Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers."

Transcriptie

1 Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers.

2 A Informatie over het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen Wanneer kan een bedrijf failliet gaan? Als een bedrijf door problemen zijn schulden blijvend niet meer kan betalen, kan een bedrijf failliet gaan. Dat is bij inmiddels bij MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen gebeurd. Wat is een faillissement? De rechtbank heeft MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaart. Dit betekent het einde van het bedrijf. De rechter heeft een curator benoemd die gaat zorgen voor de afwikkeling van zaken. Wat is de taak van de curator? Na een faillissement is de curator de baas over de organisatie. De vertegenwoordigers van het ziekenhuis mogen niet meer zelfstandig beslissingen nemen of betalingen doen. De curator handelt de financiële zaken af. Dat moet volgens bepaalde regels die de rechten van de schuldeisers zoveel mogelijk beschermen. Wat doet de curator? Betalen van schulden De curator gaat kijken of en hoe de schulden van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen betaald kunnen worden. De curator kan de inboedel (laten) verkopen. Je bent zelf ook schuldeiser als je als werknemer nog loon van je bedrijf tegoed hebt. CNV Zorg en Welzijn kan je helpen deze vordering in te dienen. De curator lost, nadat hij de situatie bekeken heeft, zo veel mogelijk schulden af. Als eerste komen de Belastingdienst en het UWV in beeld om alsnog een bedrag te ontvangen. Ook betaalt hij vervolgens, voor zover mogelijk, nog de achterstallige lonen. Onderzoek doorstart De curator gaat onderzoeken of een doorstart mogelijk is. Misschien kan MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen in afgeslankte vorm verder. Een doorstart biedt daarom perspectief voor werknemers, maar vaak niet voor iedereen. Je kunt bij doorstart de antwoorden lezen op vragen die daarover gaan. Ontslag werknemers Als er geen doorstart mogelijk is, dan zal de curator alle werknemers gaan ontslaan. Je krijgt hierover thuis een brief van de curator. De curator moet bij het ontslag rekening houden met een opzegtermijn (maximaal 6 weken). Voor oudere werknemers kan een langere opzegtermijn gelden. Je kunt dit navragen bij het UWV of bij CNV Zorg & Welzijn. Ook UWV zal je over je ontslag informeren. Je kunt bij ontslag de antwoorden lezen op vragen die daarover gaan. B Mijn verplichtingen naar de werkgever zolang ik nog in dienst ben. Kan de curator mij verplichten om door te werken tijdens de opzegtermijn? Ja, dat kan. Tijdens de opzegtermijn ben je nog gewoon in dienst van het ziekenhuis. De curator is de baas, dus die kan bepalen dat je moet blijven werken om de continuïteit van de zorg te waarborgen.

3 Ik heb in mijn contract een relatiebeding/concurrentiebeding staan. Ik word niet overgenomen, is dit dan nog van toepassing? Ja, zolang de curator nog met een ander bedrijf aan het onderhandelen is dan is het beding nog steeds geldig. Wat moet ik doen als ik weg wil omdat ik ander werk heb gevonden? Het kan zijn dat je voordat je baan bij MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen is geëindigd ander werk hebt gevonden. Overleg hierover met de curator. Als hij ermee instemt dat je eerder bij een nieuwe werkgever begint, dan betaalt het UWV je salaris door tot de eerste dag van je nieuwe dienstverband. Dit als je van het ziekenhuis geen loon meer krijgt. Wat moet ik doen om zo snel mogelijk ander werk te vinden? Probeer zo snel mogelijk ander werk te vinden. Dan kun je bij wellicht al meteen bij een ander bedrijf beginnen als je dienstverband is afgelopen, of zelfs eerder als dat mogelijk is. Schrijf je daarom zo snel mogelijk bij UWV in als werkzoekende. C Mijn loonclaims op MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen nu het bedrijf failliet is Hoe zit het met mijn loon? Nu de werkgever failliet is, neemt UWV de verplichting van het bedrijf over om aan jou je achterstallige loon uit te betalen. UWV doet dat met betrekking tot het loon dat je nog tegoed hebt over een periode van maximaal 13 weken vóór de 'opzegdatum (de datum waarop de curator je dienstverband opzegt) plus het loon over de opzegtermijn. Dat is de periode tussen opzegging en ontslag. Die duurt meestal maximaal 6 weken. Hoe heet de betaling die UWV je doet wegens je achterstallige loon? Die betaling heeft: uitkering wegens betalingsonmacht Wat betaalt het UWV allemaal aan achterstallig loon via de uitkering wegens betalingsonmacht? Het gaat niet alleen om je gewone salaris, maar ook om overuren, onkostenvergoedingen, dertiende maand, het loon over de periode van de opzegtermijn, vakantiegeld, vakantie-uren, niet afgedragen pensioenpremies enzovoort. Hoe zit het met mijn vakantiegeld, vakantiedagen en eindejaarsuitkering? Het UWV vergoedt jouw vakantiegeld, vakantiedagen en de eindejaarsuitkering. Dit geldt voor een periode van maximaal een jaar, teruggerekend vanaf de datum dat je ontslagen wordt. Vakantierechten die meer dan een jaar geleden zijn ontstaan, vergoed het UWV dus niet. Heb ik recht op de activeringsregeling, een transitievergoeding of wachtgeld? Nee, bij een faillissement heb je geen recht op, de activeringsregeling, een transitievergoeding of wachtgeld uit de cao. Ik ben al eerder ontslagen bij MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen en heb recht op de activeringsregeling. Neemt het UWV deze verplichtingen over? Nee, je krijgt dit niet door UWV vergoed.

4 Ik had een vaststellingsovereenkomst getekend met een ontslagvergoeding. Krijg ik dan alsnog mijn ontslagvergoeding? Het UWV neemt deze ontslagvergoeding niet over. Wat moet ik doen om bij UWV mijn uitkering wegens betalingsonmacht te krijgen? Je moet je voor daarvoor bij het UWV melden. Hoe moet ik mij bij het UWV melden? UWV gaat je voor een bijeenkomst uitnodigen. Daar krijg je het aanvraagformulier voor een uitkering wegens betalingsonmacht van een medewerker van UWV. Hij laat je dan weten waar, wanneer en bij wie het formulier ingeleverd moet worden. Heb je jouw formulier bij UWV ingeleverd? Dan krijg je binnen 4 weken een brief van UWV waarin staat of je deze uitkering krijgt. Hoeveel tijd heb ik om mijn uitkering wegens betalingsonmacht aan te vragen? Vraag de uitkering zo snel mogelijk bij UWV aan. Dat moet uiterlijk binnen 26 weken na de dag waarop de werkgever je niet meer kan betalen. Als je dit later doet, kan je meestal geen uitkering wegens betalingsonmacht meer krijgen. Wat moet ik doen om van de werkgever het achterstallige geld te krijgen dat UWV niet vergoedt? Het kan zijn dat UWV niet alles vergoedt dat MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen aan jou schuldig is. Alle vorderingen die niet onder de uitkering van UWV wegens betalingsonmacht vallen, kan je indienen bij de curator. Je moet daarom aan de curator van het ziekenhuis een brief schrijven. In deze brief schrijf je hoeveel loon, vakantiegeld, vakantiedagen, ATV-dagen, reiskostenvergoedingen en andere declaraties je nog krijgt. Bewaar altijd zelf een kopie van deze brief. CNV Zorg & Welzijn kan je hierbij helpen. Wat gebeurt er met de vordering die je bij de curator hebt ingediend? De vordering wordt altijd schriftelijk bevestigd door de curator. Je wordt dan op een lijst van schuldeisers geplaatst. De kans dat de curator deze vordering alsnog uitbetaald is erg klein. De wet bepaald dat andere schuldeisers (bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en hypotheekverstrekkers) voorrang hebben op individuele werknemers. Het duurt bovendien erg lang (meestal meer dan een jaar) voordat je bericht krijgt of je vordering kan worden betaald. D Mijn ontslag uit mijn baan bij MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen Kan ik bij een faillissement ontslagen worden? Ja. De curator gaat in eerste instantie proberen om het ziekenhuis of onderdelen ervan te verkopen. Als dat niet lukt, zal de curator alle werknemers van MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen ontslaan. Moet de curator toestemming vragen voor mijn ontslag? Nee. De curator hoeft voor het ontslag geen ontslagvergunning bij het UWV aan te vragen. Wel moet de curator toestemming vragen aan de rechter die toeziet op afwikkeling van het faillissement. Als de rechter toestemming geeft mag de curator je altijd ontslaan. Het maakt dan niet uit of je een vast of tijdelijk contract hebt. En ook niet dat er in je tijdelijke contract geen tussentijdse beëindigingsbepaling is opgenomen.

5 Geldt er bij ontslag een opzegtermijn? Ja. Alleen is deze in veel gevallen korter dan wat er in de cao of arbeidsovereenkomst is geregeld. De opzegtermijn die de curator hanteert is maximaal 6 weken. Deze begint te lopen vanaf het moment dat je de ontslagbrief thuis gestuurd krijgt. Er is één uitzondering: Er kan een langere opzegtermijn gelden als je: op 1 januari 1999 in dienst was bij MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen je op die datum 45 jaar of ouder was en bovendien sinds 1 januari 1999 tot de datum van het faillissement onafgebroken bij de werkgever in dienst bent gebleven. Wie berekent je opzegtermijn? De curator berekent de opzegtermijn. Deze zal doorgaans in jouw ontslagbrief genoemd worden. Moet ik tijdens de opzegtermijn doorwerken? Ja tenzij de curator anders beslist. Hij kan zelfs vragen of je na afloop van de opzegtermijn nog voor het ziekenhuis wilt blijven werken. Tegen doorbetaling van salaris. Ik ben ziek. Mag ik dan toch ontslagen worden? Ja. In geval van een faillissement gelden de opzegverboden niet meer. Dat betekent dat zelfs als je ziek bent, je ontslagen kunt worden. E Mijn WW-uitkering Ik heb een brief van de curator ontvangen het bericht dat ik ontslag krijg. Wat moet ik nu doen voor mijn WW-uitkering? Je zult je moeten melden bij het UWV als (toekomstig) werkzoekende. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je een WW-uitkering aanvragen die ingaat na de opzegtermijn. Wacht hier niet te lang mee en doe dit zo snel mogelijk. Als er veel mensen worden ontslagen, organiseert het UWV informatiebijeenkomsten. Moet ik protesteren tegen het ontslag door de curator? Nee, dat hoeft niet. In de brief van de curator is opgenomen dat je binnen 5 dagen bij de rechtbank bezwaar kunt aantekenen tegen je ontslag. De curator is verplicht om je op die mogelijkheid te wijzen. Voor je recht op uitkering is protesteren niet nodig. Dit heeft geen zin, want het is duidelijk dat het bedrijf geen geld meer heeft en het bedrijf failliet is. Heb ik recht op een WW-uitkering? Als je na jouw ontslag nog geen nieuwe baan hebt, heb je in principe recht op een werkloosheidsuitkering; je bent door het faillissement niet vrijwillig werkeloos. Wat moet je zelf doen om je WW-uitkering te krijgen? Nu je weet dat de werkgever failliet is, moet je een aantal dingen doen: 1. Meld je aan als werkzoekende bij UWV. Dit kan via internet: werk.nl, ga naar Inschrijven als werkzoekende.

6 2. Vraag je WW-uitkering aan via de UWV site bij Meer informatie over het aanvragen van een WW-uitkering vind je op de UWV site bij Ik word werkloos. Hoe lang duurt mijn WW uitkering? Een WW-uitkering duurt minimaal 3 maanden. Hoelang je uitkering in totaal duurt, hangt af van je arbeidsverleden (het aantal jaren dat je hebt gewerkt) en wanneer je werkloos wordt: hoe meer jaren je hebt gewerkt hoe langer je WW-uitkering duurt. Je bouwt per gewerkt jaar één maand WW-recht op. Dit geldt alleen voor de eerste tien gewerkte jaren. Voor de gewerkte jaren daarna bouw je nog maar een halve maand WWrecht op per gewerkt jaar. Alle gewerkte jaren tot 1 januari 2016 blijven tellen voor 1 maand recht op WW. Wat is de maximumduur van mijn WW uitkering? De huidige maximumduur van een WW-uitkering is 26 maanden. Hoe hoog is mijn WW-uitkering? De hoogte van een WW-uitkering wordt vastgesteld aan de hand van het dagloon dat je bij MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen verdiende. Voor het dagloon wordt gekeken naar het sociale verzekeringsloon dat je verdiende in de periode van 12 maanden voordat je werkloos werd. Er geldt wel een bovengrens. Deze is op dit moment 211,42 per dag bruto, inclusief vakantietoeslag. De eerste 2 maanden van je WW-uitkering krijg je 75 procent van je dagloon, de 3e maand en daaropvolgende maanden 70 procent. Het UWV rekent met 21,75 (werk)dagen per maand. Wanner betaalt UWV mijn WW-uitkering? Het UWV betaalt de WW-uitkering per kalendermaand. UWV betaalt de WW-uitkering over elke kalendermaand na afloop daarvan. Je moet aan UWV doorgeven wat je in die kalendermaand hebt verdiend. Daarna stelt UWV de hoogte van je uitkering over die maand vast. Als dat is gebeurd, gaat UWV tot betaling aan jou over. Wat gebeurt er als ik tijdens mijn WW-uitkering weer ga verdienen? De WW kent inkomensverrekening. Het UWV trekt inkomsten af van uw WW-maandloon. Dit betekent dat elke verdiende bruto euro aan UWV moet opgeven en dat je daarvan altijd 30% zelf mag houden. Hierdoor loont het altijd om vanuit de WW aan het werk te gaan. Als je meer dan 87,%% van uw WW-maandloon verdient, stopt de WW-uitkering. Naar welk type baan moet ik solliciteren om mijn WW-uitkering te behouden? Na een half jaar WW-uitkering wordt elk type baan (alle arbeid) als passend gezien. Dit betekent dat het niveau of salaris van een baan geen reden is om die te weigeren of om daarop niet te solliciteren. Ik had een contract van 36 uur, en krijg nu een contract voor 32 uur. Heb ik recht op een WW-uitkering? Je hebt recht op WW als je voor vijf uur of meer (of minimaal de helft van je contracturen) werkloos raakt. Aangezien er in dit geval sprake is van vier uur werkloosheid, heb je geen recht op een WW-uitkering. Meer informatie over de WW-uitkering vind je op de site van het UWV: Waar vindt ik meer informatie over de WW-uitkering?

7 Neem contact op met CNV Zorg & Welzijn, Wij zijn bereikbaar tijdens werkdagen van uur. Ook op de UWV site vindt je bij Ik word werkloos meer informatie over het aanvragen van een WW-uitkering en over de voorwaarden, de duur en hoogte van de WW-uitkering. F Wat doorstart voor mij kan betekenen Wat is een doorstart? Een doorstart is voortzetting van het bedrijf of een deel van dat bedrijf ná faillissement. De curator zal kijken of het bedrijf geheel of gedeeltelijk kan worden doorgestart om op die manier meer geld te krijgen om schuldeisers te betalen. Behoud ik bij een doorstart na een faillissement mijn huidige arbeidsvoorwaarden? Nee, in dat geval is er geen sprake van een overgang van onderneming en geldt de regel dat de arbeidsvoorwaarden mee overgaan niet. Je krijgt een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden een ander salaris, andere arbeidsvoorwaarden en dergelijke. Ook is het mogelijk dat je een tijdelijk contract krijgt aangeboden terwijl je bij MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekenhuizen een vast contract had. Let wel op dat geen proeftijd in je arbeidsovereenkomst staat, als je op basis van een doorstart bij een nieuwe werkgever in dienst komt (als het gaat om dezelfde werkzaamheden). Is de nieuwe werkgever verplicht mij in dienst te nemen? De curator probeert bij een doorstart altijd zoveel mogelijk personeel bij het nieuwe bedrijf te plaatsen, maar dat lukt niet altijd. Anders dan bij een gewone bedrijfsovername is het nieuwe overnemende bedrijf wettelijk niet verplicht personeel over te nemen. CNV Zorg en Welzijn zal zich inzetten om bij een doorstart zoveel mogelijk arbeidsplaatsen te behouden. Ben ik verplicht bij de nieuwe werkgever te gaan werken? Bij een doorstart kun je een baan bij het nieuwe bedrijf niet zomaar weigeren. Je moet in het kader van de WW immers passend werk accepteren. Als je weigert de overstap naar het voortgezette bedrijf te maken, mag het UWV je WW-uitkering stopzetten. Dat geldt ook voor betaling over de opzegtermijn. Je kunt dus alleen de overgang naar het doorgestarte bedrijf weigeren als je per dezelfde datum - of eerder - ander werk hebt gevonden. Ik krijg een bij de nieuwe werkgever een contract voor zes maanden aangeboden, maar had een contract voor onbepaalde tijd. Moet ik nu het contract tekenen? In principe moet dat. Advies is om het contract na te laten kijken door de CNV Zorg &Welzijn. Niet zomaar weigeren in verband met risico WW-uitkering. TIP: Als je een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt aangeboden, ga daar dan niet zomaar mee akkoord. Neem altijd contact op met CNV Zorg & Welzijn. MC Slotervaart of MC IJsselmeerziekhuizen maakt een doorstart. Ik heb te horen gekregen dat ik niet wordt overgenomen. Wat moet ik nu doen? Je moet je in elk geval melden bij het UWV zodat je daarna een WW-uitkering kunt aanvragen. G Contact voor advies CNV Zorg en Welzijn kan je helpen

8 Nu de werkgever failliet is, zijn dat voor jou heel vervelende en onzekere tijden. Dan wil je zeker weten of alles volgens de regels verloopt. Je hebt vast een aantal vragen. Over de gevolgen voor je baan, doorbetaling van loon, vakantiedagen, je uitkering en nog veel meer. Als lid helpen wij je. Als je nog geen lid bent wordt dan lid. Ook dan helpen we in je situatie bij het faillissement meteen. Neem contact op met CNV Info en wordt lid van CNV Zorg Welzijn als je nog geen lid bent. Onze juridische medewerkers helpen je graag: of

WERKGEVER FAILLIET... WERKGEVER FAILLIET... EN NU? EN NU?

WERKGEVER FAILLIET... WERKGEVER FAILLIET... EN NU? EN NU? Vakmensen WERKGEVER FAILLIET... EN NU? Bij een (dreigend) faillissement komt er veel op je af. Raak jij je baan kwijt? Krijg jij nog wel salaris? Van wie dan? En hoe lang nog? Komt er misschien een doorstart?

Nadere informatie

WERKGEVER FAILLIET...

WERKGEVER FAILLIET... WERKGEVER FAILLIET... EN NU? Bij een (dreigend) faillissement komt er veel op je af. Raak je je baan kwijt? Hoe lang krijg je nog je salaris? Komt er misschien een doorstart? En hoe gaat het dan verder?

Nadere informatie

WERKGEVER FAILLIET... EN NU?

WERKGEVER FAILLIET... EN NU? Vakmensen WERKGEVER FAILLIET... EN NU? Bij een (dreigend) faillissement komt er veel op je af. Raak jij je baan kwijt? Krijg je nog wel salaris? Van wie dan? En hoe lang nog? Komt er misschien een doorstart?

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! uwv.nl werk.nl Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer weten? Kijk

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen?

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Waarom deze brochure? Uw werkgever heeft financiële problemen en kan uw loon niet meer betalen. De situatie is zo

Nadere informatie

Voor personeel niet in loondienst: Het personeel niet in loondienst dient contact op te nemen met de eigen werkgever.

Voor personeel niet in loondienst: Het personeel niet in loondienst dient contact op te nemen met de eigen werkgever. Q&A faillissement MC Slotervaartziekenhuis Faillissement & actuele situatie De surseance van betaling is omgezet in een faillissement. Waarom is de surseance van betaling omgezet naar het faillissement?

Nadere informatie

Algemene informatie faillissement FNV KIEM

Algemene informatie faillissement FNV KIEM Algemene informatie faillissement FNV KIEM Inleiding Als u deze informatie leest dan heeft u er waarschijnlijk mee te maken of u krijgt hiermee te maken dat uw werkgever failliet wordt verklaard. In een

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! uwv.nl werk.nl Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer weten? Kijk

Nadere informatie

Advies bij een faillissement

Advies bij een faillissement Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Advies bij een faillissement Als uw werkgever in zwaar weer komt en failliet gaat, heeft dat grote gevolgen voor u als werknemer. Ook zorginstellingen hebben

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT INHOUDSOPGAVE DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT 02 Inleiding 02 WAT MOET IK DOEN ALS DE WERKGEVER MIJN LOON NIET MEER BETAALT? 03 WAT IS SURSEANCE

Nadere informatie

Q&A SURSEANCE VAN BETALING EN FAILLISSEMENT Gevolgen voor u als werknemer en als zorgverlener

Q&A SURSEANCE VAN BETALING EN FAILLISSEMENT Gevolgen voor u als werknemer en als zorgverlener Q&A SURSEANCE VAN BETALING EN FAILLISSEMENT Gevolgen voor u als werknemer en als zorgverlener Als de zorginstelling waar u werkt in zwaar weer komt en failliet gaat, heeft dat grote gevolgen voor u als

Nadere informatie

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT INHOUDSOPGAVE DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER FAILLISSEMENT 02 Inleiding 02 WAT MOET IK DOEN ALS DE WERKGEVER MIJN LOON NIET MEER BETAALT? 03 WAT IS SURSEANCE

Nadere informatie

Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ

Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ Versie 19 januari 2015 1. Wat is mijn opzegtermijn? >>Uw opzegtermijn wordt bepaald door het UWV. U ontvangt van UWV hieromtrent, naar

Nadere informatie

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Uw dienstverband bij uw werkgever kan op verschillende manieren eindigen. Behalve ontslag via UWV WERKbedrijf of via de kanton rechter, kunnen u en uw werkgever

Nadere informatie

Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ

Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ Meest gestelde vragen medewerkers Thebe Huishoudelijke Zorg B.V./ FAQ Versie 28 januari 2015 1. Wat is mijn opzegtermijn? >>Uw opzegtermijn wordt bepaald door het UWV. U ontvangt van UWV hieromtrent, naar

Nadere informatie

mr. J.P.M.F. (Jan Pieter) Verkennis Pr- en Communicatieadviseur

mr. J.P.M.F. (Jan Pieter) Verkennis Pr- en Communicatieadviseur mr. J.P.M.F. (Jan Pieter) Verkennis Pr- en Communicatieadviseur ONDERWERPEN Kennismaking Financiering Waarom naar het Juridisch Loket? Toegankelijkheid Feiten en cijfers Dreigend ontslag, wat nu? Proeftijd

Nadere informatie

Hoe zit dat met de IOW?

Hoe zit dat met de IOW? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de IOW? Informatie over de IOW-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Werkgever en werknemer kunnen afspreken om in onderling overleg het dienstverband te beëindigen. Dat heet ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. U bent

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Avondje Legal. 3 Advocaten

Avondje Legal. 3 Advocaten Avondje Legal 3 Advocaten Wat gaan we doen? Werkkostenregeling en de wijziging van arbeidsvoorwaarden Wet werk en zekerheid Wijziging arbeidsvoorwaarden Werkostenregeling: Iedereen kosten arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Faillissement: gevolgen voor uw arbeidspositie

Faillissement: gevolgen voor uw arbeidspositie Werknemersorganisatie FBZ behartigt de werknemersbelangen van 34.000 hoogopgeleide zorgprofessionals, onderhandelt over cao s en sociaal plannen bij fusies en reorganisaties. www.fbz.nl Faillissement:

Nadere informatie

Jan Pieter Verkennis

Jan Pieter Verkennis Jan Pieter Verkennis Onderwerpen Kennismaking Waarheen Waarom naar het Juridisch Loket? Toegankelijkheid Feiten en cijfers Dreigend ontslag, wat nu? Proeftijd Ontslagvergunning Ontbinding Vaststellingsovereenkomst

Nadere informatie

Verwachte bijdragepercentages van het brutoloon

Verwachte bijdragepercentages van het brutoloon Dit heeft mogelijk financiële gevolgen. Om dit op te vangen is de PAWW ontwikkeld. Dit is de private uitkering die ingaat na afloop van je wettelijke WW- of loongerelateerde WGA. Met de PAWW komt de duur

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

MODEL VASTSTELLINGSOVEREENKOMST DIENSTVERBAND

MODEL VASTSTELLINGSOVEREENKOMST DIENSTVERBAND MODEL VASTSTELLINGSOVEREENKOMST DIENSTVERBAND TE GEBRUIKEN BIJ EEN BEËINDIGING MET WEDERZIJDS GOEDVINDEN 1. Gegevens werkgever De werkgever: De werkgever wordt vertegenwoordigd

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

FAILLISSEMENT OF SURSEANCE. Het bedrijf waar u werkt heeft surseance van betaling verkregen of verkeert in staat van faillissement. Wat nu?

FAILLISSEMENT OF SURSEANCE. Het bedrijf waar u werkt heeft surseance van betaling verkregen of verkeert in staat van faillissement. Wat nu? fnv.nl FAILLISSEMENT OF SURSEANCE Het bedrijf waar u werkt heeft surseance van betaling verkregen of verkeert in staat van faillissement. Wat nu? Oktober 2015 LID WORDEN VAN FNV? Als u lid bent van FNV

Nadere informatie

Workshop Arbeidsrecht

Workshop Arbeidsrecht Workshop Arbeidsrecht 2 Augustus 2014 Amsterdam Amsterdam, 2 Augustus 2014 Overzicht 1. Arbeidsovereenkomsten 2. Arbeidsvoorwaarden 3. Ontslag 4. WW- uitkering By Stichting Sajaam 1 1. Soort contracten

Nadere informatie

Ziekte en re-integratie

Ziekte en re-integratie Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Ziekte en re-integratie Als u ziek bent, wilt u waarschijnlijk maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en gewoon weer aan het werk. De meeste mensen zijn

Nadere informatie

Vraag en antwoord versie 2 (20/08/2015)

Vraag en antwoord versie 2 (20/08/2015) Imtech Nederland Vraag en antwoord versie 2 (20/08/2015) Vragen en antwoorden voor die medewerkers die getroffen zijn door het faillissement en de gevolgen daarvan. Beste collega s, We begrijpen dat het

Nadere informatie

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO)

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) AVV biedt werknemers werkzaam onder de cao Kunsteducatie, die te maken krijgen met ontslag via wederzijds goedvinden door middel van

Nadere informatie

Wat verandert er voor u?

Wat verandert er voor u? Whitepaper Wet werk en zekerheid Wat verandert er voor u? De nieuwe Wet werk en zekerheid legt meer druk op werkgevers. Zo moeten zij werknemers tijdig laten weten dat hun tijdelijk contract afloopt. Ook

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Ouwersloot Kerkhoven Witte Paal 320 a, 1742 LE Schagen. info@okadviseurs.nl www.okadviseurs.nl T 0224 274500 F 0224 274519

NIEUWSBRIEF. Ouwersloot Kerkhoven Witte Paal 320 a, 1742 LE Schagen. info@okadviseurs.nl www.okadviseurs.nl T 0224 274500 F 0224 274519 Wet Werk en Zekerheid, bevat: - Rechtspositie van flexerkers - Hervorming Ontslagrecht - Aanpassing Werkloosheidset (WW) Informatie m.b.t. de rechtspositie flexerkers, ingang 1 januari 2015: 1) Proeftijd

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid. wijzigingen voor eigen personeel en uitzendkrachten

Wet Werk en Zekerheid. wijzigingen voor eigen personeel en uitzendkrachten Wet Werk en Zekerheid wijzigingen voor eigen personeel en uitzendkrachten Inhoudsopgave Ketenbepaling 4 Onderbrekingstermijnen 5 Aanzegtermijn 6 Proeftijd 6 Concurrentiebeding 7 Oproepcontracten 7 Regatlieregel

Nadere informatie

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag.

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? UWV Telefoon Werknemers via 0900-92 94 0,04 per minuut, met een starttarief van 0,045. Hier komen nog uw gebruikelijke

Nadere informatie

Wat kost een rechtszaak?

Wat kost een rechtszaak? Wat kost een rechtszaak? Wat kost een rechtszaak? Dat is de grote vraag en het antwoord of liever gezegd het niet- antwoord daarop, weerhoudt een aantal mensen een rechtszaak te beginnen of als gedaagde

Nadere informatie

Whitepaper: wijzigingen rondom Wet werk en zekerheid

Whitepaper: wijzigingen rondom Wet werk en zekerheid Whitepaper: wijzigingen rondom Wet werk en zekerheid Inleiding Er gaat geen dag voorbij of er is nieuws op social media, in de krant of op televisie over de Wet werk en zekerheid (Wwz) en de gevolgen van

Nadere informatie

Ketenbepaling 4. Onderbrekingstermijnen 5. Aanzegtermijn 6. Proeftijd 6. Concurrentiebeding 7. Oproepcontracten 7. Regatlieregel 8.

Ketenbepaling 4. Onderbrekingstermijnen 5. Aanzegtermijn 6. Proeftijd 6. Concurrentiebeding 7. Oproepcontracten 7. Regatlieregel 8. Inhoudsopgave Ketenbepaling 4 Onderbrekingstermijnen 5 Aanzegtermijn 6 Proeftijd 6 Concurrentiebeding 7 Oproepcontracten 7 Regatlieregel 8 Uitzendbeding 8 Transitievergoeding 9 Beëindigingsovereenkomst

Nadere informatie

Ontslag. Informatie voor werknemers

Ontslag. Informatie voor werknemers Ontslag Informatie voor werknemers Foto: Francis Lukombo Wanneer mag u worden ontslagen? Voor ontslag van een werknemer heeft een werkgever goede redenen nodig. U mag dus niet zomaar worden ontslagen.

Nadere informatie

Let op : Dit stappenplan is niet van toepassing voor medewerkers Onderwijs

Let op : Dit stappenplan is niet van toepassing voor medewerkers Onderwijs Stappenplan Let op : Dit stappenplan is niet van toepassing voor medewerkers Onderwijs Inhoudsopgave 1 Aanvragen Faillissementsuitkering...1 2. Indienen vordering bij UWV... 2 2.1 Eerste vordering van

Nadere informatie

Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt

Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt Deeltijd-WW, en nu? Wat u moet weten als u een uitkering krijgt Werk boven uitkering UWV stimuleert mensen om aan het werk te gaan en ondersteunt ze daarbij. Is werken niet mogelijk, dan verstrekt UWV

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Werkloos Wonen in België, werken in Nederland

Werkloos Wonen in België, werken in Nederland Werkloos Wonen in België, werken in Nederland Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2 Wanneer bent u een grensarbeider? 2 Wanneer bent u volledig of gedeeltelijk werkloos? 2 U bent volledig werkloos

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK 1. ALGEMEEN 01. WAT IS HET GENERATIEPACT? Het Generatiepact Metaal en Techniek zorgt ervoor dat ouderen in de Metaal en Techniek de gelegenheid

Nadere informatie

Op 18 december 2014 heeft de rechter het faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg uitgesproken.

Op 18 december 2014 heeft de rechter het faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg uitgesproken. Beste Thebe-medewerker, In de afgelopen weken is er het een en ander gebeurd. In deze nieuwsbrief zullen we ingaan op het verzet dat wij hebben ingesteld tegen het uitgesproken faillissement, alsmede op

Nadere informatie

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao.

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao. Bijlage 6 Zie artikel 3.10 van de cao. Wachtgeldregelingen Voor de leesbaarheid hanteren we in deze bijlage de termen werknemer en werkgever. Met werknemer wordt de persoon bedoeld die op grond van artikel

Nadere informatie

Van uitkering naar werk

Van uitkering naar werk Van uitkering naar werk 1 Weer aan het werk U krijgt van ons een uitkering omdat u (tijdelijk) geen of onvoldoende inkomsten heeft. Het is de bedoeling dat u snel (weer) werk vindt waarmee u in uw levensonderhoud

Nadere informatie

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde vragen over de regeling deeltijd-ww tot behoud van vakkrachten

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde vragen over de regeling deeltijd-ww tot behoud van vakkrachten Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 577 fax 070-3499 796 e-mail: j.mooren@stvda.nl Aflevering 1, 21 april 2009 1 Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid 1 Wet Werk en Zekerheid Derk Domela Nieuwenhuis Nico Ruiter december 2014 2 WWZ Geschiedenis (Regeerakkoord, Sociaal Akkoord april 2013, Najaarsakkoord) Werkzekerheid in plaats van baanzekerheid Ontslagrecht

Nadere informatie

Wat verandert er voor u?

Wat verandert er voor u? Whitepaper Najaar 2014 Wet werk en zekerheid Wat verandert er voor u? De nieuwe Wet werk en zekerheid legt meer druk op werkgevers. Zo moeten zij werknemers tijdig laten weten dat hun tijdelijk contract

Nadere informatie

Werkloos. Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2

Werkloos. Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2 BBZ Werkloos Wonen in Nederland, werken in België Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2 Wanneer bent u een grensarbeider? 2 Wanneer bent u volledig of gedeeltelijk werkloos? 2 U bent volledig

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

Ontslag en flexibiliteit in 2015. UWV werkgeverscongressen 2014 Esther Dik/Alfons Kouwenhoven 19 november 2014

Ontslag en flexibiliteit in 2015. UWV werkgeverscongressen 2014 Esther Dik/Alfons Kouwenhoven 19 november 2014 Ontslag en flexibiliteit in 2015 UWV werkgeverscongressen 2014 Esther Dik/Alfons Kouwenhoven 19 november 2014 Programma Inleiding Wet werk en zekerheid (Wwz) Arbeidsrecht/flexrecht Ontslagrecht Transitievergoeding

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker

De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat vanaf 1 januari a.s. de eerste wijzigingen van kracht worden vanuit de Wet Werk en &

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid

Wet werk en zekerheid Wet werk en zekerheid Wijzigingen per 1 januari 2015 1. Proeftijd Een proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor zes maanden of korter is nietig. Hiervan kan niet bij cao worden afgeweken. Bij een arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

STARTEN VANUIT DE WW april 2018

STARTEN VANUIT DE WW april 2018 STARTEN VANUIT DE WW april 2018 INHOUDSOPGAVE EEN BEDRIJF BEGINNEN ZONDER STARTERSPERIODE, MET BEHOUD VAN JE WW 6 JE BEDRIJF BEGINNEN MET EEN STARTERSPERIODE 8 Hoe werkt de startersregeling? 10 Inkomstenopgave

Nadere informatie

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Top 10 van wat elke werkgever inmiddels zou moeten weten juni 2017 Inhoudsopgave 1. Proeftijd 2. Concurrentiebeding 3. Ketenregeling 4. Beëindiging arbeidsovereenkomst bepaalde

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Inhoud Wat is de WIA? 2 Wanneer vraagt u een WIA-uitkering aan? 3 Als u een werkgever heeft 4 Als u geen werkgever heeft

Nadere informatie

Presentatie OVSB Het doolhof dat WWZ heet

Presentatie OVSB Het doolhof dat WWZ heet Presentatie OVSB Het doolhof dat WWZ heet Inhoudsopgave 1. Wet Werk en Zekerheid 2. Wijzigingen in het ontslagrecht 3. Dossieropbouw 4. Transitievergoeding 5. Samenvatting Wijzigingen WWZ 1 januari 2015:

Nadere informatie

Checklist ontslag door middel van een beëindigingsovereenkomst

Checklist ontslag door middel van een beëindigingsovereenkomst Checklist ontslag door middel van een beëindigingsovereenkomst Controleer vóórdat u uw handtekening zet of uw beëindigingsovereenkomst voldoet aan de volgende punten: Initiatief werkgever De beëindigingsovereenkomst

Nadere informatie

Derek Sivers: How to start a movement https://www.youtube.com/watch?v=v74axcqotvg

Derek Sivers: How to start a movement https://www.youtube.com/watch?v=v74axcqotvg 2-3-2015 1 Derek Sivers: How to start a movement https://www.youtube.com/watch?v=v74axcqotvg 2-3-2015 2 4 wijzigingen die van belang zijn: 1. Modernisering Ziektewet januari 2014 2. Participatiewet januari

Nadere informatie

Wijzigingen Flexibel werken. Wat verandert er voor u?

Wijzigingen Flexibel werken. Wat verandert er voor u? Wijzigingen Flexibel werken Wat verandert er voor u? WIJZIGINGEN FLEXIBEL ARBEID De nieuwe Wet Werk en Zekerheid heeft als doel medewerkers met een tijdelijk contract beter te beschermen, het ontslagrecht

Nadere informatie

HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen

HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen Introductie Met de komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) vinden per 1 januari en 1 juli 2015 ingrijpende veranderingen in het arbeids-

Nadere informatie

Werkloosheid als verdienmodel van de overheid

Werkloosheid als verdienmodel van de overheid Werkloosheid als verdienmodel van de overheid Werkloosheid als verdienmodel van de overheid. Het klink misschien vreemd, maar werkloosheid is goed voor de schatkist. Veel arbeidsovereenkomsten worden ontbonden

Nadere informatie

Straks ben ik mijn baan kwijt. Wat u moet doen als u werkloos dreigt te worden

Straks ben ik mijn baan kwijt. Wat u moet doen als u werkloos dreigt te worden Straks ben ik mijn baan kwijt Wat u moet doen als u werkloos dreigt te worden U dreigt werkloos te worden Werk boven Inkomen UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als de

Nadere informatie

Ik, leren en werken. Aan het werk

Ik, leren en werken. Aan het werk Ik, leren en werken Aan het werk Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs, werkzaam bij ICBA Inhoudelijke redactie: Daphne Ariaens

Nadere informatie

Informatiegids over ontslag

Informatiegids over ontslag Direct naar: Informatiegids over ontslag Zelf ontslag nemen 1 Ken uw rechten en plichten bij ontslag Introductie & inhoud Direct naar: Het zal u maar overkomen: uw baas ontslaat u. Weet u wat u dan moet

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

Mijn werkgever heeft te weinig werk

Mijn werkgever heeft te weinig werk uwv.nl werk.nl Mijn werkgever heeft te weinig werk Een WW-uitkering vanwege werktijdverkorting Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 januari 2015 De plannen om het arbeidsrecht te hervormen gaan nu concrete vormen aannemen. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel Wet Werk

Nadere informatie

Werk en Zekerheid. Presentatie Kring Nijmegen. 10 maart 2015. Arno Nagelkerke

Werk en Zekerheid. Presentatie Kring Nijmegen. 10 maart 2015. Arno Nagelkerke Werk en Zekerheid Presentatie Kring Nijmegen 10 maart 2015 Arno Nagelkerke Aanleiding /achtergrond Betere balans tussen vast en tijdelijk werk Meer dynamiek sneller wisselen van baan Verbetering positie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

FACTSHEET Arbeid & Recht

FACTSHEET Arbeid & Recht Laatst update: 17 maart 2016 Factsheet: Waarmee moet u als WENb/WWb-werkgever rekening houden bij het in dienst houden of nemen van een AOW-gerechtigde? (Door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd Vanaf

Nadere informatie

Vraag & Antwoord. Modernisering Ziektewet

Vraag & Antwoord. Modernisering Ziektewet Vraag & Antwoord Modernisering Ziektewet Vraag 1 Valt een medewerker met een 0-uren contract onder de BeZaVa (= Modernisering Ziektewet)? De medewerker met een 0-urencontract die ziek uit dienst gaat,

Nadere informatie

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen

Werkloos. Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Werkloos Lees alles over de gevolgen van werkloosheid voor uw pensioen Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook

Nadere informatie

Niet (kunnen) werken. 1. Werkloosheidswet (WW)

Niet (kunnen) werken. 1. Werkloosheidswet (WW) Niet (kunnen) werken Hieronder worden een aantal uitkeringen besproken waar mensen een beroep op kunnen doen wanneer zij buiten hun eigen toedoen niet kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat zij hun baan verliezen,

Nadere informatie

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo.

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo. Samenvatting door D. 1363 woorden 7 februari 2016 0 keer beoordeeld Vak Economie Paragraaf 1; De werknemer Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie

DE ARBEIDSOVEREENKOMST KLAKKELOOS ONDERTEKENEN IS NIET VERSTANDIG

DE ARBEIDSOVEREENKOMST KLAKKELOOS ONDERTEKENEN IS NIET VERSTANDIG DE ARBEIDSOVEREENKOMST KLAKKELOOS ONDERTEKENEN IS NIET VERSTANDIG VOORWAARDEN ARBEIDSOVEREENKOMST Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst: Verplichting om persoonlijk arbeid te verrichten; Werkgever

Nadere informatie

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen lijkt simpel. Een exemplaar van internet, beetje aanpassen en klaar. Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. We

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

1. Beleidsregel scholing 2016

1. Beleidsregel scholing 2016 Het UWV heeft een aantal regelingen en financiële voordelen op het gebied van leren en werken, te weten: 1. Beleidsregel scholing 2016. 2. Proefplaatsing. 3. Brug-WW. 4. Compensatieregeling. 5. Loon compensatie

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid Hoofdlijnen

Wet werk en zekerheid Hoofdlijnen Wet werk en zekerheid Hoofdlijnen Presentatie Ontbijtbijeenkomst OBGB-lidbedrijven 26 februari 2015 Jan Teerling, UWV Arbeidsjuridische dienstverlening (AJD) Eindhoven versie 15 januari 2015 Programma

Nadere informatie

Informatie over de PAWW

Informatie over de PAWW Informatie over de PAWW Voor wie is de PAWW uitkering bedoeld? De Private aanvulling WW (kortweg PAWW) is bedoeld voor werknemers die werkloos of arbeidsongeschikt raken. Wie komt in aanmerking voor een

Nadere informatie

Persoonlijke ontslaganalyse. Mevrouw Mulder. 31 oktober 2013. Inkijkexemplaar

Persoonlijke ontslaganalyse. Mevrouw Mulder. 31 oktober 2013. Inkijkexemplaar Mevrouw A.C. Mulder 31 oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Introductie... 4 1.1 Opbouw rapport...4 1.2 Leeswijzer...5 1.3 Nieuwe informatie...5 1.4 Ontslagvergoeding...5 1.5 Tegenvoorstel/volgende stap...5 1.6

Nadere informatie

Wijzigingen Flexibel werken. Wat verandert er voor u?

Wijzigingen Flexibel werken. Wat verandert er voor u? Wijzigingen Flexibel werken Wat verandert er voor u? WIJZIGINGEN FLEXIBEL ARBEID De nieuwe Wet Werk en Zekerheid heeft als doel medewerkers met een tijdelijk contract beter te beschermen, het ontslagrecht

Nadere informatie

Voorwaarden: Arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd > 24 maanden Geëindigd of niet voortgezet :

Voorwaarden: Arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd > 24 maanden Geëindigd of niet voortgezet : Voorwaarden: Arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd > 24 maanden Geëindigd of niet voortgezet : o Op initiatief van de werkgever, of o Op initiatief van de werknemer als gevolg van ernstig verwijtbaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2014

Nieuwsbrief Juli 2014 Wet Werk en Zekerheid (WWZ) brengt veranderingen Op 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht. De wet brengt grote veranderingen voor werkgevers en hun tijdelijke personeelsleden. Zoals

Nadere informatie

Veranderingen Arbeidsrecht 2015

Veranderingen Arbeidsrecht 2015 Veranderingen Arbeidsrecht 2015 De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers) Tijdelijke contracten, ketenbepaling Tot nu toe kon een medewerker op basis van een tijdelijk contract worden aangenomen.

Nadere informatie