Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje"

Transcriptie

1 Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders 3.1. Intakeprocedure 3.2. Individueel handelingsplan 3.3. Contact met de school 3.4. Schriftelijke communicatie naar huis 4. Aanpassingen binnen de klas 4.1. Verduidelijking van tijd A. Eénvormig dagschema B. Gebruik van time-timer C. Bieden van voorspelbaarheid 4.2. Verduidelijking van ruimte 4.3. Rustige ruimte 4.4. Prikkelarm frontzicht 4.5. Verduidelijking van activiteit 4.6. Verduidelijking van communicatie 4.7. Verduidelijking van sociale interactie 4.8. Gebruik van stappenplannen 5. Aanpassingen binnen de school 5.1. Uitgewerkte speelplaatswerking A. Speelplaatswerking in de Karel Coggelaan Ballenzone Voetbalzone Speelzone Rustige zone Stapzone B. Speelplaatswerking in de Lindendreef Korte speeltijden Middagspeeltijd Speelgoedwinkel Rustige ruimte Middagsport Muziek 5.2. Gebruik van pictogrammen 5.3. Prikkelarme refter 6. Aanpassingen op leerlingniveau

2 7. Uitbreiden van de expertise 7.1. Nascholingen op maat 7.2. Orthotheek 7.3. Auti-team 7.4. Gon/mentoren-team

3 1. Visie Als school voor buitengewoon lager onderwijs streven we ernaar om onze kinderen voor te bereiden op een optimale integratie in het alledaagse sociale leven en later in de middelbare school. Daarom kiezen we voor onze kinderen met ASS voor een geïntegreerde werking. Dit biedt volgens ons de beste leer- en ontwikkelingskansen. Een diverse klasgroep biedt jongeren met ASS de mogelijkheid om stap voor stap gepast sociaal gedrag aan te leren. Dagelijkse oefening in een sociale context met leeftijdsgenoten bevordert de transfer van het geleerde naar het dagelijkse leven. Om tegemoet te komen aan de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS wordt er, afhankelijk van de individuele noden van elk kind, gewerkt met autigroepen (leerinhoudelijk, socio-emotioneel, leren leren, ). Om deze geïntegreerde werking optimale slaagkansen te bieden, krijgen alle leerlingen met ASS een individuele mentor. De mentor is binnen het team, in nauwe samenwerking met de ouders, de contactpersoon, belangenbehartiger en procesbegeleider. Omdat de ouders de deskundigen zijn inzake hun eigen kind, bieden we hen de kans om naast vaste contactmomenten ook extra overlegmomenten aan te vragen. Via klasmanagement, aangepaste leerkrachtenstijl en doorgedreven verduidelijking van de omgeving zorgen we binnen de klas voor een sterk gestructureerde aanpak. Ook tijdens de ongestructureerde momenten willen we de nodige duidelijkheid en voorspelbaarheid bieden. Dit zorgt bij veel kinderen met ASS voor een groter gevoel van rust en veiligheid. Soms is deze algemene aanpak niet voldoende. We kiezen dan voor individuele aanpassingen om de optimale ontwikkeling van de leerling te stimuleren. Dit gebeurt na overleg tijdens de klassenraad. We vinden kennis en expertise rond ASS heel belangrijk om onze aanpak goed te blijven afstemmen op de specifieke noden van elke leerling. Via expertiseverhoging van de mentoren en de leerkrachten a.d.h.v. bijscholingen op maat, de orthotheek en het ASS-team zorgen we ervoor dat dit kan doorstromen naar het volledige team. Door voortdurend te evalueren en bij te sturen streven we ernaar om van onze school een gestructureerde, veilige, geborgen plaats te maken waar alle leerlingen, ook de leerlingen met ASS, zich thuis voelen.

4 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor Alle leerlingen met ASS krijgen een individuele mentor. De mentor is een contactpersoon, belangenbehartiger en procesbegeleider. Als contactpersoon is het belangrijk dat de mentor uitgroeit tot een persoon waarbij het kind terecht kan met al zijn/haar vragen en problemen. Als belangenbehartiger zorgt de mentor ervoor dat alle informatie rond het kind degelijk verzameld en besproken wordt. De mentor zorgt ervoor dat er voldoende aandacht is voor de noden van het kind en dat de mogelijke ontwikkelingskansen optimaal benut worden. Als procesbegeleider neemt de mentor actief deel aan de handelingsplanning en is de mentor aanwezig op overlegmomenten en klassenraden. De mentor is eveneens een aanspreekpunt voor de klasleerkracht, de andere personeelsleden en ouders. Zij kunnen met concrete problemen i.v.m. ASS steeds terecht bij de mentor. Moeilijkheden met onaangepast gedrag worden met de mentor besproken. De mentor biedt degelijke scenario s aan om dit gedrag te voorkomen en te duiden. De mentor zal echter nooit fungeren als straffer in dergelijke conflictsituaties Ondersteuning van de mentoren De mentoren kunnen rekenen op de ondersteuning van de coördinator ASS, de orthopedagoge en de directeur. Tijdens overlegmomenten zoekt het schoolteam gezamenlijk naar oplossingen voor complexe problemen. 3. Samenwerking met ouders Omdat we van oordeel zijn dat de ouders de deskundigen zijn inzake hun kind vinden we een goede samenwerking met de ouders noodzakelijk Intakeprocedure Bij de inschrijving van een nieuwe leerling worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek wordt geluisterd naar het verhaal, de vragen, de noden en de zorgen van de ouders Individueel handelingsplan Voor ieder kind wordt een individueel handelingsplan opgesteld door de mentor. Dit handelingsplan wordt opgesteld in overleg met de betrokken leerkrachten en bundelt de werkpunten voor ieder kind afzonderlijk. Tijdens oudercontacten wordt dit handelingsplan met de ouders besproken. Zo wordt de transfer van de aangeleerde vaardigheden bevorderd.

5 3.3. Contact met de school Tijdens de oudercontacten kunnen de ouders steeds langsgaan bij de klasleerkracht, de mentor, de bijzondere leermeesters, de paramedici en de directie. Wanneer de ouders dit noodzakelijk achten kunnen ze op elk moment tijdens het schooljaar met hun vragen terecht bij de betrokken leerkrachten. Wanneer de school dit noodzakelijk acht, worden er extra oudergesprekken gevoerd Schriftelijke communicatie naar huis De brieven die meegegeven worden met de kinderen naar huis worden zo duidelijk mogelijk opgesteld. De informatie wordt gevisualiseerd en zo bondig mogelijk geformuleerd. 4. Aanpassingen binnen de klas 4.1. Verduidelijking van tijd A. Eénvormig dagschema Er werd gekozen om te werken met een éénvormig dagschema over de hele school. Er wordt gewerkt met pictogrammen van sclera. De pictogrammen worden van boven naar beneden gehangen. De lessen die door de klasleerkracht gegeven worden en de speeltijden zijn op een zwarte achtergrond gedrukt. De lessen die door een andere leerkracht gegeven worden (muzische, turnen, zwemmen, ) zijn op een groene achtergrond gedrukt. Leerlingen die hier nood aan hebben krijgen een individueel dagschema aangeboden. B. Gebruik van time-timer In elk lokaal is er een time-timer aanwezig. Hiermee wordt aangeduid hoelang een les of een bepaalde opdracht duurt. Indien noodzakelijk kunnen er kleine time-timers gebruikt worden bij individuele leerlingen. C. Bieden van voorspelbaarheid Speciale activiteiten worden, indien nodig, vooraf aangekondigd en besproken. Dit kan eventueel gebeuren in samenwerking met de mentor.

6 4.2. Verduidelijking van ruimte In de klaslokalen heeft alles een duidelijke plaats. Naargelang de noden van de leerlingen wordt dit verduidelijkt met pictogrammen, woorden, De lokalen zijn onderverdeeld om specifieke activiteiten te doen (vb. onthaalruimte, computerruimte, individuele werkruimte, klassikale instructieruimte, ). De mappen hebben per vak een vaste kleur (rood=taal, groen=wiskunde, oranje=godsdienst, blauw=wo) Rustige ruimte Voor leerlingen die nood hebben aan een rustigere plaats om te werken, kunnen er in de klas aanpassingen gebeuren afhankelijk van de noden van de individuele leerling (bank alleen, achteraan in de klas, kantoortje, ) Prikkelarm frontzicht Het frontzicht van de klaslokalen wordt zo prikkelarm mogelijk gemaakt. Visualisaties worden zoveel mogelijk aan de zijwanden van de klas aangebracht Verduidelijking van activiteit Indien nodig worden de activiteiten verduidelijkt door deze visueel voor te stellen. Bij het aanleren van nieuwe oefeningen of taken wordt aangegeven hoe een taak aangepakt dient te worden a.d.h.v. stappenplannen. De lay-out van de werkblaadjes wordt aangepast aan de noden van de individuele leerlingen. Moeilijkere leerstof kan individueel aangebracht en ingeoefend worden bij logo/kiné/blio Verduidelijking van communicatie De leerkrachten hanteren een duidelijke communicatie: concreet, expliciet, éénduidig en positief. Regels en afspraken worden duidelijk aangegeven en gevisualiseerd Verduidelijking van sociale interactie Problemen bij sociale situaties worden verduidelijkt. Hiervoor wordt samengewerkt met de mentoren. Sociale leerverhalen kunnen een belangrijke hulp bieden bij het verduidelijken Gebruik van stappenplannen Afhankelijk van de individuele noden van de kinderen wordt er gewerkt met stappenplannen. Hiervoor wordt samengewerkt met de mentor en de coördinator ASS.

7 5. Aanpassingen binnen de school 5.1. Uitgewerkte speelplaatswerking Op beide vestigingen is er een uitgewerkte speelplaatswerking. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en voorspelbaarheid wat bij veel kinderen leidt tot een gevoel van rust en veiligheid. A. Speelplaatswerking in de Karel Coggelaan De speelplaats wordt onderverdeeld in zones. Deze zones worden aangeduid met kegels. Ballenzone In deze zone kan gespeeld worden met verschillende soorten ballen (basket, springballen, zachte ballen, ). Voetbalzone In deze zone wordt gevoetbald. Er wordt één leerling aangeduid die de bal mag halen als hij in een andere zone terecht komt. Speelzone In deze zone kan gespeeld worden met allerhande speelgoed (loopklossen, paardjes, stapstenen, ). Rustige zone In deze zone kunnen rustige spelletjes gespeeld worden (met de poppen, vier op een rij, boekjes lezen, ). Stapzone Het veranderen van zone gebeurt uitsluitend via de stapzone. In deze zone mag niet gelopen worden. De werkgroep speelgoedkoffers zorgt ervoor dat er voldoende speelgoed aanwezig is en dat het speelgoed af en toe veranderd wordt. Zo blijft de speelplaats een aantrekkelijke plaats voor de leerlingen. B. Speelplaatswerking in de Lindendreef De speelplaats wordt verdeeld in een actieve zone en een rustige zone. Zo kan rust geboden worden aan de leerlingen die dit nodig hebben. Korte speeltijden Tijdens de korte speeltijden in de voormiddag en namiddag kan er gespeeld worden met de speelgoedkoffers. Per klas is er een speelgoedkoffer. De klasleerkrachten kunnen samen met de leerlingen hun eigen klaskoffer samenstellen. Voor het gebruik van de speelgoedkoffers is een infobrochure gemaakt voor de leerlingen. A.d.h.v. deze brochure kunnen de leerkrachten de werking van deze koffers verduidelijken aan de leerlingen.

8 Middagspeeltijd Tijdens de middagspeeltijd worden verschillende spelmogelijkheden aangeboden. Speelgoedwinkel Via een uitgewerkt uitleensysteem kunnen de leerlingen speelgoed uitlenen. Via dit uitleensysteem leren de leerlingen verantwoordelijkheid nemen voor de zorg van het speelgoed. De leerlingen vragen het speelgoed aan de verantwoordelijken van de winkel. Deze hangen een foto van de leerling bij de foto van het speelgoed. Wanneer de leerling het speelgoed terugbrengt, wordt zijn foto ook teruggehangen. Voor het opbergen van het speelgoed wordt gewerkt met foto s op de boxen. Zo is het voor de leerlingen duidelijk waar alles zijn vaste plaats heeft. Wanneer leerlingen zich niet houden aan de regels van het uitlenen, kan hun foto aan het zwart bord gehangen worden. Dit betekent dat ze een bepaalde tijd (door de leerkracht te bepalen) niet met de winkel mogen spelen. Ook voor het uitleggen van de werking van de speelgoedwinkel is een infobrochure voor de leerlingen gemaakt. Rustige ruimte Op de groene mat onder het afdak wordt er rustig gespeeld. De leerlingen kunnen zelf de keuze maken om in de rustige ruimte te spelen. In de tuin is een afzonderlijke rustige speelzone. De klassen mogen hier met een beurtsysteem gaan spelen. Sommige leerlingen mogen elke middag mee naar de tuin. Middagsport Elke middag is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de begeleide middagsport. Muziek Eén keer in de week mag er muziek gespeeld worden op de speelplaats door de leerlingen van de leerlingenraad. Voor leerlingen die hier nood aan hebben, kan een vluchtroute afgesproken worden. Dit is een plaats waar de leerling tot rust kan komen. Dit gebeurt steeds in overleg met de leerling en alle betrokken personen.

9 5.2. Gebruik van pictogrammen Waar nodig worden afspraken en regels gevisualiseerd op schoolniveau. De verdeling van de verschillende spelmogelijkheden tijdens de middagspeeltijd wordt visueel voorgesteld op de speelplaats Prikkelarme refter Voor de leerlingen die hier nood aan hebben wordt een afzonderlijke refter ingericht. Deze refter is prikkelarm en sterk gestructureerd. 6. Aanpassingen op leerlingniveau Op de klassenraad kunnen individuele aanpassingen voor een leerling afgesproken worden. Dit kunnen aanpassingen binnen de klas zijn, aanpassingen op de speelplaats, in de refter, op de bus, 7. Uitbreiden van de expertise Er wordt voortdurend gewerkt aan het verder uitbouwen van de kennis rond ASS binnen het team Nascholingen op maat Leerkrachten volgen bijscholingen op maat zodat alle teamleden kennis hebben van de nieuwste inzichten omtrent ASS Orthotheek Binnen de orthotheek van de school is er heel wat materiaal aanwezig omtrent ASS, zowel literatuur als praktisch materiaal Auti-team Het auti-team denkt na over het autivriendelijker maken van de school. Voorstellen worden besproken met het team Gon/mentoren-team Op het gon/mentoren-team kunnen complexe problemen aangekaart worden. Er wordt in team gezocht naar een passende aanpak/benadering. Voorstellen naar administratie/ materiaal/ worden aangebracht en besproken.

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders

Nadere informatie

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon 1. INLEIDING In het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs vindt men als één van de leidende principes terug dat het PPGO een project

Nadere informatie

1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn

1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn 1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn 1.1 Inleiding : In onze scholen bieden wij verschillende mogelijkheden aan met betrekking tot autiwerking. In onze kleuterklassen bevinden

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website:

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website: SCHOOLBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be EEN BUITENGEWONE SCHOOL VOOR KINDEREN MET SPECIFIEKE

Nadere informatie

VERDUIDELIJKING VAN DE RUIMTE

VERDUIDELIJKING VAN DE RUIMTE Om de kinderen met ASS zo maximaal te integreren in onze school proberen wij om ons zo goed mogelijk aan te passen aan hun noden. Om een goede begeleiding te geven aan kinderen met autisme moeten we de

Nadere informatie

TEACCH Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children We werken in de autiwerking volgens deze methodiek We visual

TEACCH Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children We werken in de autiwerking volgens deze methodiek We visual Autiwerking TEACCH Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children We werken in de autiwerking volgens deze methodiek We visualiseren op het niveau van het kind om zo

Nadere informatie

Vanuit UDL aan de slag in de klas

Vanuit UDL aan de slag in de klas Bachelor Buitengewoon onderwijs Studiegebied Onderwijs Academiejaar 2014-2015 Vanuit UDL aan de slag in de klas UDL kijkwijzer Boeckx Annelies Michielsen Loes 1 1. Formuleer in eigen woorden wat UDL inhoudt

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken BuBaO St-Elisabeth Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken Leerlingen Type 1 Type 2 Type 3 Type 8 GON lln Kleuters Kleuters

Nadere informatie

1.Uitgangspunt: 1)De hersenen: er is sprake van een aangeboren hersenafwijking. 2)Het denken: er is een stoornis in de informatieverwerking.

1.Uitgangspunt: 1)De hersenen: er is sprake van een aangeboren hersenafwijking. 2)Het denken: er is een stoornis in de informatieverwerking. 1.Uitgangspunt: Het uitgangspunt bij het inrichten van auti-onderwijs binnen onze school is het recht op aangepast onderwijs voor elk kind (Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het kind, 1989)

Nadere informatie

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en de professionele cultuur. We geven in dit onderdeel

Nadere informatie

WERKING EN VISIE. Visie ontwikkelingsklassen en functionele klassen

WERKING EN VISIE. Visie ontwikkelingsklassen en functionele klassen WERKING EN VISIE De stedelijke lagere school OASE is een school voor buitengewoon lager onderwijs basisaanbod (het vroegere type 1 en type 8) en type 9 (ASS). Onze naam, OASE, staat voor Onderwijs met

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING. MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde personeelsleden i.f.v.

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogisch project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

Aandachtspunten voor directies BaO

Aandachtspunten voor directies BaO Aandachtspunten voor directies BaO 1. In de week van 8 en/of 15 september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen: Kennismaken met de directie, de leerkracht

Nadere informatie

Muzische vorming planning en organisatie

Muzische vorming planning en organisatie Muzische vorming 2018-2019 planning en organisatie 1. Algemeen Planning De navorming loopt van september tot juni. De navorming wordt elke weekdag aangeboden. In de kleuterschool wordt echter geen navorming

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement Basis- en

Nadere informatie

Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Rob Neyens 22.10.2009

Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Rob Neyens 22.10.2009 Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen Rob Neyens 22.10.2009 Programma 1. Theorie: wat is autisme? 1.1 Buitenkant 1.2 Binnenkant 2. Praktijk: hoe omgaan met autisme? 2.1 Remediëren 2.2 Compenseren

Nadere informatie

Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.

Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel. Schoolbrochure Adres Telefoon Fax E-mail Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.be Een verhaal... Mijn verhaal De laatste

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogsich project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

1. Onze visie op zorg

1. Onze visie op zorg 1. Onze visie op zorg In onze school is het belangrijk dat elk kind zich goed voelt en graag naar school komt. Dit is het essentiële uitgangspunt van onze schoolorganisatie. Als schoolteam willen we een

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

Aandachtspunten voor directies BaO

Aandachtspunten voor directies BaO Aandachtspunten voor directies BaO 1. In de week van 12 september komt de muzische vormer een hele dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen: Kennismaken met de directie, de leerkracht

Nadere informatie

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt.

Om pestgedrag te voorkomen, kiest ons schoolteam ervoor om acties te ondernemen die ervoor zorgen dat pestgedrag weinig kans maakt. Plagen is vooral een spel en het gebeurt vaak tussen vrienden. Het spel gaat om te kijken of je creatief kan reageren en dat waardeer je. Pesten is herhaaldelijk uitoefenen van lichamelijke en/of geestelijke

Nadere informatie

Welkom in ons klasje. Voormiddag

Welkom in ons klasje. Voormiddag Welkom in ons klasje Iedere morgen worden onze kleinste kleuters opgevangen in ons klasje. Dit telkens van 8 uur tot 8.30 uur. Om 8.30 begint onze school. Wij starten eerst met een toiletbezoek. Voormiddag

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

INFO BROCHURE. buitengewoon onderwijs

INFO BROCHURE. buitengewoon onderwijs INFO BROCHURE buitengewoon onderwijs brochure.indd 1 12/05/17 12:29 VAN HARTE WELKOM! Van lager onderwijs naar secundair, het is een grote stap. De hoofdtaak van onze school bestaat uit onderwijzen. Wij

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Verslag ouderraad 28 januari 2016

Verslag ouderraad 28 januari 2016 Verslag ouderraad 28 januari 2016 Aanwezig: Kurt, Johan, Laila, Fahaima, Mario, Karen, Klaas, Ellen, Marie, Veerle, Joris, juf Hilde, juf Stephanie, juf Marijke, juf Karin D 1. Verwelkoming nieuwe leden

Nadere informatie

De Vliegeraar informeert. Nieuwsbrief 3 :

De Vliegeraar informeert. Nieuwsbrief 3 : De Vliegeraar informeert. Nieuwsbrief 3 : 2017-2018 Beste ouders, Dit jaar luidt ons jaarthema : Wees wijs, speel wijs! Dit thema slaat enorm aan. We merken dat er opvallend minder conflictsituaties voorkomen

Nadere informatie

Autismespectrumstoornis?

Autismespectrumstoornis? GON? Wat is dat? Het geïntegreerd onderwijs (GON) is bedoeld om kinderen met een handicap, leermoeilijkheden en/of opvoedingsmoeilijkheden les te laten volgen in het gewone onderwijs. De leerling krijgt

Nadere informatie

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs 1. In de tweede en/of derde week van september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen:

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Leerlinggericht: De GON-begeleider:

Leerlinggericht: De GON-begeleider: Wat? De afkorting GON staat voor Geïntegreerd ONderwijs. Het geïntegreerd onderwijs is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. De leerling volgt de lessen in een school voor gewoon

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

basisschool Maria Boodschap

basisschool Maria Boodschap ENGAGEMENTSVERKLARING basisschool Maria Boodschap Basisschool Maria Boodschap Perustraat 4 2030 Antwerpen-Luchtbal Tel.: 03/541.06.13 Fax.: 03/542.60.76 E-mail: maria.boodschap@cksa.be Website: www.mariaboodschap.be

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be> Schoolinterne afspraken kleuterafdeling Samen leven, samen

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Zorgplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke basisschool

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Evaluatiecriteria GOn-begeleidingsdiensten

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Evaluatiecriteria GOn-begeleidingsdiensten Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK BUITENGEWOON ONDERWIJS 1.1 Beginsituatiebepaling 1.1.1 H1. Gegevensverzameling 1.1.1.1 Ontwikkelingsschaal H1 Het multidisciplinaire team verzamelt geen of

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Succesindicator: Schoolbeleid en schoolleiderschap

Succesindicator: Schoolbeleid en schoolleiderschap PROCES SCHOOLNIVEAU Succesindicator: Schoolbeleid en schoolleiderschap Visie op leerlingen met een ernstige meervoudige beperking Vormt een doordachte schoolvisie het vertrekpunt voor onderwijs aan leerlingen

Nadere informatie

SANCTIEbeleid. Visie :

SANCTIEbeleid. Visie : SANCTIEbeleid Visie : We willen werken vanuit een positieve ingesteldheid tegenover de kinderen. Een positieve benadering van kinderen bevordert het klimaat in klas en school. Gedrag kunnen we enkel veranderen

Nadere informatie

muzische vorming in kleuterschool

muzische vorming in kleuterschool muzische vorming in kleuterschool Inleiding: muzisch werken met kleuters Daar waar vroeger enkel leerkrachten uit de lagere school konden inschrijven voor de navorming komen we nu ook tegemoet aan de noden

Nadere informatie

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur WELKOM Dag flinke jongen, grote meid, wij zijn heel blij dat je binnenkort naar onze school komt. In dit boekje vind je informatie over onze werking. Je ouders zullen dit samen met jou graag doornemen.

Nadere informatie

De Kiezel en de Kei weektaken januari 2014 2

De Kiezel en de Kei weektaken januari 2014 2 BAS project Ontwikkelingslijn: 1 Ontwikkelingsveld 1:structuur Datum: januari 2014 Doel: Aanleren van een zelfstandige leerhouding waarbij tijdsbewustzijn en taakplanning worden ontwikkeld. Vanuit verantwoordelijkheid,

Nadere informatie

: Begin van de krokusvakantie

: Begin van de krokusvakantie 27.02.2017: Begin van de krokusvakantie 01.03.2017: Start Jeugdboekenmaand 05.03.2017: Einde van de krokusvakantie Agenda 09.03.2017: Bibbezoek 1 ste t/m 4 de leerjaar 10.03.2017: Tiroleravond 6 de leerjaar

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. 2. Hoofdopdracht en opdracht 2.1 Coördinatie van het zorgbeleid op school De zorgcoördinator

FUNCTIEBESCHRIJVING. 2. Hoofdopdracht en opdracht 2.1 Coördinatie van het zorgbeleid op school De zorgcoördinator FUNCTIEBESCHRIJVING School: GBS De Vierklaver, Baaigemstraat 26, 9890 Gavere Schoolbestuur: Gemeentebestuur Gavere, Markt 1, 9890 Gavere Instellingsnummer: 024349 Scholengemeenschap: Gavere-Merelbeke Nummer

Nadere informatie

Welkom in klas 1! Het wordt een superleuk en leerrijk schooljaar! In klas 1 krijg je les van: juf Kathleen.

Welkom in klas 1! Het wordt een superleuk en leerrijk schooljaar! In klas 1 krijg je les van: juf Kathleen. Welkom in klas 1! Het wordt een superleuk en leerrijk schooljaar! In klas 1 krijg je les van: juf Kathleen groep1@gbshaacht.be juf Inge juf.inge@gbshaacht.be Welke lessen krijg je doorheen de dag? Welkom

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Taalonderwijs op onze school wordt bepaald door de beginsituatie van onze leerlingen. Deze beginsituatie is afhankelijk van meerdere factoren:

Taalonderwijs op onze school wordt bepaald door de beginsituatie van onze leerlingen. Deze beginsituatie is afhankelijk van meerdere factoren: TAAL 1. Beginsituatiefase 1.1.Visie Taalonderwijs op onze school wordt bepaald door de beginsituatie van onze leerlingen. Deze beginsituatie is afhankelijk van meerdere factoren: 1. leeftijd en schoolgeschiedenis

Nadere informatie

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69%

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69% Resultaten enquête Vooraf: bij de tabellen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen de verschillende leerjaren. Daarna volgt het totaal en het procent bij elk antwoord. Waar leerlingen een geschreven

Nadere informatie

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders

Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag Een leerling heeft niet langer een probleem, wel een oplossing Een eerste kennismaking voor CLB-medewerkers en leerlingenbegeleiders Het gemotiveerd verslag 2 3 Een gemotiveerd

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde

Nadere informatie

Schoolbrochure. Adres Telefoon Fax

Schoolbrochure. Adres Telefoon Fax Schoolbrochure Adres Telefoon Fax E-mail Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.be Een verhaal... Mijn verhaal De laatste

Nadere informatie

Leerlabo 2: Preventief klasklimaat Hilde Buvé & Evi Mullens Ondersteuningsnetwerk Oost-Brabant 21 januari 2019

Leerlabo 2: Preventief klasklimaat Hilde Buvé & Evi Mullens Ondersteuningsnetwerk Oost-Brabant 21 januari 2019 Leerlabo 2: Preventief klasklimaat Hilde Buvé & Evi Mullens Ondersteuningsnetwerk Oost-Brabant 21 januari 2019 Back to basics Nadenken over preventieve maatregelen op klas- en schoolniveau ->We nemen ons

Nadere informatie

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel BuBaO Ten Desselaer Klein Park 4 3360 Lovenjoel 016 85 21 70 info@tendesselaer.be www.tendesselaer.be De eerste schooldag kunnen de kinderen vanaf 8.30 u. in de refter beneden terecht. Ouders, opvoeders

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD ONDERBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD ONDERBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD ONDERBOUW?

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Afspraken voor de kinderen in Van Bladelstraat 28 lager onderwijs

Afspraken voor de kinderen in Van Bladelstraat 28 lager onderwijs Afspraken voor de kinderen in Van Bladelstraat 28 lager onderwijs 2013-2014 ONTHAAL Voor kinderen die naar school gaan in SG De Kraal in de Van Bladelstraat 28 en 29, is er een korte opvang in de school

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK 1 Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2 De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen van specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften 2.2 Doelenselectiefase

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK BUITENGEWOON ONDERWIJS OV4 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2. De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH SCHOOL: NAAM: De functiebeschrijving van 'mentor-coach' kadert in het individuele gedeelte (instellingsgebonden taken) van de functiebeschrijving van 'leraar'. Deze functiebeschrijving

Nadere informatie

2013-2017. Huiswerkbeleid

2013-2017. Huiswerkbeleid 01-017 Huiswerkbeleid Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep Visie op onderwijs Basisvisie Leerinhouden/Activiteiten De voor- en nadelen van het geven van huiswerk Voordelen Nadelen Richtlijnen voor het

Nadere informatie

Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom

Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom Leefregels voor de kinderen 01 Stiptheid Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom 12 steeds op tijd,

Nadere informatie

Schoolbrochure. Type 3

Schoolbrochure. Type 3 . Schoolbrochure Type 3 Hoofdschool Gesubsidieerde Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs BuBaO de Triangel Molendreef 16c te 9920 Lovendegem (09)370 72 16 - bubao@dvcdetriangel.be VESTIGINGSPLAATS

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Sportschool te Gentbrugge

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Sportschool te Gentbrugge Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Zorgbeleid in het Groene Lilare

Zorgbeleid in het Groene Lilare Zorgbeleid in het Groene Lilare I. Visie Dat er leerlingen uitvallen en dat sommige leerlingen problemen ervaren in hun leer- en ontwikkelingstraject zullen we nooit volledig kunnen uitsluiten, maar we

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

HUISTAAKVOORBEREIDING:

HUISTAAKVOORBEREIDING: HUISTAAKVOORBEREIDING: Het blijkt dat vooral bij jonge kinderen de ouders dikwijls de opdracht opnieuw moeten uitleggen en toelichten. We zorgen bij het geven van huistaken voor ondubbelzinnige en concrete

Nadere informatie

Eerste hulp voor starters

Eerste hulp voor starters Eerste hulp voor starters Checklist voor de start van een goed schooljaar Karolien Verhoest Saartje Schyvens Berdien Van Lint In deze checklist vind je verschillende zaken die je best even navraagt tijdens

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken eerste leerjaar

Schoolinterne afspraken eerste leerjaar G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be Schoolinterne afspraken eerste leerjaar Samen leven, samen

Nadere informatie

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school.

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school. Procedure groepsindeling Kindcentrum Leyenbroek zie vergroting: laatste pagina In artikel 8 van de Wet Primair Onderwijs staat dat de school tot taak heeft het onderwijs zodanig in te richten dat de leerlingen

Nadere informatie

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer!

ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! ZORG IS KINDEREN LATEN SCHITTEREN ALS EEN PAREL! We werken samen aan een school waarin ALLE kinderen schitteren als parels aan een snoer! De zorg in de Parel bestaat uit verschillende mensen die elk hun

Nadere informatie

1 Boekenforum. 2 Spelen op de speelplaats

1 Boekenforum. 2 Spelen op de speelplaats Aanwezig: Lisa&Movsar (4 de ), Anton&Lisa (5A), Yoram&Mara (5B), Jo&Jolien (6 de ), juf Nan (werkgroep verkeer), juf Ingrid & meester Wim Verslag: meester Wim 1 Boekenforum Het boekenforum wordt reeds

Nadere informatie

Welkom in BuSO Woudlucht

Welkom in BuSO Woudlucht Welkom in BuSO Woudlucht In onze campus aan de rand van Heverleebos bieden we onderwijs aan voor jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Enthousiaste leerkrachten, bijgestaan door een multidisciplinair

Nadere informatie

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL

4 ZORGBREDE BASISSCHOOL ..7.1 Skippywerking..7.1.1. doelstelling De meer-en hoogbegaafdenwerking op onze school wordt skippywerking genoemd. De bedoeling is tegemoet te komen aan de leernoden en aan te sluiten bij het niveau

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD MIDDENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD MIDDENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD MIDDENBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD MIDDENBOUW?

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel. 016/

BuBaO Ten Desselaer Klein Park Lovenjoel. 016/ BuBaO Ten Desselaer Klein Park 4 3360 Lovenjoel 016/852170 info@tendesselaer.be www.tendesselaer.be Op de eerste schooldag kunnen de kinderen op school terecht vanaf 8.30u. Ze mogen naar hun onthaalklas

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK

RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK JANUARI 2015 Vaststellingen Sterke punten Werkpunten Acties 1 De bevraging. In januari werd u, ouders, gevraagd deel te nemen aan een digitaal tevredenheidsonderzoek in

Nadere informatie

BAS: Zelfstandige Leerhouding

BAS: Zelfstandige Leerhouding BAS: Zelfstandige Leerhouding Tijdsbewustzijn&Taakplanning Versie Versie 1. Datum mei 2012 Documenteigenaar Borging vastgesteld in het team Initiatief planning Ria Tijdens de vergadering van 1 juli 2013

Nadere informatie

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen:

De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: ZORG IS ELK KIND MEENEMEN IN ONZE ARK De zorg in de ARK bestaat uit verschillende mensen die elk hun steentje bijdragen: De leerkrachten Dit is de juf/meester van uw kind. De klastitularis is het eerste

Nadere informatie