Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 5 en 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 5 en 6"

Transcriptie

1 Brochure OBS Pieter van Thuyl Groep 5 en 6

2 Brochure In deze brochure kunt u lezen wat we allemaal doen in groep 5 en 6 op de Pieter van Thuylschool. Contact met ouders. U kunt ons altijd spreken na schooltijd. Mocht het op dat moment niet uitkomen, dan maken we een afspraak. Ook kunt u de leerkrachten buiten schooltijd telefonisch bereiken op het telefoonnummer van de school: Daarnaast zij de leerkrachten te bereiken via de mail. Hun mailadressen vindt u op het informatieblad. Er de leerkrachten en ouders geen mededelingen over leerlingen gedaan worden op het schoolplein. Bijzonderheden of afspraken over een leerling worden vastgelegd door de leerkrachten. Gedurende het schooljaar zijn er 4 contactavonden voor ouders gepland, ongeveer om de 10 weken. Drie avonden zijn verplicht, dan worden alle ouders uitgenodigd, één contactavond is facultatief. Mocht de leerkracht het nodig vinden dan wordt u uitgenodigd, maar u mag zelf ook het initiatief nemen tot een gesprek. Ook als alles goed gaat bent u van harte welkom. In de Ditjes en Datjes, de nieuwsbrief kunt u zien wanneer de data voor de contactavonden zijn. Informatie naar de ouders. Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van wat er in de groep speelt. Hierin doen we mededelingen of vragen wij om uw hulp. Deze nieuwsbrief wordt via de mail verspreid. Werken in groep 5/6 Werktijden. Elke schooldag komen de kinderen om 8.25 uur de school binnen. We gebruiken hiervoor de hoofdingang. De kinderen hangen hun jas aan de kapstok en leggen hun tas in de vakken boven de kapstok. Om half negen moeten de kinderen binnen zijn en beginnen de lessen. Deze duren tot uur. s Middags gaan de kinderen om uur naar binnen. Om uur moet iedereen binnen zijn en starten de lessen. Deze duren tot uur. Op woensdag werken we alleen de ochtend tot uur. s Middags zijn we vrij. Begroeten. Bij binnenkomst van de school en/of het lokaal begroeten we ieder kind met een handdruk. Ook aan het einde van de schooldag geven we een hand. Dit doen we om er voor te zorgen dat we ieder kind zien en ieder kind zich gezien voelt. Start van de dag. Iedere dag starten we school breed met een kwartier lezen. Hieronder vallen allerlei leesvormen, zoals tutorlezen, Ralfi, duolezen en stillezen. Op maandag starten we met een kwartier sociale en emotionele ontwikkeling.

3 Pauze. Onze pauze is van uur tot uur. Voorafgaand aan de pauze eten en drinken we in de klas. Tijdens het eten en drinken leest juf voor of kijken we een educatief filmpje op het digibord. Buiten spelen we op het plein, het voetbalveld of de pannakooi. WC gebruik. De kinderen mogen onder schooltijd zonder te vragen naar de wc. Op de deur hangt een rood/groene stip, waarmee de kinderen aangeven dat de wc bezet of vrij is. Wanneer juf aan het uitleggen is of aan het voorlezen, mogen de kinderen in principe niet naar de wc. Ook wordt er gestimuleerd om voor schooltijd en in de pauze te gaan. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Als uw kind een blaasprobleem heeft, geeft u het dan even aan bij de juf. Dag planning en weekrooster. Alle dagen hebben ongeveer dezelfde opbouw. We proberen de basisvakken zoveel mogelijk op de ochtenden te geven. Verder zijn de lestijden van de verschillende vakken door de hele school zoveel mogelijk gelijk. Dit om het mogelijk te maken dat een leerling de instructie van een groep hoger of lager kan volgen. De dag planning is voor de kinderen in te zien door middel van de taakbrief. Met de taakbrief kunnen de kinderen ook zelf hun werk plannen en registreren ze welke taken ze gemaakt hebben. Zelfstandig werken. Zelfstandig betekent: Kinderen werken zelfstandig aan opdrachten, kijken deze na en registreren ze indien nodig. De leerlingen maken hierbij gebruik van hun zelfstandig werken blokje, zodat ze zelf kunnen aangeven of hulp van de leerkracht gewenst is, ze willen samen werken of liever alleen. Tijdens het zelfstandig werken creëren wij tijd om instructie te geven aan de andere groep of om kinderen, alleen of in een groepje, extra hulp en/of instructie te geven. Instructietafel. In de groepen 1 t/m 8 staan instructietafels. De leerlingen krijgen eerst allemaal een centrale instructie. Daarna gaat het grootste deel van de groep zelfstandig aan het werk. Dan komt er een verlengde instructie voor de leerlingen die nog iets meer uitleg nodig hebben. Dit gebeurt aan de instructietafel. Wanneer de leerkracht ziet dat een kind de stof begrijpt en een opdracht zelf kan maken, werkt het kind op zijn of haar eigen plaats verder. Dit om de zelfstandigheid te bevorderen. Methoden. Technisch lezen groep 5/6. We werken met Estafette, een voortgezet technische leesmethode. Binnen deze methode kan er op verschillende niveaus gewerkt worden. Afhankelijk van de leesontwikkeling van de kinderen, bieden we oefenstof aan. Zo is er voor de kinderen die al goed kunnen lezen genoeg uitdaging in de vorm van Estafettelopers, waarin de kinderen zelfstandig werken.

4 Voor de kinderen die wat meer moeite hebben met lezen is er extra instructie en verlengde leestijd. Estafette staat drie keer per week op het rooster voor groep 5 en twee keer per week voor groep 6. Belangrijk! Laat de kinderen thuis ook veel lezen, het hele jaar door! Neem ze mee naar de bibliotheek, zoek niet te moeilijke boeken. Wij hopen dat uw kinderen zo kunt stimuleren om zelf te lezen, dat ze ervaren dat het lezen van boeken leuk is. Lees alstublieft veel voor, lees samen met uw kind en laat uw kind voorlezen. Ook als uw kind het wat moeilijker gaat vinden, blijf oefenen op het niveau dat bij uw kind past. In de bieb vindt u vaak boeken met de aanduiding AVI M5, E5, M6, E6. Ook op school werken we met deze aanduiding. AVI is een door Cito ontwikkelde leestoets. Deze wordt ook bij uw kind afgenomen. Niveau M5/M6 staat voor het leesniveau wat de kinderen in het midden van groep 5/6 bereikt moet hebben. E5/E6 staat voor het leesniveau wat uw kind aan het eind van groep 5/6 bereikt moet hebben. Taal groep 5/6. We werken in groep 5/6 met de methode Taal op Maat. Deze methode heeft zowel een taal als een spellingslijn. Via Taal op Maat werken we aan de volgende taalgebieden: woordenschat, taalbeschouwing en spreken en luisteren. Taal staat elke dag op het rooster en spelling 3 keer per week. Begrijpend lezen. Dit schooljaar starten we met de digitale Methode Leeslink. Alles van de methode staat op het digibord, is te downloaden en te printen: filmpjes, teksten, opdrachten, strategieën en leerhulpjes. Elke week staan nieuwe lessen online. Dat maakt Leeslink altijd actueel en interessant voor de kinderen. In de methode is aandacht voor de volgende strategieën. Deze strategieën helpen om de tekst beter te begrijpen: 1. Waarom lees ik de tekst? Leesdoel bepalen 2. Waar gaat de tekst over? Voorspellen 3. Wat weet ik al over het onderwerp? Voorkennis ophalen 4. Wat doe ik als ik het niet meer snap? Herstellen 5. Welke vragen zie ik? Vragen stellen 6. Welk plaatje past bij de tekst? Visualiseren 7. Hoe vat ik samen? Samenvatten Groep 5/6 werkt aan dezelfde les en begrijpend lezen staat 2 keer per week op het rooster.

5 Rekenen. Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie Pluspunt, de opvolger van onze vorige methode. De werkwijze voor de kinderen is dus grotendeels bekend. Het is een methode die geschikt is om mee te werken in combinatiegroepen. Pluspunt is een duidelijk methode die kinderen stapsgewijs leert rekenen en veel oefening en herhaling biedt. De leerlingen in groep 3 t/m 5 volgen allemaal de basisinstructie met verlengde instructie voor een kleine groep leerlingen. Daarnaast zijn er extra opdrachten voor de leerlingen die meer en/of meer uitdagende leerstof nodig hebben. Vanaf groep 6 werken de leerlingen op verschillende niveaus. Er is een basisgroep, een groep die extra in oefening nodig heeft en dus aangepaste leerstof krijgt en een groep die meer en moeilijkere leerstof nodig heeft. De leerlingen oefenen ook op de computer de geleerde lesstof of lesstof die ze nog niet goed beheersen. Hiervoor wordt het computerprogramma van Pluspunt ingezet. Door middel van de nieuwsbrieven zullen wij op de hoogte houden aan welke doelen voor rekenen we in de klas werken. Schrijven. Wij werken met de methode Pennenstreken die vanaf groep 3 wordt ingezet. Bij het leren schrijven is het belangrijk te letten op: houding, papierligging en pen/potloodgreep. Een goede pengreep is prettig om ontspannen te kunnen schrijven. Maandtaak. Dit schooljaar is er gestart met de methode Maandtaak voor geschiedenis, natuur en aardrijkskunde. Vorig jaar is er in groep 5&6 al proefgedraaid met deze methode en is goed bevallen. Maandtaak is een digitale methode voor wereldoriëntatie en is voornamelijk opgebouwd rond de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. In het inspectierapport van kwaliteitsonderzoek voor de basisschool wordt het gebruik van Maandtaak positief beoordeeld. In Maandtaak zijn ook de vakgebieden handvaardigheid, natuurkunde en techniek geïntegreerd. Topografie. Groep 6 gaat dit schooljaar oefenen met de topografie van Nederland. Levelwerk. Een aantal leerlingen maken in groep 5/6 gebruik van Levelwerk. Levelwerk is een leerlijn voor intelligente en (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs, ontwikkeld door Jan Kuipers, senior adviseur bij Cedin en expert op het gebied van hoogbegaafdheid. Levelwerk staat los van andere methodes. De leerling werkt feitelijk op twee sporen, een compacte basislijn met een aanvullende verrijkingslijn: Levelwerk. Iedere week gaat de leerkracht met de leerlingen die met Levelwerk om de tafel om te bespreken hoe het gaat, loop je ergens tegenaan, hoe heb je bepaalde problemen opgelost, wat ging goed en waarom en hoe gaat het met de planning. Muziek. We geven muzieklessen volgens de methode Moet je doen of leren de kinderen liedjes aan bij thema s die op dat moment actueel zijn in de groep

6 Verkeer. Verkeerslessen worden gegeven door middel van Op voeten en fietsen een verkeerskrant van VVN. Tekenen en handvaardigheid (Crea). Op vrijdagmiddag staat Crea op het programma. Hieronder vallen de vakken tekenen en handvaardigheid. We proberen hierbij verschillende technieken aan bod te laten komen en aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen en bij de thema s die aan bod komen in Maandtaak. Ook zullen de verschillende feestdagen en projecten centraal staan. Gymnastiek. Op maandagmorgen en donderdagmiddag hebben de kinderen gym. Afwisselend worden er spellessen en toestellenlessen gegeven. Wilt u uw kind gymkleren en gymschoenen ( die uw kind zelf vlot aan en uit kan doen) meegeven in een rugtas. Als uw kind de gymspullen vergeet, doet het mee in een hemd/t shirt en onderbroek. Liever deze dagen geen sieraden om doen in verband met kans op blessures. PBS. We werken op school met PBS. PBS gaat er vanuit dat je goed gedrag kan leren. Onze speerpunten zijn: Veiligheid, Zelfstandigheid en Verantwoordelijkheid. Bij deze waarden hebben we gedragsverwachtingen beschreven en bijbehorende lessen. PBS gaat er vanuit dat positief bekrachtigen helpt. Kinderen worden daarom beloond, wanneer ze goed gedrag laten zien. Zij krijgen dan een smiley van de leerkracht. Dit kan de eigen leerkracht zijn, maar ook de leerkracht van een andere groep. In dit kader heeft iedere groep een PBS muur, waarop de leerlingen bijhouden hoeveel smiley s zij verdiend hebben. De verdiende smiley s mogen ingewisseld worden voor een persoonlijke - of groepsbeloning, zoals bijvoorbeeld een kleurplaat uitkiezen of een spelletje voor de hele groep. ICT in de klas. Iedere groep heeft de beschikking over één computer per 5 leerlingen. Hierop kunnen de kinderen met behulp van verschillende programma s hun reken- taal en leesvaardigheden oefenen. Ook heeft iedere groep per dit schooljaar de beschikking over twee Ipads. Toetsen. Regelmatig controleren we door middel van methode gebonden toetsen hoe het met de vorderingen van de kinderen gaat. Twee keer per jaar maken de kinderen voor de verschillende leergebieden de toetsen van het CITO. Met behulp van deze toetsen kunnen we problemen tijdig onderkennen en hierop inspelen. Rapporten. Twee keer per jaar krijgt uw kind een rapport mee naar huis.

7 Verjaardagen. De verjaardag van uw kind wordt in de ochtend gevierd, zonder de aanwezigheid van de ouders. Traktaties graag niet te groot. De leerkrachten hoeven geen speciale traktatie. Na het trakteren in de klas mag het kind langs de andere klassen gaan. Algemeen Wij vinden het erg belangrijk dat zowel de ouders als de leerkracht goed op de hoogte zijn van de situatie van het kind. Wacht niet met het bespreken van problemen. Loop liever even binnen. Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken voor een uitgebreider gesprek na schooltijd. Wij nemen graag de tijd voor uw verhaal. Als leerkrachten doen wij geen mededelingen over leerlingen op het schoolplein. Dit is informatie die tussen ouders en leerkracht moet blijven en die alleen besproken wordt, met u, in de klas. Wij willen u vragen hetzelfde te doen richting de leerkrachten. Wilt u iets zeggen over uw kind tegen de leerkracht, dan graag na schooltijd in de klas. Bijzonderheden of afspraken worden door de leerkrachten vastgelegd. Als u nog vragen of opmerkingen heeft n.a.v. deze brochure of de informatieavond, horen wij dit graag van u. Zo maken we er samen een goed schooljaar van! Met vriendelijke groet, De leerkrachten van groep 5/6