Het zorgbeleid in het Pierenbos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het zorgbeleid in het Pierenbos"

Transcriptie

1 Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten er kunnen worden uitgestippeld. Indien de stap naar de klasleerkracht om welke reden dan ook - moeilijk is, dan kan je steeds terecht bij de zorgcoördinator. Ik ben in onze school aanwezig elke donderdag en vrijdag en woensdag om de veertien dagen. Je kunt ook steeds telefonisch een afspraak maken. Hoe zien wij de ondersteuning? Elke klas heeft een klasleerkracht en wordt daarbij ondersteund door 1 of meerdere ondersteuners. Het aantal uren ondersteuning hangt af van de grootte van de klas. Het is de bedoeling dat de klassen die gebruik kunnen maken van de ondersteunigsuren, allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, nl. : differentiatie en zorg aanbieden op maat van de kinderen. Tijdens de ondersteuningsuren moet er ruimte zijn om kinderen bij te staan daar waar ze moeilijkheden ondervinden door, hetzij de leerstof nog een keertje extra uit te leggen, hetzij door gebruik te maken van andere en/of meerdere materialen, hetzij oefeningen aan te bieden op maat van de kinderen. Dit laatste betekent dat we ook kinderen die meer uitdaging nodig hebben, niet op hun honger kunnen laten zitten. Ook voor hen moeten er uitdagende opdrachten aangeboden worden. Zorg in het 1 e leerjaar De klas werkt steeds als 1 groep, maar tijdens de ondersteuning wordt de klas gesplitst, de sterke of zwakke kinderen worden apart genomen in een klein groepje of de zorgleerkacht komt gewoon mee in de klas begeleiden. Op deze manier worden de zorgkinderen op de voet gevolgd en begeleid. Er kunnen ook projectjes uitgewerkt worden voor sterke, hoogbegaafde kinderen, die hierbij dan ook begeleid worden door de ondersteuner. Zo wordt de grote groep op regelmatige tijdstippen door 2 leerkachten ondersteund, zodat differentiatie en remediëring gemakkelijker wordt. 1 e lj. Klasleerkracht (juf Mayse) Ondersteuner (juf Krista) ma, di, woe, do en vrij telkens in de vm.

2 Zorg in het 2 e - 3 e - 4 e - 5 e en 6 e lj. De klas wordt voor bepaalde vakken gesplitst (homogene groepen). - Ofwel neemt zowel de klasleerkracht als de ondersteuner een vak voor zijn rekening. Er wordt dan binnen de gesplitste (kleine) groep gedifferentieerd. Bijv. de klasleerkacht geeft wiskunde en kan de zwakke kinderen of sterke kinderen beter begeleiden, omdat de klasgroep kleiner is. Er kan binnen dit groepje gedifferentieerd gewerkt worden. De ondersteuner geeft op dat moment aan de andere groep taal. Dan wisselen de kinderen om. De leerkrachten geven dus 2 keer dezelfde les, maar de groepen zijn kleiner en er kan gemakkelijker gedifferentieerd of geremedieerd worden. De groepen kunnen gewijzigd worden. - Ofwel wordt de klas in de vm of enkele uren gesplitst en geeft elke leerkracht aan een kleinere groep de verschillende lessen. Er kan nu ook binnen deze groep gedifferentieerd of geremedieerd worden. De groepen kunnen gewijzigd worden. 2 e lj. Klasleerkracht (juf Erna) Ondersteuner (juf An) : ma, di, woe en do vm. Ondersteuner (juf Karin) : do nm en vrij 3 e Klasleerkracht (juf Marianne) Ondersteuner (juf May) di, woe, do en vrij telkens van e Klasleerkracht (juf Karin K.) Ondersteuner (juf Karin C.) ma, di, woe en do van en vrij van e Klasleerkracht (meester Geert) Eventuele ondersteuning zorgcoördinator (juf Nesky) 6e Klasleerkracht (meester Tom) Ondersteuner (juf May) ma, di, woe en vrij van telkens va Ondersteuner (juf Karin C.) ma en di telkens van Deze zorg wordt op regelmatige tijdstippen besproken en geëvalueerd met de zorgcoördinator, zodat er eventueel kan bijgestuurd worden. Zowel de klasleerkracht als de zorgleerkracht hebben om de 2 weken overleg met de zorgcoördinator, zodat de zorgenkinderen kunnen besproken worden en er kan besproken worden, hoe we deze kinderen binnen de zorguren nog beter kunnen ondersteunen. 2 keer per jaar worden er algemene klassikale testen afgenomen (LVS). Dit zijn geen testen voor het rapport, maar wel voor ons leerlingvolgsysteem. A.d.h.v. deze testen kunnen we ook zien welke kinderen uitvallen voor bepaalde onderdelen. Tijdens een MDO (besprekingen) wordt dit besproken en kunnen de zorggroepen eventueel aangepast worden.

3 Hoe gaan wij om met kinderen met een bepaalde leerstoornis of gedragsproblematiek? Indien wij merken dat kinderen op één of ander gebied minder goed functioneren, dan staan we aan het begin van een vastgelegd traject. 1.We gaan intern (in de school zelf en eventueel in samenspraak met CLB) bekijken waar de problemen zich juist situeren. We kunnen gebruik maken van allerlei verschillende testingen of aanturflijsten die ons kunnen helpen in welke richting we moeten denken? Als hieruit blijkt dat we als school over voldoende draagkracht, expertise, materialen beschikken om kinderen hierin te begeleiden, dan zullen we dit zo aan ouders en leerling meedelen en een traject hier rond uittekenen. 2. Indien de verzamelde gegevens erop wijzen dat er toch bijkomend onderzoek nodig is, dan wordt dit in samenspraak met CLB en de ouders bekeken, er wordt afgesproken waar, wanneer en welke bijkomende onderzoeken er zullen plaasvinden. Wat indien er een diagnose is? Indien na onderzoeken en overleg een kind een bepaalde leerstoornis heeft (bijv. Dyslexie, dyscalculie, ADHD,...), kunnen we een handelingsplan opstellen. Dit handelingsplan wordt steeds persoonlijk opgesteld voor elk betrokken kind. Dit hangt af van de soort en de ernst van de leerstoornis. Het handelingsplan wordt opgesteld door de zorgcoördinator in overleg met de klasleerkracht, zorgleerkracht en eventueel CLB of andere medewerkers. Na dit overleg wordt het handelingsplan steeds besproken met ouders en het kind. Een handelingsplan wordt opgesteld volgens de STICORDI-maatregelen. Wat zijn STICORDI-maatregelen? Het begrip STICORDI kan je opsplitsen in 5 onderdelen: STImuleren COmpenseren Relativeren Remediëren DIspenseren. Afhankelijk van de ernst van de stoornis worden bij het kind volgende maatregelen toegepast. Deze worden steeds eerst met het zorgteam en daarna met de ouders besproken. Deze maatregelen worden natuurlijk aangepast naar het soort leerstoornis (dyslexie, dyscalculie, ADHD,...) 1. STImulerende maatregelen. Het probleem erkennen, begrip tonen, met het probleem leren omgaan, aanmoedigen,... Aandacht voor het welbevinden, waaronder ook het zelfvertrouwen van het kind. 2. COmpenserende maatregelen. Extra tijd krijgen bij toetsen, oefeningen met dezelfde moeilikheidsgraad maar beperking van hoeveelheid, beperke huiswerkhoeveelhied, een spellingskaart mogen gebruiken, vergrote leestesksten, aangepaste lijnen, boeken van elk vak in een bepaalde kleur kaften, pictogrammen gebruiken om z n weg te vinden, een dagschema gebruiken,... Hulpmiddelen aanbieden die het leren vergemakkelijken.

4 3. RElativeren of Remediërende maatregelen: D.m.v. extra zorg (ondersteuners) werken aan het probleem om tot een hoger niveau te komen. Gericht oefenen. 4. DIspenserende maatregelen: Invuldictee i.p.v. zinnendictee, geen zinnendictee moeten maken, geen uitbreidingsleerstof moeten maken, alleen enkelvoudige vraagstukken moeten maken, geen vraagstukken moeten maken, een oplossing bieden als een kind nooit kan leren fieten,... Vrijstellen van bepaalde opdrachten. Besluit Als zorgcoördinator voor de lagere school ben ik steeds ter beschikking op donderdag en vrijdag en woensdag om de 2 weken. Mijn vaste taak bestaat er in om de leerlingendossiers up-to-date te houden, wekelijks overleg te organiseren met elke klasleerkacht en indien nodig met ouders. Ik heb ook regelmatig overleg met CLB en buitenschoolse begeleiding (kinesist, logopedist). Ook nemen we 2x per jaar LVS-testen af om de evolutie van elke kind goed te kunnen opvolgen. Ook worden in de lagere klasjes regelmatig leestesten afgenomen, om de leesvordering op te volgen. Indien we hieruit belangrijke gegevens opmerken, nemen we contact op met de ouders. (zie bijlage : Taken van de zorgcoördinator ). Verder sta ik ter beschikking van ouders en collega s voor elke hulpvraag die betrekking heeft op uw kind, om samen naar een oplossing te zoeken. Nesky Willems, zorgcoördinator lagere school Pierenbos. GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL PIERENBOS ZORGCOÖRDINATOR : Nesky Willems Tel of (school) Nesky.Willems@gmail.com In de lagere school hebben we voor elke klas een klasleerkracht. De grote klassen hebben ook een ondersteuner. U kan altijd bij hen terecht voor vragen. Indien uw kind bepaalde specifieke zorgen heeft worden deze steeds besproken met de zorgcoördinator. Zij zorgt ervoor dat uw kind op een goede manier geholpen wordt en dat er gesprekken, besprekingen (eventueel met CLB) en testen kunnen gebeuren. Indien u de zorgcoördinator wilt spreken, mag u steeds contact opnemen. Taken van de zorgcoördinator: 1. Op schoolniveau: - Een zichtbaar aanspreekpunt zijn voor elke zorgvraag in de school. (vanwege leerlingen, ouders, leerkrachten...)

5 - Organiseren en coördineren van de begeleiding van groepjes of individuele leerlingen. - Ondersteunen van differentiatie binnen klasgroepen, graad. - Organiseren en bijhouden van een leerlingvolgsysteem, registreren van de gegevens, verwerken van de toetsgegevens. - Aan de hand daarvan intern overleg organiseren (MDO). - Organiseren van overleg met derden (CLB, gespecialiseerde diensten...) - Ondersteunen van ouders die kinderen hebben met leerproblemen. - Leerlijnen uitzetten. 2. Ondersteunen van het handelen van de leerkrachten: - Didactische suggesties geven in het omgaan met kinderen met leerproblemen. - Hulpmiddelen aanreiken om deze kinderen beter te begeleiden. - Samenwerken aan een individueel begeleidingsplan voor deze kinderen. - Samen zoeken naar oplossingen en interventies. - Samen opvolgen en evalueren van interventies. - Ondersteunen van gedifferentieerd werken binnen de klasgroep of de graad. 3. Leerlingbetrokken taken: - Een aanzet geven voor hulp bij leer- of gedragstoornissen bij individuele leerlingen. - Opstellen van een handelingsplan aangepast aan de individuele nood van het kind. - Zorg dragen voor het welbevinden na emotionele gebeurtenissen. (verlies, scheiding...). -...

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS VRIJE BASISSCHOOL Etikhove Zorgboekje WAT ALS 1 ZORG? SES? Wablief? Brandend actueel en wellicht al van gehoord maar wat is dat nu eigenlijk en wat betekent dit voor onze school. Vanuit de overheid worden

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 Email: zorgco@sportbasisschool.be Sticordimaatregelen Doel van de invoering van sticordimaatregelen Het team een leidraad bezorgen met verschillende toepasbare

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016 Zorgbeleid 2015-2016 1 1. Inleiding De Leerheide een rustige plek in de natuur waar onze kinderen kunnen en durven schitteren als echte diamanten! Een diamant is het fijnste en hardste edelgesteente. Ze

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS

VRIJE BASISSCHOOL Etikhove. Zorgboekje WAT ALS VRIJE BASISSCHOOL Etikhove Zorgboekje WAT ALS 1 2 ZORG? SES? Wablief? Brandend actueel en wellicht al van gehoord maar wat is dat nu eigenlijk en wat betekent dit voor onze school. Vanuit de overheid worden

Nadere informatie

SES - en zorgbeleid Waar heeft dìt kind binnen deze groep, op déze school, op dit tijdstip, met déze ouders nood aan?

SES - en zorgbeleid Waar heeft dìt kind binnen deze groep, op déze school, op dit tijdstip, met déze ouders nood aan? Sint - Catharinacollege Geraardsbergen Vestigingen Moerbeke - Viane - Galmaarden SES - en zorgbeleid Waar heeft dìt kind binnen deze groep, op déze school, op dit tijdstip, met déze ouders nood aan? 1.

Nadere informatie

Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt.

Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt. Zorg op onze school Met dit document willen wij op een heldere manier een beeld scheppen van de zorg die op onze school aangeboden wordt. Zorgniveaus die de hulp voor elke leerling bepalen Fase 0: algemene

Nadere informatie

Taken van de zorgcoördinator

Taken van de zorgcoördinator Taken van de zorgcoördinator Gesprekken met kinderen Het gaat hier meestal om kinderen die zich om een of andere reden niet goed in hun vel voelen: scheiding van ouders, niet voldoende assertief zijn,

Nadere informatie

Onze zorgvisie. De ontplooiing van elk kind, met brede zorg.

Onze zorgvisie. De ontplooiing van elk kind, met brede zorg. VZW Grotstraat 5, Meeuwerbaan 113 3990 Peer Tel: 011/79 13 78 www.dedommelbrug.be email: info@dedommelbrug.be Onze zorgvisie Beste lezer. Graag stellen wij u onze zorgvisie voor. Een visie is iets waar

Nadere informatie

Het ZORGBELEID bij ons op school

Het ZORGBELEID bij ons op school Het ZORGBELEID bij ons op school 1. Onze VISIE op ZORG Vanuit het besef dat er steeds kinderen zullen zijn die bijkomende aandacht vragen, engageren wij ons om een zorgbeleid te voeren dat aan de noden

Nadere informatie

1.1 Concreet betekent dit dat we zorgbreedte willen realiseren door :

1.1 Concreet betekent dit dat we zorgbreedte willen realiseren door : 1. Algemene zorg We willen de kinderen optimale groeikansen bieden. De klastitularis probeert zijn klas uit te bouwen tot een aangename leeromgeving waarin elk kind, met zijn eigen leervermogen, zijn eigen

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Geschreven door Administrator zondag, 16 augustus :28 - Laatst aangepast vrijdag, 02 september :05

Geschreven door Administrator zondag, 16 augustus :28 - Laatst aangepast vrijdag, 02 september :05 zondag, 16 augustus 2009 10:28 Laatst aangepast vrijdag, 02 september 2016 14:05 ZORGBELEID OP SCHOOL Waar wij onze accenten leggen binnen ons zorgbeleid, wordt visueel gemaakt door bovenstaande wordle.

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL

VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL VISIE ZORG VRIJE BASISSCHOOL WAKKERZEEL Schooljaar 2011-2012 De school bouwt een zorgaanbod uit voor kinderen met specifieke opvoedings- en leerbehoeften. We vertrekken hiervoor vanuit onze eerste pijler

Nadere informatie

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer!

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! De zorg in de Parel bestaat uit verschillende mensen die elk hun

Nadere informatie

Zorgvisie-Zorgbeleid

Zorgvisie-Zorgbeleid L.S. De Robbert Zorgvisie Zorgvisie-Zorgbeleid De basis van onze zorgvisie ligt in onze opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dit is één van de pijlers van het Opvoedingsconcept

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Onze visie op zorg. Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Integrale Visie op Zorg

Integrale Visie op Zorg Basisschool De Luchtballon Freinetschool Holven Lebonstraat 45, 2440 Geel Velodroomstraat 33, 2440 Geel Directeur: Gert Van Herle Directeur: Gert Van Herle Tel: 014/586046 Tel: 014/588758 Fax: 014/583507

Nadere informatie

Situering CIPO-referentiekader Onderwijskundig beleid POI2 Begeleiding S/C/A POV2.2 LEERBEGELEIDING POV2.4 SOCIALE EN EMOTIONELE BEGELEIDING

Situering CIPO-referentiekader Onderwijskundig beleid POI2 Begeleiding S/C/A POV2.2 LEERBEGELEIDING POV2.4 SOCIALE EN EMOTIONELE BEGELEIDING Situering CIPO-referentiekader Onderwijskundig beleid POI2 Begeleiding S/C/A POV2.2 LEERBEGELEIDING POV2.4 SOCIALE EN EMOTIONELE BEGELEIDING GO! De Wissel ZORGVISIE 1. Schematische voorstelling 2. Wat

Nadere informatie

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap

Zorgbeleid. 1. Visie van de scholengemeenschap Zorgbeleid 1. Visie van de scholengemeenschap Als scholengemeenschap willen wij aan elk kind gelijke kansen bieden op kwaliteitsvol onderwijs. Dit is het uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Elk kind

Nadere informatie

..Stedelijke basisschool Zammel.. Onze visie op zorg...ik heb een vraag... Wie contacteer ik?

..Stedelijke basisschool Zammel.. Onze visie op zorg...ik heb een vraag... Wie contacteer ik? ..IEDERE LEERKRACHT zorgt.. de onderwijsdeskundige gedeelde verantwoordelijkheid en deskundigheid..ouders als partner.. de ervaringsdeskundige..kind als partner.. geeft waardevolle informatie..kleuterparticipatie

Nadere informatie

4.1 Engagement in verband met oudercontact

4.1 Engagement in verband met oudercontact 4.1 Engagement in verband met oudercontact Rubriek 1.9 van het schoolreglement handelt over contact tussen ouders en school. In dit thema van de engagementsverklaring gaat het over ouders die, om welke

Nadere informatie

ZORGBELEID OP SCHOOL. 8.1 Zorgcoördinator. 8.2 Zorgbeleid

ZORGBELEID OP SCHOOL. 8.1 Zorgcoördinator. 8.2 Zorgbeleid ZORGBELEID OP SCHOOL 8.1 Zorgcoördinator De zorgcoördinator op onze school biedt zorg op leerling-, leerkrachten- en schoolniveau. Zorgcoördinator: Kelly Grammet U kan haar bereiken via mail: kelly.grammet@gbslubbeek.be

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Onze school wil een ZORGBREDE school zijn. Dat houdt concreet heel wat in.

Onze school wil een ZORGBREDE school zijn. Dat houdt concreet heel wat in. Zorg op school Onze school wil een ZORGBREDE school zijn. Dat houdt concreet heel wat in. In de eerste plaats wil onze school er voor zorgen dat er op een preventieve manier met zorg wordt omgegaan. Het

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg.

Een geïntegreerd zorgbeleid wordt gedragen door een gedeelde visie op zorg. Onze visie op zorg Vanuit ons pedagogisch project hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van elk kind. We bekommeren ons om elk kind vanuit zijn talenten en mogelijkheden

Nadere informatie

Je kind met de beste ZORG omringen

Je kind met de beste ZORG omringen Je kind met de beste ZORG omringen is ONZE grootste zorg! KLASLEERKRACHT als eerste aanspreekpunt! ZORGTEAM, bestaande uit:! Zorgcoördinatoren - Kleuterschool: juf Ingrid - Lagere school: juf Karina! Ondersteuningsleerkrachten

Nadere informatie

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project.

Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. Zorgvisie Wat verstaan wij onder zorg? Ons zorgbeleid is opgebouwd volgens de krachtlijnen van ons pedagogisch project. We willen onze visie op zorg zo breed mogelijk houden zodanig dat elk kind zich kan

Nadere informatie

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER Op onze school hechten wij veel belang aan de zorg voor ALLE kinderen waarbij steeds het positieve in elk kind benadrukt wordt. Het belangrijkste is dat wij ernaar streven

Nadere informatie

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Joost Laeremans Stafmedewerker Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Edegem 15 november 2011 1. Inleiding Het is mei 2011. Robbe

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

ZORGGIDS. Zorg in onze school

ZORGGIDS. Zorg in onze school ZORGGIDS 1. VISIE Welke ideeën zijn de basis voor ons zorgbeleid? Welbevinden en betrokkenheid Welbevinden gaat over zich goed voelen. Betrokkenheid gaat over meedoen en geïnteresseerd zijn. Het welbevinden

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Zonnebloem Oude Diestsestraat 4, Waanrode. Deel 4 Zorg. Deel 4 p. 1

Vrije Basisschool De Zonnebloem Oude Diestsestraat 4, Waanrode. Deel 4 Zorg. Deel 4 p. 1 Vrije Basisschool De Zonnebloem Oude Diestsestraat 4, Waanrode Deel 4 Zorg Deel 4 p. 1 Zorg Onze school doet grote inspanningen om kinderen met problemen te helpen. We streven ernaar elk kind centraal

Nadere informatie

ZORG. Onze eigen zorgvisie

ZORG. Onze eigen zorgvisie ZORG Onze eigen zorgvisie We streven naar een school waarin we de totale opvoeding van het kind niet uit het oog verliezen. We proberen de kinderen in hun geestelijke, intellectuele, emotionele en sociale

Nadere informatie

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen:

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: ZORG IS ELK KIND MEENEMEN IN ONZE ARK De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: De leerkrachten Dit is de juf/meester van uw kind. De klastitularis is het eerste

Nadere informatie

Visie rond zorg - Het Molenschip

Visie rond zorg - Het Molenschip Visie rond zorg - Het Molenschip Met het oog op het ontwikkelen van een krachtige visie rond zorg gingen we ons als zorgteam de vraag stellen wat het woord zorg eigenlijk betekent. Zorg is een werkwoord

Nadere informatie

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL ..7.1 Skippywerking..7.1.1. doelstelling De meer-en hoogbegaafdenwerking op onze school wordt skippywerking genoemd. De bedoeling is tegemoet te komen aan de leernoden en aan te sluiten bij het niveau

Nadere informatie

Zorgvisie-Zorgbeleid

Zorgvisie-Zorgbeleid L.S. De Robbert Zorgvisie Zorgvisie-Zorgbeleid De basis van onze zorgvisie ligt in onze opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dit is één van de pijlers van het Opvoedingsconcept

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Zorgboekje GBO. Informatiebrochure. Helpende handen

Zorgboekje GBO. Informatiebrochure. Helpende handen Zorgboekje GBO Informatiebrochure Helpende handen Schooljaar 2012-2013 Zorgboekje Gemeentelijke Basisschool Overijse We kunnen niet van elk kind een ster maken, we willen er wel voor zorgen dat elk kind

Nadere informatie

Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1

Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1 Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1 De maatregelen kunnen genomen worden op niveau van de leerstof, de methode of werkvormen, de begeleiding van de leerlingen en op niveau van de organisatie.

Nadere informatie

website:

website: Vrije Basisoefenschool Turnhoutsebaan 430 2110 Wijnegem Tel/fax 0032.3.353.05.41 e-mail: basisoefenschool.wijnegem@telenet.be website: www.basisoefenschool-wijnegem.eu. Zorg 2017-2018 WAT ALS... ZORG?

Nadere informatie

JE BENT ZO MOOI ANDERS. mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder maar. zo mooi anders, ik zou je nooit. anders dan anders willen.

JE BENT ZO MOOI ANDERS. mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder maar. zo mooi anders, ik zou je nooit. anders dan anders willen. Bevrijdingslaan 255 tel.: 0491/61.66.42 Baleman 14 tel.: 0491/61.66.41 Gestelsesteenweg 104 tel.: 0491/61.66.44 Sint-Barbarastraat 6 tel.: 0491/61.66.43 2450 Meerhout Bureel: tel.: 0472/21.39.78 e-mail:

Nadere informatie

Stedelijke Basisschool De Katersberg Onze visie op zorg...ik heb een vraag... Wie contacteer ik?

Stedelijke Basisschool De Katersberg Onze visie op zorg...ik heb een vraag... Wie contacteer ik? ..IEDERE LEERKRACHT zorgt.. de onderwijsdeskundige gedeelde verantwoordelijkheid en deskundigheid..ouders als partner.. de ervaringsdeskundige..kind als partner.. geeft waardevolle informatie..kleuterpar&cipa&e

Nadere informatie

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen:

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen: HULPMIDDEL WERKEN MET EEN HANDELINGSPLAN Een mogelijke manier om de planmatige aanpak op school efficiënt te organiseren is het werken met een handelingsplan. Dat beschrijft de concrete aanpak en de interventies

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

Schipper mag ik overvaren. Zeg. Zeg dat ik fantastisch ben, briljant, gevat, sociaal, gevoelig, handig, grappig en bijzonder geniaal.

Schipper mag ik overvaren. Zeg. Zeg dat ik fantastisch ben, briljant, gevat, sociaal, gevoelig, handig, grappig en bijzonder geniaal. Zeg Zeg dat ik fantastisch ben, briljant, gevat, sociaal, gevoelig, handig, grappig en bijzonder geniaal. Zeg dat je zo n wonderkind als ik maar zelden ziet, zeg dat je me super vindt, maar liegen mag

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie

Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie Prodiaen het protocol Wiskundeproblemen en dyscalculie Het Project 2 Prodia doelstellingen Ontwikkeling van diagnostische protocollen - meer gestandaardiseerd en gelijklopend - wetenschappelijk onderbouwd

Nadere informatie

HOE BIEDEN WIJ ZORG IN ONZE SCHOOL?

HOE BIEDEN WIJ ZORG IN ONZE SCHOOL? ZORGVISIE HOE BIEDEN WIJ ZORG IN ONZE SCHOOL? In onze school proberen wij een zo goed mogelijke zorg te bieden aan alle leerlingen, in het bijzonder aan hen die specifieke onderwijsbehoeften vertonen.

Nadere informatie

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent DE DE DE DE MEENT MEENT MEENT MEENT MAARN MAARN MAARN MAARN Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs De Meent Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Wat is dyslexie... 1 3. Van signaleren tot

Nadere informatie

Over een zorg die voor zichzelf spreekt

Over een zorg die voor zichzelf spreekt Over een zorg die voor zichzelf spreekt Voor alle vragen en/of opmerkingen: zorg@zonnebloem-sint-amands.be voor extra info i.v.m. de ontwikkeling van uw kind: kijk regelmatig op de website van de school

Nadere informatie

Beste ouders Beste kinderen

Beste ouders Beste kinderen November 2018 Beste ouders Beste kinderen Een eerste deel van het schooljaar is voorbij. Iedereen kreeg deze week zijn of haar eerste rapport in het nieuwe leerjaar. Hopelijk kan iedereen tevreden zijn

Nadere informatie

Onze zorgvisie. Wij geloven in

Onze zorgvisie. Wij geloven in Onze zorgvisie Wij geloven in Welbevinden en betrokkenheid We vinden het erg belangrijk dat kinderen zich goed en betrokken voelen op onze school. Dit proberen we te bereiken door een veilig klasklimaat

Nadere informatie

Fase 0: brede basiszorg

Fase 0: brede basiszorg Zorg in Sint-Lucia Het zorgcontinuüm Fase 0: brede basiszorg Welbevinden Kinderen die graag naar school komen. Betrokkenheid Kinderen voelen zich uitgedaagd om te leren. welbevinden Veilig klasklimaat

Nadere informatie

Verslag personeelsvergadering 27-10-2009

Verslag personeelsvergadering 27-10-2009 Verslag personeelsvergadering 27-10-2009 1. Bezinning: Anneleen: Frederic de veldmuis 2. Voorstellen van een artikel uit een pedagogisch tijdschrift o.l.v. Inge: Inge las voor ons Het moet anders met hoogbegaafden

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld.

1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Zorgbeleid 1. Zorgvisie: elk kind telt op t Veld. Iedereen is uniek en mag een eigen aanpak vereisen voor de verschillende ontwikkelingsdomeinen. Met ons zorgbeleid pogen we om elk kind datgene te geven

Nadere informatie

2) Wat doen we om deze visie te realiseren?

2) Wat doen we om deze visie te realiseren? Sint Lutgardisbasisschool Bovenkassei 12A 9506 Zandbergen Tel: 054/32.18.62 Fax: 054/34.14.86 e-mail: st-lutgardisschool@pandora.be http://www.slz.be Zorgvisie Versie 10.10.11 1) Waarom een zorgbeleid?

Nadere informatie

LEZE L1 L2 L3 L4 L5 L6

LEZE L1 L2 L3 L4 L5 L6 Schoolloopbaanrooster Overzicht sticordi-maatregelen voor leerlingen met (een vermoeden van) dyslexie Vrije Basisschool Zandvoorde Handelingsplan: Ondersteunende maatregelen voor.. (naam leerling) 0 vermoeden

Nadere informatie

Visietekst ZORG. A.Visie op zorg.

Visietekst ZORG. A.Visie op zorg. Visietekst ZORG A.Visie op zorg. In de Zevensprong staat het kind centraal en stimuleren we de totale ontwikkeling. Daarbij volgen we de verschillende facetten van deze ontwikkeling zo goed en gericht

Nadere informatie

ZORGVISIE EN ZORGBELEID

ZORGVISIE EN ZORGBELEID ZORGVISIE EN ZORGBELEID Onze zorgvisie, zorgbeleid, concretisering van onze zorgvisie en maatregelen binnen het zorgcontinuüm zijn ook terug te vinden op de website van de school 1.1 HOE BIEDEN WIJ ZORG

Nadere informatie

School specifieke invulling Onze zorgwerking situeert zich op 3 niveaus:

School specifieke invulling Onze zorgwerking situeert zich op 3 niveaus: Zorgbeleid Visie Alle kleuters zijn nieuwsgierig. Ze spelen de hele dag en ontdekken zo wat er gebeurt als je geel met blauw mengt, wat er nodig is om een plantje uit een zaadje te laten groeien, hoe je

Nadere informatie

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1

Het Regina Caelilyceum. Workshop 7 Leerlingen met leerproblemen VVKSO 1 Begeleiden van leerlingen met leerproblemen: tussen draagvlak en draaglast Regina Caelilyceum, Dilbeek Ann Deleenheer en Peter Op t Eynde met medewerking van Katrien Moonen 2 Het Regina Caelilyceum Een

Nadere informatie

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Samenvatting van het projectverslag Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Op basisschool D n Heiakker in Deurne i.s.m. Triade Ambulante

Nadere informatie

Fase 0: Brede basiszorg alle

Fase 0: Brede basiszorg alle Missie We bouwen aan een warme school waar ieder kind zich geborgen en thuis kan voelen. Onze groene school is een weerspiegeling van de maatschappij. Omgaan met een diverse samenleving staat daarom centraal.

Nadere informatie

2) Wat doen we om deze visie te realiseren?

2) Wat doen we om deze visie te realiseren? Sint Lutgardisbasisschool Bovenkassei 12A 9506 Zandbergen Tel: 054/32.18.62 e-mail: st-lutgardisschool@telenet.be http://www.slz.be Zorgvisie Versie 10.10.16 1) Waarom een zorgbeleid? Wanneer men aanneemt

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Schooljaar 2009-2010 WIE HET WONDER VAN HET KIND NIET ZIET, DIE VERSTAAT HET HELE PLAATJE NIET Heb je al eens naar een kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015

Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015 Gemeentelijke Basisschool Schaffen Vroentestraat 22 3290 Schaffen Website: www.gbsdiest.be E-mail: personeelschaffen@gbsdiest.be Tel. 013 32 69 23 Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015 Datum Klas Activiteit Tijdstip

Nadere informatie

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan BS De Wimpel Cansstraat 14-18 1050 Elsene Tel.: 02/ 51152.30 e-mail: bs.elsene@g-o.be www.dewimpel.be Schoolwerkplan De organisatie van de begeleiding 1. Beginsituatie 2. Visie op het zorgbeleid 3. Concrete

Nadere informatie

Het Project. Congres Netwerk Leerproblemen Vlaanderen - 7 feb work. Prodia doelstellingen. Algemeen Diagnostisch Protocol = Rode Draad

Het Project. Congres Netwerk Leerproblemen Vlaanderen - 7 feb work. Prodia doelstellingen. Algemeen Diagnostisch Protocol = Rode Draad Prodia @ work Het Project 2 Prodia doelstellingen Ontwikkeling van diagnostische protocollen - meer gestandaardiseerd en gelijklopend - wetenschappelijk onderbouwd - gedragen door onderwijs, CLB, overheid

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool Bonte Pier te Middelkerke

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool Bonte Pier te Middelkerke Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool Bonte Pier

Nadere informatie

Zorgvisie Sint-Martinusschool - Sint-Jan - Don Bosco

Zorgvisie Sint-Martinusschool - Sint-Jan - Don Bosco Zorgvisie Sint-Martinusschool - Sint-Jan - Don Bosco Naam en adres school Sint-Martinusschool (lagere school) Leon Labytstraat 41 03/775 60 85 Werkgroep zorgbeleid Sint-Jan (kleuterschool) Kasteeldreef

Nadere informatie

Zorgcontinuüm. Zorgvisie. Schema BASISZORG ZORG VERHOGEN. 1. Schematische voorstelling. 2. Wat is onze zorgvisie.

Zorgcontinuüm. Zorgvisie. Schema BASISZORG ZORG VERHOGEN. 1. Schematische voorstelling. 2. Wat is onze zorgvisie. Zorgvisie 1. Schematische voorstelling. 2. Wat is onze zorgvisie. 3. Hoe werken wij aan de zorgstructuur. 4. Wie beschouwen wij als partners binnen de zorgwerking. Schema Zorgcontinuüm BASISZORG voor alle

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond

Hoofdstuk 2. Project Leerzorg. Achtergrond Hoofdstuk Project Leerzorg Achtergrond 3 . Project Leerzorg - Achtergrond ONTSTAAN Het Project Leerzorg werd ingediend in antwoord op de oproep tot voorstellen voor netoverschrijdende en multidisciplinaire

Nadere informatie

0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3. Leerlingen 4. Persoonsgebonden ontwikkeling 5. Zorg 6. Hybride leeroplossing 7.

0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3. Leerlingen 4. Persoonsgebonden ontwikkeling 5. Zorg 6. Hybride leeroplossing 7. 0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3. Leerlingen 4. Persoonsgebonden ontwikkeling 5. Zorg 6. Hybride leeroplossing 7. Overzicht materialen 0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3.

Nadere informatie

Visie op zorgverbreding en GOK

Visie op zorgverbreding en GOK Visie op zorgverbreding en GOK 1 Algemeen... 1 2 Zorgcontinuüm... 3 3 Goede preventieve basiszorg Fase 0 BGT... 3 3.1 Organisatie goede preventieve basiszorg... 4 3.2 De klastitularis... 5 3.2.1 Groeps-

Nadere informatie

Instemming MR PROTOCOL DYSCALCULIE EN ERNSTIGE REKENPROBLEMEN

Instemming MR PROTOCOL DYSCALCULIE EN ERNSTIGE REKENPROBLEMEN Instemming MR 2016-06-30 2015-2016 PROTOCOL DYSCALCULIE EN ERNSTIGE REKENPROBLEMEN Inleiding Dit dyscalculie-protocol is samengesteld om ouders, leerlingen docenten en onderwijs ondersteuners te informeren

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Beste ouders, De zorgwerking op onze school bestaat al heel wat jaren en is voortdurend in beweging. Enerzijds omdat de wetgeving i.v.m. zorg verandert, anderzijds omdat leerlingzorg

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE ZORGVISIE VK T KERSENPITJE Als school hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van ieder kind. Dit is de basis van onze zorgvisie. Wij willen dat al onze kleuters gelukkig

Nadere informatie

Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1

Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1 Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1 De maatregelen kunnen genomen worden op niveau van de leerstof, de methode of werkvormen, de begeleiding van de leerlingen en op niveau van de organisatie.

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam.

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam. ZORGBELEID Dit document is een samenvatting van alle zorginitiatieven die op schoolniveau genomen worden om kinderen die extra aandacht vragen, om welke reden ook, met de beste zorgen te omringen. Het

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken WAARBORGPROJECT Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken MIJN ERVARING Ik werk 7 jaar in BuO: Klasleerkracht Auti-werking Speelleerklas Basisaanbod Ambulante leerkracht

Nadere informatie