Doorbraakprojectsessies 11 november Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT )"

Transcriptie

1 Doorbraakprojectsessies 11 november Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT ) Leeuwen I Rick de Wit, Okko Huising & Hans Kelderman Masterclass ict-infractructuur en bouwblokken In gesprek over verwervingsstrategieën voor devices Oldebarnevelt Michael van de Wetering & Olaf de Groot Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Curriculum bewustzijn: panelgesprek Mees Manon Haartsen Panelgesprek dashboard leerlingvoortgang in het vo Mees Willem-Jan van Elk Voordelen van digitaal toetsen in het VO en PO Veder Room Rob Looij & Jacob Raap Versnellingsvragenveiling Leeuwen II Erwin Bomas Privacy van leerlingen regel je met je leverancier Goudriaan I Job Vos Panelgesprek Leermateriaal en leeromgeving Mees Rens van den Boogaard & Arjan Geurts 11 Drie rondes Durf te vragen (PO) 12 Hele dag Stands Doorbraakproject, Slimmer leren met ICT & Leerling2020 Veder Room Fanny Koerts Netwerkplein Diverse medewerkers Dialoogsessies versnellingsvragen PO Besloten sessie

2 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Een korte introductie van de activiteiten waar onder de vlag van inkoop-doorbraakproject aan gewerkt wordt. De invalshoeken zijn versterken vraag en ontzorgen. Dat eerste heeft met name betrekking op leermiddelen; ontzorgen is de invalshoek van de tools die beschikbaar komen over connectiviteit en ict-netwerkinfra. Wat kunt u verwachten? Wat is al gedaan? In deze sessie informeren we u en ziet u welke tools er al zijn, en welke binnenkort beschikbaar komen voor het po en vo.

3 Een andere blik op financiën (vanuit Slimmerleren met ICT ) Leeuwen I Rick de Wit, Okko Huising & Hans Kelderman Wilt u investeren in uw onderwijs met de inzet van (meer) ICT, maar loopt u tegen financiële beperkingen aan? In deze sessie gaan we in op een vraag als hoe creëer ik ruimte in mijn begroting om te kunnen investeren?. Rick de Wit, adjunct-directeur Infinite Financieel BV, neemt u mee in de ruimte die de begroting u biedt. Vervolgens gaat Okko Huising, senior adviseur Kennisnet, in gesprek met Hans Kelderman, voorzitter college van bestuur Aloysius Stichting over zijn ervaringen met het creëren van ruimte om te investeren en is er ruimte voor en gesprek met de zaal. Na deze sessie loopt u naar buiten met een creatieve kijk op financiën en begrotingsvraagstukken.

4 Masterclass ict-infractructuur en bouwblokken Oldebarnevelt Michael van de Wetering & Olaf de Groot Op bestuursniveau is een scherp oog nodig voor de kansen en (on)mogelijkheden van ICT voor het onderwijs. Door de digitalisering verandert de samenleving en dat geldt ook voor het primair onderwijs. Leerlingen moeten worden voorbereid op nieuwe ontwikkelingen en er ontstaan nieuwe mogelijkheden om te leren. Zo wordt onder meer mogelijk dat leerlingen meer op maat les kunnen krijgen. De masterclass Infrastructuur geeft overzicht over welke basisinfrastructuur er in ieder geval dient in ieder geval op orde dient te zijn? Welke ict bouwblokken hebben uw scholen nodig om onbezorgd aan de slag te kunnen met ict in het dagelijks onderwijs. Aan bod komen ICTtoepassingen in de cloud, devices zoals laptops en tablets, eisen aan interne netwerken, Wi-Fi en internetverbindingen en de veiligheid daarvan. Deze masterclass is een interactieve sessie waarbij vanuit verschillende rollen wordt gekeken naar de functionele eisen die gesteld moeten worden aan een toekomstvast infrastructuur..

5 In gesprek over verwervingsstrategieën voor devices Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Stel, u denkt na over de aanschaf van devices binnen uw schooltext. Wat zijn vragen die op u afkomen? In deze informatieveen interactieve sessie gaan we in op vragen zoals: device, waarvoor heb je ze nodig? Wat zijn de verschillen in gebruik? Waar moet u over nadenken? Na de sessie heeft u meer baggage om de juiste keuzes en meer zicht op de verschillende plus bijbehorende verwervingsstrategien plus bijbehorende gevolgen.

6 Curriculum bewustzijn: panelgesprek Mees Manon Haartsen In dit panelgesprek gaan we in op vragen als: denken leraren na over curriculum? En is dat eigenlijk wel nodig? Wordt het onderwijs er beter van als leraren hierover nadenken? Of ontzorgen goede producten (bijvoorbeeld de methode) ze op dit gebied volledig? En als ze er wel over na moeten of willen denken, wat hebben ze daar dan voor nodig? Het Doorbraakproject organiseert drie panelgesprekken over onderwerpen die op dit moment spelen binnen het VO: curriculum bewustzijn, dashboard en verbinding content platform. Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het delen van de opvattingen van de deelnemers van het panel én van de zaal over het geagendeerde thema. De deelnemers komen onder leiding van een gespreksleider tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Hiermee leren zowel deelnemers, zaal als het Doorbraakproject meer over dit onderwerp en dit helpt daarna (hopelijk) bij het verder richten van activiteiten.

7 Panelgesprek dashboard leerlingvoortgang in het vo Mees Willem-Jan van Elk In dit panelgesprek gaan we in op vragen als: Hoe kan een dashboard dat inzicht geeft in de voortgang van de leerling bijdragen aan gepersonaliseerd onderwijs? Wat heeft het een leraar of een leerling te bieden? Wat heeft hij/zij hiervoor nodig? Wat zijn de ontwikkelingen in de markt? Wat kan er nu al, en wat nog niet? En willen we dat eigenlijk wel: nog meer gegevens en metingen...? Het Doorbraakproject organiseert drie panelgesprekken over onderwerpen die op dit moment spelen binnen het VO: curriculum bewustzijn, dashboard en verbinding content platform. Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het delen van de opvattingen van de deelnemers van het panel én van de zaal over het geagendeerde thema. De deelnemers komen onder leiding van een gespreksleider tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Hiermee leren zowel deelnemers, zaal als het Doorbraakproject meer over dit onderwerp en dit helpt daarna (hopelijk) bij het verder richten van activiteiten.

8 Voordelen van digitaal toetsen in het VO en PO Veder Room Rob Looij & Jacob Raap In deze sessie krijgt u informatie over de voordelen van digitaal toetsen in zowel het PO als het VO. Aan de hand van twee casussen, de diagnostische tussentijdse toets in het VO die voor het eerst in februari 2016 zal worden afgenomen én de vernieuwing van de Centrale Eindtoets in 2018, zal Rob Looij de voordelen schetsen. Tevens krijgt u de gelegenheid al uw vragen te stellen aan vertegenwoordigers van scholen die meewerken aan de ontwikkeling van beide toetsen.

9 Versnellingsvragenveiling Leeuwen II Erwin Bomas Versnellingsvragen zijn vragen van schoolbesturen in het po met betrekking tot een nieuwe of bredere inzet van ict in het onderwijs die nu nog niet mogelijk is. Vanuit het Doorbraakproject helpen de PO-Raad en Kennisnet met procesbegeleiding en expertise deze vragen op te lossen. In deze sessie krijgt u een toelichting over versnellingsvragen en pitches van schoolbesturen die aan een versnellingsvraag werken. Na afloop kunt u met de scholen in gesprek hierover. Ook kunnen scholen zelf een nieuwe versnellingsvraag indienen. Als scholen een van de versnellingsvragen delen kunnen ze zich aansluiten als ondersteuner.

10 Privacy van leerlingen regel je met je leverancier Goudriaan I Job Vos De school is verantwoordelijk voor de privacy van de leerling. Bij het gebruik van ict in het onderwijs, worden leerlinggegevens met leveranciers gedeeld. Mag de leverancier zelf bepalen wat hij doet met die data, of bepaalt de school dat? Dit jaar hebben publieke en private partijen in het po en vo, in het convenant Digitale onderwijsmiddelen en privacy afspraken gemaakt over het gebruik van leerlinggegevens. Tijdens deze werksessie wordt praktisch uitleg gegeven welke afspraken een bestuurder moet maken met leveranciers.

11 Panelgesprek Leermateriaal en leeromgeving Mees Rens van den Boogaard & Arjan Geurts Scholen maken gebruiken van verschillende leeromgevingen. In sommige gevallen één platform, waarin materiaal voor verschillende vakken wordt aangeboden, in andere gevallen een leeromgeving gericht op één specifiek vak. Beide varianten zijn volop in ontwikkeling. In dit panelgesprek bespreken we de actuele ontwikkelingen vanuit scholen, platformen en aanbieders van leermateriaal en staan we stil bij vragen als Wat werkt er nu goed? Waar lopen scholen tegen aan? En hoe noodzakelijk is één platform om digitaal leren in de klas optimaal mogelijk te maken? Panel: - Eugene Kramer (Directeur Scholen aan Zee) - Erwin Lutteke (Rector Isendoorn College) - Ron Zuijlen (Directeur Stichting VO-content) - Koen Strous (Directeur/Oprichter Dedact) - Eric Razenberg (GEU portefeuillehouder digitalisering & CEO Thieme Meulenhoff) Het Doorbraakproject organiseert drie panelgesprekken over onderwerpen die op dit moment spelen binnen het VO: curriculum bewustzijn, dashboard en verbinding content platform. Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het delen van de opvattingen van de deelnemers van het panel én van de zaal over het geagendeerde thema. De deelnemers komen onder leiding van een gespreksleider tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Hiermee leren zowel deelnemers, zaal als het Doorbraakproject meer over dit onderwerp en dit helpt daarna (hopelijk) bij het verder richten van activiteiten.

12 11 Drie rondes Durf te vragen (PO) Veder Room Fanny Koerts Durftevragen verbindt mensen met elkaar: vragen en dromen worden sneller beantwoord en gerealiseerd. Het spreekwoord 'kinderen die vragen worden overgeslagen' behoort vanaf nu definitief tot het verleden. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen en een groep willekeurige mensen weet meer dan je ooit van te voren kon vermoeden. Durftevragen de makkelijkste manier om iets voor elkaar te krijgen! In deze korte Durftevragen inspiratie sessies ontdek je wat er kan gebeuren als je de juiste vraag aan de juiste mensen stelt. We staan stil bij wat jij voor ogen hebt en vragen de andere mensen in de groep hoe zij daaraan een concrete bijdrage kunnen leveren, zodat jij jouw doel kan realiseren. Het helpt dus als je zelf al een beeld hebt van welke vraag, droom, wens of verlangen je tijdens Durftevragen wilt vertellen. Wij zoomen in op de collectieve intelligentie die ontstaat. Daardoor worden zaken sneller mogelijk. De sleutel tot succes is het stellen van de juiste vraag! Zoek je een doorbraak, een bak inspiratie, eindelijk de oplossing voor dat probleem waar je al tijden tegenaan hikt, kom dan naar deze sessie! Tijden: , en

13 12 Hele dag Stands Leerling2020 (VO), Slimmer leren met ICT (PO) & Doorbraakproject Onderwijs en ICT Netwerkplein Diverse medewerkers Stand Leerling2020 Hoe bereiden we leerlingen het beste voor op hun toekomst? Hoe kunnen we ze nog beter ondersteunen, nog meer uitdagen? Dat vraagt om differentiatie en maatwerk, om gepersonaliseerd leren. Met het project Leerling 2020, onderdeel van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT, ondersteunt Schoolinfo in opdracht van de VO-raad scholen bij de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerd leren in de eigen school. Tijdens de Onderwijsdagen staan wij met een Leerling 2020 stand waar u kennis kunt maken met de tien Leerlabs. Ook kunt u natuurlijk ter plekke uw vragen over gepersonaliseerd leren stellen. Stand Beter en Slimmer leren met ICT Wilt u aan de slag met ICT in het onderwijs of bent u al op stoom, maar loopt u ergens tegenaan? Dan kunnen de PO-Raad en Kennisnet u verder helpen met het project Slimmer leren met ICT - onderdeel van het Doorbraakproject -. Tijdens de Onderwijsdagen staan wij met een Slimmer leren met ICT stand waar u kennis kunt maken met al onze diensten. Hieronder een kleine greep: Helpdesk+, masterclasses een virtuele kritische vriend met de nieuwste tools. Ook kunt u natuurlijk ter plekke uw vragen over onderwijs en ICT stellen aan onze experts voor het nemen van uw volgende stap op het gebied van digitalisering van het onderwijs. Stand Doorbraakproject Onderwijs en ICT Naast algemene vragen over het Doorbraakproject die u ons kan stellen, gaan we in onze (oplaad)stand graag één op één met u in gesprek. Terwijl u, en uw mobiel, oplaadt, willen wij het graag met u hebben over de volgende vragen: wat zijn vragen die u heeft? Hoe ziet u het Doorbraakproject? Welk werkwoord is voor u van toepassing: dromen, durven, doorbreken, doen, denken, of.*(werkwoord naar keuze). En wat betekenen deze woorden voor u? Na een aantal maanden in de uitvoeringsfase horen we graag uw waardevolle input ter reflectie.

14 Dialoogsessies versnellingsvragen PO Besloten sessie Versnellingsvragen zijn vragen waar diverse schoolbesturen tegenaan lopen bij de digitale ontwikkeling of ICT-implementatie. De PO-Raad en Kennisnet helpen in het proces om tot beantwoording van de vragen te komen. De versnellingsvragen die op de Onderwijsdagen, tijdens deze sessie, centraal staan zijn: A. Verkrijgen van voortgangsinformatie B. Leerling eigenaar van leren met digitaal portfolio C. Centraal dashboard voor gepersonaliseerd leren D. Juiste interventies op basis van Learning Analytics Bij het beantwoorden van de versnellingsvragen helpt het als schoolbesturen tijdig met aanbieders in dialoog kunnen. Vandaar dat tijdens deze sessie ruimte wordt gemaakt voor die scholen die de vraag hebben ingediend of die hem ondersteunen, om alvast met een aantal potentiële aanbieders of oplossingen kennis te maken. Dit is een eerste moment van kennismaking. De schoolbesturen maken de keuze hoeveel dialoogsessies ze gaan voeren en met wie.

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT )

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT ) 1 Doorbraakproject 11.00 11.45 Doorbraakprojectsessies 11 november 2015 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer 2 11.00 11.45 Een andere blik op financiën (vanuit Beter

Nadere informatie

Programmabrede werkconferentie Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Programmabrede werkconferentie Doorbraakproject Onderwijs & ICT Programmabrede werkconferentie Doorbraakproject Onderwijs & ICT 11 november 2015 Fotografie: Marcel Vogel, met uitzondering van * Programma Doorbraakprojectsessies 1 11.00 11.45 Slim inkopen Goudriaan

Nadere informatie

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas Versnellingsvragen Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas e.bomas@poraad.nl Bestuursakkoord uitdagend en toekomstgericht onderwijs dat inspeelt op de talenten en leerbehoeften van alle individuele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 16 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 21 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Informatiepakket Leerlabs

Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs De vraag naar gepersonaliseerd onderwijs en het gebruik van ict in de klas groeit. Veel scholen werken aan initiatieven gericht op gepersonaliseerd leren

Nadere informatie

Slimmer leren met ICT. Opbrengsten van vraagverkenning bij kleine en middelgrote besturen in het primair onderwijs. Samenvatting

Slimmer leren met ICT. Opbrengsten van vraagverkenning bij kleine en middelgrote besturen in het primair onderwijs. Samenvatting Slimmer leren met ICT Opbrengsten van vraagverkenning bij kleine en middelgrote besturen in het primair onderwijs Samenvatting 1 Colofon Titel Slimmer leren met ICT. Opbrengsten van vraagverkenning bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019 INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019 Centrale Eindtoets primair onderwijs Het College voor Toetsen en Examens heet u van harte welkom op de informatiebijeenkomsten over de Centrale Eindtoets

Nadere informatie

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict Inleiding Dit document beschrijft de 10 thema s die samen de agenda voor de publiek- private tafels voor het Doorbraakproject Onderwijs en ict vormen. Deze agenda is samengesteld op basis van de input

Nadere informatie

Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse:

Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse: Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015 De versnellingsvraag Versnellingsvraag Stichting Klasse: Hoe kunnen we met de learning analytics vanuit dashboards, zoals dat van Snappet, in combinatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Kennis Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Adri de Bruijn (l) enjan Visser (r): "Scholen leggen veel gegevens vast. Ze doen dat overigens met de beste bedoelingen" Nulmeting privacy en informatiebeveiliging scholen

Nadere informatie

Beter en slimmer leren met behulp van ict

Beter en slimmer leren met behulp van ict Beter en slimmer leren met behulp van ict Het investerings-enimplementatieplanende ondersteuningsaanpak van de Breedtestrategie Mirjam Brand Agenda Planvorming binnen uw bestuur: welke plaats heeft het

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Doorbraakproject Onderwijs & ICT publieksversie plan van aanpak 2016 Voorwoord Met onderwijs willen we het beste in een leerling naar boven halen. Dit kan met onderwijs op maat, dat aansluit bij de talenten

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Doorbraakproject Onderwijs & ICT publieksversie plan van aanpak 2016 Voorwoord Met onderwijs willen we het beste in een leerling naar boven halen. Dit kan met onderwijs op maat, dat aansluit bij de talenten

Nadere informatie

ict-infrastructuur Eisen aan een toekomstvaste Formuleer functionele ict-wensen van bestuur en scholen met deze checklist!

ict-infrastructuur Eisen aan een toekomstvaste Formuleer functionele ict-wensen van bestuur en scholen met deze checklist! Eisen aan een toekomstvaste ict-infrastructuur Formuleer functionele ict-wensen van bestuur en scholen met deze checklist! Heb je tips, aanvullingen of ervaringen binnen jouw bestuur? Laat het weten op

Nadere informatie

Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling. De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar

Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling. De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar 1 Inhoud 1 2 3 4 Maar ik zit nog 5 jaar aan mijn leermiddelencontract vast!

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE..DEN HAAG. Datum 17 maart 2015 Doorbraakproject Onderwijs en ict

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE..DEN HAAG. Datum 17 maart 2015 Doorbraakproject Onderwijs en ict >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE..DEN HAAG Kennis IPC 5200 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

MAATWERK VERBINDEN OPMAAT NAAR DE TOEKOMST DRAAGVLAK 1

MAATWERK VERBINDEN OPMAAT NAAR DE TOEKOMST DRAAGVLAK 1 MAATWERK VERBINDEN OPMAAT NAAR DE TOEKOMST BRUG DRAAGVLAK 1 VOORSTELLEN AGENDA EVEN VOORSTELLEN Meta t Lam, Lid Raad van Bestuur Rick van Dam, manager Strategie & Innovatie René Bosman, manager Informatie

Nadere informatie

Maatwerk? Magister! 1

Maatwerk? Magister! 1 1 Maatwerk? Magister! Magister Inspiratiedag Jezelf dagelijks ontwikkelen op de manier die bij jou past. Aandacht voor de leerling Passie voor je vak In de versnelling om de ambitie te realiseren. Paul

Nadere informatie

De externe ICT-coach

De externe ICT-coach De externe ICT-coach ICT ers hebben het vaak druk en krijgen steeds meer taken. Op school wordt gewerkt met digiborden, een netwerk, Basispoort, WiFi, tablets, enz.. Daarnaast blijven er kleine storingen

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Advies Inkoop publieksversie -

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Advies Inkoop publieksversie - Doorbraakproject Onderwijs & ICT Advies Inkoop publieksversie - september 2015 - 1 - DOORBRAAKPROJECT ONDERWIJS & ICT Eigentijds onderwijs vraagt om leermethoden die de leerling centraal stellen en die

Nadere informatie

De digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs. Laat ict werken voor het onderwijs

De digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs. Laat ict werken voor het onderwijs De digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs Laat ict werken voor het onderwijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Overzicht van functionele componenten 4 Overzicht van mogelijke

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

Datum 3 juli 2015 Privacy en informatiebeveiliging in het primair en voortgezet onderwijs

Datum 3 juli 2015 Privacy en informatiebeveiliging in het primair en voortgezet onderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Kennis IPC 5200 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Het sociale platform voor je organisatie

Het sociale platform voor je organisatie Het sociale platform voor je organisatie Laat de chaos achter je Tientallen CC tjes op een dag, maar nog steeds niet op de hoogte? Een dagelijkse zoektocht naar verdwenen documenten, specifieke informatie

Nadere informatie

Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet

Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet Wat is privacy Waar is privacy? Privacy op school Wat is privacy waard? Wat is privacy op school

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure albert

stimuleert ondernemerschap BRochure albert BRochure albert 2015/2016 DreamStorm presenteert albert het introductie programma ondernemend leren Albert is een individueel lesprogramma voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. In 12 lesuren krijgen

Nadere informatie

Op weg naar persoonlijk leren

Op weg naar persoonlijk leren Op weg naar persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke missie, visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Ruim de helft van de docenten kan er goed mee uit de voeten en buigt

Nadere informatie

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Vos: "Cruciaal is dat docenten met elkaar afspreken hoe ze omgaan met privacy en social media" Job Vos, privacyexpert bij Kennisnet "Niet bang maar omgaan met privacy"

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE BRochure STEVE 2015/2016 DreamStorm presenteert STEVE het introductie programma ondernemend leren Steve is een individueel lesprogramma voor studenten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs. In 12 lesuren

Nadere informatie

The Brand Check werken aan een sterk merk

The Brand Check werken aan een sterk merk The Brand Check werken aan een sterk merk Wat is The Brand Check? Een compacte, interactieve werksessie, als startpunt voor verscherpte positionering van je merk. Je maakt kennis met de 5 gouden stappen

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs

PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs Welkom bij ThiemeMeulenhoff, gevestigd aan het Smallepad 30, 3811 MG Amersfoort, (hierna:

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken.

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. ICT Monitor 2014 Introductie: Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. Goede morgen/middag, U spreekt met van 24Interactive Smart Services. We zijn momenteel bezig

Nadere informatie

Format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ict

Format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ict Format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ict 0. Inleiding 0.1. Inleiding Ict is een niet meer weg te denken factor in het Nederlandse primair onderwijs. Scholen maken in toenemende mate gebruik

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Welke vraag heb jij over digitale leermiddelen?

Welke vraag heb jij over digitale leermiddelen? Welke vraag heb jij over digitale leermiddelen? Want door het stellen van goede vragen aan een leverancier, krijg je de juiste antwoorden, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Laat ict werken

Nadere informatie

Welk scenario voor de digitale adaptieve Centrale Eindtoets past het beste bij mijn school?

Welk scenario voor de digitale adaptieve Centrale Eindtoets past het beste bij mijn school? Welk scenario voor de digitale adaptieve Centrale Eindtoets past het beste bij mijn school? Informatiebijeenkomsten Remco van der Dussen r.vanderdussen@cvte.nl 1 Doorontwikkeling van de digitale adaptieve

Nadere informatie

Leermiddelenmonitor 13/14

Leermiddelenmonitor 13/14 13/14 Beleid, gebruik, digitalisering en ontwikkeling van leermiddelen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling n- en same e is e v a g. Deze uit n de publicatie a v g in vatt Leraar en schoolleider

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

Klaar voor persoonlijk leren

Klaar voor persoonlijk leren Klaar voor persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Het merendeel van de docenten kan er goed mee uit de voeten en is het eens

Nadere informatie

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices.

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. Momento bestaat uit 3 onderdelen visie op leren Een vakoverstijgend dashboard voor de leerkracht educatieve

Nadere informatie

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Toetsen om van te leren 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Uitgangspunten oefenen, toetsen, examineren Toetsen kan gedefinieerd worden als het proces om (gericht) informatie van leerlingen te verzamelen

Nadere informatie

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID Motieven om een leermiddelenbeleidsplan te ontwerpen Voor iedere leerling het beste leermateriaal tegen de beste prijs! Voor iedere leerling,

Nadere informatie

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie:

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie: Doel A: Geboren in het Koninkrijk : studenten zowel kerkelijk als niet-kerkelijk komen tot persoonlijke geloofsovergave aan Jezus en leren dit proces voor zichzelf verwoorden. Doel A bestaat uit vier inhoudelijke

Nadere informatie

Leergang Leiderschap in verbinding 2015-2016

Leergang Leiderschap in verbinding 2015-2016 Nederland Leergang Leiderschap in verbinding 2015-2016 Leiderschap in Verbinding Bij leiderschap in verbinding gaat het er om mensen intrinsiek, van binnenuit, te motiveren een bijdrage te leveren aan

Nadere informatie

De Innovatieversneller (kn.nu/innovatieversneller)

De Innovatieversneller (kn.nu/innovatieversneller) De Innovatieversneller (kn.nu/innovatieversneller) Conferentie Beter en Slimmer leren met ICT PO-Raad Erwin Bomas @ebomas 22 april 2015 WAAROM? Versnelling technologische vernieuwing + versnelling adoptie

Nadere informatie

Hieronder vatten wij de belangrijkste informatie voor u samen.

Hieronder vatten wij de belangrijkste informatie voor u samen. PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het primair onderwijs Welkom bij ThiemeMeulenhoff, gevestigd aan het Smallepad 30, 3811 MG Amersfoort, (hierna:

Nadere informatie

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017 Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn 28 juni 2017 Inleiding Vier in balans-monitor 2017 Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen hiernaar en bundelt de resultaten

Nadere informatie

Hoe koel blijf jij? campagneboekje

Hoe koel blijf jij? campagneboekje Hoe koel blijf jij? campagneboekje Samen werken aan zelfredzaamheid Hoe koel blijf jij als er een gifwolk voor het zonnetje schuift? Ontdek het met de KoelCheck! www.hoekoelblijfjij.nl Hoe koel blijft

Nadere informatie

Voor leren en onderwijzen op maat

Voor leren en onderwijzen op maat VO-content Voor leren en onderwijzen op maat Open, digitaal leermateriaal Samen met docenten gemaakt Ruim honderd Stercollecties Eenvoudig te combineren met bestaande methodes en eigen leermateriaal Stimuleert

Nadere informatie

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X VO2020 Schoolrapportage Deze rapportage toont de antwoorden van de schoolambities van de VO2020-scan. U vindt uw eigen antwoorden terug in de nulmeting en in de actuele stand, inclusief een landelijke

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang?

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Het overkoepelend dashboard Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Inhoudsopgave Sectie 1 Introductie van het overkoepelend dashboard Sectie 2 De behoeftes vanuit de verschillende onderwijsprofessionals

Nadere informatie

Marktinventarisatie ELO s in het VO

Marktinventarisatie ELO s in het VO Marktinventarisatie ELO s in het VO Voorwoord Omdat we bij itslearning onze dienstverlening continu willen verbeteren, hebben we onderzoek laten doen naar het gebruik van elektronische leeromgevingen (ELO

Nadere informatie

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019 MASTERCLASS RETAILMARKETING De retailwereld verandert sneller dan ooit tevoren. Het is cruciaal om het retail spel goed te begrijpen om in te kunnen spelen op die veranderingen. Daarom organiseert Q&A

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

Samen het onderwijs verbeteren met behulp van onderzoek: Heeft jouw school een onderzoekscultuur?

Samen het onderwijs verbeteren met behulp van onderzoek: Heeft jouw school een onderzoekscultuur? Samen het onderwijs verbeteren met behulp van onderzoek: Heeft jouw school een onderzoekscultuur? Martin Vos Lerarenopleider en docent, FLOT Anje Ros Lector leren en innoveren, FHKE Programma 1. Belang

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de vo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

idialoog Versie 1.0 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie

idialoog Versie 1.0 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie idialoog Versie 1.0 Status Definitief Auteurs Dirk van Roode (Nederland ICT) Melissa Montoya Gmelig Meyling (BZK) Inhoud Inleiding... 3 1 Verbeteren kwaliteit

Nadere informatie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl QueZ Vragen naar zelfregie Colofon Auteurs: Cora Brink, Anouk Poll en Petra van Leeuwen Met dank aan: Oda Berkhout (Beweging 3.0), Ieke Bron en Tineke van Dijk

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

Visie. Volharding. De diepte in De bestaande situatie ontregelen gebeurt niet door een oppervlakkige HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN

Visie. Volharding. De diepte in De bestaande situatie ontregelen gebeurt niet door een oppervlakkige HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN HAAL MEER RESULTAAT UIT JEZELF EN ANDEREN The privilege of a lifetime is to become who you truly are. - Carl Jung Visie Als authentiek leider ben je een kapitein aan het roer van een schip. Handen aan

Nadere informatie

Op naar 2025. Vivian Clement

Op naar 2025. Vivian Clement Op naar 2025 Vivian Clement Veel is nog onzeker, een ding staat vast, de studenten van 2025 zijn nu al met leren begonnen Vandaag aandacht voor Ontwikkelingen Impact op het onderwijs Werkvormen ONTWIKKELINGEN

Nadere informatie

MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS RISICO MANAGEMENT IN DE PUBLIEKE SECTOR HET BEOORDELEN EN BEHEERSEN VAN PUBLIC SECTOR

Nadere informatie

CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN

CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN CLUBAANBOD EN TRAINING SAMEN HET GELOOF ONTDEKKEN EN VERDIEPEN Bruisend Jeugdwerk De kerk als plek waar jongeren, gelovig of niet, graag naartoe gaan om God beter te leren kennen. Jeugdleiders die dichterbij

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG. Datum 03 december 2014 Betreft Privacy en digitaal leermateriaal

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG. Datum 03 december 2014 Betreft Privacy en digitaal leermateriaal >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Bestuursondersteuning en Advies IPC 1300 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Trends in onderwijs. Interview met Coen Free

Trends in onderwijs. Interview met Coen Free Trends in onderwijs Interview met Coen Free Welke trends doen er toe? Trends in het onderwijs: welke zijn van belang en welke niet? Waar kan uw onderwijsinstelling haar voordeel mee doen en welke kun je

Nadere informatie

Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo

Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo Job Vos, adviseur privacy (Kennisnet) Inhoud 1. Belang van privacy voor het onderwijs: Waarom? Daarom! 2. Oude wijn in nieuwe

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices.

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. Momento bestaat uit 3 onderdelen visie op leren Een vakoverstijgend dashboard voor de leerkracht educatieve

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Instruct B.V.

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Instruct B.V. Bijlage A bij de Bewerkersovereenkomst Instruct B.V. Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Instruct B.V. Instruct B.V. is een educatieve uitgeverij die verschillende digitale producten

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS

VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 2 1.1 Wat is het doel van Opleidingshuis Albron? 2 1.2 Voor wie is Opleidingshuis Albron opgericht? 2 1.3 Wat is het opleidingsaanbod van Albron?

Nadere informatie

9 vragen van scholen over onderwijs en ict. Laat ict werken voor het onderwijs

9 vragen van scholen over onderwijs en ict. Laat ict werken voor het onderwijs 9 vragen van scholen over onderwijs en ict Laat ict werken voor het onderwijs Naar eigentijds, veilig en persoonlijk onderwijs 2 Scholen maken steeds meer gebruik van ict. Bijvoorbeeld om leerlingen op

Nadere informatie

Leermiddelenbeleid. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model

Leermiddelenbeleid. Opzet van het leermiddelenbeleidsplan Uitgangspunt is het Vier in balans-model Leermiddelenbeleid Waarom een leermiddelenbeleidsplan? In een integraal leermiddelenbeleidsplan is helder omschreven welke doelen de school op kortere en middellange termijn wil realiseren en hoe dit gerealiseerd

Nadere informatie

Wij houden je hypotheek ook na het afsluiten goed in de gaten

Wij houden je hypotheek ook na het afsluiten goed in de gaten www.hypotheekshop.nl Wij houden je hypotheek ook na het afsluiten goed in de gaten De voordelen van de APK Service Hypotheken DE HYPOTHEEKSHOP ADVIES PERIODIEKE KEURING Geniet van Financiële Nachtrust

Nadere informatie

Verslag business sprint 2-17 oktober 2015

Verslag business sprint 2-17 oktober 2015 Verslag business sprint 2-17 oktober 2015 Aanwezigen: Dianne Peterse (SPCO) Kristian van den Berg (SKOFV) Karin van Zutphen (Wittering.nl/Signum) Marianne Rongen (Wittering.nl/Signum) Hans van Hest (SKOFV)

Nadere informatie

18 april 2014 versie 1.1

18 april 2014 versie 1.1 18 april 2014 versie 1.1 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Introductie van de Muiswerk Online Tablet-app... 4 Muiswerk Online Tablet Individueel account instellen... 5 Muiswerk Online Tablet Individueel

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT. Overzicht resultaten

Doorbraakproject Onderwijs & ICT. Overzicht resultaten Doorbraakproject Onderwijs & ICT Overzicht resultaten Inhoudsopgave Remco van Lunteren Ict helpt om het beste uit elk kind te halen 2 Simone Walvisch Dashboard ontzettend belangrijk voor goed onderwijs

Nadere informatie

Jaarplan Kennisnet september 2016

Jaarplan Kennisnet september 2016 Jaarplan Kennisnet 2017 29 september 2016 Inhoud Inleiding 3 Onderwijs en ict-behoeften 5 Onderwijsvraagstukken 6 Primair onderwijs 7 Voortgezet onderwijs 10 Middelbaar beroepsonderwijs 13 Activiteiten

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Wat is leerkracht? Stichting leerkracht is een organisatie van enthousiaste experts uit het onderwijs en bedrijfsleven die scholen helpt in het ontwikkelen

Nadere informatie

In 3 maanden regie op je leven

In 3 maanden regie op je leven In 3 maanden regie op je leven In 3 maanden regie op je leven? Ons leven verandert voortdurend. Soms door onszelf ingegeven, in andere gevallen door keuzes van anderen of door onvoorziene omstandigheden.

Nadere informatie