Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1"

Transcriptie

1 Annex - Nieuwsbrief 2011, nr. 5 1 Bouwknopen invoeren met de EPB-software Inhoudstafel INHOUDSTAFEL INLEIDING HET INVOERVENSTER BOUWKNOPEN IN DE EPB-SOFTWARE Stap 1: selectie van het K-peilvolume Stap 2: selectie van de optie voor de inrekening van de bouwknopen Stap 3: invoerkeuze waarde bij ontstentenis (WBO) of numeriek voor psi- en chiwaarden Stap 4: invoer van de bouwknoopgegevens Tabblad voor de lineaire bouwknopen Invoertabel lineaire bouwknopen Invoer van de begrenzingen van de lineaire bouwknopen Tabblad voor de puntbouwknopen Invoertabel puntbouwknopen Invoer van de begrenzingen van de puntbouwknopen AANDACHTSPUNT PUNTBOUWKNOPEN BIJ GEVELDRAGERS...17

2 2 1. Inleiding Voor stedenbouwkundige vergunningen aangevraagd of meldingen gedaan vanaf 1 januari 2011, is het verplicht om de invloed van bouwknopen op de energieprestatie van een gebouw door te rekenen. De berekeningsmethode is beschreven in de bijlage VIII van het Energiebesluit van 19 november De invloed van de bouwknopen op het K- en E-peil, de oververhitting en koeling wordt na het klikken op de Calc -knop of als u algemeen selecteert onder resultaten, direct opgenomen in de totale berekening. Als de aanvraagdatum van de stedenbouwkundige vergunning of de datum van de melding dateert van voor 01/01/2011, berekent de EPB-software het project zonder rekening te houden met de bouwknopen. Het is ook niet mogelijk om voor die projecten bouwknopen in te voeren. Het invoeren van bouwknopen met de EPB-softwareversie wordt hieronder verder toegelicht. 2. Het invoervenster Bouwknopen in de EPB-software De bouwknopen voert u vanaf de versie 1.5 niet meer in op het niveau van de schildelen. U voert ze rechtstreeks in onder Projectgegevens onder de afzonderlijke rubriek Bouwknopen. Als u de rubriek Bouwknopen selecteert, verschijnt het detailvenster om de informatie over de bouwknopen in te voeren. Het detailvenster bevat 2 grote delen: een deel met gegevens over de wijze waarop de bouwknopen worden ingevoerd met: o o o de aanduiding van het K-peilvolume waarvoor bouwknopen worden ingevoerd; de keuze van de wijze waarop de bouwknopen worden ingerekend (= keuze van de invoeroptie A2, B of C); de keuze voor de invoerwijze van de psi- en chi-waarden; en een deel voor de invoer van de bouwknoopgegevens.

3 3 Venster voor de keuze van de berekeningswijze bouwknopen Venster voor invoergegevens van bouwknopen 2.1 Stap 1: selectie van het K-peilvolume De bouwknoopgegevens worden ingevoerd per K-peilvolume. De namen van alle aangemaakte K-peilvolumes van het project worden getoond in het afrolmenu. Via dat afrolmenu kiest u het K-peilvolume waarvoor u de bouwknopen wenst in te voeren. Als er nog geen K-peilvolume werd aangemaakt, krijgt u de melding er is geen K-peilvolume beschikbaar.

4 4 2.2 Stap 2: selectie van de optie voor de inrekening van de bouwknopen Per K-peilvolume kunt u kiezen uit 3 invoeropties (A2, B of C) om bouwknopen in te rekenen. Het is niet mogelijk om tegelijkertijd meerdere opties per K-peilvolume te selecteren. Als bij de rubriek Projectgegevens, subrubriek Dossier de datum van de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag nog niet werd ingevuld, staat de optiekeuze standaard op A2. Optie A2: invoer volgens de gedetailleerde methode: Elke bouwknoop (lineaire en puntbouwknoop), dus zowel de EPB-aanvaarde als de niet- EPB-aanvaarde bouwknopen, zijn bij die optie verplicht gedetailleerd in te voeren. De psiof chi-waarden zijn exact bepaald op basis van een gevalideerde numerieke berekening of door de waarden bij ontstentenis te gebruiken. Optie B: methode van de EPB-aanvaarde bouwknopen: In die optie wordt een opsplitsing gemaakt tussen EPB-aanvaarde en niet-epb-aanvaarde bouwknopen. De niet-epb-aanvaarde bouwknopen zijn verplicht in te voeren en leiden tot een variabele toeslag op het K-peil van ongeveer 3 K-peilpunten. Het is niet verplicht om de EPB-aanvaarde bouwknopen in te voeren. Het is wel toegestaan om de EPB-aanvaarde lineaire bouwknopen waarvan de psi-waarde kleiner is dan de psi-limietwaarde, in te voeren. Die leiden tot een vermindering van de K- peiltoeslag. Als voor optie B wordt gekozen, maar er worden geen bouwknopen ingevuld, wil dat zeggen dat het project enkel over EPB-aanvaarde bouwknopen beschikt.

5 5 Optie C: methode van een forfaitaire toeslag: Bij die optie worden geen bouwknopen ingevoerd. De keuze voor die optie betekent dat de ontwerper of uitvoerder onvoldoende tot geen aandacht heeft geschonken aan het realiseren van EPB-aanvaarde bouwknopen. Er wordt een forfaitaire toeslag van maximaal 10 K-peilpunten aangerekend. Als u wijzigt van de ene optie naar de andere en er zijn geen gecombineerde bouwknopen ingevoerd, dan blijven de ingevoerde bouwknoopgegevens van alle bouwknopen standaard behouden. Opgelet! Bij het wisselen van optie A naar B en omgekeerd is dat bij gecombineerde bouwknopen niet het geval: de psi-limietwaarde wordt gewist en moet opnieuw aangevuld worden. 2.3 Stap 3: invoerkeuze waarde bij ontstentenis (WBO) of numeriek voor psi- en chi-waarden De psi- en chi-waarden van bouwknopen kunnen: ofwel worden bepaald door gebruik te maken van de waarde bij ontstentenis die per type bouwknoop door de EPB-software wordt berekend; ofwel numeriek worden bepaald met behulp van een extern te maken gevalideerde numerieke berekening. De keuzemogelijkheid enkel rekenen met waarden bij ontstentenis staat standaard geselecteerd. In dat geval wordt elke psi- of chi-waarde die ingevoerd wordt in de tabbladen van de bouwknopen door de EPB-software berekend met de waarde bij ontstentenis (WBO) voor die bouwknoop. Als wordt gekozen voor zowel rekenen met numerieke waarden als met waarden bij ontstentenis, moet elke psi- of chi-waarde die ingevoerd wordt in de tabbladen van de bouwknopen exact berekend zijn aan de hand van een gevalideerde numerieke berekening. Als dat niet het geval is, moet u verplicht de waarde bij ontstentenis gebruiken. De numeriek berekende waarden moeten altijd worden gestaafd. Dat wordt aangegeven met een pop-up-venster. De knop D wordt actief als die keuze wordt aangevinkt. Als op de knop D van Directe invoer wordt geklikt, kunt u de informatie over het stavingsstuk invullen.

6 6 De keuzemogelijkheid voor het geselecteerde K-peil zijn er gecombineerde bouwknopen vinkt u aan als een combinatie optreedt van meerdere types lineaire bouwknopen waarvan de afzonderlijke typologieën moeilijk op te splitsen zijn, en u die als 1 bouwknoop invoert. Dit komt voor bij terrassen tussen twee appartementen waarbij de toegangsdeuren tot de terrassen boven elkaar gelegen zijn. De dorpelaansluiting van het bovenste appartement, de terrasaansluiting en de deuraansluiting van het onderliggende appartement mogen samengenomen worden tot 1 bouwknoop die numeriek wordt berekend. U mag voor een gecombineerde bouwknoop: ofwel elke samenstellende bouwknoop afzonderlijk invoeren. Dan is er geen sprake van een gecombineerde bouwknoop. U mag die keuzemogelijkheid dan niet aanvinken; ofwel één totale waarde bij ontstentenis bepalen. Die waarde is gelijk aan de som van de waarden bij ontstentenis van de afzonderlijke typologieën die u als 1 bouwknoop beschouwt. De totale waarde bij ontstentenis en de psi-limietwaarden worden niet automatisch berekend door de EPB-software, maar moeten elk manueel worden ingevoerd als een numeriek berekende waarde ; ofwel een psi-waarde voor de gecombineerde bouwknoop berekenen aan de hand van een gevalideerde numerieke berekening. De bekomen psi-waarde voor de gecombineerde bouwknoop in zijn geheel voert u dus altijd in als een numerieke waarde. De externe berekening is een verplicht stavingsstuk. De keuze voor gecombineerde bouwknopen mag u enkel selecteren als u opteert om de samenstellende bouwknopen niet afzonderlijk in te voeren. Voor de invoer van de psi- en chiwaarden kan dan enkel worden gekozen voor rekenen met een numerieke waarde. 2.4 Stap 4: invoer van de bouwknoopgegevens Er zijn twee types bouwknopen: lineaire bouwknopen en puntbouwknopen. Voor elk type bouwknoop is er een apart tabblad voor de invoer van de gegevens. Het tabblad voor de invoer van de gegevens over lineaire bouwknopen staat standaard actief.

7 7 Elk tabblad bestaat uit twee delen: het bovenste deel is een tabel om de karakteristieken per bouwknoop in te voeren; het onderste deel bevat de invoervelden voor gegevens over het aantal en de aard van de begrenzingen per bouwknoop. Invoertabel lineaire bouwknopen Invoervelden van gegevens over de begrenzing per bouwknoop In het actieve tabblad kunt u een invoerregel voor de gegevens van de bouwknoop aanmaken door op de knop bouwknoop toevoegen te klikken. Er wordt dan een invoerregel actief (blauw opgelicht) in de invoertabel met een aantal vooraf ingevulde velden (naam en nr. van de bouwknoop) en een aantal lege (nog in te vullen) velden. Door de verticale scrollbalk rechts te verschuiven kunt u ook alle invoervelden in het onderste tabbladdeel (over de begrenzingen van de geselecteerde bouwknoop) zichtbaar maken.

8 8 Actieve invoerregel scrollbalk Invoervelden van de begrenzingen van bouwknoop 2 Een bouwknoop wordt verwijderd door op de knop bouwknoop verwijderen te klikken. De bouwknoop die actief staat, wordt gewist. De nummering wordt automatisch aangepast. Een bouwknoop wordt gekopieerd door op de knop bouwknoop kopiëren te klikken. De bouwknoop die op actief staat, wordt gekopieerd en toegevoegd aan de tabel. De naam van de bouwknoop wordt aangepast door kopie van toe te voegen aan de oorspronkelijke naam. De naam van de bouwknoop kan daarna worden gewijzigd. Het is niet mogelijk om bouwknopen tussen te voegen.

9 Tabblad voor de lineaire bouwknopen Invoertabel lineaire bouwknopen Kolom Nr : Elke lineaire bouwknoop krijgt een volgnummer dat automatisch wordt gegenereerd door de EPB-software. Die nummering kunt u niet wijzigen. Kolom WBO/NUM : Als u de keuze zowel rekenen met numerieke waarden als met waarden bij ontstentenis selecteert, kunt u via het afrolmenu in de kolom WBO/NUM de invoerkeuze vastleggen. Opgelet! Als u bij de Keuze voor psi- en chi-waarden Enkel rekenen met de waarden bij ontstentenis selecteerde, wordt voor elke bouwknoop in de tweede kolom standaard WBO ingevuld. Als u toch een numeriek berekende bouwknoop wenst in te voeren, moet u de keuze zowel rekenen met numerieke waarden als met waarden bij ontstentenis selecteren. Kolommen Naam en Type bouwknoop : De naam van de bouwknoop kunt u vrij kiezen, maar het is belangrijk dat de naam duidelijk en eenduidig is. De naam moet toelaten de bouwknoop te identificeren op de plannen. Daar wordt het type bouwknoop bepaald dat de psi-limietwaarde vastlegt volgens tabel 1 van bijlage VIII. Omdat de tabel onmogelijk integraal kon worden overgenomen in de EPBsoftware, worden afkortingen gebruikt om de bouwknooptypes aan te duiden. Aan de lijst van de verkorte benamingen van de verschillende bouwknooptypes van tabel 1 uit bijlage VIII wordt ook het type gecombineerde bouwknoop toegevoegd. Die keuze is enkel beschikbaar als er worden gecombineerde bouwknopen ingevoerd staat geselecteerd. Die bouwknopen kunnen enkel worden ingevoerd als gekozen wordt voor rekenen met een numerieke waarde.

10 10 Kolom Type onderbreking : Het invulvak type onderbreking is enkel actief als u koos voor de invoer van de psi-waarde met de waarde bij ontstentenis. Daar wordt het type onderbreking van de isolatielaag bepaald dat de waarde bij ontstentenis vastlegt volgens tabel 2 van bijlage VIII. Omdat de tabel onmogelijk integraal kon worden overgenomen in de EPB-software, worden afkortingen gebruikt. Kolom Psi : Als in kolom 2 (WBO/NUM) van de invoertabel voor lineaire bouwknopen WBO is ingevuld, wordt hier door de EPB-software automatisch de psi-waarde bij ontstentenis ingevuld in functie van het type bouwknoop en het type onderbreking van de isolatielaag overeenkomstig tabel 2 van bijlage VIII. Als in kolom 2 (WBO/NUM) van de invoertabel voor lineaire bouwknopen NUM is ingevuld, moet in de derde laatste kolom de numeriek berekende psi-waarde worden ingevuld. Het invulvak type onderbreking en psi lim zijn enkel nodig om de waarden bij ontstentenis te bepalen en kunnen niet worden ingevuld. Het invoerveld is inactief. WBO en psi lim bepaald door de EPB-software Invoer van een numeriek bepaalde waarde Kolom Psi lim : Deze kolom is enkel actief als bij optie B gecombineerde bouwknopen ingevoerd worden.

11 11 Voor elke gecombineerde bouwknoop wordt manueel een psi-limietwaarde voor de gecombineerde bouwknoop berekend en ingevoerd. Deze handmatig berekende psilimietwaarde voor een gecombineerde bouwknoop stemt overeen met de som van de psilimietwaarden van de samenstellende bouwknopen. De bepaling van de psi-limietwaarde is noodzakelijk om de invloed van de bouwknoop op het forfaitaire toeslaggedeelte correct in te rekenen. De handmatige berekening maakt deel uit van het stavingsstuk. Wanneer in het geval van optie B gekozen wordt voor de invoer van gecombineerde bouwknopen, kiest men in de kolom type bouwknoop voor gecombineerde bouwknopen. De numeriek berekende psi-waarde voor de gecombineerde bouwknoop en de manueel bepaalde psi-limietwaarde kunnen ingevoerd worden in de actieve veldjes van de respectievelijke kolommen. Enkel bij gecombineerde bouwknopen is het mogelijk een psilimietwaarde in te voeren. Wanneer gecombineerde bouwknopen ingevoerd worden bij optie A2 wordt de kolom psi lim niet actief omdat er bij deze optie geen psi-limietwaarden nodig zijn. Kolom Lengte : In de laatste kolom wordt de lengte van de bouwknoop ingevoerd in m Invoer van de begrenzingen van de lineaire bouwknopen Per bouwknoop in de invoertabel bovenaan, moet u de gegevens van de begrenzingen van de bouwknoop invoeren in het onderste deel van het venster. U selecteert daarvoor de ingevoerde bouwknoop om dan de invoervelden onderaan in de bouwknooptabel verder aan te vullen.

12 12 Een bouwknoop kan op de scheiding liggen tussen twee of meer K-peilvolumes, al of niet van hetzelfde project. Er is altijd minstens 1 K-peilvolume waaraan de bouwknoop grenst, namelijk het beschouwde volume waarvoor het K-peil wordt berekend. In het invulveld staat dus standaard 1 K- peilvolume ingevuld door de EPB-software. Als de bouwknoop gemeenschappelijk is aan meerdere K-peilvolumes, moet het totaal aantal begrenzende K-peilvolumes worden ingevoerd. De EPB-software geeft alle namen van de aangemaakte energiesectoren en subdossiers zonder energiesector (gemeenschappelijke delen, ASB ) van het beschouwde K-peilvolume weer in een overzichtstabel. Een bouwknoop maakt altijd deel uit van minstens 1 energiesector. Als het K-peilvolume meerdere energiesectoren bevat, moet dus verplicht minstens 1 energiesector aangevinkt zijn. Als er geen energiesector wordt aangevinkt, zal dat aangeduid worden als ontbrekende invoer. Als de bouwknoop gemeenschappelijk is aan meer dan 1 energiesector of subdossier

13 13 zonder energiesector binnen het beschouwde K-peilvolume vinkt u alle energiesectoren of subdossiers aan binnen dat K-peil die de bouwknoop begrenzen. Per bouwknoop moet u verplicht aanduiden welke omgevingen de bouwknoop begrenzen. Als de bouwknoop aan de buitenomgeving grenst, selecteert u Ja. Omdat de temperatuurreductiefactor naar de buitenomgeving altijd de hoogste waarde heeft, is een verdere bepaling van eventuele andere begrenzingen (met lagere temperatuurreductiefactoren) niet relevant voor de berekening maar wel voor een correcte situering van de bouwknoop. In dat geval moet u andere begrenzing niet meer aanduiden. Als de bouwknoop niet aan de buitenomgeving grenst, selecteert u Nee. In dat geval is het verplicht om alle andere begrenzingen van de bouwknoop te selecteren.

14 Tabblad voor de puntbouwknopen Invoertabel puntbouwknopen Kolom Nr : Elke puntbouwknoop krijgt een volgnummer dat automatisch wordt gegenereerd door de EPB-software. Die nummering kunt u niet wijzigen. Kolom WBO/NUM : Als u de keuze zowel rekenen met numerieke waarden als met waarden bij ontstentenis selecteert, kunt u via het afrolmenu in de kolom WBO/NUM de invoerkeuze vastleggen. Opgelet! Als u bij de Keuze voor psi- en chi-waarden Enkel rekenen met de waarden bij ontstentenis selecteerde, wordt voor elke bouwknoop in de tweede kolom standaard WBO ingevuld. Als u toch een numeriek berekende bouwknoop wenst in te voeren, moet u de keuze zowel rekenen met numerieke waarden als met waarden bij ontstentenis selecteren. Kolommen Naam en Type onderbreking : De naam van de bouwknoop kunt u vrij kiezen, maar het is belangrijk dat de naam duidelijk en eenduidig is. De naam moet toelaten de bouwknoop te identificeren op de plannen. In de kolom Type onderbreking wordt het type onderbreking van de isolatielaag bepaald dat de waarde bij ontstentenis vastlegt volgens tabel 3 van bijlage VIII. Omdat de tabel onmogelijk integraal kon worden overgenomen in de EPB-software, worden afkortingen gebruikt. Ook voor puntbouwknopen die numeriek werden berekend, selecteert u het overeenstemmende type onderbreking.

15 15 Als u voor het type onderbreking onderbreking_metaal kiest, is in het invoerveld sectie geen invoer noodzakelijk. Het veld wordt inactief. Het invoerveld zijde is dan verplicht in te vullen. Als u voor het type onderbreking onderbreking_niet-metaal kiest, is in het invoerveld zijde geen invoer noodzakelijk en wordt dat veld inactief. Het invoerveld sectie is dan verplicht in te vullen. Kolom Zijde : Het invulvak Zijde is enkel actief als u koos voor de invoer van de chi-waarde met de waarde bij ontstentenis en u als typeonderbreking onderbreking van de isolatielaag door metalen elementen vastlegt. U voert de zijde van het omschreven vierkant in, uitgedrukt in m. Voorbeeld: ophangpunten voor metselwerkdragers of doorboring van de isolatielaag met een stalen I-profiel: Omschreven vierkant met zijde = 0,10 m 10 cm χ = 4,7 * 0,10 + 0,03 * = 0,50 W/K * Formule ter info: de EPB-software berekent automatisch op basis van de invoer Kolom sectie : 4 cm Het invulvak Sectie is enkel actief als u koos voor de invoer van de chi-waarde met de waarde bij ontstentenis en u als typeonderbreking onderbreking van de isolatielaag door andere materialen dan metaal vastlegt.

16 16 U voert de sectie van de doorboring in, uitgedrukt in m². Voorbeeld: doorboring van de isolatielaag door een betonnen kolom: Totale oppervlakte doorboring A = 0.2 * 0.55 =0.11 m 2 20 cm χ = 3,8 x 0,11 + 0,1 * = 0,52 W/K 55 cm * Formule ter info: de EPB-software berekent automatisch op basis van de invoer Kolom Chi : Als in kolom 2 (WBO/NUM) van de invoertabel voor puntbouwknopen WBO is ingevuld, wordt hier door de EPB-software automatisch de chi-waarde bij ontstentenis ingevuld in functie van het type onderbreking van de isolatielaag volgens tabel 3 van bijlage VIII. Als in kolom 2 (WBO/NUM) van de invoertabel voor puntbouwknopen NUM is ingevuld, moet hier de numeriek berekende chi-waarde worden ingevuld. De invulveldjes type onderbreking, zijde en sectie zijn niet actief in het geval van een numerieke invoer. WBO bepaald door de EPBsoftware Invoer van een numeriek bepaalde waarde Aantal: Als een puntbouwknoop meermaals voorkomt in hetzelfde K-peilvolume, vermeldt u het aantal keren dat die bouwknoop voorkomt Invoer van de begrenzingen van de puntbouwknopen Per bouwknoop in de invoertabel bovenaan, moet u de gegevens van de begrenzingen van de bouwknoop invoeren in het onderste deel van het venster. Dat is analoog aan de invoer van de begrenzingen van lineaire bouwknopen ( ).

17 17 3. Aandachtspunt puntbouwknopen bij geveldragers Naar aanleiding van diverse vragen over de behandeling van bouwknopen bij metalen geveldragers met puntsgewijze ophanging in metaal, neemt het VEA het volgende standpunt in. Dergelijke ophangsystemen zijn terug te voeren tot eenzelfde principe: een L-profiel voor het ondersteunen van het gevelmetselwerk. Het L-profiel wordt via een verankeringsysteem in metaal puntsgewijs verbonden met de achterliggende draagbalk of draagconstructie. Meestal komt dit type puntbouwkno(o)pen voor bij lateien boven vensters of deuren. In dergelijk geval loopt de spouwisolatie door tot op het raamprofiel en zorgt ervoor dat de metalen geveldrager (het L-profiel) niet rechtstreeks over de volle lengte in contact komt met de binnenomgeving. De spouwisolatie wordt dus puntsgewijs onderbroken door de metalen verankeringen. Berekeningswijzen: a) Voor de correcte bepaling van het warmteverlies via deze puntbouwknopen berekent men de chi-waarde via een gevalideerde numerieke berekening. Het toepassen van gevalideerde numerieke berekeningen geeft meestal voordelige chiwaarden. Sommige fabrikanten van gevelophangsystemen hebben stappen ondernomen om chi-waarden door te rekenen via gevalideerde numerieke berekeningen. b) Wanneer het niet mogelijk is om een chi-waarde per verankering numeriek te bepalen of men ervoor kiest om de chi-waarde niet exact te bepalen kan men gebruik maken van de waarde bij ontstentenis (WBO). Voor het bepalen van de WBO wordt toegestaan deze bevestigingstypologie te beschouwen als een lineaire bouwknoop met puntsgewijze doorverbindingen in metaal (= type 2 in tabel 2 van de bouwknoopbijlage (bijlage VIII bij het Energiebesluit)). De psi-limietwaarde die moet toegepast worden bij lateien, is die van het type 2 (raam/deuraansluiting) van tabel 1 van diezelfde bouwknoopbijlage. De WBO hoeft in dit specifiek geval dus niet per puntbouwknoop bepaald te worden.

Opleiding Duurzaam Gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie : technische details. Leefmilieu Brussel WORKSHOP BOUWKNOPEN.

Opleiding Duurzaam Gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie : technische details. Leefmilieu Brussel WORKSHOP BOUWKNOPEN. Opleiding Duurzaam Gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie : technische details Leefmilieu Brussel WORKSHOP BOUWKNOPEN Pauline DE SOMER Cenergie Doelstelling(en) van de presentatie Verschillende

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 5 Bouwknopen

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 5 Bouwknopen OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 5 Bouwknopen LENTE 2016 Pauline DE SOMER Cenergie cvba 2 DOELSTELLING(EN) VAN DE PRESENTATIE Verschillende berekeningswijzen voor bouwknopen

Nadere informatie

BIJLAGE V : Behandeling van bouwknopen

BIJLAGE V : Behandeling van bouwknopen Bijlage 3 BIJLAGE V : Behandeling van bouwknopen 1 Toepassingsdomein 1 2 Definities 2 3 Warmteoverdrachtscoëfficiënt door transmissie via de bouwknopen: H T 4 3.1 OPTIE A: Gedetailleerde methode 4 4.1.1

Nadere informatie

Bijlage VIII - Behandeling van bouwknopen

Bijlage VIII - Behandeling van bouwknopen Bijlage VIII - Behandeling van bouwknopen bvr 19/11/2010 b.s. 08/12/2010 Deze bijlage is enkel van toepassing op dossiers waarvan melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt

Nadere informatie

FAQ. Inrekenen van bouwknopen. Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 5 1. REGELGEVING... 6

FAQ. Inrekenen van bouwknopen. Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 5 1. REGELGEVING... 6 1 FAQ Inrekenen van bouwknopen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 5 1. REGELGEVING... 6 1.1. IS HET VOOR GEBOUWEN WAARVOOR EEN EPB-AANGIFTE WORDT INGEDIEND VANAF 1 JANUARI 2011 VERPLICHT OM BOUWKNOPEN

Nadere informatie

Implementatie van bouwknopen in EPR

Implementatie van bouwknopen in EPR Implementatie van bouwknopen in EPR LESSENPAKKET ontwikkeld in opdracht van PAThB2010 LESSENPAKKET Kadert in PROJECT PAThB2010 Practical Approach for Thermal Bridges 2010 IN OPDRACHT VAN Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Veelgestelde vraag. Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel

Veelgestelde vraag. Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel 1 Veelgestelde vraag Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. HISTORIEK... 2 2. AAN WELKE EPB-EISEN MOET EEN GEMENE MUUR TUSSEN AANPALENDE

Nadere informatie

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0 EPB SOFTWARE Bijgewerkte versie 3.0 Pagina 1 van de 9 EPB software: Bijgewerkte versie 3.00-28/06/2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Specifieke versie voor het brussels hoofdstekelijk gewest... 3 3. Evaluatie

Nadere informatie

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 1 EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE... 2 1.1 Definitie en eisen bij ingrijpende energetische

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12 INDEX Wat heeft deze versie te bieden? --------------------------------------------------------------------------- 2 Activeren van backorders klanten --------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 2.3 Bouwknopen

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 2.3 Bouwknopen OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW: PASSIEF EN (ZEER) LAGE ENERGIE Dag 2.3 Bouwknopen HERFST 2015 Pauline DE SOMER Cenergie cvba training.passive@cenergie.be 2 DOELSTELLING(EN) VAN DE PRESENTATIE Verschillende

Nadere informatie

Bijlage VIII. Behandeling van bouwknopen 1 TOEPASSINGSDOMEIN DEFINITIES, AFKORTINGEN EN INDICES... 3

Bijlage VIII. Behandeling van bouwknopen 1 TOEPASSINGSDOMEIN DEFINITIES, AFKORTINGEN EN INDICES... 3 Bijlage 3 bij het besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft aanpassingen aan diverse bepalingen over de energieprestatieregelgeving Bijlage

Nadere informatie

Bijlage VIII - Behandeling van bouwknopen

Bijlage VIII - Behandeling van bouwknopen Bijlage VIII - Behandeling van bouwknopen bvr 19/11/2010 b.s. 08/12/2010 bvr 15/12/2017 b.s. 28/12/2017 Deze bijlage is enkel van toepassing op dossiers waarvan de melding gedaan wordt of de aanvraag van

Nadere informatie

Nieuwe indeling van het gebouw

Nieuwe indeling van het gebouw 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD... 2 1. NIEUWE BEGRIPPEN VOOR DE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 2. WIJZIGINGEN IN DE AARD VAN DE WERKEN... 2 2.1 Aard van de werkzaamheden in de EPB-software Vlaanderen

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

EPB. 1 Inleiding. Vlaanderen is energie

EPB. 1 Inleiding. Vlaanderen is energie 1 Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Inleiding Het rekenblad voor de gedetailleerde

Nadere informatie

Nieuwe versie EPB-software 3G

Nieuwe versie EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.2 EPB-software 3G Inhoud VOORWOORD... 2 1. INSTALLEREN... 2 2. NIEUWE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 3. EXTRA FUNCTIONALITEITEN VAN DE VERSIE 5.0.2... 2 3.1 Het genereren van de startverklaring...

Nadere informatie

Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing

Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Inleiding Bij de bepaling van het E-peil worden

Nadere informatie

INFOFICHE BOUWKNOPEN IN REKENING BRENGEN VAN DE BOUWKNOPEN IN HET KADER VAN DE NIEUWE EPB-WETGEVING

INFOFICHE BOUWKNOPEN IN REKENING BRENGEN VAN DE BOUWKNOPEN IN HET KADER VAN DE NIEUWE EPB-WETGEVING INFOFICHE BOUWKNOPEN IN REKENING BRENGEN VAN DE BOUWKNOPEN IN HET KADER VAN DE NIEUWE EPB-WETGEVING INLEIDING De veelgebruikte en alomgekende term koudebrug wordt bewust niet meer gebruikt in de regelgeving

Nadere informatie

FAQ. Inrekenen van bouwknopen. Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 4

FAQ. Inrekenen van bouwknopen. Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 4 1 FAQ Inrekenen van bouwknopen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 4 1. IS HET VOOR GEBOUWEN WAARVOOR EEN EPB-AANGIFTE WORDT INGEDIEND VANAF 1 JANUARI 2011 VERPLICHT OM BOUWKNOPEN IN

Nadere informatie

Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen

Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen In deze startgids wordt uitleg gegeven hoe u nieuwe producten kunt aanmaken en wijzigen in de Safe Concept webapplicatie. Inhoud Een nieuw product aanmaken

Nadere informatie

Handleiding Japanse puzzels

Handleiding Japanse puzzels Handleiding Japanse puzzels versie : 1.0 wijziging : 26-4-2010 Inhoud 1.Japanse puzzel...4 1.1.Speler...4 1.2.Kleur...4 1.3.Groep...4 1.4.Favoriet...4 1.5.Puzzel...4 1.6.Prima...5 1.7.Spel...5 1.8.Stap

Nadere informatie

GIDS Online aanvraag fytolicentie (1/09/2013; v.1)

GIDS Online aanvraag fytolicentie (1/09/2013; v.1) GIDS Online aanvraag fytolicentie (1/09/2013; v.1) Aandacht! De browsers voor optimale weergave van de applicatie zijn Internet Explorer 8 en 9. Mogelijks niet correcte weergave van de applicatie bij gebruik

Nadere informatie

Implementatie van bouwknopen in EPR

Implementatie van bouwknopen in EPR Implementatie van bouwknopen in EPR LESSENPAKKET ontwikkeld in opdracht van PAThB2010 LESSENPAKKET Kadert in PROJECT PAThB2010 Practical Approach for Thermal Bridges 2010 IN OPDRACHT VAN Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 1 1 EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. BUGS MET WORK AROUND IN DE VERSIE 9.0.0... 2 1.1 Nieuw en verbouwd beschermd volume... 2 1.2 Volume Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUWE WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.0.5... 2 2.1 Toestellen voor sanitair

Nadere informatie

EPSketch Handleiding

EPSketch Handleiding EPSketch Handleiding INHOUD Voorwoord... 2 Installatie... 3 Openen SketchUpmodel... 3 Project aanmaken... 4 Aanduiden van vlakken... 7 Technieken... 9 Resultaten en Rapport... 9 Google Sketchup referentiekaart...

Nadere informatie

Inhoud : Impact van rolluiken en zonnewering op EPB

Inhoud : Impact van rolluiken en zonnewering op EPB Inhoud : Impact van rolluiken en zonnewering op EPB Inhoud In welke mate bepalen rolluiken of buitenzonwering de energieprestatie eisen. Op welke manier moeten deze bouwkundige elementen correct worden

Nadere informatie

GIDS Online aanvraag fytolicentie (15/01/2015; v.2)

GIDS Online aanvraag fytolicentie (15/01/2015; v.2) GIDS Online aanvraag fytolicentie (15/01/2015; v.2) Aandacht! De browsers voor optimale weergave van de applicatie zijn Internet Explorer 8 en 9. Mogelijks niet correcte weergave van de applicatie bij

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Duurzaam bouwen Isoleren en luchtdicht bouwen. Bouwknopen

Duurzaam bouwen Isoleren en luchtdicht bouwen. Bouwknopen Duurzaam bouwen Isoleren en luchtdicht bouwen Bouwknopen 1 Bouwknopen Gevel / plat dak: isolatie niet hoog genoeg in muur Bron: PaThB 2010 2 Bouwknopen Gevel / plat dak: opstand thermisch onderbroken Bron:

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

Handleiding. Digitaal Rapport

Handleiding. Digitaal Rapport Handleiding Digitaal Rapport 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Relatie met methodetoetsen... 3 4. Rapportperiodes aangeven... 4 5. Rapportdefinities instellen... 4 Rubriek aanmaken...

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Uitslagen

Handboek ZooEasy Online Uitslagen Handboek ZooEasy Online Uitslagen Datum: Juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD UITSLAGEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

Create Your Locksystem

Create Your Locksystem Create Your Locksystem Gebruikershandleiding Wendy Caers CVO Antwerpen Inhoudstafel Inhoudstafel 2 Het programma starten 3 Profielen Profiel aanmaken Profiel wijzigen Profiel verwijderen Sluitplannen Sluitplan

Nadere informatie

Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma. Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1

Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma. Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1 Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1 Voer de algemene projectgegevens in, maak uw keuze uit het gewenste ventilatiesysteem en voeg

Nadere informatie

Meetinstrumenten Inhoudsopgave:

Meetinstrumenten Inhoudsopgave: Meetinstrumenten Inhoudsopgave: Openen van de meetinstrumenten 2 Selecteren meetinstrumenten voor een patiënt /cliënt 4 Meetinstrument naar de patiënt / cliënt sturen 6 Inlezen meetresultaten 10 Bekijken

Nadere informatie

Implementatie van bouwknopen in EPR

Implementatie van bouwknopen in EPR Implementatie van bouwknopen in EPR LESSENPAKKET ontwikkeld in opdracht van PAThB2010 LESSENPAKKET Kadert in PROJECT PAThB2010 Practical Approach for Thermal Bridges 2010 IN OPDRACHT VAN Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Milieuvergunningen in FMIS

Milieuvergunningen in FMIS Milieuvergunningen in FMIS 1. Algemeen Elk schooldomein dient verplicht over één of meerdere milieuvergunningen te beschikken. Deze vergunningen zijn gekoppeld aan een domein zelf of aan bepaalde installaties;

Nadere informatie

Inhoudstafel AFZONDERLIJK SCHILDEEL OF WANNEER MAAKT HET DEEL UIT VAN DE BOUWKNOOP, BIJ EEN FUNDERINGSAANSLUITING?... 7

Inhoudstafel AFZONDERLIJK SCHILDEEL OF WANNEER MAAKT HET DEEL UIT VAN DE BOUWKNOOP, BIJ EEN FUNDERINGSAANSLUITING?... 7 1 FAQ Inrekenen van bouwknopen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 3 1. IS HET VOOR GEBOUWEN WAARVOOR EEN EPB-AANGIFTE WORDT INGEDIEND VANAF 1 JANUARI 2011 VERPLICHT OM BOUWKNOPEN IN

Nadere informatie

Legal Eagle archiveren vanaf versie 2.20

Legal Eagle archiveren vanaf versie 2.20 Legal Eagle archiveren vanaf versie 2.20 Sdu uitgevers/advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl juni 2013 1 Inhoud Legal Eagle archiveren vanaf versie 2.20... 1 Vooraf.... 3 1. Archiveerfuncties...

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Configuratie Outlook 2000

Configuratie Outlook 2000 Configuratie Outlook 2000 Deze gedetailleerde handleiding zal u helpen om: 4 uw nieuwe Euphony-e-mailadres toegangelijk te maken via Outlook (blz. 1 8) 4 uw bestaande e-mailadres(sen) in Outlook toegankelijk

Nadere informatie

ADRESSEN-BEHEER (24-12-2013)

ADRESSEN-BEHEER (24-12-2013) ADRESSEN-BEHEER (24-12-2013) SYSTEEMVEREISTEN... 2 ALGEMEEN... 2 BESTAND... 4 - ANDER ADRESSENBESTAND... 4 - KOPIËREN NAAR ANDERE DRIVE... 4 - KOPIËREN VANAF ANDERE DRIVE... 4 - AFSLUITEN... 4 AANPASSEN...

Nadere informatie

Handleiding : Regletten in Pharmawin

Handleiding : Regletten in Pharmawin Handleiding : Regletten in Pharmawin Februari 2007 Corilus Hogenakkerhoek 5 9150 Kruibeke Tel. 03/253.20.20 Fax 03/253.20.40 pharma@corilus.be www.corilus.be 1. ALGEMEEN De module regletten of etiketten

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Contacten

Handboek ZooEasy Online Contacten Handboek ZooEasy Online Contacten Datum: juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD CONTACTEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0

S A N I T R A C E BESLAG. Versie 1.0 S A N I T R A C E BESLAG Versie 1.0 25 oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 1. Beslag identificeren... 3 2. Beheer beslag Creatie... 5 2.1. Creatie vanuit de inrichting... 5 2.2. Standaardwaarden... 6 2.3. Velden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen Gebruikershandleiding Beheer Enveloppen Inleiding Via Beheer Enveloppen kunt u heel eenvoudig een groot aantal betalingsbestanden voorbereiden, waarvan niet noodzakelijk alle gegevens al gekend en ingevuld

Nadere informatie

Workflow. Taak Sjablonen

Workflow. Taak Sjablonen Workflow Workflow beheer Bij elke klant in RADAR (het vinkje klant staat aan in het tabblad ALGEMEEN van het bedrijf of de familie) kunt u een planning maken van een aantal periodieke taken, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014 Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014 Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

Urenstaat voor sneller uren schrijven

Urenstaat voor sneller uren schrijven Urenstaat voor sneller uren schrijven Met behulp van de urenstaat kunt u op snelle wijze meerdere activiteiten tegelijkertijd op hetzelfde scherm aanmaken. Zo kunt u bijvoorbeeld de urenstaat van een advocaat

Nadere informatie

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 1 EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 6.0.1... 2 3.1 Regelgeving 1 ventilatiesysteem...

Nadere informatie

Instructiedocument prijslijsten

Instructiedocument prijslijsten Indien u een prijs of prijzen wilt uitvragen bij de aanbieders kunt u dat doen onder de tab Prijslijst. In Negometrix wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee soorten prijslijsten: Een gedetailleerde

Nadere informatie

Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010

Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010 Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010 29.0 Inleiding Voorwaardelijke opmaak is een opmaak die afhankelijk is van de waarde of de inhoud van een cel. Bijvoorbeeld: je wilt in een gegevensbestand met

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel

Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel 1. Inleiding 2 2. Toegang 2 2.1. Beveiligde en onbeveiligde modus 2 2.2. Beveiligde toegang 2 3. Verschillen tussen sectoren 2 4. Beveiligde modus

Nadere informatie

stappenplan Starten met ipersoneel in een nieuw schooljaar

stappenplan Starten met ipersoneel in een nieuw schooljaar g e b r u i k e r s augustus 2016 STAP 1 Het nieuwe schooljaar moet vooraf geïnitialiseerd zijn. Via school/schooljaar wijzigen kan u nagaan of het nieuwe schooljaar reeds geïnitialiseerd is. STAP 2 Kopiëren

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten.

Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten. 1 Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten. In juli 2013 wordt een eerste versie van de EPB-software 3 gewesten, versie 4.3.0, publiek verspreid via de website van het VEA.

Nadere informatie

Buiten BOUWCONCEPT : BETONELEMENT MET BINNENISOLATIE. Sch.: 1/10 AANSLUITING GEVEL - VLOER OP VOLLE GROND DOORSNEDE DETAIL EPB-AANVAARD

Buiten BOUWCONCEPT : BETONELEMENT MET BINNENISOLATIE. Sch.: 1/10 AANSLUITING GEVEL - VLOER OP VOLLE GROND DOORSNEDE DETAIL EPB-AANVAARD BOUWCONCEPT : BETONELEMENT MET BINNENISOLATIE Sch.: 1/10 DOORSNEDE DETAIL STANDAARD EPB-AANVAARD AANSLUITING GEVEL - VLOER OP VOLLE GROND LAGE ENERGIE JA continuïteit? indien d > d min / 2 tussenvoeging?

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. OPGELOSTE BUGS MET MOGELIJKE GEVOLGEN VOOR DE RESULTATEN OF BOETES... 2 2.1 Foute eis voor constructies tussen

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank

Energieprestatiedatabank 1 inhoud 1 2 2.1 Principe Hoe gaat u als -verslaggever te werk op de vernieuwde? Mijn -dossiers 2.1.1 Tabblad Stedenbouwkundige vergunning / melding 2.1.2 Tabblad Opladen startverklaring 2.1.3 Tabblad

Nadere informatie

Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel

Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel 1. Inleiding 2 2. Toegang 2 2.1. Beveiligde en onbeveiligde modus 2 2.2. Beveiligde toegang 2 3. Verschillen tussen sectoren 2 4. Beveiligde modus

Nadere informatie

Tekstuele wijzigingen betaalmenu

Tekstuele wijzigingen betaalmenu Tekstuele wijzigingen betaalmenu door Patricia Sturm - van Zijl 21 mei 2015 Versie 1.0 Openbaar Inhoud 1. Introductie... 3 2. Wijzigingen op de testomgeving... 4 2.1. Stappen in het kort... 4 2.2. Labels

Nadere informatie

Knop om maatregelen toe te voegen

Knop om maatregelen toe te voegen Heel veel nieuwe mogelijkheden in de 4.2 update, met name het advies gedeelte is fors veranderd. Vanwege deze update proberen we middels deze bijdrage een extra uiteg te geven. Na een normale invoer klik

Nadere informatie

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE Versie 3-04/10/2005 Dit document is de handleiding voor de poststukregistratie e2e nv pagina 1/20 1 Index 1 INDEX... 2 2 ROLLEN... 3 3 VERWERKER... 4 3.1 OVERZICHT... 4

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Inrekenen van koudebruggen in E- en K-peil

Inrekenen van koudebruggen in E- en K-peil 1 Inrekenen van koudebruggen in E- en K-peil Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. REGELGEVING - KOUDEBRUGGEN INREKENEN IN 2010?... 2 1.1 Het besluit van de Vlaamse Regering van 11 maart 2005 en van 9 mei

Nadere informatie

NASCHOLINGSTOEPASSING

NASCHOLINGSTOEPASSING Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel NASCHOLINGSTOEPASSING VVKSO 1 Publieke website http://www.nascholing.be vrije consultatie van het aanbod zoeken doorheen

Nadere informatie

Deel V. Cursusbeheer. Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET. Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11

Deel V. Cursusbeheer. Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET. Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11 Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 1/11 Handleiding CVOSoft en CVOSoft.NET Deel V Cursusbeheer Handleiding CVOSoft Deel V Cursussen 2/11 1 Cursussen 1.1 Inleiding Beheer van cursussen omvat 4 onderdelen:

Nadere informatie

Snelstart BankingTools. C@shflow v4

Snelstart BankingTools. C@shflow v4 Snelstart BankingTools C@shflow v4 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale optie meerdere pagina s

Nadere informatie

Handleiding Cyberlab Labo-aanvragen

Handleiding Cyberlab Labo-aanvragen Handleiding Cyberlab Labo-aanvragen Ga met uw internet browser naar de website http://artsen.somedi.be Klik op Inloggen e-lab Er opent zich een nieuw venster met de aanmeldpagina van CyberLab. Vul uw aanmeldingsnaam

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Verlichting in de energieprestatieregelgeving

Verlichting in de energieprestatieregelgeving VEA 1 Invoer in de -software inhoud 1 Inleiding 2 Keuze rekenmethode : waarde bij ontstentenis of werkelijk geïnstalleerd vermogen 3 De rekenmethoden 3.1 Rekenmethode aan de hand van de waarde bij ontstentenis

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Handleiding. Curasoft. Templatebeheer

Handleiding. Curasoft. Templatebeheer Handleiding Curasoft Templatebeheer Curasoft - 1 / 6-22.06.2016 Templatebeheer Door middel van templates kunt u eenvoudig standaardbrieven maken. Templatebeheer openen Als u beheerder bent, ziet u links

Nadere informatie

Handleiding Mailing Wizard 18.0

Handleiding Mailing Wizard 18.0 Handleiding Mailing Wizard 18.0 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 Telefoon Servicedesk: 0318-581750 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Wat wordt in het kader van de energieprestatieregelgeving verstaan onder een verbouwing? In het kader van de energieprestatieregelgeving is een

Nadere informatie

8.8 Records selecteren

8.8 Records selecteren 8.8 Records selecteren Voor het maken van een uittreksel van één of meerdere records die aan een bepaald criterium voldoen, maakt u gebruik van het 'Filter'. 8.8.1 Automatisch filter Klik in het gebied

Nadere informatie

HANDLEIDING SWITCHER-PORTAAL VLAAMS ENERGIEBEDRIJF

HANDLEIDING SWITCHER-PORTAAL VLAAMS ENERGIEBEDRIJF HANDLEIDING SWITCHER-PORTAAL VLAAMS ENERGIEBEDRIJF BTW BE 0843 383 425 - Tel.: +32 2 421 40 90 - switcher.vlaamsenergiebedrijf.eu 1 1 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 4 3 Overnames... 5 4 Toevoegen...

Nadere informatie

Salariscomponent aanmaken en onderhouden

Salariscomponent aanmaken en onderhouden Salariscomponent aanmaken en onderhouden Beschrijving aanmaken en onderhouden van salariscomponenten Inhoud Maak een salariscomponent aan... 3 Algemene informatie... 5 Verschijning... 7 Journaalpost...

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 2.1 Wijzigingen aan de eisen vanaf 1 januari 2016... 2 2.2 STS-ventilatie...

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Wijzigen waardes Extra codenummers

Wijzigen waardes Extra codenummers Wijzigen waardes Extra codenummers In de normcalculatie kunnen we op het Controleblad bij ONDERDELEN / SPUITWERK de Extra aangestuurde codenummers lezen die zijn gegenereerd door de Audatex-rekenmachine

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat Installatie Financiële analyse op maat Via de link http://www.id-soft.be/img/zip/hannahlisa.zip kunt u de gezipte map HannaHLisa downloaden. 1. U pakt het bestand uit op een door u gewenste locatie 2.

Nadere informatie

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Inhoudsopgave 1 Algemeen Kader- Projectgegevens 2 2 Definiëren opbouwonderdelen- Bibliotheken 4 2.1 Constructiecomponenten 4 2.2 Opake constructies

Nadere informatie

Aanmaak Educatief Verlof

Aanmaak Educatief Verlof Aanmaak Educatief Verlof 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 CVO 2 1.1 Inleiding...................................... 2 1.2 Voorbereidende werken.............................. 4 1.2.1 Klas....................................

Nadere informatie

Quick Reference Contact Manager SE

Quick Reference Contact Manager SE Eddon Software BV Rietveldenweg 82 5222 AS s-hertogenbosch The Netherlands T +31 (0)88-235 66 66 F +31 (0)88-235 66 77 E info@eddon.nl W www.eddon.nl Quick Reference Contact Manager SE Block: Contact Manager

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Overzicht module 5: transmissie

Overzicht module 5: transmissie Overzicht module 5: transmissie M5.1 Inleiding en eisen M5.2 Opake constructies M5.3 Transparante constructies M5.4 Globale warmteverliezen M5.5 Vragen Opmerking : in de presentaties worden enkel de standaard

Nadere informatie

KBS Keuzelijsten. De keuzelijst nu

KBS Keuzelijsten. De keuzelijst nu KBS Keuzelijsten In KBS zijn op dit moment twee keuzelijsten in de huidige vorm aangemaakt. Deze keuzelijsten zijn voor de renovatieprojecten Plein West-Indië en Varvik. Dit zijn een soort van pilot keuzelijsten.

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie