Handleiding First. Antwerpen - Cambridge

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding First. Antwerpen - Cambridge"

Transcriptie

1 Handleiding First Antwerpen - Cambridge

2 Handleiding First 2015 Intersentia Antwerpen Cambridge Intersentia nv Groenstraat Mortsel Tel.: Fax: ISBN D/2010/7849/63 Alle rechten voorbehouden. Behoudens uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de uitgevers.

3 Inhoud Inhoud Systeemvereisten Essentiële richtlijnen voor het eerste gebruik Hoe kan ik mijn dossiers op de beste manier beheren? Hoe kan ik rapporten van een oud protocol omzetten naar het huidige protocol? Instellen van het decimaal teken (punt - komma) voor het aparte numerieke klavier Hoe worden negatieve waarden ingegeven? Opstarten Opstarten Help Instellingen Algemene instellingen Bestanden (plaats en back-up) Financiële analyse Navigeren Boomstructuur en tabkaarten Zoeken op code Hyperlinks tussen balans, resultatenrekening en toelichting Hyperlinks tussen controles en jaarrekening Dossier Bestand aanmaken Bestand openen Bestand sluiten Altijd met hetzelfde gegevensbestand opstarten First Dossierstructuur Dossier Dossier aanmaken Dossier wijzigen Dossier verwijderen Dossier voor vzw s Boekjaar Boekjaar aanmaken Boekjaar wijzigen Boekjaar verwijderen Rapport Rapport aanmaken (met overdracht boekjaar) Rapporteigenschappen wijzigen Rapport verwijderen Rapport dupliceren 23

4 6.9. Automatisch importeren van een XBRL-bestand Invoeren Proef- en saldibalans Een proef- en saldibalans inlezen of aanmaken Een proef- en saldibalans bewerken Correctieboekingen Importfilters Manueel invoeren Adressen Postcodes Cijfers Vorig boekjaar afschermen Brutomarge Btw-nummer / Ondernemingsnummer Waarderingsregels Aandeelhoudersstructuur, Jaarverslag en Verslag van de commissarissen Personeelskosten in de sociale balans Eerste boekjaar Toevoegen aan lijsten (XBRL-fiches) Vennootschap in vereffening Fusie/Splitsing Controlegetal Module talen Controles Afronden / Delen Delen of afronden Wisselen van grootteorde (zonder deling) Afdrukken en afdrukinstellingen Afdrukken Afdrukken in pdf-formaat Pdf-writer installeren (PDF redirect) Afdrukken naar PDF Neerleggen in XBRL Interne balans Interne balans afdrukken Gegevens uit de interne balans naar Excel kopiëren Ratioanalyse Structuurenquête Aanmaken rapport Afdrukken Aanmaken XBRL-bestand Keuze van een ander formulier Overnemen gegevens uit de jaarrekening Importeren XBRL-bestand Neerlegging structuurenquête... 84

5 14.8. Omzetten naar het nieuwe protocol Afronden Controles Help FAQ Een rapport kan enkel in inzage-modus geopend worden Negatieve waarden worden positieve waarden Vorig Boekjaar overnemen Wat moet u in First aanpassen bij een adreswijziging? Waarvan moet u voor First zeker een back-up nemen? Gebruikslicentievoorwaarden februari 2015

6

7 Handleiding First 1 1. Systeemvereisten First vereist volgende minimum apparatuur en software: een PC met Microsoft Windows XP/Vista/7/8 ten minste een Pentium IV processor (of gelijkwaardig) ten minste 512 MB RAM schermresolutie van ten minste 1024x768 pixels toegang tot een cd-rom station (eventueel via een netwerk) vereiste schijfruimte: 300 MB PDF-reader (Adobe Reader, Foxit Reader, ) of ten minste Mac OS X versie 10.5 Mac Intel-processor ten minste 1 GB RAM schermresolutie van ten minste 1024x768 pixels toegang tot een cd-rom station (eventueel via een netwerk) vereiste schijfruimte: 500 MB

8 2 Handleiding First 2. Essentiële richtlijnen voor het eerste gebruik 2.1. Hoe kan ik mijn dossiers op de beste manier beheren? De structuur voor First-rapporten ziet er als volgt uit: Nadat u First geïnstalleerd hebt, moet u zich de vraag stellen hoe u uw dossiers gaat beheren. U hebt twee mogelijkheden om de dossiers van uw klanten te beheren: 1. U kunt voor elke klant (elk dossier) een nieuw bestand aanmaken op uw harde schijf. Dit bestand heeft altijd de extensie.df1. Voordeel/nadeel: - U kunt een DF1-bestand doorgeven aan klanten of aan een collega. Die heeft dan alleen de gegevens van dit dossier ter beschikking. - Deze methode is aan te raden als u veel dossiers hebt. - Als de correspondent First geïnstalleerd heeft op zijn computer, zal hij de jaarrekening kunnen bewerken en aanpassen. - U moet een back-up nemen van alle.df1 bestanden. Zorg dus dat u weet waar al uw bestanden staan. 2. U kunt al uw klanten (dossiers) binnen hetzelfde DF1-bestand beheren. Voordeel/nadeel: - Alle dossiers staan bij elkaar. - U moet alleen van dit bestand een back-up nemen. - U kunt dossiers uitwisselen, maar enkel door het DF1-bestand door te geven waarin alle dossiers zitten of door een jaarrekening te exporteren in XBRL of NBB-formaat. - Deze methode is af te raden als u veel dossiers hebt.

9 Handleiding First 3 U kunt ook voor een tussenoplossing kiezen. Bijvoorbeeld alle ondernemingen van een bepaalde groep of sector in één DF1-bestand plaatsen. Samengevat deelt First de gegevensopslag op in vier lagen: 1. Bestand: het fysieke bestand dat op de harde schijf opgeslagen wordt. 2. Dossier: de niet-financiële gegevens van het bedrijf/de klant. 3. Boekjaar. 4. Rapport: de eigenlijke jaarrekening. Het aanmaken van bestanden, dossiers, boekjaren en rapporten wordt besproken in hoofdstuk Hoe kan ik rapporten van een oud protocol omzetten naar het huidige protocol? Vanaf 1 april 2014 dienen alle neerleggingen te gebeuren volgens een nieuw protocol van de NBB. Ga als volgt te werk om de upgrade uit te voeren: Open een gegevensbestand (*.df1) in First. Klik in het scherm First Dossierstructuur het rapport aan dat u wilt upgraden naar het laatste protocol van de NBB.

10 4 Handleiding First Klik met de rechtermuisknop (Mac-gebruikers houden <CTRL> op het toetsenbord ingedrukt en klikken met de muis) op het rapport en u krijgt volgend menu: Klik op Omzetten naar protocol Uw oude rapport blijft bewaard in de oorspronkelijke toestand en er wordt een nieuw rapport aangemaakt dat voldoet aan het nieuwe protocol. First stelt u dezelfde naam voor, aangevuld met de versie van het laatste protocol: Klik op OK en uw nieuw rapport wordt aangemaakt.

11 Handleiding First 5 De First Dossierstructuur ziet er als volgt uit: Het is aangeraden om in dit nieuwe rapport de controles uit te voeren vooraleer u een bestand aanmaakt voor de neerlegging bij Nationale Bank van België Instellen van het decimaal teken (punt - komma) voor het aparte numerieke klavier Ga naar het menu Bestand>Instellingen. U komt op volgend scherm:

12 6 Handleiding First Klik in het invulveld naast Decimaal teken en selecteer de inhoud. Druk dan het decimaal teken in op uw numeriek klavier. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan Hoe worden negatieve waarden ingegeven? Het protocol van de NBB bepaalt welke waarden enkel negatief/positief kunnen zijn. De waarden die enkel negatief kunnen zijn, worden door First met een rode kleur gemarkeerd en tussen haakjes geplaatst. First zet dus standaard zelf een minteken voor het getal. Als u zelf ook een minteken plaatst, ontstaat er een situatie met een dubbel minteken, waardoor het getal als een positieve waarde zal worden geïnterpreteerd.

13 Handleiding First 7 3. Opstarten 3.1. Opstarten Als u op de Start-knop klikt in Windows, ziet u onder Programma s de programmagroep First staan. Navigeer met de muis naar deze programmagroep en u krijgt de mogelijkheid om het programma op te starten door First aan te klikken: of Klik op het icoontje dat op uw bureaublad geïnstalleerd is. Op Macintosh kunt u naar de map Applications gaan. Dubbelklik op het bestand First Help U hebt twee mogelijkheden om de helpfunctie van First te gebruiken: - Als u een internetverbinding hebt, kunt u via het menu Help>FAQ de vragenlijst van de First-website oproepen. - First biedt u de mogelijkheid om de handleiding in PDF-formaat op te roepen en af te drukken. Hiervoor hebt u het programma Acrobat Reader nodig, dat gratis ter beschikking gesteld wordt. Als Acrobat Reader geïnstalleerd is op uw systeem, kunt u de handleiding oproepen door in het menu Help op Handleiding te klikken: Acrobat Reader zal dan automatisch opgestart worden en de handleiding openen. Via dit programma kunt u deze handleiding afdrukken. Als u na het raadplegen van de handleiding nog vragen hebt, kunt u met Intersentia contact opnemen: Intersentia - Groenstraat 31, BE-2640 Mortsel Fax: Website: First Pro-klanten kunnen bellen naar het nummer:

14 8 Handleiding First 4. Instellingen 4.1. Algemene instellingen Klik in het menu Bestand op de optie Instellingen om de algemene instellingen op te roepen: of u kunt rechtstreeks klikken op het icoontje in de knoppenbalk. Het volgende scherm verschijnt: Taal: U kunt hier aanduiden in welke taal u wenst verder te werken. Nadat u op OK geklikt hebt, wordt het volledige programma aan de gekozen taal aangepast. Opgepast: het Engels is enkel beschikbaar voor First Pro-klanten. Decimaal teken: Instellen van het decimaal teken van uw numeriek klavier. Klik in het invulveld naast Decimaal teken en selecteer de inhoud. Druk dan het decimaal teken in op uw numeriek klavier. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. PDF-bestanden tonen in rapport: In de velden waar u een pdf-bestand kunt invoegen, wordt het pdf-bestand automatisch getoond. U kan deze optie hier afvinken. Controlegetal berekenen bij afdrukken en aanmaken XBRL-bestand: U kunt hier aanduiden of u het controlegetal wilt zien verschijnen op de afdruk en tijdens het aanmaken van een XBRL-bestand. Taakbalk: U kunt een taakbalk zichtbaar maken in First die u alle geopende vensters toont. Toon tekst in werkbalken: U kunt de tooltip bij elk icoontje zichtbaar maken.

15 Handleiding First Bestanden (plaats en back-up) Als het programma First lokaal geïnstalleerd wordt, kunt u de gegevens wel op het netwerk plaatsten. Zo worden de gegevensbestanden die u in First aanmaakt mee gebackupped. Ook verschillende gebruikers kunnen dan de gegevensbestanden openen zonder ze lokaal te plaatsen. Dit om dubbele ingave te vermijden. Ook bij installatie van First op het netwerk (Terminal server, Citrix, ) kan u hier instellen waar de gegevensbestanden van de gebruikers staan. Als u in First een gegevensbestand wilt openen, zal First automatisch de inhoud van de map tonen die ingegeven is in de Map voor gegevensbestanden. Ga naar het menu Bestand>Instellingen. Klik op de tabkaart Gegevens. Map voor gegevensbestanden: Vul hier het pad in waar u uw gegevensbestanden (DF1 s) bewaart. First installeert standaard op uw computer een map in Mijn Documenten\Mijn First. U kunt dit pad wijzigen als u met verschillende gebruikers dezelfde bestanden wilt raadplegen. Plaats de bestanden op een netwerk en leg hier het pad juist. Maak van deze map regelmatig een back-up. Opstarten met gegevensbestand: Als u alle dossiers in hetzelfde gegevensbestand (DF1) bewaart, kunt u hier instellen om altijd automatisch met dit DF1-bestand op te starten. Map voor importfilters: U kunt hier instellen waar u de importfilters wilt bewaren. Als de importfilters beschikbaar moeten zijn voor verschillende gebruikers, kunt u hier een netwerkpad ingeven. U moet dan bij elke gebruiker hetzelfde pad instellen. Gebruik het icoontje om een andere map te selecteren. U kunt ook een ander pad intikken.

16 10 Handleiding First 4.3. Financiële analyse U kunt hier de standaardinstellingen bepalen voor de ratioanalyse. Ga naar het menu Bestand>Instellingen. Klik op de tabkaart Ratioanalyse. Afbeelding 1: U kunt hier de standaardafbeelding instellen die op het eerste blad van elke ratioanalyse zal afgedrukt worden. Opgesteld door: De standaardtekst is hier First Jaarrekeningenpakket, maar u kunt die vervangen door bijvoorbeeld de naam van uw kantoor. Afbeelding 2: Deze afbeelding hoort bij de melding Opgesteld door. U kunt hier bijvoorbeeld het logo van uw kantoor selecteren. Deze instellingen kunt u altijd wijzigen tijdens het uitvoeren van de ratioanalyse.

17 Handleiding First Navigeren U hebt volgende mogelijkheden om door een rapport te navigeren Boomstructuur en tabkaarten Als u een rapport geopend hebt, ziet u links van het scherm een boomstructuur waarin de jaarrekening volledig is uitgesplitst. U vindt dezelfde indeling onderaan het scherm, maar dan in de vorm van tabkaarten. U kunt beide mogelijkheden gebruiken om door de jaarrekening te navigeren. Boomstructuur: U kunt op + klikken om verder in detail te gaan. Als u dubbelklikt op een rubriek, wordt automatisch dat onderdeel van de jaarrekening getoond in het rechtergedeelte van het scherm. Tabkaarten: De onderste rij tabkaarten is de onderverdeling van de jaarrekening. De tabkaarten Documentinformatie en Toelichting worden verder onderverdeeld met een nieuwe rij tabkaarten erboven Zoeken op code U kunt in een rapport zoeken op code via de optie boven de boomstructuur. Dit is een snelle manier om rechtstreeks naar een bepaalde code in de jaarrekening te navigeren. Typ de gewenste code in en klik dan op om naar die code te navigeren.

18 12 Handleiding First 5.3. Hyperlinks tussen balans, resultatenrekening en toelichting U vindt in First hyperlinks waarmee u automatisch naar verbonden rubrieken kunt navigeren. Bijvoorbeeld: In de balans staat naast code 21 een verwijzing: de jaarrekening:. Als u hier op klikt, krijgt u alle verbonden rubrieken binnen Als u op (21) Immateriële vaste activa klikt, navigeert u automatisch naar sectie Hyperlinks tussen controles en jaarrekening In het detail van de controles vindt u naast de codes het volgende icoontje:. Als u hier op klikt, navigeert u automatisch naar die code.

19 Handleiding First Dossier First geeft u twee mogelijkheden om de dossiers van uw klanten te beheren. 1. U kunt voor elke klant een nieuw bestand op uw harde schijf aanmaken. Op deze manier kunt u gemakkelijk een specifiek dossier uitwisselen met uw klant of een collega door het bestand op een memory stick te plaatsen of via het internet (mail) door te sturen. Indien de correspondent First geïnstalleerd heeft op zijn computer, zal hij de jaarrekening kunnen bewerken en aanpassen. 2. U kunt al uw dossiers binnen één bestand beheren. U kunt dossiers uitwisselen, maar u geeft dan ofwel al uw dossiers door die zich in het gegevensbestand (DF1) bevinden, ofwel kunt u een jaarrekening exporteren in XBRL-formaat. Meer uitleg hierover vindt u in punt Bestand aanmaken Wanneer u First voor de eerste maal opstart, verschijnt het volgende scherm: In de knoppenbalk zijn er 3 knoppen die een functie hebben bij het beheren van bestanden:

20 14 Handleiding First Het icoontje scherm: dient om nieuw bestand (DF1) aan te maken. Klikt u hierop, dan verschijnt het volgende In dit scherm kunt u de bestandsnaam en locatie van het nieuwe bestand ingeven. First plaatst alle DF1-bestanden standaard in uw map Mijn Documenten\Mijn First\Data. Tenzij u een ander pad hebt ingegeven via het menu Bestand>Instellingen. Kies daar de tabkaart Gegevens. Onder de optie Map voor gegevensbestanden kunt u de bestaande instelling raadplegen of wijzigen zoals hierboven beschreven in punt 4.2. U past het pad hier best aan als u de gegevensbestanden op een netwerk wilt bewaren. First heeft een extra beveiliging ingebouwd die verhindert dat bestaande gegevensbestanden overschreven worden bij aanmaak van een nieuw gegevensbestand. Dit zal aangegeven worden door volgende melding:

21 Handleiding First Bestand openen Wenst u een bestand te openen, dan klikt u op het icoontje. Het volgende scherm verschijnt: In dit scherm kunt u manueel de bestandsnaam en locatie ingeven of met de muis het bestand selecteren Bestand sluiten Het icoontje dient om een DF1-bestand te sluiten Altijd met hetzelfde gegevensbestand opstarten U laat First bij het opstarten altijd een door u gekozen bestand automatisch openen. Dan moet u de instellingen als volgt wijzigen: Ga naar het menu Bestand>Instellingen of klik rechtstreeks op het icoontje naar het tabblad Gegevens door bovenaan op Gegevens te klikken. in de knoppenbalk. Navigeer

22 16 Handleiding First In het volgende scherm kunt u manueel de bestandsnaam en locatie ingeven bij Opstarten met gegevensbestand. Bij Windows Pc s maakt First automatisch een map Mijn First aan (met subfolders Data en SchemaFilters) onder Mijn Documenten. Bij Mac computers staat de map Data onder de Home folder\ \First\ Data. U kunt eveneens op het icoontje met de muis: klikken en in het volgende scherm de bestandsnaam en locatie aanduiden Nadat u het bestand aangeduid heeft, klikt u op OK. Vanaf dat moment zal First bij het opstarten altijd het door u gekozen bestand automatisch openen.

23 Handleiding First First Dossierstructuur Als u een bestand (*.DF1) geopend hebt, wordt de First Dossierstructuur van dat bestand automatisch opgeroepen: U krijgt hier een overzicht van alle dossiers die u in dit bestand ingegeven hebt met de versie van het protocol. U kunt de First Dossierstructuur altijd naar voor brengen door in de bovenste knoppenbalk op het volgende icoontje te klikken:. Via het icoontje kunt u een XBRL-bestand importeren en via het icoontje kunt u een NBB-bestand importeren. First gaat zoeken of dit dossier al bestaat aan de hand van het ondernemingsnummer. Als er al een dossier bestaat met hetzelfde ondernemingsnummer, wordt daar een rapport toegevoegd. Anders worden het dossier, het boekjaar en het rapport automatisch aangemaakt en worden de cijfers in het rapport ingelezen. Opgelet! De cijfers die ingelezen worden van een NBB-bestand, staan voor een verkort schema in eenheden en voor een volledig schema in duizenden. U beschikt dus niet over de gegevens met twee cijfers na de komma. Een XBRL-bestand bevat ofwel de gegevens met 2 cijfers na de komma ofwel de afgeronde eenheden.

24 18 Handleiding First 6.6. Dossier Dossier aanmaken Klik op het icoontje in het venster First Dossierstructuur. U krijgt volgend scherm: Een dossier bestaat uit twee tabkaarten: Algemeen en Andere. De gegevens die u hier invult, worden overgenomen bij het aanmaken van een rapport. De gegevens worden geïmporteerd in de rubriek identificatiegegevens van het rapport. Klik op om de ingevoerde gegevens te bewaren en dit scherm te verlaten of op om dit scherm te verlaten zonder te bewaren. De Dossiernaam wordt gebruikt voor de automatische link met boekhoudpakketten. Als u First niet opstart vanuit het menu van uw boekhoudpakket mag u dit veld leeg laten. Als u wel automatisch opstart vanuit uw boekhouding, zal dit veld automatisch ingevuld worden. De Naam onder Firmagegevens wordt overgenomen op pagina 1 van de jaarrekening. Bij een naams- of adreswijziging is het belangrijk dat u dit hier aanpast en niet alleen in de jaarrekening. Bij het aanmaken van een nieuw rapport worden de dossiergegevens hier opgehaald en niet uit het rapport van vorig boekjaar.

25 Handleiding First Dossier wijzigen Selecteer het dossier in het venster First Dossierstructuur dat u kunt oproepen via de knop. Klik dan op het icoontje. U komt dan op het scherm dat beschreven is onder het vorige punt. U kunt hier de wijzigingen aanbrengen en bewaren. Opgelet! Als u een rapport binnen een dossier aangemaakt hebt en de gegevens uit de dossiereigenschappen in de identificatiegegevens van het rapport geïmporteerd zijn (bijvoorbeeld uit een XBRL- of NBB-bestand), dan bestaan beide gegevens onafhankelijk van elkaar. Dit wil zeggen dat als u wijzigingen aanbrengt in de dossiereigenschappen, deze wijzigingen NIET doorgevoerd worden in de identificatiegegevens van een bestaand rapport, en andersom Dossier verwijderen Selecteer het dossier in het venster First Dossierstructuur dat u kunt oproepen via de knop. Klik op het icoontje in de First Dossierstructuur. U komt dan op het scherm dat beschreven is onder punt Klik hier op het icoontje om het dossier te verwijderen. Een dossier wordt niet verwijderd als er nog boekjaren bestaan. In dat geval moet u eerst de boekjaren verwijderen Dossier voor vzw s De module VZW is een apart aan te kopen module bij First. U beschikt standaard niet over deze module. Om een jaarrekening aan te maken voor vzw s, moet u bij het dossier één van de volgende rechtsvormen hebben geselecteerd: - VZW: Vereniging zonder winstoogmerk; - PRIV. ST: Private stichting; - Instelling van openbaar nut; - Stichting van openbaar nut; - Organisme van de financiering van Pensioenen; - Onderlinge verzekeringsmaatschappij; - Buitenlandse privaatrechtelijke vereniging met vestiging, agentschap, kantoor of bijhuis in België; - Onderlinge verzekeringsmaatschappij (Publiek recht); - Internationale vereniging zonder winstoogmerk; - Een zelf ingegeven rechtsvorm via het menu Extra>Fiches>Rechtsvorm. Bij het aanmaken van een rapport zult u de keuze krijgen tussen een verkort en volledig schema voor vzw s. De werking van First is hetzelfde als bij het invullen van een jaarrekening van de ondernemingen Boekjaar Boekjaar aanmaken 1. Selecteer een dossier in het scherm First Dossierstructuur. 2. Klik op het icoontje. 3. U krijgt volgend scherm:

26 20 Handleiding First Boekjaar: Vul hier de naam van het boekjaar in. Bijvoorbeeld: 2013 als het boekjaar over het jaar 2013 gaat. Als u een boekjaar hebt over verschillende jaren, kunt u hier bijvoorbeeld invullen. Begindatum/Einddatum: Vul de begin- en einddatum van het boekjaar in dat neergelegd moet worden. 4. Klik op om het boekjaar aan te maken Boekjaar wijzigen Selecteer een boekjaar in het scherm First Dossierstructuur. Klik op het icoontje. U krijgt het scherm zoals hierboven is. Klik na uw aanpassingen op het icoontje. De wijzigingen worden dan aanvaard Boekjaar verwijderen Selecteer een boekjaar in het scherm First Dossierstructuur. Klik op het icoontje Klik op het icoontje in de First Dossierstructuur. U krijgt het scherm zoals in punt getoond wordt.. Het boekjaar wordt verwijderd. Een boekjaar wordt niet verwijderd als er nog rapporten bestaan. In dat geval moet u eerst de rapporten verwijderen.

27 Handleiding First Rapport Rapport aanmaken (met overdracht boekjaar) 1. Klik het boekjaar aan waarin u een rapport wilt aanmaken in het venster First Dossierstructuur. 2. Klik op het icoontje. Er wordt een wizard opgestart die u begeleidt met het aanmaken van het rapport. Naam: Geef de naam in van het rapport. Deze naam kunt u vrij kiezen. Bijvoorbeeld: Volledig schema boekjaar Schema: Kies hier het type schema waarin u de jaarrekening wilt opstellen; verkort of volledig. U kunt hier ook Geconsolideerd schema of Structuurenquête kiezen als u die module hebt aangekocht. Om een jaarrekening voor vzw s aan te maken, moet u eerst die module aangekocht hebben en u moet in het dossier één van de volgende rechtsvormen hebben geselecteerd: - Vereniging zonder winstoogmerk; - Stichting van openbaar nut; - Instelling van openbaar nut; - Onderlinge verzekeringsmaatschappij; - Buitenlandse privaatrechtelijke vereniging met vesting, agentschap, kantoor of bijhuis in België; - Private stichting; - Onderlinge verzekeringsmaatschappij (Publiek recht); - Internationale vereniging zonder winstoogmerk; - Organisme van de financiering van Pensioenen; - Een zelf ingegeven rechtsvorm. 3. Klik op Volgende als u de gegevens ingevuld hebt.

28 22 Handleiding First 4. U krijgt volgend scherm: Eenheden: Kies de grootteorde waarin u de gegevens wilt invoeren. U maakt het rapport best in Eenheden (2 dec.) aan. U kunt na het invullen van de jaarrekening met één druk op de knop de jaarrekening afronden of delen. First zorgt daarbij dat de balans, resultatenrekening en toelichting in evenwicht blijven. Het afronden is alleen nodig als u op papier of in pdf gaat neerleggen. De neerlegging in XBRLformaat mag met de twee decimalen. Vorig boekjaar: Hier kunt u bepalen van welk rapport u de kolom Boekjaar wilt overnemen in de kolom Vorig boekjaar van het nieuwe rapport. U krijgt de keuze uit alle rapporten van hetzelfde schema van het vorige boekjaar indien de einddatum van dat boekjaar één dag vroeger is dan de begindatum van het huidige boekjaar. Kies Manuele ingave als u de gegevens van het vorige boekjaar zelf gaat invullen of indien de gegevens van het vorige boekjaar niet in First aanwezig zijn. 5. Klik op Klaar als u de gegevens ingevuld hebt. 6. Het rapport wordt geopend.

29 Handleiding First Rapporteigenschappen wijzigen Selecteer een rapport in het scherm First Dossierstructuur. Klik op het icoontje. U krijgt het volgende scherm: U kunt de rapportnaam aanpassen en eventueel een aantekening bij dit rapport noteren. Klik na uw aanpassingen op het icoontje. De wijzigingen worden aanvaard Rapport verwijderen Selecteer een rapport in het scherm First Dossierstructuur. Klik op het icoontje Klik op het icoontje in de First Dossierstructuur. U krijgt het scherm zoals in punt beschreven is.. Het rapport wordt verwijderd. Vanaf versie is het niet langer mogelijk een rapport dat al geopend is, te verwijderen. First zal dit aangeven met volgende melding: Om een rapport te verwijderen moet u dus eerst nagaan of het rapport in kwestie afgesloten is Rapport dupliceren U kunt een rapport volledig kopiëren door in de First Dossierstructuur het rapport te selecteren. Klik dan met de rechtermuisknop (Mac-gebruikers CTRL-klik) op het rapport. U krijgt de volgende keuzelijst:

30 24 Handleiding First Klik op Dupliceer. Het rapport wordt gekopieerd en krijgt dezelfde naam met daarvoor: Copy of. U kunt binnen deze kopie bijvoorbeeld simulaties doen, zonder dat u uw origineel rapport moet wijzigen.

31 Handleiding First Automatisch importeren van een XBRL-bestand U kunt XBRL-bestanden eenvoudig in First importeren. Dit houdt in dat First automatisch een dossier, een boekjaar en een rapport aanmaakt. Alle gegevens die in het XBRL-bestand staan, worden geïmporteerd, dit wil zeggen dat bijvoorbeeld ook de lijst van bestuurders en zaakvoerders, deelnemingen, waarderingsregels, geïmporteerd worden. 1. Minimaliseer alle openstaande rapporten. Klik op het icoontje in de knoppenbalk van het venster First Dossierstructuur Import XBRL-bestand (*.xbrl). of selecteer in het menu Extra de optie 2. Het volgende scherm verschijnt: Hier hebt u de keuze tussen het manueel ingeven van de bestandsnaam of het zoeken en aanduiden van het bestand in de mappen van uw harde schijf of de diskette. Selecteer het XBRL-bestand dat u wilt inlezen. Klik op de knop Open.

32 26 Handleiding First 3. Eerst dient u de naam in te voeren die u aan het rapport wenst te geven: Klik op OK. Het dossier, boekjaar en rapport worden automatisch aangemaakt en geopend. Indien het dossier al bestaat, worden enkel een boekjaar en rapport binnen het al bestaande dossier gecreëerd. First baseert zich op het ondernemingsnummer om te zoeken of het dossier al bestaat. Alle gegevens die het XBRL-bestand bevat, worden geïmporteerd in het rapport.

33 Handleiding First Invoeren 7.1 Proef- en saldibalans Een proef- en saldibalans inlezen of aanmaken U kunt op verschillende manieren een proef- en saldibalans importeren of aanmaken. U kunt bestanden importeren die in het First-formaat of in een Vast Lengte-formaat (EUR/Analbi) opgesteld zijn of u kunt een bestand importeren en het formaat zelf definiëren. Ten slotte hebt u ook de mogelijkheid om de cijfers van de proef- en saldibalans manueel in te geven. Alvorens u de proef- en saldibalans importeert, moet u uiteraard eerst een exportbestand maken uit uw boekhoudsoftware. Daarna moet u een dossier, boekjaar en rapport aanmaken. Meer informatie hierover vindt u in hoofdstuk 6. Dossier. Als u een proef- en saldibalans inleest of aanmaakt, gebeurt dit altijd in twee decimalen. Uw rapport zal dus omgezet worden naar twee decimalen Import van een bestand in First-formaat, Vast lengte-formaat Hieronder wordt beschreven hoe u een bestand in First-formaat kunt importeren. Om een bestand in Vast lengte formaat te importeren, onderneemt u dezelfde stappen. Een bestand in het First-formaat heeft de volgende specificaties: Het bestand is een tab-delimited tekstbestand. Het bestand bevat vier kolommen: 1ste kolom: algemene rekening 2de kolom: omschrijving 3de kolom: debet 4de kolom: credit Het bestand moet zonder column headers aangemaakt worden. Er mogen geen puntjes tussen de duizendtallen staan. Het decimaal teken moet een komma zijn. Als er geen bedrag is voor debet of credit moet waarde nul ingevuld worden. 1. Open een rapport. 2. Ga naar het menu Extra>Import of klik op het icoontje. De import-wizard wordt opgestart. Zoek uw bestand.

34 28 Handleiding First 3. Klik op Open. U krijgt volgend scherm: De boekhoudpakketten die onderaan dit scherm worden vermeld, hebben een export van de proef- en saldibalans volgens het First formaat. 4. Kies FIRST formaat en klik op Volgende. U komt op volgend scherm: Kies de filter die u wilt gebruiken tijdens het importeren. Als u First voor het eerst gebruikt, kunt u hier enkel kiezen voor de Default import filter. Deze Default import filter bevat alle rekeningen van het MAR. Indien u al een filter heeft opgeslagen, krijgt u hier de mogelijkheid om die te selecteren. Meer informatie over de filters vindt u in hoofdstuk Importfilters.

Handleiding First. 2009 Intersentia Antwerpen Oxford http://www.intersentia.be http://first.intersentia.be

Handleiding First. 2009 Intersentia Antwerpen Oxford http://www.intersentia.be http://first.intersentia.be Handleiding First Handleiding First 2009 Intersentia Antwerpen Oxford http://www.intersentia.be http://first.intersentia.be Intersentia nv Groenstraat 31 2640 Mortsel Tel.: 03 609 50 59 Fax: 03 658 71

Nadere informatie

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten).

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). Dit is een stapje verder... Hiermee gaat u niet zomaar naar bv. Alle particulieren een mailing doen. ð Je gaat hier enkel personen of bedrijven

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

Boekhouding. Handleiding (e)logobase

Boekhouding. Handleiding (e)logobase Naam handleiding: Handleiding (e)logobase - Boekhouding Handleiding (e)logobase Boekhouding 2012 Winbase Software en Adviezen B.V. Inhoud 1. Instellingen (e)logobase... 3 2. Bankbestanden importeren in

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

HOE EEN INTRASTAT AANGIFTE AANMAKEN?

HOE EEN INTRASTAT AANGIFTE AANMAKEN? HOE EEN INTRASTAT AANGIFTE AANMAKEN? INLEIDING De Intrastat aangifte is de verplichte aangifte van bewegingen van goederen (verkopen en aankopen) die afkomstig zijn uit of bestemd zijn voor andere lidstaten

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat Installatie Financiële analyse op maat Via de link http://www.id-soft.be/img/zip/hannahlisa.zip kunt u de gezipte map HannaHLisa downloaden. 1. U pakt het bestand uit op een door u gewenste locatie 2.

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten.

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten. Accept Financieel Documenten beheer Het is nu mogelijk om in Accept Financieel te werken met documenten beheer. Met behulp van deze module is het mogelijk om documenten op te slaan in de database van de

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden Light Module Administratie Server

Handleiding PSU Boekhouden Light Module Administratie Server gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUBL-as Handleiding

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Module Scoda. Handleiding oktober 2012. 1 Module Scoda - Handleiding Inform BVBA

Module Scoda. Handleiding oktober 2012. 1 Module Scoda - Handleiding Inform BVBA Module Scoda Handleiding oktober 2012 1 Module Scoda - Handleiding Inform BVBA Inhoud 1. Doel van de module Scoda... 3 2. Schematisch Overzicht... 4 3. Het verkrijgen van CODA-bestanden... 5 4. Het downloaden

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon

Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon I Gebruikershandleiding People Inc. en Microloon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc.& Microloon 2... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Exporteren vanuit People Inc....

Nadere informatie

WINexpert+ Boekhouding optie 005 Snel op weg met de jaarrekening XBRL

WINexpert+ Boekhouding optie 005 Snel op weg met de jaarrekening XBRL Centrum voor Informatica, Research en Ontwikkeling bvba Beukendreef 15, 9080 Lochristi, Telefoon: 09 / 355.76.37, email: info@ciro.be WINexpert+ Boekhouding optie 005 Snel op weg met de jaarrekening XBRL

Nadere informatie

HANDLEIDING OPNAME INVENTARIS

HANDLEIDING OPNAME INVENTARIS HANDLEIDING OPNAME INVENTARIS 1 Algemene werking Vanaf de uitgave Professional voorziet Wings Logistiek de mogelijkheid om stockgegevens in te lezen via één of meerdere ASCII-bestanden (Verrichting Inventaris

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Handleiding Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Inhoud 1 Software installatie... 2 2 Programma starten en instellen... 2 2.1 Opnieuw

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 Versie 3.1 December 2004 DE WIZARD VOOR HET BEHEER VAN DE VASTE ACTIVA INLEIDING De grootte en het type onderneming bepalen grotendeels het type beheer dat toegepast

Nadere informatie

Quickstart. Browser instellingen

Quickstart. Browser instellingen Browser instellingen Projectadministratie is getest onder : Mac OS 10.3 met Safari versie 1.3 Mac OS 10.4 met Safari versie 2.0.3 (417.9.2) Windows met Internet Explorer versie 6.0.2900.2180. Belangrijke

Nadere informatie

Handleiding voor relaties

Handleiding voor relaties Handleiding voor relaties Handleiding voor relaties e-boekhouden.nl Inhoud 1. Relaties... 2 1.1 Relaties > Relaties > Zoeken... 2 1.2 Relaties > Relaties > Toevoegen... 8 1.3 Relaties > Relaties > Importeren...

Nadere informatie

Upgrade 6.11 Febr. 2012

Upgrade 6.11 Febr. 2012 Upgrade 6.11 Febr. 2012 1. De volgorde van de af te drukken schermen wijzigen De volgorde van de af te drukken schermen kan u aanpassen. Dat gebeurt rechtstreeks in de boomstructuur van het scherm Voorbereiding

Nadere informatie

Export/Import van Straten

Export/Import van Straten Technische nota AbiFire v5.4/v6.1 Export/Import van Straten Laatste revisie: 4 juli 2012 Inhoudopgave 1 Inleiding... 1 2 Overzicht van de gegevens in de import/export... 2 3 Export gegevens van de straten...

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

Briljant Prospectenbeheer

Briljant Prospectenbeheer Briljant Prospectenbeheer Inhoud 1. Prospecten 1 Prospecten aanmaken 1 De stamgegevens 2 Het tabblad Algemeen 3 Het tabblad Contactpersonen 4 Het tabblad Interesses 5 Het tabblad Memo 6 Het tabblad Offertes

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten.

Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten. Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten. Rel. 90-08 Inaras N.V. WWW.OCTOPUS.BE DOCUMENT MANAGEMENT SYSTEM

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Beheren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Beheren 2 Beheren U heeft toegang tot Beheren via het menu links op het scherm. Via Beheren beheert

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.10

Handleiding Opmaken fiche 281.10 Opmaken fiche 281.10 1. Inleiding... 3 2. Voorbereidingen... 4 3. Personeelsleden als leverancier in de boekhouding voorzien... 7 3.1. Manueel leveranciersfiches voor de personeelsleden aanmaken... 7 3.2.

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12

INDEX. Opmerkingen ------------------------------------------------------------------------------------------------- 12 INDEX Wat heeft deze versie te bieden? --------------------------------------------------------------------------- 2 Activeren van backorders klanten --------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Handleiding Relaties. Inhoud

Handleiding Relaties. Inhoud Handleiding Relaties Inhoud 1 Relatiebeheer... 1 1.1 Relaties... 1 1.1.1 Relaties > Relaties > Zoeken... 1 1.1.2 Relaties > Relaties > Toevoegen... 8 1.1.3 Relaties > Relaties > Importeren... 8 1.2 Nieuwsbrieven...

Nadere informatie

Gebruikerstoelichting Kleos 3.8.6

Gebruikerstoelichting Kleos 3.8.6 Gebruikerstoelichting Kleos 3.8.6 INHOUDSTAFEL 1 Fiche 281.50 algemeen ------------------------------------------------------------------------------------------ 3 2 Het scherm Export Fiches 281.50 -------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

TT-organiser GEBRUIKERSHANDLEIDING

TT-organiser GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoud Inleiding... 2 Een trainingsschema maken... 2 De programma indeling... 2 De trainingsgegevens invullen... 3 Een groep toevoegen... 3 Opwarming... 4 Cooling down... 4 Oefeningen

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS...1 1.1 Inventaris afdrukken...1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)...3 1.3 Inventaris importeren...3 2 EINDEJAARSKORTING...5

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding

Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding de8 vzw Van Daelstraat 35-2140 Borgerhout T 03 270 33 33 F 03 235 89 78 info@de8.be Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw Breughelstraat 31-33 - 2018

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Brussel 24-25/05/2011. De nieuwe aangifte in de vennootschapsbelasting

Brussel 24-25/05/2011. De nieuwe aangifte in de vennootschapsbelasting Brussel 24-25/05/2011 De nieuwe aangifte in de vennootschapsbelasting Inleiding Hoe beginnen Twee vertrekpunten Online invullen Opladen aangiften Beheer in Mijn aangiften Ingediende aangifte BIZTAX samengevat

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE QDAC AUDITFILE VIEWER

AAN DE SLAG MET DE QDAC AUDITFILE VIEWER AAN DE SLAG MET DE QDAC AUDITFILE VIEWER INHOUD Inleiding... 2 Het uiterlijk van QDAC light... 2 Bestandsformaten... 2 Standaardanalyses... 3 Filters en knoppen... 3 De rode draad... 4 Openen van een Auditfile...

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de "Zie ook" lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies.

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de Zie ook lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies. Hoofdstuk 1 Boekhouding exporteren U kunt uw boekhouding vanuit Intramed exporteren door middel van een wizard. U kunt de boekhouding exporteren in FMuta-formaat, Auditfile-formaat (ADF), of een eigen

Nadere informatie

Login. Login pagina Bardiensten On-Line. Alvorens men met het bardiensten on-line programma kan werken dient men eerst in te loggen.

Login. Login pagina Bardiensten On-Line. Alvorens men met het bardiensten on-line programma kan werken dient men eerst in te loggen. INHOUDSOPGAVE Login... 2 Gebruikte symbolen... 3 Bewerken diensten... 5 Bewerken evenementen... 6 Bewerken ledensoort... 7 Bewerken tijden... 8 Schema soort... 9 Schema schema tijden... 10 Bewerken Verenigings

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken.

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. POWERPOINT WAT IS POWERPOINT Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. WAAROM POWERPOINT Het wordt gebruikt om mensen te informeren en animeren door middel van

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

Mobile Connect & Apple

Mobile Connect & Apple Mobile Connect & Apple Software versie 4.05.01.00 - Always Best Connected - Hoe Installeert U de Vodafone Mobile Broadband software op uw Apple computer. Index van deze handleiding: Inleiding Het installeren

Nadere informatie

Trilobase : Snelstart Gids

Trilobase : Snelstart Gids Trilobase : Snelstart Gids Welkom bij Trilobase. Met dit programma kan u uw collectie fossielen, mineralen en (archeologische) artefacten beheren. Deze kleine gids loodst u door het installatieproces en

Nadere informatie

Doc-it-Easy UBL-import topaccount. www.wolterskluwer.be/business-software

Doc-it-Easy UBL-import topaccount. www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy UBL-import topaccount www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy 1 Nuttige informatie Handleiding Service Center, professionals @ your service 1-2-3 Support U kan 24/24, uw vraag of

Nadere informatie

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Auteurs en Redactie PharmaPartners Huisartsenzorg 8 april 2015 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

ACCON Plus-handleiding

ACCON Plus-handleiding ACCON Plus-handleiding Inhoud ACCON Plus: meer dan gewoon een neerleggingstool... 1 Informatie over de meest recente wijzigingen (updates)... 1 Online help... 1 Een opleiding volgen... 1 Zo werkt Webhelp...

Nadere informatie

Hoorn, december 2010 HANDLEIDING KWALITEITSVRAGENLIJST

Hoorn, december 2010 HANDLEIDING KWALITEITSVRAGENLIJST Hoorn, december 2010 HANDLEIDING KWALITEITSVRAGENLIJST INHOUDSOPGAVE BLZ. 1. MINIMALE VEREISTEN... 3 1.1 Software vereisten... 3 1.2 Inloggegevens... 3 2. DE VRAGENLIJSTEN... 4 2.1 Voorbereiding... 4 2.2

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat 1 Financiële analyse op maat HannaHLisa is een intuïtieve software die u toelaat in een minimum van tijd een volledige financiële analyse te maken. Installatie De software HannaHLisa installeert u door

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Automatische incasso 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van incassobestanden...2 2.1 Selecteren facturen...2 2.2 Deelbetaling....4 2.3 Aanmaken incassobestand...

Nadere informatie

FiSta 2.0 Financial Statements Analysis

FiSta 2.0 Financial Statements Analysis FiSta 2.0 Financial Statements Analysis 12 juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Installeren en opstarten...3 3. Parameters van de toepassing...3 Beheer van de gebruikers...3 Sjablonen van de boekhoudplannen...3

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA VOOR GEGEVENSINZAMELING (VERENIGINGEN MET 1 ACTIVITEIT)

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA VOOR GEGEVENSINZAMELING (VERENIGINGEN MET 1 ACTIVITEIT) M V G I V RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA VOOR GEGEVENSINZAMELING (VERENIGINGEN MET 1 ACTIVITEIT) 1 Inleiding Dit document bevat de handleiding bij MVGIV, het programma dat u jaarlijks gebruikt

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Verloningstemplates en uitvoeren vanuit GPS-Time

Verloningstemplates en uitvoeren vanuit GPS-Time Verloningstemplates en uitvoeren vanuit GPS-Time 1 Verloning Console In dit scherm vind je alle sociaal secretariaten en interimkantoren terug waarvoor er een link aangekocht werd. Knoppen : Ins Bewerken

Nadere informatie

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4 Handleiding Measure App Versienummer:1.4 Datum: 14-12-2015 Voorwoord Hartelijk dank voor de aanschaf van de Measure App. M App zal u en uw collega s in staat stellen om begeleid in te meten of na te meten.

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE HANDLEIDING NAVISION INCADEA DOSSIERBEHEER SALES REVIEW & TOOLS

BIJLAGE BIJ DE HANDLEIDING NAVISION INCADEA DOSSIERBEHEER SALES REVIEW & TOOLS Copyright BMW GROUP Belux / Revisie 0 BIJLAGE BIJ DE HANDLEIDING NAVISION INCADEA DOSSIERBEHEER SALES REVIEW & TOOLS Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer Siemens Industry Mall Handleiding Winkelwagenbeheer Page: 1 of 22 Inhoudstafel 1 VOORWOORD...3 2 CREATIE VAN WINKELWAGENS...4 2.1 Opladen van een bestaande winkelwagen uit de Mall... 4 2.2 Selectie van

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

1 1: Algemene informatie

1 1: Algemene informatie 0 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene informatie 2. Leerlingen-programma 3. Docenten-programma Algemene setup toetsen Overzicht uitleningen Producten Toets en Resultaten Barcodes 0-1 1 1: Algemene informatie Met

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls Handleiding voor Account journalisering in Excel.xls Account Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand Account journalisering in Excel.xls

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN!

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft U het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Handleiding ACCON Plus

Handleiding ACCON Plus Handleiding ACCON Plus Inhoud Zo werkt Webhelp...3 In de teksten kunt u nog volgende effecten tegenkomen...3 Navigatie via de knoppen Terug - Vooruit...3 Welke versie gebruikt u?...3 Zoeken op woorden

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

News Super Medewerker maart 2015

News Super Medewerker maart 2015 News Super Medewerker maart 2015 1 Importeren van de gegevens van eregistratie... 2 1.1 Wat wordt er vanuit eregistratie geïmporteerd?... 2 1.2 Hoe worden de gegevens geïmporteerd?... 2 1.3 Waar kan u

Nadere informatie