De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+"

Transcriptie

1 De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+ Lezen en verder Ineke van de Craats en Jan Deutekom

2 Uitgangspunten DigLin+ de kennis en de manier van leren die alfaleerders met succes hebben toegepast. een natuurlijke manier van leren, waarbij instructie van minder belang is. niet praten over taal van concreet naar abstract uitdagend lesmateriaal. LOWAN vo 9 april 2018

3 Doelstellingen Het technisch leesproces versnellen. Langs digitale weg onmiddellijke feedback geven. Lezen én andere taalvaardigheden *) ontwikkelen tot A1-niveau. Leerlingen maken tot autonome(re) leerders met een eigen leerstrategie. *) uitgezonderd technisch schrijven LOWAN -vo - 9 april 2018

4 Profielen Analfabete volwassen nieuwkomer - (vrijwel) geen kennis van enig schrift - minder dan 2 jaar basisschool Jongere / ISK-leerling - jongeren van jaar - volledig of semi-analfabeet Andersalfabeet - beheerst een ander schriftsysteem Semi-analfabeet - alfabetiseringsproces niet afgerond - minder dan 2 jaar vo Allen spreken weinig of geen Nederlands en verschillen in leeftijd, taalachtergrond, sociale achtergrond en computervaardigheid.

5 menu ABC: alfabetiseringsdeel met 16 woordenlijsten om de basis te oefenen. Lezen: 4 niveaus (Alfa - A2): teksten met oefeningen. Schrijven: luisteren en typen van woorden en zinnen uit eerdere teksten; richting van schrijfletters Luisteren: klankdiscriminatie, ook in spelvorm, vragen over luisterteksten. Spreken: dialoog oefenen met steekwoorden; aanvullen Woorden: beeldwoordenboek en woordenboek met gesproken woord. Thema s: 9 thema s met teksten, woordenlijsten, praktische vaardigheden en oefeningen. Regels: grammatica aangepast voor impliciet leren, met oefeningen en onmiddellijke feedback. Extra: printmateriaal voor de docent, handleiding Voorschatter, zelfevaluatieformulieren voor de cursist.

6 ABC: Het alfabetiseringsdeel heeft 16 woordenlijsten van 20 woorden om de klanktekenkoppeling te leren. Menu: voorbeeld van de lijsten 1-3 Iedere lijst heeft dezelfde opbouw: oefeningen voor analyse en synthese, de spelletjes Bingo en Memory voor de automatisering en lezen van zinnen en uitspraak tot slot. Tijd en fouten, dus snelheid en correctheid worden genoteerd en kan de cursist aflezen. De cursist moet eindigen met een snel en foutloos parcours. Noteer je scores.

7 Hoe zit DigLin+ ABC in elkaar? Klanken (37) Letters (26-1) Woorden (300) (320) betekenis gesproken geschreven 300 plaatjes vorm vorm 7 typen oefeningen 16 woordenlijsten van 20 = 320 woorden

8 Waar beginnen? Volledig analfabeten beginnen bij voorkeur met lijst 1. Leg semi-alfabeten de Voorschatter voor. Verwijst die naar lijst 5, dan kan de leerder daar beginnen en met de automatiseringsoefeningen van de lijsten 1-4. Verwijst de Voorschatter naar verder, begin dan met Lezen 1. Laat de leerling even snuffelen en zelf proberen aan te geven wat hij kan en wat nog niet. Zo nodig de woordenschat van vorige lijsten inhalen. Laat de leerling voordoen wat hij kan.

9 Woorden typen Rood = Je maakt een fout. Haal de laatste letter weg totdat al het rood weg is. Woord typen Luister naar het woord. Typ het woord. Raadpleeg de klankenbar zo nodig. Ga door tot alle vakjes groen zijn. Aan het eind zie je welke klanken niet goed gingen.

10 Woorden uitspreken Gebruik een headset (koptelefoon met microfoon!!! Woord uitspreken Luister naar het woord Klik de microfoon aan Je hebt 3 seconden om het woord uit te spreken. Klik het blauw geworden luidsprekertje aan. Je luistert naar je eigen uitspraak. Goed gedaan?

11 Bingo Hier worden de klinkers van ABC herhaald. In spelvorm wordt gewerkt aan snelle woordherkenning met en zonder tijdsbeperking. Met tijdsbeperking moet een uitgesproken woord binnen 4-10 seconden gevonden worden. De leerling kan zichzelf een snelheid opleggen.

12 Lezen 1 Geen losse woorden en zinnen meer, maar een heel kort verhaaltje. Tekstlengte: gemiddeld 5,8 zinnen en 4,8 woorden. Meest stellende zinnen in SVO volgorde (onderwerp werkwoord lijd.vw) Voornamelijk vertellend vanuit de 3 e persoon en in de tegenwoordige tijd. Waar mogelijk ondersteuning van beeld. De teksten gaan over: kinderen (Sam), tieners en pubers (Abdul), jongeren (Max), volwassenen (Pablo) en ouderen (Hendrika, Ben Bakker) en over het leven in Nederland.

13 Lezen 2 Heel kort verhaaltje. Tekstlengte: gemiddeld 10,3 zinnen Aantal woorden per zin: gemiddeld 5,3. Meest stellende zinnen in SVO volgorde (onderwerp werkwoord lijd.vw.) Voornamelijk vertellend vanuit de 3 e persoon en in de tegenwoordige tijd, behalve Ben Bakker en Abdul.

14 Lezen 3 Tekstlengte: gemiddeld 14,8 zinnen Aantal woorden per zin: gemiddeld 5,9. Meest stellende zinnen (SVO volgorde), inversie, enkele bijzinnen. Voornamelijk vertellend vanuit de 3 e persoon (Asha) en in de tegenwoordige tijd, behalve Mijn huis en De dikke enkel.

15 Lezen 4 Tekstlengte: gemiddeld 16 zinnen Aantal woorden per zin: gemiddeld 8. Meer inversie, bijzinnen en meer variatie in werkwoordsvormen, tijden en woordenschat. Thema s: Beroepen, vrije tijd, jongeren

16 Moet iedereen hetzelfde doen om hetzelfde te kunnen? Als je bedenkt dat de één sneller een taalpatroon ontdekt dan een ander? de één meer beïnvloed is door expliciete instructie? de één beter hoort. enz.? de één andere doelen heeft dan de ander? moet iedereen dan deze luisteroefening doen? Wie wel? Wie niet? COA - september 2017

17 Luisteren en vragen maken over luistertekst Focus op wat in de tekst staat en wat niet. Waarom doe ik die laatste vraag fout?

18 Hoe ontdekt de leerling dat hij verder moet oefenen? 1. Hij ontdekt het zelf (door fouten). 2. De computer geeft het aan! 3. De docent zegt het (bij presentatie). Belangrijk is dat de leerling zelf gaat zien wat nog niet goed gaat en kan vinden waar hij verder kan oefenen. Het is even belangrijk om 1. te laten zien dat hij iets geleerd heeft. (motivatie) 2. te vinden waar hij verder kan (dus leren navigeren en hulp vragen). Ervaring: ze ontdekken het zelf als ze het lef krijgen overal op te drukken. Bij sommigen moet je werken aan een trial and error-mentaliteit. (autonomie)

19 Wat kun je hiermee leren? Wat voor doel kan deze oefening dienen? Wat voor taken kun je formuleren? Wanneer is het doel bereikt? Hoe kun je de oefening uitbreiden?

20 Passen Regels in een impliciete aanpak? Ja,. mits ze dienen om patronen te herkennen en om als productieve strategieën toe te passen bij spreken en schrijven. mits veelvuldig geoefend in een context die meer is dan imitatie en drillvorming, mits ICT daar een belangrijke rol in speelt omdat oefeningen zo gemanipuleerd kunnen worden dat een patroon makkelijker herkenbaar wordt. door toevoeging van beeld en geluid een beroep gedaan wordt op meerdere vaardigheden.

21 Patroonherkenning

22 De ontkenning / niet-geen De ontkenning oefenen in stapjes: patroon herkennen en toepassen in een zichtbare context. Het antwoord zit in het plaatje en in het steekwoord. Zowel luisteren en spreken als grammatica worden geoefend, zowel de ontkenning als de vraagzin.

23 Het werkwoord Verschillende fases worden gepresenteerd zonder de geijkte terminologie te gebruiken. Uitzondering: de term werkwoord. Het werkwoord herkennen. Het werkwoord vervoegen (Wat doe jij?) Verbogen vorm en infinitief verbinden. Impliciete aandacht voor de uitgangen. Toepassen en automatiseren. Daarna aandacht voor: 2 werkwoorden in de zin. 2 zinnen zinnen maken (woordvolgorde)

24 Zinnen maken

25 Regels: wanneer komen Regels in de picture? Na de nodige ervaring met luisteren, lezen en spreken. Eerst wat impliciete kennis opdoen. Dus geef bij voorkeur instructie (impliciet) aan voorbereide cursisten. Die hebben immers al problemen ondervonden. Wanneer er behoefte aan blijkt. Vooral niet te vroeg. Als er vraag naar is. Als leerlingen zelf met regels komen. Als ze uit zichzelf bij Regels terecht komen. Ga niet vooraf zelf uitleg geven, maar vertrouw op de cursist en het materiaal. Probeer het aan de leerling over te laten. Laat de leerling uitleggen en ondersteun zo nodig. Help door meer voorbeelden aan te dragen.

26 Thema s: wanneer? Wanneer er behoefte aan is. Daaronder vallen: praktische vaardigheden, tellen, de klok, small talk, specifieke woorden, thematische dialoogjes en teksten. De oefeningen lopen in moeilijkheid uiteen. Thema: boodschappen en kleding

27 Van doen naar kunnen Voor docent: sturen van doen naar kunnen Wat verwacht ik? Presentatie Proces Bronnen: multimediale bronnen, medeleerlingen, docent (laatste bron)

28 Doen en kunnen Maak oefening 4 op bladzijde 12 Doe oefening 4 van woordenlijst 2 Ik denk dat jij morgen een tekst van Lezen 1 kunt voorlezen. Je maakt niet meer dan 1 fout in Woorden invullen.

29 Doen en kunnen Voor docent: sturen van doen naar kunnen Bewust oefenen > kiezen Doelen formuleren Nadenken hoe de doelen bereikt worden Bijhouden van de resultaten (evaluatieformulier: wat kan ik?) Kritisch kijken naar eigen presteren: wat goed gaat en wat nog niet goed Trainen op wat nog niet goed gaat Feedback organiseren en zoeken Bij een grote autonomie van de leerder doet de leerder zoveel mogelijk van deze aspecten zelf!

30 Doen en kunnen

31 Doen en kunnen Hoe komt dat?

32 Hoe ontdekt de leerder dat hij verder moet oefenen? 1. De leerling ontdekt het zelf (door fouten; in de evaluatie). 2. De computer geeft het aan! 3. De docent zegt het (bij presentatie). Belangrijk is dat de leerling zelf gaat zien wat nog niet goed gaat en kan vinden waar hij verder kan oefenen. Het is even belangrijk om 1. te laten zien dat de leerling iets geleerd heeft. (motivatie) 2. te laten uitvinden waar de leerling verder kan (dus leren navigeren en hulp vragen). (autonomie) Ervaring: ze ontdekken het zelf als ze het lef krijgen overal op te drukken. Bij sommigen moet je werken aan een trial and error-mentaliteit.

33 Volgens een leerling DigLin stimuleert me om zelf te denken en zelf te beslissen.

34 U vraagt, wij sturen U kunt de powerpoint toegezonden krijgen door een mailtje te sturen aan inekevandecraats@casema.nl of j.deutekom@fcroc.nl Inhoudelijke vragen beantwoorden wij ook graag. Kijk vooral op de Facebookpagina van DigLin+

De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+ Ineke van de Craats en Jan Deutekom

De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+ Ineke van de Craats en Jan Deutekom De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+ Ineke van de Craats en Jan Deutekom inekevandecraats@casema.nl j.deutekom@fcroc.nl Uitgangspunten DigLin+ de kennis en de manier van leren die alfaleerders

Nadere informatie

Beginnend lezen digitaal aangepakt met DigLin+ Ineke van de Craats en Jan Deutekom

Beginnend lezen digitaal aangepakt met DigLin+ Ineke van de Craats en Jan Deutekom Beginnend lezen digitaal aangepakt met DigLin+ Ineke van de Craats en Jan Deutekom inekevandecraats@casema.nl j.deutekom@fcroc.nl LOWAN vo - 10 april 2018 Uitgangspunten DigLin+ de manier van leren die

Nadere informatie

De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder

De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder BVNT2 2016 De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder diglin.eu Jan Deutekom (j.deutekom@fcroc.nl) Ineke van de Craats (i.v.d.craats@let.ru.nl) Waar hebben we het over vandaag? Ervaringen

Nadere informatie

Inhoud Woorden lijst 1 lijst 2 lijst 3 lijst 4 lijst 5 lijst 6 lijst 7 lijst 8 lijst 9 lijst 10 lijst 11 lijst 12

Inhoud Woorden lijst 1 lijst 2 lijst 3 lijst 4 lijst 5 lijst 6 lijst 7 lijst 8 lijst 9 lijst 10 lijst 11 lijst 12 Inhoud Voorwoord 7 Woorden 9 lijst 1 a - oo - ie / b - k - l - m - n - p - r - s - t - v 9 Zinnen lezen Tips: tellen, kleuren, bingo lijst 2 aa - oe - i / b - k - l - m - n - p - r - s - t - v - z 13 Zinnen

Nadere informatie

Alfabetiseren in een digitale leeromgeving met DigLin+

Alfabetiseren in een digitale leeromgeving met DigLin+ Alfabetiseren in een digitale leeromgeving met DigLin+ Gedachten en ervaringen van alfadocent Linda Duin Linda is NT2-docente, mentor van de ANT2-plusklas bij Schakel aan Zee (Stichting Scholen aan Zee,

Nadere informatie

Werken met Diglin+ ABC. Inleiding. ABC - de bronnen / oefeningen. update: 18 maart Technische tip

Werken met Diglin+ ABC. Inleiding. ABC - de bronnen / oefeningen. update: 18 maart Technische tip Werken met Diglin+ ABC Inleiding update: 18 maart 2019 DigLin of The digital literacy instructor (de digitale alfabetiseringsdocent) is in de eerste plaats bedoeld voor de cursist. Een cursist die niet

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

List en meertaligheid

List en meertaligheid List en meertaligheid Roxanne Blokker en Karin Elferink Hogeschool Utrecht/ SvO Programma Welkom Van DAT naar CAT Taken van de lezer Moedertaal als springplank Rol van scaffolding bij lezen Het zal duidelijk

Nadere informatie

Kan krom recht worden? De aanpak van ingeslepen taalfouten

Kan krom recht worden? De aanpak van ingeslepen taalfouten Kan krom recht worden? De aanpak van ingeslepen taalfouten Ineke van de Craats inekevandecraats@casema.nl Vandaag Het verschijnsel stagnatie Voorbeelden uit de praktijk De hoofdzin: - het werkwoord (vorm

Nadere informatie

Werken met DigLin+ augustus 2017

Werken met DigLin+ augustus 2017 Werken met DigLin+ augustus 2017 Inhoud ABC 4 De woorden 4 Letters slepen 5 Woorden horen en slepen 6 Woorden vormen en slepen 6 Luister en typ 7 Bingo 7 Memory 8 Zinnen 9 Zoek de zin 9 Letters schrijven

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

List en meertaligheid

List en meertaligheid List en meertaligheid Karin Elferink Hogeschool Utrecht/ SvO karin.elferink@hu.nl Programma Welkom Moedertaal als springplank Van DAT naar CAT Taken van de lezer Rol van scaffolding bij lezen Moedertaal

Nadere informatie

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Programma Kennismaken Presentatie Jong geleerd Warming-up Pauze Praktische oefening Afsluiting Jong geleerd over het belang van actieve stimulering van ontluikende

Nadere informatie

Kijk welke relatief sterke vaardigheden je compenserend in kan zetten.

Kijk welke relatief sterke vaardigheden je compenserend in kan zetten. Leesleerprofiel: Woordenschat met opgaven over woordbetekenis. Door de zwakke(re) woordenschat kennen de leerlingen onvoldoende woorden om de tekst echt goed te begrijpen. Woordposter Woord: Omschrijving:

Nadere informatie

Inhoud Lezen 2 Mensen in Nederland Lezen 3 Wat doen al die mensen?

Inhoud Lezen 2 Mensen in Nederland Lezen 3 Wat doen al die mensen? Inhoud Voorwoord 7 Lezen 2 Mensen in Nederland Lezen 2 Mensen in Nederland - evaluatieformulier 9 Nadia 11 Mona 13 Ben Bakker 15 Ben Bakker vertelt verder 16 Lars 17 Diana 19 Hendrika 21 Marc en Sadi 22

Nadere informatie

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling!

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! Vandaag: Eerste kennismaking met DISK 1 augustus: Aan de slag met DISK! OPBOUW PRESENTATIE Deel

Nadere informatie

Basis Werkwoordspelling is onderdeel van de Bundel Basisprogramma's. Deze bundel bevat ook Basisspelling en Basisgrammatica.

Basis Werkwoordspelling is onderdeel van de Bundel Basisprogramma's. Deze bundel bevat ook Basisspelling en Basisgrammatica. Basis Werkwoordspelling Basis Werkwoordspelling is onderdeel van de Bundel Basisprogramma's. Deze bundel bevat ook Basisspelling en Basisgrammatica. Basis Werkwoordspelling is een programma voor het leren

Nadere informatie

De Alfa-leerder autonoom aan het werk

De Alfa-leerder autonoom aan het werk BVNT2 2016 De Alfa-leerder autonoom aan het werk diglin.eu Ineke van de Craats (i.v.d.craats@let.ru.nl) Jan Deutekom (j.deutekom@fcroc.nl) Waar hebben we het over vandaag? Wanneer kun je (bijna) autonoom

Nadere informatie

Inleiding 8 DEEL Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben.

Inleiding 8 DEEL Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben. INHOUD Inleiding 8 DEEL 1 13 Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben. Les 2 - Wie is het? 19 A1 - Ik kan de persoonsnamen gebruiken.

Nadere informatie

Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017

Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017 Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017 Programma 1. Context, doelgroep en functie van het Rode Boek 2. Thematisch spreken en luisteren 3. Empowerment

Nadere informatie

BEGELEIDERSHANDLEIDING. Online oefenen voor het inburgeringsexamen met Onderweg en KNM examentrainer

BEGELEIDERSHANDLEIDING. Online oefenen voor het inburgeringsexamen met Onderweg en KNM examentrainer Online oefenen voor het inburgeringsexamen met Onderweg en KNM examentrainer versie: januari 2017 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 3 Benodigdheden 3 ONDERWEG 4 De klanken van het Nederlands 4 Overzicht lessen 4

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING STER IN SCHRIJVEN

DOCENTENHANDLEIDING STER IN SCHRIJVEN STER IN SCHRIJVEN Voor wie is Ster in Schrijven? Ster in Schrijven is bedoeld voor jongeren die de Nederlandse taal leren, en die tegelijk in het Nederlands leren schrijven. Het kan gaan om jongeren die

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Grammatica op maat bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Grammatica op maat bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. Grammatica op maat Het Muiswerkprogramma Grammatica op maat bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. Doelgroepen Grammatica op maat Dit programma is

Nadere informatie

Thema Op het vliegveld. Cursus vier, week acht deel b. Josée Coenen en Ans Drubbel. d.d. oktober cursus vier, week acht

Thema Op het vliegveld. Cursus vier, week acht deel b. Josée Coenen en Ans Drubbel. d.d. oktober cursus vier, week acht Thema Op het vliegveld Cursus vier, week acht deel b Josée Coenen en Ans Drubbel d.d. oktober 2016 www.watenhoe-nt2.nl, cursus vier, week acht 1 Pragmatiek Dialoog dag een HZS oef. 28 (stukje blz. 28-29)

Nadere informatie

opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie

opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie SPREEKVAARDIGHEID spreeklijn comenius college locatie Lijstersingel leerjaar 1 2 3 opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie opdracht 3 reclamecampagne

Nadere informatie

Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 Programma I

Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 Programma I Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 Programma I Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens NT2 Programma I ITTA, PM, 2010 Inhoud 1. Inleiding Tips bij het maken van het Staatsexamen

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs kennisnet.nl Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs Op de volgende pagina s treft u het beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs. Het instrument is ingedeeld in acht

Nadere informatie

Is leren lezen moeilijk?

Is leren lezen moeilijk? Is leren lezen moeilijk? Ouderavond met digibord Auteurs: Angela Schelfhout, Wilma Stegeman en Susan van der Linden Om de ouders te laten ervaren hoe moeilijk het is om te leren lezen, geeft u ze een leesinstructie

Nadere informatie

Handleiding - 26 modules 'Inburgeringsexamen A2 - Studieboek'

Handleiding - 26 modules 'Inburgeringsexamen A2 - Studieboek' www.adappel.nl - 023 76 000 21 - www.adappel.nl/boeka2 Handleiding - 26 modules 'Inburgeringsexamen A2 - Studieboek' Deze uitgebreide handleiding is bedoeld voor docenten en begeleiders van cursisten inburgering

Nadere informatie

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Via uw e mail ontvangt u vanaf december 2010 iedere twee maanden een digitale nieuwsbrief. In

Nadere informatie

Flitsend Spellen en Lezen 1

Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 is gericht op het geven van ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Doelgroep Flitsend

Nadere informatie

Handleiding bij begeleiding van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). (ontworpen voor het basisexamen inburgering A1)

Handleiding bij begeleiding van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). (ontworpen voor het basisexamen inburgering A1) Handleiding bij begeleiding van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). (ontworpen voor het basisexamen inburgering A1) Instructieboek voor begeleiders en docenten. Ad Appel Uitgave:

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

Informatieavond lezen groep 3. Welkom!

Informatieavond lezen groep 3. Welkom! Informatieavond lezen groep 3 Welkom! Inleiding Waarom is lezen belangrijk? Hoe leren de kinderen lezen in groep 3? Hoe kunt u als ouder het leesproces van uw kind ondersteunen? Bezoek aan de bibliotheek.

Nadere informatie

TRAINING WERKEN MET. Training Werken met. Ella Bohnenn Fouke Jansen. In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl

TRAINING WERKEN MET. Training Werken met. Ella Bohnenn Fouke Jansen. In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl ... WERKEN MET TRAINING Ella Bohnenn Fouke Jansen In opdracht van Stichting Expertisecentrum ETV.nl Stichting Expertisecentrum ETV.nl Lange Voorhout 9 2514 EA Den Haag Postbus 556 2501 CN Den Haag T 070-3765490

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN

BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN Checklist Stap Naam Wie gaat dit doen? Op of voor welke datum? Opmerkingen 1 Regel de randvoorwaarden 2 Verdeel de groep in subgroepen 3 Bedenk materiaal per subgroep

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Flitsend Spellen en Lezen 1

Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 is gericht op het geven van ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Doelgroep Flitsend

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vakdocumenten Frans (2004) Visie en accenten leerplan Frans BaO 1 De eerste stappen zetten - Basiswoordenschat

Nadere informatie

Evaluatie van mijn portfolio

Evaluatie van mijn portfolio LEERPORTFOLIO Mijn voornaam: Familienaam: Klas: Mijn e-mailadres: Mijn weblog of homepage-adres: Je portfolio bevat de weergave van je vooruitgang. Je gebruikt de portfolio over een langere periode. Je

Nadere informatie

Handleiding Les 1: Een verklarende tekst schrijven over waarom er onrust is in Oekraïne

Handleiding Les 1: Een verklarende tekst schrijven over waarom er onrust is in Oekraïne Handleiding Les 1: Een verklarende tekst schrijven over waarom er onrust is in Oekraïne Deze schrijfles is dit jaar de tweede waarin leerlingen oefenen in het genre verklaren. Het is een instructieles,

Nadere informatie

Flitsend Spellen en Lezen 1

Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 Flitsend Spellen en Lezen 1 is gericht op het geven van ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Doelgroep Flitsend

Nadere informatie

Binnenkort verschijnt ook een cd-rom waarmee de cursist zelfstandig de stof kan herhalen en oefenen.

Binnenkort verschijnt ook een cd-rom waarmee de cursist zelfstandig de stof kan herhalen en oefenen. Handleiding thema s. Algemeen. De thema s zijn gericht op verbreding en verdieping van de Nederlandse taal, communicatie en sociale kennis en vaardigheden van de cursist. Deze thematische modules kunnen

Nadere informatie

Werkwoordspelling 1F. Doelgroepen Werkwoordspelling 1F. Omschrijving Werkwoordspelling 1F

Werkwoordspelling 1F. Doelgroepen Werkwoordspelling 1F. Omschrijving Werkwoordspelling 1F Werkwoordspelling 1F Werkwoordspelling 1F bestrijkt de basisregels van de Nederlandse werkwoordspelling die op de basisschool worden aangeleerd en waarmee in het voortgezet onderwijs meestal nog wordt

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

2b nr. 1 Zinnen met verschillende volgorde

2b nr. 1 Zinnen met verschillende volgorde OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/42365

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len.

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len. Komende week starten wij alweer aan kern 11 van Veilig Leren Lezen. U zult zien dat er in deze kern veel terugkomt wat er in kern 10 is aangeboden. In deze kern staan de volgende onderwerpen (weer) centraal:

Nadere informatie

Kleuters leren lezen

Kleuters leren lezen Kleuters leren lezen Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN.... 4 STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN;

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING. Lieske Adèr en Margreet Verboog. Een aanstekelijke manier om spreektaal te oefenen

DOCENTENHANDLEIDING. Lieske Adèr en Margreet Verboog. Een aanstekelijke manier om spreektaal te oefenen DOCENTENHANDLEIDING Lieske Adèr en Margreet Verboog Een aanstekelijke manier om spreektaal te oefenen Docentenhandleiding Taalraps Wat zijn taalraps? Taalraps zijn ritmisch begeleide riedels of raps waarbij

Nadere informatie

Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2

Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2 Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2 Mondelinge taalvaardigheid: aanbod doelen voor groep 1 en 2 verwerkt in de kleuterthema s Woordenschat en woordgebruik Th 1 2 3 4 5 6 totaal uitbreiden van

Nadere informatie

Instructieboek bij Basisexamen Inburgering - Studieboek. Ad Appel

Instructieboek bij Basisexamen Inburgering - Studieboek. Ad Appel Handleiding voor begeleiders en docenten van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). Instructieboek bij Basisexamen Inburgering - Studieboek. Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout Verkoopprijs:

Nadere informatie

Basisgrammatica. Doelgroep Basisgrammatica

Basisgrammatica. Doelgroep Basisgrammatica Basisgrammatica In Muiswerk Basisgrammatica wordt aandacht besteed aan de drie belangrijkste woordsoorten die de traditionele grammatica onderscheidt. Verder komen de eerste beginselen van zinsontleding

Nadere informatie

Een voorbeeldopgave: Ik geef de hond te eten. Wat is de? Een werkwoord, een lidwoord, een zelfstandig

Een voorbeeldopgave: Ik geef de hond te eten. Wat is de? Een werkwoord, een lidwoord, een zelfstandig Bij alle spellen in Taalzee moeten de opgaven binnen een bepaalde tijd opgelost worden. Bij de meeste spellen is dat 20 seconden. Alle spellen bevatten opgaven die variëren van heel makkelijk tot heel

Nadere informatie

LEREN LEZEN MET DE DAVIS LEERSTRATEGIE.

LEREN LEZEN MET DE DAVIS LEERSTRATEGIE. LEREN LEZEN MET DE DAVIS LEERSTRATEGIE. Leren lezen is een ingewikkeld proces, waarbij heel wat vaardigheden moeten worden ontwikkeld. OBS Dijkerhoek heeft daarom heel bewust gekozen voor de Davis leerstrategie

Nadere informatie

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen Mondelinge taal 1 Spraak-taalontwikkeling Baby blauw maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) herhaalt geluidjes Dreumes brabbelt bij (eigen) spel oranje begint steeds meer

Nadere informatie

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005 TOETSTIP 9 SEPTEMBER 25 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 9: HOE KAN IK DE COMPLEXITEIT VAN EEN (TOETS)TAAK NAGAAN? Bij

Nadere informatie

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak.

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Doelgroepen Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL1 Engels. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen.

Naam leerlingen. Groep BBL1 Engels. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL1 Engels Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 3 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Woordenschat Spinnen

Woordenschat Spinnen Woordenschat Spinnen Bij de methode In vogelvlucht is er voor groep 7 een woordenschatprogramma om de woorden extra aan te bieden. Helaas is er niet altijd voor iedereen een computer beschikbaar en even

Nadere informatie

Handleiding Les 1: Een verklarende tekst schrijven over waarom er onrust is in Oekraïne

Handleiding Les 1: Een verklarende tekst schrijven over waarom er onrust is in Oekraïne Handleiding Les 1: Een verklarende tekst schrijven over waarom er onrust is in Oekraïne Deze schrijfles is dit jaar de tweede waarin leerlingen oefenen in het genre verklaren. Het is een instructieles,

Nadere informatie

Klik & Tik. De start. Docentenhandleiding

Klik & Tik. De start. Docentenhandleiding Klik & Tik. De start Docentenhandleiding Ella Bohnenn Fouke Jansen Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Foundation House Koninginnegracht 15 2514 AB DEN HAAG 070 762 2 762 info@oefenen.nl www.oefenen.nl

Nadere informatie

De kijkwijzer lezen: een alternatief voor het beoordelen van de leesvaardigheden van de kinderen

De kijkwijzer lezen: een alternatief voor het beoordelen van de leesvaardigheden van de kinderen Kijkwijzer voor taal De kijkwijzer lezen: een alternatief voor het beoordelen van de leesvaardigheden van de kinderen Evaluatie van (begrijpende)leesvaardigheden van kinderen is zo moeilijk omdat de prestaties

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Klas: IG3v (Docent: RKW) Foutieve samentrekkingen Week 25 t/m 36 kunnen herkennen en corrigeren. Onderdeel: Grammatica Zinsdelen Nieuw Nederlands 3 vwo 5 e editie

Nadere informatie

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling

Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling Tussendoelen Taal: Spraak- Taalontwikkeling 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Praat in één-woordzinnen ( bal? betekent bijvoorbeeld: ik wil de bal hebben). 2. Kent de betekenis van ongeveer 70 3. Kan woorden

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

MULTICOM 112. Gebruiksinstructies CD

MULTICOM 112. Gebruiksinstructies CD MULTICOM 112 Gebruiksinstructies CD Doelstelling Deze MULTICOM 112 CD - ROM heeft tot doelstelling het personeel van de hulpcentrales de mogelijkheid te geven een vreemde taal te herkennen (en de oproep

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL DOCENTENHANDLEIDING 1. INLEIDING Nederlands in Beeld (NIB) is bedoeld om zoveel mogelijk via beeldmateriaal de betekenis van woorden en zinnen duidelijk te maken. Cursisten met weinig schoolervaring hebben

Nadere informatie

Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers

Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers 12 januari 2016 Lidy Zijlmans Senior medewerker Nederlands voor anderstaligen https://www.doneereenlesboek.nl/ Programma workshop 1. Inventarisatie

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

HUSSELAAR HANDLEIDING

HUSSELAAR HANDLEIDING HUSSELAAR HANDLEIDING Nederlands is geen gemakkelijke taal. Een speciaal probleem is wel de volgorde van de woorden in een zin. HUSSELAAR is een programma waarmee de volgorde van zinnen geoefend kan worden

Nadere informatie

11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen teksten.

11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Leerjaar: 3 Onderwerp: Luistervaardigheid 11, 12, 13, 14 11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende regel De stam van werkwoorden kunnen noteren

Nadere informatie

Basis Werkwoordspelling

Basis Werkwoordspelling Basis Werkwoordspelling Basis Werkwoordspelling is een programma voor het leren schrijven van de werkwoordsvormen. Doelgroepen Basis Werkwoordspelling Het programma Basis Werkwoordspelling is bedoeld voor

Nadere informatie

Progressie en plezier met impliciet leren

Progressie en plezier met impliciet leren Titel Subtitel Progressie en plezier met impliciet leren Door Brendan Troost Dag van de Atletiek Zaterdag 19 maart 2 Doel en inhoud van deze presentatie Verbeteren kennis van principes van motorisch leren;

Nadere informatie

Meer dan grammatica!

Meer dan grammatica! Gramm@foon Meer dan grammatica! 1e druk 2011 ISBN: 9789490807061 Copyright: KleurRijker B.V., info@kleurrijker.nl Auteurs: Karine Jekel, Vika Lukina, Nynke Oosterhuis Redactie: Karine Jekel, Nynke Oosterhuis,

Nadere informatie

Ellis Delken. Emmeke Boot

Ellis Delken. Emmeke Boot 2005 Ellis Delken Emmeke Boot Keurmerk Intake intake-toets leertempo opleiding werkervaring andere taal beoogd examendoel budget Cursusaanbod 2016 Fase A: van 0 naar A2 Fase B: op weg naar het examen Alfabetisering

Nadere informatie

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Hieronder vindt u de leerplandoelen taalbeschouwing die we met onze evaluatie in kaart willen brengen. Ze staan in dezelfde volgorde

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het niet zo vlot met leren praten. Eén op de vijf kinderen op de basisschool

Nadere informatie

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len.

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len. Komende week starten wij alweer aan kern 11 van Veilig Leren Lezen. U zult zien dat er in deze kern veel terugkomt wat er in kern 10 is aangeboden. In deze kern staan de volgende onderwerpen (weer) centraal:

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een computerprogramma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool

Nadere informatie

BrailleStudio. Beschrijving oefeningen

BrailleStudio. Beschrijving oefeningen BrailleStudio Beschrijving oefeningen Inhoud Voorbereidend Aanvankelijk Braille... 2 Aanvankelijk Braille... 3 Voorbereidend revalidatiebraille... 4 Revalidatiebraille... 5 Rekenen... 6 groep 3... 6 Voorbereidend

Nadere informatie

Leerlijn taalontwikkeling groep 1

Leerlijn taalontwikkeling groep 1 Leerlijn taalontwikkeling groep 1 Spreken Uitbreiden actieve woordenschat Woordvorming ( werkwoordsvormen en meervoud ) Zinsbouw ( 4 á 5 woorden) Zelf een verhaaltje vertellen Logisch rangschikken / rubriceren

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Vak: Nederlands Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Lesperiode: 1 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen

Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen 1.1 Eigen kennis 1.1.1 Kinderen kunnen hun eigen kennis activeren, m.a.w. ze kunnen aangeven wat ze over een bepaald onderwerp al weten en welke ervaringen ze er

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 Programma II

Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 Programma II Voorbereidingsmateriaal bij voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 Programma II Inhoud Pagina 1. Inleiding Tips bij het maken van het Staatsexamen Programma I I 3 Oefeningen met voorbeeldexamens Programma II

Nadere informatie

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Onderwerp: Leesvaardigheid 12, 13, 14, 17 geschreven Engelstalige teksten. 14. De leerling leert in Engelstalige schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, te ordenen

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen 15.1. Inleiding 205 15.2. Hoorfouten opsporen met voorleessoftware 207 15.3. Gelijkende woorden controleren met de homofonenfunctie 209 Deel 4 - ICT als brug tussen

Nadere informatie

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad Thema Lessen en materialen groep 8 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Gevoelens Les 1: Treffende titels: Gekke gevoelens - Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes Gedichten

Nadere informatie

KIJKWIJZER MOEILIJKHEID ACTIVITEITEN. 1. Wereld onderwerp. van eenvoudig naar complex

KIJKWIJZER MOEILIJKHEID ACTIVITEITEN. 1. Wereld onderwerp. van eenvoudig naar complex KIJKWIJZER MOEILIJKHEID ACTIVITEITEN 1. Wereld onderwerp van eenvoudig naar complex 1.1. hoe moeilijk is het onderwerp van de activiteit voor de leerling? a. abstractie het onderwerp van de activiteit

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Vak: Nederlands, onderdeel taalportfolio /HV Lesperiode: 1 Taalportfolio deel 1 In je taalportfolio komen 4 opdrachten die gedurende het jaar worden uitgedeeld en uitgelegd. In de eerste rapportperiode

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2015-2016 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie