5 Proces Ontruimen en evacueren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 Proces Ontruimen en evacueren"

Transcriptie

1 5 Proces Ontruimen en evacueren

2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING DOEL DOELGROEPEN PROCESVERANTWOORDELIJK DEFINITIES ONTRUIMEN/EVACUEREN Ontruimen Evacueren ONDERSCHEID ONTRUIMEN EN EVACUEREN SCHUILEN OF EVACUEREN VORMEN VAN ONTRUIMEN/EVACUEREN SOORTEN EVACUATIE TAKEN EN UITVOERING Evacuatieleider en ondersteuningsteam TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN FASERING BIJ ONTRUIMING/EVACUATIE Fasen Overgangsfase Terugkeer VERSLAGLEGGEN EN ARCHIVEREN AANDACHTSPUNTEN EVENTUEEL INSCHAKELEN RELATIE MET ANDERE PROCESSEN... 9 BIJLAGE 1; TAKENMATRIX BIJLAGE 2: TIJDLIJN EVACUATIE + OVERWEGINGEN/ACTIES BIJLAGE 3: AFKORTINGENLIJST BIJLAGE 4: ALARMERING... 14

3 5 Ontruimen en Evacueren Procesverantwoordelijk: Politie In samenwerking met: GHOR RHRR DHMR RET Gemeente Doel ontruimen Doel evacueren Personen door de politie of brandweer dringend te adviseren voor een korte tijd hun verblijfplaats te doen verlaten, teneinde de mogelijke schadelijke gevolgen van een incident/calamiteit (of dreiging daarvan) voor de betrokkenen zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Het voor korte of langere tijd verlaten van een gebied door ten minste de bewoners, na een beslissing door de burgemeester, ten einde de mogelijke schadelijke gevolgen van een incident/calamiteit (of dreiging daarvan) zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. 1 INLEIDING De crisisbeheersingsplannen van de gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond beschrijven de organisatie van de crisisbeheersing op hoofdlijnen. Het crisisbeheersingsplan van een gemeente is het rampenplan als bedoeld in artikel 3 van de Wet Rampen en Zware Ongevallen (Wrzo) De uitwerking van het crisisbeheersingsplan is voor wat betreft de gemeentelijke taken in de crisisbestrijding gewaarborgd in gemeentelijke deelplannen. De uitwerking van het crisisbeheersingsplan voor de operationele processen is vastgelegd in de deelplannen in het Regionaal Operationeel Basisplan (ROB) en het digitale Multiteam Ros. Eén van deze operationele deelplannen beschrijft het proces Ontruimen en evacueren. In de Wrzo is in artikel 3, lid 5, sub f vastgelegd dat dit plan dient te worden opgesteld. Bij crises kunnen zich dermate grote risico s voor de veiligheid van de bevolking (en dieren) van het rampgebied voordoen dat kan worden besloten dat deze het gebied op korte termijn moeten verlaten. De afweging die hierbij gemaakt moet worden is of het gevaar zich in voldoende mate aankondigt, dan wel of het gevaar dermate lang zal aanhouden dat vluchten onder blootstelling aan het gevaar verstandig is (zie hoofdstuk 6 schuilen of evacueren). Wanneer wordt besloten dat de bevolking het gebied moet verlaten brengt dit veel coördinatie- en begeleidingsinspanningen met zich mee. Deze worden geregeld in het proces ontruimen en evacueren.

4 2 DOEL Het doel van het deelplan Ontruimen en Evacueren is te omschrijven als het onttrekken van mens en/of dier aan een directe gevaarzetting. Voor wat betreft ontruimen, moet hieraan toegevoegd worden dat dit gebeurt zonder dwang 1, dus wordt er een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de betrokkenen. Voor evacuatie geldt dat dit een door de overheid gelaste verplaatsing is van groepen personen en dieren. Ook het veiligstellen van bijzondere (kunst)objecten valt binnen de reikwijdte van dit proces. 3 DOELGROEPEN De doelgroepen van het deelplan Ontruimen en Evacueren zijn de mensen en dieren die door een crisis worden bedreigd, dan wel door een crisis zijn getroffen, alsmede de bijzondere (kunst) objecten. 4 PROCESVERANTWOORDELIJK De politie is procesverantwoordelijk voor het proces ontruimen-evacueren. Procesverantwoordelijk betekent niet, dat de dienst / organisatie die procesverantwoordelijk is, ook geheel de uitvoering ter hand neemt. De regie zal bij de procesverantwoordelijke liggen, terwijl in de uitvoering ook andere diensten / organisaties kunnen worden ingeschakeld. 5 DEFINITIES ONTRUIMEN/EVACUEREN Ontruimen Ontruimen betreft in het algemeen een kortdurende, kleinschalige verplaatsing van bevolking en/of dieren, teneinde de mogelijke schadelijke gevolgen van een incident/calamiteit (of dreiging daarvan) voor de betrokkenen zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Verplaatsing van bevolking vindt niet alleen plaats vanuit de woning, maar ook vanuit bijvoorbeeld kantoren of uit de openbare ruimte. 5.2 Evacueren Evacuatie betreft het op last van de overheid (al dan niet gedwongen en meestal onder begeleiding) verplaatsen van groepen personen en/of dieren in Nederland, ten einde de mogelijke schadelijke gevolgen van een incident/calamiteit (of dreiging daarvan) 3 zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Het deelproces ontruimen / evacueren is nauw verbonden met de processen CRIB, begidsen, opvang en verzorging, nazorg en IAC (zie hiervoor ook hoofdstuk 14). 1 Als personen zich bevinden in een verblijfplaats 2 Definities volgens het handboek voorbereiding rampenbestrijding van BZK 3 Niet zijnde geval van oorlog, oorlogsgevaar of daaraan verwante of daarmede verbandhoudende buitengewone omstandigheden. Verplaatsingen die hiermee verband houden vallen onder de Wet verplaatsing bevolking.

5 6 ONDERSCHEID ONTRUIMEN EN EVACUEREN De mate van gevaarzetting en de acuutheid van de dreiging zijn bepalend voor de keuze om te gaan ontruimen of evacueren. Voor wat betreft ontruimen kunnen politie en de brandweer de bevolking in geval van gevaar dringend- adviseren om een bepaald gebied te verlaten. In dit advies ligt een zekere mate van vrijblijvendheid besloten. Er wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van betrokkenen. De beslissing tot ontruiming komt primair van de politie of de brandweer. Zij adviseren de bevolking na overleg met andere betrokken diensten zoals de DCMR, GHOR, DHMR en RET. Evacueren daarentegen is een door de overheid gelaste en georganiseerde verplaatsing van (groepen) personen en dieren. Bij evacuatie is in het algemeen sprake van (langdurige) massale gebiedsontruiming. Indien nodig kan dit expliciet worden afgedwongen. 7 SCHUILEN OF EVACUEREN Het uitvaardigen van de maatregel schuilen of evacueren is een bestuurlijke beslissing. Beide maatregelen verminderen de gezondheidsrisico s als die er zijn bij een tijdige en snelle uitvoering. Aan beide maatregelen kleven echter ook praktische en organisatorische bezwaren. Het optimale schuilscenario wordt bepaald door de geboden mate van bescherming, de uitvoerbaarheid en de (tijdige) communiceerbaarheid. Belangrijke aspecten bij de uitvoerbaarheid en de te nemen beslissing daarover is de te verwachten omvang en de duur van de actie. Naast organisatorische en logistieke problemen speelt de (inhoudelijke) afweging of het middel erger is dan de kwaal een belangrijke rol. Bij de beslissing tot schuilen zullen mensen met acute gezondheidsproblemen in het gebied bijvoorbeeld niet geholpen kunnen worden. Daarnaast kunnen zowel schuilen als evacueren tot maatschappelijke onrust leiden. Het nemen van een weloverwogen beslissing is hierdoor moeilijk. Na opdracht en op initiatief van de GHOR is in samenwerking met de overige ketenpartners een rapport schuilen of evacueren opgesteld. In dit rapport worden deze keuzen verder toegelicht, evenals de te maken afwegingen voor schuilen of evacueren. 8 VORMEN VAN ONTRUIMEN/EVACUEREN De toestand van een incident is voor het proces ontruimen/evacueren onder te verdelen in 3 vormen, te weten: Vooraf: zoals bommelding, dreigende overstroming Tijdens: zoals brand, ernstige ordeverstoring Na: zoals explosie, vliegtuigongeval

6 9 SOORTEN EVACUATIE Onder soorten wordt verstaan de tijdsduur en de locatie van de evacuatie Evacuatie van korte duur: geen overnachting nodig Evacuatie van lange duur: wel overnachting noodzakelijk binnengemeentelijk Het verplaatsen en opvangen van personen en dieren vindt plaats binnen één gemeente. Deze verplaatsing geschiedt onder verantwoordelijkheid en na opdracht van de burgemeester buitengemeentelijk Het verplaatsen en opvangen van personen en/of dieren vindt plaats in twee of meer gemeenten. Het verplaatsen van personen buiten de gemeente geschiedt, pas na verkregen toestemming van de Commissaris van de Koningin, eveneens onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Van verplaatsing van personen buiten de gemeente worden de burgemeesters van de doorvoer- en opvanggemeente tijdig ingelicht 10 TAKEN EN UITVOERING 10.1 Evacuatieleider en ondersteuningsteam De gemeentelijke crisisbeheersingsplannen vermelden dat de politie de verantwoordelijkheid voor een ontruiming of evacuatie heeft. De politie heeft een aantal binnen de crisisbeheersing werkzame politiefunctionarissen aangewezen als evacuatieleider. Hij of zij heeft de leiding over het ondersteuningsteam. De Evacuatieleider werkt onder directe leiding van het hoofd stafsectie politie van het RegOT. Indien er besloten wordt tot evacuatie houdt de evacuatieleider toezicht op de operationele uitvoering welke gedaan wordt door de chef ordehandhaving (CHOH) van het GBO die zitting heeft in het actiecentrum politie. Bij een spontane evacuatie waar geen of weinig tijd is voor de voorbereiding zal de Chef van Dienst (CvD) van het betrokken district fungeren als evacuatieleider. Hij laat zich bijstaan door de politiemeldkamer die uitvoering zal geven aan de in dit deelplan genoemde fases. Is er een GRIP procedure uitgeroepen dan doet de Chef van dienst de aansturing totdat het CoPI, RegOT en of GBO operationeel zijn. Op dat moment wordt de taak van de evacuatieleider door een functionaris van één van deze staven overgenomen. In die gevallen dat er enige tijd is voor de voorbereiding gaat na alarmering de evacuatieleider naar het RegOT in het World Port Center aan de Wilhelminakade 947 te Rotterdam. De evacuatieleider wordt bijgestaan door een ondersteuningsteam, bestaande uit; vertegenwoordigers van de GHOR, havenbedrijf en RET (aanwezig in het WPC)

7 Diverse gemeentelijke diensten op afstand bereikbaar in hun eigen gemeente. Bij het instellen van GRIP II krijgt de evacuatieleider en het team vooralarm of wordt direct gealarmeerd. Bij het instellen van GRIP III of IV wordt het team altijd direct gealarmeerd Doelstelling De taak van de evacuatieleider is om met het ondersteuningsteam, na indirecte opdracht van de Burgemeester of van de operationeel leider, een plan te maken tot verplaatsing en opvang van mens en dier binnen het aangewezen gebied. Dit geldt bij een voorbereide evacuatie. Het plan wordt ter beoordeling voorgelegd aan de operationele leider. Na goedkeuring van de Burgemeester dient het team het plan ten uitvoer te brengen Verantwoording De Evacuatieleider werkt onder directe leiding van het hoofd stafsectie politie van het RegOT. De Evacuatieleider neemt deel aan het overleg van het RegOT en na dit overleg informeert hij de leden van het ondersteuningsteam over de stand van zaken Samenstelling en taken. Het ondersteuningsteam bestaat uit vertegenwoordigers van de navolgende diensten/organisaties met daarachter vermeld de locatie van de werkplek en de taken die tot die diensten/organisaties behoren. Functie Locatie Taak Politie (Evacuatieleider) WPC Leiding over verplaatsing en opvang; Neemt deel aan vergaderingen RegOT Presentatie plan van aanpak aan het RegOT Politiemaatregelen voor plan van aanpak DHMR WPC Leiding vervoer evacués over water RET WPC Leiding vervoer evacués over de weg GHOR WPC Vervoer bedlegerigen, bejaarden en hulpbehoevenden SoZaWe GAC Coördinatie en leiding opvangcentrum Gem dienst GAC Aanwijzen opvangcentra Leiding logistiek Gem dienst GAC Inrichting opvangcentra CRIB GAC Registratie van en informatie over evacués WPC = World Port Center aan de Wilhelminakade GAC = Gemeentelijk Actiecentrum in de betrokken gemeente

8 11 TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN Zoals alle diensten/organisaties, betrokken bij de rampenbestrijding, is ingevolge de politiewet 1993 de politie verantwoordelijk voor het proces ontruimen/evacueren. Procesverantwoordelijk betekent niet, dat de dienst/organisatie die verantwoordelijk is, ook de gehele uitvoering zelf ter hand neemt. De regie zal bij de procesverantwoordelijke liggen, terwijl in de uitvoering ook andere diensten/organisaties worden ingeschakeld. De beslissing om over te gaan tot ontruiming kan genomen worden door of op advies van de leidinggevenden van de parate diensten. Vanuit de politie is dat de Chef van Dienst. In onderstaand schema is weergegeven wie de beslissing neemt en uitvoering geeft aan een ontruiming/evacuatie. In Bijlage 1, staan alle betrokken diensten/organisaties met in hoofdlijnen genoemd de taken die bij het proces ontruimen/evacueren betrokken zijn. Ontruimen: Situatie Beslissing Voorbereiding / Uitvoering Regulier CvD of (H)ovd brandweer CvD/GMK GRIP 1 Leider CoPI CoPI lid politie CvD/GMK GRIP 2 Leider CoPI(brongebied) CHOH/GMK/CvD Leider RegOT (effectgebied) GRIP 3/4 Burgemeester Leider CoPI (brongebied) Leider RegOT (effectgebied) CHOH/GMK/CvD Evacueren: Situatie Beslissing Voorbereiding / Uitvoering Regulier Spontaan van bevolking CvD/GMK GRIP 1 Burgemeester CoPI lid politie/cvd/gmk GRIP 2 Burgemeester Hoofd stafsectie politie/ Evacuatieleider /CHOH/GMK/CvD GRIP 3/4 Burgemeester Hoofd stafsectie politie / Evacuatieleider /CHOH/GMK/CvD

9 12 FASERING BIJ ONTRUIMING/EVACUATIE 12.1 Fasen Om een duidelijk overzicht te houden tijdens een ontruiming/evacuatie, is het proces in fasen ingedeeld. Door middel van een schema van de afzonderlijke soorten ontruimingen en evacuaties, worden tevens de overgangen tussen de fasen aangegeven. FASE I - AANLOOP VOORBEREIDING BESLUIT FASE II - VOORBEREIDIING ONTRUIMING/ EVACUATIE FASE III - AFVOER FASE IV - OPVANG 4 FASE V - CONTROLE EN BEWAKING VAN HET ONTRUIMDE GEBIED FASE VI - TERUGKEER DER EVACUEES FASE VII - NAZORG EN EVALUATIE De beschikbare tijd voor het uitvoeren van een ontruiming/evacuatie is sterk afhankelijk van diverse omstandigheden, hierbij valt te denken aan; - Betrokken gebied. Betreft het een industriegebied of een woonwijk. Is er in de woonwijk sprake van veel hoog-of laagbouw, zijn er veel kwetsbare gebouwen aanwezig. Tevens wat is de samenstelling van de bevolking, zelfredzaam of niet. Al deze factoren zijn bepalend voor de tijdsduur van de voorbereiding en uitvoering van de ontruiming/evacuatie - dag/nachtsituatie Gedurende de nacht zal men meer hulpverleners nodig hebben om de bewoners in het betrokken gebied te waarschuwen 12.2 Overgangsfase De acute fase van ontruimen/evacueren zal op een gegeven moment overgaan naar de zogeheten nazorgfase. Bij deze overgang zal het voorzitterschap van het team overgaan naar de verantwoordelijke dienst van de betreffende gemeente en zal de samenstelling van het team worden bijgesteld. De politiefunctionaris zal tot een nader overeengekomen periode deel uitmaken van het team Terugkeer De daadwerkelijke terugkeer van de bevolking naar het geëvacueerde gebied maakt onderdeel uit van het proces Nazorg. Om de terugkeer in goede banen te leiden zal er een beroep worden gedaan op de operationele diensten. Het dient de aanbeveling dat de evacuatieleider met het ondersteuningsteam de uitvoering op zich neemt. Alvorens tot uitvoering over te gaan dient er een plan van terugkeer te worden opgesteld, hierbij dient men een aantal afwegingen te maken zoals; - zijn er beperkende voorwaarden waaronder de terugkeer kan plaatsvinden - wel of geen collectief vervoer - aansluiten NUTS voorzieningen - opheffen verzegelde woningen 4 Geëvacueerden en bewoners van het gebied die ten tijde van de evacuatie al buiten het te evacueren gebied waren.

10 13 VERSLAGLEGGEN EN ARCHIVEREN Al het mondelinge en schriftelijke berichtenverkeer van de evacuatieleider en het ondersteuningsteam moet worden vastgelegd, de politie draagt hier zorg voor. Op grond van artikel 2 sub b van de Wrzo zal in opdracht van burgemeester en wethouders een volledige analyse van de ramp plaatsvinden. Daarnaast zullen verschillende externe onderzoeken worden geëntameerd van inspecties, commissies, etc. Voor een kwalitatieve analyse is het essentieel dat zorgvuldig wordt omgegaan met de bescheiden met betrekking tot de crisis. In zijn algemeenheid heeft het proces archivering diverse registraties en administraties als basis. Tijdens de rampenbestrijding en hulpverlening dienen alle betrokken diensten, organisaties en staven zorg te dragen voor een betrouwbare archivering volgens de wettelijke richtlijnen. In het kader van de beoogde doelstelling blijven de als gevolg van een incident ontstane archiefbescheiden, met uitzondering van kladaantekeningen tenminste 20 jaar bewaard (zie 3.2 circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 26 november 2001 met kenmerk EB2000/97598) 14 AANDACHTSPUNTEN Het besluit tot uitvoering van de evacuatie wordt door de burgemeester genomen. Acute ontruiming kan door de ter plaatse aanwezige politie of brandweer gebeuren. Hierbij is geen sprake van verplaatsing, opvang, registratie en verzorging in de zin van dit proces. (wel beperkte opvang en een registratieproces ivm controle op eventueel vermisten) Uitgangspunt bij dit proces is dat de bevolking zelf actief is; de overheid begeleidt bij die zelfredzaamheid. Waar nodig dient de overheid wel volledige ondersteuning te geven aan hulpbehoevenden. Essentieel hierbij is een gedegen voorlichting. Dit proces kan ook op gezag van en gecoördineerd door een hogere overheid (provincie, rijk) plaatsvinden. 15 EVENTUEEL INSCHAKELEN Nutsbedrijven Ministerie van LNV (vee) Dierenambulances Bus- en taxibedrijven Particuliere beveiligingsbedrijven Leger des Heils Nederlandse Rode Kruis Kamer van Koophandel en Bedrijven Kringinspecteur Kunstbescherming Zorgvervoer

11 16 RELATIE MET ANDERE PROCESSEN Het proces ontruimen en evacueren heeft relaties met de volgende processen in de crisisbeheersing: Proces 1: Alarmeren van bestuur en uitvoerenden; Proces 3: Communicatie; Naast de voorlichting aan de bevolking en pers, zal ook aandacht besteed moeten worden aan de voorlichting van eigen medewerkers Proces 4: Waarschuwen van de bevolking Proces 6: Afzetten/Afschermen; Proces 7: Verkeer Regelen; Proces 8: Handhaven Openbare orde en Rechtsorde; Proces 14: Opvang en verzorging; Proces 15: CRIB Proces 18: Waarnemen en meten; Proces 19: Gidsen; Proces 21: Verzorging logistiek rampenbestrijdingspotentieel; Proces 22: Voorzien in primaire levensbehoeften; Proces 28: Verslagleggen; Proces 29: Nazorg; Proces 30: Archiveren; Proces 31: Opvang dieren; Proces 32: IAC.

12 BIJLAGE 1; TAKENMATRIX Bij een evacuatie zijn de taken en verantwoordelijkheden van de procesverantwoordelijke dienst (politie) en de ondersteunende diensten in het onderstaande schema weergegeven. Verantw. Ondersteunende/adviserende diensten Taken/Activiteiten POL Gemeente BRW GHOR DCMR HR/DHMR RET RegOT 1. Verzamelen informatie t.b.v. noodzaak verplaatsing RegOT X X X X X X X aansturen meetplanorganisatie X 2. Besluit ontruimen Pol / BRW X X X X X X X X 3. Besluit evacuatie of schuilen Bgm X X X X X X X 4. Bepalen van de omvang van het te Bgm/COPI/ X X X ontruimen/evacueren gebied. RegOT 5. Bepalen van de doelgroep: Gemeente aantal personen en huisdieren X aantal stuks vee X aantal bijzondere (kunst)objecten X analyse mobiliteit te verplaatsen X X X X personen. 6. Bepalen van het opvanggebied: Gemeente X X X X binnengemeentelijk buitengemeentelijk 7. Bepalen of het afkondigen van een Bgm/GVS X X noodverordening /noodbevel noodzakelijk is. 8. Noodverordening opstellen. Gemeente X X 9. Bepalen of er een afzonderlijk CoPI/ X evacuatieorgaan moet worden ingesteld RegOT 10. Het opstellen van het Plan van Aanpak voor Ontruimen en/of Evacueren (zie bijlage 3 van onderliggend draaiboek) Politie (of RegOT) X X X X X X X 11. Bepalen hoe de betrokkenen worden geïnformeerd/gealarmeerd; (Acuut) BRW (DCMR) X X X X X sirenes X X geluidswagens X schepen X X bedrijven X T.V./Radio X Niet acute situaties Bgm/GVS X 12. Bepalen van de te gebruiken RegOT X X X X X X beschermingsmiddelen, verplaatsingsroutes beschermings/mogelijkheden optreden overheidspersoneel X X transport personen over land X X transport personen over water X X transport zieken/senioren X X transport vee X X X transport bijzondere (kunst) objecten X X

13 Verantw. Ondersteunende/adviserende diensten Taken/Activiteiten POL Gemeente BRW GHOR DCMR HR/DHMR RET RegOT 13. Het bepalen van de benodigde personele en materiele middelen: begeleidend personeel X X X X X X transportmiddelen (bussen, X X X X X X X ambulances, verhuis- en veewagens hulpmiddelen (brancards, rolstoelen, X X X X X enz.) beschermingsmaterialen voor bijzondere Gemeente X (kunst)objecten 14. Bepalen welke NUTS-voorzieningen moeten worden afgesloten/uitgeschakeld. Gemeente X X X X 15. Bepalen of het ontruimde/geevacueerde GVS X X X X gebied moet worden bewaakt. 16. Het zonodig afstemmen van te nemen maatregelen met de buurgemeente(n). Gemeente X X 17. Coördinatie verplaatsing. Politie X X X X 18. Coördinatie opvang. Gemeente X X X 19. Bewaking ontruimde gebieden. Politie X 20. Leveren opvangcentrum (zie Deelplan Gemeente X Opvang & Verzorging) 21. Registratie evacués (zie Deelplan CRIB) Gemeente X 22. Leveren opvangcentrum Huisdieren en registratie (zie Deelplan Opvang Dieren) Gemeente X 23. Voorlichting RegOT/ X X X Gemeente Actief (i.s.m. Deelproces Communicatie) X X X Passief (via de meldkamer DCMR) X X GVS X X X X X X X (Copi/RegOT ) 24. Bepalen wanneer en onder welke voorwaarden terugkeer mogelijk is. 25. Het regelen van de terugkeer: Gemeente X X X begeleiding X vervoer X X X X aansluiten NUTS-voorzieningen X X X X X bekend maken Informatiepunt X

14 BIJLAGE 2: TIJDLIJN EVACUATIE + OVERWEGINGEN/ACTIES 0 voorbereiding algemeen noodzaak tot evacuatie 1 voorbereiden besluit evacuatie van mens en dier besluit tot evacuatie mensen BGM besluit tot evacuatie dieren BGM voorbereiden evacuatie personen waarschuwen bevolking BRW 3 vrijwillige evacuatie met aankondiging verplichte evacuatie evacuatie personen POL POL 4 inrichten verzamelplaatsen personen POL 5 afsluiten evacuatieroutes POL 6 opvang personen op verzamelplaatsen POL 7 start verplichte evacuatie 8 bewaking ontruimde gebieden evacuatie voltooid GEM 9 opvang en registratie van personen in opvangcentra GEM GEM 10 onderbrengen personen (bij langdurige evacuatie) 11 terugkeer en registratie besluit tot terugkeer BGM GEM ALL 12 nazorg 13 evaluatie/bijstellen plannen terugkeer voltooid totale evacuatie afgerond

15 BIJLAGE 3: AFKORTINGENLIJST Bgm CoPI CRIB CHOH CvD DCMR DHMR GAC GBO GHOR GMK GRIP (H)ovd IAC RegOT ROB WPC WRZO Burgemeester Commando Plaats Incident Centraal Registratie Informatie Bureau Chef Ordehandhaving Chef van Dienst (politie) Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond Divisie Havenmeester (van de RPA = R dam Port Authority) Gemeentelijk Actie Centrum Grootschalig Bijzonder Optreden (politie) Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen Gemeenschappelijke Meldkamer Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (Hoofd) officier van dienst (brandweer) Informatie en Adviescentrum Regionaal Operationeel Team Regionaal Operationeel Basisplan World Port Center Wet Rampen en Zware Ongevallen

16 BIJLAGE 4: ALARMERING De evacuatieleider en het ondersteuningsteam worden op de navolgende wijze gealarmeerd. GRIP 1: Officieel geen alarmering; Alleen op verzoek van Leider CoPI of de politiefunctionaris. Bij een GRIP 1 wordt er door de politiemeldkamer een zogeheten groepsoproep gedaan voor de vaste CoPI leden politie. Eén van de leden zal bij een evacuatie optreden als evacuatieleider en zodoende bij een GRIP 1 geïnformeerd. GRIP 2: Afhankelijk van het incident zal de evacuatieleider en het ondersteuningsteam worden geïnformeerd of gealarmeerd. De alarmering zal plaatsvinden op verzoek van Leider RegOT of het hoofd stafsectie politie. De GMK alarmeert dan Altijd - Evacuatieleider Vertegenwoordigers van de - GHOR - RET In overleg met hoofd stafsectie politie - Het HCC voor alarmering functionaris van de DHMR (voor vervoer over water) - Een beperkt of voltallige kernstaf GBO (voor de politionele uitvoering van een evacuatie) GRIP 3: Altijd een alarmering als genoemd onder GRIP 2 en een beperkt of voltallige kernstaf GBO GRIP 4: Als GRIP 3

Beschrijving operationeel proces politie Ontruimen en evacueren

Beschrijving operationeel proces politie Ontruimen en evacueren Beschrijving operationeel proces politie Ontruimen en evacueren December 2006 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Doel... 2 3. Doelgroep... 2 4. Kritische proceselementen... 2 5. Uitvoering: activiteiten

Nadere informatie

Versie 14-05-2009 1/6

Versie 14-05-2009 1/6 Versie 14-05-2009 1/6 Draaiboek : 11 Titel: Draaiboekcoördinator: Ontruimen en evacueren Gerrit Kok Doelstelling: Bij crises kunnen zich dermate grote risico's voor de veiligheid van mens en dier in de

Nadere informatie

6 Proces Afzetten - afschermen

6 Proces Afzetten - afschermen 6 Proces Afzetten - afschermen INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 2 DOEL... 1 3 DOELGROEP... 2 4 PROCESVERANTWOORDELIJK... 2 5 OPSTELLEN PLAN VAN AANPAK VOOR HET AFZETTEN AFSCHERMEN 2 5.1 Vaststellen veilig/onveilig

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inleiding Het voorliggende Rampenplan Gemeente Assen 2007 beschrijft de organisatie en werkwijze van de

Nadere informatie

Introductie rampenplan Overzicht

Introductie rampenplan Overzicht Introductie rampenplan Overzicht Inleiding Dit deel vormt een introductie op het rampenplan. Inhoud Dit deel behandelt de volgende onderwerpen: Onderwerp Voorwoord en leeswijzer Onderdelen rampenplan:

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Alarmering Deelproces 1

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Alarmering Deelproces 1 Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Organisatorisch deel Alarmering Deelproces 1 Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch deel

Nadere informatie

B1 - Basisplan en hoofdprocessen Inleiding en leeswijzer

B1 - Basisplan en hoofdprocessen Inleiding en leeswijzer B1 - Basisplan en hoofdprocessen B1 0 Inleiding en leeswijzer Inleiding In het basisplan ligt het accent op de bestuurlijke, organisatorische en coördinerende elementen bij het bestrijden van een ramp

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord

B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord B2-0 Overzicht Samenvatting In dit deel is de Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings- Procedure (GRIP) Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Rampenplan gemeente Heerhugowaard. Inhoudsopgave

Rampenplan gemeente Heerhugowaard. Inhoudsopgave Rampenplan gemeente Heerhugowaard Inhoudsopgave Vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders op 08-07-2008 0. Inhoudsopgave Inhoud Dit document bevat de volgende onderwerpen. DEEL A RAMPENPLAN:

Nadere informatie

GRIP-teams en kernbezetting

GRIP-teams en kernbezetting GR P Wat is GRIP? GRIP is de afkorting van Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure en staat voor: het snel en multidisciplinair organiseren van de juiste mensen en middelen die nodig

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Ontruimen en evacueren Deelproces 5. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Ontruimen en evacueren Deelproces 5. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Ontruimen en evacueren Deelproces 5 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

Functies en teams in de rampenbestrijding

Functies en teams in de rampenbestrijding B Functies en teams in de rampenbestrijding De burgemeester - De burgemeester heeft de eindverantwoordelijkheid voor en de algehele leiding bij het bestrijden van incidenten in de eigen gemeente; - De

Nadere informatie

Toelichting Rampenplan

Toelichting Rampenplan Toelichting Rampenplan De gemeente Stein heeft tot taak rampen te voorkomen en te bestrijden. Hoe de gemeente Stein dit denkt te doen staat beschreven in het Rampenplan gemeente Stein 2007. Het rampenplan

Nadere informatie

VEILIGHEIDSBELEID RAMPENBESTRIJDING GEMEENTE SMALLINGERLAND. Het is niet te hopen dát er een ramp gebeurt in onze gemeente of ergens anders.

VEILIGHEIDSBELEID RAMPENBESTRIJDING GEMEENTE SMALLINGERLAND. Het is niet te hopen dát er een ramp gebeurt in onze gemeente of ergens anders. VEILIGHEIDSBELEID EN RAMPENBESTRIJDING GEMEENTE SMALLINGERLAND Het is niet te hopen dát er een ramp gebeurt in onze gemeente of ergens anders. We kunnen met z'n allen wel proberen onveilige situaties te

Nadere informatie

1 De coördinatie van de inzet

1 De coördinatie van de inzet 1 De coördinatie van de inzet Zodra zich een incident voordoet of dreigt voor te doen, wordt de rampenbestrijdingsorganisatie via het proces van opschaling opgebouwd. Opschalen kan worden gedefinieerd

Nadere informatie

REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009. Procesmodellen

REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009. Procesmodellen REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009 Het Referentiekader Regionaal Crisisplan 2009 Leeswijzer Begin vorig jaar is het projectteam Regionaal Crisisplan, in opdracht van de Veiligheidskoepels, gestart

Nadere informatie

IASV. Deelrapport D. Ontruimen (niet gevalideerd) Model IASV v10

IASV. Deelrapport D. Ontruimen (niet gevalideerd) Model IASV v10 IASV Deelrapport D (niet gevalideerd) Model IASV v10 Modeldatum/tijd: 27-7-2007 Informatiearchitect: Erik van den Berg Projectleiding: Mireille Beumer Inlichtingen: mireille.beumer@minbzk.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel IX: Deelproces Verslaglegging en archivering

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel IX: Deelproces Verslaglegging en archivering Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel IX: Deelproces Verslaglegging en archivering Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 2 Verslaglegging en dossiervorming... 2

Nadere informatie

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Inhoudsopgave Grip op hulpverlening 4 Routinefase 6 GRIP 1 8 GRIP 2 12 GRIP 3 18 GRIP 4 24 Gebruikte afkortingen 30 4 Grip op hulpverlening Dit boekje bevat de samenvatting

Nadere informatie

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Bijlage: Organogram crisisorganisatie 04-06-2010 1 Inleiding De toets Basisscholing

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP)

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Inleiding Een goede coördinatie tussen betrokken hulpdiensten is bij de bestrijding van complexe incidenten van groot belang. Het model voor

Nadere informatie

December Deelproces Verslaglegging en archivering

December Deelproces Verslaglegging en archivering December 2006 Deelproces Verslaglegging en archivering Deelproces verslaglegging en archivering December 2006 Inhoudsopgave 1 Algemeen...2 2 Verslaglegging en dossiervorming...2 2.1 Doel...2 2.2 Doelgroep...2

Nadere informatie

Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. 1 Inhoud Processen per kolom / hulpdienst Netcentrisch werken GRIP-opschaling

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

GEMEENTE VALKEN SWAARD

GEMEENTE VALKEN SWAARD GEMEENTE VALKEN SWAARD Postbus 10100 aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard (040) 208 34 44 (040) 204 58 90 Kenmerk: Onderwerp: Behandeld door. Bijlage: Datum: 10uit07530 brand 21 juli 2010

Nadere informatie

Schuilen, ontruimen en/of evacueren, een kwestie van snelheid

Schuilen, ontruimen en/of evacueren, een kwestie van snelheid Schuilen, ontruimen en/of evacueren, een kwestie van snelheid Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid GGD en Brabant / Zeeland Henk Jans Arts/chemicus MMK/GAGS Grote bedrijfsbrand te Best op 6 mei 2005

Nadere informatie

B & W-nota. Onderwerp Vaststelling Notitie Een kwaliteitsslag in de Rampenbestrijdingsorganisatie van Haarlem

B & W-nota. Onderwerp Vaststelling Notitie Een kwaliteitsslag in de Rampenbestrijdingsorganisatie van Haarlem Onderwerp Vaststelling Notitie Een kwaliteitsslag in de Rampenbestrijdingsorganisatie van Haarlem B & W-nota Portefeuille mr. J.J.H. Pop Auteur P. Abma Telefoon 023 5114489 E-mail: pabma@haarlem.nl PD/Veiligheid/2005/547

Nadere informatie

5. Beschrijving per organisatie en

5. Beschrijving per organisatie en 5. Beschrijving per organisatie en taken secties in de hoofdstructuur 5.1 In organieke zin worden binnen de hoofdstructuur het RBT, BT, ROT, CoPI de GMK/ CMK, de secties en de actiecentra onderscheiden.

Nadere informatie

PLAN CRISISMANAGEMENT

PLAN CRISISMANAGEMENT PLAN CRISISMANAGEMENT Rampenplan van de gemeente Tilburg Vastgesteld door het college op 19 juli 2005 Productie: Informatie: Gemeente Tilburg, Concernstaf, afdeling Bestuursadvisering Johan Geijsels, bestuursadviseur

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centraal Registratie- en Informatiebureau (CRIB) Deelproces 15. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centraal Registratie- en Informatiebureau (CRIB) Deelproces 15. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Centraal Registratie- en Informatiebureau (CRIB) Deelproces 15 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december

Nadere informatie

Evaluatie van het incident op 4 april 2007 WIT STOF

Evaluatie van het incident op 4 april 2007 WIT STOF Evaluatie van het incident op 4 april 2007 WIT STOF Inhoud Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding van de evaluatie 3 1.2 Onderzoeksvragen 3 1.3 Aanpak 3 1.4 Uitvoering 3 1.5 Opbouw van het rapport

Nadere informatie

Operationele Regeling VRU

Operationele Regeling VRU Operationele Regeling VRU Uitwerking van de Wet veiligheidsregio s over de organisatie en werking van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Utrecht. Vastgesteld

Nadere informatie

Introductie GRIP GRIP1 GRIP2 GRIP3 GRIP4 GRIP5 + GRIP RIJK

Introductie GRIP GRIP1 GRIP2 GRIP3 GRIP4 GRIP5 + GRIP RIJK Risico- en crisisbeheersing Brandweer Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland (GMK) Introductie GRIP GRIP1 GRIP2 GRIP3 GRIP4 GRIP5 + GRIP RIJK Wie

Nadere informatie

Crisisorganisatie uitgelegd

Crisisorganisatie uitgelegd GRIP Snelle opschaling, vaste teams, eenhoofdige leiding Wat kan er gebeuren? KNOPPENMODEL Meer tijd voor opschaling, maatwerk in teams en functionarissen GRIP 4 / 5 STRATEGISCH OPERATIONEEL / TACTISCH

Nadere informatie

Versie 14-05-2009 1/7

Versie 14-05-2009 1/7 Versie 14-05-2009 1/7 Draaiboek : 12 Titel: Draaiboekcoördinator: Afzetten en afschermen Gerrit Kok Doelstelling: Bij een crisis moet de hulpverlening en de bestrijding van het incident door de betrokken

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inhoud: 1. Doelstelling pag. 3 2. Realisatie pag. 4 3. Begrippen pag. 5 4. Verantwoordelijkheid pag. 6 5. Pastorale verzorger pag. 7 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

Regionaal crisisplan Regio Zuidoost-Brabant. Deel 2: Deelplan Bevolkingszorg

Regionaal crisisplan Regio Zuidoost-Brabant. Deel 2: Deelplan Bevolkingszorg Regionaal crisisplan Regio Zuidoost-Brabant Deel 2: Deelplan Bevolkingszorg Colofon Opdrachtgever dhr. H.A.M. Arkesteijn Auteur(s) mw. D. Aarts dhr. B.M.J. Peute Versie geschiedenis: Versiedatum Veranderingen

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Geestelijke zorg Deelproces 24b

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Geestelijke zorg Deelproces 24b Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Organisatorisch deel Geestelijke zorg Deelproces 24b Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch

Nadere informatie

Uitvraagprotocol. Uitvraagprotocol ten behoeve van meldkamers die een incidentmelding kunnen ontvangen.

Uitvraagprotocol. Uitvraagprotocol ten behoeve van meldkamers die een incidentmelding kunnen ontvangen. Uitvraagprotocol Toelichting Uitvraagprotocol ten behoeve van meldkamers die een incidentmelding kunnen ontvangen. Wie o Naam melder en bereikbaarheidsgegevens o Roepletters/nummer schip o Naam schip o

Nadere informatie

Versie /6

Versie /6 Versie 14-05-2009 1/6 Draaiboek : 15 Titel: Draaiboekcoördinator: Identificeren van slachtoffers Gerrit Kok Doelstelling: Het bergen en identificeren van slachtoffers is één van de dagelijkse voorkomende

Nadere informatie

Modelconvenant calamiteitenzender

Modelconvenant calamiteitenzender Modelconvenant calamiteitenzender Opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten behoeve van provincies, veiligheidsregio s en regionale omroepen. Versie 1.0 d.d. 1 januari

Nadere informatie

IASV. Uitwerking proces. Evacueren. IASV procesuitwerking 28-04-2009 1. Model IASV v1.4

IASV. Uitwerking proces. Evacueren. IASV procesuitwerking 28-04-2009 1. Model IASV v1.4 IASV Uitwerking proces Model IASV v1.4 Modeldatum/tijd: 28-4-2009 Informatiearchitect: Erik van den Berg, Frank Fledderus Projectleiding:Jeroen Jansen Inlichtingen: jeroen.jansen@raadmiv.nl 28-04-2009

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1985 88 Wet van 30 januari 1985, houdende regels inzake de rampenbestrijding en de voorbereiding daarop (Rampenwet) Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Bestuurlijke pijler)

Raads informatiebrief (Bestuurlijke pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer og.rzoso.ooz Inboeknummer osbstoooo3 Classificatienummer Do ssiernummer 439.102 2I december 2004 Raads informatiebrief (Bestuurlijke pijler) Betreft vaststelling van het

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

B6-3 Deelplan Registratie

B6-3 Deelplan Registratie B6-3 Deelplan Registratie B6-3.0 Inleiding en inhoudsopgave Inleiding Bij elk incident en elke ramp, waarbij grotere aantallen personen zijn betrokken, zal snel gevraagd worden naar de identiteit van de

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Verslaglegging Deelproces 29

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Verslaglegging Deelproces 29 Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Organisatorisch deel Verslaglegging Deelproces 29 Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch

Nadere informatie

ALGEMEEN KADER A.1 WETTELIJK EN ORGANISATORISCH KADER

ALGEMEEN KADER A.1 WETTELIJK EN ORGANISATORISCH KADER A ALGEMEEN KADER In deel A wordt allereerst op hoofdlijnen het wettelijk en organisatorisch kader van de rampenbestrijding beschreven. Vervolgens wordt ingegaan op het (algemene) scenario en het risicomodel.

Nadere informatie

Operationele Regeling VRU

Operationele Regeling VRU Operationele Regeling VRU Uitwerking van de Wet veiligheidsregio s over de organisatie en werking van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Utrecht. Vastgesteld

Nadere informatie

Alle activiteiten zijn op maat te maken in overleg met de opdrachtgever. Ook kunt u activiteiten combineren.

Alle activiteiten zijn op maat te maken in overleg met de opdrachtgever. Ook kunt u activiteiten combineren. Introduceren en in gebruik nemen Regionaal Crisisplan: Wij zijn gespecialiseerd in de rampenbestrijding en crisisbeheersing en uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het Regionaal CrisisPlan

Nadere informatie

Beschrijving Incident- en crisismanagementorganen Drenthe/Assen

Beschrijving Incident- en crisismanagementorganen Drenthe/Assen Beschrijving Incident- en crisismanagementorganen Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave: Inleiding... 2 1 Motorkapoverleg (MKO)... 2 2 Commando Plaats Incident (CoPI)... 2 2.1 Taken... 3 2.2 Bemensing...

Nadere informatie

In the hot seat. NIBHV Ede 24 november 2015. de crisis samen de baas

In the hot seat. NIBHV Ede 24 november 2015. de crisis samen de baas In the hot seat NIBHV Ede 24 november 2015 de crisis samen de baas Programma: Inleiding workshop Film: Samenwerking tijdens een GRIP incident Sitting in the hot seat: CoPI Even voorstellen Ymko Attema

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Toegankelijk en begaanbaar maken Deelproces 20. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Toegankelijk en begaanbaar maken Deelproces 20. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Toegankelijk en begaanbaar maken Deelproces 20 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Verordening brandveiligheid en hulpverlening Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de

Nadere informatie

DOEN WAAR JE GOED IN BENT. De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen

DOEN WAAR JE GOED IN BENT. De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen DOEN WAAR JE GOED IN BENT De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen DIT MOET ANDERS In 2009 besloot het bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe om crisisbeheersing op een andere manier vorm te geven

Nadere informatie

LEIDRAAD EVACUATIE ZORGINSTELLINGEN

LEIDRAAD EVACUATIE ZORGINSTELLINGEN Januari 2009 Overname van teksten uit de leidraad evacuatie zorginstellingen is toegestaan. Beide GHOR bureaus worden hierover graag geïnformeerd. ghor@vnog.nl secretariaat@ghor.gelderland-zuid.nl LEIDRAAD

Nadere informatie

GRIP Zeeland. Veiligheidsregio Zeeland. Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. (afgeleid van het landelijke referentiekader GRIP)

GRIP Zeeland. Veiligheidsregio Zeeland. Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. (afgeleid van het landelijke referentiekader GRIP) Veiligheidsregio Zeeland Vijf V s van Veiligheid Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure GRIP Zeeland (afgeleid van het landelijke referentiekader GRIP) Voorkomen Wij signaleren risico

Nadere informatie

Fase 1: Alarmeren. Stap 1. Stap 2. Stap 3. Actie. Toelichting. Betrokken partijen. Betrokken partijen. Actie. Toelichting. Betrokken partijen

Fase 1: Alarmeren. Stap 1. Stap 2. Stap 3. Actie. Toelichting. Betrokken partijen. Betrokken partijen. Actie. Toelichting. Betrokken partijen Draaiboek Brand 2016 Het Draaiboek Brand is onderdeel van het Protocol Grootschalige calamiteiten van het Verbond van Verzekeraars. In het draaiboek is beschreven hoe de coördinatie vanuit de branche Brand

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Noodplanning in scholen. Theorie

Noodplanning in scholen. Theorie Noodplanning in scholen Theorie 1. Wettelijke basis Noodplanning in scholen (theorie) ARAB: algemeen reglement voor de arbeidsbescherming De werkgever is verplicht om de nodige maatregelen te nemen om

Nadere informatie

Crisismanagement Groningen. Basismodule

Crisismanagement Groningen. Basismodule Crisismanagement Groningen Basismodule Doel van de module Kennismaken met crisismanagement Groningen Inzicht krijgen in rollen en taken Beeld krijgen bij samenwerken in de crisis-organisatie Programma

Nadere informatie

B6 1 Deelplan Opvang en Verzorging

B6 1 Deelplan Opvang en Verzorging B6 1 Deelplan Opvang en Verzorging B6-1.0 Inleiding en leeswijzer Inleiding Om een goede voorbereiding op de rampenbestrijding te garanderen schrijft de Wet rampen en zware ongevallen voor dat iedere gemeente

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inho ud: 1. Doelstelling pag. 4 2. Realisatie pag. 5 3. Begrippen pag. 6 4. Verantwoordelijkheid pag. 7 5. Pastorale verzorger pag. 8 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centrale Registratie Afhandeling Schaden (CRAS) Deelproces 25. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centrale Registratie Afhandeling Schaden (CRAS) Deelproces 25. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Centrale Registratie Afhandeling Schaden (CRAS) Deelproces 25 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement u. Functie officier van dienst Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub u Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Crisisbeheersingsplan (deel 2)

Crisisbeheersingsplan (deel 2) Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Communicatie en juridische zaken Crisisbeheersingsplan (deel 2) Deelprocessen Wet rampen en zware ongevallen Op basis van het Handboek

Nadere informatie

OPERATIONEEL KADER D.1 INLEIDING D.2 NADERE UITWERKING SCENARIO S

OPERATIONEEL KADER D.1 INLEIDING D.2 NADERE UITWERKING SCENARIO S D OPERATIONEEL KADER D.1 INLEIDING Het operationele gedeelte van het rampbestrijdingsplan is gebaseerd op de scenario s die in deel A zijn genoemd en die in de volgende paragraaf verder worden uitgewerkt.

Nadere informatie

Montfoort. Nieuwegein. IJsselstein. Utrecht. Gemeentesecretaris Veenendaal Abcoude. Bunnik. Rhenen. De Bilt. Loenen. Maarssen Lopik.

Montfoort. Nieuwegein. IJsselstein. Utrecht. Gemeentesecretaris Veenendaal Abcoude. Bunnik. Rhenen. De Bilt. Loenen. Maarssen Lopik. Leusden Montfoort Nieuwegein Bunnik Zeist Utrechtse Heuvelrug Baarn Woudenberg Vianen Houten De Bilt Bunschoten Soest Vademecum Crisisbeheersing Loenen Gemeentesecretaris Veenendaal Abcoude Woerden Eemnes

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Handelingsperspectief bij ongevallen met gevaarlijke stoffen

Onderzoeksrapport Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Handelingsperspectief bij ongevallen met gevaarlijke stoffen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Versie 1.0 - definitief Onderwerp : Organisatie : Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Opdrachtgever : Adviesraad Risico- en Crisisbeheersing Opsteller : Werkgroep HOGS

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W-nr. 07.0754, d.d. 10 juli 2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging gemeentelijke rampenbestrijdingsorganisatie: (GRIP-procedure en Alarmeringsverantwoordelijkheid) BESLUITEN Behoudens advies

Nadere informatie

Bijlage: Korte beschrijving hoofd- en ondersteunende processen

Bijlage: Korte beschrijving hoofd- en ondersteunende processen Bijlage: Korte beschrijving hoofd- en ondersteunende processen 1. Bevolkingszorg Communicatie Doel: Het proces communicatie richt zich op besluitvorming, samenwerking, afstemming en coördinatie met het

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR77465_1. Crisismanagement (rampenplan)

CVDR. Nr. CVDR77465_1. Crisismanagement (rampenplan) CVDR Officiële uitgave van Aalburg. Nr. CVDR77465_1 20 maart 2018 Crisismanagement (rampenplan) Rampenplan van de gemeente Aalburg Vastgesteld door Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalburg op

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE REGIONALE INCIDENTENBESTRIJDINGSPROCEDURE ROTTERDAM-RIJNMOND

GECOÖRDINEERDE REGIONALE INCIDENTENBESTRIJDINGSPROCEDURE ROTTERDAM-RIJNMOND GECOÖRDINEERDE REGIONALE INCIDENTENBESTRIJDINGSPROCEDURE ROTTERDAM-RIJNMOND Colofon Dit document is tot stand gekomen onder regie van de afdeling Crisisbeheersing. Adres Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Nadere informatie

Regionaal Protocol Schuilen of Ontruimen/Evacueren bij incidenten met gevaarlijke stoffen

Regionaal Protocol Schuilen of Ontruimen/Evacueren bij incidenten met gevaarlijke stoffen Regionaal Protocol Schuilen of Ontruimen/Evacueren bij incidenten met gevaarlijke stoffen Opdrachtgever: Uitvoering: Status: Adviesraad Risico- en Crisisbeheersing Rotterdam-Rijnmond Michel Baars Irene

Nadere informatie

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen,

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen, VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING BRANDWEER PARKSTAD LIMBURG 2005 Het Algemeen Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg, gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg,

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure GRIP) bijlage van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Twente

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure GRIP) bijlage van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Twente Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure GRIP) bijlage van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Twente Autorisatie OPSTELLERS: Barrett,Annelies Voorde ten, Jaqueline BIJDRAGE IN DE

Nadere informatie

Deel I Crisisbestrijdingsorganisatie 0. Overzicht

Deel I Crisisbestrijdingsorganisatie 0. Overzicht Deel I Crisisbestrijdingsorganisatie 0. Overzicht Inleiding De operationele aspecten van de crisisbestrijding worden beschreven. Inhoud Dit deel behandelt de volgende onderwerpen: Hoofdstuk Onderwerp Pagina

Nadere informatie

Een evenement, en dan?

Een evenement, en dan? Een evenement, en dan? Een doorleefsessie organiseren. Stappen rondom het organiseren van publieksevenementen Mei 2017 Inhoudsopgave: Doorleefsessie Toelichting Doel Wie organiseert Wanneer Planning Begeleider

Nadere informatie

A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD

A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 4 de augustus 2015, no. 15/2524, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening rampenbestrijding D e G o u v e r n e u r v a

Nadere informatie

GR Pop crisissituaties

GR Pop crisissituaties GR Pop crisissituaties De spil in crisisbeheersing Slagvaardig Tijdens een ramp of crisis moeten de inwoners van Fryslân kunnen rekenen op professionele hulp verleners, die snel paraat staan en weten wat

Nadere informatie

GR Pop crisissituaties

GR Pop crisissituaties GR Pop crisissituaties De spil in crisisbeheersing Hulpverlening op maat De Friese samenleving kenmerkt zich door veerkracht. Burgers, bedrijven en instellingen redden zichzelf en helpen elkaar waar mogelijk.

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement s. Functie meetplanleider Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub s Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1

Nadere informatie

GRIP 2, zeer grote brand Wieringerwerf 6 april 2017, gemeente Hollands Kroon

GRIP 2, zeer grote brand Wieringerwerf 6 april 2017, gemeente Hollands Kroon GRIP 2, zeer grote brand Wieringerwerf 6 april 2017, gemeente Hollands Kroon 1. Overzicht Incident 6 april 2017 Zeer grote brand, kringloopwinkel Saartje Gemeente Hollands Kroon GRIP 2 Omschrijving Op

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Huisartsenzorg. GHOR Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

Samenwerkingsovereenkomst. Huisartsenzorg. GHOR Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Samenwerkingsovereenkomst Huisartsenzorg en GHOR Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Vastgesteld op 1 juli 2013 te Rotterdam Inhoudsopgave I. Partijen... 3 II. Overwegingen... 3 III. Doel en begrippen...

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Limburg-Noord

Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Limburg-Noord 2011 2012 Colofon Multidisciplinaire werkgroep Regionaal Crisisplan Regionaal Crisisplan 2011-2012 Versie: 0.9 Vaststellingsdata: Algemeen bestuur 18-11-2011 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen...4 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek Ontruimen en Evacueren Deelproces 5

Gemeentelijk Draaiboek Ontruimen en Evacueren Deelproces 5 DEELPLAN ONTRUIMEN EN EVACUEREN Gemeentelijk Draaiboek Ontruimen en Evacueren Deelproces 5 Versie 05/2007 Datum: 22 juni 2007 Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 3 juli 2007 P.S.M. Perriëns

Nadere informatie

BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005

BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005 RIS129203_04-JUL-2005 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BRW/2005.34 RIS 129203 BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op: artikel 1, tweede lid, artikel

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP) ZEELAND. (afgeleid van de uniforme landelijke GRIP)

Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP) ZEELAND. (afgeleid van de uniforme landelijke GRIP) Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP) ZEELAND (afgeleid van de uniforme landelijke GRIP) Opsteller : Werkgroep Multidisciplinaire Planvorming Goedkeuring Revisienr. Datum Omschrijving

Nadere informatie

Procesbeschrijving in hoofdlijnen

Procesbeschrijving in hoofdlijnen E Procesbeschrijving in hoofdlijnen INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 PROCESSEN: 1A Alarmering bestuur en uitvoerenden 3 1B Interne alarmering 4 2 Bron- en effectbestrijding 5 3 Voorlichting 7 4 Waarschuwen van

Nadere informatie

Convenant calamiteitenzender. RTV Utrecht

Convenant calamiteitenzender. RTV Utrecht BIJLAGE A. bij VOORSTEL Convenant RTV-Utrecht Agendapunt 2013.03.25/07 Convenant calamiteitenzender RTV Utrecht 1 Versie februari 2013 1 Radio Rood - Moritz Ebinger, Museum Boijmans Van Beuningen Bijlage

Nadere informatie

Deel II Deelprocessen Overzicht

Deel II Deelprocessen Overzicht Deel II Deelprocessen Overzicht Inleiding In dit deel worden de deelprocessen beschreven. De processen zijn ingedeeld in verschillende clusters met de naam van de verantwoordelijke discipline. Dit zijn:

Nadere informatie

Lokale eenheden. Lokale eenheden. burenhulp. 100 centrale. OVD opschaling. Gouverneur

Lokale eenheden. Lokale eenheden. burenhulp. 100 centrale. OVD opschaling. Gouverneur BIJLAGE 1 BIJSTAND BRANDWEER Lokaal incident Lokale eenheden succesvol Bestrijding gevolgen eenheden Lokale eenheden burenhulp Lokale eenheden Extra bijstand Massale ontplooiing GMZ Middelburg 100 centrale

Nadere informatie

Deel 3. Gecoördineerde rampenbestrijding. Versie 2.0

Deel 3. Gecoördineerde rampenbestrijding. Versie 2.0 Deel 3 Gecoördineerde rampenbestrijding en samenwerking met de GHOR Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Gecoördineerde Regionale Incidenten bestrijdingsprocedure (GRIP)... 3 2. Multidisciplinaire samenwerking

Nadere informatie

Bijlage E: Observatievragen

Bijlage E: Observatievragen Bijlage E: Observatievragen Inhoudsopgave Waarnemervragen Meldkamer (MK) Waarnemervragen Commando Plaats Inicident (CoPI) Waarnemervragen Regionaal Operationeel Team (ROT) Waarnemervragen Team Bevolkingszorg

Nadere informatie

HANDBOEK REGIONAAL OPERATIONEEL TEAM 2011-2013

HANDBOEK REGIONAAL OPERATIONEEL TEAM 2011-2013 HANDBOEK REGIONAAL OPERATIONEEL TEAM 2011-2013 Colofon Dit document is tot stand gekomen onder regie van de Stafdirectie Risico- en Crisisbeheersing. Adres Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Stafdirectie

Nadere informatie

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen Toetsingskader en positiebepalingssystematiek (definitieve versie) Inhoudsopgave Inleiding. Verdeling in oordeel, hoofdonderwerpen, onderwerpen, hoofd- en subaspecten. Banden voor positiebepaling. Prestatieniveaus.

Nadere informatie

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR54284_1 1 juni 2016 Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding De raad van de gemeente Leek; gelet op: - artikel 1, tweede lid, artikel 12

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen 2 Geneeskundige hulpverlening algemeen Voor infectieziekten, zie Bestuurlijke Netwerkkaart infectieziekte

Nadere informatie