Dit gaat m'n verstand te boven!!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit gaat m'n verstand te boven!!!"

Transcriptie

1 Dit gaat m'n verstand te boven!!! Overdenkingen Dit gaat m'n verstand van wonderlijke te boven!!!ddzaken. Mijn zoektocht... En de daaruit voortkomende gedachtenspinsels... Iets over mijzelf, en een beetje kwantummechanica. Na dat ik in 2007 een programma van Pauw en Witteman op televisie zag, waarin dokter Pim van Lommel een uiteenzetting gaf over "BDE's" (bijna dood ervaringen) werd mijn interresse in dit onderwerp gewekt. Nu heb ik altijd al interresse gehad in zaken van leven geboorte en dood. En...'wat doe ik hier eigenlijk?', en ook: "Hoe zit dit alles in elkaar". Pim van Lommel was te gast bij Pauw en Witteman i.v.m. zijn nieuwe boek getiteld: "Eindeloos Bewustzijn".

2 Ik heb het boek gekocht en tijdens het lezen ging er een wereld voor mij open. Wat ik goed vond was, dat hij opperde dat onze hersenen waarschijnlijk niet méér zouden zijn dan een zenderontvanger. En dat alle informatie waarvan speciaal onze herinneringen zich in de non-lokale ruimte buiten ons fysieke lichaam bevinden. Hij stelde niet dat het zo wás, maar dat dit zo zou kunnen zijn. Ik moest meteen denken aan het "Akasha veld".* Daar had ik al het een en ander over gelezen. Nadat ik het boek twee keer had doorgewerkt ben ik gaan "graven" op het internet. Ik kwam namen tegen zoals, Rupert Sheldrake, Frank Wilsczek, Arie Bos, Gary Zukav, maar, omdat volgens mij het huidige wetenschappelijk onderzoek naar het kleinste zowel als naar het grootste (universum/kosmos) niet los te maken valt van filosofie en religie, ben ik ook boeken gaan lezen van Deepak Chopra, De Dalai Lama, Lynne McTaggart, en Fritjof Capra. En niet te vergeten Theosofische literatuur. Al lezende ben ik me ook gaan interesseren voor kwantummechanika, een moeilijk maar wél heel boeiend onderwerp. Met mijn lagere technische opleiding heb ik natuurlijk geen goede ondergrond voor deze onderwerpen, maar daar ik over een behoorlijke dosis fantasie beschik, blijft het boeiend voor me en kan ik me er toch heel veel bij voorstellen. Ik ben dus het een en ander gaan lezen betreffende de wereld van de kwantum wetenschap. Nu, dát hakt er in zeg!!! Dit geeft een heel andere visie op de gehele "Newtoniaanse" natuurkunde! Hier gebeuren dingen... die ik zelf zo'n 25 jaar geleden niet had geloofd! De geschiedenis begon eigenlijk al in 1805, toen deed de Engelse wetenschapper Thomas Young een expiriment waarmee hij aantoonde dat licht uit golven bestaat. Nu zal ik eerst even iets over golven uiteen zetten: Wanneer je een steen gooit in een stilstaand wateroppervlak zullen er golven ontstaan. En als je op twee verschillende plaatsen tegelijk stenen in het water laat vallen, krijg je twee maal een kring van golven. Op het moment dat die golfpatronen elkaar gaan raken, gebeurt er het volgende: Wanneer twee golftoppen elkaar ontmoeten, ontstaat er een top die twee keer zo hoog is. Maar als een golfdal en een golftop elkaar ontmoeten wordt de top afgevlakt en verwijnt. Dit moet je even onthouden... * "Akasha Veld" = een dimensie naast het fysieke - met het uit het Sanskriet afkomstige woord voor "ruimte": Akasha..

3 Wat Thomas Young nu deed was het volgende... Hij plaatste een scherm voor een lichtbron (zon) en sneed in dat scherm twee verticale gleuven naast elkaar die onafhankelijk van elkaar dichtgeplakt konden worden. Daarachter was een projectiescherm geplaatst. Hij sloot een van de gleuven en liet het zonlicht door één gleuf op het scherm komen. Er ontstond een vertikale band van licht die in het midden het helderst was. (over de gehele lengte) Zie illustratie 1 Vervolgens opende hij de tweede gleuf en men zou verwachten dat er nu twéé vertikale banden van licht geprojecteerd zouden zijn. Maar nee, Er verscheen in het midden van het scherm een vertikale band die helder was in het midden en dan aan beide zijden hiervan meerdere van diezelfde banden, die naar ze de linker en rechter kant van het scherm naderde minder in intensiteit werden. Dit was dus het bewijs dat licht uit golven bestaat. Het was dus het interferentiepatroon van de golven die deze vertikale banden veroorzaakte. Zie illustratie2 illustratie 1 Illustratie 2 Nu wilde het, dat ruim een eeuw later Albert Einstein tot de conclusie was gekomen dat licht bestaat uit fotonen en dat zijn kleine deeltjes en géén golven! Dáár hadden we dus een probleem. Wat nu???

4 Toen de mogelijkheid er was, om dit experiment op een veel meer technisch geavanceerde manier uit te voeren, werd er weer een opstelling gemaakt, maar nu een met een "fotonenkanon" als lichtbron en een fotografische plaat inplaats van het projectiescherm. En het zelfde expiriment werd wéér uitgevoerd, met dit verschil, dat er één foton per keer op het scherm werd afgevuurt. Op deze manier weet je zeker dat er nooit sprake kan zijn van golfinterferentie. Men begon weer met één gleuf gesloten. Toen er genoeg fotonen op de fotografische plaat terechtgekomen waren, zag men dat er weer gewoon een vertikale streep was ontstaan die wat helderder in het midden was. (over de gehele lengte) zie illustratie 3 Illustratie 3. Daarna werd ook de tweede gleuf geopend en het proces werd herhaald. Maar nu gebeurde er iets onwaarschijnlijks. Wanneer je logisch nadenkt, kan het niet zo zijn, dat er nu wéér net als bij het oude experiment een interferentiepatroon zou ontstaan, want nu is de achterwand geraakt door fotonen die ná elkaar zijn afgevuurt. Dus er is absoluut geen kans dat er spraken is van golfpatronen er kán gewoon geen interferentie plaatsvinden. Maar...tot ieders verbazing zag men een prachtig interferentiepatroon op de fotografische plaatverschijnen! Hoe kan dat nu? zie illustratie 4 illustratie 4 Nu, volgens de Kopenhaagse interpretatie* van de kwantumtheorie, wordt het individuele foton gezien als iets dat door beide spleten tegelijkertijd gaat en met zichzelf interfereert, om zodoende een interferentiepatroon te veroorzaken. Om dit te onderzoeken plaatste men fotonendetectors bij elke sleuf en deed het zelfde experiment opnieuw. Tot ieders verbazing bleek, dat er na exact de zelfde hoeveelheid fotonen onder dezelfde omstandigheden naar de fotografische plaat te hebben gestuurt er slechts twee vertikale strepen op de plaat waren verschenen! Het patroon dat bewijst, dat er sprake is van deeltjes en niet van een golfpatroon.

5 Zodra men de proef herhaalde zonder dat de fotonen "gadegeslagen" werden verscheen het golfpatroon weer op de fotografische plaat. Het moest haast wel zo zijn, dat de fotonen wéten wanneer ze geobserveerd zijn en zich dan anders gedragen! Het gadeslaan van deeltjes heeft dus effect op hun gedrag!!! Nu gaat er dus iets héél anders meespelen in de wetenschappelijke benadering van alles waar men tot nu toe mee bezig is geweest. Namelijk... bewustzijn! Er zijn nu wetenschappers die beweren dat deeltjes een vorm van bewustzijn hebben! En ik kan moeilijk het tegendeel bewijzen. Het doet me denken aan een uitspraak van de Engelse fysicus en astronoom Sir James Jeans ( ) Hij schreef in "The Mysterious Universe": "De stroom van kennis beweegt zich naar een niet-mechanische realiteit, het universum begint meer te lijken op één grote gedachte dan op een grote machine." Dit was dan mijn eerste kennismaking met de kwantumwereld. Een wereld die ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Een wereld waar een deeltje tergelijkertijd een golf kan zijn. Een wereld waar niets vast staat, maar geredeneerd wordt in "mogelijkheden" En...een wereld waar wij allen deel van uitmaken!!! Ik kom hier later zéker nog op terug. * De Kopenhaagse interpretatie is een interpretatie van de kwantummechanica die rond 1927 geformuleerd werd door Niels Bohr en Werner Heisenberg toen zij samenwerkten in Kopenhagen. Bohr en Heisenberg breidden de waarschijnlijkheidsinterpretatie van de golffunctie, zoals die door Max Born was opgesteld, uit. Met hun interpretaties trachtten zij een antwoord te geven op een aantal knellende vragen die waren ontstaan als het resultaat van de golfdeeltje-dualiteit in de kwantummechanica, zoals het meetprobleem. (Bron: Wikipedia)

De golfvergelijking van Schrödinger

De golfvergelijking van Schrödinger De golfvergelijking van Schrödinger De golfvergelijking van Schrödinger beschrijft het gedrag van het elektron in het atoom. De oplossing van die vergelijking? i bevat informatie over de energie in de

Nadere informatie

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Rene Descartes René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben. Een uitspraak van René Descartes. Een belangrijk wiskundige en filosoof in de geschiedenis. Volgens

Nadere informatie

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud Higgs-deeltje Peter Renaud Heideheeren Inhoud 1. Onze fysische werkelijkheid 2. Newton Einstein - Bohr 3. Kwantumveldentheorie 4. Higgs-deeltjes en Higgs-veld 3 oktober 2012 Heideheeren 2 1 Plato De dingen

Nadere informatie

Geleid herontdekken van de golffunctie

Geleid herontdekken van de golffunctie Geleid herontdekken van de golffunctie Nascholingscursus Quantumwereld Lodewijk Koopman lkoopman@dds.nl januari-maart 2013 1 Dubbel-spleet experiment Er wordt wel eens gezegd dat elektronen interfereren.

Nadere informatie

Het tweespletenexperiment EN DE RELATIE TUSSEN HET INTERFERENTIEPATROON EN DE BREEDTE VAN DE SPLEET

Het tweespletenexperiment EN DE RELATIE TUSSEN HET INTERFERENTIEPATROON EN DE BREEDTE VAN DE SPLEET Het tweespletenexperiment EN DE RELATIE TUSSEN HET INTERFERENTIEPATROON EN DE BREEDTE VAN DE SPLEET Nikki van Doesburg, Anoir Koolhoven Natuurkunde A6A, A6B 04/03/2018 Inhoud Overzicht van formules...

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 1. Spelen met water (3 punten) Water wordt aan de bovenkant met een verwaarloosbare snelheid in een dakgoot met lengte L = 100 cm gegoten en dat

Nadere informatie

Teleportatie op de quantum computer

Teleportatie op de quantum computer Wat is teleportatie en hoe doe je dat zelf op een quantum computer. Doe dit niet thuis! Teleportatie op de quantum computer Qu Antum Inhoud Doe dit niet thuis, experimenten met teleportatie.... Inleiding...

Nadere informatie

Tekstboek Module 1. Bewustwording

Tekstboek Module 1. Bewustwording Tekstboek Module 1. Bewustwording Dag 1. Doe Het Zelf Werkelijkheid. Daar gaan we! Vandaag start je met dag 1 van module 1: bewustwording. Deze module vormt het fundament van de cursus. Je ontdekt tijdens

Nadere informatie

de Kosmische Tijd, Newtoniaanse tijd voldoet niet aan eigenschappen natuurlijke tijd om stil te staan bij de tijd

de Kosmische Tijd, Newtoniaanse tijd voldoet niet aan eigenschappen natuurlijke tijd om stil te staan bij de tijd een foton als klok? de Kosmische Tijd, met polarizatie-richting als de grote wijzer een analyse van het begrip 'tijd' John Heise, Universiteit Utrecht SRON-Ruimteonderzoek Nederland lineaire polarizatie

Nadere informatie

1. FYSICA. 1.1 De kwantumfysica

1. FYSICA. 1.1 De kwantumfysica 1. FYSICA In de moderne fysica zijn er twee ontwikkelingen die het hele denken en kijken naar de wereld en het universum op zijn kop hebben gezet: de relativiteitstheorie en de kwantumfysica. De fenomenen

Nadere informatie

Experimenten bij Quantumwereld

Experimenten bij Quantumwereld Experimenten bij Quantumwereld 2e prijs DBK 2011 Woudschoten Natuurkunde Didactiek conferentie zaterdag 17 december 2011 aernout@voetenwerk.org Aernout van Rossum Universiteit Twente / De Driemark Winterswijk

Nadere informatie

De Broglie. N.G. Schultheiss

De Broglie. N.G. Schultheiss De Broglie N.G. Schultheiss Inleiding Deze module volgt op de module Detecteren en gaat vooraf aan de module Fluorescentie. In deze module wordt de kleur van het geabsorbeerd of geëmitteerd licht gekoppeld

Nadere informatie

DEMARCATIE IN DE NATUURWETENSCHAPPEN. Toetsbaarheid in principe en in de praktijk

DEMARCATIE IN DE NATUURWETENSCHAPPEN. Toetsbaarheid in principe en in de praktijk DEMARCATIE IN DE NATUURWETENSCHAPPEN Toetsbaarheid in principe en in de praktijk David Atkinson 1. OPTICA: licht als deeltjes of golven? 2. ASTROLOGIE: Poppers falsificatie-criterium. 3. QUANTUMMECHANICA:

Nadere informatie

Quantummechanica 5/6 VWO

Quantummechanica 5/6 VWO Lessenserie Quantummechanica 5/6 VWO Docentenhandleiding Quantumtheorie WAAR? In ieder geval: RAAR! Opzet en doelen In deze serie van 3 lessen wordt voor leerlingen in klas 5 of 6 VWO een introductie gegeven

Nadere informatie

Kwantumvreemdheid De bizarre wereld van het allerkleinste

Kwantumvreemdheid De bizarre wereld van het allerkleinste Kwantumvreemdheid De bizarre wereld van het allerkleinste Lezing Elcker-Ik Centrum 20 februari 2019 Hans Plets Opbouw Deel I: Het ontstaan van de kwantumfysica Deel II: Vreemd, vreemder, vreemdst 1. Energie

Nadere informatie

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF)

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF) De Large Hadron Collider 2.0 Wouter Verkerke (NIKHEF) 11 2 De Large Hadron Collider LHCb ATLAS CMS Eén versneller vier experimenten! Concept studie gestart in 1984! Eerste botsingen 25 jaar later in 2009!!

Nadere informatie

What does it all mean?

What does it all mean? What does it all mean? Nogmaals tweespleten experiment Ter herinnering: golffunctie voor enkele spleet elektron wordt alleen aangetroffen bij één spleet golffunctie voor twee spleten elektron kan bij beide

Nadere informatie

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De workshops van e-chrya zijn bedoeld om te verbreden, te ontwikkelen en te ontdekken. Als groep, als netwerk, komen we bij elkaar om elkaar te leren kennen en

Nadere informatie

Opgave 1 Waterstofkernen

Opgave 1 Waterstofkernen Natuurkunde Havo 1984-1 Opgave 1 Waterstofkernen A. We beschouwen kernen van de waterstofisotoop 2 H. Deze kernen worden deuteronen genoemd. We versnellen deuteronen met behulp van een elektrisch veld.

Nadere informatie

Eindeloos bewustzijn Grensverleggende wetenschappelijke inzichten bij bijna-dood ervaringen

Eindeloos bewustzijn Grensverleggende wetenschappelijke inzichten bij bijna-dood ervaringen wetenschap Jan Wicherink Eindeloos bewustzijn Grensverleggende wetenschappelijke inzichten bij bijna-dood ervaringen Het boek Eindeloos bewustzijn, een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaringen

Nadere informatie

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 JANUARI 3 arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 05-07-16 09:56 1 JANUARI De Heer houdt zich echt aan zijn belofte, ook al beweren sommige mensen van niet. Hij wacht omdat hij geduld heeft met jullie!

Nadere informatie

Het vreemde van de Quantum mechanica

Het vreemde van de Quantum mechanica Het vreemde van de Quantum mechanica Eric Eliel Klassieke lichtgolven Een klassieke lichtgolf valt in op een bundelsplitser,.5p die de helft van het licht doorlaat en de andere helft reflecteert (spiegelt).5p

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Thema: Elke golf is de zee. Lezingen: Citaat van Willigis Jäger (zie orde van dienst) Johannes 14: 6-11a

Thema: Elke golf is de zee. Lezingen: Citaat van Willigis Jäger (zie orde van dienst) Johannes 14: 6-11a PREEK 22 APRIL 2012 PGN NUENEN Thema: Elke golf is de zee Lezingen: Citaat van Willigis Jäger (zie orde van dienst) Johannes 14: 6-11a Preek Hoe kunnen we het besef ontwikkelen, of weer wakker roepen,

Nadere informatie

De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek. De afkondigingen worden gelezen door Sandra Lanting.

De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek. De afkondigingen worden gelezen door Sandra Lanting. Psalm 150a: 1, 2, 3 en 4 Lied 339c Lied 875 Lied 646 Lied 645: 1, 2 en 6 Slotlied 425 Eerste Lezing: Phil 2: 6 11 Evangelie: Lucas 24 : 13-35 De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek.

Nadere informatie

Kwantummechanica en Bewustzijn. Eindwerk Shri Yogeshwarananda Yoga Mahavidyalaya - vzw Yoga Academie

Kwantummechanica en Bewustzijn. Eindwerk Shri Yogeshwarananda Yoga Mahavidyalaya - vzw Yoga Academie Kwantummechanica en Bewustzijn Eindwerk Shri Yogeshwarananda Yoga Mahavidyalaya - vzw Yoga Academie Veerle Van Espen 2013 1. Inleiding... 3 2. Wat is kwantummechanica?... 4 2.1 Definities... 4 2.2 Inhoud

Nadere informatie

Werkblad 2.3: Elektrondiffractie aan Grafiet

Werkblad 2.3: Elektrondiffractie aan Grafiet Werkblad 2.3: Elektrondiffractie aan Grafiet In dit experiment wordt de afstand tussen naburige atomen in een grafietkristal bepaald. Grafiet is een kristallijne vorm van koolstof waarbij het kristal is

Nadere informatie

Hoefverzorging gaat veranderen

Hoefverzorging gaat veranderen Hoefverzorging gaat veranderen Hij werkt 35 jaar als hoefsmid, gaf les aan aankomende hoefsmeden en werd in zijn regio gezien als één van de beste in zijn vak. Toch stond de Amerikaanse Gene Ovnicek niet

Nadere informatie

Wie heerste er over Israël en hoelang? Wat was er aan de hand met de echtgenote van Manoach?

Wie heerste er over Israël en hoelang? Wat was er aan de hand met de echtgenote van Manoach? De geboorte van Simson. Wie heerste er over Israël en hoelang? Wat was er aan de hand met de echtgenote van Manoach? Richteren 13:1-2 1 Maar de Israëlieten deden opnieuw wat slecht was in de ogen van de

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson

Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson Werkstuk door Anoir 2099 woorden 12 maart 2018 8,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Newton HET HIGGSBOSON EN ZIJN DEMYSTIFICATIE Door: Anoir Koolhoven, Sergio

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Module kwantummechanica. Lerarenopleiding fysica UC Leuven-Limburg

Module kwantummechanica. Lerarenopleiding fysica UC Leuven-Limburg Module kwantummechanica Lerarenopleiding fysica UC Leuven-Limburg Module kwantummechanica - Quantum SpinOff traject - Leerlijn leerstations - Hands-on: aan de slag! - Traject 2017-2018 - Link met onderzoekend

Nadere informatie

Quantummechanica voor jong en oud. Gerard Nienhuis Huygens Laboratorium Universiteit Leiden

Quantummechanica voor jong en oud. Gerard Nienhuis Huygens Laboratorium Universiteit Leiden Quantummechanica voor jong en oud Gerard Nienhuis Huygens Laboratorium Universiteit Leiden Klassieke natuurkunde fysische objecten: materie en straling; materie bestaat uit deeltjes met massa, straling

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2015 TOETS APRIL :00 12:45 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2015 TOETS APRIL :00 12:45 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2015 TOETS 1 22 APRIL 2015 11:00 12:45 uur 1 Eenheden. (3 punten) Hoe hangt de snelheid van golven in een vloeistof af van de dichtheid en de bulk modulus van de vloeistof?

Nadere informatie

alles verloopt volgens plan

alles verloopt volgens plan Ute Kretzschmar alles verloopt volgens plan Gechannelde informatie van Meester Confucius en Meester Kuthumi Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 9 Meesterjaren 13 Frustratie als drijfveer van je ontwikkeling

Nadere informatie

Omslag: Een klok in de vorm van een koffer, met sleutel, in het heelal. Symbolisch voor de sleutel tot reizen in de ruimtetijd

Omslag: Een klok in de vorm van een koffer, met sleutel, in het heelal. Symbolisch voor de sleutel tot reizen in de ruimtetijd Omslag: Een klok in de vorm van een koffer, met sleutel, in het heelal. Symbolisch voor de sleutel tot reizen in de ruimtetijd 1 2 Tempus Fugit De tijd vliegt MMXVI 3 4 Inhoud Voorwoord pag. 7 Zou het

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Zoektocht naar het Higgs deeltje. De Large Hadron Collider in actie. Stan Bentvelsen

Zoektocht naar het Higgs deeltje. De Large Hadron Collider in actie. Stan Bentvelsen Zoektocht naar het Higgs deeltje De Large Hadron Collider in actie Stan Bentvelsen KNAW Amsterdam - 11 januari 2011 1 Versnellen op CERN De versneller Large Hadron Collider sub- atomaire deeltjes botsen

Nadere informatie

DE ONTOLOGISCHE INTERPRETATIE VAN NUL-INTERACTIEMETINGEN IN DE QUANTUMMECHANICA

DE ONTOLOGISCHE INTERPRETATIE VAN NUL-INTERACTIEMETINGEN IN DE QUANTUMMECHANICA FACULTEIT LETTEREN EN WIJSBEGEERTE DE ONTOLOGISCHE INTERPRETATIE VAN NUL-INTERACTIEMETINGEN IN DE QUANTUMMECHANICA scriptie voorgelegd tot het behalen van de graad van licentiaat in de wijsbegeerte door

Nadere informatie

Maar nu zijn we hier. er is nog niets te zien. Dit is geen voorstelling, ik doe niet alsof en ik ben geen acteur. Ik vertel over een zoektocht.

Maar nu zijn we hier. er is nog niets te zien. Dit is geen voorstelling, ik doe niet alsof en ik ben geen acteur. Ik vertel over een zoektocht. 1 Ik weet niet of je van ver komt, of van dichtbij Ik weet niet of je de fiets nam of dat je hierheen liep Alleen of met z n twee. Maar als je dat van bovenaf zou kunnen bekijken, zie je dat jullie één

Nadere informatie

Kwantum Balletje Balletje

Kwantum Balletje Balletje Radboud Universiteit Nijmegen Bachelorstage Kwantum Balletje Balletje Author: Jan-Willem Goossens Supervisor: prof. N.P. Landsman 0 maart 01 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 1 Quantummechanische paradoxen Het

Nadere informatie

Nieuwe Nederlandse Literatuur

Nieuwe Nederlandse Literatuur Nieuwe Nederlandse Literatuur 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Nieuwe Nederlandse Literatuur Literatuur & Romans Thrillers & Spanning Feelgood Fantasy & SF Young adult Junior Non-fictie Culinair Literatuur & Romans De

Nadere informatie

Pijlers vans ons wereldbeeld 2: Quantummechanica

Pijlers vans ons wereldbeeld 2: Quantummechanica Pijlers vans ons wereldbeeld 2: Quantummechanica HOVO cursus Evolutie, voorjaar 2008 Prof. Dr. R.H.P. Kleiss IMAPP Radboud Universiteit, Nijmegen 1 1 Het falen van de klassieke natuurkunde In deze collegereeks

Nadere informatie

Quantummechanica = golfmechanica

Quantummechanica = golfmechanica Quantummechanica = golfmechanica Golven Wave in stadion Geluidsgolf in lucht Geplukte snaar (Animaties van Dr. Dan Russell, Kettering University) Superpositie van golven Lineaire superpositie als twee

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1 Opgave 1 Botsend blokje (5p) Een blok met een massa van 10 kg glijdt over een glad oppervlak. Hoek D botst tegen een klein vastzittend blokje S

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

Brainstormen in Brussel Honderd jaar Solvayraden voor Fysica

Brainstormen in Brussel Honderd jaar Solvayraden voor Fysica Brainstormen in Brussel Honderd jaar Solvayraden voor Fysica Informatie voor de bezoeker De Solvayraden voor Fysica De Internationale Solvay Instituten voor Fysica en Chemie, gesticht door Ernest Solvay,

Nadere informatie

reeks ontmoetingen 2 een ontmoeting met Heraclitus

reeks ontmoetingen 2 een ontmoeting met Heraclitus reeks ontmoetingen 2 een ontmoeting met Heraclitus Toelichting Door deze ontmoeting met Heraclitus gaan we terug naar het begin van de westerse filosofie. Zo rond 600 voor Christus komen we in het KleinAziatische

Nadere informatie

Wat is? filosofie? Wat is. en kwaad. Hoofdstu

Wat is? filosofie? Wat is. en kwaad. Hoofdstu Wat is filosofie? Hoofdstuk 1 1 filosoferen: doordenken! 5 e vragen 6 2 gewone vragen en filosof isch 9 3 aanleidingen om te filosoferen 12? eren 4 waarom filosof 5 samen filosoferen 14 17 6 filosof ie

Nadere informatie

Het Woord van de Gerechtigheid Nummer 128, september 2015

Het Woord van de Gerechtigheid Nummer 128, september 2015 Jacob Böhme (5) 1 Het Woord van de Gerechtigheid Nummer 128, september 2015 Want ieder die nog van melk leeft, is onervaren in het woord van de gerechtigheid (St. vert.): hij is nog een kind (Hebr. 5:13).

Nadere informatie

Foto van de Large Hadron Collider

Foto van de Large Hadron Collider JEZUS EN DE QUANTUMFYSICA U Foto van de Large Hadron Collider Foto van de Large Hadron Collider 1 Korintiërs 13:9 12 9 Want onvolkomen is ons kennen en onvolkomen ons profeteren. 10 Doch, als het volmaakte

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

Bewijzen voor een atheïst dat Allah (God) bestaat

Bewijzen voor een atheïst dat Allah (God) bestaat Bewijzen voor een atheïst dat Allah (God) bestaat [لونلدية - dutch [nederlands - dr. Zakir Naik revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.uwkeuze.net, geprikt door broeder Hamid 2014-1435 إثبات وجود االله

Nadere informatie

SPIRITUALITEIT EN NATUURKUNDE

SPIRITUALITEIT EN NATUURKUNDE EEN VERHANDELING OVER DE ONTMOETING VAN SPIRITUALITEIT EN NATUURKUNDE Een verkenningstocht naar de relatie tussen de tastbare wereld en bewustzijn Ferit Arav Samenvatting van een viertal studies in het

Nadere informatie

hoofdstuk 1 Prezi: een zooming interface

hoofdstuk 1 Prezi: een zooming interface hoofdstuk 1 Prezi: een zooming interface In dit hoofdstuk leg ik uit wat Prezi is, waar het vandaan komt en wat Prezi zo bijzonder maakt. Hierbij grijp ik onder andere terug op de verschillen tussen onze

Nadere informatie

Waar komt het allemaal vandaan?

Waar komt het allemaal vandaan? Erik Verlinde Opening Academisch Jaar 2011 2012 Waar komt het allemaal vandaan? Dames en heren, Na deze leuke bijdrage van José van Dijck aan mij de beurt om u iets te vertellen passend bij het thema de

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/61001 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Voogd, J.M. de Title: Magnetic Resonance Force Microscopy and the spin bath :

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De kleine blonde dood (Boudewijn Büch)

Filmverslag Nederlands De kleine blonde dood (Boudewijn Büch) Filmverslag Nederlands De kleine blonde dood (Boudewijn Büch) Filmverslag door een scholier 1871 woorden 8 juni 2011 4,3 4 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudelijke vragen tijdens het kijken van de film

Nadere informatie

Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering

Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering Gespreksvoorbeeld rond uniek verloop of uitzondering M = Michael White Melanie = therapeute waar Trudy & Peter al eerdere gesprekken mee gevoerd hebben; werkt in jeugdgevangenis waar Peter verblijft; Peter

Nadere informatie

Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: Emmaüsgangers bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt 2015 Utrecht verhaalt is een concept van ar-gitect Bij gebruik van de inhoud van dit document de bron vermelden. Meer informatie?

Nadere informatie

Docentenblad Tricky Tracks

Docentenblad Tricky Tracks De activiteit is op twee manieren mogelijk: door leerlingen zelfstandig in groepjes (a) of klassikaal (b). a Zelfstandig in groepjes Leerlingen volgen het bijgevoegde leerlingblad. Zij hebben ook per groepje

Nadere informatie

Tentamen Optica. 20 februari Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door.

Tentamen Optica. 20 februari Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Tentamen Optica 20 februari 2007 Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Opgave 1 We beschouwen de breking van geluid aan een

Nadere informatie

De aloude filosofie en de moderne natuurkunde

De aloude filosofie en de moderne natuurkunde De aloude filosofie en de moderne natuurkunde N.V. Chandrasekhara Swamy De tweede helft van de 20 e eeuw was getuige van een bliksemsnelle stijging van technologische groei zoals die nooit tevoren plaatsvond.

Nadere informatie

Over Manifestatie. 'Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren' Goethe

Over Manifestatie. 'Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren' Goethe Over Manifestatie Visies die je voor jezelf hebt, zijn een duidelijke voorbode van wat je voor jezelf kunt creëren. Je mag er van uitgaan dat je precies de juiste talenten in huis hebt en dat je precies

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Inleveren: 12 januari 2011, VOOR het college Afspraken Serie 1 mag gemaakt en ingeleverd worden in tweetallen. Schrijf duidelijk je naam, e-mail

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2013 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2013 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2013 theorietoets deel 1 Opgave 1 Helikopter (3p) Een helikopter A kan in de lucht stilhangen als het geleverde vermogen door de motor P is. Een tweede helikopter B is een

Nadere informatie

QUANTUM- & ATOOMFYSICA VWO

QUANTUM- & ATOOMFYSICA VWO QUANTUM- & ATOOMFYSICA VWO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is gratis te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven

Nadere informatie

Wees wijs met licht. Leo Cheizoo. We begrijpen waarom kinderen bang zijn voor het donker, maar waarom zijn mensen bang voor het Licht?

Wees wijs met licht. Leo Cheizoo. We begrijpen waarom kinderen bang zijn voor het donker, maar waarom zijn mensen bang voor het Licht? Wees wijs met licht Leo Cheizoo We begrijpen waarom kinderen bang zijn voor het donker, maar waarom zijn mensen bang voor het Licht? Plato ISBN: 90-76564-63-9 NUR-code: 720 NUR-omschrijving: Esoterie algemeen

Nadere informatie

7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen

7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen 7. Hoofdstuk 7 : De Elektronenstructuur van Atomen 7.1. Licht: van golf naar deeltje Frequentie (n) is het aantal golven dat per seconde passeert door een bepaald punt (Hz = 1 cyclus/s). Snelheid: v =

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

De magische wereld van het allerkleinste - gedeelde dromen & innovatie -

De magische wereld van het allerkleinste - gedeelde dromen & innovatie - De magische wereld van het allerkleinste - gedeelde dromen & innovatie - 40 jaar VIBA, 18 november 2016 Ivo van Vulpen Innovatie is overal In een steeds veranderende wereld vervult de VIBA al veertig jaar

Nadere informatie

Astronomische Technieken Hovo Cursus Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU)

Astronomische Technieken Hovo Cursus Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU) Astronomische Technieken Hovo Cursus 2010 Prof.dr. Paul Groot (RU) Dr. Gijs Nelemans (RU) Opbouw van de cursus 15/3: 22/3: 12/4: 19/4: 26/4: 3/5: - Berichten uit de ruimte - Ontvangers op Aarde Paul Groot

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts

Vraag Antwoord Scores. Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts Opgave 1 Een sceptische schnauzer en een sceptische arts 1 maximumscore 3 een uitleg dat de schnauzer vragen stelt die blijk geven van metafysisch scepticisme: hij vraagt zich af of er wel een buitenwereld

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Prijsvraag Pythagoras Aad van de Wetering, Driebruggen

Prijsvraag Pythagoras Aad van de Wetering, Driebruggen Prijsvraag Pythagoras 2016-2017 Aad van de Wetering, Driebruggen Pythagons Inleiding In september 2016 schreef Pythagoras een prijsvraag uit over pythagons, figuren bestaande uit een vierkant en twee halve

Nadere informatie

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde boventoon; 4. De zevende boventoon. Een snaar vertoont

Nadere informatie

Allah, Heer God bestaat

Allah, Heer God bestaat Allah, Heer God bestaat [اهلونلدية- dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: uwkeuze Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2014-1436 Islam voor iedereen اهلل, الرب وجود اهلل «باللغة اهلونلدية»

Nadere informatie

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24 Inhoud inleiding Nieuw inzicht in onze dromen 11 i wat dromen zijn 1 Terugkeer naar een vergeten land Waarom we een derde van ons leven missen 17 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven Hoe de wetenschap

Nadere informatie

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. Johannes: zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, een zuster van Maria, de moeder van de Heere Jezus.

Nadere informatie

Handleiding Golfbak met generator

Handleiding Golfbak met generator Handleiding Golfbak met generator 119221 Het apparaat bestaat uit: 1 bak met 3 staven en vleugelbouten 1 spiegel 1 mat kunststof scherm 2 houders voor het scherm 1 trilmechanisme op brug 1 flesje met vloeibare

Nadere informatie

1. CONTACT. In den beginne was er Niets. Niets dat mensen ooit kunnen bevatten.

1. CONTACT. In den beginne was er Niets. Niets dat mensen ooit kunnen bevatten. 1. CONTACT In den beginne was er Niets. Niets dat mensen ooit kunnen bevatten. Vervelende spam, dacht ik, heb je dat nu ook al met WhatsApp? Ik sloeg er verder geen acht op en draaide nog twee consulten

Nadere informatie

Schrödinger vergelijking. Tous Spuijbroek Cursus Quantumwereld Najaar 2013

Schrödinger vergelijking. Tous Spuijbroek Cursus Quantumwereld Najaar 2013 Schrödinger vergelijking Tous Spuijbroek Cursus Quantumwereld Najaar 2013 Inhoud presentatie Algemene opmerkingen Aannemelijk maken van de vergelijking Oplossingen van de vergelijking De situatie rond

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2008-II

Eindexamen wiskunde B1 havo 2008-II Golfhoogte Bij de beoordeling van de veiligheid van de figuur 1 Nederlandse kust wordt onder andere de golfhoogte onderzocht. De golfhoogte is het hoogteverschil tussen een golftop en het daarop volgende

Nadere informatie

Geldwisselprobleem van Frobenius

Geldwisselprobleem van Frobenius Geldwisselprobleem van Frobenius Karin van de Meeberg en Dieuwertje Ewalts 12 december 2001 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Afspraken 3 3 Is er wel zo n g? 3 4 Eén waarde 4 5 Twee waarden 4 6 Lampenalgoritme

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32 Engelenverhalen Leven vanuit een hemels perspectief Lucas 24:1-32 Lydie Geurts 29 juli 2018 1 En op de eerste dag van de week gingen zij, heel vroeg in de morgen, naar het graf en brachten de specerijen

Nadere informatie

Non Solus 28 juli 2019 Onder druk?

Non Solus 28 juli 2019 Onder druk? Non Solus 28 juli 2019 Onder druk? Wandelend langs twee jaar terug geknotte knotwilgen en een grote treurwilg, onder de indruk van de alweer prachtige kruinen en lange schitterend twijgen, die geen treurnis

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

1 Overzicht vragen mondeling examen - 6WW8/6

1 Overzicht vragen mondeling examen - 6WW8/6 1.1 Mechanische trillingen en golven 1. Toon aan dat twee trillingen met dezelfde frequentie en willekeurig faseverschil zich opnieuw samenstellen tot een trilling met dezelfde frequentie. Leid een uitdrukking

Nadere informatie

8. De waarheid achter de waarheid.

8. De waarheid achter de waarheid. 8. De waarheid achter de waarheid. Ik zou graag de dingen die ik persoonlijk heb mogen meemaken van de daken willen schreeuwen, maar soms heb ik de indruk dat anderen daar nauwelijks geloof (willen) aan

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Positieve lens

Proef Natuurkunde Positieve lens Proef Natuurkunde Positieve lens Proef door een scholier 1325 woorden 30 juni 2001 5,3 100 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Practicum 5.6 De proef met de positieve lens Inleiding: - Onderzoeksvragen Hoe

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek NLP Test. 2012 Stichting NLP Kring Joost van der Leij

Wetenschappelijk onderzoek NLP Test. 2012 Stichting NLP Kring Joost van der Leij Wetenschappelijk onderzoek NLP Test 2012 Stichting NLP Kring Joost van der Leij Inleiding NLP is geen wetenschap, maar we kunnen er wel een van maken. Om hiermee te beginnen dienen we eerst de volgende

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Nationale Sportherdenking 4 mei 2018 bij het Olympisch Stadion Raymon Blondel namens NOC*NSF. Dames en heren,

Nationale Sportherdenking 4 mei 2018 bij het Olympisch Stadion Raymon Blondel namens NOC*NSF. Dames en heren, Nationale Sportherdenking 4 mei 2018 bij het Olympisch Stadion Raymon Blondel namens NOC*NSF Dames en heren, Opnieuw zijn wij bijeengekomen bij het Olympisch Stadion en bij het beeld van Prometheus. Ik

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Welke les moesten de Egyptenaren leren?

Welke les moesten de Egyptenaren leren? De eerste vier plagen. Welke les moesten de Egyptenaren leren? Exodus 7:2-5 2 U moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Atoombouw. Chemie 5 (2u)

Hoofdstuk 1 Atoombouw. Chemie 5 (2u) Hoofdstuk 1 Atoombouw Chemie 5 (2u) Atoommodellen Taak atoommodellen: J. Dalton (1808): bolletjes, atoommassa J.J. Thompson (1907): elektronen in pos. massa E. Rutherford (1911): elektronenmantel rond

Nadere informatie