Er is een afmelding binnengekomen van de heer H. de Jong (E&H) en de heer T.O. Brinkman (FNP).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er is een afmelding binnengekomen van de heer H. de Jong (E&H) en de heer T.O. Brinkman (FNP)."

Transcriptie

1 Concept besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 12 december 2013, aanvang uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig: (19) Raadsleden De heer Jaap Braams (PvdA) De heer Marten Claus (CDA) Mevrouw Maaike Dotinga-van der Veen (FNP) De heer Sjoerd Groenhof (FNP) De heer Max de Haan (GBA) De heer Frans Hoekstra (GBA) De heer Albert Keizer (CU) Mevrouw Lineke Kingma-Gardenier (VVD) Mevrouw Tsjikke Krol-Buma (CDA) De heer Sake van der Meer (FNP) De heer Sietse Miedema (CDA) De heer Theun Nicolai (PvdA) De heer Douwe van Oosten (CU) Mevrouw Gerda Postma (PvdA) Mevrouw Atty Sietzema-de Haan (FNP) Mevrouw Ypie Spoelstra (CU) De heer Meindert Talma (CDA) De heer Romke van der Wal (CDA) Mevrouw José van der Wiel-Slof (CDA) Wethouders De heer Klaas Antuma (CU) De heer Jan Lammers (CDA) De heer Marten van der Veen (FNP) Gemeentesecretaris De heer mr. drs. Erik van der Laan Afwezig: (2) De heer Tjibbe Brinkman (FNP) De heer Hoeke de Jong (E&H) Voorzitter: de heer Gerben Gerbrandy Griffier: de heer mr. Roel van der Heide Algemeen 1. Opening De voorzitter opent de vergadering om uur. 2. Mededelingen / Afsprakenlijst Er is een afmelding binnengekomen van de heer H. de Jong (E&H) en de heer T.O. Brinkman (FNP). Wethouder Lammers doet een mededeling over de executieverkoop van Vierstromenland. Afsprakenlijst: De heer S.O. Miedema (CDA) vraagt of punt 4 van de afsprakenlijst (begrotingswijzigingen n.a.v. (budget)ontwikkelingen 2013) toegelicht kan worden door de wethouder. Wethouder Antuma zal dit doen aan het begin van de behandeling van agendapunt 5.

2 Vaststellen agenda Op voorstel van het presidium wordt agendapunt 17 (peuterspeelzaalwerk) naar voren gehaald, gelet op de publieke belangstelling. Het onderwerp wordt behandeld na agendapunt 8, bij het opiniërend/besluitvormende deel. De fracties PvdA en FNP stellen voor om agendapunt 6 (Precariobelasting op kabels en leidingen) nu van de agenda af te voeren. Volgens mevrouw G. Postma (PvdA) is de argumentatie te vaag om er op een goede manier over te kunnen beslissen. De heer S. Groenhof (FNP) zegt dat er nog vragen zijn over de juridische aspecten met betrekking tot moties die anderhalf jaar geleden zijn ingediend. Verzocht wordt om dit onderwerp in februari opnieuw te agenderen en dan meteen besluitvormend. Actie: griffie Verder stelt mevrouw T.J. Krol-Buma (CDA) voor om agendapunt 20 (Gemeentelijk Verkeer- en VervoerPlan (GVVP) Achtkarspelen) van de agenda te halen. De CDA-fractie heeft behoefte aan een fractiespecialistenbijeenkomst voorafgaand aan de behandeling. Actie: griffie De agenda wordt vastgesteld met inachtneming van bovengenoemde wijzigingen. Besluitvormend deel 4. Besluitenlijst vorige raadsvergadering d.d. 21 november 2013 De besluitenlijst van de openbare vergadering van 21 november 2013 wordt overeenkomstig het ontwerp vastgesteld. 5. Begrotingswijzigingen n.a.v. (budget)ontwikkelingen 2013 Na stemming wordt met algemene stemmen overeenkomstig het voorstel besloten de begroting te wijzigen. 6. Precariobelasting op kabels en leidingen Dit onderwerp is van de agenda gehaald. 7. Vaststelling Drank- en Horecaverordening Gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen 2014 Bij dit agendapunt neemt mevrouw T.J. Krol-Buma het voorzitterschap over. De ChristenUnie dient twee moties in, één daarvan mede ondertekend door de GBAfractie. Motie CU/GBA Overwegende dat: kortingen op alcohol in de horeca de verkoop van alcohol aan jongeren stimuleert; Horeca Nederland geen voorstander is van het happy hour. Doel: Het verminderen van overmatig alcoholgebruik door jongeren. Roept op: In het convenant op te nemen dat er, aansluitend aan de wens van de Koninklijke Horecabond geen happy hours meer zullen zijn. Dit betekent dat er in het geheel geen (0%) kortingen worden gegeven op de verkoop van alcohol. Hiertoe zal het college met de horeca-ondernemers in overleg gaan.

3 - 3 - Motie CU Overwegende dat: het comazuipen onder jongeren de laatste jaren sterk is toegenomen; alcoholgebruik voor de hersenen van jongeren schadelijk is; kortingen op alcohol in de detailhandel de verkoop van alcohol aan jongeren stimuleert; er een duidelijke relatie is tussen alcoholmisbruik en geweld. Doel: Het verminderen van overmatig alcoholgebruik door jongeren. Roept op: tot het sluiten van een convenant met de detailhandel, waarin geregeld is: o de controle van de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar; o geen reclame-uitingen ten behoeve van de verkoop van alcohol in het straatbeeld. De VVD-fractie dient een amendement in: Amendement VVD Wijziging: Artikel 4, eerste lid van de verordening als volgt te wijzigen: Het is alleen toegestaan om alcoholhoudende drank te verstrekken tijdens en tot een uur na de hoofdactiviteit van de paracommerciële rechtspersoon, categorie sportieve en recreatieve rechtspersonen. Toelichting: De voorgestelde wijziging draagt bij aan een beperking van oneerlijke concurrentie van commerciële horecabedrijven door sportkantines en dergelijke. Sport en alcohol gaan niet samen en een sportkantine hoeft niet de uitstraling van een café te hebben. De GBA-fractie dient een amendement in: Amendement GBA Wijziging: Artikel 5, tweede lid onder g als volgt te wijzigen: Kaart-, dart-, dobbel-, en bordspelavonden voor leden en introducés (maximaal 8 per jaar). Toelichting: De fractie van het GBA is van mening dat de uitzonderingsbepalingen genoemd in artikel 5 onder g teveel in aantal zijn t.o.v. de horeca. Voorheen was dit ten hoogste 8 x per jaar. Schorsing van uur. Portefeuillehouder G. Gerbrandy zegt toe dat de verordening na een jaar geëvalueerd zal worden. Actie: LTA Na de tweede termijn gaat de voorzitter over tot stemming. Stemming over amendement VVD Voor: VVD (1) Tegen: CDA, CU, PvdA, FNP en GBA (18) Amendement verworpen.

4 - 4 - Stemming over amendement GBA Voor: GBA, VVD (3) Tegen: CDA, CU, PvdA en FNP (16) Amendement verworpen. Stemming over het raadsvoorstel Voor: FNP, PvdA, CDA, CU en VVD (17) Tegen: GBA (2) Aangenomen. Stemming over motie CU/GBA (Happy Hours) Voor: PvdA, VVD, CU, CDA en GBA (15) Tegen: FNP (4) Motie aangenomen. Stemming over motie CU Voor: PvdA en CU (6) Tegen: GBA, VVD, FNP en CDA (13) Motie verworpen. Na stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten de Drank- en Horecaverordening 2014 vast te stellen en akkoord te gaan met de uitwerking van een convenant tussen de horeca en de gemeente. Opiniërend deel 8. Beleidskeuzes Basis Beleidskaders transities in het Sociaal Domein De heer G. Gerbrandy neemt het voorzitterschap weer over. De voorzitter stelt voor om dit punt in aparte blokjes te behandelen, omdat per onderdeel richtinggevende uitspraken worden gevraagd van de raad: 1.1 Uitvoeringsrol van de gemeente De raad kan akkoord gaan met de keuze voor een beperkte uitvoeringsrol van de gemeente. 1.2 Verbindingen binnen het sociaal domein De raad kan akkoord gaan met de keuze voor een integrale aanpak in het Sociale domein en sterke verbindingen tussen de verschillende transities. 1.3 Regie van de burger De raad kan akkoord gaan met de keuze voor een sterke regierol van de hulpvrager/gezin. Mevrouw Y. Spoelstra (CU): met name belangrijk omdat het gaat om maximale keuzevrijheid, de mogelijkheid voor PGB en eigenaarschap van het dossier bij de burger. 1.4 Toegangspoort De raad kan akkoord gaan met de keuze voor de ontwikkeling van CJG-dorpenteams voor jeugd en dorpenteams voor volwassenen, naast elkaar, maar wel heel goed samenwerkend met elkaar. Mevrouw Y. Spoelstra (CU): hier kunnen we in meegaan. We willen wel graag zien dat professionele toetsing op kwaliteit van de twee dorpenteams plaatsvindt. Als gemeente zijn we nog wel verantwoordelijk. Reactie wethouder K.H. Antuma: uiteraard zullen we de kwaliteit nauwlettend in gaten houden.

5 Toegankelijkheid van hulp De raad kan akkoord gaan met de keuze voor vrije toegankelijkheid tot een breed basisaanbod van hulp en ondersteuning. Toegang tot specialistische hulp wordt bepaald door de dorpenteams (waar nodig ondersteund door externe deskundigen: een team van experts). Mevrouw Y. Spoelstra (CU): hier kunnen we wel in meegaan, maar de handelingsvrijheid zal goed geborgd moeten worden in CJG en volwassen dorpenteams. CU vindt het ook belangrijk om zicht te houden op deze handelingsvrijheid. Reactie wethouder K.H. Antuma: logisch. Nemen we wel mee. 1.6 Typering professionals in toeleiding: generalist of specialist De raad kan akkoord gaan met de keuze voor generalisten met specifieke aandachtsgebieden, zowel voor de CJG-dorpenteams als voor de dorpenteams voor volwassenen. 1.7 Handelingsruimte professionals De raad kan akkoord gaan met de keuze voor het bieden van veel handelingsruimte aan de professionals, zodat deze daadwerkelijk maatwerk kunnen leveren, efficiënt en doelmatig kunnen werken. Mevrouw J.G. van der Wiel-Slof (CDA): in principe kunnen we hierin meegaan, maar we willen meegeven dat het hierbij gaat om maatwerk. Bewegingsvrijheid moet passen bij de filosofie van eigen kracht. 2.1 Uitvoeringsopdrachten De raad kan akkoord gaan met de keuze voor de opstelling van verschillend samengestelde uitvoeringsopdrachten voor deze te onderscheiden segmenten in professioneel aanbod. Mevrouw J.G. van der Wiel-Slof (CDA): dit stukje ziet er wat ingewikkeld uit. Wanneer zit je in welk segment. Stel je voor dat een bepaalde uitvoeringsopdracht beter past bij iemand die in een andere segment zit. Maatwerk is belangrijk en zorg dat het niet te bureaucratisch wordt. 2.2 Contractvormen De raad kan akkoord gaan met de keuze voor deze richting: in elke contractvorm dezelfde uitgangspunten als basisdeel + per aanbodsegment specifieke uitvoeringsopdrachten + procesafspraken. Mevrouw Y. Spoelstra (CU): op zich prima, maar hebben we wel genoeg kennis in huis om deze contracten ook zo in te kleuren? Reactie wethouder K.H. Antuma: we zullen ons er op inrichten dat we die kennis in huis halen als we die niet hebben. Het staat voorop dat dat moet. 2.3 Werken met PGB s De raad kan akkoord gaan met de keuze om voorwaarden voor PGB-toepassing nader uit te werken in overleg met vertegenwoordigers van burgers en aanbieders. Mevrouw Y. Spoelstra (CU): we kunnen hier voorlopig mee instemmen. Pas als de overleggen zijn geweest en de voorwaarden bekend zijn, kunnen wij hierover een besluit nemen. 2.4 Sturen op resultaten en effecten De raad kan akkoord gaan met de keuze om de beoogde resultaten uit te werken samen met burgers/cliënten en professionals. 2.5 Besteding budgetten voor het sociale domein De raad kan akkoord gaan met de keuze voor deze richting: - sociaal deelfonds alleen besteden aan bestedingsdoelen in het sociaal domein; - oriënteren op de mogelijkheid het sociaal deelfonds als één afdelingsoverstijgend programma op te nemen in de programmabegroting?

6 Doorontwikkeling Centrum voor Jeugd en Gezin De raad kan akkoord gaan met de keuze voor een CJG met een sterke verbinding met de basisvoorzieningen met een multifunctioneel CJG-team. Mevrouw Y. Spoelstra (CU): hier kunnen we in meegaan. De CU vindt het doorontwikkelen van het CJG-team noodzakelijk. Zo kunnen ze meer hulp verlenen, helpen bij een snelle vraaganalyse en grotere moeilijkheden voorkomen bij jeugd en gezin. 3.2 Verbinding met (passend) onderwijs De raad kan akkoord gaan met de keuze voor een sterke verbinding met (passend) onderwijs 4.1 Arbeidsmatige dagbesteding De raad kan akkoord gaan met de keuze voor het zoeken naar arbeidsmatige dagbesteding. 4.2 Wederkerigheid / tegenprestatie De raad kan akkoord gaan met de keuze om tegenprestatie op maat te vragen. De uitkomsten van de opiniërende behandeling zullen worden verwerkt in de notitie 'Beleidskaders voor de transities in sociaal domein' die geagendeerd wordt voor de informatiecarrousel van 30 januari Opiniërend/Besluitvormend deel 17. Financiering peuterspeelzaalwerk in Achtkarspelen De heer F. Hoekstra (GBA) dient een amendement in. Amendement GBA Wijziging: onder kanttekenings punt 9 de datum van 1 september 2015 te wijzigen in 1 september Toelichting: De fractie van het GBA is van mening dat, gezien de historie waarin deze problematiek zich heeft afgespeeld, de termijn van gunning na aanbesteden te bepalen op 1 september 2015 te veranderen in 1 september Dan heeft de gegunde partij nog een jaar de tijd om het Peuterspeelzaalwerk om te vormen naar Peuteropvang. Schorsing van uur. De GBA-fractie trekt het amendement in, omdat de fractie beseft dat de rest van de raad niet voor aanbesteden is. De voorzitter brengt het raadsvoorstel in stemming. Na stemming wordt met algemene stemmen besloten tot het financieren van peuterspeelzaalwerk in Achtkarspelen door middel van het subsidiëren van peuteropvang. 9. Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg Fryslân Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten in te stemmen met het Friese Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg.

7 Overlopende posten begrotingsjaar 2013 Op verzoek van mevrouw G. Postma (PvdA) wordt de procesgang rond de overlopende posten geagendeerd voor de controlecommissie in januari Actie: griffie. Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten: 1. de reserve overlopende posten in 2013 te voeden met maximaal ,- en dit bedrag in 2014 weer vrij te laten vallen; 2. uit bestemmingreserves gedekte (restant)budgetten met een totaalbedrag van maximaal ,- opnieuw in 2014 beschikbaar te stellen. 11. Nota gemeentelijk gezondheidsbeleid De PvdA-fractie roept de raad op om dieper te kijken, naar de werkelijke oorzaken en daar beleid voor te formuleren. Niet blijven hangen in symptoombestrijding. De CDA-fractie wil binnenkort een discussie in de raad over de outcome. Wat willen we bereiken in de maatschappij op dit gebied. De heer S.O. Miedema (CDA) stelt voor dat het CDA samen met de PvdA-fractie met een voorstel komt met een kleine discussienota. Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid ( ) 'Gezond en wel' vast te stellen. 12. Toevoeging hoofdstuk leges Burgerzaken aan het Tarievenboek 2014 en begrotingswijziging opbrengst leges Rijbewijzen en Reisdocumenten 2014 Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten: 1. in te stemmen met de toevoeging van het hoofdstuk leges Burgerzaken aan het Tarievenboek 2014; 2. in te stemmen met de begrotingswijziging opbrengst leges Rijbewijzen en Reisdocumenten Vaststellen belastingtarieven voor 2014 Stemming: Voor: CU, CDA, PvdA, FNP en VVD (17) Tegen: GBA (2) Aangenomen. Na stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten: 1. Het tarief voor OZB-eigenaar van woningen vast te stellen op 0,1696 % van de waarde; Het tarief voor OZB-eigenaar van niet-woningen vast te stellen op 0,2505 % van de waarde; Het tarief voor OZB-gebruiker van niet-woningen vast te stellen op 0,2004 % van de waarde. De verordening op de heffing en de invordering van de onroerende zaakbelastingen conform vast te stellen. 2. De legestarieven voor 2014 vast te stellen conform de (voor u in ontwerp ter inzage gelegde) tarieventabel. 3. de tarieven voor de forensenbelasting, marktgeld, havengelden en reclamebelasting te verhogen met 1,5 % 4. de volgende (voor u in ontwerp ter inzage gelegde) verordeningen vast te stellen: verordening op de heffing en de invordering van leges met de bijbehorende tarieventabel verordening op de heffing en de invordering van forensenbelasting verordening op de heffing en de invordering van marktgeld verordening op de heffing en de invordering van havengelden verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting

8 Vaststelling Notitie, respectievelijk Regeling "Wonen en Mantelzorg in Achtkarspelen" De nieuwe regeling zou toestaan dat op elk achtererf van een woning (behalve bij monumenten e.d.) vergunningvrij één of meer bijbehorende bouwwerken worden toegestaan. Zo'n vergunningvrij bouwwerk zou gedurende een periode van maximaal 10 jaar als mantelzorgwoning gebruikt mogen worden. Mevrouw A. Sietzema-de Haan (FNP) wil de duur van maximaal 10 jaar wijzigen in 'zolang als nodig is'. Wethouder J. Lammers zegt toe dit te wijzigen. Er wordt nog geen besluit genomen. Het stuk komt de volgende keer besluitvormend terug, waarbij de wijziging zoals hierboven beschreven in het stuk wordt opgenomen. Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via Opheffen Gemeenschappelijke Regeling Brandweer Noordoost Fryslân Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten: kennis te nemen van het liquidatieplan; in te stemmen met het opheffingsbesluit per 1 januari 2014 van de GR Brandweer NOF. 16. Samenwerking Tytsjerksteradiel - Gemeenschappelijke Regeling tot vorming Openbaar Lichaam Bij dit punt neemt mevrouw T.J. Krol-Buma het voorzitterschap over. In artikel 35, lid 2 staat: Toetreding vindt plaats indien de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de deelnemers, gehoord de raden, daartoe besluiten en het Algemeen Bestuur van het Openbaar Lichaam daarmee instemt. Op verzoek van de fracties PvdA, FNP en GBA zegt het college toe uit te zullen zoeken of het juridisch mogelijk is dit te wijzigen in: 'na instemming van de raden'. Actie: Afsprakenlijst. De voorzitter brengt het voorstel in stemming: Stemverklaring mevrouw G. Postma (PvdA): we stemmen in, onder voorwaarde dat artikel 35 wordt aangepast. Stemverklaring de heer S. Groenhof (FNP): we stemmen in onder dezelfde voorwaarde. Stemverklaring de heer M. de Haan (GBA): eens met PvdA en FNP. Met een lichte aarzeling stemmen we voor. Samenwerking had wat ons betreft niet gehoeven. Na stemming wordt met algemene stemmen overeenkomstig het voorstel besloten het college en de burgemeester toestemming te verlenen voor het treffen van de bijgevoegde gemeenschappelijke regeling (tot de vorming van een openbaar lichaam met rechtspersoonlijkheid in de zin van artikel 8, eerste lid van de Wet gemeenschappelijke regelingen). 17. Financiering peuterspeelzaalwerk in Achtkarspelen Dit onderwerp is behandeld na agendapunt Wijziging Welstandsnota De heer G. Gerbrandy neemt het voorzitterschap weer over. Er worden enkele opmerkingen gemaakt. Voor een volledig beeld van de opmerkingen, zie beeldweergave via Het onderwerp komt de volgende keer besluitvormend terug op de agenda.

9 Begrotingswijzigingen: - tijdelijke uitbreiding formatie griffie - verlaging winstverwachting bouwgrondexploitatie - investeringskrediet zonnepanelen Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten: 1. een krediet beschikbaar te stellen voor een tijdelijke uitbreiding van de formatie van de griffie. 2. in te stemmen met de verlaging van de winstverwachting van de bouwgrondexploitatie. 3. een investeringskrediet van te verlenen voor zonnepanelen. 20. Gemeentelijk Verkeer- en VervoerPlan (GVVP) Achtkarspelen Dit onderwerp is van de agenda gehaald. 21. Resultaten aanbesteding accountantscontrole en aanwijzing accountant Zonder stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten de accountantscontrole voor de periode 2014 t/m 2017 definitief aan Ernst & Young Accountants LLP te gunnen. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur. Omdat dit de laatste vergadering van het jaar is, houdt de nestor van de raad, Atty Sietzema, een toespraak. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 23 januari griffier, voorzitter, de heer mr. Roel van der Heide de heer Gerben Gerbrandy

Bericht van verhindering is binnengekomen van de heer T. Brinkman (FNP). De heer M. Talma (CDA) komt iets later.

Bericht van verhindering is binnengekomen van de heer T. Brinkman (FNP). De heer M. Talma (CDA) komt iets later. Concept besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 3 november 2011, aanvang 14.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig:

Nadere informatie

Aanwezig: Raadsleden. De heer Klaas Antuma (CU) tot pnt. 8 De heer Jan Lammers (CDA) tot pnt. 8

Aanwezig: Raadsleden. De heer Klaas Antuma (CU) tot pnt. 8 De heer Jan Lammers (CDA) tot pnt. 8 Concept besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 15 mei 2014, aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig: Raadsleden

Nadere informatie

Bericht van verhindering is binnengekomen van de heer M. Claus (CDA). De heer S. Miedema (CDA) komt later.

Bericht van verhindering is binnengekomen van de heer M. Claus (CDA). De heer S. Miedema (CDA) komt later. Concept besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 27 september 2012, aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig:

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet iedereen van harte welkom.

De voorzitter opent de vergadering om uur en heet iedereen van harte welkom. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 30 oktober 2014, aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig: (20) Raadsleden

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Wethouders dhr. J. Stellinga (PvdA) dhr. P. van der Veen (CU) Afwezig : dhr. M. Claus (CDA)

Wethouders dhr. J. Stellinga (PvdA) dhr. P. van der Veen (CU) Afwezig : dhr. M. Claus (CDA) Conceptnotulen van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 25 september 2008, aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig : Raadsleden

Nadere informatie

De voorzitter deelt mee dat er een afmelding van mevr. Kingma is binnengekomen.

De voorzitter deelt mee dat er een afmelding van mevr. Kingma is binnengekomen. Verslag vergadering Presidium 22 januari 2015 Aanwezig: Afwezig: G. Gerbrandy (voorzitter), K.H. Antuma (CU), S. Groenhof (FNP), F.D. Hoekstra (GBA), T. Nicolai (PvdA), mevr. A.G. Zandbergen-Beishuizen

Nadere informatie

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering om 16.04 uur en heet iedereen van harte welkom.

1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering om 16.04 uur en heet iedereen van harte welkom. Verslag vergadering Presidium 20 november 2014 Aanwezig: G. Gerbrandy (voorzitter), K.H. Antuma (CU), S. Groenhof (FNP), F.D. Hoekstra (GBA), mevr. L. Kingma-Gardenier (VVD), T. Nicolai (PvdA), mevr. A.G.

Nadere informatie

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam.

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 28 januari 2016 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

Verslag vergadering presidium 26 mei 2016

Verslag vergadering presidium 26 mei 2016 Verslag vergadering presidium 26 mei 2016 Aanwezig: Afwezig: G. Gerbrandy (voorzitter), K.H. Antuma (CU), S. Groenhof (FNP), M.C. Buising (GBA), T. Nicolai (PvdA), mevr. L. Kingma-Gardenier (VVD), M. Talma

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Vaststellen verordening Drank- en horecawet Datum: 19 november 2013 Portefeuillehouder: Decosnummer: 135 Informant:

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Wethouders dhr. J. Stellinga (PvdA) dhr. P. van der Veen (CU) dhr. W. van der Wal (CDA) Afwezig : n.v.t.

Wethouders dhr. J. Stellinga (PvdA) dhr. P. van der Veen (CU) dhr. W. van der Wal (CDA) Afwezig : n.v.t. Notulen van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 24 mei 2007, aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig : Raadsleden (21) dhr.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : S.P. van Hemmen Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 8 november 2018 in Hotel het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 8 november 2018 in Hotel het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 8 november 2018 in Hotel het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek de

Nadere informatie

Verzoekt het college: te onderzoeken of vrijstelling van OZB voor Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI) kan worden opgenomen in de verordening.

Verzoekt het college: te onderzoeken of vrijstelling van OZB voor Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI) kan worden opgenomen in de verordening. Datum: 16 juni 2015 Onderwerp: uitvoering motie ANBI Bijlage 1: de motie Bijlage 2: het raadsvoorstel Bijlage 3: antwoorden op de gestelde vragen nav informatie carrousel Inleiding; De gemeenteraad heeft

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal Voorzitter : M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 2, de heer Mark Timmermans.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 2, de heer Mark Timmermans. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 26 april 2016 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Vaststellen besluitenlijst ( ) De besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 15 november 2018.

Vaststellen besluitenlijst ( ) De besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 15 november 2018. nieuwkoop Agenda Besluitvormende raadsvergadering Datum Tijd 13 december 2018 20:00 uur Locatie Voorzitter Raadszaal Nieuwveen Frans Buijserd IIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIII G181230 1 Opening 2 Vaststellen agenda

Nadere informatie

Te nemen besluit: De verordeningen gemeentelijke belastingen en heffingen en de daarbij behorende tarieventabellen voor het jaar 2016 vaststellen.

Te nemen besluit: De verordeningen gemeentelijke belastingen en heffingen en de daarbij behorende tarieventabellen voor het jaar 2016 vaststellen. 10 Stiens, 13 oktober 2015 Raadsvergadering: 5 november 2015 Voorstelnummer: 2015/47 Portefeuillehouder: drs J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL. Voorbereiding door een klankbordgroep uit de raad. Indieners: Klankbordgroep

INITIATIEFVOORSTEL. Voorbereiding door een klankbordgroep uit de raad. Indieners: Klankbordgroep INITIATIEFVOORSTEL Agendapunt: Datum: 25 januari 2011 Steller: Onderwerp: Voorgenomen besluit: Doel: Inhoud: Voorbereiding door een klankbordgroep uit de raad. Indieners: Klankbordgroep Onderzoek naar

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

Raadsvergadering

Raadsvergadering RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 21-01-2016 16-007 Wijziging tarieven onroerende zaakbelastingen 2016 en Procedure vaststellen tarieven onroerende zaakbelastingen voor komende jaren. Aan de raad,

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn Datum: 21 april 2016 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 19.00 uur Sluiting: 20.05 uur Voorzitter:

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 17 september 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Verslag vergadering presidium 17 november 2016

Verslag vergadering presidium 17 november 2016 Verslag vergadering presidium 17 november 2016 Aanwezig: G. Gerbrandy (voorzitter), M.C. Buising (GBA), S. Groenhof (FNP), M. van Kammen (CU), mevr. J.R. Kingma-Gardenier (VVD), T. Nicolai (PvdA), mevr.

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014

Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014 Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Burg van den Bosch en mevrouw Rachak zijn verlaat. Plv voorzitter de heer Metz vervangt de raadsvoorzitter.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 10 december 2014, locatie commissiekamer Stadhuis, aanvang 16.30 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 10 december 2014, locatie commissiekamer Stadhuis, aanvang 16.30 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Concept Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door M. Honing Telefoon (040) 238 24 88 Verzenddatum 9 januari 20143 Verslagcommissie Financiën en Bestuur (cie FB) Betreft

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt.

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt. Vergadering Gemeenteraad 06-11-2008 Plaats: Raadszaal Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 6 NOVEMBER 2008 1 Opening De vergadering is op 6 november na agendapunt

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 29 juni 2017. De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Raadadviescommissie Welzijn BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Welzijn BESLUITENLIJST BESLUITENLIJST (17549\...) Datum : dinsdag 2 december 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer C. Nijhoff (commissievoorzitter), de heer G.J. van Weelden (raadslid

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-118 Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Gevraagde beslissing 1. Het Beleidsplan

Nadere informatie

Agenda / besluitenlijst B&W openbare agenda

Agenda / besluitenlijst B&W openbare agenda Agenda / besluitenlijst B&W openbare agenda Datum : 7 november 2017 Aanwezig : Dhr. G.F. Naafs Mevr. Drs. M.J.T.H. Havekes Dhr. H. Veldhuizen (CDA) Dhr. J.A. Nijhof (OPEN) Dhr. G. Boonzaaijer (SGP) Burgemeester

Nadere informatie

Openbare Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Oirschot, gehouden op dinsdag, 23 oktober 2007, aanvang uur in het gemeentehuis.

Openbare Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Oirschot, gehouden op dinsdag, 23 oktober 2007, aanvang uur in het gemeentehuis. Openbare Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Oirschot, gehouden op dinsdag, 23 oktober 2007, aanvang 19.30 uur in het gemeentehuis. AANWEZIG: Ruud Severijns, voorzitter Ad van den Akker

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 30 maart 2017.

Besluitenlijst raad 30 maart 2017. Besluitenlijst raad 30 maart 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Als eerste agendapunt wordt de geloofsbrieven van de heer E. Biesheuvel onderzocht (agendapunt 7). De

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten Besluitenlijst openbare raadsvergadering gemeente Aalten 25 november 2014. Plaats Begintijd Voorzitter Griffier raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten 19.30 uur Burgemeester G. Berghoef voorzitter de

Nadere informatie

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers (gewijzigd) RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 3 december 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 18 Stiens, 19 november 2013 Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 Portefeuillehouder: drs. J. R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Onderwerp Besluit Toezegging aan/afspraak met commissie of raad

Onderwerp Besluit Toezegging aan/afspraak met commissie of raad BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 14 juli 2016 Ing R.M.M.J. Duijm, H. Geluk, mw. K. 't Hart-Tekamp, drs. J.P.M. Heshof,

Nadere informatie

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen.

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen. Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 27 november 2014 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : C. Dijkstra

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 januari 2017

Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening. In het kader van nationale gedichten dag zullen er drie gedichten door raadsleden worden voorgedragen. Voordracht gedicht

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn Datum 15 oktober 2015 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 22.00 uur Sluiting: 22.45 uur

Nadere informatie

Wethouders: Harmannus Blok, Eltjo Dijkhuis, Kristel Rutgers en Mariëtte de Visser.

Wethouders: Harmannus Blok, Eltjo Dijkhuis, Kristel Rutgers en Mariëtte de Visser. Besluitenlijst Raadsvergadering d.d. 27 maart 2019 Datum: 10 april 2019 Agendapunt: 4 Contactpersoon: Contactgegevens: Pieter Norder, griffier griffie@hethogeland.nl U kunt de webcast (beeld en geluid)

Nadere informatie

J. Goossens raad november 2013

J. Goossens raad november 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email J. Goossens 040 2083571 jgo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Programmabegroting 2014-2017. 13raad00542 7 november 2013

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Belastingvoorstellen 2013 VOORSTEL De belastingtarieven 2013 als volgt vast te stellen: 1) de tarieven onroerende-zaakbelasting op: a. eigenaren woningen 0,1717% b. eigenaren

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Staphorst, d.d. 12 oktober 2010 om uur.

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Staphorst, d.d. 12 oktober 2010 om uur. (Vastgesteld) Besluitenlijst Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Staphorst, d.d. 12 oktober 2010 om 19.30 uur. Aanwezig: Voorzitter : de heer J. D. Alssema Griffier :

Nadere informatie

13 Stiens, 15 november 2016

13 Stiens, 15 november 2016 13 Stiens, 15 november 2016 Raadsvergadering: 8 december 2016 Voorstelnummer: 2016/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 20 november Agendapunt : 9 : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D. Fokkema. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 20 november Agendapunt : 9 : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D. Fokkema. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 20 november 2014 Agendapunt : 9 Status : Besluitvormend Programma : (6) Welzijn Portefeuillehouder : D. Fokkema Behandelend ambt. : Gerda Baan E-mail : gbaan@t-diel.nl Telefoonnummer

Nadere informatie

Loes Peters 3417

Loes Peters 3417 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Loes Peters 3417 Loes.Peters@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Egbert Buiter onderwerp Verordening Paracommercie

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda S. Hoekstra (PvdA) wil agendapunt 10 (IHP) graag opiniërend behandelen. De raad gaat hiermee akkoord.

2. Vaststelling agenda S. Hoekstra (PvdA) wil agendapunt 10 (IHP) graag opiniërend behandelen. De raad gaat hiermee akkoord. Conceptnotulen van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen op donderdag 27 augustus 2009, aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Buitenpost. Aanwezig : Raadsleden

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Gemeenteraad 19 december 2013

Gemeenteraad 19 december 2013 Gemeenteraad 19 december 2013 Aanvang: 14.00 uur Locatie: Gemeentehuis Raadhuisplein 1 (raadszaal), ingang Vreding 5 te Emmen A stukken Nr. 1 Opening en vaststelling agenda 2 Vragenhalfuur 3a RA13.0104

Nadere informatie

Voorafgaand aan de raadsvergadering staat voor u vanaf uur in de raadsontmoetingsruimte een kop koffie/thee klaar.

Voorafgaand aan de raadsvergadering staat voor u vanaf uur in de raadsontmoetingsruimte een kop koffie/thee klaar. Aan de leden van de gemeenteraad van Sliedrecht De voorzitter van de gemeenteraad van Sliedrecht nodigt u uit voor de openbare raadsvergadering van dinsdag 10 december 2013. Aanvang 20.00 uur, raadzaal

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012.

Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012. Raadsvergadering gemeente Lingewaal dd. 9 oktober 2012. Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Lingewaal Aanwezigen: mevrouw L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen, voorzitter

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Besluitenlijst burgemeester en wethouders

Besluitenlijst burgemeester en wethouders vergadering burgemeester en wethouders gemeente nieuwkoop Besluitenlijst burgemeester en wethouders datum DINSDAG 6 november 2018 reg. nr. 18.21973 tijd 09:00 uur - 13:00 uur locatie B&W-kamer te Nieuwveen

Nadere informatie

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente jñ Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 24 november 2016. De raad is voltallig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 mei 2016.

Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Omschrijving van het voorstel 1 Opening en mededelingen. Besluit De heer van Ooijen (SGP)heeft zich afgemeld voor deze vergadering(20). Mevr. Rachak (PvdA)is vanaf agendapunt

Nadere informatie

Geen onderwerpen aangemeld. Schriftelijke vragen: Dhr. Ottens: Gebouwen voor etnische groepen

Geen onderwerpen aangemeld. Schriftelijke vragen: Dhr. Ottens: Gebouwen voor etnische groepen Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 11 januari 2018 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 17 december 2012

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 17 december 2012 CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 17 december 2012 Aanwezige raadsleden: de heer H. Frima (VVD), de heer P.R.A. Terpstra (VVD), mevrouw V.M.E. Kerremans

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 13 februari 2014 14-005 Onderwerp Definitieve vaststelling tarieven onroerende zaakbelastingen 2014 en wijziging vrijstellingsartikel Verordening onroerende zaakbelastingen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Gemeenteraad Landsmeer

Gemeenteraad Landsmeer Gemeenteraad Landsmeer BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING VAN 04 december 2014 Voorzitter Raadsgriffier Aanwezige raadsleden Afwezige raadsleden Aanwezige collegeleden A.N. Nienhuis C.B.H. Heusingveld N.H.W.

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Met kennisgeving afwezig: de heren F.A. van Zuilen, G.J. Wensink (CDA) en R. Prins (PvdA) en de heer J.E. de Graaf (wethouder CU)

Met kennisgeving afwezig: de heren F.A. van Zuilen, G.J. Wensink (CDA) en R. Prins (PvdA) en de heer J.E. de Graaf (wethouder CU) Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de, gehouden op dinsdag 10 december 2013, 20.00 uur in de vergaderzaal van het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries. Aanwezig: De leden de

Nadere informatie

Presidium. Afwezig met kennisgeving: dhr. P. Leeuw (gemeentesecretaris)

Presidium. Afwezig met kennisgeving: dhr. P. Leeuw (gemeentesecretaris) Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 17 mei 2018 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. N. Boersma ( Fractie 2014),

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 6 november 2012 aanvang uur te Heythuysen.

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 6 november 2012 aanvang uur te Heythuysen. Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 6 november 2012 aanvang 18.00 uur te Heythuysen. Aanwezig: De voorzitter De griffier De griffiesecretaresse : de heer ing. J.C.G.J.

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015.

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Agendapunt 06-14 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE OLDAMBT OP MAANDAG 14 DECEMBER 2015 OM UUR IN HALTE DEMOCRATIE TE WINSCHOTEN

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE OLDAMBT OP MAANDAG 14 DECEMBER 2015 OM UUR IN HALTE DEMOCRATIE TE WINSCHOTEN Corsanr. 15.0041105 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD DER GEMEENTE OLDAMBT OP MAANDAG 14 DECEMBER 2015 OM 20.00 UUR IN HALTE DEMOCRATIE TE WINSCHOTEN 1. Opening van de vergadering. De voorzitter

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/6

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/6 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-2-2016 Nummer voorstel: 2016/6 Voor raadsvergadering d.d.: 08-03-2016 Agendapunt: 9 Onderwerp:

Nadere informatie

PVDA G R O E N L I N KD6 S 6 f " " f u BRUG-M Amendement Doelgroepenvervoer 16-vanRijsw-06 - Uitwerking doelgroepenvervoer Limburg - Wijziging GR Omni

PVDA G R O E N L I N KD6 S 6 f   f u BRUG-M Amendement Doelgroepenvervoer 16-vanRijsw-06 - Uitwerking doelgroepenvervoer Limburg - Wijziging GR Omni PVDA G R O E N L I N KD6 S 6 f " " f u BRUG-M Amendement Doelgroepenvervoer 16-vanRijsw-06 - Uitwerking doelgroepenvervoer Limburg - Wijziging GR Omnibuzz De Raad van de gemeente Meerssen in vergadering

Nadere informatie