Registratienummer 15. De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Registratienummer 15. De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom."

Transcriptie

1 Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), R. Maarschall (portefeuillehouder), dhr. S.J. Schenk (portefeuillehouder), C.J.M. Stam (portefeuillehouder), R. Veenman (portefeuillehouder), drs. M.J. Hartvelt (Kamer van Koophandel), J.R. Kielstra (LTO), A. Lap (Groen, Water & Land), mw. M.A. Leijen (PvdA), P.C.M. Mak (BBW), P.J. Marees (VVD), G.J.M. Meuwese (50PLUS), mw. P. van Ollefen (CDA), F. Sanders (Algemene Waterschapspartij)(vanaf uur), mw. E.M. Tannehill (Water Natuurlijk) M. Brabander (secretaris) mw. M.D. Steenwinkel (notulist) Tevens aanwezig, maar geen lid van de commissie Mw. T.M.C. van Raaij (VVD) Afwezig J. van Beek (Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren), C. Streefkerk (VVD), R.C.P.E. Wiese (Kamer van Koophandel) Kopie aan Van M. Brabander Doorkiesnummer vergadering Onderwerp Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Opening De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Het hoofdonderwerp van deze vergadering is het jaarverslag. De agenda wordt vastgesteld. 2. Mededelingen De voorzitter herinnert aan de vraag om mee te willen denken over het innovatiefonds. Belangstellenden moeten zich voor het eind van deze week melden. 3. Gelegenheid tot inspreken Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard T F info@hhnk.nl

2 2 van 9 Er zijn geen insprekers. Ter vaststelling 4. Verslag vergadering commissie BMW van 9 maart 2016 (16.760) 9, punt 12: Mevrouw Van Ollefen (CDA) herinnert D&H aan haar vraag over de bestuurlijke agenda die zou komen. De voorzitter meldt dat de agenda die er nu is, nog te veel details bevat om werkbaar te zijn voor het bestuur. Een werkbaarder versie is in voorbereiding. Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. Actielijst De actiepunten zijn afgehandeld, dan wel in behandeling (zie ibabs). Om advies 5. Jaarstukken 2015 ( ) 7 De volgorde van de bespreking zal zijn: Inleiding door portefeuillehouder Kramer Toelichting door de heer Minks, accountant EY Toelichting door mevrouw Van der Haagen, concerncontroller Toelichting door D&H op de reactie op de adviezen van de accountant en de concerncontroller Overgebleven vragen over het jaarverslag Opmerkingen over het voorstel Inleiding door portefeuillehouder Kramer Er zijn technische vragen binnengekomen en die zijn beantwoord. Het resultaat van het waterschap is positief en in lijn met de verwachtingen die in de loop van het jaar zijn besproken. Na vaststelling door het zal een persbericht uitgaan en zullen de jaarstukken op de website van HHNK worden gepubliceerd. Toelichting door de heer Minks (accountant Ernst&Young) In het najaar ligt bij de controle de nadruk op de processen die worden beoordeeld, omdat daar de posten voor de jaarrekening uit komen. In het voorjaar is dan de controle van de jaarrekening. De beheersing van de organisatie en de processen bij het waterschap is verder verbeterd. Projectbeheer is een punt van aandacht vooral bij het HWBP waarin de financiering verandert. Dat vraagt om een risicobeheersing meer aan de voorkant van de processen. Ook het belastingproces vraagt nog aandacht.

3 3 van 9 De uitdaging is de informatievoorziening over vooral de koppeling tussen de uitgaven en de prestaties nog verder te verbeteren. De wetgever legt de accountant op meer op het dossier te gaan controleren en op zaken als de Wet normering topinkomen. Daarnaast zal de rechtmatigheidscontrole verdwijnen. Dat geeft minder tijd om mee te denken met de organisatie, maar dat is nog steeds wel het streven van de accountant. De Jaarrekening 2015 krijgt een goedkeurende verklaring op de drie punten getrouwheid, rechtmatigheid en WNT. Aandachtspunten zijn dus de belastingen, projectbeheer, voorzieningen en ook nog wel de beheersing van processen. De voorzitter constateert dat het waterschap van ver is gekomen en met een goedkeurende verklaring goed vooruit kan kijken. Vragen en opmerkingen voor de heer Minks De heer Marees (VVD) constateert dat de conclusie is dat het begrotingsproces beter beheerd wordt. Desondanks zijn er twee begrotingswijzigingen geweest in het afgelopen jaar. Hoe ziet de accountant dat? Moet de begroting niet nog beter ingeschat worden? De heer Hartvelt (KvK) wijst erop dat er 25 miljoen gereserveerd is voor risico s. De wereld verandert, het heeft voor 2016 al extra gedoteerd, maar de accountant vindt dat 25 miljoen voldoende is al heeft hij ook inhoudelijke opmerkingen. Dat vraagt om uitleg. Mevrouw Hartog (GWL) heeft begrepen dat de accountant de rechtmatigheid niet meer op de huidige manier zal toetsen. Kan hij daar meer over zeggen? Beantwoording door de heer Minks Bij het opstellen van de begroting worden schattingen gemaakt. In het rapport van de accountant staat hoe gevoelig de verschillende schattingen zijn. Een afwijking van 1% of 2%, zoals bij de belastingopbrengst, is inherent aan het schattingsproces. Voorheen waren de verschillen nog groter, maar het belastingproces is inmiddels al verbeterd. Ondanks alle verbeteringen zullen er af en toe nog verrassingen zijn, zoals de verandering in de opbrengst van natuurterreinen. Afwijkingen op de begroting worden inmiddels twee maal per jaar gerapporteerd. Bij risicobeheersing is het de organisatie die de risico s en de voorkoming ervan in beeld brengt. Ook wordt het financiële gevolg bepaald. Het risicoprofiel van HHNK is inderdaad aan het veranderen, denk aan de subsidieverstrekking binnen het HWBP. Het is aan het om met D&H de discussie aan te gaan over de kaders. Op basis van het huidige risicoprofiel acht de accountant 25 miljoen reserve voldoende. De rechtmatigheidscontrole door de accountant betreft de controle op de getrouwheid van de cijfers. Dat oordeel zal via een wet aan de organisaties worden teruggegeven. De organisatie moet verklaren de zaken op orde te hebben en de accountant beoordeelt het systeem dat de organisatie daarbij hanteert.

4 4 van 9 Tweede termijn vragen aan de heer Minks De heer Meuwese (50PLUS) wijst erop dat rechtmatigheid verschillende definities heeft. Hij vindt dat beoordeeld moet worden of een uitgave is gedaan conform de besluitvorming. Is dat de rechtmatigheid die de accountant bedoelt? Mevrouw Leijen (PvdA) begrijpt uit de uitleg dat het waterschap straks het eigen vlees gaat keuren. Wat vindt de accountant daarvan? Vijf jaar geleden bleek vrij plotseling sprake van een positief resultaat. Toen was de conclusie dat het waterschap niet in control was. Nu is er sprake van weer een aanzienlijk niet begroot positief resultaat. Vindt de accountant dat de organisatie nu wel in control is? Mevrouw Van Raaij (VVD) vraagt zich af hoe de buitenwereld tegen de veranderde rechtmatigheidstoetsing aan zal kijken. Het waterschap zal duidelijk moeten laten zien zuiver te toetsen. Zelf verklaren is iets anders dan naar de buitenwereld verklaren dat je rechtmatig gehandeld hebt. Beantwoording door de heer Minks De voorzitter wijst erop dat de verandering op het gebied van de rechtmatigheidstoetsing vanuit de wetgever komt. De heer Minks licht toe dat de accountant alleen de financiële rechtmatigheid toetst en daarin twee aspecten bekijkt: het begrotingscriterium en het voorwaardencriterium. Wordt alleen uitgegeven wat is begroot en wordt het geld uitgegeven onder de voorwaarden die daarvoor zijn gesteld? De wetgever heeft de verplichting te toetsen destijds opgenomen, omdat de buitenwereld moest kunnen zien dat de rechtmatigheid bij overheidsorganisaties in orde is. Inmiddels vindt de wetgever dat de organisaties nu zelf in staat moeten zijn dat te laten zien. De accountant denkt en verwacht dat HHNK in staat is die stap te maken. Portefeuillehouder Kramer geeft aan dat het positieve resultaat in het verleden voor een groot deel structureel was. Nu is het maar voor een klein deel structureel en vooral incidenteel. Elk kwartaal wordt het bestuur geïnformeerd en er wordt op de rapportage gestuurd. Het waterschap komt dus steeds dichter bij de waarheid. De afwijking ten opzichte van de begroting is in verhouding ook niet zo heel groot. De voorzitter wijst erop dat zes jaar geleden in december een neutraal resultaat werd gemeld dat begin februari opeens positief bleek te zijn. Nu kan er al halverwege het jaar worden gerapporteerd waar het resultaat heen gaat. In de begroting zit altijd de onzekerheid van een schatting en het moet ook niet zo zijn dat het behalen van de begroting een doel op zich is. Mevrouw Hartog (GWL) constateert dat het bestuur blijkbaar moeite heeft met het verdwijnen van een aantal toets- en controlemomenten. Wellicht is het goed om daarover nog een keer in gesprek te gaan met de portefeuillehouder. Portefeuillehouder Kramer wijst erop dat de wetgeving nog in voorbereiding is. Het is inderdaad goed om in de loop van dat proces met het bestuur te spreken.

5 5 van 9 Toelichting door mevrouw Van der Haagen (concerncontroller) De concerncontroller heeft zich gericht op de rapportage aan het bestuur: hoe leesbaar is die? Haar doel is de verantwoording zo transparant mogelijk te doen. De aanbevelingen die zij heeft gedaan, betreffen voor een deel de leesbaarheid van de informatie, maar gaan ook over de zaken waar de organisatie nog in kan doorgroeien zoals het nog beter koppelen van geld en middelen. Geld is een middel om een effect te bereiken, maar geen doel. Blijven ontwikkelen en doorgroeien is belangrijk. In de planning-en-controlcyclus moet de evaluatie en vooral het leren daarvan nog verder verbeterd worden. En de integrale aanpak van vraagstukken kan nog verbeterd worden. Vragen en opmerkingen voor mevrouw Van der Haagen De heer Mak (BBW) verwijst naar de tekst op pagina 4 waaruit blijkt dat de concerncontroller graag met het algemeen bestuur in gesprek wil gaan. BBW waardeert die uitnodiging en vraagt de concerncontroller wat zij zich bij dat gesprek voorstelt. De heer Meuwese (50PLUS) stelt dat de jaarrekening een verantwoording is voor het, maar ook een middel om de burgers te informeren en verantwoording af te leggen. In het kader van de door de controller gewenste transparantie zou dan toch ook de actualiteit aan de orde moeten komen. Zaken die bij de overheid spelen, zijn bijvoorbeeld te hoge salarissen, inhuur tegen te hoge bedragen, etc. Moet het waterschap niet nog duidelijker aangeven wat het besturen van het waterschap kost zoals ook gemeenten doen? De heer Hartvelt (KvK) vindt dat de concerncontroller een goede kritische toon heeft getroffen. Hij ziet in de aanbevelingen een tendens richting het installeren van een auditcommissie, maar mist de reactie van D&H op die suggestie. Het is een goede zaak om het risicomanagement op een hoger niveau te brengen, maar dat vraagt ook om een cultuurverandering in de organisatie. Moeten er wellicht protocollen komen zodat alle afdelingen risico s op dezelfde manier valideren? Over doelmatigheid en doeltreffendheid moet inderdaad nog een keer een discussie plaatsvinden en daar zou de rekenkamercommissie ook een beeld bij kunnen schetsen. De KvK heeft geen behoefte aan nog meer rapportages in de jaarrekening want die is al dik genoeg. De controller zou wel de juistheid en consistentheid van de cijfers in de rapportages moeten bewaken. De KvK deelt de aandacht voor governance rond de Alliantie Markermeerdijken. De heer Sanders (AWP) geeft complimenten voor de kritische blik op de ontwikkelingen in de organisatie met het doel die beter te laten worden. Hij vraagt of de concerncontroller alleen de eigen organisatie en de eigen activiteiten beoordeelt of ook kijkt naar de samenwerkingsverbanden. Daarbij heeft het bestuur namelijk geen invloed op de uitgaven. Er worden weinig kengetallen gebruikt, wat vindt de controller daarvan?

6 6 van 9 De heer Marees (VVD) sluit zich wat betreft aanbevelingspunt 7, het opnemen van meer rapportages in de jaarstukken, aan bij de KvK. Bij aanbevelingspunt 4 vraagt hij waarom de concerncontroller bij de beoordeling wil uitgaan van de oorspronkelijke begroting. Mevrouw Leijen (PvdA) sluit zich bij de KvK aan wat betreft het ontbreken van een reactie op een aanbeveling. De PvdA zal graag zitting nemen in een commissie voor overleg met de concerncontroller. Verdere opmerkingen over de aanbevelingen volgen in de -vergadering. Beantwoording door mevrouw Van der Haagen Het gaat inderdaad om een uitnodiging om in gesprek te gaan met het algemeen bestuur. De uitkomst zou een auditcommissie of iets dergelijks kunnen zijn. Bij het risicomanagement denkt de concerncontroller vooral dat het in gesprek gaan met de organisatie over risicomanagement winst zal opleveren. Het invoeren van protocollen zou een mogelijkheid zijn, maar is niet de eerste inzet. In de beoordeling van de doelmatigheid en de doeltreffendheid is zeker een rol voor de rekenkamercommissie weggelegd. Dat is een onderwerp om verder met de op te zetten werkgroep te bespreken. Uit de reacties is op te maken dat het bestuur graag een toets op bijvoorbeeld eventuele tegenstrijdigheden in rapportages ziet, liever dan meer rapportages in de jaarstukken. Kengetallen. Die worden niet veel gebruikt binnen HHNK. De concerncontroller begrijpt van de vraagsteller ook dat er geen directe urgentie is. Zij zegt toe na te gaan of en waar het nuttig is ze in te passen. De concerncontroller heeft geen directe rol in de beoordeling van de financiën als er sprake is van verbonden partijen. Bij die partijen vindt een eigen verslaglegging plaats en daar kan eventueel op geacteerd worden. Het bestuur realiseert zich voldoende dat de begroting anderhalf jaar voor de jaarstukken is gemaakt op basis van inschattingen. Het streven naar jaarstukken die volledig gelijk zijn aan de begroting is niet zinvol. Het is echter wel goed om de verschillen te bekijken en daarvan te leren voor het in control zijn. Portefeuillehouder Kramer benadrukt dat D&H geen reactie heeft willen achterhouden. Het bestuur is van harte welkom om met de concerncontroller en de portefeuillehouder in gesprek te gaan. Het waterschap is verplicht het salaris van de secretaris-directeur op te nemen in de jaarstukken. De toelages van het bestuur zijn op de website van het ministerie te raadplegen. De voorzitter denkt dat kengetallen zeker nuttig kunnen zijn, want ze geven in ieder geval informatie. De waterschappen verschillen echter nogal dus misschien leiden kengetallen niet tot de gewenste vergelijkingen. Het invoeren van eventueel extra kengetallen moet bekeken worden. Vragen en opmerkingen naar aanleiding van de reactie van D&H op de adviezen

7 7 van 9 De heer Kielstra (LTO) vraagt waarom D&H aanbeveling 4, de vergelijking met de oorspronkelijke begroting, niet helemaal overneemt. Beantwoording door portefeuillehouder Kramer Hoe meer informatie en rapportages in de jaarstukken worden opgenomen, des te minder overzichtelijk ze worden. Hij stelt voor te beginnen zoals wordt beschreven, dus met de kwartaalrapportages en er later nog eens over te spreken. Overige vragen over het jaarverslag Mevrouw Tannehill (WN) vraagt zich af of er niet te veel op personeel bezuinigd wordt. Er zijn zorgen over de kwaliteit die het personeel kan leveren. De heer Hartvelt (KvK) vraagt wat er voor het waterschap onder de vennootschapsbelastingplicht gaat vallen. Beantwoording door portefeuillehouder Kramer Er is een vrij duidelijke personeelstrategie. Als een personeelslid vertrekt, wordt nagegaan of de functie nodig is, ergens anders of door anderen kan worden opgevangen, etc. Er wordt veel geïnvesteerd in opleidingen zodat de mensen meer aankunnen en de kwaliteit gewaarborgd blijft. Wat mevrouw Tannehill aangeeft, is zeker een aandachtspunt. De heer Blom (vanaf de publieke tribune) licht desgevraagd toe dat daar waar het waterschap activiteiten ontplooit en in concurrentie is met de omgeving, mogelijk sprake is van vennootschapbelasting. Denk aan SDI s, detachering en laboratoria. Er wordt geïnventariseerd wat de impact zal zijn. De voorzitter voegt toe dat de Unie van Waterschappen inschat dat de gevolgen beperkt zullen zijn. Het bestuur wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Vragen en opmerkingen naar aanleiding van het voorstel De heer Mak (BBW) merkt op dat een aantal fracties kritische opmerkingen heeft gemaakt over de afwijkingen ten opzichte van de basisbegroting. De accountant en de controller zeggen echter dat de beheersingsprocessen op orde zijn. Ook D&H is niet ongerust. De basisbegroting is heel belangrijk voor het bestuur als kaderstelling en omdat het de basis is voor de vaststelling van de tarieven. Bij afwijkingen is er dus een reëel risico dat de ingelanden met te hoge tarieven te maken krijgen. Mevrouw Leijen (PvdA) meldt dat haar fractie over hetzelfde onderwerp met een reactie komt tijdens de -vergadering. De heer Marees (VVD) heeft eenzelfde opmerking. Beantwoording Portefeuillehouder Kramer begrijpt de ongerustheid, maar deelt die niet. De afwijking op de basisbegroting is ook goed te verklaren. Hij vraagt de heer Mak wat die dan een acceptabele afwijking op de begroting zou vinden.

8 8 van 9 Een teveel uit de heffingen vloeit terug naar de reserve en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld versnelde afschrijvingen. Dat heeft effect op de kapitaallasten en dus op de tarieven. In de meerjarenbegroting kan het bestuur daarvoor kaders stellen. De heer Minks wijst erop dat de kaderstelling een taak van het is. De accountant beoordeelt het begrotingsbeheer en kijkt of er goed gemonitord wordt en of er over de afwijkingen goed wordt gerapporteerd. Die zaken zijn verbeterd. Hij licht toe dat het bij gemeenten ook gebruikelijk is dat overschotten naar de reserves vloeien. Daar worden echter jaarlijks de tarieven vastgesteld en bij het waterschap eens per vier jaar. Het geld is niet weg: het is nog steeds van de burger. Mevrouw Van der Haagen stelt dat deze discussie de organisatie en het bestuur scherpt in het terughoudend en bewuster vaststellen van de tarieven. Het is een goede zaak dat de zorgen worden geuit. De organisatie voelt die ook en het wordt genuanceerd opgepakt. Het zou voor een organisatie als het waterschap overigens een slechte zaak zijn als er bijvoorbeeld twee jaar achter elkaar een tekort zou zijn. Daarom wordt er terughoudend begroot en geraamd. Het voorstel wordt door de commissie als bespreekstuk doorgeleid naar de -vergadering van 11 mei Rondvraag Mevrouw Leijen (PvdA) vindt het jammer dat presentaties nogal eens aan het einde van de W&W-vergaderingen plaatsvinden. Voor leden van de commissie BMW betekent dat lang wachten. Misschien moet hier nog eens over worden gesproken. De heer Lap (GWL) Vraagt zich af hoe er wordt omgegaan met de riolering in het buitengebied. Is dat een zaak voor de gemeente of voor het hoogheemraadschap? Hoe heeft bijvoorbeeld het fenomeen 'kamperen bij de boer' invloed op de riolering etc. Beantwoording door D&H De voorzitter legt uit dat D&H bij het inplannen van presentaties probeert in te schatten voor wie die het meest interessant zijn. Die afweging zal nog zorgvuldiger gemaakt gaan worden. De heer Maarschall zegt toe de vraag van de heer Lap uit te zoeken en het bestuur te informeren. Het waterschap geeft extra aandacht aan de IBA s en septic tanks om te voorkomen dat er lokaal slechte waterkwaliteit ontstaat. De voorzitter sluit de vergadering om uur.

9 9 van 9 Actie Door vergadering en agendapunt 1. Nagaan wie er gaat over de riolering in het buitengebied van Texel. Dit i.r.t. recreatie zoals kamperen bij de boer. R. Maarschall Gereed

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), R. Maarschall (portefeuillehouder), J. van Beek (Vereniging van Bos-

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering om 19.35 uur en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering om 19.35 uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezig R. Veenman (voorzitter), S.J. Schenk (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder). J.A. Avis (50PLUS), S.A. van Balen Blanken (VVD),

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 29 november 2017 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 13

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) 15.53542 Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H 17 november 2015 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), R. Maarschall (portefeuillehouder), S.A. van Balen Blanken (VVD), J.

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), J.H. Wijnholds (portefeuillehouder), T. Doornenbal (CDA), I.B.F.M.

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 05 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 05 november december december 2013 Onderwerp Overschrijdingen op lopende kredieten 2013 Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Kennis te nemen van de tijdens de interne controles geconstateerde kredietoverschrijdingen en hiervoor zeven aanvullende

Nadere informatie

Van Doorkiesnummer Datum vergadering. Registratienummer

Van Doorkiesnummer Datum vergadering. Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), C.J.M. Stam (plv. portefeuillehouder), T. Doornenbal (CDA), I.B.F.M.

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), J.H. Wijnholds (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder),

Nadere informatie

Verslag Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen

Verslag Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig M. J. Hartvelt (Kamer van Koophandel) (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), L.H.M. Kohsiek (dijkgraaf), R. Maarschall (portefeuillehouder),

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 16

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 14 januari februari februari 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 14 januari februari februari 2014 Onderwerp Verleggen persleiding Medemblik, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Een uitvoeringskrediet van 225.000,-- beschikbaar te stellen voor het verleggen van de persleiding Medemblik.

Nadere informatie

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2016 zijn uitgebracht door Ernst & Young.

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2016 zijn uitgebracht door Ernst & Young. Onderwerp: Uitkomsten tussentijdse controle 2016 Nummer: Bestuursstukken\2309 Agendapunt: 4 DB: Ja 13-02-2017 BPP: Nee Auditcommissie: 08-03-2017 VVSW: Nee AB: Nee Opsteller: Remco Hennipman, 0598-693794

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst

Openbare besluitenlijst Openbare besluitenlijst Vergadering College van dijkgraaf en hoogheemraden Aanwezig J. Kramer, R. Maarschall, S.J. Schenk, C.J.M. Stam, R. Veenman (voorzitter) M.J. Kuipers J. Kerssens Mevrouw G. Rossenaar

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen.

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen. Onderwerp Vaststelling concept eerste landelijk programma nhwbp 2014-2019 Voorstel 1. In te stemmen met het door het programmabureau nhwbp voorgestelde concept eerste programma nhwbp 2014-2019 en bijgevoegde

Nadere informatie

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezige leden R. Veenman (voorzitter), S.J. Schenk (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder), J.A. Avis (50PLUS), S.A. van Balen Blanken

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013 Onderwerp Overdracht wegen buiten de bebouwde kom gemeente Castricum Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. In te stemmen met de overdracht van beheer, onderhoud en eigendom van 15 km wegen buiten de

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014 Onderwerp Gemaal Grootslag, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 2.100.000 voor het vervangen van de dieselmotor

Nadere informatie

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Vergadering / project Gemeentelijke Rekenkamer Vergaderstuk nummer 76/ 17 januari 2007 Aanwezig Dhr. P. Breukers (lid Rekenkamer) Dhr. L. Dolmans (voorzitter Rekenkamer)

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 14 september 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezig F.J.J. Brouwer (voorzitter), R. Veenman (portefeuillehouder), S.J. Schenk (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder), S.A. van Balen

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 12 december 2017 Commissie Water & Wegen 7 februari 2018 Portefeuillehouder R. Veenman Datum vergadering

Nadere informatie

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rapportage Alphen-Chaam 02 juni 2009 R A P P O R T A G E E F F

Nadere informatie

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties R. Anderson Contactpersoon Uw kenmerk Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden 2016-0000754155 Kenmerk www.facebook.com/minbzk Provincie Fryslâ www.rijksoverheid.ni Provinciale Staten www.twitter.com/minbzk programmabegroting.

Nadere informatie

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), J.H. Wijnholds (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder),

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 28 juni en 12 juli september september 2016

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 28 juni en 12 juli september september 2016 Onderwerp Kwijtscheldingsbeleid HHNK 2017 Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. Te kiezen voor optie 1: Kwijtschelding voor ondernemers met een Bbzuitkering mogelijk te maken; 2. De Kwijtscheldingsregeling

Nadere informatie

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie. VS Tekstsuggesties T

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie. VS Tekstsuggesties T Brancheorganisaties Zorg T.a.v. mr. Yvonne C.M.T. van Rooy Postbus 9696 3506 GR Utrecht Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie Zorgbrede VS Tekstsuggesties

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 8 januari februari februari 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 8 januari februari februari 2013 Onderwerp Projectplan Vervangen kademuur Hoofd Voorstel Aan het CHI voor te stellen: - Een aanvullend voorbereidingskrediet van 50.000,-- en een uitvoeringskrediet van 1.700.000,-- beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

5 november december december 2013

5 november december december 2013 Onderwerp Peilbesluit Purmerend Registratienummer Voorstel In te stemmen met de reactie op de ingebrachte zienswijze zoals beschreven in het Nota beantwoording zienswijzen. Infocentrum Ja Aan het CHI voor

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen Onderwerp Dijkversterking Koegraszeedijk Den Helder, ontwerp projectplan Voorstel 1. Het ontwerp projectplan dijkversterking Koegraszeedijk vast te stellen; 2. Het, door tussenkomst van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012

PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012 PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012 Korte intro (wethouder Kolff) Wat is de huidige situatie en wat is wettelijk verplicht (hoofd financiën) Presentatie van vernieuwingen uit den lande: *

Nadere informatie

Oordeel over de kwaliteit van de verantwoording 2002 van CWI en BKWI

Oordeel over de kwaliteit van de verantwoording 2002 van CWI en BKWI Inspectie Werk en Inkomen Directie Toezicht CWI, SVB en samenwerking De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer mr. A.J. de Geus Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Postbus 100 2700 AC Zoetermeer

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 8 december 2016 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper,

Nadere informatie

mevrouw I. van Mulligen

mevrouw I. van Mulligen Verslag Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 17 februari 2016 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer Mevrouw M. Hoogduin 070-4418161 Verslag

Nadere informatie

Van Doorkiesnummer Datum vergadering. Registratienummer

Van Doorkiesnummer Datum vergadering. Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), dr. ir. K. Schaafsma (portefeuillehouder), T. Doornenbal (CDA),

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân gelet op: - artikel 24 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen; - artikel 17 van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

In deze brief beantwoorden wij uw vragen omtrent jaarrekeningen 2001 en 2002 van stichting LUX.

In deze brief beantwoorden wij uw vragen omtrent jaarrekeningen 2001 en 2002 van stichting LUX. Fractie Nijmegen Nu de heer Ben van Hees Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Vergadering: 17 februari Agendanummer: 14

Aan de gemeenteraad. Vergadering: 17 februari Agendanummer: 14 Vergadering: 17 februari 2009 Agendanummer: 14 Status: Hamerstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar W.J. de Boer, 0595-447725 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. W.J. de Boer) Aan de

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), J.H. Wijnholds (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder),

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 1 juni 2016 Datum behandeling D&H 10 en Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014 Onderwerp Nieuwbouw gemaal Mijzen, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.300.000 voor het vervangen van gemaal

Nadere informatie

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4.

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4. Verslag Overleg Commissie Bestuur en Middelen Datum 10 mei 2011 Registratienummer 11.011045 Aanwezig J. Doeland (voorzitter), E.R. Goossens (Dorpsbelangen), A. van Maanen (SGP), J.P. van den Broek (PvdA),

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

mevrouw W.A.J. Kosterman (waarnemend portefeuillehouder) mevrouw J.M. Kiep-de Jongh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw W.A.J. Kosterman (waarnemend portefeuillehouder) mevrouw J.M. Kiep-de Jongh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Aankoop aandelen BIGA en toekomst Sociale Werkvoorziening 17 november 2015 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 en. jaarprogramma 2015. Rekenkamercommissie AGV. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie

Jaarverslag 2014 en. jaarprogramma 2015. Rekenkamercommissie AGV. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie Jaarverslag 2014 en jaarprogramma 2015 Rekenkamercommissie AGV Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie

Reglement Auditcommissie Vaststelling Raad van Toezicht: 24 mei 2018 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenstelling auditcommissie 3 3. Doelstelling auditcommissie 3 4. Bevoegdheden auditcommissie 3 5. Taken, werkwijze

Nadere informatie

Geachte medewerkers van de griffies,

Geachte medewerkers van de griffies, Geachte medewerkers van de griffies, Hierbij treft u ter kennisname aan het verslag en advies van de Rekeningcommissie Omgevingsdienst Haaglanden over de Jaarstukken 2018. Dit stuk is vandaag aan ODH gezonden

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT . 'irt: RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Reg istratien um mer raad 1 204468 Datum: 3 juni 2015 Afdeling / Team Raadsgriffie / Portefeuillehouder: Roald Helm Behandeld door: B.W. Gerdingh Ondenverp: Advies

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 mei : Besluitvormend. Aan de Raad. Onderwerp Advies Accountantscommissie bij accountantsverslag 2013

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 mei : Besluitvormend. Aan de Raad. Onderwerp Advies Accountantscommissie bij accountantsverslag 2013 Raadsvoorstel Vergadering : 15 mei 2014 Agendapunt Status Programma : 7a : Besluitvormend : alle Behandelend ambt. : Anne Jan van der Ploeg E-mail : ajvanderploeg@t-diel.nl Telefoonnummer : (0511) 460

Nadere informatie

de heer D. Woudstra, kwartiermaker RID mevrouw W. van de Werken mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

de heer D. Woudstra, kwartiermaker RID mevrouw W. van de Werken mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Oprichting Regionale ICT Dienst (RID) Utrecht 31 januari 2012 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Gespreksleider

Nadere informatie

Aanwezig. Afwezig met bericht van verhindering

Aanwezig. Afwezig met bericht van verhindering Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Schadeschap luchthaven Schiphol, gehouden op 20 april 2016 in Commissiekamer 1 bij de Provincie Noord-Holland, Dreef 3, te Haarlem. Aanwezig

Nadere informatie

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), drs. G.J. van Os (portefeuillehouder), J.H. Wijnholds (portefeuillehouder), C. Mantel (portefeuillehouder),

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Brief financieel toezicht 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 25 juni 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 25 juni 2013 Onderwerp M.e.r.-beoordelingsbesluit Kadeverbetering Purmer landelijk gebied Voorstel In te stemmen met het m.e.r.-beoordelingsbesluit kadeverbetering Purmer landelijk gebied Infocentrum Nee Routing Paraaf

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland J^tA/ü4U^ Beleidsveld: Aard voorstel: Besluitvormend Vergaderdatum: 18 december 2008 Kenmerk VV: 710059 Aantal bijlagen: 1 Aan de verenigde vergadering van Delfland, Besluit: - het geactualiseerde normenkader

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014 Onderwerp Gemaal Purmer Stedelijk, uitvoeringskrediet Registratienummer Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.800.000

Nadere informatie

Overzicht andere functies bestuursleden HHNK 2016 (15.64023)

Overzicht andere functies bestuursleden HHNK 2016 (15.64023) Overzicht andere functies bestuursleden HHNK 2016 (15.64023) Naam De heer L.H.M. Kohsiek Functie HHNK Dijkgraaf De heer J.D. Kramer De heer R. Maarschall De heer S.J. Schenk De heer C.J.M. Stam Bestuur

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Contact: J.N. Baljeu 070-441 8688 j.baljeu@pzh.nl @pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Doorkiesnummer. Registratienummer

Doorkiesnummer. Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezig F.J.J. Brouwer (voorzitter, CDA), R. Veenman (portefeuillehouder, Groen, Water & Land), S.J. Schenk (portefeuillehouder, fractie Ongebouwd), ir. C.J.M.

Nadere informatie

Doorkiesnummer Registratienummer

Doorkiesnummer Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezig C. Mantel (voorzitter), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder), R. Veenman (portefeuillehouder), S.A. van Balen Blanken (VVD), I.A. van der Bliek (Water

Nadere informatie

Alle zienswijzen overwegende stelt het Dagelijks Bestuur voor om de Eerste Bestuursrapportage 2018 ongewijzigd vast te stellen.

Alle zienswijzen overwegende stelt het Dagelijks Bestuur voor om de Eerste Bestuursrapportage 2018 ongewijzigd vast te stellen. Aanbiedingsbrief aan: Algemeen Bestuur RUD Utrecht van: Dagelijks Bestuur steller: M. van Bockel onderwerp: AP03.1a_Reactie zienswijzen Eerste Bestuursrapportage 2018 t.b.v.: AB d.d. 15 oktober 2018 bijlagen:

Nadere informatie

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau.

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau. 1 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Rapportage Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008 Alphen-Chaam 7 juli 2011 W E T E N W A A R O M A L P H E N - C H A A M 2 1 Inleiding De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth De taak van de raad onder het dualisme Kaders stellen (WMO, Jeugdwet, handhaving) Budgetteren (begroting) Lokale wetgeving

Nadere informatie

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2018 zijn uitgebracht door Ernst & Young.

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2018 zijn uitgebracht door Ernst & Young. Onderwerp: Uitkomsten tussentijdse controle 2018 Nummer: Bestuursstukken\2807 Agendapunt: 4 DB: Ja 29-01-2019 BPP: Nee Auditcommissie: 13-2-2019 VVSW: Nee AB: Nee Opsteller: Remco Hennipman, 0598-693794

Nadere informatie

Met deze aanpassing wordt het voorstel vastgesteld.

Met deze aanpassing wordt het voorstel vastgesteld. Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 8 december 2014. Aanwezig: mw. N. Hofstra (voorzitter), mw. P.Lambeck, dhr. M.Blom, mw. L.Schuiling, dhr. J.P.Loopstra, mw.

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de Jaarrekening 2013 zijn:

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de Jaarrekening 2013 zijn: 1 SAMENVATTING Voor u ligt het rapport van bevindingen van de Algemene Rekenkamer Curaçao (de Rekenkamer) bij de Jaarrekening 2013 van Curaçao. In dit rapport presenteert de Rekenkamer de resultaten van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Nr. 155 21 februari 2018 Financiële verordening Veiligheidsregio Midden- en

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Doorkiesnummer Registratienummer

Doorkiesnummer Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezig C. Mantel (voorzitter), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder), R. Veenman (portefeuillehouder), S.A. van Balen Blanken (VVD), I.A. van der Bliek (Water

Nadere informatie