan dat dit voldoende is en dat er geen behoefte is aan een bad voor het organiseren van wedstrijden en trainingen op nationaal niveau. Deze variant is in deze rapportage dus niet verder uitgewerkt. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste basis eisen voor C- accommodatie wedstrijdzwemmen en waterpolo weergeven: Omschrijving C- accommodatie Lengte bassin 25 m Diepte bassin >1,8 m Breedte bassin 15,4 m Aantal banen 6 Vrije hoogte Perron startzijde Perrons overige zijden 4,5m >4m >2,5m Aantal mensen in de zwemzaal >= 200 personen Voorstartruimte Ca. 20 personen Bezoekersaantallen varianten De drie onderscheiden varianten hebben verschillende gebruiksmogelijkheden en zullen daarom ook verschillende aantallen bezoekers trekken. In het volgende overzicht is een prognose opgenomen voor de verschillende varianten en zijn, voor de vergelijking, de huidige bezoekersaantallen weergegeven.

10 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 8 Toelichting: Het recreatief zwemmen buiten neemt toe als de aantrekkelijkheid van De Sypel wordt vergroot door het kunnen betrekken van het binnenbad met een te openen gevel. De beschreven recreatieve voorzieningen in de FUN (recreatie) variant zorgen voor een groei van het recreatief zwemmen binnen. Ten opzichte van de huidige situatie moet daarentegen rekening worden gehouden met een daling van het aantal recreatieve binnenbad bezoekers in de configuratie 575 m 2 en de therapeutisch/medische variant omdat dan sprake is van een versobering van de recreatieve voorzieningen. Door het bad geschikt te maken voor therapeutisch/medisch zwemmen neemt in dit segment het aantal deelnemers aan doelgroepactiviteiten toe. Uitgangspunt is dat ook in de FUN (recreatie) variant het bad voor deze activiteiten wordt aangepast. In de huidige situatie worden deelnemers aan schoolzwemmen en verenigingsactiviteiten niet geregistreerd. Ongeacht de variantkeuze zullen voor deze gebruikers de mogelijkheden gelijk blijven. Met de geprognotiseerde bezoekersaantallen zal het rooster binnen de huidige openingstijden goed gevuld zijn. Een beperkte groei, aanvullend op de geprognotiseerde groei, is beperkt mogelijk. Dit kan mogelijk worden gerealiseerd door het verruimen van openingstijden of het aanpassen van het rooster. Bij de uitwerking van de plannen moet hier verder invulling aan worden geven.

11 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 9 Inpassing en fasering Het is mogelijk de nieuwbouw op de huidige locatie te realiseren. Het bruto vloeroppervlak is aanzienlijk kleiner dan van het bestaande bad. Op onderstaande tekeningen zijn schetsen weergeven hoe de basis configuratie en de verschillende varianten kunnen worden ingepast op de huidige locatie: Op bovenstaande plattegrond is er voor gekozen om de bassins te verplaatsen richting het buiten bad. Dit geeft de mogelijkheid het binnen bad in combinatie met het buitenbad open te stellen. Met name bij de FUN variant heeft dit voordelen. Zo kunnen de glijbanen en het doelgroepenbad ook worden gebruikt door bezoekers van het buitenbad. Nadeel van deze positionering is de afstand tot de bestaande horeca. Directe uitgifte vanuit de horeca naar het bassin is niet meer mogelijk. Mogelijk kan dit worden opgelost door het realiseren van een horeca voorziening in het nieuwe bad. Deze horeca voorzienig kan tevens worden gebruikt voor het buitenbad. In het vervolgtraject zal worden onderzocht wat de optimale invulling voor de horeca voorziening is. Ook de tribune van het wedstrijdbad is niet langer direct bereikbaar vanuit de entree. Hiervoor zal een extra looproute en mogelijk een toegang vanaf buiten moeten worden gerealiseerd. Door het zwembad te verplaatsen richting het buitenbad heeft als bijkomend voordeel dat een gefaseerde realisatie mogelijk is. Hierdoor wordt een langdurige sluiting van het gehele zwembad voorkomen. Deze fasering ziet er als volgt uit.

12 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 10 Fase 1 bestaat uit het slopen van het instructiebad. Zodat op de locatie van het instructiebad het nieuwe zwembad kan worden gerealiseerd. Nadat het instructiebad is gesloopt zal het bouwterrein worden ingericht en kan worden gestart met de bouwwerkzaamheden. Tijdens de bouwwerkzaamheden (fase 2) blijven het wedstrijdbad en het recreatiebassin geopend. Dit is mogelijk omdat de kleedruimte, douches en techniekruimten gehandhaafd blijven.

13 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 11 Na de ingebruikname van het nieuwe zwembad kan worden gestart met de sloop van het oude wedstrijdbad en recreatiebassin. Op het vrijkomende terrein kunnen eventueel nieuwe voorzieningen worden gerealiseerd. In de vervolgfase kan worden onderzocht wat mogelijke voorzieningen zijn.

14 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 12 Duurzaamheid Algemeen De Gemeente Harderwijk geeft sinds 2010 structureel vorm aan haar klimaatbeleid. De ambities liegen er niet om. Samen met de relevante stakeholders binnen de gemeente is De Energieke Stad ontwikkeld: De routekaart naar klimaatneutraal Harderwijk. Hierin is de ambitie opgenomen om in de periode een CO2 reductie van 45% te behalen ten opzichte van Kyoto. Omdat het zwembad de grootste energiegebruiker is van het gemeentelijk vastgoed, is via een motie vastgelegd dat de nieuwbouw van het zwembad energieneutraal moet worden uitgevoerd. Definities rondom duurzaamheid zijn vaak multi-interpretabel. Dit hoofdstuk geeft inzicht op welk wijze deze definitie praktisch vertaald moet worden naar eisen voor het zwembad. Definities Conform de eisen van RVO wordt de definitie enerieneutraliteit vertaald als het totaal van het energiegebruik op jaarbasis zonder netto CO2-uitstoot. Dit wordt in drie stappen bereikt conform de Trias Energetica: 1. Zoveel mogelijk energie besparen (isolatie en energie-efficiente installaties) 2. Restenergie zoveel mogelijk hergebruiken (warmteterugwinning) 3. Resterend energiegebruik duurzaam opwekken Doelstellingen nieuwbouw Voor de realisatie van het zwembad zijn twee ambitie niveau s ten aanzien van het energieverbruik uitgewerkt. 1) Energie neutraal gebouw met een EPC van 0,0 (gebouwgebonden energie zoals verwarming en verlichting op jaarbasis 0) 2) Nul Op de Meter (op jaarbasis evenveel energiegebruik als energieopwekking) In onderstaande tabellen is weergeven wat de meerkosten van deze ambities zijn afgezet tegen realisatie conform het bouwbesluit. De variant medisch- therapeutisch is niet opgenomen in de tabellen, deze wijkt nauwelijks af van de variant 575m². 1)Tabel vergelijking bouwbesluit v.s. energie neutraal gebouw Meerkosten t.o.v. Variant bouwbesluit Configuratie 575m² ,- Medisch- therapeutisch + FUN ,- De opgenomen bedragen betreffen de totale extra investeringskosten. Deze zijn daarom hoger dan de in de bijlage 4 opgenomen netto bedragen 2)Tabel vergelijking bouwbesluit v.s. Nul Op de Meter (NOM) Meerkosten t.o.v. Variant bouwbesluit Configuratie 575m² ,- Medisch- therapeutisch + FUN ,- De opgenomen bedragen betreffen de totale extra investeringskosten. Deze zijn daarom hoger dan de in de bijlage 4 opgenomen netto bedragen Het is waarschijnlijk niet mogelijk bij NOM alle energie compensatie op de locatie van De Sypel te realiseren. Hiervoor is het beschikbare dakoppervlak voor het plaatsen van PV-panelen onvoldoende. Naar verwachting zal bij de configuratie 575m² 539 kwp verwogen elders moeten worden gerealiseerd. De kosten hiervoor bedragen naar verwachting ,- Bij de plus variant Medisch- therapeutisch + FUN is dit 612 kwp vermogen wat elders moeten worden geplaatst. De kosten hiervoor bedragen naar verwachting ,-. De genoemde bedragen betreffen een globale inschatting van de totale investeringskosten voor het PVpanelen. Deze kosten zijn niet opgenomen in de investeringsramingen zoals beschreven in hoofstukken 6 en 7.

15 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 13 Uitwerking In de vervolgfase dient invulling te worden geven aan de praktische invulling van bovenstaande maatregelen. Hierbij wordt bepaald met welke technieken de energievraag kan worden gereduceerd en de resterende vraag kan worden gecompenseerd. Uitgangspunt is dat hierbij gebruik wordt gemaakt van technieken welke bewezen effectief zijn.

16 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 14 Investeringsramingen Voor de basisconfiguratie en varianten zijn de stichtingskosten geraamd. In onderstaande paragrafen zijn de uitgangspunten voor deze raming omschreven. Algemene uitgangspunten Voor het opstellen van de investeringsramingen is, op basis van de beschreven programma s, een indicatieve ruimtestaat opgesteld (zie bijlage 1). Voor onvoorziene ontwikkelingen is rekening gehouden met een post onvoorzien van 10%. De prijzen in de bouwsector laten de laatste jaren een grote stijging zien. In de investeringsramingen is rekening gehouden met een gemiddelde prijsstijging van 3,5 % per jaar. Ten slotte zijn de onderstaande randvoorwaarden van toepassing: Er is geen rekening gehouden met specifieke locatie gebonden aspecten, waaronder kosten ten gevolge van planschade, bodemverontreiniging, archeologie, infrastructurele ontsluitingen buiten terrein, kosten voor omleggen kabels en leidingen, uitbreiding water t.g.v. watertoets, explosieven, etc; Er zijn geen bouwrentekosten berekend; Realisatie sportcentrum op bestaande locatie, met een gefaseerde realisatie; Sloopkosten zijn exclusief asbestsaneringen; Ramingen zijn exclusief parkeervoorzieningen/ inrichting openbare ruimte; De bouwplaats inrichting is binnen het bouwperceel en er wordt gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur; Inclusief zoutelektrolyse; Inclusief vaste inrichting; Inclusief sporttechnische inrichting. De gemeentelijke kosten bestaan onder andere uit advies-, projectmanagement en aansluitkosten. De kosten marktpartij bestaat uit: directe bouwkundige kosten; directe kosten installaties; honoraria; kosten afwerking terrein (infra); bijkomende kosten; te verwachte prijsstijgingen; reservering marktwerking. Risico s Marktwerking Al enige jaren is sprake van een constante stijging van de bouwkosten. De aanbestedingsindex (marktwerking) stijgt momenteel zeer sterk. Op welke wijze deze trend zich zal voortzetten is erg onzeker. Asbest en milieubelastende stoffen Tot begin jaren 90 was het toegestaan om asbest in gebouwen toe te passen. Het bestaande zwembad is voor deze periode gebouwd. Mogelijk worden tijdens de sloop nu nog onbekende asbestbronnen ontdekt. Fasering De realisatie van de scenario s in deze rapportage zijn uitgewerkt met als uitgangspunt dat de realisatie in twee fases kan plaatsvinden. Dit om de overlast voor de gebruikers te beperken en een sluiting van het gehele binnenbad te voorkomen. Of deze fasering daadwerkelijk kan worden gerealiseerd kan worden bepaald indien er meer duidelijkheid is over de definitieve ruimtestaat in combinatie met de relaties van de ruimten en de stedenbouwkundige randvoorwaarden.

17 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 15 Bouwplaatsvoorzieningen Het nieuwe zwembad wordt gerealiseerd op de huidige locatie. Naast en om het bouwvlak dient voldoende ruimte te zijn voor transport en opslag. Mogelijk zijn hiervoor aanpassingen nodig aan de openbare ruimte of is gebruik van omliggend terrein tijdelijk gewenst. In bijlage 2 zijn de investeringskosten ramingen van de varianten opgenomen. BTW Met ingang van 2019 valt de niet winst-beogende exploitatie van sportaccommodaties niet langer onder de btw-plicht. Als gevolg hiervan komt de btw (grotendeels 21%) op de investerings- en exploitatiekosten niet voor teruggaaf in aanmerking en is over de inkomsten geen (6%) btw meer verschuldigd. Vanwege dit tariefverschil en het feit dat de kosten groter zijn dan de baten is de nieuwe regelgeving zeer nadelig voor de gemeente. Met ingang van 2019 is voor gemeenten een subsidieregeling (SPUK) van kracht die dit nadeel (deels) wegneemt. Het landelijk beschikbare bedrag kent een uitkeringsplafond ad De aanvraag voor de subsidie dient jaarlijks op basis van de begroting voor 1 december te worden aangevraagd. In het lopende jaar worden voorschotten uitgekeerd. Als alle gemeenten in totaal een hoger aanvraag doen dan het uitkeringsplafond, vindt een procentuele korting plaats. Na afloop van het kalenderjaar dient de aanvraag te worden onderbouwd op basis van de werkelijke kosten en wordt de SPUK definitief vastgesteld. De regeling eindigt 1 januari Bij het indienen van de aanvraag voor de SPUK bestaat onzekerheid over het uiteindelijk te ontvangen bedrag. Dit is afhankelijk van het totale bedrag dat alle gemeenten definitief declareren. Een inschatting van een eventueel nadeel is op dit moment niet te geven.

18 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 16 Vergelijking varianten Investeringskostenraming nieuwbouw binnenzwembad in sportcomplex de Sypel In de onderstaande tabellen zijn de verschillen in investeringskosten weergeven tussen de varianten weergegeven. Zowel voor de duurzaamheidsamitie energie neutraal gebouw als Nul op de Meter zijn de verschillen weergegeven: Variant Stichtingskosten raming Verschil t.o.v. 575 m² Configuratie 575 m² ,- n.v.t. Variant Medisch/therapeutisch , ,- Variant FUN + Medisch/therapeutisch , ,- Tabel: Vergelijking Nul op de meter Variant Stichtingskosten raming Verschil t.o.v. 575 m² Configuratie 575 m² ,- n.v.t. Variant Medisch/therapeutisch , ,- Variant FUN + Medisch/therapeutisch , ,- De investeringskosten zijn exclusief de kosten voor de elders te realiseren PV- panelen. Exploitatie Sportcomplex de Sypek Onderstaande tabel geeft de kosten en baten weer van de diverse varianten afgezet tegen de huidige exploitatie van het gehele sportcentrum. Zowel voor de duurzaamheidsamitie energie neutraal gebouw als Nul op de Meter zijn de exploitatie weergegeven: Tabel: Vergelijking exploitatie energieneutraal gebouw Exploitatie sportcomplex De Sypel (Energie neutraal) Zwembad Zwembad Zwembad Zwembad (exclusief BTW) Huidig 575 m2 Medisch Fun/ Medisch Opbrengsten obv begroting 2018 zwembad sporthal sportcafe multifunctionele ruimte totaal: Kosten personeel- en organisatiekosten overige energie schoonmaak en onderhoud totaal: saldo: Kapitaallasten bestaand Kapitaallasten nieuw Jaarlast Planmatig onderhoud sporthallen en overige ruimten Planmatig onderhoud binnen- en buitenzwembad (niet begroting 2018) Jaarlast inclusief planmatig onderhoud

19 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 17 Tabel: Vergelijking exploitatie Nul Op de Meter Exploitatie sportcomplex De Sypel (NOM) Zwembad Zwembad Zwembad Zwembad (exclusief BTW) Huidig 575 m2 Medisch Fun/ Medisch Opbrengsten obv begroting 2018 zwembad sporthal sportcafe multifunctionele ruimte totaal: Kosten personeel- en organisatiekosten overige energie schoonmaak en onderhoud totaal: saldo: Totaal Totaal Totaal Totaal Basis Basis Medisch FUN/Medisch Kapitaallasten bestaand Kapitaallasten nieuw Jaarlast Planmatig onderhoud sporthallen en overige ruimten Planmatig onderhoud binnen- en buitenzwembad (niet begroting 2018) Jaarlast inclusief planmatig onderhoud Investeringskostenraming (exclusief BTW) In bijlage 3 zijn de exploitatieramingen volledig weergegeven. Bij de exploitatie van het huidige sportcentrum De Sypel kunnen de volgende opmerkingen/kanttekeningen worden geplaatst: De totale opbrengsten schommelen de afgelopen jaren rond de 1,1 miljoen. Ook de opbrengsten zwembad zijn redelijk stabiel. Veel baden in Nederland hebben de afgelopen jaren te kampen met teruglopende opbrengsten. Uit de administratie blijkt een grote fluctuatie in personeel- en organisatiekosten in de periode Met een geraamde post van in 2018 bedragen de personeel- en organisatiekosten 84% van de totale opbrengsten. Dit duidt op een efficiënte inzet van personeel. Het negatief exploitatiesaldo van (exclusief kapitaallasten en planmatig onderhoud) is vergelijkbaar met veel andere, vergelijkbare sportcentra in Nederland. Bij de exploitatieramingen voor de drie varianten geldt de volgende toelichting: De opbrengsten zijn geraamd op basis van de bezoekersaantallen zoals in paragraaf 4.5 weergegeven. Gerekend is met gelijkblijvende opbrengsten per bezoeker (lees: gelijkblijvende tarieven). Uitgangspunt is dat de personeelsinzet in de verschillende varianten nagenoeg gelijk blijf, met uitzondering van de FUN (recreatie) variant waarbij is gerekend met een uitbreiding van 1 tot 1,5 fte. De toename in recreatief bezoek rechtvaardigt deze uitbreiding. De overige kosten hebben betrekking op belastingen, verzekeringen en overige goederen en diensten en wijzigen niet bij de verschillende varianten. Op basis van kengetallen en referentiegegevens is wel gerekend met een substantiële besparing op de energiekosten ten opzichte van de bestaande situatie. Voor het nieuwe zwembad zijn de kosten voor onderhoud afgeleid van de bouwkosten (ongeveer 0,5% en 1,0% van de bouwkosten voor respectievelijk het dagelijks onderhoud en een dotatie voor het planmatig onderhoud). Exclusief kapitaallasten resulteren de drie varianten in een positiever exploitatieresultaat dan instandhouding van het huidige sportcentrum. De verschillen zijn gering, maar de verwachting is dat de FUN (recreatie) variant tot het beste resultaat leidt. Met betrekking tot het huidige gebruik van het zwembad en de mogelijkheden om de gebruikers te kunnen huisvesten in de diverse varianten gelden de volgende inzichten: De configuratie 575 m 2 en de beide andere varianten bieden in algemene zin voldoende mogelijkheden om alle huidige zwembadbezoekers een plek te bieden in een nieuw zwembad. Dit wordt onderbouwd door een rooster dat door medewerkers van De Sypel is opgesteld. In dit rooster is sprake van een herkenbare, horizontale programmering met een logische indeling van activiteiten

20 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 18 die is toegesneden op de te realiseren bezoekersaantallen en waarbij de consequenties voor de medewerkers nihil zijn. Voor enkele doelgroepactiviteiten en voor een enkele georganiseerde gebruiker zijn knelpunten gesignaleerd (huidige uren zijn mogelijk niet meer beschikbaar in de nieuwe situatie). De verwachting is gerechtvaardigd dat hier in goed overleg oplossingen voor gevonden kunnen worden.

21 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 19 Configuratie 575 m² Ruimtestaten RUIMTESTAAT Initiatieffase : Ruimte omschrijving benodigde aantal totaal m2 ruimten m2 nvo Bassins binnenbad lengte breedte diepte inhoud wedstrijdbad 25,0 15, , perron lange zijde tribune 25,0 5, perron lange zijde overkant 25,0 2, perron korte zijde start 23,4 5, perron korte zijde overkant 23,4 2, toeschouwersruimte 0, ,0 120 doelgroepenbad 16,0 10, , ,4 384 perron lange zijde 21,0 2, perron lange zijde overkant 21,0 2, perron korte zijde 10,0 2, perron korte zijde overkant 10,0 2, peuterbassin 10,0 3,0 30 1,0 30 0,4 12 perrons peuterbassin Badmeesterspost /ehbo/wedstrijdleiding Bergingen baden Totaal netto vloeroppervlakte (NVO) Oppervlakte verkeersruimte ,0% van NVO Ontwerpverlies 42 3,0% van NVO Oppervlakte constructie 97 7,0% van NVO Bruto vloeroppervlakte (BVO) 1.690

22 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 20 Variant Medisch- therapeutisch RUIMTESTAAT Initiatieffase : Ruimte omschrijving benodigde aantal totaal m2 ruimten m2 nvo Bassins binnenbad lengte breedte diepte inhoud wedstrijdbad 25,0 15, , perron lange zijde tribune 25,0 5, perron lange zijde overkant 25,0 2, perron korte zijde start 23,4 5, perron korte zijde overkant 23,4 2, toeschouwersruimte 0, ,0 120 doelgroepenbad 16,0 10, , ,4 384 perron lange zijde 21,0 4, perron lange zijde overkant 21,0 2, perron korte zijde 10,0 2, perron korte zijde overkant 10,0 2, peuterbassin 10,0 3,0 30 1,0 30 0,4 12 perrons peuterbassin Badmeesterspost /ehbo/wedstrijdleiding Behandelruimte Bergingen baden Totaal netto vloeroppervlakte (NVO) Oppervlakte verkeersruimte ,0% van NVO Ontwerpverlies 44 3,0% van NVO Oppervlakte constructie 102 7,0% van NVO Bruto vloeroppervlakte (BVO) 1.778

23 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 21 Variant medisch/therapeutisch + FUN RUIMTESTAAT Initiatieffase : Ruimte omschrijving benodigde aantal totaal m2 ruimten m2 nvo Bassins binnenbad lengte breedte diepte inhoud wedstrijdbad 25,0 15, , perron lange zijde tribune 25,0 5, perron lange zijde overkant 25,0 2, perron korte zijde start 23,4 5, perron korte zijde overkant 23,4 2, toeschouwersruimte 0, ,0 120 doelgroepenbad 16,0 10, , ,4 384 perron lange zijde 21,0 4, perron lange zijde overkant 21,0 2, perron korte zijde 10,0 2, perron korte zijde overkant 10,0 2, peuterbassin 10,0 3,0 30 1,0 30 0,2 6 perrons peuterbassin glijbanen Glijbanen skimout 10,0 6,0 60 1,0 60 0,4 24 perrons fun Inter. Speeltuin Badmeesterspost /ehbo/wedstrijdleiding behandelruimte Bergingen baden Totaal netto vloeroppervlakte (NVO) Oppervlakte verkeersruimte ,0% van NVO Ontwerpverlies 59 3,0% van NVO Oppervlakte constructie 138 7,0% van NVO Bruto vloeroppervlakte (BVO) 2.400

24 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 22 Configuratie 575 m² Energie neutraal gebouw Stichtingskostenramingen opdrachtgever: gemeente Harderwijk projectnaam: Zwembad plaats: Hardewijk projectfase: Initiatieffase : versie: 1.1 datum: 4-okt-18 opgesteld door: ing. E. van der Heijden HOEVEELHEIDSGEGEVENS grondoppervlakte perceel m2 bruto vloeroppervlakte sportcentrum m² bruto vloeroppervlakte parkeervoorziening pm m² bebouwd vloeroppervlakte m² aantal toeschouwers 200 st FINANCIELE UITGANGSPUNTEN kapitaalrente excl. per jr bouwkostenstijging 3,00% per jr grondprijs pm euro/m2 reservering onvoorzien 10,00% LOOPTIJD looptijd besluitvorming variant looptijd opstellen aanbestedingsstukken en PvE looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project oplevering 5 mnd 6 mnd 4 mnd 6 mnd 12 mnd 33 mnd apr-21 Stichtingskosten excl. BTW Kosten gemeente 100 Grondkosten Projectbegeleiding Renten Bijkomende kosten Interieur Totaal Kosten gemeente Kosten marktpartij 1100 Bouwkosten Honoraria Infra Bijkomende kosten Prijsstijgingen Marktwerking Totaal Kosten marktpartij ONVOORZIEN 2000 onvoorzien 10,00% van 100 t/m Totaal Stichtingskosten excl. BTW BTW 21% pm

25 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 23 Configuratie 575 m² Nul Op de Meter opdrachtgever: gemeente Harderwijk projectnaam: Zwembad plaats: Hardewijk projectfase: Initiatieffase : versie: 1.1 datum: 4-okt-18 opgesteld door: ing. E. van der Heijden HOEVEELHEIDSGEGEVENS grondoppervlakte perceel m2 bruto vloeroppervlakte sportcentrum m² bruto vloeroppervlakte parkeervoorziening pm m² bebouwd vloeroppervlakte m² aantal toeschouwers 200 st FINANCIELE UITGANGSPUNTEN kapitaalrente excl. per jr bouwkostenstijging 3,00% per jr grondprijs pm euro/m2 reservering onvoorzien 10,00% LOOPTIJD looptijd besluitvorming variant looptijd opstellen aanbestedingsstukken en PvE looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project oplevering 5 mnd 6 mnd 4 mnd 6 mnd 12 mnd 33 mnd apr-21 Stichtingskosten excl. BTW Kosten gemeente 100 Grondkosten Projectbegeleiding Renten Bijkomende kosten Interieur Totaal Kosten gemeente Kosten marktpartij 1100 Bouwkosten Honoraria Infra Bijkomende kosten Prijsstijgingen Marktwerking Totaal Kosten marktpartij ONVOORZIEN 2000 onvoorzien 10,00% van 100 t/m Totaal Stichtingskosten excl. BTW BTW 21% pm

26 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 24 Variant medisch/therapeutisch Energie neutraal gebouw opdrachtgever: gemeente Harderwijk projectnaam: Zwembad plaats: Hardewijk projectfase: Initiatieffase : versie: 1.1 datum: 5-okt-18 opgesteld door: ing. E. van der Heijden HOEVEELHEIDSGEGEVENS grondoppervlakte perceel m2 bruto vloeroppervlakte sportcentrum m² bruto vloeroppervlakte parkeervoorziening pm m² bebouwd vloeroppervlakte m² aantal toeschouwers 200 st FINANCIELE UITGANGSPUNTEN kapitaalrente excl. per jr bouwkostenstijging 3,00% per jr grondprijs pm euro/m2 reservering onvoorzien 10,00% LOOPTIJD looptijd besluitvorming variant looptijd opstellen aanbestedingsstukken en PvE looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project oplevering 5 mnd 6 mnd 4 mnd 6 mnd 12 mnd 33 mnd apr-21 Stichtingskosten excl. BTW Kosten gemeente 100 Grondkosten Projectbegeleiding Renten Bijkomende kosten Interieur Totaal Kosten gemeente Kosten marktpartij 1100 Bouwkosten Honoraria Infra Bijkomende kosten Prijsstijgingen Marktwerking Totaal Kosten marktpartij ONVOORZIEN 2000 onvoorzien 10,00% van 100 t/m Totaal Stichtingskosten excl. BTW schatting niet verrekenbare BTW pm

27 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 25 Variant medisch/therapeutisch Nul Op de Meter opdrachtgever: gemeente Harderwijk projectnaam: Zwembad plaats: Hardewijk projectfase: Initiatieffase : versie: 1.1 datum: 4-okt-18 opgesteld door: ing. E. van der Heijden HOEVEELHEIDSGEGEVENS grondoppervlakte perceel m2 bruto vloeroppervlakte sportcentrum m² bruto vloeroppervlakte parkeervoorziening pm m² bebouwd vloeroppervlakte m² aantal toeschouwers 200 st FINANCIELE UITGANGSPUNTEN kapitaalrente excl. per jr bouwkostenstijging 3,00% per jr grondprijs pm euro/m2 reservering onvoorzien 10,00% LOOPTIJD looptijd besluitvorming variant looptijd opstellen aanbestedingsstukken en PvE looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project oplevering 5 mnd 6 mnd 4 mnd 6 mnd 12 mnd 33 mnd apr-21 Stichtingskosten excl. BTW Kosten gemeente 100 Grondkosten Projectbegeleiding Renten Bijkomende kosten Interieur Totaal Kosten gemeente Kosten marktpartij 1100 Bouwkosten Honoraria Infra Bijkomende kosten Prijsstijgingen Marktwerking Totaal Kosten marktpartij ONVOORZIEN 2000 onvoorzien 10,00% van 100 t/m Totaal Stichtingskosten excl. BTW schatting niet verrekenbare BTW pm

28 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 26 Variant medisch/therapeutisch en FUN Energie neutraal gebouw opdrachtgever: gemeente Harderwijk projectnaam: Zwembad plaats: Hardewijk projectfase: Initiatieffase : versie: 1.1 datum: 4-okt-18 opgesteld door: ing. E. van der Heijden HOEVEELHEIDSGEGEVENS grondoppervlakte perceel m2 bruto vloeroppervlakte zwembad m² bruto vloeroppervlakte parkeervoorziening pm m² bebouwd vloeroppervlakte m² aantal toeschouwers 200 st FINANCIELE UITGANGSPUNTEN kapitaalrente excl. per jr bouwkostenstijging 3,00% per jr grondprijs pm euro/m2 reservering onvoorzien 10,00% LOOPTIJD looptijd besluitvorming variant looptijd opstellen aanbestedingsstukken en PvE looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project oplevering 5 mnd 6 mnd 4 mnd 6 mnd 12 mnd 33 mnd apr-21 Stichtingskosten excl. BTW Kosten gemeente 100 Grondkosten Projectbegeleiding Renten Bijkomende kosten Interieur Totaal Kosten gemeente Kosten marktpartij 1100 Bouwkosten Honoraria Infra Bijkomende kosten Prijsstijgingen Marktwerking Totaal Kosten marktpartij ONVOORZIEN 2000 onvoorzien 10,00% van 100 t/m Totaal Stichtingskosten excl. BTW schatting niet verrekenbare BTW pm

29 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 27 Variant medisch/therapeutisch en FUN Nul Op de Meter opdrachtgever: gemeente Harderwijk projectnaam: Zwembad plaats: Hardewijk projectfase: Initiatieffase : versie: 1.1 datum: 4-okt-18 opgesteld door: ing. E. van der Heijden HOEVEELHEIDSGEGEVENS grondoppervlakte perceel m2 bruto vloeroppervlakte zwembad m² bruto vloeroppervlakte parkeervoorziening pm m² bebouwd vloeroppervlakte m² aantal toeschouwers 200 st FINANCIELE UITGANGSPUNTEN kapitaalrente excl. per jr bouwkostenstijging 3,00% per jr grondprijs pm euro/m2 reservering onvoorzien 10,00% LOOPTIJD looptijd besluitvorming variant looptijd opstellen aanbestedingsstukken en PvE looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project oplevering 5 mnd 6 mnd 4 mnd 6 mnd 12 mnd 33 mnd apr-21 Stichtingskosten excl. BTW Kosten gemeente 100 Grondkosten Projectbegeleiding Renten Bijkomende kosten Interieur Totaal Kosten gemeente Kosten marktpartij 1100 Bouwkosten Honoraria Infra Bijkomende kosten Prijsstijgingen Marktwerking Totaal Kosten marktpartij ONVOORZIEN 2000 onvoorzien 10,00% van 100 t/m Totaal Stichtingskosten excl. BTW schatting niet verrekenbare BTW pm

30 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 28 Ramingen Exploitatie Exploitatie sportcomplex De Sypel (energie neutraal gebouw) Zwembad Zwembad Zwembad Zwembad (exclusief BTW) Huidig 575 m2 Medisch Fun/ Medisch Opbrengsten obv begroting 2018 zwembad - recreatief zwemmen buiten recreatief zwemmen binnen leszwemmen doelgroepen schoolzwemmen verenigingen doorberekening sport overige opbrengsten sporthal - onderwijs sport doorberekening sport sportcafe - verhuur multifunctionele ruimte - verhuur totaal: Kosten - personeel- en organisatiekosten belastingen en verzekeringen overige goederen en diensten gas en elektra binnenbad gas en elektra buitenbad en sporthallen schoonmaak dagelijks onderhoud binnenbad dagelijks onderhoud buitenbad en sporthallen totaal: saldo: Kapitaallasten bestaand Kapitaallasten nieuw Jaarlast Planmatig onderhoud sporthallen en overig Planmatig onderhoud binnen en butenzwembad (niet opgenomen in begroting 2018) Jaarlast inclusief planmatig onderhoud Investeringskostenraming (exclusief BTW) Exploitatie sportcomplex De Sypel (Nul Op de Meter) Zwembad Zwembad Zwembad Zwembad (exclusief BTW) Huidig 575 m2 Medisch Fun/ Medisch Opbrengsten obv begroting 2018 zwembad - recreatief zwemmen buiten recreatief zwemmen binnen leszwemmen doelgroepen schoolzwemmen verenigingen doorberekening sport overige opbrengsten sporthal - onderwijs sport doorberekening sport Sportcafe - verhuur multifunctionele ruimte - verhuur totaal: Kosten - personeel- en organisatiekosten belastingen en verzekeringen overige goederen en diensten elektra binnenbad gas en elektra buitenbad en sporthallen schoonmaak dagelijks onderhoud binnenbad dagelijks onderhoud buitenbad en sporthallen totaal: saldo: Kapitaallasten bestaand Kapitaallasten nieuw Jaarlast Planmatig onderhoud sporthallen en overig Planmatig onderhoud binnen en butenzwembad (niet opgenomen in begroting 2018) Jaarlast inclusief planmatig onderhoud Investeringskostenraming (exclusief BTW)

31 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 29 Notitie Memo duurzaamheid referentie datum behandelaar P. Braaksma uw kenmerk - Bijlage(n) - Voor de nieuwbouw van De Sypel worden een aantal varianten overwogen, benoemd als Configuratie 575 m2 en configuratie Fun. In de 575 configuratie wordt uitgegaan van een wedstrijdbad van 385 m3, een doelgroepenbad van 16 m3 en een peuterbad van 30 m2. In de configuratie Fun wordt een uitbreiding met 150 m2 splashpark en glijbanen voorzien. Om inzicht te krijgen in de EPC waardes is gebruikt gemaakt van het ontwerp van het nieuw te bouwen Zwembad de Zandstuve in Vriezenveen, waarvan de configuratie nagenoeg gelijk is aan de configuratie 575 m2. De EPC waarde betreft uitsluitend het energieverbruik van het gebouw en niet het energieverbruik van de waterbehandeling installaties. De waterbehandeling installaties zijn verantwoordelijk voor verweg het grootste deel van het energieverbruik (60 70%) De EPC is vanaf 2019 niet meer het enige wettelijke beoordelingscriterium, naast de EPC gelden dan ook de BENG eisen. 1- Energiebehoefte kwh/m2.jr Primair fossiel energiegebruik kwh/m2.jr Aandeel hernieuwbare energie % 50 Om te bepalen welke voorzieningen nodig zijn om van een gebouw dat voldoet aan de wettelijke eisen te komen naar een gebouw met EPC=0, zijn de volgende waardes afgeleid van het referentieproject. 575 Wettelijk basis EPC BENG PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Gasgestookt 0,02 voldoet All E 0,3 voldoet EPC = 0 EPC BENG PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Gasgestookt 0 voldoet All E 0 voldoet FUN Wettelijk basis EPC BENG PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Gasgestookt 0,02 voldoet All E 0,3 voldoet

32 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 30 EPC = 0 EPC BENG PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Gasgestookt 0 voldoet All E 0 voldoet Zoals te zien lopen de kosten voor een gasloos gebouw (All Electric) en een gasgestookt gebouw voor het behalen van de wettelijke BENG en EPC eisen niet ver uiteen. In beide gevallen zijn PV panelen nodig om aan de wettelijke eisen te voldoen. Om een EPC = 0 te bereiken, worden de verschillen groter. Voor het gasgestookte gebouw is maar een beperkt extra PV vermogen nodig, terwijl in de All Electric variant het PV vermogen aanzienlijk moet worden verhoogd. Dit verschil wordt veroorzaakt door de rekenmethodiek achter de EPC berekening. Bij een gasgestookte installatie is bij EPC=0 het aandeel hernieuwbare energie 63% omdat het gasverbruik voor de EPC anders telt dan voor de BENG indicatoren. Dit komt doordat het deel van het PV opbrengst die aan het net wordt terug geleverd, wordt omgerekend naar primair energieverbruik (= energieverbruik van een gemiddelde fossiele centrale) en zo het gasverbruik compenseert. Gerekend naar fossiel energieverbruik is dan het verbruik gelijk aan 0. Bij een All Electric installatie wordt allen elektriciteit verbruikt en is bij EPC=0 het aandeel hernieuwbare energie 100%. De verklaring is complex, maar het verschil is onontkoombaar in de rekenmethodiek. Als we het gehele zwembad beschouwen, dus inclusief het energieverbruik van de waterbehandeling, dan zijn de verbruiken en energiekosten als volgt. 575 Totaal verbruik EPC = 0 Gas m3 Elektra kwh PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Energie kosten Gasgestookt All E FUN verbruik Totaal EPC = 0 Gas m3 Elektra kwh PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Energie kosten Gasgestookt All E Voor een situatie met Nul op de Meter (NOM) zijn de cijfers als volgt: 575 Totaal verbruik NOM Gas m3 Elektra kwh PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Energie kosten Gasgestookt All E FUN verbruik Totaal NOM Gas m3 Elektra kwh PV kwp Meerkosten warmtepomp Meerkosten WP + PV Energie kosten Gasgestookt All E

33 Rapport Onderzoek nieuw zwembad gemeente Harderwijk 31 Dat er in een situatie met Nul op de Meter toch energiekosten zijn, komt door het verschil in tarieven voor terug levering van elektriciteit aan het net en de tarieven van gas- en elektralevering uit het net. Netto op jaarbasis is het energieverbruik wel = 0, maar in de zomer en overdag wordt een overschot aan elektriciteit opgewekt en tegen laag tarief aan het net terug geleverd, terwijl in de winter en s nachts te weinig wordt opgewekt en dus tegen hoog tarief uit het net moet worden afgenomen. De PV panelen voor de situatie NOM zullen niet op het dak van de nieuwbouw passen, ook niet als het nog beschikbare oppervlak bestaand dak van 300 m2 wordt benut. De verdeling lokaal te plaatsen en elders te plaatsen PV vermogen is als volgt 575 Totaal verbruik NOM PV kwp Lokaal te plaatsen Elders te plaatsen Lokaal te plaatsen Lokaal te plaatsen Gasgestookt All E FUN Totaal verbruik NOM PV kwp Lokaal te plaatsen Elders te plaatsen Kosten lokaal Kosten elders Gasgestookt All E NB! voor de energiekosten is gerekend met 0,55 voor gas en 0,09 voor elektra. Vaste kosten zijn niet gerekend.

34 Rapport Onderwerp Gemeente 1

Planning looptijd opstellen aanbestedingsstukken looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project

Planning looptijd opstellen aanbestedingsstukken looptijd aanbesteding looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase totale looptijd project BIJLGE 3 opdrachtgever: Gemeente Gemeente UITGNGSPUNTEN Planning 22-5-2015 looptijd opstellen aanbestedingsstukken looptijd aanbesteding 6 mnd looptijd ontwerpfase looptijd uitvoeringsfase 12 mnd totale

Nadere informatie

kostenraming Haalbaarheid NIEUWBOUW: Zwembad De Eendraght Hellevoetsluis werknummer bbn : 8046 versie : D datum : 11 mei 2015

kostenraming Haalbaarheid NIEUWBOUW: Zwembad De Eendraght Hellevoetsluis werknummer bbn : 8046 versie : D datum : 11 mei 2015 kostenraming Haalbaarheid NIEUWBOUW: Zwembad De Eendraght Hellevoetsluis werknummer bbn : 8046 versie : D datum : 11 mei 2015 opdrachtgever : Drijver en Partners bbn adviseurs pagina 1 van 7 PROJECTGEGEVENS

Nadere informatie

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Na 26 jaar, op fundamenten van 48 jaar oud, nadert Zwem- en golfslagbad Aquarena het einde van haar economische

Nadere informatie

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd.

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd. Memo nummer 1 aan H. Nouwens Sportbedriijf Oosterhout van P. Zuurbier Oranjewoud datum 27 april 2011 project Exploitatie opzet zwembad Oosterhout projectnummer 238250 betreft Doorrekening exploitatie nieuw

Nadere informatie

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j.

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j. Doelstelling Zwembad voor Alle doelgroepen peuters/kleuters, les, ouderen Alle zwemmers recreanten, banenzwemmen Alle verenigingen wedstrijd/polo, C.R.B., duiken, Vrijstad Toekomstbestendig Ontwikkeling

Nadere informatie

1. Varianten op basisconfiguratie

1. Varianten op basisconfiguratie 1. Varianten op basisconfiguratie 1.1 Inleiding In 4.1 van de rapportage 'Onderzoek multifunctionele sportaccommodatie Purmerend', d.d. 29 juni 2012, is de configuratie beschreven voor de twee alternatieven

Nadere informatie

NIEUWBOUW KOERBELT 2.0 RIJSSEN-HOLTEN. OLCO Mark Westra

NIEUWBOUW KOERBELT 2.0 RIJSSEN-HOLTEN. OLCO Mark Westra NIEUWBOUW KOERBELT 2.0 RIJSSEN-HOLTEN OLCO Mark Westra Inhoud presentatie 1. Opgave & uitgangspunten 2. Visie op opgave 3. Toelichting zwembad 4. Toelichting sporthal 5. Technische uitgangspunten 6. Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg Robin Geritan Grontmij Marktplan Opdracht Mogelijke scenario s voor de toekomst maatschappelijke consequenties financiële consequenties risico s

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD Analyse Datum: 20 januari 2010 Avec Da Vinci BV Auteursrecht voorbehouden Kenmerk: 2009.008/BM/0.1-0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING.....3 2. OUD VERSUS

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken.

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken. Van: Aan: Documentnummer: z170001667 Burgemeester en Wethouders Datum: 11 januari 2017 Onderwerp: de raad van de gemeente Zeewolde Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update

Nadere informatie

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

Globale verkenning kosten nieuwbouw

Globale verkenning kosten nieuwbouw Bijlage 5 Globale verkenning kosten nieuwbouw Notitie nieuwbouw zwembad Venray Situatieschets en opdracht Laco Sportcentrum Venray beter bekend als De Sprank wordt sinds 1994 geëxploiteerd door Laco Venray.

Nadere informatie

Hoofdlijnen Programma van eisen en wensen Renovatie/gedeeltelijke nieuwbouw Sportcomplex Het Baken

Hoofdlijnen Programma van eisen en wensen Renovatie/gedeeltelijke nieuwbouw Sportcomplex Het Baken Hoofdlijnen Programma van eisen en wensen Renovatie/gedeeltelijke nieuwbouw Sportcomplex Het Baken Hoofdopzet te behoeve van de gemeenteraad; dit is geen gedetailleerd, technisch Programma van Eisen zoals

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK UITVOERING RAADSOPDRACHT BEHOUD HET ZWEMBAD DE WIEMEL

PLAN VAN AANPAK UITVOERING RAADSOPDRACHT BEHOUD HET ZWEMBAD DE WIEMEL PLAN VAN AANPAK UITVOERING RAADSOPDRACHT BEHOUD HET ZWEMBAD DE WIEMEL Opdrachtgever Opdrachtnemer Bestuurlijk: Helm Verhees Ambtelijk: Nellie van Leeuwen Ambtelijk: Marie-Michèle Stokbroeks en Frank Verspa

Nadere informatie

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4).

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4). BIJLAGE 2. Betreft: Uitwerking uitkomsten onderzoek opwaarderen/renoveren/wegwerken achterstallig en onderhoud, alsmede onderzoek exploitatiescenario bij 16 en 12 weken openstellingperiode openluchtbaden.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch RAADSVOORSTEL Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch Voorgesteld raadsbesluit: - Het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven om optie 2b uit te werken tot

Nadere informatie

Startnotitie. 'Uitgangspunten onderzoek privatisering zwembad'

Startnotitie. 'Uitgangspunten onderzoek privatisering zwembad' Startnotitie 'Uitgangspunten onderzoek privatisering zwembad' Oktober 2015 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 Bloesemakkoord... 3 Sportaccommodatiebeleid... 3 Inhoud startnotitie... 3 Huidige zwembad...

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

Zwembadvisie Enschede Sessie 2: Prestatief, Educatief, Zorg en ouderen. 29 mei 2017 Geert Bertijn Robert Klein

Zwembadvisie Enschede Sessie 2: Prestatief, Educatief, Zorg en ouderen. 29 mei 2017 Geert Bertijn Robert Klein Zwembadvisie Enschede Sessie 2: Prestatief, Educatief, Zorg en ouderen 29 mei 2017 Geert Bertijn Robert Klein 1. Terugkoppeling hoofdpunten vorige sessies a. Prestatief zwemmen b. Educatief zwemmen c.

Nadere informatie

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam.

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Geopend vanaf 22 januari. De laatste zwemdag in Zwembad Charlois is op 24 december. Alle actuele informatie vindt u op rotterdamzwemt.nl/charlois Het nieuwe Zwemcentrum

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

de kantoorunit is geplaatst, de voorzieningen zijn aangebracht, het personeel is verhuisd; een projectplan en een beslisdocument zijn opgesteld;

de kantoorunit is geplaatst, de voorzieningen zijn aangebracht, het personeel is verhuisd; een projectplan en een beslisdocument zijn opgesteld; Raad : 11 februari 2003 Agendanr. : 7 Doc.nr : B200219689 Afdeling: : sportbedrijf RAADSVOORSTEL Onderwerp : Upgrading Die Heygrave Voorgeschiedenis Op 2 juli jongstleden heeft uw raad een voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard

Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Synarchis B.V. Hakgriend 18 3371 KA Hardinxveld-Giessendam Tel: 0184-616544 Fax: 0184-616265 www.synarchis.nl Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Inhoudsopgave pagina: 1 Inleiding

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE Huisvestingsconsultancy Laride, Hart voor huisvesting Bastion 58

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. VISIE OP DE OPGAVE 2. HET GEBOUW IN ZIJN OMGEVING 3. ARCHITECTUUR 4. HET FUNCTIONEEL ONTWERP 5. DUURZAAMHEID EN TECHNIEK 6.

INHOUDSOPGAVE 1. VISIE OP DE OPGAVE 2. HET GEBOUW IN ZIJN OMGEVING 3. ARCHITECTUUR 4. HET FUNCTIONEEL ONTWERP 5. DUURZAAMHEID EN TECHNIEK 6. INTRODUCTIE INHOUDSOPGAVE 1. VISIE OP DE OPGAVE 2. HET GEBOUW IN ZIJN OMGEVING 3. ARCHITECTUUR 4. HET FUNCTIONEEL ONTWERP 5. DUURZAAMHEID EN TECHNIEK 6. ONDERHOUD 7. HET PROCES 8. VRAGEN 1. VISIE OP DE

Nadere informatie

opdrachtgever Stichting sportcentrum De Dinkel Twente

opdrachtgever Stichting sportcentrum De Dinkel Twente opdrachtgever Stichting sportcentrum De Dinkel Twente project Sportcentrum De Dinkel Twente fase voorlopig ontwerp datum 17.04.2012 projectnr. 2011.20 Colofon Voorliggend ontwerp is tot stand gekomen in

Nadere informatie

Commissie Samenleving / Raad College van B & W Resultaten marktverkenning privatisering zwembad

Commissie Samenleving / Raad College van B & W Resultaten marktverkenning privatisering zwembad Keuzenota Aan: Commissie Samenleving / Raad Van: College van B & W Onderwerp: Resultaten marktverkenning privatisering zwembad Portefeuillehouder: H.A. Driessen / M. Melissen Datum collegebesluit: 9 mei

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart. No. B Dronten, 21 april Toekomstvisie zwembaden. Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart. No. B Dronten, 21 april Toekomstvisie zwembaden. Aan de gemeenteraad Portefeuille: J.Ph. Engelvaart No. B15.000507 Dronten, 21 april 2015 Toekomstvisie zwembaden Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van eindrapportage Toekomstvisie drie zwembaden

Nadere informatie

Inventarisatie Sporthal De Stamper te Vriezeveen

Inventarisatie Sporthal De Stamper te Vriezeveen Synarchis B.V. Hakgriend 18 3371 KA Hardinxveld-Giessendam Tel: 0184-616544 Fax: 0184-616265 www.synarchis.nl Inventarisatie Sporthal De Stamper te Vriezeveen Gemeente Twenterand Inhoudsopgave pagina:

Nadere informatie

Korte samenvatting onderwerp: Afronding van de definitiefase nieuwbouw kantoor GGD Gelderland-Zuid te Nijmegen.

Korte samenvatting onderwerp: Afronding van de definitiefase nieuwbouw kantoor GGD Gelderland-Zuid te Nijmegen. Algemeen bestuur Vergadering 4 april 2018 Agendapunt 8 Onderwerp Huisvesting GGD, locatie Nijmegen Korte samenvatting onderwerp: Afronding van de definitiefase nieuwbouw kantoor GGD Gelderland-Zuid te

Nadere informatie

FINANCIEELPLAN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN. werkplaatsen/kantoren/keuken/kantine. BDB index op peildatum:

FINANCIEELPLAN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN. werkplaatsen/kantoren/keuken/kantine. BDB index op peildatum: GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN FINANCIEELPLAN PROJECT OMSCHRIJVING: Gebouw 3 Casco, Nachtegaallaan Eindhoven SOORT GEBOUW werkplaatsen/kantoren/keuken/kantine BOUW FASE: PEILDATUM: BDB index op

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT- EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE

STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT- EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE INLEIDING In de afgelopen periode is in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad van Nunspeet een second opinion uitgevoerd

Nadere informatie

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: Opdrachtgever: Auteur: 27 mei 2014 Gemeente Maasdriel Wendie Hardeman en Edwin van de Voort Inleiding In de periode februari mei 2014 is door en

Nadere informatie

Zwembad Scharlakenhof

Zwembad Scharlakenhof Zwembad Scharlakenhof 2015-2016 halfjaaroverzicht Stichting Exploitatie Zwembad Scharlakenhof 2015/2016 Inleiding Voor u ligt het half jaar verslag van het tweede exploitatiejaar van het zwembad Scharlakenhof,

Nadere informatie

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD IMlfJflnRRflPPORĨflGE t/m 2016 ZWEMBAD DE innnncm B i Erik Hordijk Manager accommodaties Gemeente Krimpen aan den IJssel 2 d e periode 2016 ZWEMBAD DE LANSINGH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL woensdag 3 augustus

Nadere informatie

FINANCIEELPLAN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN

FINANCIEELPLAN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN GROND & VASTGOED BOUWEN EN ONDERHOUDEN FINANCIEELPLAN PROJECT OMSCHRIJVING: Aanpassen Gebouw 3 NRE terrein, Nachtegaallaan te Eindhoven voor Eindhoven in beeld excl. Archelogie. SOORT GEBOUW bedrijfsgebouw

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 17 januari 2012 Onderwerp Raadsbrief: Moderniseren zwembad de Fluit en toekomstig beheer sportcomplex de Fluit Categorie B Verseonnummer 643663 /

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 INHOUD 1. Samenvatting en conclusies 2. Detailinformatie huidige locatie 3.

Nadere informatie

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Gemeente Hellevoetsluis Datum 31 maart 2016 Referentie 1575RF In opdracht van Gemeente Hellevoetsluis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Opdracht en achtergrond

Nadere informatie

Behoefteanalyse zwembad de Sypel. 30 april 2017 Nienke Schaap

Behoefteanalyse zwembad de Sypel. 30 april 2017 Nienke Schaap Behoefteanalyse zwembad de Sypel 30 april 2017 Nienke Schaap (n.schaap@harderwijk.nl) Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Hoofdstuk 1. Werknemers de Sypel... 4 Visie... 4 Faciliteiten... 4 Baden... 4 Multifunctioneel

Nadere informatie

ANALYSE AANPASSING AANBESTEDING SPORTCENTRUM VALKENSWAARD. Betreft: Opdracht college naar aanleiding van motie CDA/PvdA BC Sport d.d.

ANALYSE AANPASSING AANBESTEDING SPORTCENTRUM VALKENSWAARD. Betreft: Opdracht college naar aanleiding van motie CDA/PvdA BC Sport d.d. synarchis» ADVIESGROEP ANALYSE AANPASSING AANBESTEDING SPORTCENTRUM VALKENSWAARD Betreft: Opdracht college naar aanleiding van motie CDA/PvdA BC Sport d.d. 14 juli 2016 Datum: 1 Inleiding Aan het college

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

Een haalbaarheidsstudie

Een haalbaarheidsstudie Ondersteuning van nieuwbouw of renovatie van zwembaden; Een haalbaarheidsstudie André Timmerman en Janneke Rijksen Ontwikkelingen Verdergaande privatisering Burgerparticipatie Clustering Samenwerkingen

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Aanvulling: locatie Raadhuisplein 1 Voorhout Herhuisvesting Centrum Jeugd en Gezin in Voorhout Versie: 0.

Haalbaarheidsonderzoek Aanvulling: locatie Raadhuisplein 1 Voorhout Herhuisvesting Centrum Jeugd en Gezin in Voorhout Versie: 0. Haalbaarheidsonderzoek Aanvulling: locatie Raadhuisplein 1 Voorhout Versie:.1 Status: Concept 27-8-215 1 Toelichting Dit document is een aanvulling op het door Versluis opgestelde haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

CAPELLE A/D IJSSEL. SPORTCOMPLEX DE PELIKAAN Definitief ontwerp RAADSPRESENTATIE

CAPELLE A/D IJSSEL. SPORTCOMPLEX DE PELIKAAN Definitief ontwerp RAADSPRESENTATIE CAPELLE A/D IJSSEL SPORTCOMPLEX DE PELIKAAN Definitief ontwerp RAADSPRESENTATIE DE OPGAVE 11.09.17 \ SPORTCOMPLEX DE PELIKAAN \ RAADSPRESENTATIE \ GEMEENTE CAPELLE AD IJSSEL 2 PROGRAMMA sporthal-/ zwembadcombinatie

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE Financiële analyse scenario s Business Case Sport fase 3 Gemeente Valkenswaard

EINDRAPPORTAGE Financiële analyse scenario s Business Case Sport fase 3 Gemeente Valkenswaard Eindrapportage Financiële analyse scenario s Business Case Sport 1 EINDRAPPORTAGE Financiële analyse scenario s Business Case Sport fase 3 Gemeente Valkenswaard 11 december 2014 Eindrapportage Financiële

Nadere informatie

bijlage fax Wij hebben onze adviseur, Synarchis, gevraagd een advies uit te brengen naar aanleiding van het schrijven van de KNZB.

bijlage fax Wij hebben onze adviseur, Synarchis, gevraagd een advies uit te brengen naar aanleiding van het schrijven van de KNZB. Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl (b.@."tt.. Gemeente ~'1"" Emmen ~ Aan de raad van de gemeente Emmen Sport en

Nadere informatie

Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden

Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Begeleidende rapportage Gemeente De Bilt mei 2011 Financiele verkenning investeringskosten nieuwbouw Sportpark Weltevreden Begeleidende

Nadere informatie

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen 1 Baby s en peuters Warm water (een kind koelt snel af door andere verhouding volume/huidoppervlak) Intieme,

Nadere informatie

Verduurzaming zwembad De Wetering

Verduurzaming zwembad De Wetering Verduurzaming zwembad De Wetering gemeente Houten (Fase 2) - Inventariseren, analyseren en verduurzamen Lester Agten & Hans de Groot Versie: 26 oktober 2016 Programma Algemeen / opdracht Stappenplan Vertrekpunt

Nadere informatie

Onderwerpen haalbaarheidsonderzoek De onderwerpen in het haalbaarheidsonderzoek zijn onderverdeeld in vier aandachtsgebieden:

Onderwerpen haalbaarheidsonderzoek De onderwerpen in het haalbaarheidsonderzoek zijn onderverdeeld in vier aandachtsgebieden: BIJLAGE 1 Onderwerpen haalbaarheidsonderzoek Onderwerpen haalbaarheidsonderzoek De onderwerpen in het haalbaarheidsonderzoek zijn onderverdeeld in vier aandachtsgebieden: Zeewolde 1. Huidige situatie 2.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek 2. Opzet van de notitie 3. Algemene informatie uit BMC-rapport 4. Scenario s 4.1. Kleiner en nieuwbouw

Nadere informatie

GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL

GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL Agendapunt: V-8 Barneveld, 23 april 2012 Voorstel nr: 12-32 Portefeuillehouder: P.J.T. van Daalen Afdeling: Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Onderwerp: Nieuwbouw overdekt zwembad

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Raadscommissie gemeente Reusel - De Mierden 8 september 2015 Laride Vastgoedstrategie Procesmanagement Projectmanagement Beheer en

Nadere informatie

3. bouwkosten 7000 m2 à 1500/m2 10.500.000. Totaal te investeren 22.917.000. Beschikbaar uit spaarpot Stadhuis 4.000.000, afboeken op de bouwkosten.

3. bouwkosten 7000 m2 à 1500/m2 10.500.000. Totaal te investeren 22.917.000. Beschikbaar uit spaarpot Stadhuis 4.000.000, afboeken op de bouwkosten. Bijlage 1. Berekening kosten stadhuis op basis van 7000 m2 / info 19 juli 2011. De berekening is een omrekening van de gegevens van de PvdA-studie naar de mogelijkheid van een stadhuis in het stationsgebied

Nadere informatie

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf Bijlage 4 Toelichting op de financiële paragraaf Toelichting op de financiële paragraaf De twee mogelijke scenario s zijn financieel doorgerekend. Dit wil zeggen dat op basis van kengetallen een berekening

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

Advies: Akkoord te gaan met raadsvoorstel 16R.00239

Advies: Akkoord te gaan met raadsvoorstel 16R.00239 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 16A.00428 Datum: 17 mei 2016 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Wagnerplein. Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht. www tilburg nl

Wagnerplein. Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht. www tilburg nl Wagnerplein Nieuwbouw multifunctioneel sportcomplex Drieburcht 1 www tilburg nl In april 2012 opent het gloednieuwe Sportcomplex Drieburcht haar deuren aan het Wagnerplein. Hiermee krijgt Tilburg Noord

Nadere informatie

LOCATIEMATRIX Integraal Kind Centrum te Eindhoven

LOCATIEMATRIX Integraal Kind Centrum te Eindhoven LOCATIEMATRIX Integraal Kind Centrum te Eindhoven Opdrachtgever Aloysius Stichting Kerkstraat 3 6085 AX HORN Deelnemende organisaties Gemeente Eindhoven Aloysius Stichting Projectmanagement BSU UW VASTGOEDPARTNER

Nadere informatie

Aan de raad, toekomst zwembaden Hof van Twente

Aan de raad, toekomst zwembaden Hof van Twente Aan de raad, Onderwerp: toekomst zwembaden Hof van Twente Voorstel: Besluiten tot renovatie en uitbreiding van zwembad de Vijf Heuvels in Markelo met een bassin van 25 x 15,4 x 2 meter, renovatie van zwembad

Nadere informatie

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD 010705 Tijd Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 08.0008.30 Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak

Nadere informatie

Toekomst zwembad Steinerbos. Vergaderdatum 3 december Gemeenteblad 2009 / 96. Agendapunt 16. Aan de Raad:

Toekomst zwembad Steinerbos. Vergaderdatum 3 december Gemeenteblad 2009 / 96. Agendapunt 16. Aan de Raad: Betreft Toekomst zwembad Steinerbos Vergaderdatum 3 december 2009 Gemeenteblad 2009 / 96 Agendapunt 16 Aan de Raad: Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - In te stemmen met de keuze voor het bouwen

Nadere informatie

memo aan de gemeenteraad

memo aan de gemeenteraad memo aan de gemeenteraad aan de gemeenteraad dossiernummer 1234 onderwerp Memo Evaluatie Groenhovenbad van het college van burgemeester en wethouders datum 13 juni 2017 memo 1. Memo Evaluatie Groenhovenbad

Nadere informatie

Gemeente Emmen 26 januari 2015

Gemeente Emmen 26 januari 2015 Eindrapportage Locatieonderzoek nieuw zwembad Gemeente Emmen 26 januari 2015 Hakgriend 18 / 3371 KA Hardinxveld-Giessendam / T. 0184 616544 / www.synarchis.nl / info@synarchis.nl Inhoudsopgave pagina:

Nadere informatie

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport 2019 mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport Belangrijke wijziging. Slechts beperkte tijd. U krijgt vandaag de sterk vereenvoudigde van het verhaal. Btw sport historie Voor 1999 alles

Nadere informatie

Samenvatting bevindingen Energiescan

Samenvatting bevindingen Energiescan techniplan adviseurs bv R A A D G E V E N D I N G E N I E U R S B U R E A U SIH-103X1-E-MV002A blad 1 van 6 Status: CONCEPT Project : Hogeschool Windesheim Zwolle Onderwerp : Samenvatting bevindingen Energiescan

Nadere informatie

Variantenstudie stadhuis Den Helder VERTROUWELIJKE BIJLAGEN

Variantenstudie stadhuis Den Helder VERTROUWELIJKE BIJLAGEN Variantenstudie stadhuis Den Helder VERTROUWELIJKE BIJLAGEN Opdrachtgever Gemeente Den Helder Referentienummer 916099/20160404 VERTROUWELIJKE BIJLAGEN Samenstelling Peter Jan Bakker Dennis Coenraad 4 april

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties Bijlage bij raadsvoorstel RVO17.0015 Toelichting financiële consequenties Krediet Spinaker Voor vervangende huisvesting van De Spinaker is een krediet nodig van 2.673.000 (inclusief BTW en bijkomende kosten).

Nadere informatie

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 Geachte lezer, Om te zorgen voor voldoende participatie van de gebruikers, ook van de recreatieve zwemmers, is er onder de recreatieve zwemmers in Enschede een enquête

Nadere informatie

Nr Onderwerp Steenhoek Bremlaan Naast De Del 2. 2.824 m2 Circa 10.000 m2 Circa 6.000 m2

Nr Onderwerp Steenhoek Bremlaan Naast De Del 2. 2.824 m2 Circa 10.000 m2 Circa 6.000 m2 1 Beschikbaar grondoppervlak in m2 2 Gewenst bruto oppervlakte incl. parkeren op eigen terrein 2.824 m2 Circa 10.000 m2 Circa 6.000 m2 Passend binnen bouwblok bestemmingsplan, met uitzondering van parkeren

Nadere informatie

Is dit de manier? Verplichtingen. Onderdeel 2: De sportaccommodaties. Danny Floren. Wat is wettelijk verplicht voor gemeenten?

Is dit de manier? Verplichtingen. Onderdeel 2: De sportaccommodaties. Danny Floren. Wat is wettelijk verplicht voor gemeenten? Onderdeel 2: De sportaccommodaties Danny Floren Is dit de manier? Mondje dicht tijdens het zwemmen Bezoekers van Oostenrijkse openbare zwembaden wordt gevraagd de mond gesloten te houden tijdens het zwemmen

Nadere informatie

Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven

Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven Beschrijving situatie Zwembad Den Ekkerman maakt onderdeel uit van sportcomplex Den Ekkerman en is gevestigd aan de Wal 152 te Veldhoven. Van het

Nadere informatie

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 18 oktober 2018 Onderwerp: Herhuisvesting beheer buitenruimte Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: a.

Nadere informatie

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k datum: 16-10-2013 ARCOM B.V. Postbus 381 3900 AJ Veenendaal Koningsschot 45 3905 PR Veenendaal T 0318 64 55 52 F 0318 66 88 52 E info@arcombv.nl I www.arcombv.nl Vraagstelling Door het bestuur van de school

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave Collegevoorstel Inleiding 25 maart 2014 is het voorstel onderzoek sportbedrijf (00383372) in het college behandeld. In het onderzoek is ingegaan op de kosten en opbrengsten van het sportbedrijf voor de

Nadere informatie

Notitie bezuinigingen Aqualaren namens college voor de gemeenteraad van 29 maart 2011

Notitie bezuinigingen Aqualaren namens college voor de gemeenteraad van 29 maart 2011 Notitie bezuinigingen Aqualaren namens college voor de gemeenteraad van 29 maart 2011 Maart 2011 Gemeente Tynaarlo Inhoudsopgaven Inleiding 2 Middelen 3 Impact 4 Haalbaarheidsonderzoek 6 Renovatie 7 1

Nadere informatie

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 DOEL WAT HOE Door de Raad: 200.000,- bezuinigen in Harmelen Focus op 3 locaties: - Dezibel - Dorpshuis - H20 TOT NU TOE - Dezibel 50.000 - Dorpshuis

Nadere informatie

Alternatieve financiering en eigendom zwembad via marktconsultatie. Harry Vedder (M3V) Wim van Rijswijk (MF) CASUS: HAALBAARHEID ZWEMBAD ABCOUDE

Alternatieve financiering en eigendom zwembad via marktconsultatie. Harry Vedder (M3V) Wim van Rijswijk (MF) CASUS: HAALBAARHEID ZWEMBAD ABCOUDE Alternatieve financiering en eigendom zwembad via marktconsultatie Harry Vedder (M3V) Wim van Rijswijk (MF) CASUS: HAALBAARHEID ZWEMBAD ABCOUDE Harry Vedder (M3V) 1989 1997 Hoofd Advisering Sportaccommodaties

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Onderwerp Raadsgerelateerde functies wel/niet in HNK

Onderwerp Raadsgerelateerde functies wel/niet in HNK Programma's en Projecten Doorkiesnummers: Telefoon 06 5273 9355 Aan College van B&W Afschrift aan Nota Datum 30-05-2016 Ons kenmerk 2790543 Opsteller S. Groeneweg Bijlage Onderwerp Raadsgerelateerde functies

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan IJsbaan De Vliet te Leiden Datum 27 februari 2017 Projectnummer 16036 Status Definitief Opdrachtgever Gemeente Leiden T.a.v. de heer R. Klein Postbus 165 2300 AD

Nadere informatie

Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge. LTA ja: Maand 3 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA

Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge. LTA ja: Maand 3 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge Registratienr. 6168027 Steller/telnr. Ellen.Brakel/ 63 06 Bijlagen 1 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Businessplan Aqualaren 2013-2028. Tynaarlo, 24 april 2012

Businessplan Aqualaren 2013-2028. Tynaarlo, 24 april 2012 Businessplan Aqualaren 2013-2028 Tynaarlo, 24 april 2012 Opbouw subsidie Aqualaren bij ongewijzigd beleid Gemeentelijke subsidie Aqualaren (in 2012) 328.000 Aqualaren betaalt huur -/- 67.000 Aftrek vanwege

Nadere informatie

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs 14-5-2013 Memo Aan Plaats, datum Zwolle, 13 mei 2013 Onderwerp Exploitatiemodel De Trefkoele+ Ons kenmerk Behandeld door Martijn

Nadere informatie

Huis van de Stad Definitief Ontwerp

Huis van de Stad Definitief Ontwerp Huis van de Stad Definitief Ontwerp Het Definitief Ontwerp toelichting door de architect Buitenruimte en verkeer/parkeervraagstuk Risicomanagement werkwijze in het DO Horeca in het Huis van de Stad Kosten

Nadere informatie

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen.

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen. Renovatieplan zwembad De Meer Inleiding Op 12 juli 2012 heeft het College van de gemeente Culemborg aan de Raad van Commissarissen (RvC) van N.V. Sportfondsenbad-Culemborgde opdracht gegeven om een alternatief

Nadere informatie

Verbeteringsplan exploitatie Zwembad De Marke Toekomstperspectief voor 2014-2017

Verbeteringsplan exploitatie Zwembad De Marke Toekomstperspectief voor 2014-2017 Verbeteringsplan exploitatie Zwembad De Marke Toekomstperspectief voor 2014-2017 Rapportage in opdracht van: Gemeente Hattem Februari 2014 Projectnummer 13137 ZKA Consultants & Planners Biesbosweg 16C

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Eindrapportage onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties 2009. Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst

Openbare besluitenlijst Openbare besluitenlijst Van de vergadering van burgemeester en wethouders van Harderwijk op 16/10/2018 week 42. 1. Domein Bestuur en Organisatie Ledenraadpleging concept arbeidsvoorwaardennota CAO gemeenten

Nadere informatie

Daarnaast heeft de opdrachtgever op 16 juli 2015 een toelichting gegeven op de context en achtergronden van het plan.

Daarnaast heeft de opdrachtgever op 16 juli 2015 een toelichting gegeven op de context en achtergronden van het plan. Notitie Project Kenmerk Haren, Renovatie Maarten College 2015/HHE/dpo/ovl/150175-3007151124 Aan mevrouw H. de Boer Gemeente Haren Van de heren H. Hellinga en G. Heersink draaijer+partners Betreft beoordeling

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende kredietaanvraag herstel Jeu de Boules hal PUK in Van der Aartsportpark Reg.nummer: GOB / 2013 /

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende kredietaanvraag herstel Jeu de Boules hal PUK in Van der Aartsportpark Reg.nummer: GOB / 2013 / Raadsstuk Onderwerp: Aanvullende kredietaanvraag herstel Jeu de Boules hal PUK in Van der Aartsportpark Reg.nummer: GOB / 2013 / 232733 1. Inleiding Het project Van der Aartsportpark staat op het punt

Nadere informatie

Verordening huisvestingsvoorzieningen primair onderwijs Amsterdam

Verordening huisvestingsvoorzieningen primair onderwijs Amsterdam Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: deel A: vergoeding op basis van normbedragen; deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; deel C: bepaling medegebruiktarief.

Nadere informatie