Kleuters leren lezen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kleuters leren lezen"

Transcriptie

1 Kleuters leren lezen

2 Lerespel Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: KINDEREN MOETEN EERST BESEFFEN WAT LEZEN IS EN WAAROM HET HANDIG IS OM HET TE KUNNEN STAP 2: DE VOORBEREIDING OP HET ZELF LEZEN; PRENTENBOEKEN VOORLEZEN... 4 VANAF 4 JAAR INTERNET:... 5 STAP 3: DE EERSTE STAPJES NAAR HET LEREN LEZEN... 5 HET OPZOEKEN VAN BEKENDE LETTERS:... 6 STAP 4 BEGRIPPEN... 6 STAP 5: ECHTE WOORDJES MAKEN DOOR HAKKEN EN PLAKKEN VAN WOORDEN HAKKEN EN PLAKKEN AUDITIEF EN VISUEEL TEGELIJK!... 8 STAP 6! HOERA WE GAAN ONS EERSTE WOORDJE LEZEN WILT U MEER WETEN: melanie@lerespel.nl; tel:

3 Inleiding De eerste keer dat ik echt nadacht over het leren lezen aan kleuters was bij mijn eigen kinderen. Ik zag als leerkracht al die werkboeken met het trekken van touwtjes van woorden en letters en ik dacht: Dat gaat het niet worden. Tegen de tijd van mijn zoon en later mijn dochter doorheeft, hoe dit werkt is de essentie van het leren lezen, totaal aan hem voorbij gegaan. Ik deed de opleiding voor Remedial Teacher en later Master Dyslexie. Dus ik ben e.e.a. gaan uitproberen. Mijn zoon en dochter gingen allebei lezend naar groep 3. Nee, het zijn geen (potentiele) VWO leerlingen. Toen ik eenmaal dyslexiespecialist was, dacht ik er nooit aan om andere kleuters te leren lezen. Tot een vader mij smeekte om zijn dochter die in groep 2 was te leren lezen. Omdat hij zijn twee zonen op bij mij op les had, liet ik haar voor 5 euro per keer komen. Ik zei dat hij zijn verwachtingen niet al te hoog moest hebben. Ik hoopte iets aan de taalachterstand te kunnen doen. Maar.na drie maanden kon ze lezen. Iedereen was verbaasd. Ik zelf nog het meest. Daarna is het met nog een paar keer gelukt. Ik ben gaan nadenken wat er voor nodig is. Ik denk dat ik 90% van de kleuters lezend naar groep 3 kan laten gaan. Kinderen met (een risico voor) dyslexie, kan ik goed voorbereiden. Dyslexie is aangeboren. Ik kan geen dyslexie genezen. Maar ik kan er wel voor zorgen dat ze minder hinder van hun dyslexie hebben bij het leren lezen. In dit E book is te lezen wat ik gedaan heb. En, wat de vader van dat meisje heeft gedaan. Het is en blijft een samenspel. Ik zeg altijd tegen mijn klanten. Ik kan niet toveren. Lezen is en blijft een kwestie van DOEN DOEN DOEN! Hier volgt een cursus: Kleuters leren lezen in 6 stappen. De eerste 3 stappen gaan over een wat langere periode. De laatste 3 stappen kun je met 5,5 jaar achter elkaar toepassen, in een sessie van ongeveer 20 minuten. [Geef de titel van het document op] melanie@lerespel.nl; tel:

4 Lerespel Stap 1: Kinderen moeten eerst beseffen wat lezen is en waarom het handig is om het te kunnen. De laatste keer dat een kleuter bij mij kwam vroeg ik: Je gaat al bijna naar groep 3. Wat ga je daar leren? Hij had werkelijk geen idee. Ga je daar leren lezen? Dat wist hij niet. Wat kom je bij mij doen? Dat wist hij ook niet. Kijk, hier staan we al 1-0 achter. Ik kan natuurlijk meteen beginnen met een zwaar programma hakken en plakken. Maar zolang kinderen niet weten waarvoor ze het doen, blijft het in het meest gunstige geval een leuk spelletje. Mits je het spannend houdt en niet te lang achter elkaar doen. Stap 2: De voorbereiding op het zelf lezen; Prentenboeken Voorlezen Vanaf 4 jaar. Als je een kind wil leren lezen, moet je een kind prikkelen om te leren lezen. De meeste kinderen vinden het gezellig om voorgelezen te worden. Ik prefereer voor het aanzetten tot het leren lezen, prentenboeken met 4 tot 10 regels tekst per pagina. Op deze manier kunnen kinderen min of meer volgen waar je aan het lezen bent. Doe dit regelmatig. Bij voorkeur elke dag. Jonge kinderen houden van herhaling. Als je een boek regelmatig voorleest, zullen ze je verbeteren als je een woordje fout leest. melanie@lerespel.nl; tel:

5 Internet: Er zijn ook digitale prentenboeken gratis verkrijgbaar. Omdat we het lezen willen bevorderen, zoeken we boeken met tekst. Waar moet je op letten als je een boek van internet laat voorlezen?: 1. De beelden moeten rustig zijn. Niet te veel bewegende dingetjes 2. Het voorlezen moet niet te snel, maar ook niet te langzaam zijn. 3. Niet te veel extra geluiden. Dit leidt af van het verhaal en van de tekst. 4. De verhalen moeten passen bij de leeftijd en de belevingswereld van het kind. Sommige kinderen houden meer van verhalende boeken, sprookjes. Andere kinderen houden meer van informatieve boeken. 5. Omdat we het Leren lezen willen bevorderen, is het belangrijk dat de gesproken tekst onder de plaatjes zichtbaar is. Een voorbeeld van een site met goede digitale prentenboeken is Als het gaat om het bevorderen van woordenschat, zijn uit het hoofd vertelde verhalen of verhalende boeken met weinig plaatjes prima. De nadruk ligt dan vooral op de woordenschat. In dit E Book zal ik vooral praten over voorbereidend en aanvankelijk lezen. Er zijn hele leuke gesproken prentenboeken te vinden op internet waarbij de gesproken tekst niet onderaan het plaatje te vinden is. Voor het bevorderen van de woordenschat is het prima. Let er hier wel weer bij op dat de plaatjes niet al te veel bewegen en dat er niet al te veel geluiden bij zijn. Stap 3: De eerste stapjes naar het leren lezen Zeker als een kind gewend is veel met u in boekjes te kijken. Kunnen we doorgaan naar de volgende stap. De kinderen weten al dat je gesproken taal kunt opschrijven. Je zult ontdekken in dit E book maar ook als ik kinderen leer lezen dat ik vooral met leesboeken werk. En weinig met schoolse leesmappen. Lesmateriaal moet betekenisvol zijn en echt. Door kinderen direct te confronteren met boeken zijn ze er direct van bewust waar het om gaat. Het leren lezen. Kinderen zullen ontdekken dat ze steeds meer letters herkennen van het boek waarmee gewerkt wordt. Veel kinderen gaan [Geef de titel van het document op] melanie@lerespel.nl; tel:

6 Lerespel uiteindelijk zelf op onderzoek uit en proberen steeds meer woordjes te ontcijferen. Het opzoeken van bekende letters: We kunnen nu overgaan tot het herkennen van letters. Te beginnen met de eigen naam. De meeste kinderen kunnen als ze 5 jaar zijn hun eigen naam schrijven. De eerste letter kunnen ze vaak benoemen. De rest van de letters hebben de meeste kinderen vooral nagetekend. Die letters hebben nog weinig betekenis voor ze. Stel dat je een zoon hebt die Peter heet. Kunnen ze de P herkennen in het boekje? Voor het opzoeken van letters maak ik altijd gebruik van het boek Kijk mijn letter In dit E book staan alle letters benoemd zoals ze klinken. Vanaf nu ga ik het niet meer hebben over letters maar over KLANKEN. Let op: Je spreekt alle letters uit zoals ze kinken. Dus niet pee maar ph En niet ee van bel maar de e van bel. En de ee van Kees In het boek KIJK MIJN LETTER wordt er gesproken over de a van appel. En de aa van aap. Er zijn maar weinig letterboeken waarin dit goed gebeurd. De oe wordt dan ook als oe aan geboden en niet als o en e. Als je met KIJK MIJN LETTER bezig bent geweest kun je de aangeboden letter zoeken in een leesboekje. Ik gebruik hiervoor altijd boekjes met AVI start. Vooral boeken waarin sommige woorden zijn vervangen door plaatjes zijn heel geschikt. De kinderen lezen die dan voor. De rest lees je zelf. Nadat je dat gedaan hebt, ga je ook in deze bladzijde de letter zoeken. Stap 4 Begrippen melanie@lerespel.nl; tel:

7 Om te kunnen lezen is het belangrijk dat kinderen een aantal begrippen goed kennen; 1. Vooraan 2. Achteraan 3. Middelste 4. In het midden 5. Voorste 6. Achterste 7. Eerste 8. Laatste Dit heeft te maken met het bepalen van de plaats van de klank in een woord. Dit is niet alleen belangrijk voor het lezen maar ook voor het schrijven. Hoe oefen je dit? Typ een aantal zinnen groot genoeg en laat deze zien bijvoorbeeld: Mama is naar de bakker Het kind hoeft het niet te kunnen lezen. Je kunt vragen stellen als: 1. Zet een rondje om het eerste woord 2. Zet een rondje om het laatste woord 3. Zet een rondjes om het middelste woord etc. Als dit goed gaat kun je dit zelfde doen, maar dan met losse woorden. Gebruik hiervoor korte woorden zoals Pet, boot, glas. LET OP: Het kind hoeft de woorden nog NIET te kunnen lezen. Stap 5: Echte woordjes maken door Hakken en Plakken van woorden. We hebben geleerd wat lezen is. We weten wat vooraan en achteraan is. We kennen al wat letters. Oefenen van letters: Het is belangrijk dat de letters die zijn aangeboden iedere keer herhaald worden. [Geef de titel van het document op] tel:

8 Lerespel Als kinderen een aantal letters kennen, kun je daar woorden mee maken. Stel je hebt de volgende letters aangeboden: p-e-t Dan kun je daar het woordje p e t mee maken. Maar eerst moeten kinderen leren hakken en plakken Het plakken is het makkelijkst; p e t: Dit plakken doen we vooral zingend p u e t. Terwijl je hakt en plakt, pak je LETTERS erbij. Ik raad aan om de letters van TAAL IN BLOKJES aan te schaffen. Hierbij zijn alle soorten klanken gegroepeerd met een bepaalde kleur. Ook de klanken als de ui oe eu au ou ei ie ij, de eu de ch en de sch zijn al als een klank gegeven. HAKKEN EN PLAKKEN AUDITIEF EN VISUEEL TEGELIJK! De fout die veelal gemaakt wordt is dat het hakken en plakken veelal uitsluitend auditief gebeurt. Maar de kleuters die bij mij komen omdat ze een taalachterstand hebben, hebben daar niet voldoende aan. Vaak zijn ze niet auditief ingesteld, of ze zijn overmatig auditief ingesteld waardoor ze moeilijk geluiden kunnen filteren. Dit laatste komt in het westen minder vaak voor. Stel dat je het woordje p e t hebt aangeboden. 1. Letters besproken met KIJK MIJN LETTER 2. Letters geoefend met TAAL IN BLOKJES letters 3. Letters gehakt en geplakt Dan gaan we nu LEZEN! melanie@lerespel.nl; tel:

9 Stap 6! Hoera we gaan ons eerste woordje lezen. We zijn gekomen tot het woordje p e t. Dit woordje gaan we opzoeken. Je had al een boekje gevonden waarin dit veel voorkomt. Vervolgens spreek je af dat je twee bladzijdes samen gaat lezen. Het kind leest steeds het woordje pet. De stappen herhaal je. Zorg dat je steeds drie letters aanleert. Twee medeklinkers en een klinker. Kies in het begin de gemakkelijke klinkers en medeklinkers, daarna de meer gecompliceerde klinkers zoals ui, oe. En de gecompliceerde medeklinkers zoals ch, nk etc. Naarmate kinderen een aantal letters kennen zal het aanbieden van nieuwe letters beter gaan. Lees een of twee bladzijdes per week en herhaal die. Doe deze stappen NOOIT langer dan 20 minuten per keer Wilt u meer weten: Neem contact op met: Melanie Lo; Of mail naar: melanie@lerespel.nl Ik kan u helpen bij het leren lezen van uw kind! [Geef de titel van het document op] melanie@lerespel.nl; tel:

Wij willen u vragen niet vooruit te gaan werken/oefenen. Er kan dan verwarring ontstaan bij het kind. Wij willen dit graag voorkomen!

Wij willen u vragen niet vooruit te gaan werken/oefenen. Er kan dan verwarring ontstaan bij het kind. Wij willen dit graag voorkomen! In dit document kunt u lezen wat de kinderen leren in elke kern. In de eerste zes kernen zal dit voornamelijk ingaan op het aanleren van woorden en letters. In de laatste kernen komt het lezen al wat meer

Nadere informatie

Veilig leren lezen Kern 1: ik - maan - roos vis

Veilig leren lezen Kern 1: ik - maan - roos vis Kern 1: ik - maan - roos vis Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e Woorden: ik - maan - roos - vis - sok aan pen en Aan de hand van deze woorden leert uw kind de letters. Deze letters spreekt uw kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2016

Nieuwsbrief groep 3 december 2016 Nieuwsbrief groep 3 december 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 januari 2018

Nieuwsbrief groep 3 januari 2018 Nieuwsbrief groep 3 januari 2018 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van januari. Nieuws uit de groep: Bij rekentuin staan scores bij elk tuintje. Bij een gemiddelde score halen de kinderen in groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2014

Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

Een lijn in (begrijpend) luisteren en lezen voor de ganse basisschool

Een lijn in (begrijpend) luisteren en lezen voor de ganse basisschool Een lijn in (begrijpend) luisteren en lezen voor de ganse basisschool 1 Leren begrijpen van geschreven taal Wanneer en hoe? Begrijpend luisteren/lezen Wat heeft invloed op begrijpend luisteren/lezen? 2

Nadere informatie

Nieuwsbrief groepen 3 week: 6 Wist je dat?

Nieuwsbrief groepen 3 week: 6 Wist je dat? Nieuwsbrief groepen 3 week: 6 Wist je dat? - We alweer begonnen zijn aan kern 8 van Veilig Leren Lezen. - We al moeilijke letterklanken leren zoals de ng, sch, en woorden met 2 medeklinkers vooraan en

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 januari 2017

Nieuwsbrief groep 3 januari 2017 Nieuwsbrief groep 3 januari 2017 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van januari. Nieuws uit de groep: Wat hebben de kinderen in deze eerste periode al veel geleerd! Het is erg leuk om deze vooruitgang

Nadere informatie

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters 1 Inleiding In dit thema besteden we aandacht aan een onderdeel van het taalonderwijs, namelijk het stimuleren van het taalbewustzijn. We leggen uit wat

Nadere informatie

VEILIG LEREN LEZEN. Elke keer wanneer er met een nieuwe kern wordt begonnen kunt u hieronder lezen waar we die periode aan werken in de groep.

VEILIG LEREN LEZEN. Elke keer wanneer er met een nieuwe kern wordt begonnen kunt u hieronder lezen waar we die periode aan werken in de groep. VEILIG LEREN LEZEN. Elke keer wanneer er met een nieuwe kern wordt begonnen kunt u hieronder lezen waar we die periode aan werken in de groep. Dit leert uw kind in Kern 8 Woorden: bank en licht Woorden

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 januari 2016

Nieuwsbrief groep 3 januari 2016 Nieuwsbrief groep 3 januari 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van januari. Nieuws uit de groep: Wat hebben de kinderen in deze eerste periode al veel geleerd! Het is erg leuk om deze vooruitgang

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2017 Nieuws uit de groep: Woensdag 4 oktober deden we met maar liefst 4 teams mee met het korfbaltoernooi voor groep 3 en 4. De kinderen hebben het ontzettend goed gedaan! Wat

Nadere informatie

Woordenschat blok 04 gr4 Les 1 Enzovoort: en ga zo maar verder. Hierboven: boven iets, bijvoorbeeld een lijn. Hieronder: onder iets, bijvoorbeeld een

Woordenschat blok 04 gr4 Les 1 Enzovoort: en ga zo maar verder. Hierboven: boven iets, bijvoorbeeld een lijn. Hieronder: onder iets, bijvoorbeeld een Woordenschat blok 04 gr4 Les 1 Enzovoort: en ga zo maar verder. Hierboven: boven iets, bijvoorbeeld een lijn. Hieronder: onder iets, bijvoorbeeld een lijn. Ondersteboven: iets staat op zijn kop, de onderkant

Nadere informatie

U kunt met uw kind thuis de volgende oefeningen oefenen.

U kunt met uw kind thuis de volgende oefeningen oefenen. Dit informatieboekje is bedoeld om u als ouder te informeren over welke taalactiviteiten en rekenactiviteiten er in groep 2 aan bod komen. Maar ook om u handvatten te geven om zelf met uw kind thuis te

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

LESBRIEF: MOL IN DE PUT

LESBRIEF: MOL IN DE PUT LESBRIEF: MOL IN DE PUT Tips die de leerkracht kan geven aan ouders van kleuters die al interesse hebben in lezen Lees de letters voor zoals je kind dat op school leert: m: niet em maar mmm zoals mmm,

Nadere informatie

DE LEESSLEUTEL. Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten

DE LEESSLEUTEL. Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten DE LEESSLEUTEL Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets: instructie voor de leerkracht De Grafementoets wordt afgenomen na thema 3. De toets bestaat

Nadere informatie

Grafementoets: instructie voor de leerkracht

Grafementoets: instructie voor de leerkracht de leessleutel Grafementoets: instructie voor de leerkracht De Grafementoets wordt afgenomen na thema 3. De toets bestaat uit een kaart, waarop de letters per thema gegroepeerd staan. De letterkennis wordt

Nadere informatie

Groep 3 : Na een lekkere lange zomervakantie zijn we alweer een poos hard aan het werk. Hieronder vindt u de doelen waar wij in groep 3 aan werken.

Groep 3 : Na een lekkere lange zomervakantie zijn we alweer een poos hard aan het werk. Hieronder vindt u de doelen waar wij in groep 3 aan werken. Groep 3 : Na een lekkere lange zomervakantie zijn we alweer een poos hard aan het werk. Hieronder vindt u de doelen waar wij in groep 3 aan werken. Veilig leren lezen Maandag 21 september zijn we begonnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 september 2016

Nieuwsbrief groep 3 september 2016 Nieuwsbrief groep 3 september 2016 Nieuws uit de groep: De eerste kern van veilig leren lezen is alweer afgerond. In de eerste vier weken hebben de kinderen al acht woorden leren lezen en kennen zij al

Nadere informatie

Grafementoets: instructie voor de leerkracht

Grafementoets: instructie voor de leerkracht veilig leren lezen Grafementoets: instructie voor de leerkracht De Grafementoets wordt afgenomen na kern 3. De toets bestaat uit een kaart, waarop de letters per kern gegroepeerd staan. De letterkennis

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016

Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016 Nieuwsbrief groep 3 augustus 2016 Welkom in groep 3! Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar. Door middel van de nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van de gang van zaken in

Nadere informatie

Informatieboekje (voor)lezen

Informatieboekje (voor)lezen Informatieboekje (voor)lezen Welkom op basisschool Het Mozaïek Algemeen Uw kind is in een ontwikkelingsfase gekomen waarbij hij/zij met regelmaat in contact komt te staan met andere kinderen / volwassenen.

Nadere informatie

LEESLIJN (herzien) Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten

LEESLIJN (herzien) Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten LEESLIJN (herzien) Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets: instructie voor de leerkracht De Grafementoets wordt afgenomen na basiswoorden lat en

Nadere informatie

Online leren lezen - Overzicht van de oefeningen

Online leren lezen - Overzicht van de oefeningen Online leren - Overzicht van oefeningen Cursief = voorbeeld Kern S ik kim sim MKM KM Zoek (sleep) k van kim en -positie letters m (tussen letters uit ze Klik als je i ziet (flitsletters) Zoek /k/ /i/ /m/

Nadere informatie

3. Lees om de beurt een rijtje, een zin of een stukje. 6. Kies nu een leeslijst uit de map naar keuze.

3. Lees om de beurt een rijtje, een zin of een stukje. 6. Kies nu een leeslijst uit de map naar keuze. Race lezen 1 leesracemap 1 timer 1. Neem een leesracemap naar keuze. 2. Neem elk een leesbundel uit de map. 3. Lees om de beurt een rijtje, een zin of een stukje tekst. 4. Wissel de rollen om. Nu heb je

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 september 2016

Nieuwsbrief groep 3 september 2016 Nieuwsbrief groep 3 september 2016 Nieuws uit de groep: De eerste kern van veilig leren lezen is alweer afgerond. In de eerste vier weken hebben de kinderen al acht woorden leren lezen en kennen zij al

Nadere informatie

LEESHUIS. Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten www.expertisecentrumnederlands.nl

LEESHUIS. Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten www.expertisecentrumnederlands.nl LEESHUIS Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets: instructie voor de leerkracht De Grafementoets wordt afgenomen na eenheid 1 (Heks Snuifiepuifie)

Nadere informatie

LEESLIJN/LEESWEG. Adaptieve toets: na dik en rik van basisblok a

LEESLIJN/LEESWEG. Adaptieve toets: na dik en rik van basisblok a LEESLIJN/LEESWEG 1 e VERSIE Adaptieve toets: na dik en rik van basisblok a 1 Grafementoets aangeboden letters tot en met dik en rik : instructie voor de leerkracht Algemene informatie: Deze toets bestaat

Nadere informatie

zelfstandig naamwoord

zelfstandig naamwoord zelfstandig naamwoord Het zelfstandig naamwoord is een woord voor een mens, dier of ding. de man de kat de fiets lidwoord Het lidwoord hoort bij het zelfstandig naamwoord. de het een samenstelling Een

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

De Leeshoek. Herfstsignalering groep 3

De Leeshoek. Herfstsignalering groep 3 De Leeshoek Herfstsignalering groep 3 Grafementoets: instructie voor de leerkracht De Grafementoets wordt afgenomen na serie 1. De toets bestaat uit een kaart, waarop de letters staan. De letterkennis

Nadere informatie

Het lettergroeiboek Hoe maakt u een lettergroeiboek? Introductie van het lettergroeiboek bij de leerling Werken met het lettergroeiboek

Het lettergroeiboek Hoe maakt u een lettergroeiboek? Introductie van het lettergroeiboek bij de leerling Werken met het lettergroeiboek Het lettergroeiboek Het lettergroeiboek brengt de letterkennis van een leerling in beeld en 'groeit' als het ware met de leerling mee naarmate hij/zij meer letters beheerst. Deze werkvorm is afkomstig

Nadere informatie

kern 1: ik - maan - roos - vis Kern 2: teen - een - neus - buik - oog

kern 1: ik - maan - roos - vis Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In groep 3 leren de kinderen lezen. Hier gebruiken wij de methode veilig leren lezen voor. Veilig leren lezen heeft 12 kernen. Hieronder kunt u lezen wat er in elke kern aan bod komt. kern 1: ik - maan

Nadere informatie

leerling 05 Meest recente oef ening en (max. 1 week geleden) Opgemaakt op

leerling 05 Meest recente oef ening en (max. 1 week geleden) Opgemaakt op leerling 05 Meest recente oef ening en (max. 1 week geleden) Opgemaakt op 10-04-2018 Oef ening Laatste pog ing Pog ing en Goed / Fout Percentag e Af g erond LS2.1 letterplaat lange klanken 09-04-2018,

Nadere informatie

Graag vertellen we over het leesonderwijs wat we in groep 3 aan uw kind geven.

Graag vertellen we over het leesonderwijs wat we in groep 3 aan uw kind geven. M A R I A S C H OO L R EU S E L Graag vertellen we over het leesonderwijs wat we in groep 3 aan uw kind geven. Op school werken we de leesmethode Veilig Leren Lezen. We gebruiken de tweede maanversie.

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 november 2017

Nieuwsbrief groep 3 november 2017 Nieuwsbrief groep 3 november 2017 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van november. Belangrijke data: 16 november: Pietengym (kinderen mogen verkleed) 22 november 19.15: ouderavond groep 3 en 4 23

Nadere informatie

VEILIG LEREN LEZEN. Adaptieve toets: Kern 1

VEILIG LEREN LEZEN. Adaptieve toets: Kern 1 VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 1 1 Grafementoets aangeboden letters kern 1 : instructie voor de leerkracht Algemene informatie: Deze toets bestaat uit letters die tot en met kern

Nadere informatie

Adaptieve toets: Kern 1 + t, ee, n

Adaptieve toets: Kern 1 + t, ee, n VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 1 + t, ee, n Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters kern 1+ t, ee, n

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE TAAL Kerndoel 1: De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik

SCHRIFTELIJKE TAAL Kerndoel 1: De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik SCHRIFTELIJKE TAAL Kerndoel 1: De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik 1.1. Boekoriëntatie 1.2. Temporele orde waarneming 1.3. Auditieve discriminatie 1.4. Visuele discriminatie 1.. Visuele analyse

Nadere informatie

op zoek naar letters

op zoek naar letters voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs op zoek naar letters de àndere spellingdidactiek Dolf Janson taalkundige basis leerpsychologische principes doorlopende leerstoflijn rolverdeling

Nadere informatie

September 2014. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 1. Dit leerde uw kind in kern 1. Letters: i-m-r-v-s-aa-p-e

September 2014. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 1. Dit leerde uw kind in kern 1. Letters: i-m-r-v-s-aa-p-e September 2014 Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 1 Beste ouders, verzorgers, Uw kind leert lezen met de methode Veilig leren lezen. Het leek ons een goed idee om u via een nieuwsbrief op de hoogte te

Nadere informatie

Hoofdmeting 1. na kern 2

Hoofdmeting 1. na kern 2 VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Hoofdmeting 1 na kern 2 Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters tot en met kern 2 : instructie

Nadere informatie

Maart 2015. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8. Beste ouders, verzorgers

Maart 2015. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8. Beste ouders, verzorgers Maart 2015 Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8 Beste ouders, verzorgers In deze kern leerde uw kind: Woorden: bank en licht Woorden met 2 medeklinkers vooraan (zoals 'zwaan') en achteraan (bijvoorbeeld

Nadere informatie

instapkaarten taal verkennen

instapkaarten taal verkennen instapkaarten inhoud instapkaarten Taal verkennen thema 1 les 2 1 thema 1 les 4 2 thema 1 les 7 3 thema 1 les 9 4 thema 2 les 2 5 thema 2 les 4 6 thema 2 les 7 7 thema 2 les 9 8 thema 3 les 2 9 thema 3

Nadere informatie

ZML SO Technisch Lezen

ZML SO Technisch Lezen ZML SO Technisch Lezen Leerlijnen 1.1. Boekoriëntatie Kerndoelen 1. De leerlingen leren lezen voor dagelijks gebruik Technisch lezen 1.2. Temporele orde waarneming 1.3. Auditieve discriminatie 1.4. Visuele

Nadere informatie

Kern 8: Bank en Licht

Kern 8: Bank en Licht Kern 8: Bank en Licht In deze kern leert uw kind: Woorden: bank en licht Woorden met 2 medeklinkers vooraan (zoals 'zwaan') en achteraan (bijvoorbeeld 'kast') komen uitgebreid aan bod. Daarnaast oefent

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 februari 2018

Nieuwsbrief groep 3 februari 2018 Nieuwsbrief groep 3 februari 2018 Nieuws uit de groep: Afgelopen maandag leerden de kinderen de laatste letter de ei. Zij kennen nu alle 34 letters en krijgen daarom een letterdiploma. De volgende 6 kernen

Nadere informatie

Van leesplankje naar digitaal leren lezen en spellen

Van leesplankje naar digitaal leren lezen en spellen Van leesplankje naar digitaal leren lezen en spellen Harmen Kooreman Het leesplankje van Hoogeveen begint met de woorden aap, noot, mies. De kinderen leerden lezen door middel van analyse en synthese.

Nadere informatie

Hoofdstuk 10. Trijntje de Wit. LwjkC10: Titelpagina

Hoofdstuk 10. Trijntje de Wit. LwjkC10: Titelpagina Hoofdstuk 10 Trijntje de Wit LwjkC10: Titelpagina Lezen wat je kunt, deel C - Trijntje de Wit www.lezenmoetjedoen.nl www.pictoschrijver.nl www.leeshetzelf.nl 87 Inhoud LWJK C vorm Inhoud / titel niveau

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 juli 2017

Nieuwsbrief groep 3 juli 2017 Nieuwsbrief groep 3 juli 2017 Welkom in groep 3! Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar. In de nieuwsbrief vindt u informatie, tips om thuis te oefenen en de leerdoelen. Handig om

Nadere informatie

Is leren lezen moeilijk?

Is leren lezen moeilijk? Is leren lezen moeilijk? Ouderavond met digibord Auteurs: Angela Schelfhout, Wilma Stegeman en Susan van der Linden Om de ouders te laten ervaren hoe moeilijk het is om te leren lezen, geeft u ze een leesinstructie

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

VEILIG LEREN LEZEN. Adaptieve toets: Kern 3 + h, e, w, o

VEILIG LEREN LEZEN. Adaptieve toets: Kern 3 + h, e, w, o VEILIG LEREN LEZEN 1 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 3 + h, e, w, o 1 Grafementoets aangeboden letters kern 3+ h, e, w, o : instructie voor de leerkracht Algemene informatie: Deze toets bestaat uit

Nadere informatie

Adaptieve toets: Kern 2 + d, oe

Adaptieve toets: Kern 2 + d, oe VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 2 + d, oe Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters kern 2+ d, oe : instructie

Nadere informatie

Articuleren en voelen van de klanken

Articuleren en voelen van de klanken Articuleren en voelen van de klanken Ingrid van Loosbroek Astrid Geudens Marjolein Noé Eline Van Kerckhove Voor een sterke teken-klankkoppeling is het alzijdig verkennen van zowel de klank als de letter

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN BOEKRECENSIE SCHRIJVEN Inhoud Inleiding... 2 Verwerkingsopdracht 1... 3 Verwerkingsopdracht 2... 5 Bijlage 1: Waarom lezen?... 8 Bijlage 2: Boekenkring vragen van Aidan

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Adaptieve toets: Kern 3 + h, w

Adaptieve toets: Kern 3 + h, w VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 3 + h, w Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters kern 3+ h, w : instructie

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Nieuwsbrief groepen 3 week: 4

Nieuwsbrief groepen 3 week: 4 Nieuwsbrief groepen 3 week: 4 Wist je dat? - Kern 7 van Veilig Leren Lezen over piraten gaat en we dat thema erg leuk vinden. - Er de afgelopen 2 weken regelmatig lessen uitvielen, omdat we druk bezig

Nadere informatie

Adaptieve toets: na basiswoorden gat en wak

Adaptieve toets: na basiswoorden gat en wak LEESLIJN HERZIENE VERSIE Adaptieve toets: na basiswoorden gat en wak Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters tot en met gat en

Nadere informatie

Voorwoord. Letters uitspreken zoals de leerkracht dat doet.

Voorwoord. Letters uitspreken zoals de leerkracht dat doet. Voorwoord In groep 3 leert uw kind lezen en schrijven. Uw kind begint niet vanaf nul, want tegenwoordig wordt in groep 1 en 2 al veel gedaan aan voorbereiding. Sommige leren als kleuter al lezen en schrijven.

Nadere informatie

Informatieavond lezen groep 3. Welkom!

Informatieavond lezen groep 3. Welkom! Informatieavond lezen groep 3 Welkom! Inleiding Waarom is lezen belangrijk? Hoe leren de kinderen lezen in groep 3? Hoe kunt u als ouder het leesproces van uw kind ondersteunen? Bezoek aan de bibliotheek.

Nadere informatie

Leerdoelen veilig leren lezen:

Leerdoelen veilig leren lezen: Leerdoelen veilig leren lezen: Kern 1: ik - maan - roos - vis Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e Woorden: ik - maan - roos - vis - sok aan pen - en Aan de hand van deze woorden leert uw kind de letters.

Nadere informatie

Dyslexiebehandeling. Informatiepakket leerkracht:

Dyslexiebehandeling. Informatiepakket leerkracht: Dyslexiebehandeling Informatiepakket leerkracht: - Werkwijze bij Onderwijszorg Nederland (ONL) - Klankenschema - Stappenplan - Kopie overzichts-steunkaart - Uitleg losse steunkaarten - Uitleg steunkaart

Nadere informatie

Verder is het handig als je dit boekje bij de hand hebt. Je hoeft het niet helemaal te printen!

Verder is het handig als je dit boekje bij de hand hebt. Je hoeft het niet helemaal te printen! Haas krijgt bezoek Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas krijgt bezoek lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Je moet dat boekje dus bij de hand hebben. Je kunt het kopen, maar

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Acht leesadviezen voor thuis

Acht leesadviezen voor thuis Acht leesadviezen voor thuis Advies1 Advies 2 Advies 3 Advies 4 Advies 5 Advies 6 Advies 7 Advies 8 Overleg met uw kind over de tijdstippen waarop er het best kan worden ge. Als uw kind daarin inbreng

Nadere informatie

Hoofdmeting 2. na kern 4

Hoofdmeting 2. na kern 4 VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Hoofdmeting 2 na kern 4 Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters tot en met kern 4 : instructie

Nadere informatie

Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Afdeling Logopedie

Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Afdeling Logopedie Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling Afdeling Logopedie Uw kind gaat praten, omdat er vanaf zijn geboorte in zijn nabijheid gepraat wordt en omdat vanaf zijn geboorte tegen hem gesproken

Nadere informatie

Tips voor aanvankelijk technisch lezen (groep 3)

Tips voor aanvankelijk technisch lezen (groep 3) Leestips Tips voor aanvankelijk technisch lezen (groep 3) In groep 3 krijgt je kind gerichte leesinstructie. Hij leert dat woorden uit letters bestaan en dat aan al deze letters een bepaalde klank vastzit.

Nadere informatie

Adaptieve toets: na basiswoorden lat en zak

Adaptieve toets: na basiswoorden lat en zak LEESLIJN HERZIENE VERSIE Adaptieve toets: na basiswoorden lat en zak Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters tot en met lat en

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 3

Tips spelend leren kern 3 Tips spelend leren kern In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

Adaptieve toets: na basiswoorden zeef en muur

Adaptieve toets: na basiswoorden zeef en muur LEESLIJN HERZIENE VERSIE Adaptieve toets: na basiswoorden zeef en muur Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters tot en met zeef

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Thema 4 Lezen de prentenboeken 2. het versje 3. klappen. 2. het vers 2. Een vers is een lied of gedicht.

Thema 4 Lezen de prentenboeken 2. het versje 3. klappen. 2. het vers 2. Een vers is een lied of gedicht. Les 4.1 Geluiden maken 1. het prentenboek 1. Een prentenboek is een boek met veel plaatjes en tekeningen. Er staat weinig geschreven in een prentenboek. Bij de kleuters wordt veel voorgelezen uit prentenboeken.

Nadere informatie

Lesdoelen Karakter 1 e leerjaar

Lesdoelen Karakter 1 e leerjaar Lesdoelen Karakter 1 e leerjaar Blok 1 0 1 2 3 4 5 bevorderen hun fijnmotorische vaardigheden. maken kennis met de vier schrijflijnen: daklijn, plafondlijn, vloerlijn en kelderlijn hanteren een goede pengreep;

Nadere informatie

TOETSEN AUDITIEVE - EN VISUELE VAARDIGHEDEN TBV DE LEESVOORWAARDEN. groep 2. Marianne Verweij

TOETSEN AUDITIEVE - EN VISUELE VAARDIGHEDEN TBV DE LEESVOORWAARDEN. groep 2. Marianne Verweij TOETSEN AUDITIEVE - EN VISUELE VAARDIGHEDEN TBV DE LEESVOORWAARDEN groep 2 Marianne Verweij pag Inhoud: afname in december 2 1 Passief rijmen 2 2 Actief rijmen 3 3 Visuele discriminatie toets afname in

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Schriftelijke taal gebaseerd op de leerlijn van de CED-groep 2012

ZML SO Leerlijn Schriftelijke taal gebaseerd op de leerlijn van de CED-groep 2012 ZML SO Leerlijn Schriftelijke taal gebaseerd op de leerlijn van de CED-groep 2012 Deze leerlijn omvat: Technisch lezen Leerlijn 1.1 Boekoriëntatie Leerlijn 1.2 Technisch lezen auditief Leerlijn 1.3 Technisch

Nadere informatie

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Haas wint een Beer Voorwoord Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Het is gemaakt door Marjolein van Muijden die jarenlange ervaring heeft met het begeleiden van kinderen met leesproblemen.

Nadere informatie

Kern 5: reus-jas-riem-bijl

Kern 5: reus-jas-riem-bijl Kern 5: reus-jas-riem-bijl Uw kind kent inmiddels al heel wat letters. De komende weken komen daar nieuwe letters bij: de eu van reus, de j van jas, de ie van riem, de l van bijl, de ou van hout en de

Nadere informatie

Adaptieve toets: Kern 3

Adaptieve toets: Kern 3 VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 3 Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters kern 3: instructie voor de leerkracht

Nadere informatie

Deze weken leren wij:

Deze weken leren wij: Kern 1: ik - maan - roos - vis- sok Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e Woorden: ik - maan - roos - vis - sok aan pen - en We leren ook in welke straat de letters horen; korte klankstraat, lange klankstraat,

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de ARRANGEMENTKAART lezen dagbesteding maart 2013 VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan.

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan. TIPS bij taal: Tips voor ouders van kinderen tussen 2-3 jaar: - Praat over een onderwerp en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Breid het gesprek uit door informatie over het onderwerp toe te

Nadere informatie

Jan Harmenshof Nieuws 2018

Jan Harmenshof Nieuws 2018 Jan Harmenshof Nieuws 2018 De hekken gaan open om.. Er zijn ons wat vragen gesteld over het openen van de hekken. Daarom de afspraken nog eens op een rij. In de ochtend gaan alle hekken open om 8.15 uur,

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 september 2015

Nieuwsbrief groep 3 september 2015 Nieuwsbrief groep 3 september 2015 Hierbij ontvangt u de tweede nieuwsbrief. Wij houden u graag op de hoogte van het reilen en zeilen in de groep. Mist u iets in deze nieuwsbrief dan horen we dit graag.

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Adaptieve toets: na basiswoorden rook en kaas

Adaptieve toets: na basiswoorden rook en kaas LEESLIJN HERZIENE VERSIE Adaptieve toets: na basiswoorden rook en kaas Voor meer informatie of het downloaden van deze of vele andere handige documenten Grafementoets aangeboden letters tot en met rook

Nadere informatie

Namen MTG CITO B,W,M OBSERVATIES DOELEN & ONDERWIJSBEHOEFTEN

Namen MTG CITO B,W,M OBSERVATIES DOELEN & ONDERWIJSBEHOEFTEN Violenschool Groepsoverzicht, observaties en onderwijsbehoeften. MTG = Vakken: Spelling Lezen Rekenen methoden gebonden toetsen; B = basisgroep; W = weergroep; M = meergroep Groep: 3A, W. Bakker; IB-er

Nadere informatie

Basistoetsen Herfstsignalering

Basistoetsen Herfstsignalering Inhoud De Herfstsignalering bestaat uit de volgende toetsen: Materialen Pagina 16 leesboekje maan, kern 3 Afnameformulier Basistoets Herfstsignalering op website www.toetssite.be onder Downloaden/Toetsmaterialen

Nadere informatie

Wat is een dyslecticus? Dyslexie zal altijd wel hebben bestaan. Een oogafwijking?

Wat is een dyslecticus? Dyslexie zal altijd wel hebben bestaan. Een oogafwijking? Wat is een dyslecticus? Dat is iemand met dyslexie. Dyslexie is een woord uit het Grieks dat slecht lezen betekent. Dyslectici, dat is het meervoud van dyslecticus, hebben niet alleen moeite met lezen,

Nadere informatie

Inhoud Woorden lijst 1 lijst 2 lijst 3 lijst 4 lijst 5 lijst 6 lijst 7 lijst 8 lijst 9 lijst 10 lijst 11 lijst 12

Inhoud Woorden lijst 1 lijst 2 lijst 3 lijst 4 lijst 5 lijst 6 lijst 7 lijst 8 lijst 9 lijst 10 lijst 11 lijst 12 Inhoud Voorwoord 7 Woorden 9 lijst 1 a - oo - ie / b - k - l - m - n - p - r - s - t - v 9 Zinnen lezen Tips: tellen, kleuren, bingo lijst 2 aa - oe - i / b - k - l - m - n - p - r - s - t - v - z 13 Zinnen

Nadere informatie