Onderzoeksproject: M-decreet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksproject: M-decreet"

Transcriptie

1 Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksvragen Welke wettelijke bepalingen omvat het M-decreet? Wat zijn de concrete praktijkgevolgen van het M-decreet in het regulier onderwijs? Wat zijn de moeilijkheden en de mogelijkheden verbonden aan het M-decreet? Competenties 2.1, 2.2, 4.2 en 5.1. Onderzoeksplan Informatiebronnen Keuzevak M-decreet (lesnotities). Bijscholing OVSG. Bevragen van mijn mentor, zorgcoördinator Kathleen. Vergadering zorgcel StaKaBra. Observatie van de werking in het 5 de leerjaar. * Aanvulling na snuffelstage: gesprekken met de gon-begeleidster, CLB-medewerkers, leerkrachten BuO over recente ontwikkelingen. Ondernomen acties i.f.v. de gewonnen informatie Verduidelijking over het M-decreet naar collega s toe. Werken met Y. uit het 5 de leerjaar (via het M-decreet naar het reguliere onderwijs gekomen dit jaar, werkt voor wiskunde met een IAC). Recente artikels en omzendbrief inzake M-decreet gelezen. Ingeschreven op de nieuwsbrief van klasse voor directie. Evaluatie Reflectie.

2 Beginsituatie / aanzet van dit onderzoeksproject Hoewel ik al zo lang ik me kan herinneren voorstander ben van gelijke (onderwijs)kansen en een individualiseerde onderwijsaanpak, heb ik me hier zelden bewust mee bezig gehouden. Ik heb doorheen mijn werkervaring wel altijd ingezet op onderwijs op maat, maar dit omdat ik het vanzelfsprekend vond. Door de komst van het M-decreet, moet iedere leerkracht hier bewust mee omgaan en dus ook ik. Ik zou zeggen dat ik, voor aanvang van dit project, op het niveau van integratie zit. Ik bekijk het nu ook vanuit een ander perspectief, namelijk dat van een zorgleerkracht / zorgcoördinator en niet vanuit de rol van klasleerkracht. Betrokken competenties en hun bereikte niveau Competentie 2.1 vertaler van het onderwijsaanbod; waarderen van diversiteit: o Ik erken het recht op individualisering van de onderwijsaanpak bij leer-, gedrags- en ontwikkelingsverschillen in een klasgroep. Expert o Ik werk aan gelijke onderwijskansen en redelijke aanpassingen, rekening houdend met internationale, wetgevende, ethische en sociaal-culturele kaders. Integratie o Ik begrijp ondersteuningsvragen als vragen naar doelgerichte differentiatie, opdat elke leerling volwaardig kan participeren / zich betrokken voelt. Expert Competentie 2.2 vertaler van het onderwijsaanbod; differentiëren; ik ken stimulerende, compenserende, remediërende en dispenserende maatregelen en een brede waaier van differentiatievormen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Integratie Competentie 4.2 coach van collega s; beleidsondersteuning m.b.t. onderwijsvernieuwing, projecten en schoolvisie; o Ik werk actief mee aan onderwijsvernieuwingen in de eigen school, met alle onderwijspartners. Integratie o Ik informeer mij over actuele thema s en vernieuwingen in onderwijs en aanverwante sectoren. Integratie o Ik formuleer een eigen mening over actuele thema s en vernieuwingen, deel deze met collega s en vertaal die naar de concrete onderwijspraktijk. Expert Competentie 5.1 levenslang leren; zich informeren en bijscholen; ik heb ruime interesse in onderwijs voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Expert

3 Onderzoeksplan: informatiebronnen Keuzevak M-decreet (cursus, lesnotities) Hiervoor verwijs ik graag naar de bijlage bij het keuzevak M-decreet op mijn website. Hier kan je mijn volledige lesnotities vinden. Bijscholing OVSG Hoewel het thema van deze bijscholing communicatie was, heeft men het eerste half uur gespendeerd aan het bespreken van het M-decreet. Dit kwam doordat het thema en bezorgdheden hierrond enorm leefde onder de aanwezige (zorg)leerkrachten. Wat ik hieruit vnl. heb meegenomen: OVSG heeft gekozen voor toekenning aan 1 school per scholengemeenschap. Dit is niet zo in de andere netten! Er is nog geen zicht op volgend jaar qua middelen en ondersteuning. Algemeen: kritiek op de uitwerking van de ondersteuning bij de invoering van het M- decreet en opvolging hiervan. Organisatorisch probleem: er zijn weinig BuO-scholen in het gemeentelijk onderwijs om met samen te werken. M-decreet: geen sprake meer van draagkracht van een school maar disproportioneel. Indien onredelijkheid (= ontbindende voorwaarden) wordt ingeroepen als school, heb je een verslag van het CLB nodig. Dit kan enkel opgemaakt worden mits toestemming van de ouders, m.a.w. onredelijkheid wordt bepaald door de ouders. Zorg-leerkrachten geven aan: kunnen middelen en uren voorzien worden op basis van het aantal individuele trajecten? Bevragen van mijn mentor, zorgcoördinator Kathleen Ik heb mijn mentor ook bevraagd inzake het M-decreet aangezien ik in mijn eerste stageweek reeds een leerling toegewezen kreeg die via het M-decreet op de school zat. Zij gaf echter aan dat het voor haar ook allemaal redelijk nieuw terrein is. Ze wist me te zeggen dat de leerling ingeschreven was onder ontbindende voorwaarden en dat dit inhoudt dat de school na een jaar de leerling toch kan weigeren, mits het voorleggen van de nodige bewijzen. Ze moest ook voor het eerst een IHP / IAC opstellen dus kon ze mij hier niet veel over vertellen. Gaandeweg heb ik deze wel ter inzage gekregen. Ze verwees me, voor de praktische uitwerking, naar een curriculumdifferentiatiekaft. Deze bleek heel nuttig om een aanbod op maat voor leerling Y. te maken. Maar inhoudelijke ben ik dus weinig te weten kunnen komen.

4 Vergadering zorgcel StaKaBra Tijdens een vergadering van de zorgcel, stond het thema waarborgregeling op het agenda. Dit zijn de notities die ik hierbij gemaakt heb: 1 school per scholengemeenschap, 100 min. ondersteuning. Toekomst: school BuO wordt expertisecentrum. Je wordt doorverwezen naar een specialist, bijv. ASS specialist. Hervorming zorgmodel: voor Pasen wordt de knoop doorgehakt inzake welke vorm / model het zal aannemen. Scholen zonder waarborgcoach kunnen terecht bij De Leerexpert. Je gaat naar de website, registreert je, stelt je vraag. Inschakelen stagiaires BaNaBa? Contact Leen Stoffels. Observatie van de werking in het 5 de leerjaar Ik ben in de klas van leerling Y. gaan observeren. Ik heb ook gedurende 2 maanden leerling Y. in de klas begeleid waardoor ik ook hier de klaswerking kan gade slaan. Doordat leerling Y. een aangepast lespakket voor wiskunde kreeg en verder eigenlijk heel goed kon volgen, verliep zijn traject erg vlot. Hij volgde alle lessen (op wiskunde na) mee en vereiste tijdens deze lessen niet meer of minder zorgen dan een doorsnee leerling. Tijdens wiskunde was dit een ander paar mouwen, hier kon hij echt niet volgen waardoor hij dus een aangepast lespakket kreeg. Ik stelde telkens de lespakketten per blok samen, net zoals zijn medeleerlingen lessen per blok hadden. Ik stemde de inhoud van deze pakketten ook volledig af op dat van zijn medeleerlingen. Wanneer zij een les over hoeken kregen, had ook Y. een les over hoeken. Zo kon hij de basisinstructie vaak gewoon mee volgen en vervolgens zelfstandig aan de slag gaan. Zijn werkbladen bevatten ook telkens meer uitleg over hoe je een oefening moest aanpakken zodat zelfstandig werken haalbaar was. Uiteraard liep het niet elke les van een leien dakje, soms kon de leerkracht de vragen van leerlingen niet bijhouden. Daarom werd ook meteen beslist dat ik leerling Y. extra zou begeleiden op dinsdagen en donderdagen, zowel in als uit de klas. Door op deze manier te werk gegaan, is er op korte tijd heel veel geremedieerd en bereikt. Hoewel elke leerling, leerkracht en zorgleerkracht anders is, lijkt dit met wel een haalbare methode om leerlingen te begeleiden die de overgang met het M-decreet maken. Tenminste, als je niet met een overvloed van deze leerlingen in je school zit want dan zal de zorgleerkracht al snel in tijdsnood zitten. De lespakketten die ik nu maak, nemen wekelijks ongeveer een uurtje in dankzij de curriculumdifferentiatiekaft. De komende jaren kan de leerkracht van het vijfde leerjaar hier ook altijd op terugvallen indien men weer met een leerling met een aangepast traject voor wiskunde zit. Het rendeert dus wel.

5 * Aanvulling na snuffelstages: gesprekken met gon-begeleidster, CLB-medewerkers, leerkrachten BuO, Gedurende de maand mei heb ik allerlei snuffelstages ondernomen, deze snuffelstages liepen dus gelijk met zeer recente ontwikkelingen in het M-decreet. De kernpunten die ik inzake de hervorming voor het komende schooljaar heb meegenomen, zijn: 1. Allereerst: niemand (CLB, gon, directie, leerkrachten, ) kan met zekerheid uitleggen hoe het M-decreet zal uitwerken in het komende schooljaar. Vele beslissingen zijn pas gedurende de maand mei en juni genomen. Velen wachten nog op officiële bevestigingen / beslissingen van bovenaf. 2. Tijdens mijn laatste gesprekken met een gon-leerkracht en een CLB-medewerker, wisten beiden niet of ze al dan niet nog eindverslagen moesten maken voor de leerlingen die zij begeleiden tegen het einde van dit schooljaar. Vroeger was dit alleszins zo, nu weet men het niet. Het blijft ook een vraag of er al dan niet een M- verslag in de plaats opgemaakt moet worden. 3. Leerlingen die meer nodig hebben dan basiszorg of verhoogde zorg, kunnen voortaan zorg krijgen in de klas via een regionaal ondersteuningsnetwerk. De huidige middelen van GON-, ION-, waarborg- en competentiebegeleiding komen daarin samen. De ondersteuningsnetwerken starten al op 1 september Niet enkel gon maar ook het CLB gaat hervormen. Het spreekt voor zich dat zulke gelijktijdige hervormingen automatisch problemen met zich zullen meebrengen. 5. Hervorming CLB: in expertiseteams gaan werken (een beetje zoals bij de gonhervorming). Het takenpakket van een CLB-medewerker omvat eigenlijk 7 grote taken of fasen. Nu wil men CLB-medewerkers aan 1 of 2 fasen toekennen i.p.v. elke CLBmedewerker alle fasen te laten doorlopen. Dit heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is de gespecialiseerde expertise die zo gevormd wordt, het grootste nadeel is dat een leerling, school én de CLB-medewerkers met meerdere CLBmedewerkers zal moeten samenwerken en communicatie cruciaal is. * Kanttekening: ieder CLB mag deze hervorming zelf vormgeven, het kan dus verschillen van CLB tot CLB qua uiteindelijke invulling. 6. Gon-leerkrachten zullen eigenlijk in de vorm van ondersteuningsteams werken. Deze ondersteuning zal meer leerkracht-gericht worden. De cijfers die me hierbij ter oren zijn gekomen: 1/3 leerlinggerichte ondersteuning en 2/3 coachen van leerkrachten.

6 7. In de omzendbrief van Onderwijs Vlaanderen wordt aangegeven dat de school, het CLB en de ouders samen bepalen of een leerling en zijn leraar meer ondersteuning nodig hebben en welke. Het medisch attest verliest aan belang. De begeleiding kan verschillende vormen aannemen: teamondersteuning voor leraren, een aantal uren hulp voor het kind zelf, aanmaak van specifiek lesmateriaal, ondersteuning van de ouders, MAAR in de praktijk heb ik het CLB duidelijk de boodschap aan scholen horen geven dat een medisch attest (diagnose) wél noodzakelijk is voor ondersteuning van leerling én leerkracht en dat het ondersteuningsteam officieel beslissingsrecht heeft inzake de invulling van deze ondersteuning. In de praktijk zou ondersteuning individueel of in groep dan helaas niet zozeer van de noden van het kind afhangen maar eerder van de beschikbare uren en organisatorische mogelijkheden (doordat er zo weinig leerlinggerichte ondersteuning beschikbaar is). 8. Binnen het buitengewoon onderwijs zijn er uitzonderingen in type 3 en 4: - Type 3: schoolondersteunend i.p.v. individuele ondersteuning. - Type 4: aanvraag voor individuele ondersteuning is hier wél mogelijk. 9. Normaal gezien moet je gon-begeleiding voor een leerling op het einde van het schooljaar aanvragen en in orde brengen op de leerling in kwestie het daarop volgende schooljaar vanaf september gon-begeleiding zou krijgen. a. Probleem 1: doordat scholen eind juni pas een samenwerkingsverband moeten afsluiten met een bepaald ondersteuningsteam, weet men dan pas welke ondersteuning er al dan niet zal plaatsvinden in het daarop volgende schooljaar. Een ander gevolg hiervan, is dat de aanvragen eigenlijk pas dan gericht opgesteld kunnen worden maar de deadline hiervoor al begin juli is. b. Probleem 2: om een aanvraag te doen, moet er ook een gemotiveerd verslag ingediend worden (opgemaakt door gon en CLB). Zo lang de gon-werking nog een vraagteken blijft, blijven ook deze verslagen een vraagteken. c. Oplossing: de overheid heeft een wijziging aangebracht voor de aanvraag van Gon voor het komende schooljaar. Gon-begeleiding zou namelijk uitzonderlijk ook tijdens het schooljaar aangevraagd mogen worden. 10. De netwerken moeten starten op 1 september Scholen zullen dus tegen eind juni 2017 afspraken moeten maken: met wie werken we samen? Om versnippering te voorkomen, te veel kleine samenwerkingsverbanden, moeten die netwerken zo veel mogelijk de netten overschrijden. Het gemeenschapsonderwijs, het provinciaal onderwijs en het onderwijs van de steden en gemeenten zijn alvast verplicht om samen te werken in 1 officieel ondersteuningsnetwerk per regio vanaf het schooljaar Ondersteuningsnetwerken kunnen ook met elkaar samenwerken. De samenstelling van een ondersteuningsnetwerk kan wijzigen. Die wijzigingen moeten

7 tegen 1 maart meegedeeld worden. Ze gaan dan in op 1 september van het volgende schooljaar. Elk regionaal netwerk zal vervolgens beslissen welke personeelsleden uit het buitengewoon onderwijs worden ingezet als ondersteuner. Ook de GON-, ION-, waarborg- en competentiebegeleiders komen samen in dat netwerk. De Vlaamse overheid zal in een overgangsperiode van 3 jaar met de sociale partners overleggen over een specifiek statuut voor de ondersteuners en een competentieprofiel. 11. Door de extra investering die de overheid de komende jaren zal maken, zullen er 300 extra leraren/personeelsleden voor de begeleiding instaan. Dat brengt het totaal van het aantal personeelsleden dat een ondersteunende rol opneemt in het gewoon onderwijs in het kader van het M-decreet op Voor die groep personeelsleden wordt een traject gestart om te komen tot een nieuw statuut /30 verdeling: de middelen worden verdeeld onder de netwerken op basis van het totaal aantal leerlingen van een school (70%) en op basis van het gemiddeld aantal GON-leerlingen van de 6 voorbije schooljaren (30%). Waarom 70 procent? Omdat niet langer enkel de geattesteerde nood, maar wel de zorgnood van leerlingen centraal staat. 13. Melden van de samenstelling van de ondersteuningsnetwerken voor het schooljaar : scholen die samen een ondersteuningsnetwerk willen vormen, moeten hiervoor een formulier indienen bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten. Het is de contactschool van dit ondersteuningsnetwerk die het papierwerk in orde moet brengen. Per ondersteuningsnetwerk wordt respectievelijk weergegeven welke scholen voor buitengewoon basisonderwijs, gewoon basisonderwijs, buitengewoon secundair onderwijs en/of gewoon secundair onderwijs (en centra voor DBSO) hier deel van uitmaken. De contactschool bezorgt dit formulier indien mogelijk tegen 15 juni en uiterlijk op 30 juni 2017 aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten via volgend adres ondersteuningsnetwerken.agodi@vlaanderen.be. 14. Melden van de samenwerkingsverbanden tussen scholen en ondersteuningsnetwerken: elke individuele school voor gewoon en buitengewoon onderwijs (en centrum DBSO) vult een formulier in waarmee het meldt: a. Met welke scholen ze op dit moment (in het schooljaar ) samenwerkt in het kader van de waarborgregeling in functie van de ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. b. Bij welk ondersteuningsnetwerk ze voor het schooljaar aansluit. Ze vermeldt hiervoor de naam en de contactschool van het ondersteuningsnetwerk. Elke school bezorgt dit formulier indien mogelijk tegen 15 juni en uiterlijk op 30 juni 2017 aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten via volgend adres ondersteuningsnetwerken.agodi@vlaanderen.be

8 Onderzoeksplan: acties Verduidelijking over het M-decreet naar collega s toe Door in gesprek te gaan met de 2 zorgcoördinatoren van mijn stageschool en het woord te nemen op de vergadering van de zorgcel, heb ik het M-decreet aan hen verduidelijkt. Het ging hierbij voornamelijk over de waarborgregeling, men wist niet hoe dit geregeld is en in zijn werk gaat. Werken met Y. uit het 5 de leerjaar Leerling Y. is een jongen die dit schooljaar via het M-decreet van het buitengewoon onderwijs naar het regulier onderwijs is gekomen. Hij zit in het 5 de leerjaar en kreeg al snel een IAC voor wiskunde. Vanaf mijn eerste stageweek, werd zijn trajectbegeleiding grotendeels bij mij gelegd. Het ging hier vnl. om praktische uitwerkingen. Je kan de meeste hiervan trouwens terugvinden op mijn website onder de titel Bijlagen uitwerking IAC leerling Y.. Oplijsten van de wiskunde eindtermen in werkbare termen om Y. systematisch te kunnen opvolgen t.e.m. het 6 de leerjaar. Uitwerken van aangepaste lespaketten voor wiskunde (curriculumdifferentiatie) die gelijk lopen met de lesonderwerpen van zijn klasgenoten om participatie te bevorderen. 3 uur begeleiding per week (2 uren in de klas, 1 uur individueel). Analyseren van zijn werkpunten en deze gericht remediëren. Ook het materiaal voor deze remediëring voorzien. Rekenstrategie- en rekenbegrip-hulpkaarten aanmaken ter ondersteuning van Y. en ten voordele van zijn zelfstandigheid in de klas. Deze vormden tevens een apart onderzoeksproject (zie onderzoeksproject hulpkaarten voor de kaarten zelf). Aangepaste synthesetoetsen maken. Aangepast rapport maken. MDO s bijwonen en hier ook het woord nemen om het traject en de evolutie naar de ouders toe te verduidelijken. Als u nog een uitgebreider inzicht wil inzake de begeleiding van leerling Y. en het effect hiervan op mijn persoonlijke leren, verwijs ik graag naar volgend onderdeel van mijn portfoliowebsite: Keuzevakken Het M-decreet: het basisaanbod Persoonlijke verwerkingen Begeleiding van het IAC traject van leerling Y. die met het M-decreet vanuit type 9 naar het reguliere onderwijs is gekomen.

9 Recente artikels en omzendbrief inzake M-decreet gelezen Aangezien er recent vele ontwikkelingen omtrent het M-decreet gebeurd zijn, blijf ik mij hierover informeren. Door de gesprekken die ik met gon, CLB, heb gevoerd, ben ik op zoek gegaan naar meer informatie. Zo heb ik enkele recente, verduidelijkende artikels omtrent het M-decreet gevonden en verwerkt. Zie bijlage voor deze artikels. Ingeschreven op de nieuwsbrief van klasse voor directie Ik heb me ook ingeschreven voor de klasse-nieuwsbrief voor directieleden. Dit was een tip die ik van mijn vader kreeg, nadat ik een document op de keukentafel zag met allerlei nieuwe ontwikkelingen inzake het M-decreet. Via de klasse-nieuwsbrief krijg je zeer up-to-date informatie omtrent onderwijsontwikkelingen, informatie die ik via andere onderwijsnieuwsbrieven niet verkreeg. Ik ben namelijk bij heel wat onderwijs-gebonden nieuwsbrieven ingeschreven (bijv. onderwijsbeleid Antwerpen, Klas op stap, Venca, ). Ik vind het interessant en nuttig om op de hoogte te blijven van de nieuwste onderwijsontwikkelingen.

10 Evaluatie: reflectie Doordat ik voor aanvang van deze opleiding in een international school werkte, had ik eigenlijk bitter weinig mee inzake het M-decreet, vandaar dit onderzoeksproject. Wat me echter ten zeerste verbaasde, is dat het huidige onderwijspersoneel hier zelf evenmin veel van af weet! Men weet wel wat het M-decreet ongeveer inhoud, maar men heeft geen kennis van de exacte wetgeving en hulpmiddelen. Vaak beperkt de inhoudelijke kennis van het M- decreet zich dan ook nog tot het M-decreet zorgt ervoor dat kinderen uit het buitengewoon onderwijs naar het regulier onderwijs komen, wat nogal kort door de bocht genomen is Mijn vooropgestelde onderzoeksvragen zijn voornamelijk beantwoord dankzij het keuzevak over het M-decreet. De dag na het volgen van dit keuzevak, vertelde ik dan ook enthousiast over de nieuw verworven informatie tegen mijn mentor en zorgcoördinator van het lager onderwijs. Toen bleek dat sommige informatie ook voor haar nieuw bleek te zijn. Niet veel later bleek ook de zorgleerkracht van het kleuteronderwijs met praktische vragen te zitten, stond de vraag wat is het M-decreet? op het agenda van de daaropvolgende vergadering van de zorgel én kwamen vragen over de waarborgregeling naar boven tijdens een bijscholing georganiseerd door het OVSG (hoewel dit niet het beoogde thema was). Met andere woorden: nu puntje bij paaltje is gekomen, zit veel onderwijspersoneel met vragen over het M-decreet. Ik was dus niet de enige die schromelijk moest toegeven dat ik er aanvankelijk niet veel van af wist, maar door het volgen van het keuzevak over het M-decreet en praktijkervaring met leerling Y. was ik plots wél de professional van dienst inzake M-decreet. Door het intensief te werk gaan met het traject van leerling Y. ben ik ook vele praktijkervaring in verband met het M-decreet rijker. Ik heb nu een goed idee van alle deeltaken die bij de overgang van een leerling van het BuO naar het reguliere onderwijs én dit met een IAC, bij de zorgleerkracht komen te liggen. Ik durf ook zeggen dat ik het uitwerken van een IAC onder de knie heb en in de toekomst makkelijk opnieuw zal kunnen doen. Er zijn nog veel vraagtekens bij het M-decreet en de recente ontwikkelingen hieromtrent, dit bij leerkrachten, directie, CLB, gon, en gezien de hectische en onduidelijke regeling vermoed ik ook bij het departement onderwijs zelf. Mijn bedenkingen bij het M-decreet Hoewel ik achter het concept van het M-decreet sta, is er duidelijk nog werk aan de winkel. Voorlopig zijn er te weinig middelen voorzien om het écht te doen slagen. Zo gaf mijn mentor bijvoorbeeld aan dat het IAC van leerling Y. een succesverhaal is dankzij mijn toevallige aanwezigheid. Ik heb de praktische uitwerking van zijn IAC en de begeleiding van Y. op mij genomen, wat toch vele uren opslorpt, uren die anders onmogelijk ingevuld konden worden.

11 Bovendien weet het onderwijspersoneel blijkbaar nog te weinig over het M-decreet, de nodige informatie wordt dus blijkbaar slecht doorgespeeld. Klasleerkrachten zij er tevens niet goed op voorbereid en weten vaak niet waar te beginnen. Er wordt meer gerekend op binnenklasdifferentiatie, een uitdaging voor de klasleerkracht. Ze kijken vervolgens naar de zorgleerkracht voor hulp, die dan zelf tot over de oren in het (papier)werk zit. Nog een pijnpunt: hoewel er definities zijn voor wat redelijke aanpassingen zijn die een school kan ondernemen, is elke school / leerkracht / beschikking over middelen / anders. De ene school / leerkracht kan een kind wél mee krijgen door het systeem en het andere niet. Zo kan het zijn dat een kind continu tussen scholen wisselt, in de hoop een school te vinden die wel in alle nodige aanpassingen kan voorzien. Een ander gebrek is dat het regulier onderwijs en het buitengewoon onderwijs nog niet complementair zijn. Dit is uiteraard wel het einddoel dat men voor ogen houdt, maar daar zijn we duidelijk nog niet. Het M-decreet geeft echter wel mogelijkheden tot het vormen van een echt zorgcontinuüm. Nu zijn er uiteraard ook wel hulpbronnen voorzien, al zijn deze bijzonder mager. 1. Men krijgt per scholengemeenschap 100min. / week hulp van een waarborgcoach. Dit is een leerkracht uit het buitengewoon onderwijs dat ondersteuning biedt aan de school / klasleerkracht. Maar ook hier zijn er hiaten. Een vanzelfsprekend probleem is de beperkte hulp. In het gemeentelijke onderwijs, heeft men ervoor gekozen om deze toe te kennen aan de meest hulpbehoevende school binnen hun scholengemeenschap. De andere scholen die dus even goed met leerlingen vanuit het BuO zitten, krijgen geen hulp. In het katholiek onderwijs, wordt de hulp binnen de scholengemeenschap verspreid maar laat ons eerlijk zijn: 100 minuten verdelen over verschillende scholen, het heeft niet veel zin. Een ander hiaat, is dat het gemeentelijk onderwijs zeer weinig scholen buitengewoon onderwijs heeft. Bijgevolg heeft men onvoldoende waarborgcoaches ter beschikking. Een ander probleem waar men op botst, is dat de aangewezen waarborgcoach soms even min weet wat te doen doordat de betreffende leerling met aan stoornis zit dat buiten hun eigen expertise ligt. Een waarborgcoach kan bijv. jaren in het type 3 onderwijs gewerkt hebben en nu een begeleidingsvraag krijgen over een leerling met ASS. Iets waar deze persoon misschien nooit of zelden mee in aanraking is gekomen. 2. Nog een hulpbron vanuit het stedelijk onderwijs, is De Leerexpert. Elke school zonder waarborgcoach mag bij hen ten rade gaan, helaas beperkt dit zich ook tot verkeer. 3. Een laatste hulpbron die ik even wil aanhalen, is dat leerlingen die voorheen in het regulier onderwijs geen of slechts 1 jaar Gon-begeleiding gehad hebben, een Gonbegeleider toegewezen om de overgang bij te staan. Dit is echter niet zo voor elk type uit het buitengewoon onderwijs. Gon-begeleiding beperkt zich ook tot maximum 2 uur begeleiding per week.

12 4. En dan zijn er nog de recente ontwikkelingen: de hervorming van de gon en het CLB. Vooral het papierwerk geraakte hierdoor in de knoop en er zijn nog meer vraagtekens naar de leerling- en leerkrachtgerichte ondersteuning naar volgend jaar toe. Ook hierbij merk ik dat vrijwel niemand hiervan écht op de hoogte is. De communicatie vanuit het departement onderwijs loopt duidelijk spaak en ik heb enorm het gevoel dat dit decreet in sneltreintempo erdoor wordt gejaagd met alle gevolgen vandien Kortom, er is nog een lange weg te gaan

Onderzoeksproject: M-decreet

Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksvragen Welke wettelijke bepalingen omvat het M-decreet? Wat zijn de concrete praktijkgevolgen van het M-decreet in het regulier onderwijs? Wat zijn de moeilijkheden

Nadere informatie

Welkom op campus Kasterlinden

Welkom op campus Kasterlinden www.kasterlinden.be Welkom op campus Kasterlinden Buitengewoon basisonderwijs (kleuter en lager) Buitengewoon secundair onderwijs (OV1-OV2 OV3) Internaat voor eigen scholen GON Inrichtende macht: Vlaamse

Nadere informatie

Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix

Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix Onderzoeksvragen Hoe maak ik de competentiematrix overzichtelijker, duidelijker en werkbaarder? Welke competenties kan je clusteren? Zijn er competenties

Nadere informatie

M-decreet en Basisaanbod. Bert Smet

M-decreet en Basisaanbod. Bert Smet M-decreet en Basisaanbod Bert Smet 1. WAT IS HET M-DECREET? M-decreet = maatregelen decreet. Dit moet het inclusief onderwijs aansturen. Het M-decreet heeft ervoor gezorgd dat leerlingen zo lang mogelijk

Nadere informatie

Onderzoeksvraag co-teaching

Onderzoeksvraag co-teaching Onderzoeksvraag co-teaching Onderzoeksvragen Wat is co-teaching? Welke varianten van co-teaching bestaan er? Welke voordelen biedt het? Wat zijn de valkuilen? Hoe zet je coteaching zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Deelactiviteiten gekoppeld aan hun voornaamste kerncompetenties.

Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Deelactiviteiten gekoppeld aan hun voornaamste kerncompetenties. Competentie groeiverslag 1 Charlotte Vanpoucke Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Eindtermen wiskunde gefilterd, verduidelijkt en uitgetypt. C.1.2 Verzamelen van gegevens: beginsituatie, LVS

Nadere informatie

Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats

Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats Onderzoeksvragen Wat maakt een speelplaats auti-vriendelijk? Welke noden hebben leerlingen met autisme wanneer het aankomt op sociale contacten en spelen?

Nadere informatie

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO 1. Evaluatie terugkeer binnen BuBaO 1.1. Situering In een ideale wereld zijn alle CLB-teams geprofessionaliseerd in het lopen van goede HGD-trajecten

Nadere informatie

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VAN HET KABINET ONDERWIJS JUNI 2017 Een nieuw ondersteuningsmodel voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften in basis- en secundair onderwijs, en voor studenten met een functiebeperking

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel

Het ondersteuningsmodel 1 Het ondersteuningsmodel 1. Het budget De vroegere GON/ION-begeleiding verdwijnt. De middelen hiervoor worden samen met de waarborgregeling en een extra 15,2 miljoen euro gebruikt voor het nieuwe ondersteuningsmodel.

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen Expertmeeting Nederland- Vlaanderen M-decreet of Passend onderwijs: wat kunnen we leren van elkaar? 29 maart 2017 - Arendonk M-decreet (2014): De M van Maatregelen! Maar ook M van mogelijkheden? Krachtlijnen

Nadere informatie

Nota Invoering ondersteuningsmodel

Nota Invoering ondersteuningsmodel Nota Invoering ondersteuningsmodel Vooraf: - Het ondersteuningsmodel is een stap in het versterken van gewone scholen zodat minder kinderen in het buitengewoon onderwijs instromen. De gespecialiseerde

Nadere informatie

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord!

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Het stappenplan/stroomschema zorg volgt het zorgcontinuüm met aandacht voor de rol van: kinderen en jongeren, ouders, scholen gewoon en buitengewoon

Nadere informatie

Vragenlijst over de opstart van het ondersteuningsmodel

Vragenlijst over de opstart van het ondersteuningsmodel Vragenlijst over de opstart van het ondersteuningsmodel Stuurgroep Ondersteuningsmodel Oktober 2017 Toelichting: Deze vragenlijst wordt gehanteerd door de partners van de Stuurgroep Ondersteuningsmodel

Nadere informatie

8 Interview. op school

8 Interview. op school 8 Interview op school ZorgAls ouder probeer je je kind met ADHD de beste zorgen te bieden die het nodig heeft: een combinatie van begrip, ondersteuning en troost. Een groot deel van de zorg moet je uitbesteden,

Nadere informatie

Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018

Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018 Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018 Welkom Vandaag op het menu voor u! Terugblik op de start Onze opdracht Voor wie zijn wij er? Wie zijn wij? Waar staan we voor? Werkwijze Getuigenis Een droom voor

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-08 30 mei 2017 30-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken WAARBORGPROJECT Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken MIJN ERVARING Ik werk 7 jaar in BuO: Klasleerkracht Auti-werking Speelleerklas Basisaanbod Ambulante leerkracht

Nadere informatie

M decreet. Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be

M decreet. Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be M decreet Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be Schooljaar 2015 2016 Els Stroobant zorgcoördinator gbs De Windwijzer Laarne - Kalken Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen

Nadere informatie

VR DOC.0450/5BIS

VR DOC.0450/5BIS VR 2018 0405 DOC.0450/5BIS Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. Wijzigingen van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

HOOFDSTUK 4. Wijzigingen van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van 27 maart 1991 betreffende

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Overzicht. Redelijke aanpassingen. GON als evenwicht tussen redelijke aanpassingen en draagkracht

Overzicht. Redelijke aanpassingen. GON als evenwicht tussen redelijke aanpassingen en draagkracht GON als evenwicht tussen redelijke aanpassingen en draagkracht Overzicht Redelijke aanpassingen SOB DICORDO Zorgcontinuüm Veranderingen GON Sint-Lodewijk Type 4 Redelijke aanpassingen Als aanpassing wordt

Nadere informatie

ZORGGIDS. Zorg in onze school

ZORGGIDS. Zorg in onze school ZORGGIDS 1. VISIE Welke ideeën zijn de basis voor ons zorgbeleid? Welbevinden en betrokkenheid Welbevinden gaat over zich goed voelen. Betrokkenheid gaat over meedoen en geïnteresseerd zijn. Het welbevinden

Nadere informatie

Veel gestelde vragen OKOplus

Veel gestelde vragen OKOplus Veel gestelde vragen OKOplus Inzet van de ondersteuning 1. Vraag: Kan deze ondersteuning breder ingezet worden in bijvoorbeeld alle klassen zoals dat bij de projecten van de waarborgregeling het geval

Nadere informatie

2. Ondersteuning door verschillende brillen Visie van het ondersteuningsmodel Concrete casussen

2. Ondersteuning door verschillende brillen Visie van het ondersteuningsmodel Concrete casussen 21 juni 2018 1. Eén jaar Ondersteuningsnetwerk Kempen, een terugblik Partners van het ondersteuningsnetwerk Ondersteuningsnetwerk Kempen in cijfers Evaluatie door de scholen 2. Ondersteuning door verschillende

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs 12 juni 2017 Uitgangspunten ondersteuningsnetwerken ondersteuningsmodel komt in de plaats van: GON(-bevriezing)

Nadere informatie

LEERLINGEN BEGELEIDING

LEERLINGEN BEGELEIDING LEERLINGEN BEGELEIDING in GBS de weide wereld Leerlingenbegeleiding GBS de weide wereld 1 Inhoudstabel Onze visie op leerlingbegeleiding 1.1 Doel 1.2 Een beleid op leerlingbegeleiding op school 1.3 Leerlingbegeleiding:

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld.

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Zorgbeleid 1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Iedereen is uniek en mag een eigen aanpak vereisen voor de verschillende ontwikkelingsdomeinen. Met ons zorgbeleid pogen we om elk kind datgene te geven

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/66 van 29 augustus 2018

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/66 van 29 augustus 2018 Commissie inzake Leerlingenrechten Beslissing Nr. 2018/66 van 29 augustus 2018 Inzake optredend als wettige vertegenwoordiger van , wonende Verzoekende partij, Tegen ,

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

M-decreet. Het M-decreet, leerkrachten en scholen

M-decreet. Het M-decreet, leerkrachten en scholen M-decreet Het M-decreet, leerkrachten en scholen M-decreet Het M-decreet, leerkrachten en scholen Wat verandert er voor leerkrachten? Wat verandert er voor scholen (gewoon en buitengewoon)? Wat verandert

Nadere informatie

Onderzoeksproject: collega s coachen

Onderzoeksproject: collega s coachen Onderzoeksproject: collega s coachen Onderzoeksvragen Hoe begeleid/coach ik leerkrachten die hulp vragen bij het omgaan met kinderen met ASS? Hoe zorg ik ervoor dat collega's me aanspreken voor coaching?

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014 Klaar voor redelijke? 2. Je kan het begrip redelijke situeren 3. Je kent de zeven criteria van redelijke Meirsschaut Mieke Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs, zorgverbreding

Nadere informatie

Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie

Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie Het Project 2 Prodia doelstellingen Ontwikkeling van diagnostische protocollen - meer gestandaardiseerd en gelijklopend - wetenschappelijk onderbouwd

Nadere informatie

M-decreet 05 mei 2015 Maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

M-decreet 05 mei 2015 Maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften M-decreet 05 mei 2015 Maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Waarover gaat het M-decreet Over kinderen en jongeren die hun leraren uitdagen op hun Meesterschap Geen miskenning van

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool.

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool. Stageperiode 1B Situering Stageperiode 1B valt in het 2 de semester. De studenten lopen deze stage per twee in één stageklas. De duo s lopen per semester stage in een ander leerjaar. De studenten lopen

Nadere informatie

CLB themanieuwsbrief Ondersteuningsnetwerken Schooljaar , nieuwsbrief nr mei 2017

CLB themanieuwsbrief Ondersteuningsnetwerken Schooljaar , nieuwsbrief nr mei 2017 CLB themanieuwsbrief Ondersteuningsnetwerken Schooljaar 2016-2017, nieuwsbrief nr. 5 31 mei 2017 Geachte directeur, Uitzonderlijke situaties vragen uitzonderlijke maatregelen. In deze themanieuwsbrief

Nadere informatie

Ondersteuningsmodel. Toelichting Ronde van Vlaanderen

Ondersteuningsmodel. Toelichting Ronde van Vlaanderen Ondersteuningsmodel Toelichting Ronde van Vlaanderen Inleiding In overleg van voorstel tot onderhandeld politiek akkoord Ondersteuningsnetwerken: principes Verdere traject Effecten op personeel In overleg

Nadere informatie

M-decreet. Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. 16 mei 2018

M-decreet. Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. 16 mei 2018 M-decreet Decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften 16 mei 2018 Gebruikte afkortingen GOK : Gelijke Onderwijs Kansen GON: Geïntegreerd onderwijs IAC : Individueel

Nadere informatie

M-decreet. Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB

M-decreet. Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB M-decreet Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB M-decreet Wat verandert er voor leerkrachten? Wat verandert er voor scholen (gewoon en buitengewoon)? WatverandertervoorCLB s? En wat betekent dit

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Werking van het ondersteuningsnetwerk OKOplus - krijtlijnennota

Werking van het ondersteuningsnetwerk OKOplus - krijtlijnennota Werking van het ondersteuningsnetwerk OKOplus - krijtlijnennota 2018-2019 - I. Situering Met het onderwijsdecreet XXVII van 7 juni 2017 werd een ondersteuningsmodel ingevoerd ter vervanging van de vroegere

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

Welke ondersteuning bieden de Sint-Gerardusscholen?

Welke ondersteuning bieden de Sint-Gerardusscholen? GON Wat is GON? Geïntegreerd Onderwijs (GON) is een samenwerkingsverband tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Het is bedoeld om kinderen en jongeren met een beperking lessen en activiteiten te laten

Nadere informatie

COZOCO 19 maart 2014. M-decreet. Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014

COZOCO 19 maart 2014. M-decreet. Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014 COZOCO 19 maart 2014 M-decreet Goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 12 maart 2014 Situering 2005: lancering van het leerzorgkader 2009-2014 geleidelijke invoering van het decreet op leerzorg -geen

Nadere informatie

M- decreet: van [M]aatregelen naar [M]ogelijkheden

M- decreet: van [M]aatregelen naar [M]ogelijkheden M- decreet: van [M]aatregelen naar [M]ogelijkheden Maatregelen M-decreet 1. 2. 3. 4. 5. Aanscherpen opdracht gewoon onderwijs Structuur buitengewoon onderwijs Toelatingsvoorwaarden BuO en GON Recht op

Nadere informatie

ZORGBELEIDSPLAN GELIJKE ONDERWIJSKANSENBELEIDSPLAN

ZORGBELEIDSPLAN GELIJKE ONDERWIJSKANSENBELEIDSPLAN ZORGBELEIDSPLAN GELIJKE ONDERWIJSKANSENBELEIDSPLAN WAT VERSTAAN WIJ ONDER ZORG? ( zie pedagogisch project) Vanuit ons pedagogisch project bouwen wij ons zorgbeleid uit omdat ieder kind recht heeft op een

Nadere informatie

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen floor.tempelaere@katholiekonderwijs.vlaanderen Als een

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Het Project. Congres Netwerk Leerproblemen Vlaanderen - 7 feb work. Prodia doelstellingen. Algemeen Diagnostisch Protocol = Rode Draad

Het Project. Congres Netwerk Leerproblemen Vlaanderen - 7 feb work. Prodia doelstellingen. Algemeen Diagnostisch Protocol = Rode Draad Prodia @ work Het Project 2 Prodia doelstellingen Ontwikkeling van diagnostische protocollen - meer gestandaardiseerd en gelijklopend - wetenschappelijk onderbouwd - gedragen door onderwijs, CLB, overheid

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen stuk ingediend op 2290 (2013-2014) Nr. 2 30 januari 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Amendementen Stukken in het dossier: 2290

Nadere informatie

M-decreet. Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB

M-decreet. Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB M-decreet Het M-decreet: leerkrachten, scholen en CLB Citaat De school is bedacht om kinderen de kans te geven, later als ze in het ware leven staan, makkelijker hindernissen te nemen. Ze is in al te veel

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Infosessie Scholen 2015

Infosessie Scholen 2015 Infosessie Scholen 2015 Rol Coach en het M-decreet Wat verandert er? De rollen van de CLB-medewerker 2 De rol coach 2 Resultaatsgebieden : 1. Coachen van leerkrachten 2. Schoolondersteuning 3 De rol coach

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs!

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! OF DECREET Typologie: vroeger nu Type voor kinderen Type voor kinderen 1 met een licht mentale beperking 2 met een matig of ernstig mentale beperking 3 met ernstige

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen. voorgesteld na indiening van het verslag

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen. voorgesteld na indiening van het verslag stuk ingediend op 2290 (2013-2014) Nr. 6 12 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Amendementen voorgesteld Stukken in het

Nadere informatie

Het traject start zoals een normaal traject met onthaal, vraagverheldering,

Het traject start zoals een normaal traject met onthaal, vraagverheldering, CLB-ACTIVITEITEN IFV VERSLAG/GEMOTIVEERD VERSLAG 1. Traject ifv (voorlopig) verslag/gemotiveerd verslag Het traject start zoals een normaal traject met onthaal, vraagverheldering, Onthaal Variërend volgens

Nadere informatie

Nieuwe werkwijze voor ondersteuning (schooljaar 19-20)

Nieuwe werkwijze voor ondersteuning (schooljaar 19-20) Nieuwe werkwijze voor ondersteuning (schooljaar 19-20) Sinds het schooljaar 2017-2018 is er een nieuw ondersteuningsmodel voor de begeleiding van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften ofwel kinderen

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/89 van 17 december 2018

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/89 van 17 december 2018 Commissie inzake Leerlingenrechten Beslissing Nr. 2018/89 van 17 december 2018 Inzake optredend als wettige vertegenwoordiger van , wonende Verzoekende partij, Tegen ,

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project.

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. Zorgvisie Wat verstaan wij onder zorg? Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. We willen onze visie op zorg zo breed mogelijk houden zodanig dat elk kind zich kan

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Lagere School te Paal

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Lagere School te Paal Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, het decreet van 27 maart 1991 betreffende

Nadere informatie

Kansrijk Onderwijs Workshop Ondersteuningsnetwerken 29 mei 2018 Lode De Geyter en Dirk Uten

Kansrijk Onderwijs Workshop Ondersteuningsnetwerken 29 mei 2018 Lode De Geyter en Dirk Uten Kansrijk Onderwijs Workshop Ondersteuningsnetwerken 29 mei 2018 Lode De Geyter en Dirk Uten Inclusief onderwijs M-decreet Van GON en ION naar ondersteuningsnetwerken Kansen tot krachtige samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

M&E M-decreet Aanpak en stand van zaken 10 oktober 2018

M&E M-decreet Aanpak en stand van zaken 10 oktober 2018 M&E M-decreet Aanpak en stand van zaken 10 oktober 2018 Overzicht M&E M-decreet: een complexe en omvangrijke oefening, geleid door de operationele doelstellingen van het M-decreet Monitoring (op basis

Nadere informatie

Redelijke aanpassingen ook onder jouw vleugels

Redelijke aanpassingen ook onder jouw vleugels Redelijke aanpassingen ook onder jouw vleugels Greet Vanhove Dienst Lerenden 1. Het M-decreet in vogelvlucht 2. Gezocht: een nest voor Zeno? 3. Verkenningsvlucht 4. De vleugels uit de mouwen 2 Doelstellingen

Nadere informatie

Overzicht van de trajecten

Overzicht van de trajecten Pedagogische Begeleiding Regio Antwerpen Noorderlaan 108 2030 Antwerpen 03 543 97 05 www.dsko.be www.katholiekonderwijs.vlaanderen Trajecten pedagogische begeleiding BaO en BuBaO 2018-2019 Voor het schooljaar

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel

Het ondersteuningsmodel 1 Het ondersteuningsmodel Wat houdt het in momenteel? 1. Verdeling van de middelen: De vroegere GON/ION-begeleiding verdwijnt. De middelen hiervoor worden samen met de waarborgregeling (en de middelen

Nadere informatie

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 Email: zorgco@sportbasisschool.be Sticordimaatregelen Doel van de invoering van sticordimaatregelen Het team een leidraad bezorgen met verschillende toepasbare

Nadere informatie

Op Stapel juli Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juli Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2016-12 7 juli 2016 07-07-2016 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Instroombeleid banaba s lerarenopleiding BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Projectgroep Aanleiding Voortgezette opleiding banaba Toelatingsvoorwaarden zijn veranderd: Instroom

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

Visietekst en stappenplan M decreet VCLB De Wissel-Antwerpen

Visietekst en stappenplan M decreet VCLB De Wissel-Antwerpen VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.vclbdewisselantwerpen.be Campus Centrum Hallershofstraat 7 2100 Deurne Tel. (03) 285 34 50 Fax (03) 285 34 51 Campus Noord Markt 3 2180

Nadere informatie

Vrij CLB Waas & Dender NIEUWE ARBEIDSORGANISATIE

Vrij CLB Waas & Dender NIEUWE ARBEIDSORGANISATIE Vrij CLB Waas & Dender NIEUWE ARBEIDSORGANISATIE Visie VCLB Waas en Dender Als VCLB Waas en Dender willen we het verschil maken voor alle kinderen en jongeren in hun ontwikkeling, met speciale aandacht

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

Verder studeren met een functiebeperking

Verder studeren met een functiebeperking Verder studeren met een functiebeperking Visie en uitdagingen Valérie Van Hees Coördinator SIHO Studienamiddag Vlor 06.09.2018 Inhoud presentatie Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs Regeling Inclusief

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt)

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Regelgeving OKAN secundair onderwijs Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Overzicht Inschrijvingsrecht in een notedop Wat is O(K)AN? Algemeen Deeltijds gewoon secundair onderwijs Voltijds

Nadere informatie

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018 De Kleuterark Maldegem 1 juni 2018 2 VOORAF: VOOR EEN GOED BEGRIP (een voorbeeld, niet van jullie school) GRAFISCHE VOORSTELLING Rood = beneden de verwachting Er is werk aan de winkel. Oranje = benadert

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijsinstellingen --- dossiernummer:. 1802442 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan de gemeenschappelijke tekst van het schoolreglement van

Nadere informatie

Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet

Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet Bevraging VCOV Ouders over het M-decreet Sinds 1 september 2015 is het M-decreet in voege (M staat voor maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften). Het M-decreet wil meer kinderen met

Nadere informatie

betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs

betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs ingediend op 1015 (2016-2017) Nr. 1 12 december 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Caroline Gennez, Steve Vandenberghe en Katia Segers betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Beste ouders, De zorgwerking op onze school bestaat al heel wat jaren en is voortdurend in beweging. Enerzijds omdat de wetgeving i.v.m. zorg verandert, anderzijds omdat leerlingzorg

Nadere informatie

Zorgvisie-Zorgbeleid

Zorgvisie-Zorgbeleid L.S. De Robbert Zorgvisie Zorgvisie-Zorgbeleid De basis van onze zorgvisie ligt in onze opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dit is één van de pijlers van het Opvoedingsconcept

Nadere informatie