Werken aan kwaliteit. Voorraadplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan kwaliteit. Voorraadplan 2004-2012"

Transcriptie

1 Werken aan kwaliteit Voorraadplan

2

3 Werken aan kwaliteit Voorraadplan

4 Woningbeheer Harlingen Postbus AC Harlingen Bolswardervaart 1 Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur en van tot uur. Telefoon (0517) Fax (0517) info@wbh.nl

5 Van overschot naar tekort Ambities en uitgangspunten Voldoende en goed Bouwen en verbeteren Betaalbaar Senioren Variatie Leefbare stad Financieel gezond Aanbod en vraag Aantallen Forse bouwopgave Kwaliteit Plannen en maatregelen Keus voor vernieuwing 500 nieuwe woningen Locaties Afbreken Verbetering Verkoop Huurverhoging Ten slotte

6 Van overschot naar tekort Vier jaar geleden Ruim vier jaar geleden verscheen Wonen naar wens, het beleidsplan voorraadbeheer en kwaliteitsontwikkeling van Woningbeheer Harlingen voor de jaren Dat plan was gebaseerd op de verwachting dat de vraag naar huurwoningen zou afnemen. Vandaar dat het beleid toen was gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande huurwoningen in combinatie met verkoop aan huurders die hun huis in eigendom wilden, en afbraak van verouderde woningen. Van overschot naar tekort Enkele jaren later bleek de woningmarkt zich echter anders te ontwikkelen dan verwacht. Doordat er minder woningen werden gebouwd dan gepland, en door stijgende prijzen van koopwoningen in combinatie met toenemende economische onzekerheid, nam de vraag naar huurwoningen onverwacht sterk toe. In plaats van een overschot, dreigde er een tekort! Nieuw beleid Dat betekende dat Woningbeheer Harlingen het voorraadbeleid moest aanpassen. Dat is gedaan in de tweede helft van 2003, op basis van een zorgvuldige analyse van de woningmarkt. Het nieuwe voorraadplan draagt de titel Werken aan kwaliteit. Deze brochure is daarvan een samenvatting.

7 Ambities en uitgangspunten Voldoende en goed De belangrijkste taak van Woningbeheer Harlingen is nooit veranderd: zorgen voor voldoende en kwalitatief goede woningen voor mensen met lagere inkomens. Wél veranderd zijn onze opvattingen over voldoende en kwalitatief goed. In de loop der jaren is het gemiddeld aantal bewoners per huis flink afgenomen. Dat betekent dat we tegen woordig voor hetzelfde aantal inwoners veel meer woningen beschikbaar moeten hebben. En tegelijk zijn we ook steeds hogere eisen aan comfort en kwaliteit gaan stellen. Centrale verwarming, dubbele beglazing en een ruime badkamer horen tegenwoordig bij de standaard uitrusting. 5 Bouwen en verbeteren Op basis van recent woningmarktonderzoek verwachten we dat de vraag naar huurwoningen de komende jaren toeneemt. Woningbeheer Harlingen zal dus extra woningen moeten bouwen. Tegelijk zal Woningbeheer Harlingen ook de kwaliteit van de bestaande woningen verder verbeteren, omdat die nog niet overal voldoende is. Als verbeteren te kostbaar is -of om andere redenen niet haalbaar-, zullen woningen worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Betaalbaar Het beleid van Woningbeheer Harlingen draait dus om hoeveelheid en kwaliteit. En uiteraard om betaalbaarheid. Want we richten ons in de eerste plaats op mensen met lagere inkomens.

8 Senioren De komende jaren zal door de vergrijzing vooral de vraag naar seniorenwoningen stijgen. Daarmee zal Woningbeheer Harlingen rekening moeten houden. Variatie De meeste mensen vinden het plezierig om in een gevarieerd samengestelde wijk te wonen: met starters, gezinnen, kleine huishoudens en senioren. Woningbeheer Harlingen streeft daarom naar een gevarieerd woningaanbod in elke wijk. Leefbare stad Plezierig wonen is meer dan alleen een fijn huis. Het gaat ook om de omgeving: de straat, de buurt, de wijk en de stad. Om de inrichting, het onderhoud en of er winkels en scholen in de buurt zijn. Als grootste verhuurder in Harlingen voelt Woningbeheer Harlingen zich verantwoordelijk voor de leefbaarheid, en probeert daar - samen met de gemeente - een actieve bijdrage aan te leveren. Financieel gezond Woningbeheer Harlingen kan alleen zijn ambities waarmaken als de organisatie financieel gezond blijft. Corporaties werken tegenwoordig als zelfstandige ondernemingen, zonder overheidssubsidie. Al onze plannen zullen we dus zelf moeten financieren.

9 Aanbod en vraag In dit hoofdstuk vergelijken we het aanbod aan huurwoningen van Woningbeheer Harlingen met de te verwachten toekomstige vraag van de verschillende doelgroepen. Op die manier wordt duidelijk hoeveel er van de verschillende soorten woningen bij moeten komen. Vervolgens vergelijken we aanbod en vraag ook voor wat betreft de kwaliteit. Aantallen In 2003 is onderzoek gedaan naar de verwachte woningbehoefte in 2007 en 2010*. Daarbij werd duidelijk dat er bij ongewijzigd beleid in de toekomst teveel huurwoningen voor gezinnen en appartementen (flats) zonder lift zullen zijn. Tegelijk ontstaat er een tekort aan huurwoningen voor senioren en aan huurappartementen met een lift. 7 Forse bouwopgave Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er de komende jaren in Harlingen behoefte is aan extra huurwoningen. Omdat er van sommige woningtypen te veel zijn en van andere (vooral seniorenwoningen) te weinig, zullen we ruim 500 woningen moeten bouwen. Voor een deel kan dat op bestaande locaties, ter vervanging van verouderde woningen die gesloopt gaan worden, deels zullen we ook nieuwe plekken moeten vinden. * Woningmarktonderzoek in opdracht van Woningbeheer Harlingen door bureau Companen uit Arnhem. In het onderzoek is ook de ontwikkeling van de behoefte aan koopwoningen in beeld gebracht. Wij beperken ons hier tot de huursector.

10 Starters zijn meestal jonge huurders (alleenstaanden of stellen), die voor het eerst een zelfstandige woning bewonen. Over het algemeen stellen zij minder hoge eisen aan de locatie, ruimte en comfort dan de andere doelgroepen. Kleine goedkope eengezinswoningen zijn bij starters populair. Gezinnen willen het liefst een royaal huis met een tuin in een kindvriendelijke wijk. Met scholen en winkels in de buurt. De huur moet betaalbaar blijven. Kleine huishoudens zijn over het algemeen stellen of echtparen zonder kinderen. Zij voelen zich vaak goed thuis in een appartement. Vaak stellen ze prijs op extra kwaliteit waarvoor ze ook wel willen betalen. Met senioren doelen we op ouderen (alleenstaanden of echtparen) die een specifiek voor ouderen geschikte woning willen. Bijvoorbeeld met alle kamers gelijkvloers, beveiliging en toezicht, en de nabijheid van eventuele (medische) zorg. En in de buurt -liefst op loopafstand- van winkels en andere voorzieningen.

11 Kwaliteit De nieuwbouw van Woningbeheer Harlingen voldoet standaard aan alle gebruikelijke moderne kwaliteitseisen. Bij de (oudere) bestaande woningen is dat nog niet overal het geval. Vier jaar geleden is daarom een start gemaakt met de systematische aanpak van kwaliteits verbetering. Basiskwaliteit In 1999 heeft Woningbeheer Harlingen besloten tot invoering van een basiskwaliteit, waaraan alle woningen van Woningbeheer Harlingen zouden moeten voldoen: spouwisolatie dubbel glas op begane grond en verdieping ventilatievoorzieningen 9 In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het realiseren van deze basiskwaliteit. Momenteel zijn er nog woningen die nog niet volledig voldoen aan de basiseisen. Deze woningen zullen de komende jaren worden aangepakt. Een uitzondering geldt voor de woningen die af gebroken gaan worden. Comfort op maat Eveneens in 1999 ging Woningbeheer Harlingen van start met Comfort op Maat, een pakket comfortverhogende voorzieningen die op verzoek van de huurder kunnen worden aan gebracht. De kosten worden door huurder en Woningbeheer Harlingen gedeeld. Sinds de invoering hebben al veel huurders van deze regeling gebruik gemaakt. Blijven verbeteren De verwachting is dat in de toekomst de huurders hogere kwaliteitseisen zullen stellen. Daarom zal Woningbeheer Harlingen ook de komende jaren de nodige aandacht blijven besteden aan verbetering van de bestaande woningvoorraad.

12 Plannen en maatregelen In het vorige hoofdstuk concludeerden we dat er in de komende jaren veel nieuwe huurwoningen bijgebouwd moeten worden en dat het verbeterprogram ma voor de (oudere) bestaande woningen moet worden voortgezet. Om aan de toekomstige woonbehoefte van de Harlingers te kunnen voldoen, heeft Woningbeheer Harlingen een samenhangend pakket plannen en maatregelen ontwikkeld. Keus voor vernieuwing Keus voor vernieuwing. Dat is de kern van het beleid voor de komende jaren. Woningbeheer Harlingen kiest voor nieuwbouw en voor aanpassingen in de bestaande woningvoorraad. Nieuwbouw biedt een aantal belangrijke voordelen: Met nieuwbouw kunnen we optimaal inspelen op de wensen van de groeiende groep senioren. Door het bouwen van levensloopbestendige woningen werkt Woningbeheer Harlingen aan kwaliteit voor de toekomst. Nieuwbouw zorgt er ook voor dat de onderhoudslasten zullen afnemen. Dat kan met investeringen in de bestaande woningvoorraad nooit bereikt worden. Met nieuwbouw krijgen ook onze bestaande huurders meer te kiezen: alle moderne comfort in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning met minder comfort, maar ook een lagere huur. 10 Vanzelfsprekend zal Woningbeheer Harlingen ervoor zorgen dat de oudere woningen voldoende kwaliteit houden en houden huurders mogelijkheden om hun woning naar eigen smaak te (laten) verbeteren.

13 Onrendabele top Voor nieuwbouw en verbetering is geld nodig. Dat kan niet allemaal weer via de huur worden terugverdiend. In de sociale huursector kunnen over het algemeen niet de volledige bouwkosten worden doorberekend in de huur, omdat dan de huren te hoog zouden worden. Vroeger gaf het rijk subsidie. Sinds de verzelfstandiging van de woningcorporaties in 1995 moeten de corporaties de tekorten zelf financieren. Voor een deel doen corporaties dat door huurwoningen te verkopen. Daarbij geldt als vuistregel dat met de verkoop van één woning bijna de tekorten van twee nieuwe betaald kunnen worden. Daarnaast kunnen we ook geld verdienen met de verkoop van nieuwbouw koopwoningen. De mate waarin het nieuwbouwprogramma kan worden uitgevoerd, hangt dus voor een belangrijk deel af van het succes van de verkoop. 500 nieuwe woningen In de periode wil Woningbeheer Harlingen ruim 500 nieuwe woningen bouwen. De belangrijkste doelgroep voor nieuwbouw zijn senioren. Maar we zullen ook veel woningen multifunctioneel bouwen, zodat ze ook voor anderen aantrekkelijk zijn. Ongeveer een derde deel van de nieuwbouw betreft koopwoningen. Deze bouwen we altijd in combinatie met huurwoningen. Locaties Waar komen deze woningen? Voor ruim driekwart op locaties waar we verouderde huurwoningen zullen afbreken. Maar daarmee komen we er niet. Voor ruim 100 woningen zullen we nieuwe locaties moeten vinden.

14 Afbreken In de komende jaren zullen we ongeveer 400 verouderde woningen vervangen door kwali tatieve en comfortabele nieuwbouw. Dat is zo n 15% van de totale woning voorraad. Het tempo ligt gemiddeld op 40 à 50 woningen per jaar. De locaties hebben we nog niet exact vastgesteld. Voor de betrokken bewoners is sloop een ingrijpende gebeurtenis. Woningbeheer Harlingen doet zijn best de vervelende gevolgen voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Spelregels Woningbeheer Harlingen heeft voor zichzelf een aantal spelregels opgesteld: 1. Betrokken bewoners worden minstens een jaar van te voren geïnformeerd 2. Bewoners krijgen een vervangende woning aangeboden, zo mogelijk in dezelfde buurt 3. Bewoners krijgen voorrang bij toewijzing van de nieuwe woningen 4. De kosten van verhuizen en herinrichten worden door Woningbeheer Harlingen vergoed conform het Sociaal Statuut, zoals met de huurdersvereniging is overeengekomen. Plan Zuid Ongeveer de helft van het afbreekprogramma betreft woningen in Plan Zuid. Plan Zuid zal dus de komende jaren ingrijpend veranderen. Bij de voorbereiding en uitvoering van de wijkvernieuwingsplannen zijn de bewoners intensief betrokken.

15 Verbetering De komende jaren gaat Woningbeheer Harlingen door met het verbeteren van de bestaande (oudere) woningen. Net als voorheen hanteren we daarbij twee begrippen: Basiskwaliteit en Comfort op maat. Basiskwaliteit Het pakket basiskwaliteit (dubbel glas, isolatie en ventilatie) wordt gehandhaafd en in een aantal gevallen iets uitgebreid. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van vloerisolatie in een aantal complexen en het installeren van rookmelders in de centrale hal van flats. Overige kwaliteits- en comfortverhogende voorzieningen worden ondergebracht in het nieuwe Comfort op maat-pakket. 13 Comfort op maat Het al dan niet aanbrengen van Comfort op maat-voorzieningen was tot nu toe afhankelijk van het initiatief van de huurder. In de toekomst wil Woningbeheer Harlingen dit pakket standaard aanbrengen als een woning leeg komt en opnieuw verhuurd gaat worden. Het betreft het aanbrengen van een wasmachine-aansluiting, uitbreiden van de groepenkast, betegelen van de douche en het aanleggen van centrale verwarming. De kosten worden in de huur doorberekend. Ook zittende huurders blijven de mogelijkheid houden Comfort op maat-voorzieningen te laten aanbrengen. Anders dan voorheen zullen de kosten hiervan niet in de huur worden doorberekend, maar direct moeten worden voldaan*. Bij eventuele vroegtijdige verhuizing bestaat de mogelijkheid een deel van de kosten terug te krijgen. * Hierop zijn enkele uitzonderingen. Zie hiervoor - en voor informatie over het keukenprogramma - de aparte folder Wonen naar eigen zin

16 Geschikt maken voor ouderen Gezien de sterk groeiende behoefte aan seniorenwoningen, zal Woningbeheer Harlingen in zo n 150 bestaande seniorenwoningen in Trebol, de Prins Clausstraat en de Grettingaflats dorpels en opstappen verlagen. De woningen zijn dan beter geschikt voor ouderen. Ook via de WVG worden in tal van woningen voorzieningen aangebracht waarmee ouderen of gehandicapten langer in hun woning kunnen blijven wonen. Verkoop Om de nieuwbouw en beoogde kwaliteitsverbeteringen te kunnen betalen, is het noodzakelijk ook woningen te verkopen. Woningbeheer Harlingen streeft naar de verkoop van 250 woningen, dat is ongeveer 10% van de bestaande voorraad. Daartoe zijn 457 woningen voor verkoop aangewezen. De meeste in de Oosterparkwijk en Schepenbuurt. De huidige bewoners zijn of worden daarover geïnformeerd. 14 De verkoop vindt plaats aan de zittende huurder of bij verhuizing. Het vrijkomende huis zal tegen marktconforme prijs te koop worden aangeboden uitsluitend aan de huurders van Woningbeheer Harlingen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Als er meerdere belangstellenden zijn, krijgen bewoners uit hetzelfde complex voorrang.

17 Huurverhoging Het nieuwbouw- en verbeterprogramma voor de komende jaren kost veel geld. Voor een deel wordt dat verdiend met de verkoop van woningen. Daarnaast is het onontkoombaar ook de huurinkomsten te laten toenemen. Dat betekent huurverhoging. In de sociale huursector gelden wettelijke regels voor de maximaal redelijke huur. Die is afhankelijk van objectief vast te stellen eigenschappen van de woning (aantal kamers, af metingen, kwaliteitsniveau e.d.). Tot nu toe bedragen de huren in Harlingen ongeveer 63% van dat wettelijk maximum. Elders in Noord-Nederland is dit percentage ongeveer hetzelfde, maar in andere delen van het land ligt het hoger. Woningbeheer Harlingen wil de huren geleidelijk verhogen tot 70% van de maximaal redelijke huur. Dat kan op twee manieren: 1) geleidelijk via de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli 2) ineens bij verhuur aan een nieuwe huurder. De gemiddelde jaarlijkse huurverhoging mag dit jaar maximaal 3% bedragen. De komende jaren zal Woningbeheer Harlingen de huren met het maximale percentage verhogen, totdat de huur op het streefniveau ligt. Daarnaast zal Woningbeheer Harlingen de huren van vrijkomende woningen ineens verhogen tot 70% van de maximaal redelijke huur. Dit in combinatie met het aanbrengen van de Comfort op maat-voorzieningen. Nieuwe bewoners betalen dus meer huur, maar krijgen ook meer kwaliteit.

18 Ten slotte Woningbeheer Harlingen zet zich in voor voldoende woningen en een plezierig woonklimaat in Harlingen. In het nieuwe voorraadplan hebben we aangegeven wat en hoe Woningbeheer Harlingen daaraan de komende jaren wil bijdragen. Vanzelfsprekend kan Woningbeheer Harlingen dat alleen in constructieve samenwerking met de gemeente en andere (markt)partijen. En vanzelfsprekend in overleg met de Huurdersvereniging en de Vrouwen Advies Commissie. Op die manier wil Woningbeheer Harlingen de komende jaren werken aan een kwalitatief en kwantitatief verantwoord woningaanbod in Harlingen, de gezellige stad aan het wad. 16 Voor nadere informatie over de onderwerpen van deze brochure kunt u contact opnemen met de afdeling Woondiensten; telefoon (0517) , woondiensten@wbh.nl

19 Dit is een uitgave van Woningbeheer Harlingen. Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. mei Tekst: Frenay Communicatie, Groningen Ontwerp: Extra Bold, Groningen Fotografie: André Minkema, Harlingen Druk: Grafische Industrie De Marne, Leens

20

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

De huurwoningen van De Bouwvereniging in Noorderkwartier Havenkwartier Almenum Trebol Rode Dorp

De huurwoningen van De Bouwvereniging in Noorderkwartier Havenkwartier Almenum Trebol Rode Dorp De huurwoningen van De Bouwvereniging in Noorderkwartier Havenkwartier Almenum Trebol Rode Dorp Informatie over de wijk, de typen en de aantallen woningen Almenum Trebol Rode Dorp De wijk Almenum is genoemd

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Plan Zuid. Nieuwbouw huur De Bouwvereniging. Vorstelijk wonen aan het water. 47 huurwoningen voor een behouden vaart

Plan Zuid. Nieuwbouw huur De Bouwvereniging. Vorstelijk wonen aan het water. 47 huurwoningen voor een behouden vaart Vorstelijk wonen aan het water Nieuwbouw huur De Bouwvereniging Plan Zuid 47 huurwoningen voor een behouden vaart Aan de levendige Bolswardervaart bouwt De Bouwvereniging 47 huurwoningen waarin ruimte

Nadere informatie

Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing. Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging!

Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing. Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Als u een woning wilt huren in Harlingen, dan bent u bij ons aan het goede adres.

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing

Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing Als u een woning wilt huren in Harlingen, dan bent u bij ons aan het goede adres.

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein Samenvatting In 2015 leverden wij 39 appartementen op aan het Schauwplein te Putten. De belangstelling voor de woningen was groot en leidde tot doorstroming. Wij sloten in 2015 inclusief deze nieuwbouw

Nadere informatie

Uw advies onze uitdaging!

Uw advies onze uitdaging! Uw advies onze uitdaging! Wat deden we met uw adviezen? In november 2011 ontmoetten we onze belanghouders. Huurders, het bestuur van de huurdersvereniging, vertegenwoordigers van de gemeente Kampen, politieke

Nadere informatie

Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing

Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing Een woning huren in Harlingen? Een woning huren bij De Bouwvereniging! Informatie over inschrijving, aanbod en toewijzing Als u een woning wilt huren in Harlingen, dan bent u bij ons aan het goede adres.

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

Informatie Woonvisie Sliedrecht

Informatie Woonvisie Sliedrecht Informatie Woonvisie Sliedrecht In 2008 heeft de gemeente Sliedrecht de Woonvisie uitgebracht: Wonen in Sliedrecht 2007-2015, doorkijk tot 2025. Deze factsheet geeft een overzicht van de geactualiseerde

Nadere informatie

Project Cape Kennedy 5 april 2016

Project Cape Kennedy 5 april 2016 5 april 2016 1. Aanleiding Vanuit de integraliteit van het wijkvernieuwingsplan en de beleidskaders die in samenwerking met de gemeente zijn vastgesteld, is het wenselijk om het college van B&W inzicht

Nadere informatie

Sociaal Plan bij herstructurering

Sociaal Plan bij herstructurering Het Sociaal Plan is een overeenkomst tussen Woonstichting Groninger huis en bewoners van een wijk of straat waar sloop of ingrijpende renovatie plaats zal vinden. Het Sociaal Plan behandelt de rechten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Blok 6 14 september 2015

Informatiebijeenkomst Blok 6 14 september 2015 Informatiebijeenkomst Blok 6 14 september 2015 Voorstellen QuaWonen Willemieke den Hartog woonconsulent Barbera van Rossum projectmedewerker Namens huurdersvereniging: Mw. Koning Agenda 19.30 u: Opening

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Themapublicatie mede op basis van het WoON 2015 WoON-congres 7 april 2016 Johan van Iersel RIGO Research en Advies Aanleiding en context Een nieuw WoON-bestand

Nadere informatie

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum 9 april 2008 Onderwerp notitie betreffende nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog 1. Historie vanaf 2001 Woonplan 2001 Er is al

Nadere informatie

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep Woonwensen: Jongeren

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Driehoek Schaerweijdelaan

Veel gestelde vragen Driehoek Schaerweijdelaan Veel gestelde vragen Driehoek Schaerweijdelaan Seyster Veste informeerde de bewoners van de Driehoek Schaerweijdelaan Tollenslaan Jacob van Lenneplaan over de uitgangspunten voor een sloop-nieuwbouw plan

Nadere informatie

Susteren-Heide - gemeente Echt-Susteren

Susteren-Heide - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Woningmarktonderzoek Wijk bij Duurstede 2012

Woningmarktonderzoek Wijk bij Duurstede 2012 Woningmarktonderzoek Wijk bij Duurstede 2012 Versie: juni 2013 Gemaakt door: Ingeborg van den Wijngaart Gemaakt in samenwerking met: Willemijn Tepper Suggesties voor verbetering kunt u e-mailen naar i.vandenwijngaart@volksbelangwbd.nl

Nadere informatie

Peij-Slek - gemeente Echt-Susteren

Peij-Slek - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Woonagenda 2014 Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Al bijna 15 jaar zetten wij ons als Huurders vereniging Amsterdam (HA) in voor de belangen van hurend Amsterdam. Inmiddels vertegenwoordigen

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Dieteren - gemeente Echt-Susteren

Dieteren - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Rapportage woonruimteverdeling Wachttijd voor een huurwoning loopt verder op. Eerste helft 2016

Rapportage woonruimteverdeling Wachttijd voor een huurwoning loopt verder op. Eerste helft 2016 Rapportage woonruimteverdeling Wachttijd voor een huurwoning loopt verder op. Eerste helft 2016 Samenvatting In de eerste helft van 2016 leverden wij geen nieuwe woningen op. Dat zie je terug in de slaagkansen

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

Koningsbosch - gemeente Echt-Susteren

Koningsbosch - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Sociaal plan. Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt!

Sociaal plan. Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt! Sociaal plan Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt! Wonen Zuid werkt continu aan het verbeteren van haar woningaanbod. Dat doen we door onze woningen goed

Nadere informatie

Ospel - gemeente Nederweert

Ospel - gemeente Nederweert - gemeente Nederweert Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep

Nadere informatie

Sint Joost - gemeente Echt-Susteren

Sint Joost - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

WONINGBEHOEFTEONDERZOEK WIERINGEN

WONINGBEHOEFTEONDERZOEK WIERINGEN WONINGBEHOEFTEONDERZOEK WIERINGEN 14 december 2017 Publieksversie Joost Wegstapel Dave Havermans Australiëlaan 5, 3526 AB Utrecht 030 693 60 00 info@atrive.nl www.atrive.nl KvK: 17106411 Aanleiding van

Nadere informatie

Ruimte maken om thuis te geven

Ruimte maken om thuis te geven Ruimte maken om thuis te geven samenvatting Ondernemingsplan woondiensten Aarwoude 2012-2015 Ruimte maken om thuis te geven De kubus is een ruimtelijke puzzel die opgelost kan worden door de juiste keuzes

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

2010-2012 SAMENVATTING

2010-2012 SAMENVATTING 2010-2012 SAMENVATTING Samenvatting De Regionale woningmarktmonitor 2010-2012 beschrijft de ontwikkelingen op de woningmarkt in het gebied binnen de driehoek Waalwijk, Oss en Boxtel. De kredietcrisis

Nadere informatie

Woonbehoefte onderzoek Milheeze

Woonbehoefte onderzoek Milheeze Resultaten woonbehoefte onderzoek Hoe hebben we de enquête bekend gemaakt Door 2 x een huis aan huis flyer te verspreiden Door publicatie in het Eindhovens Dagblad in de Korhoen in de regionale weekbladen

Nadere informatie

Woonbeleid Woonstrategie Limburg

Woonbeleid Woonstrategie Limburg Woonbeleid Woonstrategie Limburg Limburg inleiding voor Vastgoed Belang Zuid Wim Sniedt, 26 maart 2015 Trend: Minder & kleinere huishoudens Prognose aantal huishoudens in Limburg Samenstelling huishoudens

Nadere informatie

Plan Zuid. Nieuwbouw, luxe huur

Plan Zuid. Nieuwbouw, luxe huur Nieuwbouw, luxe huur Aan de levendige Bolswardervaart bouwt De Bouwvereniging 44 schitterende woningen. Op een prachtige plek geniet u van langsvarende plezierbootjes. En wanneer Koning Winter met strenge

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9 Rapportage TIP MooiLaarbeek 20 Wonen 9 juni 2016 Inhoudsopgave Wonen 2 Respondenten 9 Wonen 3 1 1 1. Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? 31% 9% (n=351) uitstekend voldoende onvoldoende

Nadere informatie

Sociale huur in de Hoeksche Waard, nu en in de toekomst

Sociale huur in de Hoeksche Waard, nu en in de toekomst Sociale huur in de Hoeksche Waard, nu en in de toekomst Joop Hilberding, Beleidsadviseur 11 februari 2013 Het aandeel in de woningvoorraad per kern In de 5 grote kernen staat 70% van ons bezit Gemiddeld

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SOCIALE WONINGBOUW

BELEIDSREGEL SOCIALE WONINGBOUW BELEIDSREGEL SOCIALE WONINGBOUW Gemeente Zoeterwoude Vastgesteld door college: 28 maart 2017 Vastgesteld door gemeenteraad: Gemeente Zoeterwoude Beleidsregel sociale woningbouw 2 Aanleiding In 2010 heeft

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller is de termijn van beantwoording verlengt tot 31 augustus 2015.

In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller is de termijn van beantwoording verlengt tot 31 augustus 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG Indiener: Gerwin ter Maat / VVD Berkelland Datum indiening vraag: 06-07-2015 Datum verzending antwoord: 01-09-2015 In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller

Nadere informatie

Mooi Wonen Geesteren 14 maart 2018

Mooi Wonen Geesteren 14 maart 2018 Mooi Wonen Geesteren 14 maart 2018 Bijeenkomst [Naam1] en Geesteren [Naam2] 14 maart 2018 Programma Mooi wonen Geesteren Opening Inleiding door projectgroep Uitkomsten Uitdagingen Vervolg Hoe zat het ook

Nadere informatie

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Dick van der Wouw Nadet Somers SCOOP Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling

Nadere informatie

Woonwensen van 55-plussers in Pijnacker-Nootdorp; een samenvatting

Woonwensen van 55-plussers in Pijnacker-Nootdorp; een samenvatting Woonwensen van 55-plussers in Pijnacker-Nootdorp; een samenvatting 1 2 Inhoud 1. Aanleiding 5 2. Wonen en leven in Pijnacker-Nootdorp 6 3. Waar en hoe wonen de 55-plussers? Tevredenheid met woning en woonomgeving

Nadere informatie

Sint Annaparochie 1 5 A A N L E U N A P P A R T E M E N T E N I N S I N T A N N A P A R O C H I E

Sint Annaparochie 1 5 A A N L E U N A P P A R T E M E N T E N I N S I N T A N N A P A R O C H I E 1 5 A A N L E U N A P P A R T E M E N T E N I N S I N T A N N A P A R O C H I E Sint Annaparochie 125908-1-WONEN-broch_Beuckelaer.indd 1 13-03-12 13:27 Gelijktijdig met de vernieuwbouw en uitbreiding van

Nadere informatie

WOONVISIE Uitvoeringsprogramma

WOONVISIE Uitvoeringsprogramma Bijlage 3 bij raadsvoorstel tot vaststelling van de 'Woonvisie 2013-2020'. WOONVISIE 2013-2020 - Uitvoeringsprogramma 2013-2014 We zijn ons ervan bewust dat de Nieuwe Woonvisie 2013-2020 het beleid weergeeft

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur 1. Inleiding 2. Hoe komen huurprijzen tot stand 3. Wat zijn streefhuren 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL 5. Wensportefeuille 1 1. Inleiding De sociale huurwoningen

Nadere informatie

Kernenfoto s West Betuwe. West Betuwe beraad Janneke Rutgers & Sjors de Vries 24 september 2018

Kernenfoto s West Betuwe. West Betuwe beraad Janneke Rutgers & Sjors de Vries 24 september 2018 Kernenfoto s West Betuwe West Betuwe beraad Janneke Rutgers & Sjors de Vries 4 september 018 Kernenfoto Een foto van de kern: stand van zaken huidige woningvoorraad, toekomstige (fysieke) ontwikkelingen

Nadere informatie

Monitor Woningvoorraad Purmerend 2018

Monitor Woningvoorraad Purmerend 2018 Monitor Woningvoorraad Purmerend 2018 Wat gebeurde er in 2017 In 2017 zijn er 163 woningen toegevoegd en 41 woningen onttrokken voor verbouw of nieuwbouw Mutaties woningvoorraad 2017 (BAG) opleveringen

Nadere informatie

Waarom dit onderzoek?

Waarom dit onderzoek? Waarom dit onderzoek? Een betere buurt in 2026! Woningstichting De Volmacht wil uw buurt vernieuwen en verbeteren en klaar maken voor de toekomst. Daarvoor is een allereerst goede analyse van uw buurt

Nadere informatie

Over isoleren, besparen en comfort

Over isoleren, besparen en comfort Warm voor Weinig Over isoleren, besparen en comfort WARM VOOR WEINIG U woont in een huurwoning, en heeft er waarschijnlijk een aangename plek van gemaakt. Maar misschien kan het nog veel comfortabeler!

Nadere informatie

De huurwoningen van De Bouwvereniging voor. Senioren. Informatie over de typen en de aantallen woningen voor senioren per wijk.

De huurwoningen van De Bouwvereniging voor. Senioren. Informatie over de typen en de aantallen woningen voor senioren per wijk. De huurwoningen van De Bouwvereniging voor Senioren Informatie over de typen en de aantallen woningen voor senioren per wijk. Plan Zuid Plan Zuid is een gevarieerde naoorlogse wijk, gebouwd eind jaren

Nadere informatie

Huren 55+ 55+ wonen? Er is veel mogelijk! Samen vinden wij de woning die bij u past.

Huren 55+ 55+ wonen? Er is veel mogelijk! Samen vinden wij de woning die bij u past. Huren 55+ 55+ wonen? Er is veel mogelijk! Samen vinden wij de woning die bij u past. 55+ Wonen Zuid begrijpt wat goed wonen inhoudt. Een huis waarin je je thuis voelt, dat op de eerste plaats. In een leefbare

Nadere informatie

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Eindverslag April 2015 1. Inleiding In april 2014 hebben gemeente Uden, gemeente Veghel en wooncorporatie Area een woonwensenonderzoek uitgevoerd. Om

Nadere informatie

Driehoek Schaerweijdelaan

Driehoek Schaerweijdelaan September 2015 Driehoek Schaerweijdelaan Zeisteroever 1, 3704 GB Zeist T 030 69 40 200 www.seysterveste.nl Eind 2014 / begin 2015 informeerde Seyster Veste de bewoners van de driehoek Schaerweijdelaan

Nadere informatie

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 1 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 Contact Platform Amsterdam Middenhuur

Nadere informatie

Zoekt u een (ander) huis? Doe dan mee aan deze woonenquête 10 minuten van uw tijd voor een beter woningbeleid!

Zoekt u een (ander) huis? Doe dan mee aan deze woonenquête 10 minuten van uw tijd voor een beter woningbeleid! Zoekt u een (ander) huis? Doe dan mee aan deze woonenquête 10 minuten van uw tijd voor een beter woningbeleid! Nieuwe woonenquête moet woonwensen beter in kaart brengen! In 2007 is een nieuwe website gestart

Nadere informatie

Vragen & antwoorden over de sloop/nieuwbouw Moerbessenberg

Vragen & antwoorden over de sloop/nieuwbouw Moerbessenberg Vragen & antwoorden over de sloop/nieuwbouw Moerbessenberg Algemeen Portaal gaat de woningen aan de Moerbessenberg 2 t/m 64 (alleen even nummers) slopen en vervangen door nieuwbouw. De huidige duplexwoningen

Nadere informatie

Woningbehoefte in Zwammerdam

Woningbehoefte in Zwammerdam Woningbehoefte in Zwammerdam 2018-2028 Juni 2018 Inhoudsopgave Doel van het rapport Samenvatting Aantallen Opdrachtgeverschap en lokaties Bijlagen: Vraagmatrix voor koop- en huurwoningen, eengezinswoningen

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen Ondernemingsplan 2009-2014 10 beloften van Portaal Nijmegen 1 Beloofd! Meer dan 100 jaar oud Als rond de vorige eeuwwisseling de eerste woningbouwverenigingen worden opgericht, is één daarvan Woningvereeniging

Nadere informatie

Wonion legt lat steeds hoger

Wonion legt lat steeds hoger Wonion legt lat steeds hoger Wonion is een woningcorporatie met ongeveer 4.000 woningen in de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente in Oost-Gelderland ligt in een krimpregio en de verwachting is dat

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012. Stec Groep. Stec Groep B.V. oktober 2012

INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012. Stec Groep. Stec Groep B.V. oktober 2012 INVESTERINGSMONITOR WONINGCORPORATIES 2012 Stec Groep Stec Groep B.V. oktober 2012 INHOUDSOPGAVE CORPORATIES BLIJVEN AARZELEN BIJ DE MIDDENINKOMENS 1 Nieuwbouw in 2011 en gewenste toekomstige nieuwbouw

Nadere informatie

Interessebijeenkomst Nieuwbouw Prins Hendrikstraat /Jolinkstraat. 7 maart 2017

Interessebijeenkomst Nieuwbouw Prins Hendrikstraat /Jolinkstraat. 7 maart 2017 Interessebijeenkomst Nieuwbouw Prins Hendrikstraat /Jolinkstraat 7 maart 2017 Uitgangspunten Wat willen we bouwen? Ca. 70 appartementen 90% 3-kamerappartementen 10% ruime 2-kamerappartementen Gelijkvloers

Nadere informatie

tijdens de bijeenkomsten per flat en vervolgens met bewoners individueel.

tijdens de bijeenkomsten per flat en vervolgens met bewoners individueel. Vraag Informeren en betrekken Hoe informeren jullie bewoners? Hoe worden de bewoners betrokken? Hoeveel invloed hebben de bewoners? Wanneer vinden de bijeenkomsten plaats? Wat wordt er besproken tijdens

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

ONTWIKKELKADER GELSTER BESTEET

ONTWIKKELKADER GELSTER BESTEET ONTWIKKELKADER 22 januari 2019 INHOUD 1. Inleiding 2. Kwantitatieve analyse 3. Kwalitatieve analyse 4. Ontwikkelkader 2 1 Inleiding 3 INLEIDING Inleiding In mei 2018 startten een vertegenwoordiging van

Nadere informatie

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Inleiding Om inzicht te krijgen in de effecten van het beleid op segregatie, is het noodzakelijk de lokale situatie en de samenstelling van de voorraad in ogenschouw

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008-2009

WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008-2009 WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008-2009 RAPPORTAGE WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008 2009 Uitgevoerd in opdracht van Parkstad Limburg Door: Datum: Ikwileenanderewoning.nl, 13 09 2009 Woonplein

Nadere informatie

Adviesrapport Bewoners adviesgroep Doorstroming Oktober 2015

Adviesrapport Bewoners adviesgroep Doorstroming Oktober 2015 Oktober 2015 2 Advies in hoofdlijnen Het advies 1. Door de huren bij mutatie niet te verhogen door passend toe te wijzen, kan de doorstroming worden bevorderd indien dit vooral duidelijk wordt aangegeven,

Nadere informatie

Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn

Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Juni 2010 Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn In Alphen aan den Rijn zijn meerdere onderzoeken gedaan naar senioren en hun

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Onderwerp : Stand van zaken realisatie Masterplan De Valuwe. Aard : Toezegging(en) raad/commissie Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Datum college : 10 mei 2016 Openbaar : Ja Afdeling

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde.

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde. V o o r u, b e w o n e r v a n D E A N T O N S T R U I K B U U R T I N S L O T E R M E E R De Struikbuurt Vernieuwt! De Struikbuurt gaat veranderen. Alle woningen tussen het Johan Brouwerpad en de Vening

Nadere informatie

Woningbehoefte onderzoek

Woningbehoefte onderzoek Woningbehoefte onderzoek Prognose woningbehoefte Amersfoort tot 2015 Gemeente Amersfoort Sector Dienstverlening, Informatie en Advies (DIA) Afdeling Onderzoek en Statistiek Marc van Acht Uitgave en rapportage:

Nadere informatie

PFM PFM Wonen 2016

PFM PFM Wonen 2016 PFM 2016 PFM Wonen 2016 Actualisering PFM Wonen Oss Verkenning, raadspodium Oss, maart 2017 PFM 2016 Wat is PFM? Ontwikkelingen 2010-2016 Woonwensonderzoek 2015 Eerste contouren Pfm 2016 PFM 2016 Wat is

Nadere informatie

Vergelijking van de sociale huurwoning voorraad met de particuliere huurwoning voorraad

Vergelijking van de sociale huurwoning voorraad met de particuliere huurwoning voorraad Vergelijking van de sociale huurwoning voorraad met de particuliere huurwoning voorraad Inleiding Op 1 oktober 2012 is een meting van de nultredenwoningen binnen de sociale huurwoning voorraad, die in

Nadere informatie

Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van woonmilieus?

Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van woonmilieus? Woningmarktonderzoek Resultaat 8 oktober De vraag Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang van de vraag? Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Te huur. 13 multifunctionele woningen Canneveltstraat/Wheeme in Vollenhove. Duurzaam en comfortabel wonen nabij de stadskern van Vollenhove

Te huur. 13 multifunctionele woningen Canneveltstraat/Wheeme in Vollenhove. Duurzaam en comfortabel wonen nabij de stadskern van Vollenhove Wetland Wonen Groep Weg van Rollecate 11a 8325 CP Vollenhove Postbus 18 8325 ZG Vollenhove Tel.nr. 0527-249710 Fax.nr. 0527-249730 www.wetlandwonen.nl info@wetlandwonen.nl Te huur 13 multifunctionele woningen

Nadere informatie

Aan de Raad der gemeente Haarlem. Ter attentie van wethouder Jan Nieuwenburg. Van Pieter Elbers, SP Raadslid gemeente Haarlem

Aan de Raad der gemeente Haarlem. Ter attentie van wethouder Jan Nieuwenburg. Van Pieter Elbers, SP Raadslid gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 221/2008 21 oktober 2008 STZ/wwgz 08/167856 Beantwoording vragen van de heer P.G.M. Elbers inzake de verkoop van 183 huurwoningen Bloemenbuurt Aan de

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014

Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Startnotitie Herstructurering woningen Rijsoord Versie 1.1 Datum 21 mei 2014 Openbaar wat willen we bereiken? (doel) Het doel voor de gemeente is om, in samenwerking met Woonvisie, de (ruimtelijke) kaders

Nadere informatie

GRONINGEN Regattaweg 200

GRONINGEN Regattaweg 200 GRONINGEN Regattaweg 200 Huurprijs: 1.250,00 /maand 088-203 30 00 www.lefier.nl www.facebook.com/lefierwonen www.twitter.com/lefier_wonen Lefier verhuurt in de vrije sector! Wij zijn Lefier! Een wooncorporatie

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN SLOOP. 97 appartementen Zuiderspoorflat

VEELGESTELDE VRAGEN SLOOP. 97 appartementen Zuiderspoorflat VEELGESTELDE VRAGEN SLOOP 97 appartementen Zuiderspoorflat 1 Inleiding We begrijpen dat het besluit van sloop voor u erg ingrijpend is. En dat u mogelijk met allerlei vragen zit. Daarom vindt u in deze

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

HUURDERSVERENIGING OUDER-AMSTEL

HUURDERSVERENIGING OUDER-AMSTEL HUURDERSVERENIGING OUDER-AMSTEL WAVER - DUIVENDRECHT - OUDERKERK aan de AMSTEL ZIENSWIJZE (CONCEPT) WOONVISIE GEMEENTE OUDER-AMSTEL VAN 27 JUNI 2016. Inleiding. Door de veranderende wet- en regelgeving

Nadere informatie

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Beesd, oktober 2017 - 2 - Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 Resultaten enquête woonbehoeften Beesd 4 Enquête woonbehoeften Beesd 12 Beesd voor Elkaar 18 - 3 - Voorwoord

Nadere informatie