DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS"

Transcriptie

1 DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS

2 DE LANGE LEERLIJNEN ZIJN GEBASEERD OP 7 COMPETENTIES

3 WAARNEMEN (Wij maken onderscheid tussen waarnemen in receptieve zin en waarnemen in actieve zin)* Waarnemen op een receptieve manier: Kinderen kijken naar anderen (professioneel of klasgenoot) die dansen. Gewaarworden is waarnemen op een actieve manier: Kinderen nemen op een lichamelijke manier dans waar; kinderen ervaren, ontdekken en exploreren. CREËREN Kinderen leren ervaringen, ideeën, gevoelens, situaties en gebeurtenissen in dans ( m.b.v. motorische vaardigheden) te uiten en vorm te geven. REFLECTEREN Kinderen leren te reflecteren op de manier waarop zijzelf en anderen dansen. Feedback geven en ontvangen. ANALYSEREN Kinderen maken kennis met de betekenis en beleving van dans in de eigen cultuur. Leren om op een analytische manier naar dans te kijken en de begrippen tijd kracht en ruimte te hanteren. SAMENWERKEN Kinderen leren verschillende samenwerkingsvormen hanteren in dans. Hierbij horen begrippen als: samen creëren, vertrouwen en respectvol omgaan met elkaar. ZELFSTANDIGHEID Kinderen kunnen in toenemende mate eigen keuzes maken in dans. Ze maken daarbij een ontwikkeling door van het uitvoeren van tot het creëren van eigen, eenvoudige dansstukken. PRESENTEREN (Ook bij deze competentie onderscheiden we twee vormen)** Presenteren als werkvorm: kinderen tonen hun dansstuk aan klasgenoten tijdens het creatieve proces en krijgen/geven feedback. Presenteren van dans als podiumkunst: kinderen tonen het gemaakte dansstuk aan een publiek

4 *Verantwoording: Dans is niet zozeer een kunstwerk als wel een kunstuiting. Wij zijn dan ook van mening dat het begrip Waarnemen bij dans breder geïnterpreteerd moet worden. Waarnemen doe je namelijk niet alleen met je ogen of oren. Dans waarnemen doe je met alle zintuigen, met heel je lichaam. Daarom maken wij een onderscheid tussen Waarnemen in receptieve zin en Gewaarworden in actieve zin. Onder waarnemen in receptieve zin valt het kijken naar dans van anderen. Bijvoorbeeld: kijken naar dansende medeleerlingen of kijken naar professionele dansers. Oog in oog komen te staan met dansers bij een theaterbezoek of kijken naar dans via media als internet, dvd. Onder gewaarworden in actieve zin verstaan wij het ervaren van dans. Zelf exploreren en ontdekken, bewust worden van het eigen lichaam en bewegingsmogelijkheden. Creëren is een volgende stap waaraan waarnemen/ervaren vooraf is gegaan. Bij creëren gaat het volgens ons om kinderen te leren, bewuste keuzes te maken uit de ervaringen die ze hebben opgedaan bij waarnemen. En deze eigen bewuste keuzes kunnen weer leiden tot het opdoen van nieuwe waarnemingen. Op deze wijze kunnen kinderen hun persoonlijke dansvocabulaire ontwikkelen waardoor ze steeds meer in staat zijn om hun verbeelding op een eigen manier vorm te geven in dans. **We onderscheiden 2 vormen van presenteren. Bij de ene vorm van presenteren gaat het om een gehanteerde werkvorm, die als functie heeft dat kinderen naar elkaar leren kijken en leren verwoorden wat ze zien. Dat kinderen leren elkaar feedback te geven en elkaar te inspireren. Bij de andere vorm van presenteren gaat het om het samenbrengen van al het geleerde dat tot uiting komt in een voorstelling die aan anderen getoond kan worden. De anderen kunnen in dit geval andere groepen zijn of hun ouders.

5 LANGE LEERLIJNEN

6 Vroege voorschoolse educatie Peuters Van 2 tot 4 jaar waarnemen creëren reflecteren analyseren Actief: Kinderen oefenen basale motorische vaardigheden m.b.t. voortbeweging. Kinderen ontwikkelen lichaamsbesef en leren verschillende delen van het lichaam op een gerichte manier te bewegen en te benoemen. Kinderen ontdekken hun eigen bewegingsmogelijkhed en en leren verbindingen te leggen tussen zichzelf, hun lijf en. Kinderen leren benoemen wat ze zien en wat ze lichamelijk ervaren. Kinderen ervaren dans en hun eigen dansende lichaam. groepen receptief actief creëren reflecteren analyseren 1 en 2 Kinderen kijken naar elkaar. Kinderen oefenen basale motorische vaardigheden m.b.t verschillende vormen van voortbeweging. Ook doen kinderen ervaringen op m.b.t verschillen in ruimtegebruik (op de plek, door de zaal) verschillen in tijd (langzaam, snel) en in kracht (spanning, ontspanning) De kinderen verkennen verschillende mogelijkheden om hun verbeelding in dans vorm te geven. Kinderen kunnen verwoorden wat ze hebben gezien en beleefd. Kinderen ervaren dat dans deel uitmaakt van de eigen leefwereld. 3 en 4 Kinderen kijken naar elkaar. Kinderen breiden hun motorische vaardigheden m.b.t voortbeweging uit. Kinderen ervaren verschillen m.b.t. tijd kracht en ruimte. En ervaren verschillende bewegingskwaliteiten. Door alleen of samen met anderen dans opdrachten uit te voeren, leren de kinderen hun eigen ervaringen, ideeën en gevoelens in dans te uiten en vorm te geven. Kinderen kunnen naar aanleiding van hun ervaringen, gedachten en ideeën verwoorden. Kinderen kunnen dansbewegingen plaatsen bij een thema (uit het dagelijks leven of fantasie)

7 5 en 6 Kinderen maken kennis met Moderne dans als 1 van de podiumkunsten. Kinderen kijken naar een dansvoorstelling. (in levende lijve, digibord) Kinderen kijken naar elkaar. Kinderen verfijnen hun motorische vaardigheden. Kinderen kunnen verschillende bewegingskwaliteiten laten zien m.b.t. tijd kracht en ruimte. Door alleen of samen met anderen uit te voeren, leren kinderen de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens het kijken naar de voorstelling, in dans uit te drukken en vorm te geven. Kinderen vormen zich een eigen mening over een dansvoorstelling en kunnen die beargumenteren. Kinderen zien in dat mensen verschillende meningen over dans kunnen hebben. En kunnen die verschillen accepteren en respecteren. Kinderen komen in aanraking met dans. Ze zien professionele dansers een voorstelling geven. Ze kunnen Moderne dans betekenis geven en in een maatschappelijke context plaatsen. 7 en 8 Door middel van opdrachtenkaarten die zelfstandig onderzoek stimuleren met daaraan gekoppeld een bezoek aan het gezelschap ontvangen de kinderen achtergrond informatie over dansgezelschap De Stilte. Kinderen kunnen verschillende bewegingskwaliteiten hanteren en zelfstandig en gevarieerd gebruik maken van de elementen tijd, kracht en ruimte. Kinderen kunnen aan de hand van een stappenplan een eenvoudige dans zelf ontwerpen. Kinderen kunnen feedback geven en ontvangen. Kinderen observeren en kunnen aan de hand van de elementen tijd kracht en ruimte op een analytische manier naar het eigen en andermans werk kijken. Kinderen maken kennis met aan dans gerelateerde beroepen. Kinderen kijken naar elkaar. Kinderen kunnen moderne dans in historische context plaatsen.

8 Voorschoolse educatie Samenwerken Zelfstandigheid Peuters 2-4 jaar Kinderen worden zich bewust van zichzelf en van Kinderen worden begeleid en uitgenodigd om een eigen de ander. bijdrage te leveren aan de inhoud van de les groepen samenwerken zelfstandigheid 1 en 2 Kinderen zijn zich bewust van anderen en gaan rekening houden met elkaar in dans. Kinderen werken samen in tweetallen : Voordoen- nadoen. Respectvol met elkaar omgaan tijdens het ervaren van lichaamscontact. De kinderen kunnen dansinitiatieven tonen en uit verschillende danssuggesties keuzes maken. 3 en 4 Kinderen werken in tweetallen en kunnen omgaan met de volgende werkvormen: Spiegelen, leiden en volgen, actie en reactie. Respectvol met elkaar omgaan in lichaamscontact, bijv. elkaar vormen of in beweging zetten. In een samenwerking kunnen kinderen eenvoudige afspraakjes maken omtrent het samen bedenken van een korte dansfrase. 5 en 6 Hetzelfde als voorafgaande met als aanvulling: Kinderen kunnen vanuit actie en reactie op elkaar inspelen In relatie tot lichaamscontact gaan kinderen experimenteren met het geven van gewicht, steunen en leunen. Een begrip als Vertrouwen speelt een rol 7 en 8 Hetzelfde als voorafgaande met als aanvulling: Kinderen kunnen in een groep afspraken maken en overleggen over inhoud en vormgeving van een dansstuk. Kinderen kunnen zelfstandig uitvoeren en keuzes maken m.b.t. een persoonlijke invulling Kinderen kunnen zelfstandig keuzes maken en dansinitiatieven ontplooien aan de hand van die steeds meer open geformuleerd worden. Kinderen kunnen zelfstandig een thema kiezen. Met behulp van een stappenplan kunnen ze een dansstuk maken.

9 DE LEERLIJNEN DOORVERTAALD NAAR AANBOD

10 BLOK 1 De magische wereld van het boek Uitgangspunt = (prenten)boeken of het thema van de Kinderboekenweek. Workshops over verhalen die het verdienen om niet alleen gehoord, maar ook ervaren te worden. Ook kan er worden uitgegaan van het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is dat bijvoorbeeld 'Hallo Wereld!'. We nemen de kinderen mee op reis en gaan al dansend nieuwe werelden verkennen. BLOK 2 Kruip eens in de huid van Uitgangspunt = verbeelding Kinderen kruipen in de huid van verschillende figuren. Zelf bedacht of ontleend aan prentenboeken ( inspelend voorleesdagen) gerelateerd aan personages van een voorstelling ( spin-off Avonturen van Mr Pickwick ) en anderen Vanuit dit vernieuwd perspectief gaan de kinderen de wereld om hen heen ontdekken. Vele vreemdsoortige ontmoetingen kunnen leiden tot nieuwe dansavonturen. BLOK 3 Voorstelling en CO Uitgangspunt = een dansvoorstelling (van De Stilte) staat centraal. Een dansvoorstelling (van de Stilte) die bekeken wordt in real life (theaterbezoek) of op school digi bord. Samen met de kinderen wordt de voorstelling bekeken en besproken. In de lessen die daarop volgen, wordt er inhoudelijk op ingegaan. En kunnen de kinderen zelf aan den lijve enkele aspecten van de voorstelling ondervinden. BLOK 4 Een kijkje achter de schermen Uitgangspunt = de danser, de choreograaf, het dansgezelschap. Kinderen verbinden hun eigen danservaringen met het werk van een professioneel dansgezelschap. We beginnen met een excursie naar de Stilte, kijken rond, mogen misschien een stukje van een repetitie zien, even praten met de dansers. In die lessen die er opvolgen gaan de kinderen als echte choreografen aan het werk. Vanuit verschillende inspiratiebronnen gaan kinderen met de danselementen (tijd kracht en ruimte) aan de slag en werken zo langzaam naar een choreografie toe.

11 TABEL: GROEPEN/ AANBOD/ INHOUD Aanbod Mijn wereld en ik Serie van 15. Losse workshops Magische wereld van het boek Serie van 5 Serie van 3 2) Losse workshops 1) Kruip eens in de huid van. Serie van 5 Serie van 3 2) Losse workshops 1) Vroege voorschools educatie Aansluitend bij de thema s van de instelling maken kinderen kennis met verschillende manieren van bewegen (W actief). Kinderen worden zich bewust van hun eigen lichaam (A) en van anderen om hen heen (S) Groep 1 en 2 Groep 3 en 4 Groep 5 en 6 Groep 7 en 8 A.d.h.v. het thema van de Kinderboekenweek gaan kinderen verschillende mogelijkheden verkennen (W actief)om het thema vorm te geven in dans. Kinderen voeren eenvoudige onder begeleiding uit(c) Alleen maar ook samen (S). Op eenvoudig gestelde vragen geven kinderen antwoorden die te maken hebben met wat ze hebben gezien.(r) Aanvraag Aanvraag Aanvraag Aanvraag a.d.h.v. identificeerbare thema s gaan de kinderen alleen of samen met anderen (S) uitvoeren.( W actief,c) Met behulp van vragen zijn kinderen in staat om iets te vertellen over hun eigen ervaringen (R). Door naar elkaar te kijken (W receptief) kunnen kinderen elkaar inspireren. Aanvraag Aanvraag

12 Aanbod Voorstelling en CO. Serie van 5 Serie van 3 2) Losse workshops 1) (kunstenaar in de klas Niet te filmen, groep 6) Vroege voorschoolse educatie Groep 1 en 2 Groep 3 en 4 Groep 5 en 6 Groep 7 en 8 Aanvraag Aanvraag Met een dansvoorstelling als uitgangspunt gaan kinderen a.d.h.v. danstechnische en thematische aspecten uit de voorstelling aan den lijve ondervinden. (W- actief, C, S) Kinderen gaan kijken naar een dansvoorstelling (W receptief) En in een nagesprek (R) kunnen kinderen hun ervaringen in woorden uitdrukken. M.B.V opdrachtenkaart krijgen de kinderen meer inzicht in de plek die moderne dans inneemt t.o.v. andere dans vormen.(a, Z) Aanvraag Een kijkje achter de schermen. Serie van 5 Serie van 3 2) Losse workshops 1) Aanvraag : Een kijkje achter de schermen junior Aanvraag : Een kijkje achter de schermen junior Aanvraag. Kinderen verwerven achtergrondkennis over het dansgezelschap. Kinderen leren de danselementen onderscheiden en kunnen ze hanteren in het zelfstandig (Z) maken van een dansstuk m.b.v. een stappenplan (C,A, S) Kinderen kijken naar elkaar (W receptief) en kunnen elkaar feedback geven (R). M.b.v. opdrachtenkaart kunnen ze Moderne dans in een historische context plaatsen.. (A,Z)

13 Vroege voorschoolse educatie Groep 1 en 2 Groep 3 en 4 Groep 5 en 6 Groep 7 en 8 Aanbod 1-2tjes. Kinderen gaan kijken naar een dans duet (Wreceptief). In een nagesprek ( met de workshopleader en de dansers) krijgen de kinderen de gelegenheid om te vertellen wat ze hebben gezien en ervaren (A,R) Enkele aspecten van het duet worden aan de hand van zelf uitgeprobeerd. (S,C) Kinderen gaan kijken naar een dans duet (Wreceptief). In een nagesprek ( met de workshopleader en de dansers) krijgen de kinderen de gelegenheid om te vertellen wat ze hebben gezien en ervaren (A,R) Enkele aspecten van het duet worden aan de hand van zelf uitgeprobeerd. (S,C) Kinderen gaan kijken naar een dans duet (Wreceptief). In een nagesprek ( met de workshopleader en de dansers) krijgen de kinderen de gelegenheid om te vertellen wat ze hebben gezien en ervaren (A,R) Enkele aspecten van het duet worden aan de hand van zelf uitgeprobeerd. (S,C) Kinderen gaan kijken naar een dans duet (W -receptief). In een nagesprek ( met de workshopleader en de dansers) krijgen de kinderen de gelegenheid om te vertellen wat ze hebben gezien en ervaren (A,R) Enkele aspecten van het duet worden aan de hand van zelf uitgeprobeerd. (S,C) Langdurige lessencycli Een serie workshops van minimaal 8, als een aanvullende benadering van een schoolvak of thema. Bij voorkeur in overleg met de leerkracht van de groep. Aan de hand van een les thema worden geformuleerd die ingaan op het ontwikkelen van vaardigheden. Vaardigheden die vooral liggen op het terrein van W in actieve zin, C en S.. Andere competenties: : r ( leren beschrijven wat ze zien en wat ze lichamelijk ervaren),a ( verbanden leggen thema in relatie tot de eigen omgeving). Een serie workshops van minimaal 8, als een aanvullende benadering van een schoolvak of thema. Bij voorkeur in overleg met de leerkracht van de groep. Aan de hand van een les thema worden geformuleerd die ingaan op het ontwikkelen van vaardigheden. Vaardigheden die vooral liggen op het terrein van W in actieve zin, C en S.. Andere competenties: r ( leren beschrijven wat ze zien en wat ze lichamelijk ervaren),a ( verbanden leggen thema in relatie tot de eigen omgeving). In een reeks van lessen van minimaal 8 workshops komen verschillende les thema s aan de orde. Aan de hand van een les thema worden geformuleerd die ingaan op het ontwikkelen van vaardigheden die met name liggen op het domein van W in receptieve zin ( naar elkaar kijken),c (vormgeving in dans) en S ( verschillende vormen van samenwerking en elkaar op een respectvolle manier feedback geven en ontvangen) Andere competenties:: A,Z In een reeks van lessen van minimaal 8 workshops komen verschillende les thema s aan de orde. Aan de hand van een les thema worden geformuleerd die ingaan op het ontwikkelen van vaardigheden die met name liggen op het domein van W in receptieve zin ( naar elkaar kijken),c (vormgeving in dans) en S ( verschillende vormen van samenwerking en elkaar op een respectvolle manier feedback geven en ontvangen) Andere competenties:: A,Z

14 Losse workshops *1) Op maat *2) Podiumbeestjes. *3) Gerelateerd CKV Een dag uit het leven van. 1)Een workshop als een aanvullende benadering van een schoolvak of thema. Bij voorkeur in overleg met de leerkracht van de groep. Aan de hand van een thema worden geformuleerd. Kinderen maken kennis met Moderne dans. Aan de orde komen ook de competenties W ( in ervarende zin),c bewegingsmogelijkh eden vergroten en verbeelding leren vormgeven) S ( kinderen ervaren verschillende samenwerkingsvorm en),r ( kinderen vertellen wat ze zien, wat ze ervaren) 2) aanvraag Podiumbeestjes 1) aanvraag op maat 2) aanvraag Podiumbeestjes 1)aanvraag op maat 2) Een voorbereidende workshop. Waar in kinderen thematisch ingeleid worden op hetgeen wat ze bij een dansvoorstelling gaan zien. Focus op : W ( actieve zin),c,s A ( kennismaking moderne dans) En/of.. Een verwerkende workshop. Waarin kinderen naderhand de gelegenheid krijgen om hun ervaringen in dans vorm te geven. Focus op: R,A ( kinderen verwoorden hun ervaringen n.a.v. de voorstelling en kunnen Moderne dans definiëren) en C ( n.a.v. elementen uit de voorstelling kunnen kinderen hun eigen dansvocabulaire vergroten).s 1)aanvraag op maat 2) aanvraag Podiumbeestjes

Spelend leren en ontdekken

Spelend leren en ontdekken Spelend leren en ontdekken Handboek drama voor het basisonderwijs Schema: leerlijn drama voor de leerlingen per twee leerjaren Bijlage 2 bij hoofdstuk 4 Etje Heijdanus-de Boer Anouk van Nunen Hans Boekel

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

LESBRIEF. Bosch in Bed

LESBRIEF. Bosch in Bed LESBRIEF Bosch in Bed 1 Inleiding De schilder Jheronimus Bosch maakte schilderijen met allerlei vreemde personages, gebeurtenissen, hij schiep een bizarre droomwereld. Tussen wakker worden en dromen fantaseren

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 3 de graad van de langlopende

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad dans

basiscompetenties 3de graad dans basiscompetenties 3de graad dans 1 CONCORDANTIETABEL basiscompetenties 3de graad dans Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen binnen

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

LESBRIEF. De Kartonbewoners

LESBRIEF. De Kartonbewoners LESBRIEF De Kartonbewoners 1 Inleiding Op het epitaaf van het grafmonument van de negentiende- eeuwse spiritist Allan Kardec op Père Lachaise in Parijs staat:«naître, mourir, renaître encore et progresser

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad muziek

basiscompetenties 3de graad muziek basiscompetenties 3de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad dans

basiscompetenties 2de graad dans basiscompetenties 2de graad dans 1 CONCORDANTIETABEL basiscompetenties 2de graad dans Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen binnen

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn in de kunst en cultuurvakken (PO - vmbo) 2010

Doorlopende leerlijn in de kunst en cultuurvakken (PO - vmbo) 2010 Doorlopende leerlijn in de kunst en cultuurvakken (PO - vmbo) 2010 De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per kernvaardigheid Kernvaardigheden Produceren en presenteren Kernconcepten:

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Dans - In de vaardigheidslijn dans en beweging worden de verschillende technieken, vaardigheden en houdingen voor de groepen 1 t/m 8 in een opbouwende

Nadere informatie

1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties

1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties 1. Dansacties Verdeling vakinhoud leerlijn DANS groep 1-8 Toelichting op het schema Geel gemarkeerd = dansbegrippen uit de kerndoelen en de vermogens uit De Culturele Ladekast; aanbevolen door de vakleerkracht Groep

Nadere informatie

Investeringsprogramma Meerjarige samenwerking met een gezelschap

Investeringsprogramma Meerjarige samenwerking met een gezelschap Investeringsprogramma Meerjarige samenwerking met een gezelschap Titel Investeringsprogramma de Cultuurloper Informatie gezelschap De Stilte beschouwt zichzelf als een expert op het vlak van de productie

Nadere informatie

MIK aanbod onderwijsteam. MIKspecials Nieuwe Media - In onze cultuur neemt de communicatie via beelden een steeds

MIK aanbod onderwijsteam. MIKspecials Nieuwe Media - In onze cultuur neemt de communicatie via beelden een steeds MIK aanbod onderwijsteam /20 MIKspecials Nieuwe Media - In onze cultuur neemt de communicatie via beelden een steeds onderwijsteam MIKspecials NIUEWE MEDIA belangrijkere plaats in. In deze MIKspecials

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Leerplandoelen Drama (GO)

Leerplandoelen Drama (GO) Leerplandoelen Drama (GO) 1ste graad 3.1 De leerlingen kunnen door kijken naar, inspelen op en zelf spelen, plezier beleven aan eenvoudige dramatische situaties. a. toneelvoorstellingen of poppentheater

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Moet Je Doen Drama Lessen per spelvorm

Moet Je Doen Drama Lessen per spelvorm Moet Je Doen Drama Lessen per spelvorm groep 1 groep 2 groep 3 groep 4 groep 5 groep 6 groep 7 groep 8 Afspreekspel - - 2 6 2 1 4 5 Associatiespel 3 1 2 - - - 2 - Dialoogspel - - 1 1-2 3 2 bewegingsspel

Nadere informatie

Moet Je Doen Drama - Lessen per groep

Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Moet Je Doen Drama Lessen per groep pagina 1 van 9 Moet Je Doen Drama - Lessen per groep Pagina 1 van 9 groep 1 1 poezenpantomime

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk De voorstelling Ben je nu helemaal Betoeterd!? Leerlingen van groep 1 t/m 3 houden hun adem in en kijken naar Bekki en een échte insectentemmer. Ze zijn zó

Nadere informatie

KOKEN IN DE KLAS. hoekenfiche. Algemeen: DOELEN en ASPECTEN

KOKEN IN DE KLAS. hoekenfiche. Algemeen: DOELEN en ASPECTEN KOKEN IN DE KLAS hoekenfiche In deze hoekenfiche vindt u de belangrijkste ontwikkelingsaspecten en de leerplandoelen van wereldoriëntatie en Nederlands. Die zijn geordend in drie groepen: algemeen bij

Nadere informatie

Creativiteit, kun je dat afdwingen?

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Creativiteit, kun je dat afdwingen? Over procesgerichte didactiek, de didactiek van creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid www.kunstedu.nl procesgerichte didactiek proces van de kunstenaar zelf ondergaan

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-vmbo)

Kunst en cultuur (PO-vmbo) Kunst en cultuur (PO-vmbo) kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden 54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

'WEB SIDE STORY' LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

'WEB SIDE STORY' LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'WEB SIDE STORY' LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater voor kinderen

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Thema / onderwerp Als verwerkingsactiviteit gaan de kinderen een eigen (kinder)boerderij maken, inclusief huisvesting (stallen, hokken, schuilplaatsen

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs

OLYMPIASCHOOL. Schoolmaatplan Beeldend. Huidige situatie beeldend onderwijs OLYMPIASCHOOL Schoolmaatplan Beeldend Beeldend onderwijs is goed vertegenwoordigd op de Olympischool. Bij de kleuters wordt er dagelijks beeldend gewerkt en van groep 3 tot en met 8 hebben de kinderen

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Vergelijkingen Raamleerplannen Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Amsterdam & Leerplankader SLO Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. In het kort: raamleerplannen

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x Capoeira Het hippe Capoeira komt uit Brazilië en is een energieke combinatie van gevecht, dans, acrobatiek en muziek. In een kring draaien en balanceren steeds twee spelers om elkaar heen door middel van

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beweging 1. Welkom welkom - De kinderen kunnen dicht bij elkaar bewegen. - De kinderen kunnen verschillende richtingen onderscheiden en daarin bewegen. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO

Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO Kunstproject Wereldverhalen voor het VMBO BIJLAGE VI ONDERWIJSCURRICULUM INHOUD I II III NIVEAU, VAKKEN EN LEERDOELEN THEORETISCH KADER CULTUUR IN DE SPIEGEL AANSLUITING BIJ REGULIER ONDERWIJSCURRICULUM!

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken.

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie aanbieders/culturele instellingen 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT IK SPEEL

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT IK SPEEL INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT IK SPEEL Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 1 en 2 Maart 2016 Dit document wordt

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten LEREN PROGRAMMEREN MET Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen LEREN PROGRAMMEREN MET Ron Ford Ron Ford Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen 11-03-13 11:11 Handleiding voor docenten Scratch

Nadere informatie

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap De KNVB gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van voetbal. Voetbal brengt de samenleving in beweging. Zo n 300.000 vrijwilligers zijn in Nederland actief bij

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Inhoud Trainersmap Verdieping

Inhoud Trainersmap Verdieping Inhoud Trainersmap Verdieping 2 Module 9 Taal Module 10 Rekenen/wiskunde en Science (basisonderwijs) Module 11 Sociaal-emotionele ontwikkeling - verdieping Module 12 Sensomotorische ontwikkeling - verdieping

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding

Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding Onderzoekende houding Samenwerking Academische Opleidingsschool De Sprankel en Viaa Kenniskring Vormend onderwijs. Werkplaats Onderzoekende houding

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

Nederlands. Mondeling onderwijs

Nederlands. Mondeling onderwijs Nederlands Mondeling onderwijs - Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Gebruik

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn in de kunst en cultuurvakken (PO - havo/vwo) 2010

Doorlopende leerlijn in de kunst en cultuurvakken (PO - havo/vwo) 2010 Doorlopende leerlijn in de kunst en cultuurvakken (PO - havo/vwo) 2010 De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per kernvaardigheid Kernvaardigheden PO, Onderbouw, Produceren en presenteren

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4)

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Dansvoorstelling die doet denken aan een natuurdocumentaire over de

Nadere informatie

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Module 1 De Nederlandse VVE-programma s en de Taallijn VVE Hoe ontwikkelen kinderen zich. ontwikkelingsgebieden. kerndoelen, tussendoelen, leerlijnen.

Nadere informatie

Profielschets. Zelfbewuste school

Profielschets. Zelfbewuste school Profielschets Zelfbewuste school Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes Mogelijke variaties:

Nadere informatie

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Inhoudsopgave: Het belang van volgens kabinet Balkenende IV Het belang van volgens kabinet Balkenende IV 1 Bramediawijs als onderdeel van het lokaal

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

communicatie vanuit systeemtheoretisch perspectief Je kunt niet niet communiceren, besef het! (er is geen nooduitgang)

communicatie vanuit systeemtheoretisch perspectief Je kunt niet niet communiceren, besef het! (er is geen nooduitgang) Workshop Taal, veel meer dan praten. Koolhof Coaching en Training Over de complexiteit van communicatie Onderwerp: Uitgangspunt: communicatie vanuit systeemtheoretisch perspectief Je kunt niet niet communiceren,

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Groep 1-2 Groep 3-4-5 Groep 6-7-8 1. Luisteren naar elkaar Elkaar aankijken tijdens het praten. Oogcontact maken. In mimiek en lichaamstaal je luisterende houding laten

Nadere informatie

KUNST INSPIREERT! Foto: Peter Cox. workshops voor bedrijven

KUNST INSPIREERT! Foto: Peter Cox. workshops voor bedrijven KUNST INSPIREERT! Foto: Peter Cox workshops voor bedrijven KUNST ALS INSPIRATIE VOOR UW ORGANISATIE Moderne en hedendaagse kunst kan een bron van inspiratie zijn om samenwerking in uw organisatie te stimuleren.

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie