Thuis in Drimmelen. Ondernemingsplan Woningstichting Volksbelang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thuis in Drimmelen. Ondernemingsplan Woningstichting Volksbelang 2011-2015"

Transcriptie

1 Thuis in Drimmelen Ondernemingsplan Woningstichting Volksbelang

2 woord vooraf Al meer dan 90 jaar is Woningstichting Volksbelang actief in de gemeente Drimmelen. We beheren en verhuren er zo n woningen, garages en bedrijfsruimtes. In 2010 hebben we een maatschappelijke visitatie afgerond. Hierin is, met onze samenwerkingspartners zoals gemeente, Huurdersvereniging en zorgorganisaties teruggekeken op onze prestaties in voorgaande jaren. Duidelijk is dat we binnen de gemeente een belangrijke bijdrage leveren aan de huisvesting van de inwoners en de ontwikkeling van de dorpen waarin Volksbelang actief is: Made, Terheijden, Wagenberg en Drimmelen. De komende jaren staan we voor een aantal stevige uitdagingen. Dit vraagt van ons een afgewogen visie en duidelijke keuzes. In dit ondernemingsplan geven we aan welke koers we gaan varen. Het motto van ons ondernemingsplan is Thuis in Drimmelen. Hiermee brengen we tot uiting dat onze inzet zich richt op onze gemeente. We willen een betrokken organisatie zijn voor onze huurders en de inwoners van de gemeente Drimmelen. We geven aan met welke activiteiten Drimmelen, ook in de toekomst, een aantrekkelijke woongemeente blijft. Uit de bijeenkomsten met onze samenwerkingspartners en Huurdersvereniging bleek dat onze keuzes op draagvlak kunnen rekenen. Het werken aan dit ondernemingsplan heeft onze medewerkers veel plezier en inspiratie opgeleverd. We gaan enthousiast aan de slag om onze plannen tot uitvoer te brengen. Voor een uitvoerige versie van ons ondernemingsplan verwijs ik u naar onze website Heeft u vragen of opmerkingen over ons ondernemingsplan, dan hoor ik dat graag van u. Made, april 2011 Eric van den Einden directeur-bestuurder Telefoon ericvandeneinden@volksbelang-made.nl

3 Waar we voor staan Missie > Volksbelang is actief in de gemeente Drimmelen. We voelen ons er thuis, kennen de lokale situatie en de mensen. We willen invulling geven aan de woonwensen van inwoners en voelen ons mede verantwoordelijk voor de leefbaarheid van de dorpen. Om dit te realiseren zijn we actief in het aangaan van verbindingen met inwoners en betrokken partijen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Kernwaarden > Volksbelang wil herkend worden op de volgende kernwaarden: Verbindend Betrokken Actief Duidelijk De verbindende rol die we willen vervullen komt duidelijk naar voren in onze missie. Verbindend zijn kan niet zonder betrokkenheid. Betrokkenheid bij onze huurders, kopers en woningzoekenden en betrokkenheid bij de leefbaarheid van dorpen en buurten. We wachten niet af. We gaan actief op zoek naar de behoeften van onze klanten, de achtergronden van maatschappelijke of sociale problemen en de oplossingen. We zijn duidelijk naar onze klanten en samenwerkingspartners over wat we wel en niet doen en de wijze waarop we dingen doen. In alles wat we doen klinken onze kernwaarden door. Aan de slag > De komende jaren verandert de omgeving waarin we werken. De bevolking van Drimmelen zal qua omvang krimpen en ouder worden. Door de vergrijzing zijn er straks veel meer een- en tweepersoonshuishoudens. Onze klanten stellen meer eisen aan de kwaliteit van de woning en de leefbaarheid van de woonomgeving. De Drimmelse samenleving verwacht dat we een bredere maatschappelijke rol vervullen dan louter verhuur van woningen. Door de overheden worden we meer als een zakelijke ondernemer behandeld waardoor onze investeringsmogelijkheden afnemen. Deze ontwikkelingen hebben we vertaald in zes strategische opgaven voor de periode 2011 tot en met 2015: De klant centraal. Bouwen en beheren in balans. Investeren in duurzaamheid. Werken aan leefbaarheid. Maatschappelijk ondernemen. Presteren naar financieel vermogen.

4

5 de klant centraal de opgave > De komende jaren neemt het aantal ouderen fors toe. Deze vergrijzing heeft consequenties voor ons aanbod van woningen en woondiensten. We zien dat starters moeizaam een betaalbare woning kunnen kopen en de dorpen verlaten. De rijksoverheid heeft bepaald dat we de middeninkomens in principe niet meer mogen huisvesten in onze huurwoningen. Daarom moeten we nadrukkelijker onze doelgroepen in beeld brengen en ons woningaanbod en de dienstverlening daarop afstemmen. We gaan huurders meer keuzevrijheid bieden in onze onderhouds- en verbeteringsaanpak. Ook blijven we inzetten op de betaalbaarheid van onze woningen voor klanten met een laag inkomen en onderzoeken we onze mogelijkheden voor middeninkomens. dit gaan we doen > Vanaf 2011 vragen we onze klanten structureel naar hun wensen. We houden een jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek, waarin we minimaal een 7 willen krijgen voor onze dienstverlening. De uitkomsten gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren. Vanaf 2012 gaan we trouw huurderschap belonen. We onderzoeken de mogelijkheden van dienstverlening aan senioren met een eigen woning. In 2011 onderzoeken we de woonwensen van senioren en baseren daarop ons nieuwbouwprogramma. Eind 2015 hebben we 240 nieuwe huurwoningen opgeleverd met een huurprijs tot 653 (prijspeil 2011). Ondanks het feit dat we de huur verhogen bij nieuwe verhuringen heeft eind 2015 ruim 80% (nu 99%) van onze woningen een huurprijs tot 550 (prijspeil 2011). Met o.a. de koperskortingsregeling SlimmerKopen en Startersleningen realiseren we betaalbare koopwoningen voor starters en middeninkomens. Starters worden actief betrokken bij hun eigen nieuwbouwplannen via een vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. We onderzoeken de mogelijkheden middeninkomen huisvesting aan te bieden ondanks de belemmeringen die de Europese regelgeving opwerpt. We gaan de mogelijkheden onderzoeken om de hoogte van de huur te koppelen aan huishoudensinkomen. Landelijke pilots volgen we met belangstelling.

6

7 Bouwen en beheren in balans de opgave > In Drimmelen is veel vraag naar zowel koop- als huurwoningen, ook omdat de bouwproductie de afgelopen jaren is achtergebleven. We zijn bezig met een inhaalslag, maar merken wel een terughoudendheid bij kopers in verband met de moeizame verkoop van de eigen woning. Op dit moment staan ruim woningzoekenden ingeschreven waarvan er 500 actief reageren op aangeboden huurwoningen. Het aantal woningzoekenden is fors gestegen. Eenderde deel is starter, 40% zijn ouderen. Woningzoekenden zijn kritischer op de kwaliteit van de woning. De vraag naar kwaliteit is vaak groter dan de noodzaak om te verhuizen. Door de vergrijzing daalt de gemiddelde huishoudensgrootte. Het aandeel eenen tweepersoonshuishoudens bedraagt nu al 61%. De vraag verschuift naar woningen voor ouderen en kleinere huishoudens, terwijl onze voorraad met name gezinswoningen omvat. Dit vraagt om een strategische visie op onze bestaande woningvoorraad en investeren in kwaliteit en nieuwbouw. Ook blijven we een actief verkoopbeleid voeren en worden woningen zonder toekomstwaarde gesloopt en vervangen door nieuwe woningen. dit gaan we doen > We formuleren basiskwaliteitseisen voor ons woningbezit. We maken strategische keuzes die worden vertaald in beheerplannen en maatregelen per woningcomplex. We verbeteren en moderniseren jaarlijks gemiddeld 80 woningen. We investeren jaarlijks gemiddeld drie miljoen in onderhoud. Eind 2015 hebben we 240 huurwoningen gebouwd, waarvan circa 120 voor senioren en 35 specifiek voor starters. Mochten alle plannen doorgaan, dan slopen we 64 woningen op vijf locaties. Eind 2015 hebben we circa 230 koopwoningen gebouwd, waarvan circa 30 voor senioren en 60 specifiek voor starters. Daarvan zijn er reeds 110 verkocht, waarvan 49 voor starters, die in 2011 en 2012 worden opgeleverd. We formuleren een ontwikkelingstrategie voor onze bouwgrond die we in het verleden hebben gekocht, gezien de afnemende nieuwbouwbehoefte. 10% van ons bezit wordt aangewezen voor verkoop. Eind 2015 hebben we minimaal 40 huurwoningen verkocht.

8

9 Investeren in duurzaamheid de opgave > In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan komende jaren actief inzetten op duurzaam bouwen en beheren. We onderschrijven de afspraken die vanuit de corporatiesector in een landelijk convenant met de rijksoverheid zijn gemaakt. Dit betekent dat we ons inzetten om tot 2018 zo n 20% te besparen op het energieverbruik in ons woningbezit. Al onze woningen zijn inmiddels gelabeld op basis van energieprestaties. Eind 2018 heeft ons bezit gemiddeld een B-label. De komende jaren gaan naar verwachting de energiekosten veel sterker stijgen dan de overige woonlasten. Vanwege onze maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan we actief investeren in duurzaamheid en beheersing van energiekosten. Dit doen we in het belang van een goed milieu en de portemonnee van onze huurders. dit gaan we doen > We formuleren een energiebeleid voor het duurzaam beheren en bouwen van woningen, het energiegedrag van onze bewoners en een energiebewuste werkomgeving. In nieuwbouw en beheer kiezen we voor energiezuinige installaties en duurzame materialen. Onze nieuwbouwplannen voldoen aan de actuele duurzaamheidseisen. De toenemende eisen aan duurzaamheid en kwaliteit zullen we afwegen tegen de effecten op de huurprijs en daarmee de betaalbaarheid van nieuwe woningen. We treffen jaarlijks in gemiddeld 80 woningen energiemaatregelen waardoor deze een verbeterd energielabel krijgen. We lichten onze bewoners voor over energiebewust woongedrag. Voor het merendeel van onze energiemaatregelen hoeven huidige huurders geen directe huurverhoging te betalen, maar zal dit onder andere via een huurverhoging bij nieuwe verhuringen worden gefinancierd. We volgen innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. We onderzoeken de mogelijkheden van het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en grondwater als warmtebron.

10 Werken aan leefbaarheid de opgave > Krimp, ontgroening en vergrijzing van de bevolking en overheidsbezuinigingen hebben effect op de leefbaarheid in de dorpen. Verschraling van het voorzieningenniveau in de dorpen en vertrek van jongeren liggen op de loer. Samen met betrokken partijen blijven we werken aan de leefbaarheid van de dorpskernen en betrekken hierin ook de veiligheid van de woonomgeving. De afgelopen jaren hebben we met partners en inwoners succesvol samengewerkt in het project Dorpsgericht Werken. Dit blijven we doen. We realiseren in verschillende dorpen circa 60 koopwoningen specifiek voor starters zodat deze doelgroep in de dorpen kan blijven wonen. Starters nemen ook vaak actief deel aan het verenigingsleven. Samen met partners willen we ons inzetten voor het op peil houden van het voorzieningenniveau voor de leefbaarheid. Het accent zal liggen op zorg- en welzijnsvoorzieningen, omdat ons vertrekpunt is dat inwoners dan langer zelfstandig in hun dorp kunnen blijven wonen. dit gaan we doen > We leveren een financiële bijdrage en nemen actief deel aan het project Dorpsgericht Werken. We reserveren jaarlijks voor leefbaarheidsmaatregelen, zoals aanleg van achterpadverlichting en speel- en ontmoetingsplekken. We reserveren jaarlijks voor sponsoring van bewonersinitiatieven die de sociale samenhang bevorderen. Met onze partners gaan we ons actief inzetten in het op peil houden van het voorzieningenniveau van de steunpunten in de dorpen. We maken ons woningbezit veiliger en bepalen daarvoor een veiligheidsstandaard of keurmerk. Jaarlijks treffen we in gemiddeld 80 woningen maatregelen waardoor deze voldoen aan deze standaard of het keurmerk. We gaan meer aandacht besteden aan het signaleren van individuele problemen van huurders. Samen met onze partners zoeken we naar een oplossing. We zijn alert op betalingsproblemen van huurders en werken samen met schuldhulpverleners om dit te voorkomen.

11

12 Maatschappelijk ondernemen de opgave > De maatschappelijke rol van woningcorporaties staat in de spotlights. We worden nadrukkelijk aangesproken op onze bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken, ons ondernemerschap en de bedrijfsvoering. Dit stelt eisen aan onze medewerkers, de samenwerking met onze partners en de wijze waarop we verantwoording afleggen over onze activiteiten. dit gaan we doen > Onze interne en externe verantwoording is gebaseerd op de richtlijnen van de Governancecode Woningcorporaties. Onze interne richtlijnen zijn in 2011 Governance proof. Medio 2011 is een volledig nieuwe Raad van Toezicht benoemd. De benoemingstermijn is teruggebracht tot maximaal acht jaar. De Raad van Toezicht wordt nadrukkelijker geïnformeerd en betrokken bij Investeringsbesluiten ten aanzien van projectontwikkeling. Ons ondernemingsplan is gebaseerd op de Maatschappelijke Visitatie van In 2014 laten we ons weer visiteren. In 2011 ondertekenen we een samenwerkingsovereenkomst met de Huurdersvereniging waarin de rollen, taken en bevoegdheden worden vastgelegd. In 2011 wordt de nieuwe Woonvisie met prestatieafspraken met de gemeente ondertekend. We gaan actief samenwerken met collegawoningcorporaties als het bundelen van krachten op specifieke beleidsterreinen meerwaarde biedt. Met de Huurdersvereniging organiseren we jaarlijks een voorjaars- en najaarsvergadering waarin we o.a. ons beleid, de jaarstukken, werkplannen en begroting toelichten. Daarnaast wordt periodiek informeel overlegd. In 2012 ronden we een interne oriëntatie op de meerwaarde van schaalvergroting af. Met onze partners werken we aan visies en plannen voor wonen, zorg en welzijn in de verschillende dorpen. We stellen een transparant inkoop- en aanbestedingsbeleid op. Ons ondernemingsplan vertalen we in werkplannen en afspraken met individuele medewerkers. Jaarlijks reserveren we 4% van de loonsom voor opleidingen. We gaan nadrukkelijker over onze activiteiten en plannen communiceren in ons nieuwe bewonersblad. Tweemaal per jaar informeren we de inwoners van de gemeente Drimmelen via het huis-aanhuis-blad t Carillon. Jaarlijks organiseren we een bijeenkomst met onze belanghouders over actuele thema s.

13

14 presteren naar financieel vermogen de opgave > Door de gewijzigde markt- en economische omstandigheden staan onze financiën onder druk. Ook is sprake van stevige overheidsheffingen en een terughoudend beleid ten aanzien van jaarlijkse huurverhogingen. Verkoop van huurwoningen is voor ons een belangrijke inkomstenbron om onze doelen te realiseren. De komende jaren gaan we stevig investeren in nieuwbouw en de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. Dit legt een fors beslag op de financiele middelen van de organisatie. We moeten scherp blijven sturen op de haalbaarheid van onze plannen, zonder onze maatschappelijke betekenis te verliezen. Het financiële rendement is, anders dan bij commerciële partijen, voor ons niet leidend. Voorwaarde is dat onze continuïteit gewaarborgd blijft. Voor de financierbaarheid van onze plannen dienen we te sturen op positieve operationele kasstromen. Vooral projectontwikkeling is dynamisch en kent een jarenlange doorloop. We monitoren daarom voortdurend de ontwikkeling van onze financiële positie en kasstromen, waardoor we zicht houden op de effecten van beleidswijzigingen. dit gaan we doen > Onze (financiële) toetsingskaders baseren we op de visies en normeringen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De solvabiliteit op basis van actuele waarde dient minimaal 20% te zijn. Onze operationele kasstromen moeten over een periode van 5 jaar positief zijn. We sturen op onze bedrijfslasten via benchmarks en deze zitten maximaal op het niveau van vergelijkbare corporaties. We formuleren jaarlijks op basis van actuele bedrijfsgegevens per type vastgoed minimale rendementseisen waarop we onze projectinvesteringen beoordelen. We onderscheiden sociale huur, vrije sector-huur, goedkope koop, duurdere koop en maatschappelijk en commercieel vastgoed. Onze strategische opgaven zijn vertaald in meetbare prestaties. Vanaf 2011 rapporteren we aan de Raad van Toezicht op basis van de Balanced Scorecard over de resultaten en risico s en beheersmaatregelen.

15

16 Woningstichting Volksbelang Bezoekadres Middelmeede BZ Made Postadres Postbus AB Made Telefoon

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Verkorte versie. wonen doen we samen

Verkorte versie. wonen doen we samen Verkorte versie ondernemingsplan Jaarverslag 2012013-2017 wonen doen we samen Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 TOTSTANDKOMING...4 3 WIE ZIJN WIJ...5 3.1 Onze missie...5 3.2 Onze visie: Wonen doen we samen...5

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

inform special Ruimte geven en samen leven

inform special Ruimte geven en samen leven inform special Ruimte geven en samen leven Ondernemingsplan WSP 2013-2017 Het ondernemingsplan 2013-2017 van Woningstichting Putten Ruimte geven en samen leven Ruimte geven en samen leven is de titel van

Nadere informatie

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan 2016-2019 woningstichting Het Grootslag Wat is werkelijk van waarde? Inleiding De afgelopen jaren ging de corporatiesector een richting op die in tegenspraak

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Drimmelen

Woonvisie gemeente Drimmelen Woonvisie gemeente Drimmelen Deel 2 informatieverstrekking 15 sept. 2011 Opzet bijeenkomst Korte beschrijving vorige informatieronde Nieuwe informatie over gedane onderzoeken: Onderzoek senioren Onderzoek

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Ruimte maken om thuis te geven

Ruimte maken om thuis te geven Ruimte maken om thuis te geven samenvatting Ondernemingsplan woondiensten Aarwoude 2012-2015 Ruimte maken om thuis te geven De kubus is een ruimtelijke puzzel die opgelost kan worden door de juiste keuzes

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Inleiding Als voorbereiding van haar strategisch plan 2015-2017 heeft Woontij een vragenlijst opgesteld waarmee input wordt gevraagd voor de te kiezen

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Goed wonen = samen doen!

Goed wonen = samen doen! Goed wonen = samen doen! Beleidsplan Tablis Wonen 2016 2019 Participatiemaatschappij In Nederland leven we steeds meer in een participatiemaatschappij. We maken steeds meer gebruik van elkaars sterke punten

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E

WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E WONEN IN BEWEGING I N F O R M A T I E B R O C H U R E Wonen in beweging De CWS is een woningcorporatie in beweging. Een professionele, klantgerichte organisatie die staat voor goed wonen in een aantrekkelijke

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

RWS Jaarplan

RWS Jaarplan RWS Jaarplan 2012-2013 Het jaarplan 2012-2013 vloeit voort uit het Ondernemingsplan 2012-2016. Het is een concrete uitwerking van wat we in 2013 doen om de lange termijn doelen van het ondernemingsplan

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Programma 20.00 Welkom 20.05 Inleidingen Gevolgen Woningwet voor wonen in Valkenswaard Woningmarktontwikkelingen Valkenswaard Resultaten Woningbelang

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D2 02.11.2015 0035 Tf(V(Ce Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Behandeld door: mevrouw C. Geenen-ter Hoeven Kenmerk:

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

Ondernemingsplan Beter Wonen Ammerstol Bijzonder door gewoon te zijn.

Ondernemingsplan Beter Wonen Ammerstol Bijzonder door gewoon te zijn. Ondernemingsplan Beter Wonen Ammerstol 2014-2020 Bijzonder door gewoon te zijn. In 2014 heeft het bestuur van Beter Wonen besloten om een ondernemingsplan tot het jaar 2020 op te stellen. In een aantal

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Woningbezit per gemeente 140

Woningbezit per gemeente 140 Betaalbaarheid en in Fryslân 2016 HUURKLASSE Aantal 403,06 403,07 en 576,87 576,88 en 618,24 8,7 65 HUURPRIJS IN NIEUWBOUW Investering (x miljoen ) Woningbezit per gemeente 140 Schiermonnikoog WONINGVERBETERINGEN

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid.

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid. Jaarverslag 2018 Inhoud Voorwoord SAMENVATTING JAARVERSLAG 2018 WONEN MIDDEN-DELFLAND Voorwoord Beleid Maatschappelijke verantwoording 03 05 06 Wij zijn een lokaal verankerde corporatie met een scherpe

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

WOONLASTENAGENDA 2015. BrabantWonen

WOONLASTENAGENDA 2015. BrabantWonen WOONLASTENAGENDA 2015 BrabantWonen ALGEMENE INLEIDING BrabantWonen, Kleine Meierij, Zayaz, gemeente s-hertogenbosch en het Stedelijk Huurdersplatform (SHP) hebben in 2014 het Woonlastenakkoord gesloten.

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 DENK MEE MET MITROS Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 Mitros heeft een plan opgesteld met doelstellingen voor de periode 2010-2030. In dit plan staat wat Mitros de komende twintig jaar

Nadere informatie

Profielschets Manager Bedrijfsvoering Woningstichting Putten

Profielschets Manager Bedrijfsvoering Woningstichting Putten Profielschets Manager Bedrijfsvoering Woningstichting Putten ERLY the consulting company Datum: juli 2018 Adviseur: drs. Tristan Vos Woningstichting Putten Woningstichting Putten is de belangrijkste sociale

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2015 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen KOERS 1. Inleiding: samen meer betekenen Samen kunnen we meer doen voor bewoners. Daarom fuseren Woonstichting Etten- Leur en AlleeWonen. Beide corporaties zetten zich afzonderlijk al met hart, ziel en

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan van Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2013 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund.

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. 1. Klantrelatie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. meer persoonlijke aandacht en maatwerk in onze dienstverlening.

Nadere informatie

koers op 2015 MENSEN WONEN WIJKEN

koers op 2015 MENSEN WONEN WIJKEN koers op 2015 MENSEN WONEN WIJKEN Ondernemingsplan 2011-2015 1 2 Ondernemingsplan 2011-2015 koers op 2015 MENSEN WONEN WIJKEN koers op 2015 Anno 2010 is het een uitdaging om een nieuw ondernemingsplan

Nadere informatie

Startnotitie woonvisie Wassenaar

Startnotitie woonvisie Wassenaar Startnotitie woonvisie 2014-2020 Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 18 september 2013 S. Bueving 1.1 24 september 2013 S. Bueving 1.2. Communicatieparagraaf 8 oktober 2013 S. Bueving

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013

Midden in Rhenen! Jaarbericht Rhenense Woningstichting 2013 Midden in Rhenen! Terugblik Het jaar 2013 was voor de Rhenense Woningstichting (RWs) een bijzonder jaar. Ondanks de onzekere financiële- en marktomstandigheden zijn we erin geslaagd om de voorgenomen investeringen

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Recensie Stichting de Woonmensen/SJA (woningcorporatie) werkt

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2016

Prestatie-/jaarafspraken 2016 Prestatie-/jaarafspraken 2016 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de gemeente

Nadere informatie

Ondernemingsplan jaar lokale kracht!

Ondernemingsplan jaar lokale kracht! Ondernemingsplan 2016-2020 100 jaar lokale kracht! Stichting Beter Wonen September 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1 Inleiding 2 2 In- en externe analyse 3 2.1 Extern 3 Economie 3 Politiek 3 Maatschappij

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Onze Wijk, Onze Woning, Uw T(Huis) Ondernemingsplan

Onze Wijk, Onze Woning, Uw T(Huis) Ondernemingsplan Onze Wijk, Onze Woning, Uw T(Huis) Ondernemingsplan 2018 2022 Inhoud 1 Onze Woning... 3 2 Missie, visie en kernwaarden... 3 3 Nieuw ondernemingsplan... 4 4 De randvoorwaarden... 5 5 Sterkte-zwakte-analyse...

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Beste netwerkpartner,

Beste netwerkpartner, Beste netwerkpartner, Vorig jaar, op 17 november tijdens onze belanghoudersbijeenkomst, spraken wij met u over de koers van Woningstichting Bergh. Centraal stonden de vragen of wij de juiste dingen doen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

Welkom. Stakeholdersdag. 27 mei 2015

Welkom. Stakeholdersdag. 27 mei 2015 Welkom Stakeholdersdag 27 mei 2015 Programma 12.45 uur Opening & voorstellen dagvoorzitter (Andries Greiner) door Truus Sweringa (directeur-bestuurder OFW) Terugblik Stakeholdersdag 2014 & Actualiteiten

Nadere informatie

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014 Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio Maart 2014 2 Preambule Gemeenten in de Stadsregio Amsterdam en de woningcorporaties, verenigd

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMSTERDAM

ACTIVITEITEN AMSTERDAM ACTIVITEITEN AMSTERDAM Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 1.476 2.368 14.337 593 18.774 Woningbezit naar huurprijscategorieën AMSTERDAM totaal

Nadere informatie

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Geme Sn ente ř oevord 'ng. 30 : 1 Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Aan Class nr. Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum Geme000339

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015 Back to the future Goed Wonen Special Woningwet 2015 De Woningwet 2015 geeft duidelijke spelregels voor de sociale huursector. In deze special van Goed Wonen leggen we uit wat er verandert, wat we als

Nadere informatie

SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor

SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor 2019-2022 Wij zijn woningcorporatie Het Gooi en Omstreken Wij verhuren op dit moment ruim 8.300 woningen in Hilversum, Blaricum, Laren, Wijdemeren, Gooise

Nadere informatie

Waar het echt om gaat!

Waar het echt om gaat! Waar het echt om gaat! Ondernemingsplan 2015-2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. De omgeving waarin we werken 4 2. Het huis dat we willen bouwen 6 2.1 Betaalbaar wonen 6 2.2 Wonen en zorg 7 2.3 Duurzaam

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ Voorwoord Voor u ligt het herijkte ondernemingsplan van SWZ. Dit is het antwoord op de vraag die we onszelf en onze belangrijkste stakeholder huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

Naar een woonvisie voor Waterland

Naar een woonvisie voor Waterland Naar een woonvisie voor Waterland Informatieavond Raad 29 oktober 2015 de ruyterkade 112 1011ab amsterdam www.rigo.nl OPZET 1. Welkom en opening door de wethouder 2. Naar een woonvisie voor Waterland 3.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 In 2016 heeft de gemeente Mook en Middelaar, woningcorporatie Destion en de huurdersraad van Destion prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2017

Nadere informatie

Rotterdam. Stook je rijk 2015. Monitoring Energiebesparing Huursector

Rotterdam. Stook je rijk 2015. Monitoring Energiebesparing Huursector Rotterdam Stook je rijk 2015 Monitoring Energiebesparing Huursector 9-10-2015 Inhoud Nieuwe Woningwet per 1 juli 2015 Doelstellingen landelijke Energieakkoord Stand van Zaken in Nederland Rotterdamse doelstellingen

Nadere informatie

Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang

Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang Toezicht vanuit betrokkenheid en nabijheid Het waarborgen van de volkshuisvestelijke inzet in de gemeenschap van Volendam

Nadere informatie

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Woonvisie Regio Eindhoven Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Actieprogramma 2013 1 Inleiding Op 28 juni 2012 heeft de Regioraad de Regionale Woonvisie 2012-2015 vastgesteld.

Nadere informatie

Minder middelen, meer ambitie

Minder middelen, meer ambitie Inleiding Bij Woonstad Rotterdam kunnen Rotterdammers terecht voor betaalbare huur- en koopwoningen, die staan in wijken waar zij zich thuis voelen. Meer dan 50.000 huishoudens en bedrijven vinden onderdak

Nadere informatie

Activiteiten Amersfoort

Activiteiten Amersfoort Activiteiten Amersfoort Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 5.561 3.553 3.088 600 12.802 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit

Nadere informatie

PFM PFM Wonen 2016

PFM PFM Wonen 2016 PFM 2016 PFM Wonen 2016 Actualisering PFM Wonen Oss Verkenning, raadspodium Oss, maart 2017 PFM 2016 Wat is PFM? Ontwikkelingen 2010-2016 Woonwensonderzoek 2015 Eerste contouren Pfm 2016 PFM 2016 Wat is

Nadere informatie

Koers Uw huis, uw thuis! Onze missie. Onze kernwaarden. Voor wie? Ons werkgebied. Aantal woningen. Aantal bewoners

Koers Uw huis, uw thuis! Onze missie. Onze kernwaarden. Voor wie? Ons werkgebied. Aantal woningen. Aantal bewoners Koers 2018-2022 Uw huis, uw thuis! Onze missie Ieder mens heeft behoefte aan een veilige basis om in te wonen en een vertrouwde omgeving om in te leven. Daarom werken we met passie voor Barneveld en hart

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE RAAD

MEDEDELING AAN DE RAAD MEDEDELING AAN DE RAAD Aan: In afschrift aan: Van: Datum: Onderwerp: Registratienr.: Zaaknr.: Bijlage(n): De gemeenteraad De buitengewone leden van de gemeenteraad Wethouder G.J.W. Toonen 14 augustus 2013

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2016. Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar

Beleidsplan 2012-2016. Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar Beleidsplan 2012-2016 Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar Colofon Beleidsplan 2012-2016 Woningstichting Sint Antonius van Padua Eindredactie Woningstichting Sint Antonius van Padua Realisatie Nestas communicatie,

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2014 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

Prestatieafspraken Bloemendaal 2018

Prestatieafspraken Bloemendaal 2018 Prestatieafspraken Bloemendaal Gemeente Bloemendaal, Brederode Wonen, Pré Wonen, Huurdersvereniging Brederode, Bewonerskern Pré Wonen Samen aan de slag voor meer betaalbare en duurzame woningen en prettig

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Visitatie. Omnia Wonen 2012. Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen

Visitatie. Omnia Wonen 2012. Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen Visitatie Omnia Wonen 2012 Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen Landelijke, regionale en lokale opgaven Belanghebbenden Vermogen en effiency Governance DIT IS EEN UITGAVE

Nadere informatie

Passie voor Barneveld

Passie voor Barneveld Passie voor Barneveld Activiteiten 2016 ontvouwd Dit hebben we gedaan in 2015 Wij zijn trots op wat wij in het tweede jaar van de nieuwe beleidsperiode met onze medewerkers en samenwerkingspartners bereikten.

Nadere informatie

Koersplan Woningbouwvereniging Poortugaal. OP HOOF D L I JN EN OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING

Koersplan Woningbouwvereniging Poortugaal.  OP HOOF D L I JN EN OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING Koersplan 2017-2020 OP HOOF D L I JN EN Woningbouwvereniging Poortugaal www.wbvpoortugaal.nl OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING Wij bieden betaalbare huurwoningen met een passende kwaliteit. We

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 HUURDERSVERENIGING "CROMSTRIJEN" Postbus 7304 3280AC Numansdorp. telefoon: 0186-655205 Internet: www.huurdersverenigingcromstrijen.nl E-mail: hvcromstrijen@kpnmail.nl Nieuwsbrief december 2017 Geachte

Nadere informatie