Hoe volmaakt is de Schepping? Dinsdag 21 oktober en 4 november Willibrordushuis Allan R. de Monchy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe volmaakt is de Schepping? Dinsdag 21 oktober en 4 november Willibrordushuis Allan R. de Monchy"

Transcriptie

1 Hoe volmaakt is de Schepping? Dinsdag 21 oktober en 4 november Willibrordushuis Allan R. de Monchy

2 Indeling Eerste bijeenkomst dinsdag 21 oktober; Een drieluik: Korte herhaling van het Verborgen wereldbeeld (2013), historisch overzicht; exoplaneten van Kepler en Bruno. Het Statistisch wereldbeeld uit Ontstaan van de wereld (2011) maar nieuw perspectief Het leven van Blaise Pascal. Het statistisch wereldbeeld en causaliteit. Tragiek van Ludwig Boltzmann Tweede bijeenkomst dinsdag 4 november; Wereldbeeld in perspectief van de statistiek, kwantum theorie en causaliteit. Ontdekking van het kwantum (Max Planck) Discussie Einstein en Niels Bohr; EPR paradox Volmaaktheid van de schepping (2014) of God dobbelt niet (Albert Einstein). Verborgen variabelen of toeval. Het verstrengeld wereldbeeld en cryptografie. Anton Zeilinger De volmaakte schepping, verbroken causaliteit in de kwantum wereld.

3 De Volmaakte Schepping van Big Bang tot de Mens. Wij gaan terug naar de middeleeuwen. Toen brandde de discussie los over het zonnestelsel. [Keerpunten van Professor Sander Bais]

4 Geocentrische visie van Ptolemeus

5 Nicolaus Copernicus De vreemde beweging van de planeten kon worden verklaard door de zon in het centrum van het heelal te plaatsen. Geocentrisch- versus Heliocentrisch heelal.

6 Galileo Galilei, Italiaanse natuurkundige, Al was het helio-centrische model een aanzienlijke verbetering van de beschrijving van de complexe bewegingen van zwerf-sterren, bleven er toch problemen en afwijkingen die eigenlijk niet goed te verklaren waren.

7 De kerk en het Heelal. De aarde is door God geschapen en de schepping dient volmaakt te zijn. Een ondergeschikte plaats in het heelal van de aarde conflicteert met dit dogma. De Kerk hield dogmatisch vast aan het hemelbeeld van Ptolemeus. Copernicus publiceerde pas van af zijn sterfbed zijn denkbeelden in De Revolutionibus Orbium Coelestium in 1543.

8 Giordano Bruno, Bruno kwam met het idee dat ook sterren zonnen waren met planeten zoals bijvoorbeeld de aarde.

9 Tycho Brahe, een Deense edelman, probeert het geocentrisme te redden. Zijn grote verdienste was echter de nauwkeurige metingen van de zwerf-sterren

10 Starneborg op het eiland Hven

11 Johannes Kepler Hoogleraar in de Wiskunde te Graz aan de Protestants Hogeschool. Situatie protestanten moeilijk en hij vertrok naar Praag. Ontmoete Tycho Brahe en werd zijn assistent. Schreef: Mystericum Cosmograficum.

12 Keplers Perkenwet beschreef met grotere nauwkeurigheid de planeetbewegingen om de zon.

13 Isaac Newton

14 Newton s Algemene Gravitatie wet. F = zwaartekracht tussen twee voorwerpen (in Newton) G = gravitatieconstante m 1 = massa van het eerste voorwerp (in kg) m 2 = massa van het tweede voorwerp (in kg) r = afstand tussen de middelpunten van de voorwerpen (in m)

15 De wetten van Newton kan elk detail van de bewegingen in het zonnestelsel verklaren, behalve De baan van Mercurius!!

16 Het sluitstuk leverde Albert Einstein in Beweging van planeten in een gekromde ruimte. De wetten van Newton kloppen voor lichte krommingen maar wijkt in geringe mate af in de buurt van de zon zoals blijkt uit baan van Mercurius.

17 Satelliet Kepler zoekt Exo-planeten.

18

19 Exo-planeet gezien door Kepler. Groen is de leefbare zone uitgaande van onze levensvorm dat vloeibaar water vereist. Giordano Bruno had dus gelijk. Pas 1982 heeft de kerk de leerstellingen van Copernicus, Galilei, Bruno en Kepler als correct erkend.

20 Statistisch wereldbeeld Van Blaise Pascal tot Ludwig Boltzmann

21 Blaise Pascal Clermont-Ferrand, 19 juni 1623 Parijs, 19 augustus 1662 Zijn belangrijkste bijdragen op het vlak van de wiskunde zijn: de grondslag voor de waarschijnlijkheidsrekening (samen met Fermat). De basis voor de integraalleer en gaf betekenis aan het begrip oneindigheid. combinatoriek(driehoek van Pascal). Hij bouwde een van de eerste mechanische rekenmachines (optelling en aftrekking) (1642), de pascaline. In de natuurkunde ontwikkelde hij hydrostatica, hydrodynamica de Wet van Pascal: De druk die op een vloeistof wordt uitgeoefend, plant zich in alle richtingen met dezelfde grootte voort.

22 Bekend is ook zijn uitspraak (opgenomen in de Pensées) dat men volgens de kansrekening wel in God moet geloven: als deze namelijk bestaat, is de winst voor de gelovige oneindig. Bestaat God niet, dan verliest men niets (le pari, de gok). Deze redenering staat bekend als de Gok van Pascal. Pascal mat de luchtdruk op verschillende hoogtes en zag verschillen. Daarmee kon hij schatten de dikte van de aardse atmosfeer. Buis van Torricelli Pascal introduceerde het begrip TOEVAL en zag kans om de basis te leggen voor waarschijnelijkheidsrekenen. Een rekenmachine (Pascaline) gesigneerd door Pascal in Musée des Arts et Métiers, Parijs

23 12 knikkers in twee dozen Wat is de meest waarschijnlijke verdeling van de knikkers??

24 Uit onze schooltijd kennen we nog wel het Merkwaardige Product (a + b) ² = a ² + 2ab + b ² (a + b) ³ = a ³ + 3a²b + 3ab² + b³ a staat voor vak L (links) en b staat voor vak R (rechts). De waarden gedeeld door de som 4, geven de kansen dat twee knikkers zich verdelen als 2 in L, 1 in L en 1 in R en 2 in R. Zo ook voor waarden 1, 3,3, 1 gedeeld door de som 8, voor drie knikkers. 3 in L, 2 in L en 1 in R, 1 in L en 2 in R en tenslotte 3 in R. We zullen zien dat wij dit spel met steeds meer knikkers kunnen voortzetten.

25 Het opbouwen van de driehoek van Pascal We kunnen de driehoek eindeloos voortzetten. Deze driehoek bevat een veelheid van leuke wiskundige eigenschappen die wij helaas niet kunnen bespreken omdat ons, op dit moment te ver voert.

26

27

28 Het turven van het aantal micro toestanden per macro toestanden voor 10 knikkers. Een Dim-Events is een macro-toestand. De macro toestand dim-5 bevat dus 252 micro toestanden. De formule is N!/((N-R)!R!) met 0! = 1 voor N knikkers en dim-r.

29 Het turven van 10, 100, 1000 en zeer veel gas knikkers

30 De tragiek van Ludwig Boltzmann Beroemd is zijn entropievergelijking, waarin hij via de natuurconstante k B = 1,380658(12) J/K - de constante van Boltzmann - de macroscopische thermodynamische grootheid entropie S kon bepalen en verklaren.

31 De formule van Boltzmann S = k log W W is het aantal microtoestanden in de macrotoestand van de meest waarschijnlijke verdeling. De grootheid S stamt uit de klassieke thermodynamica en geeft een verklaring (of vormt een onderdeel van) de tweede hoofdwet. Deze wet kent vele formuleringen: Een perpetuum-mobile bestaat niet, is er één. De tijd kent maar een richting namelijk verleden, heden naar toekomst waarbij de grootheid entropie blijft toenemen tot een maximum, is een ander. Boltzmann s formule geeft de entropie een statistische onderbouwing waarbij de entropie S evenredig is met de logaritme van het aantal micro toestanden dat een systeem omvat. k is dan de evenredigheidsconstante.

32 De wereld van gasmoleculen. De meest waarschijnlijke toestand is de toestand met de maximale entropie (Boltzmann) d.w.z. bij het openenen van de kraan in de proef van Joule verdeeld zich het gas over de twee flessen met een druk van 11 atm. Oorzaak: openen van de kraan Gevolg: Gas verdeeld zich over beide flessen. Door het grote aantal moleculen (in de orde van 10 ²³) lijkt waarschijnlijk de absolute waarheid. Dit leidt tot de waarheid van de causaliteit. Als we spreken over causaliteit in een volmaakte schepping dan is dat een statistische uitspraak fysisch filosofisch gezien. Voor de fundamentalistische religie is een statistisch wereldbeeld een gruwel want dan komt het begrip volmaakt in het gedrang. Ook de Klassieke natuurkunde in de vorige eeuwwisseling had een ernstig probleem.

33 EINDE van bijeenkomst deel 1.

34 Indeling Eerste bijeenkomst dinsdag 21 oktober; Een drieluik: Korte herhaling van het Verborgen wereldbeeld (2013), historisch overzicht; exo-planeten van Kepler en Bruno. Het Statistisch wereldbeeld uit Ontstaan van de wereld (2011) maar nieuw perspectief Het leven van Blaise Pascal. Het statistisch wereldbeeld en causaliteit. Tragiek van Ludwig Boltzmann Tweede bijeenkomst dinsdag 4 november; Wereldbeeld in perspectief van de statistiek, kwantum theorie en causaliteit. Ontdekking van het werkings-kwantum (Max Planck) De Broglie golflengte, Rutherford, Bohr model, periodiek systeem en Schrödinger Discussie Einstein en Niels Bohr; EPR paradox Volmaaktheid van de schepping (2014) of God dobbelt niet (Albert Einstein). Verborgen variabelen of toeval. Het verstrengeld wereldbeeld en cryptografie. Anton Zeilinger De volmaakte schepping, verbroken causaliteit in de kwantum wereld.

35 Begin van de Kwantum theorie Eind negentiende eeuw was nog niet duidelijk hoe de straten van de steden moesten worden verlicht; gas of elektriciteit? Zwarte straling Werner von Siemens startte het Physicalische- Technische Reichanstalt in 1887 in Berlijn. Als referentie was er behoefte aan een ideale lichtbron. De beste oplossing leek een holle ruimte met een klein gaatje. Deze lichtbron was alleen afhankelijk van de wandtemperatuur.

36 De verklaring van Max Planck ( ) Humbold Universiteit Berlijn Was benoemd tot professor als derde keus na Ludwig Boltzmann en Heinrich Hertz die eerst waren benaderd. Max Planck vond een verklaring voor het feit dat bij korte golflengtes en dus hoge frequentie de intensiteit naar nul gaat. Hij moest daarom wel aannemen dat licht wordt uitgezonden in energie-kwanta of werkingskwanta gelijk aan E = hν. h = constante van Planck en ν = frequentie van het licht (ν = c/λ) h = 6,6252 x10 ³⁴ J s Als de temperatuur niet voldoende is om de energie op de brengen voor de kwanta E = hν zal er geen licht meer worden uitgezonden boven die energie. Er ontstaat dus een drempelwaarde die klassiek niet te verklaren was.

37 Foto Elektrisch effect van Albert Einstein Als je een metaaloppervlak bestraalt met licht kunnen elektronen vrij komen. Of ze al dan niet vrij kwamen was afhankelijk van de golflengte/frequentie van het licht. Dit was met de klassieke natuurkunde niet te verklaren maar met de licht kwanta of werkings-kwanta van Max Planck lukt dat wel. Hiervoor kreeg Albert Einstein de Nobelprijs in 1922 (voor zijn relativiteitstheorieën werd nooit de Nobelprijs uitgereikt).

38 Verzet tegen het werkings-kwantum van Planck De kwantum gedachte werd niet met enthousiasme ontvangen omdat het conceptueel tegen ons denken indruist. Het rekent af met de causale beschrijving van onze wereld dat gebaseerd is op een continuüm van oorzaak en gevolg. Op elementair deeltjes niveau is de wereld niet continu maar bestaat uit discrete toestanden. Het werkings-kwantum is op zich ondeelbaar waardoor het van toeval afhankelijk is in welke discrete toestand het deeltje terecht komt. Causaliteit en toeval zijn paradoxale begrippen. Het lijkt er op dat wij de wereld statistisch moeten beschrijven en dat causaliteit een limiet geval als we met een groot aantal deeltjes te maken hebben zoals in onze dagelijks leven het geval is.

39 De Franse Prins; Louis Victor Pierre Raymond de Broglie ( ) Kwam met het idee dat de werkings-kwanta van Planck niet alleen voor licht geldt maar ook voor alle materie. Hij ging ervan uit dat een lichtdeeltje een impuls p heeft gelijk aan E/c. Dit noemen we stralingsdruk en deze formule volgt uit de licht-theorie van Maxwell. De Broglie veronderstelde dat de energieën de zelfde oorsprong hebben. Volgens Planck E = hν maar ook E = pc = hν. Nu is c = λν Of pλν = hν en pλ = h Dus λ = h/p. Dit noemen we de de Broglie golflengte en die geldt voor alle materie. Deze redenering betekende een enorme uitbreiding van de kwantum theorie.

40 Ernest Rutherford 30 augustus oktober 1937 Geboren in Nieuw Zeeland. Gestorven in Cambridge. Nobelprijs Scheikunde 1908 In adelstand verheven en mocht zich noemen Lord Rutherford of Nelson. Kwam met een nieuw atoom model ter vervanging van het krentebroodmodel van Thomson. Hij bestraald en goudfolie met alphadeeltjes (He kernen) en zag af en toe een terug-gestoten kern Materie is buitengewoon ijl. Een kleine zware positief geladen kern met daaromheen lichte negatief geladen elektronen.

41 Niels Bohr Deens fysicus ( ) Niels Bohr werd geboren in Kopenhagen. Aan de universiteit aldaar studeerde hij natuurkunde. Hij gebruikte de kwantumtheorie van Max Planck, Het golfmodel van de Broglie en het atoommodel van Ernest Rutherford, waar hij later in Manchester mee werkte, om in 1913 een eigen model van een waterstofatoom te ontwikkelen. In 1916 werd hij hoogleraar en in 1920 directeur van het instituut voor theoretische natuurkunde in Kopenhagen In 1943 ontsnapte Bohr uit het bezette Denemarken en reisde naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij meewerkte aan het Manhattan-project.

42 Dualiteit van golven en deeltjes leidde o.a. ook tot het atoom model van Niels Bohr, later aangevuld Arnold Sommerveld met elliptische banen.. Net als licht heeft ook het elektron een golflengte (de Broglie golf). Een elektronenbaan om de kern is alleen toegestaan als er een geheel aantal golven in de baan past redeneerde Niels Bohr. Zo ontstaan elektronen banen met een kwantum getal n. Elke baan heeft een vaste eigen potentiele energie want elektronen en protonen van de kern trekken elkaar aan. Als een elektron van baan wisselt wordt een licht kwantum ΔE = hν uitgezonden. ΔE is dan het energieverschil tussen twee banen. Dit verklaart het bestaan van spectraal lijnen.

43 Met drie kwantumgetallen n (hoofd kwantum), l (elliptisch) en m (elektron spin) kon het hele periodieke systeem der elementen worden verklaard. Met het uisluitingsprincipe van Wolfgang Ernst Pauli (Wenen, 25 april 1900 Zürich, 15 december 1958) dat stelt dat geen elektron alle kwantumgetallen gelijk mag hebben. Dmitri Mendelejev Tobolsk (West-Siberië), 8 februari Sint- Petersburg (Rusland), 2 februari 1907

44 De Golf-mechanica van Erwin Schrödinger ( ) Deze formule geeft een statistische beschrijving van de kans om ergens een elementair deeltje aan te treffen als functie van plaats r en tijd t.

45 Voorbeelden van oplossingen van de Schrödinger vergelijking Als ik een tennisbal tegen een muur sla is er een kans dat hij door de muur heen tunnelt een aan de andere kant verschijnt. Radioactiviteit wordt door tunnelen verklaard!!

46 Onzekerheidsrelaties van Werner Carl Heisenberg ( ) Geboren in Duisburg en studeerde theoretische natuurkunde in München. In 1927 hoogleraar in Leipzig en later directeur van het Kaiser Wilhelm Instituut te Berlijn. Kreeg in 1932 nobelprijs. Raakte in opspraak gedurende WO II, vooral toen hij probeerde Niels Bohr mee te laten werken aan het atoomprogramma van de Nazi's. Stierf in 1976 in München.

47 De Kopenhagen-interpretatie In 1927 stelt Niels Bohr dat de materie zich gedraagt als een golf of als een deeltje (dualistisch principe). De golf geeft een waarschijnlijkheid (golffunctie) aan om het als een deeltje aan te treffen. Als ik een meting verricht wordt de waarschijnlijkheid en zekerheid en stort de golffunctie in elkaar

48 De kat van Schrödinger

49 Kopenhagen interpretatie van de golfmechanica. Voorbeeld: de golffunctie van de rotonde Kooipolder.

50 God dobbelt niet Einstein kon zich niet verenigen met de Kopenhagen-interpretatie en verweerde zich met de beroemde uitspraak: God dobbelt niet. Er ontstond een polemiek van gedachten experimenten. Hier naast een van de vele voorbeelden. Zodra ik weet welk pad een deeltje neemt stort de golffunctie in elkaar een verdwijnt het interferentie patroon. Het niet weten is een belangrijk element in de kwantum theorie.

51

52 Nederlands: Verstrengeling Duits: Verschränkung Engels: Entanglement Als een deeltje, in dit geval elektron, wordt uitgezonden heeft de spin nog geen vaste richting. Door de meting wordt pas gekozen door toeval of de spin omhoog of omlaag staat. Het merkwaardige is nu dat voor het andere deeltje die keus ook momentaan wordt gemaakt. Ene deeltje omhoog, ander deeltje omlaag. Dat deze informatie sneller dan lichtsnelheid zich zou verplaats is de EPR paradox. Einstein kon daar niet mee leven een noemde het fenomeen spookachtig. Latere experimenten echter laten zien dat EPR-paradox wel degelijk bestaat.

53 De experimenten van Professor Anton Zeilinger Zeilinger liet zien dat ook grote deeltjes als fullereen moleculen interferentie kunnen vertonen zoals voorspeld door de Broglie. Omdat de massa groot is vergeleken met b.v. het elektronen is de golflengte erg kort; λ = h/p of h/mv. Met de huidige nanotechnologie kunnen roosters worden gemaakt die nodig zijn voor dit experiment. Massa fullerenen/elektron = 1836 x 13 x 60 = 1,4 x 10⁶ De Broglie golflengte elektron met energie 1 ev = 1,22 x 10 ⁹ m

54 Verstrengelde fotonen paar Een verstrengeld fotonenpaar kan worden uitgezonden door atomaire systemen die twee fotonen gelijktijdig uitzenden. Deze fotonen worden altijd 180⁰ ten opzichte van elkaar uitgezonden. We noemen een meting co-incident als wij beide fotonen gelijk meten. Sommige systemen zijn co-incident als de polarisatoren evenwijdig staan andere onder een hoek van 90⁰. We laten de fotonen door een glasvezel gaan van 20 km Daar doet een foton 66 microseconde over om die afstand af te leggen. Dit klinkt kort maar voor snelle elektronica is dit geen probleem. Co-incidentie bleek binnen een microseconde te kloppen dus dit komt overeen met de verstrengeling van de kwantum theorie.

55 Teleportatia en Cryptografie Alice en Bob willen met elkaar communiceren zeker wetend dat niemand ze kan afluisteren. Zij versleutelen hun bericht met een verstrengelde getallen rij: Alice Bericht : Sleutel via kwantumkanaal: Bericht via klassiek kanaal: Bob voert de omgekeerde bewerking uit en ontvangt het bericht van Alice. Het afluisteren van het klassieke kanaal is zinloos. Het afluisteren van het kwantumkanaal verstoort het bericht zodat Alice en Bob weten dat ze afgeluisterd worden.

56 Alle elektronen zijn exact gelijk met een upspin of een down-spin. Stel dat alle elektronen verstrengeld zijn via een multi-versum. Alle andere elementair deeltjes kunnen ook verstrengeld zijn. Dat zou kunnen betekenen dat ergens in ons universum een spiegel-wereld bestaat. Dat kan misschien wel een van de vele planeten kunnen zijn van Giordano Bruno.

57 Causaliteit en de volmaakte schepping. In de macrowereld waarin wij leven is bij benadering causaliteit aanwezig. In de microwereld is de causaliteit doorbroken. Klassiek geld de causaliteit: Oorzaak: de kraan K wordt geopend; Gevolg: het gas stroomt van vat met 22 atm naar vat met vacuüm; Evenwicht twee vaten met 11 atm. Er bestaat een statistische kans dat toevallig alle gas weer terug stroomt naar 22 atm vat. Uiteraard is die kans astronomisch klein maar conceptueel is de causaliteit wel doorbroken. Als we proef reduceren tot 10 gas moleculen is de toeval of kans klein maar duidelijk aanwezig. Zie de driehoek van Pascal

58 Het klassieke denken van Dick Swaab Uitgaande van het klassieke causaliteit beginsel van oorzaak en gevolg kan de vrije wil niet bestaan. Indien volgens de kwantum theorie het toeval de causaliteit beginsel doorbreek kan niet meer bewezen worden dat de vrije wil niet bestaat. Onze menselijke hersenen op de grens van macro en micro wereld!

59 Door toeval en/of omstandigheden veranderen het DNA moleculen van een eeneiige tweeling in de loop van het leven.

60 EINDE Is de schepper de verborgen variabele bij uitstek?

Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy

Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy Twee bijeenkomsten: Donderdag 17 oktober 2013: Historische ontwikkelingen van Astrologie.

Nadere informatie

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud Higgs-deeltje Peter Renaud Heideheeren Inhoud 1. Onze fysische werkelijkheid 2. Newton Einstein - Bohr 3. Kwantumveldentheorie 4. Higgs-deeltjes en Higgs-veld 3 oktober 2012 Heideheeren 2 1 Plato De dingen

Nadere informatie

De golfvergelijking van Schrödinger

De golfvergelijking van Schrödinger De golfvergelijking van Schrödinger De golfvergelijking van Schrödinger beschrijft het gedrag van het elektron in het atoom. De oplossing van die vergelijking? i bevat informatie over de energie in de

Nadere informatie

De Broglie. N.G. Schultheiss

De Broglie. N.G. Schultheiss De Broglie N.G. Schultheiss Inleiding Deze module volgt op de module Detecteren en gaat vooraf aan de module Fluorescentie. In deze module wordt de kleur van het geabsorbeerd of geëmitteerd licht gekoppeld

Nadere informatie

Unificatie. Zwakke Kracht. electro-zwakke kracht. Electriciteit. Maxwell theorie. Magnetisme. Optica. Sterke Kracht. Speciale Relativiteitstheorie

Unificatie. Zwakke Kracht. electro-zwakke kracht. Electriciteit. Maxwell theorie. Magnetisme. Optica. Sterke Kracht. Speciale Relativiteitstheorie Electriciteit Magnetisme Unificatie Maxwell theorie Zwakke Kracht electro-zwakke kracht Optica Statistische Mechanica Speciale Relativiteitstheorie quantumveldentheorie Sterke Kracht Klassieke Mechanica

Nadere informatie

Eerste Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 17 oktober 2013 Allan R. de Monchy

Eerste Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 17 oktober 2013 Allan R. de Monchy Eerste Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld Rond de Waterput donderdag 17 oktober 2013 Allan R. de Monchy Twee bijeenkomsten: Donderdag 17 october 2013: Historische ontwikkelingen van Astrologie.

Nadere informatie

13 Zonnestelsel en heelal

13 Zonnestelsel en heelal 13 Zonnestelsel en heelal Astrofysica vwo Werkblad 53 PLANCKKROMMEN In deze opdracht ontdek je met een computermodel hoe de formule achter de planckkrommen eruit ziet. De theoretische planckkrommen zijn

Nadere informatie

7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen

7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen 7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen 7.1. Licht: van golf naar deeltje Frequentie (n) is het aantal golven dat per seconde passeert door een bepaald punt (Hz = 1 cyclus/s). Snelheid: v =

Nadere informatie

Quantummechanica 5/6 VWO

Quantummechanica 5/6 VWO Lessenserie Quantummechanica 5/6 VWO Docentenhandleiding Quantumtheorie WAAR? In ieder geval: RAAR! Opzet en doelen In deze serie van 3 lessen wordt voor leerlingen in klas 5 of 6 VWO een introductie gegeven

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

Het berekenbare Heelal

Het berekenbare Heelal Het berekenbare Heelal 1 BETELGEUSE EN HET DOPPLEREFFECT HET IS MAAR HOE JE HET BEKIJKT NAAR EEN GRENS VAN HET HEELAL DE STRINGTHEORIE HET EERSTE BEREKENDE WERELDBEELD DE EERSTE SECONDE GUT, TOE, ANTROPISCH

Nadere informatie

Bart Buelens, 22 november Emergente Gravitatie volgens Erik Verlinde

Bart Buelens, 22 november Emergente Gravitatie volgens Erik Verlinde Bart Buelens, 22 november 2018 Emergente Gravitatie volgens Erik Verlinde By Stefania.deluca - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34962949 Oort, Zwicky e.a. jaren

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 887 woorden 16 juli 2013 7,1 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting LV Over wondere feiten Hoofdstuk

Nadere informatie

Het tweespletenexperiment EN DE RELATIE TUSSEN HET INTERFERENTIEPATROON EN DE BREEDTE VAN DE SPLEET

Het tweespletenexperiment EN DE RELATIE TUSSEN HET INTERFERENTIEPATROON EN DE BREEDTE VAN DE SPLEET Het tweespletenexperiment EN DE RELATIE TUSSEN HET INTERFERENTIEPATROON EN DE BREEDTE VAN DE SPLEET Nikki van Doesburg, Anoir Koolhoven Natuurkunde A6A, A6B 04/03/2018 Inhoud Overzicht van formules...

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde

Basiscursus Sterrenkunde Basiscursus Sterrenkunde Les 1 Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse 24 April 2019 Inhoud van de cursus Inleiding Geschiedenis Afstanden in het heelal Het zonnestelsel Onze zon en andere sterren Sterrenstelsels

Nadere informatie

Sterrenkunde Ruimte en tijd (3)

Sterrenkunde Ruimte en tijd (3) Sterrenkunde Ruimte en tijd (3) Zoals we in het vorige artikel konden lezen, concludeerde Hubble in 1929 tot de theorie van het uitdijende heelal. Dit uitdijen geschiedt met een snelheid die evenredig

Nadere informatie

Emergente zwaartekracht Prof. Dr. Erik Verlinde

Emergente zwaartekracht Prof. Dr. Erik Verlinde Prof. Dr. Erik Verlinde ! 3 grote problemen met zwaartekracht! Zwaartekracht op subatomair niveau! Versnelde uitdijing heelal! Zwaartekracht moet uitdijing afremmen! Er moet dus donkere energie zijn! Te

Nadere informatie

Tijd & causaliteit Relativiteitstheorie Pijl van de tijd Samenvatting. Tijd in de fysica. Paul Koerber

Tijd & causaliteit Relativiteitstheorie Pijl van de tijd Samenvatting. Tijd in de fysica. Paul Koerber Tijd in de fysica Paul Koerber Postdoctoraal Onderzoeker FWO Instituut voor Theoretische Fysica, K.U.Leuven Kunsthumaniora Brussel, 2 maart 2011 1 / 16 Wat is tijd? Een coördinaat om de positie van een

Nadere informatie

15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD

15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 1 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 2 MENSEN WILLEN STRUCTUREN ZIEN 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 3 DE MENS BEGON TE BESCHRIJVEN WAT HIJ AAN DE HEMEL

Nadere informatie

Atoom theorie. Inleiding

Atoom theorie. Inleiding Atoom theorie Inleiding Democritus Democritus van Abdera (ca. 460 v. Chr.-380/370 v. Chr.) was een Grieks geleerde, filosoof astronoom en reiziger. Materie bestaat uit zeer kleine ondeelbare eenheden (a-tomos

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30. Ignas Snellen

Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30. Ignas Snellen Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30 Ignas Snellen Samenvatting College 1 Behandelde onderwerpen: Sterrenbeelden; dierenriem; planeten; prehistorische sterrenkunde; geocentrische

Nadere informatie

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF)

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF) De Large Hadron Collider 2.0 Wouter Verkerke (NIKHEF) 11 2 De Large Hadron Collider LHCb ATLAS CMS Eén versneller vier experimenten! Concept studie gestart in 1984! Eerste botsingen 25 jaar later in 2009!!

Nadere informatie

De herschepping van de natuurkunde

De herschepping van de natuurkunde De herschepping van de natuurkunde Na enige aarzeling tussen muziek, klassieke talen of natuurkunde kiest de zestienjarige Max Planck, de grondlegger in spe van de kwantumtheorie, toch voor natuurkunde

Nadere informatie

Kleinse Fles. Introductie String Zoologie Brane Worlds Zwarte Gaten

Kleinse Fles. Introductie String Zoologie Brane Worlds Zwarte Gaten Van Leidsche Flesch tot Kleinse Fles Introductie String Zoologie Brane Worlds Zwarte Gaten Introductie String Theory is een Theorie van Gravitatie The Crux of the Matter Algemene Relativiteitstheorie stelt

Nadere informatie

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht Exact Periode 5 Niveau 3 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is

Nadere informatie

de Kosmische Tijd, Newtoniaanse tijd voldoet niet aan eigenschappen natuurlijke tijd om stil te staan bij de tijd

de Kosmische Tijd, Newtoniaanse tijd voldoet niet aan eigenschappen natuurlijke tijd om stil te staan bij de tijd een foton als klok? de Kosmische Tijd, met polarizatie-richting als de grote wijzer een analyse van het begrip 'tijd' John Heise, Universiteit Utrecht SRON-Ruimteonderzoek Nederland lineaire polarizatie

Nadere informatie

Klas 6 natuurkunde. 4 nieuwe hoofdstukken 3 toetsen 3 PO s CE training. SE: Nova, PTA CE: Syllabus + examenregels

Klas 6 natuurkunde. 4 nieuwe hoofdstukken 3 toetsen 3 PO s CE training. SE: Nova, PTA CE: Syllabus + examenregels Klas 6 natuurkunde 4 nieuwe hoofdstukken 3 toetsen 3 PO s CE training SE: Nova, PTA CE: Syllabus + examenregels Geen GR! Binas 6 e druk ? E-pack? Uitwerkingenboekje? Magister mail check of maillijst? Presentaties,

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde H3 Door: Immanuel Bendahan

Samenvatting Scheikunde H3 Door: Immanuel Bendahan Samenvatting Scheikunde H3 Door: Immanuel Bendahan Inhoudsopgave 1 Atoommodel... 1 Moleculen... 1 De ontwikkeling van het atoommodel... 1 Atoommodel van Bohr... 2 Indicatoren van atomen... 3 2 Periodiek

Nadere informatie

Kwantumvreemdheid De bizarre wereld van het allerkleinste

Kwantumvreemdheid De bizarre wereld van het allerkleinste Kwantumvreemdheid De bizarre wereld van het allerkleinste Lezing Elcker-Ik Centrum 20 februari 2019 Hans Plets Opbouw Deel I: Het ontstaan van de kwantumfysica Deel II: Vreemd, vreemder, vreemdst 1. Energie

Nadere informatie

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De workshops van e-chrya zijn bedoeld om te verbreden, te ontwikkelen en te ontdekken. Als groep, als netwerk, komen we bij elkaar om elkaar te leren kennen en

Nadere informatie

nieuw deeltje deeltje 1 deeltje 2 deeltje 2 tijd

nieuw deeltje deeltje 1 deeltje 2 deeltje 2 tijd Samenvatting Inleiding De kern Een atoom bestaat uit een kern en aan de kern gebonden elektronen, die om de kern cirkelen. Dat de elektronen aan de kern gebonden zijn, komt doordat er een kracht werkt

Nadere informatie

Constante van Planck bepalen met LED s. Doel: Constante van Planck bepalen

Constante van Planck bepalen met LED s. Doel: Constante van Planck bepalen Constante van Planck bepalen met LED s Doel: Constante van Planck bepalen Apparatuur & materialen: Voeding Snoeren Gevoelige stroom meter (multimeter) Kastje met LED s en variabele weerstand (potmeter)

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Atoombouw. Chemie 5 (2u)

Hoofdstuk 1 Atoombouw. Chemie 5 (2u) Hoofdstuk 1 Atoombouw Chemie 5 (2u) Atoommodellen Taak atoommodellen: J. Dalton (1808): bolletjes, atoommassa J.J. Thompson (1907): elektronen in pos. massa E. Rutherford (1911): elektronenmantel rond

Nadere informatie

GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! SPECTROSCOPISCH ONDERZOEK VAN STERLICHT INTRODUCTIE

GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! SPECTROSCOPISCH ONDERZOEK VAN STERLICHT INTRODUCTIE LESBRIEF GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! Deze NOVAlab-oefening gaat over spectroscopisch onderzoek van sterlicht. Het is een vervolg op de lesbrief Onderzoek de Zon. De oefening is bedoeld voor de bovenbouw

Nadere informatie

(Permitiviteit van vacuüm)

(Permitiviteit van vacuüm) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Stralingsfysica (3D1) d.d. 5 juni 1 van 9: 1: uur Vul de presentiekaart in blokletters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook is niet

Nadere informatie

Tentamen. Kwantumchemie & Fysica (4051QCHFY-1314FWN) Datum: 10 April Tijd/tijdsduur: 3 uur

Tentamen. Kwantumchemie & Fysica (4051QCHFY-1314FWN) Datum: 10 April Tijd/tijdsduur: 3 uur Tentamen Kwantumchemie & Fysica (4051QCHFY-1314FWN) Datum: 10 April 2014 Tijd/tijdsduur: 3 uur Docent(en) en/of tweede lezer: Dr. F.C. Grozema Prof. dr. L.D.A. Siebbeles Dit tentamen bestaat uit 5 opgaven:

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 16 november 2004 van 14:00 17:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 16 november 2004 van 14:00 17:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Stralingsfysica (3D) d.d. 6 november 4 van 4: 7: uur Vul de presentiekaart in blokletters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook is

Nadere informatie

Alfastraling bestaat uit positieve heliumkernen (2 protonen en 2 neutronen) met veel energie. Wordt gestopt door een blad papier.

Alfastraling bestaat uit positieve heliumkernen (2 protonen en 2 neutronen) met veel energie. Wordt gestopt door een blad papier. Alfa -, bèta - en gammastraling Al in 1899 onderscheidde Ernest Rutherford bij de uraniumstraling "minstens twee" soorten: één die makkelijk wordt geabsorbeerd, voor het gemak de 'alfastraling' genoemd,

Nadere informatie

Fysische constanten. Elementaire lading (e) = 1.602176462.10-19 C De lading van 1 elektron.

Fysische constanten. Elementaire lading (e) = 1.602176462.10-19 C De lading van 1 elektron. Fysische constanten Atomaire Massa Eenheid (u = 1/12 massa[12-c]) = 1.66053873.10-27 kg = 931.494014 MeV/c 2 Voor het beschrijven van de massa van individuele atomen werd uiteindelijk gekozen voor de massa

Nadere informatie

Een les scheikunde: de stof water geeft een venster op de hemel (voorbeeldles voortgezet onderwijs)

Een les scheikunde: de stof water geeft een venster op de hemel (voorbeeldles voortgezet onderwijs) Een les scheikunde: de stof water geeft een venster op de hemel (voorbeeldles voortgezet onderwijs) Han Vuik Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door

Nadere informatie

En ik ben niet de enige, door de eeuwen heen hebben grote natuurkundigen geworsteld met het begrip massa.

En ik ben niet de enige, door de eeuwen heen hebben grote natuurkundigen geworsteld met het begrip massa. 1 Die mooie theorie heeft echter één groot probleem. In de theorie hebben alle elementaire deeltjes massa nul! En daarmee zou ook alles om ons heen massaloos zijn d.w.z. gewicht nul hebben. Misschien zit

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Quantummechanica. J. Hilgevoord

Quantummechanica. J. Hilgevoord Quantummechanica J. Hilgevoord Op heel vroege afbeeldingen, bijvoorbeeld uit Egyptische koningsgraven, zien de mensen er, afgezien van hun kleding, precies zo uit als nu. Hetzelfde geldt voor de dieren.

Nadere informatie

Minimaal aantrekkelijk Kwantumzwaartekracht. Sebastien Immers 2011

Minimaal aantrekkelijk Kwantumzwaartekracht. Sebastien Immers 2011 Minimaal aantrekkelijk Kwantumzwaartekracht Sebastien Immers 2011 info@immerspher.com Copyright 2011 De samenstelling van de natuur is onderhevig aan een principe. Deze is gebaseerd op een bepaald voorkomen.

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

OVER DE PRESENTATRICE

OVER DE PRESENTATRICE PERSMAP KORTE SYNOPSIS In 1911 riep de rijke en vooruitstrevende industrieel Ernest Solvay de allereerste solvayraad samen in Hotel Métropole aan het Brouckèreplein in Brussel. Uit heel Europa kwam een

Nadere informatie

Het Quantum Universum. Cygnus Gymnasium

Het Quantum Universum. Cygnus Gymnasium Het Quantum Universum Cygnus Gymnasium 2014-2015 Wat gaan we doen? Fundamentele natuurkunde op de allerkleinste en de allergrootste schaal. Groepsproject als eindopdracht: 1) Bedenk een fundamentele wetenschappelijk

Nadere informatie

Module kwantummechanica. Lerarenopleiding fysica UC Leuven-Limburg

Module kwantummechanica. Lerarenopleiding fysica UC Leuven-Limburg Module kwantummechanica Lerarenopleiding fysica UC Leuven-Limburg Module kwantummechanica - Quantum SpinOff traject - Leerlijn leerstations - Hands-on: aan de slag! - Traject 2017-2018 - Link met onderzoekend

Nadere informatie

Astronomische Technieken Hovo Cursus Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU)

Astronomische Technieken Hovo Cursus Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU) Astronomische Technieken Hovo Cursus 2010 Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU) Opbouw van de cursus 15/3: 22/3: 12/4: 19/4: 26/4: 3/5: - Berichten uit de ruimte - Ontvangers op Aarde Paul Groot

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september Ignas Snellen

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september Ignas Snellen WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september 2015 13.45 15.30 Ignas Snellen Docent: Ignas Snellen Assistenten: Joris Witstok, Charlotte Brand, Niels Ligterink, Mieke Paalvast Doel, Inleiding Astrofysica:

Nadere informatie

3,9. Samenvatting door een scholier 738 woorden 25 juni keer beoordeeld

3,9. Samenvatting door een scholier 738 woorden 25 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 738 woorden 25 juni 2004 3,9 14 keer beoordeeld Vak ANW 4.1.1 Wegwijs in tijd en ruimte -Vraagstuk: vorm van de aarde. Waarnemen aan de hand v/d schaduw -De zon -> komt op

Nadere informatie

Quantumvloeistoffen voor electronen en koude atomen

Quantumvloeistoffen voor electronen en koude atomen Quantumvloeistoffen voor electronen en koude atomen Kareljan Schoutens Instituut voor Theoretische Fysica Universiteit van Amsterdam VIVA FYSICA ---- 23 januari 2004 quantumvloeistoffen voor electronen

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 21 januari 2005 van 14:00 17:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 21 januari 2005 van 14:00 17:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Stralingsfysica (3D) d.d. januari 5 van 4: 7: uur Vul de presentiekaart in blokletters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook is niet

Nadere informatie

Hoogtepunten uit de Speciale Rela2viteit theorie van Einstein Stan Bentvelsen s.bentvelsen@uva.nl

Hoogtepunten uit de Speciale Rela2viteit theorie van Einstein Stan Bentvelsen s.bentvelsen@uva.nl Speciale rela*viteit Hoogtepunten uit de Speciale Rela2viteit theorie van Einstein Stan Bentvelsen s.bentvelsen@uva.nl Albert Einstein (1879 1955) Einstein s grensverleggende papers (1905): De speciale

Nadere informatie

Quantummechanica voor jong en oud. Gerard Nienhuis Huygens Laboratorium Universiteit Leiden

Quantummechanica voor jong en oud. Gerard Nienhuis Huygens Laboratorium Universiteit Leiden Quantummechanica voor jong en oud Gerard Nienhuis Huygens Laboratorium Universiteit Leiden Klassieke natuurkunde fysische objecten: materie en straling; materie bestaat uit deeltjes met massa, straling

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS 22 juli 1999 70 --- 13 de internationale olympiade Opgave 1. Absorptie van straling door een gas Een cilindervormig vat, met de as vertikaal,

Nadere informatie

Materie en geest. Grenzen aan het fysische wereldbeeld. Gerard Nienhuis. Universiteit Leiden. Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018

Materie en geest. Grenzen aan het fysische wereldbeeld. Gerard Nienhuis. Universiteit Leiden. Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018 Materie en geest Grenzen aan het fysische wereldbeeld Gerard Nienhuis Universiteit Leiden Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018 Natuurwetenschap: Natuurwetenschap is basis van wereldbeeld geworden.

Nadere informatie

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) 31 oktober 2013

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) 31 oktober 2013 Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) 31 oktober 2013 De Higgs Waar gaat het over? Woensdag 4 juli 2012 Waarom is dit belangrijk? De Higgs Waar gaat het over? Dinsdag 8 oktober 2013 for the theoretical

Nadere informatie

Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk

Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk Exact periode 7 Radioactiviteit Druk Exact Periode 7 2 Natuurlijke radioactiviteit Met natuurlijke radioactiviteit wordt bedoeld: radioactiviteit die niet kunstmatig

Nadere informatie

Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo

Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo Exoplaneten Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo Een verdiepende keuzeopdracht over het waarnemen van exoplaneten Voorkennis: gravitatiekracht, cirkelbanen, spectra (afhankelijk van keuze) Inleiding Al

Nadere informatie

Oerknal kosmologie 1

Oerknal kosmologie 1 Inleiding Astrofysica Paul van der Werf Sterrewacht Leiden Evolutie van massa dichtheid vroeger M ρ λ = = = = + M ρ λ ( 1 z) Evolutie van fotonen dichtheid E hν = = 1+ z E hν E c 2 ρ = = + ρ E c 2 4 (

Nadere informatie

1 Leerlingproject: Relativiteit 28 februari 2002

1 Leerlingproject: Relativiteit 28 februari 2002 1 Leerlingproject: Relativiteit 28 februari 2002 1 Relativiteit Als je aan relativiteit denkt, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan Albert Einstein. En dat is dan ook de bedenker van de relativiteitstheorie.

Nadere informatie

Astrofysica. Ontstaan En Levensloop Van Sterren

Astrofysica. Ontstaan En Levensloop Van Sterren Astrofysica Ontstaan En Levensloop Van Sterren 1 Astrofysica 9 avonden Deeltjestheorie als rode draad Energie van sterren Helderheden Straling en spectrografie HR diagram Diameters en massa 2 Astrofysica

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 16 januari 2006 van 14:00 17:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 16 januari 2006 van 14:00 17:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Stralingsfysica (3D d.d. 6 januari 6 van 4: 7: uur Vul de presentiekaart in blokletters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook is

Nadere informatie

Samenvatting PMN. Golf en deeltje.

Samenvatting PMN. Golf en deeltje. Samenvatting PMN Golf en deeltje. Het foto-elektrisch effect: Licht als energiepakketjes (deeltjes) Foton (ã) impuls: en energie Deeltje (m) impuls en energie en golflengte Zowel materie als golven (fotonen)

Nadere informatie

Galileo Galileï

Galileo Galileï Galileo Galileï 1564-1642 Waarom het conflict rond Galio Galileï geen conflict is tussen geloof en wetenschap of godsdienst en wetenschap! Geen conflict tussen geloof en wetenschap! 1. Galileo beschouwde

Nadere informatie

Begripsvragen: Elektromagnetische straling

Begripsvragen: Elektromagnetische straling Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.8 Astrofysica Begripsvragen: Elektromagnetische straling 1 Meerkeuzevragen Stralingskromme 1 [H/V] Het

Nadere informatie

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal Samenvatting door A. 929 woorden 29 juni 2014 0 keer beoordeeld Vak ANW P1 Breedtegraad: s Nachts: hoek van poolster met horizon Overdag: hoogste hoek van de zon

Nadere informatie

Wetenschap hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wetenschap hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61310 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Sterrenbeelden naamgeving ca. 3000 v Chr. (Kreta) 48 klassieke sterrenbeelden, w.o. Dierenriem nu 88 officieel (door I.A.U.) met blote oog ca. 6000 sterren sternamen:

Nadere informatie

TENTAMEN. Thermodynamica en Statistische Fysica (TN )

TENTAMEN. Thermodynamica en Statistische Fysica (TN ) TENTAMEN Thermodynamica en Statistische Fysica (TN - 141002) 25 januari 2007 13:30-17:00 Het gebruik van het diktaat is NIET toegestaan Zet op elk papier dat u inlevert uw naam Begin iedere opgave bovenaan

Nadere informatie

Kwantummechanica HOVO cursus. Jo van den Brand Lecture 2: September 29, 2016

Kwantummechanica HOVO cursus. Jo van den Brand Lecture 2: September 29, 2016 Kwantummechanica HOVO cursus Jo van den Brand Lecture 2: September 29, 2016 Copyright (C) VU University Amsterdam 2016 Overzicht Algemene informatie Jo van den Brand Email: jo@nikhef.nl 0620 539 484 /

Nadere informatie

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl Utrecht, 16-6-2006 1. Is het waar, dat recente vondsten in de wetenschap Godsgeloof verzwakken?

Nadere informatie

Fysische grondslagen radioprotectie deel 1. dhr. Rik Leyssen Fysicus Radiotherapie Limburgs Oncologisch Centrum

Fysische grondslagen radioprotectie deel 1. dhr. Rik Leyssen Fysicus Radiotherapie Limburgs Oncologisch Centrum Fysische grondslagen radioprotectie deel 1 dhr. Rik Leyssen Fysicus Radiotherapie Limburgs Oncologisch Centrum rik.leyssen@jessazh.be Fysische grondslagen radioprotectie H1: INLEIDING H2: STRALING - RADIOACTIVITEIT

Nadere informatie

Later heeft men ook nog een ongeladen deeltje met praktisch dezelfde massa als een proton ontdekt (1932). Dit deeltje heeft de naam neutron gekregen.

Later heeft men ook nog een ongeladen deeltje met praktisch dezelfde massa als een proton ontdekt (1932). Dit deeltje heeft de naam neutron gekregen. Atoombouw 1.1 onderwerpen: Elektrische structuur van de materie Atoommodel van Rutherford Elementaire deeltjes Massagetal en atoomnummer Ionen Lading Twee (met een metalen laagje bedekte) balletjes,, die

Nadere informatie

Populair-wetenschappelijke samenvatting

Populair-wetenschappelijke samenvatting Populair-wetenschappelijke samenvatting Dit proefschrift gaat over zwaartekracht, en een aantal van de bijzondere effecten die zij heeft op de beweging van sterren wanneer die extreem dicht bij elkaar

Nadere informatie

Dit gaat m'n verstand te boven!!!

Dit gaat m'n verstand te boven!!! Dit gaat m'n verstand te boven!!! Overdenkingen Dit gaat m'n verstand van wonderlijke te boven!!!ddzaken. Mijn zoektocht... En de daaruit voortkomende gedachtenspinsels... Iets over mijzelf, en een beetje

Nadere informatie

OVERAL, variatie vanuit de kern LES- BRIEF. Tweede Fase. Het neutrinomysterie. Foto: CERN

OVERAL, variatie vanuit de kern LES- BRIEF. Tweede Fase. Het neutrinomysterie. Foto: CERN OVERAL, variatie vanuit de kern LES- BRIEF Tweede Fase Het neutrinomysterie Foto: CERN 1 Het was op het nieuws, het was in de krant, iedereen had het er over: neutrino s die sneller gaan dan het licht.

Nadere informatie

de Kosmische Tijd, We nemen even de tijd om stil te staan bij de tijd om stil te staan bij de tijd inhoud HOVO Utrecht februari 2019

de Kosmische Tijd, We nemen even de tijd om stil te staan bij de tijd om stil te staan bij de tijd inhoud HOVO Utrecht februari 2019 Botsende zwarte gaten, kwantum-verstrengeling: het meest extreme stukje wat is er fout aan deze demo? ruimte realistisch gesimuleerd. Je ziet alleen de deformatie van de achtergrond door afbuiging van

Nadere informatie

De Zon. N.G. Schultheiss

De Zon. N.G. Schultheiss 1 De Zon N.G. Schultheiss 1 Inleiding Deze module is direct vanaf de derde of vierde klas te volgen en wordt vervolgd met de module De Broglie of de module Zonnewind. Figuur 1.1: Een schema voor kernfusie

Nadere informatie

Brainstormen in Brussel Honderd jaar Solvayraden voor Fysica

Brainstormen in Brussel Honderd jaar Solvayraden voor Fysica Brainstormen in Brussel Honderd jaar Solvayraden voor Fysica Informatie voor de bezoeker De Solvayraden voor Fysica De Internationale Solvay Instituten voor Fysica en Chemie, gesticht door Ernest Solvay,

Nadere informatie

Wetenschapper Albert Einstein

Wetenschapper Albert Einstein Wetenschapper Albert Einstein Geschiedenis Albert Einstein werd geboren op 14 maart 1879 in Ulm, in het toenmalige Duitse Keizerrijk. Zijn ouders waren Hermann en Pauline Einstein. Hermann was een beddenverkoper

Nadere informatie

Het ongrijpbare Higgs-deeltje gegrepen

Het ongrijpbare Higgs-deeltje gegrepen Het Standaardmodel Het ongrijpbare Higgs-deeltje gegrepen Lezing 13 februari 2015 - Koksijde Christian Rulmonde Er zijn 18 elementaire deeltjes waaruit de materie is opgebouwd. Ook de deeltjes die de natuurkrachten

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materi Samenvatting door een scholier 1210 woorden 6 april 2015 6,9 35 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Hoofdstuk 3: Materi Eigenschappen van moleculen: -Ze verschillen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Radioactiviteit

Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenvatting In dit hoofdstuk wordt een samenvatting gegeven van de inhoud van dit proefschrift. De inleiding van deze samenvatting is bedoeld voor de leek. Het tweede gedeelte van de tekst is wat technischer

Nadere informatie

Samenvatting Inleiding

Samenvatting Inleiding Inleiding In onze dagelijkse ervaring wordt de wereld om ons heen goed beschreven door de klassieke mechanica die voornamelijk door Newton is ontwikkeld. Een van de kenmerken hiervan is dat aan voorwerpen

Nadere informatie

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) Hoorn, 15 april 2014

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) Hoorn, 15 april 2014 Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) Hoorn, 15 april 2014 De Higgs Waar gaat het over? Woensdag 4 juli 2012 Waarom is dit belangrijk? De Higgs Waar gaat het over? Dinsdag 8 oktober 2013 for the theoretical

Nadere informatie

Materie bouwstenen van het heelal FEW 2009

Materie bouwstenen van het heelal FEW 2009 Materie bouwstenen van het heelal FEW 2009 Prof.dr Jo van den Brand jo@nikhef.nl 2 september 2009 Waar de wereld van gemaakt is De wereld kent een enorme diversiteit van materialen en vormen van materie.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Licht. Natuurkunde VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

Hoofdstuk 3: Licht. Natuurkunde VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Licht Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Licht Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige beweging Trilling en

Nadere informatie

TENTAMEN CHEMISCHE THERMODYNAMICA voor F2/MNW2. Vrijdag 23 december 2005

TENTAMEN CHEMISCHE THERMODYNAMICA voor F2/MNW2. Vrijdag 23 december 2005 TENTAMEN CHEMISCHE THERMODYNAMICA voor F/MNW Vrijdag 3 december 005 Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een GR. Mogelijk nodige constantes: Gasconstante R = 8.31447 Jmol 1 K 1 = 8.0574 10 L

Nadere informatie

1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm.

1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm. Domein F: Moderne fysica Subdomein: Atoomfysica 1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm. Bereken de energie van het foton in ev. E = h c/λ (1) E = (6,63 10-34 3 10 8 )/(589

Nadere informatie

En ¼ gram is ongeveer 10 zoutkorrels. Krachtig spul dus die antimaterie!

En ¼ gram is ongeveer 10 zoutkorrels. Krachtig spul dus die antimaterie! 1 De film het Bernini Mysterie was enkele jaren geleden een kaskraker in de bioscoop. De essentie van het verhaal: een fanatieke religieuze sekte steelt een blikje met ¼ gram antimaterie op CERN en dreigt

Nadere informatie

Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP

Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP Hoorcollege: Woensdag 10:45-12:30 in HG00.308 Data: 13 april t/m 15 juni; niet op 27 april & 4 mei Werkcollege: Vrijdag, 15:45-17:30, in HG 03.053 Data: t/m 17 juni; niet

Nadere informatie

Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur

Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur Het atoom: hoe beter men keek hoe kleiner het leek Ivo van Vulpen CERN Mijn oude huis Anti-materie ATLAS detector Gebouw-40 globe 21 cctober, 2006

Nadere informatie

Werkcollege III Het Heelal

Werkcollege III Het Heelal Werkcollege III Het Heelal Opgave 1: De Hubble Expansie Sinds 1929 weten we dat we ons in een expanderend Heelal bevinden. Het was Edwin Hubble die in 1929 de recessie snelheid van sterrenstelsels in ons

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Technische Natuurkunde

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Technische Natuurkunde TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Technische Natuurkunde Uitwerking Tentamen Quantumfysica van 15 april 010. 1. (a) De ket α is een vector in de Hilbertruimte H, en de bra β een co-variante vector

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 27 november 2003 van 09:00 12:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 27 november 2003 van 09:00 12:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Stralingsfysica (3D1) d.d. 7 november 3 van 9: 1: uur Vul de presentiekaart in blokletters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook

Nadere informatie

Wordt echt spannend : in 2015 want dan gaat versneller in Gevene? CERN echt aan en gaat hij draaien op zijn ontwerp specificaties.

Wordt echt spannend : in 2015 want dan gaat versneller in Gevene? CERN echt aan en gaat hij draaien op zijn ontwerp specificaties. Nog niet gevonden! Wordt echt spannend : in 2015 want dan gaat versneller in Gevene? CERN echt aan en gaat hij draaien op zijn ontwerp specificaties. Daarnaast ook in 2015 een grote ondergrondse detector.

Nadere informatie