1. Inleiding. 2. Onderzoeken Overige activiteiten 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Inleiding. 2. Onderzoeken Overige activiteiten 2017"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2017

2 VOORWOORD Op grond van de artikelen 81oa lid 2 en 185 lid 3 van de Gemeentewet stelt de rekenkamercommissie elk jaar een verslag op van haar werkzaamheden van het voorgaande jaar. Voor u ligt het verslag van de rekenkamercommissie van de gemeente Roermond over het jaar 2017 Namens de rekenkamercommissie van de gemeente Roermond, de voorzitter, Mr. P.M.B. Schrijvers Roermond, maart 2018.

3 JAARVERSLAG Inleiding 2. Onderzoeken Overige activiteiten Financieel overzicht 2017

4 JAARVERSLAG Inleiding. In dit jaarverslag wordt teruggeblikt op de onderzoeken en activiteiten van de rekenkamercommissie (RKC) van de gemeente Roermond in In het jaarverslag wordt eerst ingegaan op de onderzoeken die in 2017 zijn uitgevoerd c.q. opgestart (hoofdstuk 2). Daarna wordt in hoofdstuk 3 aangegeven welke overige activiteiten in 2017 hebben plaatsgevonden. Tenslotte wordt een financieel overzicht 2017 (realisatie versus raming) gegeven (hoofdstuk 4). Voor integrale duiding van vraagstelling, conclusies en aanbevelingen inzake onderzoeken verwijzen wij naar de website van de gemeente roermond. Daar treft u de integrale onderzoeksrapporten van de RKC aan. De RKC van de gemeente Roermond bestaat uit drie externe leden en drie (interne) raadsleden. Zij wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris. De samenstelling van de rekenkamercommissie was in 2017 als volgt: Voorzitter: Leden: Secretaris: de heer P.M.B. Schrijvers (extern). de heer N. op de Laak (extern), de heer L. Haarsma (extern). De raadsleden: mevrouw L. van Hal, de heer J. de Kunder en de heer C. Achten. de heer A.H.C. Vestjens. 2. Onderzoeksactiviteiten in Algemeen. In 2017 heeft er in de commissie(s) en de raad bespreking en besluitvorming plaatsgevonden van het onderzoek Veiligheidsregio Limburg Noord. Tevens heeft een vooronderzoek woningbouwbeleid plaatsgevonden. Daarnaast zijn er najaar 2017 een 2-tal nieuwe onderzoeken gestart: een onderzoek Doorwerking van onderzoeken van de Rekenkamercommissie en een onderzoek Informatiebeveiliging en privacy. Voor specifieke deelvragen, de conclusies alsmede de integrale aanbevelingen wordt verwezen naar het onderzoeksrapport. a. Onderzoek Veiligheidsregio Limburg Noord. De RKC heeft de gemeenteraad en het college op 29 augustus 2016 geïnformeerd dat zij besloten heeft om met de Noord- en Midden-Limburgse rekenkamer(commissie)s in 2016 in gezamenlijkheid een onderzoek uit te voeren naar de structuur en het functioneren van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Limburg Noord. De samenwerkende rekenkamer(commissies) wilden de raden ondersteunen bij het sturen en controleren van regionale samenwerkingsverbanden. Dat onderzoek is september 2016 van start gegaan. De onderzoeksrapportage is in Roermond op 26 juni 2017 in de commissie BM aan de orde

5 geweest en op 13 juli 2017 heeft er besluitvorming plaatsgevonden over de aanbevelingen. Deze zijn aangenomen. In dit onderzoek participeerden de rekenkamer(commissie)s van 14 Noord- en Midden- Limburgse gemeenten, te weten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo, Venray, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. De samenwerkende rekenkamer(commissies) wilden de raden ondersteunen bij het sturen en controleren van regionale samenwerkingsverbanden. Het onderzoeksrapport biedt inzicht in de grip op de VRLN (de stand van zaken) én reikt gemeenteraden concrete handvatten aan om de grip op de VRLN te versterken. Deze handvatten zijn vertaald naar algemene principes voor sturing op regionale samenwerking. De centrale vraagstelling van het onderzoek luidde: In hoeverre past het huidige governancemodel van de Veiligheidsregio Limburg-Noord bij de formele (wettelijke) kaders en de gewenste mate van grip door de deelnemers en in hoeverre geeft het huidig functioneren aanleiding tot aanpassing van het governancemodel? Het onderzoek richtte zich op het domein Veiligheid binnen de gemeenschappelijke regeling van de VRLN, waarin tevens het domein Publieke gezondheid (GGD) is opgenomen. Het domein Publieke gezondheid is in dit onderzoek slechts betrokken voor zo ver het inhoudelijk raakt aan het domein Veiligheid en in relatie tot de besturingsstructuur. Het onderzoeksrapport biedt inzicht in de grip op de VRLN (de stand van zaken) én reikt gemeenteraden concrete handvatten aan om de grip op de VRLN te versterken. Deze handvatten zijn vertaald naar algemene principes voor sturing op regionale samenwerking. Hoofdconclusie is dat gemeenteraden de beperkte grip willen versterken door de versterking van de gemeenschappelijkheid. Nu nog sturen de raden vooral individueel op de VRLN. Belangrijk is het dat op alle niveaus wordt gedacht vanuit de regionale opgaven; door de raden, colleges en het bestuur van de VRLN De hoofdaanbeveling is te komen tot dynamische schakelkracht. Voor specifieke deelvragen, de specifieke conclusies alsmede de integrale aanbevelingen wordt verwezen naar het onderzoeksrapport. b. (Voor)onderzoek woningbouwbeleid. De Rekenkamercommissie heeft de gemeenteraad en het college op 27 december 2016 geïnformeerd dat zij besloten heeft een onderzoek te starten naar het woningbouwbeleid van de gemeente Roermond. De hoofdvraag die de rekenkamercommissie voor dit onderzoek had geformuleerd luidde: Op welke wijze zijn er de afgelopen jaren beleidsuitgangspunten, al dan niet op stedelijk niveau, geformuleerd met betrekking tot de realisatie van bouwlocaties en in hoeverre zijn die beleidsuitgangspunten overeind gebleven in het besluitvormings- en realisatieproces met de projectontwikkelaars?

6 Het onderzoekstraject is gestart met een vóóronderzoek. In deze fase wilden we aan de hand van (voorlopige) onderzoeksvragen onder meer bekijken in hoeverre die onderzoeksvragen juist zijn geformuleerd en in hoeverre de scope een verfijning behoeft. Doel was om in deze fase de onderzoeksaanpak voor het eigenlijke hoofdonderzoek definitief te maken. Voor het uitvoeren van het vooronderzoek is na een aanbestedingsprocedure een extern bureau uitgekozen. De RKC concludeerde echter na het vooronderzoek dat het uitvoeren van het hoofdonderzoek niet opportuun is. Het externe bureau concludeerde naar aanleiding van het uitgevoerde vooronderzoek onder meer dat de beleidsuitgangspunten en kaders die door de gemeenteraad van Roermond zijn geformuleerd ter sturing van de kwalitatieve woningbouwopgave zowel op het gebied van woningcategorieën en locatie- specifieke uitgangspunten globaal van aard zijn. Tevens zijn de beleidsuitgangspunten geformuleerd in de vorm van veelal doelstellingen en ambities. Niet onbelangrijk: de uitgangspunten zijn met name op stedelijk niveau aangegeven en niet op wijk-, buurt- of locatieniveau. Wij moesten dan ook concluderen dat het afzetten van het gerealiseerde woningbouwprogramma tegen het gewenste woningbouwprogramma in kwalitatieve zin lastig zal zijn vanwege het ontbreken van een eenduidige en met name toetsbare maatstaf. De in Roermond gehanteerde werkwijze (welke overigens in zeer vele gemeenten in Nederland gemeengoed was) richtte zich niet op het bijhouden van kwalitatieve informatie. Een aansluitend hoofdonderzoek gericht op het beoordelen van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het gevoerde beleid per locatie werd niet haalbaar geacht. De RKC oordeelde naar aanleiding van deze conclusie dat de uitvoering van een (grootschalig) hoofdonderzoek niet opportuun is. Een dergelijk onderzoek zal immers niet veel toevoegen aan de constatering dat de beleidsuitgangspunten en kaders van de raad globaal van aard zijn en geformuleerd zijn in de vorm van doelstellingen en ambities op stedelijk niveau. Vandaar dat wij besloten hebben geen hoofdonderzoek uit te zullen voeren. Dat is aan de raad medegedeeld per brief van 21 december c. Onderzoek doorwerking van onderzoeken van de Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie (RKC) heeft de gemeenteraad en het college op 17 september 2017 geïnformeerd over de start van een onderzoek Nazorg (i.c. een onderzoek naar de doorwerking van onderzoeken van de Rekenkamercommissie) verricht. De hoofdonderzoeksvraag luidt: In hoeverre is sprake van doorwerking van de onderzoeksrapporten van de rekenkamercommissie? Hoe zijn de aanbevelingen overgenomen en op welke wijze hebben het college en de raad de aanbevelingen geïmplementeerd?. De behandeling van de eindrapportage in commissie en raad heeft plaatsgevonden in (respectievelijk januari en februari) Dat is buiten het bestek van deze jaarverslaglegging. In het jaarverslag 2018 zal daarop worden teruggekomen.

7 d. Onderzoek Informatiebeveiliging en privacy. De Rekenkamercommissie (RKC) heeft de gemeenteraad en het college op 17 september 2017 geïnformeerd over de start van een onderzoek Informatiebeveiliging en privacy. De RKC beoogt met dit onderzoek na te gaan op welke wijze(n) de gemeente Roermond de informatieveiligheid heeft georganiseerd en hoe in dat verband de werkprocessen daarop reeds ingericht zijn en de bescherming van de persoonsgegevens geborgd is. De behandeling van de eindrapportage in commissie en raad vindt naar verwachting medio 2018 plaats. In het jaarverslag 2018 zal daarop worden teruggekomen, 3. Overige activiteiten in Overleggen Rekenkamercommissie. In 2017 hebben 6 reguliere vergaderingen van de RKC plaatsgevonden. Daarnaast hebben de adopterende leden van de onderzoeken veelvuldig overleg gehad met de betrokken onderzoeksbureaus om de onderzoeken voor te bereiden en de (tussen)rapportages te bespreken. NVRR. De Rekenkamercommissie Roermond is lid van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR). De NVRR heeft als doel kennis en ervaring uit te wisselen. Vergaderingen van de NVRR (jaarvergadering en jaarcongres) worden bijgewoond door de rekenkamercommissie Roermond (via de secretaris en/of een of meerdere leden). De secretaris van de rekenkamercommissie neemt deel aan de NVRR kring van secretarissen rekenkamers en rekenkamercommissies Limburg. Ook wordt vanuit de rekenkamercommissie (extern lid N. op de Laak) geparticipeerd in de kring onderzoek van de NVRR. Actieplan lokale Rekenkamers. In de vorige jaarverslagen (2015 en 2016) is melding gedaan van voornemens van minister van BZK om de positie van Rekenkamers/Rekenkamercommissies te versterken en is het standpunt van de NVRR en ook RKC Roermond daaromtrent aangegeven. Op 28 november 2016 heeft de minister van BZK in beantwoording op schriftelijke vragen vanuit de 2 e Kamer inzake actieplan lokale rekenkamers aangegeven zijn eerdere standpunten te handhaven Concrete stappen vanuit BZK zijn bij opstelling van onderhavig jaarververslag (februari 2018) nog niet te melden en af te wachten. Samenwerking met andere Rekenkamer(commissie)s. In 2016/2017 heeft een omvangrijk gezamenlijk onderzoek met een 14-tal noord- en midden Limburgse rekenkamers/rekenkamercommissies plaatsgevonden. Zie hierboven het vermelde bij onderzoek Veiligheidsregio Limburg Noord. De samenwerking tussen de rekenkamer(commissie)s in dit onderzoek is (regionaal) geëvalueerd en als zeer positief beoordeeld. Inmiddels is binnen de NVRR kring van secretarissen rekenkamer(commissie)s Limburg gesproken over mogelijkheden voor (meer) toekomstige samenwerking. De Rekenkamercommissie van Roermond participeert actief in dit proces. De voorzitter en secretaris hebben zitting in

8 een werkgroep die voorstellen ontwikkelt om de regionale kennisuitwisseling tussen rekenkamer(commissie)s te versterken (als basis voor mogelijke gezamenlijke onderzoekstrajecten). 4. Financieel overzicht In de onderstaande tabel is het budget 2017 weergegeven en de realisatie op de onderdelen. De raad heeft de Rekenkamercommissie (naast haar reguliere jaar-budget) voor de uitvoering van het onderzoeksprogramma additioneel ter beschikking gesteld (bestemmings-reserve). Uit die reserve is in aangewend. Het restant van deze reserve ad vervalt en gaat (bij de a.s. herijking van de reserves) terug naar de algemene middelen. Omschrijving Budget ( ) Realisatie ( ) Vergoeding externe leden Opleidingen / congressen / seminars. Externe begeleiding / uitbesteding onderzoek. Lidmaatschappen en abonnementen. Representatiekosten, drukwerk, overige. Regulier jaarbudget Benutting reserve Totaal

JAARVERSLAG 2009 PLANNING ACTIVITEITEN 2010 VAN REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND

JAARVERSLAG 2009 PLANNING ACTIVITEITEN 2010 VAN REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND JAARVERSLAG 2009 EN PLANNING ACTIVITEITEN 2010 VAN REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND VOORWOORD Op grond van de artikelen 81oa lid 2 en 185 lid 3 van de Gemeentewet stelt de rekenkamercommissie elk jaar voor

Nadere informatie

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport "Regionaal (be)grip"veiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport Regionaal (be)gripveiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden gemeente roerdalen Raadsvoorstel Onderwerp: ------, - -- --------_---,- -~ - Onderzoeksrapport "VRLNRegionaal(be)GRIP?" ~ -"O -'---,-_ r---i n_d_ie_n_e_r_a_"g,_e_n_d_a,-p_u_nt_:_-!-i_r_a_a_d_s,-p_re_s_id_i_u_m

Nadere informatie

Samen werken voor regionaal (be)grip

Samen werken voor regionaal (be)grip Samen werken voor regionaal (be)grip Hoe de rekenkamer(commissie)s van Noord- en Midden-Limburg samen onderzoek deden naar de Veiligheidsregio Limburg-Noord en grip van raden Wat gaan we doen Korte introductie

Nadere informatie

Startnotitie regionaal onderzoek Veiligheidsregio Limburg Noord (versie 28 juli 2016)

Startnotitie regionaal onderzoek Veiligheidsregio Limburg Noord (versie 28 juli 2016) Startnotitie regionaal onderzoek Veiligheidsregio Limburg Noord (versie 28 juli 2016) Inleiding De rekenkamer(commissie)s van de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg 1 zijn voornemens een gezamenlijk

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 ONDERZOEKSPROGRAMMA 2007 REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND

JAARVERSLAG 2006 ONDERZOEKSPROGRAMMA 2007 REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND JAARVERSLAG 2006 ONDERZOEKSPROGRAMMA 2007 REKENKAMERCOMMISSIE ROERMOND VOORWOORD Op grond van de artikelen 81o lid 2 en 185 lid 4 van de Gemeentewet stelt de rekenkamercommissie elk jaar voor 1 april een

Nadere informatie

Jaarplan periode januari juni

Jaarplan periode januari juni Jaarplan 2016 periode januari juni 1 Jaarplan 2016 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad.

Nadere informatie

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012

R E K E N K A M E R C O M M I S S I E. Jaarverslag 2012 R E K E N K A M E R C O M M I S S I E Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Heerhugowaard d.d. 7 januari 2013 1 1. Inleiding Taken en doelstelling De rekenkamercommissie van de gemeente Heerhugowaard (hierna

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN

REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN REKENKAMERCOMMISSIES GEMEENTEN ELBURG - NUNSPEET - OLDEBROEK - PUTTEN gemeente Oldebroek JAARVERSLAG 2015 Rekenkamercommissies Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Putten April 2016 2 Voorwoord Geachte gemeenteraadsleden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2005 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamercommissie Deventer. In dit verslag leggen wij verantwoording af over onze werkzaamheden en activiteiten

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus AX Voorburg

Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus AX Voorburg Aan de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus 905 2270 AX Voorburg Rekenkamercommissie Leidschendam-Voorburg en Rijswijk Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon (070) 300 85 63 Fax (070)

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Rekenkamercommissie gemeente Peel en Maas. Verslag rekenkamercommissie over de verrichte werkzaamheden 2017

Jaarverslag 2017 Rekenkamercommissie gemeente Peel en Maas. Verslag rekenkamercommissie over de verrichte werkzaamheden 2017 Jaarverslag 2017 Rekenkamercommissie gemeente Peel en Maas Verslag rekenkamercommissie over de verrichte werkzaamheden 2017 Rekenkamercommissie Peel en Maas 13-06-2018 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Algemeen...

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden

Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden Jaarplan 2015 1 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Woerden 1. Doel en werkwijze van de rekenkamercommissie De Rekenkamercommissie Woerden is per 1 april 2004 ingesteld door de gemeenteraad. Sinds eind 2006

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS =================================================================

JAARVERSLAG 2011 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS ================================================================= JAARVERSLAG 2011 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS ================================================================= VOORWOORD Dit jaarverslag bevat, een overzicht van de werkzaamheden

Nadere informatie

Olst/Wijhe, doc. nr.: MID-NF. Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Olst-Wijhe

Olst/Wijhe, doc. nr.: MID-NF. Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Olst-Wijhe Olst/Wijhe, 2008. doc. nr.: 0808-93-MID-NF Jaarverslag 2007 Rekenkamercommissie gemeente Olst-Wijhe 1. Inleiding Dit is het tweede jaarverslag van de rekenkamercommissie Olst-Wijhe. In dit jaarverslag

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Gemeente Tynaarlo REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2014

Rekenkamercommissie Gemeente Tynaarlo REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2014 Rekenkamercommissie Gemeente Tynaarlo REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2014 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag '' Rekenkamercommissie Tynaarlo 2014. Wij doen als rekenkamercommissie (RKT) onderzoek

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Jaarverslag 2016

Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Rekenkamercommissie Achtkarspelen. Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Achtkarspelen Rekenkamercommissie Achtkarspelen Jaarverslag 2016 Buitenpost, 21 februari 2017 2 Voorwoord Hierbij treft u het jaarverslag 2016 aan van de rekenkamercommissie Achtkarspelen.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2016 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2017 Jaarverslag 2016 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2007 Voorwoord De Rekenkamercommissie Deventer biedt u hierbij, onder verwijzing naar het wettelijke voorschrift daartoe en artikel 17 van haar Reglement van Orde,

Nadere informatie

behandeld door telefoonnummer bijlage(n) Zienswijze begrotingswijziging nr

behandeld door telefoonnummer bijlage(n) Zienswijze begrotingswijziging nr veiligheidsregio Gemeente Nederweert Gemeenteraad Postbus 2728 6030 AA NEDERWEERT datum uw kenmerk ons kenmerk 14juli2016 behandeld door U1T013168 telefoonnummer bijlage(n) onderwerp Zienswijze begrotingswijziging

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 en. jaarprogramma 2015. Rekenkamercommissie AGV. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie

Jaarverslag 2014 en. jaarprogramma 2015. Rekenkamercommissie AGV. Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Rekenkamercommissie Jaarverslag 2014 en jaarprogramma 2015 Rekenkamercommissie AGV Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94

Nadere informatie

Eenheid Limburg. Reactietijden politie spoedmeldingen

Eenheid Limburg. Reactietijden politie spoedmeldingen Eenheid Limburg Reactietijden politie Eenheid Limburg Beek Beesel Bergen (L) Brunssum Echt-Susteren Eijsden-Margraten Gennep Gulpen-Wittem Heerlen Horst aan de Maas Kerkrade Landgraaf Leudal Maasgouw Maastricht

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2014 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2015 Jaarverslag 2014 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE. Jaarverslag van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland

REKENKAMERCOMMISSIE. Jaarverslag van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland REKENKAMERCOMMISSIE Jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland april 2014 Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Ooststellingwerf. Jaarverslag 2011

Rekenkamercommissie Ooststellingwerf. Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Ooststellingwerf Jaarverslag 2011 Voorwoord Op 12 mei van het verslagjaar verscheen Evaluatie van de provinciale en gemeentelijke rekenkamers. Dit Eindrapport, vervaardigd door Berenschot

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE OVERBETUWE

JAARVERSLAG 2016 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE OVERBETUWE JAARVERSLAG 2016 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE OVERBETUWE Rekenkamercommissie Overbetuwe, maart 2017 1 Samenstelling Rekenkamercommissie (per 31 december 2016) Frits van Vugt (extern lid, voorzitter) Jelly

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Houten Jaarplan 2015 oktober 2014 COLOFON: De rekenkamercommissie van de gemeente Houten wordt gevormd door drie externe leden en bestaat uit: Hester Tjalma (voorzitter) Peter Siebers

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer

Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer Aan: de commissie Bestuurlijke zaken en Verantwoording Geachte leden van de commissie Bestuurlijke Zaken en Verantwoording, Elk jaar stelt de RKC een groslijst (zie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2013 datum mei 2014 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-052 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein

Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein Zaaknummer: 119128 Jaarverslag 2014 Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie IJsselstein Januari 2015 INHOUD Jaarverslag 2014 Rekenkamercommissie IJsselstein... 3 Inleiding... 3 Samenstelling en werkwijze Rekenkamercommissie...

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2008 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp 9 april Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 J.G. Honcoop van der Wulp 9 april 2009 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2008 Hoofdstuk 1 Werkzaamheden

Nadere informatie

Plan van Aanpak, vraagstelling en normenkader

Plan van Aanpak, vraagstelling en normenkader SeinstravandeLaar B.V. Achter de Vismarkt 12 4101 AD Culemborg Postbus 450 4100 AL Culemborg www.seinstravandelaar.nl info@seinstravandelaar.nl Plan van Aanpak, vraagstelling en normenkader Regionaal rekenkameronderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 en Onderzoeksplan 2018 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Jaarverslag 2017 en Onderzoeksplan 2018 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Jaarverslag 2017 en Onderzoeksplan 2018 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR INHOUD 1. Inleiding.2 2. Missie en werkwijze 2 3. Onderzoeksplan 2017 3 3.1 Effecten gemeentelijke herindeling..3 3.2 Tussenstand evaluatie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2012

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2012 Jaarverslag 2012, vastgesteld 17 januari 2013 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag '' Rekenkamercommissie Tynaarlo 2012". Wij doen als rekenkamercommissie

Nadere informatie

Met genoegen biedt de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg het Jaarverslag 2014 aan.

Met genoegen biedt de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg het Jaarverslag 2014 aan. JAARVERSLAG 2014 1 Voorwoord Met genoegen biedt de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg het Jaarverslag 2014 aan. Per 1 januari 2014 heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG

REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG REKENKAMERCOMMISSIE LITTENSERADIEL JAARVERSLAG 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Grondslag 3 3. Samenstelling 3 4. Visie, missie en doelstelling 4 5. Activiteiten 5 6. Kosten van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Jaarverslag 2005-2006. Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf

Jaarverslag 2005-2006. Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf Jaarverslag 2005-2006 Rekenkamercommissie Gemeente Ooststellingwerf maart 2007 Contactgegevens: Gemeente Ooststellingwef Postbus 38 8430 AA Oosterwolde rekenkamercommissie@ooststellingwerf.nl Uitgave:

Nadere informatie

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten juli 2012 1 inleiding 1-1 aanleiding De rekenkamer voert onderzoeken uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Deventer

Rekenkamercommissie Deventer Rekenkamercommissie Deventer Jaarverslag 2008 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2008 van de Rekenkamercommissie Deventer. Met dit jaarverslag legt de commissie, onder verwijzing naar het wettelijke

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 29 maart 2016 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk

Nieuwsbrief nr. 2 Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk Nieuwsbrief nr. 2 Rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk Maart 2017 Met genoegen bieden wij u de tweede nieuwsbrief van de rekenkamercommissie Ermelo Harderwijk aan. Middels deze nieuwsbrief willen we u

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

Groslijst 2019 Op de groslijst staan de volgende onderwerpen:

Groslijst 2019 Op de groslijst staan de volgende onderwerpen: JAARPLAN 2019 1 Start nieuwe rekenkamercommissie Hillegom en Lisse Door het vertrek van Noordwijkerhout hield de rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout per 1 januari 2019 op te bestaan.

Nadere informatie

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak Inhuur in de Kempen Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 21 april 2014 1. Achtergrond en aanleiding In gemeentelijke organisaties met een omvang als

Nadere informatie

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland Onderzoeksplan Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland Januari 2017 Colofon De rekenkamercommissies van Ooststellingwerf en Opsterland

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Jaarplan 2018 Rekenkamercommissie IJsselstein

Jaarverslag 2017 Jaarplan 2018 Rekenkamercommissie IJsselstein Zaaknummer: 518880 Jaarverslag 2017 Jaarplan 2018 Rekenkamercommissie IJsselstein 21 december 2017 2 Inhoud Jaarverslag 2017 Rekenkamercommissie IJsselstein... 4 Inleiding...4 Samenstelling en werkwijze

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015 Rekenkamercommissie Bloemendaal Jaarverslag 2014 en Jaarplan 2015 Januari 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014... 3 Inleiding... 3 Algemeen... 3 Activiteiten in 2014... 3 Overleg met vertegenwoordigers

Nadere informatie

Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP

Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP Rekenkamercommissie ViP Jaarplan 2006 Rekenkamercommissies ViP maart 2006 Barneveld blad 2 van 7 1. Inleiding De zes gemeenten Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg hebben

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Boxtel, maart 2011 Voorwoord Voor u ligt het onderzoeksplan 2011 van de rekenkamercommissie Boxtel. Het onderzoeksplan is het resultaat van de suggesties die we

Nadere informatie

- Inkomsten : Gemeenten Reserve 2016

- Inkomsten : Gemeenten Reserve 2016 - Juridische borging privacy (begonnen in 2016) - Externe inhuur (begonnen in 2016) - Sociaal domein (nog in te vullen) - Inkomsten : Gemeenten Reserve 2016 51.000,00 PM Totaal 51.000,00 - Uitgaven : Onderzoeken

Nadere informatie

Bijgaand treft u het jaarverslag 2018 aan van de rekenkamercommissie gemeente Coevorden.

Bijgaand treft u het jaarverslag 2018 aan van de rekenkamercommissie gemeente Coevorden. Postadres: Postbus 2 7740 AA Coevorden Telefoon 14 0524 Fax 0524-598555 rekenkamer@coevorden.nl www.coevorden.nl/rekenkamer Bezoekadres: Kasteel 1 7741GC Coevorden Aan de raad van de Gemeente Coevorden

Nadere informatie

De RKC dankt allen die aan de activiteiten van de RKC een bijdrage hebben verleend.

De RKC dankt allen die aan de activiteiten van de RKC een bijdrage hebben verleend. JAARVERSLAG 2012 REKENKAMERCOMMISSIES CUIJK, GRAVE EN SINT ANTHONIS ================================================================= VOORWOORD Dit jaarverslag bevat, een beknopt overzicht van de werkzaamheden

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Rekenkamercommissie Noordoostpolder

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Rekenkamercommissie Noordoostpolder Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Rekenkamercommissie Noordoostpolder Jaarverslag 2015 Inleiding In het jaar 2015 heeft de rekenkamercommissie Noordoostpolder één onderzoek afgerond en is een tweede

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008 Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Jaarverslag 2008 Maart 2009 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Verricht onderzoek in 2008 4-5 Paragraaf 1.1. Inleiding Paragraaf 1.2. Onderzoek Reserves en Voorzieningen

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2013 & Jaarplan 2014

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2013 & Jaarplan 2014 REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK Jaarverslag 2013 & Jaarplan 2014 Beverwijk, 25 februari 2014 Voorwoord De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de doeltreffendheid, doelmatigheid

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2014 & Jaarplan 2015

REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK. Jaarverslag 2014 & Jaarplan 2015 REKENKAMERCOMMISSIE BEVERWIJK Jaarverslag 2014 & Jaarplan 2015 Beverwijk, maart 2015 Voorwoord De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de doeltreffendheid, doelmatigheid

Nadere informatie

Samenwerken = Samen werken

Samenwerken = Samen werken Samenwerken = Samen werken Samenwerking Veel verschillende vormen van samenwerking Wettelijke taken, autonome taken Veel verschillende partijen Voordelen niet altijd in euro s aan te geven Belangrijkste

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Culemborg

Rekenkamercommissie Culemborg Rekenkamercommissie Culemborg Aan de raad van de gemeente Culemborg Datum 19 november 2015 Betreft Jaarplan 2016 Geachte leden van de raad, De rekenkamercommissie Culemborg (RKC) biedt u hierbij het Jaarplan

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamer Lelystad. 1. Inleiding. 2. Samenstelling Rekenkamer

Jaarverslag Rekenkamer Lelystad. 1. Inleiding. 2. Samenstelling Rekenkamer Jaarverslag 2007 Rekenkamer Lelystad 25 februari 2008 Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 3 2. Samenstelling Rekenkamer 3 3. Vergaderingen en werkvorm 4 4. Werkzaamheden 4 5. De onderzoeksprojecten 5 6. Externe

Nadere informatie

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag maart Postbus KA ROOSENDAAL. 28 maart 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum: 27 maart 2014 Onderwerp: Aanbieding jaarverslag 2013 Geachte raad, Hierbij bied ik u aan het jaarverslag 2013 van de rekenkamercommissie Wormerland. Het jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamer Venlo 2016

Jaarverslag Rekenkamer Venlo 2016 Jaarverslag Rekenkamer Venlo 2016 1 Jaarverslag rekenkamer 2016 SECRETARIAAT REKENKAMER VENLO Secretaris Yvon van Geel y.vangeel@venlo.nl Adres Postbus 3434 5902 RK Venlo Telefoonnummer 077 359 9642 Website

Nadere informatie

Jaarverslag Maart Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarverslag Maart Postbus KA ROOSENDAAL. Maart 2019 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Doelstellingen en organisatie 6 2.1. Wettelijke grondslag 6 2.2.

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HEEMSTEDE

REKENKAMERCOMMISSIE HEEMSTEDE REKENKAMERCOMMISSIE HEEMSTEDE Jaarverslag 2018 Heemstede, maart 2019 Samenstelling 2018: Joost van Eijsden, extern lid/voorzitter Doke Pelleboer extern lid/secretaris Thera van der Heijden, raadslid Lenny

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2011

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2011 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2011 Januari 2011 1 2 JAARPLAN 2011 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE VOORNE-PUTTEN Brielle Hellevoetsluis Westvoorne JAARVERSLAG. Versie 0-2

REKENKAMERCOMMISSIE VOORNE-PUTTEN Brielle Hellevoetsluis Westvoorne JAARVERSLAG. Versie 0-2 JAARVERSLAG 2015 Versie 0-2 1 Colofon De rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeenten, en. Zij adviseert de raad ten aanzien van zijn controlerende en kaderstellende rol. De

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 datum sept 2017 Auteur Raadsnummer Rekenkamercommissie Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie ViP+ Jaarplan 2008 Rekenkamercommissies ViP+

Rekenkamercommissie ViP+ Jaarplan 2008 Rekenkamercommissies ViP+ Rekenkamercommissie ViP+ Jaarplan 2008 Rekenkamercommissies ViP+ november 2007 blad 2 van 8 1. Inleiding De zes gemeenten Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg hebben vanuit

Nadere informatie

Rekenkamer Súdwest-Fryslân

Rekenkamer Súdwest-Fryslân Rekenkamer Súdwest-Fryslân Jaarverslag 2012 Januari 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân Jaarverslag 2012 Januari 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr. M. S. (Marsha) de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2009 en Jaarplan 2010 J.G. Honcoop van der Wulp 15 januari 2010 Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Inhoudsopgave Jaarverslag 2009 Hoofdstuk 1 Inleiding

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2014 datum mei 2015 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2015-192 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 5 4 Wat heeft

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken? 1. Aanleiding

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Evaluatie naar de besluitvorming en uitvoering van de jeugdhulp...2 3. Overige onderzoeken in 2017...5 4. Begroting 2017...5 1 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Werkgroep Lokale rekenkamers

Werkgroep Lokale rekenkamers Werkgroep Lokale rekenkamers Symposium Blik op samenspel 28 maart 2019 Openbaar 1 Even voorstellen Peter Oskam Burgemeester Capelle a/d IJssel Jan de Ridder Directeur rekenkamer Amsterdam-Zaanstad; voorzitter

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord

Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord BIJLAGE 1 zaakkenmerk 299496 RUD Limburg-Noord Pagina 1 van 8 Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord De gemeenten:

Nadere informatie

Voorwoord. Hoogachtend, De voorzitter van de rekenkamercommissie Zoetermeer,

Voorwoord. Hoogachtend, De voorzitter van de rekenkamercommissie Zoetermeer, Voorwoord Met genoegen biedt de rekenkamercommissie Zoetermeer de raad hierbij het jaarverslag over aan. Hiermee voldoen we aan artikel 10, lid 14 van de Verordening op de rekenkamercommissie. In dit verslag

Nadere informatie

Jaarplan Rekenkamer Venlo

Jaarplan Rekenkamer Venlo Jaarplan Rekenkamer Venlo 2017-2018 1 Jaarplan 2017-2018 SECRETARIAAT REKENKAMER VENLO Secretaris Yvon van Geel y.vangeel@venlo.nl Adres Postbus 3434 5902 RK Venlo Telefoonnummer 077 359 9642 Website www.gemeenteraad.venlo.nl/rekenkamer

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2008

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2008 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2008 Januari 2008 1 2 JAARPLAN 2008 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Onderzoeken 2008 De rekenkamercommissie is van plan om in de 2008 voor de

Nadere informatie

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Status: overkoepelende rapportage, vastgesteld door de rekenkamercommissies

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE KEMPENGEMEENTEN

REKENKAMERCOMMISSIE KEMPENGEMEENTEN REKENKAMERCOMMISSIE KEMPENGEMEENTEN Bijlage(n): Jaarverslag 2006 Onderwerp: Rekenkamercommissie Datum: 20 maart 2007 Verzonden: 29 maart 2007 Geachte leden van de Raad, Hierbij heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2014 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld.

Dit alles leidde tot onderstaande groslijst. De wijzigingen ten opzichte van de groslijst 2014 zijn in de bijlage bij dit onderzoeksplan vermeld. JAARPLAN 2015 1 JAARPLAN 2015 REKENKAMERCOMMISSIE HLN I. Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout toetst het door de gemeentebesturen van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarplan 2010

Jaarverslag Jaarplan 2010 Jaarverslag 2009 Jaarplan 2010 Maart 2010 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Jaarverslag 2009 1. Inleiding 4 2. Samenstelling 4 3. Missie 4 4. Vergaderingen 4 5. Activiteiten 4 6. Onderzoeken 5 7. Verantwoording

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Neder-Betuwe. Jaarverslag Onderzoeksprogramma 2013

Rekenkamercommissie Neder-Betuwe. Jaarverslag Onderzoeksprogramma 2013 Rekenkamercommissie Neder-Betuwe Jaarverslag 2012 Onderzoeksprogramma 2013 januari 2012 1. Inleiding, samenstelling en financiën Op grond van de Verordening rekenkamercommissie gemeente Neder-Betuwe 2010

Nadere informatie

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer

Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Reglement van Orde gemeenschappelijke rekenkamercommissie Groene Hart Rekenkamer Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt, zoals bedoeld in de verordening

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

De Rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeente. De Rekenkamercommissie van de gemeente Maasgouw wordt gevormd door:

De Rekenkamercommissie heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeente. De Rekenkamercommissie van de gemeente Maasgouw wordt gevormd door: Jaarverslag Rekenkamercommissie gemeente Maasgouw 2009 JAARVERSLAG 2009 Inleiding Op grond van de verordening op de Rekenkamercommissie van de gemeente Maasgouw stelt de commissie elk jaar vóór 1 april

Nadere informatie

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (ART. 7:900 BW) tussen. De publiekrechtelijke rechtspersoon Provincie Limburg

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (ART. 7:900 BW) tussen. De publiekrechtelijke rechtspersoon Provincie Limburg VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (ART. 7:900 BW) tussen De publiekrechtelijke rechtspersoon Provincie Limburg en De publiekrechtelijke rechtspersoon Gemeente Venlo Partijen: Deze overeenkomst betreft een vaststellingsovereenkomst

Nadere informatie

Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis!?

Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis!? Woningbouwbeleid Meierijstad: Staat als een huis!? Presentatie eindrapport aan de Kerngroep Veghel, 15 juni 2016 Inhoud 1. Wat hebben we onderzocht? 2. De hoofdlijn van de feiten op een rij 3. Conclusies

Nadere informatie

Rekenkamercommissies. Elburg - Nunspeet - Putten - Oldebroek. Onderzoeksprogramma

Rekenkamercommissies. Elburg - Nunspeet - Putten - Oldebroek. Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissies Elburg - Nunspeet - Putten - Oldebroek Onderzoeksprogramma 2018 2020 Oktober 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De Rekenkamercommissies 2.1. Doelstelling van de rekenkamercommissies

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp. Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht

Jaarverslag 2016 en Jaarplan J.G. Honcoop van der Wulp. Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2016 en Jaarplan 2017 J.G. Honcoop van der Wulp Rekenkamercommissie Hendrik-Ido-Ambacht Jaarverslag 2016 en jaarplan 2017 2 Inhoudsopgave Jaarverslag

Nadere informatie