Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage"

Transcriptie

1 Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Status: overkoepelende rapportage, vastgesteld door de rekenkamercommissies op 13 februari Rekenkamercommissies Boxtel en Sint-Oedenrode Boxtel, 13 februari 2012

2 Inhoud Inleiding 2 1 Overkoepelend beeld in concluderende zin 4 2 Overkoepelende aanbevelingen 8 Inhoud (1)

3 Inleiding 1 De rekenkamercommissies van de gemeenten Boxtel en Sint-Oedenrode (hierna: de rekenkamercommissie) voeren een gezamenlijk onderzoek uit naar grote projecten. Het doel van het onderzoek is om de gemeenteraden inzicht te geven in de processen die zich afspelen in de realisatie van grote projecten en aangeven op welke wijze de kaderstelling, sturing en controle van de raad in deze processen verbeterd kunnen worden. Hierbij komen vragen aan de orde als: Waar in deze processen bevinden zich in het algemeen de momenten waarop de raad aan bod hoort te komen? Welke informatie heeft de raad nodig en wanneer kan hij die verwachten? 2 De doelstelling van het onderzoek luidt als volgt: Inzicht geven in de processen die spelen bij de realisatie van grote projecten en de kaderstelling, sturing en controle van de raad daarbij in beeld brengen om de raad handvatten te bieden om de gewenste invloed uit te oefenen bij toekomstige projecten. 3 De centrale vraag voor het onderzoek luidt: hoe en wanneer heeft de raad invloed op de realisatie van grote projecten en op welke wijze vindt kaderstelling, sturing en controle door de raad dan plaats? 4 Voor het beantwoorden van deze centrale vraag wordt een algemene analyse gemaakt van de gemeentelijke praktijk, waarbij wordt ingezoomd op casuïstiek van daadwerkelijk gerealiseerde projecten. Deze projecten zijn in samenspraak met beide gemeenteraden bepaald. Voor de gemeente Boxtel betreft het de projecten Reconstructie Schijndelseweg en de nieuwbouw van het zwembad. Voor de gemeente Sint-Oedenrode dient het project Mariëndael als casus. 5 Voor het beantwoorden van de centrale vraag zijn de volgende deelvragen geformuleerd:- (a) Hoe komt een groot project tot stand in de gemeenten Boxtel en Sint-Oedenrode? (b) Hoe heeft de informatievoorziening aan de raad vorm gekregen; wat, wanneer, door wie en was dit tijdig, volledig en volgens juiste procedures? (c) Op welke wijze heeft kaderstelling, sturing en controle door de raad plaatsgevonden in de onderzochte projecten? (d) In hoeverre is het project doelmatig en doeltreffend geweest? (e) Hoe verhoudt deze werkwijze zich tot een gewenste procedure? Inleiding (2)

4 6 De rekenkamercommissie voert dit onderzoek parallel uit binnen beide gemeenten, waarbij de resultaten afzonderlijk per gemeente worden gepresenteerd. Iedere gemeente krijgt daarbij een eigen rapportage. Daarnaast wordt een overkoepelende analyse gemaakt van de prestaties in onderlinge verhouding tot elkaar om te bezien waar over en weer leerpunten zitten, die tot het eigen gemeentelijke voordeel kunnen worden ingezet. Deze overkoepelende rapportage ligt thans voor. 7 De rapportage is opgebouwd uit twee onderdelen. In het eerste hoofdstuk worden de onderzoeksvragen feitelijk beantwoord op basis van de eindrapportages van de twee gemeenten. In het tweede hoofdstuk worden overkoepelende aanbevelingen geformuleerd. 8 Het onderzoek is in opdracht van de rekenkamercommissies van de gemeenten Boxtel en Sint-Oedenrode uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Public Profit B.V. Inleiding (3)

5 1 Overkoepelend beeld in concluderende zin 101 Op basis van de resultaten van de afzonderlijke gemeenten is het mogelijk om tot samenvattende antwoorden te komen op de onderzoeksvragen. Wij doen dit in afzonderlijke paragrafen per onderzoeksvraag en in concluderende zin en door in de titel van de respectievelijke paragrafen reeds de essentie van de conclusie te verwoorden. 102 Wij komen tot de volgende conclusies in relatie tot de onderzoeksvragen:- (a) Collegeprogramma en staand beleid zijn leidend voor het tot stand komen van grote projecten in beide gemeenten; (b) De raad wordt in beide gemeenten geïnformeerd conform de eigen interne procedures, maar onvolledigheid van die procedures houdt de daadwerkelijke mogelijkheden voor tussentijdse bijsturing beperkt; (c) Kaderstelling, sturing en controle door de raden op de onderzochte projecten heeft plaatsgevonden via de bestaande interne procedures; (d) Alle drie de onderzochte projecten zijn doelmatig en doeltreffend geweest; (e) Tussentijdse informatievoorziening bij (dreigende) overschrijdingen is een belangrijke lacune in de Leidraad Projectmatig Werken van de gemeente Boxtel, die na aanpassing ook uitstekend toepasbaar is voor de gemeente Sint-Oedenrode. 103 Deze conclusies worden hierna toegelicht. Collegeprogramma en staand beleid zijn leidend voor het tot stand komen van grote projecten in beide gemeenten Onderzoeksvraag: hoe komt een groot project tot stand in de gemeenten Boxtel en Sint- Oedenrode? 104 Voor beide gemeenten geldt dat grote projecten tot stand komen als uitvloeisel van afspraken die zijn vastgelegd in het collegeprogramma dan wel in staand beleid, dat zijn de momenten waarop en de documenten waarin projecten worden aangekondigd en opgenomen in de meerjarenbegroting. Er is geen sprake van een ad-hoc totstandkoming, gedragen door incidenten. 105 De drie onderzochte projecten vormen een herkenbare uitwerking van gemeentelijk beleid:- (a) De nieuwbouw van Mariëndael in Sint-Oedenrode volgt uit het gemeentelijk accommodatiebeleid; Overkoepelend beeld in concluderende zin (4)

6 (b) (c) De reconstructie van de Schijndelseweg is een beleidsmatige combinatie van het Gemeentelijk Rioleringsplan II (onderdeel bergbezinkleiding) en het beleid met betrekking tot de ontwikkeling van de woonwijk In Goede Aarde; De nieuwbouw van het zwembad vloeit voort uit het beleid wat door de raad gevoerd is met betrekking tot de geprivatiseerde sportaccommodaties Den Haagakker. Daarnaast geeft het beleidsprogramma het college de opdracht om een zwembad te realiseren. De raad wordt in beide gemeenten geïnformeerd conform de eigen interne procedures, maar onvolledigheid van die procedures houdt de daadwerkelijke mogelijkheden voor tussentijdse sturing beperkt Onderzoeksvraag: hoe heeft de informatievoorziening aan de raad vorm gekregen; wat, wanneer, door wie en was dit tijdig, volledig en volgens juiste procedures? 106 Beide gemeenten hebben interne procedures voor het informeren van de raad met betrekking tot grote projecten. In Sint-Oedenrode wordt daarbij gewerkt volgens de algemene spelregels van de planning & control cyclus, waarbij via de bestuursrapportage afwijkingen worden gerapporteerd en periodiek de voortgang van projecten via raadsinformatiebrieven wordt gecommuniceerd. Een verbijzonderde vorm met betrekking tot tussentijdse informatievoorziening voor projecten wordt daarbij niet gehanteerd, het verloopt via de planning & control cyclus. 107 Het rapporteren via de bestuursrapportages bij afwijkingen is ook leidend binnen de gemeente Boxtel. In relatie tot de gemeenteraad betreft dit de in de leidraad onderscheiden A projecten. Aanvullend geldt dat Boxtel via de Leidraad Projectmatig Werken een verbijzondering kent met betrekking tot informatievoorziening voor de zogenaamde B en C projecten, in het verkeer tussen ambtelijke organisatie en college. 108 Voor alle onderzochte projecten geldt dat de raad conform deze eigen interne procedures (voor zover relevant, de reconstructie van de Schijndelseweg is een B project waarin de informatievoorziening verloopt tussen organisatie en college, niet direct aan de raad) is geïnformeerd. Overkoepelend beeld in concluderende zin (5)

7 109 Beide gemeenten kennen evenwel een identiek knelpunt in de interne procedure met betrekking tot de informatievoorziening aan de raad. Dit betreft de vraag hoe en op welk moment de raad geïnformeerd en betrokken moet worden indien er sprake is van een dreigende overschrijding (Boxtel) dan wel indien een project niet volgens plan verloopt (Sint-Oedenrode). De vraag is daarbij wat dan de norm is en welke marge mag daarbij aangehouden worden? Moet voor iedere afwijking direct de gang naar de raad gemaakt worden of volstaat een melding in de bestuursrapportage? En geldt dit alles ook voor een dreigende afwijking zo ja wat is daar dan de definitie van? De praktijk op dit gebied bevat geen duidelijke spelregels over de vraag bij welke mate van afwijking op welke onderdelen er gerapporteerd moet worden aan de raad. Ook de vraag of dit standaard via de bestuursrapportage dient te geschieden of dat er ook andere varianten zijn, is niet uitgewerkt. 110 Dit leidt ons tot de conclusie dat deze lacune in beleid het risico vergroot dat de raad in beide gemeenten zich voor voldongen feiten geplaatst ziet bij (dreigende) overschrijdingen binnen grote projecten. Het vormt dan ook een inperking van de mogelijkheden voor de raad om tijdig te kunnen bijsturen. Kaderstelling, sturing en controle door de raden op de onderzochte projecten heeft plaatsgevonden via de bestaande interne procedures Onderzoeksvraag: op welke wijze heeft kaderstelling, sturing en controle door de raad plaatsgevonden in de onderzochte projecten? 111 De beantwoording van deze onderzoeksvraag ligt nadrukkelijk in het verlengde van de antwoorden op de vorige vragen. Kaderstelling heeft voor alledrie de projecten plaatsgevonden via het vaststellen van gemeentelijk beleid, waarin de opdracht tot realisatie vervat is. Daarnaast geldt aanvullend voor de nieuwbouw van zwembad Het Dommelbad dat het beleidsprogramma het college van Boxtel de opdracht geeft om een zwembad te realiseren. Alle drie de onderzochte projecten zijn doelmatig en doeltreffend geweest Onderzoeksvraag: in hoeverre is het project doelmatig en doeltreffend geweest? 112 Uit de onderzoeksrapportages van beide gemeenten blijkt dat voor alledrie de projecten geldt dat de beoogde resultaten zijn gerealiseerd: dat wat de beleidsmatige opdracht was is ook opgeleverd, waarbij in de realisatie ook nadrukkelijk rekening is gehouden met wensen en opvattingen van directe belanghebbenden. Deze wensen en opvattingen zijn vastgelegd in het programma van eisen dan wel in het definitief ontwerp. Wij concluderen dan ook dat de onderzochte projecten doeltreffend zijn geweest. Overkoepelend beeld in concluderende zin (6)

8 113 Met betrekking tot de vraag of de projecten ook doelmatig zijn geweest laten de onderzoeken zien dat er sprake is geweest van een nadrukkelijke financiële sturing, zowel in Boxtel als in Sint-Oedenrode. De rapportages geven sprekende voorbeelden aan van herkenbare sturing op kostenbeheersing. Daarnaast geldt dat de projecten alle binnen de (al dan niet gewijzigde) beschikbaar gestelde financiële middelen zijn gerealiseerd. Gegeven het normenkader concluderen wij dan ook dat de drie projecten op een doelmatige wijze zijn gerealiseerd. Tussentijdse informatievoorziening bij (dreigende) overschrijdingen is een belangrijke lacune in de Leidraad Projectmatig Werken van de gemeente Boxtel, die na aanpassing ook uitstekend toepasbaar is voor de gemeente Sint-Oedenrode Onderzoeksvraag: hoe verhoudt deze werkwijze zich tot een gewenste procedure? 114 De Leidraad Projectmatig Werken van de gemeente Boxtel is een uitstekend algemeen kader voor projectbeheersing, sturing en controle. Het betreft een omvattende uitwerking van alle relevante zaken die spelen bij projectmatig werken binnen een gemeentelijke organisatie. De leidraad bevat een helder onderscheid in typen van projecten, duidelijke rolverdeling tussen de betrokken actoren zowel binnen de projectorganisatie als in het bestuurlijk verkeer, fasering van de aanpak en een richtlijn hoe te handelen bij conflicten. Stuk voor stuk elementen die noodzakelijk zijn om tot een professionele planning en realisatie van projecten te komen. 115 De constatering van de aanwezigheid van een uitstekend algemeen kader laat onverlet dat in de uitwerking van dit kader een belangrijk onderdeel niet voldoende geconcretiseerd is. Dit betreft het algemene kader dat vrij vertaald bij dreigende overschrijding de raad tijdig geïnformeerd wordt. Hierbij is niet gedefinieerd wat dreigend is en wat dan de wijze is waarop tijdig geïnformeerd moet worden. De normstelling op dit cruciale punt voor de raad ontbreekt. Hierdoor houdt dit algemene kader een globaal karakter en biedt het geen helderheid hoe te handelen in de praktijk in een concrete casus. Voor de gemeente Sint-Oedenrode geldt exact hetzelfde daar waar het de vraag betreft wat de norm is voor wanneer alles volgens plan verloopt. Daarmee is dit punt identiek voor beide gemeenten en zijn hierover ook eerder in dit hoofdstuk concluderende uitspraken gedaan. Overkoepelend beeld in concluderende zin (7)

9 116 De rekenkamercommissie is van mening en concludeert dan ook dat de leidraad van de gemeente Boxtel met aanpassing en concretisering op bovenstaand gebied de gewenste procedure en werkwijze kan zijn om als raad een goede positie te hebben daar waar het de kaderstelling, sturing en controle van grote projecten betreft. Vanzelfsprekend in combinatie met een actieve invulling van de eigen rol die voor de raad dan nog nadrukkelijker mogelijk wordt gemaakt dan thans het geval is. Dat geldt voor beide gemeenten in die zin dat de dan gecompleteerde leidraad ook een nadrukkelijke inspiratie en mogelijk zelfs een invulling kan zijn voor de beleidsmatige lacune van de gemeente Sint-Oedenrode op dit gebied. Voor beide gemeenten wordt dan een gewenste situatie gerealiseerd, vanuit het perspectief van kaderstelling, sturing en controle binnen grote projecten. Overkoepelend beeld in concluderende zin (8)

10 2 Overkoepelende aanbevelingen 201 Kijkend naar de aanbevelingen uit de twee afzonderlijke eindrapportages en naar de overkoepelende conclusies zoals weergeven in het vorige hoofdstuk, kunnen aanbevelingen worden gedaan. Wij formuleren er vier. 202 Concreet zijn de aanbevelingen:- 1. Boxtel: bestendig de werkwijze via de Leidraad Projectmatig Werken, los daarbij het knelpunt met betrekking tot de tussentijdse informatievoorziening op en evalueer de afrondende rapportageverplichting aan de raad voor A projecten; 2. Sint-Oedenrode: stel een eigen praktisch ingestoken beleidsmatig kader op voor projectmatig werken en kijk daarbij nadrukkelijk naar de (verbeterde) Leidraad Projectmatig Werken van de gemeente Boxtel; 3. Voor de raden van beide gemeenten: stel de Leidraad Projectmatig Werken zelf vast en stuur actief op de toepassing van dit kader, met oog voor de balans tussen handelingsvrijheid van het college en tijdige sturingsmogelijkheden voor de raad. 4. Voor de raden van beide gemeenten: geef het colleges de opdracht om de aanbevelingen uit te voeren en na een jaar te evalueren op welke wijze ze in praktijk zijn gebracht. 203 Deze aanbevelingen worden hierna toegelicht. 1. Boxtel: bestendig de werkwijze via de Leidraad Projectmatig Werken, los daarbij het knelpunt met betrekking tot de tussentijdse informatievoorziening op en evalueer de afrondende rapportageverplichting aan de raad voor A projecten 204 Met de Leidraad Projectmatig Werken heeft de gemeente Boxtel een professionele standaard in huis. De mate van professionaliteit dient te worden vergroot door de aangegeven lacune op het gebied van de tussentijdse informatievoorziening op te lossen. Tevens adviseren wij om de afrondende eindrapportageverplichting voor A projecten aan de gemeenteraad te evalueren en bij bestendiging actief te sturen op de toepassing ervan. Wij adviseren met nadruk om te blijven werken met deze leidraad,met inachtneming van de gegeven aanbevelingen. Overkoepelende aanbevelingen (9)

11 2. Sint-Oedenrode: stel een eigen praktisch ingestoken beleidsmatig kader op voor projectmatig werken en kijk daarbij nadrukkelijk naar de (verbeterde) Leidraad Projectmatig Werken van de gemeente Boxtel 205 De relatieve schaal van de gemeente Sint-Oedenrode vraagt om een praktische insteek voor een te hanteren kader met betrekking tot projectmatig werken, zonder daarbij inhoudelijke concessies te doen aan de professionaliteit van een dergelijk kader. Zij kan nadrukkelijk haar voordeel doen met het beleidsmatige werk wat in Boxtel is opgezet: de Leidraad Projectmatig Werken, met inachtneming van de aanbevolen verbetering op het gebied van de tussentijdse informatievoorziening. 3. Voor de raden van beide gemeenten: stel de Leidraad Projectmatig Werken zelf vast en stuur actief op de toepassing van dit kader, met oog voor de balans tussen handelingsvrijheid van het college en tijdige sturingsmogelijkheden voor de raad 206 De leidraad inclusief de gegeven aanbevelingen heeft direct betrekking op de kaderstellende, controlerende en sturende rol van de gemeenteraad bij grote projecten. Wij bevelen aan om de aangevulde leidraad zoals hiervoor aangegeven dan ook expliciet door de gemeenteraad vast te laten stellen. Naast de formele status van een raadsbesluit verkrijgt de leidraad hierdoor ook de noodzakelijke aandacht van de raad zelf om actief te sturen op naleving van de gemaakte afspraken met betrekking tot haar rol bij grote projecten. 4. Voor de raden van beide gemeenten: geef het colleges de opdracht om de aanbevelingen uit te voeren en na een jaar te evalueren op welke wijze ze in praktijk zijn gebracht 207 Om het effect van dit rekenkameronderzoek te borgen bevelen wij aan om aan de colleges van B&W de opdracht te geven de gegeven aanbevelingen uit te voeren. De feitelijke uitvoering ervan en de in de praktijk behaalde resultaten kunnen dan vervolgens na een jaar geëvalueerd worden. Daarmee wordt de doorwerking van ons advies gemonitord Overkoepelende aanbevelingen (10)

Gerichte Grip op Groot

Gerichte Grip op Groot Gerichte Grip op Groot Eindrapportage rekenkameronderzoek naar de positie van de gemeenteraad van Boxtel bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Status: Definitieve eindrapportage Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Boxtel. Jaarverslag Rekenkamercommissie 2012

Rekenkamercommissie Boxtel. Jaarverslag Rekenkamercommissie 2012 Rekenkamercommissie Boxtel Jaarverslag Rekenkamercommissie 2012 Boxtel, maart 2013 Inhoud 1. Inleiding...2 2. De rekenkamer...2 3. Werkzaamheden / onderzoek...2 3.1 Vergaderingen rekenkamercommissie...2

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. 1 Ook wel doorwerkingsonderzoek genoemd

Publiekssamenvatting. 1 Ook wel doorwerkingsonderzoek genoemd Publiekssamenvatting Inleiding De Rekenkamer Zeist doet periodiek onderzoek naar de mate waarin aanbevelingen uit eerdere onderzoeken uitgevoerd zijn. In dit geval koos de rekenkamer voor een implementatieonderzoek

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen Raadsvergadering d.d. : 1 december 2011 Raadsbesluitnummer : R11.081 Carrousel d.d. : 17 november 2011 Onderwerp : Eindrapport Rekenkamercommissie kwaliteit Grondbeleid

Nadere informatie

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak Inhuur in de Kempen Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 21 april 2014 1. Achtergrond en aanleiding In gemeentelijke organisaties met een omvang als

Nadere informatie

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport "Regionaal (be)grip"veiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport Regionaal (be)gripveiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden gemeente roerdalen Raadsvoorstel Onderwerp: ------, - -- --------_---,- -~ - Onderzoeksrapport "VRLNRegionaal(be)GRIP?" ~ -"O -'---,-_ r---i n_d_ie_n_e_r_a_"g,_e_n_d_a,-p_u_nt_:_-!-i_r_a_a_d_s,-p_re_s_id_i_u_m

Nadere informatie

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad Punt (2 : Aanbevelingen onderzoek Rekenkamer West Twente: Onroerende zaken Gemeente Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: De Rekenkamer West Twente heeft onderzoek gedaan naar het beleid over - en het

Nadere informatie

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken? 1. Aanleiding

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPZET VERVOLGONDERZOEK OP EIGEN KRACHT

ONDERZOEKSOPZET VERVOLGONDERZOEK OP EIGEN KRACHT Vervolgonderzoek Op eigen kracht over de voorwaarden voor een doeltreffend en doelmatig functioneren van Sociale Wijkzorgteams Januari 2016 1 AANLEIDING Op 16 oktober 2015 publiceerde de Rekenkamer Den

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5 PS2011RGW02-1 - Provinciale Staten statenvoorstel Datum : 16 mei 2011 Nummer PS: PS2011RGW02 Afdeling : SGU Commissie : RGW Steller : Drs. H. Schoen Portefeuillehouder : n.v.t. Registratienummer : 2011INT268900

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Waarom doet wie wat?

Waarom doet wie wat? Rekenkamercommissie BerkeHand X gemeente Bronckhorst?--""-"" Loctigiii EWER Waarom doet wie wat? Overkoepelende rapportage over het onderzoek naar het beleid van de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best Rekenkamercommissie Onderzoeksplan proces- kwaliteit gemeente Best September 2014 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma Rekenkamer Weert Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma 2 april 2009 Achtergrond en aanleiding onderzoek De rekenkamer van de gemeente Weert richt zich op het perspectief leren en verbeteren.

Nadere informatie

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Weert, 6 september 2011. Rekenkamer Weert Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. De wijze van onderzoek 4. Deelvragen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 EN JAARPLAN 2016

JAARVERSLAG 2015 EN JAARPLAN 2016 JAARVERSLAG 2015 EN JAARPLAN 2016 Rekenkamercommissie Waterschap Zuiderzeeland 11 februari 2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord voorzitter 3 1. Jaarverslag 2015 1.1 Inleiding 4 1.2 Wat hebben we gedaan in 2015?

Nadere informatie

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn Quick scan programmabegroting 2016-2019 Bestuurlijk rapport Goede aansluiting om te sturen en te controleren Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn 1 juni 2016 1 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders

Nadere informatie

Woonbeleid Vergelijking resultaten Kempengemeenten

Woonbeleid Vergelijking resultaten Kempengemeenten Woonbeleid Vergelijking resultaten Kempengemeenten Rekenkamercommissie Kempengemeenten 13 september 2010 Voorwoord Het onderzoek naar het woonbeleid binnen de Kempengemeenten heeft in twee fasen plaatsgevonden.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 datum sept 2017 Auteur Raadsnummer Rekenkamercommissie Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân

De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. R.J. (Rick) Anderson (lid) drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr. M.S.

Nadere informatie

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten juli 2012 1 inleiding 1-1 aanleiding De rekenkamer voert onderzoeken uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. de leden van de gemeenteraad datum 25 maart 2014 ons kenmerk onderwerp Rekenkamerbrief Collegeprogramma bijlagen Methode voor gestructureerde opzet

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat?

Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat? Aan de gemeenteraad Zaaknummer 156405 ONDERWERP: Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat? Onderzoek naar de verzelfstandiging van drie culturele instellingen en de huidige kaders voor

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding

Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding Secretariaat: Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn Tel. (055) 527 24 01 secretariaat.smo@veluwe.nl Onderzoeksopzet Muskusrattenbestrijding Datum 17 augustus 2010 Opgemaakt door Waterschap Veluwe Beheers- en

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij u het eindrapport aan van het rekenkameronderzoek naar de Doeltreffendheid

Nadere informatie

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoeksopzet van de Rekenkamercommissie voor Vlagtwedde en Bellingwedde Inleiding De gezamenlijke Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde

Nadere informatie

BESTUURLIJKE NOTA ONDERZOEK GROENBELEID EN GROENBEHEER REKENKAMERCOMMISSIE KATWIJK

BESTUURLIJKE NOTA ONDERZOEK GROENBELEID EN GROENBEHEER REKENKAMERCOMMISSIE KATWIJK Bestuurlijke Nota Onderzoek Groenbeleid en groenbeheer Rekenkamercommissie BESTUURLIJKE NOTA ONDERZOEK GROENBELEID EN GROENBEHEER REKENKAMERCOMMISSIE KATWIJK INHOUDSOPGAVE 1 INTRODUCTIE 4 1.1 AANLEIDING

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis!?

Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis!? Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis!? Presentatie eindrapport aan de Kerngroep Veghel, 15 juni 2016 Inhoud 1. Wat hebben we onderzocht? 2. De hoofdlijn van de feiten op een rij 3. Conclusies

Nadere informatie

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL.

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL. Verbonden Partijen Notitie naar aanleiding van onderzoek naar de aansturing van verbonden partijen in de gemeenten Bergen op Zoom, Oosterhout en Roosendaal. 7 mei 2007 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel (openbaar)

Raadsvoorstel (openbaar) Raadsvoorstel (openbaar) Algemene Zaken registratienummer nnb datum advies 17 januari 2011 opsteller advies mevrouw R.R. Westhoff doorkiesnummer 010-5931831 paraaf afdelingshoofd medeparaaf afdeling(en)

Nadere informatie

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 Startnotitie Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 1 Aanleiding voor het onderzoek Een begrotingscyclus (van jaar t) begint met de begroting (in jaar t-1)

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

Nawoord Rekenkamercommissie (rkc) op de bestuurlijke reactie.

Nawoord Rekenkamercommissie (rkc) op de bestuurlijke reactie. Nawoord Rekenkamercommissie (rkc) op de bestuurlijke reactie. De rkc heeft de reactie van het college gelezen en geeft hieronder haar reactie op de noties van het college. Dit is als volgt opgebouwd. Eerst

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Aanpak projectaudits

Aanpak projectaudits Aanpak projectaudits 1. Inleiding Veel lokale overheden werken op basis van een standaardmethodiek Projectmatig Werken. Op die manier wordt aan de voorkant de projectfasering, besluitvorming en control

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Onderzoek naar digitale dienstverlening van de gemeente Hoogeveen

Onderzoek naar digitale dienstverlening van de gemeente Hoogeveen Onderzoek naar digitale dienstverlening van de gemeente Hoogeveen Juni 2008 Rekenkamercommissie gemeente Hoogeveen Samenstelling: Drs. E. de Haan (voorzitter) A.W. Hiemstra J. Steenbergen Drs. F. Galesloot

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 29 maart 2016 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015 Bestuurlijk spoorboekje planning en control Gemeente Velsen 17 december 2014 Inleiding In de Wet dualisering gemeentebestuur zijn de posities, functies en bevoegdheden van de Raad en het College formeel

Nadere informatie

ontwerpvoorstel aan de raad

ontwerpvoorstel aan de raad ontwerpvoorstel aan de raad Opgesteld door Dienst Raadsorganen Rekenkamer Kenmerk 11.069844 Vergadering Commissie Vergaderdatum 15 september 2011 Raadsadvies Luchtkwaliteit De rekenkamer stelt de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderzoekscommissie Steenwijkerland

Onderzoekscommissie Steenwijkerland Onderzoekscommissie Steenwijkerland Adviesrapportage onderzoek verbouwing De Meenthe (2) 1 oktober 2012 Colofon Een onderzoek door de raad is een op waarheidsvinding gericht onderzoek naar een specifiek

Nadere informatie

Zicht op succes. Onderzoek naar re-integratiebeleid Tynaarlo

Zicht op succes. Onderzoek naar re-integratiebeleid Tynaarlo Zicht op succes Onderzoek naar re-integratiebeleid Tynaarlo Bevindingen (1) Beantwoording van deelvragen: Kaderstelling 1. Welke beleidsdoelen streeft de gemeente Tynaarlo met het reintegratiebeleid na?

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Collegedoelen smart

Onderzoeksopzet Collegedoelen smart Onderzoeksopzet Collegedoelen smart Rekenkamercommissie Coevorden: - Roel de Boer, voorzitter - Jeroen Kos - Mark Rouw - Henk Bouwers - Derk ten Berge - Anne Meyerink (stagiaire) Ondersteuning: - Johan

Nadere informatie

Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen

Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen Rekenkamer Gouda - CONCEPT EN VERTROUWELIJK - Versie d.d. 12 mei 2012 Inhoudsopgave 1. Onderzoekskader schuldhulpverlening in Gouda

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS

RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS Otten, Paul GRIFFIE S0GRI RAD: RAD151001 donderdag 1 oktober 2015 BW: BW150929 voorstel gemeenteraad RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS Vergadering van de gemeenteraad van 1 oktober 2015 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Rapport Bestrijding jeugdwerkloosheid

Rapport Bestrijding jeugdwerkloosheid Rapport Bestrijding jeugdwerkloosheid onderzoek van de Rekenkamercommissie Ridderkerk naar de uitvoering van de bestrijding van jeugdwerkloosheid in de gemeente Ridderkerk Mei 2011 Leden van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

Rekenkameronderzoek Wmo en Jeugdhulp: informatievoorziening aan de gemeenteraad. Presentatie rapport en lokale zorgmeter (digitale tool)

Rekenkameronderzoek Wmo en Jeugdhulp: informatievoorziening aan de gemeenteraad. Presentatie rapport en lokale zorgmeter (digitale tool) Sturen op zorg Rekenkameronderzoek Wmo en Jeugdhulp: informatievoorziening aan de gemeenteraad Presentatie rapport en lokale zorgmeter (digitale tool) Burgerronde Politieke Avond 12 april 2017 Nieuwe Wmo

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Boxtel, maart 2011 Voorwoord Voor u ligt het onderzoeksplan 2011 van de rekenkamercommissie Boxtel. Het onderzoeksplan is het resultaat van de suggesties die we

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

Rapportage RCHW Subsidie met beleid (Korendijk) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard

Rapportage RCHW Subsidie met beleid (Korendijk) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Rapportage RCHW Subsidie met beleid (Korendijk) Rekenkamercommissie Hoeksche Waard Februari, 2013 Inhoudsopgave 1. Subsidie met beleid... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. Doelen vertaald naar subsidiedoelen...

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Rekenkamerrapport 'Werk aan de winkel met het re-integratiebeleid. Aan de leden van de raad,

RAADSVOORSTEL. Rekenkamerrapport 'Werk aan de winkel met het re-integratiebeleid. Aan de leden van de raad, RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 22 september 2016 Afdeling Griffie Voorstelnummer 2016.00070 Datum 23 augustus 2016 Onderwerp Rekenkamerrapport 'Werk aan de winkel met het re-integratiebeleid Programma Economie,

Nadere informatie

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES 26 APRIL 2006 CONTEXT EN AANLEIDING Sinds maart 2003 is de Wet dualisering provinciebestuur van kracht. Mede in dit kader heeft het Presidium van

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 28 maart 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Plan van aanpak Rekenkamer Maastricht februari 2007 1 1. Achtergrond en aanleiding 1 De gemeente Maastricht wil maatschappelijke doelen bereiken.

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Armoedebeleid

Onderzoeksopzet. Armoedebeleid Onderzoeksopzet Armoedebeleid Rekenkamercommissie gemeente Heerenveen juni 2011. Rekenkamercommissie Heerenveen Onderzoeksopzet armoedebeleid 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en

Nadere informatie

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE Grip krijgen op Veilig Thuis 23 april 2018 COLOFON De Rekenkamer heeft een onafhankelijke

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave Planning & Control Inleiding Planning & Control is de Engelse benaming voor coördinatie en afstemming. Het is gericht op interne plannings- en besturingsactiviteiten. Een heldere Planning & Control functie

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA 1. Inleiding De raad heeft in de vergadering van februari 2014 het college de opdracht

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau

Jaarverslag 2013 & Jaarprogramma Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Jaarverslag 2013 & Jaarprogramma 2014 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle- Mei 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Doel en samenstelling van de rekenkamercommissie... 3 2 Jaarverslag 2013...

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn?

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn? Aan de gemeenteraad Den Haag, 24 augustus 2017 Voorstel van de Rekenkamer Den Haag inzake het rekenkameronderzoek Eerlijk delen Inleiding In 2011 heeft de rekenkamer het onderzoek afgerond naar het functioneren

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss 12 december 2008 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 3 3. DOELSTELLING

Nadere informatie

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland Onderzoeksplan Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland Januari 2017 Colofon De rekenkamercommissies van Ooststellingwerf en Opsterland

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regelingen

Gemeenschappelijke Regelingen Gemeenschappelijke Regelingen Een inventarisatie, bestuurlijke verkenning en onderzoek naar de invloed van raadsleden op het beleid van gemeenschappelijke regelingen binnen de gemeente Bedum. Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Tiel. Maart Jaarverslag Rekenkamercommissie Tiel Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Tiel. Maart Jaarverslag Rekenkamercommissie Tiel Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad van Tiel Achterweg 2, 4001 MV Tiel Postbus 6325, 4000 HH Tiel Telefoon: (0344) 637 111 Telefax: (0344) 637 299 E-mail: gemeente@tiel.nl Internet: www.tiel.nl Doorkiesnummer: (0344)

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Communicatie

Onderzoeksopzet Communicatie Onderzoeksopzet Communicatie Rekenkamercommissie Heerenveen Februari 2009 Rekenkamercommissie Heerenveen: onderzoeksopzet communicatie 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en achtergronden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan subsidiebeleid

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan subsidiebeleid Rekenkamercommissie Onderzoeksplan subsidiebeleid gemeente Best Oktober 2015 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Zuidwolde, 21 maart 2013 Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie De Wolden Pagina 2 van 15 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Inleiding 7 1.1. De grondslag en de taak

Nadere informatie

Rapportage van bevindingen en aanbevelingen 2008

Rapportage van bevindingen en aanbevelingen 2008 Rapportage van bevindingen en aanbevelingen 2008 -Doelmatigheid en doeltreffendheid- Boxmeer, 9 juli 2009 tbo . Inhoudsopgave Periodiek onderzoek 2008 1. Inleiding...3 2. Uitgangspunten...4 2.1. Inleiding...4

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 J.G. Honcoop van der Wulp 9 april 2009 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2008 Hoofdstuk 1 Werkzaamheden

Nadere informatie

Alternatief plan nieuwbouw Theater Aan de Parade.

Alternatief plan nieuwbouw Theater Aan de Parade. 1. PROJECTPLAN Naam project Alternatief plan nieuwbouw Theater Aan de Parade. Bestuurlijk Opdrachtgever Wethouder Huib van Olden Ambtelijk Opdrachtgever Gertjan Arts, directeur Stadsbeheer Gedelegeerd

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Afstudeeropdracht. Win - Win

Afstudeeropdracht. Win - Win Agenda Afstudeeropdracht Aanleiding Twee elementen uitgelicht Methodologische verantwoording Normenkader Beheerplan wegen Richtlijnen en doelstellingen Kwaliteit van de doelstellingen De praktijk Conclusies

Nadere informatie

Bestuurlijke Nota. Onderzoek Inkoop & Aanbestedingen. Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse Delta. Versie VV 24 november 2016

Bestuurlijke Nota. Onderzoek Inkoop & Aanbestedingen. Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse Delta. Versie VV 24 november 2016 Bestuurlijke Nota Onderzoek Inkoop & Aanbestedingen Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse Delta Versie VV 24 november 2016 Zeist, 11 oktober 2016 Opdrachtgever: Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse

Nadere informatie

Sociale wijkzorgteams Den Haag

Sociale wijkzorgteams Den Haag Sociale wijkzorgteams Den Haag Onderzoek naar voorwaarden voor doeltreffend en doelmatig functioneren De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de sociale wijkzorgteams in Den Haag. Daarbij is gekeken

Nadere informatie