Verslag van de Algemene Vergadering van 9 maart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de Algemene Vergadering van 9 maart 2012"

Transcriptie

1 Verslag van de Algemene Vergadering van 9 maart 2012 Agenda Als introductie op het relaas van de behandelde onderwerpen geven we hierna een beknopte samenvatting weer van de agendapunten : Verwelkoming, voorstelling en evaluatie 2011 Presentatie Belgische wijnbouw anno 2011, een statistisch overzicht door Prof dr Ghislain Houben Financieel verslag 2011 Raad van bestuur : bekrachtiging en kwijting Doelstellingen voor 2012 Varia Introductie door de Voorzitter Paul Vleminckx, voorzitter van de Belgische wijnbouwers vzw neemt het woord en verwelkomt de aanwezigen. Alvorens met de agendapunten te starten, beginnen we met een zeer speciale gebeurtenis. Dhr Maurice Fol, gewezen voorzitter van de Hagelandse wijnbouwers vzw, wordt gelauwerd om zijn ganse bijdrage in de ontwikkeling van de Belgische wijnbouw. Maurice wordt tevens als Ere-Voorzitter van de vzw voorgesteld. Na de verwelkoming wordt Maurice uitgenodigd om een woordje te doen. Foto s Jan Caudron Teksten en Redactie : Paul Vermeeren

2 Huldiging Maurice FOL Maurice valt meteen met de deur in huis en stelt ons de lastige vraag hoe wij denken dat hij zelf met wijnbouw in België begonnen is. Wij moesten helaas toegeven dat we hem het antwoord schuldig bleven. Maurice gaat een hele periode terug in de tijd en vertelt dat destijds een studie van de heemkundige kring van Aarschot de mogelijkheid aantoonde van wijnbouw in België, en specifiek in het Hageland. De toenmalige Minister van PTT, zoals dat toen nog noemde, de heer Jos Daems besefte dat de fruittelers in de regio problemen ondervonden met de afzet van bepaalde producten wegens toenemende concurrentie vanuit het buitenland. Een reconversie drong zich volgens hem op en wijnbouw werd daarin aangeprezen als één van de sectoren die een nieuwe stimulans zouden kunnen betekenen. Maurice stelde zich toen onmiddellijk de vraag : gaat wijnbouw wel hier in onze contreien. Na zich grondig te hebben geïnformeerd over het hoe en wel van deze nieuwe uitdaging, werd besloten om met enkel gemotiveerde telers uit Rotselaar, Aarschot en Houwaart te starten met wijnbouw. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd beslist om eens bij Duitse wijnboeren een licht te gaan opsteken. Na veel rondvraag en gezoek bleek dat onder andere de Müller-Thurgau wijnstok zeer geschikt zou zijn voor het Belgische klimaat. En aldus geschiede. Alhoewel het maar kleine wijngaardjes waren, zeker niet te vergelijken met die van onze Duitse collega s, was toch een begin gemaakt. En zie,...na drie jaar werd de eerste oogst een feit en kon er worden begonnen met wijnmaken. Ondertussen werd er ook niet stil gezeten en lessen over snoeien en alles wat bij de verzorging van de druivenplanten kwam kijken werden op touw gezet. Amaai, is dat allemaal zoveel werk?? Waar zijn we aan begonnen!! Doch niet getreuzeld, we moeten verder. En zodoende werd een vereniging van de Hagelandse wijnbouwers opgericht die stilaan verder uitgroeide zodat er na een tijd een 100 tal mensen lid van de vereniging waren. Na verloop van tijd waren er een 10-tal mensen die op een (semi-)professionele basis met wijnbouw bezig waren. Maurice vertelt dat hij zelf in 1972 begonnen was met slechts73 planten, doch aan zijn gezicht kon je aflezen dat hij daar zeer blij mee was. Maar wijnmaken is meer dan werk op het veld of in de kelder. Fiscaliteit, administratie, accijnzen, voedselveiligheid, juridische aspecten, het zijn allemaal zaken waaraan je als beginnende wijnbouwer niet aan denkt. Onze pioniers beseften maar al te goed dat zij in al deze zaken geen specialisten waren en toen ontstond de idee om de krachten te bundelen in een nieuwe professionele vereniging, waarvan Maurice de voorzitter werd. Hun eerste opdracht bestond erin om een soort Appelation Controlée - een Gecontroleerde Oorsprongsbenaming in het leven te roepen, en dit naar analogie met wijnstreken in het buitenland.

3 Maurice vertelde erbij dat ze destijds werden uitgelachen om dit idee. Maar onverstoorbaar gingen ze verder. Er werd een afspraak gemaakt met de toenmalige Minister-president Luc van den Brande, die verklaarde dat hij wel openstond voor dit idee. Deze stelde voor om contact te nemen met het Ministerie van Economische Zaken, destijds bevoegd voor deze materie. Ook zij waren leken in deze materie en stelden daarom voor dat de wijnbouwers zelf een voorstel zouden doen, gebaseerd op de Europese regelgeving ter zake. Zo gezegd, zo gedaan. Na een tijdje kwam er een voorstel uit de bus dat eerst nog aan de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerd werd voorgelegd voor advies en aanvulling. En zie : in juli 1997 werd de eerste Belgische AOC goedgekeurd. Een mijlpaal was bereikt. Daarna volgden andere regio s zoals het Heuvelland, Haspengouw en de Côtes de Sambre et Meuse. Later volgden de mousserende en de landwijnen. Dit ging niet onopgemerkt in het buitenland voorbij en al smalend werd ginder gefluisterd dat België binnen kort meer appelaties zou hebben dan Frankrijk. Doch zover kwam het gelukkig niet. Maar de kar moest weer verder worden getrokken en een degelijke professionele opleiding en bijscholing bleek het volgende doel. Binnen het kader van de vereniging voor de Hagelandse Wijnbouwers vzw werd een start gemaakt met een jaarlijkse lessenreeks gegevens door Prof Hans van Nijen. Daarnaast werd recent gestart met een opleiding Wijnbouwer via Syntra Leuven, Hasselt en Gent. Om zijn kleurrijk verhaal af te ronden gaf Maurice ons de wijze raad mee die zijn vader hem meegaf : Als je in de politiek gaat, hou dan je speech kort. Dat zijn de beste. Met deze woorden indachtig wordt aan Maurice een schilderij overhandigd waarop hijzelf wordt vereeuwigd. Het schilderij is gemaakt door de kunstenares Viviane Haesendonck, waarvoor dank.

4 Duidelijk in de wolken ontvangt Maurice dit prachtige geschenk en bedankt van harte de vergadering. Wij wensen hem nog vele mooie jaren aan de zijde van zijn vrouw Arlette De voorzitter Paul Vleminckx geeft het woord aan Lodewijk Waes, secretaris van de vzw. Lodewijk verwelkomt de aanwezigen en opent de vergadering. Hij vermeldt dat we eerst Maurice hebben willen huldigen voor zijn initiatieven zoals de oprichting van de vereniging waaruit ook de huidige Belgische wijnbouwers vzw is ontstaan. Er wordt overgegaan tot de dagorde. Het bestuur heeft sinds de vorige Algemene vergadering van 4 februari 2011 achtmaal vergaderd. Er is intussen een nauwe samenwerking ontstaan met de provincie Vlaams-Brabant, alsook werden er een aantal informatieavonden georganiseerd in verband met o.a. gewasbescherming, bemesting en bladvoeding. In die zin willen we verder gaan. De lessenreeks in navolging van het initiatief van Maurice Fol wordt verder gezet in de schoot van de vzw, met als docent Prof Hans van Nijen. In samenwerking met Mevrouw van Ceulebroek, werkzaam bij de provincie Vlaams-Brabant, worden verdere infoavonden voorzien.

5 2. Het vorige jaar werd er een presentatie gegevens over de HACCP regels i.v.m. voedselveiligheid en alles wat daarmee in verband staat. HACCP is de afkorting van Hazard Analysis Critical Crontrol Points, ofwel een risicoevaluatiesysteem met betrekking tot de kritische fases bij het productieproces in het wijnmaken. 3. Dit jaar dus hebben we Prof dr Ghislain Houben uitgenodigd voor een interessant onderwerp. Wij zijn allen gedreven door de wijnbouw, doch we mogen niet vergeten dat hierachter ook een economisch aspect schuilt. We kunnen als krachtlijnen onthouden dat we ons product juist in de markt moeten positioneren door de wijn te verkopen als concept in plaats van louter het product zelf te benadrukken. Kwaliteit speelt een sleutelrol in onze marketing en we moeten ervoor zorgen dat we vraag en aanbod evenwichtig uitbouwen. De secretaris bedankt Ghislain Houben voor zijn interessante uiteenzetting, die ons moet aanzetten tot een reflectie over ons eigen bedrijf. De inhoud van de presentatie Belgische wijnbouw anno 2011, een statistisch overzicht van Prof dr Ghislain Houben wordt hier niet in detail uitgelegd, doch kan geconsulteerd worden via deze link. Vervolgens werd overgegaan tot de presentatie van het financieel plan, welk hier niet in detail zal worden overgenomen. - Wat we moeten onthouden is dat er redelijk weinig inkomsten zijn (enkel de bijdragen van de leden), en dat de uitgaven deze inkomsten overtreffen. De overdracht van de kas van de Hagelandse wijnbouwers vzw naar de nieuwe vzw verzacht enigszins de pijn zodat er nu een redelijk overschot is. - De conclusie uit deze cijfers is dat er meer inkomsten moeten gegenereerd worden, doch de vraag is hoe we dit kunnen doen. Misschien door giften? Alle ideeën zijn welkom. Daarna volgt de bekrachtiging en de kwijting van de Raad van Bestuur. Er zijn geen bijkomende vragen of opmerkingen en de Algemene Vergadering gaat unaniem akkoord.

6 De secretaris licht daarna de doelstellingen voor 2012 toe : Begin 2012 is de eerste nieuwsbrief verschenen. Er wordt aan de leden gevraagd om alle relevante informatie voor opname in de nieuwsbrief aan het Bestuur over te maken. Zonder de actieve betrokkenheid van de leden sterft dit uit. Het bestuur heeft ook initiatieven genomen om offertes te vragen voor een promotiestand waar iedere Belgische wijnbouwer op kan vertegenwoordigd worden tijdens beurzen zoals bvb Megavino. De prijzen liggen in een grootorde die voor de vzw financieel niet haalbaar. Er valt te noteren dat de meerderheid akkoord gaat dat we verder hieraan werken met als doel om een stand te verwerven waarmee we gemeenschappelijk naar buiten kunnen komen. To be continued. Het recente bezoek van Minister-President Kris Peeters brengt heel wat teweeg. Er werd hem een 10-punten-plan betreft de Belgische wijnbouw overhandigd. Er is dus wel degelijk iets aan het bewegen. Dit plan is te lezen via deze link. We moeten niet op korte termijn resultaten verwachten, doch wel op langere termijn. Er werd echter duidelijk gesteld dat we geen subsidies mogen verwachten, maar er is ondertussen een kanaal gecreëerd. In de schoot van PC-fruit in Limburg werd er inmiddels op initiatief van de Vlaamse Regering een werkgroep druiventeelt opgericht. Zij zullen bekijken wat er op vlaams en nationaal niveau kan / moet gebeuren. De erkenning van bestrijdingsmiddelen situeert zich op nationaal niveau, en in deze materie kan de Vlaamse overheid slechts adviserend en ondersteunend werken. Momenteel worden er, zoals door de Europese Instanties werd gevraagd, lastenboeken opgesteld waaraan de Belgische wijnen moeten voldoen. Het resultaat zal later gepresenteerd worden. Varia 1. Er werd druk gewerkt aan de vernieuwing van de website. Jan Caudron verstrekt ons wat meer uitleg. - Het technisch gedeelte werd professioneel uitbesteed, doch de vzw kan door de modulaire opbouw van de site steeds bijkomende aanpassingen aanvragen. De informatie kan ook via enkele bestuursleden aangepast worden zonder tussenkomst van de firma. - Het aanspreken van een firma voor de design en het onderhoud van de website werd door het bestuur weerhouden omdat er intern te weinig kennis aanwezig bleek voor deze zaken. Ook is het zo dat een website vrij gemakkelijk zelf op te starten is, doch als ze niet aangepast wordt aan de wijzigingen en noden of up-to-date wordt gehouden, dan leert de praktijk ons dat dergelijke websites een stille dood sterven. Vandaar dus deze beslissing. - Het is tevens de bedoeling dat de leden zelf een deel van de site kunnen gebruiken om hun eigen documenten op te laden (open deur, materieel te koop, ) - Het is een work in progress, dat de volgende jaren moet meegroeien met de behoeften van de vzw en haar leden. - Er wordt met aandrang gevraagd dat er ook vanuit de leden zelf een pro-actieve benadering komt, namelijk via het opsturen van elke nuttige info over hun bedrijf, of gebeurtenissen in hun streek. Een website die niet gevoed wordt, blijft een dode mus.

7 2. Als laatste spreker geeft onze Nederlandse collega Dick Beker van het Betuws Wijndomein te Enichem ons een presentatie over het reilen en zeilen in de Nederlandse wijnbouw, waarvoor dank. Tot slot werd de Algemene Verga dering afgesloten met een hapje en een drankje, waarbij de leden uitvoering de tijd namen om elkaar te leren kennen. Hartelijk dank voor uw aanwezigheid en uw inbreng, Het bestuur

Vlaams minister-president Peeters tekent krijtlijnen uit voor Vlaams wijnbouwbeleid

Vlaams minister-president Peeters tekent krijtlijnen uit voor Vlaams wijnbouwbeleid PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Dinsdag 21 februari2012 Vlaams minister-president

Nadere informatie

Wijnbouw in België en NL:

Wijnbouw in België en NL: Wijnbouw in België en NL: doorgelicht vanuit een economisch perspectief! Prof. dr. Ghislain Houben BeNeVit-symposium 8/11/2011 Historiek 1. Begin jaren 70 herintroductie door Jean Bellefroid in Borgloon

Nadere informatie

Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2015

Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2015 Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2015 Aarschot 22 oktober 2014 Agenda Persconferentie Verwelkoming door de heer Ludo Vangerven, secretaris van de Koepelvereniging Carnaval in Vlaams-Brabant

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Limburgse wijnen populairder dan ooit

Limburgse wijnen populairder dan ooit VRAAG IS ZO GROOT DAT BEPERKTE VOORRAAD SNEL IS UITVERKOCHT Limburgse wijnen populairder dan ooit Jerome Gielkens Voor kwaliteitsvolle wijnen hoef je heus niet naar Frankrijk of Italië. In Limburg worden

Nadere informatie

vergadering C90 LAN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid

vergadering C90 LAN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid vergadering C90 LAN5 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van 20 januari 2010 2 Commissievergadering nr. C90 LAN5 (2009-2010) 20

Nadere informatie

Notulen Algemene ledenvergadering

Notulen Algemene ledenvergadering Notulen Algemene ledenvergadering VvE Gebouw 'Oude Wal' Hoogvliet Lokhorsterland 3193 ET HOOGVLIET Plaats : Zevensprong Hoogvliet Datum : 29-11-2011 1. Opening van de vergadering & vaststellen aantal stemmen

Nadere informatie

6. aanpassing van het reglement van orde van het HOC aan de reorganisatie van AWZ (HOC 9711 5);

6. aanpassing van het reglement van orde van het HOC aan de reorganisatie van AWZ (HOC 9711 5); departement Algemene Zaken en Financiën adnzinistnatie Ambtenarenzaken afdeling Statutaire Aangelegenheden HOOG OVERLEGCOMITE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN 24 JULI

Nadere informatie

dienstencheques sector (PC 322.01)

dienstencheques sector (PC 322.01) 1 dienstencheques sector (PC 322.01) ONTHAAL IN MIJN ONDERNEMING www.accg.be 2 inhoud 3 Edito 4 Een woordje uitleg bij de CAO onthaal 7 CAO www.accg.be 3 dienstencheques sector ONTHAAL IN MIJN ONDERNEMING

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. Geldtransfers naar het buitenland

Noord-Zuid voor lokale besturen. Geldtransfers naar het buitenland Noord-Zuid voor lokale besturen Geldtransfers naar het buitenland Geldtransfers naar het buitenland Hoewel het concept van de stedenband zich richt op het uitwisselen van kennis en ervaring tussen collega

Nadere informatie

WIJNBOUWER/WIJNMAKER. 831,27 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Voorkennis.

WIJNBOUWER/WIJNMAKER. 831,27 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Voorkennis. #WIJN EN DRANKEN WIJNBOUWER/WIJNMAKER BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 831,27 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De cursus wijnbouwer/wijnmaker voorziet je in de nodige kennis om zelf van A tot Z uw wijn

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de functionarissen

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

WIJNBOUWER/WIJNMAKER. 853,05 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Voorkennis.

WIJNBOUWER/WIJNMAKER. 853,05 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Voorkennis. #WIJN EN DRANKEN WIJNBOUWER/WIJNMAKER BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 853,05 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De cursus Wijnbouwer-wijnmaker voorziet je in de nodige kennis om zelf van A tot Z je wijn

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Bossuyt Bart, Dr. Boumendil Areski, Dr. Crepel Thierry, Dr. Devriendt Ivan, Dr. Leenknegt John, Dr. Vanneste Luc, Van Den Moorter Eve (stagiair Dr. Boumendil) Verontschuldigd: Dr. Deleu Gilles,

Nadere informatie

Prijszetting Belgische wijn. Prof. Dr. Ghislain Houben

Prijszetting Belgische wijn. Prof. Dr. Ghislain Houben Prijszetting Belgische wijn Prof. Dr. Ghislain Houben Prijszetting Gevolg van 3 variabelen klant concurrentie kostprijs Wijnbouwer functioneert onder de algemene economische marktregels Uitdaging is :

Nadere informatie

Wie kent werken in Boxtel? Waarvan kent u werken in Boxtel?

Wie kent werken in Boxtel? Waarvan kent u werken in Boxtel? Voor zover mensen mij nog niet kennen ik ben Els van Esch, manager van het Personeelsdiensten Centrum Boxtel Werken in Boxtel is een initiatief van het PDC. Wie kent werken in Boxtel? Waarvan kent u werken

Nadere informatie

VINOCCHIO. 29 mei 2017

VINOCCHIO. 29 mei 2017 VINOCCHIO 29 mei 2017 BELGISCHE WIJNEN Belgische wijnen Zeeklimaat met veel regen, onverwachte winterprikken met sterke temperatuurdalingen Op het eerste zicht geen geschikt wijnbouwland Toch een traditie

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarlijkse verkeerslessen voor leerlingen laatste graad basisschool Project Veilig met de fiets in het verkeer De Grote Verkeersquiz Overzicht geplande controles

Nadere informatie

Stop met zeuren over Rusland. Die tijd komt nooit meer terug.

Stop met zeuren over Rusland. Die tijd komt nooit meer terug. Stop met zeuren over Rusland. Die tijd komt nooit meer terug. Als Limburgse wijnmaker en distillateur zag ik zich het drama in de Limburgse fruitteelt voltrekken. Fruittelers die hun hele hebben en houden

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Belgisch Netwerk van Stichtingen vzw

Belgisch Netwerk van Stichtingen vzw VERSLAG VAN DE WERKGROEP RECHT - FISCALITEIT - BOEKHOUDING DATUM 23.02005 aanwezig Voorzitter Paul Jacquet de Haveskercke - Stichting tegen Kanker François Masquelin - Fondation Jeanne Matossian verontschuldigd

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 In fase 1 heb je geoefend met het schrijven van teksten. Je hebt ook geleerd

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM 2013 Arnhem, juni 2014 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van Stichting Geeferom 2013. Een Stichting opgericht vanuit een visie dat vele kleine beetjes een mooiere,

Nadere informatie

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Wat kunnen wij nu al zeggen? een beslissing over jullie aanvraag moet eerst besproken worden, maar er zijn wel enkele zaken die wij op voorhand kunnen vertellen:

Nadere informatie

Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015

Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015 Wijndag Zuid Limburg 5 september 2015 Een twaalftal leden en aanhang namen deel aan de door Tjeu georganiseerde wijndag in Zuid Limburg. Apostelhoeve Ons eerste proefadres was de alom bekende Apostelhoeve,

Nadere informatie

Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in...

Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in... 1 sur 6 20/12/12 14:40 Gepubliceerd op DeWereldMorgen.be (http://www.dewereldmorgen.be) Ministerie van Financiële Alternatieven plechtig geopend in Brussel door Daphne van den Blink wo, 2012-12-19 17:46

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering inzake het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

De ontvangst en de voorstelling van de sprekers werd verzorgd door de Voorzitter Geert Meersdom.

De ontvangst en de voorstelling van de sprekers werd verzorgd door de Voorzitter Geert Meersdom. Zaterdag, 25 juni 2016. Ietwat onder de indruk van het statige gebouw komen een vijftigtal mensen het Hof van Liere binnen. Ooit een seminarie is het nu de stadscampus van de universiteit van Antwerpen.

Nadere informatie

Verslag BAV VSF 9/1/2016

Verslag BAV VSF 9/1/2016 VZW Zetel: Transvaalstraat 28, 8793 Sint Eloois Vijve http://schaakfederatie.be/ Verslag BAV VSF 9/1/2016 Uitgenodigd De leden liga s De bestuursleden VSF Medewerkers VSF Ereleden VSF Agenda 1. Inleiding

Nadere informatie

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Inleiding. Nico Biesmans, Magistraat-assessor Provinciale Raad van Antwerpen Bij de oprichting van de Orde der Geneesheren heeft de wetgever het toezicht

Nadere informatie

De eerste wijnronde van Vlaanderen

De eerste wijnronde van Vlaanderen Vlaamse Wijngilde Wine Wise Two Get There Belgian Wines De eerste wijnronde van Vlaanderen Inhoudsopgave Inleiding 1 Een vernieuwend initiatief 1 Concept 1 Rally, Wijnbeurs, Avondfeest 1 Datum 2 Woensdag

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 Rapport Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 2 Klacht Op 26 juni 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Drachten, met een klacht over een gedraging van Gak Nederland

Nadere informatie

Briefadvies over de wijziging van het verdrag tot verbetering van de verbinding tussen het Julianakanaal en het Albertkanaal

Briefadvies over de wijziging van het verdrag tot verbetering van de verbinding tussen het Julianakanaal en het Albertkanaal Briefadvies over de wijziging van het verdrag tot verbetering van de verbinding tussen het Julianakanaal en het Albertkanaal MORA Advies SARiV Advies 2012/19 SARO Advies 2012/12 3 september 2012 Mobiliteitsraad

Nadere informatie

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Algemeen... 3 Fondsen werving.... 3 Public Relations... 4 Bestuurssamenstelling... 5 Financiën... 5 Financieel verslag...

Nadere informatie

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN QUICK-WIN-PROJECT: HANDLEIDING INRICHTING VAN EEN VERWERKINGS- EN WINKELRUIMTE VOOR HOEVEPRODUCENTEN STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN 1 JAN 2012 31 DEC 2012 Aanvrager: KVLV vzw Steunpunt Hoeveproducten Remylaan

Nadere informatie

Introductie. Beschrijving van je onderneming

Introductie. Beschrijving van je onderneming Checklist voor Businessplan Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het opstellen van een ondernemingsplan. Hieronder volgt een checklist waar je kunt zien of je alles wat van belang is voor

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Beste ouders, Terwijl de kortste dag snel nadert en een lange kerstvakantie voor de deur staat, gaan onze gedachten terug naar schooljaar 2015. Het

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Kinderen in armoede aan het woord

Kinderen in armoede aan het woord Kinderen in armoede aan het woord INHOUD VAN HET KANDIDAATSDOSSIER ON LINE IN TE DIENEN De velden met een * moet u verplicht invullen. Enkele vragen over uw organisatie Contactgegevens Uw organisatie:

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00576 Onderwerp: Addenda bij subsidieovereenkomsten tussen de Stad Gent en het SVK OCMW Gent als gevolg van enerzijds

Nadere informatie

Lichtervelde Familie Augustyn 13 september 2008 KENNISMAKING MET. Gido Van Imschoot

Lichtervelde Familie Augustyn 13 september 2008 KENNISMAKING MET. Gido Van Imschoot Lichtervelde Familie Augustyn 13 september 2008 KENNISMAKING MET BELGISCHE WIJNEN Gido Van Imschoot Heuvelland 2005 Hageland 1997 Haspengouw 2000 2004 Vin de Pays Côtes du Sambre et Meuse des Jardins de

Nadere informatie

ICT-Dienst. Vertel ons een verhaaltje

ICT-Dienst. Vertel ons een verhaaltje Vertel ons een verhaaltje Ik zal het NIET hebben over: - Wat een Midoffice is en uit welke componenten het bestaat - Hoe je binnen jouw organisatie de implementatie van een Midoffice aanpakt - Of hoe wij

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Beste sportvissers / Leden en bezoekers,

Beste sportvissers / Leden en bezoekers, Beste sportvissers / Leden en bezoekers, Na het succes van onze eerste nieuwsbrief die is verschenen op 1 mei 2008 waar we trouwens veel leuke reacties over hebben ontvangen, zijn we aan onze 2 e editie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18-12-2014

Nieuwsbrief 18-12-2014 Basisschool de Regenboog 18-12-2014 Nr 3 Belangrijke data Al weer bijna kerstfeest en een nieuw jaar. Een tijd om terug te kijken en te denken aan nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor onze school zien

Nadere informatie

ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN

ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN 4 NOVEMBER 2013 1 Agenda algemene ledenvergadering 4 november 2013 1. Opening door de voorzitter en aanvullende mededelingen. 2. Verslag ledenvergadering 22

Nadere informatie

WAT IS LOGOPEDIA VZW?

WAT IS LOGOPEDIA VZW? 1 WAT IS LOGOPEDIA VZW? Logopedia VZW is een online platform voor en door logopedisten. Het forum zag het licht op 1 november 2008 en is sindsdien uitgegroeid tot een heuse ontmoetingsplaats voor logopedisten

Nadere informatie

Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012

Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012 Verslag van het overleg Huurdersvereniging Brummen - Woningstichting Brummen d.d. 15 november 2012 Aanwezig: Huurdersvereniging Brummen: De heer B. van Boven, mevrouw E. Groot, mevrouw B. ten Hoeve, de

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-233 d.d. 17 juli 2013 (mr. H.J. Schepen, voorzitter, mr. A.P. Luitingh, en mr. J.Th. de Wit, leden, en mevrouw mr. M. Nijland, secretaris)

Nadere informatie

Buitengewone Algemene Vergadering BAPS vzw

Buitengewone Algemene Vergadering BAPS vzw Buitengewone Algemene Vergadering BAPS vzw 82 Verslag Algemene Vergadering BAPS vzw 83 Verslag Algemene Vergadering BAPS vzw 84 Winand Bijnens deelde mee dat er 3 soorten voorgestelde wijzigingen zijn:

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering van het decreet van 6 maart 2009 betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

Verslag vergadering Kinderklanken 06/08/2015

Verslag vergadering Kinderklanken 06/08/2015 Verslag vergadering Kinderklanken 06/08/2015 Aanwezigen: De Moor Annemie, Deschacht Frauke, Haspeslagh Karen, Maes Jocelijn, Salen Lut, Van Beveren Hilde Verontschuldigd: Famaey Bart, Uytterhoeven Petra,

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

Evaluatie Wet controle op rechtspersonen. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld

Evaluatie Wet controle op rechtspersonen. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld 33750-VI Nr. Evaluatie Wet controle op rechtspersonen Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie heeft een aantal vragen ter beantwoording voorgelegd

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 29 oktober 2010 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID C284 BIN30 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 10 juli 2003 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID Vraag om uitleg van de heer Bart

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING Bestemd voor de Administratie Datum van ontvangst van de aangifte:.. FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1

Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1 Jeugdproject Geheim van de Ekeko op de Professor Waterinkschool te Amsterdam 1 Verslag: Raoul Papavoine, 12 september 2007 School: Professor Waterinkschool, Moreelsestraat 19, 1071 BJ Amsterdam, 020-6798627

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2016 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2015 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie

Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit

Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit De Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit bestaat 1 jaar. In dat jaar verschenen 20 edities van onze nieuwsbrief. Tijd om eens te zien wat we kunnen verbeteren aan het

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V.

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V. INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V. Vergadering directiecomité van dinsdag 7 februari 2017 om 18.00 u. in de vergaderzaal van het administratief

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Gemeente Brakel Marktplein Brakel Huishoudelijk reglement Culturele raad Gemeenteraad 4 februari 2013

Gemeente Brakel Marktplein Brakel Huishoudelijk reglement Culturele raad Gemeenteraad 4 februari 2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTURELE RAAD Titel 1: Grondslag Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke culturele raad Brakel door het organiseren van de

Nadere informatie

Ouderwerking. (feitelijke vereniging)

Ouderwerking. (feitelijke vereniging) Ouderwerking (feitelijke vereniging) Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 OUDERWERKING (feitelijke vereniging)... 3 versie website 8 oktober 2015... 3 Woord vooraf:... 3 Missie... 3 Visie... 3 HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie

Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Huishoudelijk Reglement Gemeentelijke en Intergemeentelijke Begeleidingscommissie Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2013 Bekendgemaakt op 27 juni 2013 1. Juridisch kader Het decreet van 20 maart

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2017

Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2017 Persvoorstelling: Carnaval in Vlaams-Brabant 2017 Leuven 20 oktober 2016 Agenda Persconferentie Verwelkoming door de heer Ludo Vangerven, secretaris van de Koepelvereniging Carnaval in Vlaams-Brabant Toespraak

Nadere informatie

Notulen jaarvergadering V.O.S

Notulen jaarvergadering V.O.S Van: Secretaris V.O.S Datum28-07-2010 Aan: Iman, Adrie, Adriaan, Jeanet, Patricia, Sacha, Peter en Diana. Aanwezigen van het bestuur: Iman, Adrie, Adriaan, Jeanet, Patricia, Sacha, Diana enpeter Aanwezige

Nadere informatie

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg.

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Bestuurslid op de TV bij L1. 7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Begin januari werd het ROL via de provincie gevraagd een bijdrage te leveren

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

Actie en besluitenlijst vergadering Datum: 13 december 2018

Actie en besluitenlijst vergadering Datum: 13 december 2018 Actie en besluitenlijst vergadering Datum: 13 december 2018 Aanwezig: Bram Schloesser, Marc van der Meulen, Stephan Gerards, Chantal Pijls, Angèle Gubbels en Ron van Wessel Afwezig: Abe Brouns Gast: Andrew

Nadere informatie

STUDY-VISIT DENE MAGNA 2015. EVALUATIE verwerking

STUDY-VISIT DENE MAGNA 2015. EVALUATIE verwerking STUDY-VISIT DENE MAGNA 2015 EVALUATIE verwerking 1.1 INHOUD 1 Wat vond je van de introductie op het bezoek aan Dene Magna op woe. avond? 7 1 2 Wat vond je van de rondleiding op de school? 6 2 3 Bood deze

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

100% Belgische wijn. wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België.

100% Belgische wijn. wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België. 100% Belgische wijn wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België. waarvan de vinificatie, verwerking en afwerking volledig en uitsluitend in België plaats vindt. die

Nadere informatie

Inhoudstafel INLEIDING...2

Inhoudstafel INLEIDING...2 ontwerp ruimtelijk structuurplan Turnhout Inhoudstabel Inhoudstafel INLEIDING...2 DEEL 1 INFORMATIEF GEDEELTE...8 INLEIDING: ANALYSE VAN DE RUIMTELIJKE CONTEXT...11 HOOFDSTUK I: SITUERING & GESCHIEDENIS...12

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar 2016-2017 VOORWOORD Ons 4 de werkjaar als VZW Casa Maín zit er bijna op. Het was een jaar waar vooruitgang werd geboekt. De lang verwachtte eigen school van

Nadere informatie

De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen

De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen SARiV Advies 2013/19 SAR WGG Advies 11 juli 2013 Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen Boudewijnlaan 30 bus 81 1000 Brussel T.

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten. Algemene

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 27 oktober 2006 van Almancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite 5

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie