Why are we hooked to social media?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Why are we hooked to social media?"

Transcriptie

1 Why are we hooked to social media? Whitepaper Maud Verschoor Media Informatie en Communicatie DMS303

2 Social media verslaafd 79% van de smartphone gebruikers kijkt elke ochtend binnen vijftien minuten nadat zij wakker zijn geworden op hun mobiel. Dit is een hoog percentage. Wat misschien nog opvallender is, is dat een derde van de Amerikanen liever seks opgeeft dan hun mobiel. We kunnen er niet omheen draaien: we zijn hooked, verslaafd. Technologieën zoals Whatsapp en Facebook zijn dwangimpulsen geworden. Hierbij voelen we een impuls om berichten te checken. Dit is een gewoonte. Gewoonten worden gedefinieerd als automatisch gedrag dat wordt opgeroepen door omgevingsprikkels. Dingen die wij dus doen zonder dat we ons daar echt van bewust zijn of er bewust over nadenken. Social media werkt zo verslavend door de gewoontevorming van gebruikers. Platforms zoals Facebook die sterke gewoonten bij hun gebruikers weten te vormen zijn dus goed bezig. In deze whitepaper wordt voor (verslaafde) social media gebruikers het begrip persuasive design duidelijker met behulp van het Hook-model en begrippen die hiermee te maken hebben (denk aan cognitieve dissonantie theorie). De invalshoek hierbij zijn social media platforms die mensen gebruiken, zoals Whatsapp en Facebook, en hoe zij hier verslaafd aan raken en/of zijn.

3 Hook-model Een hook is een ervaring die ontworpen is om een probleem van je gebruiker op te lossen. Deze ervaring voorziet in een bepaalde behoefte. Deze hook bestaat uit vier stappen: 1. Trigger 2. Actie 3. Beloning 4. Investering

4 1. Trigger Een trigger zet aan tot een bepaald gedrag. Er bestaan interne en externe triggers. Externe triggers bevatten informatie die de gebruiker vertelt wat hij moet doen. Denk aan reclame op social media en andere betaalde kanalen. Interne triggers manifesteren zich vanzelf in je hersenen. Het koppelen van interne triggers aan social media is dé manier om gebruikers verslaafd te maken. Deze triggers zorgen uiteindelijk voor gewoontevorming. Gewoontevorming: 1. Trigger: een teken om in actie te komen 2. Routine: wat je vervolgens doet 3. Beloning: je gedrag levert je iets begerenswaardigs op Triggers op Whatsapp Extern: notificaties. Door de constante notificaties die Whatsapp gebruikers krijgen via de app, worden zij getriggerd steeds weer op hun mobiel te kijken naar welke berichten zij hebben gekregen. Intern: bang zijn om iets te missen, steeds in contact met vrienden willen zijn, angst en stress. Veel mensen hebben door hun verslaving last van het zogenaamde begrip FOMO: fear of missing out. Ze willen constant weten wat er gebeurd en zijn bang om dingen te missen. Triggers op Facebook Extern: notificaties Intern: eenzaamheid, zoeken naar connecties, de drang om in contact te zijn met vrienden en familie, fear of missing out. Triggers op Instagram Extern: notificaties, foto s met mooie filters. Als mensen een eerste keer een mooie foto zien op Instagram, willen ze dit zelf ook doen. Deze foto s dienen als een relationele externe trigger. Intern: zelf ook mooie foto s plaatsen, sociale status laten zien.

5 2. Actie De trigger vertelt de gebruiker door middel van interne of externe prikkels wat zijn volgende stap moet zijn. Om te zorgen voor actie moet het proces van doen gemakkelijker zijn dan het proces van denken. Dit is bij social media geen probleem. Het komt velen vast bekend voor: je scrolt uren op Facebook of Instagram, maar weet eigenlijk niet waarom of met welk doel je dit doet. Daarnaast is social media voor velen vaak een gewoonte: een handeling die vrijwel onbewust wordt gedaan. Actie is dus essentieel voor het vormen van een gewoonte. Er bestaan hierbij veel theorieën over wat de motivaties zijn voor menselijk gedrag. B.J. Fogg, directeur van het Persuasive Technology Lab van Stanford University heeft een model ontwikkeld waarmee hij op een simpele manier laat zien wat de redenen voor ons handelen zijn: het Fogg Behavior Model. In het model wordt gebruik gemaakt van de formule B = MAT. Een bepaald gedrag (behavior) zal zich voordoen wanneer motivatie (motivation), vermogen (ability) en een trigger tegelijkertijd aanwezig zijn.

6 Bij dit model horen ook zes elementen van eenvoud, de factoren die van invloed zijn op de moeilijkheidsgraad van een taak: 1. Tijd: hoelang duurt het voordat een handeling is afgerond 2. Geld: hoeveel kost het om een bepaalde actie te ondernemen 3. Fysieke inspanning: de hoeveelheid fysieke inspanning die nodig is om de actie te ondernemen 4. Mentale inspanning: het niveau van mentale inspanning en concentratie die benodigd zijn om de actie te ondernemen 5. Afwijking van de sociale norm: in welke mate het gedrag geaccepteerd wordt door anderen 6. Routine: in de woorden van Fogg in welke mate de actie past bij bestaande routines of deze juist ontwricht. Deze factoren zijn bij social media allemaal niet tot weinig van invloed op de moeilijkheidsgraad. Het kost geen geld en geen fysieke inspanning. Ook wijkt het niet af van de sociale norm, tegenwoordig zit iedereen op social media. Daardoor is het ook bij velen een routine geworden. Social media kan wel tijd kosten, maar hier zijn mensen zich vaak niet erg bewust van. De mentale inspanning verschilt per persoon. Als iemand bijvoorbeeld nare reacties ontvangt op een foto, kan dit voor mentale inspanning zorgen, maar simpel scrollen op je Instagram feed vraagt bijvoorbeeld weinig mentale inspanning. Over het algemeen is het gebruik van social media dus niet moeilijk. Dit verklaart waarom mensen hier erg veel gebruik van maken. Acties op Whatsapp App openen en vrienden/contacten een bericht sturen. Acties op Facebook Door feed scrollen, posts liken, er op reageren of delen. Acties op Instagram Een foto maken, een filter toepassen en de foto posten.

7 3. Beloning In de fase beloning wordt de actie van de gebruiker beloond. De gebruiker krijgt hier als het ware een oplossing voor zijn probleem, waardoor hij de eerdere actie vaker gaat ondernemen. Op social media kan de beloning bijvoorbeeld sociale acceptatie zijn door middel van veel likes krijgen. Vaak worden social media gebruikers zo verslaafd aan deze beloningen, dat ze de acties vaker en vaker gaan uitvoeren. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de jongeren toegeeft dat ze verslaafd zijn aan social media. (metronieuws, 2018) Likes en sociale acceptatie zijn niet de enige beloningen die we krijgen door middel van het gebruik van social media. Hier volgen een aantal voorbeelden van beloningen die ons beïnvloeden. Waarom posten mensen op social media? Mensen praten zo n dertig tot veertig procent van de tijd over zichzelf. Op social media stijgt dat aantal tot maar liefst tachtig procent. Onze social media verslaving uit zich voornamelijk in het over onszelf praten. We doen dit liever dan posten/schrijven over andere mensen. Waarom is dit percentage online zoveel hoger? Face-to-face praten vinden mensen lastiger, we hebben weinig tijd om na te denken over wat we zeggen. Online hebben mensen tijd om een bericht perfect te formuleren en een foto perfect te bewerken. Onze zelfpresentatie wordt hierdoor gepositioneerd op een manier waarop iemand gezien wilt worden, ook al is dit vaak niet de realiteit. Het gevoel wat mensen krijgen van deze perfecte zelfpresentatie verhoogt hun zelfverzekerdheid. Hier is de beloning dus jezelf kunnen uiten en zelfverzekerdheid.

8 Onvoorspelbare beloningen Als je je tijdlijn ververst, weet je nooit wat je te zien krijgt. Dit resulteert in het feit dat de beloningen onvoorspelbaar zijn. Omdat wat je te zien krijgt dus elke keer weer anders is, blijven mensen hun tijdlijn refreshen. Fear of missing out Veel social media platforms merken het als je een paar dagen weg bent van het platform. Zij sturen je dan bijvoorbeeld mails met wat je hebt gemist. Door deze herinnering worden we beïnvloed om weer op het social media te kijken wat we hebben gemist. De beloning hierbij is dat je het gemiste als het ware inhaalt. Opvallendheid Social media platforms maken gebruik van push berichten, opvallende kleuren en geluiden die onze aandacht trekken. Hierdoor worden triggers geactiveerd in de hersenen. Dit leidt tot een actie en hierna de beloning. Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen het snelst reageren op warme kleuren. Apps maken hier natuurlijk gebruik van door deze kleuren het meest te gebruiken. Telefoons zijn ontworpen met als doel verslaafd te raken Door alle notificaties die onze telefoons ontvangen, checken we onze telefoon steeds meer. Het pull to refresh fenomeen speelt hierbij ook een grote rol. Er zijn nog talloze andere beloningen en beïnvloed technieken op social media, te veel om hier allemaal te bespreken. Beloning op Whatsapp De enkele en dubbele vinkbevestiging dat een bericht is ontvangen of gelezen. Beloning op Facebook Gebruikers voelen zich verbonden met het leven van hun vrienden en familie, likes en comments ontvangen van vrienden, sociale acceptatie Beloning op Instagram Likes en comments, sociale acceptatie

9 4. Investering De vierde en laatste fase is de investering. Voordat gebruikers associaties vormen die aanzetten tot onbewust gedrag, moeten zij eerst investeren in het product. In dit geval is dat product social media. Hoe intensiever gebruikers tijd en moeite investeren in social media, hoe meer waarde zij daar aan hechten. Als je zelf ergens tijd en energie in steekt leidt dat tot meer voldoening. Een psychologisch fenomeen genaamd escalatie van betrokkenheid zorgt ervoor dat de betrokkenheid heel hoog blijft. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen videogames blijven spelen tot zij er letterlijk bij neervallen. Dit gebeurt ook op social media, maar dan op bijvoorbeeld de Facebook app i.p.v. een game. Daarnaast willen wij eerder gedrag consistent doorvoeren. Als je in het verleden al veel tijd hebt geïnvesteerd in social media, blijf je dit in de toekomst ook doen. Cognitieve dissonantie: mensen streven naar consistentie (twee gedragingen zijn hetzelfde). Als iets inconsistent is, veroorzaakt dit een gevoel van interne spanning. Dit motiveert mensen die inconsistentie op te heffen. Dit gebeurt ook op social media. Als iemand die nog niet veel op social media zit ziet dat andere baat hebben aan beloningen door het gebruik van social media, zullen zij dit nadoen. Om de cognitieve dissonantie van iets waar we niet van houden of niet bekend mee zijn, maar waar anderen wel genieten en voordelen uithalen, te vermijden, veranderen we langzaamaan onze perceptie van de dingen waar we eerst niet bekend mee waren of geen plezier uithaalden. Dit alles zorgt ervoor dat gebruikers blijven investeren in social media. Na de investering fase vindt er opnieuw een trigger plaats. Het hook-model begint dan dus weer bij het begin. Investering op Whatsapp Een antwoord op een bericht. Dit houdt het gesprek gaande, wat er voor zorgt dat dit een gewoonte wordt. Investering op Facebook Notificaties dienen als een externe trigger, die de gebruikers weer terugbrengen naar het begin van het hook model Investering op Instagram De investering hier is dat de beloning dient als interne trigger. Dit laat gebruikers opnieuw een bericht posten, waardoor de cirkel van het hook model weer rond is

10 Bronnenlijst 29% jongeren geeft social media verslaving toe. (2018, 17 mei). Geraadpleegd op 5 december 2018, van jongeren-geeft-social-media-verslaving-toe Laurie Clarke, L. (2018, 17 mei). How social media takes tips from gambling to keep us hooked. Geraadpleegd op 5 december 2018, van Mochammad Alamsyah, M. (2018, 27 juni). Why We are Addicted to Social Media: The Hook Model. Geraadpleegd op 5 december 2018, van Nir Eyal, N. (2018, 14 juni). How Facebook, Twitter, and Pinterest Hook Users. Geraadpleegd op 5 december 2018, van Tanya Goodin, T. (2018, 1 juli). How social media gets us hooked. Geraadpleegd op 5 december 2018, van The Telegraph, T. (2018, 21 juni). Seven ways social media keeps us hooked [Video]. Geraadpleegd op 5 december 2018, van Why are we hooked to social media? (2018, 13 maart). Geraadpleegd op 5 december 2018, van Eyal, N. (2017). Hooked (3e ed.). -, USA: Portfolio/Penguin.

Whitepaper by Silvie Bohan Online retail en persuasive design

Whitepaper by Silvie Bohan Online retail en persuasive design S B Whitepaper by Silvie Bohan Online retail en persuasive design Gewoontegedrag, persuasive design en online retail Gewoontegedrag zorgt voor meer terugkerende bezoekers. Wederkerigheid, commitment en

Nadere informatie

Essay Seminar UXD. Manon van de Kraats 1620476 JDE-SEMUX.3V-13 Hans Kemp HU 1

Essay Seminar UXD. Manon van de Kraats 1620476 JDE-SEMUX.3V-13 Hans Kemp HU 1 Essay Seminar UXD Manon van de Kraats 1620476 JDE-SEMUX.3V-13 Hans Kemp HU 1 Inhoudsopgave 4 Inleiding 5 Hoofdstuk 1 Wat is persuasive design? 11 Hoofdstuk 2 Door welke elementen binnen de applicatie

Nadere informatie

APPGEBRUIKERS HOOKED DOOR PERSUASIVE DESIGN LÉON RODIJK, MS303A WHITEPAPER

APPGEBRUIKERS HOOKED DOOR PERSUASIVE DESIGN LÉON RODIJK, MS303A WHITEPAPER APPGEBRUIKERS HOOKED DOOR PERSUASIVE DESIGN LÉON RODIJK, MS303A WHITEPAPER INTRODUCTIE Smartphonegebruikers gebruiken gemiddeld rond de 9 apps per dag en 30 apps per maand. Hierdoor is het openen van apps

Nadere informatie

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design.

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Fleur Bukman User Experience Design - Seminar CMD - jaar 3 Studentnummer: 1618817 Docent: Hans Kemp Mei 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3

Nadere informatie

Persuasive Design in Sport & Health applicaties. Whitepaper

Persuasive Design in Sport & Health applicaties. Whitepaper Persuasive Design in Sport & Health applicaties Whitepaper INHOUDS OPGAVE Voorwoord 3 Waarom sporten mensen 4 Persuasive design 6 Persuasive design binnen sportapplicaties 8 Conclusie 10 VOORWOORD Tegenwoordig

Nadere informatie

Persuasive design binnen social media apps

Persuasive design binnen social media apps Twan Wellenberg 1 Inhoudsopgave Wat is persuasive design? p.3 Facebook p.4 Snapchat p.6 YouTube p.8 Conclusie p.10 Bronnenlijst p.11 Persuasive design binnen social media apps We kennen het allemaal wel.

Nadere informatie

Hoe zorg je ervoor dat jouw product in eerste instantie

Hoe zorg je ervoor dat jouw product in eerste instantie K L A N T B I N D I N G DE START VAN JOUW BEDRIJF EN KLANTENBINDING, HOE WERKT DAT? INTRODUCTIE Wie heeft dit geschreven? Voor wie is deze whitepaper bedoeld? Heb jij hier iets aan? Dit wordt allemaal

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Awareness & Mindset Technostress & slim omgaan met techniek

Awareness & Mindset Technostress & slim omgaan met techniek Awareness & Mindset Technostress & slim omgaan met techniek Bouke van Kleef December 2016 http://www.avk.nl > info@avk.nl > +31 13-4638648 Pagina 1 E-mail: Internet: Telefoon: LinkedIn: Twitter: bvkleef@avk.nl

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Artikel. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 1221

Artikel. Lara Peeters. Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13. Seminar. Blok C. Aantal woorden: 1221 Artikel Lara Peeters 1622966 Laurens Vreekamp JDE-SEMUX.3V-13 Seminar Blok C 1 Aantal woorden: 1221 Voorwoord Mijn keuze om persuasive design nog verder te gaan onderzoeken is gebaseerd op mijn toekomst

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

Focus je op de passievelingen - de boosdoeners binnen het team - zodat het ook voor hun werkt en je bent goed op weg

Focus je op de passievelingen - de boosdoeners binnen het team - zodat het ook voor hun werkt en je bent goed op weg Jeroen de B. Orienting Expert Review, bijlage 3.1. Focus je op de passievelingen - de boosdoeners binnen het team - zodat het ook voor hun werkt en je bent goed op weg 7. Hoe zorg je ervoor dat de passieve

Nadere informatie

ONLINE GEDRAG BEINVLOEDEN DOOR MIDDEL VAN GAMIFICATION By: Ian van Dijk

ONLINE GEDRAG BEINVLOEDEN DOOR MIDDEL VAN GAMIFICATION By: Ian van Dijk ONLINE GEDRAG BEINVLOEDEN DOOR MIDDEL VAN GAMIFICATION By: Ian van Dijk 1 INHOUD Voorwoord Pagina 3 Wat is gamification Pagina 4 Gedrag Pagina 5 Bekende gamification voorbeelden Pagina 6 Tips voor online

Nadere informatie

Hoe kan je doormiddel van Persuasive Design je webshop optimaliseren? Tania van Diest MS303E

Hoe kan je doormiddel van Persuasive Design je webshop optimaliseren? Tania van Diest MS303E Hoe kan je doormiddel van Persuasive Design je webshop optimaliseren? Tania van Diest MS303E WAT IS PERSUASIVE DESIGN? Persuasive design is een term uit de mediapsychologie en staat voor overtuigend design.

Nadere informatie

Digibesitas en Digitale Domesticatie

Digibesitas en Digitale Domesticatie Digibesitas en Digitale Domesticatie Prof. dr. Lieven De Marez imec-mict-ugent Lieven.DeMarez@UGent.be @LievenDeMarez PUBLIC SPANNING TUSSEN GENERATIES 2/10 3/10 3/10 2 5/10 Allemaal verslaafd! Neen. Afhankelijkheid

Nadere informatie

ISABELLA DE HAAN. MICwatching Design MS301E 10/12/2018 WHITEPAPER B.J. FOGG & CIALDINI

ISABELLA DE HAAN. MICwatching Design MS301E 10/12/2018 WHITEPAPER B.J. FOGG & CIALDINI ISABELLA DE HAAN MICwatching Design MS301E 10/12/2018 WHITEPAPER B.J. FOGG & CIALDINI INHOUD * 3 INTRODUCTIE * 4 BEHAVIOR MODEL B.J. FOGG * 7 ROBERT CIALDINI INTRODUCTIE * 8 B.J. FOGG & CIALDINI * 9 PRAKTIJK

Nadere informatie

Effectief vloggen Toepassen van persuasive design als je een vlogger bent.

Effectief vloggen Toepassen van persuasive design als je een vlogger bent. Effectief vloggen Toepassen van persuasive design als je een vlogger bent. Laura Schutte MS303B Vloggen lijkt erg makkelijk. Je filmt je dagelijkse leven en je deelt dit op internet, met name op YouTube.

Nadere informatie

Mark Juffer Leenderweg AA Eindhoven (06) Vak: Gaming Toetscode: 2259XADV28

Mark Juffer Leenderweg AA Eindhoven (06) Vak: Gaming Toetscode: 2259XADV28 Mark Juffer Leenderweg 172 5644AA Eindhoven (06)81933422 markjuffer@gmail.com 2113319 Vak: Gaming CO4 Toetscode: 2259XADV28 Inleiding 3 B.J. Fogg s model 4 Het model en games 6 Ander model 8 Bronnenlijst

Nadere informatie

Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014

Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014 Iedereen kan Facebook-en, toch? 13.05.2014 KICK OFF ANTWERPSE PRESIDIA Hello, my name is Mijn verleden Nu EERST, EEN HEEL KLEIN BEETJE THEORIE Mensen als media-kanaal Mensen als media-kanaal Mensen horen

Nadere informatie

W H I T E P A P E R. De noodzaak van pesuasive design in de e-health

W H I T E P A P E R. De noodzaak van pesuasive design in de e-health W H I T E P A P E R De noodzaak van pesuasive design in de e-health Inleiding INHOUD wat is persuasive design Robert Caildini Drie adviezen Temstem Bronnenlijst INLEIDING Als je wil afvallen ga je naar

Nadere informatie

1. Gebruik je wel eens sociale media?

1. Gebruik je wel eens sociale media? Social Media Facebook, Twitter, Instagram. Sociale media zijn niet meer weg te denken in de samenleving. Vooral jongeren gebruiken sociale media om met elkaar te communiceren. 9 8 7 6 5 1. Gebruik je wel

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Acceptatie van een slechte gewoonte of verslaving

Acceptatie van een slechte gewoonte of verslaving Mobielverslaving Het lijkt erop dat steeds meer mensen de wereld vooral door hun mobiele telefoon bekijken. Ook al is een mobieltje niet een eerste levensbehoefte, voor veel mensen lijkt het dat wel te

Nadere informatie

Multi Angle Klantinzicht

Multi Angle Klantinzicht Multi Angle Klantinzicht Joris Groen Creative Director/Partner Buyerminds joris@buyerminds.nl Inhoud Introductie Persuasive Design Klantinzicht methoden Rol van neuro Tips Vragen/discussie Digital design

Nadere informatie

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc Pedl Campagne Plan Arnoud Ching Wai Hirad Luc Ivo INHOUDSOPGAVE inleiding 1 2 ons concept wie we zijn 3 4 kanalen analyse 5 6 strategieën doelstellingen 7 1 INLEIDING Onvoldoende beweging Onvoldoende lichamelijke

Nadere informatie

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone 7 oktober 2017 Onderzoek: 10 jaar smartphone Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Welkom! Wifi: Maak met je mobiele device contact met het wifi netwerk. En welke code heb je dan nodig????

Welkom! Wifi: Maak met je mobiele device contact met het wifi netwerk. En welke code heb je dan nodig???? Welkom! Wifi: Maak met je mobiele device contact met het wifi netwerk. En welke code heb je dan nodig???? Met social media Je doelgroepen bereiken Introductie Huub van Dommelen 2010- heden Eigenaar Aglia

Nadere informatie

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

Allemaal digitaal. Allemaal digitaal?! Tijdlijn 01-10- 13. Verschil jongens en meisjes. Verschil jongens en meisjes

Allemaal digitaal. Allemaal digitaal?! Tijdlijn 01-10- 13. Verschil jongens en meisjes. Verschil jongens en meisjes Allemaal digitaal?! Allemaal digitaal Andreas College Pieter Groen Katwijk 23 september 2013 Pel van Ha?um 1. Sociale media 2. Internet privacy 3. Mobiele telefoons 4. Cyberpesten Tijdlijn Bron: Genera*e

Nadere informatie

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE.

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE. 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram Instagram is één van de meest populaire social media netwerken op dit moment.

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Essay Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Rob van den Idsert

Essay Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Rob van den Idsert Essay Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Rob van den Idsert Inhoudsopgave Blz. Voorwoord 3 Een duimpje voor de toekomst! 5 Eindwoord 8 Bronnenlijst 9 2 Voorwoord De hoofdvraag uit het gelijknamige

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

O N L I N E D A T I N G

O N L I N E D A T I N G O N L I N E D A T I N G I N 2 0 2 5 5 0 7 0 5 7 A N N E D E J O N G D O C E N T : P I M K R A A I K A M P 49 miljoen Europeanen bezoeken maandelijks een datingsite. Terwijl in de VS al één op de drie huwelijken

Nadere informatie

Social Media Pakketten

Social Media Pakketten Social Media Pakketten Ons bedrijf op social media? Dat kost zoveel tijd... Als ondernemer kunt u uw kostbare tijd wel beter besteden. Daarom bieden wij u de mogelijkheid dit aan ons uit te besteden met

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

Opvattingen over sociale media

Opvattingen over sociale media Statistische trends Opvattingen over sociale media Jacqueline van Beuningen Rianne Kloosterman Mei 2018 CBS Statistische trends, 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Resultaten 5 2.1 Gebruik van sociale media 5

Nadere informatie

Essay: Het gebruik van persuasive design om recidive criminele jongeren te verminderen

Essay: Het gebruik van persuasive design om recidive criminele jongeren te verminderen Essay: Het gebruik van persuasive design om recidive criminele jongeren te verminderen Sylvana Noorbergen Studentnummer: 1618186 Jaar 3 - UXD Dream Discover Do 27 mei 2015 Cursuscode: JDE-SEMUX.3V-13 Docent:

Nadere informatie

Alles weten over. Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code!

Alles weten over. Twitter?  Bekijk onze website met de Qr-code! Alles weten over Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code! www.communicatiedatbenjij.weebly.com Twitter De snelste en makkelijkste manier om dichtbij hetgeen te blijven waar jij om geeft. Als er in

Nadere informatie

Doelgroep Mensen die vaardig zijn met hun smartphone, welke lage therapietrouw ervaren omtrent fysiotherapeutische thuisoefeningen.

Doelgroep Mensen die vaardig zijn met hun smartphone, welke lage therapietrouw ervaren omtrent fysiotherapeutische thuisoefeningen. Opdrachtformulering: Conceptualiseer, ontwerp en realiseer nieuwe functionaliteiten voor het prototype van de mobiele toepassing die de gebruiker helpt en motiveert in het uitvoeren van fysiotherapie oefeningen

Nadere informatie

E V E N V O O R S T E L L E N: P R O G R A M M A P U B E R O N T W I K K E L I N G 10/6/2016. Roken en alcohol. Roken en alcohol.

E V E N V O O R S T E L L E N: P R O G R A M M A P U B E R O N T W I K K E L I N G 10/6/2016. Roken en alcohol. Roken en alcohol. E V E N V O O R S T E L L E N: Eef Hollman Adviseur Gezondheidsbevordering GGD Hollands Midden Roken en alcohol P R O G R A M M A Relaties en seksualiteit Voeding en bewegen Sociale Media Roken en alcohol

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0 Praktijkopdrachten Maak eerst de oefeningen van Klik & Tik. Samen op het web op Oefenen.nl. Daarna kun je deze praktijkopdrachten maken. Bijna elk hoofdstuk heeft een praktijkopdracht. Nodig voor deze

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Reclame: affect

Nadere informatie

Uitkomsten enquête online opvoeden

Uitkomsten enquête online opvoeden Uitkomsten enquête online opvoeden 1a. Maakt u zelf gebruik van de sociale media? 100% ja 1b. Zo ja, van welke? 1c. Evt. toelichting bij 'anders' Facebook,LinkedIn,WhatsApp YouTube,WhatsApp YouTube,WhatsApp

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien?

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien? Wat is Instagram? Instagram is een social netwerk waarbij je voornamelijk communiceert met beelden. Door middel van foto s en video s laat je bijvoorbeeld zien waar je bent, met wie je bent, wat je aan

Nadere informatie

SiC. SiC. Sharing is caring

SiC. SiC. Sharing is caring Si Iedereen kent wel eens het gevoel dat je je dood verveelt, maar heb je ooit ervaren hoe het voelt om eenzaam te zijn? Het blijkt dat oudere mensen steeds vaker kampen met eenzaamheid. Dit is vaak het

Nadere informatie

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort:

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: 1. Waarom? Waarom is het voor jou belangrijk om slim naar reclame te kijken en je niet zomaar te laten beïnvloeden door reclame trucjes?

Nadere informatie

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf!

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Peter Dona Er is en er wordt steeds meer geschreven, onderzocht en nieuwe methoden bedacht om de leefstijl van werknemers positief te veranderen.

Nadere informatie

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA ICHTHUSLYCEUM Michiel Stadhouders - YoungWorks Nieuwe technologie? INHOUD 1. Jongeren & Social media 2. Social media gebruik 3. Belangrijke thema s 4. Social media & ouders: praktische

Nadere informatie

WhatsApp Direct contact met je klant

WhatsApp Direct contact met je klant 1 WhatsApp Direct contact met je klant 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Benut de mogelijkheden van multimedia 05 Gebruik verzendlijsten 06 De ongeschreven regels van WhatsApp 07 Waarom dit whitepaper van

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement / SCRM

Nieuw relatiemanagement / SCRM Nieuw relatiemanagement / SCRM Deze opdracht betreft de analyse van een bedrijf/organisatie (naar eigen keuze) in relatie tot nieuw relatiemanagement, SCRM. Ik heb gekozen voor het jong bedrijf Stampix

Nadere informatie

Jongeren & Social Media !"#$"#%$!"& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA

Jongeren & Social Media !#$#%$!& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S MICHIEL STADHOUDERS 12 MAART 2013 Social Media stress Nieuwe rage? PROGRAMMA JONGEREN & SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA: WAT & HOE? RISICO S & KANSEN

Nadere informatie

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur Beginnen met sociale media E-learning Week van de Acupunctuur Inhoudsopgave 1) Over sociale media 2) Waarom sociale media? 3) Beginnen met Facebook en Twitter 4) Inspiratie 5) Sociale mediaplan maken 1)

Nadere informatie

Social Media whitepaper

Social Media whitepaper Social Media Social Media whitepaper 1. Inleiding 3 2. Social Media Platforms 4 3. Contentstrategie 6 4. Planning 7 5. Adverteren 8 6. Tools 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid

Nadere informatie

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media 12 Tips & tricks 1. Social media - cijfers januari 2017 Bron: www.frankwatching.com 2. Social media - is voor alle leeftijden,

Nadere informatie

Onderzoek: Smartphones

Onderzoek: Smartphones Onderzoek: Smartphones Publicatiedatum: 7 oktober 2017 Over dit onderzoek JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, dat werd

Nadere informatie

Conversion is in the brain 30 maart 2017

Conversion is in the brain 30 maart 2017 Conversion is in the brain 30 maart 2017 95% is onbewust gedrag! We hebben niet de energie, niet het vermogen om alle beslissingen te overwegen. Zo n 95% van alle beslissingen die we nemen, nemen we onbewust.

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Online

Ik en de maatschappij. Online Ik en de maatschappij Online Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Mieke Lens Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie: Daphne Ariaens Titel:

Nadere informatie

Social media. by Gazeuse

Social media. by Gazeuse Social media by Gazeuse Wat is social media? Verzamelnaam voor alle internet-toepassingen om informatie met elkaar te delen Het betreft informatie in de vorm van: tekst (nieuws, artikelen) geluid (podcasts,

Nadere informatie

Jongeren over sociale media

Jongeren over sociale media Paper Jongeren over sociale media Rianne Kloosterman Jacqueline van Beuningen November 2015 CBS 2014 Scientific Paper 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Methode 3 2.1 Data en methode 3 2.2 Operationaliseringen

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Persuasive Design Online kaartverkoop WHITEPAPER. Julie van der Wel

Persuasive Design Online kaartverkoop WHITEPAPER. Julie van der Wel Persuasive Design Online kaartverkoop WHITEPAPER Julie van der Wel Voorwoord Steeds meer organisaties zien veel voordelen in het online aanbieden van hun kaartverkoop. Hoe zorg je ervoor dat tussen al

Nadere informatie

Welkom. #fanfactor @anneraaymakers

Welkom. #fanfactor @anneraaymakers Welkom #fanfactor @anneraaymakers 10 redenen om Facebook zakelijk in te zetten Content Profiel en pagina Apps en Tabs Fans en Likes Adverteren en promoten Interactie Wedstrijden en Betrokkenheid acties

Nadere informatie

Sporten met persuasive design op de Apple Watch. Door Niels Weijers

Sporten met persuasive design op de Apple Watch. Door Niels Weijers Sporten met persuasive design op de Apple Watch Door Niels Weijers Inleiding Er is een duidelijke verandering te zien in wat technologie in combinatie met sporten hedendaags betekent en kan opleveren 1.

Nadere informatie

Bianca Wagenaar-Swart Preventiewerker

Bianca Wagenaar-Swart Preventiewerker Bianca Wagenaar-Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Preventie Behandeling Nazorg Alcohol, roken, drugs, medicijnen, gamen, gokken Programma

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

ONLINE FACTS TIPS TESTS ADVIES

ONLINE FACTS TIPS TESTS ADVIES ONLINE FACTS TIPS TESTS ADVIES HOEVEEL TIJD ZIJN JONGEREN EIGENLIJK ONLINE? WAT DOEN ZIJ HET LIEFST OP EEN SMARTPHONE, LAPTOP OF TABLET? ZIJN ER VERSCHILLEN TUSSEN WAT MEIDEN EN JONGENS ONLINE DOEN? HIER

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Do s & Don ts Social Media

Do s & Don ts Social Media Do s & Don ts Social Media Een korte introductie Kirsten Baane, oprichter ZorgPromotor & FysioPromotor Huisstijlontwikkeling en huisstijlelementen Website bouw Social Media beheer Google Vindbaarheid Narrowcasting

Nadere informatie

DE BELEVING VAN BRANDED CONTENT OP DIGITALE DEVICES SANOMA MEDIA

DE BELEVING VAN BRANDED CONTENT OP DIGITALE DEVICES SANOMA MEDIA DE BELEVING VAN BRANDED CONTENT OP DIGITALE DEVICES SANOMA MEDIA januari 2013 ONDERZOEKSOPZET Begin 2012 hebben Sanoma Media en Metrixlab een onderzoek afgerond met de volgende onderzoeksvraag: Wanneer

Nadere informatie

UITSTELGEDRAG. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen.

UITSTELGEDRAG. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen. UITSTELGEDRAG Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Ik heb nog tijd. Die taak moet pas volgende week ingediend worden. Oh nee, we hebben

Nadere informatie

Herlaarhof. het social media spel

Herlaarhof. het social media spel Herlaarhof het social media spel Herlaarhof concept document Welkom bij het social media spel van Herlaarhof. Dit is een educatieve game die verteld over het gebruik van verschillende social media. Door

Nadere informatie

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook FACEBOOK: NR. 1 SOCIAAL MEDIUM Facebook is veruit het grootste sociale medium van dit moment. Dit maakt Facebook voor veel bedrijven en marketeers een

Nadere informatie

Social Selling met LinkedIn

Social Selling met LinkedIn Social Selling met LinkedIn 1 Djoea van Zanten Storyteller on fire / Professioneel spreker / Social selling expert / Auteur van "social selling in 60 minuten" Vader van Senja en Deni, man van Monique,

Nadere informatie

Social media Strategie

Social media Strategie Social media Strategie Probleemstelling Omdat Offerte B.V. een start-up bedrijf is moet de conversie verhogen. Hoe kan Offerte B.V. zijn conversie verhogen via social media. Analyseren Offerte B.V. is

Nadere informatie

Social media training Online Agency. GetBright. Nijverheidssingel ZW Breda

Social media training Online Agency. GetBright. Nijverheidssingel ZW Breda Social media training 16-11 - 2017 Online Agency. GetBright. Nijverheidssingel 313. 4811 ZW Breda. 076 879 50 88. info@getbright.nl Facebook 32 miljoen = het aantal mensen in Duitsland dat op Facebook

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

YOUNGWORKS. MARK VAN HET GEHEIM ACHTER GEMOTIVEERDE PUBERS, LEERLINGEN EN WERKNEMERS

YOUNGWORKS. MARK VAN HET GEHEIM ACHTER GEMOTIVEERDE PUBERS, LEERLINGEN EN WERKNEMERS YOUNGWORKS OVER ONS JONGEREN ZIJN 24/7 ONLINE 17 FEBRUARI 2017 - #WERKWEEK - UTRECHT YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn KLANTNAAM DIT IS PLAATS VOOR EEN ONDERTITEL YOUNGWORKS EVENTUEEL 2DE REGEL PLAATS

Nadere informatie

Aimee Raadman UXD 03 jan JDE-SEMUX.3V-13

Aimee Raadman UXD 03 jan JDE-SEMUX.3V-13 Aimee Raadman 1635130 UXD 03 jan. 2018 JDE-SEMUX.3V-13 1 2 Motivatie. Overal om je heen kom je ze tegen. Op school, op straat, in het openbaar vervoer, etc. Ik heb het over de zogeheten smartphone-zombies.

Nadere informatie

Checklist Facebook & Instagram

Checklist Facebook & Instagram Checklist Facebook & Instagram Contact informatie Telefoon E-mail Website KvK BTW GetBright Nijverheidssingel 313 4811 ZW Breda 076 879 50 88 info@getbright.nl www.getbright.nl 64364585 NL851121937B01

Nadere informatie

E V E N V O O R S T E L LE N: Pel van Hattum Gezondheidsbevorderaar

E V E N V O O R S T E L LE N: Pel van Hattum Gezondheidsbevorderaar P R O G R A M MA 20:05 theater: alcohol 20:40 pauze met beurs 21:10 theater: sociale media 22:00 afsluiten E V E N V O O R S T E L LE N: Pel van Hattum Gezondheidsbevorderaar P R O G R A M MA Roken en

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING

PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING ONDERZOEK 04 - VERSIE 1.0 PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING AMSTERDAM, 29 MEI 2012 UITNODIGING Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: informatievoorziening [bibliotheek] vraagt uw mening! Geachte [aanhef]

Nadere informatie

Maak kennis met de debiteur van morgen. Raad. Daad. Resultaat.

Maak kennis met de debiteur van morgen. Raad. Daad. Resultaat. Maak kennis met de debiteur van morgen Raad. Daad. Resultaat. Maak kennis met de debiteur van morgen Wat vandaag succesvol is, kan morgen minder effectief zijn. In de schuldenproblematiek is het belangrijk

Nadere informatie

42 reacties. Overzicht. Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Welke social media kent u? Dit formulier bewerken. Alle reacties weergeven

42 reacties. Overzicht. Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Welke social media kent u? Dit formulier bewerken. Alle reacties weergeven gerl1202@student.nhl.nl Dit formulier bewerken 42 reacties Alle reacties weergeven Overzicht Aan welke sociale netwerken neemt u deel? Linkedin 19 15% Twitter 8 7% Facebook 27 22% MSN 3 2% YouTube 20 16%

Nadere informatie

Online profileren voor zorgprofessionals

Online profileren voor zorgprofessionals Online profileren voor zorgprofessionals Welkom! Tommie Niessen - Verpleegkundige - Schrijver/blogger - Videomaker Tommie in de zorg Wat gaan we doen? Vragen? Gewoon stellen! Online profileren Hoe ben

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Instellingen Facebook

Instellingen Facebook Instellingen Facebook Facebook is razend populair in de wereld van sociale media. Er zijn ongeveer 2 miljard gebruikers in de (jan. 18). De laatste jaren vluchten jongeren echter steeds meer naar Instagram.

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

Sociale media, de laatste cijfers

Sociale media, de laatste cijfers Sociale media, de laatste cijfers David Kok Newcom Research & Consultancy doet sinds 2010 het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachting van sociale media. Net als vele andere

Nadere informatie

OP WELKE SOCIAL MEDIA BEREIK JE VERSCHILLENDE GENERATIES

OP WELKE SOCIAL MEDIA BEREIK JE VERSCHILLENDE GENERATIES OP WELKE SOCIAL MEDIA BEREIK JE VERSCHILLENDE GENERATIES Intensief gebruik van Facebook is voor veel Nederlanders verleden tijd, vooral voor de jongste generaties. Toch zijn we social media nog lang niet

Nadere informatie

Wat is gedragsbeïnvloeding?

Wat is gedragsbeïnvloeding? Wat is gedragsbeïnvloeding? Congres Met open vizier!' 19 januari 2016 Kaj Bots & Theodora Boschma, UWV Directie Handhaving Wat is gedragsbeïnvloeding? Wat is gedragsbeïnvloeding? Nudging Burgers een duwtje

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie