Het is duidelijk dat de affiniteit voor de stad prevaleert boven de politieke affiniteit. En dat is zeer te prijzen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het is duidelijk dat de affiniteit voor de stad prevaleert boven de politieke affiniteit. En dat is zeer te prijzen."

Transcriptie

1 Spreektekst Richard Moti 30 juni 2011, kaderbrief Gesproken tekst geldt Het is alle hens aan dek. De gemeente Rotterdam is in financieel zwaar weer terecht gekomen. Tegenvallers en Rijksbezuinigingen, die in Rotterdam met al haar uitdagingen op het gebied van sociaal, fysiek en economisch vlak dubbel, zo niet driedubbel zo hard aankomen als plattelandsgemeenten, maken het onvermijdelijk dat ook Rotterdam de tering naar de nering zet. Driedubbel zo hard omdat bezuinigen op de bijstand, op de inburgering, op het openbaar vervoer, op de Vogelaarwijken, op de cultuur, en ga zo maar door, Rotterdam hard raken. Het stadsbestuur heeft vanaf begin af aan gekozen voor een zakelijke benadering en reactie op de kabinetsmaatregelen, en deze maatregelen van het huidige kabinet op inhoud te beoordelen. Voor de PvdA fractie is het tekenend hoe vaak wethouders op steeds meer punten ernstige bezwaren hebben moeten uiten. Wethouder Kriens heeft terecht geprotesteerd tegen de rijkskortingen die gepaard gaan met het bestuursakkoord en de invoering van de Wet Werken naar Vermogen, omdat Rotterdammers met een handicap hiervan extra de dupe kunnen worden. Wethouder Laan heeft zeer scherp duidelijk gemaakt richting het kabinet dat de BTW-verhoging en cultuurbezuinigingen gewoon too-much zijn, omdat de cultuur niet alleen belangrijk is voor onze cultuur, maar ook voor de kracht van onze economie, en de aantrekkelijkheid van onze stad, ook voor de midden- en hoge-inkomens. Wethouder Baljeu tekende onlangs nog krachtig bezwaar aan tegen de extra rijksbezuinigingen op het Openbaar Vervoer in Rotterdam, omdat Rotterdammers dan voor minder openbaar vervoer een duurder kaartje mogen afrekenen. En burgemeester Aboutaleb vroeg terecht aandacht voor het weg bezuinigingen van de zgn. Montfransgelden, die voor Rotterdam essentieel zijn in de aanpak van jeugdproblematieken. Het is duidelijk dat de affiniteit voor de stad prevaleert boven de politieke affiniteit. En dat is zeer te prijzen. Helaas is het op dit moment de realiteit dat deze bezuinigingen de Rotterdammers nog steeds boven het hoofd hangen, en dat ze daarom verwerkt moeten worden in de toekomstige begrotingen.

2 In tegenstelling tot onze regering en enkele partijen in de Raad heeft het doorvoeren van bezuinigingen wat ons betreft geen enkele ideologisch doel. De uit de mottenballen gehaalde Thatcheriaanse kreet small goverment, big society is in elk geval niet de onze. En zal dat ook nooit worden, zeker niet als je kijkt wat de resultaten ervan geweest zijn in Groot-Brittannië. Voor de PvdA is het duidelijk dat alleen snoeien om te bloeien, om de woorden van ons plattelandskabinet te gebruiken, niet werkt. Om te kunnen bloeien is ook zorg nodig, en daar moet je op investeren. Je moet bemesten, bewateren, en eventueel ook een rieten stok aanbieden ter ondersteuning. Alleen dan krijg je beste resultaat! Daarom moet de gemeente Rotterdam, ondanks het slechte financiële klimaat, doorgaan met investeren. Investeren in Rotterdammers en investeren in Rotterdam. En gelukkig ziet de PvdA dat ook terug in de kaderbrief. Ondanks de krimpende budgetten wordt er nog steeds 15 mln. extra uitgetrokken voor langere lestijden voor onze Rotterdammertjes. Investeren in de jeugd, is investeren in de toekomst. Nu de budgetten beperkter zijn, zullen er wel scherpere keuzes gemaakt moeten worden. Helaas kan dat niet anders. Wat ons betreft krijgen investeringen die onze economie versterken en banen opleveren daarbij voorrang. Hart van Zuid is daar een goed voorbeeld van banen erbij in een gebied met een hoge werkeloosheid, dat is een goede investering! De PvdA zal de voorstellen van het college hierop grondig op toetsen. Ik noemde al dat de noodzakelijke bezuinigingen ongekend fors zijn. Te fors om als lokale overheid allemaal te kunnen compenseren. Voor de PvdA is het daarom belangrijk dat de bezuinigingen niet bij 1 of enkele groepen Rotterdammers worden neergelegd, maar dat iedereen in Rotterdam een steentje bijdraagt: EERLIJK DELEN is ons motto. De keuze van het college om in deze tijden de rioolbelasting en afvalstoffenheffing versneld naar een kostendekkend tarief te verhogen, is wat de PvdA betreft een eerlijke keuze. Juist nu is er geen financiële ruimte om deze subsidie overeind te houden. En het vasthouden van de kwijtscheldingsregeling voor de minima zorgt ervoor dat bij deze verhoging de sociale aspecten niet uit het oog zijn verloren. De PvdA fractie is niet ontevreden over het voorstel van het college met betrekking tot de Sociale Werkplaatsen. Voor ons gold dat de (rijks)bezuinigingen niet mochten leiden tot ontslag van deze meest kwetsbare groep werknemers. En die wens vult het stadsbestuur in door de rijksbezuinigingen deels te compenseren. Dat is een EERLIJKE keuze. Medewerkers met een handicap, de WSW ers, zijn gerust gesteld. Dit college houdt haar woord.

3 Dat de gemeente Rotterdam de rijksbezuinigingen op de zgn. Montfransgelden deels compenseert kan op steun van mijn fractie rekenen. Deze gelden worden in Rotterdam ingezet om ervoor te zorgen dat jongeren die over de scheef zijn gegaan, dat niet weer doen, en jongeren weer een eerlijke kans op een goede toekomst krijgen. Het rücksichtslos snoeien van deze gelden zou de samenleving juist meer kosten dan dat het oplevert. En dat is eerlijk. Mijn fractie is verder benieuwd wat deze kadernota betekent voor de veiligheidsambities, mede gelet op de reductie van het gemeentelijk apparaat en het eventueel verlies van uitvoerende medewerkers. Bij de vorige begroting hebben we de motie Van Heemst ingediend met de opdracht dat wanneer de doelen niet gehaald dreigen te worden, de Raad daarover wordt geïnformeerd met daarbij wat nodig is om de doelen alsnog te halen. We gaan ervan uit we in het najaar de uitwerkingen van deze motie mogen ontvangen. Kan het college dat nogmaals aangeven? De plannen bij de Sociale Dienst zijn ambitieus. En daar houdt de PvdA wel van als het om werk gaat. Het is geen geheim dat de PvdA graag ziet dat meer Rotterdammers aan het werk geholpen worden. Werk zorgt namelijk voor veel meer dan alleen je eigen inkomen verdienen. Het zorgt voor sociale contacten, zelfredzaamheid, meedoen, eigenwaarde en geeft een goed voorbeeld naar je kinderen en kinderen uit je buurt. Wat de PvdA betreft zijn de werk-ambities prima. Wel zullen we extra scherp in de gaten houden dat de dienstverlening van de Sociale Dienst niet onacceptabel verslechterd door de enorme bezuinigingen op deze dienst. De wettelijke termijnen voor de uitvoering van de WWB bijvoorbeeld het behandelen van een aanvraag of klachten, en die Rotterdam soms nu al niet haalt, mogen zeker niet verder verslechteren. Kan de wethouder dit toezeggen? Stadstoezicht zal voortaan de Sociale Dienst assisteren en soms zelfs de taak overnemen bij het houden van huisbezoeken. Mijn fractie gaat er van uit dat de medewerkers van Stadstoezicht gekwalificeerd en volgens het gemeentelijk convenant aan de slag. Kan de wethouder dat verduidelijken? Mijn fractie valt wel op de dienst Stadstoezicht steeds voor meer en meer gemeentelijke taken wordt ingezet. Bij het handhaven van APV regels, het bestrijden van spijbelaars op scholen, en nu ook huisbezoeken bij bijstandscliënten. Graag wil mijn fractie z.s.m. met het stadsbestuur hierover verder praten hoe zij de rol van Stadstoezicht daadwerkelijk zien, en hoe zij de medewerkers van Stadstoezicht ook in staat stellen om deze rol te kunnen vervullen. (MOTIE) De rijksbezuinigingen op het participatiefonds, maar liefst 100 mln. in 3 jaar tijd, dwingen Rotterdam tot een noodzakelijke afbouw van de ID-/WIW-regeling. We worden hier helaas met onze rug tegen de muur gezet.

4 Voor de PvdA staan bij deze afbouw twee zaken voorop. 1 Voor de PvdA is het ondenkbaar dat veel taken en functies die binnen de gemeente door deze regeling worden mogelijk gemaakt, allemaal geschrapt gaan worden door het beëindigen van deze regeling. - Het is voor ons onacceptabel dat er straks geen beveiligers meer bij de Maastunnel zijn. - Dat onze straten en buurten minder vaak geveegd gaan worden omdat we minder Stadsreinigingsteams/BuurtServiceTeams hebben. - Dat Rotterdamse scholen straks geen conciërges meer hebben. Deze banen moeten wat de PvdA betreft gewit worden, zoals dat genoemd wordt. Met andere woorden het moeten reguliere banen worden. Door de gemeente waar de gemeente deze regelingen heeft ingezet en door de organisaties en instellingen waar zij gebruik maken van deze regeling. 2 De ID ers en WIW ers zijn veelal Rotterdammers die een verleden kennen met langdurige werkeloosheid. En vooral voor de oudere ID ers/wiw ers, ouder dan 55 jaar, kun je nu al stellen dat het voor hen bijna onmogelijk zal zijn om ergens anders nog aan de slag te raken als zij in de WW terecht komen. De afbouw van de regeling mag wat de PvdA betreft niet leiden tot een back-to-thefuture -scenario voor deze Rotterdammers. (MOTIE) Ieder mens heeft recht op een fatsoenlijk bestaan. Dat is de kern van het beginselprogramma van de Partij van de Arbeid. In Rotterdam hebben we dat samen met onze coalitiepartners vertaald. Een fatsoenlijk bestaan betekent hier in Rotterdam dat je Rotterdammers niet door de bodem laat zakken. Het Rotterdamse rapport van het wetenschappelijk bureau van de Sociale Dienst: de Waarde van de Norm, geeft wat de PvdA betreft een goede basis van de definitie van deze bodem. Het houdt in ieder geval in dat: - je over fatsoenlijke huisvesting beschikt, - zorg tot je beschikking hebt, - voldoende geld hebt jezelf van eten en kleding te voorzien, - de schoolkosten van je kinderen kunt betalen, en ervoor kunt zorgen dat ze ook mee kunnen doen met sport en cultuur, - en niet door een gebrek aan geld in een sociaal isolement terecht komt. In het coalitieakkoord heeft de PvdA getekend voor een bezuiniging van 6 mln. Wat ons betreft was dat mogelijk zonder dat Rotterdammers door de bodem zakken.

5 Onder het mom van het verlagen van de inkomensgrens naar 110% van het sociaal minimun waar gemeenten armoedebeleid nog mogen voeren, legt het Rijk een bezuiniging van nog 4 mln. er bovenop. Het college laat weten dat het verlagen van deze inkomensgrens slechts een besparing oplevert van 6 ton. Met andere woorden; op de groep die het Rijk zegt te ontzien moet nog eens 3,4 mln.worden bezuinigd. En nogmaals, de PvdA beseft dat de gemeente helaas niet alle Rijksbezuinigingen kan compenseren. Maar op dit punt moet voor de PvdA eerst glashelder zijn dat het doorvoeren van deze bezuiniging niet leidt tot onfatsoenlijke situaties in Rotterdam, situaties dat Rotterdammers door de bodem zakken. Daarom willen we dat het college het aangekondigde koopkracht-onderzoek al in september/oktober naar de Raad stuurt, zodat de PvdA de effecten van de maatregelen kan controleren en meewegen in haar eindoordeel bij de vaststelling van de begroting Voor de PvdA fractie is het essentieel dat dit in elk geval duidelijk wordt voor die onderdelen van het koopkracht-onderzoek waar de effecten van de voorstellen van het college te verwachten zijn. En als blijkt dat door de invulling van de rijksbezuiniging ervoor zorgt dat Rotterdammers door de bodem zakken, dan verwacht de PvdA dat het college met nieuwe voorstellen komt. Danwel een andere invulling van de rijksbezuiniging, danwel dat Rotterdam de rijksbezuiniging compenseert. (MOTIE) Een fatsoenlijk bestaan houdt voor de PvdA ook in dat ongeacht de grootte van je portemonnee een juridische rechtsgang altijd mogelijk moet zijn. Het advocatencollectief luidde deze week de noodklok over de toegankelijkheid van een rechtsgang voor Rotterdamse minima. Kan het college klip en klaar toezeggen, dat op welke manier dan ook, de Rotterdamse bezuinigingen niet zullen leiden dat Rotterdammers vanwege de grootte van hun portemonnee een juridische rechtsgang onmogelijk wordt gemaakt? Kan de wethouder dat hier toezeggen? De bezuinigingen leiden tot scherpe keuzes en soms ook pijnlijke keuzes. De gemeente zal haar uitgavenkant goed onder controle moeten houden. Tegenvallers kunnen we ons niet veroorloven. Maar ook de inkomstenkant zal het stadsbestuur scherp in de gaten moeten houden. Als er zich kansen voordoen om deze te vergroten, dan wel door tegen de juiste prijs het verkopen van nietstrategisch bezit, dan wel door meer dividenden, dan verwachten wij van het stadsbestuur dat zij die kansen ook met twee handen aangrijpt. Het is nu alle hens aan dek. Maar de ambities en doelstellingen moeten overeind blijven. De PvdA wil namelijk dat Rotterdam een stad is waar iedereen prettig kan wonen en werken. Een stad waar mensen van elkaar zijn en een gevoel van verbondenheid bestaat. Waar Rotterdammers

6 die meer zijn gaan verdienen graag blijven wonen, omdat er goed onderwijs voor hun kinderen is en voldoende cultuuraanbod om je te vermaken. Waar mensen elkaar 's ochtends een goedemorgen wensen. Waar fietsers die s ochtends de steile roltrappen van de maastunnel bedwingen ontvangen worden door de beveiligers die hen gedag zeggen. Wij willen een stad waar mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen buurt. Waar kinderen op de pleinen en in de parken kunnen spelen, en daarvoor zijn de mensen nodig die dag in dag uit de Rotterdamse buurten schoon houden. Met deze grote opgave sturen we het stadsbestuur op pad. Om verstandig te snoeien, maar vooral ook te bemesten en water te geven. Zodat Rotterdam sterker uit deze financiële crisis kan komen, dan dat we er in gingen.

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst.

Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst. Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst. Spreektekst PvdA-fractievoorzitter Richard Moti, 8 november 2011 *GESPROKEN TEKST GELDT* Verantwoordelijkheid nemen

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Voor de pers: GESPROKEN TEKST GELDT. Bijdrage kaderbrief Richard Moti, fractievoorzitter PvdA Rotterdam d.d. 5 juli 2012

Voor de pers: GESPROKEN TEKST GELDT. Bijdrage kaderbrief Richard Moti, fractievoorzitter PvdA Rotterdam d.d. 5 juli 2012 Voor de pers: GESPROKEN TEKST GELDT Bijdrage kaderbrief Richard Moti, fractievoorzitter PvdA Rotterdam d.d. 5 juli 2012 Investeren in de toekomst, is investeren in onze kinderen: Onderwijs, stages en werk

Nadere informatie

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen.

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Rotterdam, 8 juli 2014 Aan de Gemeenteraad Onderwerp: Verbeterde Kaderbrief 2014 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Op welke gronden deze

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2014

Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen 2014 Voorzitter, dit is de eerste begroting van deze bestuursperiode. De lijnen voor de komende vier jaar worden uitgezet. Voor onze fractie en deze fractievoorzitter is het ook

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Vraag 1: Kunt u bevestigen dat alle ID ers die bij SDW in dienst zijn ontslag is aangezegd?

Vraag 1: Kunt u bevestigen dat alle ID ers die bij SDW in dienst zijn ontslag is aangezegd? Rotterdam, 6 november 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden J. Strörmann (SP) en de heren N. el Ouali (GroenLinks) en M.J.W. Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) over

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Postbus 20 7500 AA Enschede. Langestraat 24. DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 26 maart 2013 J.E.M. Bannenberg

Postbus 20 7500 AA Enschede. Langestraat 24. DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 26 maart 2013 J.E.M. Bannenberg POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de gemeenteraad TELEFOON DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 26 maart 2013 J.E.M. Bannenberg UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER (053)

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter,

Voorzitter, Voorzitter, Optimism is a moral duty. Een citaat dat ik namens de Partij van de Arbeid ook gebruikte bij de kadernota in 2010. De filosoof Popper gaf aan dat het onze morele plicht is niet negatieve dingen te voorspellen,

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 10 juli 2014 H. Teussink UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER (053)

Nadere informatie

10 tips. Bezuinigingen binnen de gemeente. Inhoud

10 tips. Bezuinigingen binnen de gemeente. Inhoud Bezuinigingen binnen de gemeente 10 tips Inhoud 1. Kaasschaaf 2. Ambtelijk apparaat 3. Onderhoud 4. Kerntaken 5. Inhuur externen 6. Onderzoek 7. Cultuur/mentaliteit 8. Accommodatiebeleid 9. Reserve 10.

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT-

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Dames en Heren, Partijgenoten, Ik sta hier beduusd voor u. Het is een bijzondere tijd geweest. Als ik in terugkijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

Spreektekst Hervorming Kindregelingen INLEIDING

Spreektekst Hervorming Kindregelingen INLEIDING Spreektekst Hervorming Kindregelingen INLEIDING Voorzitter, vandaag bespreken we het wetsvoorstel hervorming kindregelingen. De VVD onderschrijft de twee hoofddoelstellingen van dit wetsvoorstel: het tegemoet

Nadere informatie

Plan van aanpak huishoudelijke hulp toelage gemeente Oisterwijk

Plan van aanpak huishoudelijke hulp toelage gemeente Oisterwijk Plan van aanpak huishoudelijke hulp toelage gemeente Oisterwijk Betreft : Aanvraag huishoudelijke hulp toelage (HHT) Voor : Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport Van : Gemeente Oisterwijk Contactpersoon:

Nadere informatie

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden,

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden, Financiële beschouwingen, begroting 2014 Stadsdeel Amsterdam West Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 26 november 2013 Voorzitter, Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks

Nadere informatie

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg.

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg. Algemene Beschouwingen 2014 Voorzitter, 6 miljoen bezuinigen, het is natuurlijk kloten maar dit college heeft wel ballen! De sleutel van deze gemeente wordt niet ingeleverd bij de provincie. We nemen de

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0036 B 1b 12/303 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Programma Wet werken

Nadere informatie

WERKEN AAN VERTREK UIT DE BIJSTAND

WERKEN AAN VERTREK UIT DE BIJSTAND RIS180325_21-APR-2011 RV 54, RIS 180325 WERKEN AAN VERTREK UIT DE BIJSTAND 14 april 2011 Initiatiefvoorstel PvdA gemeenteraadsfractie Den Haag Abderrahim Kajouane Gerard Verspuij 2 1. Aanleiding De huidige

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0005 B 1 15/123 Onderwerp: Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling : Participatie

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Aanpassing huishoudelijke hulp Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels Decosnummer: 277

Nadere informatie

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Maximaal 1 A4 Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - Uitvoering te geven aan de bevoegdheid vastgesteld in artikel

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12.0001 B&W verg. : 28 februari 2012 Onderwerp: Integratieplan stichting WAO/WSW en Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) 1) Status Deze brief, die gaat over de integratie

Nadere informatie

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen?

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen? Crisismaatregelen De financiele en economische crisis zorgt ervoor dat o.a. de pensioenfondsen op dit moment geen dekking meer hebben voor het uitbetalen van pensioenen in de toekomst en dat het ernaar

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

We hebben een aantal voorstellen als aanvulling op het bestaande armoedebeleid in Rotterdam.

We hebben een aantal voorstellen als aanvulling op het bestaande armoedebeleid in Rotterdam. Rotterdam Armoedevrije stad Perspectief en eigen regie Rotterdam, 28 juni 2013 De gemeente Rotterdam verklaart geregeld dat niemand door de bodem mag zakken. Ook wij omarmen dit principe van harte. Helaas

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Haarlem. Haarlem, mei 2011. Geachte voorzitter,

Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Haarlem. Haarlem, mei 2011. Geachte voorzitter, Aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Haarlem Haarlem, mei 2011 Geachte voorzitter, Conform artikel 36 van het Reglement van Orde, doe ik u hierbij een initiatiefvoorstel Haarlemse Banen Begeleid Werken.

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken

25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: lonen en staken 25 augustus 2018 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: lonen en staken Samenvatting Meerderheid merkt niets van economische groei; politiek aan zet Ondanks positieve berichten over de Nederlandse economie,

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Emmen. Geachte raadsleden, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: 7811 AP Emmen Postbus 30001 Telefoon (0591) 68 55 55 7800 RA Emmen Aan de gemeenteraad van Emmen Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid ons kenmerk uw brief van/kenmerk

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode.

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. PvdA Venlo Begroting 2014-2017 Venlo, 7 November 2013 Voorzitter; Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. Voorzitter, deze begroting kunnen wij op hoofdlijnen goedkeuren. Het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering van : 19 juli Agendanummer : 6. Actualisatie programma s , uitvoering motie nummer 5.

Raadsvoorstel. Vergadering van : 19 juli Agendanummer : 6. Actualisatie programma s , uitvoering motie nummer 5. Raadsvoorstel Vergadering van : 19 juli 2011 Agendanummer : 6 Onderwerp : Programma : Met elkaar voor elkaar Actualisatie programma s 2012-2015, uitvoering motie nummer 5 Voorstel 1. Doelstelling 3.4 van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Kinderen doen mee!

Gemeente Den Haag Kinderen doen mee! Kinderen doen mee! Ilona Ligtvoet, gemeente Den Haag DSZW Richard van der Zand, ministerie van SZW 1 Achtergrond Kinderen moeten gelijke kansen krijgen om hun talenten te ontplooien, ongeacht het inkomen

Nadere informatie

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda Advies over de Concept nota Evenementenbeleid gemeente Gouda Advies 122 Gouda, April 2008 Advies 122 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over de concept nota Evenementenbeleid

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Niet doorgaan verruimen vermogensnormen kwijtschelding gemeentelijke belastingen Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Heel Nederland beweegt en Moveo draagt daar in Nieuwegein zijn steentje aan bij om zo gezamenlijk kinderen en ouderen gezond te maken en te houden

Heel Nederland beweegt en Moveo draagt daar in Nieuwegein zijn steentje aan bij om zo gezamenlijk kinderen en ouderen gezond te maken en te houden Nieuwegein, oktober 2013 Geachte lezer, Heel Nederland beweegt en Moveo draagt daar in Nieuwegein zijn steentje aan bij om zo gezamenlijk kinderen en ouderen gezond te maken en te houden Graag wil ik u

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

AAN het raadslid L. Coenen. Artikel 43-vragen inzake huurverhogingen van woningcorporaties

AAN het raadslid L. Coenen. Artikel 43-vragen inzake huurverhogingen van woningcorporaties uw nummer uw datum 15 maart 2013 ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. RU/2013/üit/50446 21 mei 2013 2 2 MEI 2013 M. van Vught RU/Stedelijke Ontwikkeling 0475-359

Nadere informatie

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter Landelijk politiek Stedelijk politiek Media info@onsutrecht.nl www.onsutrecht.net Lijsttrekker-Voorzitter Ufuk Dogerle Sinds 1984 werkzaam in de pipeline industrie in Engeland, Canada, Irak, Dubai, Amerika

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorzitter,

Algemene beschouwingen Voorzitter, Algemene beschouwingen 2010-2023 Voorzitter, We staan aan de vooravond van de verkiezingen en deze begroting heeft dan ook, zoals u zelf reeds aangeeft, een beperkte houdbaarheid en zal door ons ook zo

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 17 januari 2012 Agendapuntnummer: 08 Raadsvergadering 23-02-2012 Registratienummer: 12int0019212int00183 Casenr: 12.0007012.00066 Onderwerp: Intrekking overgangsregeling subsidie oud

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Startnotitie Werken naar Vermogen

Startnotitie Werken naar Vermogen Startnotitie Werken naar Vermogen 1. ACHTERGROND 1.1. Aanleiding Voor u ligt de Startnotitie Werken naar Vermogen. Concrete aanleiding voor deze Startnotitie is de aangenomen motie van het CDA van 15 november

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 50

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 50 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 50 Datum 14 juni 2017 Van College B&W Behandeld door J.M.H. Donker Doorkiesnummer 030-28 65227 E-mailadres jan.donker@utrecht.nl Kenmerk 4499318 Geachte

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Lingewaard 2015 Raadsbesluit 4 december 2014 Naam opsteller M. Huberts Datum vaststelling 4 december 2014 Afdeling Dienstverlening Vastgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid drs. A.N. Molenaar (Leefbaar Rotterdam) over 'subsidieadvies Museum Rotterdam'.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid drs. A.N. Molenaar (Leefbaar Rotterdam) over 'subsidieadvies Museum Rotterdam'. Rotterdam, 16 oktober 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid drs. A.N. Molenaar (Leefbaar Rotterdam) over 'subsidieadvies Museum Rotterdam'. Aan de Gemeenteraad. Op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3129 Vragen van het lid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 26 448 Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI) 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 570 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Raadsmededeling - openbaar

Raadsmededeling - openbaar Raadsmededeling - openbaar Nummer : 7/2011 Datum : 4 januari 2011 B&W datum : 11 januari 2011 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Vragen GB over zorg Aanleiding Op 23 december 2010 heeft de fractie

Nadere informatie

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Portefeuillehouder F.M. van As Informant S. Bruns/F.Borchers Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst Felua-groep

Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst Felua-groep Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst Felua-groep Deze vraag- en antwoordlijst is opgesteld naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten die in februari 2014 bij Felua-groep zijn gehouden. De vragen

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015 Motie bij agendapunt Basisinkomen 1. de motie Basisinkomen (nr. 37), zoals aangenomen door het Congres van januari 2015, voorstellende een

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV)

Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 25 mei 2011

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 31 mei 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept begroting ODBN 2017 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW.

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW. RIS266546 Procesdossier Participatiewet Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking,

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 Heerhugowaard Motie Heerhugowaard se Onafhankelijke Partij #PVDA h cpfòcoíckç^ ccnnjgo WAARD Onderwerp Armoedebeleid De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 gehoord

Nadere informatie

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten:

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten: AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 06/34.14 Onderwerp : Huishoudelijke Hulp 1 2015 Inleiding De Eerste Kamer heeft op 8 juli jl. ingestemd met de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Voorjaarsnota 2011 Aanbieding gemeenteraad 21 april 2011

Voorjaarsnota 2011 Aanbieding gemeenteraad 21 april 2011 Voorjaarsnota 2011 Aanbieding gemeenteraad 21 april 2011 Presentatie VJN 2011 Gemeenteraad Uitgangspunten Vertrekpunt meerjarenperspectief begroting 2011-2014 Meer zicht ontwikkeling gemeentefonds Veel

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Portefe Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen Perspectiefnota 2013 Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Van de Raad zijn nog

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 18

Gemeente Helden. Agendapunt 18 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot instemming met kadernota Wet sociale werkvoorziening (WSW) "De klant centraal" en de verordeningen Persoongebonden budget Begeleid Werken en Volgorde plaatsingsbeleid WSW.

Nadere informatie

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over doorstroming bij gesubsidieerde arbeid.

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over doorstroming bij gesubsidieerde arbeid. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk

Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk Gemeenteraadsfractie Voor elkaar, met elkaar, Samen voor Rijswijk Begroting 2016 2019 Alleen de uitgesproken tekst geldt! Voorzitter, Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk Het was een bijzonder

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

Heerhugowaaŕä Stad van kansen

Heerhugowaaŕä Stad van kansen Heerhugowaaŕä Stad van kansen Raadsvergadering^ m 20Î3 Be; Besluit: Qc?o fi-xz-w^ ļorstelnummer: (Uò S-Oy-boH Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2013011 Onderwerpen: inkomensnorm handhaven op 120 0 7o en vaststelling

Nadere informatie