Fase 2 We willen aan het einde van deze periode alles klaar hebben dus maken we een Strokenplanning en houden een Plan van Aanpak bij.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fase 2 We willen aan het einde van deze periode alles klaar hebben dus maken we een Strokenplanning en houden een Plan van Aanpak bij."

Transcriptie

1 Inventarisatie PW1 Los het op! Afspraken voor het Plan van Aanpak worden SMART gemaakt. Wat moeten we doen voor de taken (Specifiek), wat wordt er opgeleverd (Meetbaar) wie doet wat (Realistisch en Acceptabel) en wanneer is het uitgevoerd (Tijd)? SMART wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat je vraag/producten binnen de gestelde tijd gehaald worden. Je dwingt jezelf om na te denken voordat je gaat beginnen met de uitwerking ervan. SMART is een hulpmiddel! Fase 1 We maken met elkaar afspraken hoe we gaan werken deze afspraken leggen we SMART vast. Verder maken we een inventarisatie over wat er deze periode allemaal gedaan moet worden. Fase 2 We willen aan het einde van deze periode alles klaar hebben dus maken we een Strokenplanning en houden een Plan van Aanpak bij. Fase 3 Projecttaak 7; Werkplek onderhouden Opstarten van de taak: week?, afronden van de taak: week?. Deze taak loopt vanaf het moment dat we op de praktijkzaal gaan tot de laatste praktijk, want al die tijd moeten we voldoen aan de eisen die gelden op het laboratorium. Navragen bij praktijkdocent/projectbegeleider voor de praktijk begint, projectgroep: Wat zijn de regels die gelden voor het labjournaal? Hoe werkt een logboek? Op hoeveel praktijkzalen werken we? Afhankelijk van het antwoord verdelen we de zalen over groepsleden. Opzoeken in handleiding op het laboratorium of navragen bij de praktijkdocent/toa eerste praktijkbijeenkomst, projectgroep: Welke veiligheidsregels gelden er op een praktijkzaal? Plattegrond tekenen van de toegewezen praktijkzaal. Inventariseren wat er op de praktijkzaal aanwezig is en dit intekenen op de plattegrond. De plattegrond moet 2 weken na opstarten af zijn. Maken met de projectgroep in het eerste project-uur nadat we op de praktijkzaal geweest zijn: Afspraken over de manier waarop we op de praktijkzaal moeten werken. Hiervan maakt de notulist een overeenkomst die door iedereen goedgekeurd moet worden. De overeenkomst moet 2 weken na opstarten af zijn. Alle praktijkbijeenkomsten: Houden we ons aan de afspraken? Zorgt iedereen ervoor dat zijn werkplek in orde is? Zorgt de projectgroep ervoor dat de labzaal in orde is?

2 Zorgen we er als projectgroep voor dat de werkzaamheden volgens de regels uitgevoerd worden? Zorgen we als projectgroep ervoor dat het logboek ingevuld is? Zorgt iedereen er individueel voor dat zijn labjournaal in orde is?

3 Projecttaak 8; Oplossingen bereiden Opstarten van de taak: week?, afronden van de taak: week?. Voor we beginnen met het maken van de oplossingen aan de praktijkdocent vragen: Hoe werken de bovenweger en analytische balans? Welk glaswerk moeten we gebruiken en hoe moet het glaswerk gebruikt worden? Zijn er gevaarlijke reagentia? Hoe moeten we omgaan met reagentia? Wanneer is het nodig dat we precies werken met een zuivere oplossing en wanneer moet het snel en goedkoop? Hoe moeten we dan werken? Wanneer los je een vaste stof op? Hoe kunnen we het oplossen versnellen? Hoe zorg je voor een precies eindvolume? Wie controleert de stoffen die we gemaakt hebben? We gebruiken 3 de week en een deel van de 4 de week om te leren omgaan met de apparaten en het glaswerk. Daarna kunnen we de oplossingen gaan maken. Moeten we theoretisch nog dingen leren? Wat we in ieder geval niet weten: Wat is het verschil tussen gehalte en concentratie? Hoe kunnen we het gehalte of de concentratie berekenen? Wat zijn significante cijfers? Wat zijn grootheden en eenheden? Wat is een homogene oplossing en hoe zorg ik daarvoor? Aan het begin van de 3 de week vragen aan de vakdocent. We vragen hem hoeveel tijd we daarvoor in kunnen plannen en we spreken theorie-uren af. De lesstof bestuderen we in de zelfstudie-uren, waarbij we ervoor zorgen dat alles klaar is als we het in de praktijk Iedereen zoekt in de 3 de week op internet of in handleidingen op het lab op hoe het afval dat we produceren, verwerkt moet worden. Met elkaar bespreken we deze en in de 4 de week maken we de poster over afvalverwerking. De opzet laten we vooraf door onze projectbegeleider controleren Iedereen zoekt een voorbeeld van een ongeluk dat ontstaan is (of kan ontstaan) door verkeerde afvalverwerking en presenteert dit in de projectgroep. Met de projectgroep kiezen we de meest interessante ongelukken uit en presenteren deze in de 5 de week. Eind 6 de week houden we in de projectgroep een discussie over de manier waarop we afval weggooien (zowel thuis als op het laboratorium) en maken afspraken over hoe we elkaar aan kunnen spreken als het verkeerd gaat. In de 4 de t/m de 7 de week maken we individueel de oplossingen die op de lijst staan. We zorgen voor de juiste manier van oplossingen maken. Iedereen die denkt dat hij voldoende vaardigheid en kennis bezit, maakt met de praktijkdocent een afspraak voor een vaardigheidstoets Iedereen houdt bij alle laboratoriumhandelingen zijn labjournaal bij. De notulen van het werkoverleg leggen we wekelijks voor aan de docent Nederlands.

4 Projecttaak 9; Scheidingsmethoden Opstarten van de taak: week?, afronden van de taak: week?. Welke scheidingsmethoden zijn er? Hoe werken de scheidingsmethoden Wat is een Labjournaal en hoe gebruik ik dat? Er dient een overzicht scheidingsmethoden gemaakt te worden.

5 Projecttaak 10; Preparaten maken en beoordelen Opstarten taak in week? afronden van de taak in week?. In week theorielessen aanvragen, want veel in deze taak is niet duidelijk. Welke onderdelen zitten in een microscoop en hoe werken ze? Hoe stel je een microscoop in? Hoe maak je een goed preparaat voor microscopisch onderzoek? Welk celorganellen kun je aantreffen in een cel? Welke eisen gelden er voor het tekenen van een preparaat? Welke typen preparaten zijn er? Welke procedures voor het maken van preparaten zijn er? In week maakt de projectgroep het overzicht preparaten. Iemand (naam) vraagt bij de praktijkdocent na wat de eisen zijn aan de vaardigheidstoetsen. Iemand (naam) vraagt bij de theoriedocent uitleg uit de microscoop Iemand (naam) vraagt bij de theoriedocent de eisen uit te leggen die gesteld worden bij het maken van een preparaat Iedereen die de vaardigheden goed beheerst, vraagt een vaardigheidstoets microscopie en grampreparaat aan.

6 Projecttaak 11; Mediabereiding Opstarten van de taak in week?, afronden van de taak in week?. De vaardigheden die we bij het maken van oplossingen geleerd hebben, kunnen we hier ook gebruiken. Het echt maken van de media kan dus pas vanaf de 5 de week. In de week beginnen we met het navragen van de theorie. Wat we in ieder geval niet weten is: Wat zijn media en waarvoor worden ze gebruikt? Wat zijn micro-organismen? Hoe kunnen we die kweken (wat is kweken?) Wat wordt bedoeld met steriliseren en desinfecteren? Hoe doen we dat? Wat is geautoclaveerd? En hoe doen we dat? Wat is een petrischaal? Misschien heeft de vakdocent nog aanvullingen voor de theorie. Eind 6 de week willen we graag de kennistoets maken. Als hij onvoldoende is, kan hij in de 7 de week nog overgedaan worden. De voorzitter vraagt in week aan de vakdocent waar de manuals te vinden zijn. De manuals verdelen we over de projectgroep en iedereen maakt van zijn onderdeel een Engelse woordenlijst en vertaalt de woorden. Iemand (naam opgeven) van de projectgroep zorgt voor de coördinatie Begin week bespreekt de voorzitter met de projectbegeleider welk laboratorium we kunnen mailen om een afspraak te maken voor een excursie. Iemand (naam) belt of mailt met het lab en maakt de afspraak. Iedereen maakt vragen die tijdens de excursie gestel Week gebruiken we voor het bereiden van de media. Iedereen maakt zijn eigen medium en noteert in zijn labjournaal alle gegevens die nodig zijn. Met behulp van de labjournaals en de antwoorden die we tijdens de excursie gekregen hebben, maken we Ieder lid van de projectgroep dat denkt klaar te zijn voor een vaardigheidstoets media maken spreekt met de praktijkdocent een toetsmoment af.

7 Fase 4 Projecttaak 12; Eindpresentatie Opstarten van de taak in week?, afronden van de taak in week?. Met de projectbegeleider spreken we af welke mogelijkheden er zijn voor de eindpresentatie en welke oplossingen we als demonstratie moeten maken. Omdat we nog niets op de laboratoria gedaan hebben, weten we nog niet wat we kunnen laten zien. Begin week bespreken we alles over de presentatie. Projecttaak 13; Functioneringsgesprek Opstarten van de taak in week?, afronden van de taak in week?. Als alles klaar is, houden we met de projectgroep een functioneringsgesprek. In week 7 zorgt iedereen er individueel voor dat alle invullijsten ingevuld zijn

DOCENTENHANDLEIDING. Wegen, mengsels en scheidingsmethode. Een introductie op het lab.

DOCENTENHANDLEIDING. Wegen, mengsels en scheidingsmethode. Een introductie op het lab. DOCENTENHANDLEIDING Wegen, mengsels en scheidingsmethode Een introductie op het lab. 1. Beoogde voorkennis Deze uitgangspunten zijn op de volgende manier ondervangen: - Practica tijdens de eerste 2 lessen

Nadere informatie

Inleiding. Deze workshop is onderverdeeld in 2 gedeeltes.

Inleiding. Deze workshop is onderverdeeld in 2 gedeeltes. Inleiding. Deze workshop is onderverdeeld in 2 gedeeltes. 1) Waar moet een onderzoek aan voldoen. Let op: In jou project moet je vanaf nu hier aan voldoen. 2) Een voorbeeld van de instructies die binnen

Nadere informatie

Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem

Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem O 4 Portfolio-opdracht 3 3 Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend gedrag Alle

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID Kwalificatieprofiel : Sign Specialist Uitstroom: Naam: Crebocode: 91541/91542 Klas: Leerweg / Niveau: BOL/niveau 4 Kerntaak: 4: Voert projectleiding uit Cohort: 2014-2017 Werkproces: 4.1-4.2-4.3-4.4-4.5

Nadere informatie

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN 1 Zelf werken aan je bpv-opdrachten Met deze methode kun je werken aan je leerproces door zelfstandig (en indien nodig met hulp) bpv-opdrachten uit te voeren.

Nadere informatie

5. Ik ervaar veel vrijheid in het indelen van mijn tijd op school 6. Ik leer op een prettige manier op school

5. Ik ervaar veel vrijheid in het indelen van mijn tijd op school 6. Ik leer op een prettige manier op school Meetinstrumenten onderzoek GPL 2016-2017 Vragenlijst leerlingen In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. 4 punts Likertschaal + een? kunnen aanvinken 1K Klas 2015-2016 RSG

Nadere informatie

Initiatief nemen om een probleem op te lossen

Initiatief nemen om een probleem op te lossen O 4 Portfolio-opdracht 2 3 Initiatief nemen om een probleem op te lossen De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend gedrag Alle niveau 3- en 4-dossiers

Nadere informatie

Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Situatiebeschrijving 3 VMBO-TL: Situatiebeschrijving 4 VMBO-TL:

Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Situatiebeschrijving 3 VMBO-TL: Situatiebeschrijving 4 VMBO-TL: Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Alle leerlingen van het vmbo theoretische leerweg zijn verplicht een sectorproject te doen als onderdeel van het schoolexamen. Met een sectorproject

Nadere informatie

Handleiding generieke vakken: Rekenen, Engels en Nederlands

Handleiding generieke vakken: Rekenen, Engels en Nederlands Handleiding generieke vakken: Rekenen, Engels en Nederlands Oktober 2018 ixperium designteam Designteam Zelfregulerend leren binnen generieke vakken Schooljaar 2017-2018 Auteurs Wil van Osch (docent ROC

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding Communicatie

Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding Communicatie 7 september 2010 Versie 1 Opdrachtgever: School: Instituut: Opleiding: Vak: Will Goderie Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding

Nadere informatie

Feestelijk het jaar uit!

Feestelijk het jaar uit! 1. Leereenheid 1.3: Vieren! Opleiding: styling Design leerjaar 1 Startdatum/einddatum: 3 november 5 december 2014 2. Pitch: Van tafelstyling tot tableau vivant in kerstsfeer. Thema, vorm, materiaal, stijl,

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

Kernspinresonantie (NMR)

Kernspinresonantie (NMR) Kernspinresonantie (NMR NMR) Keuzeopdracht scheikunde voor 6 vwo Een verrijkende opdracht over koolstofchemie en analysetechnieken Voorkennis: Koolstofchemie Benodigde tijd: 8 SLU Junior College Utrecht

Nadere informatie

Wat heb je nodig om studie- en privé activiteiten goed te kunnen plannen? Het gaat al erg goed voor mijn gevoel.

Wat heb je nodig om studie- en privé activiteiten goed te kunnen plannen? Het gaat al erg goed voor mijn gevoel. 4 a) Beantwoord eerst de volgende vragen Wat wil je leren op het gebied van planning en timemanagement? Ik heb al een planning waar ik mij goed aan hou en zo alles op tijd kan afronden, Ik zorg dat ik

Nadere informatie

SLC. Opdracht 3 & 4. Soulia Moor CMD- 1B 29/11/ 11

SLC. Opdracht 3 & 4. Soulia Moor CMD- 1B 29/11/ 11 SLC Opdracht 3 & 4 Soulia Moor 0853637 CMD- 1B 29/11/ 11 1 Inhoud Individuele leerstijlen... 3 Leerstijl... 3 SWOT- analyse... 3 SMART- doelstellingen... 3 Reflectie... 4 Timemanagement... 5 Stappenplan

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Vandaag gaan jullie een natuurkundig experiment doen in een hele andere vorm dan je gewend bent, namelijk in de vorm van een wedstrijd. Leerdoelen

Nadere informatie

Inhoud en competenties leer-werkboeken

Inhoud en competenties leer-werkboeken Inhoud en competenties leer-werkboeken Ik, leren en werken Voorbereidende interne stage Hoofdstuk 1 Voorbereiding op de stage In dit hoofdstuk staat de competentie Leren centraal. De deelnemer maakt kennis

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

IBS AANLEG VAN DE GROENE LEEFOMGEVING: PROJECTBUNDEL INTEGRALE OPDRACHT

IBS AANLEG VAN DE GROENE LEEFOMGEVING: PROJECTBUNDEL INTEGRALE OPDRACHT IBS AANLEG VAN DE GROENE LEEFOMGEVING: PROJECTBUNDEL INTEGRALE OPDRACHT TUIN- EN LANDSCHAPSINRICHTING Helicon Opleidingen, 07-12-2017 Auteur(s): Jans, H. / Van Son, H / Brouwers, E. / Rodenburg, L. Eindredactie:

Nadere informatie

Project van ruimtevaart tot algemeen gebruik

Project van ruimtevaart tot algemeen gebruik Project van ruimtevaart tot algemeen gebruik Inhoudsopgave Inleiding... 3 Projectmatig werken... 4 De opdrachten... 6 Bijlagen... 7 Een voorbeeld van een groepsindeling... 8 Een voorbeeld van notulen...

Nadere informatie

Huiswerkbeleid bb havo/vwo

Huiswerkbeleid bb havo/vwo Huiswerkbeleid bb havo/vwo De manier waarop de school met huiswerk omgaat, zowel inhoudelijk als ook wat betreft de ondersteuning door studievaardigheden, is bepalend voor de mate waarin de leerstof wordt

Nadere informatie

BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Zoete wortels

BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Zoete wortels BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Zoete wortels x www.dlwbiologie.wordpress.com Oriëntatiefase Osmose is een natuurkundig verschijnsel, waar ieder organisme mee te maken heeft. Zo speelt bij planten osmose een rol

Nadere informatie

Plastic soep in de Sloterplas, werkversie

Plastic soep in de Sloterplas, werkversie School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Plastic soep in de Sloterplas, werkversie Opdrachtgever Dhr. A. Schaap projectleider zwerfafval bij het stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam. Situatie Het stadsdeel

Nadere informatie

A3 Formuleren van SMART doelen voor projecten

A3 Formuleren van SMART doelen voor projecten A3 Formuleren van SMART doelen voor projecten Doel Het formuleren van doelen van projecten in termen van concrete resultaten. Vragen waarop het instrument antwoord geeft Hoe formuleren we doelen voor projecten?

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

Voorbeeldplan CBR. Algemeen gedeelte. 1. CBR registratienummer en naam opleider: 0000A0, CBR Voorbeeld. 2. Versienummer en datum: 02-E,

Voorbeeldplan CBR. Algemeen gedeelte. 1. CBR registratienummer en naam opleider: 0000A0, CBR Voorbeeld. 2. Versienummer en datum: 02-E, Algemeen gedeelte 1. CBR registratienummer en naam opleider: 0000A0, CBR Voorbeeld 2. Versienummer en datum: 02-E, 26-04-2019 3. Cursuscode en naam: U21-1 EHBO 4. Cursustype: E-learn 5. Hoofddoel: Doel

Nadere informatie

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het kompas 3 2.1 Aanleiding 3 2.2 Betekenis 3 2.3 Doelen 3 2.4 Definitie van sectoronderzoek gereed 4 2.5 Waarde 4 2.6 Kompas 5

Nadere informatie

Het tellen van mensen docentenhandleiding

Het tellen van mensen docentenhandleiding Het tellen van mensen docentenhandleiding Uittreksel Kinderen beginnen vanaf een hele jonge leeftijd met tellen. Tellen is een zeer belangrijke wiskundige competentie in de eerste jaren van het basisonderwijs.

Nadere informatie

Bijlage 2-9. Richtlijnen voor de prestatie

Bijlage 2-9. Richtlijnen voor de prestatie Bijlage 2-9 Richtlijnen voor de prestatie Inleiding Tijdens de stage leveren studenten in feite voortdurend prestaties. Ze doen dingen die (nog) geen dagelijkse routine zijn, waar wilskracht en overtuiging

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Voorbeeld lesbrief. Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten

Voorbeeld lesbrief. Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten Voorbeeld lesbrief Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten Voorbereiding De eerste klas heeft de opdracht gekregen om voor deze les een gemaakte toets van > mee te nemen. Deze toets

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Programma Tweedaagse Laboratoriumtechniek

Programma Tweedaagse Laboratoriumtechniek Programma Tweedaagse Laboratoriumtechniek 13 en 14 maart 2018 Dinsdag 13 maart 09.45 Ontvangst 10.15 Welkom, Opening door Anita van Beek 15 minuten 10.30 Stand van zaken, toelichting op het programma Huishoudelijke

Nadere informatie

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Titel: Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Vakcode: LWX999B10 Opleiding: Kunsten, Cultuur en Media Studiefase: Bachelor 3 e jaar/ KCM Major Periode:

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren Leerwerktaak: oplossen aanleren Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

DRAAIBOEK A-LIJN. Dit boekje is van:

DRAAIBOEK A-LIJN. Dit boekje is van: DRAAIBOEK A-LIJN Dit boekje is van:. ROOSTER A-LIJN Van 11 tot 22 juni werken we aan het A-lijn project. We gaan de A-lijnjurkjes gaan maken die op donderdag 28 juni op de modeshow in de Suikerunie getoond

Nadere informatie

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano Informatiebrochure Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Het profielwerkstuk 4 Beoordelingsmomenten 6 Het schriftelijk verslag 7 Eindbeoordeling profielwerkstuk 8 2

Nadere informatie

project: Vergaderen met de pedagogische cirkel

project: Vergaderen met de pedagogische cirkel project: Vergaderen met de pedagogische cirkel Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem

Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem Portfolio-opdracht 3 O 2 Initiatief nemen en uitvoeren van een oplossing voor een probleem De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

Presentatie Biologie cellen ordenen onder een microscoop

Presentatie Biologie cellen ordenen onder een microscoop Presentatie Biologie cellen ordenen onder een microscoop Presentatie door Tobias 1186 woorden 6 juni 2017 8,5 7 keer beoordeeld Vak Biologie Cellen ordenen onder een microscoop Inleiding Ik heb dit onderwerp

Nadere informatie

Thema-opdracht: Arbeiten im Tourismus

Thema-opdracht: Arbeiten im Tourismus Thema-opdracht: Arbeiten im Tourismus Je hebt gekozen voor het thema Arbeiten im Tourismus. Je gaat de komende vijf weken je woordenschat in het Duits aanvullen met relevante begrippen en je oefent in

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met de docent die jou begeleidt bij het maken van je profielwerkstuk.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met de docent die jou begeleidt bij het maken van je profielwerkstuk. VOORWOORD Voor je ligt de handleiding voor het maken van jouw profielwerkstuk. Zoals je weet is het maken van een profielwerkstuk één van de onderdelen van het schoolexamen in de vierde klas vmbo-tgl.

Nadere informatie

8 Plan van Aanpak (PvA) opstellen

8 Plan van Aanpak (PvA) opstellen Je hebt tijdens je technasiumloopbaan vast al een aantal malen een Plan van Aanpak (PvA) voor een opdracht gemaakt. Als jullie zelf deze opdracht hebben gevonden of verzonnen, dan is dit project geheel

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3

Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Nul- en voortgangsmeting met voorwaardelijke opdrachten Commercie niveau 3 Basisdeel - Kerntaak 1 Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid deelnemer bedrijf praktijkopleider school

Nadere informatie

Mijn profielwerkstuk

Mijn profielwerkstuk HANDLEIDING voor begeleiders & leerlingen bij Mijn profielwerkstuk 10 stappen bij het maken van het profielwerkstuk 1 September 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Profielwerkstuk 4 3 Het stappen plan voor

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

Les opdracht WELKE wijze Hoe te doen klaar/ingeleverd

Les opdracht WELKE wijze Hoe te doen klaar/ingeleverd 9 lesopdrachten arbo Les opdracht WELKE wijze Hoe te doen klaar/ingeleverd 01 Wat is Arbo? Individueel Onderzoek 02 Schadelijk stoffen Individueel Maken 03 Noodkaart/plattegrond Individueel Maken 04 Veiligheid

Nadere informatie

Onderzoek Grote klasse(n)?!

Onderzoek Grote klasse(n)?! Onderzoek Grote klasse(n)?! November 2013 Over het onderzoek Dit online onderzoek, tot stand gekomen in samenwerking met jongerenwebsite Scholieren.com, is gehouden van 5 tot 12 november 2013. Er deden

Nadere informatie

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad

Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad Elobase Detailhandel Beheer en verzorging van de goederenstroom en voorraad BPVwerkboek deel 2 stap 5 (Manager) stap 7 (Ondernemer) Dervingbestrijdingsplan als voorbereiding op Leidinggeven en begeleiden

Nadere informatie

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Vandaag Vandaag Reden voor Monitoring en Evaluatie: M&E Wat is M&E? Monitoren en evalueren: theorie en praktijk Tips

Nadere informatie

Kennismaking met natuurwetenschappen

Kennismaking met natuurwetenschappen Kennismaking met natuurwetenschappen 1 De natuurwetenschappen 5 1.1 De natuurwetenschap en de levende natuur 7 1.2 De natuurwetenschap en de niet-levende natuur 8 1.3 De natuurwetenschappelijke methode

Nadere informatie

project: Historie van de kinderopvang

project: Historie van de kinderopvang project: Historie van de kinderopvang Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Geralda

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Aan welke eisen moet het evenement voldoen:

Aan welke eisen moet het evenement voldoen: Opdracht nr 5 Organiseren biologische fair Inleiding De komende weken gaan jullie het evenement biologische fair organiseren. Maar wat is een evenement nu eigenlijk? Is een verjaardagsfeest een evenement?

Nadere informatie

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid Over internationalisering en I-BPV; student opdrachten INtheMC Opdracht/titel: 7 Werken in het buitenland De taal Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 2V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Logboek. Leerlingen ... Begeleider:

Sectorwerkstuk. Logboek. Leerlingen ... Begeleider: 2016-2017 mavo 4 Leerlingen Namen:... Begeleider:... Sectorwerkstuk Logboek Inhoud 1. Spelregels 3 2. Afspraken 4 3. Tijdpad 5 4. Afsprakenlijst 6 5. Planning 7, 8, 9 6. Activiteitenweek 9 7. Het verslag

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

Mastiek en mise-en-place. Werkboek

Mastiek en mise-en-place. Werkboek Mastiek en mise-en-place Werkboek Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Hilda Huigen, Hans Veelers Eindredactie: Martin Steehouwer Titel: Mastiek

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Evaluatie Beeld en beroep

Evaluatie Beeld en beroep Evaluatie Beeld en beroep Inhoud Introductie 1 Respondenten 2 Gegeven cijfer 2 De online informatie over het Project Beeld van het Beroep via innovationlab.nhl.nl was duidelijk 3 Er was voldoende variatie

Nadere informatie

HUIDIG TAALPROFIEL OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA

HUIDIG TAALPROFIEL OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA HUIDIG TAALPROFIEL OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA Aan: Directie opleiding Informatica Van: Huis van het Nederlands Brussel 11.04.2012 Dit taalprofiel arbeidsmarkt voor de opleiding Informatica is opgesteld

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 3 - Basisberoepsgerichte Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 3 - Basisberoepsgerichte Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Klas 3 - Basisberoepsgerichte Leerweg 05-06 OPDC t Nijrees Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting van alle vakken. Het ministerie

Nadere informatie

Optimale onderwijservaringen

Optimale onderwijservaringen Vorm presentatie Optimale onderwijservaringen Resultaten Toepassing Achtergrond Onderzoeksopzet Agenda Hoe het allemaal is begonnen Afstudeeronderzoek Mensen moeten er iets aan hebben Resultaten Voorspellers

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN INTRODUCTIE Het project WorKit ontwikkelt de Job Language Kit - een hulpmiddel met educatief en informatief

Nadere informatie

Introductie van het POP-formulier

Introductie van het POP-formulier Introductie van het POP-formulier Wat is een POP? Iedere medewerker beschikt over kwaliteiten en talenten. Optimale benutting en ontwikkeling van deze competenties zijn zowel in het belang van de organisatie

Nadere informatie

Taakomschrijving instructeurs, stagemolenaars en gastmolenaars

Taakomschrijving instructeurs, stagemolenaars en gastmolenaars Taakomschrijving instructeurs, stagemolenaars en gastmolenaars Bijlage bij het Huishoudelijk Reglement van het Gilde van Vrijwillige Molenaars Vastgesteld op de ledenvergadering van 5 april 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie ICT Beheerder. Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus

Project Fasering Documentatie ICT Beheerder. Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus Project Fasering Documentatie ICT Beheerder Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen De volgordelijke plaats van de

Nadere informatie

Doorstroomdossier. 4 mavo > 4 havo

Doorstroomdossier. 4 mavo > 4 havo Doorstroomdossier 4 mavo > 4 havo Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op Markenhage. De overstap naar het havo is echter niet gemakkelijk.

Nadere informatie

ONDERZOEKSGERICHT LEREN

ONDERZOEKSGERICHT LEREN Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") ONDERZOEKSGERICHT LEREN Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese

Nadere informatie

project: Workshop BSO

project: Workshop BSO project: Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Tanja Zwiers en ROC Mondriaan Auteurs

Nadere informatie

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201720-003 / 25-09-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U20-1, Fysieke belasting, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5.

Nadere informatie

Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven

Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan Werken met het individueel opleidingsplan Aan de slag! Terugkoppeling en afronding 15 december

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET vmbotl SECTORWERKSTUK

HANDLEIDING VOOR HET vmbotl SECTORWERKSTUK Deltion College HANDLEIDING VOOR HET vmbotl SECTORWERKSTUK 7 stappen bij het maken van een sectorwerkstuk voor de avond 10 stappen bij het maken van een sectorwerkstuk voor de dag Deltion Sprint Lyceum

Nadere informatie

project: Behoefteonderzoek

project: Behoefteonderzoek project: Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Lex van der Kruk en ROC Mondriaan

Nadere informatie

Wijzigingen worden door de docent in Edmodo of in de les doorgegeven. Hoofdstuk 1 Lineaire en exponentiële functies. Week Onderwerp Opgaven

Wijzigingen worden door de docent in Edmodo of in de les doorgegeven. Hoofdstuk 1 Lineaire en exponentiële functies. Week Onderwerp Opgaven Hoofdstuk 1 Lineaire en exponentiële functies 34 1-1 Lineaire verbanden 35 1-2 1-3 1-4 Gebieden ax + by < c Exponentiële verbanden Logaritmische schaalverdeling 36 1-5 1-6 SV TJZ Verdubbelings- en halveringstijd

Nadere informatie

Profielwerkstukplus HAVO

Profielwerkstukplus HAVO Profielwerkstukplus HAVO Inleiding Aan het eind van je schoolloopbaan laat je zien dat je klaar bent voor je vervolgopleiding. Het profielwerkstukplus (PWS+) is daar één van de middelen voor. Je maakt,

Nadere informatie

Les 2 Docentenhandleiding van de presentatie

Les 2 Docentenhandleiding van de presentatie Les 2 Docentenhandleiding van de presentatie Leg de leerlingen uit dat jullie meer gaan leren over de universiteit. Bij elke dia over een lab kun je aan de leerlingen vragen: wat onderzoeken ze in dit

Nadere informatie

BK Introductie. Technisch Ontwerp en Informatica

BK Introductie. Technisch Ontwerp en Informatica BK2070 - S - BK2070 2/29 2D Tekeningen S - BK2070 3/29 3D Model S - BK2070 4/29 Analyse en Berekeningen S - BK2070 5/29 Parametrisch ontwerpen S - BK2070 6/29 Visualisatie S - BK2070 MIR.no 7/29 Rapid

Nadere informatie

Borrelhapjes met energie

Borrelhapjes met energie Borrelhapjes met energie Keuzeopdracht voor biologie bovenbouw vwo Een practicum over voedingstoffen, voedingsmiddelen en energie Voorkennis: kennis over voeding uit de onderbouw biologie/verzorging. Termen

Nadere informatie

Algemene gegevens. Naam:... Klas:... Sector:... Werkt samen met: Begeleidend docent:

Algemene gegevens. Naam:... Klas:... Sector:... Werkt samen met: Begeleidend docent: 2017/18 1 Algemene gegevens Naam:... Klas:... Sector:... Werkt samen met: Begeleidend docent: 2 Inhoudsopgave 1. Het Sectorwerkstuk... 4 2. Eisen aan het sectorwerkstuk techniek... 4 3. Stappenplan sectorwerkstuk

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS)

Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Opleiding Verpleegkunde Leerondersteuning Stage (LOS) Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Inleiding Tijdens de stage zijn er zeven leerondersteuningsbijeenkomsten (LOS-bijeenkomsten). Het onderwijs

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

project: Religies in de wijk

project: Religies in de wijk project: Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Inge Stekelenburg-Zwiers en ROC

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie