Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst."

Transcriptie

1 Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst. Spreektekst PvdA-fractievoorzitter Richard Moti, 8 november 2011 *GESPROKEN TEKST GELDT* Verantwoordelijkheid nemen op een eerlijke en sociale manier, met oog voor de toekomst. De PvdA neemt haar verantwoordelijkheid. Het zit niet in de genen van de PvdA om in moeilijke tijden aan de zijlijn te gaan zitten en kritiek te leveren. Dat doen wij dan ook niet, wij nemen onze verantwoordelijkheid. Want juist als het moeilijk wordt en het wordt moeilijk want Rotterdam heeft te maken met forse bezuinigingen,.. juist dan is het noodzakelijk om je verantwoordelijkheid te nemen. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat de onontkoombare bezuinigingen op een daadkrachtige en ook op een sociaal verantwoorde manier plaatsvinden. De PvdA zet zich in voor alle Rotterdammers: jong of oud, man of vrouw, homo of hetero, wonend in Schiebroek-Noord of Schiemond, ongeacht je afkomst. De PvdA vindt dat iedereen een eerlijke kans verdient: een eerlijke kans op werk, op onderwijs, op het wonen in een veilige wijk, kortom een eerlijke kans op een mooie toekomst. En de PvdA vindt dat de meest kwetsbare Rotterdammers, die niet de mogelijkheid hebben om hun kansen te grijpen of te vergroten, moeten kunnen rekenen op goede zorg en ondersteuning, zodat ze wel een gelijke kans krijgen om te kunnen doen. Iedereen telt mee. Veel Rotterdammers maken zich zorgen, zorgen over hun werk en inkomen, zorgen over de bezuinigingen op de zorg, kinderopvang, onderwijs, zorgen over hun pensioen.

2 Wij kunnen wij deze zorgen helaas niet allemaal wegnemen. De rijksbezuinigingen op het PGB, de kinderopvang en het passend onderwijs kan de gemeenteraad namelijk niet tegenhouden. Maar als stad kunnen we wel werken aan meer vertrouwen. Vertrouwen dat verkregen kan worden door als politiek de juiste keuzes te maken. Alleen domweg bezuinigen draagt niet bij aan dat vertrouwen. Nee. Er moet ook nadrukkelijker voor perspectief gekozen worden. Het perspectief dat Rotterdam beter uit deze crisis komt dan dat ze er ging, en wat de PvdA betreft hoort daarbij dat de gemeente Rotterdam zich zelf vernieuwt. Het is een gegeven dat de samenleving dynamisch is, en dat de overheid vaak niet snel genoeg mee verandert. Ook in Rotterdam zijn veel zaken zijn nog steeds georganiseerd als 20 jaar geleden. Wat de PvdA betreft wordt de financiële opgave ook ingevuld door goed te kijken wat de nieuwe behoeftes zijn van onze burgers. Als voorbeeld noem ik graag de Stadswinkel, waar blijkt dat steeds meer Rotterdammers hun zaakjes digitaal met de gemeente willen afhandelen. Een andere keuze die de PvdA maakt is om Rotterdammers - die dat kunnen te vragen om nu extra bij te dragen, maar met het perspectief dat daarmee Rotterdam ook sterker uit deze crisis komt dan dat ze er ging. Dat perspectief kunnen we de Rotterdammers ook bieden. Het perspectief dat in Rotterdam kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen in het onderwijs en daarbuiten. Een Rotterdam waarin jongeren worden opgeleid voor een baan in plaats de bijstand. Want we blijven extra investeren in het onderwijs. Zodat ondanks de crisis, onze Rotterdammertjes nog steeds van een dubbeltje een kwartje kunnen worden: sociale verheffing door gelijke kansen! Eén van de kernwaarden van de PvdA. Dát perspectief dat in Rotterdam alle Rotterdammers, ongeacht hun afkomst, de kans krijgen om mee te doen, dáár staan wij voor. Want we blijven investeren in de economie en het ondernemerschap van onze inwoners, om zo de werkgelegenheid in onze stad te vergroten. Zodat niemand aan de kant hoeft te blijven, en iedereen mee kan doen. Omdat iedereen meetelt. Het perspectief dat onze Rotterdamse ouderen de zorg krijgen waar ze behoefte aan hebben, en waar ouderen met een kleine beurs niet in een sociaal isolement belanden. Dat perspectief wil de PvdA blijven bieden ondanks de forse rijksbezuinigingen en tegenvallers, en dat kan ook als we de juiste keuzes maken.

3 Iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht zijn of haar afkomst. Mijn fractie is afgelopen week flink opgeschrikt. Uit een onderzoek van de VU blijkt dat maar liefst driekwart van alle uitzendbureaus zich schuldig maakt aan discriminatie. Voor de PvdA is dat onacceptabel. Discriminatie is achterlijk. Onze vraag aan het college is, of ze wil nagaan of de gemeente zaken doet met deze uitzendbureaus? En als dat het geval is, willen we dat per direct deze zakenrelaties verbroken worden, en dat u tevens de mogelijkheden onderzoekt om aangifte te doen. Dit vergrijp kunnen wij niet accepteren in onze stad. Dit is te ernstig om met een waarschuwing af te doen!. Want voor de PvdA geldt dat iedereen meetelt, ongeacht zijn of haar afkomst. De afgelopen tijd is de werkloosheid in Nederland gestegen, en helaas ook in Rotterdam. Tegelijkertijd bezuinigt het kabinet op de bijstand. Het gevolg: 90% van alle Nederlandse gemeenten kampt met forse tekorten, zo ook Rotterdam. De PvdA is trots dat we in Rotterdam, in tegenstelling tot vele andere gemeenten, de stijging van de werkeloosheid in onze stad inmiddels hebben weten om te zetten in een daling. We zullen niet meer eindigen met een werkloosheid van Rotterdammers aan het eind van dit jaar, zoals de prognose was, maar hopelijk en waarschijnlijk zullen Rotterdamse gezinnen minder in de bijstand zijn en aan het werk. De PvdA heeft eerder gepleit om de zogenaamde inkoopmacht van de gemeente Rotterdam te gebruiken om Rotterdammers die nu aan de kant staan, weer aan de slag te krijgen. Heel concreet vroegen we om een uitbreiding van de zgn. 5%-regeling. Een regeling waarbij bouwbedrijven die gemeentelijke opdrachten uitvoeren, voor minimaal 5% van hun loonsom o.a. langdurige werklozen in dienst moest nemen. De PvdA is daarom ook tevreden dat het stadsbestuur dit voorstel nu gaat uitvoeren. Rotterdam was al baanbrekend in Nederland met deze 5%-regeling. Maar nu we dit verbreden naar meerdere bedrijven (zoals schoonmaak, catering, etc) en de grens tot wel 50% oprekken, kunnen wellicht honderden, en misschien wel meer dan duizend langdurig werkelozen aan de slag geholpen worden. Wij willen periodiek op de hoogte gehouden worden en vragen het stadsbestuur hier om een toezegging. De PvdA heeft voor de zomer samen met D66 een motie ingediend waarbij we het stadsbestuur hebben opgeroepen om met een adequate oplossing te komen voor het afschaffen van de ID-regeling. We zijn tevreden dat de Maastunnelbeveiligers en de straatvegers bij de Roteb hun baan kunnen behouden. Voor de ID ers in het onderwijs, de zorg en welzijn hebben hun werkgevers echter nog niet hun verantwoordelijkheid genomen. De PvdA verwacht van het college dat zij werkgevers, die zelf over voldoende budgetten

4 beschikken, blijft aanspreken op hun verantwoordelijkheid als werkgever, en desnoods met andere middelen organiseert dat ook deze werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. De PvdA wil graag dat de uitkomsten van de acties die het college heeft ondernomen en zal ondernemen bij deze aan de Raad inzichtelijk gemaakt worden. Van de instellingen waarbij het stadsbestuur het niet reëel acht dat deze instellingen de ID ers een reguliere baan kunnen aanbieden, zoals bijvoorbeeld in het Buurt en Speeltuin Werk of bij het Havenmuseum, wil mijn fractie graag een overzicht van krijgen, waarbij tevens op twee vragen antwoord wordt gegeven. Vraag 1. Wat gebeurt er met de instelling en haar taken als deze werknemers niet meer betaald kunnen worden? Kunnen ze dan bijvoorbeeld minder vaak open zijn, of moeten ze wellicht zelfs de deuren sluiten? Wat de PvdA betreft is het onacceptabel als straks de helft van de Rotterdamse speeltuinen hun deuren moeten sluiten. En vraag 2. Hoe gaat het stadsbestuur deze instellingen helpen om deze werknemers van werk-naar-werk te begeleiden? Voor de PvdA is het onverteerbaar dat wij deze groep, waarvan in 2004 nog is aangegeven dat ze middels een assessment te horen hebben gekregen dat ze een zeer grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt of ouder zijn dan 55 op straat komen te staan en via de WW over een aantal jaar in de bijstand komen. Daarmee wordt er op de lange termijn een nieuw probleem gecreëerd. We dagen het college dan ook uit om zich tot het uiterste in te spannen, zodat geen enkele ID' er of WIW'er weer achter de geraniums belandt. Rotterdam is koploper in Nederland als het gaat om investeren in het onderwijs. En gelukkig krijgen we van het kabinet ook extra geld om de onderwijsachterstanden op Zuid versneld aan te pakken. De PvdA deelt - met de vele docenten en schoolkinderen- op dit moment echter wel een groot zorgpunt als het gaat om de toekomst van 179 Rotterdamse schoolconciërges, die met de ID-regeling aan het werk zijn. Hoewel deze conciërge meestal zelfstandig werken, worden ze door beleidsmakers hulp-conciërges genoemd omdat ze via de ID-regeling werkzaam zijn. Door de forse rijksbezuiniging op het Participatiefonds is er nu helaas onvoldoende geld beschikbaar om deze ID-regeling overeind te houden. Maar voorzitter, Op basisscholen zijn deze conciërge niet meer weg te denken. Zo ook op een basisschool in Delfshaven. De docenten en kinderen moeten er niet aan denken dat hun conciërge Bert er straks niet meer is. Zonder Bert zullen zij zelf de school s ochtends moeten openen, het schoolplein schoonhouden, hun lesmateriaal kopiëren, kinderen die ziek zijn opvangen, etc, etc. Dat gaat allemaal ten koste van de tijd die docenten moeten kunnen besteden aan het onderwijs en zal daarmee ten koste gaan van de kwaliteit. En dat terwijl we hebben afgesproken dat de CITO-scores in Rotterdam omhoog moeten.

5 Dat mag dus niet gebeuren. In Rotterdam willen we het beste uit onze jonge Rotterdammers halen. En juist nu de stad en het rijk vele miljoenen investeert in het onderwijs verwachten Rotterdamse ouders hier ook de resultaten van. En alleen met dit perspectief, dat in Rotterdam al het talent van onze jonge Rotterdammers tot wasdom kan komen, zullen Rotterdammers bereid zijn om een extra bijdrage te leveren. Voor het behouden van de conciërges vragen wij het college niet om met de geldbuidel te wapperen. Wij vragen het college evenmin om het probleem van het dreigend ontslag tot het zijne te maken, want de conciërges zijn juridisch en feitelijk in dienst van de scholen zelf. Wij vragen het college wel om, gebruik makend van de sturingsmogelijkheden die het heeft, zich tot het uiterste in te spannen om te zorgen dat de conciërges hun werk kunnen voortzetten. Het college heeft 2 jaar de tijd om tot een acceptabele oplossing te komen. Graag willen we van het college horen hoe zij dit tot een goed einde gaat brengen. Eventueel overwegen wij een MOTIE in te dienen in de tweede termijn. Wat de PvdA zorgen baart is het zeer lage aantal scholieren dat voor een technische opleiding kiest. Mijn collega Fouad el Haji sprak recent met een directeur van het RDM Campus die hem toevertrouwde dat de ROC s nog steeds te weinig scholieren afleveren die technisch zijn opgeleid. Ik weet dat het college dit jaar twee vakscholen wil openen. Ik weet ook dat scholieren vrij zijn in hun schoolkeuze. Maar as we speak zit de haven naar eigen zeggen met honderden technische vacatures. En zitten honderden MBO gediplomeerden werkloos thuis. Is de wethouder het met me eens dat wij met een geweldig probleem in deze stad zitten? Ook in een vrije keuze systeem moet het toch mogelijk zijn om scholieren te verleiden tot een technische opleiding. En laat het bedrijfsleven hierin ook haar rol nemen. Zij schreeuwen van de daken dat ze geen technisch gekwalificeerd personeel kunnen vinden. Maar de PvdA vindt schreeuwen alleen te makkelijk is. We dagen het bedrijfsleven uit om samen met de ROC s deze jongeren, maar ook volwassenen, te laten kiezen voor technisch onderwijs, bijvoorbeeld door baangaranties aan te bieden voor hen die kiezen voor de techniek. Met het uitzicht op een goede baan kun je Rotterdammers verleiden om te kiezen voor de techniek. Daarmee worden deze Rotterdammers opgeleid voor een baan in plaats voor de bijstand. We weten dat het gebrek aan technisch geschoold personeel al aan de orde is gesteld in de nota arbeidsmarktbeleid. Kan het college aangeven hoe het hier mee staat, en hoe zij met enig tempo het voorstel van de PvdA uitgewerkt kan worden? Het aantal jongeren met schulden in onze stad buitengewoon hoog is. Bijna tweemaal ze hoog als landelijk gemiddeld. Dat is de PvdA een gruwel. Natuurlijk ligt bij deze jongeren

6 samen met hun ouders zelf de eerste verantwoordelijkheid. Maar de overheid dient ook meer bescherming te bieden. Het initiatief van wethouder Florijn voor een leen-me-nietregister vindt mijn fractie uitstekend. Ook mijn collega Zeki Baran heeft al eerder aandacht gevraagd voor de dure telefoonabonnementen die jongeren zonder inkomen met gemak kunnen krijgen. Maar helaas blijkt dat er in Rotterdam nog onvoldoende resultaat geboekt wordt. Graag ziet mijn fractie dat de huidige plan van aanpak nog eens tegen het licht wordt gehouden, en uitgebreid en verstevigd wordt. Graag een reactie hierop van het stadsbestuur. De afgelopen tijd is er veel onduidelijkheid geweest als het gaat om het gezamenlijk (stad en deelgemeenten) inkopen van zorg en welzijn. In de kaderbrief heeft het college aangegeven dat zij denkt hiermee 49 mln. euro te kunnen besparen. Dit is een fors bedrag, en zal naar mening van de PvdA niet alleen door efficiency kunnen worden gerealiseerd. Het vergt ook een vernieuwing in de welzijns- en zorgsector. Alleen op die manier kunnen we de zorg blijven bieden aan de Rotterdammers die dat nodig hebben. Want daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Dat belang mogen we door alle financiële discussies niet uit het oog verliezen. Waarop het bedrag van 49 mln. is gebaseerd, is voor de PvdA nog steeds onduidelijk. We hadden gehoopt die duidelijkheid bij deze begroting wel te krijgen. Helaas. Er zijn eerder nog vragen bij gekomen. Bijvoorbeeld welk deel denkt de wethouder door middel van efficiency binnen te halen, en welk deel door vernieuwing in de welzijns- en zorgsector. Over dit laatste wil mijn fractie eerst ook inhoudelijk het debat voeren, voordat tot uitvoering kan worden overgegaan. Mijn fractie is er van overtuigd dat hier ook de kansen liggen. We zien nu al steeds vaker dat de grens tussen zorg en welzijn in elkaar aan het overlopen zijn. En dat zorginstellingen veel aan welzijn doen, kijk bijvoorbeeld naar de Humanitas-verzorgingshuizen. Hun filosofie is dat elke euro die je aan het welzijn van ouderen besteedt, 2 euro s aan zorg bespaart. Dat vernieuwingen dus tot betere welzijn en zorg voor Rotterdammers kan leiden tegen lagere kosten, is een overtuiging van mijn fractie. Maar wanneer krijgen we hier duidelijkheid over hoe de contouren eruit gaan zien? Een andere vraag is, waarop de indicatieve verdeling tussen stad en deelgemeente van het te bezuinigen bedrag is gebaseerd. Bij de deelgemeenten wordt 2/3 deel neergelegd, en de stad neemt 1/3 deel voor haar rekening. Terwijl als je naar de budgetten kijkt, de verhoudingen omgekeerd zijn. Ook de rekenkamer heeft in een recente brief aangegeven dat zij geen onderbouwing heeft kunnen vinden.

7 Om op beide punten snel duidelijk in te krijgen, zullen we zometeen een MOTIE indienen. Deze motie kan worden gezien als aanvulling op de motie van de VVD (Burgerkracht), die tijdens de kaderbrief is aangenomen. De wethouder heeft in de commissie aangegeven dat deelgemeenten de keus blijven houden tussen inkopen/subsidiëren en aanbesteden. Dit heeft echter bij Thea - en andere medewerkers van welzijnsorganisaties - de angst voor het verlies van hun baan bij een eventuele aanbesteding niet weggenomen. De PvdA wil geen tweede dreigende ontslag-golf zoals dat gebeurde bij de Thuiszorg. Daarom wil de PvdA dat bij een eventuele aanbesteding de winnende partij het zittend personeel zoveel als mogelijk overneemt. Voor Thea en al haar collega willen we daarom dat er in de aanbestedingsbestekken een overgangsregeling wordt opgenomen. Een tweede voorwaarde bij een eventuele aanbesteding die we willen aanbrengen is dat cao s niet ontweken mogen worden en er dus niet op basis van arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd. Hierover dienen we zo meteen een MOTIE in. Over OGOR is in de commissies al uitvoerig gesproken. Daarom zullen we er hier niet uitputtend op ingaan. Net als op het terrein van welzijn en zorg verwachten we van iedere vakwethouder bij de kadernota een onderbouwd voorstel van taakstelling en verdeling voor de de periode 2013 en volgend, als ook met terugwerkende kracht voor de het onderhevig begrotingsjaar. De nu opgenomen bedragen zijn rekenkundig of een extrapolatie daarvan. Oftewel: nog niet eens indicatief. Wij verwachten op dit punt een toezegging. De gemeente Rotterdam heeft de komende jaren simpelweg minder te besteden. En dat betekent dat we zaken anders moeten organiseren. Dat geldt ook voor de taal- en inburgering, voor de PvdA een belangrijk onderwerp. Want het kabinet kan hier wel fors op bezuinigen. In onze stad zijn er nog steeds duizenden Rotterdammers die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Daardoor kunnen zij ook minder makkelijk meedoen in onze samenleving. Ook in financieel krappe tijden, moet wat de PvdA betreft iedereen mee kunnen doen. De gemeente zal daarom met een vernieuwde aanpak moeten komen rondom het vraagstuk taal- en inburgering. De PvdA ziet bij deze nieuwe aanpak een rol weggelegd voor de zelforganisaties. Juist zij leggen veel makkelijker contacten met inburgeringsbehoeftigen, en deze zelforganisaties zijn veelal ook bereid om een bijdrage te leveren. De PvdA zal hierover zometeen een motie indienen waarin het stadsbestuur wordt gevraagd om samen met de zelforganisaties te bekijken welke rol zij kunnen spelen de taal- en inburgeringsbeleid.

8 Als we bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen moeten uitdagen om een extra bijdrage te leveren, is een steuntje in de rug echter soms noodzakelijk om tot resultaat te komen. Het geld voor het gewenste gemeentelijke poppodium uit de onlangs vastgestelde popvisie is er helaas de komende jaren niet. Maar gelukkig zien we heel veel ondernemende Rotterdammers een poging doen om zelf een poppodium te beginnen. De startkosten zijn echter vaak een groot struikelblok, met name door de strenge eisen mbt. geluidsisolatie. De PvdA wil samen met D66 een fonds oprichten ter stimulering van de pop in Rotterdam. Dit fonds is niet bedoeld voor popprogrammering, maar bedoeld om popondernemers net dat steuntje in de rug te geven, zodat ze hun poppodium kunnen starten. Hierover dienen we zo meteen een MOTIE in. Graag maak ik hier ook nog even gebruik van de gelegenheid om een aantal toezeggingen te herhalen die het college al in de commissies heeft gedaan. Mijn fractie is tevreden over de toezegging van wethouder De Jonge dat de Gemeente niet alleen de morele verplichting heeft om de Ontdekhoek te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe geschikte locatie, maar ook de verplichting heeft om alsdan een bijdrage te leveren in de verhuiskosten. Wat betreft de Jeugdconsul heeft de wethouder aangegeven dat hij het voorstel van de PvdA, om een plan van aanpak te maken voor de inbedding van deze functie in de bestaande organisatie, zal overnemen. Over het tijdspad was er nog een verschil van mening, maar daar wachten we dan het voorstel van de wethouder voor af. En als het gaat om de vrijwilligersondersteuning heeft mijn fractie aangegeven dat zij een gat ziet bij de financiering bij de start van een nieuw op te zetten stedelijke ondersteuningsorganisatie in 2013 en de afbouw van de subsidies voor bestaande organisaties al in De wethouder heeft aangegeven met de betrokken organisaties in gesprek te gaan, en de frictiepot Participatie beschikbaar te stellen voor eventuele knelpunten. MOTIE integrale visie maatschappelijk vastgoed De Israëlische filosoof Avishai Malgarit zei ooit: Alleen als je als overheid fatsoenlijk omgaat met je burgers, kun je ook wat terugvragen. We betreuren het daarom zeer dat de vereiste zorgvuldigheid regelmatig ontbrak in de communicatie met het maatschappelijk middenveld. Het lijstje van maatschappelijke instellingen die onjuiste, of soms zelfs helemaal niet op de hoogte zijn gesteld van wat ze mogen verwachten is groot. Ik noem TOS, SVOR, UVV, VGR. Die onzorgvuldigheid past niet en wij betreuren wij dat ten zeerste. Daarom dienen we de zometeen MOTIE in.

9 De PvdA gelooft sterk dat je in een fatsoenlijke samenleving aan de sterkste schouders mag vragen om de zwaarste lasten te dragen. En bij de forse bezuinigingen die nu voorliggen geldt dit des te meer. Dus hoewel de Afvalstoffenheffing wordt stapsgewijs kostendekkend wordt gemaakt, houden oog wij voor de Rotterdammers met de kleine beurs bij het verhogen van het tarief. We stoppen met het subsidiëren van het onderhoud op het rioolnetwerk, ook als dat betekent dat huiseigenaren meer belasting moeten betalen. Als de sterkste schouders, de zwaarste lasten dienen te dragen, mogen extra bezuinigingen op het armoedebeleid niet plaatsvinden. De PvdA is blij dat het Rijk nu ook in de gaten krijgt hoe de stapeling van haar rijksbeleid uitpakt bij mensen met een kleine beurs. Nadat ze eerst ruim 40 miljoen had bezuinigd op de bijzondere bijstand (voor Rotterdam betekende dat 4 mln.), doet het Rijk er nu gelukkig 90 mln. bij (voor Rotterdam is dan 10 mln.). Omdat we in Rotterdam de afspraak hebben om in beginsel kortingen op doeluitkeringen niet te compenseren, had het stadsbestuur voor de zomer voorstellen gedaan om deze rijksbezuiniging te dekken door de ouderentoeslag af te schaffen en de langdurigheidstoeslag te verlagen. Wat de PvdA betreft zijn deze maatregelen nu van de baan, want ook uit het eigen koopkrachtonderzoek blijkt dat de minima dit er echt niet bij kunnen hebben als we willen dat iedereen mee kan blijven doen!! Wat de PvdA betreft blijft het resterende deel ook bestemd voor de minima. Het mag niet zo zijn dat geld dat bestemd is voor de meest kwetsbaren gebruikt wordt om algemene tekorten te dekken. Ook op het gratis OV65+wordt bezuinigd, het wordt inkomensafhankelijk. Ook van ouderen met sterkere schouders worden zwaardere lasten gevraagd. Maar voor ouderen zonder of met een klein pensioen blijft het gratis OV behouden. Wat de PvdA betreft komt de grens te liggen op 130% van het minimumloon. Dat komt dat neer op ongeveer een netto-inkomen wat gelijk is aan Jan Modaal. Voor de ouderen die door deze inkomensgrens buiten de boot dreigen te vallen, ziet de PvdA graag dat de gemeente zich inspant om een collectief inkoopcontract bij de RET af te sluiten, waardoor deze ouderen voor ca, 10 euro per maand alsnog hun OV-kaart kunnen behouden. Daartoe zullen wij zometeen de volgende MOTIE indienen. Voor iedereen die deze stad een warm hart toedraagt zijn de bezuinigingen en vernieuwingen pijnlijk en moeilijk. Ook zeker- voor mij en mijn fractie. De PvdA neemt echter haar verantwoordelijkheid door deze bezuinigingen verantwoord en sociaal door te

10 voeren. Om ervoor te zorgen dat alle Rotterdammers een eerlijke kans hebben en houden op een mooie toekomst.

Het is duidelijk dat de affiniteit voor de stad prevaleert boven de politieke affiniteit. En dat is zeer te prijzen.

Het is duidelijk dat de affiniteit voor de stad prevaleert boven de politieke affiniteit. En dat is zeer te prijzen. Spreektekst Richard Moti 30 juni 2011, kaderbrief Gesproken tekst geldt Het is alle hens aan dek. De gemeente Rotterdam is in financieel zwaar weer terecht gekomen. Tegenvallers en Rijksbezuinigingen,

Nadere informatie

Voor de pers: GESPROKEN TEKST GELDT. Bijdrage kaderbrief Richard Moti, fractievoorzitter PvdA Rotterdam d.d. 5 juli 2012

Voor de pers: GESPROKEN TEKST GELDT. Bijdrage kaderbrief Richard Moti, fractievoorzitter PvdA Rotterdam d.d. 5 juli 2012 Voor de pers: GESPROKEN TEKST GELDT Bijdrage kaderbrief Richard Moti, fractievoorzitter PvdA Rotterdam d.d. 5 juli 2012 Investeren in de toekomst, is investeren in onze kinderen: Onderwijs, stages en werk

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015. Onderwerp

B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015. Onderwerp B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015 Onderwerp Beantwoording van schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid A. Van den Boogaard (PvdA) inzake Arbeidsparticipatie

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter,

Voorzitter, Voorzitter, Optimism is a moral duty. Een citaat dat ik namens de Partij van de Arbeid ook gebruikte bij de kadernota in 2010. De filosoof Popper gaf aan dat het onze morele plicht is niet negatieve dingen te voorspellen,

Nadere informatie

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam Initiatiefvoorstel SP Rotterdam maart 2015 Er is genoeg voor iedereen SP-voorstel voor een eerlijke verdeling

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg.

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg. Algemene Beschouwingen 2014 Voorzitter, 6 miljoen bezuinigen, het is natuurlijk kloten maar dit college heeft wel ballen! De sleutel van deze gemeente wordt niet ingeleverd bij de provincie. We nemen de

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

KIEZEN VOOR ALLE ROTTERDAMMERS GEMEENTERAADSFRACTIE PVDA ROTTERDAM, JULI 2015

KIEZEN VOOR ALLE ROTTERDAMMERS GEMEENTERAADSFRACTIE PVDA ROTTERDAM, JULI 2015 KIEZEN VOOR ALLE ROTTERDAMMERS GEMEENTERAADSFRACTIE PVDA ROTTERDAM, JULI 2015 KIEZEN VOOR ALLE ROTTERDAMMERS GEMEENTERAADSFRACTIE PVDA ROTTERDAM, JULI 2015 Rotterdammers zijn trots op hun stad. En terecht.

Nadere informatie

Vraag 1: Kunt u bevestigen dat alle ID ers die bij SDW in dienst zijn ontslag is aangezegd?

Vraag 1: Kunt u bevestigen dat alle ID ers die bij SDW in dienst zijn ontslag is aangezegd? Rotterdam, 6 november 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden J. Strörmann (SP) en de heren N. el Ouali (GroenLinks) en M.J.W. Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) over

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart.

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart. 1 Toespraak DG Hilgersom namens staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het congres De koers van de toekomst op 1 december 2011 bij de Atlant Groep in Helmond. Dames en heren,

Nadere informatie

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Kadernota Participatie en Inkomen Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Opbouw 1. Urgentie/aanleiding 2. Gekozen insteek en proces 3. Drieledige veranderstrategie a. Versterken bedrijvigheid en stimuleren

Nadere informatie

Wanneer wordt je van ouder - activist?

Wanneer wordt je van ouder - activist? ALGEMENE BESCHOUWINGEN Kadernota 2014 29 Mei 2013 inbreng CDA fractie Voorzitter, Wanneer wordt je van ouder - activist? Daarover las ik het boek Zorg en Zeggenschap van Jet Isarin over de zwaar gehandicapte

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Banen boven bezuinigen: Het linkse alternatief

Banen boven bezuinigen: Het linkse alternatief Banen boven bezuinigen: Het linkse alternatief Tegenbegroting GroenLinks, 23 september 2013 Stel je voor... Mensen tellen en niet cijfers. Banen boven bezuinigingen. Schone lucht, in plaats van een dure

Nadere informatie

Factsheet kinderopvang januari 2013

Factsheet kinderopvang januari 2013 Factsheet kinderopvang januari 2013 Inleiding Het kabinet Rutte/Ascher heeft onlangs besloten ook voor 2013 verdere bezuinigingen op de kinderopvang door te voeren. Er wordt vanaf 2010 elk jaar fors bezuinigd

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo.

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo. Samenvatting door D. 1363 woorden 7 februari 2016 0 keer beoordeeld Vak Economie Paragraaf 1; De werknemer Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te

Nadere informatie

20 15-16 6. Nieuwegein. Datum 31 maart 2015 Portefeuillehouder: M.C. Stekelenburg

20 15-16 6. Nieuwegein. Datum 31 maart 2015 Portefeuillehouder: M.C. Stekelenburg Nieuwegein 20 15-16 6 Aan De gemeenteraad Onderwerp: Brief ex art. 42 RvO van de fractie PvdA dd 29-03-15 inzake discriminatie op de arbeidsmarkt. Afdeling: Griffie Datum 31 maart 2015 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

den met minimumloon toeneemt, maar mag het er niet toe leiden dat degenen die ongewild zonder werk zitten financieel gestraft worden met een forse

den met minimumloon toeneemt, maar mag het er niet toe leiden dat degenen die ongewild zonder werk zitten financieel gestraft worden met een forse De kritiek van GroenLinks op het belastingplan komt eigenlijk ieder jaar op hetzelfde neer: het kan socialer, en het kan groener. Dit jaar is dat niet anders. De eerlijkheid gebiedt echter wel te vermelden

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Analyse 2.1. Een derde van de ouders geeft aan minder te gaan werken

1. Inleiding 2. Analyse 2.1. Een derde van de ouders geeft aan minder te gaan werken 1. Inleiding Vorig jaar kondigde de regering grote bezuinigingen aan op de kinderopvang. De bezuinigingen lopen op tot 774 miljoen in 2015. In 2012 snijdt de regering met zo'n 400 miljoen euro in de kinderopvang.

Nadere informatie

Onze Stad. Een stad van ons allemaal.

Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Kaderen, afspraken maken, en dat, ondanks de sterker wordende economie, met nog aardig wat onzekerheden. Zo is ook deze kaderbrief opgesteld. Omdat niet vooruit gelopen

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid BZW 13 april 2012 Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid De arbeidsmarkt VERANDERT in een razend TEMPO Zoek een BALANS tussen werk en PRIVÉ Overtuigingen bij baanzekerheid Werknemer

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen.

Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Rotterdam, 8 juli 2014 Aan de Gemeenteraad Onderwerp: Verbeterde Kaderbrief 2014 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor om de verbeterde kaderbrief 2014 vast te stellen. Op welke gronden deze

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant. UWV Gerald Ahn 9 september 2014

De arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant. UWV Gerald Ahn 9 september 2014 De arbeidsmarkt in Zuidoost-Brabant UWV Gerald Ahn 9 september 2014 Recente persberichten (CBS) Wisselende berichten over de markt Werkloosheid in juli verder gedaald Stijging WW-uitkeringen Consumptie

Nadere informatie

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer stellen: geef ik iedereen een gelijke kans of staan er misschien onbewust vooroordelen in de weg? Ook in Den Haag worden kansen gemist, waardoor bijvoorbeeld

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Met hart voor ouderen

Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Nederland telt steeds meer ouderen. Daar moeten we voor alles blij mee zijn. Het is een grote, sociale verworvenheid dat steeds meer mensen een hoge leeftijd

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing AOW-leeftijd

Opdracht Levensbeschouwing AOW-leeftijd Opdracht Levensbeschouwing AOW-leeftijd Opdracht door een scholier 2333 woorden 17 december 2009 6,4 14 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave Inleiding 3 Welke feiten spelen een rol? 4 +

Nadere informatie

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen?

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen? Crisismaatregelen De financiele en economische crisis zorgt ervoor dat o.a. de pensioenfondsen op dit moment geen dekking meer hebben voor het uitbetalen van pensioenen in de toekomst en dat het ernaar

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Verandering is dichterbij dan je denkt

Verandering is dichterbij dan je denkt Verandering is dichterbij dan je denkt Tegenbegroting 2016 Verandering is dichterbij dan je denkt Soms slaat verbazing om in boosheid. Het overkomt me niet vaak, maar de afgelopen maanden kreeg het kabinet

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost.

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost. Jij komt nooit meer terug, voorbij, het ging allemaal zo vlug, al die kennissen die vragen, hoe het met ons gaat. Het is te laat, het is te laat. Dit zongen wij samen met snik in onze stem onder uw aanvoering

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

(MAAT)WERK VOOR IEDEREEN

(MAAT)WERK VOOR IEDEREEN (MAAT)WERK VOOR IEDEREEN De crisis is voorbij, het gaat weer goed met Nederland. De werkloosheid daalt. Dat lijkt allemaal geweldig positief. Maar is dat ook zo en geldt dit voor iedereen? ZINLOOS Werkloze

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5074 Inboeknummer Dossiernummer Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in

Nadere informatie

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014 Een uitdagende arbeidsmarkt Erik Oosterveld 24 juni 2014 Wat waren de gevolgen van de recessie? Hoeveel banen zijn er verloren gegaan? In welke sectoren heeft de recessie het hardst toegeslagen? Werkgelegenheid

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011

Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011 Kadernota 2011 inclusief BERAP 2011-1 30 juni 2011 Deze week verschijnt het ledenblad van CDA Emmen met daarin een artikel van wethouder Henk Jumelet. Het is getiteld: Nieuwe Blik en begint met een gedichtje

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact?

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact? het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

Notitie maatwerk minimabeleid Indicatoren voor de uitvoering van het minimabeleid

Notitie maatwerk minimabeleid Indicatoren voor de uitvoering van het minimabeleid Notitie maatwerk minimabeleid Indicatoren voor de uitvoering van het minimabeleid 1. Aanleiding De wereld van de sociale zekerheid, re-integratie, participatie en armoedebestrijding is dynamisch. Beleidswijzigingen

Nadere informatie

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Speech toelichting Cultuurplan door wethouder Pex Langenberg woensdag 7 september 2016, om 11:00 uur in Codarts 1

Speech toelichting Cultuurplan door wethouder Pex Langenberg woensdag 7 september 2016, om 11:00 uur in Codarts 1 1 Kunst en cultuur. Hoe kun je op zoiets moois zoiets abstracts nou een prijssticker plakken? Zeggen: voor jou meer budget, en voor jou minder budget, en sorry, voor jou nu niets? Maar het moet. We moeten

Nadere informatie

STADSMANIFEST DE STAD IS AAN ZET!

STADSMANIFEST DE STAD IS AAN ZET! STADSMANIFEST DE STAD IS AAN ZET! LEIDEN, 14 FEBRUARI 2014 CDA AMSTERDAM CDA ROTTERDAM CDA DEN HAAG CDA UTRECHT CDA EINDHOVEN 2 1: DE STAD IS AAN ZET! Wat het CDA betreft is de stad aan zet. Mensen hebben

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Dames en Heren. Ik ben ontzettend blij met dit symposium over inclusief ondernemen,

Nadere informatie

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 23235 Thuiszorg 29282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector Nr. 122 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

Voorzitter, dames, mijne heren,

Voorzitter, dames, mijne heren, Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de VVD voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid op de Van Boetzelaerlaan en Sportlaan te verbeteren. Hieronder de volledige inbreng van de VVD tijdens de begrotingsbehandeling.

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Armoede, werk en inkomen. De crisis is niet voorbij. Gezamenlijke aanpak

Armoede, werk en inkomen. De crisis is niet voorbij. Gezamenlijke aanpak Armoede, werk en inkomen Iedereen telt mee, wordt gezien en verdient een menswaardig leven binnen onze maatschappij en in Leiden in het bijzonder. Er is nu veel meer armoede in Leiden dan twaalf jaar geleden.

Nadere informatie

ZZP Netwerk Nederland

ZZP Netwerk Nederland ZZP Netwerk Nederland sinds 11 juni 2009 voor, door en met ondernemende ZZP ers Postbus 9706 1006 GE AMSTERDAM www.zzpnetwerknederland.nl info@zzpnetwerknederland.nl rapportage n.a.v. onderzoek 15 januari

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Schriftelijke vragen Stijging werkloosheid Den Haag SV 080 RIS 291883. Den Haag, 15 februari 2016. Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Schriftelijke vragen Stijging werkloosheid Den Haag SV 080 RIS 291883. Den Haag, 15 februari 2016. Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Schriftelijke vragen Stijging werkloosheid Den Haag SV 080 RIS 291883 Den Haag, 15 februari 2016 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, De werkloosheidscijfers van Den Haag stemmen in 2016 nog altijd weinig

Nadere informatie

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum.

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum. Toespraak staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het jaarcongres van de Landelijke Cliëntenraad op 29 maart 2012 in Nieuwegein. Dames en heren, Het is vandaag een feestelijke

Nadere informatie

Banenplan voor Emmen D66

Banenplan voor Emmen D66 Banenplan voor Emmen D66 Voorwoord De wereld bevindt zich inmiddels zes jaar in een financiële crisis. De effecten daarvan zijn overal merkbaar. Vooral ook in Emmen. Mensen verliezen hun baan, maken schulden

Nadere informatie

De feiten over stille bezuinigingen in het primair onderwijs

De feiten over stille bezuinigingen in het primair onderwijs De feiten over stille bezuinigingen in het primair onderwijs Het primair onderwijs kampt met de gevolgen van zogenoemde stille bezuinigingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Sinds enkele weken

Nadere informatie

Stijgende werkloosheid baart PvdA grote zorgen

Stijgende werkloosheid baart PvdA grote zorgen Stijgende werkloosheid baart PvdA grote zorgen De wereldwijde crisis is van de banken overgeslagen naar overheden en raakt de nu ook bedrijven hard. Hoewel Nederland het internationaal gezien nog redelijk

Nadere informatie

Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting. Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting. Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 429 Brief van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin.

flits+ Het is veel in het nieuws, maar ik weet niet exact hoe mijn eigen pensioen eruit ziet Ik vind dat ik het moet lezen bpfhibin. pensioen Hoe warm loop jij voor het onderwerp pensioen? Informatie over uw pensioen Minder kans op verlaging, ook minder kans op indexatie Bpf HiBiN kiest voor online en digitaal Waar houdt het bestuur

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Startnotitie Werken naar Vermogen

Startnotitie Werken naar Vermogen Startnotitie Werken naar Vermogen 1. ACHTERGROND 1.1. Aanleiding Voor u ligt de Startnotitie Werken naar Vermogen. Concrete aanleiding voor deze Startnotitie is de aangenomen motie van het CDA van 15 november

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie