Doorbraakprojectsessies 11 november Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT )"

Transcriptie

1 1 Doorbraakproject Doorbraakprojectsessies 11 november 2015 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT ) Leeuwen I Rick de Wit, Okko Huising & Hans Kelderman Masterclass ict-infractructuur en bouwblokken Oldebarnevelt Michael van de Wetering & Olaf de Groot In gesprek over verwervingsstrategieën voor devices Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Masterclass Doorbraakproject: Droom en werkelijkheid van gepersonaliseerd leren met ict Van Leeuwen II Alfons ten Brummelhuis Curriculum bewustzijn: panelgesprek Mees Manon Haartsen & Jony Ferket Panelgesprek dashboard leerlingvoortgang in het vo Mees Willem-Jan van Elk Versnellingsvragenveiling Leeuwen II Erwin Bomas Privacy van leerlingen regel je met je leverancier Goudriaan I Job Vos Panelgesprek Leermateriaal en leeromgeving Mees Rens van den Boogaard & Arjan Geurts 11 Hele dag Stands Doorbraakproject, Beter en Slimmer leren met ICT & Leerling2020 Netwerkplein Diverse medewerkers 12 N.t.b. Dialoogsessies versnellingsvragen PO Besloten sessie

2 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Een korte introductie van de activiteiten waar onder de vlag van inkoop-doorbraakproject aan gewerkt wordt. De invalshoeken zijn versterken vraag en ontzorgen. Dat eerste heeft met name betrekking op leermiddelen; ontzorgen is de invalshoek van de tools die beschikbaar komen over connectiviteit en ict-netwerkinfra. Wat kunt u verwachten? Wat is al gedaan? In deze sessie informeren we u en ziet u welke tools er al zijn, en welke binnenkort beschikbaar komen voor het po en vo.

3 Een andere blik op financiën (vanuit Beter leren met ICT ) Leeuwen I Rick de Wit, Okko Huising & Hans Kelderman Wilt u investeren in uw onderwijs met de inzet van (meer) ICT, maar loopt u tegen financiële beperkingen aan? In deze sessie gaan we in op een vraag als hoe creëer ik ruimte in mijn begroting om te kunnen investeren?. Rick de Wit, adjunct-directeur Infinite Financieel BV, neemt u mee in de ruimte die de begroting u biedt. Vervolgens gaat Okko Huising, senior adviseur Kennisnet, in gesprek met Hans Kelderman, voorzitter college van bestuur Aloysius Stichting over zijn ervaringen met het creëren van ruimte om te investeren en is er ruimte voor en gesprek met de zaal. Na deze sessie loopt u naar buiten met een creatieve kijk op financiën en begrotingsvraagstukken.

4 Masterclass ict-infractructuur en bouwblokken Oldebarnevelt Michael van de Wetering & Olaf de Groot Op bestuursniveau is een scherp oog nodig voor de kansen en (on)mogelijkheden van ICT voor het onderwijs. Door de digitalisering verandert de samenleving en dat geldt ook voor het primair onderwijs. Leerlingen moeten worden voorbereid op nieuwe ontwikkelingen en er ontstaan nieuwe mogelijkheden om te leren. Zo wordt onder meer mogelijk dat leerlingen meer op maat les kunnen krijgen. De masterclass Infrastructuur geeft overzicht over welke basisinfrastructuur er in ieder geval dient in ieder geval op orde dient te zijn? Welke ict bouwblokken hebben uw scholen nodig om onbezorgd aan de slag te kunnen met ict in het dagelijks onderwijs. Aan bod komen ICTtoepassingen in de cloud, devices zoals laptops en tablets, eisen aan interne netwerken, Wi-Fi en internetverbindingen en de veiligheid daarvan. Deze masterclass is een interactieve sessie waarbij vanuit verschillende rollen wordt gekeken naar de functionele eisen die gesteld moeten worden aan een toekomstvast infrastructuur..

5 In gesprek over verwervingsstrategieën voor devices Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer Stel, u denkt na over de aanschaf van devices binnen uw schooltext. Wat zijn vragen die op u afkomen? In deze informatieveen interactieve sessie gaan we in op vragen zoals: device, waarvoor heb je ze nodig? Wat zijn de verschillen in gebruik? Waar moet u over nadenken? Na de sessie heeft u meer baggage om de juiste keuzes en meer zicht op de verschillende plus bijbehorende verwervingsstrategien plus bijbehorende gevolgen.

6 Masterclass Doorbraakproject: Droom en werkelijkheid van gepersonaliseerd leren met ict Van Leeuwen II Alfons ten Brummelhuis Hoe komen we tot gefundeerde keuzes over inzet van ict voor gepersonaliseerd leren? In deze sessie presenteren een drietal scholen voor voortgezet onderwijs (leerlabscholen) hoe in de praktijk vorm wordt gegeven aan gepersonaliseerd leren en welke opbrengsten ze daarvan verwachten. Aansluitend gaan onderzoekers in op de vraag wat scholen kunnen doen om te komen tot realistische verwachtingen over de bijdrage van ict aan gepersonaliseerd leren. Deze sessie is bedoeld voor onderwijsprofessionals die willen weten wat werkt en bij keuzes over gepersonaliseerd leren toegerust willen zijn om onderscheid te kunnen maken tussen dromen en werkelijkheid.

7 Curriculum bewustzijn: panelgesprek Mees Manon Haartsen & Jony Ferket In dit panelgesprek gaan we in op vragen als: denken leraren na over curriculum? En is dat eigenlijk wel nodig? Wordt het onderwijs er beter van als leraren hierover nadenken? Of ontzorgen goede producten (bijvoorbeeld de methode) ze op dit gebied volledig? En als ze er wel over na moeten of willen denken, wat hebben ze daar dan voor nodig? Het Doorbraakproject organiseert drie panelgesprekken over onderwerpen die op dit moment spelen binnen het VO: curriculum bewustzijn, dashboard en verbinding content platform. Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het delen van de opvattingen van de deelnemers van het panel én van de zaal over het geagendeerde thema. De deelnemers komen onder leiding van een gespreksleider tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Hiermee leren zowel deelnemers, zaal als het Doorbraakproject meer over dit onderwerp en dit helpt daarna (hopelijk) bij het verder richten van activiteiten.

8 Panelgesprek dashboard leerlingvoortgang in het vo Mees Willem-Jan van Elk In dit panelgesprek gaan we in op vragen als: Hoe kan een dashboard dat inzicht geeft in de voortgang van de leerling bijdragen aan gepersonaliseerd onderwijs? Wat heeft het een leraar of een leerling te bieden? Wat heeft hij/zij hiervoor nodig? Wat zijn de ontwikkelingen in de markt? Wat kan er nu al, en wat nog niet? En willen we dat eigenlijk wel: nog meer gegevens en metingen...? Het Doorbraakproject organiseert drie panelgesprekken over onderwerpen die op dit moment spelen binnen het VO: curriculum bewustzijn, dashboard en verbinding content platform. Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het delen van de opvattingen van de deelnemers van het panel én van de zaal over het geagendeerde thema. De deelnemers komen onder leiding van een gespreksleider tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Hiermee leren zowel deelnemers, zaal als het Doorbraakproject meer over dit onderwerp en dit helpt daarna (hopelijk) bij het verder richten van activiteiten.

9 Versnellingsvragenveiling Leeuwen II Erwin Bomas Versnellingsvragen zijn vragen van schoolbesturen in het po met betrekking tot een nieuwe of bredere inzet van ict in het onderwijs die nu nog niet mogelijk is. Vanuit het Doorbraakproject helpen de PO-Raad en Kennisnet met procesbegeleiding en expertise deze vragen op te lossen. In deze sessie krijgt u een toelichting over versnellingsvragen en pitches van schoolbesturen die aan een versnellingsvraag werken. Na afloop kunt u met de scholen in gesprek hierover. Ook kunnen scholen zelf een nieuwe versnellingsvraag indienen. Als scholen een van de versnellingsvragen delen kunnen ze zich aansluiten als ondersteuner.

10 Privacy van leerlingen regel je met je leverancier Goudriaan I Job Vos De school is verantwoordelijk voor de privacy van de leerling. Bij het gebruik van ict in het onderwijs, worden leerlinggegevens met leveranciers gedeeld. Mag de leverancier zelf bepalen wat hij doet met die data, of bepaalt de school dat? Dit jaar hebben publieke en private partijen in het po en vo, in het convenant Digitale onderwijsmiddelen en privacy afspraken gemaakt over het gebruik van leerlinggegevens. Tijdens deze werksessie wordt praktisch uitleg gegeven welke afspraken een bestuurder moet maken met leveranciers.

11 Panelgesprek Leermateriaal en leeromgeving Mees Rens van den Boogaard & Arjan Geurts Scholen maken gebruiken van verschillende leeromgevingen. In sommige gevallen één platform, waarin materiaal voor verschillende vakken wordt aangeboden, in andere gevallen een leeromgeving gericht op één specifiek vak. Beide varianten zijn volop in ontwikkeling. In dit panelgesprek bespreken we de actuele ontwikkelingen vanuit scholen, platformen en aanbieders van leermateriaal en staan we stil bij vragen als Wat werkt er nu goed? Waar lopen scholen tegen aan? En hoe noodzakelijk is één platform om digitaal leren in de klas optimaal mogelijk te maken? Panel: - Eugene Kramer (Directeur Scholen aan Zee) - Erwin Lutteke (Rector Isendoorn College) - Ron Zuijlen (Directeur Stichting VO-content) - Koen Strous (Directeur/Oprichter Dedact) - Eric Razenberg (Bestuurslid van de GEU & CEO Thieme Meulenhoff) Het Doorbraakproject organiseert drie panelgesprekken over onderwerpen die op dit moment spelen binnen het VO: curriculum bewustzijn, dashboard en verbinding content platform. Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het delen van de opvattingen van de deelnemers van het panel én van de zaal over het geagendeerde thema. De deelnemers komen onder leiding van een gespreksleider tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Hiermee leren zowel deelnemers, zaal als het Doorbraakproject meer over dit onderwerp en dit helpt daarna (hopelijk) bij het verder richten van activiteiten.

12 11 Hele dag Stands Leerling2020 (VO), Beter en Slimmer leren met ICT (PO) & Doorbraakproject Onderwijs en ICT Netwerkplein Diverse medewerkers Stand Leerling2020 Hoe bereiden we leerlingen het beste voor op hun toekomst? Hoe kunnen we ze nog beter ondersteunen, nog meer uitdagen? Dat vraagt om differentiatie en maatwerk, om gepersonaliseerd leren. Met het project Leerling 2020, onderdeel van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT, ondersteunt Schoolinfo in opdracht van de VO-raad scholen bij de verdere ontwikkeling van gepersonaliseerd leren in de eigen school. Tijdens de Onderwijsdagen staan wij met een Leerling 2020 stand waar u kennis kunt maken met de tien Leerlabs. Ook kunt u natuurlijk ter plekke uw vragen over gepersonaliseerd leren stellen. Stand Beter en Slimmer leren met ICT Wilt u aan de slag met ICT in het onderwijs of bent u al op stoom, maar loopt u ergens tegenaan? Dan kunnen de PO-Raad en Kennisnet u verder helpen met het project Slimmer leren met ICT - onderdeel van het Doorbraakproject -. Tijdens de Onderwijsdagen staan wij met een Slimmer leren met ICT stand waar u kennis kunt maken met al onze diensten. Hieronder een kleine greep: Helpdesk+, masterclasses een virtuele kritische vriend met de nieuwste tools. Ook kunt u natuurlijk ter plekke uw vragen over onderwijs en ICT stellen aan onze experts voor het nemen van uw volgende stap op het gebied van digitalisering van het onderwijs. Stand Doorbraakproject Onderwijs en ICT Naast algemene vragen over het Doorbraakproject die u ons kan stellen, gaan we in onze (oplaad)stand graag één op één met u in gesprek. Terwijl u, en uw mobiel, oplaadt, willen wij het graag met u hebben over de volgende vragen: wat zijn vragen die u heeft? Hoe ziet u het Doorbraakproject? Welk werkwoord is voor u van toepassing: dromen, durven, doorbreken, doen, denken, of.*(werkwoord naar keuze). En wat betekenen deze woorden voor u? Na een aantal maanden in de uitvoeringsfase horen we graag uw waardevolle input ter reflectie.

13 12 N.t.b. Dialoogsessies versnellingsvragen PO Besloten sessie Versnellingsvragen zijn vragen waar diverse schoolbesturen tegenaan lopen bij de digitale ontwikkeling of ICT-implementatie. De PO-Raad en Kennisnet helpen in het proces om tot beantwoording van de vragen te komen. De versnellingsvragen die op de Onderwijsdagen, tijdens deze sessie, centraal staan zijn: A. Verkrijgen van voortgangsinformatie B. Leerling eigenaar van leren met digitaal portfolio C. Centraal dashboard voor gepersonaliseerd leren D. Juiste interventies op basis van Learning Analytics Bij het beantwoorden van de versnellingsvragen helpt het als schoolbesturen tijdig met aanbieders in dialoog kunnen. Vandaar dat tijdens deze sessie ruimte wordt gemaakt voor die scholen die de vraag hebben ingediend of die hem ondersteunen, om alvast met een aantal potentiële aanbieders of oplossingen kennis te maken. Dit is een eerste moment van kennismaking. De schoolbesturen maken de keuze hoeveel dialoogsessies ze gaan voeren en met wie.

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT )

Doorbraakprojectsessies 11 november 2015. Inkoop: versterken en ontzorgen. Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT ) Doorbraakprojectsessies 11 november 2015 1 11.00 11.45 Inkoop: versterken en ontzorgen Goudriaan I Anita Vlonk & Margreet Vermeer 2 11.00 11.45 Een andere blik op financiën (vanuit Slimmer leren met ICT

Nadere informatie

Programmabrede werkconferentie Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Programmabrede werkconferentie Doorbraakproject Onderwijs & ICT Programmabrede werkconferentie Doorbraakproject Onderwijs & ICT 11 november 2015 Fotografie: Marcel Vogel, met uitzondering van * Programma Doorbraakprojectsessies 1 11.00 11.45 Slim inkopen Goudriaan

Nadere informatie

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas

Versnellingsvragen. Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas Versnellingsvragen Beter en Slimmer leren met ICT Erwin Bomas e.bomas@poraad.nl Bestuursakkoord uitdagend en toekomstgericht onderwijs dat inspeelt op de talenten en leerbehoeften van alle individuele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 16 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Informatiepakket Leerlabs

Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs Informatiepakket Leerlabs De vraag naar gepersonaliseerd onderwijs en het gebruik van ict in de klas groeit. Veel scholen werken aan initiatieven gericht op gepersonaliseerd leren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 21 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Doorbraakproject Onderwijs & ICT publieksversie plan van aanpak 2016 Voorwoord Met onderwijs willen we het beste in een leerling naar boven halen. Dit kan met onderwijs op maat, dat aansluit bij de talenten

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Doorbraakproject Onderwijs & ICT publieksversie plan van aanpak 2016 Voorwoord Met onderwijs willen we het beste in een leerling naar boven halen. Dit kan met onderwijs op maat, dat aansluit bij de talenten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 22 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Slimmer leren met ICT. Opbrengsten van vraagverkenning bij kleine en middelgrote besturen in het primair onderwijs. Samenvatting

Slimmer leren met ICT. Opbrengsten van vraagverkenning bij kleine en middelgrote besturen in het primair onderwijs. Samenvatting Slimmer leren met ICT Opbrengsten van vraagverkenning bij kleine en middelgrote besturen in het primair onderwijs Samenvatting 1 Colofon Titel Slimmer leren met ICT. Opbrengsten van vraagverkenning bij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Kennis Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017 Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn 28 juni 2017 Inleiding Vier in balans-monitor 2017 Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen hiernaar en bundelt de resultaten

Nadere informatie

Beter en slimmer leren met behulp van ict

Beter en slimmer leren met behulp van ict Beter en slimmer leren met behulp van ict Het investerings-enimplementatieplanende ondersteuningsaanpak van de Breedtestrategie Mirjam Brand Agenda Planvorming binnen uw bestuur: welke plaats heeft het

Nadere informatie

Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse:

Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015. De versnellingsvraag. Versnellingsvraag Stichting Klasse: Plan van aanpak versnellingsvraag: Versie: 28 09 2015 De versnellingsvraag Versnellingsvraag Stichting Klasse: Hoe kunnen we met de learning analytics vanuit dashboards, zoals dat van Snappet, in combinatie

Nadere informatie

Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling. De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar

Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling. De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar Passend en flexibel digitaal leermateriaal voor elke leerling De PO-Raad en VO-raad brengen markt en scholen dichter bij elkaar 1 Inhoud 1 2 3 4 Maar ik zit nog 5 jaar aan mijn leermiddelencontract vast!

Nadere informatie

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict

Agenda publiek- private tafels Doorbraakproject Onderwijs en ict Inleiding Dit document beschrijft de 10 thema s die samen de agenda voor de publiek- private tafels voor het Doorbraakproject Onderwijs en ict vormen. Deze agenda is samengesteld op basis van de input

Nadere informatie

ict-infrastructuur Eisen aan een toekomstvaste Formuleer functionele ict-wensen van bestuur en scholen met deze checklist!

ict-infrastructuur Eisen aan een toekomstvaste Formuleer functionele ict-wensen van bestuur en scholen met deze checklist! Eisen aan een toekomstvaste ict-infrastructuur Formuleer functionele ict-wensen van bestuur en scholen met deze checklist! Heb je tips, aanvullingen of ervaringen binnen jouw bestuur? Laat het weten op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 034 Digitale leermiddelen Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE..DEN HAAG. Datum 17 maart 2015 Doorbraakproject Onderwijs en ict

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE..DEN HAAG. Datum 17 maart 2015 Doorbraakproject Onderwijs en ict >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE..DEN HAAG Kennis IPC 5200 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Adri de Bruijn (l) enjan Visser (r): "Scholen leggen veel gegevens vast. Ze doen dat overigens met de beste bedoelingen" Nulmeting privacy en informatiebeveiliging scholen

Nadere informatie

Datum 3 juli 2015 Privacy en informatiebeveiliging in het primair en voortgezet onderwijs

Datum 3 juli 2015 Privacy en informatiebeveiliging in het primair en voortgezet onderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Kennis IPC 5200 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Op weg naar persoonlijk leren

Op weg naar persoonlijk leren Op weg naar persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke missie, visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Ruim de helft van de docenten kan er goed mee uit de voeten en buigt

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Advies Inkoop publieksversie -

Doorbraakproject Onderwijs & ICT Advies Inkoop publieksversie - Doorbraakproject Onderwijs & ICT Advies Inkoop publieksversie - september 2015 - 1 - DOORBRAAKPROJECT ONDERWIJS & ICT Eigentijds onderwijs vraagt om leermethoden die de leerling centraal stellen en die

Nadere informatie

De digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs. Laat ict werken voor het onderwijs

De digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs. Laat ict werken voor het onderwijs De digitale leeromgeving in het primair en voortgezet onderwijs Laat ict werken voor het onderwijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Overzicht van functionele componenten 4 Overzicht van mogelijke

Nadere informatie

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID

project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID project Innovatieplatform-VO GRIP OP UW LEERMIDDELENBELEID Motieven om een leermiddelenbeleidsplan te ontwerpen Voor iedere leerling het beste leermateriaal tegen de beste prijs! Voor iedere leerling,

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

MAATWERK VERBINDEN OPMAAT NAAR DE TOEKOMST DRAAGVLAK 1

MAATWERK VERBINDEN OPMAAT NAAR DE TOEKOMST DRAAGVLAK 1 MAATWERK VERBINDEN OPMAAT NAAR DE TOEKOMST BRUG DRAAGVLAK 1 VOORSTELLEN AGENDA EVEN VOORSTELLEN Meta t Lam, Lid Raad van Bestuur Rick van Dam, manager Strategie & Innovatie René Bosman, manager Informatie

Nadere informatie

Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet

Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet Privacy op school in 10 stappen geregeld! Job Vos expert privacy en uitwisseling leerlinggegevens - Kennisnet Wat is privacy Waar is privacy? Privacy op school Wat is privacy waard? Wat is privacy op school

Nadere informatie

Klaar voor persoonlijk leren

Klaar voor persoonlijk leren Klaar voor persoonlijk leren Uw school kent een duidelijke visie op het onderwijs en deze is verankerd in het onderwijsbeleid. Het merendeel van de docenten kan er goed mee uit de voeten en is het eens

Nadere informatie

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang?

Het overkoepelend dashboard. Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Het overkoepelend dashboard Hoe krijgen leraren meer inzicht in voortgang? Inhoudsopgave Sectie 1 Introductie van het overkoepelend dashboard Sectie 2 De behoeftes vanuit de verschillende onderwijsprofessionals

Nadere informatie

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X VO2020 Schoolrapportage Deze rapportage toont de antwoorden van de schoolambities van de VO2020-scan. U vindt uw eigen antwoorden terug in de nulmeting en in de actuele stand, inclusief een landelijke

Nadere informatie

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken.

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. ICT Monitor 2014 Introductie: Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. Goede morgen/middag, U spreekt met van 24Interactive Smart Services. We zijn momenteel bezig

Nadere informatie

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO)

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) LEERLINGEN VAN GROEP 8 IN HET PO MAKEN KENNIS MET HET WERKEN IN EEN ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) ZOALS DIE

Nadere informatie

Gepersonaliseerd Leren

Gepersonaliseerd Leren Gepersonaliseerd Leren Afsluiting 2013/2014 Knelpuntregio IJssel/Veluwe 24/6/2014 Isendoorn College Onderzoek Ontwerpgericht onderzoek: aanpak gebaseerd op de principes van ontwerponderzoek (Van den Akker,

Nadere informatie

Doorbraakproject Onderwijs & ICT. Overzicht resultaten

Doorbraakproject Onderwijs & ICT. Overzicht resultaten Doorbraakproject Onderwijs & ICT Overzicht resultaten Inhoudsopgave Remco van Lunteren Ict helpt om het beste uit elk kind te halen 2 Simone Walvisch Dashboard ontzettend belangrijk voor goed onderwijs

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

Format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ict

Format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ict Format innovatie- en investeringsplan onderwijs en ict 0. Inleiding 0.1. Inleiding Ict is een niet meer weg te denken factor in het Nederlandse primair onderwijs. Scholen maken in toenemende mate gebruik

Nadere informatie

Leermiddelenmonitor 13/14

Leermiddelenmonitor 13/14 13/14 Beleid, gebruik, digitalisering en ontwikkeling van leermiddelen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling n- en same e is e v a g. Deze uit n de publicatie a v g in vatt Leraar en schoolleider

Nadere informatie

The Brand Check werken aan een sterk merk

The Brand Check werken aan een sterk merk The Brand Check werken aan een sterk merk Wat is The Brand Check? Een compacte, interactieve werksessie, als startpunt voor verscherpte positionering van je merk. Je maakt kennis met de 5 gouden stappen

Nadere informatie

9 vragen van scholen over onderwijs en ict. Laat ict werken voor het onderwijs

9 vragen van scholen over onderwijs en ict. Laat ict werken voor het onderwijs 9 vragen van scholen over onderwijs en ict Laat ict werken voor het onderwijs Naar eigentijds, veilig en persoonlijk onderwijs 2 Scholen maken steeds meer gebruik van ict. Bijvoorbeeld om leerlingen op

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG. Datum 03 december 2014 Betreft Privacy en digitaal leermateriaal

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG. Datum 03 december 2014 Betreft Privacy en digitaal leermateriaal >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Bestuursondersteuning en Advies IPC 1300 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Handleiding Ict-puzzel voor het onderwijs

Handleiding Ict-puzzel voor het onderwijs Handleiding Ict-puzzel voor het onderwijs Van zicht naar inzicht Wil je als schoolbestuur in het po aan de slag met ict? Wil je bijvoorbeeld een implementatie- en investeringsplan maken voor ict, je visie

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019 INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019 Centrale Eindtoets primair onderwijs Het College voor Toetsen en Examens heet u van harte welkom op de informatiebijeenkomsten over de Centrale Eindtoets

Nadere informatie

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Vos: "Cruciaal is dat docenten met elkaar afspreken hoe ze omgaan met privacy en social media" Job Vos, privacyexpert bij Kennisnet "Niet bang maar omgaan met privacy"

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics. Versnellingsvraag Stichting Klasse Deel 2 Laat ict werken voor het onderwijs

Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics. Versnellingsvraag Stichting Klasse Deel 2 Laat ict werken voor het onderwijs Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics Versnellingsvraag Stichting Klasse Deel 2 Laat ict werken voor het onderwijs Inhoudsopgave Cyclisch werken aan interveniëren met learning analytics

Nadere informatie

De scholen zijn aan zet Tussenrapportage programma School aan Zet

De scholen zijn aan zet Tussenrapportage programma School aan Zet De scholen zijn aan zet Tussenrapportage programma School aan Zet september 2012 Tussenrapportage Programma School aan Zet september 2012 Inleiding Elk schoolteam staat voor de uitdaging om het onderwijs

Nadere informatie

Welke vraag heb jij over digitale leermiddelen?

Welke vraag heb jij over digitale leermiddelen? Welke vraag heb jij over digitale leermiddelen? Want door het stellen van goede vragen aan een leverancier, krijg je de juiste antwoorden, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Laat ict werken

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

Alfons ten Brummelhuis. Strategisch adviseur onderzoek stuur een . Anouschka Zwart stuur een

Alfons ten Brummelhuis. Strategisch adviseur onderzoek stuur een  . Anouschka Zwart stuur een Onze medewerkers Ruim 100 Kennisnetters zijn iedere dag enthousiast bezig met het verbeteren van onderwijs door een effectieve inzet van ict. Hieronder stellen we ze aan je voor. zoek een medewerker Aäron

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

De Innovatieversneller (kn.nu/innovatieversneller)

De Innovatieversneller (kn.nu/innovatieversneller) De Innovatieversneller (kn.nu/innovatieversneller) Conferentie Beter en Slimmer leren met ICT PO-Raad Erwin Bomas @ebomas 22 april 2015 WAAROM? Versnelling technologische vernieuwing + versnelling adoptie

Nadere informatie

De externe ICT-coach

De externe ICT-coach De externe ICT-coach ICT ers hebben het vaak druk en krijgen steeds meer taken. Op school wordt gewerkt met digiborden, een netwerk, Basispoort, WiFi, tablets, enz.. Daarnaast blijven er kleine storingen

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Maatwerk? Magister! 1

Maatwerk? Magister! 1 1 Maatwerk? Magister! Magister Inspiratiedag Jezelf dagelijks ontwikkelen op de manier die bij jou past. Aandacht voor de leerling Passie voor je vak In de versnelling om de ambitie te realiseren. Paul

Nadere informatie

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices.

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. Momento bestaat uit 3 onderdelen visie op leren Een vakoverstijgend dashboard voor de leerkracht educatieve

Nadere informatie

Inspiratiereis Zweden

Inspiratiereis Zweden Inspiratiereis Zweden Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Jaarplan Kennisnet september 2016

Jaarplan Kennisnet september 2016 Jaarplan Kennisnet 2017 29 september 2016 Inhoud Inleiding 3 Onderwijs en ict-behoeften 5 Onderwijsvraagstukken 6 Primair onderwijs 7 Voortgezet onderwijs 10 Middelbaar beroepsonderwijs 13 Activiteiten

Nadere informatie

Lesgeven met Kernmethodes AK

Lesgeven met Kernmethodes AK Lesgeven met Kernmethodes AK ofwel eenvoudig aan de slag met de Stercollecties van VOcontent en Wikiwijs Presentatie tijdens KNAG Onderwijsdag 2014 Herman Rigter Almere, 7 november 2014 Inhoud Wat is VO-content

Nadere informatie

Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo

Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo Privacy ontwikkelingen in het mbo Informatiebeveiliging en privacy in het mbo Job Vos, adviseur privacy (Kennisnet) Inhoud 1. Belang van privacy voor het onderwijs: Waarom? Daarom! 2. Oude wijn in nieuwe

Nadere informatie

GRIP op uw. in 3 bijeenkomsten

GRIP op uw. in 3 bijeenkomsten GRIP op uw Leermiddelenbeleid in 3 bijeenkomsten Alle fasen leermiddelenbeleid Fase 1: opstarten en oriënteren Stel een werkgroep leermiddelenbeleidsplan samen. Bespreek met elkaar motieven, beoogde verbeteringen

Nadere informatie

Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein. sambo-ict conferentie 27 januari 2017

Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein. sambo-ict conferentie 27 januari 2017 Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein sambo-ict conferentie 27 januari 2017 Even Voorstellen Jan-Bart de Vreede Domeinmanager Leermiddelen & Metadata, Stichting Kennisnet 9 jaar lang

Nadere informatie

Marktinventarisatie ELO s in het VO

Marktinventarisatie ELO s in het VO Marktinventarisatie ELO s in het VO Voorwoord Omdat we bij itslearning onze dienstverlening continu willen verbeteren, hebben we onderzoek laten doen naar het gebruik van elektronische leeromgevingen (ELO

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Instruct B.V.

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Instruct B.V. Bijlage A bij de Bewerkersovereenkomst Instruct B.V. Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Instruct B.V. Instruct B.V. is een educatieve uitgeverij die verschillende digitale producten

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs "Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) Contactpersoon: Sacha Schrier, Montessorischool de Amstel

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) Contactpersoon: Sacha Schrier, Montessorischool de Amstel Indienende besturen: Stichting Openbaar Primair Onderwijs "Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) Contactpersoon: Sacha Schrier, Montessorischool de Amstel Stichting Conexus Contactpersoon: Jan Willem Helmink,

Nadere informatie

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school

Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Nieuwsbegrip Masterclasses Verbeter het begrijpend leesonderwijs op uw school Wat is nu eigenlijk goed begrijpend leesonderwijs? Hoe ga ik om met verschillende leesniveaus? En hoe model ik begrijpend lezen

Nadere informatie

ICT: Zelf doen of uitbesteden?

ICT: Zelf doen of uitbesteden? WHITEPAPER ICT: Zelf doen of uitbesteden? De groeiende rol van ICT in het onderwijs geeft schooldirecteuren de nodige kopzorgen. Digitaal lesmateriaal, laptops of ipads voor elke leerling, goede wifi in

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

Leermiddelen Manon Geven (Kennisnet) Sonja Prenen (MBO Raad) Maaike Stam (sambo- ICT) CvI conferentie 2019 Ronde 4

Leermiddelen Manon Geven (Kennisnet) Sonja Prenen (MBO Raad) Maaike Stam (sambo- ICT) CvI conferentie 2019 Ronde 4 n e l e d d i m r Lee isnet) n n e K ( n e v Manon Ge O Raad) B M ( n e n e Sonja Pr BOM a s ( m a t Maaike S ICT) ntie 2019 e r e f n o c CvI Ronde 4 Agenda - Leermiddelen Welkom Strategische Agenda Digitalisering

Nadere informatie

INNOVATIEPROGRAMMA ONDERWIJS OP MAAT PROJECT: PROEFTUIN

INNOVATIEPROGRAMMA ONDERWIJS OP MAAT PROJECT: PROEFTUIN INNOVATIEPROGRAMMA ONDERWIJS OP MAAT PROJECT: PROEFTUIN ACTIVITEITENPLAN 2015 WWW.SURF.NL/ONDERWIJS Innovatieprogramma Onderwijs op Maat Project: Proeftuin 2 INHOUD 1. Proeftuin 3 1.1 Doelen 3 2. Werkwijze

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

Welkom op Wolfert PRO!

Welkom op Wolfert PRO! VMBO/MAVO in Bergschenhoek/Lansingerland Welkom op Wolfert PRO! Informatieavond leerjaar 1 9 september 2014 19.30 21.00 uur VMBO/MAVO in Bergschenhoek/Lansingerland PROGRAMMA Programma Voorstellen Welkomstwoord

Nadere informatie

Aan de slag met de Stercollecties

Aan de slag met de Stercollecties Aan de slag met de Stercollecties Presentatie tijdens KNAG Onderwijsdag 2015 Herman Rigter Ede, 13 november 2015 Inhoud Wat is VO-content? Stercollecties: Open digitaal leermateriaal Een bestaand digitaal

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Helga Bongers & Kim van Dooijeweert Tricht, 2013 'Mediawijsheid is niet gewoon belangrijk. Het is absoluut cruciaal. Mediawijsheid bepaalt of kinderen een instrument

Nadere informatie

Katalysator voor netwerkend ICT

Katalysator voor netwerkend ICT Katalysator voor netwerkend ICT Nieuwsbrief uitgave juni 2014 ONDERWERPEN 1. 2. 3. 4. 5. Nieuwe website Regitel Nieuw bestuurslid Ledenvergadering juli 2014 komt eraan Stagiair gestart voor Regitel Stand

Nadere informatie

Training Gebruik Learning Portal Basis

Training Gebruik Learning Portal Basis Training Gebruik Learning Portal Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek

Nadere informatie

Werken aan vaardigheden van de 21 ste eeuw. 23 maart 2016

Werken aan vaardigheden van de 21 ste eeuw. 23 maart 2016 Werken aan vaardigheden van de 21 ste eeuw 23 maart 2016 Even voorstellen Frank Studulski Senior adviseur Sardes en extern procesregisseur kenniskring Vaardigheden van de 21 ste eeuw INOS Desiree van den

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Teachers Channel

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Teachers Channel Bijlage 1 Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Teachers Channel Teachers Channel BV is een educatieve uitgeverij die verschillende digitale producten en diensten ( digitale leermiddelen ) aanbiedt

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) ALITEITSKAART werken (OGW) werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP PO werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van de resultaten

Nadere informatie

Vragenlijst. 1.5 Kunt u een korte roadmap schetsen van de verwachte ontwikkeling en uw toekomstbeeld van uw systeem?

Vragenlijst. 1.5 Kunt u een korte roadmap schetsen van de verwachte ontwikkeling en uw toekomstbeeld van uw systeem? Vragenlijst 1 Algemeen 1.1 Wat is uw naam? Koen Strous 1.2 Wat is de naam van uw organisatie? Dedact 1.3 Wat is de naam van uw product? Learnbeat 1.4 Kunt u kort uw product, zoals dat nu in gebruik is,

Nadere informatie

Digitaliseringsagenda. Primair en voortgezet onderwijs

Digitaliseringsagenda. Primair en voortgezet onderwijs Digitaliseringsagenda Primair en voortgezet onderwijs Leraren, schoolleiders en bestuurders innoveren door samen en met anderen te leren Leerlingen en leraren zijn digitaal geletterd Ethiek van digitalisering

Nadere informatie

2 e editie. 28 september Rotterdam 29 september Utrecht 30 september Eindhoven 1 oktober Apeldoorn 2 oktober Groningen. www.lerenmettablets.

2 e editie. 28 september Rotterdam 29 september Utrecht 30 september Eindhoven 1 oktober Apeldoorn 2 oktober Groningen. www.lerenmettablets. 28 september Rotterdam 29 september Utrecht 30 september Eindhoven 1 oktober Apeldoorn 2 oktober Groningen www.lerenmettablets.nl 2 e editie prospectus exposanten 2 e editie Inhoud 28 september Rotterdam

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Noordhoff Uitgevers

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Noordhoff Uitgevers Bijlage 1 bij de Verwerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Voortgezet Onderwijs, Noordhoff Uitgevers Noordhoff Uitgevers is een educatieve uitgeverij die verschillende

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de vo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

Wat moeten onze kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst?

Wat moeten onze kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst? Wat moeten onze kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst? Onderwijs2032 Planning November 2014 februari 2015 Februari 2015 juli 2015 Augustus 2015 (in samenhang

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs

PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs PRIVACYVERKLARING ThiemeMeulenhoff - Verwerking persoonsgegevens digitale leermiddelen in het voortgezet onderwijs Welkom bij ThiemeMeulenhoff, gevestigd aan het Smallepad 30, 3811 MG Amersfoort, (hierna:

Nadere informatie

De leermiddelenketen in het onderwijs

De leermiddelenketen in het onderwijs De leermiddelenketen in het onderwijs De leermiddelenketen in het onderwijs: wat is het, waarom is het belangrijk om het onderwijs als keten te begrijpen en wat wordt er gedaan om de leermiddelenketen

Nadere informatie

Het implementatieen investeringsplan

Het implementatieen investeringsplan Het implementatieen investeringsplan Dit format is ontwikkeld door de PO-Raad en Kennisnet. Samen werken wij aan Slimmer leren met ICT. Zodat scholen ICT op hun eigen manier makkelijk kunnen inzetten voor

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

De wensenlijst van Alpha Scholengroep

De wensenlijst van Alpha Scholengroep De wensenlijst van Alpha Scholengroep 24 user stories voor een instrument dat ict-vaardigheden van leraren meet Het bestuur van Alpha Scholengroep in Zeeland wil graag een instrument om de ict-competenties

Nadere informatie

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Toetsen om van te leren 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Uitgangspunten oefenen, toetsen, examineren Toetsen kan gedefinieerd worden als het proces om (gericht) informatie van leerlingen te verzamelen

Nadere informatie

Beter en slimmer leren met behulp van ict

Beter en slimmer leren met behulp van ict Beter en slimmer leren met behulp van ict Nathalie Bremer, Po Raad Mirjam Brand en Willem-Jan van Elk, Kennisnet programma Opening en kennismaking Context: bestuursakkoord en doorbraakproject Maatwerk/gepersonaliseerd

Nadere informatie

Verslag business sprint 2-17 oktober 2015

Verslag business sprint 2-17 oktober 2015 Verslag business sprint 2-17 oktober 2015 Aanwezigen: Dianne Peterse (SPCO) Kristian van den Berg (SKOFV) Karin van Zutphen (Wittering.nl/Signum) Marianne Rongen (Wittering.nl/Signum) Hans van Hest (SKOFV)

Nadere informatie