Boosts. Time management. Kernkwaliteiten. Conflicthantering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boosts. Time management. Kernkwaliteiten. Conflicthantering"

Transcriptie

1 Boosts

2

3 Boosts Time management Kernkwaliteiten Conflicthantering

4 Het verbeteren van je eigen time management Time management gaat in essentie over twee belangrijke zaken: belangrijkheid en urgentie. Belangrijkheid is de mate waarin taken of activiteiten van grote betekenis zijn voor jouw organisatie. Urgentie gaat over taken of activiteiten waarvoor zeer dringend een oplossing of regeling voor gevonden moet worden. Bij elke taak die je krijgt, maak je bewust of onbewust een afweging tussen deze twee factoren. Het onderstaande diagram geeft een overzicht van de vier keuzes die gemaakt kunnen worden. hoog URGENTIE laag laag BELANGRIJKHEID hoog Inzicht in je eigen tijdsbesteding Het is interessant om inzicht te krijgen in je eigen tijdsbesteding. Loop daarom eens het volgende stappenschema door: Plaats al je taken en activiteiten in het bovenstaande schema. Doe dit zoals je de taken nu doet, niet zoals je dit zou willen. Geef per taak of activiteit aan hoeveel uur per week dit jou kost. Tel alle uren per kwadrant op en tel op hoeveel tijd je in totaal per week aan jouw taken en activiteiten besteed. Is dit 50 uur of meer per week, dan heb je veel baat bij time management. Vraag jezelf af hoe moeilijk je het vond om jouw taken in het bovenstaande kwadrant in te delen. De kans is groot dat je dit vrij lastig hebt gevonden. Hoe komt dat? Seizoensinvloeden, piekmomenten en minder vaak repeterende taken maken het lastig om een precieze planning per week aan te geven. Toch is dit strategisch plannen van taken erg belangrijk voor de beheersing van jouw agenda.

5 Urgent en belangrijk: wat doe je eerst? Belangrijkheid is de reden waarvoor jij in je functie bij jouw bedrijf werkt. 80% van de taken die je wekelijks uitvoert, zou in de hoge belangrijkheidscategorieën horen te zitten. hoog URGENTIE laag laag BELANGRIJKHEID hoog Dan blijft er 20% van de tijd over voor taken met een lage belangrijkheid en een hoge urgentie (linksboven in het diagram). Taken met een lage belangrijkheid en een lage urgentie zouden eigenlijk niet door jou uitgevoerd moeten worden (linksonder in het diagram). Zorg er voor weinig tijd aan deze taken en activi teiten te besteden, door ze bijvoorbeeld te delegeren aan anderen. Soms leiden bedrijven aan de urgentieziekte. Alle taken en activiteiten die urgent zijn, dienen direct te worden uitgevoerd. Als je dit niet zelf inziet, dan is er altijd wel een leidinggevende of collega die je op de urgentie wijst. De urgentieziekte leidt tot ad hoc werkgedrag, verlies aan overzicht en vanwege het reactieve patroon tot het altijd achter de feiten aan blijven rennen. Als je het heel erg druk hebt, is de kans op spanning of stress groter, waardoor je eerder fouten maakt of dingen over het hoofd ziet. Daarnaast worden geplande taken met een hoge belangrijkheid en een lage urgentie, nooit of als laatste uitgevoerd. Op den duur leidt dit tot problemen; deze taken hebben niet voor niets een hoge belangrijkheid.

6 hoog URGENTIE laag laag BELANGRIJKHEID hoog De belangrijkheid van een taak of activiteit bepalen alleen jij en jouw baas. Urgentie is altijd uit te onderhandelen met de andere partij. Het managen van verwachtingen Nauw verbonden met time management is het managen van verwachtingen. Verwachtingen zijn ideeën over hetgeen dat komen gaat. Deze ideeën leven zowel bij jezelf, als bij de ander en hebben ook een groot effect op jezelf en de ander. Kijk eens naar onderstaande grafiek. VERWACHTINGEN realisatie Stel dat je afspreekt om uur een bepaalde taak af te hebben en dat gebeurt ook, dan is er sprake van een neutrale situatie. Is deze taak om uur al gereed, dan treedt een verrassingseffect op. Jouw klant of afnemer is verrast over de vroegtijdige afronding en zal tevredener zijn dan in de neutrale situatie. Tijdig taken en activiteiten realiseren vergt enerzijds een gedegen inzicht in de werktijd voor de benodigde taken en anderzijds ruimte om calamiteiten op te kunnen vangen. Een goede planning bouwt altijd extra tijd in om urgente, vaak onverwachte taken uit te kunnen voeren, zonder dat de realisatie van de eigenlijke taak of activiteit in het geding komt. Verwachtingsmanagement is dus een combinatie van realistisch plannen en het managen van je eigen grenzen.

7 Tips voor tijdwinst Maak to-do lijstjes. Deze geven rust in je hoofd doordat je niet steeds onbewust alle taken herhaalt die je nog moet doen om ze niet te vergeten. Bijkomend effect is dat je echt aanwezig bent bij wat je doet. Dit geldt ook voor thuis: als je thuis bent, wees dan ook thuis en niet in gedachten op je werk. Stel prioriteiten. Denk zorgvuldig na over het belang van de verschillende taken en activiteiten. Plan deze in je agenda in door tijd vrij te maken om de taak of activiteit te doen. Plan en herplan. Maak elke dag aan het begin of het einde van de dag een planning van activiteiten die gedaan dienen te worden. Wijs aan iedere taak of activiteit een bepaalde tijd toe en hou rekening met onverwachte gebeurtenissen. Delegeer taken aan anderen. Op termijn scheelt dit tijd. Goed delegeren betekent wel de tijd nemen om volledig uit te leggen wat gedaan moet worden, anderen te leren de taak of activiteit goed te kunnen doen, toestaan aan de ander om fouten te kunnen maken en het werk later te controleren en feedback geven over het resultaat. Gebruik zo veel mogelijk aaneengesloten tijdsperiodes. Lange, moeilijke taken of activiteiten voorkomen insteltijd om steeds weer in de materie te verdiepen. Dit betekent soms de telefoon uitzetten of niet gedurende de hele dag te checken en te beantwoorden. Beperk onderbrekingen zo veel mogelijk. Vragen als Schikt het even? hoeven niet per definitie met Ja natuurlijk te worden beantwoord. Een antwoord als Dat hangt er vanaf is minstens net zo eerlijk. Leer nee-zeggen. De meeste tijd wordt verspild door direct ja te zeggen op verzoeken van anderen, waar we eigenlijk niet geïnteresseerd of gemotiveerd voor zijn. Nee-zeggen tegen tussendoorkomende vragen of deze op een later moment inplannen om te doen is even wennen (ook voor de ander), maar besparen op termijn een hoop tijd (en soms ellende). Reserveer elke dag enkele rustige denkperioden. Zorg dat je dan helemaal alleen bent, ontspan en ga vrij associëren over de taken en activiteiten die je onder handen hebt.

8 Kernkwaliteiten Vier kwadranten Het kernkwadrantenmodel is ontwikkeld door arbeidspsycholoog Daniël Ofman en is een veelgebruikt hulpmiddel om de eigenschappen te beschrijven die bij een persoon passen. Het model bestaat, zoals de naam al zegt, uit kwadranten. De vier kwadranten zijn kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. De kwadranten worden altijd in een vaste volgorde weergegeven: kernkwaliteit schiet door valkuil ervaart bij anderen als lastig goede aanvulling tegenovergestelde allergie schiet door uitdaging Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten zijn positieve eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. Het zijn specifieke sterktes, waar we bij iemand direct aan denken. Kernkwaliteiten geven uiting aan wie je bent. Het zijn niet zozeer gedragingen, als wel mogelijkheden waarop men zich kan afstemmen. Een kernkwaliteit is altijd potentieel aanwezig en kan niet bewust aan of uitgezet worden. Ze kunnen wel verborgen gehouden worden. Kernkwaliteiten gaan over: wat anderen in mij waarderen wat ik bij anderen vanzelfsprekend verwacht wat ik in mijzelf een belangrijke kwaliteit vind

9 Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzondere vaardigheid, waarover de persoon zelf zegt dat kan toch iedereen. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn onder meer: daadkracht zorgzaamheid zorgvuldigheid ordelijkheid Valkuilen Elke kernkwaliteit heeft ook een schaduwzijde, vaak vervorming of valkuil genoemd. Een vervorming ontstaat als iemand doorschiet in zijn kernkwaliteit en te veel van het goede laat zien. Een valkuil is onlosmakelijk verbonden met een kernkwaliteit en is vaak wat je regelmatig als verwijt naar je hoofd geslingerd krijgt. Valkuilen gaan over: wat anderen mij verwijten wat ik bij anderen bereid ben door de vingers te zien wat ik in mijzelf geneigd ben te rechtvaardigen voorbeeld: kernkwaliteit daadkracht valkuil drammerigheid Uitdagingen Een uitdaging is een goede aanvulling op de kernkwaliteit en is in feite jouw allergie terug gebracht tot normale proporties. De kunst is om de balans tussen de kern kwaliteit en de uitdaging zodanig te managen dat je niet in je valkuil terecht komt. Dit is erg lastig.

10 Uitdagingen gaan over: wat ik zelf graag wil zijn wat ik in mijzelf mis wat ik in anderen bewonder wat anderen mij toewensen voorbeeld: kernkwaliteit daadkracht valkuil drammerigheid uitdaging geduld Allergieën Allergieën doen zich voor als je geconfronteerd wordt met een teveel van je uitdaging. Eigenlijk zijn dit eigenschappen waar je een hekel aan hebt als je die bij een ander aantreft. Veel mensen weten zich hier geen raad mee en ontwikkelen daardoor irritaties, spanningen en conflicten. Jouw allergie bij een ander merk je zelf altijd als eerste op. Wanneer je bij jezelf een allergie waarneemt voor de ander, is het risico groot dat jij in je valkuil schiet en daardoor niet meer effectief bent. Dit is daarom het element dat jou zelf het meest kwetsbaar maakt. Allergieën gaan over: wat ik in mijzelf zou verafschuwen wat ik in anderen minacht of moeite mee heb wat anderen mij aanraden te relativeren voorbeeld: kernkwaliteit daadkracht allergie passiviteit valkuil drammerigheid uitdaging geduld

11 Ontwikkel jezelf Van allergieën bij anderen kun je zelf het meeste leren. Als jouw allergie door een ander wordt geactiveerd, onderzoek eens wat het over jezelf zegt en wat je van die ander kunt leren, in plaats van geïrriteerd weglopen. Het bewust worden van een allergie en hiervoor verantwoordelijkheid nemen vermindert het destructieve effect dat een allergie kan hebben. Een allergie verdwijnt nooit, maar je kunt er wel beter mee leren omgaan. Beschouw je allergie als een voelspriet voor wat er gebeurt. Bij een situatie waarin de druk hoog wordt en het stressniveau toeneemt, zul je in eerste instantie teveel van het goede naar buiten brengen. Je schiet dus in je valkuil. Wordt de druk nog groter, dan is de kans aanwezig dat iemand (kort) in zijn allergie schiet en deze gaat bezigen. Op zo n moment is het tijd voor een time-out, voordat de situatie verder escaleert in ziekte, een ernstige fout of een ongeluk. Tips Wordt je bewust van de dynamiek die bij de kernkwaliteiten hoort. Neem je verantwoordelijkheid door onder ogen te zien dat je niet perfect bent, maar ook valkuilen en allergieën hebt. Leer jezelf accepteren, inclusief je onvolmaaktheden. Jezelf zien zonder te oordelen en te veroordelen is een van de moeilijkste dingen die er is. Voorbeelden kernkwadranten kernkwaliteit valkuil allergie uitdaging service-gericht grenzeloos hard en star grens stellen consensus-gericht egocentrisch dwang gezagsgetrouw optimistisch naief pessimisme alert beheerst onpersoonlijk onbereikbaar empatisch stabiel traag onbezonnen experimenteel

12 De vijf conflictstijlen nader uitgelegd Conflictstijlen gaan over het gedrag van een individu in conflictsituaties, oftewel in situaties waarin de belangen van twee partijen onverenigbaar lijken. In conflict situaties kan het gedrag van een individu op twee onderdelen worden gemeten: assertiviteit oftewel de mate waarin het individu aan de eigen wensen probeert te voldoen. bereidwilligheid oftwel de mate waarin aan de belangen van de ander tegemoet gekomen wordt. Deze twee onderdelen zijn vertaald in vijf conflicthanteringsstijlen, te weten forceren, samenwerken, compromis zoeken, vermijden en toegeven. Forceren Forceren is assertief en niet-bereidwillig, dus een op macht gerichte stijl. Als een individu forceert, streeft hij zijn eigen belangen na ten koste van de ander en gebruikt hij iedere vorm van macht om zijn standpunt te laten gelden. Forceren kan betekenen dat u opkomt voor uw rechten, dat u een standpunt verdedigt waarvan u vindt dat het juist is, of dat u gewoon probeert te winnen. Effectief toepassen van forceren Als een snelle, beslissende actie nodig is Bij impopulaire acties voor belangrijke kwesties Bij kwesties die van groot belang zijn voor een organisatie en u weet dat u gelijk hebt Ter bescherming tegen mensen die misbruik maken van niet-forceerstrategieën Samenwerken Samenwerken is zowel assertief als bereidwillig. Als een individu samenwerkt, probeert hij door samen te werken met de ander een oplossing te vinden om geheel de belangen van beide personen te dienen. Dit houdt in dat beide partijen zich ver diepen in een kwestie om de onderliggende belangen van beide partijen te bepalen en een alternatief te vinden dat de belangen van beide partijen tegemoet komt. Wanneer twee individuen samenwerken, kan dat betekenen dat grondig naar een meningsverschil wordt gekeken om van elkaars inzichten te leren, of dat een situatie wordt opgelost waarin zij normaal gesproken om middelen zouden concurreren, of dat men gaat confronteren en probeert een creatieve oplossing te vinden voor een interpersoonlijk probleem.

13 Effectief toepassen van samenwerken Als u een oplossing moet vinden waarin de belangen van beide partijen behartigd worden en deze te gewichtig zijn voor een compromis Bij doelen zoals leren, meningen van anderen begrijpen, of eigen aannames testen Bij het samenbrengen van inzichten van anderen die een verschillende visie hebben op hetzelfde probleem Als u verbondenheid wilt bereiken door de belangen van anderen in een besluit op te nemen waarin iedereen zich kan vinden Als u door irritatiegevoelens heen moet werken die een negatieve invloed op een relatie hebben gehad Compromis zoeken Compromis zoeken is gemiddeld op zowel assertiviteit als bereidwilligheid. Als u een compromis sluit, is het doel een doelmatige, wederzijds acceptabele oplossing te vinden die gedeeltelijk aan de belangen van beide partijen tegemoet komt. Compromis zoeken kan betekenen dat het verschil gedeeld wordt, onderling concessies worden gedaan, of dat een snelle middenweg wordt gezocht. Effectief toepassen van compromis zoeken Als de doelen van gemiddeld belang zijn, maar deze de inspanning of mogelijke verstoring bij het gebruiken van meer assertieve stijlen niet waard zijn Als twee tegenstanders met gelijke macht zich sterk inzetten voor elkaar uitsluitende doelen (bijvoorbeeld in werkgevers-werknemers onderhandelingen) Om een tijdelijke overeenkomst over een complexe kwestie te bereiken Om een doelmatige oplossing onder tijdsdruk te bereiken Vermijden Vermijden is niet-assertief en niet-bereidwillig. Als een individu vermijdt, streeft hij niet meteen zijn eigen belangen of de belangen van een ander na. Dit individu gaat het conflict niet aan. Vermijden kan de vorm aannemen van diplomatiek een kwestie omzeilen, een probleem uitstellen tot een geschikter moment, of zich terugtrekken uit een dreigende situatie.

14 Effectief toepassen van vermijden Als een probleem onbelangrijk is of als er meer urgente problemen zijn Als u geen kans ziet om aan uw belangen recht te doen (bijv. in een situatie van weinig macht, of bij moeilijk te veranderen zaken) Als de potentiële valkuilen van het conflict aangaan groter zijn dan de voordelen van de conflictoplossing Als andere individuen moeten afkoelen om de spanningen naar een productief niveau terug te krijgen en zelfbeheersing te herwinnen In situaties waarin het loont om meer informatie te verzamelen in plaats van een direct besluit te nemen Als anderen het conflict effectiever kunnen oplossen Toegeven Toegeven is niet-assertief en bereidwillig. Als een individu toegeeft, negeert hij zijn eigen belangen om aan de belangen van de ander tegemoet te komen. Er zit een element van zelfopoffering in deze stijl. Toegeven kan de vorm aannemen van on zelfzuchtige gulheid of liefdadigheid, van het opvolgen van een bevel van de ander wanneer u dat liever niet zou doen, of van het toegeven aan de zienswijze van de ander. Effectief toepassen van toegeven Om sociaal krediet op te bouwen bij de andere partij voor latere kwesties die voor u van groter belang zijn Als de kwestie belangrijker is voor de ander dan voor u Als u zich realiseert dat u het bij het verkeerde eind hebt, om te leren van anderen en redelijkheid te laten zien Als iemand u de baas is en verliezen of meer concurrentie de totale zaak alleen maar schade zou berokkenen Als het bewaren van de goede relatie van bijzonder belang is Door medewerkers te helpen bij hun ontwikkeling door hen te laten experimenteren en te laten leren van fouten

15 rendement op talent. development

16 If I had my life to live again, I d make the same mistakes, only sooner. - Tallulah Bandhead development

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching Coen Sprenger Training, Therapie en Coaching www.coendalinie.nl 06-14722983 1 kernkwaliteiten en kernkwadranten 2 Leerdoelen: Een manier om je sterke en zwakke punten helder te krijgen Een toegankelijke

Nadere informatie

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Kernkwaliteiten en kernkwadranten Mirror, mirror, on the wall Iedereen heeft sterke kanten, kwaliteiten. Het mysterieuze aan die kwaliteiten is dat je ze vaak zelf niet

Nadere informatie

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties Met dit document hebben we niet de intentie om de volledige theorie van Daniel Ofman te bespreken. We willen hier vooral handvaten aanreiken om deze

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Theorie van de Kernkwadranten

Theorie van de Kernkwadranten Theorie van de Kernkwadranten Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. Kernkwaliteiten 'kleuren' een mens; het is de specifieke sterkte waar

Nadere informatie

Kernkwadranten - 23 - Methodiekboek Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en C-Stick

Kernkwadranten - 23 - Methodiekboek Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en C-Stick Kernkwadranten Korte omschrijving Een goede manier om de sterke en zwakke punten van een persoon te verhelderen, is om zijn kernkwaliteiten in een kernkwadrant in kaart te brengen. Het kernkwadrant of

Nadere informatie

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5 3 en Daniel D. Ofman en 3 en de valkuil 3 en de uitdaging 4 en de allergie 5 rond 6 Het dubbelkwadrant 7 en bij stress 9 Oefeningen 10 1 2 en en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Te veel van het goede + -

Te veel van het goede + - en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren; ze doordringen de hele mens en stellen ai diens meer of minder in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. De

Nadere informatie

Het Grote Kernkwaliteitenspel. Inhoud. Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier

Het Grote Kernkwaliteitenspel. Inhoud. Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier Het Grote Kernkwaliteitenspel Inhoud Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier Inleiding Dit spel is gebaseerd op het kernkwadrant van Daniel Ofman waarmee menigeen

Nadere informatie

Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs

Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs De positieve psychologie: grondlegger Martin Seligman. Psychologie is volgens hem veel te eenzijdig gericht op het onderzoeken van problemen

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

2 Kernkwaliteitenmodel

2 Kernkwaliteitenmodel DC 2 enmodel 1 Inleiding Het kernkwaliteitenmodel is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw samenwerking en omgang met anderen. Je vindt in dit thema uitleg over wat kernkwaliteiten zijn.

Nadere informatie

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012 Thomas-Kilmann test Merlijn Camp 11099003 WDP29 juni 2012 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord 2 1. Inleiding 2 2. Karaktereigenschappen 3 2.1 Doordrukken 3 2.2 Vermijden 3 2.3 Samenwerken 3 2.4 Toegeven 3 2.5

Nadere informatie

Leiding geven vanuit je talenten Welkom!

Leiding geven vanuit je talenten Welkom! Leiding geven vanuit je talenten Welkom! Geert Vansieleghem Stichting Lodewijk de Raet een referentie voor sociale competentie 1 Als intro Wat beschouwen anderen bij jou als je grootste talent? Neem 1

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Kernkwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging

Kernkwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging Kernkwadranten als handig hulpmiddel voor teams Kernkwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging Veel mensen kennen het model van kernkwadranten en kernkwaliteiten. Dat het ook geschikt is voor de hulp verlening,

Nadere informatie

Kernkwaliteiten. Rogier Guns 23 November 2006

Kernkwaliteiten. Rogier Guns 23 November 2006 Kernkwaliteiten Rogier Guns Opening: Jij mag zijn zoals je bent, om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn; en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd. Anna Terruwe 2 Daniel D. Ofman Hij

Nadere informatie

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/ Campus Burchtstraat Burchtstraat 14 2200 Herentals 014/21.23.83. burchtstraat@kosh.be SEMINARIE : VERDIEPING VAN JE STUDIEKEUZE Naam: Inhoud van vandaag: kernkwadranten 2 de duogesprek essentie halen uit

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport?

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Werkboek Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Wat is Facet5? Facet5 is een online persoonlijkheidsvragenlijst, die in meer dan 30 landen wordt gebruikt en beschikbaar is in 25 talen. Voor het gemak definiëren

Nadere informatie

www.objektif.nl info@objektif.nl M. 06-42950732

www.objektif.nl info@objektif.nl M. 06-42950732 Hoe gaat u met conflicten om? Een conflict hoeft niet altijd emotioneel te zijn. Een woordenwisseling, een stevige discussie, onderhandelingen het zijn allemaal conflicten. Maar de term conflict gebruiken

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie

Conflict Styles. Datum:

Conflict Styles. Datum: Conflict Styles Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Effectief omgaan met je tijd

Effectief omgaan met je tijd niet belangrijk belangrijk Effectief omgaan met je tijd Stephen Covey heeft in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap een eenvoudige en doeltreffende manier aangereikt om bewust met

Nadere informatie

DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING

DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING Conflicten hanteren DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING Conflicten hanteren Het is makkelijk om kwaad te worden. Maar hoe slaag je er in het conflict in goede banen te leiden en voorkom je dat het onnodig

Nadere informatie

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS INHOUD Inleiding 7 1 Zelfonderzoek feedback geven en ontvangen 9 Checklist feedback geven en ontvangen 11 2 Communicatie en feedback 15 Waarnemen,

Nadere informatie

- + Wedijveren/ forceren. Samenwerken/ integreren. Eigen belang. Compromis zoeken/ verschil delen. Vermijden/ ontlopen. Aanpassen/ toegeven

- + Wedijveren/ forceren. Samenwerken/ integreren. Eigen belang. Compromis zoeken/ verschil delen. Vermijden/ ontlopen. Aanpassen/ toegeven Leidraad Consult over: Conflicthantering De manier waarop conflicterende partijen een conflict hanteren, is op te vatten als een persoonlijke stijl. Ieder individu heeft namelijk zo een gebruikelijke karakteristieke

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Werkblad conflicthanteringsstijl

Werkblad conflicthanteringsstijl Werkblad conflicthanteringsstijl Instructie Met deze test kunt u onderzoeken wat uw eerste neiging is als u in conflictsituaties terecht komt. Voordat u de lijst invult, is het goed om voor uzelf een aantal

Nadere informatie

Huiswerk week 5. Formele oefeningen

Huiswerk week 5. Formele oefeningen Huiswerk week 5 Formele oefeningen 1. Dagelijks ca. 45 minuten oefenen. De ene dag de zit- of loopmeditatie en de andere dag de staande yoga-oefeningen. Meditatie betekent oefenen met de zijnmodus. Toelaten

Nadere informatie

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen.

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. ME, MYSELF & I Om te beginnen... Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. Pak je opschrijfboekje en

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

Stelling 2 De SWOT analyse is oorspronkelijk bedoeld als analyse-instrument om te analyseren hoe organisaties of afdelingen functioneren.

Stelling 2 De SWOT analyse is oorspronkelijk bedoeld als analyse-instrument om te analyseren hoe organisaties of afdelingen functioneren. Oefenvragen Management Assistent A - Persoonlijke Effectiviteit 1. Wat is de kracht van de 360 graden feedback methode? A. Doordat u een bepaalde positie inneemt binnen de cirkel, bijvoorbeeld Boven-Samen

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Reflectieopdracht. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud. Wat is het nut van reflecteren? Hoe ga ik aan de slag?

Reflectieopdracht. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud. Wat is het nut van reflecteren? Hoe ga ik aan de slag? Reflectieopdracht Inhoud Wat is het nut van reflecteren?... 1 Hoe ga ik aan de slag?... 1 Hoe reflecteer ik met het kernkwadrant van Ofman?... 2 Hoe gebruik ik de reflectiecirkel van Korthagen?... 3 Waarmee

Nadere informatie

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1 METHODEN Ik werk met diverse coachingmethoden. Welke ik gebruik hangt af van de situatie. Aandacht, luisteren en echt contact maken komen op de eerste plaats. Kernkwaliteiten (Ofman) Met deze methode kun

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Smits & Beerends Reader Kernkwaliteiten

Smits & Beerends  Reader Kernkwaliteiten Smits & Beerends www.smitsenbeerends.nl Reader Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten Bij het analyseren van de eigen vaardigheden, het zelfbeeld en de eigen mogelijkheden, komen diverse eigenschappen van een

Nadere informatie

Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat

Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat Marianne H.M. Smits AVK Adviesgroep voor Kantooren bedrijfsinnovatie b.v. te Tilburg msmits@avk.nl 06 53 14 51 33 Inspiratie Dag 1: Ontwikkelingen in managementondersteuning

Nadere informatie

Vragenlijst conflicthantering

Vragenlijst conflicthantering Vragenlijst conflicthantering Doel van deze vragenlijst is een zekere mate van inzicht verkrijgen in de persoonlijke wijze van reageren op conflicten. Deze vragenlijst bevat 30 paren van uitspraken. Het

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

S&P the online assessment architects premium content innovative technology reliable solutions

S&P the online assessment architects premium content innovative technology reliable solutions S&P the online assessment architects premium content innovative technology reliable solutions ONLINE INBASKET Test Person Competentie Rapport 7-nov-2016 Vertrouwelijk RAPPORT MANAGEMENTSIMULATIE HIGHLIGHT

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

competenties en voorbeeldvragen

competenties en voorbeeldvragen competenties en voorbeeldvragen 1 Aanpassingsvermogen Blijft doelmatig handelen door zich aan te passen aan een veranderende omgeving of veranderende taken, andere vakgebieden of verantwoordelijkheden

Nadere informatie

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m

Nadere informatie

Positief denken & doen

Positief denken & doen Positief denken & doen Inspirerende en motiverende workshop Geert Hermans We stellen elkaar voor Wie ben ik? Wat wil ik? Wat heb ik echt nodig? Welke doelen heb ik in mijn leven? Wat ben ik? (pessimist,

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

Life is all about finding the balance between too much and too little.

Life is all about finding the balance between too much and too little. Life is all about finding the balance between too much and too little. Programma 1. De organisatie: samenwerken 2. Jouw functie: overzicht & plannen 3. Jij als persoon: efficiënt functioneren Doelen voor

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site: KvK BTW B01

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site:   KvK BTW B01 Werkboek Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Thema: Inzicht(en): Dit heb ik over dit inzicht besloten:

Nadere informatie

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Workshop = Samen op zoek gaan naar toepassing van Situationele tools in jouw organisatie door - Korte kennismaking met SiSO - Selectie en Ontwikkelingstools

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf?

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? 1 Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? Zet een kruisje bij het antwoord dat voor jou passend is - eerder juist indien je meestal op die manier handelt - eerder onjuist indien je slechts zelden op

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Lees de Leerdoelen die bij deze casus horen en beantwoord daarna de vraag.

Lees de Leerdoelen die bij deze casus horen en beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Timemanagement Vraag 1 Lees de Leerdoelen die bij deze casus horen en beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je dit al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen en

Nadere informatie

Inspiratie om effectief met je tijd om te gaan

Inspiratie om effectief met je tijd om te gaan niet belangrijk belangrijk Inspiratie om effectief met je tijd om te gaan Stephen Covey heeft in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap een eenvoudige en doeltreffende manier aangereikt

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Besmet de cultuur. 2011 Karin Verhaest en Herwig Deconinck voor www.italento.be

Besmet de cultuur. 2011 Karin Verhaest en Herwig Deconinck voor www.italento.be Besmet de cultuur Neem je taal en terminologie onder de loep. Stel eens de vraag wat vond je sterk aan.? i.p.v. wat vond je van?. Introduceer positieve roddel, door bijv. per 2 over een 3 de (binnen gehoorsafstand)

Nadere informatie

28 efficiency tips voor een productievere werkdag

28 efficiency tips voor een productievere werkdag 28 efficiency tips voor een productievere werkdag Gun jezelf de rust en de kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Doen is de "Missing Link" tussen goede voornemens en daadwerkelijke verandering

Nadere informatie

5. COACHEN OP DE TAAK-AS

5. COACHEN OP DE TAAK-AS 5. COACHEN OP DE TAAK-AS 5.1 Inleiding Om het bewustzijn, inzicht en probleemoplossend vermogen van de coachee te ontwikkelen, maken we gebruik van de coachmatrix. We kunnen hierbij gebruik maken van de

Nadere informatie

Your way of life. Take time.

Your way of life. Take time. Your way of life Take time Missie move to happiness 50% 70% volwassenen jongeren Niet actief volgens Europese norm Maar liefst 50% van de volwassenen en zowaar 70% van onze Europese jongeren beweegt te

Nadere informatie

Lezing time management https://bashoorn.nl

Lezing time management https://bashoorn.nl Lezing time management https://bashoorn.nl BasHoorn.nl Niets uit deze uitgave mag zonder nadrukkelijke toestemming van Bas Hoorn worden gekopieerd of anderszins worden gedupliceerd. Deze map is persoonlijk

Nadere informatie

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema

Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema pag.: 1 van 5 Time management - logboekanalyse en Eisenhowerschema Tijd is een schaars goed. U heeft als inkoper slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot uw beschikking om uw taken uit te voeren. Deze

Nadere informatie

Leren reflecteren. Jan Jacobs www.coachjan.be 27-1-2009

Leren reflecteren. Jan Jacobs www.coachjan.be 27-1-2009 2009 Leren reflecteren Jan Jacobs 27-1-2009 Leren Reflecteren Geef me de moed om te veranderen wat ik veranderen moet en kan. Geef me het geduld om te accepteren wat ik niet veranderen kan. Geef me de

Nadere informatie

ASSERTIVITEITSTEST. Kunt in de meeste situaties kiezen welk gedrag u gaat vertonen?

ASSERTIVITEITSTEST. Kunt in de meeste situaties kiezen welk gedrag u gaat vertonen? ASSERTIVITEITSTEST Bent u benieuwd of u assertief genoeg bent? Kunt in de meeste situaties kiezen welk u gaat vertonen? Kiest u de een wat verlegen sstijl, vertoont u vermijdend, of stapt u er op af met

Nadere informatie

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site:

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site: Werkboek van (Naam) Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Inhoud Thema, inzichten en doel bepalen 3 Oefeningen

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9 Competentiescan blz. 1 van 5 Vragen competentiescan POP Leidinggevenden Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v / 4 = rv

Nadere informatie

Time management. 1. De rol van een goede tijdsplanning

Time management. 1. De rol van een goede tijdsplanning Time management Time management is een continue proces van afwegen wat een persoon binnen zijn taken en grenzen met zijn tijd wil en kan doen, en wat voor die persoon de beste manier is om dat te bereiken.

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

www.tma-methode.nl Talentenanalyse annemieke de Kuijper 21 april 2009

www.tma-methode.nl Talentenanalyse annemieke de Kuijper 21 april 2009 annemieke de Kuijper 21 april 2009 Talentenanalyse ceylonpoort 5-25 2037 AA Haarlem T 023-5463747 I www. E webdiscussie@ Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Betekenis van de scores 3 3. Consistentie 3 4.

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Open Training Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wil jij meer

Nadere informatie

Zicht op communicatiestijlen

Zicht op communicatiestijlen Zicht op communicatiestijlen In dit hoofdstuk maak je kennis met vijf communicatiestijlen. Deze vijf stijlen zijn oorspronkelijk bekend geworden als vijf conflictstijlen, want zoals ik al eerder aangaf

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

BIJ WIJZE VAN START ZORG VOOR STAGE FEEDBACK GEVEN AAN STAGIAIRS EEN TOEPASSING. Feedback geven aan stagiairs december 13 CIRCULAIR KIJKEN

BIJ WIJZE VAN START ZORG VOOR STAGE FEEDBACK GEVEN AAN STAGIAIRS EEN TOEPASSING. Feedback geven aan stagiairs december 13 CIRCULAIR KIJKEN ZORG VOOR STAGE FEEDBACK GEVEN AAN STAGIAIRS BIJ WIJZE VAN START EEN TOEPASSING Lies loopt stage in een Woonzorgcentrum. Ze is nu al enkele weken aan de slag, ze beheerst de meeste taken en ze is heel

Nadere informatie

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid.

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Hardlopen roeien, motorrijden, zwemmen. Parapente Foto: Schotland,cairngorms.co.uk/

Nadere informatie

Het Thomas-Killmann instrument

Het Thomas-Killmann instrument Het Thomas-Killmann instrument Vijf manieren van onderhandelen Het Thomas-Killmann instrument is ontworpen om gedrag in onderhandelingsstijlen te onderscheiden. Onderhandelingssituaties zijn situaties

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!!

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!! Personal ARROW Van: Next Arrow Coachdiensten De positieve benadering richting gewenst resultaat!! De Personal Arrow van Next Arrow Next Arrow staat voor coachende begeleiding bij je volgende actie richting

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9c Competentiescan blz. 1 van 6 Vragen competentiescan POP Overige Functies Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v / 4 = rv

Nadere informatie

Service Excellence. Service met Impact

Service Excellence. Service met Impact Service Excellence Service met Impact Hoe waarde te creeren in jouw service? SERVICE Wat je voor iemand doet HOSPITALITY Welk gevoel je iemand geeft VS https://www.youtube.com/watch?v=7yw3hzp1rjy THEORY:

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie