Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF nummer 4, 28 januari 2014 Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen Waarom ontvangt u deze nieuwsbrief? Omdat Museumgroep Leiden, BplusC en Kunstgebouw samen met lokale culturele instellingen met èn voor de scholen in dertien gemeenten in Holland Rijnland een nieuw, samenhangend en verdiepend programma cultuureducatie ontwikkelen. In dit nummer leest u meer over De resultaten van Cultuureducatie met kwaliteit in Holland Rijnland in 2013 Voorhoede en klankbordscholen in 2014 Professionalisering en deskundigheidsbevordering De eindconferentie van Cultuur in de Spiegel

2 Resultaten van Cultuureducatie met kwaliteit in 2013 Opzet In 2013, het eerste jaar van de deelregeling Cultuureducatie met kwaliteit, werkten 23 basisscholen en 3 overkoepelende culturele instellingen in de regio Holland Rijnland aan een referentiekader cultuureducatie. Dit is een richtinggevend, inhoudelijk overzicht van de kennis, vaardigheden en attituden (competenties) die we de leerlingen in hun culturele loopbaan willen meegeven. Het kader dient als basis voor de doorlopende leerlijnen cultuureducatie die we in 2014 ontwikkelen om uiteindelijk tot één samenhangend programma voor cultuureducatie te komen. Het referentiekader is ontwikkeld via de werkwijze van de drietrapsraket, opgebouwd uit een voorhoede, een klankbord en een peloton. De voorhoede bestaat uit 6 basisscholen, Museumgroep Leiden, Kunstgebouw en BplusC. Samen werkten zij aan het vormgeven van het referentiekader. Het klankbord bestaat uit 17 basisscholen en de achterban van de drie genoemde culturele instellingen. Zij gaven feedback op de door de voorhoede ontwikkelde ideeën. Het peloton bestaat uit de overige basisscholen en culturele instellingen die automatisch meegaan in het veranderingsproces zoals ingezet door voorhoede en klankbord. Uitgangspunt Om tot een referentiekader te komen hebben de voorhoede en het klankbord eerst vastgesteld wat de waarde van cultuureducatie is. Cultuureducatie ontwikkelt het cultureel zelfbewustzijn. Door cultuureducatie leren kinderen een eigen betekenis te geven aan cultuur Cultuureducatie draagt bij aan de culturele bagage van kinderen, hoort bij de totale opvoeding van kind tot volwassene en is daarmee van belang voor de algemene ontwikkeling Cultuureducatie draagt bij aan een open en ruime blik waarmee kinderen leren kijken naar zichzelf, de ander en hun omgeving. Daarmee worden kinderen zich bewust van hun eigen cultuur, andermans cultuur en het samen vormgeven aan cultuur. Kinderen leren begrip te krijgen voor verschillen, leren verschillen te respecteren, te waarderen en er op eigen wijze mee om te gaan Cultuureducatie draagt bij aan de ontwikkeling van vaardigheden als: waarnemen, verbeelden en conceptueel en analytisch denken. Kinderen worden aangesproken op hun creatieve, emotionele en verbeeldingskant en leren zich daarin te uiten. Dat kan kinderen eigenwaarde geven, draagt bij aan zelfontplooiing, zelfstandigheid en aan verbondenheid met de leefomgeving.

3 Referentiekader cultuureducatie Om inzicht te krijgen in de competenties die de scholen bij hun leerlingen willen ontwikkelen, hebben wij een overzicht gemaakt van 52 competenties uit verschillende theorieën en visies. Deze zijn afkomstig van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), C-zicht, 21th century skills, Cultuur in de Spiegel, Sleutelcompetenties, Meervoudige Intelligentie en Adaptief Onderwijs. De hoogst gewaardeerde competenties van de voorhoede en het klankbord hebben wij voor het referentiekader samengevoegd in een overzicht van ontwikkelgebieden. Direct van toepassing op cultuureducatie is de culturele ontwikkeling van kinderen. De bijpassende competenties hebben we onderverdeeld in: Creatief vermogen Cultureel zelfbewustzijn (culturele vaardigheden inclusief burgerschap, vermogen zich te presenteren, zorg voor en waardering van de leefomgeving) Reflectief vermogen (probleemoplossende vaardigheden, reflecteren op eigen handelen en leren, uitdrukken van eigen gedachten en gevoelens, respectvol en verantwoordelijk omgaan met elkaar) Receptief vermogen (beleven van kunst en cultuur) (Re)productief vermogen (vermogen zich te presenteren, produceren (creëren en vormgeven), uitdrukken van eigen gedachten en gevoelens) Deze competenties zijn uitgewerkt voor de leerjaren 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Deze uitwerking dient als basis voor het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen cultuureducatie in Indirect van toepassing op cultuureducatie zijn de sociale ontwikkeling van kinderen (sociale vaardigheden, probleemoplossende vaardigheden, communicatie en vermogen tot samenwerken) en de persoonlijke ontwikkeling (vermogen zelfstandig te werken en ontwikkelen van zelfvertrouwen). Deze ontwikkelingsgebieden vormen de context waarbinnen het referentiekader zich afspeelt. In 2014 kunnen scholen naast een aantal vaste basiscompetenties een selectie maken van competenties die zij voor hun eigen leerlingen belangrijk vinden. Hiermee ontwikkelen ze een schoolspecifiek referentiekader waarmee ze vervolgens een eigen doorlopende leerlijn kunnen vormgeven.

4 Professionalisering Behalve een referentiekader is er in 2013 een plan geschreven met de mogelijkheden voor professionalisering in de onderwijs- en cultuursector in onze regio. In het voorjaar van 2014 kunt u hier meer informatie over verwachten. Zie ook het artikel over professionalisering en deskundigheidsbevordering verderop in deze nieuwsbrief. Het afgelopen jaar hebben de scholen en culturele instellingen uit de voorhoede en het klankbord verschillende activiteiten, bijeenkomsten en conferenties bijgewoond om de actuele ontwikkelingen rond cultuureducatie op de voet te volgen. Er waren 2 startbijeenkomsten, 4 bijeenkomsten van de voorhoede en 2 bijeenkomsten van het klankbord. Daarnaast bezochten we onder andere een conferentie van Cultuureducatie met kwaliteit (13 juni), de Dag van cultuureducatie van het LKCA -Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst - (5 november), de onderzoeksconferentie Cultuureducatie en Cultuurparticipatie (25 november), de masterclass Cultuur in de Spiegel van Plein C (3 bijeenkomsten in het najaar), de netwerkbijeenkomsten van Kunstgebouw (21 maart en 19 september) en de provinciale conferentie georganiseerd door Kunstgebouw een plan en dan? (13 november). De toekomst In 2014 gaan we aan de slag met de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen cultuureducatie. Een doorlopende leerlijn beschrijft de volgorde waarin de leerstof is verdeeld over alle leerjaren. Door te werken met een doorlopende leerlijn ontstaat er inhoudelijke samenhang tussen activiteiten. Zowel tussen activiteiten die de school zelf organiseert als tussen activiteiten van culturele instellingen. Er wordt tegelijkertijd voortgebouwd op wat eerder is gedaan, waardoor het niet blijft bij een eerste kennismaking of een eenmalig project. Doordat een doorlopende leerlijn is opgenomen in het curriculum van een school, heeft cultuureducatie een structurele plaats in het lesprogramma van scholen.

5 Voorhoede en klankbordscholen in 2014 We zijn erg blij met het enthousiasme van de 27 scholen die zich tot op heden hebben aangemeld voor de voorhoede of het klankbord! In de voorhoede zijn nog scholen welkom. Deze groep is actief en intensief betrokken bij de te realiseren ontwikkelingen. In 2014 staat met name de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen en bijbehorende pilotprojecten centraal. Dit doen we in 5 bijeenkomsten van 2 uur op woensdagen. Ook zijn er enkele huiswerkopdrachten. Wilt u meedenken in de voorhoede? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Marijke van de Haterd, projectmanager educatie bij Museumgroep Leiden (marijke@museumgroep.nl of ). Scholen uit Lisse en Zoeterwoude worden in het bijzonder uitgenodigd om te reageren. Professionalisering en deskundigheidsbevordering: trainingen en cursussen voor scholen, culturele aanbieders en cultuurmakers Een van de pijlers van de deelregeling Cultuureducatie met kwaliteit is dat scholen èn cultuuraanbieders doelbewuster leren nadenken over cultuureducatie, hun visie en ambities formuleren en meer inzicht krijgen in het eigen handelen. Daartoe hebben Museumgroep Leiden, BplusC en Kunstgebouw een opzet gemaakt met trainingen en cursussen ten behoeve van het onderwijs en het culturele veld. Scholen uit de voorhoede werken gedurende vijf bijeenkomsten stapsgewijs aan de visieontwikkeling. Door deze ervaring terug te koppelen aan de respectievelijke schoolteams wordt de ontstane visie gedeeld. De klankbordscholen reflecteren op de visie van de voorhoedescholen. Daarmee wordt voor de deelnemers van beide groepen gewerkt aan de professionalisering van cultuureducatie.

6 Ook voor scholen en culturele instellingen die niet actief betrokken zijn in de voorhoede of het klankbord bestaat de mogelijkheid tot professionalisering. Dat kan in de vorm van verschillende trainingen en bijeenkomsten. Voor onderwijs èn culturele instellingen: Een bijeenkomst Visie op cultuureducatie; doel van deze bijeenkomst is om de deelnemers een goed beeld te geven van cultuureducatie in het primair onderwijs en hen bewust te laten nadenken over de inhoudelijke invulling daarvan op school in samenhang met de andere leergebieden of in de culturele instelling ICC- cursussen, netwerkbijeenkomsten en verdiepingsbijeenkomsten voor ICC-ers. Voor het onderwijs: De Cultuurloper: een professionaliseringstraject voor scholen dat bestaat uit de volgende stappen: intake, assessment en ambitiegesprek met directie en ICC-er. Vervolgens één of twee teambijeenkomst(en) op school waarbij ambities omgezet worden in activiteiten, dieper wordt ingegaan op samenwerking met de culturele omgeving, of goed onder de loep wordt genomen wat er al gebeurt op school. De school maakt zelf een keuze uit de onderwerpen voor deze teambijeenkomst(en) Versterking van individuele competenties voor leerkrachten, bijvoorbeeld met tips & tools om meer uit bestaande programma s van culturele instellingen te halen, of de invulling van de eigen lessen onder de loep te nemen. Voor culturele instellingen: Cursus Cultuur op maat met als doel het ontwikkelen van een educatieve visie en betere aansluiting van het educatieve aanbod op de onderwijspraktijk Cursus Kies voor Klasse(n): hoe zie je als culturele instelling educatie op langere termijn? Cursus Van Idee tot Product waarin culturele instellingen worden gecoacht op het ontwikkelen en realiseren van cultuureducatief materiaal voor het onderwijs. 20 maart: Eindconferentie Cultuur in de Spiegel Op donderdag 20 maart 2014 sluiten de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) het onderzoekstraject Cultuur in de Spiegel af met een eindconferentie. Het meerjarig onderzoek heeft als doel om scholen handvatten te bieden in het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. Tijdens de conferentie worden de eindresultaten hiervan aan het grote publiek gepresenteerd! De dag biedt een gevarieerd programma met plenaire lezingen van onder andere Barend van Heusden en daarnaast worden er workshops verzorgd door de pilot-scholen, adviseurs van Cultuur in de Spiegel, onderzoekers van de RuG en leerplanontwikkelaars van SLO. Een zeer gevarieerd programma dus, met als doelgroep ICC-ers, schoolleiders, leraren van cultuurgerelateerde vakken en lerarenopleiders. Daarnaast zijn ook culturele instellingen, beleidsmakers en vertegenwoordigers van kenniscentra welkom op de conferentie. De conferentie vindt plaats in de Buitensociëteit in Zwolle en is geheel gratis voor deelnemers. Voor meer informatie en voor aanmelding verwijzen wij u naar de website Deze nieuwsbrief is geschreven en samengesteld door Marijke van de Haterd, projectmanager educatie Museumgroep Leiden, Verolique Jacobse, hoofd informeren en netwerken Kunstgebouw, Vivian Treurniet, algemeen coördinator onderwijs BplusC, en Fredt Moers, cultuurnetwerker Holland Rijnland. Verzending: Secretariaat Sociale Agenda Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Eerdere nieuwsbrieven verschenen in januari, juni en oktober De volgende nieuwsbrief verschijnt in juni 2014.

7 Disclaimer U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw gegevens zijn opgenomen in de databestanden van Museumgroep Leiden, Kunstgebouw en/of BplusC. Als deze nieuwsbrief niet voor u is bestemd maar voor een collega, wilt u deze mail dan doorsturen en de juiste gegevens mailen naar secretariaatsocialeagenda@hollandrijnland.net. U kunt dit adres ook gebruiken als u of uw school onverhoopt geen prijs stelt op toezending.

Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen

Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen NIEUWSBRIEF, nummer 2, 28 juni 2013 Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen Waarom ontvangt u deze nieuwsbrief? Omdat Museumgroep Leiden, BplusC en Kunstgebouw samen met lokale

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij

Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij Fianne Konings en Marjo Berendsen over Culturele instellingen en een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs door Jacolien de Nooij De publicatie van Fianne Konings, Culturele instellingen en een doorlopende

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

Projectplan Cultuureducatie met Kwaliteit Holland Rijnland

Projectplan Cultuureducatie met Kwaliteit Holland Rijnland Projectplan Cultuureducatie met Kwaliteit Holland Rijnland 2017 2020 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Samenvatting 3 Hoofdstuk 2 Inleiding 4 Hoofdstuk 3 Reflectie op de stand van zaken Cultuureducatie met Kwaliteit

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID Aanleiding: Scholen in de regio hebben geen behoefte aan een verruiming van het aanbod, maar aan het inzichtelijk maken van het aanbod en de keuzemogelijkheden,

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

De Blauwe Schuit Onderwijs, gemaakt als onderdeel van het project Cultuleren.

De Blauwe Schuit Onderwijs, gemaakt als onderdeel van het project Cultuleren. Welkom bij CULTUURspoor, een instrument om in 5 stappen cultuurbeleid te maken. De uitkomst van deze handleiding leidt tot een kader waarmee je als school keuzes maakt uit het culturele aanbod. Zo heb

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs,

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs, B en W nummer 15.0439; besluit d.d. 19 5 2015 Onderwerp Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, 1 juni 2015 Besluiten: 1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje KEK! staat voor Kultueredukaasje mei kwaliteit. Dat is de verzamelnaam

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje Inspiratiecursus voor leerkrachten uit het primair onderwijs. Ontdek in

Nadere informatie

Nieuwe ogen. kijken naar De Cultuur Loper. } auteur Ria Timmermans, KPC Groep

Nieuwe ogen. kijken naar De Cultuur Loper. } auteur Ria Timmermans, KPC Groep nieuwe ogen Hoe kijken scholen, aanbieders en gemeenten die niet met De Cultuur Loper werken naar de effecten van het programma? Eind 2016, begin 2017 hebben niet-deelnemers een blik geworpen op wat De

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be 1. Stavaza van CIS Nederland 2. Emiel Copini (14-18jaar) en Theisje van Dorsten (4-10 jaar) 3. Astrid Rass

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school.

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie ICC 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling van Cultuureducatie met

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Cultuur in de Spiegel

Cultuur in de Spiegel Cultuur in de Spiegel zelfstudie Wat is de betekenis van Kunst Wat is de kracht van verbeelding Wat is cultureel zelfbewustzijn Wat is de functie van Kunst Wat is blending Aanleiding voor onderzoek Cultuur

Nadere informatie

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken.

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie aanbieders/culturele instellingen 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be - Barend geeft een stavaza van CIS Nederland - Emiel Copini (10-14 jaar) - Theisje van Dorsten (4-10 jaar)

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cultuureducatie met Kwaliteit Goeree-Overflakkee

Nieuwsbrief Cultuureducatie met Kwaliteit Goeree-Overflakkee Nieuwsbrief Cultuureducatie met Kwaliteit Goeree-Overflakkee Voorwoord wethouder de Jong Gemeente Goeree-Overflakkee Kunstgebouw Fonds voor Cultuurparticipatie Ervaringen op jonge leeftijd bepalen de wijze

Nadere informatie

AB/ De I Cultuur. 3zos> 1. we 44 W. Loper. Betere cuüuureducatie voor Brabantse \eerhngen

AB/ De I Cultuur. 3zos> 1. we 44 W. Loper. Betere cuüuureducatie voor Brabantse \eerhngen k De I Cultuur Loper we 44 W 5 nu 3zos> 1 Betere cuüuureducatie voor Brabantse \eerhngen AB/019785 Bereik 'De Cultuur Loper helpt scholen hun ambitie met betrekkingtot cultuureducatie te te formulerenen

Nadere informatie

Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR

Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

CULTUUR in de Spiegel

CULTUUR in de Spiegel CULTUUR in de Spiegel icc keuzemodule INHOUD PAGINA Korte toelichting 3 Lesschema bijeenkomst 1 voor trainer 4 Lesschema bijeenkomst 2 voor trainer 6 Bijlage 1 bijeenkomst 1: Creatieve starter Science

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in cultuureducatie in Amsterdam de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 29 november 2016

NIEUWSBRIEF 29 november 2016 BELANGRIJKE DATA 8 december 2016 Conferentie CmK in Den Bosch, www.cultuurparticpatie.nl iedereen 14 december 2016 intervisie educatief medewerkers 11 januari 2017 intervisie educatief medewerkers 11 januari

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

ICC-CURSUSSEN EN -MODULES

ICC-CURSUSSEN EN -MODULES ICC-CURSUSSEN EN -MODULES IN DRENTHE Cultuurcoördinator worden of je als ICC-er verder verdiepen in cultuureducatie? Lees alles over de mogelijkheden voor (bij-)scholing! Cursus Interne Cultuurcoördinator

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs PO De Impuls muziekonderwijs Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK)

Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs PO De Impuls muziekonderwijs Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) Arnhem, 20 januari 2016 Kenmerk, PAS/b Betreft: aanmelding deelname aan regelingen cultuureducatie Svp reageren vóór 5 februari 2016 via info@stichtingpas.nl. Beste schooldirecteuren PO en icc ers, Op

Nadere informatie

Eerste tussentijdse effectevaluatie

Eerste tussentijdse effectevaluatie Eerste tussentijdse effectevaluatie In Noord-Brabant namen in 2013 en 2014 85 basisscholen en 3 middelbare scholen uit 27 gemeenten deel aan De Cultuur Loper. De Cultuur Loper helpt scholen om vanuit hun

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

PostHBO CultuurBegeleider

PostHBO CultuurBegeleider PostHBO CultuurBegeleider Vervolg op ICC en CQ / ICQ; Functiemix: 2014: 40% LB schaal; Doorlopende lijn professionalisering leraren: bachelor Post HBO master Verbinding kunst- en cultuurinstellingen en

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Nulmeting CmK Totaal aantal vragen: 12

Nulmeting CmK Totaal aantal vragen: 12 TOPHES 12/12/2018 Nulmeting CmK 3.0 1819 Totaal aantal vragen: 12 De meeste juiste antwoorden: #2 Minste Juiste antwoorden: #3 1. Wat is een doel van CultuurEducatiemetKwaliteit? 0/9 A Kinderen laten profiteren

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Kunstgebouw Inhoudelijke verantwoording 2014

Kunstgebouw Inhoudelijke verantwoording 2014 Kunstgebouw Inhoudelijke verantwoording 2014 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Inhoudelijke verantwoording 2014 1. Inleiding Kunstgebouw heeft een goed jaar achter de rug,

Nadere informatie

Zoals het klokje thuis tikt...

Zoals het klokje thuis tikt... Zoals het klokje thuis tikt... Cultuur Basis INHOUDSOPGAVE Het project 3 Inhoudelijke uitgangspunten van onze projecten 4 Introductie Kunstdisciplines, leerlijnen en onderwerpen Referentiekader Cultuureducatie

Nadere informatie

Cultuur op school; een hele kunst

Cultuur op school; een hele kunst G:\Beleid & Regelingen\Beleid\Cultuur op school een hele kunst.doccultuur op school; een hele kunst - 1 - ONDERWIJSPR PR1MAIR Openbaar Primair Onderwijs Krimpenerwaard, Montfoort & Oudewater Cultuur op

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 CultuurPrimair 3.0 Artiance centrum voor de Kunsten / CultuurPrimair Alkmaar, Bergen, Graft de Rijp, Schermer

Jaarverslag 2014 CultuurPrimair 3.0 Artiance centrum voor de Kunsten / CultuurPrimair Alkmaar, Bergen, Graft de Rijp, Schermer Jaarverslag 2014 CultuurPrimair 3.0 Artiance centrum voor de Kunsten / CultuurPrimair Alkmaar, Bergen, Graft de Rijp, Schermer Penvoerder: Contactpersoon: Artiance centrum voor de Kunsten Canadaplein 3

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format In deze paragraaf wordt een format beschreven dat de Drentse basisscholen kunnen hanteren bij het aanvragen van subsidie Cultuureducatie met kwaliteit 2013-2016

Nadere informatie

Els De Smet, VSKO (2012)

Els De Smet, VSKO (2012) Els De Smet, VSKO (2012) els.desmet@vsko.be Ontwikkelingen in onderwijs m.b.t. erfgoededucatie Achtergrondinformatie m.b.t. het onderzoek CiS Het theoretisch kader van CiS Praktijkvoorbeeld door een CiS-bril

Nadere informatie

Reactieformulier tussenproduct Curriculum.nu Kunst en Cultuur reactie conceptvisie

Reactieformulier tussenproduct Curriculum.nu Kunst en Cultuur reactie conceptvisie Reactieformulier tussenproduct Curriculum.nu Kunst en Cultuur reactie conceptvisie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het

Nadere informatie

Negende bijeenkomst 08/04/15. Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland Rijnland

Negende bijeenkomst 08/04/15. Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland Rijnland Negende bijeenkomst 08/04/15 insp irat i uitwi sselin g e ie t a rm info Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland Rijnland Verslag van de negende bijeenkomst van het Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten 21 mei 2014 Op 21 mei 2014 organiseerde de MoccaAcademie de zesde netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF Uitgewerkt door: Thijs Oud kunst- en cultuurcoördinator Kunst & COO Langezwaag, juni 2011 KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF De opdracht voor Kunst & COO INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Interne. Coördinator. Cultuurdeducatie

Interne. Coördinator. Cultuurdeducatie Curriculum voor de cursus Interne Coördinator Cultuurdeducatie Voorwoord 1 Algemeen 2 Praktische gegevens 2.1 het programma 2.2 organisatie van de cursus 3 Beschrijving van de cursus 3.Enkele uitgangspunten

Nadere informatie

Scholing en evenementen

Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2018-2019 Beste collega, Met gepaste trots presenteren wij het scholingsaanbod van de Collage Academie 2018-2019. Professionalisering is belangrijk als je op school stappen

Nadere informatie

Om te beginnen. Waarom dit boek?

Om te beginnen. Waarom dit boek? Om te beginnen Waarom dit boek? Leraren in alle onderwijssectoren zijn continu bezig om hun werk onderwijs verzorgen op de best mogelijke manier te doen. Ze hebben hart voor hun leerlingen, hun vak, hun

Nadere informatie

Cultuuronderwijs: kwaliteit door kennis

Cultuuronderwijs: kwaliteit door kennis faculteit der letteren cultuur in de spiegel prof.dr.b.p. (Barend) van Heusden Oude Boteringestraat 23 9712 GC Groningen E b.p.van.heusden@rug.nl T 050 363 6018 Contactpersoon M.C.H.(Hadewijch) de Jong

Nadere informatie

DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS

DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS DE LANGE LEERLIJNEN ZIJN GEBASEERD OP 7 COMPETENTIES WAARNEMEN (Wij maken onderscheid tussen waarnemen in receptieve zin en waarnemen in actieve zin)* Waarnemen op een receptieve

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Een onderzoek in kader van de opleiding Bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs Departement Onderwijs en Pedagogie Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Kenniscentrum Urban Coaching

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor?

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Identiteit: wat drijft ons in ons werk? Op onze school is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. De Franciscusschool is een Katholieke basisschool, een school

Nadere informatie

De Cultuur Loper op basisschool Sint Petrus in Boxtel

De Cultuur Loper op basisschool Sint Petrus in Boxtel De Cultuur Loper op basisschool Sint Petrus in Boxtel Als onderdeel van de monitoring van De Cultuur Loper heeft KPC Groep in 2015 met 4 voorloperscholen gesprekken gevoerd. De 4 gespreksverslagen vertellen

Nadere informatie

Creativiteit VAK!!! Drama Gedragen door de leerkrachten. Weerbaarheid. (college theater)

Creativiteit VAK!!! Drama Gedragen door de leerkrachten. Weerbaarheid. (college theater) 1. Creativiteit VAK!!! Drama Gedragen door de leerkrachten Weerbaarheid (college theater) - Podium talentontw. - Gezamenlijk invullen van Shp op hen zen ( zie nr. 6 Elly ronde 1) (young ones) - Bewust

Nadere informatie

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst Leraar Schoolleider Bestuurder Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst.

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS

SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS INLEIDING De ICC cursus richt zich op de aanstaande cultuurcoördinator (ICC). ICC er is geen functie binnen het primair onderwijs maar kan worden aangemerkt als een leerkracht

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs

Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken in het basisonderwijs 2 Inleiding Beweging, sociale omgang en kunstzinnig werken zijn naast het onderwijs in taal en rekenen belangrijk in het lesaanbod.

Nadere informatie

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging Schoolplan 2015-2019 Inhoud: Verantwoording Motto, missie, visie, overtuigingen Doelen Samenvatting strategisch beleid van de vereniging 21 e eeuwse vaardigheden Schematische weergave van de vier komende

Nadere informatie

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatie van de stand van cultuurbeleid in het basisonderwijs van West-Friesland voor het project Cultuleren 2017-2020. Stap 1 van 12 8%

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar 2014-2015 Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs?

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang 2012-2013 1 Opleiding 2012-2013 Met de opleiding COmmunity Arts Learning Lab (CALL) leer je het terrein van de Community Arts te verdiepen

Nadere informatie

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Inhoud Welkom Doelen Profielschetsen Materialen Bijlagen Met het Solly Systeem worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld

Nadere informatie

Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR

Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

REFLECTEREN OP MULTICULTURALITEIT (60 MIN)

REFLECTEREN OP MULTICULTURALITEIT (60 MIN) 1 REFLECTEREN OP MULTICULTURALITEIT (60 MIN) INVULLING DEELSESSIE 11.45 12.45 Deelsessie ronde B programma II 15.00 16.00 Deelsessies ronde B programma I Kennismaking Projectuitleg Situaties opdracht Discussie

Nadere informatie

Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding

Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding Onderzoekende houding Samenwerking Academische Opleidingsschool De Sprankel en Viaa Kenniskring Vormend onderwijs. Werkplaats Onderzoekende houding

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

Kerndoelen speciaal onderwijs (so)

Kerndoelen speciaal onderwijs (so) Voor het onderwijs Algemene informatie over het speciaal onderwijs Kinderen die het reguliere onderwijs niet kunnen volgen, kunnen terecht in het speciaal onderwijs of het speciaal basisonderwijs (sbo).

Nadere informatie

Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum:

Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum: Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie 2016-2017 (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum: 26-5-2017 Naam: Ingevuld door Britt Vereijken voor Danique van Hassel. Gericht

Nadere informatie

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder)

Projectplan. Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski en dhr. C. van Herkhuizen(penvoerder) Projectplan Titel van het project: Naam van de lokale projectleiders: Betrokken partijen binnen het project: Cultuur als middel om onderwijs en omgeving te verbinden Mw. N. Remerie, P. Holland, M. Jakubowski

Nadere informatie