Toelichting decaan Karin Laglas op Implementatieplan Herijking faculteit Bouwkunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting decaan Karin Laglas op Implementatieplan Herijking faculteit Bouwkunde"

Transcriptie

1 Toelichting decaan Karin Laglas op Implementatieplan Herijking faculteit Bouwkunde Bijeenkomst 21 juni Transcript Welkom allemaal. Graag wil ik jullie informeren over onze plannen voor de herijking. I have chosen to use dutch for this session. An english translation will be available on the website as soon as possible after this meeting. In B nieuws 14 verschijnt bovendien een verkorte versie van het herijkingsplan in het Nederlands en op de BK website zal deze versie ook in het Engels worden gepubliceerd. Allereerst: waarom moeten we bezuinigen? De bezuinigingen waar we nu voor staan, komen voort uit afspraken die het College van Bestuur TU Delft vorig jaar met de faculteiten gemaakt heeft. Aanleiding was voor zover ik begrepen heb want ik was toen nog geen decaan dat de universiteit als geheel en eigenlijk ook alle faculteiten afzonderlijk meer uitgaven dan de universiteit aan gelden binnenkreeg. Het CvB heeft toen besloten dat de TU en de faculteiten niet meer mogen uitgeven dan dat er binnen komt en dat er een strategische reserve aan moet worden gelegd om tegenvallers te kunnen opvangen en om vernieuwing te kunnen faciliteren. Bijvoorbeeld vernieuwingen van de campus. Waar staan we nu? We hebben een zogenaamd implementatieplan opgesteld en bij het College van Bestuur ingediend. Andere faculteiten hebben zo n plan eind vorig jaar al ingediend. Wij hebben toen in verband met de decaanswissel uitstel gekregen. Het plan ligt er dan nu uiteindelijk. Hoe hebben we het plan tot stand gebracht? We hebben een Stuurgroep Herijking in het leven geroepen, bestaande uit Maurits de Hoog, Hans Wamelink, Helga van der Kolk, Herman Schoffelen en mijzelf, ondersteund door Liesbeth van Veen. Deze stuurgroep heeft een plan van aanpak gemaakt met een aantal acties waaraan trekkers zijn gekoppeld en soms werkgroepen voor in het leven geroepen zijn. In samenspraak tussen stuurgroep en MT is daaruit het implementatieplan ontstaan. De OdC hebben we van de voortgang en de globale inhoud van de plannen op de hoogte gehouden. Het CvB heeft met de OR afgesproken dat de adviesaanvragen in het kader van de herijking via de OR lopen en niet via de lokale OdC s. Maar vanzelfsprekend zal de OR bij de OdC te rade gaan en proberen wij ook de OdC Bouwkunde goed te informeren. Wat is de status van het plan? We schetsen in het implementatieplan hoe we de herijking bij bouwkunde willen vormgeven en welke concrete ingrepen we doen om onze bezuinigingsopgave te realiseren. Het is dus behoorlijk concreet. Maar het is nog geen formeel reorganisatieplan. Dat is de volgende stap. De uitwerking in reorganisatieplannen volgt hierna.

2 Dan nu het plan zelf Het uitgangspunt voor onze herijking is dat we in 2014 een zogenaamde nulbegroting moeten hebben. Dat wil zeggen dat in 2014 onze inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. Om jullie een beeld te geven: in 2010 hadden we nog een tekort van 5 miljoen euro. Om een nulbegroting te realiseren moeten we dus 5 miljoen bezuinigen. Van een begroting van 34 miljoen euro moeten we terug naar 29 miljoen euro. Overigens is al in 2010 door het MT een belangrijke stap gezet op het gebied van bezuinigingen. Met name op facilitair vlak en in de ondersteunende diensten is al stevig bezuinigd. Wat ons helpt, is dat naar 2014 de studentenaantallen gaan afnemen door de numerus fixus, met name in de BSc. De studentenaantallen dalen de komende jaren naar 2400 in 2014 ten opzichte van 3300 nu. Dat scheelt fors in de onderwijslast, vooral bij het ontwerponderwijs. Wat ook helpt is dat we naar 2014 toe een vrij groot natuurlijk verloop hebben. Vrij veel mensen gaan met pensioen. Dat verzacht de pijn in die zin dat daarom minder mensen boventallig worden. Toch kunnen we, met een bezuiniging van 5 miljoen, helaas niet alle personele bezuinigingen via natuurlijk verloop realiseren. In totaal omvat ons plan dan ook ongeveer 25 functies die boventallig worden. Maar het gaat hier natuurlijk niet alleen om de functies, maar om de mensen die erachter schuil gaan. Voor de mensen die dat betreft gaan we uiteraard ons best doen een oplossing te vinden. Iedereen die dit betreft is inmiddels separaat geïnformeerd. Ook hebben we opnieuw gekeken naar alle mogelijkheden om verantwoord te bezuinigen op facilitaire zaken. En daar halen we door goedkoper te leven en slimmer in te kopen - toch nog zo n 8 ton uit. De kaasschaaf is geen optie De omvang van de bezuiniging is te groot om het met de kaasschaaf methode te doen en dat is ook niet wat we wilden. Als MT hebben we de herijking ook willen aangrijpen om inhoudelijke keuzes te maken en kritisch te kijken naar het bestaande met een blik naar de toekomst. We hebben ervoor gekozen de huidige breedte van onze faculteit in stand te houden. Met architectuur, stedenbouw, bouwtechnologie en RE&H bestrijken we de volledige breedte van de gebouwde omgeving en dat is iets wat we koesteren. Ons profiel is en blijft dan ook gebaseerd op ontwerpen, techniek en proces en dat in de schaal van stoel (interieur) tot stad (stedenbouw). Op basis hiervan richten we de faculteit in met 4 grote afdelingen: Architectuur, Stedenbouw, Bouwtechnologie (dat waarschijnlijk een andere naam zal gaan voeren) en RE&H. De eerder bestaande kleinere afdelingen hebben allemaal een plek gevonden binnen een van deze vier afdelingen. We werken nauw samen met OTB en die samenwerking zal verder intensiveren als OTB na 1 januari ook formeel deel gaat uitmaken van onze faculteit. Overigens heeft OTB voor de herijking een eigen opgave, die los staat van de onze.

3 Plannen per afdeling Per afdeling zijn plannen gemaakt voor de bezuinigingen. Elke afdeling heeft gekeken naar de huidige leerstoelen en personele bezetting en een plan gemaakt waarin - kijkend naar de toekomst - keuzes gemaakt zijn. Daarbij worden leerstoelen of secties samengevoegd, verkleind of opgeheven, en worden soms ook nieuwe leerstoelen gecreëerd, deels worden deze extern gefinancierd. Zo worden bijvoorbeeld de relatief kleine op duurzaamheid gerichte werkverbanden bij architectuur en stedenbouw gestopt. Duurzaamheid is enerzijds een integraal onderdeel van ons denken geworden en als specialisme concentreren we het bij BT rond Andy van den Dobbelsteen. Mediastudies beperken we tot de kern, het onderwijs in handtekenen. Voor theorie en geschiedenis komen twee nieuwe leerstoelen. De DSD en IHAAU verdwijnen in hun huidige vorm. De diensten krimpen mee met de kleinere personele formatie en de lagere aantallen studenten. We hebben ervoor gekozen het publikatieburo op te heffen. Door de afnemende studentenaantallen en minder medewerkers houden we ook letterlijk ruimte over. Dat biedt een goede mogelijkheid om het OTB te huisvesten en daarover gaan we met hen praten. Vergroten inkomsten tweede en derde geldstroom Er ligt een kans in het vergroten van onze inkomsten uit de tweede en derde geldstroom. Om in het aantrekken van de tweede geldstroom succesvol te zijn, zullen we ons wetenschappelijk profiel verder moeten versterken. Derde geldstroom vereist goede contacten met de praktijk en het doen van voorstellen waar de praktijk meerwaarde in ziet. Op die twee vlakken is nog veel te winnen! De inkomsten hieruit zijn echter op dit moment te onzeker om op in te zetten. Tot slot. Moeten bezuinigen is niet leuk. Maar er is geen weg langs of om heen. Het moet. We hebben ons best gedaan om keuzes te maken die onze faculteit naar de toekomst toe sterk houden. Ik heb alle begrip voor emotie van iedereen die door de bezuiniging wordt geraakt. En nogmaals we gaan ons best doen om voor iedereen goede oplossingen te vinden.

4 2. Vragen vanuit de zaal en antwoord van Karin Laglas Q: Betekent het feit dat we straks minder studenten krijgen, automatisch ook dat we minder inkomsten binnen krijgen? A: Tot 2014 zal een kleiner aantal studenten niet betekenen dat we minder inkomsten hebben. In de meerjarige afspraken met het College van Bestuur is vastgelegd dat minder studenten tot 2014 niet leidt tot veranderingen in de inkomsten van de faculteit. Q: Tot 2014 betekent minder studenten dus NIET minder inkomsten, maar daarna wellicht wel. Zitten we straks in 2014 weer bij elkaar om nieuwe bezuinigingen te bespreken? Hoe zal dat gaan na 2014? A: Het is nu heel lastig om daar al iets over te zeggen. Het College van Bestuur spreekt nu over een nieuw BTS systeem, maar daar is nog niets over bepaald. Waarschijnlijk zal het meer een toewijzing op basis van capaciteit zijn (rapport Veerman). Maar veel meer kan ik daar helaas nog niet over vertellen. Q: Je sprak net over reorganisatieplannen die volgen op het implementatieplan. Waar gaan die reorganisaties precies spelen? A: De reorganisaties gaan spelen bij Media, IHAAU en DSD, Smart Architecture, DUET, Materialisatie, Design Decision Support, het Publikatieburo. Ook zal er nog het e.e.a veranderen bij Vormstudie, RMIT zal bij BT gaan, Hyperbody bij BT en er vindt nog een kleine reorganisatie bij het onderzoeksbureau plaats. Q: We hebben het nu steeds over het verminderd aantal studenten in de bachelor als gevolg van de numerus fixus. Maar in de master zien we een groeiende instroom aan internationale studenten. De numerus fixus heeft hierop geen invloed. Hoe gaan we hier in de toekomst mee verder? A: Je raakt hier een goed punt en wij hebben hier nu nog geen beleid voor. We denken er over na, maar zijn er nog niet uit. Veel instituten hebben bijvoorbeeld een kleinere Bsc en een grotere Msc. Bij ons is dat andersom. Hoe willen we dat in de toekomst? Het maakt in ieder geval nog geen deel uit van deze herijkingsopgave maar staat zeker op de agenda. Q: Op TU niveau is het rapport Brakels verschenen waarin aanbevelingen worden gedaan voor o.a studiedoorstroom. Zijn de aanbevelingen in dit rapport ook meegenomen in deze herijking? A: Het rapport Brakels gaat vooral over studiedoorstroom en het vergroten van studiesucces. Het zijn algemene conclusies die wij als faculteit onderschrijven. De nieuwe directeur bachelor Michiel Riedijk werkt op dit moment aan de studeerbaarheid en vernieuwing nadrukkelijk geen nieuw curriculum maar een vernieuwing van het curriculum. De conclusies uit rapport Brakels worden daarin meegenomen. Maar dit traject staat los van de herijkingsopgave.

5 Q: Er werd net verteld dat er 25 mensen boventallig zijn verklaard. Wat gebeurt er nu met deze mensen? A: We gaan samen met deze mensen zoeken naar een oplossing. Wij helpen ze daarbij aan nieuw werk: bij de faculteit, bij de TU Delft of elders. Begeleiding van werk-naar-werk staat centraal. Q: De genoemde reorganisatieplannen: wat is de termijn waarop deze worden ingevoerd? A: Dat is moeilijk te zeggen omdat de TU Delft gekozen heeft voor een lange weg voor de invoering van deze reorganisatieplannen. Als de reorganisatieplannen door de faculteit zijn ingediend, moet het plan nadat het College van Bestuur ze heeft gezien, nog langs de Ondernemingsraad en dan langs de OdC van de faculteit. Hoe lang dit proces precies gaat duren is lastig te zeggen en ook niet in onze handen. Maar ik kan wel zeggen dat de reorganisaties waarschijnlijk pas na de zomer van start gaan. Het precieze tijdspad is dus nog niet helemaal duidelijk. Q: Leidt het opheffen van een leerstoel ook automatisch tot het boventallig verklaren van de medewerkers die werken bij die leerstoel? Bijvoorbeeld bij RE&H verdwijnt een leerstoel en hier leidt dit niet tot boventalligheid van de medewerkers, bij andere leerstoelen wel. Hoe zit dit? A: Het klopt inderdaad dat dit per leerstoel verschillend kan uitpakken. Ik heb het antwoord niet paraat waarom de medewerkers bij die betreffende leerstoel RE&H niet boventallig worden verklaard. Maar nee: het opheffen van een leerstoel heeft dus niet per definitie het boventallig verklaren van de medewerkers tot gevolg. Q: Worden er bij de diensten ook mensen boventallig verklaard of alleen bij de afdelingen? En hoe zit het bijvoorbeeld met de bibliotheek? A: De 25 functies die boventallig zijn, zitten zowel bij de diensten als bij de afdelingen. Er gaan geruchten over het afschaffen van de Kaartenkamer, maar die geruchten komen in ieder geval niet van ons. Wat betreft onze bibliotheek. Wij hechten als faculteit erg belang aan onze Bouwkunde bibliotheek en benadrukken dit ook richting het CvB. Desondanks zijn de medewerkers van de bibliotheek gedetacheerd vanuit TU Library en ook op TU niveau is er een herijkingsopgave die misschien gevolgen heeft voor de personele bezetting.

Implementatieplan herijking faculteit Bouwkunde TU Delft

Implementatieplan herijking faculteit Bouwkunde TU Delft Implementatieplan herijking faculteit Bouwkunde TU Delft 2011 2014 (verkorte versie) Faculteit Bouwkunde TU Delft Stuurgroep Herijking 1. lnleiding Voor u ligt het implementatieplan van de herijking van

Nadere informatie

Reorganisatieprocedure in een notendop

Reorganisatieprocedure in een notendop Reorganisatieprocedure in een notendop Typen reorganisaties Geen reorganisatie (type 1 en 2), voorbeelden: Kleine wijzigingen in de organisaties, zoals een individuele aanpassing van de functieomvang.

Nadere informatie

- 1 - ONDERDEELCOMMISSIE FACULTEIT 3ME. Verslag van de 141 e overlegvergadering, gehouden op 10 november 2011

- 1 - ONDERDEELCOMMISSIE FACULTEIT 3ME. Verslag van de 141 e overlegvergadering, gehouden op 10 november 2011 ONDERDEELCOMMISSIE FACULTEIT 3ME Verslag van de 141 e overlegvergadering, gehouden op 10 november 2011 Aanwezig: Woudstra (vice-voorzitter), Ulijn (secretaris), Waas, Böttger, Boersma, Geerlofs, Guffens,

Nadere informatie

Verslag ORAS komt naar je TU Tijden van studeren

Verslag ORAS komt naar je TU Tijden van studeren Verslag ORAS komt naar je TU Tijden van studeren Inhoudsopgave Inleiding... 2 A. Studeren in het weekend... 2 Vraag : In welke weken van de periode zou je in het weekend op de campus willen studeren?...

Nadere informatie

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6466 Inboeknummer 15bst01179 Beslisdatum B&W 1 september 2015 Dossiernummer 15.36.103 (2.3.1) Raadsvragen van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE)

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft Reorganisatieprocedure TU Delft Inleiding De continuïteit van de bedrijfsvoering van de TU Delft wordt voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.

Nadere informatie

Werkdocument Organisatieontwikkeling Fondswerving Versie 3 tevens eindversie

Werkdocument Organisatieontwikkeling Fondswerving Versie 3 tevens eindversie Werkdocument Organisatieontwikkeling Fondswerving Versie 3 tevens eindversie Op 23 september 2014 heeft de beheerder UD de OdC UD het plan Organisatieontwikkeling Fondswerving TU Delft d.d. 10.09.2014

Nadere informatie

Advies Ondernemingsraad Voorgenomen Besluit Reorganisatie

Advies Ondernemingsraad Voorgenomen Besluit Reorganisatie Advies Ondernemingsraad Voorgenomen Besluit Reorganisatie De voorgeschiedenis Op 15 maart 2001 stuurde de decaan een adviesaanvraag naar de Ondernemingsraad (OR) in verband met zijn voorgenomen besluit

Nadere informatie

Vragen toekomststrategie ATEA voor de tweede beeldvormende sessie

Vragen toekomststrategie ATEA voor de tweede beeldvormende sessie Vragen toekomststrategie ATEA voor de tweede beeldvormende sessie Het nieuwe beleid om de bedrijfsvoering van ATEA terug te brengen naar het stadskantoor en delen ervan weer te integreren binnen het stadskantoor

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Tel. (030) 253 6100 (afdeling HR) Aan de leden van de faculteitsraad. Voornemen tot reorganisatie

Tel. (030) 253 6100 (afdeling HR) Aan de leden van de faculteitsraad. Voornemen tot reorganisatie Secretariaat faculteitsraad Tel. (030) 253 6100 (afdeling HR) GW/BES/AW/012/0067 Aan de leden van de faculteitsraad Voornemen tot reorganisatie Hierbij informeer ik u over het voornemen tot reorganisatie

Nadere informatie

F A Q. Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst

F A Q. Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst Waarom is er een uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk voor de Belastingdienst?

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak STUKNUMMER AV 2013-054 Verzonden 15 november 2013 ARCHIEFKENMERK Notitie AAN Algemene vergaderingen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak AFKOMSTIG VAN Besturen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

F r a c t i e S t i m u l u s 1

F r a c t i e S t i m u l u s 1 F r a c t i e S t i m u l u s 1 L i s a n n e S w a g e r Beste TSB-student! Mijn naam is Lisanne Swager. Ik ben tweedejaars studente Personeelwetenschappen aan Tilburg University. Op dit moment ben ik

Nadere informatie

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan;

Vanuit een sterke en in meerjarenperspectief sluitende begroting zijn er een aantal punten waar de VVD bij stil wil staan; Begroting 2012 Na een uitgebreid traject richting de voorjaarsnota 2011 waarbij de samenleving zeer welkom en nauw betrokken is, hebben wij op 9 juni de voorjaarsnota vastgesteld waarin de ombuigingen

Nadere informatie

Verenigde Staten: Je bent goed bezig. Kies nog duidelijker partij voor ofwel de Verenigde Staten, ofwel Bangladesh en Ethiopië!

Verenigde Staten: Je bent goed bezig. Kies nog duidelijker partij voor ofwel de Verenigde Staten, ofwel Bangladesh en Ethiopië! Het klimaat: onder ons gezegd en gezwegen Weer > 3 e graad > lesmateriaal > moderatorkaart Verenigde Staten: Vergeet niet: je bent er vooral voor de mensen van de Verenigde Staten! Zorg er vooral voor

Nadere informatie

Wanneer : September 2008 t/m januari 2012

Wanneer : September 2008 t/m januari 2012 Curriculum Vitae Persoonlijke gegevens Naam Voornaam : Jonkman : Ilse Opleidingen September 1999 t/m augustus 2005 Heerbeeck College te Best Opleiding : VWO Diploma : VWO-diploma behaald in mei 2005 :

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

nformatie» Solidariteit» Geluk Ogen en oren amen» Collega's» Minder werkdruk Balans uisterend oor Hulp» Klaarstaan voor elkaar

nformatie» Solidariteit» Geluk Ogen en oren amen» Collega's» Minder werkdruk Balans uisterend oor Hulp» Klaarstaan voor elkaar Werkplezier» Samenwerken Samen Collega's choolcontactpersoon Tijd Gezelligheid» T isterend oor Hulp» Klaarstaan voor elkaar I st» Overzicht Steuntje in de rug Goed Prachtig vak» Geluk Betrokken Solidariteit

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 25 april 2019 Ons kenmerk TFI/U201900322/ Lbr. 19/020 Telefoon 070-3738393 Bijlage(n) 2 Onderwerp Herziening Gemeentefonds Samenvatting In juni 2018

Nadere informatie

Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken. Ervaringen uit de praktijk

Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken. Ervaringen uit de praktijk Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken Ervaringen uit de praktijk BibliotheekWerk Bezoekadres Lange Voorhout 9-13 2514 EA Den Haag Postadres Postbus 556 2501 CN Den Haag T 070-376

Nadere informatie

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Actueel beleidsplan Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut E vrienden@hubrecht.eu 2014-2016 1.1 Inleiding Naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek

Nadere informatie

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin.

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin. pensioen Hoe warm loop jij voor het onderwerp pensioen? Informatie over uw pensioen Minder kans op verlaging, ook minder kans op indexatie Bpf HiBiN kiest voor online en digitaal Waar houdt het bestuur

Nadere informatie

Flitsende en bruisende dienstverlening

Flitsende en bruisende dienstverlening Beleidsprogramma A+O fondsen Flitsende en bruisende dienstverlening Door: Rieke Veurink/ Fotografie: Shutterstock / Kees Winkelman Niet meer alleen het oude faciliteren, maar op weg gaan naar iets nieuws.

Nadere informatie

OR PAUW Bedrijven. T.a.v. de voorzitter E. Jas De Corridor ZB Breukelen. Nieuwegein, 30 augustus Geachte leden van de OR PAUW Bedrijven,

OR PAUW Bedrijven. T.a.v. de voorzitter E. Jas De Corridor ZB Breukelen. Nieuwegein, 30 augustus Geachte leden van de OR PAUW Bedrijven, OR PAUW Bedrijven T.a.v. de voorzitter E. Jas De Corridor 8 3621 ZB Breukelen Nieuwegein, 30 augustus 2017 Geachte leden van de OR PAUW Bedrijven, Op 3 augustus ontvingen wij van De Voort Advocaten een

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee. Gemeente Stadskanaal 14 september 2015

Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee. Gemeente Stadskanaal 14 september 2015 Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee Gemeente Stadskanaal 14 september 2015 Inleiding Het akkoord van Westerlee: Aanleiding Kernpunten Bestuurlijke afspraken Financiering

Nadere informatie

> Wat vind ik leuk? > Waar ben ik goed in? > Wat wil ik worden als ik later groot ben?

> Wat vind ik leuk? > Waar ben ik goed in? > Wat wil ik worden als ik later groot ben? 1. BACHELOR OPLEIDING KIEZEN Profiel: interesse en ambitie keuze al jong gemaakt > Wat vind ik leuk? > Waar ben ik goed in? > Wat wil ik worden als ik later groot ben? > school, rapporten > naaste omgeving:

Nadere informatie

Onderwijskwaliteitszorg TU Delft: hoe past de NSE hierin?

Onderwijskwaliteitszorg TU Delft: hoe past de NSE hierin? Onderwijskwaliteitszorg TU Delft: hoe past de NSE hierin? Jenny Brakels Onderwijs & Studentenzaken Delft University of Technology TU Delft 2 Vakbekwaam samenwerkingsbereid gericht op de verdere ontwikkeling

Nadere informatie

Programma STUDIESUCCES VOOR IEDEREEN!

Programma STUDIESUCCES VOOR IEDEREEN! Programma STUDIESUCCES VOOR IEDEREEN! Meerjarig programma van de Hogeschool Rotterdam in het kader van afspraken met de minister van OC&W ter verbetering van de in-, door- en uitstroom van studenten. Basisnotitie

Nadere informatie

Nieuwsbrief GMR-PO In deze nieuwsbrief Ziekte ambtelijk secretaris Willy Feijer Korte impressie vergadering 65

Nieuwsbrief GMR-PO In deze nieuwsbrief Ziekte ambtelijk secretaris Willy Feijer Korte impressie vergadering 65 Nieuwsbrief GMR-PO Het schoolbestuur BOOR heeft 68 scholen voor (speciaal) basisonderwijs, ook wel primair onderwijs genoemd. Al deze scholen hebben een eigen medezeggenschapsraad (MR). De MR overlegt

Nadere informatie

Draaiboek opleidingsaanbod

Draaiboek opleidingsaanbod Draaiboek opleidingsaanbod Afspraken met de medezeggenschap rondom wijzigingen van het opleidingsaanbod op de UvA CSR 12-13 CSR 13-14 Ishtu Hageman en Sophia Zeeff Anne Louise Schotel en Bart Mulders Laatst

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

START-UP PACKAGE TENURE TRACK 2015

START-UP PACKAGE TENURE TRACK 2015 START-UP PACKAGE TENURE TRACK 2015 1 Kenmerk: CvB UIT - 2056 Datum: 20 november 2015 Auteur: R. Schwartz Inhoud Aanleiding... 3 Doel van de Start-up package... 4 Inhoud van de Start-up package... 4 Randvoorwaarden

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005

Nr.: a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2005-02544a/6/A.22, C Groningen, 10 februari 2005 Behandeld door: R. Krämer, F. Martens Telefoonnummer : (050) 316 4457, 3164033 Bijlage : 1 Onderwerp : marsrouteplan

Nadere informatie

Expert meeting geintegreerde contracten

Expert meeting geintegreerde contracten Expert meeting geintegreerde contracten 18-10-2012 Delft University of Technology Challenge the future Programma 15.30-15.45 uur: Opening door de decaan van de faculteit Bouwkunde, prof.ir. Karin Laglas

Nadere informatie

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

Ondernemingsraad AB Zuid-Holland

Ondernemingsraad AB Zuid-Holland Ondernemingsraad AB Zuid-Holland Jaarverslag 2015 Voorwoord Beste collega s voor u ligt het Jaarverslag 2015 van de ondernemingsraad van AB Zuid- Holland. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om het jaarverslag

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

Van: Werkgroep Beroepsprofiel Bachelor of Engineering. Betreft: Evaluatie Bachelorprofiel Engineering met de techniekhogescholen

Van: Werkgroep Beroepsprofiel Bachelor of Engineering. Betreft: Evaluatie Bachelorprofiel Engineering met de techniekhogescholen Van: Werkgroep Beroepsprofiel Bachelor of Engineering Betreft: Evaluatie Bachelorprofiel Engineering met de techniekhogescholen Den Haag, 24 juni 2011 Beste Collega, Het landelijke beroepsprofiel Bachelor

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de bezuinigingen op bewoners en personeel in de zorg (2013Z24791).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de bezuinigingen op bewoners en personeel in de zorg (2013Z24791). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Curriculumherziening TB

Curriculumherziening TB Curriculumherziening TB Het curriculum van de bacheloropleiding Technische Bestuurskunde gaat op de schop. Waarom is dat, wat gaat er veranderen en wanneer gebeurt dat? In dit documentje staat het belangrijkste

Nadere informatie

Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft. Challenge the future

Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft. Challenge the future Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft 1 Digitalisering 1. Waar staan we? 2. Waarom digitaliseren? De vraagkant 3. Studiesucces 4.

Nadere informatie

Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden?

Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden? FAQ andere schooltijden Q1 Waarom moeten de schooltijden herzien worden? A1 Er zijn vier aanleidingen waarom we het proces zijn gestart om te kijken naar andere schooltijden. Hieronder zijn de aanleidingen

Nadere informatie

Regeling organisatiewijzigingen Universiteit Twente. Status: Definitief Datum vastgesteld in CvB: 12 maart 2018

Regeling organisatiewijzigingen Universiteit Twente. Status: Definitief Datum vastgesteld in CvB: 12 maart 2018 Regeling organisatiewijzigingen Universiteit Twente Status: Definitief Datum vastgesteld in CvB: 12 maart 2018 Kenmerk: CvB UIT - 2826 Datum: 12 maart 2018 Inhoudsopgave VOORWOORD... 2 1. BEGRIPPEN...

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda. De voorzitter opent de vergadering om 10.00 uur. De agenda wordt ongewijzigd 15 vastgesteld.

1. Opening en vaststelling agenda. De voorzitter opent de vergadering om 10.00 uur. De agenda wordt ongewijzigd 15 vastgesteld. ONDERDEELCOMMISSIE FACULTEIT 3ME 5Verslag van de 168 e overlegvergadering, gehouden op 15 mei 2014 Aanwezig: Böttger (voorzitter), Ulijn (secretaris), Baller, Neve,, Voorwinde, Guffens, Geerlofs en Delfos.

Nadere informatie

2014 Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht

2014 Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht 2014 Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht Aanleiding De Commissie Wetenschappelijke Integriteit UM heeft op (..) 2014 een door (..) (klager) ingediende klacht ontvangen.

Nadere informatie

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008 Jongeren ten opzichte van hun eerste job Samenvatting 15-09-2008 van de resultaten a Market Probe division Doelstelling van het onderzoek 2 3 Kennis over de jongeren ten aanzien van het einde van hun studies

Nadere informatie

Inspireren met Rik & Jouke

Inspireren met Rik & Jouke Inspireren met Rik & Jouke Tijdspad Onderwerp Hoe? Lengte? Wie? 11.05 Jouke introductie Tijd Jouke 10.45 11.05 Visie delen Hart, Mensen meekrijgen in een grotere visie Delen visie, Woord, Hart van AIA

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. óa REORGANISATIECODE peejs~!e~!sjea!un BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B

Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B Van A naar Bèta enquête Lijst Bèta 1. Inleiding In de opening van het academisch jaar 2016-2017 is door het College van Bestuur van de TU Delft aangekondigd dat

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering IPC 2250 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 679 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 2 januari 2019 De vaste commissie voor

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Colofon. Almeerse Scholen Groep. Koersplan maart 2015

Wat gaan we doen? Colofon. Almeerse Scholen Groep. Koersplan maart 2015 Colofon De uitgebreide versie van het ASG Koersplan 2015-2018 kunt u vinden op www.almeersescholengroep.nl. Dit is een uitgave van de Almeerse Scholen Groep. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN PERSPECTIEFNOTA 2013 Voorzitter,

ALGEMENE BESCHOUWINGEN PERSPECTIEFNOTA 2013 Voorzitter, ALGEMENE BESCHOUWINGEN PERSPECTIEFNOTA 2013 Voorzitter, D66V Met de aanloop naar de laatste begroting van deze collegeperiode wil D66V graag eerst stil staan bij de actuele financiële stand van zaken.

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d.

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. 30 januari 2013 Goedenavond Burgemeester en leden van de politiek in de gemeente

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. REORGANISATIECODE BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: OPUT: Lokaal overleg: Universiteitsraad: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie

Nadere informatie

FACULTEIT GEDRAGSWETENSCHAPPEN

FACULTEIT GEDRAGSWETENSCHAPPEN Prof. Dr. K.I. van Oudenhoven van der Zee Decaan Faculteit GW FACULTEIT GEDRAGSWETENSCHAPPEN VAN FACULTEITSRAAD GW DATUM PAGINA Dr. J. Karreman 5 december 2013 1 van 6 053-489 3312 j.karreman@utwente.nl

Nadere informatie

259 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. Dat is bijna een kwart van alle schoolbesturen (22%).

259 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. Dat is bijna een kwart van alle schoolbesturen (22%). ENQUETE: Groepsgrootte in het basisonderwijs 259 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. Dat is bijna een kwart van alle schoolbesturen (22%). 1. Hoeveel scholen vallen er onder uw bestuur? Ingevuld

Nadere informatie

Ons kenmerk 05.0000909. Aantal bijlagen

Ons kenmerk 05.0000909. Aantal bijlagen Concernfinanciën Ingekomen stuk D11 De Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Organisatiestructuur 3.0

Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Uitgangspunten / Bestuurlijk Coalitieprogramma: - Groeien in externe gerichtheid, slagvaardigheid, ondernemerschap - Investeren in de kwaliteit van de

Nadere informatie

Gratis advies van jongeren aan gemeenten

Gratis advies van jongeren aan gemeenten Gratis advies van jongeren aan gemeenten 1 Voorwoord In november 2013 vond de achtste Week van de Jeugdzorg plaats, waarin het hele Utrechtse Jeugdzorgveld elkaar weer ontmoette. De week stond in het teken

Nadere informatie

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek

Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen. Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Studenten en leerkrachten leren praktijkgericht onderzoek doen Anje Ros, Lector Leren & Innoveren Anja van Wanrooij, Basisschool Het Mozaïek Tijdschema Inleiding Anje (15 minuten) Praktijk casus Anja (10

Nadere informatie

Programma Kick-off 11 mei 2015

Programma Kick-off 11 mei 2015 WELKOM Programma Kick-off 11 mei 2015 Corrie Broks & Co; Toelichting kaarten; De route tot vandaag; Actieprogramma; De route na vandaag; Intentieverklaring. Toelichting Kaarten Waarom? Hoe te gebruiken?

Nadere informatie

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland Studeren in Nederland Annekee de Jager Kaj Temme Nederlandse Ambassade Brussel Leuven, 27 oktober 2015 Inhoud 1. Nederland 2. Waarom studeren in Nederland? 3. Onderwijs in Nederland 4. Nederlandse studentensteden

Nadere informatie

Telefoon Onderwerp Adviesverzoek addendum regeling selectie psychologie procedure en selectiecriteria

Telefoon Onderwerp Adviesverzoek addendum regeling selectie psychologie procedure en selectiecriteria College van Bestuur Aan de voorzitter van de CSR Nieuwe Achtergracht 170 1018 WV AMSTERDAM Bestuursondersteuning Spui 21 1012 WX Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam www.uva.nl Datum 19 november 2018

Nadere informatie

T O E K O M S T V A K 5 VWO

T O E K O M S T V A K 5 VWO T O E K O M S T V A K 5 VWO In het jaarprogramma voor de vijfde klas kom je een geheel nieuw vak tegen. Dit vak noem je het toekomstvak. Het woord zegt het al: je gaat je bezighouden met je toekomst. Veel

Nadere informatie

fr, Vere : Geachte mevrouw Bussemaker,

fr, Vere : Geachte mevrouw Bussemaker, t 0 4 fr, Vere : Hogeschoe1if Prinsessegracht 21 Postbus 123 2501 CC Den Haag t (070)31221 21 f(070)31221 00 Aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - Mevrouw dr. M. Bussemaker Postbus 16375

Nadere informatie

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 27 januari 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM

BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM Betreft: Bijeenkomst Jongerenraad, Gruitpoort en gemeente: notulen Datum: 7 december 2011 Status: Definitief Verslag: Mark Waaijenberg & Natascha Walenberg (B&A) Toelichting

Nadere informatie

International Study Project

International Study Project International Study Project International Study Project Het International Study Project (ISP) is een studie project in het buitenland, waarbij een groep van 24 laatstejaars bachelor- en masterstudenten

Nadere informatie

Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013

Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013 Jaarverslag cliëntenraad 2013 Jaarverslag cliëntenraad 2013 Inhoud Jaarverslag cliëntenraad 2013 Voorwoord 3 hoofdstuk 1 Functioneren van de cliëntenraad 4 1.1 Samenstelling 4 1.2 Vergaderingen 4 1.3 Onderwerpen

Nadere informatie

Centrale Studentenraad Universiteit van Amsterdam Voorzitter Alex Tess Rutten Nieuwe Achtergracht WV Amsterdam

Centrale Studentenraad Universiteit van Amsterdam Voorzitter Alex Tess Rutten Nieuwe Achtergracht WV Amsterdam Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam (020) 525 3278 FGw@studentenraad.nl studentenraad.nl/fgw Centrale Studentenraad Universiteit van Amsterdam Voorzitter Alex Tess Rutten Nieuwe Achtergracht 170 1018 WV Amsterdam

Nadere informatie

m UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

m UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM College van Bestuur Spui 21 1012 WX Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam www.uva.nl Aan de voorzitter van de Centrale Studentenraad Nieuwe Achtergracht 170 1018 WV AMSTERDAM Datum 24 mei 2017 Contactpersoon

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Tussenrapportage onderzoek (februari 2013) Dr. Gerard Baars Dr. Brian Godor Ing. Peter Hermus Drs. Rick Wolff In samenwerking

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 16 maart 2017 Raadsvoorstelnr: 17/13 Afdeling Commissie Contactpersoon/

Raadsvergadering d.d. 16 maart 2017 Raadsvoorstelnr: 17/13 Afdeling Commissie Contactpersoon/ Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. 16 maart 2017 Raadsvoorstelnr: 17/13 Afdeling Commissie Contactpersoon/email Advies, Ondersteuning en Veiligheid (AOV) Algemene Zaken Jessica.vaniersel@oisterwijk.nl

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

als gevolg van reorganisatie 27 november 2014 Karin Boelens

als gevolg van reorganisatie 27 november 2014 Karin Boelens AANZEGGESPREKKEN als gevolg van reorganisatie 27 november 2014 Karin Boelens Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanzeggesprek... 4 2.1 Aanzegbrief en overige informatie... 4 3 Opvang/vervolggesprek... 5 3.1 Reflectieperiode

Nadere informatie

Inleiding. Esther Mulder Petra Bergsma Schiphol, 26 juni 2014

Inleiding. Esther Mulder Petra Bergsma Schiphol, 26 juni 2014 Inhoud Inleiding... 2 1. Het ontstaan van het idee D@T@POORT... 3 2. Wat is de D@T@POORT... 4 2.1 Verbinden... 4 2.2 Informeren... 5 2.3 Profileren... 6 2.3 Een begrip voor Amsterdam: D@T@POORT... 6 3.

Nadere informatie