EVALUATIEVERSLAG ZIEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVALUATIEVERSLAG ZIEN"

Transcriptie

1 EVALUATIEVERSLAG ZIEN Een project van stichting Kantara-Brug

2 Inhoudsopgave 1. Stichting Kantara-Brug 2. Inleiding van Project Zien+ 3. Voorbereiding 4. Uitvoering 5. De scholen 6. Resultaten 7. Eindconclusie 8. Financieel verslag

3 1. Stichting Kantara-Brug Wie zijn wij en wat doen wij? Stichting Kantara-Brug (voorheen Vereniging Kantara) is al vijf jaar actief met succesvolle integratieprojecten voor mensen van diverse culturele oorsprong in Amsterdam en met name in stadsdeel de Baarsjes. Onze projecten, discussieavonden met o.a. politie, politici, excursies binnen Nederland, themarondvaarten en ontmoetingsprojecten voor basisscholen hebben al veel waardering opgeleverd. Missie: Kantara-Brug wil de sociale cohesie tussen Nederlanders versterken door middel van het slaan van duurzame bruggen tussen mensen van uiteenlopende culturen, etnische en religieuze achtergronden. Kernwaarden Kantara-Brug heeft een idealistisch en onafhankelijk bestuur met verschillende achtergronden. Maatschappelijk en persoonlijk betrokken zijn van Kantara-Brug. Tegengas geven aan alle signalen in de maatschappij die bijdragen aan de vervreemding binnen de Nederlandse bevolking. Binding met Amsterdam: van en voor de stakeholders (burgers, overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en instellingen) uit Amsterdam Kwaliteit en (maatschappelijke) kosten in balans hebben. Dienstverlening op maat leveren met toegevoegde waarde voor Amsterdam en/of andere afnemers. Proactief zijn richting de stakeholders. Historie Kantara-Brug In december 2003 startte de werkgroep «Marokkanen in de Baarsjes», onder de vlag van de Marokkaanse Raad de Baarsjes en zijn thema-avonden georganiseerd, die grote belangstelling genoten. Na een half jaar werd duidelijk dat het voor beide partijen beter was om zelfstandig verder te gaan. Dat heeft ertoe geleid dat de werkgroep Marokkanen in de Baarsjes»» in juni 2004 werd omgedoopt tot «Vereniging Kantara». Vanwege de behoefte aan een grotere continuïteit en meer effect en wens tot meer professionalisering is in maart 2009 de Stichting Kantara-Brug opgericht.

4 2. Inleiding van Project Zien+ Grote steden in Nederland zijn steden waarin mensen met zeer diverse achtergronden samenleven. Er zijn grote verschillen tussen mensen als je kijkt naar hun culturele-, etnische-, religieuze- en sociaal/economische achtergrond. Voor een goede sociale cohesie is een goed contact tussen deze mensen essentieel. Hoe jonger mensen met elkaar in contact komen hoe beter. Door de segregatie in het onderwijs, vooral in de grote steden, onmoeten kinderen van verschillende achtergronden elkaar niet vanzelf. Voor Stichting Kantara-Brug was dit een aanleiding om het project Zien te ontwikkelen. In 2005/2006 is er met succes een pilot uitgevoerd in stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam. Uitgangspunt is dat kinderen met verschillende culturele achtergronden intensief met elkaar in contact komen. Elkaar echt leren kennen, begrijpen waardoor vooroordelen verminderen of weggenomen worden. Wij hebben specifiek gekozen voor een creatieve activiteit `een schilderworkshop`. waarin de leerlingen van de verschillende scholen één op één aan elkaar worden gekoppeld en op deze wijze elkaar echt leren kennen. Door bezig te zijn met schilderen ontstaat er een intensief contact tussen de leerlingen. Zij staan meer voor elkaar open, helpen elkaar en uiteindelijk heeft iedereen een mooi resultaat. Iedereen kan schilderen en er bestaan geen regels in de kunst over wat goed, slecht, lelijk of mooi is. Wij hebben speciaal gekozen voor de bovenbouw in de basisschool (leeftijdsgroep tussen de 9 en 12 jaar). In deze leeftijdsgroep staan kinderen open voor nieuwe en andere ideeën en zijn heel leergierig. Vooroordelen zitten nog niet vastgeroest. Na de Pilot van ZIEN is het project ZIEN van start gegaan, dat zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld naar een meerjarig en meer duurzaam programma ZIEN+. Bij ZIEN+ is de opzet en een groot deel van de uitvoering nog hetzelfde, maar bij ZIEN+ zijn er gedurende 3 schooljaren 6 uitwisselingen. Met ZIEN+ wordt getracht dit project te verduurzamen. In dit verslag kunt u de eindevaluatie lezen van het project Zien+ van 2013/2014. Uiteindelijk hebben twee scholen hun deelname aan het project volbracht. Het gaat om de Paulusschool in Bos en Lommer en de Ichthusschool in Osdorp, beiden te Amsterdam. Twee andere scholen in Zeeburg zijn voortijdig afgehaakt, in verband met tijdgebrek en een te zware werkdruk van een van de docenten op een van de scholen. (Hierbij gaat het om basisschool het Gouden Ei en de 8ste Montessorischool). In totaal hebben er 38 leerlingen meegedaan aan de uitwisselingen. De workshops vonden plaats in groepjes van maximaal 20 kinderen, dus per uitwisseling waren dat 2 workshops, in totaal 4 workshops. De deelnemende kinderen hebben allemaal aan 2 workshops deelgenomen.

5 3. Doelstellingen project Zien+ 1). Opdrachtbeschrijving: Uitwisselings- en Kunstproject. Dit is een project voor leerlingen van de bovenbouw uit het basisonderwijs in Amsterdam. In dit project gaat het erom dat kinderen van verschillenden sociaal-, economische- en culturele achtergronden elkaar ontmoeten en met en van elkaar leren. Het doel van de uitwisseling is naast een geslaagde uitwisseling en ontmoeting tussen de leerlingen dat zij het volgende schooljaar dit project zelf voortzetten door zelf een uitwisseling op te zetten en te organiseren. Voorheen werd wel gesproken van Witte en Zwarte scholen, nu kiezen we voor een meer adequate omschrijving die beter past binnen de huidige ontwikkelingen. Nu spreken we van scholen met een populatie met een rijke sociaal-, economisch- en culturele achtergrond en van scholen met een populatie die op sociaal-, economisch- en cultureel gebied achtergesteld zijn. Bij de uitwisseling worden er groepjes van 20 kinderen per lokaal en workshop gemaakt, in verband met de rust en aandacht voor elkaar, dit betekent 10 kinderen van elke school per lokaal. De kinderen van de gastschool wordt gevraagd om op de dag van de workshop een persoonlijk voorwerp mee te nemen van thuis waaraan ze zijn gehecht. Dit jaar hebben de deelnemende kinderen een projectschriftje gekregen om ze alvast nieuwsgierig te maken en voor te bereiden op de ontmoetingen. In de projectschriftjes hebben ze opgeschreven welk persoonlijk voorwerp ze uit hebben gekozen en wat ze erover kunnen en willen vertellen. Dit voorwerp zorgt voor een laagdrempelige wijze om in gesprek met elkaar te komen en kennis met elkaar te maken. De kennismaking vindt plaats tussen één kind van de ene school en één kind van de andere school. Nadat de leerlingen zich aan elkaar hebben voorgesteld, mede aan de hand van de verhalen behorend bij de voorwerpen, en er ook een klassengesprek over de kennismaking is geweest krijgen ze allemaal een schildersdoek, kwasten, verf en schildershemd. Onder deskundige begeleiding van ervaren kunstenaars worden de kinderen aangemoedigd om naar elkaar te kijken met hun gevoel en dit gevoel abstract of figuratief vertalen op doek. Wanneer de leerlingen hun werkjes af hebben worden er foto s van alle tweetallen en hun schilderijen gemaakt en is er een korte pauze. Hierna vertelt iedere leerling over het schilderij dat van hem of haar gemaakt is. Wat zie je, waar denk je aan, waarom zou het over jou gaan, wat herken je? Wat vind je van de kennismaking van vandaag? Daarna schrijven de kinderen in enkele zinnen een reactie op bij de uitwisseling van vandaag. Deze wordt samen met de schilderijen tentoon gesteld in de school. Het totale programma duurt maximaal 90 minuten.

6 2). Bijeenkomsten met ouders en kinderen Wanneer een project tussen twee scholen is afgerond wordt er een expositie bijeenkomst gehouden voor alle kinderen die hebben deelgenomen en hun ouders. Tijdens deze bijeenkomsten worden de gemaakte schilderijtjes tentoongesteld, zullen kinderen hun ervaringen delen met de aanwezige ouders en wordt er gesproken over het belang van de onderlinge kennismaking en de voortzetting van het project ZIEN+ in het volgende schooljaar, opgezet door de leerlingen, leerkrachten en ouders zelf. 3). Exposities van de gemaakte schilderijtjes Na afloop blijven de gemaakte schilderijen van de kinderen op school achter, voor een expositie. De bezoekende school krijgt foto s van de workshop en de eindresultaten om deze te exposeren in de school. Na beide uitwisselingen hebben beide scholen schilderijen en foto s hangen. 4). Duurzaamheid Om de activiteiten tussen de leerlingen duurzaam te verbinden, zullen wij bij aanvang van het project een aantal ideeën en suggesties voorleggen bij de scholen en leerlingen voor het vervolg het jaar daarop. Dat doen we met een projectschriftje, waarin de leerlingen (en docenten) geholpen worden mee te denken met het project en een volgende uitwisseling het jaar daarop zelf te organiseren.

7 4. Uitvoering Deelname van scholen Wij zijn in september begonnen met het in kaart brengen van de Amsterdamse basisscholen en hebben ze grofweg ingedeeld in een van elkaar verschillende populatie. In oktober hebben wij deze scholen schriftelijk benaderd en vervolgens telefonisch met het verzoek om een afspraak waarin wij ons aanbod toe wilde komen lichten. Veel scholen hadden helaas al een druk programma vastgesteld voor het lopende schooljaar en zagen geen kans ons project aan het jaarprogramma toe te voegen. Van de scholen die wel geïnteresseerd en enthousiast waren over dit project haakten er uiteindelijk toch veel af omdat zij het te druk hadden. Ook zijn er dit jaar scholen geweest die het met hun bovenbouw groepen niet aandurfden. (In verband met drukke en lastige leerlingen, waardoor zij bang waren dat het uit de hand zou kunnen lopen). Net als voorgaande jaren lijken scholen met een populatie uit de meer achtergestelde milieus meer geïnteresseerd in het project dan de scholen met een populatie uit een rijker milieu. Zo is de lage deelname nu ook het gevolg van met name het ontbreken van welwillende scholen uit de rijkere milieus. Wij hebben verschillende schoolgroepen (uit overwegend achtergestelde milieus) op een reservelijst gezet, maar hebben hier helaas geen schoolgroepen (uit een rijker milieu) bij kunnen vinden. Invloed op het lastig kunnen vinden van scholen die mee willen doen is het strakke jaarprogramma waarin al veel creatieve projecten zijn bepaald en waar weinig ruimte is voor extra activiteiten. Dit programma wordt al in het voorjaar van het voorgaande schooljaar vastgesteld. Een ander argument dat wij te horen kregen van scholen die al eerder mee deden is dat scholen graag afwisseling in hun aanbod willen. Zo heeft een van de Montessorischolen die eerder meegedaan heeft aan ZIEN nu een uitwisseling met scholen in Afrika en vond het teveel om ook met ZIEN+ mee te doen. Ondersteuning van directie, docenten en ouders De uitvoering van het project is goed verlopen en zowel de docenten, directies en kinderen waren zeer enthousiast. Van het enthousiasme van de ouders kun je zeggen dat deze duidelijker door de ouders op de school uit het rijkere milieu wordt overgebracht dan op de school uit het meer achtergestelde milieu. Deze eerste groep ouders is tijdens de workshops waarbij wij ze gevraagd hebben te helpen ook actiever en meer betrokken dan de laatstgenoemde groep. Onder de leerlingen is er geen verschil op te merken in enthousiasme.

8 Projectschriftje In de voorbereiding van de workshop is dit jaar door de leerlingen gebruik gemaakt van een projectschriftje. Het projectboekje werd door de docenten, zowel van de scholen die meededen als de scholen die niet meededen of afhaakten, als fijn ervaren. Ze gaven aan het projectschriftje uitnodigend te vinden. Daarnaast gaf het van tevoren al duidelijk de inhoud en het doel van de uitwisseling aan en was voor de kinderen een fijne manier zich voor te bereiden op de uitwisseling. De kunstenaars die het project ZIEN+ uitvoeren zijn al eerder bij het project betrokken geweest of hebben zelf al eerder sociaal geëngageerde kunstprojecten met kinderen uitgevoerd. Beide kunstenaars, Rudolf Valster en Sanne Duif hebben veel ervaring in het geven van workshops aan kinderen. Tijdens het project hebben zij ondersteuning gekregen van docenten van de deelnemende leerlingen en van een groep ouders die actief geholpen hebben tijdens de workshops. 2 uitwisselingen en exposities In de maanden april en mei 2014 vonden de 2 uitwisselingen plaats op 2 verschillende locaties met 38 kinderen. De kinderen ontmoetten elkaar 2 keer in dezelfde samenstelling, een keer op hun eigen school en een keer op de gastschool, waar de exposities plaats vonden in mei en juni.

9 Inhoud workshop De uitwisseling tussen de schoolklassen vond twee keer plaats. Hierbij is elke school een keer gastheer en een keer bezoeker geweest. Uit voorgaande jaren hebben wij geleerd de groepen (tijdens de uitwisseling en workshops met de kunstenaars) niet groter te maken dan 20 leerlingen. Om op deze wijze de rust en aandacht voor elkaar te hebben. Dat betekende dit jaar dat er per uitwisseling twee kunstenaars nodig waren en er 19 leerlingen per groep waren. De kinderen werden zo veel mogelijk in tweetallen verdeeld (een kind van elke school) en zo nodig nog enkele 3 tallen. Bij aankomst op de gastschool werden de bezoekende kinderen naar hun lokaal gebracht waar de kinderen van de gastschool al met hun voorwerp klaar zaten. Ze schoven bij iemand aan waarna de workshop gestart werd met een korte uitleg over en het doel van project ZIEN+ en het verloop van de workshops. Hierna startte de interactieve introductie, aan de hand van de opdrachten uit het projectschriftje, die de kinderen vooraf op school gemaakt hebben, waarin de kinderen het verhaal van hun voorwerp hebben opgeschreven. Waarna de kinderen van de gastschool iets over hun voorwerp (van thuis meegenomen) vertellen aan het bezoekende kind. De aanwezige docenten, ouders en kunstenaars lopen rond en helpen de kinderen als ze het moeilijk vinden om iets te vertellen. Na deze introductieronde volgde er een klassikaal rondje waarbij de leerlingen gevraagd werd naar de verhalen die zij gehoord hadden en de voorwerpen die meegenomen waren. Waarna er gestart werd met de uitleg van het onderdeel schilderen. Naast het materiaalgebruik en enkele schildertechnieken wordt ook de opdracht toegelicht. De kinderen die op bezoek waren schilderden de voorwerpen (of laten zich hierdoor inspireren) en de kinderen van de thuisschool maken een (kunstzinnig) portret van de kinderen die op bezoek zijn.

10 Aan de slag Er werd door de kunstenaar uitgelegd hoe je een schilderij maakt. De achtergrond, welke kwasten gebruik je en hoe meng je de basiskleuren. De nadruk ligt vooral bij de communicatie en samenwerking tussen de leerlingen. Iedere leerling krijgt een eigen schildersdoek, verfpalet en kwasten. Zij zitten 2 aan 2 tegenover elkaar. Bij een ongelijk aantal aan leerlingen worden er groepjes van drie gemaakt. (met de leerkrachten is van te voren besproken welke kinderen daar geschikt voor zijn). Na ongeveer 1 ½ uur is een korte pauze en krijgen de kinderen drinken en iets lekkers. Na de pauze krijgen zij de gelegenheid hun schilderij af te maken en iets op te schrijven over henzelf (dit komt bij het schilderij van de ander) of over het voorwerp wat zij hebben meegenomen. Tijdens de workshop worden zij begeleid door de kunstenaar, leerkracht en hulpouders. De nadruk hierbij ligt bij het communiceren met elkaar en met elkaar in gesprek komen. Een goede sfeer is heel belangrijk. Na afloop bespreekt de kunstenaar het werk van de kinderen en wordt de ochtend geëvalueerd. Kinderen vertellen wat zij er van vonden. Het doel van de ochtend wordt besproken en of het doel bereikt is. Bij de volgende ontmoeting tussen de groepen blijven dezelfde kinderen aan elkaar gekoppeld.

11 Rapportage van de workshops De reis naar de andere school met het openbaar vervoer is voor veel kinderen al een hele ervaring. Een nieuwe buurt ontdekken waar ze nog nooit zijn geweest en een hele andere school zien is voor velen ook heel bijzonder. Voor de docenten blijft dit wel een hele opgave en is vooral de tijd dat het kost om heen en weer te gaan met het openbaar vervoer een grote opgave. Bij alle workshops heerste een hele goede sfeer en gingen de kinderen heel respectvol met elkaar om, al had een groepje de tweede uitwisseling nodig om het samen leuk te hebben. Hier is in de nabespreking ook aandacht voor geweest, dat het soms iets langer duurt om iemand te leren kennen. Dat het soms moeilijk is om aardig en gezellig te doen als je elkaar nog helemaal niet kent. De kinderen begrepen het doel van het project goed en waren allemaal goed aan het werk. Er zijn dit keer weinig kinderen geweest die niet op gang kwamen. Er blijft natuurlijk verschil tussen het ene en het andere kind en ene en andere groepje. Veel kinderen kwamen vrij makkelijk en gauw met elkaar in gesprek zodra ze ook begonnen te schilderen, bij anderen werd er stiller en geconcentreerder geschilderd. De resultaten zijn erg leuk geworden en de kinderen hebben erg positief op elkaar en elkaars werk gereageerd.

12 Fragment uit een workshop: Bij de expositie in Bos en Lommer en presentatie aan de ouders hoor ik een jongen, die trots het schilderij pakt, dat een kind van de Ichthusschool heeft gemaakt van een foto van hem, zeggen: kijk dit is mijn bed! Het is toch iets bijzonders dat een ander iets van jou schildert. Het project is op beide scholen goed ontvangen, de docenten waren enthousiast over de wijze waarop de kinderen elkaar leerden kennen en de wijze waarop, middels de voorwerpen, ze samen in gesprek kwamen. Onze kunstenaars hadden vergrootglazen meegenomen zodat de kinderen tijdens de workshop uitgenodigd konden worden nauwkeuriger te kijken en eventueel in te zoemen. Het is dan erg leuk te zien hoe twee dames elkaar gaan bekijken en inspecteren met het vergrootglas. Kleuren mengen blijft tijdens de workshops ook altijd een groot wonder. Het leuke is dat kinderen dan bij elkaar gaan kijken, elkaar helpen en kleuren gaan delen. Dan zie je het doel dat we met de bijeenkomsten hebben in de praktijk op een natuurlijke wijze tot uiting komt. Hoe hebben de kinderen de workshops en uitwisseling ervaren: Bijzonder is het dat de kinderen zo weinig nodig blijken te hebben om samen aan de slag te gaan. Ook al zaten ze in groepjes van 4 of 6, ze hadden weinig moeite zich te richten tot hun duo waarmee ze samenwerkten. Wat elke keer zo mooi is om te zien is dat de kinderen elkaar al snel complimenten geven en hulp of advies aanbieden bij het maken van het schilderij. En ongeacht de resultaten zijn ze vrijwel altijd positief over de inzet en het werk van hun duo. Qua inhoud voldoet dit dus aan de doelstellingen van ons project. Ze praatten, luisterden, bestudeerden en leerden van elkaar in een sfeer van creatieve samenwerking, met als eindresultaat een schilderijenreeks waar de kinderen, en alle betrokkenen bij Project Zien+, met recht trots op zijn.

13 5. De scholen Contact leggen met de scholen De eerste taak van de projectleider van ZIEN+ is het leggen van contact en daarna enthousiast krijgen van de scholen. Waarna het erom gaat de scholen zich te laten verbinden aan het project en afspraken op papier te zetten met betrekking tot de uitwisselingen en afsluiting. Reeds het leggen van contact en het enthousiast krijgen van de scholen blijkt net als in voorgaande jaren steeds moeilijker te zijn. Dit is voor een groot deel organisatorisch van aard. Vanaf februari worden de programma s voor het daarop volgende schooljaar al ingedeeld en ingekocht. Wanneer dus vlak voor de zomer of erna geworven gaat worden is dit niet makkelijk omdat veel scholen hun jaarplanning dan al rond hebben. Scholen verbinden aan project ZIEN+ Zeker een project dat bestaat uit meerdere dagdelen is lastiger in te plannen en te verkopen dan een eenmalige activiteit of een activiteit zonder reizen met de groep. Dit kost meer onderwijstijd (waar al spanning op staat) en daarbij vindt Zien+ ook nog eens in de ochtend plaats, wat scholen normaliter vrij houden voor reken-, lees- en taalonderwijs. Dit maakt dat enkele scholen en docenten zijn afgehaakt op het moment dat we de inhoud van hun deelname bespraken en aangaven dat het om 2 ochtenden zou gaan, plus een eindexpositie. Andere mogelijkheden zijn moeilijk te vinden, de middagen zijn vaak te krap voor een uitwisseling van 90 minuten inclusief het vervoer van en naar de deelnemende scholen. En daar komt nog eens bij dat steeds meer scholen een continu rooster draaien waardoor scholen al om 14:00 uur sluiten, en een uitwisseling met een school met een middagprogramma ook uitgesloten is. Daarnaast zijn scholen tegenwoordig aardig verwend omdat er op dit moment veel wordt aangeboden, zelfs inclusief gratis vervoer. Dus het feit dat ZIEN+ voor de scholen nagenoeg kosteloos is, levert geen positief effect meer op. Het enthousiast krijgen van de scholen blijkt dus erg moeilijk. De meeste scholen hebben al creatieve en culturele activiteiten gepland staan en geven dan aan schilderen doen we al, als dan wordt aangegeven dat wij het project ook met een andere beeldende activiteiten (die wij immers als middel, niet als doel gebruiken) kunnen vormgeven dan geven ze aan al vol te zitten. Misschien leeft dit onderwerp toch nog niet voldoende bij de scholen.

14 Belang van bekendheid bij de scholen Daarnaast blijft het moeilijk om scholen te overtuigen mee te doen aan een voor hen nieuw project, al zien ze het doel en de waarde ervan vaak wel. Het lijkt erop dat scholen hun projecten kiezen op basis van reeds bekende en goed bevallen projecten en waar duidelijk en helder informatie met beeldmateriaal over te vinden is. Een goede presentatie, positieve recenties, van het project inclusief een beeldende presentatie van de uitvoerders zou hierbij wellicht kunnen bijdragen aan een hogere respons. Scholen zijn vaak nog huiverig om externe (onbekende) mensen binnen te halen. Ze zijn bang voor een onrustig klimaat in de school. Dit in combinatie met een al druk jaarprogramma resulteert erin dat ze zoveel mogelijk afhouden. Aanpassingen aan de wensen van scholen Ervaringen in de pilot ZIEN gaven aan dat het van belang is het project Aan te passen aan de wensen van de scholen en zo goed mogelijk te organiseren zodat de scholen niet extra belast worden. Dit hebben wij zoveel mogelijk gedaan. In de wijk Zeeburg in Amsterdam hadden wij zelfs twee scholen met een van elkaar enorm verschillende doelgroep zoals beoogd in ons project. Deze twee scholen delen een gebouw, een ingang en een schoolplein, waardoor een wens is ingewilligd, géén reistijd. Ondanks deze goede voorwaarden is de juf van school uit het rijkere milieu afgehaakt op het moment dat ik een datum voor de tweede uitwisseling wilde vastleggen. Een tweede uitwisseling was haar teveel, en zo is het project in zijn geheel op deze 2 scholen afgeblazen. Helaas is het niet gelukt een vervangende school te vinden om mee verder te gaan. Ervaring van de scholen De scholen die mee hebben gedaan gaven aan dat de reistijd een probleem was bij de expositie. Ze konden dus niet onder schooltijd naar een expositie en zij gaven aan dat de ouders dit niet na schooltijd doen. Op de Ichthusschool gaan veel kinderen naar de naschoolse opvang en hebben na schooltijd andere verplichtingen. Dit leverde een praktisch probleem op. Na verschillende mogelijkheden te hebben besproken en bekeken is er gezamenlijk besloten 2 exposities te houden. Een op elke school, aansluitend aan de schooltijden. Van de Paulusschool kwamen 8 ouders en op de Ichthusschool 10, de kinderen hebben elkaars expositie niet met hun ouders bezocht. Dit blijft een aandachtspunt bij een volgend project.

15 De scholen die meededen: De Paulusschool is een basisschool in Bos en Lommer. De leerlingen komen uit de directe omgeving en meer dan 80% heeft Turkse (met name) of Marokkaanse afkomst. Waarbij de ouders voor het grootste deel niet hoog zijn opgeleid. De Ichthusschool is een school in Osdorp met een zeer gemengde populatie met veel kinderen die ten minste een Nederlandse ouder hebben. En waarbij (meer dan 80%) hoog opgeleide ouders heeft. Het is een buurtschool en een duidelijke afspiegeling van de buurt. Het is een zeer gemengde buurt met heel veel verschillende nationaliteiten.

16 6. Resultaten Oorspronkelijke doelstellingen: 1). Kunstproject uitvoeren met ten minste 4 schoolklassen uit het basisonderwijs in Amsterdam in het schooljaar ). Bijeenkomsten met ouders en kinderen 3). Exposities van de gemaakte schilderijtjes 4). Duurzaamheid Ad 1) Kunstproject met tenminste 4 schoolklassen. Het project is in september van start gegaan. Het voorafgaande half jaar is er geïnvesteerd in het aanpassen van het project en zijn de contacten met de scholen wat verwaterd. In September hadden de meeste scholen hun programma al rond en was het lastig de 4 schoolklassen te vinden. In november zag het er echter veelbelovend uit en dachten wij al 6 schoolklassen te hebben. Helaas zijn in de maanden daarna toch nog scholen afgehaakt in gesprekken waarin verdere afspraken gemaakt moesten worden. En een school heeft van deelname afgezien nadat er al afspraken gemaakt waren. Helaas hebben wij daarna geen andere scholen of schoolklassen meer kunnen vinden die met het project wilden meedoen en de afgehaakte scholen konden vervangen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke projectvoorstel hebben we uiteindelijk 2 schoolklassen mee kunnen laten doen. Dat betekent dat er 4 workshops en uitwisselingen hebben plaatsgevonden. Het aantal kinderen dat wij bereikt hebben is dus aanzienlijk lager dan beoogd. In het totaal hebben er 38 kinderen meegedaan en deze hebben allemaal 2 x keer een workshop gehad. Ad 2). Bijeenkomsten met ouders en kinderen Het blijkt uiteindelijk te moeilijk om de ouders van de kinderen actief bij de eerste uitwisselingen van het project te betrekken. Gelukkig zijn ouders wel actief en enthousiast geweest tijdens de uitwisselingen, maar ze zijn bezig geweest met en voor de kinderen, de uitwisseling was niet gericht op de ouders. De ouders die hielpen en aanwezig waren hebben zich aan elkaar voorgesteld, maar van een echte kennismaking is natuurlijk geen sprake omdat zij bezig waren met de kinderen en het assisteren bij de workshop. De opzet van het betrekken van de ouders bij het project was natuurlijk de voortzetting van het project in een tweede jaar van uitwisseling. Een tweede uitwisseling die n.a.v. het projectboekje wordt georganiseerd door de kinderen, ouders en leerkracht samen.

17 Ad 3) Exposities van de gemaakte schilderijtjes Wij hebben na veel beraad met de scholen uiteindelijk toch geen centrale expositie/afsluiting geregeld na schooltijd De scholen gaven aan daar geen tijd voor te hebben door een overvol programma en de meeste ouders toch niet komen, als het te ver uit de buurt is. Iedere school heeft een eigen expositie gekregen waar de ouders de gelegenheid hadden om het werk te bekijken. Wij hebben samen met de docenten de exposities ingericht. Iedereen was welkom, ook de kinderen en ouders van de andere scholen. Zo hadden ook de ouders de gelegenheid om een andere school te bezoeken. De betrokkenheid van de medewerkers van de scholen was groot. Ad 4). Duurzaamheid De doelstelling van het project, kinderen met een verschillende sociaal-, culturele, economische- en religieuze achtergrond met elkaar kennis te laten maken is zeker gelukt. Ze hebben van elkaar geleerd, elkaar gewaardeerd en zijn er tijdens de uitwisselingen ook achter gekomen dat heel veel dingen hetzelfde zijn. Wel ging het nu echter om een eerste en tot nu toe eenmalige uitwisseling. Het zou pas aan duurzaamheid winnen als de kinderen besluiten (met de docent en ouders) om volgend jaar ook zelf een uitwisseling te organiseren, als vervolg op deze eerste twee uitwisselingen. De kinderen geven aan dit te willen doen. Het lastige is dat ze volgend jaar niet dezelfde leerkrachten hebben. Deze leerkrachten kunnen dus geen toezeggingen doen. De scholen waren erg enthousiast en gaven aan zeker weer mee te willen doen onder de begeleiding van Stichting Kantara- Brug. Helaas kon ik dat nog niet op papier bevestigd krijgen. Dat heeft ook te maken met de formaties van de teams op de scholen die nog niet rond zijn. Deelname blijkt dus ook mede afhankelijk van de leerkracht die voor de groep staat. Duurzame contacten opbouwen tussen de deelnemende scholen door deelname aan een vervolg van Zien+ ligt dus nog niet voor de hand. Het is ons niet gelukt het project verder over de stad uit te rollen en de naamsbekendheid te vergroten. Ondanks onze inzet en nieuwe projectschriftjes. Daarmee is het ons niet gelukt om het project op 4 of meer schoolklassen uit te voeren en voor volgend jaar 4 of meer nieuwe schoolklassen gecontracteerd te hebben.

18 7. Conclusie Het project is inhoudelijk wel geslaagd, maar helaas zijn niet alle doelstellingen behaald. Het aantal beoogde deelnemende schoolklassen en leerlingen is niet bereikt. Al werd de deelname onder schooltijd in voorgaande jaren als een positief punt beschouwd, dit jaar lijkt het een nadeel te zijn om met een school en onder schooltijd te werken. Dit heeft vooral met de werkdruk en het volle programma van de basisscholen en de reistijd te maken. De samenwerking met de leerkrachten, docenten, kunstenaars en projectleider verliepen goed en de resultaten van de kinderen zijn erg mooi. Dit project heeft nog niet de juiste weg gevonden naar de kinderen en andere burgers van Amsterdam. In potentie zou dit project bij kunnen dragen aan de Sociale Cohesie in Amsterdam en uiteindelijk ook in andere steden in Nederland, maar daarvoor moeten wij eerst een weg vinden in het bereiken van de doelgroep. Gefinancierd door 8. Financieel verslag Zie bijlage

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

WIJ DOEN VEEL VOOR DE SCHOOL EN DE SCHOOL DOET VEEL VOOR ONS Het ouderbeleid op de Van Ostadeschool in Den Haag

WIJ DOEN VEEL VOOR DE SCHOOL EN DE SCHOOL DOET VEEL VOOR ONS Het ouderbeleid op de Van Ostadeschool in Den Haag WIJ DOEN VEEL VOOR DE SCHOOL EN DE SCHOOL DOET VEEL VOOR ONS Het ouderbeleid op de Van Ostadeschool in Den Haag In opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Sardes het ouderbeleid van zestig scholen

Nadere informatie

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden In samenwerking met de Kunstkring Woerden Van 28 maart tot 28 juni 2015 vindt in het Stadsmuseum in Woerden een expositie plaats van de Kunstkring.

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Vak-vormgevingsgebied: Speelwerkthema / onderwerp: Lesdoelen: 1. De

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5. Vrijdag 7 oktober Beste ouders,

Nieuwsbrief 5. Vrijdag 7 oktober Beste ouders, Nieuwsbrief 5 Vrijdag 7 oktober 2016 Beste ouders, Een volle nieuwsbrief dit keer. Wij zijn inmiddels zes weken aan de gang en klaar met onze gouden weken waarin we ons met de groepsvorming hebben bezig

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Klanttest Blok 4. Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije

Klanttest Blok 4. Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije Klanttest Blok 4 Féline van der Putten Top Ondernemen Anne-Marije Poorter @usthecollective 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Testcase 4 Doelen 5 De voorbereidingen 6 Klanttest II 7 Evaluatie 8 Eindconclusie

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk KunstRoute65 Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk 4. Workhops: zelf aan de slag Muziek mixen, designdenken of een technisch kunstwerkje bouwen; in de workshops van KunstRoute65

Nadere informatie

Prima; als het langer had geduurd, dan zijn er leerlingen die niets doen! Dit was dus goed. 3 Goed Goed Positief 8. Prima

Prima; als het langer had geduurd, dan zijn er leerlingen die niets doen! Dit was dus goed. 3 Goed Goed Positief 8. Prima Rondleiding en uitleg kunstzaal Tijdsduur kunstzaal Mening leerlingen? Cijfer kunstzaal Evt. opmerkingen Was weer erg leuk. Spannend en boeiend begin. Tussen de donkere gordijnen. Lln waren meteen gepakt!

Nadere informatie

Wij doen veel voor de school en de school doet veel voor ons

Wij doen veel voor de school en de school doet veel voor ons 12 Sardes Speciale Editie nummer 13 juni 2012 Karin Hoogeveen (Sardes) Ouders en de Van Ostadeschool in Den Haag Wij doen veel voor de school en de school doet veel voor ons In opdracht van de gemeente

Nadere informatie

belangrijke data oktober 2016 nr. 8

belangrijke data oktober 2016 nr. 8 belangrijke data..... 28 oktober 2016 nr. 8 Maa 31 oktober Voorlichtings bijeenkomst gemeentelijke voorzieningen Maa 31 oktober Start schooltandarts Maa 31 oktober Start mentorentraining groep 7+8 Maa

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Lessuggesties. Basisonderwijs gr

Lessuggesties. Basisonderwijs gr Lessuggesties Basisonderwijs gr. 3-4 - 1 - Inhoudsopgave Inleiding 3 Groep 3/4 4 Placemat 5 Levend memory 6 Delftsblauw tegeltje 7 Woordzoeker 8 Bijlage 1 9 Bijlage 2 10 Bijlage 3a 11 Bijlage 3b 12 Bijlage

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Afdelingen officieel geopend. Groevenbeek Putten laat zich zien op de Ossenmarkt. Eco-schools

Nieuwsbrief. Afdelingen officieel geopend. Groevenbeek Putten laat zich zien op de Ossenmarkt. Eco-schools Nieuwsbrief Vmbo Putten onder- en bovenbouw november 2016 Afdelingen officieel geopend Op woensdag 26 oktober zijn de vernieuwde lespleinen van D&P en Z&W op feestelijke wijze geopend door wethouder Ard

Nadere informatie

ALGEMEEN:

ALGEMEEN: ARTikel is de nieuwsbrief van IKC De Ark. Maart 2017, nr. 36 Kalender belangrijke data: ALGEMEEN: Basisschool: Woensdag 8 maart - Start project. Woensdag 29 maart - Kijkavond project. Vrijdag 14 april

Nadere informatie

SENIOREN VERZILVEREN EIGEN KENNIS. Voorbeelden van communitybuilding

SENIOREN VERZILVEREN EIGEN KENNIS. Voorbeelden van communitybuilding SENIOREN VERZILVEREN EIGEN KENNIS Voorbeelden van communitybuilding in de Bibliotheek TIJD VOOR VERZILVEREN De achtergrond In 2017 startte de Bibliotheek Veluwezoom, met ondersteuning van Fonds Nuts Ohra,

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuwsbrief maart 2017 Nieuwsbrief maart 2017 Beste ouders en verzorgers, Je zult maar juf of meester zijn in het basisonderwijs. Elke dag te mogen werken met kinderen geeft veel voldoening. Het is goed om dat te zien in De

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14 Wilhelminalaan 58 1141 CW Monnickendam Tel. 0299 65 35 32 directie@obsdegouwzee.nl

Nieuwsbrief 14 Wilhelminalaan 58 1141 CW Monnickendam Tel. 0299 65 35 32 directie@obsdegouwzee.nl Nieuwsbrief 14 Wilhelminalaan 58 1141 CW Monnickendam Tel. 0299 65 35 32 directie@obsdegouwzee.nl DATUM: 18 maart 2016 NAAM: Het onderwijscafé Vorige week dinsdagavond hebben er zo n 30 ouders kennis gemaakt

Nadere informatie

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal Lesbrief bij Project Lekker griezelen?! Cultuurtraject 2015-2016 Een close- up illustratie maken bij een spannend verhaal Beste leerkracht, U heeft met uw klas deelgenomen aan het project Lekker griezelen?!

Nadere informatie

N ieuwsbrief

N ieuwsbrief Kattebelletje 28 januari t/ 13 februari Cito-toetsen 21 januari t/m 8 februari Cito-periode groep 8! 14 t/m 15 februari studiedagen: de kinderen hebben vrij 18 t/ 22 februari voorjaarsvakantie: vrij 1

Nadere informatie

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN De Kunst van het Ondernemen Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN Voorjaar 2014: Start van een nieuw Kunstproject Woensdag 5 maart 2014 Na een paar mails te

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Andere tijden. Proefweek 1 komt eraan! Basisschool Sint Liborius. Maart 2016. 14 maart. Bezoek Wethouder Rijks aan Duitse lessen

NIEUWSBRIEF. Agenda. Andere tijden. Proefweek 1 komt eraan! Basisschool Sint Liborius. Maart 2016. 14 maart. Bezoek Wethouder Rijks aan Duitse lessen NIEUWSBRIEF Agenda 14 maart Maart 2016 Bezoek Wethouder Rijks aan Duitse lessen 15 maart Basisschool Sint Liborius Open dag voor nieuwe ouders van 09.00-15.00 uur 18 maart Techniek groep 8 22 maart De

Nadere informatie

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een traumasensitieve benadering creëren

Nadere informatie

Op 29 januari is de MR weer bij elkaar gekomen. Door ziekte van haar zoon kon Natasja helaas niet aansluiten. Verder waren alle MR leden aanwezig.

Op 29 januari is de MR weer bij elkaar gekomen. Door ziekte van haar zoon kon Natasja helaas niet aansluiten. Verder waren alle MR leden aanwezig. Nieuwsflits 8: 7 februari 2019 Teksten op rij. Verschillende ouders hebben school benaderd, dat ze de Nieuwsflits zoveel prettiger vinden dan de Nieuwsbrief die we voorheen maakten. Inmiddels zijn er echter

Nadere informatie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie W E E K B R I E F 24 19 februari 2016 Datum Omschrijving A G E N D A 16, 18 en 23 februari Definitieve adviesgesprekken VO voor groep 8 Woensdag 24 februari 8.30 9.30 uur Project DANS Inloopochtend als

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 3. Kinderboekenweek. Van 4 tot 15 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is

Nieuwsbrief Nr. 3. Kinderboekenweek. Van 4 tot 15 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is Nieuwsbrief Nr. 3 Belangrijke data 21-9 t/m 1/10 - Week van de eenzaamheid 5 oktober- Leerkrachten staken. School is dicht! 11 oktober - Inloopochtend 27 september- Start verkoop Kinderpostzegels 4 t/m

Nadere informatie

Leerlingenraad

Leerlingenraad Leerlingenraad 2017-2018 Leerlingenraad 2017-2018 Inspraak van leerlingen vinden we erg belangrijk; we betrekken leerlingen graag actief bij de plek waar ze veel verblijven. Wat vinden de leerlingen van

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers

Beste ouders/verzorgers Schooljaar 2017-2018 25 t/m 29 september Agenda: Ma - Grafiti workshop (bij regen verschuift dit naar dinsdag) Oude kleren aan/mee Di - Wo - Start Kinderpostzegels Do - Vr - Sportwijktoernooi vanaf groep

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag Stichting Follow your Sun 2017

Inhoudelijk jaarverslag Stichting Follow your Sun 2017 FOLLOW YOUR SUN ONTDEK JOUW ZON GELOOF IN JEZELF EN STRAAL Ruim honderd kinderen ontdekten hun talenten en ontwikkelden meer zelfvertrouwen tijdens de 10-delige Follow your Sun lessenreeksen Inhoudelijk

Nadere informatie

Kunstroute. Kronenburg, Vredenburg, Holthuizen en Rijkerswoerd, Arnhem. Projectverslag

Kunstroute. Kronenburg, Vredenburg, Holthuizen en Rijkerswoerd, Arnhem. Projectverslag Kunstroute 2014 Kronenburg, Vredenburg, Holthuizen en Rijkerswoerd, Arnhem Projectverslag december 2014 1 Inleiding De Kunstroute is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. De drie voorgaande edities

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie.

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie. Voorwoord. Hier is weer de nieuwsbrief, tevens laatste dit jaar, van onze school, met de nodige informatie over school erin opgenomen. In deze nieuwsbrief is er info over de schoolkalender, de schoolgids,

Nadere informatie

Agenda. Contact April 2017

Agenda. Contact April 2017 April 2017 April 2017 Het is weer eind maart geweest en de klok is weer een uur vooruit. Voor de meeste kinderen is dit even wennen, eerder op bed is vooral het probleem. En dan de volgende ochtend nog

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6

Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Auteur/ontwikkelaar: Suzanne Diederiks Begeleider: Welmoet Damsma (opleider Pabo HvA) Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Onderwerp De kinderen gaan een vergelijkend

Nadere informatie

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING 18 juli 2014 Zo vlak voor de vakantie wordt de grote tegenstelling tussen leuke dingen en vreselijke dingen weer eens benadrukt. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun familie die nu een vreselijke

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

De schoolgids vindt u op onze website.

De schoolgids vindt u op onze website. 1 a p r i l 2 0 1 4 Hartenaas en De Sprankel één nieuwe (Brede) School Afgelopen week zijn de besturen van Stichting Invitare Openbaar Onderwijs (waarvan Hartenaas deel uitmaakt) en Optimus (waarvan De

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1

Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1 Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1 Verslag: Raoul Papavoine, 12 september 2007 School: Professor Waterinkschool, Moreelsestraat 19, 1071 BJ Amsterdam, 020-6798627

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig?

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig? Esther Leenstra Humanitas DMH Voelt Bram zich gelukkig? Samenvatting Kwaliteitsrapport 2018 1 Wie zijn wij en wat doen wij Humanitas DMH is een landelijk verspreide en lokaal verankerde organisatie. Bij

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIP kaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer Kleurwedstrijd voor basisschoolleerlingen.

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven

OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF. Handleiding voor bedrijven OP BEZOEK BIJ EEN TECHNISCH BEDRIJF Handleiding voor bedrijven INLEIDING We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk techniek is in onze samenleving. En ook niet dat er al enige jaren een

Nadere informatie

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ 2015-2017 Jaarverslag 2015 Maart 2016 Plan A Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 5820 06 1945 4347 Stichting Bij-1 KvK 53959965 Bankrekening NL92

Nadere informatie

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ 2015-2017 Jaarverslag 2015 Maart 2016 Plan B Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 5820 06 1945 4347 Stichting Bij-1 KvK 53959965 Bankrekening NL92

Nadere informatie

1. Naar gelijke schooltijden maakt een pas op de plaats

1. Naar gelijke schooltijden maakt een pas op de plaats Nieuwsbulletin voor ouders over het project Naar gelijke schooltijden No 3, Februari 2012 Vorig jaar is het project Naar gelijke schooltijden van start gegaan. Binnen de Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Nadere informatie

Agenda. Mama verwendag kleuters. Overleg OR jubileum Schoolkorfbal groep 3/4 Rondleiding nieuwe ouders. Inloopochtend groep 6

Agenda. Mama verwendag kleuters. Overleg OR jubileum Schoolkorfbal groep 3/4 Rondleiding nieuwe ouders. Inloopochtend groep 6 Agenda 22 mei t/m 2 juni Cito toetsweek 24 mei 25 / 26 mei 30 mei 30 mei 31 mei 31 mei 1 juni 1 juni 2 juni 2 juni 5 t/m 11 juni 12 juni 12 juni 13 juni 14 juni 12 t/m 16 juni 23 juni Mama verwendag kleuters

Nadere informatie

Scrum@school - Technasium Noord 2016

Scrum@school - Technasium Noord 2016 Scrum@school - Technasium Noord 2016 Veranderingen door Scrum@school Onderzoekje onder 16 docenten bij afsluiting basistraining. -4-3 -2-1 0 +1 +2 +3 +4 1. Werkplezier leerlingen XXXX XXX XXXXXXXX X 2.

Nadere informatie

[Geef de titel van het document op] Leerlingen krijgen een stem. Anita Verweij Schoolleider

[Geef de titel van het document op] Leerlingen krijgen een stem. Anita Verweij Schoolleider Nieuwsbrief 7 [Geef de titel van het document op] KBS De Catharijnepoort november 017 1 Leerlingen krijgen een stem Ontdek en ervaar je kracht! Vorige week woensdag is onze leerlingenraad voor het eerst

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen...

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen... NIEUWSBRIEF Talenten kleure n kinderen... Belangrijke data: Maandag 13 t/m donderdag 16 februari KANVAS afname Maandag 19 februari Oud papier. Donderdag 22 februari Klassenmail. Beste ouders, Het alweer

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Maandbrief november Heiloo 2018

Maandbrief november Heiloo 2018 Maandbrief november Heiloo 2018 Beste ouders, Projectafsluiting: Wat hadden we een vrolijke, gezellige en bijzondere middag op donderdag 18 oktober! Er was een tentoonstelling, door de hele school, waarin

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Van de directie. Inhoud. November Beste ouders,

Van de directie. Inhoud. November Beste ouders, November 2018 Van de directie Inhoud Van de directie... 1 Thema van start... 2 High tea... 2 Ouderbijdrage... 2 EU schoolfruit... 3 Project ontdekken... 3 Museumbezoek tropenmuseum... 4 Week van de mediawijsheid...

Nadere informatie

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers OPROEP aan scholen Stichting Learn2Gether en Peer2Peer hebben de handen in elkaar geslagen ten behoeve van het Peer Buddy Nieuwkomer programma. Een viertal scholen met een ISKafdeling worden in de gelegenheid

Nadere informatie

nieuwsbrief van Kindcentrum De Burcht

nieuwsbrief van Kindcentrum De Burcht nieuwsbrief van Kindcentrum De Burcht Agenda: Vrijdag 1 juli - Troubadour nr. 8 verschijnt Maandag 4 juli - Juf Bianca en juf Neline vieren verjaardag in groep 4/5 Dinsdag 5 juli - Juf Marjan viert verjaardag

Nadere informatie

Geachte ouder(s)/verzorgers,

Geachte ouder(s)/verzorgers, Geachte ouder(s)/verzorgers, Afgelopen week hebben we stil mogen staan bij Hemelvaart. Komend weekend vieren we het Pinksterfeest. In één van de laatste verzen in Lukas staat: Hij leidde hen naar buiten

Nadere informatie

KunstZondagVorden maakt bezoeker nieuwsgierig en geeft inzicht

KunstZondagVorden maakt bezoeker nieuwsgierig en geeft inzicht KunstZondagVorden maakt bezoeker nieuwsgierig en geeft inzicht KunstZondagVorden een kunstproject van de St.KunstInVorden dat al 12 jaar haar bijdrage levert aan het toegankelijk maken van professionele

Nadere informatie

Receptie om het schooljaar in te luiden

Receptie om het schooljaar in te luiden Nieuwsbrief 1 ( 8 september 2017) Beste ouders, Het schooljaar 2017 2018 is gestart. Op De Borgh hebben in het team veel nieuwe leerkrachten mogen verwelkomen. Samen gaan we er weer een fantastisch jaar

Nadere informatie

3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf

3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf 3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf Oefeningen voor de zintuigen in de onderbouw Manuela Gelens-Kilian, Montessorischool Buiten in Almere De ontwikkeling van de zintuigen en zintuigoefeningen

Nadere informatie

Optische illusie en gezichtsbedrog

Optische illusie en gezichtsbedrog Start Hoe gaan het doen Wat gaan klaarleggen Betekenis of Hoe vergroten hun Wat is rol bij deze Optische illusie en gezichtsbedrog We denken met de leerlingen na over optische illusie en gezichtsbedrog.

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo

Driestar lesschema Pabo Driestar lesschema Pabo 2 2014-2015 Gegevens opleiding Naam Jan de Boer Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd opleiding Slb W. Meuleman Periode 4 Gegevens stageschool Code Naam Ds. E. du Marchie.

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Schooljaar: Nummer: 28 Datum: 5 april 2018

Schooljaar: Nummer: 28 Datum: 5 april 2018 Schooljaar: 2017-2018 Nummer: 28 Datum: 5 april 2018 BIJLAGEN 28-01 Flyer PO in actie voor ouders 28-02 Onderwijs (meer) voor mannen VAN HET TEAM Beste ouders en verzorgers, Ik hoop dat u van mooie Paasdagen

Nadere informatie

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Beleidsplan 2016-2017 Inhoud: Over de Stichting - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Activiteiten en projecten PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 PROJECT 4 Musicals Jongerenkoor Meditatieve

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Wilt u wijzigingen in uw persoonlijke gegevens doorgeven via: Het school adres is:

Wilt u wijzigingen in uw persoonlijke gegevens doorgeven via: Het school  adres is: Maandag 1 april 2019 Inhoud Aanwezigheid directie 1 Welkom op school nieuwe leerlingen 1 Lief en leed 2 Audit 4 april 2 Afsluiting Akkertalent kunst 2 Ouderavond met workshops 2 De Akker Anders 3 Koningsdag

Nadere informatie

De Nieuwsvlieger Dé nieuwsbrief van BS. De Triangel & SBO Bernardus

De Nieuwsvlieger Dé nieuwsbrief van BS. De Triangel & SBO Bernardus De Nieuwsvlieger Dé nieuwsbrief van BS. De Triangel & SBO Bernardus 19 april 2019 Schooljaar 2018-2019 Noteer in uw agenda! Maandag 22 april t/m vrijdag 3 mei - Vakantie, alle leerlingen vrij! Zondag 5

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Muizenkrabbel oktober 2015 nummer 4. OBS De Hazelmuis

Muizenkrabbel oktober 2015 nummer 4. OBS De Hazelmuis Beste ouders, Deze weken staan in het teken van het thema: Raar maar waar op school, deze sluit aan bij de kinderboeken week. En over de kinderboeken week gesproken, we krijgen een heuse kinderboekenschrijfster

Nadere informatie

Infobulletin Basisschool St. Petrus Boxtel, Tel: 0411-672348 E-mail: info@st-petrus.nl website: www.st-petrus.nl

Infobulletin Basisschool St. Petrus Boxtel, Tel: 0411-672348 E-mail: info@st-petrus.nl website: www.st-petrus.nl Infobulletin Basisschool St. Petrus Boxtel, Tel: 0411-672348 E-mail: info@st-petrus.nl website: www.st-petrus.nl 06 januari 2016 Gefelicitaart!! 07 jan. Juf Evelien 08 jan. Lot gr. 3 10 jan. Lisa gr. 5

Nadere informatie

De macho en het muurbloempje

De macho en het muurbloempje Onderwijsbehoefte Zorgverbreding Team De macho en het muurbloempje Tamara Wally Over de auteur Tamara Wally, MSc. is onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog. Zij is werkzaam bij de CED- Groep. Zij geeft

Nadere informatie

De Paèrdestal gaat weer open

De Paèrdestal gaat weer open De Paèrdestal gaat weer open In de Nieuwe Paèrdestal gaat weer van alles gebeuren. Welzijnsinstelling SMWO gaat in de wijk leuke, gezellige en leerzame activiteiten verzorgen voor de kinderen en jeugd

Nadere informatie

Nieuws St. Gregoriusschool

Nieuws St. Gregoriusschool Blauwhuis, 29 juni 2017 11 Nieuws St. Gregoriusschool Inhoud Bijlagen: \ Agenda Personele zaken Kanjertraining Resultaat Eindtoets Enquête Kledinginzameling Doorschuifochtend Afscheidsavond Klus- en schoonmaakavond

Nadere informatie

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Het Bruggenbouwers project wordt in de Zweedse stad Linköping aangeboden en is één van de succesvolle onderdelen van een groter project in die regio. Dit project is opgezet

Nadere informatie

Agenda. Nieuws vanuit directie

Agenda. Nieuws vanuit directie Agenda 16 mei 2 e Pinksterdag: vrij 17 mei Studiedag: kinderen vrij 20 mei Vioolconcert 31 mei Kinderkoor uit Uganda 1 juni Inloopochtend groep 4 2 juni Inloopochtend groep 8 3 juni Inloopochtend groep

Nadere informatie

Teamvergadering uur AGENDA WEEK 40

Teamvergadering uur AGENDA WEEK 40 Agenda OBS De Klaeter Jokweg 14 8394 VL De Hoeve 0561-432600 directie@deklaeter.nl www.obsdeklaeter.nl AGENDA WEEK 39 maandag 25 september Informatieavond dinsdag 26 september 2 e les talentmodules woensdag

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Stichting Kantara-Brug

Jaarverslag 2009. Stichting Kantara-Brug Jaarverslag 2009 Stichting Kantara-Brug 1 Ontstaan Stichting Kantara-Brug is op 13 maart 2009 opgericht als voortzetting van Vereniging Kantara. Het ontstaan van Stichting Kantara-Brug is een gevolg van

Nadere informatie