Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF, nummer 2, 28 juni 2013 Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen Waarom ontvangt u deze nieuwsbrief? Omdat Museumgroep Leiden, BplusC en Kunstgebouw samen met lokale culturele instellingen met èn voor de scholen in dertien gemeenten in Holland Rijnland een nieuw, samenhangend en verdiepend programma cultuureducatie ontwikkelen. In dit nummer leest u meer over - de landelijke conferentie over cultuureducatie met kwaliteit op 13 juni jl. - de samenwerking met de scholen - de ontwikkeling van een referentiekader - de ervaringen met cultuureducatie van voorhoedeschool Lucas van Leyden - de nieuwe ICC-cursus die in november van start gaat. - Minister Bussemaker over cultuuronderwijs Goed cultuuronderwijs leert ons om je te verplaatsen in een ander en dat is belangrijk om goed samen te leven; is belangrijk voor de arbeidsmarkt; is belangrijk voor de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen en de flexibiliteit van mensen. Jet Bussemaker, minister van OCW, 13 juni Landelijke conferentie over cultuureducatie met kwaliteit Op donderdag 13 juni organiseerden het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) de drukbezochte conferentie Van participatie naar kwaliteit: veranderende aanpakken in cultuureducatie. Schooldirecteuren, culturele instellingen, icc-ers, wethouders en ambtenaren uit het hele land verzamelden zich naar aanleiding van de nieuwe subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De dag bood kennis, inspiratie en uitwisseling aan de ruim 250 aanwezigen. Lees hier het verslag van de conferentie met onder andere de toespraak van minister Jet Bussemaker.

2 Hoe werken wij in Holland Rijnland samen met de scholen aan cultuureducatie met kwaliteit? Om samen met de scholen de cultuureducatie naar een hoger plan te brengen werken wij volgens een zogeheten drietrapsraket ; deze bestaat uit een voorhoedegroep, een klankbordgroep en het peloton. Scholen die het hele traject doorlopen, hebben na vier jaar tijd een zeer goed idee van de rol en waarde van cultuureducatie voor het onderwijs op de eigen school. Cultuureducatie neemt hierbij een structurele plek binnen het totale onderwijsaanbod in in samenhang met andere vakken en voortbouwend op voorgaande leerjaren. Inmiddels hebben 23 scholen zich aangemeld om actief mee te denken. Wat is een voorhoedeschool? Een voorhoedeschool maakt deel uit van een kleine voorhoede, ofwel kopgroep. Deze groep is actief en intensief betrokken bij de te realiseren ontwikkelingen. Deelnemende scholen zijn: Pacelli school (Leiden), Eerste Leidse Schoolvereniging (Leiden), Lucas van Leyden (Leiden), De Schakel (Leiderdorp), St. Victorschool (Noordwijkerhout) en De Vogels (Oegstgeest). Wat is een klankbord school? Een klankbordschool biedt een luisterend oor, reflecteert en geeft feedback op concrete voorstellen uit de voorhoedegroep, waarna bijstelling en implementatie kan plaatsvinden. Deelnemende scholen zijn: Hilmare (Hillegom), De Kinderkring (Kaag en Braassem), Christelijke Opleidingsschool (Katwijk), Mareland (Leiden), Lorentzschool (Leiden), De Weerklank (Leiden), De Thermiek (Leiden), De Vlieger (Leiden), De Brug (Leiden), Zeehonk (Noordwijk), De Duinpieper (Noordwijk), De Bronckhorst (Noordwijk), De Regenboog (Noordwijkerhout), De Kring (Oegstgeest), De Regenboog (Teylingen), Emmaus (Teylingen) en Fortgensschool (Voorschoten). Wat is een pelotonschool? Een pelotonschool maakt deel uit van een achterhoedegroep, bestaande uit circa 85% van de deelnemende scholen. Projecten en activiteiten die door de voorhoede- en de klankbordgroep zijn ontwikkeld kunnen door deze groep scholen en culturele instellingen worden ingepast en geïmplementeerd. Cultuureducatie met kwaliteit is wat mij betreft cultuureducatie met continuïteit. Jet Bussemaker, minister van OCW, juni 2013.

3 Deelname per gemeente We zijn erg blij met het groot aantal scholen dat actief meedenkt. Van de 13 deelnemende gemeenten zijn 10 gemeenten vertegenwoordigd. Werkt u in Lisse, Wassenaar of Zoeterwoude en wilt u ook meedenken? Neem dan contact op met Marijke van de Haterd van Museumgroep Leiden: marijke@museumgroep.nl Deelname per denominatie Alle denominaties zijn vertegenwoordigd in de voorhoede- of klankbordgroep. Deelname regulier/speciaal onderwijs Maar liefst 5 van de 23 scholen zijn afkomstig uit het speciaal onderwijs. Met de voorhoedescholen werken aan een referentiekader De voorhoedescholen zijn inmiddels 2 keer bijeengekomen. Tot nu toe is er gewerkt aan de ontwikkeling van een referentiekader. Dit is een richtinggevend, inhoudelijk overzicht van kennis, vaardigheden en attituden die de leerlingen in hun culturele loopbaan moeten leren kennen, doen en ontwikkelen. Het idee is vervolgens dat de groep voorhoedescholen naast een aantal vaste basiscompetenties keuzes gaat maken in competenties die zij belangrijk vinden, dat leerlingen die gaan ontwikkelen. Dit heeft uiteraard een relatie met de door de groep geformuleerde waarde van en visie op cultuureducatie. Vervolgens gaan we op zoek naar samenhang tussen die competenties en de kerndoelen, de kunstdisciplines, de verschillende domeinen en andere leergebieden. In 2014 gaan we vaststellen in welk leerjaar (in welke fase van de ontwikkeling van het kind) de competenties het meest thuishoren en welke activiteiten hier dan aan verbonden kunnen worden. De activiteiten samen vormen een of meerdere doorlopende leerlijn(en). Bij het ontwikkelen van dit referentiekader maken we gebruik van bestaande theorieën als Cultuur in de Spiegel, 21st Century Skills, Meervoudige Intelligentie, Adaptief Onderwijs, C-Zicht en Authentieke Kunsteducatie. Naast het ontwikkelen van het referentiekader brengen we de mogelijkheden op het gebied van professionalisering en deskundigheid in kaart. Zo kunnen er trainingen opgezet en gerealiseerd worden die passen bij de behoeften van het onderwijs en de cultuursector in Holland Rijnland.

4 Voorhoedeschool. Waarom? In gesprek met. Corrie Koenen (links) en Katinka van Os van voorhoedeschool Lucas van Leyden. Katinka is locatiedirecteur en staat daarnaast voor de klas in groep 3. Corrie geeft les aan groep 1-2 en is icc-er (Interne Cultuurcoördinator). Katinka: Wij zijn een echte binnenstadsschool. Dit betekent dat we leerlingen uit alle lagen van de bevolking en uit veel culturen binnen de schoolmuren hebben. En dat brede palet aan culturele rijkdom van de leerlingen willen we graag benutten. Corrie: Juist vanwege die maatschappelijke en culturele diversiteit vinden wij cultuureducatie zo belangrijk! Het ondersteunt de kinderen om elkaars achtergrond en eigenheid te leren kennen en begrijpen. Daarbij hebben wij het geluk dat musea, theaters, kunstenaarsinitiatieven allemaal binnen handbereik zijn. De cultuur ligt hier letterlijk voor het oprapen, en de kinderen kunnen lopend of op de fiets naar bijna alle activiteiten. Vervoersproblemen, zoals ik die wel eens hoor van leerkrachten van scholen in de regio kennen wij hier dus niet. Dat klinkt tamelijk ideaal. Katinka: Over het aanbod hebben we inderdaad niet te klagen. Tegelijkertijd voelden we ons de laatste jaren soms overstelpt door de hoeveelheid en de diversiteit aan programma s en activiteiten. Heel veel aanbieders, variërend van de grote musea tot individuele muziekdocenten, weten ons te vinden; een gefundeerde keuze maken tussen al die goede en mooie programma s bleek vaak best lastig. Zeker ook omdat je van collega s van elkaar vaak niet wist wat er in de andere groepen gebeurde. Hoe zijn jullie hiermee omgegaan? Corrie: Ik heb in 2011 mijn certificaat als icc-er gehaald. En vorig schooljaar heb ik een cultuurbeleidsplan geschreven. Daarin staat wat wij onder cultuureducatie verstaan, welke visie en doelen we hanteren, hoe cultuureducatie verbonden is aan de kerndoelen van ons onderwijs en met welke culturele instellingen we samenwerken. De huidige stand van zaken op onze school wordt beschreven, met een sterkte-/ zwakteanalyse erbij waarin de verbeterdoelen worden aangegeven. In een plan van aanpak staat welke stappen er nodig zijn om cultuureducatie te verankeren. Verder wordt aandacht besteed aan het digitaal in kaart brengen van de culturele omgeving van de school, de taken en bevoegdheden binnen de school en welk budget er beschikbaar is voor cultuureducatie. En wat verwacht je als voorhoedeschool binnen dit verhaal? Corrie vervolgt: Kijk, wij hebben als school dus beschreven wat we willen. Maar hoe je dat voor elkaar krijgt in de beperkte tijd die er is, dat is punt twee. Door voorhoedeschool te worden denken we dat we een aantal doelen uit ons beleidsplan meer gestructureerd kunnen

5 realiseren. Juist door mee te denken over het referentiekader krijgen we steeds meer inzicht in wat we doen, en waarom. En zo kunnen we de versnippering waar Katinka het zojuist over had tegengaan. En, vult Katinka aan, door nu al met elkaar na te denken over de noodzakelijke cultuureducatieve kwaliteiten van het hele team kunnen we straks de instrumenten die daarvoor landelijk ontwikkeld worden als eerste toepassen. Laatste vraag: hoe zien de bijeenkomsten van de voorhoedescholen eruit? Katinka: Die zijn telkens op een andere school, en met verschillende werkvormen: met geeltjes, in groepjes, aan de hand van een spel enzovoort. Om elkaar te leren kennen hebben we bijvoorbeeld een speeddate rond diverse thema s gedaan. Ook hebben we het met elkaar gehad over verschillende onderwijskundige en op cultuureducatie gerichte theorieën om te bezien wat voor ons relevant is. Genoeg afwisseling, en elke keer genoeg stof tot praten en overleg. Op woensdag 3 juli is de derde bijeenkomst van voorhoedescholen op de St. Victorschool in Noordwijkerhout. ICC-cursus In februari 2013 is de tweede cursus Interne Cultuur Coördinator in Leiden met succes afgesloten. In totaal hebben zeventien leerkrachten, docenten, zelfstandigen en medewerkers van culturele instellingen hun certificaat ontvangen. In november 2013 start een derde cursus. Met het oog op de deelnemers stippelen wij weer een mooie route uit door cultureel Leiden en omgeving, waarbij een beroep wordt gedaan op alle zintuigen, u kunt ruiken aan verschillende kunstdisciplines en onderwijsvormen, u krijgt veel praktische informatie en ontwikkelt persoonlijke vaardigheden. Aan het einde van de cursus heeft u een door het ministerie van OCW erkend certificaat in handen. Museumgroep Leiden en BplusC werken voor deze cursus samen met Hogeschool Leiden. Wilt u meer weten of wilt u zich inschrijven? Neem dan contact op met BplusC en Museumgroep Leiden via cultuurnetwerkleiden@gmail.com Deze nieuwsbrief is geschreven en samengesteld door Marijke van de Haterd, projectmanager educatie Museumgroep Leiden, Verolique Jacobse, hoofd informeren en netwerken Kunstgebouw, Vivian Treurniet, algemeen coördinator onderwijs BplusC, en Fredt Moers, cultuurnetwerker Holland Rijnland. Verzending: Secretariaat Sociale Agenda Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. De derde nieuwsbrief verschijnt in oktober. Disclaimer U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw gegevens zijn opgenomen in de databestanden van Museumgroep Leiden, Kunstgebouw en/of BplusC. Als deze nieuwsbrief niet voor u is bestemd maar voor een collega, wilt u deze mail dan doorsturen en de juiste gegevens mailen naar secretariaatsocialeagenda@hollandrijnland.net. U kunt dit adres ook gebruiken als u of uw school onverhoopt geen prijs stelt op toezending.

Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen

Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen NIEUWSBRIEF nummer 4, 28 januari 2014 Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen Waarom ontvangt u deze nieuwsbrief? Omdat Museumgroep Leiden, BplusC en Kunstgebouw samen met lokale

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

Projectplan Cultuureducatie met Kwaliteit Holland Rijnland

Projectplan Cultuureducatie met Kwaliteit Holland Rijnland Projectplan Cultuureducatie met Kwaliteit Holland Rijnland 2017 2020 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Samenvatting 3 Hoofdstuk 2 Inleiding 4 Hoofdstuk 3 Reflectie op de stand van zaken Cultuureducatie met Kwaliteit

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

1. Onderwerp Inzet en aanpak Volwasseneneducatie 2013

1. Onderwerp Inzet en aanpak Volwasseneneducatie 2013 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID

KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID KEK DE FRIESE MEREN: VINDBAARHEID EN VERBONDENHEID Aanleiding: Scholen in de regio hebben geen behoefte aan een verruiming van het aanbod, maar aan het inzichtelijk maken van het aanbod en de keuzemogelijkheden,

Nadere informatie

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland Feitenblad Kantoren 5 Holland Rijnland Inleiding Sinds vijf jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 215 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

Scholing en evenementen

Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2018-2019 Beste collega, Met gepaste trots presenteren wij het scholingsaanbod van de Collage Academie 2018-2019. Professionalisering is belangrijk als je op school stappen

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen Eenheid Den Haag Reactietijden politie Eenheid Den Haag Alphen aan den Rijn Bodegraven-Reeuwijk Delft Gouda Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Krimpenerwaard Leiden Leiderdorp Leidschendam-Voorburg Lisse

Nadere informatie

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatienota cijfers voortijdig schoolverlaten Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatienota cijfers voortijdig schoolverlaten Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Informatienota cijfers voortijdig schoolverlaten 2015-2016 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak X Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs,

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs, B en W nummer 15.0439; besluit d.d. 19 5 2015 Onderwerp Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, 1 juni 2015 Besluiten: 1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

ICC-CURSUSSEN EN -MODULES

ICC-CURSUSSEN EN -MODULES ICC-CURSUSSEN EN -MODULES IN DRENTHE Cultuurcoördinator worden of je als ICC-er verder verdiepen in cultuureducatie? Lees alles over de mogelijkheden voor (bij-)scholing! Cursus Interne Cultuurcoördinator

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionaal educatieprogramma 2015 en aanpak Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Regionaal educatieprogramma 2015 en aanpak Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatie van de stand van cultuurbeleid in het basisonderwijs van West-Friesland voor het project Cultuleren 2017-2020. Stap 1 van 12 8%

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Geacht college, geachte raad,

Geacht college, geachte raad, In Holland Rijnland werken samen: Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Leiden: 26 november 2013 Contact:

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Beleidsplan leerplicht 2013-2014. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Efficiencytaak

Oplegvel. 1. Onderwerp Beleidsplan leerplicht 2013-2014. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Efficiencytaak Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

1. Onderwerp Leerlingbouwplaatsen/Social Return on Investment in Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Leerlingbouwplaatsen/Social Return on Investment in Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Kunstgebouw Inhoudelijke verantwoording 2014

Kunstgebouw Inhoudelijke verantwoording 2014 Kunstgebouw Inhoudelijke verantwoording 2014 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Inhoudelijke verantwoording 2014 1. Inleiding Kunstgebouw heeft een goed jaar achter de rug,

Nadere informatie

SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS

SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS INLEIDING De ICC cursus richt zich op de aanstaande cultuurcoördinator (ICC). ICC er is geen functie binnen het primair onderwijs maar kan worden aangemerkt als een leerkracht

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkplan 3D Rol van het samenwerkingsorgaan

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkplan 3D Rol van het samenwerkingsorgaan Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

Basistaak. Datum: Informerend

Basistaak. Datum: Informerend Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale afspraken Anonieme hulp op afstand/ telefonische hulpdienst 2. Rol van het

1. Onderwerp Regionale afspraken Anonieme hulp op afstand/ telefonische hulpdienst 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

1. Samenvatting voorstel In het overzicht BOPZ-besluiten wordt inzicht gegeven in inbewaringstellingen (IBS) naar

1. Samenvatting voorstel In het overzicht BOPZ-besluiten wordt inzicht gegeven in inbewaringstellingen (IBS) naar A.9 1. Samenvatting voorstel In het overzicht BOPZ-besluiten wordt inzicht gegeven in inbewaringstellingen (IBS) naar woongemeente, per gemeente van afgifte en een landelijke vergelijking van het aantal

Nadere informatie

Datum: Informerend. 9. Financiële gevolgen Binnen begroting Holland Rijnland Buiten begroting (extra bijdrage gemeenten) te weten:

Datum: Informerend. 9. Financiële gevolgen Binnen begroting Holland Rijnland Buiten begroting (extra bijdrage gemeenten) te weten: In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

De Cultuur Loper vier jaar in beweging Samenvatting eindevaluatie

De Cultuur Loper vier jaar in beweging Samenvatting eindevaluatie De Cultuur Loper vier jaar in beweging Samenvatting eindevaluatie 2013-2016 In Noord-Brabant hebben de afgelopen vier jaar 185 in 27 gemeenten gewerkt met De Cultuur Loper. Wat heeft dit opgeleverd? In

Nadere informatie

Negende bijeenkomst 08/04/15. Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland Rijnland

Negende bijeenkomst 08/04/15. Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland Rijnland Negende bijeenkomst 08/04/15 insp irat i uitwi sselin g e ie t a rm info Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland Rijnland Verslag van de negende bijeenkomst van het Cultuurnetwerk Primair Onderwijs Holland

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 29 november 2016

NIEUWSBRIEF 29 november 2016 BELANGRIJKE DATA 8 december 2016 Conferentie CmK in Den Bosch, www.cultuurparticpatie.nl iedereen 14 december 2016 intervisie educatief medewerkers 11 januari 2017 intervisie educatief medewerkers 11 januari

Nadere informatie

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA EEN SAMENWERKING TUSSEN VAKGROEP ELAN EN PRE-UNIVERSITY VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA 2018-2019 PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS Over Pro-U

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding

Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Inleiding Kantorenmonitor Holland Rijnland 2016 - Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 2016 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehouderoverleg Sociale Agenda 29 augustus 2014 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Holland Rijnland Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiderdorp Noordwijk Noordwijkerhout

Nadere informatie

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers VSV Analyse 2016 2017 RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers 2016 2017 Het aantal nieuwe VSV ers is vrij constant 700 Aantal nieuwe VSV ers 600 500 400 300 200 599 592 614 498 553 100 0 2012/2013

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ % Nederland 30 Hollands Midden 31 Midden Holland 32 Zuid Holland Noord 31 Alphen aan den Rijn 29 Bodegraven-Reeuwijk 38 Gouda 30 Hillegom 29 Kaag en Braassem 37 Katwijk

Nadere informatie

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord 1 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkeling aantal VSV ers... 4 3 Uitval in het voortgezet onderwijs... 4 4 Uitval in het mbo... 10

Nadere informatie

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord

Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten Regio Zuid-Holland Noord 1 Tabellenbijlage voortijdig schoolverlaten INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkeling aantal

Nadere informatie

1. Onderwerp Kwartaalrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland Q Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Kwartaalrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland Q Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

1. Onderwerp Uitgangspunten voor een nieuwe Sociale Kaart, een gezamenlijke database (socard IV) en een lokaal portal.

1. Onderwerp Uitgangspunten voor een nieuwe Sociale Kaart, een gezamenlijke database (socard IV) en een lokaal portal. In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Presentatie Regionale bijeenkomst Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) in Parkstad

Presentatie Regionale bijeenkomst Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) in Parkstad Presentatie Regionale bijeenkomst Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) in Parkstad 2017-2020 16 juni 2016 Femke Smeets Hoofd educatie SCHUNCK* Wat is SCHUNCK*? We schakelen over naar de film > SCHUNCK*

Nadere informatie

ADDENDUM voor verlenging en wijziging van de Dienstverleningsovereenkomst Jeugdhulp 2017 en 2018

ADDENDUM voor verlenging en wijziging van de Dienstverleningsovereenkomst Jeugdhulp 2017 en 2018 ADDENDUM voor verlenging en wijziging van de Dienstverleningsovereenkomst Jeugdhulp 2017 en 2018 Kenmerk Addendum Datum Addendum: Ondergetekenden, De gemeenten: Op grond van artikel 171

Nadere informatie

Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers?

Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers? Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers? Op koers? Regeerakkoord Gemeenteraadsverkiezingen College programma s Nieuw bestuur DB en AB Besluit evaluatie DVO/ TWO 2 Het begint bij de kadernota SMART begroting

Nadere informatie

De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers. Voor u als werkgever is het interessant te BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK

De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers. Voor u als werkgever is het interessant te BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK BANENAFSPRAAK BANEN IN HET KADER VAN DE WET BANENAFSPRAAK De Wet Banenafspraak vraagt werkgevers om de komende jaren een bepaald aantal werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dit komt

Nadere informatie

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Stellers Eigenaar Zaaknummer : M.P.C. van Hal : Bestuurszaken Z/16/015870 Maart 2016 WETTELIJK REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN (ART. 27 WGR) Nr.

Nadere informatie

1. Onderwerp Bezwaar- en klachtenafhandeling bij jeugdhulp

1. Onderwerp Bezwaar- en klachtenafhandeling bij jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN Gemeenschappelijke regelingen gemeente Voorschoten Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Openbaar Lichaam Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

1. Onderwerp Voortgang nadere contractering veegronde Jeugdhulp2015 en startervaringen Tijdelijke Werk Organisatie 2. Rol van het

1. Onderwerp Voortgang nadere contractering veegronde Jeugdhulp2015 en startervaringen Tijdelijke Werk Organisatie 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

1. Onderwerp Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2015

1. Onderwerp Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Leden van Gedeputeerde- en Provinciale Staten Provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag

Leden van Gedeputeerde- en Provinciale Staten Provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Onderzoek naar. cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Welke rol kan Mocca spelen bij cultuureducatie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam?

Onderzoek naar. cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Welke rol kan Mocca spelen bij cultuureducatie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam? Onderzoek naar cultuureducatie in het voortgezet onderwijs Welke rol kan Mocca spelen bij cultuureducatie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam? Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Mocca april - augustus

Nadere informatie

MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein

MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein MOTIE Stevige structurele afspraken in het sociaal domein Aan: De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in vergadering bijeen op 26 en 27 juni 2018, behandelende het InterBestuurlijk

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden Jeugdhulp 2017

Bestuurlijk aanbesteden Jeugdhulp 2017 Bestuurlijk aanbesteden Jeugdhulp 2017 Dinsdag 12 april 2016 Overlegtafel 1, 13.00 uur 15.30 uur, gemeentehuis te Leiderdorp Agenda Voorstelronde Introductie inkoopproces 2017 Proces bestuurlijk aanbesteden

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Implementatie Cultuureducatie met Kwaliteit (schooljaar 2013-2014)

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Implementatie Cultuureducatie met Kwaliteit (schooljaar 2013-2014) RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4426490 Aan : Gemeenteraad Datum : 5 juli 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg/ C. van Eijk Programma : 9. Cultureel klimaat

Nadere informatie

Schooljaar In regio op het gebied. In Hillegom is bij geen. Geconstateerd. weken verzuimt. om verschillendee.

Schooljaar In regio op het gebied. In Hillegom is bij geen. Geconstateerd. weken verzuimt. om verschillendee. Schooljaar 6-7 LEERPLICHT GEMEENTE HILLEGOM tabel is een vergelijking gemaakt van de gemeente Hillegom met de regio op het gebied van: leerlingen met melding, langdurig, risico-leerlingen, absoluut en

Nadere informatie

1. Onderwerp Contractering (en Begroting) Jeugdhulp Datum: Informerend

1. Onderwerp Contractering (en Begroting) Jeugdhulp Datum: Informerend In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

Huurwoningen uit de hele regio!

Huurwoningen uit de hele regio! Huurwoningen uit de hele regio! SOCIALE HUURWONINGEN IN HOLLAND RIJNLAND Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Op www.woningnethollandrijnland.nl staan alle sociale huurwoningen van de woningcorporaties

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 218 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 218 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019

Inleiding. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Kantorenmonitor Holland Rijnland Feitenblad 2019 Inleiding Sinds een aantal jaren verschijnt de. In dit feitenblad 219 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er soms verschillen met vorige publicaties. Alle gegevens

Nadere informatie

Huurwoningen uit de hele regio! 106140105 WoningNet A5 folder uitleg website 06-03.indd 1 06/03/14 11:15

Huurwoningen uit de hele regio! 106140105 WoningNet A5 folder uitleg website 06-03.indd 1 06/03/14 11:15 Huurwoningen uit de hele regio! 106140105 WoningNet A5 folder uitleg website 06-03.indd 1 06/03/14 11:15 SOCIALE HUURWONINGEN IN HOLLAND RIJNLAND Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Op www.woningnethollandrijnland.nl

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen 12 november 2014 Speciaal M voor erfgoedinstellingen CCA in Amsterdam organiseerde de MoccaAcademie op 12 november een netwerkbijeenkomst. In een eerder verstuurde

Nadere informatie

Er kan worden gesproken over al dan niet op de agenda vermelde onderwerpen.

Er kan worden gesproken over al dan niet op de agenda vermelde onderwerpen. Vergadering Oordeelsvorming Burger 10-01-2019 Plaats: Raadzaal Tijd: 20:00-22:40 Voorzitter: dhr. A.N.J. Vos Griffier: dhr. F. Kromhout Deze vergadering wordt live uitgezonden en is later ook te bekijken.

Nadere informatie

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon

Inleiding. Kantorenvoorraad in Holland Rijnland. Belangrijkste ontwikkelingen. Colofon Feitenblad 217 Inleiding Sinds een aantal jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 217 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties zijn er

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

1. Onderwerp Collectieve ziektekostenverzekering als maatwerkvoorziening inkomensondersteuning 2. Rol van het

1. Onderwerp Collectieve ziektekostenverzekering als maatwerkvoorziening inkomensondersteuning 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkgeversdienstverlening. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkgeversdienstverlening. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Holland Rijnland. Decentralisatie AWBZ Stuurgroep 25 september Wim Klei

Holland Rijnland. Decentralisatie AWBZ Stuurgroep 25 september Wim Klei Holland Rijnland Decentralisatie AWBZ Stuurgroep 25 september Wim Klei Onze opdracht Strategische keuze niveau van samenwerking bij de nieuwe taken in de Wmo Begeleiding (groep en individueel) Persoonlijke

Nadere informatie

Leerplicht. 1 hillegom 2 katwijk 3 leiden 4 leiderdorp 5 lisse 6 noordwijk 7 oegstgeest 8 teylingen 9 voorschoten 10 zoeterwoude

Leerplicht. 1 hillegom 2 katwijk 3 leiden 4 leiderdorp 5 lisse 6 noordwijk 7 oegstgeest 8 teylingen 9 voorschoten 10 zoeterwoude Leerplicht 1 Doel en inhoud van de Leerplichtwet 2 Aanvang leerplicht 3 Einde leerplicht 4 Partiële leerplicht 5 Vervangende leerplicht 6 Vrijstelling van geregeld schoolbezoek 7 De taak van een leerplichtambtenaar

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente. Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Platformtaak volgens gemeente. Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Index GGZ regeling 2017 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Platformtaak volgens gemeente Een deel van de collectie preventie GGZ wordt vanwege

Nadere informatie

1. Onderwerp Planlijst woningbouwprojecten 2015

1. Onderwerp Planlijst woningbouwprojecten 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Bijlage: Aantal leden algemeen bestuur

Bijlage: Aantal leden algemeen bestuur Bijlage: Aantal leden algemeen bestuur 1. Inleiding De vraag die voorligt is of het aantal leden van het algemeen bestuur kan worden teruggebracht. Van belang bij de beantwoording van deze vraag is de

Nadere informatie

Bijlage: 3 Onderwerp: Opschorting uitvoering Ouderbijdrage Jeugdwet (OBJW) 2015 en gevolgen voor ouders

Bijlage: 3 Onderwerp: Opschorting uitvoering Ouderbijdrage Jeugdwet (OBJW) 2015 en gevolgen voor ouders In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

roe in-situatie Deelnemers Stage Nieuwe Stijl LEIDEN Actieplan jeugdwerkloosheid Jongeren op de Arbeidsmarkt Stageplek Gemeente Alphen aan den Rijn

roe in-situatie Deelnemers Stage Nieuwe Stijl LEIDEN Actieplan jeugdwerkloosheid Jongeren op de Arbeidsmarkt Stageplek Gemeente Alphen aan den Rijn Deelnemers Stage Nieuwe Stijl Stageplek Gemeente Alphen aan den Rijn 'SNS heeft me uit de uitkering gehouden en heeft een einde gemaakt aan het deprimerende bankzitten. Dat het uiteindelijk ook heeft geleid

Nadere informatie

1. Onderwerp Inkoopstrategie Jeugdhulp vanaf Datum: Informerend

1. Onderwerp Inkoopstrategie Jeugdhulp vanaf Datum: Informerend In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Intentieverklaring Rijk - Gemeente inzake Cultuureducatie met Kwaliteit 1- Notagegevens Notanummer 2016-001037 Datum 06-06-2016 Programma: 10 Economie, kunst

Nadere informatie

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN

REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN GEMEENTE VOORSCHOTEN Voorschoten werkt met veel gemeenten en andere organisaties samen. In sommige gevallen worden afspraken over deze samenwerking vastgelegd in

Nadere informatie

1. Onderwerp Begroting drie decentralisaties in het sociale domein 2014 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Begroting drie decentralisaties in het sociale domein 2014 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 24 april mei 2014

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 24 april mei 2014 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie