Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Deelactiviteiten gekoppeld aan hun voornaamste kerncompetenties.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Deelactiviteiten gekoppeld aan hun voornaamste kerncompetenties."

Transcriptie

1 Competentie groeiverslag 1 Charlotte Vanpoucke Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Eindtermen wiskunde gefilterd, verduidelijkt en uitgetypt. C.1.2 Verzamelen van gegevens: beginsituatie, LVS raadplegen, verslag M- decreet vanuit de Merode gelezen, gesprekken met Yuri (aspecten van zijn persoonlijkheid), gesprek met mentor en gon, klasrooster geraadpleegd, kaft curriculumdifferentiatie doorgenomen, C.1.2 Geparticipeerd aan MDO s met de ouders. Curriculumdifferentiatie pakket aangemaakt: - Jaarplanning op maat van de klas gemaakt. C Kant en klare lespakketten (overzichtsblad, werkbladen met bovenaan de les genoteerd, ) tot december gemaakt voor Yuri. C C x per week begeleiding: dinsdag 2u in de klas, donderdag 1u uit de klas voor doelgerichte opvolging en remediëring. C C.2.2 Achterstallige verbeteringen gemaakt en op basis hiervan een overzicht gemaakt van wat er geremedieerd moet worden. C C C.1.4 Duiding naar Yuri toe: samen werkwijze kiezen, doel verduidelijken C C.3.3 Communicatie met klasleerkracht: (lunch)overleg, mail, C C.3.3 Verdedigen van de zorgnoden van Yuri. C.1.1 C.1.1. Planmatige begeleider: positieve grondhouding. E C.1.2. Planmatige begeleider: gegevens verzamelen. E C.1.3. Planmatige begeleider: individuele doelen formuleren. I C.1.4. Planmatige begeleider: realiseren en coördineren van het planmatig handelen. I C.2.2. Vertalen van het onderwijsaanbod: differentiëren. E C.2.3. Vertalen van het onderwijsaanbod: op zoek naar hulpmiddelen. I C.2.4. Afstemmen van de leerlijn i.f.v. toekomstperspectief. I C.3.3. Partner van ouders, leerlingen en een ruim team van betrokkenen: duurzame interactie met alle betrokken partijen. E Weten hoe je een IAC uitwerkt, wie je hierbij bevraagt, hoe je dit opvolgt en evalueert. Het individueel begeleiden van een leerling met een IAC en remediëren ifv overschakelen van een IAC naar de reguliere lesinhouden. Ik heb mezelf goed voorbereid om het IAC voor Yuri uit te werken: informatie opzoeken, collega s raadplegen en aanspreken, pakketten aanmaken, begeleidingssessies voorbereid,... Het waren allemaal nuttige

2 en nodige activiteiten, al heb ik de neiging om dit allemaal eerst uit de weg te hebben vooraleer ik daadwerkelijk van start ga. Op een gegeven moment besefte ik dan ook dat ik beter kon beginnen met het effectief uitvoeren van de begeleiding en gaandeweg de uitwerking verder opnemen. Ik heb regelmatig de nodige partijen betrokken (mentor, leerling, leerkracht, gon, ) en ook tijdig een stand van zaken gecommuniceerd. Ik heb ook de zorgnoden van Yuri telkens op de eerste plaats gezet en deze verdedigd doorheen mijn plan van aanpak. De begeleiding van Yuri verloopt heel goed, zelf heeft hij ook aangegeven dat hij blij is met de extra begeleiding. Ik volg Yuri zijn evolutie heel nauw op. Hij beent stilaan bij en er is zelfs sprake van mogelijk afstappen van het IAC. mentor Heel planmatige en grondige aanpak. Op korte tijd een vertrouwensband met de betrokken ll opgebouwd waardoor de leerkansen optimaal benut worden. De tip die ik je heb gegeven heb je zelf al als werkpunt aangegeven: naast het voorbereidende werk, tegelijkertijd snel aan het werk gaan met de ll. Al doende krijg je een nog beter zicht op de ondersteuningsbehoeften van de ll en kan je nog beter afstemmen. Volgende stap Volgende keer dat ik een IAC / project / moet uitwerken, wil ik sneller starten met de uitwerking en gaandeweg mijn weg zoeken. Activiteit: school- en zorggegevens verzamelen Schoolkenmerken achterhalen: uitgebreide observatie, lezen pedagogisch project, website school, gesprek directie, C.1.2 Lijst van zorgleerlingen (profielschets) en zorgnoden per klas uitgetypt. Ik heb dit ook g d naar de zorgcoördinator, voor gebruik in het LVS. C C C.2.4 C.1.2. Planmatige begeleider: gegevens verzamelen. E C.2.1. Vertaler van het onderwijsaanbod: waarderen van diversiteit. E C.2.4. Vertaler van het onderwijsaanbod: afstemmen van de leerlijn i.f.v. toekomstperspectief. I De werking en visie van de stageschool achterhalen. Een overzicht creëren van de zorgvragen in de school, met als doelen: kennis hebben van de zorgnoden van de school, kijken waar ik eventueel kan aansluiten ifv de opleiding en interesses en gebruik maken van alle mogelijke leerkansen.

3 mentor Volgende stap Ik heb een goed overzicht van de zorgnoden van de school, op individueel, klas en schoolniveau. Ik heb hierdoor gericht initiatieven kunnen nemen en ben hierdoor betrokken bij de begeleiding van leerlingen waarin ik een interessante leerkans zie. Ik zou nog graag investeren in het uitwerken van klas-overschrijdende of UDL initiatieven die, met het M-decreet in het achterhoofd, iets kunnen betekenen voor een verbeterd zorgaanbod. Hier heb je op een efficiënte manier veel werk en tijd ingestoken. Zo heb je een goed overzicht gekregen op de zorgnoden van de school. Ik wil nog meer zorginitiatieven op klas overschrijdend niveau realiseren. Activiteit: project auti-vriendelijke speelplaats Opzoekwerk. C C.5.1 Uitwerken van aandachtspunten en interessante initiatieven. C.2.1 Bespreking met zorglk, zorgco en gon over nut, haalbaarheid,... C.5.2 Plan aanpassen. C.5.2 C.2.1. Vertaler van het onderwijsaanbod: waarderen van diversiteit. E C.2.3. Vertaler van het onderwijsaanbod: op zoek naar hulpmiddelen. I C.5.1. Levenslang leren: zich informeren en bijscholen. E C.5.2. Levenslang leren: bevragen en bijsturen van eigen handelen. E Weten wat een speelplaats auti-vriendelijk maakt. Weet hebben van leuke speelplaatsinitiatieven. De gevonden informatie filteren tot een op de school afgestemd aanbod aan initiatieven en uiteindelijk een concreet plan op poten zetten. Hoewel dit initiatief begon als een auti-vriendelijke speelplaats, heb ik getracht om het zo UDL mogelijk te benaderen. Ik heb alle gevonden bronnen en initiatieven telkens afgetoetst aan enkele vooropgestelde criteria: is het auti-vriendelijk? Kan ik het UDL maken? Is het haalbaar voor deze school (ruimte, budget, )? Zo bekwam ik uiteindelijk een goed gevuld aanbod aan haalbare initiatieven die ik vervolgens heb voorgelegd in het zorgteam (zorgcoördinator, zorgleerkracht en gon begeleider). Samen hebben we de opties overlopen en bediscussieerd om vervolgens het aanbod te verfijnen. Ik vind dit een heel boeiend project dat tot nu toe heel vlot verloopt. Het proces is echter nog maar halverwege. mentor Na ons voorstel om over een auti-vriendelijke speelplaats na te denken, heb je dit onderwerp stevig in handen genomen.

4 Dit werkproces is nog volop aan de gang. Ook voor ons- mensen van de werkgroep pestbeleid- is het erg boeiend om naar jou voorstellen te luisteren en samen te denken over mogelijkheden. Dit samenwerken verloopt heel constructief. We proberen voorstellen te realiseren en ondersteunen dit mee met de werkgroep. Volgende stap De volgende stap in dit proces, is het voorleggen van dit aanbod aan de directie en vervolgens overgaan tot concrete actie. Activiteit: coachen van twee leerkrachten. mentor Volgende stap Observatie van de klassen en leerkrachten. C.4.1 Explorerend overleg C Luisterend oor zijn inzake werklast door verhoogde zorgvraag. - Bevestiging geven inzake bezorgdheid. - Belichten van de positieve factoren: wat al goed gaat en het anders belichten van problemen als kansen. - De zorgvraag gericht definiëren. - Samen tot een lijst van mogelijkheden te komen. Uitwerken van initiatieven ter ondersteuning van de leerkracht. C.3.3 C.3.3. Partner van ouders, leerlingen en een ruim team van betrokkenen: duurzame interactie met alle betrokken partijen. E C.4.1. Coach van collega s: ruime coaching vaardigheden inzetten. I Werken aan coaching vaardigheden, specifiek in het ondersteunen van leerkrachten. Trainen op het luisteren naar collega s en hen d.m.v. bevraging zelf tot een duidelijker beeld en opties te laten komen. Ik heb ontdekt dat coachen me best wel ligt! Bij de twee leerkrachten in kwestie, heb ik stress en onrust kunnen ombuigen naar rust en duidelijkheid. Ik heb de tijd genomen om te observeren en vervolgens een goed gesprek te voeren over de zorgen waarmee de leerkracht zat. Na het gesprek, schatte beide leerkrachten hun probleem veel positiever in dan voordien. Het probleem was herkaderd en de nood aan hulp was vrijwel verdwenen. Knappe stappen genomen. Tip: bevraag de leerkrachten later eens om te horen hoe het nu loopt. Ik wil graag meer inzetten op het coachen van collega s. Ik wil ook meer technieken uit de cursus coachend communiceren leren toepassen.

5 Activiteit: systeem van hulpkaarten voor het vijfde leerjaar uitwerken. Een gebruiksvriendelijk (UDL) systeem realiseren: - Verzamelen van nuttige hulpkaarten. C C Hulpkaarten digitaal en uniform maken qua opmaak. C Een gebruiksvriendelijk systeem introduceren en stimuleren bij de leerkrachten, met nadruk op gerichte zorg voor iedereen (UDL). C C.4.2 C.2.1. Vertaler van het onderwijsaanbod: waarderen van diversiteit. E C.2.2. Vertaler van het onderwijsaanbod: differentiëren. E C.2.3. Vertaler van het onderwijsaanbod: op zoek naar hulpmiddelen. I C.4.2. Coach van collega s: beleidsondersteuning m.b.t. onderwijsvernieuwing, projecten en schoolvisie. S Een goed systeem van hulpkaarten uitwerken. De leerkrachten stimuleren om leerlingen, d.m.v. een gebruiksvriendelijk kant en klaar systeem, hulpkaarten te laten gebruiken. De leerkrachten ontvankelijk maken voor UDL. Aanvankelijk waren de hulpkaarten en specifiek initiatief voor één van de leerlingen die ik begeleid. Al gauw bleek dat er nog leerlingen in zijn klas baat zouden hebben bij hulpkaarten, waarna ik dit ook door trok naar de andere klas van het 5 de leerjaar. Vervolgens, in overleg met mijn mentor, is het idee gekomen om een duurzame en gebruiksvriendelijk systeem uit te werken. Het was fijn om het idee steeds groter te zien worden en breder te bekijken, dit geeft me wel de impuls om dit vaker trachten te doen. Ik hecht veel belang aan de duidelijkheid van de hulpkaarten, daarom wil ik het digitaliseren en uniform maken. Deze laatste stap is nog in verwerking en zal nog wel wat tijd in beslag nemen. mentor Je stond direct open voor een uitbreiding van het systeem. Op korte tijd heb ik je leren kennen als een persoon die reeds beschikt over kwaliteiten en vaardigheden, nodig voor een goede zorgco. Je projecten zijn goed en zorgvuldig afgewerkt. Een eerder praktische tip. Bewaak jezelf en je tijd wel bij het digitaliseren en uniform maken van dit systeem, ga hier niet te ver in. Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei De volgende stap in dit proces is het digitaliseren van een hulpkaart databank voor het vijfde leerjaar. Het is eventueel ook interessant om dit door te trekken naar de andere leerjaren

6 Activiteit: verdieping in ASS Opzoeken informatie ASS, ASS + agressie, ASS + ongepast seksueel gedrag, M-decreet, ASS en hypo sensitiviteit, speelplaats strategieën voor Dylan, auti-vriendelijke speelplaats, C.5.1 Keuzevak ASS: what s in a name. C.5.1 Inleefdag keuzevak ASS: ASS en gon. C.5.1 Bevragen van de gon-leerkracht (mail, overleg). C C.5.2 Toepassen van kennis in de praktijk. C.1.4 C.5.1. Levenslang leren: zich informeren en bijscholen. E C.5.2. Levenslang leren: bevragen en bijsturen van eigen handelen. E Verdiepen van mijn kennis over ASS, mezelf informeren over specifieke domeinen binnen ASS (agressie, hyper en hypo sensitiviteit, sociaal, ) in functie van enkele leerlingen die ik begeleid Mijn kennis inzake ASS is enorm uitgebreid en ik heb hiervan ook zeer regelmatig gebruik kunnen maken in de praktijk. Ik heb nu ook een beter zicht op de rol van de gon begeleiding bij ASS en de wetgeving hierrond. mentor Hier was je duidelijk actief mee bezig. Fijn om hier ook lectuurtips van jou te krijgen. Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Ik heb in het derde trimester nog een keuzevak omtrent ASS. Voorlopig zie ik geen nood om eerder mijn kennis uit te breiden.

7 Activiteit: aanvullen van het leerlingvolgsysteem (iomniwize) Stappenplan van aanpak van Yuri, Nyo, Dylan op LVS gezet. Voorval met Dylan uitgetypt en op LVS gezet. Deze aanvullingen g d naar betrokken partijen. C.3.3 C.3.3. Partner van ouders, leerlingen en een ruim team van betrokkenen: duurzame interactie met alle betrokken partijen. E Leren werken met iomniwize. Goede communicatie onderhouden inzake lopende projecten met alle betrokken partijen. Het is nog geen automatisme om bepaalde informatie op het LVS te plaatsen, ik moet me hier dus bewust mee bezig houden. Het werken met iomniwize lukt in ieder geval goed wat zorgt voor vlotte communicatie. mentor Duidelijke gestructureerde verslaggeving. Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Ik moet nog trachten om van het delen van informatie op het LVS een reflex te maken. Activiteit: delen / doorgeven van nuttige informatie. Doorgeven van informatie aan Kathleen (zorgcoördinator) en Kris (gon): notities van het keuzevak M-decreet, notities van het keuzevak ASS: what s in a name?, literatuurlijst ASS, profielschetsen voor het LVS, C.4.2 C.4.2. Coach van collega s: beleidsondersteuning m.b.t. onderwijsvernieuwing, projecten en schoolvisie. S Het delen van kennis met collega s, een goede samenwerking bekomen.

8 Het is leuk om als stagiaire ook de zorgcoördinator en de gon-leerkracht iets bij te kunnen brengen! Ik vind het delen van informatie en kennis onder collega s belangrijk om efficiënt te werk te kunnen gaan: waarom het warm water opnieuw uitvinden? mentor Zeer aangename en boeiende wisselwerking en informatieoverdracht. Dit vormt ook een grote meerwaarde naar ons toe! Ook bij ingewikkeldere materie heb je de gave om de dingen heel helder en duidelijk uit te leggen. Misschien is aansluitend hierbij nog wel een loopbaan voor jou weggelegd Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Aan de competentie coach van collega s: beleidsondersteuning m.b.t. onderwijsvernieuwing, projecten en schoolvisie, wil ik nog verder werken a.d.h.v. andere initiatieven. Bijv. een info sessie geven op mijn stageschool omtrent UDL en/of M-decreet.

Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats

Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats Onderzoeksvragen Wat maakt een speelplaats auti-vriendelijk? Welke noden hebben leerlingen met autisme wanneer het aankomt op sociale contacten en spelen?

Nadere informatie

Onderzoeksproject: M-decreet

Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksvragen Welke wettelijke bepalingen omvat het M-decreet? Wat zijn de concrete praktijkgevolgen van het M-decreet in het regulier onderwijs? Wat zijn de moeilijkheden

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Onderzoeksvraag co-teaching

Onderzoeksvraag co-teaching Onderzoeksvraag co-teaching Onderzoeksvragen Wat is co-teaching? Welke varianten van co-teaching bestaan er? Welke voordelen biedt het? Wat zijn de valkuilen? Hoe zet je coteaching zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Instroombeleid banaba s lerarenopleiding BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Projectgroep Aanleiding Voortgezette opleiding banaba Toelatingsvoorwaarden zijn veranderd: Instroom

Nadere informatie

Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix

Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix Onderzoeksvragen Hoe maak ik de competentiematrix overzichtelijker, duidelijker en werkbaarder? Welke competenties kan je clusteren? Zijn er competenties

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Update van enkele lopende activiteiten uit het vorige CGV

Update van enkele lopende activiteiten uit het vorige CGV Update van enkele lopende activiteiten uit het vorige CGV Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri Kerncompetenties die. Leerdoelen Aangepaste summatieve testen opgesteld en verbeterd. C.1.2 + C.1.3

Nadere informatie

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld.

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Zorgbeleid 1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Iedereen is uniek en mag een eigen aanpak vereisen voor de verschillende ontwikkelingsdomeinen. Met ons zorgbeleid pogen we om elk kind datgene te geven

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

De lessen/activiteiten die de stagiair zelfstandig realiseert en vooraf kan voorbereiden, moeten schriftelijk worden voorbereid.

De lessen/activiteiten die de stagiair zelfstandig realiseert en vooraf kan voorbereiden, moeten schriftelijk worden voorbereid. Zelfstandige Stage Wat verwachten we van de student? Observeren en participeren Naast de contractendag, plant de student zelf in overleg met de mentor minimaal 2 halve dagen observatie en participatie.

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Ann Van Damme Karine Hiels

Ann Van Damme Karine Hiels Ann Van Damme Karine Hiels Een school in beweging Dorpsschool te Kruibeke Centrumschool: KO + LO Wijkschool: KO Leerlingenaantal: LO 268 KO 208 Leerlingenaantal sterk toegenomen de voorbije 10 jaar Instroom

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

LEERLINGEN BEGELEIDING

LEERLINGEN BEGELEIDING LEERLINGEN BEGELEIDING in GBS de weide wereld Leerlingenbegeleiding GBS de weide wereld 1 Inhoudstabel Onze visie op leerlingbegeleiding 1.1 Doel 1.2 Een beleid op leerlingbegeleiding op school 1.3 Leerlingbegeleiding:

Nadere informatie

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken WAARBORGPROJECT Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken MIJN ERVARING Ik werk 7 jaar in BuO: Klasleerkracht Auti-werking Speelleerklas Basisaanbod Ambulante leerkracht

Nadere informatie

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam.

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam. ZORGBELEID Dit document is een samenvatting van alle zorginitiatieven die op schoolniveau genomen worden om kinderen die extra aandacht vragen, om welke reden ook, met de beste zorgen te omringen. Het

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap Zorgbeleid 1. Visie van de scholengemeenschap Als scholengemeenschap willen wij aan elk kind gelijke kansen bieden op kwaliteitsvol onderwijs. Dit is het uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Elk kind

Nadere informatie

Onderzoeksproject: collega s coachen

Onderzoeksproject: collega s coachen Onderzoeksproject: collega s coachen Onderzoeksvragen Hoe begeleid/coach ik leerkrachten die hulp vragen bij het omgaan met kinderen met ASS? Hoe zorg ik ervoor dat collega's me aanspreken voor coaching?

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Basisinformatie maatschappelijke opdracht

Basisinformatie maatschappelijke opdracht Nastreven van leergebiedoverschrijdende eindtermen Een kader om met het schoolteam aan de slag te gaan Basisinformatie maatschappelijke opdracht In dit deel wordt het wettelijk kader geschetst dat voor

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Onderzoeksproject: M-decreet

Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksvragen Welke wettelijke bepalingen omvat het M-decreet? Wat zijn de concrete praktijkgevolgen van het M-decreet in het regulier onderwijs? Wat zijn de moeilijkheden

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

HGW: Een eerste interactieve kennismaking. Ontmoetingsdag HGW De leerkracht doet er toe 16 september 2010

HGW: Een eerste interactieve kennismaking. Ontmoetingsdag HGW De leerkracht doet er toe 16 september 2010 HGW: Een eerste interactieve kennismaking Ontmoetingsdag HGW De leerkracht doet er toe 16 september 2010 Inleiding HGW als samenhang en samenwerking omtrent kinderen met bijzondere noden Wetenschappelijke

Nadere informatie

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren In de praktijk werken we aan de visie op leraarschap, beheersingsniveau opleidingsfase 1: Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest?

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest? Verwerking antwoorden enquête over het reflectie instrument slikproblemen Mei 2015 Vlaamse werkgroep slikproblemen Steunpunt Expertisenetwerken (SEN) Aantal bevraagden 120 Aantal reacties 36, ofwel 30%

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE OPENBARE WERKEN B4-B5

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE OPENBARE WERKEN B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes :

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes : 1. Inleiding Ons traject berust op 3 principes : Tijdens het 1 e trimester willen we vooral de nadruk leggen op de kennismaking. Daarmee bedoelen we vertrouwd worden met elkaar, met oudere starters, met

Nadere informatie

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord!

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Het stappenplan/stroomschema zorg volgt het zorgcontinuüm met aandacht voor de rol van: kinderen en jongeren, ouders, scholen gewoon en buitengewoon

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

Stappenplan voor Brede Schoolcoördinatoren Het proces van een Brede School: van evaluatie tot afsprakenkader & actieplan

Stappenplan voor Brede Schoolcoördinatoren Het proces van een Brede School: van evaluatie tot afsprakenkader & actieplan Stappenplan voor Brede Schoolcoördinatoren Het proces van een Brede School: van evaluatie tot afsprakenkader & actieplan Van evaluatie Evaluatie op actieniveau Wanneer? Heel het jaar door, op de momenten

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod Scholengemeenschap TABOR Afdelingen Sint-Maria-Aalter Aalter-Brug Aalterstraat 6 9880 Aalter 09/3740500 09/3751604 schoolsint-maria-aalter@taborscholen.be Prioriteitenplanning riteitenplanning schooljaar

Nadere informatie

Taken van de zorgcoördinator

Taken van de zorgcoördinator Taken van de zorgcoördinator Gesprekken met kinderen Het gaat hier meestal om kinderen die zich om een of andere reden niet goed in hun vel voelen: scheiding van ouders, niet voldoende assertief zijn,

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel ((Interventie preventiecoaches geestelijke gezondheid) (gezondheidsthema welbevinden) 1 Schoolkenmerken Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 1020 Brussel Directie:

Nadere informatie

Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft. (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend leren)

Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft. (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend leren) Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft SO (4 tot 13 jaar) VSO (13 tot 20 jaar) Oplossingsgericht werken (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

Pedagogische studiedag MUZO. Woensdag 3 december 2014

Pedagogische studiedag MUZO. Woensdag 3 december 2014 Pedagogische studiedag MUZO Woensdag 3 december 2014 Er was eens. Een zaae Rus die zin had om te dansen. Maar rechtop staan lukte niet zo goed meer. Daarom danste hij maar al ziaend. Taakomschrijving Muzo-

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

Good practices. ZICHT OP BELEMMERENDE EN BEVORDERENDE FACTOREN Hebben we zicht op de belemmerende en op de bevorderende factoren van de leerlingen?

Good practices. ZICHT OP BELEMMERENDE EN BEVORDERENDE FACTOREN Hebben we zicht op de belemmerende en op de bevorderende factoren van de leerlingen? L1 eeldvorming EINSITUATIE IN KAAT Hoe brengen we de (begin)situatie van leerlingen in kaart en wie stelt de beginsituatie op? Wanneer bekijken we de beginsituatie? L1 eeldvorming ZICHT P ELEMMEENDE EN

Nadere informatie

De evaluatie en rapportage

De evaluatie en rapportage De evaluatie en rapportage 1. De evaluatie 1.1 De beeldvorming 1.2 De evaluatiemiddelen 1.3 De externe instanties 1.4 De rapportage 2. Het rapport 1. De evaluatie Om al onze kinderen zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

www.potentialproject.be Onze weg. Jij + ik = wij op Joma Jij + ik = wij op Joma - 366 leerlingen in de lagere school - 55 landen van herkomst - 35 verschillende thuistalen - 269 van de 366 leerlingen

Nadere informatie

Fase 0: brede basiszorg

Fase 0: brede basiszorg Zorg in Sint-Lucia Het zorgcontinuüm Fase 0: brede basiszorg Welbevinden Kinderen die graag naar school komen. Betrokkenheid Kinderen voelen zich uitgedaagd om te leren. welbevinden Veilig klasklimaat

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem Beleidsvoerend vermogen van zorg Vrije kleuterschool De Link Edegem Tel.: 03 369 66 33 Opgemaakt door Thaïsa Kets zorgcoördinator kleuterschool Bron: Vanhove, G., werkgroep Vademecum zorg. (2014). Katholiek

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

Zelfevaluatie GOK: evaluatie concrete acties

Zelfevaluatie GOK: evaluatie concrete acties Zelfevaluatie GOK: evaluatie concrete acties Acties uit het GOK - plan Gebeurd? Effect van de acties Bronnen* Opvolging? Vaak Soms Weinig Nooit Pos Geen Neg Effecten? Behouden Bannen Bijsturen PR 1: Bestendigen

Nadere informatie

Wat doen wij al zo? Graag voorbeelden!

Wat doen wij al zo? Graag voorbeelden! HOE HANDELINGSGERICHT WERKEN WE IN ONZE SCHOOL? Uitgangspunt HGW 1. Werken vanuit onderwijsbehoeften van leerlingen en ondersteuningsbehoeften van leerkrachten en ouders Wat doen wij al zo? Graag voorbeelden!

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, Beste ouders, Het schoolteam van de Dorpsschool.

Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, Beste ouders, Het schoolteam van de Dorpsschool. 1 Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, wat leuk om jullie te mogen begroeten in de geweldige Dorpsschool gebruik op onze school al je talenten en probeer vooral ook nieuwe jullie zijn

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL Schooljaar 2011-2012 De school bouwt een zorgaanbod uit voor kinderen met specifieke opvoedings- en leerbehoeften. We vertrekken hiervoor vanuit onze eerste pijler

Nadere informatie

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen.

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen. Goede filmafspraken! Een vertrouwensband Tijdens de opname zet je je waarderende, ondersteunende en coachende vaardigheden al in. Immers, het opbouwen van een vertrouwensband start al tijdens de eerste

Nadere informatie

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren Project evalueren studenten in het UZA Nancy Van Genechten Katrien Van den Sande Yvonne Gilissen Werkgroep mentoren en Hogescholen Hoe is dit gegroeid?? Mentorendag 2010 Hoe verder na vraag Mentoren hadden

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

De sleutel tot KBO College Sleutelbos

De sleutel tot KBO College Sleutelbos De sleutel tot KBO College Sleutelbos Het klein College Is een centrumschool. Heel lang geleden begonnen als secundaire school (vakschool) Nadien een lagere school en nog later is de kleuterschool erbij

Nadere informatie

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen:

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: ZORG IS ELK KIND MEENEMEN IN ONZE ARK De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: De leerkrachten Dit is de juf/meester van uw kind. De klastitularis is het eerste

Nadere informatie

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer!

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! De zorg in de Parel bestaat uit verschillende mensen die elk hun

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE ZORGVISIE VK T KERSENPITJE Als school hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van ieder kind. Dit is de basis van onze zorgvisie. Wij willen dat al onze kleuters gelukkig

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR

COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR competentieontwikkeling Doelen Bouwstenen Zorgcontinuüm Handelingsgericht

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs 1. In de tweede en/of derde week van september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen:

Nadere informatie

Functiekaart. Functionele loopbaan: B4 B5

Functiekaart. Functionele loopbaan: B4 B5 Functie Graadnaam: Coördinator Functienaam: Coördinator Vrije Tijd Functionele loopbaan: B4 B5 Code: Cluster: Samenleving, Leven en Welzijn Afdeling: Vrije tijd, ontspanning en vrijwilligers Dienst: Subdienst:

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Stage eerste Leerjaar

Stage eerste Leerjaar Stage eerste Leerjaar De student loopt voor de eerste keer stage in een eerste leerjaar. Deze stage kadert binnen het thema het jonge kind waar onder meer de didactiek van het eerste leerjaar uitvoerig

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

10 oktober samen met MENTOREN

10 oktober samen met MENTOREN 10 oktober 2017 2 BaKO on the MOVE samen met MENTOREN Programma Deel 1 (klasgroepen) SAMEN taal geven aan de nieuwe opleidingsvisie De beheersingsniveaus Leren in de opleiding (inhouden van 2 BaKO) Deel

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Inhoudsopgave Deel A : Basis Ontwikkelingsperspectief: voor wie, wat, waarom, wanneer en hoe? Deel

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt, collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling Als coach kan je samen

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg?

Gewijzigde regelgeving. Greet Vanhove VVKBaO 13/12/12 1. Waarom een nieuw vademecum zorg? VADEMECUM ZORG 2012 Greet Vanhove VVKBaO Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO Waarom een nieuw vademecum zorg? Verander(en)de leerlingenpopulatie Gewijzigde maatschappelijke context Onderwijsvernieuwingen

Nadere informatie

Stageconcept en -planning

Stageconcept en -planning Stageconcept en -planning 2017-2018 Bachelor in het onderwijs: Secundair Onderwijs lichamelijke opvoeding Eerste jaar fase 1 - praktijk deel 1 Het vernieuwde stageconcept is gericht op werkplekleren, aangevuld

Nadere informatie