Verslag studiemiddag slavernij leerkrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag studiemiddag slavernij leerkrachten"

Transcriptie

1 Verslag studiemiddag slavernij leerkrachten Georganiseerd door het NiNsee, in samenwerking met het Amsterdam Museum en het Tropenmuseum. Datum: 21 februari Verslag: Jolente Edens Welkomstwoord Sarita Bajnath (moderator) Docenten werden welkom geheten bij de studiemiddag. Enkele docenten in de zaal werden gevraagd naar ervaringen, methoden en tips met betrekking tot het behandelen van het slavernijverleden in de klas. Naar eigen verhalen zoeken, familieverhalen vertellen. Er is te weinig kennis over het slavernijverleden. De koppeling maken met het heden en het bewustzijn vergroten. Niet bagatelliseren. Schrik van de weinige kennis die aanwezig is. Laat kinderen weten wat er in het verleden is gebeurd, zodat wij weten waar wij naartoe gaan. Zorg voor tools om meer draagvlak te creëren voor bepaalde moeilijke onderwerpen. Socratische les. Opening wethouder Simone Kukenheim Wethouder Simone Kukenheim gaf aan dat zij het belangrijk vindt aanwezig te zijn op de studiemiddag: Om te functioneren in een samenleving is het essentieel dat je op de hoogte bent van bepaalde codes. Deze codes komen onder andere voort uit het verleden. Dat uit zich in het perspectief dat mensen innemen, en ook kinderen in de klas. Het gaat over waar jij vandaan komt, waar je familie vandaan komt en hoe daar naar gekeken wordt. Het is belangrijk om daar over te spreken. Het gaat niet alleen over een jou en mij verhaal, maar over alle verhalen in de stad Amsterdam. Dat het verleden van deze stad ook van Afro-Nederlanders is. Het is meer dan een gedeelde geschiedenis en het is belangrijk dat daar erkenning voor is. Het gaat over de mooie en minder mooie kanten van deze geschiedenis. Zo kan optimaal recht worden gedaan aan de rijkdom van diversiteit in de stad. Het is zeker belangrijk op school en het is daarom van belang dat docenten optimaal geholpen worden.

2 Mini-college door Alex van Stipriaan Het college begint met een interactieve quiz waarbij het publiek mag raden wie op de foto staat. - De slavernij was tweeëneenhalve eeuw een integraal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. De beste manier om hedendaags burgerschap uit te leggen is aan de hand van het omgekeerde: de slavernij. - Wij zijn hier omdat jullie daar waren. Je moet goed nadenken over wie de wij en de zij waren. - Het is heel goed om te beseffen dat er veel verhalen zijn met verschillende perspectieven Afrikanen hebben de Trans-Atlantische overtocht gemaakt. Het systeem van slavernij heeft maar liefst veertien generaties lang bestaan. - De Nederlandse wet zag tot slaaf gemaakten als roerende goederen. Zij vielen onder het zakenrecht, niet onder het burgerrecht. Zij hadden dezelfde functie en positie als een kast, stoel of huisdier. - In Indonesië was eveneens sprake van slavernij (VOC). - Men bleef na de afschaffing tweederangs burger. In de ogen van de witte mens bleef de zwarte mens inferieur. Een cultuur van wit is beter, beschaafder, slimmer, mooier, kansrijker, etc. is er eeuwenlang in gebrand. Dit is nog een indringender brandmerk dan die drie letters die in je borst werden gebrand. Dit is de erfenis. Dit denken is eigen gemaakt door wit en zwart. - Ruim een eeuw na de afschaffing van de slavernij werd er gestaakt op Curaçao. Dit was de Arbeidsstaking van Dit was een staking tegen Shell en een aantal andere bedrijven, maar in feite was het een opstand tegen de grote kleurscheiding op het eiland. De regering van de Nederlandse Antillen was totaal wit in begin jaren 60. Pas na de opstand in 1969 is hier verandering in gekomen. - Ook in Nederland zijn zowel aan de witte en zwarte kant diepgewortelde erfenissen van dat soort denken, van die kleurscheiding, terug te vinden. Zoals de sollicitant die niet werd aangenomen omdat hij een donkere huidskleur had en een jong meisje die haar huid wilt bleken, zodat zij dan meer kans heeft op de arbeidsmarkt. Dit denken is geïnternaliseerd. - Er zijn slachtoffers van de slavernij, maar er was ook altijd verzet. Ten alle tijden van de slavernij was er verzet. Zo was de Nederlandse regering op Suriname genoodzaakt om vrede te sluiten met de marrons. Verzet draagt bij aan de cultuurvorming op Suriname, Caribische en Benedenwindse eilanden. Er is een eigen cultuur van verzet ontstaan in dans, vieringen en taal. En een eigen taal, want zonder taal heb je geen cultuur. - In sommige gevallen was de slavenhouder genoodzaakt om in het Sranang met de tot slaaf gemaakten te spreken. De naam van tot slaaf gemaakten werd een verbastering in de eigen taal. Dit zie je nog steeds terug in de Surinaamse cultuur. Er is een cultuur van boven opgelegd, maar er is ook een eigen cultuur ontstaan. Die eigen cultuur laat de veerkracht om te overleven zien.

3 Stellingen in het debat die aannemelijk lijken, maar het niet zijn! Slavernij moet je bekijken in de context van toen, en het was toen heel gewoon. We hebben het toch afgeschaft? En in Afrika bestond al slavernij. Denk heel goed na over wie de wij zijn. Ja, er bestond al slavernij in Afrika maar die is niet te vergelijken met het systeem van industriële slavernij die de Europese behoefte moest voorzien aan goederen uit de Amerika s. Zelfs niet te vergelijken met de Arabische slavernij die nog langer heeft bestaan. Er bestaat nog steeds vrouwenhandel in Afrika en Europa. Dat het bestaat is geen argument om te zeggen hoe goed wij het hebben gedaan. Over het plaatsen in de context van die tijd: dat zullen tot slaaf gemaakten zeker niet beamen. Het was ook in Nederland niet gewoon. In Nederland zelf bestond geen slavernij, als tot slaaf gemaakten hier gebracht werden moesten binnen 6 tot 12 maanden worden vrij gemaakt. Als Nederlanders door Noord-Afrikanen tot slaaf werden gemaakt, werden er grote acties op touw gezet om hen vrij te kopen. Van begin tot eind hebben stemmen tegen de slavernij geklonken. Van toenmalige BN ers als Hugo de Groot en Willem Usselincx (bedenker van de WIC) tot en met Betje Wolf en Isaac Da Costa. Het duurde twee jaar lang voordat Nederland de grondwet af had. In die periode is er lang gediscussieerd over de slavernij en deze op te nemen in de grondwet. Uiteindelijk -na vurige discussies- is er een commissie opgesteld en die heeft advies uitgebracht. Het advies luidde dat de slavernij niet moest worden afgeschaft, omdat het te veel geld gaat kosten. Het leefde wel degelijk dus. Slavernij, dat is al zo lang geleden. Een zwarte bladzijde, maar daar kun je nu geen last meer van hebben. Wij hebben toch ook geen last meer van de Franse bezetting onder Napoleon?! Weer het wij en zij denken. Zwarte bladzijden bestaan niet. Het is één boek, één samenhangend geheel, dat ook in zijn geheel verteld moet worden om het hele boek te begrijpen. Slavernij en kolonialisme met hun bijbehorende cultuur van superioriteit en inferioriteit hebben zeker 10 tot 15 generaties bestaan. Dat is bij zwart én wit geïnternaliseerd geraakt. Dat werkt generaties lang na. Wij hebben te maken met intergenerationele trauma s in vormen van racisme, zelfhaat en niet jezelf accepteren.

4 Slavernij was zeker erg, maar daar heb ik geen schuld aan. Dat was iets van de elite in Amsterdam en Zeeland. Mijn voorouders waren ook arme mensen en werden ook uitgebuit. Bovendien moeten we niet overdrijven, er is nauwelijks aan die slavernij verdiend. Persoonlijke schuld is niet de kwestie. Wel de verantwoordelijkheid nemen dat het héle verhaal onze gezamenlijke geschiedenis is. Er is wel een verschil tussen armoede in relatieve vrijheid en de psychische onderdrukking van raciale slavernij (o.a. apartheid, inferioriteit, opgedrongen religie, verraad wordt gestimuleerd). Het was de hele Nederlandse samenleving die werkte in het systeem van slavernij. De kleding, schepen, bier en kaas die men maakte kon eindigen in de koloniën. Alle behoeften werden geproduceerd om dit systeem in stand te houden. Overal in Nederland waren zwarte bedienden te zien geweest die hier vrij waren. In de kleinste dingen is het slavernijverleden te zien, zoals verschillende mensen die een stuk grond in Suriname erven, deze mensen zijn kapper, schoenmaker, dagloner en tapper in een herberg. En er zijn tienduizenden Nederlanders naar de koloniën gegaan, als ambtenaar, soldaat of gewone Nederlander. Storytelling Anansi Jean Hellwig en Wijnand Stomp vertellen over Anansi en het toepassen van storytelling op de slavernij als onderwerp. Een deel van een documentaire van Jean Hellwig en Wijnand Stomp is terug te zien in de tentoonstelling Het Heden van het Slavernijverleden. Na het kijken van een deel van de documentaire, vertelt Wijnand Stomp een Anansi verhaal. Jean Hellwig plaatst vervolgens Anansi in een breder kader en geeft achtergrond informatie over hetgeen wat zij doen en de verschillende manieren hoe Anansi ingezet kan worden. Een waardevolle website is anansimasters.net, waar veel achtergrond informatie, tips en educatieve opdrachten staan rondom de spin Anansi. Jean Hellwig en Wijnand Stomp zijn beiden verbonden aan het Openlucht Museum in Arnhem waar zij de verhalenboom hebben en mensen opleiden tot verhalen vertellers. De workshop sloot af met de slavernijquiz gehost door tante Jewel. Rondleiding tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden Richard Kofi, curator, vertelt vanuit zijn rol over de tentoonstelling. Lisa Kleeven (Coördinator Educatie Tropenmuseum) vertelt over het educatieve aspect van de nieuwe tentoonstelling Het Heden van het Slavernijverleden. 1. Aan de hand van kaarten kan de voorkennis van leerlingen in kaart worden gebracht. Dit spel doen de leerlingen aan het begin van de rondleiding. Er zijn twee soorten kaarten, één met een afbeelding en de ander met een woord op de kaart. Bijbehorende afbeelding met woord moeten de leerlingen koppelen, om vervolgens klassikaal te onderbouwen waarom. Hierdoor merkt de rondleider of hij/zij meer aandacht moet besteden aan de basiskennis.

5 2. Aan een aantal objecten is een vragenformulier gekoppeld. De antwoorden kunnen leerlingen vinden in de tekst bij de foto. Op het formulier is extra informatie toegevoegd. 3. In de tentoonstelling staan ook objecten die leerlingen kunnen herkennen, bijvoorbeeld over het protest tegen zwarte piet. Hierover kan de klas met elkaar in gesprek gaan.

Rotterdam in slavernij. Prof. Alex van Stipriaan, Erasmus Universiteit / KITLV

Rotterdam in slavernij. Prof. Alex van Stipriaan, Erasmus Universiteit / KITLV Rotterdam in slavernij Prof. Alex van Stipriaan, Erasmus Universiteit / KITLV Inleiding (voorlopige opzet, voorlopige titels) 1. Rotterdam in het perspectief van slavernij Betekenis van Rotterdam voor

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Toespraak wethouder Andree van Es bij de Nationale Herdenking Nederlandse Slavernijverleden op vrijdag 1 juli 2011 bij het Slavernijmonument in het Oosterpark te Amsterdam. Excellenties, Dames en heren,

Nadere informatie

Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli

Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli 2009-06 Slavernij, dames en heren. Eén van de ergste dingen die mensen elkaar kunnen aandoen is proberen een ander te ontmenselijken.

Nadere informatie

5.1 Monumenten. De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

5.1 Monumenten. De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 5.1 Monumenten Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen gaan een vrijheidsstandbeeld uitbeelden. Vervolgens bevragen de leerlingen de monumenten en maken op

Nadere informatie

Reactie van het NiNsee op de Canon van Nederland

Reactie van het NiNsee op de Canon van Nederland 1 Reactie van het NiNsee op de Canon van Nederland 1. Aanleiding en Inleiding 2. Uitgangspunten canoncommissie 3. De canon en slavernij 4. Reactie van het NiNsee 5. Conclusie en aanbevelingen 24 april

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

artikel 39 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam,

artikel 39 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 14473 23 januari 2018 Instemmen met het initiatiefvoorstel Een stap naar erkenning van het Amsterdamse slavernijverleden van de leden Blom,

Nadere informatie

7.1 Slavenhandel en abolitionisme.

7.1 Slavenhandel en abolitionisme. 7.1 Slavenhandel en abolitionisme. Hieronder treffen jullie een aantal bronnen aan die betrekking hebben op de kwestie van zwarte Piet. Lees en bekijk de bronnen goed en probeer een antwoord te geven op

Nadere informatie

Inleiding. Wie doet wat?

Inleiding. Wie doet wat? Boekverslag door B. 2517 woorden 15 oktober 2014 6 64 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Inleiding. Brian en Nirvan hebben gekozen om ons werkstuk te doen over het maatschappelijk

Nadere informatie

Wij herdenken het verleden met het oog op de toekomst

Wij herdenken het verleden met het oog op de toekomst Wij herdenken het verleden met het oog op de toekomst Toespraak Eddy Campbell, voorzitter NiNsee ( Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) bij de nationale 1 juli Herdenking 2012 in

Nadere informatie

Slavernij vroeger en nu

Slavernij vroeger en nu Slavernij vroeger en nu Symposium College voor de Mensenrechten mr. J.E. Overdijk-Francis 26 November 2013 Geachte aanwezigen Slavernij ontmenselijkt. Slavernij neemt iets van mensen af dat alleen aan

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Gemeenteblad.. Jaar 2017 Publicatiedatum Agendapunt < > initiatiefvoorstel < > Onderwerp Een stap naar erkenning van het Amsterdamse slavernijverleden Tekst van openbare besluiten wordt gepubliceerd De

Nadere informatie

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 THUIS IN DE WERELD PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 ------------ THUISGEVOEL LESBRIEF Overal ter wereld voelen mensen zich thuis. Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Betekent dat fijne thuisgevoel

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel Geschiedenis van Suriname 1502-1808: de slavenhandel 1502: het begin van de Europese slavenhandel Na de ontdekking van Amerika werden er door de Spanjaarden en Portugezen al snel plantages aangelegd. Op

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

Conferentie over 150 jaar slavernijverleden in Mennorode van 19-21 oktober 2012

Conferentie over 150 jaar slavernijverleden in Mennorode van 19-21 oktober 2012 Conferentie over 150 jaar slavernijverleden in Mennorode van 19-21 oktober 2012 Begin jaren tachtig was ik aanwezig op het eerste Moravial georganiseerd in Hernhut. (Het Moravial is een internationale

Nadere informatie

7.1 Slavenhandel en abolitionisme.

7.1 Slavenhandel en abolitionisme. 7.1 Slavenhandel en abolitionisme. Hieronder treffen jullie een aantal bronnen aan die betrekking hebben op de kwestie van zwarte Piet. Lees en bekijk de bronnen goed en probeer een antwoord te geven op

Nadere informatie

Een spel ter voorbereiding BACK. op de voorstelling. TOBACK. over de acteurs? Hoe denk jij

Een spel ter voorbereiding BACK. op de voorstelling. TOBACK. over de acteurs? Hoe denk jij over de acteurs? Hoe denk jij op de voorstelling. Een spel ter voorbereiding BACK TOBACK Ik ben Niola, ik kom uit Limburg en hou van elektronische muziek. Ik ben Sander, ik eet het liefst Nasi moksi meti.

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden

Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden Inleiding De gemeente Amsterdam heeft aangegeven de verworvenheden van haar inzet voor het jaar 2013, de viering van 150-jaar afschaffing van de slavernij door Nederland

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

T.rex onderzocht door educatief medewerkers. Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s.

T.rex onderzocht door educatief medewerkers. Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s. T.rex onderzocht door educatief medewerkers Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s. Op vrijdag 16 december kwamen 37 medewerkers van 16 verschillende instellingen

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland.

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland. Voorbereidende les bij de interactieve rondleiding Dagelijks leven in de Gouden Eeuw (groep 4-8) Geschiedenis Waarom is de Gouden Eeuw goud? Deze voorbereidende les hoort bij de interactieve rondleiding

Nadere informatie

6.1 Marron. Thema/ onderwerp: Drama

6.1 Marron. Thema/ onderwerp: Drama Thema/ onderwerp: Drama 6.1 Marron Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen krijgen les over de marrons (weggelopen slaven) en gaan met elkaar communiceren zonder te praten. Vakgebied(en):

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Stukje van het middenpaneel van de koets.

Stukje van het middenpaneel van de koets. Stukje van het middenpaneel van de koets. In de Gouden Koets hoort geen vrolijk wuivende koning. De Gouden Koets hoort in een museum als symbool voor al het leed dat Nederland in vier eeuwen overzee heeft

Nadere informatie

!"#$%&'&(%)*#+&,-#./##

!#$%&'&(%)*#+&,-#./## Brandaan samenvatting groep 6 Mijn Malmberg!"$%&'&(%)*+&,-./ :%$)-%330); (%)*+&0)&1$23.*%$!"$%&%'%"()%"$%%%*++%,$-%$%,./"$%%",)01%"2%./"3,)014/"$%.5./"$6785(%,$/8+/54%( 9%"(,*8'/"$%4/"$%.67.'/"/:;11%"1>>?.)%$%"*)($%4%.%+%,%.$"//,$%&%5(/$6

Nadere informatie

Slavernij en. Slavenhandel. Antwoorden. Hoofdstuk 1. Opdrachten. Antwoorden

Slavernij en. Slavenhandel. Antwoorden. Hoofdstuk 1. Opdrachten. Antwoorden Slavernij en Slavenhandel Hoofdstuk 1 1. Je ouders zeggen ook wel eens dat jij iets moet doen. Toch is dat geen slavernij. Wat is het verschil? 2. Ken je landen waar mensen niet vrij zijn? Waarom is daar

Nadere informatie

Zeeuws slavernijverleden

Zeeuws slavernijverleden www.prismaproject.nl Fris je geheugen op 1 Zeeuws slavernijverleden Hoe komt een inheemse kauri-schelp uit de Maladiven op de Zeeuwse stranden terecht? Deze schelpen werden gebruikt als betaalmiddel om

Nadere informatie

Continu bezoeksonderzoek

Continu bezoeksonderzoek Continu bezoeksonderzoek in het Amsterdam Museum (maart t/m december 2017) Inhoud Methode 4 onderzoekspijlers: Bezoekersprofiel Waardering (incl. 100% welkom) Museale doelstellingen Marketingcommunicatie

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 1.1 Slavenkralen Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen de kralen en maken

Nadere informatie

Enkele slides lezing André Mosis. Erfgoeddagen Samen Sterk Den Haag

Enkele slides lezing André Mosis. Erfgoeddagen Samen Sterk Den Haag Enkele slides lezing André Mosis Erfgoeddagen Samen Sterk Den Haag ONTSTAAN EN ONTWIKKELING VAN TRADITIONELE AFRO CARIBISCHE MUZIEKINSTRUMENTEN SURINAME DE NEDERLANDSE ANTILLEN De Tot slaafgemaakte Afrikanen

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH

DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH VOOR RG 2.3 en 2.4 DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH INHOUD Woordje van het Huis van het Nederlands en het Red Star Line Museum Doelgroep Doelstelling Lespakket DEEL 1 DEEL 2 INTRODUCTIE: DE GROTE MEERPAAL

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis Slavernij

Spreekbeurt Geschiedenis Slavernij Spreekbeurt Geschiedenis Slavernij Spreekbeurt door een scholier 1863 woorden 10 februari 2003 6,3 385 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over de Slavernij van Afrika tot

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

7.1 Scheepsjournaals

7.1 Scheepsjournaals Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 7.1 Scheepsjournaals Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen het scheepsjournaal

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

NiNsee intensiveert slavernij onderzoek in Suriname

NiNsee intensiveert slavernij onderzoek in Suriname NiNsee intensiveert slavernij onderzoek in Suriname Tekst: Rosita Leeflang Beeld: Claudio Barker 29/10/2010 Er moet nu actief onderzoek komen naar het slavernijverleden in Suriname. Rond 1800 waren er

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 2.1 Kaurischelpen Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen de schelpen en maken

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

VERBANDENVIERKANT PAG 01 RONDE 1

VERBANDENVIERKANT PAG 01 RONDE 1 VERBANDENVIERKANT PAG 01 RONDE 1 WERKBLAD Elke pijl in het verbandenvierkant heeft een nummer. Schrijf in onderstaand schema bij het goede nummer de begrippen of beelden op die aan beide kanten van de

Nadere informatie

Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018

Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018 Toespraak Gerdi Verbeet Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018 Beste gasten, vrienden van vrede en vrijheid,

Nadere informatie

Het GLOBAL AFRIKAN CONGRESS NEDERLAND en de bij haar aangesloten organisaties waaronder:

Het GLOBAL AFRIKAN CONGRESS NEDERLAND en de bij haar aangesloten organisaties waaronder: GLOBAL AFRIKAN CONGRES NEDERLAND (GAC NL) P/A POSTBUS 139 2501 CC DEN HAAG PETITIE (op grond van Artikel 5 van de Nederlandse Grondwet) Het GLOBAL AFRIKAN CONGRESS NEDERLAND en de bij haar aangesloten

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Kleding met een boodschap

Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Een opdracht voor groep 8 gericht op kritisch denken Door kritisch naar een show van Louis Vuitton te kijken en hardop te denken ontdekken de leerlingen

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam: Werkblad 7 Ω Over Indië en Suriname Ω Les : Van Batavia tot Jakarta VOC Schepen van de VOC varen naar Indië om specerijen te halen. Specerijen zijn bijvoorbeeld peper, kruidnagel en nootmuskaat. De reis

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

R o o t s z o e k e r s

R o o t s z o e k e r s R o o t s z o e k e r s M u s e u m b e z o e k Welkom in het Red Star Line Museum Aanbod voor het secundair onderwijs: DIY-pakket voor leerkrachten en leerlingen Beste leerkracht Hartelijk welkom op Rootszoekers.

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2016/2017 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

1. Wat is een controverse? Praktijk en theorie. 2. Vaardigheden: empathie, denken vanuit meerdere perspectieven en een kritische houding

1. Wat is een controverse? Praktijk en theorie. 2. Vaardigheden: empathie, denken vanuit meerdere perspectieven en een kritische houding Lesgeven over controversiële thema s Docentendag maatschappijleer 2019 Geerte Savenije Inhoud van deze workshop: 1. Wat is een controverse? Praktijk en theorie 2. Vaardigheden: empathie, denken vanuit

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Beste docent, Bij deze brengen wij u graag op de hoogte van ons educatieve aanbod voor scholen tijdens Biënnale Gelderland 2016. De Biënnale Gelderland wordt afwisselend

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

inhoud 1. Slavernij 2. Slavernij in de oudheid 3. Europa in de middeleeuwen 4. Afrikaanse slavenhandel 5. Nederland en slavernij

inhoud 1. Slavernij 2. Slavernij in de oudheid 3. Europa in de middeleeuwen 4. Afrikaanse slavenhandel 5. Nederland en slavernij Slavernij inhoud. Slavernij 3 2. Slavernij in de oudheid 4 3. Europa in de middeleeuwen 7 4. Afrikaanse slavenhandel 8 5. Nederland en slavernij 6. Moderne slavernij 3 7. Filmpjes 5 Pluskaarten 6 Bronnen

Nadere informatie

Inhoud. bemoeienissen, Politiek-bestuurlijke kenmerken, De rechterlijke macht, Nederlanders op Curaçao, Curaçaoënaars in Nederland, Economi-

Inhoud. bemoeienissen, Politiek-bestuurlijke kenmerken, De rechterlijke macht, Nederlanders op Curaçao, Curaçaoënaars in Nederland, Economi- Inhoud Voorwoord pg 7 1. De wording van twee volkeren, I. Nederland pg 9 Batavieren, Friezen, Canenefaten en Romeinen, Het Frankische Rijk, Vikingen, De Reformatie, Willem van Oranje, De Republiek der

Nadere informatie

- Welkomstwoord en opening: Arnold Koot (locatiedirecteur).

- Welkomstwoord en opening: Arnold Koot (locatiedirecteur). Verslag van de bijeenkomst Slavernijverleden en Onderwijs voor docenten Datum: 22 april 2014 Locatie: Wolfert Tweetalig, Rotterdam Aantekeningen: Wim Reijnierse Uitwerking: Koert Sauer Dit is een verslag

Nadere informatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie Docenteninformatie Deze werkbladen horen bij het Schooltv-programma Vrijheid. Aan de hand van de Four Freedoms van president Roosevelt komen verschillende aspecten van vrijheid aan bod. Het programma is

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht voortgezet onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. Deze luchtfoto is gemaakt rond 1930. Toen was Schokland nog echt een eiland. Waarom

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

SCHRIJF HET VERVOLG SCHRIJF HET VERVOLG KIJKEN, VOELEN, MAKEN KIJKEN VOELEN NADENKEN MAKEN WETEN

SCHRIJF HET VERVOLG SCHRIJF HET VERVOLG KIJKEN, VOELEN, MAKEN KIJKEN VOELEN NADENKEN MAKEN WETEN Een opdracht voor groep 6, 7 of 8 gericht op het kijken naar kunst en creatieve ontwikkeling. De leerlingen schrijven een scène gebaseerd op een kunstwerk uit de zeventiende eeuw naar keuze. De leerlingen

Nadere informatie

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat lesbrief docent Inleiding In een serie van twee lessen worden leerlingen klaargestoomd voor een einddebat in het AAMU, museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, in samenwerking met IDEA, International

Nadere informatie

Schooljaar: 2013/2014. Groep: 7a. Makers: Jesse m, Lucas, Nikki, Näara, Nancy en Sem

Schooljaar: 2013/2014. Groep: 7a. Makers: Jesse m, Lucas, Nikki, Näara, Nancy en Sem De slavernij Schooljaar: 2013/2014 Groep: 7a Makers: Jesse m, Lucas, Nikki, Näara, Nancy en Sem Inhoud Inleiding... Nederland en Slavenhandel... Zeeland en Slavenhandel... slaven handel in cijfers... Driehoeks

Nadere informatie

Toespraak Eddy Campbell, Voorzitter van het NiNsee, bij de 1 juli Herdenking en Viering van de afschaffing van de slavernij.

Toespraak Eddy Campbell, Voorzitter van het NiNsee, bij de 1 juli Herdenking en Viering van de afschaffing van de slavernij. Toespraak Eddy Campbell, Voorzitter van het NiNsee, bij de 1 juli Herdenking en Viering van de afschaffing van de slavernij. Vrijdag 1 juli 2011. Oosterpark Amsterdam. Enkele dagen geleden- op 27 juni

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën

TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën TIJDVAK 7 Bepoederde pruiken, bruisende ideeën Bepoederde pruiken, bruisende ideeën Tijd van Pruiken en Revoluties 1700-1800 Vroegmoderne Tijd Kenmerkende aspecten Uitbouw van de Europese overheersing,

Nadere informatie

Workshop FNO vrijwilligers verwen dag Ouderen vertellen. (en blijven jong) De zes fasen van een mensenleven. verteld uit eigen ervaring

Workshop FNO vrijwilligers verwen dag Ouderen vertellen. (en blijven jong) De zes fasen van een mensenleven. verteld uit eigen ervaring Workshop FNO vrijwilligers verwen dag 2018 1 Ouderen vertellen (en blijven jong) De zes fasen van een mensenleven verteld uit eigen ervaring Zin Storytelling Storytelling is een begrip dat niet zomaar

Nadere informatie

IMPULS DAGOPENING. Het lesmateriaal voor het eerste uur staat op: Opzet les: Materialen: max 30 X A3 vellen 3 per groepje van 4.

IMPULS DAGOPENING. Het lesmateriaal voor het eerste uur staat op: Opzet les: Materialen: max 30 X A3 vellen 3 per groepje van 4. IMPULS DAGOPENING Het lesmateriaal voor het eerste uur staat op: Opzet les: de schoolwebsite onder >> ons onderwijs>>dagopening. Reguliere dagopening : De placemat keuze menu (twee tot drie stellingen)

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Slimmer met je geld omgaan. Lesbrief voor groep 8 en de brugklas

Slimmer met je geld omgaan. Lesbrief voor groep 8 en de brugklas Slimmer met je geld omgaan Lesbrief voor groep 8 en de brugklas Inhoudsopgave 1. Historisch Museum Haarlem Inleiding 3 1.1 Leerdoelen 4 2. Lesprogramma Slimmer met je geld omgaan 5 Voorbereiding 5 Museumbezoek

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SLAVERNIJ

GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SLAVERNIJ GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SLAVERNIJ Alleen als we vertellen hoe het was, kan het worden zoals het moet zijn Deze lesbrief is een uitgave van de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 www.herdenkingslavernijverleden2013.nl

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies 7 inzichten die je kunnen helpen na een ingrijpend verlies. Karin Verheyen www.senkaflex.be WELKOM Februari 2010: ik moet afscheid nemen

Nadere informatie

LESSUGGESTIES TJERK WORDT EEN BERK

LESSUGGESTIES TJERK WORDT EEN BERK LESSUGGESTIES TJERK WORDT EEN BERK VERHALEN, DEBATTEREN EN SPELEN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 De rijkdom van kunst. Met een voorbeeld uit de hedendaagse kunst over de

Nadere informatie