N c HBS. Nijmegen HOG P0 RTAA6. Samen Werken aan Wonen 2019 tim OMSLAG sph. r00. Samenwerkingsagenda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N c HBS. Nijmegen HOG P0 RTAA6. Samen Werken aan Wonen 2019 tim OMSLAG sph. r00. Samenwerkingsagenda"

Transcriptie

1 Samen Werken aan Wonen 2019 tim 2023 Samenwerkingsagenda Platform Nijmeegse Woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeente Nijmegen P0 RTAA6 r00 Standvastwonen ALIS Woningbouwstichting D emeensc :. Woon Ge n,t Mooilam: A '# HBS N c HOG I. Nijmegen HUURdERS VERENIGING OMSLAG sph

2 Inleiding In deze samenwerkingsagenda leggen partijen de ambities en opgaven voor de komende periode vast. Daarmee krijgt de bijdrage aan het woonbeleid in Nijmegen meerjarig vorm en inhoud. De agenda biedt de woningcorporaties de mogelijkheid om binnen hun kerntaak naar redelijkheid bij te dragen aan het woonbeleid. Het is met opzet een korte agenda die richting geeft maar ook ruimte laat voor verschillen in mogelijkheden en ambities, en rekenschap vraagt over behaalde resultaten. Het eindbeeld is dat op basis van deze meerjarige samenwerkingsagenda per corporatie jaarlijks een beperkte trilaterale overeenkomst wordt gemaakt, waar in de specifieke bijdragen van partijen aan de orde komen. Jaarlijks worden de bereikte resultaten gemonitord en meer aansprekend gepresenteerd. De thema's waarop we samenwerken zijn continu in ontwikkeling. We bepalen jaarlijks een tweetal thema's die gezamenlijk uitgediept worden en tot afspraken kunnen Leiden. Hiermee beogen we een meer efficiënte, flexibele en betekenisvolle manier van samenwerken in de toekomst. Voor 2019 lopen de bestaande prestatieafspraken door. Daarnaast wordt deze meerjarige samenwerkingsagenda vastgesteld en zijn de geactualiseerde cijfers voor de periode 2019 tot en met 2023 bij deze agenda gevoegd. In 2019 werken we dan, naast de lopende afspraken, verder met uitdieping op thema's, de monitoring en tenslotte nieuwe afspraken op basis van deze meerjarige agenda, het Coalitieakkoord, nieuwe biedingen, uitkomsten van verdieping van of relevante ontwikkelingen binnen thema's.

3 1. Voldoende betaalbare en beschikbare woningen Steden groeien en studentensteden groeien het hardst. Nijmegen heeft een uitbreidingsopgave van Ca woningen tot Een deel van die vraag bestaat uit sociale huurwoningen. Partijen onderschrijven de ambitie om aan de vraag te voldoen. Partijen zetten zich daarbij in voor een aantrekkelijke en toekomstbestendige woonstad voor iedereen; in het bijzonder voor gevarieerde wijken die voorzien in de woningbehoefte; Voor betaalbaar wonen en leven zetten partijen in op een brede woonlastenbenadering en ketensamenwerking: van bepaling van de behoefte, ontwikkelen van de juiste woningen op de juiste plek, verbeteren van bestaande woningen, indien nodig maatwerk bij het toewijzen van woningen, tot het gezamenlijk voorkomen en tegengaan van schuldenproblematiek. Doel daarbij blijft om het aantal huishoudens in huurwoningen met betalingsrisico terug te brengen. De gemeente blijft streven naar een aandeel van 20% goedkope huurwoningen van de corporaties in de sociale voorraad. Corporaties zien graag inhoudelijke onderbouwing hierbij. De bestaande afspraak is om voor 2025 de sociale voorraad netto (dus inclusief verkoop, sloop en huurliberalisatie) met woningen te laten groeien van naar Uit de biedingen voor 2019 blijkt dat dit gerealiseerd kan worden. Dit doel wordt in overleg bijgesteld op basis van actuele woningbehoeftecijfers die in 2019 verschijnen en de Omgevingsvisie die een actualisering van het woonbeleid zal bevatten. Hierbij gaan we ook in gesprek over de middeldure huursector. Woningcorporaties en huurdersorganisaties worden betrokken bij het opstellen van de Omgevingsvisie. 2. Verduurzaming van de woningvoorraad De gemeente heeft de doelstelling om in 2045 een energieneutrale stad te zijn. In 2030 streeft de gemeente naar een gebouwde omgeving die 75% energieneutraal is.

4 De corporaties onderschrijven de akkoorden van Parijs. Een belangrijke bijdrage wordt geleverd door de bestaande woningvoorraad. De partijen willen een onderscheid maken tussen energieneutraliteit op de korte en op de lange termijn en zetten samen in op een structurele aanpak, met verstandige en logische investeringen die geen belemmering zijn voor energieneutraliteit op termijn. In 2018 hebben partijen de haalbaarheid van een energieneutrale woningvoorraad in beeld gebracht. Op basis hiervan investeren de corporaties voor de lange termijn in het behalen van een CO2-reductie en streven zij ernaar woonlasten niet te verzwaren. De corporaties hebben als doelstelling een CO2-neutrale huurvoorraad in In 2018 heeft de gemeente de Warmtevisie vastgesteld. Daarin is de route naar aardgas Vrij aangegeven. Vanaf 2018 wordt gestart in achtereenvolgens Dukenburg, Hatert, Hengstdal en Bottendaal. Per wijk wordt een warmtetransitieplan gemaakt. Gemeente en corporaties stemmen investeringsagenda's hierbij op elkaar af. Betaalbaarheid en duurzaamheid dienen daarbij hand in hand te gaan. In dit proces maken partijen nadere afspraken over o.a. de verkoop van woningen, het plaatsen van zonnepanelen en de bewonersparticipatie. 3. Wonen en zorg Nijmegen is met alle studenten een relatief jonge stad. Maar tegelijkertijd hebben we ook te maken met een steeds ouder wordende bevolking. Zo zal in de komende vijftien jaar de groep 70-ers flink toenemen. De grote naoorlogse geboortegeneraties schuiven steeds verder deze leeftijdsklasse in. Na 2025 zal dit leiden tot een sterke groei van de groep 80+. Dit betekent dat de zorgvraag in Nijmegen de komende jaren flink zal toenemen. Landelijk en lokaal beleid is erop gericht dat ouderen en mensen met een functiebeperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Deze vergrijzing en extramuralisering leidt tot een toenemende vraag naar combinaties van wonen en zorg. Niet elke senior heeft een vraag naar een zorggeschikte woning. Maar het is evident dat er een grote opgave ligt op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Begin 2018 is het nieuwe planningskader wonen met zorg vastgesteld. Daarmee is de richting voor de komende jaren bepaald. Gemeente en corporaties maken op basis van het nieuwe planningskader afspraken over de wijze waarop hier in 2019 invulling aan wordt gegeven. Een goede spreiding over de stad is daarbij uitgangspunt.

5 De richtlijnen voor rollator- en rolstoelgeschikte woningen worden in onderling overleg herijkt in het kader van de actualisering van de huisvestingsverordening. En partijen zoeken bij nieuwe projecten actief naar afstemming vooraf ter vergroting van een kostenefficiënte inzet van Wmo middelen. 4. Kwaliteit van wonen en leven in de wijk De waardering bij Nijmegenaren voor hun stad (7,6) en woonbuurt (7,4) is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. De cijfers voor de leefbaarheid en veiligheid van de woonbuurt zijn vergeleken met andere studentensteden relatief hoog. De verschillen in leefbaarheid tussen de 19 Nijmeegse wijken zijn de afgelopen jaren kleiner geworden. Ook het aantal deelgebieden met leefbaarheidsrisico's is na 2011 afgenomen. Tegelijkertijd worden delen van Hatert, Neerbosch Oost, Zwanenveld, Tolhuis, Aldenhof en de Meijhorst als risicofactor benoemd. Door een combinatie van factoren, zoals het langer zelfstandig blijven wonen van ouderen met een zorgbehoefte en de extramuralisering in de zorg komt de leefbaarheid hier onder druk te staan. Sociale problematiek, woonoverlast door verwarde personen, armoede, werkloosheid en soms ook geweld, intimidatie en criminaliteit moet worden aangepakt. Meer variatie in het aanbod is vaak wenselijk, en de energietransitie biedt kansen in de bestaande wijken. Een goed woon- en leefklimaat in de wijk is één van de ambities uit de Woonvisie. Partijen onderschrijven deze ambitie en hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. De bestaande samenwerking op diverse niveaus wordt voortgezet en verstevigd. De corporaties investeren in 2019 conform de kaders van de Woningwet en maximaal 127,39 per sociale huurwoning aan leefbaarheid. 5. Huisvesting specifieke doelgroepen De huisvesting van kwetsbare groepen aan de onderkant van de woningmarkt verdient aandacht. Partijen onderschrijven dat en spannen zich in voor spreiding van kwetsbare doelgroepen over de stad. Het gaat om een breed scala aan mensen die om wat voor reden dan ook in de problemen zijn geraakt, zoals dak- en thuislozen, zwerfjongeren, (ex)-psychiatrische patiënten, en re-integrerende verslaafden, voor wie het weer beschikken over woonruimte een noodzakelijke basisvoorwaarde is om weer een zelfstandig bestaan op te bouwen. In Nijmegen zijn er goed functionerende samenwerkingsverbanden tussen de woningcorporaties en een groot aantal zorginstellingen om deze groepen te huisvesten en te begeleiden, zoals Iriszorg, RIBW en Moviera. De corporaties doen goed werk door via de WBB (Werkgroep Bijzondere Bemiddeling) deze groepen te huisvesten. Partijen

6 blijven samenwerken en investeren in deze verbanden en maken afspraken over de Werkgroep Bijzonder Bemiddeling (WBB), en de regionalisering daarvan, trajecten voor begeleide herkansing, en adequate woonbegeleiding voor wie dat nodig heeft. 6. Thema's voor verdieping Onderdeel van een nieuwe vorm van prestatieafspraken is het 2x jaarlijks verder inzoomen op een actueel en relevant thema, lx voor de zomer en lx na de zomer. Vorm en inhoud zijn Vrij en worden per keer voorbereid door een werkgroep van corporaties huurders en gemeente. Partijen spreken af dat voor 2019 de thema's "leefbaarheid" en "betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen" worden verdiept. 7. Monitoring De bereikte resultaten worden jaarlijks op basis van het bestaande format uiterlijk in het tweede kwartaal gemonitord. Hierbij zoeken partijen nieuwe aansprekende vormen van presenteren en het gesprek erover.

7 Aldus overeengekomen en getekend te Nijmegen op 6 december Huurdersorganisatie De Gemeenschap namens deze, Stichting SSHN (SSH&) namens deze, W.H. Reijnen Voorzitter V C. st Dire Woningbouwstichting De Gemeenschap namens deze, Huu nam P.J.J.van Roosmalen Directeur-bestuurder J.J.s Voor Woningbouwstichting Portaal namens deze, 111-I - M.E.Verheijen namens D. van der4'eep - Huurdersorganisatie SPH namens deze, F_-s- ~'keffi-a- 1 ". Voorzitter Li Stan nam E. H. Dire Huu namens deze, P. van Ginneken / 1 Bestuurslid --

8 Talis / Woningcorporatie WoonGenoot namen s,de/) namens deze,, y / t~, U?jUurdersvereniging Omslag namens deze, DI ecuf4 urder St1chti/1g Mooiland namens deze, M. Snippert A.J.P.M.Wilbers Voorzitter Bestuurder De gemeente Nijmegen namens deze - H. Tie WethouUr Wonen

9 Bijlage Samen Werken aan Wonen 2019 tim 2023 Dit is een bijlage bij de Samenwerkingsagenda Samen Werken aan Wonen 2019 tot en met In deze bijlage staat de actualisatie van de cijfers uit de prestatieovereenkomsten 2018 tot en met Hieruit blijkt de cijfermatige bijdrage aan de Woonvisie "Samen werken aan goed wonen" van de woningcorporaties Portaal, Talis, Standvast Wonen, De Gemeenschap, WoonGenoot, SSH& en Mooiland voor de jaren 2019 tot en met 2023.

10 1. Ontwikkelingen in de woningvoorraad Nieuwbouw Nieuwbouwprojecten (oplevering) Aantal woningen Huurprijs (gk, bet 1, bet 2, duur soc.) Rollator- /rolstoelges chikt beschut en/of begeleid wonen beschermd wonen Aantal woningen Huurprijs (gk, bet 1, bet 2, duur soc.) t/m 2023 ambitie beschut Huurprijs en/of (gk, bet 1, begeleid beschermd Aantal bet 2, duur wonen wonen woningen soc.) Rollator- /ro!stoelges chikt Naam project Tails Kolpingbuurt 83 bet 1/2 De Stelt-Zuid 20 bet 2 Woenderskamp 60 bet 1/2 Zuideneld 50 bet 1/2 Metterswane 60 gk Hof van Holland 50 bet I Jerusalem (erangde nieuwbouw) bet 2 Waalfront gk/bet 1 Waalsprong overige plannen diverse cat. Portaal Hof van Holland so bet I en 2 Garageplein Trompetstraat 6 bet 1 en 2 Waalfront Station Lent Zuideneld Waalpanorama De Gemeenschap Koningsdaal 75 gk, bet 1/2 75 Molukkenstraat Vlierestraat Agnetenweg bet 1 en 2 54 bet 1 en 2 52 bet 1 en 2 88 bet 1 en

11 Nieuwbouwprojecten (oplevering) E tim 2023 ambitie Huurprijs beschut Huurprijs beschut Huurprijs (gk, bet 1, Rollator- en/of (gk, bet 1, Rollator- en/of (gk, bet 1, Aantal bet 2, duur /rolstoelges begeleid beschermd Aantal bet 2, duur /rolstoelges begeleid beschermd Aantal bet 2, duur Naam project woningen Soc.) chikt wonen wonen woningen Soc.) chikt wonen wonen woningen soc.) WoonGenoot Woenderskamp 23 beti en 2 Skaee huse 15 gk SSH& Campus-locatie I 156 betl Standvast Wonen 4xbet 1, Nieuwbouw herstructurering Hengstdal 31 27xbet 2 38xbet1, Malert 3e fase 50 12xbet2 Tooropstraat 30 l2xgk, 18xbetl 30xbet2, 30xduur HAN locatie Dukenburg 60 soc 20xgk, 50 30xbet1 Waalfront/Waalkwartier 20xbet1, Vlierestraat 20xbet xbet1 Intersportlocatie Plein 44 Totaal

12 Sloop in 2019 TALIS Standvast Portaal De Gemeenschar WoonGenoot Mooiland SSH& Totaal Stadsdeel DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB a a Centrum Dukenburg a a Lindenholt 0 0 Midden Nieuw West a 0 Noord a 0 Oost a o Oud West Zuid 0 0 Totaal t1m

13 Verkoop Verkoonviiver 2019 t/m 2023 TALIS Sta ndvast Portaal De Gemeenschap Stadsdeel DAEB DAEB DAEB 1 DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB Centrum Dukenburg Lindenholt Midden Nieuw West Noord 25 Oost Oud West Zuid Totaal Verkooptarget Verkooptarget 2019 t/m t/m 2023 WoonGenoot Mooiland SSH& Totaal Stadsdeel DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB DAEB Centrum Dukenburg Lindenholt Midden Nieuw West Noord 0 25 Oost Oud West Zuid Totaal Verkooptarget Verkooptarget 2019 Urn

14 2. Betaalbaarheid en bereikbaarheid Omvang en huurprijzen woningvoorraad De Gemeenschap WoonGenoot Per aantal DAEB woningen DAEB aantal DAEB woningen DAEB Stadsdeel gk 1 bet 1 bet 2 1 duur soc totaal gk 1 bet 1 bet 2 duur socl totaal Centrum Dukenburg Linderiholt Midden Nieuw West Noord Oost Oud West Zuid Totaal %t.o.v. DAEB voorraad 22% 54% 1 11% 1 137/o--F- 4% 1 57% 17% 1 22% Mooiland SSH& (NB: met huurkorting) Per aantal DAEB woningen DAEB aantal DAEB woningen DAEB Stadsdeel gk bet I bet 2 duur soc, totaal gk bet 1 bet 2 duur soc totaal Centrum Dukenburg Lindenholt Midden Nieuw West Noord Oost Oud West Zuid Totaal % t.o.v. DAEB voorraad 36% 45% 7% 13% 48% 48% 3% 1 1%

15 DAEB woningen DAEB aantal DAEB woningen DAEB Talis Standvast Per aantal Stadsdeel gk bet I bet 2 duur soc totaal gk bet 1 bet 2 duur soc totaal Centrum Dukenburg Lindenholt Midden Nieuw West Noord Oost Oud West Zuid Totaal % t.o.v. DAEB voorraad], 12% 67% 17% 4% 24% 54% 12% 11% Portaal Totaal Platform Nijmeegse Woningcorporaties Per aantal DAEB woningen DAEB aantal DAEB woningen DAEB Stadsdeel gk bet I bet 2 duur soc totaal gk bet 1 bet 2 duur socj totaal Centrum Dukenburg Lindenholt Midden Nieuw West Noord Oost Oud West Zuid Totaal %t.o.v. DAEB voorraad 16% 56% 1 14% 14% 18% 58% 14% 10% 1

16 Ontwikkeling woningvoorraad De Gemeenschap WoonGenoot gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB gk bet I bet 2 duur soc totaal DAEB (aantal) (%) 1% -1% 0% 0% 4% 0% 0% 0% 1% 0% 2% 0% (aantal) (%) 1% -1% 0% 0% 4% 0% 1 0% 0% 1% -1% 3% 0% Mooiland SSH& gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB (aantal) (%) -1% -9% 2% 8% 0% -4% -3% 4% 0% 0% 7% 0% (aantal) (%) -1% -9% 2% 8% 0% 0% -3% 4% 0% 0% 7% 0% Talis Standvast gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB (aantal) (%) 0% 0% 0% 0% 6% -13% 0% -1% 0% 0% 1% 2% (aantal) (%) 0% 0% 0% 0% 8% -18% 0% 0% 0% 0% 1% 0% Portaal Totaal_Platform_ Nijmeegse _Woningcorporaties gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB gk bet 1 bet 2 duur soc totaal DAEB (aantal) (%) -3% 0% 0% 3% 1% -3% -1% 0% 0% 1% 3% -5% (aantal) (%) -5% 0% 0% 5% 0% -11% -2% 0% 0% 1% 3% -9%

17 3. Huisvesting specifieke doelgroepen Aangepast bezit per Talis Standvast Portaal De Gemeenschap volledig volledig volledig volledig rollator- rolstoel- rollator- rolstoel- rollator- rolstoel- rollator- rolstoelgeschikt Woonservicegebied geschikt geschikt geschikt* geschikt geschikt geschikt geschikt Centrum 5 Oost-Noord Oost-Zuid Oud-West Nieuw-West Neerbosch Oost Midden Hatertse Hei/Grootstal Hatert Heijendaal Brakkenstein 61 Dukenburg Lindenholt Noord-Oosterhout Noord-Lent Totaal Totaal per *opgave gelijk aan Woningen zijn niet volledig rotlatorgeschikt. Standvast Wonen heeft hier onderzoek naar gedaan en verwerkt momenteel de uitkomsten in conclusies en acties.

18 Aangepast bezit per WoonGenoot SSH& Totaal volledig volledig volledig Woonservicegebied rollatorgeschikt rolstoelgeschikt rollatorgeschikt rolstoelgeschikt rollator- rolstoelgeschikt geschikt Centrum 5 0 Oost-Noord Oost-Zuid Oud-West Nieuw-West Neerbosch Oost Midden Hatertse Hei/Grootstal Hatert Heijendaal Brakkenstein 61 0 Dukenburg Lindenholt 58 3 Noord-Oosterhout Noord-Lent Totaal Totaal per

19 4. Kwaliteit en duurzaamheid Per *LabelA=A++ A+en bij elkaar Energielabels en Energie Index Ta is* Standvast Portaal Mooiland label Ei aantal % aantal % aantal % aantal % A++ < 0,60 0% 0% 300 3% 0% A-'- 0,6-0,8 0% 59 1% 106 1% 0% A 0,8-1, % % % % B 1,21-1, % % % % 1,41-1, % % % % 0 1,81-2, % 163 4% % 44 8% F 2,11-2, % 30 1% 500 5% 13 2% F 2,41-2, % 10 0% 200 2% 2 0% > 2, % 11 0% 19 0% 0% Totaal 9659 r 100% % % 554 r 100% gemiddeld label B B B B gemiddelde Ei 1,38 1,38 1,37 1 1,4 Eneruielabels en Enerciie Index label Ei De Gemeenschap WoonGenoot SSH& Totaal 5 0,60 aantal % aantal % aantal % aantal % A+ 0,6-0,8 0% 0% 0% 300 1% A 0,8-1, % 0% 62 3% 340 1% B 1,21-1, % % % % c -V 1,41-1,8Q, % % 116 6% % % % % % D 1,81-2, % % % % E 2,11-2, % 61 4% 138 7% % F 1 2,41-2, % 2 0% 22 1% 552 2% > 2,70 9 0% 0% 4 0% 226 1% Totaal % 1558 ' 100% % % gemiddeld label B B gemiddelde Ei 1,38 1,37

20 Per t Label A=A-'-+. A+ en A bii elkaar Energielabels en Energie Index Talis* Standvast Portaal Mooiland label Ei aantal % aantal % aantal % aantal % ~ 0,60 0% 0% 350 3% 0% 0,6-0,8 0% 89 2% 490 4% 0% A 0,8-1, % % % % B 1,21-1, % % % % C 1,41-1, % % % % 0 1,81-2, % 0% 820 7% 44 8% E 2,11-2, % 0% 310 3% 13 2% % 0% 100 1% 2 0% 183 2% 0% 10 0% 0% Totaal % % % 554 r' 100% gemiddeld label B B B B gemiddelde Ei 1, ,23 1,4 Energielabelsen Energie Index De Gemeenschap WoonGenoot SSH& Totaal label Ei aantal % aantal % aantal % aantal :5 0,60 0% 0% 0% 350 1% A+ 0,6-0, % 0% 62 3% 843 3% A 0,8-1, % % % % B 1,21-1, % % 116 6% % C 1,41-1, % % % ' % D 1,81-2, % % % % F 2,11-2, % 61 4% 138 7% 766 2% F 2,41-2,70 8 0% 2 0% 22 1% 437 1% 5 2db 2I 0% 0% 4 0% 197 1% Totaal 2336 r 100% 1558 r 100% % % gemiddeld label B gemiddelde Ei 1,31

21 Per *Label A = A-H-. A+ en A bij elkaar Energielabels en Energie Index lalis* Standvast Portaal Mooiland label Ei aantal % aantal % aantal % aantal % :5 0,60 0% 0% 350 3% 0% A+ 0,6-0,8 0% 89 2% 540 5% 0% A 0,8-1, % % % % B 1,21-1, % % % % C 1,41-1, % % % % D 1,81-2, % 0% 795 7% 44 8% E 2,11-2, % 0% 289 3% 13 2% F 2,41-2, % 0% 90 1% 2 0% 183 2% 0% 10 0% 0% Totaal r 100% % % % gemiddeld label n.n.b. A B gemiddelde Ei n.n.b. 1,19 1,4 Energielabels en Energie Index De Gemeenschap WoonGenoot SSH& Totaal label Ei aantal % aantal % aantal % aantal % :5 0,60 0% 0% 0% 350 1% 0,6-0, % 0% 62 3% 893 3% A 0,8-1, % % % % B 1,21-1, % % 116 6% % C. 1,41-1, % % % % 0 1,81-2, % % % % E 2,11-2,40 0% 61 4% 138 7% 733 2% F 2,41-2,70 0% 2 0% 22 1% 419 1% >2,70 0% 0% 4 0% 197 1% Totaal 2336 r 100% 1558 r 100% % % gemiddeld label gemiddelde Ei

22 5. Leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed uitgaven leefbaarheid in 2019 Talis Standvast Portaal De Gemeenschap WoonGenoot Mooiland SSH& Totaal Per verhuureenheid Totaal

23 Definities Huurcategorieën (prijspeil 2018) Goedkope woning (gk): woning met een huurprijs onder de kwaliteitskortingsgrens ( 417,34) Betaalbare woning (bet): - betaalbaar 1: woning meteen huurprijs tussen de kwaliteitskortingsgrens ende eerste aftoppirigsgreris ( 597,30) - betaalbaar 2: woning met een huurprijs tussen de eerste en de tweede aftoppingsgrens ( 640,14) Dure sociale woning: woning met een huurprijs tussen de tweede aftoppingsgrens en de huurtoeslaggrens ( 710,68) Sociale huur of DAEB-woning: woning met een huurprijs tot maximaal de huurtoeslaggrens Niet-DAEB woning: een woning uit de DAEB portefeuille die geliberaliseerd verhuurd is of in de toekomst geliberaliseerd verhuurd kan worden Vrije sector of geliberaliseerde woning: DAEB woning met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens Verkoopvijver: het totaal aan woningen met een verkooplabel dat na mutatie wordt verkocht

24

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Inleiding 1. Voldoende betaalbare en beschikbare woningen 2. Verduurzaming van de woningvoorraad 3. Wonen en zorg 4. Kwaliteit van wonen en leven in de wijk 5. Huisvesting

Nadere informatie

Woningbouwstichting De Gemeenschap. Huurdersorganisatie De Gemeenschap

Woningbouwstichting De Gemeenschap. Huurdersorganisatie De Gemeenschap Prestatieafspraken 2018 t/m 2022 Woningbouwstichting De Gemeenschap Huurdersorganisatie De Gemeenschap Gemeente Nijmegen INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Ambitie en samenwerking 4 3. Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Woningbouwstichting De Gemeenschap Huurdersorganisatie HOG Gemeente Nijmegen

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Woningbouwstichting De Gemeenschap Huurdersorganisatie HOG Gemeente Nijmegen Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Woningbouwstichting De Gemeenschap Huurdersorganisatie HOG Gemeente Nijmegen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Ambitie en samenwerking... 4 3. Ontwikkelingen in de woningvoorraad...

Nadere informatie

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2012 zijn met de woningcorporaties Portaal,

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Portaal HBV de Klink gemeente Nijmegen

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Portaal HBV de Klink gemeente Nijmegen Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Portaal HBV de Klink gemeente Nijmegen 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. AMBITIE EN SAMENWERKING 4 3. ONTWIKKELINGEN IN DE WONINGVOORRAAD 5 4. BETAALBAARHEID EN BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 woningcorporatie Talis huurdersbelangenvereniging ACCIO gemeente Nijmegen

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 woningcorporatie Talis huurdersbelangenvereniging ACCIO gemeente Nijmegen Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 woningcorporatie Talis huurdersbelangenvereniging ACCIO gemeente Nijmegen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Ambitie en samenwerking... 4 3. Ontwikkelingen in de woningvoorraad...

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Standvast Wonen Huurdersbelang Standvast Nijmegen gemeente Nijmegen

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Standvast Wonen Huurdersbelang Standvast Nijmegen gemeente Nijmegen Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Standvast Wonen Huurdersbelang Standvast Nijmegen gemeente Nijmegen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Ambitie en samenwerking... 4 3. Ontwikkelingen in de woningvoorraad...

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief Ingekomen stuk D42 (PA 4 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Woningcorporatie WoonGenoot Huurdersvereniging Omslag Gemeente Nijmegen

Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Woningcorporatie WoonGenoot Huurdersvereniging Omslag Gemeente Nijmegen Prestatieafspraken 2016 t/m 2020 Woningcorporatie WoonGenoot Huurdersvereniging Omslag Gemeente Nijmegen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Ambitie en samenwerking... 4 3. Ontwikkelingen in de woningvoorraad...

Nadere informatie

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept Prestatieafspra ken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Gemeente Assen n oncept Colofon Assen, december 2016 Status: definitief 07 12 2016 Prestatieafspraken

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Omni~ Wonen S1ichl1ng Huurdersorganisalie Omnia

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Wormerland, Huurders voor Huurders, WormerWonen en Parteon

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Wormerland, Huurders voor Huurders, WormerWonen en Parteon Prestatieafspraken 2019 Gemeente Wormerland, Huurders voor Huurders, WormerWonen en Parteon Zoals is vastgelegd in de Woningwet dienen woningcorporaties naar redelijkheid bij te dragen aan de gemeentelijke

Nadere informatie

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9 Startdocument regionale prestatieafspraken 2020-2023 Bijlage 9 Concept 2 april 2019 In dit document worden de bestuurlijke opdrachten geformuleerd voor drie werkgroepen in het traject regionale prestatieafspraken

Nadere informatie

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2013

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2013 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2013 Programma / Programmanummer Wonen / 1021 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting In 2012 zijn met

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Prestatieafspraken 2019-2021 gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties 06-12-2018 1 Inleiding Deze prestatieafspraken hebben het karakter van een meerjarige raamafspraak. Dit jaar

Nadere informatie

Prestatieafspraken met SSH& en huurdersorganisatie SPH

Prestatieafspraken met SSH& en huurdersorganisatie SPH Collegevoorstel Embargo tot 14 december 2016 Onderwerp Prestatieafspraken met SSH& en huurdersorganisatie SPH Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Begin dit jaar is de

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Prestatieafspraken 2019 Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. A.V.M Veekamp Voorzitter Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. J.H.F. Laarhoven Secretaris Stichting

Nadere informatie

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D2 02.11.2015 0035 Tf(V(Ce Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Behandeld door: mevrouw C. Geenen-ter Hoeven Kenmerk:

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Prestatieafspraken Meierijstad November 2017

Prestatieafspraken Meierijstad November 2017 Prestatieafspraken 2018-2021 Meierijstad November 2017 2018-2021 Preambule De ondertekenende partijen, de gemeente Meierijstad, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties, zien elkaar als belangrijke

Nadere informatie

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Prestatieafspraken Hellevoetsluis 2019 Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Inleiding Voor u liggen de prestatieafspraken 2019 van de gemeente Hellevoetsluis,

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Oldebroek, vertegenwoordigd door de heer B. Engberts, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 13 november 2018, zaaknummer 1012173,

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice 2017 Prestatieafspraken Assen Woonservice 2017 Colofon Status: definitief 01 12 2016 Prestatieafspraken Assen 1 1 Inleiding Met de invoering van de nieuwe

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Sociaal woonbeleid gemeente Bunnik Wettelijk kader. Regeling. 7 juli Officiële uitgave van gemeente Bunnik.

GEMEENTEBLAD. Nr Sociaal woonbeleid gemeente Bunnik Wettelijk kader. Regeling. 7 juli Officiële uitgave van gemeente Bunnik. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bunnik. Nr. 91514 7 juli 2016 Sociaal woonbeleid gemeente Bunnik 2016 aanhef burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik hebben het volgende besluit genomen:

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 86 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD

Nadere informatie

Vivare Gemeente Renkum

Vivare Gemeente Renkum Samenvatting Vivare Gemeente Renkum Prestatieafspraken 2015-2018 Vivare en de gemeente Renkum werken samen aan voldoende goede huurwoningen op de juiste plek voor een juiste prijs. Meer dan voorheen moet

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Reactie biedingen corporaties 2018 Sander Akkerman De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 80 91 1 6475687 25 juli 2017 Geachte heer, mevrouw, Met de komst van de nieuwe Woningwet

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Ontwikkelingen sector en Visie Thuisvester Presentatie Platform Wonen Regio West Brabant

Ontwikkelingen sector en Visie Thuisvester Presentatie Platform Wonen Regio West Brabant Platform Wonen Ontwikkelingen sector en Visie Thuisvester Presentatie Platform Wonen Regio West Brabant Donderdag 24 november 2016 Thuisvester Visie Tien keuzes strategische visie Woningwet: Belangrijkste

Nadere informatie

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Addendum Prestatieafspraken 2017 2020 Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Utrecht, 23 november 2016 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. INVESTERINGSRUIMTE EN FINANCIËLE

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Programma 20.00 Welkom 20.05 Inleidingen Gevolgen Woningwet voor wonen in Valkenswaard Woningmarktontwikkelingen Valkenswaard Resultaten Woningbelang

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Omnia Wonen Gemeente Amstelveen. 1. Beschikbaarheid

Activiteitenoverzicht Omnia Wonen Gemeente Amstelveen. 1. Beschikbaarheid Activiteitenoverzicht Omnia Wonen 2019-2023 Gemeente Amstelveen Omnia Wonen is een woningcorporatie die actief is in twaalf gemeenten. Wij bieden woonruimte aan ongeveer 7.600 huishoudens. Ons kerngebied

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat Prestatieafspraken Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat 2017 Gemeente Assen Mooiland# Colofon Assen, december

Nadere informatie

Addendum bij de Prestatieafspraken Volkshuisvesting voor het Eemsmond gebied, 2019 Eindversie 16 nov 2018

Addendum bij de Prestatieafspraken Volkshuisvesting voor het Eemsmond gebied, 2019 Eindversie 16 nov 2018 Addendum bij de Prestatieafspraken Volkshuisvesting voor het Eemsmond gebied, 2019 Eindversie 16 nov 2018 In Eemsmond hebben gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties Prestatieafspraken gemaakt

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 Raadsstuk Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie 2012-2016; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 1. Inleiding Sinds de vaststelling van de Woonvisie 2012-2016 Haarlem, duurzame

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Programma Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting:

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

III. Standvastwonen 2 9 JUN 2913 INGEKOMEN. Datum. Betreft. Ons kenmerk. Bod Woonopgaven. Vragen IN

III. Standvastwonen 2 9 JUN 2913 INGEKOMEN. Datum. Betreft. Ons kenmerk. Bod Woonopgaven. Vragen IN IN18.04480 0 009 00009 III Standvastwonen t College van Burgemeester 8t Wethouders gemeente Beuningen t.a.v. wethouder Wonen, de heer P. de Klein Postbus 14 INGEKOMEN 6640 AA Beuningen 2 9 JUN 2913 Datum

Nadere informatie

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk Gemeente Ridderkerk College van Burgemeester en Wethouders Koningsplein 1 2981 EA Ridderkerk (ook verzonden per e-mail) datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk 20 juni 2018 onderwerp voornemens 2019

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Amsterdam Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype 1.565 Eensgezinswoning 2.299 Galerijflat 14.856 Portiekflat 192 Beneden-/ bovenwoningen 18.911 Bovenstaand woningbezit in Amsterdam

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Wij. thuis. geven. De strategie van Mooiland

Wij. thuis. geven. De strategie van Mooiland Wij geven thuis De strategie van Mooiland 2 sociale huisvester volwaardige corporatie 3 26.060 woningen 127 gemeenten noordoost-brabant en gennep Wij zijn Mooiland Strategie in het kort Bij Mooiland zijn

Nadere informatie

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact Welkom! 1 Programma Welkom Presentatie visitatierapport Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje Borrel en informeel contact 2 1 van bekend naar nieuw van naar 3 Waar gaat het naar toe? Verkleining

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Op 23 mei 2016 heeft u vragen gesteld ex art. 38 RvO inzake ouderen met een laag inkomen in een zorgwoning.

Op 23 mei 2016 heeft u vragen gesteld ex art. 38 RvO inzake ouderen met een laag inkomen in een zorgwoning. Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie Trots Haarlem t.a.v. dhr van den Raadt Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 5 juli 2016 2016/292376

Nadere informatie

Rotterdam. Stook je rijk 2015. Monitoring Energiebesparing Huursector

Rotterdam. Stook je rijk 2015. Monitoring Energiebesparing Huursector Rotterdam Stook je rijk 2015 Monitoring Energiebesparing Huursector 9-10-2015 Inhoud Nieuwe Woningwet per 1 juli 2015 Doelstellingen landelijke Energieakkoord Stand van Zaken in Nederland Rotterdamse doelstellingen

Nadere informatie

Tussenstand prestatieafspraken woningcorporaties

Tussenstand prestatieafspraken woningcorporaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Tussenstand prestatieafspraken woningcorporaties Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De nieuwe Woonvisie biedt het kader voor het maken

Nadere informatie

Koersplan Woningbouwvereniging Poortugaal. OP HOOF D L I JN EN OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING

Koersplan Woningbouwvereniging Poortugaal.  OP HOOF D L I JN EN OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING Koersplan 2017-2020 OP HOOF D L I JN EN Woningbouwvereniging Poortugaal www.wbvpoortugaal.nl OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING Wij bieden betaalbare huurwoningen met een passende kwaliteit. We

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Nunspeet, vertegenwoordigd door de heer J. Groothuis, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouder d.d. 12 april 2016 nr. 03025660, Stichting

Nadere informatie

Verbetering energetische kwaliteit huurvoorraad in Gelderse steden 2014 en ambities voor 2020

Verbetering energetische kwaliteit huurvoorraad in Gelderse steden 2014 en ambities voor 2020 Verbetering energetische kwaliteit huurvoorraad in Gelderse steden 2014 en ambities voor 2020 Overzicht van de verbetering van de Energie-Index, isolatiegraad en het percentage energiezuinige ketels in

Nadere informatie

Telefoonnummer Kenmerk Datum 22 juni Woonzorg NL 2018 e.v.

Telefoonnummer Kenmerk Datum 22 juni Woonzorg NL 2018 e.v. Gemeente Zederik College van Burgemeester & Wethouders Postbus 1 4230 BA MEERKERK Telefoonnummer Kenmerk Datum 22 juni 2017 06 51863408 36902-2017 E mail Onderwerp y.berloth@woonzorg.nl Voorgenomen activiteiten

Nadere informatie

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Stookjerijk2015 Apeldoorn Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Onderdelen presentatie Doel Stookjerijk Beleid SER akkoord 2013 Actuele

Nadere informatie

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ Voorwoord Voor u ligt het herijkte ondernemingsplan van SWZ. Dit is het antwoord op de vraag die we onszelf en onze belangrijkste stakeholder huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

Rotterdam, 24 november bb9555. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020

Rotterdam, 24 november bb9555. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Rotterdam, 24 november 2015. 15bb9555 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor: de Woonvisie Rotterdam,

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat Prestatieafspraken 2018 Gemeente Oudewater Huurdersorganisatie De Woningraat Oudewater is een aantrekkelijke plek om te wonen en te leven en moet ook in de toekomst zo blijven, daar werken wij samen aan!

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Vastgesteld en ondertekend in het bestuurlijk overleg d.d. 26 november 2014 1 Jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

Prestatieafspraken tussen SSH&, Huurdersorganisatie SPH, en gemeente Nijmegen

Prestatieafspraken tussen SSH&, Huurdersorganisatie SPH, en gemeente Nijmegen Prestatieafspraken 2017-2020 tussen SSH&, Huurdersorganisatie SPH, en gemeente Nijmegen 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. AMBITIE EN SAMENWERKING 4 3. ONTWIKKELINGEN IN DE WONINGVOORRAAD 5 4. BETAALBAARHEID

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

ACTUALISATIE PRESTATIEAFSPRAKEN November 2017

ACTUALISATIE PRESTATIEAFSPRAKEN November 2017 ACTUALISATIE PRESTATIEAFSPRAKEN 2016-2019 November 2017 Overeenkomst tussen de gemeente Nieuwegein, de woningcorporaties Mitros, Jutphaas Wonen en Stichting Portaal en de huurdersorganisaties Huurdersnetwerk

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND

HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND HUURBELEIDSPLAN WOONPARTNERS MIDDEN-HOLLAND 2019-2020 Waddinxveen, 28 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Beleidsvarianten... 3 2.1 Marktsituatie... 3 2.2 Uitgangspunten... 3 2.3 Beleidskeuzes...

Nadere informatie

Wonen in het Land van Heusden en Altena. Gemeenteraden en woningcorporaties 10 maart 2015

Wonen in het Land van Heusden en Altena. Gemeenteraden en woningcorporaties 10 maart 2015 Wonen in het Land van Heusden en Altena Gemeenteraden en woningcorporaties 10 maart 2015 Agenda P. van den Heuvel: De nieuwe Woningwet hoofdpunten W. Bijl: Regionale verankering in het Land van Heusden

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Start prestatieafspraken 2018 en woonruimteverdeling (050)

Start prestatieafspraken 2018 en woonruimteverdeling (050) en woonruimteverdeling Sander Akkerman De leden van de raad (050) 367 80 91 2. 6250120 Geachte leden van de raad, Met de komst van de nieuwe Woningwet maken huurders, corporaties en gemeente jaarlijks

Nadere informatie

Rogier Goes. 15 september 2015

Rogier Goes. 15 september 2015 Rogier Goes 15 september 2015 Standvast Wonen Een man die woensdag uit zijn huurappartement aan de Muntweg in Nijmegen zou worden gezet op last van de rechter, stichtte dinsdagavond brand in zijn benedenwoning.

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018

Prestatieafspraken 2018 Prestatieafspraken 2018 Gemeente Oudewater Huurdersorganisatie De W oningraat Oudewater is een aantrekkelijke plek om te wonen en te leven en moet ook in de toekomst zo blijven, daar werken wij samen aan!

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 IN T KORT

JAARVERSLAG 2016 IN T KORT IN T KORT 02 Onze koers 2016 2020 Parteon is er voor mensen die op een sociale huurwoning zijn aangewezen. Parteon volgt daarbij het rijksbeleid en de gemeentelijke woonvisie. We houden het aantal sociale

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Frenkel Beerens Adviseur wonen 7 maart 2018 Inhoud Woningmarkt (5 min) Woonvisie (10 min) Onderzoek locaties sociale huur (5 min) WONINGMARKT Economische

Nadere informatie

Gezamenlijke werkagenda en jaarschijf 2017 e.v. Behorend bij de Regionale Prestatieafspraken Brabantse Wal en Tholen december 2016

Gezamenlijke werkagenda en jaarschijf 2017 e.v. Behorend bij de Regionale Prestatieafspraken Brabantse Wal en Tholen december 2016 Gezamenlijke werkagenda en jaarschijf 2017 e.v. Behorend bij de Regionale Prestatieafspraken Brabantse Wal en Tholen 2017-2020 8 december 2016 Gemeente Bergen op Zoom - Gemeente Woensdrecht - Gemeente

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 en scheidingsvoorstellen DAEB/niet-DAEB Sander Akkerman. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Prestatieafspraken 2017 en scheidingsvoorstellen DAEB/niet-DAEB Sander Akkerman. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Sander Akkerman De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 83 02 1 6017546 Geachte heer, mevrouw, Hierbij informeren wij u over de concept-prestatieafspraken tussen de woningcorporaties

Nadere informatie

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^'

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^' ^ ^ ^^ivi^^^^^ gemeente \ B&W DM-nr. 2010/9146 Advies 100312 Versie: 1 Co^' Aox^ a< Verantwoordelijk Portefeuille Weth. Dr. T.J. Haan Mede verantw. Gemeentesecretaris Hoofdafdeling Auteur Lokale Beleidsruimte

Nadere informatie

Activiteiten Amersfoort

Activiteiten Amersfoort Activiteiten Amersfoort Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 5.561 3.553 3.088 600 12.802 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit

Nadere informatie

Wij. thuis. geven. De strategie van Mooiland tot 2026

Wij. thuis. geven. De strategie van Mooiland tot 2026 Wij geven thuis De strategie van Mooiland tot 2026 2 sociale huisvester volwaardige corporatie 3 26.060 woningen 127 gemeenten noordoost-brabant en gennep Wij zijn Mooiland Strategie in het kort Bij Mooiland

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Loppersum

Prestatieafspraken gemeente Loppersum Prestatieafspraken gemeente Loppersum Woongroep Woningstichting Marenland Wierden en Borgen Woningcorporatie Huurdersorganisatie Huurdersorganisatie Woonzorg Nederland de Huurder De Maren Inhoud 1. Prestatieafspraken

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Portaal. Actualisatie prestatieafspraken november 2018

Portaal. Actualisatie prestatieafspraken november 2018 Actualisatie prestatieafspraken 2016 2019 november 2018 Inleiding In februari 2016 zijn de prestatieafspraken 2016 2019 afgesloten. Jaarlijks worden deze afspraken geactualiseerd en aangescherpt aan de

Nadere informatie

- Prestatieafspraken -

- Prestatieafspraken - Bijlage 3 - Prestatieafspraken - - Gemeente Aa en Hunze - Stichting Woonborg - Woningstichting De Volmacht November 2010 Woonvisie 2011 Bijlage 3 1 Inleiding; Op 25 januari 2006 zijn in combinatie met

Nadere informatie

Onderwerp Voorgenomen activiteiten Woonzorg Nederland 2018

Onderwerp Voorgenomen activiteiten Woonzorg Nederland 2018 2 8 JUNI 2017 NEDERLAND Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Heemstede Postbus 352 2100 AJ HEEMSTEDE Telefoonnummer 06-22213023 E mail c.anderson@woonzorg.nl Kenmerk Heemstede

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad

Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Gemeente Oegstgeest, de corporaties

Nadere informatie