Update van enkele lopende activiteiten uit het vorige CGV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Update van enkele lopende activiteiten uit het vorige CGV"

Transcriptie

1 Update van enkele lopende activiteiten uit het vorige CGV Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri Kerncompetenties die. Leerdoelen Aangepaste summatieve testen opgesteld en verbeterd. C C.1.3 Aangepast rapport voor wiskunde geschreven. C C C.2.4 In overleg met alle betrokken partijen het traject van Yuri aangepast. C C C C.3.3 MDO met alle betrokken partijen i.v.m. het aangepaste traject. C.3.3 C.1.2. Planmatige begeleider: gegevens verzamelen. E C.1.3. Planmatige begeleider: individuele doelen formuleren. I C.2.2. Vertalen van het onderwijsaanbod: differentiëren. E C.2.4. Afstemmen van de leerlijn i.f.v. toekomstperspectief. I C.3.3. Partner van ouders, leerlingen en een ruim team van betrokkenen: duurzame interactie met alle betrokken partijen. E Het IAC traject van Yuri afstemmen i.f.v. toekomstperspectief, in samenspraak met alle betrokken partijen en gebaseerd op resultaten van aangepaste testen. De begeleiding van Yuri verloopt heel aangenaam en vlot. Dankzij zijn enorme vooruitgang, o.a. gebleken uit de summatieve testen, is er besloten om hem wiskunde te laten volgen met de rest van de klas. Dit is iets wat hij zelf graag wou en dik verdiend heeft. Het verder afstemmen van zijn traject, is nu veel eenvoudiger dan toen ik vanaf nul iets moest opstarten. De volgende stappen komen nu vrijwel vanzelf. Zo verliep het maken van aangepaste toetsen en rapport eigenlijk heel eenvoudig. Hoewel Yuri nu de wiskundeleerstof van de klas mee volgt, krijgt hij nog wel 1 uurtje individuele ondersteuning per week. Hier wordt er vnl. geremedieerd wat nog niet zo goed verliep. Dit uurtje is bewust niet meer tijdens de wiskundeles zodat hij hier niets hoeft te missen en zijn slaagkansen optimaliseren. mentor Volgende stap Dit begeleidingsproces is heel positief verlopen! Een proces waar we met zijn allen veel van hebben geleerd en waar Charlotte haar competenties volop heeft ingezet. Ik denk ook nog aan het laptopgebruik dat je ondersteunt bij Yuri. Zie uitgewerkte activiteit klasondersteuning 5 de leerjaar.

2 Project auti-vriendelijke speelplaats Kerncompetenties die Leerdoelen Ideeën / plan voorgesteld aan de directie. C.5.2 Plan aangepast aan de input van de directie. C.5.2 Opzoekwerk om het plan om te zetten naar de praktijk. C C.5.1 Nagedacht over hoe ik ouders en leerlingen kan betrekken. C C.3 Nagedacht over welke deelstappen ik in de vorm van een pimp je speelplaats draaiboek moet opnemen. C C.5 C.2.3. Vertaler van het onderwijsaanbod: op zoek naar hulpmiddelen. I C.3.1. In de samenwerking model staan voor een toekomstgerichte en emancipatorische begeleiding. I C.3.2. Planmatig werken aan ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie. I C.3.3. Een duurzame en gelijkwaardige interactie aangaan met alle betrokken partijen in de school en een breed netwerk. I C.5.1. Levenslang leren: zich informeren en bijscholen. E C.5.2. Levenslang leren: bevragen en bijsturen van eigen handelen. E Het proces van een schoolproject opstarten en uitwerken ervaren. Leren afstemmen van een plan op de input van de betrokken partijen. Effectief informatie verzamelen: opzoeken, elimineren en selecteren. Nadat ik het voorstel met de directie doorlopen en aangepast had, kreeg ik toestemming om concrete materialen te zoeken die voldeden aan de vooropgestelde eisen. Iets wat moeilijker en tijdrovender was dan ik aanvankelijk dacht. Het proces om van enkele ideeën tot een eigenlijke uitwerking te geraken, dit rekening houdend met de wensen van de school, een budget, bepaalde materiaalvereisten, neemt veel tijd in beslag. Ondertussen blijven ook andere, vaak dringendere zaken of projecten (hulpkaarten, individuele begeleiding, vervangingen hier en daar, ) doorlopen waardoor ik soms enkele weken niet met dit project kon bezig zijn. Nu blijkt dit uiteindelijk wel in mijn / de school zijn voordeel te zijn, ik heb dit project namelijk tijdens de les ander-wijs besproken waardoor ik er een heel andere blik op heb gekregen. Ik zie nieuwe kansen waardoor ik het liever over een andere boeg wil gooien. Ik wil een draaiboek maken waarin alle nodige stappen uitgewerkt zijn op een tijdspad van één schooljaar. Bovendien wil ik een duidelijke rol verweven in het proces voor de leerlingen en ouders, op het vlak van mee ontwerpen en uitwerken. Ik hoop hiermee de betrokkenheid te vergroten (van zowel ouders als leerlingen), creativiteit te stimuleren en het project levendig maken.

3 mentor Volgende stap Vanuit je beschrijving lijkt een draaiboek me een mooi werkinstrument om volgend jaar mee aan de slag te gaan. Ik ben blij met de beschouwingen en bijsturingen van de laatste weken om dit onderwerp verder gerealiseerd te krijgen. Uitschrijven van het draaiboek. Project: systeem van hulpkaarten voor het 5 de lj. uitwerken Ik heb de bestaande hulpkaarten gedigitaliseerd, extra hulpkaarten aangemaakt en deze uniform gemaakt qua opmaak (eenzelfde grootte kaarten, lettertype dyslexie, kleurgebruik, ). C.2.2 Ik heb de uiteindelijk meer dan 100 kaarten voorgelegd aan de klasleerkrachten van het 5 de leerjaar met de vraag voor feedback. Vervolgens heb ik de kaarten hier en daar bijgeschaafd. C.5.2 Ik heb voor de twee leerkrachten van het vijfde leerjaar, de zorgcoördinator en de zorgleerkracht een kaft met al deze hulpkaarten in gemaakt. C.1.4 Ik heb voor de 2 klassen van het vijfde leerjaar ook een kant-en-klaar pakket met 15 stuks van elke hulpkaart gemaakt. Zo kunnen zij dit schooljaar en het volgende hiermee al aan de slag gaan. Nadien is het aan hen om het systeem verder te zetten. De verdeling van de kaarten naar de juiste leerling, valt ook onder hun bevoegdheid. C C.2.2 Ik heb de kaarten digitaal doorgegeven aan de klasleerkrachten en de zorgcoördinator zodat zij te alle tijden een digitale versie hebben maar ook makkelijk in eenzelfde opmaak verder kaarten kunnen aanmaken indien nodig. Hierbij heb ik ook de website waarop je gratis het font dyslexie kan downloaden doorgegeven én een voorstel voor een verzamelbak (Ikea) waarin ze de kaarten in de klas kunnen hanteren. C C C.4.2 Kerncompetenties die C.1.4. Realiseren en coördineren van het planmatig handelen ten aanzien van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. I C.2.2. Vertaler van het onderwijsaanbod: differentiëren. E C.3.1. In de samenwerking model staan voor een toekomstgerichte en emancipatorische begeleiding. I C.4.2. Coach van collega s: beleidsondersteuning m.b.t. onderwijsvernieuwing, projecten en schoolvisie. S-I C.5.2. Levenslang leren: bevragen en bijsturen van eigen handelen. E

4 Leerdoelen Een goed systeem van hulpkaarten uitwerken. De leerkrachten stimuleren om leerlingen, d.m.v. een gebruiksvriendelijk kant en klaar systeem, hulpkaarten te laten gebruiken. De leerkrachten ontvankelijk maken voor UDL. De hulpkaarten zijn nu gedigitaliseerd. Hierbij heb ik rekening gehouden met enkele factoren: Lettertype: ik heb naar enkele dyslexie-geschikte lettertypes gezocht en heb uiteindelijk gekozen voor het vrij te verkrijgen lettertype dyslexie. Dit is een ordelijke lettertype dat tegelijk beter leesbaar is voor kinderen met dyslexie. Dit is eigenlijk een UDL maatregel. De hulpkaarten hebben de grote van een A5 (2 kaarten op een A4) gekregen. Zo kunnen de kaarten in een kleine A5 map waardoor het makkelijker te hanteren is tijdens lessen (aangezien er eerder beperkte plaats is op een schoolbank). De bronnen: in mijn stageschool gebruikt men voor wiskunde stageschool Nieuwe Pluspunt en voor wiskunde differentiatie Wiskanjers. Ik heb beide handleidingen volledig gescand en doorlopen op zoek naar bruikbare onthoudkaarten. Aangezien ik mezelf wilde behoeden voor het overdreven perfectioneren van de kaarten, heb ik zoveel mogelijk van het bronmateriaal gebruikt (eventueel d.m.v. beeldbewerking). Enkel indien de scans echt onduidelijk waren, de uitleg inhoudelijk verbeterd kon worden of ik een bruikbare onthoudkaart bedacht die niet in de mappen aan bod kwamen, heb ik deze zelf voorzien. Soms kon ik iets van het internet gebruiken, andere keren moest ik zelf iets maken. Het systeem werkt als volgt: In de klas is er een bak met alle hulpkaarten in. De leerkracht kiest zelf of ze hulpkaarten willen rangschikken per onderwerp of ineens per aangeboden les. De leerlingen krijgen elk een A5 map om de kaarten in te steken. Wanneer er een wiskundeles gegeven is, kan de leerling of de leerkracht ervoor kiezen om de bijhorende hulpkaart (tijdelijk) in de A5 map te steken ter ondersteuning. Het is de bedoeling dat de leerlingen hier zo zelfstandig mogelijk mee omgaan. D.w.z. dat ze zelf kiezen wanneer ze een kaart willen toevoegen of nadien weer verwijderen wanneer ze deze onnodig achten. Enkel indien een leerling de nood ervan niet inziet en de leerkracht dit wél nodig acht, is het de leerkracht die de kaart toevoegt.

5 De leerlingen mogen de hulpmap gebruiken tijdens de lessen om zelfstandige aan de slag te kunnen gaan. Door een hulpkaartensysteem met UDL in het achterhoofd uit te werken, heb ik nu het gevoel dat ik UDL wel degelijk continu in mijn achterhoofd houd en toepas in mijn dagelijks onderwijskundig handelen. mentor Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Wat oorspronkelijk bedoeld was voor één ll, heb je uitgewerkt voor heel het 5 de leerjaar met doorstroming naar het 6 de leerjaar. Je hebt ook de mogelijkheid voorzien om het systeem uit te breiden naar de lagere leerjaren. Fantastisch werk waar we in de school nog heel lang gebruik van kunnen maken! Ik zou de kaarten, font-website en het voorstel voor een verzamelbak ook naar de leerkrachten van het 6 de leerjaar willen sturen met een stimulerende UDL-boodschap. Zij kunnen veel van de kaarten naar wens inzetten in hun klas. Eventueel de werking van dit hulpkaartensysteem doortrekken naar andere leerjaren. Deelstappen: de leerkrachten informeren over de werking van het hulpkaartensysteem, doorsturen van voorbeeldkaarten en een sjabloon, doorsturen van de website met het dyslexie lettertype.

6 Nieuwe activiteiten / projecten Activiteit: afbakenen van mijn rol en betrokkenheid bij leerling D. Kerncompetenties die Leerdoelen Gesprekken met leerling D. gevoerd. Informatie uit deze gesprekken doorgegeven aan de zorgcoördinator en gon-begeleidster, hierbij mijn rol afgebakend. C.2.3. Actief op zoek gaan naar hulpmiddelen en ondersteuning die de communicatie- en interactiemogelijkheden van leerlingen bevorderen. I C : Ik baken in het omgaan met problematische opvoedingssituaties de eigen rol af en vervul een doorverwijsfunctie. I C.5.2. Bevragen, overleggen en bijsturen van het eigen handelen. E Het beste voor het kind voorop stellen. Reflecteren vooraleer te handelen. Mijn eigen rol tijdig afbakenen en doorverwijzen indien nodig. Toen ik onverwacht een namiddag 4B moest overnemen, was er een conflict tussen leerling D. en een andere leerling. Leerling D. is gekend wegens gedragsproblemen gebonden aan zijn ASS en thuissituatie. Op het einde van deze namiddag, nam hij mij in vertrouwen over de reden waarom hij graag vecht. In samenspraak met hem, heb ik zijn gonbegeleidster en de zorgcoördinator hiervan op de hoogte gebracht. Aangezien leerling D. reeds veel begeleiding krijgt (gon, speltherapie, ) en hier slecht op reageert (hij voelt zich geviseerd, onder druk gezet) heb ik hierbij de boodschap gegeven dat ik indien nodig een rol wil spelen om met hem te communiceren (aangezien hij zich toch had geopend naar mij toe) maar dat ik me verder niet mee op zijn zaak zou zetten (aangezien hij nu al veel druk ervaarde). Na het gesprek met D., was mijn eerste gedachte ik wil hem helpen. Ik heb dit wel vaker, ik wil altijd alles en iedereen helpen en ondersteunen wat zowel mijn sterkte als zwakte is. Ik ben dan ook tevreden over het proces dat ik hierbij heb doorgemaakt en dat ik zélf al besefte dat hier in dit geval geen rol voor mij weggelegd was.

7 mentor Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Belangrijk was hier een goede communicatie. Die was sterk aanwezig mét de GON-juf en mij. Expertise van GON-lkr heeft -lijkt me- veel voor jou gekaderd. Ik neem de kern van deze ervaring, namelijk afwegen of ik iemand wel moet helpen, zeker mee naar mijn praktijk! Project: leerling A. ondersteunen op sociaal vlak. Raadplegen zorgdossier leerling A. C.1.2 Voorbereiden van het gesprek door het zorgdossier te raadplegen en vervolgens een niveau-aangepaste T-GRROW-fiche opgesteld om als leidraad tijdens het gesprek te gebruiken. C C.2.3 Gesprek met leerling A. C C C C.4.1 Doorgeven van de informatie aan de zorgcoördinator. C.5.2 Communicatie naar ouders en therapeute toe. C C.3.3 Aanpak communicatie-misverstanden. C C.5.2 Kerncompetenties die C.1.1 Een positieve grondhouding bezitten m.b.t. de mogelijkheden en toekomstkansen van leerlingen. E C.1.2. Gegevens verzamelen, selecteren en ethisch correct hanteren als basis voor een brede beeldvorming v.e. leerling in zijn context. E C.1.3. Individuele doelen formuleren en gebruiken als basis voor planning/uitvoering/opvolging v.d. begeleiding en onderwijs v.e. leerling met specifieke onderwijsbehoeften. I C.2.3. Actief op zoek gaan naar hulpmiddelen en ondersteuning die de communicatie- en interactiemogelijkheden van leerlingen bevorderen. I C.3.1. In de samenwerking model staan voor een toekomstgerichte en emancipatorische begeleiding. I C.3.3. Een duurzame en gelijkwaardige interactie aangaan met alle betrokken partijen in de school en een breed netwerk. I C.4.1. Ruime coachvaardigheden inzetten. I C.5.2. Bevragen, overleggen en voortdurend bijsturen van het eigen handelen. E

8 Leerdoelen Sociaal inzicht en vaardigheden vanuit een positieve en activerende hoek aanbrengen. Het T-GRROW model in de praktijk gebruiken. Goed communiceren met alle betrokken partijen. A. kwam uit eigen beweging om een babbeltje vragen bij me. Ik heb met haar afgesproken dat ik de daarop volgende week met haar zou samenzitten, zo had ik de nodige tijd om haar zorgdossier te raadplegen. Omdat ik het gesprek zo positief en aanpakgericht wilde laten verlopen, heb ik gebruik gemaakt van een model uit het vak coachend communiceren. Hiervoor heb ik een niveau-aangepaste fiche opgesteld om als leidraad in het gesprek te gebruiken. Ook al had ik het zorgdossier geraadpleegd, is gebleken dat dit geen feilloos systeem is. Hieruit leer ik dat het altijd goed is om de klasleerkracht even aan te spreken vooraleer verder te communiceren met de andere partijen. Het gesprek dat ik met A. heb gevoerd, verliep heel vlot en positief. A.d.h.v. de T-GRROW methode hebben we de problemen vastgepakt en nagedacht over de mogelijke opties om hier iets aan te doen. Ik begeleidde hierbij A. haar denken maar alle oplossingen kwamen vanuit haarzelf. Het was een waardevolle en effectieve les voor beiden. Ik heb voor het eerst het T-GRROW model in uitvoering kunnen brengen! Door het sjabloon als leidraad te gebruiken, had ik de nodige ondersteuning om het gesprek goed te laten verlopen. Na het gesprek heb ik mijn bevindingen en het plan van aanpak dat ik samen met A. had opgesteld, medegedeeld aan mijn zorgcoördinator. Aangezien er bezorgdheden waren omtrent A., is er besloten om een informerende en bevragende mail naar de ouders en therapeute van A. te sturen (mede gericht aan de zorg, directie en klasleerkracht zodat iedereen op de hoogte zou zijn). Deze mail heb ik opgesteld en vervolgens laten nalezen door mijn zorgcoördinator. Hierna hebben we deze samen overlopen en heb ik aanpassingen gemaakt. Hierna is de aangepaste versie nog een keer nagelezen en met goedkeuring verstuurd. Op deze mail kwam antwoord van de moeder en de therapeute en heb ik op ieder van hen nog 1 keer geantwoord (wederom met een gecontroleerd mailbericht). Ik heb getracht om heel bedachtzaam boodschappen te formuleren. Hierbij heb ik ook mijn mentor gevraagd om feedback.

9 Na het mailverkeer, bleken er problemen/misverstanden te zijn ontstaan tussen de klasleerkracht en de moeder. Hierbij werd er vanuit de directie o.a. naar mijn mailverkeer gekeken als oorzaak. In een gesprek met de directie, heb ik mijn rol in deze kwestie trachten te duiden en heb ik ook mijn eigen handelen in vraag gesteld. Tijdens en na het gesprek kreeg ik het gevoel dat er onterecht een aanzienlijke schuld bij mij gelegd werd. Om dit correct te uiten, heb ik me tijdens het gesprek beperkt tot bevragen en verduidelijken van feiten, helaas met weinig resultaat. Daarom heb ik mijn leertrajectbegeleider bevraagd omtrent een correcte aanpak. De dag nadien heb ik dit voorgelegd aan mijn mentor, wat een heel verduidelijkend gesprek was. Nadien heb ik ook met een ander directielid kunnen praten om mijn gevoelens omtrent de zaak een plaats te kunnen geven en weer verder te kunnen. Het is misschien onnodig om zeggen, maar uit deze ervaring heb ik veel geleerd. Allereerst hoe belangrijk goede communicatie is, zowel tussen collega s als naar ouders toe. Tegelijk besef ik ook het belang van het correct uiten van ongenoegen en het hierna ook los te laten. mentor Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Een groot leerproces geweest - ook voor mij- waarbij we samen hebben ervaren hoe moeilijk communicatie kan lopen en hoe de gevoeligheden van collega s en ouders kunnen opspelen Als school hebben we stil gestaan bij afspraken rond mailverkeer bij een stage en het afbakenen van verantwoordelijheid tussen stagaire en mentor. In de toekomst zal ik sneller alle betrokken partijen aanspreken, al is het maar kort, om een soort van goedkeuring te verkrijgen. Zo hoop ik misverstanden te voorkomen. Project: zintuigelijke profielen Opzoeken en opmaken van een vragenlijst om een zintuiglijk profiel op te baseren. C C.5.1 Een zintuiglijk profiel van mezelf opgesteld, als oefening. C.5.2 Contacteren van de leerkrachten van het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar met de vraag om volgens hen geschikte kandidaten. Bevragen van de leerlingen en contacteren van hun ouders om toestemming te vragen, uitleg te verstrekken en een datum en moment voor de afname af te spreken. C.3.3 Afnemen van de vragenlijsten en vervolgens deze gegevens verwerken tot een zintuiglijk profiel. C.1.2 Een kopie van het zintuiglijk profiel aan de ouders verstrekken. C.3.3

10 Kerncompetenties die C.1.2. Gegevens verzamelen, selecteren en ethisch correct hanteren als basis voor een brede beeldvorming v.e. leerling in zijn context. E C.2.1 Vertaler van het onderwijsaanbod: waarderen van diversiteit. E C.3.3 Een duurzame en gelijkwaardige interactie aangaan met alle betrokken partijen in de school en een breed netwerk. I C.5.1 Levenslang leren: zich informeren en bijscholen. E C.5.2 Bevragen, overleggen en voortdurend bijsturen van het eigen handelen. E Leerdoelen Verdiepen in zintuiglijke profielen. Testafnames voorbereiden en uitvoeren. Contact opnemen met de ouders en hierbij duidelijk communiceren. Ik heb eerst toestemming gevraagd aan de directie om van enkele leerlingen een zintuiglijk profiel op te stellen én hiervoor leerkrachten en ouders te contacteren. Vervolgens heb ik een mail opgesteld waarin duidelijk het doel en mijn vraag naar de leerkrachten toe omschreven werd. Toen ik later contact moest opnemen met de ouders, heb ik voor mezelf op voorhand even het verloop van het gesprek uitgeschreven. Zo zou ik zeker niets vergeten te zeggen / vragen en kon ik tegelijk al eens nadenken over een goede verwoording van mijn vraag. De communicatie met alle partijen verliep uitzonderlijk vlot en aangenaam! De afnames van de vragenlijsten, zijn goed verlopen. Het is telkens een hele brok, maar op voorhand gaf ik telkens aan dat de leerling om een pauze mocht vragen of zelfs om het op een ander moment verder te zetten. Het verwerken van de resultaten, wat me aanvankelijk nogal ingewikkeld leek, is dankzij mijn oefening vlot verlopen. mentor Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Dit was een opdracht die Charlotte op eigen initiatief heeft uitgevoerd.fijn dat bevindingen die zinvol kunnen zijn voor de klaslkn. zullen gedeeld worden, mits toestemming van de ouders. Ik zou de ouders graag even vragen of deze gegevens ook met de klasleerkracht gedeeld mogen worden, zo kunnen de resultaten eventueel ook in de praktijk van dienst zijn (gevoeligheden kennen). Er is één klasleerkracht die hier expliciet achter gevraagd heeft omdat hij benieuwd was achter de resultaten.

11 Activiteit: lateralisatietest gemaakt en afgenomen bij leerling J. en op vraag van de klasleerkracht het hierop volgende MDO ondersteund. Ik heb, na het volgen van het keuzevak wiskunde orthodidactiek: getallen tot 1000 een gerichte lateralisatietest met fiche gemaakt. Vervolgens heb ik gevraagd of er in de school een leerling is waarbij men over de lateralisatie twijfelt en waarbij zulk en testafname nuttig zou kunnen zijn. C.2.3 Ik heb de lateralisatietest afgenomen bij leerling J. en de hieruit voortvloeiende gegevens verwerkt en gecommuniceerd met de klasleerkracht. Hierbij heb ik mijn expertise duidelijk afgebakend en de resultaten voorzien van een interpretatiesleutel waarbij duidelijk kenbaar werd gemaakt dat ik geen conclusies kan trekken maar enkel de observatie kon koppelen aan mogelijke oorzaken. C.1.2 Op vraag van de klasleerkracht, heb ik haar tijdens het daaropvolgende MDO ondersteund door deze gegevens te delen. C C.4.1 Ik heb de ouders ook een kopie van de testafname bezorgd met de nodige uitleg ter verduidelijking. C.3.3 Kerncompetenties die C.1.2. Gegevens verzamelen, selecteren en ethisch correct hanteren als basis voor een brede beeldvorming v.e. leerling in zijn context. E C.2.3. Actief op zoek gaan naar hulpmiddelen en ondersteuning die de communicatie- en interactiemogelijkheden van ll en bevorderen. I C.3.3. Een duurzame en gelijkwaardige interactie aangaan met alle betrokken partijen in de school en een breed netwerk. I C.4.1. Ruime coachvaardigheden inzetten. I Leerdoelen Opstellen van een gerichte lateralisatietest met fiche. Afnemen van de lateralisatietest en het verwerken van de gegevens. Ondersteunen van de klasleerkracht tijdens het MDO. Het maken van de gerichte lateralisatietest met observatiefiche, verliep eigenlijk heel vlot dankzij het keuzevak dat ik gevolgd had. Ook de afname hiervan was heel leerrijk, zowel het proces als het product. Ik denk dat deze test heel handig kan zijn om enige verduidelijking te krijgen in een redelijk onzichtbaar probleem dat op vele vlakken binnen het onderwijs zijn uitwerking heeft. Ik vond het tevens leuk dat de klasleerkracht voor mijn ondersteuning vroeg tijdens het MDO, wat ik dan ook heb gedaan. Alles verliep vlot en de leerling in kwestie volgt sindsdien logo.

12 mentor Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Zeer welkome bijdrage om een completer beeld over Jules te krijgen. Fijn dat je heel het proces kon doorlopen van test tot gesprek en overleg met ouders en CLB-medewerker. De test en observatiefiche zelf, gaan volgens mij nog wel vaker hun nut bewijzen. Activiteit: meedraaien en ondersteunen van het kleuterzorgteam Themasets van pictogrammen (communicatie, dagritme, geboden, gevoelens, lichaam, ) gemaakt voor de kleuterklassen. C.2.3 Het digitaal uitwerken van toetertestresultaten. Kerncompetenties die Leerdoelen C.1.2. Gegevens verzamelen, selecteren en ethisch correct hanteren als basis voor een brede beeldvorming v.e. leerling in zijn context. E C.2.3. Actief op zoek gaan naar hulpmiddelen en ondersteuning die de communicatie- en interactiemogelijkheden van ll en bevorderen. I Collegiaal ondersteunen. De zorg vanuit het kleuterperspectief ervaren. Aangepaste communicatiemiddelen zoeken. Het kleuterteam zocht naar een manier om bepaalde regels en stappen duidelijk te maken én naar eenvoudige communicatiemethoden voor enkele specifieke kleuters. Voor hen heb ik die dag verschillende themasets van pictogrammen (communicatie, dagritme, geboden, gevoelens, lichaam, ) gemaakt. Ik heb hierbij enkele mogelijkheden verduidelijkt: gebruiken om de lesdag visueel weer te geven (daglijn), op te hangen als een regel / gebod (niet duwen, hand niet in mond) of als een stappenplan (bijv. zeep nemen wassen drogen). Ik heb enkele toetertestresultaten digitaal uitgewerkt voor het kleuter zorgteam. Hierbij heb ik voor de rekenvoorwaarden een eenvoudig worddocument aangemaakt (3-kolom-fiche) dat ze later makkelijk kunnen hergebruiken. Voor een andere verwerking, waarbij veel van de gegevens op een geschreven fiche ook digitaal beschikbaar moesten zien, heb ik een hoop werk bespaard door uit te leggen hoe je deze kan scannen.

13 Ik vond het heel leuk om een dag mee te draaien met de zorgcoördinator van de kleuters!! Ik heb me ook heel nuttig gevoeld, mede doordat ik een goede aanvulling kon zijn vanwege mijn computerkennis. Het klikt ook erg goed met Inge als persoon: de samenwerking verloopt heel natuurlijk, spontaan en met humor. mentor Enkele niet te vergeten aspecten van je werk: dit zijn bevindingen van de zorgcoördinator van de kleuters Je bent op zoek gegaan naar aangepast materiaal voor anderstalige nieuwkomers a.d.h.v. go-40 met bijhorende picto s. Je hebt de daglijn voor de 3 de kleuterklas opgestart en uitgebreid. Je hebt voor kleuters met A.S.S. (en zonder: UDL) duidelijk gestructureerde kaarten gevonden (ook bruikbaar bij time-out). Je hebt heel wat werk verzet. Bijzonder bruikbaar voor een goede doorstroming binnen de kleuterschool! Ik kom doorheen het schooljaar regelmatig met enkele vragen bij jou aankloppen. Zo heb je me ook geholpen met het leerlingvolgsysteem (iomniwize), computergebruik, het zoeken van ondersteunende boekjes voor een kleuter met een bril die gepest werd, (zie volgende activiteit!) Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Hieruit leer ik vooral dat je als collega s elkaar enorm kan aanvullen, zeker wanneer beide partijen op eenzelfde lijn staan. Activiteit: klasondersteuning 5 de leerjaar Op dinsdagochtend ondersteun ik het 5 de leerjaar gedurende 2 uur. Van oktober tot december, ondersteunde ik in deze tijd leerling Y. Dankzij zijn enorme vooruitgang, heeft hij echter minder individuele begeleiding nodig. In 5A zitten er meerdere leerlingen die moeilijkheden ondervinden op academisch vlak. In samenspraak met de klasjuf, worden deze uren daarom op 1 van volgende manieren ingevuld: Ofwel plant de leerkracht op dat moment een toets zodat ik enkele zorgbehoevende leerlingen apart kan nemen om hen hierbij te ondersteunen (voorlezen, nader verklaren, rustige omgeving, mondeling testgedeelte, ). Ofwel werken de leerlingen zelfstandig aan de verwerking van enkele vakken d.m.v. zelfstandig oefenen. Hierbij is er kans tot directe feedback doordat er 2 klasleerkrachten aanwezig zijn en iedereen aan zijn eigen tempo mag werken. Het is een vorm van co-teaching. C C C C C.4.1

14 Kerncompetenties die C.1.4. Realiseren en coördineren van het planmatig handelen ten aanzien van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. I C.2.1 Vertaler van het onderwijsaanbod: waarderen van diversiteit. E C.2.2. Vertaler van het onderwijsaanbod: differentiëren. E C.2.3. Vertaler van het onderwijsaanbod: op zoek naar hulpmiddelen. I C.4.1. Ruime coachvaardigheden inzetten. I Leerdoelen De leerkracht en leerlingen ondersteunen op een voor hen gepaste wijze. Co-teaching in praktijk brengen. Begeleiding van kleine groepen bij afname van een toets. De samenwerking met juf Sofie loopt al geruime tijd van een leien dakje. Deze regeling is er op een zeer natuurlijke wijze gekomen. Toen er een rekentoets afgenomen werd, zou Yuri deze apart bij mij afleggen. Er kwamen enkele leerlingen bij die hierbij ook baat zouden hebben en vanaf toen neem ik regelmatig een groepje uit de klas om in alle rust een toets af te leggen. Hetzelfde geldt voor het zelfstandig werken aan enkele taken in de klas waarbij ik en Sofie directe feedback voorzien, ook dit is bij toeval ontstaan en door beiden als een zeer efficiënte werkwijze ervaren. De leerlingen werkten goed door en kregen een onverwachte hoeveelheid leerstof afgewerkt. Vooral het aspect co-teaching is voor mij redelijk nieuw! Ik heb zelf als klasleerkracht enkel nog maar een zorgleerkracht in mijn klas gehad wanneer er een individueel kind ondersteund moest worden. Door deze ervaring, heb ik een beter idee van wat het inhoud en vooral: ervaar ik de waarde en effectiviteit van deze werkwijze! mentor Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Positief. Beide werkwijzen, een groepje apart nemen voor een toets en coteaching, zal ik in de toekomst zeker nog hanteren.

15 Activiteit: ondersteunen van collega s Kerncompetenties die Leerdoelen De zorgcoördinator van het kleuterteam ondersteunen in multimedia toepassingen (computer, mail, scannen, ). C C.4.2 De zorgcoördinator van het kleuterteam helpen met het uitzoeken van geschikte instanties inzake een privékwestie. C.4.1 Enkele korte vervangingen uitvoeren bij ziekte of afwezigheid van collega s (3x in de zorg, 1x 4 de leerjaar, 2x 1 ste leerjaar). C.3.3 De zorgleerkracht van het lager onderwijs steunen in het gebruik van het leerlingvolgsysteem (Iomniwize). C C.4.2 De zorgleerkracht van het lager onderwijs ondersteunen in het computergebruik C C.4.2 De juf v.h. 2 de lj. helpen: in het weekend de eieren omdraaien. C.3.3 C.3.3. Een duurzame en gelijkwaardige interactie aangaan met alle betrokken partijen in de school en een breed netwerk. I C.4.1. Ruime coachvaardigheden inzetten. I C.4.2. Coach van collega s: beleidsondersteuning m.b.t. onderwijsvernieuwing, projecten en schoolvisie. S-I Collegiaal ondersteunen op een manier dat voor hen past. Ik ondersteun de zorgcoördinator van het kleuterteam regelmatig inzake multimedia toepassingen (computer, mail, scannen, ). Het begon als een initiatief van mij uit, nu weet ze dat ik altijd bereid ben om te helpen indien nodig en vraagt ze hier zelf achter. Zij is ook naar mij gekomen met een privékwestie, waarbij ik enkele professionele contacten heb ingeroepen om een juiste doorverwijzing te kunnen voorzien. Ik heb de zorgleerkracht van de lagere school ondersteund in het gebruik maken van het leerlingvolgsysteem (iomniwize). Hierbij heb ik een stappenplan aangemaakt (inloggen, hoe gegevens raadplegen of toevoegen, ). Dit stappenplan heb ik ook doorgespeeld aan de zorgcoördinator van de kleuters aangezien ik dacht dat zij hier ook nut van zou ondervinden. De zorgleerkracht van de lagere school is me ook al om hulp komen vragen i.v.m. computerproblemen, wat ik al een geluk tot een goed einde heb kunnen brengen. Ik heb reeds enkele korte, vaak last minute, vervangingen op mij genomen om een optimale werking te verzekeren. Ik heb ook mijn hulp aangeboden bij een project in het 2 de leerjaar waar ze kippeneieren trachten uit te broeden. Deze eitjes moeten 2x per dag

16 omgedraaid worden en de temperatuur en het vochtgehalte moet gecontroleerd en eventueel aangepast worden. Aangezien ik vlakbij de school woon en de klasleerkracht in kwestie niet, heb ik aangeboden om, wanneer zij in het weekend niet op school geraakt, de zorg voor de eieren over te nemen. mentor zorgcoördinator van de kleuters Je hebt een hele open houding naar collega s toe. Je ziet zelf kansen tot ondersteunen, neemt initiatief én collega s spreken je aan. Ik denk zelf ook nog aan: De administratie rond LVS waarbij je geholpen hebt. Het mee organiseren van de leesgroepjes in het tweede leerjaar. Informatie doorgeven ivm verchillende leesvormen aan de klasleerkrachten van het tweede lj. van de zorgcoördinator van de kleuters: Het gebruik van groene taal (je weet wel, bijscholing OVSG) is je zeker niet vreemd. Je vlotte en eerlijke communicatie, alsook je enthousiasme, zijn niet te onderschatten pluspunten. Gewoon door er te zijn, met een buitengewoon groot hart voor mensen en nooit veroordelend, wek je veel sympathie en vertrouwen van mensen groot en klein. Bij informele gesprekjes in de koffieklas hoorde ik verschillende malen: Charlotte heeft ervoor gezorgd dat ll nu helemaal mee is! Lezen met juf Charlotte is leuk. Vraag dat eens aan Charlotte. Ook bij de vergadering van de zorgcel stond je aardig je mannetje. Je nam het initiatief om verduidelijking te geven omtrent het M- decreet en gaf deze uitleg op een bijzonder heldere manier. Jij kreeg dan ook nadien bij het verslag een apart item, knap! Je zorgde er ook voor dat Kathleen en ik op de lijst staan met de stageplaatsen voor de BaNaBa. Je zorgde dat mijn afkeer voor de computer draaide naar het durven ermee aan de slag te gaan a.d.h.v. je zelfgemaakte stappenplannen (mét foto s) en bijzonder veel geduld. =) Tenslotte draag ik je graag als middle name Charlotte ZORG Vanpoucke toe. Bedankt voor de fijne samenwerking! Volgende stap ifv de leervraag en/of competentiegroei Ik denk dat collegialiteit iets is waar je continu aan moet werken, dit tracht ik dan ook continu te doen.

Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Deelactiviteiten gekoppeld aan hun voornaamste kerncompetenties.

Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Deelactiviteiten gekoppeld aan hun voornaamste kerncompetenties. Competentie groeiverslag 1 Charlotte Vanpoucke Activiteit: uitwerken IAC wiskunde voor Yuri. Eindtermen wiskunde gefilterd, verduidelijkt en uitgetypt. C.1.2 Verzamelen van gegevens: beginsituatie, LVS

Nadere informatie

Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats

Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats Onderzoeksproject: auti-vriendelijke UDL speelplaats Onderzoeksvragen Wat maakt een speelplaats auti-vriendelijk? Welke noden hebben leerlingen met autisme wanneer het aankomt op sociale contacten en spelen?

Nadere informatie

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs

Instroombeleid banaba s lerarenopleiding. BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Instroombeleid banaba s lerarenopleiding BNB zorgverbreding & remediërend leren BNB buitengewoon onderwijs Projectgroep Aanleiding Voortgezette opleiding banaba Toelatingsvoorwaarden zijn veranderd: Instroom

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Onderzoeksvraag co-teaching

Onderzoeksvraag co-teaching Onderzoeksvraag co-teaching Onderzoeksvragen Wat is co-teaching? Welke varianten van co-teaching bestaan er? Welke voordelen biedt het? Wat zijn de valkuilen? Hoe zet je coteaching zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

Onderzoeksproject: M-decreet

Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksproject: M-decreet Onderzoeksvragen Welke wettelijke bepalingen omvat het M-decreet? Wat zijn de concrete praktijkgevolgen van het M-decreet in het regulier onderwijs? Wat zijn de moeilijkheden

Nadere informatie

Je kind met de beste ZORG omringen

Je kind met de beste ZORG omringen Je kind met de beste ZORG omringen is ONZE grootste zorg! KLASLEERKRACHT als eerste aanspreekpunt! ZORGTEAM, bestaande uit:! Zorgcoördinatoren - Kleuterschool: juf Ingrid - Lagere school: juf Karina! Ondersteuningsleerkrachten

Nadere informatie

Onderzoeksvraag begeleiden van een leerling op socioemotioneel

Onderzoeksvraag begeleiden van een leerling op socioemotioneel Onderzoeksvraag begeleiden van een leerling op socioemotioneel vlak Onderzoeksvragen Hoe coach ik een leerling met sociaal-emotionele problemen? Hoe bouw ik een ondersteunend netwerk rond de leerling op?

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Taken van de zorgcoördinator

Taken van de zorgcoördinator Taken van de zorgcoördinator Gesprekken met kinderen Het gaat hier meestal om kinderen die zich om een of andere reden niet goed in hun vel voelen: scheiding van ouders, niet voldoende assertief zijn,

Nadere informatie

ZORG. Onze eigen zorgvisie

ZORG. Onze eigen zorgvisie ZORG Onze eigen zorgvisie We streven naar een school waarin we de totale opvoeding van het kind niet uit het oog verliezen. We proberen de kinderen in hun geestelijke, intellectuele, emotionele en sociale

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem Beleidsvoerend vermogen van zorg Vrije kleuterschool De Link Edegem Tel.: 03 369 66 33 Opgemaakt door Thaïsa Kets zorgcoördinator kleuterschool Bron: Vanhove, G., werkgroep Vademecum zorg. (2014). Katholiek

Nadere informatie

Overzicht evolutie lln G

Overzicht evolutie lln G Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning

Nadere informatie

Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix

Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix Onderzoeksproject optimalisatie competentiematrix Onderzoeksvragen Hoe maak ik de competentiematrix overzichtelijker, duidelijker en werkbaarder? Welke competenties kan je clusteren? Zijn er competenties

Nadere informatie

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken

WAARBORGPROJECT. Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken WAARBORGPROJECT Samenwerking SAIGO Sterrenbos en GBS Sint - Jan Arendonk Heleen Vervecken MIJN ERVARING Ik werk 7 jaar in BuO: Klasleerkracht Auti-werking Speelleerklas Basisaanbod Ambulante leerkracht

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

De evaluatie en rapportage

De evaluatie en rapportage De evaluatie en rapportage 1. De evaluatie 1.1 De beeldvorming 1.2 De evaluatiemiddelen 1.3 De externe instanties 1.4 De rapportage 2. Het rapport 1. De evaluatie Om al onze kinderen zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 Email: zorgco@sportbasisschool.be Sticordimaatregelen Doel van de invoering van sticordimaatregelen Het team een leidraad bezorgen met verschillende toepasbare

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer!

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! De zorg in de Parel bestaat uit verschillende mensen die elk hun

Nadere informatie

De Driesprong Millen: Talenbeleid

De Driesprong Millen: Talenbeleid 1 De Driesprong Millen: Talenbeleid 1. Schoolniveau ACTIES WIE IS BETROKKEN HOE JA/NEE EVALUATIE/REFLECTIE 2013-2014 Aanpak anderstalige nieuwkomers schoolteam - Toelichting & uitwerken stappenplan nee

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

Onderzoeksproject: collega s coachen

Onderzoeksproject: collega s coachen Onderzoeksproject: collega s coachen Onderzoeksvragen Hoe begeleid/coach ik leerkrachten die hulp vragen bij het omgaan met kinderen met ASS? Hoe zorg ik ervoor dat collega's me aanspreken voor coaching?

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Beste ouders, De zorgwerking op onze school bestaat al heel wat jaren en is voortdurend in beweging. Enerzijds omdat de wetgeving i.v.m. zorg verandert, anderzijds omdat leerlingzorg

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

Competentiegroeiverslag

Competentiegroeiverslag Competentiegroeiverslag 1 Planmatig begeleider van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften 1.1 Een positieve grondhouding bezitten met betrekking tot de mogelijkheden en toekomstkansen van leerlingen.

Nadere informatie

www.potentialproject.be Onze weg. Jij + ik = wij op Joma Jij + ik = wij op Joma - 366 leerlingen in de lagere school - 55 landen van herkomst - 35 verschillende thuistalen - 269 van de 366 leerlingen

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren Nu beslissen De motieven om te starten met leerlingenparticipatie kunnen zeer uiteenlopend zijn, alsook de wijze waarop je dit in de klas of de school invoert. Ondanks de bereidheid, de openheid en de

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Samen over de drempel

Samen over de drempel Samen over de drempel Beste ouder, Vorig schooljaar lieten we jullie, ouders van de de kleuterklas en ste leerjaar, een vragenlijst invullen over verwachtingen, opvattingen en ervaringen over de overgang

Nadere informatie

Samen over de drempel. Wisten jullie dat. Beste ouder,

Samen over de drempel. Wisten jullie dat. Beste ouder, Samen over de drempel Beste ouder, Vorige schooljaar lieten we jullie, ouders van de de kleuterklas en ste leerjaar, een vragenlijst invullen over verwachtingen, opvattingen en ervaringen over de overgang

Nadere informatie

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen:

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: ZORG IS ELK KIND MEENEMEN IN ONZE ARK De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: De leerkrachten Dit is de juf/meester van uw kind. De klastitularis is het eerste

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016

Zorgbeleid 2015-2016 1 Zorgbeleid 2015-2016 Zorgbeleid 2015-2016 1 1. Inleiding De Leerheide een rustige plek in de natuur waar onze kinderen kunnen en durven schitteren als echte diamanten! Een diamant is het fijnste en hardste edelgesteente. Ze

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

De sleutel tot KBO College Sleutelbos

De sleutel tot KBO College Sleutelbos De sleutel tot KBO College Sleutelbos Het klein College Is een centrumschool. Heel lang geleden begonnen als secundaire school (vakschool) Nadien een lagere school en nog later is de kleuterschool erbij

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 1, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 1, Zwolle Akkoord, 11-11-2009/HMJ - Laatste opdracht vervangen door iets anders (is gelijk aan 1 e verplichte opdracht, voegt dus niets toe). Je kunt dit ook eerst even afwachten: er doet zich waarschijnlijk wel

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

Onze school wil een ZORGBREDE school zijn. Dat houdt concreet heel wat in.

Onze school wil een ZORGBREDE school zijn. Dat houdt concreet heel wat in. Zorg op school Onze school wil een ZORGBREDE school zijn. Dat houdt concreet heel wat in. In de eerste plaats wil onze school er voor zorgen dat er op een preventieve manier met zorg wordt omgegaan. Het

Nadere informatie

Laat ze blinken. Lut Maes PBD GO!

Laat ze blinken. Lut Maes PBD GO! Laat ze blinken Lut Maes PBD GO! Talenten of competenties? TALENT iets wat je van jezelf heel goed kunt en niet aangeleerd werd! = aangeboren aanleg = aangeboren begaafdheid (gerelateerd aan intelligentie)

Nadere informatie

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018

De Kleuterark. Maldegem. 1 juni 2018 De Kleuterark Maldegem 1 juni 2018 2 VOORAF: VOOR EEN GOED BEGRIP (een voorbeeld, niet van jullie school) GRAFISCHE VOORSTELLING Rood = beneden de verwachting Er is werk aan de winkel. Oranje = benadert

Nadere informatie

Aan de ouders, Vriendelijke groet, team prinses Beatrixschool. Verbeterpunten en acties

Aan de ouders, Vriendelijke groet, team prinses Beatrixschool. Verbeterpunten en acties Aan de ouders, Voor u ligt het verbeterplan wat is opgesteld door het team naar aanleiding van de resultaten van de oudervragenlijst afgelopen november. Per onderdeel geven we aan welke items minder scoorden

Nadere informatie

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders

Nadere informatie

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018)

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) In de VMBO stroom van het ACL wordt sinds het schooljaar 2016-2017 expliciet aandacht besteed aan de leergebied overstijgende (LGO)

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Wij vliegen met een frisse neus het nieuwe schooljaar in! Welkom aan alle (groot)ouders en kinderen van GO! basisschool De Schorre!

Wij vliegen met een frisse neus het nieuwe schooljaar in! Welkom aan alle (groot)ouders en kinderen van GO! basisschool De Schorre! September 2017 Nieuwsbrief GO! basisschool De Schorre Wij vliegen met een frisse neus het nieuwe schooljaar in! Welkom aan alle (groot)ouders en kinderen van GO! basisschool De Schorre! Via deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Functiekaart Diensthoofd

Functiekaart Diensthoofd Functiekaart Diensthoofd 1. Hoofddoel van de functie: Leiding geven aan de eigen dienst en een bijdrage leveren aan het beleid van de organisatie teneinde een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de cliënten

Nadere informatie

Fase 0: brede basiszorg

Fase 0: brede basiszorg Zorg in Sint-Lucia Het zorgcontinuüm Fase 0: brede basiszorg Welbevinden Kinderen die graag naar school komen. Betrokkenheid Kinderen voelen zich uitgedaagd om te leren. welbevinden Veilig klasklimaat

Nadere informatie

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE

ZORGVISIE VK T KERSENPITJE ZORGVISIE VK T KERSENPITJE Als school hebben wij de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van ieder kind. Dit is de basis van onze zorgvisie. Wij willen dat al onze kleuters gelukkig

Nadere informatie

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK.

Module 1 GOK 1 GOK. Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Module 1 GOK 1 GOK Visietekst geïntegreerd ondersteuningsaanbod GOK. Hoe wij op onze school willen werken aan gelijke kansen voor elk kind vinden we terug in ons schooleigen christelijk opvoedingsproject.

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

Resultaten enquête. Onderzoek van Leen Leys. Master in de pedagogische wetenschappen

Resultaten enquête. Onderzoek van Leen Leys. Master in de pedagogische wetenschappen Resultaten enquête Onderzoek van Leen Leys Master in de pedagogische wetenschappen Voorwoord van de directie BESTE OUDERS, In wat volgt, tonen we de resultaten van een enquête die tijdens het eerste trimester

Nadere informatie

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en de professionele cultuur. We geven in dit onderdeel

Nadere informatie

KEUZEVAK GESPREKKEN MET OUDERS SIEGKE CATTEEUW. Gegeven door Maurits Wijsmans

KEUZEVAK GESPREKKEN MET OUDERS SIEGKE CATTEEUW. Gegeven door Maurits Wijsmans KEUZEVAK GESPREKKEN MET OUDERS SIEGKE CATTEEUW Gegeven door Maurits Wijsmans Motivatie Als zorgcoördinator heb je dagelijks gesprekken met ouders: aan de schoolpoort, op individuele gesprekken, op MDO

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

1. communicatie op de speelplaats; eerst: hoe vinden ouders hun weg in de school en bij wie kan je terecht, school is er mee bezig (niet behandeld)

1. communicatie op de speelplaats; eerst: hoe vinden ouders hun weg in de school en bij wie kan je terecht, school is er mee bezig (niet behandeld) Verslag Praatkring 4 donderdag 4 februari aanwezig: Annick, Chris, Pascale, Brecht, Nathalie, Kira, Grid, Livia, Sue, Thomas, Pieter-Jan, Elke, Leen, Elke, Sara en Mieke De werkgroep rond ecologie kreeg

Nadere informatie

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Huistaakbeleid BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Inleidende tekst Om op een degelijke manier aan huistaakbeleid te doen moeten

Nadere informatie

STEM++ INLEIDING TREFWOORDEN SLEUTELS BRON STEDELIJK ONDERWIJS HET TALENT ANTWERPEN INSPIRATIESESSIE 02 _ 22/11/2017 MEVR. NELE VAN DEN BULCKE

STEM++ INLEIDING TREFWOORDEN SLEUTELS BRON STEDELIJK ONDERWIJS HET TALENT ANTWERPEN INSPIRATIESESSIE 02 _ 22/11/2017 MEVR. NELE VAN DEN BULCKE + STEM++ STEDELIJK ONDERWIJS HET TALENT ANTWERPEN INSPIRATIESESSIE 02 _ 22/11/2017 MEVR. NELE VAN DEN BULCKE TREFWOORDEN Kansen zien Schoolvisie Onderzoekende houding Inspiratie Ervaringen Anderstalige

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

2. Leeftijd jaar 10 59% jaar 2 12% jaar 1 6% > 31 jaar 4 24%

2. Leeftijd jaar 10 59% jaar 2 12% jaar 1 6% > 31 jaar 4 24% 17 reacties Overzicht Complete reacties bekijken Algemene gegevens 1. Welke module volg je momenteel? module 1 0 0% module 2 0 0% module 3 8 47% module 4 5 29% module 5 optie AGZ 0 0% module 5 optie GGZ

Nadere informatie

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken BuBaO St-Elisabeth Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken Leerlingen Type 1 Type 2 Type 3 Type 8 GON lln Kleuters Kleuters

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

De Tol Herderen: Talenbeleid

De Tol Herderen: Talenbeleid De Tol Herderen: Talenbeleid 1. Leerlingenniveau 2013-2014 Wanneer Acties Hoe/materiaal Wie doet mee? Reflectie 1. CITO-toetsen begrijpend lezen - afname half januari 2014 (dit gebeurt in 2 sessies & foutenanalyse)

Nadere informatie

Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting

Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting Focusgroepleidraad interventiestudenten 1BAKO postmeting Meenemen: - Dictafoon - Camera - Statief - Schriftje om iets op te schrijven - Etiketten om naam op te schrijven - A3 bladen - Postits - Programma

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan BS De Wimpel Cansstraat 14-18 1050 Elsene Tel.: 02/ 51152.30 e-mail: bs.elsene@g-o.be www.dewimpel.be Schoolwerkplan De organisatie van de begeleiding 1. Beginsituatie 2. Visie op het zorgbeleid 3. Concrete

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag 2 3 Een gemotiveerd

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

M-decreet en Basisaanbod. Bert Smet

M-decreet en Basisaanbod. Bert Smet M-decreet en Basisaanbod Bert Smet 1. WAT IS HET M-DECREET? M-decreet = maatregelen decreet. Dit moet het inclusief onderwijs aansturen. Het M-decreet heeft ervoor gezorgd dat leerlingen zo lang mogelijk

Nadere informatie

4.1 Engagement in verband met oudercontact

4.1 Engagement in verband met oudercontact 4.1 Engagement in verband met oudercontact Rubriek 1.9 van het schoolreglement handelt over contact tussen ouders en school. In dit thema van de engagementsverklaring gaat het over ouders die, om welke

Nadere informatie

HET HUISWERKBELEID VAN VIA IMMACULATA TIENEN

HET HUISWERKBELEID VAN VIA IMMACULATA TIENEN HET HUISWERKBELEID VAN VIA IMMACULATA TIENEN Met addendum Agendawijzer over het gebruik van onze agenda s en Meervoudige Intelligentie. BASISPRINCIPE Waarom is er huiswerk in onze school en waarom vinden

Nadere informatie

Ouders over het M-decreet

Ouders over het M-decreet Artikel over de bevraging van het M-decreet bij ouders Ouders over het M-decreet De overheid organiseerde op 27 maart 2017 een conferentie over de meta-analyse van de evaluaties over het M-decreet. Ouderkoepel

Nadere informatie

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders

Nadere informatie

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren In de praktijk werken we aan de visie op leraarschap, beheersingsniveau opleidingsfase 1: Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK

Nadere informatie