St.Antoniusschool, een school met oog voor ieders toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "St.Antoniusschool, een school met oog voor ieders toekomst"

Transcriptie

1 Vakgebieden in de groepen 3 t/m 8 Wat een leerling aan het eind van de basisschool moet kennen en kunnen staat beschreven in de kerndoelen basisonderwijs (Referentiekader taal en rekenen Deze zijn door het Ministerie van Onderwijs vastgesteld. In onderstaande tabel is te zien welke methodieken we hanteren om de einddoelen van het basisonderwijs te behalen. De rood beschreven zaken zijn de vernieuwingen dit jaar. Groep(en) Vak Methode / materialen Groep 3 Lezen/taal Veilig leren lezen, de nieuwste versie. Leeskast met boeken die aansluiten op het AVIniveau van de kinderen Groep 4 t/m 8 Technisch lezen LIST-Leeskast met boeken die aansluiten op het AVI niveau van de kinderen. Klassikale leesboeken, bibliotheekboeken Groep 3 Schrijven Schrijftaal Groep 4, 5 en 6 Schrijven Handschrift Groep 3 Groep 4 t/m8 Rekenen Pluspunt (nieuwe versie) Pluspunt Lesdoelen en leerstof op de tablet Groep 4 t/m 8 Begrijpend lezen Nieuwsbegrip XL Groep 4 t/m 8 Groep 3 en 4 Taal Spelling Natuuronderwijs Natuuronderwijs Taal op Maat (in januari 2015 of eerder wordt hiermee gestart) Dit wordt met de tablet gedaan Voorbereidende themalessen groepen 3 en 4 (en Natuurlijk methode) Binnenste Buiten (digitale lesmethode Blink) Groep 4 Groep 4 Aardrijkskunde Geschiedenis Voorbereidende themalessen groep 4 Grenzeloos (digitale lesmethode Blink) Voorbereidende themalessen groep 4 Eigentijds (digitale lesmethode Blink) Engels GrooveMe (digitale lesmethode Blink) Groep 1 t/m 4 Experimenteert Groep 1 t/m 4 probeert de lessen uit 3 t/m 8 Gymnastiek Basislessen bewegingsonderwijs 1 t/m 8 Expressie Moet je doen 3 t/m 8 Verkeer Wegwijs ICT in school Op de st. Antoniusschool proberen wij bij te dragen aan het voorbereiden van de kinderen op een plek in de maatschappij. Omdat ICT (computers/tablets) een steeds grotere rol speelt in de maatschappij, sluiten we hier op de Antoniusschool ook bij aan. Al blijft ICT wel steeds een middel en geen doel op zich.

2 Hoe wordt er gebruik gemaakt van ICT? - Digitale schoolborden: elke groep beschikt over een digitaal schoolbord. Deze worden als ondersteunend middel gebruikt tijdens de lessen. - Computers in de kleutergroep: in de kleutergroep staan meerdere computers. Die worden door de kinderen gebruikt om educatieve spelletjes te spelen. Vaak sluiten deze aan bij het actuele thema. - Computerruimte: we beschikken over een computerruimte met daarin voldoende computers voor een hele groep. Deze computers worden gebruikt door de kinderen om leerstof te herhalen, verrijken en verdiepen. Daarnaast maken de kinderen verslagen op de computers. - Tablets: In de groepen 4 t/m 8 maken de kinderen gebruik van tablets tijdens de vakken spelling, rekenen en begrijpend lezen. Vanaf groep 5 wordt de tablet ook gebruikt voor Engels en de zaakvakken. Werken met tablets in de groepen 4 t/m 8 Alle kinderen van groep 4 t/m 8 krijgen een eigen tablet (in bruikleen). De tablet zal worden gebruikt bij de basisvakken REKENEN, AUTOMATISEREN, SPELLING, BEGRIJPEND LEZEN en verderop in het schooljaar zal ook het vakgebied TAAL worden toegevoegd. Behalve de basisvakken zullen ook de zaakvakken AARDRIJKSKUNDE, GESCHIEDENIS en NATUUR & TECHNIEK digitaal worden aangeboden en verwerkt. Ook ENGELS voor de groepen 5 t/m 8 zullen na instructies op het digitale schoolbord worden verwerkt op de tablet. Het werken met een tablet heeft vele voordelen. De kinderen krijgen direct feedback op de door hun verwerkte (oefen)stof en hoeven niet tot de volgende dag te wachten. Het motiveert hen zelfstandig te werken. Ze kunnen op eigen tempo doorwerken en hoeven niet (meer) te wachten op anderen. De software houdt de vorderingen continu bij Via een dashboard voor de leerkracht is onmiddellijk zichtbaar of de kinderen aan de slag zijn, de oefenstof goed maken en of ze de gestelde doelen van die dag / week / maand beheersen. De leerkracht ziet direct wie er hulp nodig heeft en kan hem/haar of een groepje snel extra instructie geven. Een koppeling tussen het digitale schoolbord en de tablets is een nieuwe vorm van communiceren De tablet gaat de rol van de leerkracht zeker niet overnemen. Van belang is en blijft, dat de leerkracht de instructie verzorgt o.b.v. de toetsgegevens en dus de vorderingen van de leerlingen.

3 De leerkracht houdt de leerlijnen en de daarbij behorende leerdoelen (van elk afzonderlijke leerling) scherp in de gaten. De kinderen zitten natuurlijk niet de hele dag achter hun tablet! Dat zou slecht zijn voor de concentratie, motoriek en sociale contacten. Regelmatige afwisseling in activiteiten blijft aan de orde. Samenwerken en samen opdrachten verwerken blijft van toepassing. Alles altijd met mate en gericht op effectiviteit. Je zou kunnen zeggen: - daar waar het schrift werd gebruikt, wordt nu de tablet gepakt - daar waar iets moet worden opgezocht, wordt het internet gebruikt. - samenwerken, samen overleggen, sociale communicatie blijven gewoon bestaan. De inzet van de tablets op onze school Via SNAPPET gaan we in de groepen 4 t/m 8 de tablet inzetten. Nog niet in groep 3, omdat daar de basisvakken lezen, rekenen en schrijven in het startende stadium zitten. Schrijfonderwijs blijft bestaan. Maar heb je een slecht handschrift of ben je motorisch niet zo vaardig, dan is uiteindelijk werken met een tablet een verademing. Soort tablet. Snappet gebruikt 7-inch tablets die speciaal voor Snappet zijn vervaardigd en voldoen aan de eisen voor het werken met Snappet. De tablets draaien op een speciaal aangepaste versie van Android,. Het zijn stevige tablets die tegen een stootje kunnen. Ze worden geleverd in een stevige beschermhoes. Zijn kinderen nog wel sociaal interactief Vaak denken we dat tablets tot puur individueel werken leiden. In de praktijk blijkt dat niet het geval. Kinderen zitten graag dicht bij elkaar terwijl ze aan het werk zijn. Ze delen hun worstelingen en triomfen met elkaar, en helpen elkaar als het mag. De Mondelinge Taalvaardigheidslessen van Snappet zijn ingericht op werken als tweetal, en bieden ook handleidingen voor het effectief geven van feedback. In de Klassikaal werken-stand bevorderen de tablets de participatie. Leerlingen die voorheen te verlegen waren om mee te doen, krijgen nu opeens een stem. Alle antwoorden verschijnen op het digitale schoolbord. Niet alleen de goede leerlingen krijgen extra stof aangeboden Alle leerlingen krijgen te maken met adaptieve leerstof. Dat zijn opgaven die zijn afgestemd op het niveau van de leerling. Leerlingen die de betreffende lesstof goed beheersen krijgen opgaven geserveerd die moeilijker zijn, terwijl leerlingen die de lesstof nog niet zo goed beheersen eenvoudigere opgaven zullen krijgen. Uiteindelijk doel is de lesstof eigen te maken en succeservaringen op te doen, zodat leerlingen gemotiveerd zijn en blijven om goed te presteren.

4 Risico en verzekering Iedere klas heeft reservetablets ter beschikking, dus in vrijwel alle gevallen zal een leerling zonder leerverlies een andere tablet kunnen krijgen. Het financieel risico hangt af van de soort schade. Snappet draagt het risico voor alle fabrieks- en technische fouten. Als een tablet dienst weigert, wordt voor verdere afhandeling gezorgd. Dit kost de school niets, maar wordt vergoed door Snappet. Snappet tablets zijn gemaakt op gebruik door kinderen en kunnen dus wel tegen een stootje. Schade door opzet of grove nalatigheid wordt verrekend met de school. Wij zijn dan weer genoodzaakt dit door te berekenen aan de ouders. Maar we gaan er van uit dat iedereen zuinig is op zijn spullen. Het is tenslotte een van de drie regels van onze pauw die regelmatig terugkomen: we zullen goed voor de spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgen. Een voordeel voor kinderen en leerkracht. Snappet geeft rust in de klas omdat alle kinderen tegelijk op geschikt niveau aan het werk zijn. Tabletonderwijs creëert meer tijd voor (extra) instructie, lesvoorbereiding en remediëring door automatisch nakijken en foutenanalyse. De ervaringen op andere scholen leert dat resultaten van kinderen (significant) stijgen. De inspectie van het onderwijs geeft o.a. aan dat door de mogelijkheden van de tablets en het onderwijs ermee kinderen actief bij de lesstof worden betrokken, de leerlingen goed en snel kunnen worden gevolgd, leerkrachten sneller feedback en instructie kunnen geven, er een goed en rustig werkklimaat ontstaat, kinderen leerdoelen zien / herkennen en willen behalen. Lesgeven met de tablets Een klassieke les bestaat uit klassikale (korte) instructie, eventueel een verlengde instructie, verwerken en afronden. De leerkracht bereidt de les voor, en evalueert na afloop. Het Tabletonderwijs ondersteunt de leerkracht bij al deze stappen, voor meer passend en opbrengstgericht onderwijs. Lesvoorbereiding De leerkracht maakt nog steeds een lesplan. Alleen zij kiest nu een bijpassende module van Snappet. In de leerkrachtmodule van de tablet, het dashboard, zet zij de les(sen klaar. Dan wordt deze zichtbaar voor de leerlingen, zodat ze eraan kunnen werken. De lesstof en de lesdoelen van onze huidige methodes rekenen, taal, begrijpend lezen en spelling staan op de tablet en de leerkracht kan gewoon haar handleiding blijven gebruiken. Klassikale instructie De leerkracht geeft de gewone lesinstructie, al dan niet met het digibord. Snappet sluit aan bij de door ons gebruikte lesmethoden. Op het dashboard is aanvullend materiaal beschikbaar, zoals educatieve filmpjes over het specifieke onderwerp.

5 Als het digibord wordt gebruikt, kan dit materiaal klassikaal worden ingezet. Ook kan er met de tablets centraal op het digibord worden gewerkt: bijvoorbeeld door de eerste paar sommen samen te doen waarbij het overzicht van de gegeven antwoorden (anoniem) zichtbaar wordt op het digibord. Zo weet de leerkracht dat iedereen bij de les is. Verlengde instructie Op basis van individuele leerresultaten geeft het programma inzicht in welke leerlingen mogelijk meer aandacht nodig hebben bij deze les. De leerkracht kan kiezen deze leerlingen even apart te nemen voor extra instructie. Dit kan ook goed, omdat alle andere kinderen inmiddels op hun tablet zelfstandig bezig zijn. Via het dashbord (zie hieronder) kan de leerkracht direct zien of alle leerlingen wel aan de slag zijn gegaan en of alles naar wens verloopt. (de namen zijn voor de leerkracht natuurlijk zichtbaar) Voor het toepassen en oefenen van de leerstof pakken de leerlingen hun tablet (in plaats van boeken en schriften). De verwerkingsperiode is steeds zo n twintig minuten per les. In die periode werken de leerlingen in eerste instantie aan het lesmateriaal van die dag. De leerlingen weten aan welke lesdoelen ze die dag / week zullen werken en kunnen hun eigen vorderingen ook zien. Tabletonderwijs biedt een heel directe leerervaring. Ieder kind heeft zijn eigen werk. De lesstof wordt op diverse manieren aangeboden. De leerling voert het antwoord digitaal in en krijgt meteen feedback: een groene krul of een rode streep. Bij een rode streep is er direct de kans het antwoord te verbeteren. Vervolgvragen worden

6 moeilijker of makkelijker op basis van de resultaten. De leerkracht ziet op het dashboard de voortgang van iedere leerling: een antwoord dat in één keer goed was, is een groen blokje, na twee of meer keer proberen goed geeft een oranje blokje, en fout is rood. Het dashboard geeft het overzicht van de hele klas. Zo weet de leerkracht welke leerlingen extra hulp nodig hebben, of dat een bepaalde opgave meer toelichting nodig heeft. Gericht complimenten geven gaat ook eenvoudiger. Wanneer de les van die dag klaar is heeft de leerling de mogelijkheid extra te werken. Achter elke les staat een plusje (+). Hiermee komen de kinderen in het programma van het extra werk. Dit kan zowel remediëring zijn of verrijking, afhankelijk van hoe de kinderen de lessen gemaakt hebben. De aangeboden lesstof is altijd gerelateerd aan het niveau van het kind (adaptief). Kinderen worden gestimuleerd steeds beter te presteren. Daarboven is nog de grote plus : extra werk op basis van individuele leerdoelen die de leerling met de leerkracht afspreekt. Dat betekent dus dat de leerling mede verantwoordelijk wordt voor zijn eigen leren en presteren. Afronden Omdat de resultaten van de verwerkingsfase direct zichtbaar zijn, speelt de leerkracht daar direct op in. Het voortgangsrapport voor de hele klas kan bijvoorbeeld (met of zonder namen) worden gedeeld, en lastige vragen nogmaals doorgesproken. Met kinderen wordt steeds besproken of ze hun doelen hebben bereikt. (feedback) Evaluatie Aan het einde van de dag hoeft de leerkracht geen werkboeken en schriften na te kijken: de resultaten zijn direct beschikbaar. Bij sommige lessen zijn er echter meerdere antwoordmogelijkheden mogelijk of zijn er open vragen gesteld. In dat geval moet de leerkracht wel zelf corrigeren en de opgave beoordelen als goed of fout. Door de tijdwinst die behaalt wordt, kan veel meer tijd worden gestoken in een nog betere voorbereiding van de lessen. Snappet vergelijkt de voortgang van een leerling tegen de leerdoelen, tegen de rest van de klas, en de hele klas tegen de rest van Nederland. De leerkracht heeft zo extra informatie om de volgende les(sen) zo goed mogelijk voor te bereiden. Tablets t.b.v. de zaakvakken en Engels Behalve de basisvakken worden de tablets ook gebruikt voor de verwerking van de lesstof en doelen van de zaakvakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek. Ook de verwerking van de Engelse lessen verloopt via de tablet of de computer. De leerkrachten geven instructie via uitgebreide lesstof op het digitale schoolbord. De verwerking van de lesstof geschiedt via werkbladen en via te beantwoorden onderzoeksvragen door gebruik te maken van het internet. Internetgebruik op school De applicatie internet kan door de leerkracht worden aan- en uitgezet op de tablets. Hierdoor is het niet mogelijk om tijdens andere lessen te surfen op internet.

7 Ten aanzien van het gebruik van internet is er een protocol vastgesteld. Deze is te lezen op de website van de school. Bewegingsonderwijs Spel en beweging De leerlingen uit de groepen 1 en 2 maken elk dagdeel gebruik van het speellokaal en/of de speelplaats. Een derde van de lestijd wordt namelijk ingeruimd voor spel en beweging. In het speellokaal kunnen de kinderen gymmen op blote voeten maar ook gymschoenen zijn toegestaan. Deze gymschoenen kunnen op school blijven in een daarvoor bestemde bak. Gymonderwijs De groepen 3 t/m 8 gaan tweemaal per week voor het bewegingsonderwijs naar het gymnastieklokaal aan de Krijgerstraat en overbruggen de afstand met de fiets, waarbij hulp van fietsmoeders wordt ingezet. Bij sneeuw, gladheid en hevige storm, wordt er niet naar de gym gefietst.

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 5 2018-2019 Vreedzame School: U als ouders en wij als leerkrachten hebben de taak om onze kinderen voor te bereiden op een maatschappij, die gecompliceerd is. Een maatschappij waarin

Nadere informatie

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 5 2017-2018 Vreedzame School: U als ouders en wij als leerkrachten hebben de taak om onze kinderen voor te bereiden op een maatschappij, die gecompliceerd is. Een maatschappij waarin

Nadere informatie

Bijlage 2: Werken met Snappet op De Sterredans

Bijlage 2: Werken met Snappet op De Sterredans Bijlage 2: Werken met Snappet op De Sterredans 30-01-2019 Algemeen Een les bestaat uit klassikale instructie, eventueel een verlengde instructie, verwerken en afronden. De leerkracht bereidt de les voor,

Nadere informatie

Inhoudelijke nieuwsbrief juni 2015. Schooljaar 2015 2016. Visie. Groepsverdeling:

Inhoudelijke nieuwsbrief juni 2015. Schooljaar 2015 2016. Visie. Groepsverdeling: Schooljaar 2015 2016 Afgelopen vrijdag hebben we onze studiedag gehad. Tijdens deze dag hebben we teruggekeken naar het afgelopen jaar en vooral vooruitgekeken naar volgend schooljaar. In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Informatieavond groep 7

Informatieavond groep 7 Informatieavond groep 7 Sfeer Een goede sfeer is een voorwaarde voor goed onderwijs en goed kunnen leren. Dit vinden wij erg belangrijk. Wij zullen er dan ook heel veel aan doen om te proberen dat alle

Nadere informatie

Wat is Snappet? Connected Learning

Wat is Snappet? Connected Learning Wat is Snappet? Connected Learning Voordelen voor leerlingen en leerkrachten Verbeterd leerresultaat Snappet leidt tot betere leerresultaten door verhoogde motivatie en concentratie van de leerlingen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief cbs Sjaloom. Cursusjaar 2014-2015. Nummer: 17 Datum: 12-01-15

Nieuwsbrief cbs Sjaloom. Cursusjaar 2014-2015. Nummer: 17 Datum: 12-01-15 Nieuwsbrief cbs Sjaloom Cursusjaar 2014-2015 Nummer: 17 Datum: 12-01-15 Algemeen Belangrijke data: 13 Januari Techniekmiddag 16 Januari Afsluiting project Engels 07 Februari Oud papier voor Sjaloom 09

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

WERKEN MET TABLETS. Tien vragen over tablets!

WERKEN MET TABLETS. Tien vragen over tablets! WERKEN MET TABLETS Tien vragen over tablets! Van start met tablets Zoals u weet, is binnen de onderwijsstichting Arcade in september 2015 een definitief besluit genomen over het onderwijs met tablets.

Nadere informatie

Tekst Rob Voorwinden Beeld Fred van Diem

Tekst Rob Voorwinden Beeld Fred van Diem Dág boeken, werkboeken en schriften voor rekenen, taal en begrijpend lezen. Leerlingen van basisschool de Delta in Assendelft werken met tablets. Leerlingen zien nu meteen of ze een opgave goed of fout

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Zomervakantie We beginnen weer op maandag 17 augustus!!!!

Zomervakantie We beginnen weer op maandag 17 augustus!!!! WEEKKAART MAANDAG 29 JUNI 2015 VRIJDAG 3 JULI 2015 www.prinsesirene.nl MAANDAG 29 JUNI DINSDAG 30 JUNI Hieperdepiep Hoera!! Ellen H. is jarig! Kennismaken met de nieuwe groep Hieperdepiep Hoera!! Tim is

Nadere informatie

Oppenhuizen, 28-10-2015. Schoolbeleid cbs It Harspit voor tablets (Snappet)

Oppenhuizen, 28-10-2015. Schoolbeleid cbs It Harspit voor tablets (Snappet) Chr. Basisschool It Harspit waar T OP-timaal presteren EN T WELbevinden de aandacht krijgen die een kind verdient! P. Walmastrjitte 8 8625 HE Oppenhuizen Telefoon: (0515) 55 96 88 E-mail: ih@palludara.nl

Nadere informatie

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Versie: juni 2015 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Nieuwe methode aanschaffen? Dat kan nu veel voordeliger. Snappet

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom in cluster 4/5

Informatieavond. Welkom in cluster 4/5 Informatieavond Welkom in cluster 4/5 Informatie binnen de stamgroep Start van de dag: Trefwoord Groepsvorming Afspraken en regels Stamgroep Lunch: In de stamgroep eten we Eind schooldag Dag gezamenlijk

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Snappet is een alternatief voor...

Snappet is een alternatief voor... Snappet is een alternatief voor... Hulp bij het bestellen van nieuwe boeken. Versie: mei 2014 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Informatie Nieuwe methode aanschaffen?

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

HANDLEIDING THUIS OEFENEN VERSIE JUNI 2015

HANDLEIDING THUIS OEFENEN VERSIE JUNI 2015 HANDLEIDING THUIS OEFENEN VERSIE JUNI 2015 Beste ouder, Welkom bij Snappet. Voor je ligt een handleiding om toegang te krijgen tot de Snappet-leeromgeving van jouw kind deze zomervakantie. Die periode

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Het onderwijs op onze school

Het onderwijs op onze school Het onderwijs op onze school De schoolorganisatie Op de tijdelijke huisvesting BS Weespersluis komen groepen voor leerlingen van 4 t/m 12 jaar (groep 1 t/m 8). Als startende school worden de groepen samengesteld

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

DE WERELD IN GETALLEN DIGITAAL

DE WERELD IN GETALLEN DIGITAAL DE WERELD IN GETALLEN DIGITAAL Rekenen Groep 3 tot en met 8 De wereld in getallen Digitaal 1 lnhoud De methode Waarom De wereld in getallen Digitaal? 2 lnhoud en didactiek Zorgvuldige opbouw en beproefde

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

SMART Response BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

SMART Response BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING SMART Response Wat is het? SMART Response (voorheen Senteo) is een interactief responssysteem waarbij draadloze afstandsbedieningen (clickers) worden gecombineerd met een ontvanger en beoordelingssoftware.

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Keuchenius: School met Talent Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Groepssamenstelling Groep 4 17 leerlingen 7 meisjes 10 jongens Leerkrachten Juf Annelies Griepink-Roodenburg (maandag, dinsdag, en de woensdag

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Vak- en vormingsgebieden

Vak- en vormingsgebieden Vak- en vormingsgebieden Voor wat betreft de vak- en vormingsgebieden maken wij gebruik van methoden, die leiden tot het realiseren van de kerndoelen, zoals die door het ministerie van O C & W zijn opgesteld.

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Geschiedenis Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

Nieuwe tools bedienen leerling op eigen niveau

Nieuwe tools bedienen leerling op eigen niveau DE OPMARS VAN REKENTUIN, TAALZEE, MUISWERK EN SNAPPET Nieuwe tools bedienen leerling op eigen niveau Hallo, ik ben uw robot. Ik ben Rekentuin, Taalzee, Muiswerk of Snappet, en ik neem u veel routineklusjes

Nadere informatie

De Schoolwerkplaats school van nu

De Schoolwerkplaats school van nu 2015 De Schoolwerkplaats school van nu Visie en uitgangspunten Manon van der Linde Ilse Overzier Marjan van Baekel- Kan 1. Waar de Schoolwerkplaats voor staat Missie Wat we willen is dat alle kinderen

Nadere informatie

HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET

HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET Het proefaccount van Snappet Met het proefaccount kun je kennismaken met Snappet. Je krijgt toegang tot het leerkracht-dashboard en de leerlingen krijgen toegang tot de

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9 COMPACTEN & VERRIJKEN en GROEP 9 in de midden- en bovenbouw De Nobelaer Inleiding Dit jaar starten we met een nieuwe aanpak voor leerlingen die meer aankunnen dan de reguliere lesstof. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Handleiding Snappet vervanging

Handleiding Snappet vervanging Handleiding Snappet vervanging Hulp bij het bestellen van nieuwe boeken. Versie: mei 2014 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Rekenen met Snappet De leerlingen

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Natuur en techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

Welkom in groep 4-5 EVEN VOORSTELLEN.

Welkom in groep 4-5 EVEN VOORSTELLEN. Welkom in groep 4-5 EVEN VOORSTELLEN. Groep 4 Wereld in getallen rekenen (snappet) Deze methode gaat uit van het dagelijks leven. Schema s en tekeningen worden hierbij gebruikt om de problematiek inzichtelijk

Nadere informatie

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april Belangrijk BO naar VO Leerlingvolgsysteem Leerling-kenmerken november april leerstof groep 8 voorbereiding op de verwijzing VO CITO toetsen M8 LOVS VO informatieavond in oktober/november 2 verwijzingsgesprekken

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond middenbouw

Agenda onderwijsavond middenbouw Agenda onderwijsavond middenbouw Kerndoelen PO Wat komt er aan bod in groep 3-4-5 Leren lezen nader bekeken Onderwijsinhoud op de Bron Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen

Nadere informatie

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 5 en 6

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 5 en 6 Brochure OBS Pieter van Thuyl Groep 5 en 6 Brochure In deze brochure kunt u lezen wat we allemaal doen in groep 5 en 6 op de Pieter van Thuylschool. Contact met ouders. U kunt ons altijd spreken na schooltijd.

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 8 september 2015 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Basisschool St. Catharina Haastrecht Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Snappet 3.0. video. Extra ruimte. Effectief. Eenvoudig. al je aandacht kunnen richten op onderwijzen. en zelf bepalen waar je die voor gebruikt

Snappet 3.0. video. Extra ruimte. Effectief. Eenvoudig. al je aandacht kunnen richten op onderwijzen. en zelf bepalen waar je die voor gebruikt Snappet 3.0 video Eenvoudig zelf de beste leerroutes voor jouw klas kiezen en volgen Effectief al je aandacht kunnen richten op onderwijzen Extra ruimte en zelf bepalen waar je die voor gebruikt Adaptief

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 18 september 2017 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Natuur en techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Natuur en techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken.

Nadere informatie

Team Basisschool De Brök Stein

Team Basisschool De Brök Stein Team Basisschool De Brök Stein Beschrijving van het vraagstuk Geef hier een titel aan het vraagstuk en daarna een gedetailleerde beschrijving van het vraagstuk dat je op de Nazomerschool aan de orde wilt

Nadere informatie

Nummer mei Beste ouder(s) en verzorger(s), Activiteiten 30 mei OV-vergadering 1 juni Zomerfeest kleuters 5 juni t/m 8 juni Avondvierdaagse

Nummer mei Beste ouder(s) en verzorger(s), Activiteiten 30 mei OV-vergadering 1 juni Zomerfeest kleuters 5 juni t/m 8 juni Avondvierdaagse Nummer 16 25 mei 2018 Beste ouder(s) en verzorger(s), Activiteiten 30 mei OV-vergadering 1 juni Zomerfeest kleuters 5 juni t/m 8 juni Avondvierdaagse Het einde van het schooljaar 2017-2018 komt in zicht

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 6 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 6. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatieboekje van groep 5/6

Informatieboekje van groep 5/6 Informatieboekje van groep 5/6 2017-2018 Het informatieboekje van groep 5/6 In dit boekje wil ik u informatie geven over het werken in groep 5/6. Verschillende praktische zaken komen hierin aan de orde,

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatie Groep

Informatie Groep Informatie Groep 3 2016-2017 1 Inhoud Algemene informatie... Inhoud vakgebieden... 2 Een nieuwe groep, een nieuw lokaal, andere kinderen, nieuwe juffen.. hieronder treft u de informatie voor het komende

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Informatie avond groep 5 2011-2012

Informatie avond groep 5 2011-2012 Informatie avond groep 5 2011-2012 Even voorstellen Martin Geldermans Leerkracht groep 5, Theo Raateland Leekracht groep 5, Werff Thomas Gymleerkracht. Waar gaan we het over hebben? Het digibord, De vakken,

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. Oktober 2018

Huiswerkprotocol. Oktober 2018 protocol 1 Oktober 2018 Het huiswerkprotocol van de De Zaaier Onder HUISwerk verstaan we: 1. Opdrachten voor thuis Opdrachten die door de leerlingen uit alle groepen thuis uitgevoerd worden, omdat het

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Welkom in groep 4. Hieronder volgt een toelichting bij enkele vakgebieden:

Welkom in groep 4. Hieronder volgt een toelichting bij enkele vakgebieden: Gasthuisstraat 9 5171GC Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4 Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals u gemerkt heeft,

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas 18.1. Voorleessoftware compenserend inzetten voor leerlingen met een ernstige beperking 235 18.2. Voorleessoftware leerondersteunend inzetten

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Rekenen Wij werken met Wereld in getallen. Deze methode kent

Nadere informatie

Serious gaming in het basisonderwijs Adviesnota

Serious gaming in het basisonderwijs Adviesnota 2012 Serious gaming in het basisonderwijs Adviesnota Carolien Popken SAB Schoolvereniging Aerdenhout- Bentveld 14-6-2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderzoek... 4 Voorwoord... 4 Antwoord op de deelvragen

Nadere informatie

SURFACE BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? De Surface in het onderwijs

SURFACE BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? De Surface in het onderwijs BESCHRIJVING SURFACE Wat is het? De Surface is een liggend 30 inch beeldscherm op een tafel waaraan meerdere kinderen tegelijk kunnen werken. Zij bedienen de Surface met hun handen. Het apparaat kan 52

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 De organisatie van het onderwijs

Hoofdstuk 2 De organisatie van het onderwijs Hoofdstuk 2 De organisatie van het onderwijs 2.1. De organisatie van de school Wij hebben de school verdeeld in onderbouw en bovenbouw. Tot de onderbouw horen de groepen 1 t/m 4 en tot de bovenbouw de

Nadere informatie

Spelen, werken, leren op het Slingertouw

Spelen, werken, leren op het Slingertouw Spelen, werken, leren op het Slingertouw Leer mij het zelf te doen. Opvoeden is jezelf overbodig maken Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. (Afrikaans spreekwoord)

Nadere informatie

Het flexibel inzetten van de taalmethode heeft te maken met de functie van taal.

Het flexibel inzetten van de taalmethode heeft te maken met de functie van taal. Taal: vakspecifieke toelichting en tips Taalverwerving en -onderwijs verlopen als het ware in cirkels: het gaat vaak om dezelfde inhouden, maar de complexiteit en de mate van beheersing nemen toe. Anders

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Schoolgids

Schoolgids Schoolgids 2016-2017 De Koolmees 57 7671 VW Vriezenveen 0546-563968 directie@antoniusvriezenveen.nl www.antoniusvriezenveen.nl DE BASISSCHOOL...EEN STUKJE VAN JE LEVEN, De basisschool maakt deel uit van

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Cbs De Akker. Informatieboekje van groep 5/6

Cbs De Akker. Informatieboekje van groep 5/6 Cbs De Akker Informatieboekje van groep 5/6 2016-2017 Het informatieboekje van groep 5/6 In dit boekje wil ik u informatie geven over het werken in groep 5/6. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

ZELFSTANDIG WERKEN OP DE. TWEEMASTER /Catamaran

ZELFSTANDIG WERKEN OP DE. TWEEMASTER /Catamaran ZELFSTANDIG WERKEN OP DE TWEEMASTER /Catamaran maart 2015 ALGEMENE DOELEN: Kinderen kunnen zelfstandig werken: zelf keuzes maken op welk tijdstip ze bepaalde werkzaamheden uitvoeren (plannen) en dan aan

Nadere informatie

HUISWERKBELEID. Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Het doel van dit huiswerkbeleid... 2. Voorwaarden huiswerkbeleid... 2

HUISWERKBELEID. Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 2. Het doel van dit huiswerkbeleid... 2. Voorwaarden huiswerkbeleid... 2 HUISWERKBELEID Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Het doel van dit huiswerkbeleid... 2 Voorwaarden huiswerkbeleid... 2 Doelstellingen huiswerk... 3 Opbouw van het huiswerk... 3 Incidenteel huiswerk... 6

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle leerlingen thuis gemaakt of geoefend

Nadere informatie

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA Digitale leeromgeving HANDLEIDING WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA Digitale leeromgeving HANDLEIDING In deze handleiding staat de inhoud van de digitale leeromgeving van Nova beschreven, en hoe

Nadere informatie

Protocol Nakijken van leerlingenwerk

Protocol Nakijken van leerlingenwerk Protocol Nakijken van leerlingenwerk PCBO Het Mozaïek Middelwijk 2 9202 GV Drachten 0512 544530 info.hetmozaiek@pcbosmallingerland.nl www.pcbo-hetmozaiek.nl Documenteigenaar Team PCBO Het Mozaïek Datum

Nadere informatie

Basisdocument instructie in een stamgroep. Instructie en groepsnormen

Basisdocument instructie in een stamgroep. Instructie en groepsnormen Basisdocument instructie in een stamgroep Instructie en groepsnormen Onderzoek naar effectief onderwijzen heeft een aantal onderwijsgedragingen geïdentificeerd, die tezamen kunnen worden getypeerd als

Nadere informatie

Algemene informatieavond groep 5-6

Algemene informatieavond groep 5-6 Algemene informatieavond groep Kindcentrum de Eik Burg. Willemeplein 8 EA Nieuwstadt Tel. 4483938 www.kcdeeik.nl Inhoud Presentatie Afspraken Pedagogisch klimaat Handelingsgericht werken Coöperatieve werkomgeving

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Aardrijkskunde Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In

Nadere informatie

Op deze wijze houden we meer rekening met de verschillen in de groep en werken de kinderen op het voor hen meest geschikte niveau.

Op deze wijze houden we meer rekening met de verschillen in de groep en werken de kinderen op het voor hen meest geschikte niveau. 2014-2015 Groep 4 GROEP 4 1. GODSDIENSTIGE VORMING Wij werken met de godsdienstmethode Startpunt. De methode Startpunt werkt aan de hand van weekthema s die gebruikt kunnen worden voor de weekopeningen

Nadere informatie

Marzano (2003) Scholen maken het verschil

Marzano (2003) Scholen maken het verschil Programma Effectieve directe instructie Opfrismiddag 20 oktober 2010 Dortie Mijs Wat is het IGDI-model? Verdieping op twee aspecten: - Doelen formuleren - Werken met IGDI in een combinatiegroep Voorbereiden

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

Algemene belangrijke zaken

Algemene belangrijke zaken Algemene belangrijke zaken Binnenkomst: de kinderen mogen vanaf 8.15 uur binnen komen om hun tas en hapje en drankje binnen neer te zetten/ op te hangen. Daarna gaan de kinderen naar het plein waar een

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep -

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - S. Huitema Malmberg, s-hertogenbosch 1 inleiding In de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen de kinderen in een klas duidelijk toegenomen.

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie