Rapportage tevredenheidsonderzoek samenwerkingsverband Oost Achterhoek februari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage tevredenheidsonderzoek samenwerkingsverband Oost Achterhoek februari 2016"

Transcriptie

1 1 Rapportage tevredenheidsonderzoek samenwerkingsverband Oost Achterhoek februari 2016 Inhoudsopgave: Inleiding Verantwoording Totalen Bevindingen Bijlage: De vragen en de resultaten n.a.v. de vragenlijsten voor de bestuurders voor de directeuren voor de leerkrachten voor de leden van de OndersteuningsPlan Raad (OPR) voor de ouders voor het samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs (VO) voor de gemeenten voor de voorschoolse partners voor de clusters 1 en 2 SO voor de ouders die het ZATT hebben bezocht De antwoorden op de open vragen zijn steeds per onderdeel toegevoegd.

2 2 Inleiding Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Oost Achterhoek geeft in het Ondersteuningsplan Met hart voor leerlingen aan dat belanghebbenden periodiek bevraagd worden over de mate waarop zij tevreden zijn over het functioneren van het ZATT en het samenwerkingsverband. In de maanden januari en februari 2016 is hiervoor een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. In deze rapportage worden de resultaten van het tevredenheidsonderzoek gepresenteerd. Verantwoording De vragen van het tevredenheidsonderzoek zijn opgesteld door een werkgroep bestaande uit zes schooldirecteuren en de directie van het samenwerkingsverband. De werkgroep heeft tevens bepaald wie deel moet nemen aan het tevredenheidsonderzoek van het samenwerkingsverband. Totalen In de vragenlijst zijn tevens open vragen opgenomen. De reacties zijn bij de diverse onderdelen in deze rapportage opgenomen. Bevindingen De bevindingen zijn hieronder weergegeven. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor bestuurders. Bij de vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband wordt een aantal keren weet ik niet aangegeven. Daarnaast wordt bij drie items aangegeven dat het beter kan: toewijzing arrangementen ZATT en het gebruik maken van afspraken over doorgaande lijnen voorschoolse instellingen-po en PO-VO. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de directeuren. Bij de vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband wordt een aantal keren weet ik niet aangegeven: bij het gebruik maken van afspraken over doorgaande lijnen voorschoolse instellingen-po en het gebruik maken van de afspraken die het samenwerkingsverband heeft gemaakt met cluster 1 en 2. Bij de vragen die betrekking hebben op de resultaten van het samenwerkingsverband is een aantal keren weet ik niet aangegeven: de ondersteuningsmiddelen leiden tot een bredere ondersteuning en de ondersteuningsmiddelen leiden tot betere onderwijsresultaten. Bij de ondersteuningsmiddelen leiden tot een bredere ondersteuning wordt tevens aangegeven dat het beter kan.

3 3 Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de leerkrachten. Een aantal leerkrachten geeft aan niet voldoende geïnformeerd te worden door het samenwerkingsverband en een aantal geeft aan dat het informeren beter kan. Bij alle vragen wordt vaak aangegeven dat men het niet weet. De nieuwsbrief en de website van het samenwerkingsverband zijn weinig bekend. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de leden van de OndersteuningsPlan Raad (OPR). Bij de vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband wordt een aantal keren weet ik niet aangegeven. Dit betreft de toewijzing van arrangementen door het ZATT, het gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2 en het gebruik maken van afspraken over doorgaande lijnen voorschoolse instellingen-po en PO-VO. Bij de expertise in het basisonderwijs groeit, het gebruik maken van de afspraken met cluster 1 en 2 en de afspraken PO- VO wordt aangegeven dat het beter kan. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de ouders. De ouders geven aan niet voldoende geïnformeerd te worden door het samenwerkingsverband. De nieuwsbrief en de website zijn weinig bekend. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor het samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs (VO). Een medewerker van het samenwerkingsverband VO heeft de vragenlijst ingevuld. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de gemeenten. Een medewerker van de gemeente heeft de vragenlijst ingevuld. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de voorschoolse partners. Vijf medewerkers van voorschoolse voorzieningen hebben de vragenlijst ingevuld. Bij alle domeinen is een aantal keren aangegeven dat men het niet weet. Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de clusters 1 en 2 SO. De medewerkers van de clusters 1 en 2 hebben de vragenlijst niet ingevuld.

4 4 Bevindingen t.a.v. de uitkomsten van de vragenlijsten voor de ouders die het ZATT hebben bezocht. De ouders die na afloop van een ZATT-bespreking een vragenlijst over het functioneren van het ZATT hebben ingevuld, geven aan dat zij de ZATT-bespreking als partner en ervaringsdeskundige hebben bijgewoond. Zij zijn met respect bejegend en serieus genomen als ervaringsdeskundigen. De onderwijsbehoefte van hun kind stond centraal en op basis hiervan is een advies gegeven of een besluit genomen. Betreffende de communicatie met het Regionaal Aanmeld Punt (RAP) geven alle ouders aan dat er voorafgaand, tijdens en na de bespreking van hun kind in het ZATT duidelijk gecommuniceerd is. Met betrekking tot de bespreking in het ZATT geven de ouders aan dat het tempo tijdens de bespreking prettig was en de opbouw van de bespreking duidelijk. Daarnaast waren de juiste deskundigen aanwezig.

5 5 Bijlage: De vragen aan de bestuurders en de resultaten Aan de bestuurders zijn vragen gesteld over een viertal domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: 5 1. Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? 80% - 20% - Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? 80% Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en controlcyclus? 100% Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd? 100% Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband. Compliment voor de wijze waarop e.e.a. is georganiseerd. Ik ben van mening dat er in relatief korte tijd, na een intensieve weg, toch een duidelijke lijn zit in het verband. 2. Vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. De expertise in het basisonderwijs groeit. Meer leerlingen ontvangen in het basisonderwijs kwalitatief goed onderwijs. Ik ben hierover tevreden. 60% 20% 20%

6 6 De toewijzing van arrangementen door het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT) vindt handelingsgericht, deskundig, transparant en efficiënt plaats conform de zorgroute. Ik ben hierover tevreden. 80% % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2. Ik ben hierover tevreden. 40% % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen van de voorschoolse instellingen - PO. Ik ben hierover tevreden. 60% - 20% 20% Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen PO-VO. Ik ben hierover tevreden. 80% - 20% - Opmerkingen over de doelen van het samenwerkingsverband. Slechts met één school binnen verband: een aantal zaken spelen momenteel niet. Over het algemeen ben ik best tevreden over de diverse afspraken met externe partijen, maar zie toch regelmatig moeite met afstemming. Dit zit overigens vaak op schoolniveau. Ik denk hierbij aan het PO-VO-overleg. Hierbij gaat heel veel erg goed, maar ook daar lopen zaken soms niet helemaal goed. 3. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? 80% 20% - - Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? 80% % Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Informatievoorziening is up to date en adequaat. 4. Vragen over de resultaten van het samenwerkingsverband.

7 7 De ondersteuningsmiddelen Passend Onderwijs leiden tot een bredere ondersteuning van de zorgleerlingen. Ik ben hierover tevreden. 80% % De ondersteuningsmiddelen leiden tot betere onderwijsresultaten. Ik ben hierover tevreden. 60% % Opmerkingen over de resultaten van het samenwerkingsverband. Relatie middelen en resultaten kan ik niet meten. Verwijzing vindt al jaren niet plaats. Wellicht ook een resultaat. De vragen aan de directeuren en de resultaten Aan de directeuren zijn vragen gesteld over een zevental domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? 97% - 3% Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? 91% - 2% 7% Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? 88% - 5% 7% Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en control-cyclus? 80% % Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd? 94% - 3% 3% Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband. Ik vraag me af of het tevredenheidsonderzoek voor ouders zoden aan de dijk zet. De afstand is voor hen wel erg groot en de nieuwsbrieven komen niet echt frequent. Ik vind de scheiding tussen de stichting Brevoordt en het swv Oost Achterhoek jammer en onnodig.

8 8 Goede prettige samenwerking. 2. Vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. De expertise in het basisonderwijs groeit. Meer leerlingen ontvangen in het basisonderwijs kwalitatief goed onderwijs. Ik ben hierover tevreden. 63% - 33% 4% De toewijzing van arrangementen door het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT) vindt handelingsgericht, deskundig, transparant en efficiënt plaats conform de zorgroute. Ik ben hierover tevreden. 87% - 5% 8% Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2. Ik ben hierover tevreden. 41% 13% 11% 35% Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen van de voorschoolse instellingen - PO. Ik ben hierover tevreden. 60% - 29% 11% Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen PO-VO. Ik ben hierover tevreden. 21% 5% 74% - Opmerkingen over het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. Het aantal kinderen dat ondersteuning nodig heeft is groot. De uitslag van de LWOO-toetsen komt te laat. Actie van het swv-vo is gewenst. Overgang naar VO kan beter afgestemd worden (b.v. gebruik documenten). Doorgaande lijnen beter afstemmen. Kunnen de notulen van het PO-VO-overleg gedeeld worden? 3. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? 86% 8% 3% 3% Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? 83% 3% - 14% Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend?

9 9 91% - - 9% Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? 86% 3% - 11% Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Wat is de frequentie van de nieuwsbrieven? Waarom hebben de internbegeleiders geen vragenlijst ontvangen? Zij communiceren het meest met het swv. 4. Vragen over de resultaten van het samenwerkingsverband. De ondersteuningsmiddelen Passend Onderwijs leiden tot een bredere ondersteuning van de zorgleerlingen. Ik ben hierover tevreden. 69% - 17% 14% De ondersteuningsmiddelen leiden tot betere onderwijsresultaten. Ik ben hierover tevreden. 52% - 3% 45% Opmerkingen over de resultaten van het samenwerkingsverband. We kunnen extra inzetten op onderwijsassistenten. Dit leidt tot meer handen en betere resultaten. Geef de extra gelden daar waar het nodig is. Hierin heeft het eigen bestuur een belangrijke rol. Het is voor mij niet te meten of de ondersteuningsmiddelen tot betere resultaten leiden. Fijn dat de middelen van het swv elk jaar meer worden. We maken te weinig gebruik van de ondersteuningsmiddelen Passend Onderwijs, d.w.z. de arrangementen. 5. Vragen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). De wijze waarop het ZATT arrangeert is helder. 86% - 3% 11% In de ZATT- bespreking staat het belang van het kind centraal.

10 10 86% - 5% 9% De aanmelding van een leerling voor bespreking in het ZATT wordt vlot opgepakt. 91% - - 9% De communicatie over de aanmelding en toeleiding naar de bespreking is duidelijk. 83% - 8% 9% De communicatie over de afhandeling is duidelijk. 89% - 3% 8% Opmerkingen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). Het ZATT werkt snel en doeltreffend, complimenten. We hebben een minder goede ervaring met het ZATT. Een evaluatie van deze ervaring met de voorzitter van t ZATT heeft de lucht geklaard. De school en de ouders worden als partner gezien. Het kind staat centraal. De communicatie is duidelijk. 6. Vragen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband. De medewerkers van het Regionaal Aanmeld Punt (RAP) kunnen al mijn vragen beantwoorden. 69% 3% 3% 25% Het RAP is goed te bereiken. 97% - - 3% De medewerkers van het RAP staan mij correct te woord. 91% - - 9% De directie van het samenwerkingsverband is gemakkelijk te bereiken. 91% - - 9% De voorzitter van het ZATT is gemakkelijk te bereiken. 83% % Ik weet op welke wijze ik contact kan krijgen met het samenwerkingsverband. Opmerkingen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband. Korte lijnen en iedereen denkt met je mee. De voorzitter van het ZATT is te allen tijde bereikbaar voor elke vraag.

11 11 7. Vragen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Ik ervaar het samenwerkingsverband als een waardevolle gesprekspartner. 91% - - 9% Opmerkingen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Er wordt goed met je mee gedacht. Ook bij getraumatiseerde vluchtelingen wordt er samen met school naar een oplossing gezocht. Goede samenwerking. Blijf goed luisteren naar het veld. Voorbeeldformulieren op de site van het swv zijn een meerwaarde. De vragen aan de leerkrachten en de resultaten Aan de leerkrachten zijn vragen gesteld over een drietal domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? 73% 1% 8% 18% Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? 64% 1% 3% 32% Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? 63% 2% 6% 29% Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en control-cyclus? 48% - 4% 48% Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd? 52% 9% 21% 18% Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband.

12 12 Ik ben niet betrokken bij de overleggen binnen het swv en daardoor is het lastig om aan te geven of ik de visie herken. Jammer dat we een verzamelingsverband swv Oost Achterhoek hebben die onnodige managementkosten met zich meebrengen. Niet efficiënt m.b.t. financiën en scholingen. Het is jammer dat de ambulante/ externe deskundigen zo vaak wisselen. We hebben goede ervaringen als school. Ik heb geen idee hoe het swv in elkaar zit. Door de hoeveelheid aan regels komen sommige ouders veel in het gedrang. Daar gaat soms te veel tijd overheen. Ik vind dat ik als leerkracht niet goed op de hoogte wordt gehouden. Ik merk dat iedere school het wiel zelf probeert uit te vinden. Meer uitwisseling tussen scholen is wenselijk. 2. Vragen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). De wijze waarop het ZATT arrangeert is helder. 79% 1% 7% 13% In de ZATT- bespreking staat het belang van het kind centraal. 83% - 7% 10% De aanmelding van een leerling voor bespreking in het ZATT wordt vlot opgepakt. 76% - 5% 19% De communicatie over de aanmelding en toeleiding naar de bespreking is duidelijk. 74% - 10% 16% De communicatie over de afhandeling is duidelijk. 75% - 7% 18% Opmerkingen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). Prima geregeld: overzichtelijk, meelevend en meevoelend. De communicatie over de afhandeling moet ik zelf bijhouden, terwijl er toch genotuleerd wordt. De structuur is duidelijk en het kind staat centraal. Prima en helder traject, afspraken worden snel nagekomen. Met vragen word je goed geholpen. Soms vraag ik me af of het aflopen van de diverse schoolniveaus bijdraagt aan het vinden van de juiste onderwijsplek. Er staat een contrast tussen de aandacht voor de plus-kinderen en de kinderen die juist extra ondersteuning nodig hebben. Naar mijn mening vallen veel leerlingen tussen wal en schip.

13 13 De voorzitter communiceert krachtig. Er wordt goed geluisterd naar de belangen van kind, ouders en school. Goed persoonlijk contact. Integer met veel respect voor de gevoelens, zonder oordelen komen tot oplossingen. Verloopt niet altijd op een professionele manier. 3. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? 45% 29% 4% 22% Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? 40% 7% 8% 45% Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? 41% 47% 5% 7% Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? 29% 5% 7% 59% Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Ik maak weinig gebruik van de website. Goed bereikbaar en behulpzaam. Ik raadpleeg het alleen als er samenwerkingsverband gerelateerde problemen spelen. De nieuwsbrief op de site is van Wordt deze jaarlijks verstuurd? Het zou fijn zijn om te weten waarmee het swv bezig is. De website kan overzichtelijker, er is nu een dubbele knoppenrij. Ik mis het nieuws. De vragen beantwoorden voor leerkrachten is lastig. Voor de internbegeleider en de directie lukt het wel. De nieuwsbrief helder formuleren met slechts de high-lights. Ik word graag wat korter geïnformeerd. De vragen aan de leden van de OndersteuningsPlan Raad (OPR) en de resultaten Aan de leden van de OPR zijn vragen gesteld over een vijftal domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: 7

14 14 1. Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? 86% - 14% - Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en controlcyclus? 86% % Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd? 86% % Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband. Soms mis ik wel de basis, de oorsprong of het kader waarom zaken zo geregeld worden. De scholen onderling zouden gestimuleerd moeten worden om nog meer zorg te kunnen leveren. Het swv is te veel een ver van m n bed show geworden voor de leerkracht, ouder en school. 2. Vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. De expertise in het basisonderwijs groeit. Meer leerlingen ontvangen in het basisonderwijs kwalitatief goed onderwijs. Ik ben hierover tevreden. 71% - 29% - De toewijzing van arrangementen door het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT) vindt handelingsgericht, deskundig, transparant en efficiënt plaats conform de zorgroute. Ik ben hierover tevreden. 71% % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2. Ik ben hierover tevreden. 43% - 28% 29%

15 15 Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen van de voorschoolse instellingen - PO. Ik ben hierover tevreden. 57% % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen PO-VO. Ik ben hierover tevreden. 43% - 28% 29% Opmerkingen over het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. Jammer dat cluster 2 de gelden niet meer aan de school doet toekomen, maar dat zij nu zelf de zorg bieden. Ontevreden ben ik over de lange weg die genomen moet worden om een cluster 2 indicatie te ontvangen. Ik merk dat er nogal wat vragen zijn van ouders van kinderen die eerst op het SO zaten. 3. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? 86% 14% - - Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? 86% - 14% - Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Houd de website up to date. De notulen van de OPR op de site zijn van januari Vragen die betrekking hebben op de medezeggenschap. De Ondersteunings Plan Raad (OPR) wordt actief geïnformeerd over de ontwikkelingen in het samenwerkingsverband. 86% - 14% - De OPR wordt actief geïnformeerd over de bestuursbesluiten. 57% - 43% - De OPR is actief betrokken bij het opstellen van het OndersteuningsPlan.

16 16 86% % De OPR informeert de medezeggenschapsraden van de achterban. 57% - 43% - Opmerkingen over die betrekking hebben op de medezeggenschap. De informatie tijdens de vergaderingen is helder en duidelijk. Veel informatie die goed te volgen is. Ik vraag me wel af wat er precies van mij verwacht wordt. 5. Vragen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband. Ik weet op welke wijze ik contact kan krijgen met het samenwerkingsverband. 86% % Opmerkingen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband. Doordat we als OPR minder frequent overleg hebben, krijg je als ouder zijnde niet alles mee. Als personeelsgeleding wel. De vragen aan de ouders en de resultaten Aan de ouders zijn vragen gesteld over één domein. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? 40% 42% 2% 16% Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? 39% 15% 5% 41% Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? 31% 58% 3% 8% Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? 28% 14% 5% 53%

17 17 Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Ik weet niet wat een samenwerkingsverband is. Wat er op de school gebeurt vind ik belangrijk. Ik ontvang enkel de nieuwsbrief van de school. Ik had nog niet eerder gehoord van de nieuwsbrief en de website. De website is duidelijk en informatief genoeg. Kan de website gekoppeld worden. De organisatie is mij onbekend. Nooit van gehoord. Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan Passend Onderwijs. Wij weten niet hoe het geld wordt besteed. Vermeld op de website welke informatie voor ouders bedoeld is. Maak een beknoptere nieuwsbrief. Voeg de link naar de website toe. Waarom moeten ouders op de hoogte zijn? Website is niet up to date met nieuwsbrieven. De relevantie van een samenwerking is voor ouders niet aanwezig als kinderen op een passende plek zitten. De lay-out van de site kan wel wat hipper. De vragen aan het samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs (VO) en de resultaten Aan de samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs zijn vragen gesteld over een viertal domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: 1 1. Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? % Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? % Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en control-cyclus?

18 % Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd? % Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband. Ik ben nog te onbekend met het swv Oost Achterhoek om de vragenlijst goed in te kunnen vullen. 2. Vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. De expertise in het basisonderwijs groeit. Meer leerlingen ontvangen in het basisonderwijs kwalitatief goed onderwijs. Ik ben hierover tevreden % De toewijzing van arrangementen door het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT) vindt handelingsgericht, deskundig, transparant en efficiënt plaats conform de zorgroute. Ik ben hierover tevreden % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2. Ik ben hierover tevreden % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen van de voorschoolse instellingen - PO. Ik ben hierover tevreden % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen PO-VO. Ik ben hierover tevreden. Opmerkingen die betrekking hebben over het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. Zie opmerking hierboven. 3. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband?

19 19 Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? % Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? % Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Zie boven. 4. Vragen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Ik ervaar het samenwerkingsverband als een waardevolle gesprekspartner. Opmerkingen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Geen. De vragen aan de gemeenten en de resultaten Aan de gemeenten zijn vragen gesteld over een zevental domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: 1 1. Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en control-cyclus?

20 20 Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd? % - Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband. Geen. 2. Vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. De expertise in het basisonderwijs groeit. Meer leerlingen ontvangen in het basisonderwijs kwalitatief goed onderwijs. Ik ben hierover tevreden % De toewijzing van arrangementen door het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT) vindt handelingsgericht, deskundig, transparant en efficiënt plaats conform de zorgroute. Ik ben hierover tevreden. Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2. Ik ben hierover tevreden. Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen van de voorschoolse instellingen - PO. Ik ben hierover tevreden. Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen PO-VO. Ik ben hierover tevreden. Opmerkingen over het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. Geen. 3. Vragen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). De wijze waarop het ZATT arrangeert is helder. In de ZATT- bespreking staat het belang van het kind centraal. De aanmelding van een leerling voor bespreking in het ZATT wordt vlot opgepakt.

21 21 De communicatie over de aanmelding en toeleiding naar de bespreking is duidelijk. De communicatie over de afhandeling is duidelijk. Opmerkingen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). Geen. 4. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? Opmerkingen over de communicatie van het samenwerkingsverband. Geen. 5. Vragen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Ik ervaar het samenwerkingsverband als een waardevolle gesprekspartner. Geen. Opmerkingen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. 6. Vragen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband.

22 22 De medewerkers van het Regionaal Aanmeld Punt (RAP) kunnen al mijn vragen beantwoorden. Het RAP is goed te bereiken. De medewerkers van het RAP staan mij correct te woord. De directie van het samenwerkingsverband is gemakkelijk te bereiken De voorzitter van het ZATT is gemakkelijk te bereiken Ik weet op welke wijze ik contact kan krijgen met het samenwerkingsverband. Opmerkingen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband. Geen. De vragen aan de voorschoolse partners en de resultaten Aan de voorschoolse partners zijn vragen gesteld over een zestal domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: 5 1. Vragen die betrekking hebben op de organisatie van het samenwerkingsverband. Bent u tevreden over de organisatie van het samenwerkingsverband? 40% - 20% 40% Herkent u de visie van het samenwerkingsverband in de overleggen die u met het samenwerkingsverband voert? Herkent u de visie in de uitvoerende werkzaamheden van het samenwerkingsverband? 40% % Werkt het samenwerkingsverband op correcte wijze volgens de planning en control-cyclus? 20% % Wordt u door het samenwerkingsverband voldoende geïnformeerd?

23 23 40% - 40% 20% Opmerkingen over de organisatie van het samenwerkingsverband. Weinig zichtbaar voor partners. 2. Vragen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. De expertise in het basisonderwijs groeit. Meer leerlingen ontvangen in het basisonderwijs kwalitatief goed onderwijs. Ik ben hierover tevreden. 20% - 60% 20% De toewijzing van arrangementen door het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT) vindt handelingsgericht, deskundig, transparant en efficiënt plaats conform de zorgroute. Ik ben hierover tevreden. 60% - 20% 20% Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken met cluster 1 en 2. Ik ben hierover tevreden. 60% % Mijn organisatie maakt gebruik van de afspraken over de doorgaande lijnen van de voorschoolse instellingen - PO. Ik ben hierover tevreden. 80% - 20% - Opmerkingen die betrekking hebben op het bereiken van de doelen van het samenwerkingsverband. Geen. 3. Vragen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). De wijze waarop het ZATT arrangeert is helder. 80% 20% - - In de ZATT- bespreking staat het belang van het kind centraal. De aanmelding van een leerling voor bespreking in het ZATT wordt vlot opgepakt. 60% % De communicatie over de aanmelding en toeleiding naar de bespreking is duidelijk. 80% %

24 24 De communicatie over de afhandeling is duidelijk. 80% % Opmerkingen over het functioneren van het Zorg Advies en Toewijzings Team (ZATT). Het ZATT functioneert zeer doelgericht en efficiënt. We zijn heel tevreden over deze werkwijze. Ook worden ouders op een juiste manier erbij betrokken. Dit maakt dat ouders over het algemeen heel tevreden zijn over het ZATT. 4. Vragen over de communicatie. Ontvangt u de nieuwsbrief van het samenwerkingsverband? 20% 60% - 20% Wordt u d.m.v. de nieuwsbrief voldoende geïnformeerd? 40% 20% - 40% Is de website van het samenwerkingsverband voor u bekend? 40% 40% - 20% Wordt u d.m.v. de website voldoende geïnformeerd? 40% 20% - 40% Opmerkingen over de communicatie. Geen. 5. Vragen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Ik ervaar het samenwerkingsverband als een waardevolle gesprekspartner. 60% - 40% - Opmerkingen over de wijze waarop het samenwerkingsverband met mijn organisatie samenwerkt. Geen. 6. Vragen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband.

25 25 De medewerkers van het Regionaal Aanmeld Punt (RAP) kunnen al mijn vragen beantwoorden. 60% - 40% - Het RAP is goed te bereiken. 80% - 20% - De medewerkers van het RAP staan mij correct te woord. 80% % De directie van het samenwerkingsverband is gemakkelijk te bereiken. 60% % De voorzitter van het ZATT is gemakkelijk te bereiken. 40% % Ik weet op welke wijze ik contact kan krijgen met het samenwerkingsverband. 80% % Opmerkingen over de bereikbaarheid van het samenwerkingsverband. De medewerkers van het RAP zijn heel bereidwillig om vragen te beantwoorden en me te werken waar nodig. De vragen aan de clusters 1 en 2 SO en de resultaten Aan de clusters 1 en 2 zijn vragen gesteld over een viertal domeinen. De vragen en de uitkomsten zijn hieronder per domein weergegeven. Aantal ingevulde vragenlijsten: 0 De vragen aan ouders die het ZATT hebben bezocht en de resultaten Gedurende de periode tot en met is er aan 20 ouders gevraagd een vragenlijst in te vullen om de mate van tevredenheid te peilen. De vragenlijst is door 8 ouders ingevuld. De vragen hebben betrekking op de onderstaande uitgangspunten: 1. De wijze waarop het ZATT arrangeert is helder. 2. In de ZATT-bespreking staat het belang van het kind centraal. 3 De aanmelding van een leerling voor bespreking in het ZATT wordt snel opgepakt. 4. De communicatie over de aanmelding en toeleiding naar de bespreking is duidelijk. 5. De communicatie over de afhandeling is duidelijk. 6. Ouders zijn als ervaringsbetrokkene betrokken. De ouders die de vragenlijst in hebben gevuld geven allemaal aan dat zij de ZATT-bespreking als partner en ervaringsdeskundige hebben bijgewoond. Zij zijn met respect bejegend serieus genomen

26 26 als ervaringsdeskundigen. De onderwijsbehoefte van hun kind stond centraal en op basis hiervan is een advies gegeven of een besluit genomen. Betreffende de communicatie met het Regionaal Aanmeld Punt (RAP) geven alle ouders aan dat er voorafgaand, tijdens en na de bespreking van hun kind in het ZATT duidelijk gecommuniceerd is. Met betrekking tot de bespreking in het ZATT geven de ouders aan dat het tempo tijdens de bespreking prettig was en de opbouw van de bespreking duidelijk. Daarnaast waren de juiste deskundigen aanwezig.

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar 2019-2020 VERSIE.DEF Ieder jaar stelt het Dagelijks Bestuur in juni de prestatie-indicatoren vast voor het komende schooljaar. Deze prestatie

Nadere informatie

Evaluatieformulier informatieavond 3 februari 2014

Evaluatieformulier informatieavond 3 februari 2014 Hieronder leest u de antwoorden die gegeven zijn op de vragen op het evaluatieformulier van de ouderavond van afgelopen maandag 3 februari. Op de vragen hebben we een korte reactie gegeven. Op de avond

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

Vormgeving Code goed Bestuur

Vormgeving Code goed Bestuur Vormgeving Code goed Bestuur 1. Inleiding Het SWV Zuid Holland West heeft als bestuursvorm gekozen voor het one-tier model. Het is een éénlaags (monistisch) bestuursmodel, waarbij de toezichthouders onderdeel

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS SWV VO/VSO 31.02 'Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis (Gisela Redeker, hoogleraar communicatie) Conceptversie 2 17-03-2014 Communicatieplan

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN. Communicatieplan Pagina 1 van 8

COMMUNICATIEPLAN. Communicatieplan Pagina 1 van 8 COMMUNICATIEPLAN Communicatieplan 2017 08-02-2017 Pagina 1 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Uitgangspunten communicatie 3. Doel 4. Doelgroepen en communicatie instrumenten 5. Rolverdeling communicatie

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar 2015-2016

Jaarplan schooljaar 2015-2016 Jaarplan schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsverband IJssel Berkel Datum 16 juni 2015 Versie Vastgesteld door bestuur op 15 juni 2015 Pagina 1 van 14 IJssel Berkel is een Samenwerkingsverband Passend Onderwijs

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2015-2016 Gouda, september 2016 Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de ondersteuningsplanraad (OPR) van Samenwerkingsverband (SWV) V(S)O Midden Holland Rijnstreek. De OPR is in 2013

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN Communicatieplan 28-1-2015 def A. van den Bosch/P. Dekkers

COMMUNICATIEPLAN Communicatieplan 28-1-2015 def A. van den Bosch/P. Dekkers COMMUNICATIEPLAN INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Uitgangspunten communicatie 3. Doel 4. Doelgroepen en communicatie instrumenten 5. Rolverdeling communicatie 6. Evaluatie 1. Inleiding Bij de opdracht van

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 2 juni 2015

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 2 juni 2015 Notulen vergadering 2 juni 2015 Locatie Dick Bruna school te Waddinxveen 1. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering. Eerst worden de geplande vergaderdata besproken. Een OPR-lid kan niet op

Nadere informatie

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden:

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden: Beleidsstuk ouderbetrokkenheid 3.0 In onderstaand document geven wij weer hoe we als school omgaan met oudercommunicatie en het weergeven van de behaalde resultaten van leerlingen. Dit beleidsstuk is geschreven

Nadere informatie

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen.

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen. Zoetermeer, april 2014. NIEUWSBRIEF PASSEND ONDERWIJS NUMMER 10 Met deze nieuwsbrief willen we alle betrokkenen in het kort informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot Passend Onderwijs.

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Jaarverslag 2017-2018 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2017-2018

Nadere informatie

VERSLAG OPR samenwerkingsverband O3 Dinsdag: 25-11-2014 Aanvang: 19.00 Plaats: Kapelle, de Moolhoek. Notulist: Karin Sauter

VERSLAG OPR samenwerkingsverband O3 Dinsdag: 25-11-2014 Aanvang: 19.00 Plaats: Kapelle, de Moolhoek. Notulist: Karin Sauter VERSLAG OPR samenwerkingsverband O3 Dinsdag: 25-11-2014 Aanvang: 19.00 Plaats: Kapelle, de Moolhoek. Notulist: Karin Sauter Aanwezig: zie presentielijst. Onderwerp Inhoud/toelichting Besluit/actie/wie

Nadere informatie

Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs

Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs Leerlingen met een auditieve beperking of taalontwikkelingsstoornis in het reguliere onderwijs Dr. Anke de Boer Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Orthopedagogiek Presentatie symposium Verschillend

Nadere informatie

Jaarplan / regio Randstad

Jaarplan / regio Randstad Jaarplan 08-2014/12-2015 regio Randstad Inleiding Dit document bevat het jaarplan en de managementrapportage van regio Randstad Het eerste gedeelte bestaat uit het jaarplan. Bij thema wordt het onderwerp

Nadere informatie

De voorzitter informeert de aanwezigen dat Marjan afwezig is tot en met de kerstvakantie. De secretaris en voorzitter verzorgen een bloemetje.

De voorzitter informeert de aanwezigen dat Marjan afwezig is tot en met de kerstvakantie. De secretaris en voorzitter verzorgen een bloemetje. VERGADERVERSLAG Betreft : Vergadering ondersteuningsplanraad Datum : Plaats : de Linie 7J, Capelle aan den IJssel Tijd : 19.30 21.30 uur Aanwezig : Ilse Dubbelaar, Daphne Konz, Miriam Lagerwaard, Karin

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2015 2 1. Inleiding Voor u ligt het tweede jaarverslag

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel o.b.s. De Bonte Stegge

Ondersteuningsprofiel o.b.s. De Bonte Stegge Ondersteuningsprofiel 2013-2014 o.b.s. De Bonte Stegge o.b.s. De Bonte Stegge Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Gegevens... 4 Schoolgegevens... 4 Visie - schoolconcept... 4 Periode van afname...

Nadere informatie

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007)

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) 2015-2016 Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Odysseuslaan 2 5631 JM Eindhoven Telefoon: 040-2968787 www.po-eindhoven.nl SWV

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari t/m juli 2016

Nieuwsbrief januari t/m juli 2016 Juli 2016 Nieuwsbrief januari t/m juli 2016 De laatste nieuwsbrief van het schooljaar 2015-2016 is een feit. Een jaar waarin veel is gebeurd. In deze laatste nieuwsbrief van het schooljaar 2015-2016 kunt

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Jaarverslag 2015-2016 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2015-2016

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS Locatie(s) : Brinnr. :11VZ Plaats :9402 CB Assen Onderzoeksnummer :14827 Datum onderzoek

Nadere informatie

Ervaringen en wensen van scholen m.b.t. passend onderwijs

Ervaringen en wensen van scholen m.b.t. passend onderwijs Ervaringen en wensen van scholen m.b.t. passend onderwijs Resultaten van vragenlijst (samenvatting) Naam SWV: Samenwerkingsverband IJssel Berkel (PO250) Datum opstelling: 2 december 207 Datum bespreking

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Kennedyschool Datum besproken in Team 24-11-2014 Datum advies MR 25-11-2014 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Stelling 1 Door de invoering van Passend onderwijs krijgen we steeds meer kinderen met extra zorg in de reguliere klas. Eens Oneens Stelling 2 Met de

Nadere informatie

Toezichtkader SWV PO3002

Toezichtkader SWV PO3002 Toezichtkader SWV PO3002 Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal/Moerdijk e.o. overwegende dat: aan de wettelijke opdracht om de functiescheiding tussen

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

TREND RAPPORTAGE KWALITEITSVRAGENLIJST RAPPORTAGE 2E MONTESSORISCHOOL HET WINTERKONINKJE,

TREND RAPPORTAGE KWALITEITSVRAGENLIJST RAPPORTAGE 2E MONTESSORISCHOOL HET WINTERKONINKJE, TREND RAPPORTAGE KWALITEITSVRAGENLIJST RAPPORTAGE 2E MONTESSORISCHOOL HET WINTERKONINKJE, december 2014 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de

Nadere informatie

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!!

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! Passend Onderwijs in 23-02 PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! misverstanden 1. Zorgplicht is plaatsingsplicht en dus inclusief onderwijs 2. Er komt een buslading zorgleerlingen bij Maar

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer versie 1, 17 mei 2017 Dit formulier geeft een overzicht van de negen fasen/stappen in een MDO overleg. In de eerste kolom staan

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Voor het schooljaar zijn de volgende thema s nader uitgewerkt:

Voor het schooljaar zijn de volgende thema s nader uitgewerkt: Jaarplan 2017-2018 In het Ondersteuningsplan 2015-2019 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij passend onderwijs

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10

SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10 SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10 Aan de directeuren en intern begeleiders van de scholen verbonden aan het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO 30-10 Waalwijk, Heusden,

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans.

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans. Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 Samenwerkingsverband PO 30-03 Optimale Onderwijskans. Beschrijving van de beleidsafspraken die zijn gemaakt gedurende het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Opbrengsten en adviezen pilot loket passend onderwijs: Toewijzen Vanuit Onderwijs- en Ondersteuningsbehoeften

Opbrengsten en adviezen pilot loket passend onderwijs: Toewijzen Vanuit Onderwijs- en Ondersteuningsbehoeften Opbrengsten en adviezen pilot loket passend onderwijs: Toewijzen Vanuit Onderwijs- en Ondersteuningsbehoeften Samenwerkingsverband voortgezet (speciaal) onderwijs Noord-Kennemerland juni 2014 1 Inleiding

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Mikado. Iedere school stelt een dergelijk profiel op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Communicatie onderzoek Team haarverzorging

Communicatie onderzoek Team haarverzorging Communicatie onderzoek Team haarverzorging Introductiebrief behorende bij de enquête over de interne communicatie Beste collega s, Gedurende het schooljaar doen wij ons uiterste best om de taken te vervullen

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

samenwerkingsverband primair onderwijs Communicatieplan Stichting Passenderwijs Datum: november 2014 Versie: 4.0 Stichting Passenderwijs

samenwerkingsverband primair onderwijs Communicatieplan Stichting Passenderwijs Datum: november 2014 Versie: 4.0 Stichting Passenderwijs samenwerkingsverband primair onderwijs Communicatieplan Stichting Passenderwijs Datum: november 2014 Versie: 4.0 Stichting Passenderwijs 1 Communicatieplan In onderstaand communicatieplan staat beschreven

Nadere informatie

Toewijzing ondersteuning

Toewijzing ondersteuning Toewijzing ondersteuning handreiking 2 passend onderwijs handreiking 2: toewijzing ondersteuning Een van de belangrijkste taken van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs is het toewijzen van onderwijsondersteuning.

Nadere informatie

Passend Onderwijs in ontwikkeling. O P R H E E R L E N e.o A C T V I T E I T E N P L A N

Passend Onderwijs in ontwikkeling. O P R H E E R L E N e.o A C T V I T E I T E N P L A N Passend Onderwijs in ontwikkeling O P R H E E R L E N e.o. 3 1 0 6 A C T V I T E I T E N P L A N 2 0 1 6-2 0 1 7 INLEIDING Conform de WMS zijn medezeggenschapsorganen verplicht jaarlijks een activiteitenplan

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Achterbancommunicatie ondersteuningsplanraad

Achterbancommunicatie ondersteuningsplanraad Achterbancommunicatie ondersteuningsplanraad Handreiking Floor Kaspers September 2013 (Gevalideerd 1-10-2017) Inhoud 1. Inleiding 2 2. Wie is de achterban? 2 3. Achterbancommunicatie waarom? 2 4. Brede

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2015-2016 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Datum audit 17 januari 2017 Cor Hoffmans, Gerda van Hattem, Manja de Hond

Datum audit 17 januari 2017 Cor Hoffmans, Gerda van Hattem, Manja de Hond RAPPORT VISITATIE Naam school CBS De Springplank Brinnummer school 10ES00 Adres Groeneweg 60 Postcode/Plaats 3911 PG Rhenen Directeur/contactpersoon N.S. de Baat van der Vliet Datum audit 17 januari 2017

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Egelantier Soest 31 mei & 1 juni 2016 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de school

Nadere informatie

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015 Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting medewerkers 2014-2015 Aantal respondenten: 10/12 Vensters Voor Verantwoording PO Schoolklimaat 3,7 0% 0% 27% 73% 0% B1. In hoeverre gaan leerlingen graag naar school?

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek juni 2016

Tevredenheidsonderzoek juni 2016 Tevredenheidsonderzoek juni 2016 woensdag 14 september 2016 61 Totale aantal reacties Aanmaakdatum: woensdag 22 juni 2016 Voltooide reacties: 61 Q1: Ik ben tevreden over wat mijn kind op school leert.

Nadere informatie

Leerlingenzorg op de Bataaf

Leerlingenzorg op de Bataaf Leerlingenzorg op de Bataaf Combinatiegroepen Op de Bataaf zijn alle groepen ingedeeld in combinatiegroepen: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Iedere groep heeft twee leerkrachten, zij zijn verantwoordelijk voor de

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2018 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2018 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Inhoud 1. Inleiding 2. Samenstelling OPR 3. Jaarverslag 2018 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de OPR, over het jaar 2018. De ondersteuningsplanraad is een

Nadere informatie

RESULTATEN. BS Dommeldal, Geldrop 2015 zonder management

RESULTATEN. BS Dommeldal, Geldrop 2015 zonder management RESULTATEN BS Dommeldal, Geldrop 2015 zonder management december 2015 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het

Nadere informatie

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet?

U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? U in de OndersteuningsPlanRaad? Ja, waarom niet? Passend Onderwijs & OndersteuningsPlanRaad Wat is passend onderwijs? Passend onderwijs is m.i.v. 1 augustus 2014 de nieuwe manier waarop onderwijs aan kinderen,

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

Toelichting op de activiteit(en) in augustus

Toelichting op de activiteit(en) in augustus Vooraf In de jaarplanning van dit schooljaar hebben we per maand een extra informatieblad toegevoegd. Het geheel is zo gedrukt, dat de Toelichting voor een maand boven de planning van die maand te hangen

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school Passend onderwijs Onderweg met het ondersteuningsplan WMS Congres 12 november 2014 Jouw partner in de school Agenda Inleiding beleidsrijk/beleidsarm Uitgangspunten evaluatie Wetgeving Analyse Cijfers Inhoud

Nadere informatie

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Verslag OPR vergadering d.d. 22 september 2016 CONCEPT 19:30 uur. Locatie: BS De Regenboog, Son en Breugel Aanwezig: dhr. J. Raijmakers Personeelsgeleding

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: OBS De Springplank Datum besproken in Team 01-10-2015 Datum advies MR 05-11-2015 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Hart voor zorg Even voorstellen Agenda 1. Externen. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Externen Met wie hebben wij te maken en in welke mate? WSNS-Salland

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

JAARVERSLAG Implementatie van passende ondersteuning in de dagelijkse praktijk 15 MAART 2017

JAARVERSLAG Implementatie van passende ondersteuning in de dagelijkse praktijk 15 MAART 2017 JAARVERSLAG 2016 Implementatie van passende ondersteuning in de dagelijkse praktijk 15 MAART 2017 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PO WESTELIJKE MIJNSTREEK Terlindenweg 18,

Nadere informatie

Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid

Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid INLEIDING Wat is ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid betekent in essentie niets anders dan dat ouders meeleven met het wel en wee van hun

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

WMS congres 12 november 2014 OPR zo kan het ook! Piet Vromans i.s.m. Samenwerkingsverband VO - RUW (2604)

WMS congres 12 november 2014 OPR zo kan het ook! Piet Vromans i.s.m. Samenwerkingsverband VO - RUW (2604) WMS congres 12 november 2014 OPR zo kan het ook! Piet Vromans i.s.m. Samenwerkingsverband VO - RUW (2604) Programma Even voorstellen Verloop van het proces Het eerste ondersteuningsplan Praktijkervaringen

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Evaluatie POVO 2014-2015

Evaluatie POVO 2014-2015 Evaluatie POVO 2014-2015 Auteurs: Hilde van Baal, Marit van Luijn Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Overstapprocedure en planning... 3 2. Document Planning en overstapprocedure... 3 3. Opbouw overstapdossier

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2015-2016 Op 1 augustus 2014 is Passend Onderwijs officieel ingevoerd en is de OPR van start gegaan. In dit verslag kijken we terug op de inspanningen en daarbij behorende resultaten van het

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Jaarverslag 2015-2016 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Helmond, juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenstelling ondersteuningsplanraad 4 Enquête onder OPR-leden 5 Jaarverslag 8 2 Inleiding

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: De Singel Datum besproken in Team 21 april 2015 Datum advies MR 19 mei 2015 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL NIJNTJE BASISSCHOOL OBS BOEKHORST Locaties :Nijntje :Boekhorst Brinnr. :15AO Plaats :8431 CW Oosterwolde

Nadere informatie

Workshop Passend Onderwijs NVOR. 29 maart 2018 Harry Nijkamp

Workshop Passend Onderwijs NVOR. 29 maart 2018 Harry Nijkamp Workshop Passend Onderwijs NVOR 29 maart 2018 Harry Nijkamp 1 Inhoud workshop Passend Onderwijs bestuurlijk/juridisch bezien: 2 complexe opgaven: Hoe gaat het met governance passend onderwijs? Hoe gaat

Nadere informatie

Handelingsgerichte diagnostiek, gelijkwaardigheid en transparantie

Handelingsgerichte diagnostiek, gelijkwaardigheid en transparantie Handelingsgerichte diagnostiek, gelijkwaardigheid en transparantie Het multidisciplinair overleg (MDO) tussen ouders, leerlingen en school in Zuid-Kennemerland Met de invoering van passend onderwijs verandert

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2014 Ondersteuningsplanraad (OPR) Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2014 1. Inleiding Hier ligt het eerste jaarverslag van de

Nadere informatie

Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven

Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven Jaarplan 2014-2015 Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Albert Plesmanstraat 17 Doelenplein 26 2871 HJ Schoonhoven 2871 CV Schoonhoven T 0182 384221 T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS. Auticafe Castricum 24 september 2014

PASSEND ONDERWIJS. Auticafe Castricum 24 september 2014 PASSEND ONDERWIJS Auticafe Castricum 24 september 2014 PROGRAMMA VAN VANAVOND 20.05 presentatie Susan Walstra Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond (SWV PO) 20.30 presentatie Marjolijn Loos samenwerkingsverband

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF DE KLEINE WERELD

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF DE KLEINE WERELD VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE KINDERDAGVERBLIJF DE KLEINE WERELD Locatie Kinderdagverblijf De Kleine Plaats Sassenheim Reg.nr. 3485176

Nadere informatie

Passend Onderwijs 17-6-2014. Inhoud. Informatiesessie. Juni 2014. Waarom passend onderwijs. Situaties en acties WPO (incl. SBAO)

Passend Onderwijs 17-6-2014. Inhoud. Informatiesessie. Juni 2014. Waarom passend onderwijs. Situaties en acties WPO (incl. SBAO) Passend Onderwijs Informatiesessie Juni 2014 Inhoud Waarom passend onderwijs Situaties en acties WPO (incl. SBAO) Situaties en acties WEC cluster 1 en 2 Situaties en acties WEC cluster 3 en 4 Stand van

Nadere informatie

Klachtenregeling Sunny Training (per juli 2014)

Klachtenregeling Sunny Training (per juli 2014) 1 Klachtenregeling Sunny Training (per juli 2014) Inleiding Sunny Training vindt tevreden cursisten en opdrachtgevers erg belangrijk en we werken daarom steeds aan de kwaliteit van onze diensten. Opleiden

Nadere informatie

Verslag. tevredenheidsonderzoek op mei 2014

Verslag. tevredenheidsonderzoek op mei 2014 Verslag tevredenheidsonderzoek op mei 2014 Mee oneens buiten niet van toepassing / geen mening helemaal Totaal helemaal Tevredenheidsonderzoek op basisschool De Ratel van mei 2014 In de maand mei hebben

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Aanwezig : Anne, Mirjana, Florinda, Paul, Ilse, Selma (directie), Natasja (notulen) Afwezig met bericht : Irene -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie