Infoavonden Sportregio Dijle & Hageland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infoavonden Sportregio Dijle & Hageland"

Transcriptie

1 Infoavonden Sportregio Dijle & Hageland Werken met vrijwilligers Een goed vrijwilligersbeleid voeren is vandaag voor verenigingen een pure noodzaak geworden. In dit vrijwilligers beleid legt de vereniging een aantal acties vast die ze onderneemt om vrijwilligers aan de organisatie te binden. Tijdens de sessie verduidelijken we waarom zo'n vrijwilligersbeleid zo noodzakelijk is. We leggen ook uit wat de verschillende mogelijke acties zijn (onder meer op het vlak van werving en motivering). We starten de samenkomst met een gesprek over de complexe context waarin het vrijwilligerswerk zich vandaag afspeelt. Een context waarin de maatschappelijke ontwikkelingen, de vrijwilligers én de organisatie een rol spelen. Eventmanagement Alle clubs organiseren jaarlijks minstens één evenement. Hierbij gelden een aantal algemene regels die overal van toepassing zijn. De systematiek, de theorie, de praktijk, de kwaliteit en de veiligheid komen aan bod. Het opstellen van een draaiboek en het gebruik van organisatie-instrumenten krijgen bijzondere aandacht. Marketing Hebben de clubs een geschikt aanbod dat aansluit bij de wensen van de verschillende doelgroepen? Kan iedereen sporten op zijn eigen niveau? Op welke manier een strategie uitwerken teneinde meer waarde te creëren voor de geselecteerde doelgroep en zo de vooropgestelde (organisatorische) doelstellingen te realiseren? Boekhouding en fiscaliteit Welke boekhoudkundige verplichtingen heeft de sportclub uitgaande van het feit dat deze club een vzw-statuut heeft. Welk systeem kunnen we gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen van elk systeem? Alcohol- en drugpreventie Iedereen is begaan met de problemen die voortvloeien uit middelengebruik. Als sportclub kan je ook met gebruik en/of misbruik van alcohol en drugs geconfronteerd worden. De sportsector met zijn groot netwerk en de preventieve waarde van sport, maakt haar tot een belangrijke partner binnen een globale preventieaanpak. Preventie van alcohol- en andere drugproblemen is immers geen éénmanszaak, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Sportwetgeving De cursus geeft een globaal beeld van de bestaande sportwetgeving in Vlaanderen. Na het volgen van de cursus heeft men een beter zicht op de structuur van het recht, gelet op de omvangrijke regelgeving wordt niet elke wet of decreet grondig besproken. In bijlage bij de cursustekst is de voornaamste wetgeving bijgevoegd. Deze moet de cursist later toelaten om zelfstandig een aantal problemen op te lossen.

2 Vergadertechnieken Inzicht en deskundigheid verhogen bij het deelnemen aan en begeleiden van vergaderingen met het oog op het bevorderen van overleg en participatie in het communicatie- en besluitvormingsproces. Sportstructuren De cursus geeft een globaal overzicht van de verschillende sportinstanties of organisaties waarmee je als clubbestuurder in contact kan komen. Na het volgen van deze cursus heeft men een beter zicht op hoe de sport is georganiseerd van internationaal- tot lokaalniveau en dit op zowel overheids- als privaatvlak. Beleidsplanning Er dient inzicht verworven te worden in 3 zaken: het voeren van een marktonderzoek, het opstellen van een beleidsplan en het evalueren van de clubwerking. VZW-wetgeving De club dient te weten wat het verschil is tussen een vzw en een feitelijke vereniging. Daarbij wat de voordelen zijn van een vzw-statuut en vooral wat de club allemaal dient te doen om in regel te zijn met de vzw-wetgeving (incl. hoe starten met een vzw). Verzekeringen In deze cursus dienen de clubbestuurders een overzicht te krijgen van alle mogelijke verzekeringen die een sportclub dient aan te gaan. Fondsenwerving en sponsoring Je organisatie heeft hoe langer hoe meer nood aan bijkomende financiering van haar projecten? Kan je de organisatiedoelen niet realiseren zonder extra middelen? Via deze training krijg je meer grip op de "wondere wereld" van de professionele fondsenwerving. De training werkt vooral met voorbeelden uit de praktijk, van de trainer én van de deelnemers en zet je, op een praktische manier, op weg om de zaak nog professioneler aan te pakken!

3 Oprichten van een G-afdeling in je sportclub Gebaseerd op de theoretische kennis en de praktijkervaring van zowel de betrokken partners als van onze Nederlandse Noorderburen, wordt hier een leidraad geboden bestaande uit 2 delen. Een eerste schetst het kader van gehandicaptensport in Vlaanderen, België en internationaal. Een tweede deel omvat een concreet plan van aanpak, dat voor elke doelgroep te hanteren valt. Schermschrijven Hoe schrijf je s of een webtekst? Wat is het verschil met tekst op papier? En hoe bekijkt je lezer zijn scherm? In deze training krijg je een antwoord op deze en andere vragen over schrijven voor internet, intranet of cd-roms. Je werkt met je eigen webtekst om die interactiever, toegankelijker en doeltreffender te maken. Breng je tekst dus zeker mee tijdens de opleiding. Werking van de Vlaamse Trainersschool De resultaten van verschillende bevragingen hebben aangetoond dat de sportclubs nog steeds over te weinig gekwalificeerde trainers beschikken om een kwaliteitsvolle invulling van de trainingsmomenten te kunnen garanderen. Enkel door sportkaderopleiding te volgen kunnen trainers en bestuurders de noodzakelijke competenties verwerven om een sportclub efficiënt te leiden en kwaliteitsvolle trainingen te voorzien met het oog op breedtesport, competitiesport en topsport. De lezing zal zich dan ook vooral focussen op het situeren van de Vlaamse Trainerschool (VTS) in het sportlandschap en aantonen waarom VTS een cruciale opleidingsverstrekker is. Verder krijg je een antwoord op vragen zoals Waarom zjin gekwalificeerde trainers noodzakelijk in een sportclub? Hoe ziet het opleidingsaanbod er momenteel uit? Hoe is de inhoud van de opleidingen opgebouwd? Welke maatregelen werden genomen om de opleidingen toegankelijker en kwaliteitsvoller te maken? Eerste hulp bij sportongevallen Tijdens deze sessie worden volgende onderwerpen behandeld: - Benadering van een noodsituatie - Benadering van een slachtoffer - Wat zijn sportletsels? - Specifieke sportletsels - Hoe veel voorkomende letsels verzorgen?

4 Website ontwikkelen Met dit pakket bouw je zonder veel technische voorkennis een volwaardige informatieve foto's, een agenda, en nog heel wat meer kwijt kan. Het pakket is opensource. Je mag het dus vrij gebruiken en naar je hand zetten. site waarop je nieuwtjes, Sessie 1: Kennismaken met het pakket + het pakket leren installeren Sessie 2: Verkennen van de verschillende onderdelen waarmee je je site kan invullen: nieuwsrubrieken aanmaken pagina's met bijhorende illustraties maken een fotogalerie maken een agenda installeren een gastenboek plaatsen... Sessie 3: Mogelijkheden om de lay-out van je site aan te passen + een back-up maken Aantal uren: 9 uur (3 sessies van 3 uur) Hoe leert men het best iets aan? Hoe motiveert men de sporters voor de training Hoe bouwt men een training op? De volgende thema's zullen worden besproken : Hoe kom je tot een basisconditie? Wat is training? Hoe vermijd je blessures? Wat is sportvoeding? Hoe verbeter ik mijn prestaties?... Basisdidactiek Algemene Basisconditie Wat doet 3 uur fietsen met je lichaam? De volgende thema's zullen worden besproken: De intensiteit en de impact op je lichaam? Hartslag in relatie tot de intensiteit? Trainingsopbouw (planning, periodiseren, supercompensatie, intensiteitszones,...)? Hoe maak ik een persoonlijk schema?...

5 Belang van voedingsvoorlichting in de sportclub Hoe kan voeding een bijdrage leveren om een optimale sportprestatie te bekomen en de vermoeidheid tijdens trainingen en wedstrijden uit te stellen. Vele recreatieve sporters kennen hun optimale prestatieniveau nog niet omdat ze meestal niet op de hoogte zijn van goede voedingsstrategieën. Ook uitdroging (dehydratatie) vormt een mogelijke oorzaak van vermoeidheid tijdens de sportprestatie. Hierbij kunnen sportdranken een belangrijke rol spelen om een vluggere hydratatiegraad te bekomen. Het is hierbij essentieel om te weten welke sportdranken wanneer moeten gebruikt worden. Hoe men zelf sportdrank kan aanmaken, zal ook toegelicht worden. Ook een constante aanvulling van de suikerreserves is van belang tijdens tornooien of wanneer meerdere wedstrijden plaatsvinden in een kort tijdsbestek. Deze aanvullingen zorgen voor optimale concentratie en uitstel van vermoeidheid tijdens de wedstrijden. De sportclub, trainers, coaches of ouders kunnen hierbij een grote rol spelen door het voorzien van voldoende water of sportdrank (indien nodig) en gezonde snacks. Elke begeleider zou dus de mogelijkheid moeten kunnen krijgen om een voedingsvoorlichting te kunnen volgen. Op deze manier krijgen meer jongeren de kans om een hoger competitieniveau te bereiken en hun motivatie hierin te vergroten. Sommige sporters en ook topsporters hebben te kampen met voedselintoleranties. Deze intoleranties kunnen sterk hun sportprestaties hinderen vooral tijdens momenten van stress, hormonale schommelingen of een infectie. Dit mechanisme zal ook verder worden toegelicht. Opwarming - Letselpreventie Tijdens deze infoavond worden de basisprincipes van een goede opwarming, stretching en cooling down besproken. Op welke wijze warm je best op? Wat is sport-specifiek opwarmen? Hoe worden de spieren het best gestretched en welke oefeningen zijn hiervoor het best aangewezen in welke sport? Wat is cooling down? Hoe dit toepassen? Officiële tewerkstelling in de sportclub Toelichting bij de mogelijkheden van officiële tewerkstelling binnen de sportclub (vlabus-contract, uitzendkrachten, zelfstandigen,...). Omgaan met agressie binnen de sportclub Sportclubs en verenigingen hebben steeds meer met agressie te maken. Hoe ga je met die agressie om? Agressiebeheersing is enerzijds weten hoe je moet reageren, anderzijds hoe één en ander kan voorkomen worden. De bedoeling is bestuurders, trainers, ploegafgevaardigden en vrijwilligers te ondersteunen met kernvaardigheden in hun omgang met lastige, boze en agressieve mensen. Volgende punten worden toegelicht: - actief luisteren - de kunst van het vragen stellen - assertieve communicatie - omgaan met moeilijke mensen

6 Stretching Is stretching een vorm van blessurepreventie?

Infofiches opleidingen voorjaar 2012

Infofiches opleidingen voorjaar 2012 Infofiches opleidingen voorjaar 2012 1. Alcohol en drugspreventie Iedereen is begaan met de problemen die voortvloeien uit middelengebruik. Als sportclub kan je ook met gebruik en/of misbruik van alcohol

Nadere informatie

Infofiches sportac-opleidingen

Infofiches sportac-opleidingen Beste Hierbij vind je de inhoudelijke informatie van de Sportac-opleidingen van het voorjaar 2011. Voor verdere vragen, neem gerust contact op met het Sportac secretariaat. Infofiches sportac-opleidingen

Nadere informatie

Dynamo Project opleidingen Infofiches voorjaar 2012

Dynamo Project opleidingen Infofiches voorjaar 2012 Dynamo Project opleidingen Infofiches voorjaar 12 1. Aanbod Sportdiensten en sportfederaties kunnen volgende opleidingen aanvragen: +/- 3 uur durende opleidingen (met attest): 2.1 Mijn sportclub, een vzw?...

Nadere informatie

GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB

GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB Jeroen Meganck Tine Sleurs 29/4/2014 GES- Studiedag Gezondheid in sport? Onderzoekslijn Sportclubs & gezondheid Promotoren Prof. Jan Seghers Prof. Jeroen Scheerder

Nadere informatie

Preventie: Eerste hulp en letselpreventie in de sportclub. Barry Pauwels Technisch Verantwoordelijke Trainersopleidingen Voetbalfederatie Vlaanderen

Preventie: Eerste hulp en letselpreventie in de sportclub. Barry Pauwels Technisch Verantwoordelijke Trainersopleidingen Voetbalfederatie Vlaanderen GES studiedag Sessie 6: Preventie: Eerste hulp en letselpreventie in de sportclub Stephan Lauwers manager Eerste hulp Rode Kruis-Vlaanderen Barry Pauwels Technisch Verantwoordelijke Trainersopleidingen

Nadere informatie

Persvoorstelling zaterdag 23 juni 2012

Persvoorstelling zaterdag 23 juni 2012 CONCEPTNOTA ACTIEPLAN GEZOND SPORTEN SPORTEN IS GEZOND, ALS JE GEZOND SPORT Persvoorstelling zaterdag 23 juni 2012 Beleidscontext 2 Vlaams Regeerakkoord 15 juli 2009 Vitaal belang van sport en beweging

Nadere informatie

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook NIEUWSBRIEF N 4 : NAJAAR 2013 Het hockeyseizoen is weer van start gegaan. Nieuwe spelers (jong en wat ouder) schreven zich in, trainers laten weer het beste van zichzelf zien en de competitie is weer volop

Nadere informatie

Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren. (versie 2017)

Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren. (versie 2017) Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (versie 2017) Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Wie kan een VTS-opleiding Aspirant-Initiator organiseren?...5 2.1

Nadere informatie

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren 1. Inleiding Het is een feit dat vandaag veel sporttechnisch niet gediplomeerde

Nadere informatie

1. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal uitgereikte diploma s door de Vlaamse Trainersschool, per jaar sinds 2003 tot op heden?

1. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal uitgereikte diploma s door de Vlaamse Trainersschool, per jaar sinds 2003 tot op heden? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 96 van PETER WOUTERS datum: 5 november 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Sportclubs - Gekwalificeerde trainers Eén van de meest elementaire

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie

Gemeente Arendonk SUBSIDIEREGLEMENT SPORTSUBSIDIES SPORTVERENIGINGEN

Gemeente Arendonk SUBSIDIEREGLEMENT SPORTSUBSIDIES SPORTVERENIGINGEN Gemeente Arendonk SUBSIDIEREGLEMENT SPORTSUBSIDIES SPORTVERENIGINGEN 1 SPORTSUBSIDIE 2014-2019 Algemene bepalingen: Voor de toepassingen van dit reglement wordt verstaan onder: Trainer: sporttechnisch

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Secretariaat Arenberggebouw, Arenbergstraat 5 1000 Brussel - Tel:02 209 47 21 Vlaamse Trainersschool Opleidingen Catalogus opleidingsstramienen 2017 (Onder voorbehoud van wijzigingen tijdens het cursusjaar)

Nadere informatie

SPORTKADEROPLEIDINGEN IN DE G-SPORT 2014

SPORTKADEROPLEIDINGEN IN DE G-SPORT 2014 1 Waregem, 01 februari 2014 Aan : Bestuurders, begeleiders van SOMIVAL Voorzitter van de Sportraad Dir. Sportbeheer SPORTKADEROPLEIDINGEN IN DE G-SPORT 2014 A. AANVULLENDE MODULES G-SPORT 1. MODULE 1 =

Nadere informatie

Medewerker pedagogische cel - Kwaliteitsbewaking

Medewerker pedagogische cel - Kwaliteitsbewaking Doel van de functie Medewerker pedagogische cel - Kwaliteitsbewaking De medewerker pedagogische cel coördineert ook de EVC- en EVK-procedure en ziet toe op de correcte afhandeling van de aanvragen. Ook

Nadere informatie

Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs

Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs INHOUD 1. Wat is Ik maak het verschil!? 2. Project voor VLP-clubs: wat en hoe? 3. Voordelen van het project 4. Hoe aansluiten als VLP-club? 5. Meer informatie

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

Bijlage. Kwaliteitsstandaard voor het organiseren van risicovechtsporten

Bijlage. Kwaliteitsstandaard voor het organiseren van risicovechtsporten Bijlage. Kwaliteitsstandaard voor het organiseren van risicovechtsporten Afdeling I. Definities Artikel 1. In deze kwaliteitsstandaard wordt verstaan onder: 1 medisch aanspreekpunt: een arts of een medische

Nadere informatie

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden

INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden Aspirant-Initiator Paardrijden 1 INFOBUNDEL Aspirant-Initiator Paardrijden 15-07-09 Aspirant-Initiator Paardrijden 2 Waarom een Aspirant-Initiator? Noodzaak aan helpers op het werkveld Soms is instapdrempel

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (geldend vanaf 13 februari 2015) Afdeling Sportkaderopleiding

Nadere informatie

Vragenoverzicht van de online aanvraag voor de erkenning als Gentse sportvereniging

Vragenoverzicht van de online aanvraag voor de erkenning als Gentse sportvereniging Vragenoverzicht van de online aanvraag voor de erkenning als Gentse sportvereniging Let op: dit document is enkel ter voorbereiding van de online aanvraag. Informatie over de erkenning 1. Vul de naam van

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool (VTS)

Vlaamse Trainersschool (VTS) Infosessie Vlaamse Kwalificatiestructuur 1 (VTS) Infosessie Impulssubsidies 2 Te bespreken punten Structuur en aanbod Sterktes van competentieprofielen voor Sport Welk traject werd er afgelegd Huidige

Nadere informatie

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Inhoud Inleiding... 3 Organisatie van de opleiding... 4 Wie kan een opleiding organiseren?... 4 Wie kan deelnemen aan de opleiding aspirant-initiator

Nadere informatie

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020 op 3 december 2013 Verslagen thematafels Thema 2: Wat zijn in 2020 de kerntaken van een sportfederatie? Moderator: Koen HOEYBERGHS Verslaggever: Chris MASSEZ 1.

Nadere informatie

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Sport werkt! Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Leer optimaal samenwerken, omgaan met stress en effectief communiceren Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Nadere informatie

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen Blessurepreventie Blessurepreventie bestaat uit drie luiken: Primaire preventie is gericht op het voorkomen van nieuwe letsels. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen

Nadere informatie

Januari 2011. Beste sportieveling,

Januari 2011. Beste sportieveling, FALOS VZW, Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel, 02/246.52.55, wim.verstraete@falos.be, jonathan.goetvinck@falos.be, frank.lenders@falos.be www.falos.be Beste sportieveling, Januari 2011 Het nieuwe jaar

Nadere informatie

OPLEIDINGEN SOMIVAL - 2015

OPLEIDINGEN SOMIVAL - 2015 Waregem, 16 februari 2015 OPLEIDINGEN SOMIVAL - 2015 1. SPORTKADEROPLEIDINGEN IN DE G-SPORT VLAAMSE TRAINERSCHOOL 1.1. BASISMODULE ALGEMEEN GEDEELTE INIITATOR alle medewerkers die nog niet beschikken over

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Nadere informatie

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 Titel 8. Slotbepalingen Hoofdstuk 2. Overgangsbepalingen Art. 59. Voor de op grond van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht voor de

Nadere informatie

SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw

SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Wie zijn we? Erkende G-sportfederatie Recreatie, competitie en topsport 58 VLG-clubs, 2600 VLG-leden Samenwerking met 17 reguliere

Nadere informatie

Onze prioriteiten voor een sterker (sportend) Vlaanderen

Onze prioriteiten voor een sterker (sportend) Vlaanderen Memorandum Vlaamse sportfederaties Onze prioriteiten voor een sterker (sportend) Vlaanderen Sport is maatschappelijk relevant, in diverse opzichten. Sport draagt bij tot de doelstellingen van de Vlaamse

Nadere informatie

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Naast de huidige in-house trainingen is er ook op individuele basis een aanbod van trainingen waaraan oio-medewerkers kunnen deelnemen. Deze trainingen zijn gericht op

Nadere informatie

Informatievergadering

Informatievergadering Informatievergadering Jeugdsportproject VTS Trainersopleiding 19 februari 2013 Agenda De jeugdwerking in praktijk Waarom jeugdwerking? Aanpak, instandhouding en positionering binnen het geheel van de club

Nadere informatie

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ...

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ... IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. NAAM CLUB: AFKORTING: Adres maatschappelijke zetel: Provincie: E-mail:. Website:. Rekeningnummer:.../..../ Rechtsvorm: feitelijke vereniging vzw andere:.. Datum oprichting:.

Nadere informatie

Blessurepreventie bij joggers

Blessurepreventie bij joggers Blessurepreventie bij joggers Infosessie Jogbegeleiders 4 oktober 2014 Dr. Kris Peeters Joggen : goed voor lichaam en geest Veel voordelen Toch ook nadelen 1 Lichamelijk voordelen -> goed voor hart en

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Secretariaat Arenberggebouw, Arenbergstraat 5 1000 Brussel - Tel:02 209 47 21 Vlaamse Trainersschool Opleidingen Catalogus opleidingsstramienen 2018 (Onder voorbehoud van wijzigingen tijdens het cursusjaar)

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING informatie workshop maatschappelijk ondernemen sociale hygiëne aed / reanimatie ehbo cursus met aed ehbo bij kinderen cursus verantwoord alcohol schenken Aanbod 2012 WORKSHOP

Nadere informatie

Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo. Deskundigheidsbevordering. Schooljaar 2011-2012

Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo. Deskundigheidsbevordering. Schooljaar 2011-2012 Aanbod begeleiding volwassenenonderwijs Vocvo Deskundigheidsbevordering Schooljaar 2011-2012 Inhoud 1 Deskundigheidsbevordering 3 1.1 Meerdaagse opleidingen 3 1.1.1 Opleiding voor (nieuwe) IKZ-coördinatoren

Nadere informatie

Sport. begeleiding. Acupunctuur kan helpen. Acupunctuur kan helpen bij

Sport. begeleiding. Acupunctuur kan helpen. Acupunctuur kan helpen bij Sport begeleiding Acupunctuur kan helpen Acupunctuur kan helpen bij Sportbegeleiding Tegenwoordig wordt het sporten in alle mogelijke media gepromoot. Volgens diezelfde media ben je niet in als je geen

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015

Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015 Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015 Alle sportdiensten en sportfederaties kunnen een beroep doen op het Dynamo Project om bijscholingen voor hun sportclubs te organiseren. Sportfederaties

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

TopSupport-Coach. Trainingsbegeleiding

TopSupport-Coach. Trainingsbegeleiding TopSupport-Coach Trainingsbegeleiding Wellicht hebt u behoefte aan trainingsbegeleiding tijdens het sporten. In deze folder geven wij meer informatie over de mogelijkheden voor trainingsbegeleiding binnen

Nadere informatie

SUBSIDIEAANVRAAG SPORTVERENIGING (20-20 )

SUBSIDIEAANVRAAG SPORTVERENIGING (20-20 ) Kerkstraat 45, 9920 Lovendegem SUBSIDIEAANVRAAG SPORTVERENIGING (20-20 ) Naam van de vereniging: Hou de leidraad bij de hand tijdens het invullen van het dossier! 1. Kwaliteitscriteria a. Begeleiders van

Nadere informatie

Ondernemerschap. Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Ondernemerschap. Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB 001 01.02.2019 Ondernemerschap Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BBROEPSKWALIFICATIE: KAPPER- SALONVERANTWOORDELIJKE

Nadere informatie

Functiebeschrijving PARAMEDICUS WOON EN LEEF BEGELEIDING BV1 BV3

Functiebeschrijving PARAMEDICUS WOON EN LEEF BEGELEIDING BV1 BV3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Trefdag PSY 100% mijn sportclub

Trefdag PSY 100% mijn sportclub Trefdag PSY 100% mijn sportclub Programma 14u: welkom en voorstelling Parantee-Psylos 14u30: De Geestige Buffalo s: 15u: 100% mijn sportclub algemeen 15u15-16u45: AANBOD STRUCTUUR KNOWHOW PROMOTIE en COMMUNICATIE

Nadere informatie

PUURS 2005-2010. Puurs 2005-2010. K. Puurs Excelsior F.C. K.B.V.B. Stamnr. 3855 TERREINEN Kerkhofstraat Puurs. Beleidsplan 2005-2010

PUURS 2005-2010. Puurs 2005-2010. K. Puurs Excelsior F.C. K.B.V.B. Stamnr. 3855 TERREINEN Kerkhofstraat Puurs. Beleidsplan 2005-2010 PUURS 2005-2010 Puurs 2005-2010 K. Puurs Excelsior F.C. K.B.V.B. Stamnr. 3855 TERREINEN Kerkhofstraat Puurs Beleidsplan 2005-2010 VOETBAL IS VERANDERD VOETBAL IS IN BEWEGING Kinderen zijn veranderd Maatschappij

Nadere informatie

APPELS KORFBALCLUB VZW

APPELS KORFBALCLUB VZW APPELS KORFBALCLUB VZW Gedragscodes versie 2014 www.korfbalclubappels.be 1 Lid van de Raad van Bestuur of van een in het Huishoudelijk Reglement opgenomen Comité. - Aanvaardt de verantwoordelijkheid die

Nadere informatie

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 Inhoud Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 2.1. Definitie van arbeid 11 2.2. Soorten werknemers 11 2.2.1. Arbeiders 11 2.2.2. Bedienden

Nadere informatie

nr. 306 van PETER WOUTERS datum: 11 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Paardensport - Veiligheid

nr. 306 van PETER WOUTERS datum: 11 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Paardensport - Veiligheid SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 306 van PETER WOUTERS datum: 11 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Paardensport - Veiligheid Hoewel paardensport vaak als

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht leren zie pagina 2.

De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht leren zie pagina 2. Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De rijkserkende opleiding Allround Fitnesstrainer (incl. Fitnesstrainer-A) Vernieuwde opleiding, competentiegericht

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a

Functiebeschrijving TEAMVERANTWOORDELIJKE CULTUURCENTRUM A1a2a3a Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Projectenfonds Verscheidenheid

Projectenfonds Verscheidenheid Projectenfonds Verscheidenheid Jamal Toualla Beheerder Projectenfonds Verscheidenheid Stad Antwerpen vzw Antwerpen Sportstad Atletenstraat 80 2020 Antwerpen Tel 03/ 292 84 98 Projectenfonds Verscheidenheid

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool en Algemeen Gedeelte en Algemeen Gedeelte mei 2015 1 INHOUDSTAFEL 1. Algemeen Gedeelte Initiator... 3 Didactiek... 4 Veilig sporten preventief luik... 5 Veilig sporten curatief luik...

Nadere informatie

Een fijne en veilige omgeving!

Een fijne en veilige omgeving! SSV moet een fijne en veilige omgeving zijn voor iedereen. Toch kan het voorkomen dat leden stoppen met sporten omdat ze het niet naar hun zin hebben. Soms wordt daarbij aangegeven dat er ongepast over

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers September 2014 / juni 2015 gaat u ook slagen? Basistraining computervaardigheden Buurtkracht ontwikkelde een

Nadere informatie

Dynamo Project opleidingen Infofiches voorjaar 2016

Dynamo Project opleidingen Infofiches voorjaar 2016 Dynamo Project opleidingen Infofiches voorjaar 2016 Alle sportdiensten en sportfederaties kunnen een beroep doen op het Dynamo Project om bijscholingen voor hun sportclubs te organiseren. Sportfederaties

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Vlaamse Karate Federatie

Vlaamse Karate Federatie Vlaamse Karate Federatie 1. Rapportcijfers per thema 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 7,89 8,06 7,96 Algemene tevredenheid voor Algemene tevredenheid na Motivatie 7,48 Opleiding - bijscholing - begeleiding 7,87

Nadere informatie

Ondernemerschap. Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Ondernemerschap. Algemene opleiding Studiegebied Bedrijfsbeheer AO BB Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs Bijlage 13 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de regelgeving betreffende

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Secretariaat Arenberggebouw, Arenbergstraat 5 1000 Brussel - Tel:02 209 47 21 Vlaamse Trainersschool Opleidingen Catalogus opleidingsstramienen 2019 (Onder voorbehoud van wijzigingen tijdens het cursusjaar)

Nadere informatie

Chief Executive Officer (CEO) - Belgian Deaf Sport Committee

Chief Executive Officer (CEO) - Belgian Deaf Sport Committee Nieuwe structuur 2018 Chief Executive Officer (CEO) - Belgian Deaf Sport Committee (huidige functie van Coordinator) Als CEO van de vzw, rapporteert u direct aan de Raad van Bestuur van de Uw primaire

Nadere informatie

Binnen te brengen voor 15 maart jaar X. op de gemeentelijke sportdienst(= aan de kassa van het zwembad) en vraag uw afgiftebewijs aub

Binnen te brengen voor 15 maart jaar X. op de gemeentelijke sportdienst(= aan de kassa van het zwembad) en vraag uw afgiftebewijs aub Binnen te brengen voor maart jaar X. op de gemeentelijke sportdienst(= aan de kassa van het zwembad) en vraag uw afgiftebewijs aub Vragenlijst subsidieaanvraag sport WERKINGSJAAR (X-): ALGEMENE GEGEVENS

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

Nummer 2/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/

Nummer 2/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/ Nummer 2/2016 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. Recreatieve volleyontmoetingen

Nadere informatie

Opleiding BuurtSportCoach Sociale Veiligheid en Netwerk

Opleiding BuurtSportCoach Sociale Veiligheid en Netwerk Opleiding BuurtSportCoach Sociale Veiligheid en Netwerk In samenwerking met Aanleiding VWS: Sport en bewegen in de buurt Sport en bewegen in de buurt mogelijk maken hoofdrol voor de buurtsportcoach: Maar

Nadere informatie

Subsidiereglement Gelet op de wet van 16 juli 1973 betreffende de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen;

Subsidiereglement Gelet op de wet van 16 juli 1973 betreffende de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen; Subsidiereglement 2014-2019 Gelet op artikel 42, 1 en 3, Gemeentedecreet; Gelet op de wet van 16 juli 1973 betreffende de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen; Gelet op het decreet

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie FUNCTIEPROFIEL Functie: Zorgcoördinator A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat, samen met de leefgroepencoördinator, in voor de aansturing van een woonbuurt bestaande uit een aantal

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 : IMPULSSUBSUDIE

HOOFDSTUK 5 : IMPULSSUBSUDIE Gemeente Wevelgem Sportbeleidsplan 2008-2013 HOOFDSTUK 5 : IMPULSSUBSUDIE Met de Steun van de Vlaamse Gemeenschap 1 5.1. Inleiding Naast de beleidssubsidie voorziet de Vlaamse overheid vanaf een impulssubsidie

Nadere informatie

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA

Train-the-Trainer: agressiebeheersing. D-na voor ICOBA Train-the-Trainer: agressiebeheersing D-na voor ICOBA Vandaag INHOUD? Verschillende lagen Het CLIA-competence-model (prof. Decorte) Men dient te beschikken over domeinspecifieke kennis en vaardigheden

Nadere informatie

ECTS-fiche. n.v.t. Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. n.v.t. Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GSCW Organisatierecht Bb1 40 n.v.t. 50 JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

Infosessies G-sport 2018

Infosessies G-sport 2018 Infosessies G-sport 2018 Welkom A tot Z aanbod van Parantee-Psylos De G-sportdrempels van vandaag als uitdaging voor morgen G-sport Vlaanderen G-sporters beleven meer: de ondersteuning voor G- sport van

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Secretariaat Arenberggebouw, Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel:02 209 47 21 Fax:02 209 47 15 Vlaamse Trainersschool Opleidingen Catalogus opleidingsstramienen 2014 (Onder voorbehoud van wijzigingen tijdens

Nadere informatie

WELKOM. Januari 2015

WELKOM. Januari 2015 WELKOM Taakomschrijving Opleiding Initiator standaarddans van de Vlaamse Trainersschool Rillaar 2015-2016 Inhoud Waarom een sportkaderopleiding volgen? De Vlaamse Trainersschool Opleidingsstructuur Eindcompetenties

Nadere informatie

Sociale en recreatieve activiteiten

Sociale en recreatieve activiteiten Sociale en recreatieve activiteiten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Richard Prins Inhoudelijke redactie: Patricia Streng Eindredactie: Astrid

Nadere informatie

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Wat is G-sport? Sportparticipatie uitgeoefend door personen met een handicap FYS VE VI AU PSY Filmpje Wie is in Vlaanderen met G-sport bezig? Vb. Vb. Vb.

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014

OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 OPLEIDING: TVJO amateur: Organisatie VJ 2014 De opleiding Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding (= TVJO) voor coördinatoren van amateurclubs is één van de trainerscursussen voetbal die door de Voetbalfederatie

Nadere informatie

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN 2015 Onderdeel van N.O.B. Lid CMAS Lid NOC*NSF Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2015 vanuit de onderwaterhockey commissie voor de sport onderwaterhockey in Nederland.

Nadere informatie

WELKOM op de cursus Initiator Schermen

WELKOM op de cursus Initiator Schermen Taakomschrijving Initiator Schermen 1 WELKOM op de cursus Initiator Schermen Taakomschrijving van de Initiator Schermen Introductie tot de Initiatoropleiding Taken van de Initiator Taakomschrijving Initiator

Nadere informatie

Coöperatief Vergaderen

Coöperatief Vergaderen Coöperatief Vergaderen Een complete aanpak voor actief vergaderen met betrokken deelnemers Dr. Spencer Kagan Met Betty de Jaeger en Dook Kopmels Inhoud Hoe dit boek tot stand kwam 4 Voorwoord 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoudelijke vragen kun je stellen aan het huidige bestuurslid: Jerre Lubberts via voorzitter@jumpteam.nl

Inhoudelijke vragen kun je stellen aan het huidige bestuurslid: Jerre Lubberts via voorzitter@jumpteam.nl Voorzitter Binnen het 9-koppige bestuur van Jumpteam is de voorzitter verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding & de aansturing van het bestuur en daarmee voor Jumpteam als vereniging. Taken & verantwoordelijkheden

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de kwaliteitsstandaard voor het organiseren

Nadere informatie

Vlaamse Hockey Liga vzw

Vlaamse Hockey Liga vzw Vlaamse Hockey Liga vzw Jaarverslag 2013 Voorwoord In juni 2012 hebben de Belgische hockeyclubs beslist de unitaire hockeyfederatie te splitsen en werden de Vlaamse Hockey Liga (VHL) en de Franstalige

Nadere informatie

Effectiviteit en bruikbaarheid van verschillende werkvormen EVS in de opleiding van jeugdsportbegeleiders

Effectiviteit en bruikbaarheid van verschillende werkvormen EVS in de opleiding van jeugdsportbegeleiders Effectiviteit en bruikbaarheid van verschillende werkvormen EVS in de opleiding van jeugdsportbegeleiders J. De Bouw, K. De Martelaer, K. Struyven en L. Haerens 31/12/2011 Inleiding Aanleiding onderzoek:

Nadere informatie

Impulssubsidiereglement Sportverenigingen HAMME

Impulssubsidiereglement Sportverenigingen HAMME Gemeentelijke Sportdienst Hamme Sporthal Meulenbroek Kaaiplein 32 9220 Hamme Tel: 052/47 63 74 Fax: 052/47 29 03 e-mail: sportdienst@hamme.be Impulssubsidiereglement Sportverenigingen HAMME Artikel 1:

Nadere informatie

INFO. Interne & externe klanten. datum 27 mei 2016 Steens Guido. Inhouden Algemene Gedeeltes. Pagina 1 van 27

INFO. Interne & externe klanten. datum 27 mei 2016 Steens Guido. Inhouden Algemene Gedeeltes. Pagina 1 van 27 INFO VOOR Interne & externe klanten datum 27 mei 2016 van Steens Guido BETREFT en Algemene Gedeeltes Pagina 1 van 27 INHOUDSTAFEL 1. Algemeen Gedeelte Initiator... 3 Didactiek... 4 Veilig sporten preventief

Nadere informatie

Subsidiereglement sportverenigingen.

Subsidiereglement sportverenigingen. Subsidiereglement sportverenigingen. Artikel 1: Doel van het reglement Het gemeentebestuur wil binnen de sport lokale verenigingen ondersteunen die een bijdrage leveren tot sportbeoefening van de bevolking

Nadere informatie

AANVRAAGDOSSIER VOOR SUBSIDIES AAN SPORTVERENIGINGEN

AANVRAAGDOSSIER VOOR SUBSIDIES AAN SPORTVERENIGINGEN AANVRAAGDOSSIER VOOR SUBSIDIES AAN SPORTVERENIGINGEN 1. Dit aanvraagdossier geeft uitvoering aan het vernieuwd stedelijk subsidiereglement voor sportverenigingen. Enkel sportverenigingen die voldoen aan

Nadere informatie

OMGAAN MET G-SPORTERS JANNE KERREMANS

OMGAAN MET G-SPORTERS JANNE KERREMANS OMGAAN MET G-SPORTERS JANNE KERREMANS INTRO INHOUD Het G-sportlandschap in Vlaanderen Algemene principes van aangepaste bewegingsactiviteiten Medisch & Etisch verantwoord sporten Para Climbing Een stukje

Nadere informatie

BO KADEROPLEIDING EN BIJSCHOLING

BO KADEROPLEIDING EN BIJSCHOLING BO KADEROPLEIDING EN BIJSCHOLING Onderstaand document vertaalt de teksten van het decreet en het uitvoeringsbesluit m.b.t. de basisopdracht kaderopleiding en bijscholing naar een meer praktisch toelichting

Nadere informatie

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are." Sven Goran Eriksson

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. Sven Goran Eriksson Inleiding Eigenlijk kan je als sporter niet verliezen. Het wedstrijdresultaat staat voorop, maar er is duidelijk meer. Wie of wat bepaalt het resultaat? Talent. Conditie. Motivatie. Maar ook je mentale

Nadere informatie