Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar"

Transcriptie

1 Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs? Hoe kunnen we kinderen hierbij betrekken? (is me niet helder wat voor soort onderwijs ze geven. Dat is dus nog een vraag; hierop aansluiten met ontwikkelvraag) Werkwijze: kader waarbinnen in een meerjaren cyclus alle disciplines aan bod komen. De Heihorst Op reis (geen ambitie, blijven in zelfde scenario) Zijn blij met wat ze doen:. Het is voor de leerkracht en kinderen een feestje om gebruik te mogen van het culturele aanbod vanuit de omgeving. De roulatiesysteem werkt perfect, iedereen komt met van alles in aanraking. Het gaat prima zoals het nu gaat. Naast het aanbod van buitenaf biedt de school ook nog teken- en handvaardigheid lessen die de kinderen aanspreken. Hoe brengen we samenhang aan in de diverse activiteiten die we kinderen aanbieden? Aanbod vanuit de omgeving, muziek, tekenen, handvaardigheid, vieringen en projecten. Hoe kunnen we daarbij een link leggen naar andere vakgebieden? Wil deze school wel cultuur als middel? Werkwijze:.. Jenaplanschool de Klink De Klink werkt op basis van het Jenaplanconcept waarin het onderwijs geplaatst wordt in de context van de maatschappij: buiten =binnen. De school staat voor samen : spelen, leren en vieren. De oriëntatie op mens en wereld is het hart van het onderwijs op onze Jenaplanschool: leren is een bijdrage aan de vorming van elk kind tot verantwoordelijk mens en burger in de maatschappij. Werken nu nog sterk discipline gericht. Hoe kunnen we cultuureducatie integreren in de thema s van Kleuterplein en Alles in 1? Werkwijze: aansluiten bij WO, methode Alles in 1 voor groep 3-8. Onderbouw aansluiten bij Kleuterplein/ thematisch werken. Vanuit het jaaroverzicht van thema s op zoek gaan naar leerstof verrijkende en/of vervangende cultuuractiviteiten. (willen meewerken aan kwaliteitskader) De Kwir Van 1 naar 2 Hoe ontwikkelen we een samenhang tussen ons onderwijsprogramma (vakken) en de georganiseerde culturele activiteiten? Hier is het de vraag waarbij ze kunnen aansluiten. Uit het schoolplan:

2 Naast het aanleren van instrumentele vaardigheden, zoals rekenen, taal, schrijven, aardrijkskunde, geschiedenis en sociale vaardigheden, vinden wij bovendien dat er binnen de school aandacht moet zijn voor godsdienst, levensbeschouwing of filosofie, burgerschapskunde en kunst en cultuur. Daarmee willen we niet zeggen dat dit allemaal in afzonderlijke vakken aan bod moet komen, en dat iedereen dat in even sterke mate moet krijgen. Elementen die we hierbij onder meer van groot belang vinden, zijn de volgende: de creativiteit van kinderen in ruime zin stimuleren; het nemen van initiatieven (zaken op poten zetten) stimuleren; werken aan burgerzin en het politieke bewustzijn van kinderen; de kritische zin van kinderen ontwikkelen of kritisch leren denken; leren samenwerken; leren leren en zelfstandig leren werken; leren kiezen; de sociale en communicatieve vaardigheden van jongeren ontwikkelen; leren omgaan met en openstaan voor diversiteit tussen mensen; leren zorg dragen voor je leefomgeving (milieu); het probleemoplossend denken ontwikkelen Ontwikkelvraag: hoe kan cultuureducatie bijdragen aan bovenstaande doelen? Werkwijze: aansluiten bij sociaal-emotionele ontwikkeling, brede ontwikkelingsdoelen. De Leerlingst Van 2 naar 3 Wij maken onze visie op cultuureducatie onderdeel van onze totale onderwijsvisie. We nemen deze integraal op in ons schoolplan. 2. We kleden onze leerlijn cultuureducatie aan kernwoorden hierbij zijn: tijd nemen en ruimte geven aan creatieve processen, schoolbrede projecten, meervoudige intelligenties en creatief portfolio. 3. We onderzoeken rollen en verantwoordelijkheden en leggen deze vast. 4. Cultuureducatie krijgt een vaste plek binnen het kwaliteitskader van onze school Geven aan dat cultuuractiviteiten moeten aansluiten bij waar ze mee bezig zijn. Dit is n goede school voor een interessant lab!!!! Werkwijze: nog onduidelijk. Ontwikkelvraag moet zijn hoe integreren we cultuureducatie in onze dagelijkse praktijk? Welke werkvorm hebben we hiervoor nodig? De Mussenberg Van 1 naar 2 Uit nulmeting: De uitslag is passend. Cultuureducatie is nog sterk afhankelijk van het enthousiasme van individuele leerkrachten. De doorgaande lijn verdient meer aandacht. We blijven voorlopig dicht bij huis en proberen concrete tussendoelen te omschrijven om een doorgaande lijn te realiseren. Hiernaast willen we gebruik blijven maken van het culturele aanbod van buitenaf. Hoe ontwikkelen we een visie en aanpak voor cultuureducatie die aansluit bij ons onderwijs? Hoe creëren we samenhang binnen de activiteiten die we bieden? Werkwijze: vanuit thema s invullen van cultuureducatie. Vaak thema s uit methode Wereldoriëntatie.???? De Schakel en St. Lambertus Van 1 naar 2 en 2 naar 2 Doen veel aan cultuureducatie, maar mist samenhang. Op zoek naar samenhang en kader!

3 Werkwijze: afhandelijk van de wens tot integratie van cultuureducatie, maar denk kader met disciplines. Wij investeren in goede activiteiten, te organiseren binnen de kerndoelen, met als doel dat kinderen zich vanuit expressieve vakken kunnen ontplooien en uiten. We investeren in de samenhang in aangeboden activiteiten en leggen -waar mogelijk- linken naar andere vakgebieden. De Verrekijker Hoe kan cultuureducatie aansluiten bij Ontwikkelingsgericht Werken, bij het ontwerpen en uitwerken van de thema s basisontwikkeling in de volgende ontwikkelingsgebieden:. Taal. Ontluikende geletterdheid/ lezen. Rekenen. Sociaal-emotionele ontwikkeling. Motoriek. Spelactiviteiten Ook dit is weer een boeiend lab!!! De Wegwijzer Van 1 naar 1 Uit de nulmeting:. We willen dicht bij de belevingswereld van het kind blijven. (ook van jonge kinderen) Hoe dichter blijf je bij kinderen als je dicht bij huis blijft. Daarnaast willen we meer integreren met en in onze gemeenschap. Door dicht bij huis te blijven hopen we passende activiteiten te kunnen organiseren waarbij de plaatselijke (culture) gemeenschap nauw betrokken gaat worden. Bijvoorbeeld ons huidig muziek project in groep 3/4. Ontwikkelvraag: hoe kunnen we samen met de gemeenschap passen activiteiten organiseren voor onze leerlingen? Werkwijze: kader waarin alle disciplines aan bod komen. De Zwjiek Van 2 naar 3 Geven aan dat er veel op het bord van school ligt; bij uitstek dus een ontwikkelvraag rondom hoe integreer je cultuureducatie in het programma? Dus niet extra en als doorgaande lijn. Uit de info blijkt dat er geen relatie is tussen de onderwijsvorm en de visie en aanpak cultuureducatie. Zie talloze mogelijkheden om aan te sluiten: OGO, levensecht leren, in vieringen en projecten. Wij hebben ervoor gekozen vanuit de uitgangspunten van ontwikkelingsgericht onderwijs te werken, waarbij de leerkracht ervoor zorg draagt dat er uitdagende, zinvolle thematieken worden opgeworpen die mogelijkheden bieden tot het leren van belangrijke culturele verworvenheden (lezen, rekenen, schrijven, samenwerken, communiceren etc.). Centraal hierbij staat het spel voor het jonge kind en leesactiviteiten, schrijf- en onderzoeksactiviteiten voor het oudere kind. Ontwikkelvraag: hoe kan cultuureducatie geïntegreerd worden binnen ontwikkelsgericht onderwijs? De Harlekijn Van 1 naar 1 Hoe kunnen we aansluiten bij werkwijze Alles in 1 bij groep 5-8?

4 Werken dan groepsdoorbrekend in projecten vanuit die WO methode. Hier cultuureducatie dus inbedden! Bij onderbouw aansluiten bij thematisch werken, bij 3-4 bij thema s lezen? Werkwijze: Vanuit het jaaroverzicht van thema s op zoek gaan naar leerstof verrijkende en/of vervangende cultuuractiviteiten. N.b. hebben eigen doelen voor cultuureducatie (in tegenstelling tot andere scholen) en doen veel aan vaardigheden, hebben handvaardigheid atelier en handvaardigheid. Deze onderdelen dienen te worden geintegreerd in de nieuwe aanpak. (richting is duidelijk, ontwikkelvraag nog niet mooi geformuleerd!) SBO Op de Tump Hoe kunnen we cultuureducatie integreren in ons onderwijs door aan te sluiten bij methode Leefstijl (sociaal emotionele ontwikkeling) en praktijkgericht onderwijs? Praktijk gericht onderwijs: Jaarlijks worden twee projecten op schoolniveau uitgewerkt waarbij praktische en groeps-doorbrekende activiteiten worden ingepland. De werkvorm ateliers vormt een vast onderdeel in het middagprogramma voor alle groepen. Bij praktijkonderwijs komen o.a. de volgende activiteiten aan bod: koken techniek knutselen muziek en beweging dramatische expressie. Verder belangrijk voor deze kinderen: talentontwikkeling en podium bieden (zelfvertrouwen kweken), presentaties zijn een belangrijk onderdeel van de toekomstige aanpak! Uit de info:. Het team heeft veel behoefte aan vaste structuren en doorlopende lijnen voor kunst- en cultuureducatie. De leerlingen moeten eerst een aantal technieken kunnen hanteren en toepassen, waarin en waardoor zij hun talenten gaan ontdekken en kunnen gaan ontplooien en waardoor zij kunnen uitgroeien tot creatieve persoonlijkheden. Hebben allerlei acties in dit schooljaar in gang gezet, die infomap school. O.a. met Sergio van Cathrijn. Zijn naarstig op zoek naar een aanpak voor SBO leerlingen, hebben er zo te zien al veel tijd aan besteed. Hebben ook een vraag bij ons neergelegd?? Heb ik niet gezien.. St. Liduina Uit de nulmeting:. In de periode wil de St. Liduina het element cultuureducatie versterken met als doel: cultuureducatie niet als extra vak, maar als een vanzelfsprekend onderdeel in de bagage van elke leerkracht van St. Liduina. Cultuureducatie maakt daarom een onderdeel uit van het ontwikkelingsproces van kinderen. De doelstellingen die St. Liduina wil bereiken: o De kinderen hebben kennis, praktische- en procesvaardigheden op het gebied van wetenschap en techniek o Zij kunnen oplossingen bedenken voor eenvoudige technische problemen o Zij kunnen vraagstukken onderzoeken o Zij kunnen relaties leggen tussen werking en vorm van verschillende materialen o Zij hebben een positieve houding ten aanzien van wetenschap en techniek Elk leerjaar werkt St. Liduina op basis van een jaar programma cultuur, waarin de activiteiten gepland staan die door gastdocenten verzorgd worden. Wij hebben een visie op cultuureducatie welke is opgenomen in ons schoolplan. Kernthema s in onze visie zijn: denken in ontwikkelingsgerichte doelen, samenhang tussen activiteiten en doelen, meervoudige intelligentie(s), talentontwikkeling van kinderen en medewerkers. Meervoudige intelligentie is een speerpunt in het schoolplan misschien is dat de invalshoek?

5 Ontwikkelvraag: hoe kan cultuureducatie bijdragen aan het ontwikkelproces van kinderen, aan meervoudige intelligentie? Hoe ontwikkelen we een kader of werkvorm dat aansluit bij onze doelen?

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Leerlingst Haelen 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool Antonius Buggenum 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie. Deze

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Pippi Langkous

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Pippi Langkous Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Pippi Langkous 6 SBO DE BLINKER IN GELEEN: ONDER- ZOEKEND EN ONTDEKKEND LEREN 7 We willen onze leerlingen prikkelen en nieuwsgierig maken om te

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Heihorst Heibloem 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie SBO Op de Tump Heel 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie. Deze visie

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Schakel Ittervoort 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Zjwiek Roggel 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool st. Liduina KelpenOler 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Inleiding Op basisschool Aan de Bron willen we de basis leggen voor het functioneren van de leerlingen later in de maatschappij op cognitief en sociaal gebied.

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

2012-2016. Zelfstandig Leren

2012-2016. Zelfstandig Leren 2012-2016 Zelfstandig Leren 0 Inhoud Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Leerinhouden/ activiteiten... 2 Doelen voor het zelfstandig leren... 3 Definitie zelfstandig leren...

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl wat maakt onze school bijzonder? Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen, waarbij wereld oriënterende vakken,

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl Wij werken vanuit deze uitgangspunten: Wij geven ruimte aan ontwikkeling van kinderen Wij stimuleren zelfstandigheid en zelfreflectie

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Jaarplan van Basisschool Oostelijke Eilanden Beleidsvoornemens De BOE naar aanleiding van het schoolplan

Jaarplan van Basisschool Oostelijke Eilanden Beleidsvoornemens De BOE naar aanleiding van het schoolplan Jaarplan 2018-2019 van Basisschool Oostelijke Eilanden Beleidsvoornemens 2018-2019 De BOE naar aanleiding van het schoolplan 2015-2019 Tamar Süss September 2018 Inleiding In het jaarplan 2018-2019 wordt

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015 Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving,

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 1-2

Informatieboekje. Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 2016-2017 Thematisch werken: We werken in groep 1 / 2 met thema s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Gedurende deze thema s zullen de volgende ontwikkelingsgebieden

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

De schoolbrochure. Jenaplanschool Lieven Gevaert. van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS

De schoolbrochure. Jenaplanschool Lieven Gevaert. van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS De schoolbrochure van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS Jenaplanschool Lieven Gevaert 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Het pedagogisch project van Jenaplanschool Lieven Gevaert... 3 1.1. Inleiding

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor?

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Identiteit: wat drijft ons in ons werk? Op onze school is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. De Franciscusschool is een Katholieke basisschool, een school

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Verrekijker Ell 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Harlekijn Baexem 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - In de vaardigheidslijn drama wordt gebruik gemaakt van spelvaardigheden, verbeelden en vormgeven in een opbouwende lijn voor de groepen

Nadere informatie

Informatiefolder ICBS OCTANT Schooljaar 2012-2013

Informatiefolder ICBS OCTANT Schooljaar 2012-2013 Adres: I.c.b.s. Octant Blauwe Ring 90A 1566 MZ Assendelft tel: 075-6573770 dependance: Blauwe Ring 89 1566 MX Assendelft tel: 075-6226716 Email: info@icb-octant.nl Website: www.icb-octant.nl Informatiefolder

Nadere informatie

De school is mijn tuin. Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT. gekomen na 4 sessies met de gezamenlijke teams van de vier

De school is mijn tuin. Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT. gekomen na 4 sessies met de gezamenlijke teams van de vier De school is mijn tuin Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT 2015-2019 Dit document beschrijft de parasolvisie van onderwijsteam DHKT. Het vormt een beschrijving van de gezamenlijke visie van

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente?

1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente? 1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente? = 428 = 52 2. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een academie

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de kwir neer 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie. Deze visie

Nadere informatie

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Doel en beoogde opbrengst van de dialoog De opdracht van het platform is te komen tot een integrale, maatschappelijk breed gedragen en

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan

Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan Inleiding: Onze basisschool heeft drie groepen 1 en drie groepen 2-3. De leerkrachten van deze groepen werken nauw samen. Er is veel overleg

Nadere informatie

Jaarplan. S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN

Jaarplan. S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN Jaarplan 2017 S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n INFO@NASSAUSCHOOL.NL NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN Inhoud Strategische doelen... 3 Onderwijs... 4 Personeel... 6 Overig... 7 2 S t

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Inleiding Elke stap is een sprong vooruit OBS de Stapsteen is een school: o Waar je je veilig en geborgen kunt voelen en met respect voor

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Meerwerf basisschool. Dr. Jac. P. Thijsse. Leren en nog meer. veel

Meerwerf basisschool. Dr. Jac. P. Thijsse.   Leren en nog meer. veel Meerwerf basisschool Dr. Jac. P. Thijsse www.meerwerf.nl Leren en nog meer veel RRuimte voor de eigen ontwikkeling Op de Thijsseschool staat de individuele ontwikkeling van het kind centraal. Alle kinderen

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

2013-2017. Huiswerkbeleid

2013-2017. Huiswerkbeleid 01-017 Huiswerkbeleid Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep Visie op onderwijs Basisvisie Leerinhouden/Activiteiten De voor- en nadelen van het geven van huiswerk Voordelen Nadelen Richtlijnen voor het

Nadere informatie

Leonardo evaluatie. Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo. Sterre Roelofs

Leonardo evaluatie. Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo. Sterre Roelofs Leonardo evaluatie Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo Sterre Roelofs 19-05-2017 Onderzoeksdoel en - opzet Doel Het beantwoorden van de vraag Wat vinden ouders

Nadere informatie

Theoretisch kader De 21st century skills Onderverdeling in cognitieve en conatieve vaardigheden

Theoretisch kader De 21st century skills Onderverdeling in cognitieve en conatieve vaardigheden Theoretisch kader: Zoals ik in mijn probleemanalyse beschrijf ga ik de vaardigheid creativiteit, van de 21st century skills onderzoeken, omdat ik wil weten op welke manier de school invloed kan uitoefenen

Nadere informatie

Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren.

Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren. Basisschool De Buitenburcht Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren. Dit is de beknopte versie van het schoolplan 2015-2019 van PCB de Buitenburcht in Almere. In het schoolplan

Nadere informatie

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker 2013-2014 Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs *54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging gebruiken om er gevoelens en ervaringen

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Inleiding Basisschool 't Kempke is van oorsprong een katholieke basisschool. Deze levensovertuiging is de inspiratiebron voor de waarden van

Nadere informatie

Cultuur maakt wijs. Cultuur is grijs. Cultuur is wij. Cultuur verbindt. Cultuur is jong. Inleiding

Cultuur maakt wijs. Cultuur is grijs. Cultuur is wij. Cultuur verbindt. Cultuur is jong. Inleiding Inleiding Op dit moment lees je het beleidsplan Kunst en cultuur van BS Fons Olterdissen 2013-2016. Een belangrijk plan. Een ambitieus plan. Een plan dat laat zien dat cultuureducatie meer is dan alleen

Nadere informatie

JENAPLAN BASISONDERWIJS NEDERLAND. Ieder kind is uniek!

JENAPLAN BASISONDERWIJS NEDERLAND. Ieder kind is uniek! JENAPLAN BASISONDERWIJS NEDERLAND Ieder kind is uniek! WAT IS JENAPLANONDERWIJS? Nederland telt circa 7000 scholen voor basisonderwijs. In Nederland heeft iedere school de vrijheid om zijn eigen onderwijsconcept

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan SPOLT : Ruimte voor ieders talent

Strategisch Beleidsplan SPOLT : Ruimte voor ieders talent Strategisch Beleidsplan SPOLT 2015-2019: Ruimte voor ieders talent Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier 1. Inleiding 2. SPOLT in het kort strategische koers daarin haar verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

D O O R O N T W I K K E L I N G

D O O R O N T W I K K E L I N G D O O R O N T W I K K E L I N G Oktober 2018 B A S I S S C H O O L L E Y E N B R O E K TIJDLIJN 2016/2017 - TLIM - Borging - Doorgaand lijn - Eigenaarschap leerlingen - Zorg - 7 wekenplan / Gouden weken

Nadere informatie

Welkom bij de ouderavond over Vier Keer Wijzer

Welkom bij de ouderavond over Vier Keer Wijzer Welkom bij de ouderavond over Vier Keer Wijzer Programma 19.30 tot 21.00 uur Waarom hebben we gekozen voor Vier Keer Wijzer? Uitleg en achtergrondinformatie over het onderwijsmodel Interactieve informatie-

Nadere informatie

Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken.

Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken. Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken. Inleiding De Piersonschool is een Jenaplanschool. In een jenaplanschool is wereldoriëntatie heel belangrijk en het hart van het onderwijs. We willen de wereld

Nadere informatie

Communicatieplan GMR

Communicatieplan GMR -0001 Blad 1 van 6 Titel document: Auteur; Opgemaakt: januari 2018 -0001 Blad 2 van 6 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 3 2. Achtergrond en communicatie kader 3. Communicatiedoelstelling blz. 4 4. Doelgroep

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Vakdocenten hebben de toekomst - Vakoverstijgend werken. Woensdag 28 september 2011, Amsterdam

Vakdocenten hebben de toekomst - Vakoverstijgend werken. Woensdag 28 september 2011, Amsterdam Inspiratiebijeenkomst Vakdocenten hebben de toekomst M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Vakdocenten hebben de toekomst - Vakoverstijgend werken Woensdag 28 september 2011, Amsterdam Op 28 september

Nadere informatie

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar SAMEN SCHOLEN in Ter Aar op weg naar het Integraal Kind Centrum - KOERSNOTITIE Versie 20 juni 2017 Invoegen en verbinden De drie basisscholen in Ter Aar zijn sinds schooljaar 2015/2016 op zoek gegaan naar

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

Wetenschap en techniek bij kleuters. Martijn Weesing en Edith Louman

Wetenschap en techniek bij kleuters. Martijn Weesing en Edith Louman Wetenschap en techniek bij kleuters Martijn Weesing en Edith Louman Opzet Opening Jonge kind en W&T Een rijke leeromgeving voor W&T creëren W&T: de mogelijkheden zien in een kleuterklas Samenwerking en

Nadere informatie

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT VISIEWIJZER TALENTENKRACHT Doel: -schoolteam krijgt door middel van discussie inzicht over zaken rond Talentenkracht (kennis vergroten, eye-openers, vragen laten ontstaan) -schoolteam ontwikkelt visie

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een interactieve schoolomgeving. Het verbinden van de zaakvakken

Nadere informatie

Communicatieplan GMR

Communicatieplan GMR -0001 Blad 1 van 8 Communicatieplan Communicatieplan definitief Auteur; Opgemaakt: september -0001 Blad 2 van 8 Inhoudopgave 1. Inleiding / Achtergrond en communicatie kader blz. 3 2. Communicatiedoelstelling

Nadere informatie

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap:

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap: Actief Burgerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Actief Burgerschap: een nadere kennismaking 3 3. Actief Burgerschap: een doel en een middel 4 4. Actief Burgerschap: Hoe leren we dit aan? 5 5. Actief

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen Een puntje vooraf.. Na de presentatie over wereldoriëntatie en na de presentatie over de nieuwe organisatie is er de gelegenheid tot het stellen van vragen. Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel

Nadere informatie

VNK-e (Vereniging Nederlandse Kunsthistorici, sectie educatie)

VNK-e (Vereniging Nederlandse Kunsthistorici, sectie educatie) KunstEnCultuur - - - VNK-e (Vereniging Nederlandse Kunsthistorici, sectie educatie) 10 Beschrijft de conceptvisie in voldoende mate de relevantie van ons leergebied voor de ontwikkeling van de leerling?

Nadere informatie

Kunst onderzoekt de wereld. 5 niveaus procesgerichte didactiek

Kunst onderzoekt de wereld. 5 niveaus procesgerichte didactiek Kunst onderzoekt de wereld 5 niveaus procesgerichte didactiek rekenen mens en wereld sociaal emotionele ontwikkeling taal innerlijke wereld leerling het onderwijs versterkt het versterkt het het kunstzinnige

Nadere informatie

Wetenschap en techniekonderwijs op

Wetenschap en techniekonderwijs op Inleiding verzorgt ervarings- en ontwikkelingsgericht onderwijs. Wij bieden de kinderen basisvaardigheden waarmee ze de wereld om hen heen leren kennen. Wetenschap en techniek (W&T) worden steeds belangrijker

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie