Or & fusie of overname

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Or & fusie of overname"

Transcriptie

1 Or & fusie of overname 1.Wat gebeurt er tijdens een fusie of overname? Begrippen als fusie en overname worden vaak door elkaar heen gebruikt. In essentie gaat het om verandering van de zeggenschap over het bedrijf of onderdeel: over wie het voor het zeggen heeft over de onderneming of het onderdeel. De ondernemer draagt zeggenschap over de onderneming over aan een andere ondernemer. Dat kan op verschillende manieren: - Door de verkoop van de bedrijfsmiddelen: gebouwen, inventaris, voorraden, vorderingen en schulden. We spreken dan van een bedrijfsfusie. De onderneming krijgt een andere eigenaar. - Twee ondernemers gaan samen en vormen een nieuwe onderneming, een nieuwe BV bijvoorbeeld. Dan is sprake van een juridische fusie. Immers twee rechtsvormen worden er een. - Aandeelhouders verkopen aandelen aan een andere ondernemer. Er zijn dan nieuwe aandeelhouders en als deze een meerderheidsbelang hebben worden de zeggenschapsverhoudingen veranderd. - Ook een onderdeel van een bedrijf kan worden verkocht. Een andere onderneming krijgt het voor het zeggen over dat onderdeel. 2.Fasen in een fusie- of overname proces Elk fusie- of overnameproces doorloopt op de een of andere manier wel een aantal fasen. Om invloed uit te oefenen is het zinvol al vroeg in het proces te weten welke kant het uitgaat. Vandaar dat we de fasen en wat daarin gebeurt hier tegen het licht houden samen met bevoegdheden van or en wettelijke kaders waarin de rol van de vakbonden staan beschreven. De or moet officieel om advies gevraagd worden als hij nog wezenlijke invloed kan uitoefenen. Vaak legt men pas het voorgenomen besluit tot fusie of overname voor in de definitieve fase voor als partijen al van alles hebben afgesproken. Dan is het moeilijker om er nog tussen te komen. Daarom is het belangrijk al vroeg te weten wat er gaande is en hoe zich een fusie of overname kan aankondigen. Eerste fase: aanleiding en motieven: Verkoop, fusie of overname kunnen een optie zijn als er ontwikkelingen aan de gang zijn zoals: overcapaciteit op de markt, te weinig capaciteit om een goede marktpositie te behouden of te ontwikkelen of een aanbesteding te verwerven, financiële problemen waardoor men bv. niet meer kan investeren, een (mede-)eigenaar die zich wil terugtrekken of een wijziging in de concernstrategie. Er kunnen ook op het eerste gezicht minder evidente aanleidingen zijn voor een fusie zoals fiscaal voordeel, de behoefte aan innovatie, nieuwe of andere productiecapaciteit.

2 Het is niet eenduidig zo dat deze ontwikkelingen altijd zullen leiden tot een fusie of dat fusies alleen maar door bepaalde vaste motieven worden ingegeven. Wel is het zo dat als sprake is van dergelijke ontwikkelingen je kunt verwachten dat er ook over fusie, verkoop of overname gedacht wordt. Dat men zich afvraagt: is er noodzaak om samen te gaan, over te nemen of overgenomen te worden? Or maar ook de kadergroep van FNV Bondgenoten doen er goed aan voor zichzelf in beeld te hebben wat sterke en zwakke punten van de onderneming zijn, signalen te bespreken en na te gaan wat mogelijke opties voor de toekomst. De or heeft op grond van de wet op de Ondernemingsraden recht op informatie en kan tenminste 2 keer per jaar met de bestuurder (directie) om de tafel om over de algemene gang van zaken en toekomstverwachtingen te praten. Dit is een goed moment voor vragen over allerlei signalen die de or heeft waargenomen. De or kan altijd ook in deze fase een deskundige inschakelen om als er signalen zijn samen een verkenning te maken van sterke en zwakke punten van het bedrijf, omgevingsontwikkelingen en mogelijke scenario s voor de toekomst. Tweede fase: Vooronderzoek. Als de noodzaak tot fusie/overname gevoeld wordt gaat men op zoek naar partners. De vraag is: zijn er geïnteresseerde partners, zijn er partners die kunnen bieden wat we willen. In deze fase wordt er vooral gesnuffeld: wie is wie, wat zijn voorwaarden, wat is de prijs, wat wordt geboden? Soms wordt er gewoon wat uitgeprobeerd: wordt het bedrijf te koop gezet, start men een samenwerkingsproject, vinden er intern reorganisaties plaats om het bedrijf aantrekkelijke voor een potentiële koper of fusiepartner te maken. Soms wordt er een bureau ingehuurd om een partner, overnemende of over te nemen partij te vinden. Vooral als er concrete stappen worden gezet zoals het in de verkoop zetten van het bedrijf of een reorganisatie is de or partij. Hij heeft adviesrecht volgens art. 25 van de WOR. Een melding dat de directie op zoek gaat naar partners of kopers hoort gedaan te worden in het overleg met de or over de algemene gang van zaken en toekomstverwachtingen. Dit kan immers leiden tot een adviesaanvraag in de toekomst. Er moet gemeld worden dat de directie het inhuren van een bureau dat een partner of overnemende partij moet zoeken overweegt. Als de directie het besluit neemt om het bedrijf of de expert in te huren moet hij advies van de or vragen (WOR art.25.1 n)

3 Belangrijk is in deze fase als or na te denken over criteria waarmee hij een eventuele overname of fusie wil beoordelen. Sommige or-en gaan zelf ook op zoek naar partijen die passen bij hun criteria. In ieder geval is dit een moment dat de or voorwaarden kan stellen hoe hij betrokken wil worden in het proces en eventueel al criteria naar voren kan brengen hoe men een eventuele fusie/overnemende partij zal beoordelen als het tot een adviesaanvraag komt. Soms hebben bonden een regelmatig overleg met directies over de gang van zaken in het bedrijf of staat er in de cao dat bij belangrijke bedrijfsontwikkelingen zoals fusie of reorganisatie een gesprek met de bonden plaatsvindt. In het kader van dit overleg of deze afspraak zou ook een melding kunnen worden gedaan in deze fase. Ook in deze fase is het zinvol dat de or met de vakbond, een bestuurder en/of adviseurs, of andere kaderleden contact heeft om informatie en indrukken uit te wisselen. Andere kaderleden van de bond op het bedrijf hebben misschien langs andere wegen informatie gekregen. Derde fase: Intentieverklaring/Letter of intend Als er voldoende gesnuffeld is, verschillende kandidaten zijn vergeleken en een potentiële kandidaat blijft over, start men de onderhandelingen over het traject dat tot een definitief besluit over een fusie of overname moet leiden. Deze fase besluit men met een voorovereenkomt die vastgelegd wordt in een Intentieverklaring of een Letter of Intend. Men besluit niet meer en niet minder dan: het lijkt ons een goede stap om het besluit te nemen tot (ver-)koop of fusie, we spreken af wat er nog tegen het licht gehouden moet worden alvorens tot een definitief besluit te komen en we spreken af wat het tijdspad zal zijn. De Letter of Intend of de Intentieverklaring is meer een gentlemen s agreement dan een formeel contract. Het is een wilsovereenstemming. Wel eentje waar partijen zich vaak niet zonder kleerscheuren uit kunnen los kunnen maken. In het fusie/overnameproces is het weer een verdere stap die de fusie/overname wel heel dichtbij brengt. Bij een Letter of Intend of Intentieverklaring (veelal gekoppeld aan een melding aan de SER of Europese Commissie) worden bindende afspraken gemaakt over het verdere verloop van de mogelijke transactie. Wat mag wel en niet; spelregels van wat er van elkaar mag worden ingezien; wat er gedaan wordt met de uitkomsten van onderzoek en dergelijke. Meestal is er dan al een aanzienlijke mate van overeenstemming over de prijs en aanvullende voorwaarden.

4 De letter of intend (LOI) is een document waarin koper en verkoper de intentie uitspreken dat ze tot een deal willen komen en aangeven hoe die deal eruit gaat zien. Kort gezegd: een intentieverklaring om te komen tot een definitief verkoopcontract. Dit staat erin: Houdbaarheidstermijn Letter Of Intend; Geheimhoudingsovereenkomst; Exclusiviteitsbeding: partijen mogen niet met andere partijen onderhandelen; Onderhandelingsschema; Waarderingsmethode; De prijs en datum van de overdracht; Wat er precies verkocht wordt: welke vennootschappen, de hoeveelheid aandelen; Uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de prijsbepaling; Afspraken op het gebied van management, personeel, duur van aanblijven, concurrentiebeding; Afspraken over garanties / Geschillenregeling; Ontbindende voorwaarden. Na het tekenen van een letter of intend wordt het heel moeilijk voor partijen zich nog terug te trekken. Tenzij er bij een Due Diligence nog lijken uit de kast komen, is er voor beide partijen bijna geen mogelijkheid meer om zich zonder juridische kleerscheuren en forse schadeclaims terug te trekken. Na het tekenen van de letter of intend wordt de voorgenomen overname of fusie dan ook vaak officieel bekendgemaakt. De Letter of Intend, de intentieverklaring is een belangrijk moment voor or en vakbonden. De vakbonden moeten doorgaans een melding krijgen op grond van de SER-fusiegedragscode. Ook kan een cao-afspraak dit voorschrijven. Op grond van de Fusiecode moet de vakbonden informatie krijgen over de voor te nemen transactie en hen gevraagd worden om een oordeel. In eerste aanleg is sprake van geheimhoudingsplicht. Men spreekt af wanneer er met de informatie naar buiten mag worden gegaan en dus ook wanneer de or om advies gevraagd kan worden. De or heeft adviesrecht over de Intentieverklaring/Letter of Intend! Immers de or moet op een moment dat hij nog wezenlijke invloed uit kan oefenen of een voorgenomen fusie of overname om advies worden gevraagd. Als eenmaal deze verklaring is getekend heeft de or eigenlijk alleen nog maar invloed op de gevolgen. Nu is het moment om nog iets over de wenselijkheid van de keuze voor de fusie/overname, de overnemende partij en de voorwaarden van de deal te zeggen. Nu is ook het moment om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen over gevolgen en eventuele stappen in de toekomst.

5 En het moment om voorwaarden te stellen over hoe gevolgen voor personeel zullen worden opgevangen en het vervolgtraject. Belangrijk is niet te adviseren voordat er met de vakbonden gesproken is door de directie en voordat de or zelf betrokken vakbonden heeft gesproken. Een kleine checklijst met vragen en tips: Stel vast wat er bereikt moet worden met de fusie/overname Maak vooraf een profiel van wenselijke partijen voor overname of fusie. Ga eens met de beoogde partner praten en leg hem cases voor waaruit je kunt opmaken watvoor vlees er in de kuip zit. Vraag door naar motieven voor de fusie/overname. Wat moet bereikt volgens de betrokken partijen bereikt worden? Wat is het huidige perspectief van betrokken bedrijven en wat is het perspectief na fusie/overname? Wat zijn kansen en wat bedreigingen? Welke middelen wil men inzetten? Wat is het businessplan? Wat is men van plan met arbeidsvoorwaarden en de pensioenen na fusie of overname? Is er veel verschil? Wil men gaan harmoniseren? Zijn er andere belangrijke verschillen in personeelsregelingen en beleid. Welke plannen heeft men daarvoor? Wat zijn te verwachten consequenties voor werkgelegenheid en hoe wil men hier mee omgaan?garanties over de werkgelegenheid bij beide bedrijven is een eerste vereiste. Hoe wil men het bestuurlijk gaan regelen? Hoe komt de nieuwe organisatie er uit te zien? Wat zijn de stappen er naar toe? Wat is de prijs? En wat is de consequentie van die prijs? Hoe gaat de medezeggenschap er uit zien na de fusie of overname? Regel nu al de medezeggenschap in de overgangsperiode na de fusie en de totstandkoming van de nieuwe medezeggenschapsstructuur anders wordt dat achteraf het ondergeschoven kind! Wat is het vervolgtraject? Welke besluiten moeten nog genomen worden? Tussen nu, het definitieve fusiebesluit en daarna. Als in beeld is wat besluiten zijn die nog genomen moeten worden spreek dan goed af hoe de or hierin betrokken wordt! Regel faciliteiten voor de or: een fusie of overnametraject kost altijd veel tijd. Stel zonodig een aparte commissie in. Daarvoor moet een instellingsbesluit gemaakt worden. Zoek tijdig vooraf contact met de or van het andere bedrijf: wissel informatie uit en bespreek de samenwerking. Neem tijdig contact op met betrokken vakbondsbestuurders! Maak afspraken vooraf niet alleen met eigen bestuurder maken maar juist ook met die van het overnemende bedrijf: zorg voor beide handtekeningen.

6 De adviesaanvraag moet over de intentieverklaring gaan. Er is nog een moment dat een definitief voorgenomen besluit moet worden voorgelegd. De or kan afspreken dat als niet aan voorwaarden en eerdere afspraken is voldoen een negatief advies over het definitieve fusie- of overnamebesluit volgt. De or kan geheimhouding opgelegd krijgen over de Intentieverklaring (WOR art. 20) vanwege de zorg voor vroegtijdig uitlekken van deze informatie aan bijvoorbeeld de concurrent. Als de or al geheimhouding accepteert dan is het belangrijk een termijn af te spreken zodat de achterban nog wel voordat de or adviseert geraadpleegd kan worden. Deskundigen en vakbonden moeten natuurlijk te allen tijde door de or te benaderen zijn. Vierde fase: Onderzoek Nu men elkaar serieus als potentiële partners ziet staat men elkaar toe een kijkje in elkaars keuken te nemen. De boeken gaan open, elkaars organisaties worden tegen het licht gehouden. In deze fase zijn vooral de financiële experts en de economen aan het werk. De juristen verkennen de te sluiten overeenkomsten en contracten. Doorgaans vindt een zogenaamd due diligence onderzoek plaats: partijen willen zich ervan overtuigen geen kat in de zak te kopen of later met lijken in de kast geconfronteerd te worden. Met de resultaten van het onderzoek kan men ook de voorwaarden aanscherpen waaronder men de definitieve deal zou willen sluiten. Als de directie een deskundige inschakelt heeft de or adviesrecht bij de keuze van de deskundige en de opdracht (WOR art n). De or kan dit moment gebruiken om aan te geven welke zaken nog goed onderzocht moeten worden wil hij een positief advies in de eindronde afgeven. Vijfde fase: Overeenkomst Als de uitkomsten van het onderzoek op tafel liggen vinden de definitieve onderhandelingen plaats. Over prijs, voorwaarden en vervolgstappen in het proces worden onderhandeld. Dit mondt uit in een definitief voorgenomen besluit besluit om al dan niet over te gaan tot fusie/overname. De or moet hierover ook een adviesaanvraag krijgen. Dit is het moment om de puntjes op de i te zetten. Is aan alle voorwaarden voldaan? Roept het rapport van de deskundigen nog nieuwe vragen op? Vraag door naar alle mogelijke consequenties en vervolgstappen. Speciale aandacht verdienen: - De condities van de overeenkomst. - Het business plan. - De te betalen prijs, legt deze niet een te zwaar beslag op de toekomstige organisatie?

7 - De begroting en overige financiële randvoorwaarden - Statuten en bevoegdheden! - De (bestuurlijke) structuur na de fusie/overname - Eventuele voorgenomen benoemingen van directie, RvC - De sociale randvoorwaarden! Zoals formatie en werkgelegenheid, personeelsbeleid - De arbeidsvoorwaarden en de pensioenen - De nieuwe medezeggenschapstructuur en een eventuele overgangsfase - Huisvesting - Het vervolgtraject. De or kan ook in dit stadium een deskundige inhuren om het businessplan, de begroting en de financiële randvoorwaarden tegen het licht te houden. Daarnaast kan hij begeleiding vragen van een adviseur bij het behandelen van de adviesaanvraag en het uitbrengen van advies. (WOR art. 16)Deze kan ook helpen bij het formuleren van eventuele convenanten rond de fusie. De or kan ook een commissaris uitnodigen om de fusie/overname nog eens tegen het licht te houden. Bij de behandeling van de adviesaanvraag in het overleg met de bestuurder moet ook een commissaris aanwezig zijn tenzij de or daar geen prijs op stelt. Als sprake is van een bedrijfsfusie of overname moeten de werknemer mee over gaan met bestaande rechten zoals de arbeidsvoorwaarden, maar ook diensttijd. Dit wil echter niet zeggen dat er in de toekomst niets kan veranderen. De cao die bij het andere bedrijf geldt, kan een andere zijn. Als er een andere pensioenregeling geldt en een ander pensioenfonds ontstaat ook een nieuwe situatie. Er kunnen verschillende andere personeelsregelingen zijn. Belangrijk is dat de verschillen goed in beeld komen en vooruitkijkend op de nieuwe situatie die kan ontstaan goede afspraken kunnen worden gemaakt met de bonden en de or. De Wet Overgang van onderneming regelt dat alle rechten en plichten verbonden aan de arbeidsovereenkomst met de werknemer mee gaan bij een bedrijfsfusie of overname. Maar dat wil niet zeggen dat er na fusie of overname niets verandert. De or heeft adviesrecht als het gaat om het definitieve voorgenomen besluit tot fusie/overname en daarmee ook over de opvang van de consequenties voor personeel. De vakbond kan vooruitkijkend afspraken maken in bijvoorbeeld een sociaal plan en daarbij ook een begeleidingscommissie afspreken. Belangrijk is dat de or wacht met

8 zijn advies totdat de afspraak met de bond is gemaakt ook al lijkt de fusie of overname nog zo vanzelfsprekend. Dit is ook het moment dat meestal de statuten voor de nieuwe situatie geregeld worden. Statuten regelen o.m. de bevoegdhedenverdeling in en ten aanzien van de organisatie. Wat krijgt de directie te zeggen, hoe worden de taken verdeeld, hoe wordt de Raad van toezicht of de Raad van Commissarissen geregeld. Ook bevoegdheden van de medezeggenschap kunnen er in terugkomen. Voor de or een aandachtspunt in de adviesaanvraag. Ook de benoemingen van directie en RvC kunnen al aan de orde zijn. Bij de benoeming van bestuurders heeft de or adviesrecht volgens art. 30 van de WOR. Bij een structuurvennootschap mag de or een derde van het aantal leden aan de Raad van Commissarissen aanbevelen aan de RvC om voor te dragen aan de aandeelhouders. De medezeggenschapstructuur kan door de fusie veranderen. In sommige situaties moet er gelijk een nieuwe komen als twee organisaties opgaan in een nieuwe bijvoorbeeld. Het is belangrijk in deze fase al afspraken te maken over de totstandkoming van een nieuwe medezeggenschapsstructuur en een eventuele overgangsfase waarin er wel bevoegde medezeggenschapsorganen actief kunnen zijn. Vaak zie je dat over zo n overgangsfase en de totstandkoming van de nieuwe medezeggenschap een convenant wordt afgesproken. Het kan ook zijn dat na een overname het bedrijf aan een nieuw concern hangt. In dat geval blijft de or. Maar als in het concern een COR is of de medezeggenschapsstructuur is over het hele concern anders dan is het belangrijk nu al goede afspraken te maken over de vertegenwoordiging in de COR en de eventuele aanpassing aan de nieuwe medezeggenschapsstructuur. In het vervolgtraject kunnen nog belangrijke stappen zitten. Bijvoorbeeld: de benoeming van een nieuwe directie, de integratie van de organisaties, de vormgeving van de managementstructuur. Belangrijk is dat de or veilig stelt dat ze bij die stappen ook om advies wordt gevraagd. Een eis aan de adviesaanvraag is dan ook een plan van aanpak voor het vervolgtraject waarin de rol en betrokkenheid van de or wordt benoemd. Eventuele afspraken rond bijvoorbeeld de medezeggenschap of het vervolgtraject na de fusie en de betrokkenheid van de OR daarbij kunnen worden vastgelegd in een convenant. Art. 32 van de WOR regelt de mogelijkheid van het sluiten van een convenant of ondernemingsovereenkomst.

9 Pas als alle afspraken goed zijn gemaakt, de voorwaarden van de or zijn vervuld en er een goed sociaal plan ligt kan de or zijn advies geven. Bewaar geen voorwaarden tot na het fusie- of overnamebesluit in de vorm van een ja, mits. Er is geen enkele garantie dat de mits vervuld wordt. De or kan de situatie dan niet meer terugdraaien! Zesde fase: Implementatie Nu het fusie- of overnamebesluit is genomen, is er werk aan de winkel in het vervolgtraject. Afhankelijk van de situatie kunnen er vervolgstappen zijn zoals: - de invulling van het bestuurlijk niveau - de benoeming van de directie, de bestuurder(s) - de integratie van de organisaties, het in elkaar schuiven van afdelingen en werkzaamheden, een nieuwe managementstructuur, een nieuwe organisatiestructuur (waardoor wellicht een reorganisatie) - harmonisatie van arbeidsvoorwaarden - integratie of harmonisatie van het personeelsbeleid - een verhuizing - de vorming van de nieuwe medezeggenschapsstructuur. De or kan niet rustig onder uit gaan zitten. Er kunnen nog allerlei dingen gebeuren ook al zijn vooraf de afspraken nog zo goed gemaakt. Belangrijk is goed de vinger aan de pols te houden. Regelmatig de fusie of overname met de bestuurder evalueren kan zeker geen kwaad. Als er een stappenplan ligt voor het vervolgtraject is dat een goede aanleiding om ook even naar de resultaten van de afgelopen tijd te kijken voordat de vervolgstap wordt genomen. Afstemmen met de achterban over hoe een en ander op de werkvloer wordt beleefd en wat men daar aan knelpunten ervaart houdt de or scherp. Daarnaast is afstemmen met de bond goed opdat deze tijdig als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen op gebied van arbeidsvoorwaarden of de organisatie of als mensen in de knel dreigen te raken door de fusie kan inspringen. Vooral bij grote fusies kan er veel in beweging zijn na het besluit waardoor werkzekerheid, arbeidsvoorwaarden van werknemers in gedrang kunnen komen.

Gevolgen voor de werkgelegenheid

Gevolgen voor de werkgelegenheid KRACHTIG ADVISEREN BIJ FUSIES EN OVERNAMES Met een divers team van organisatieadviseurs ondersteunen we ondernemingsraden bij het beoordelen van voorgenomen verkoop, fusies en overnames van bedrijven.

Nadere informatie

Fusies en overnames. Fusies en overnames

Fusies en overnames. Fusies en overnames Fusies en overnames Fusies en overnames 1. Fusies & overnames 2. Motivaties 3. Adviesrecht 4. Stappenplan 5. Facetten 6. Faalfactoren fusies 7. Faalfactoren medezeggenschap 8. Advies (procedure) 1 Fusies

Nadere informatie

Het adviesrecht van de or

Het adviesrecht van de or FNV Bondgenoten Het adviesrecht van de or Een korte toelichting Wat is het adviesrecht? Voor een aantal belangrijke besluiten op financieel-economisch en organisatorisch terrein is de ondernemer verplicht

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Een bedrijf wordt om verschillende redenen overgedragen. Dit kan zijn om organisatorische redenen, verschuivingen binnen een concern of met het oog op het pensioen van

Nadere informatie

Een nieuwe eigenaar? Fusie en overname. Medezeggenschap op koers Doorn, 2 november 2017 Joost van Mierlo, De Voort Advocaten I Mediators

Een nieuwe eigenaar? Fusie en overname. Medezeggenschap op koers Doorn, 2 november 2017 Joost van Mierlo, De Voort Advocaten I Mediators Een nieuwe eigenaar? Fusie en overname Medezeggenschap op koers Doorn, 2 november 2017 Joost van Mierlo, De Voort Advocaten I Mediators Onderwerpen 1. Fusie of overname? 2. Fasering besluitvorming 3. OK

Nadere informatie

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Stappenplan bedrijfsoverdracht Stappenplan bedrijfsoverdracht t.b.v. verkoper FASE 1: ORIËNTATIE 1 Wat wilt u precies overdragen? Het hele bedrijf? Het onroerend goed? Wordt de onderneming na overdracht voortgezet? 2 Hoe lang blijft

Nadere informatie

OR dag toekomstige samenwerking in ziekenhuizen

OR dag toekomstige samenwerking in ziekenhuizen OR dag toekomstige samenwerking in ziekenhuizen Workshop 2 Suzanne Broens s.broens@sprengers.nl www.sprengersadvocaten.nl Donderdag 14 november 2013 OR en Professionalisering bij trajecten van samenwerking

Nadere informatie

De driehoek van bestuur, toezicht en medezeggenschap Drs. Frank Schreiner Presentatie BVMP 17 november 2014

De driehoek van bestuur, toezicht en medezeggenschap Drs. Frank Schreiner Presentatie BVMP 17 november 2014 De driehoek van bestuur, toezicht en medezeggenschap Drs. Frank Schreiner Presentatie BVMP 17 november 2014 1 Nodig: een sterke driehoek Toezicht Bestuur MZ Bewust van elkaars rol & positie Open, scherp

Nadere informatie

Scoren met medezeggenschap. 18 mei 2017 Joost van Mierlo

Scoren met medezeggenschap. 18 mei 2017 Joost van Mierlo Scoren met medezeggenschap 18 mei 2017 Joost van Mierlo De spelregels Onderwerpen: - inrichting medezeggenschap - artikel 24 WOR - artikel 25 WOR: - informatie en wezenlijke invloed - gefaseerde besluitvorming

Nadere informatie

Organisatiewijziging. Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp

Organisatiewijziging. Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp Organisatiewijziging Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp Programma Organisatiewijziging: - rol van de ondernemingsraad - rol van de vakorganisaties

Nadere informatie

Checklist overnemen of overgenomen worden?

Checklist overnemen of overgenomen worden? Checklist overnemen of overgenomen worden? Inleiding Deze checklist bevat een groot aantal aandachtspunten en vragen die voor de OR van belang kunnen zijn bij een inhoudelijke beoordeling van een overname

Nadere informatie

1. Oriëntatie. 2. Waardebepaling

1. Oriëntatie. 2. Waardebepaling 1. Oriëntatie Een plan maken en de strategie uitstippelen Wat wil je met de verkoop bereiken en wanneer wil je het bedrijf verkopen? In een oriënterend gesprek komen onder meer deze vragen aan bod. Wij

Nadere informatie

FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES. Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks

FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES. Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks FUSIE CONVENANT ADDENDUM BIJ DOORLOPEND SOCIAAL PLAN ORGANISATIEONTWIKKELING KWINTES Inzake fusie Kwintes en Stichting Iks Fusie convenant 1 van 7 INLEIDING Het fusie convenant bestaat uit: - het doorlopend

Nadere informatie

Totstandkomingsgeschiedenis Fusiegedragsregels

Totstandkomingsgeschiedenis Fusiegedragsregels 1 Inleiding 1.1 Algemeen Het SER-besluit Fusiegedragsregels is op 15 mei 1970 door de Sociaal-Economische Raad ( SER ) vastgesteld (inwerkingtreding op 19 juni 1970). De fusiegedragsregels zijn laatstelijk

Nadere informatie

Krachten bundelen binnen de zorgsector: welke stappen richting samenwerking?

Krachten bundelen binnen de zorgsector: welke stappen richting samenwerking? Krachten bundelen binnen de zorgsector: welke stappen richting samenwerking? Inleiding De zorgsector heeft te maken met bezuinigingsmaatregelen, wijziging in financiering en hogere kwaliteitseisen, gepaard

Nadere informatie

Waar kies je voor? Colofon: Dit is een uitgave van de Centrale Ondernemingsraad van Unilever in Nederland

Waar kies je voor? Colofon: Dit is een uitgave van de Centrale Ondernemingsraad van Unilever in Nederland Waar kies je voor? We leven in een dynamische tijd. De wereldeconomie staat voor uitdagingen die in tientallen jaren niet zo groot zijn geweest. Ook het bedrijfsleven moet zich voortdurend aanpassen aan

Nadere informatie

Omgaan met een private equity investeerder

Omgaan met een private equity investeerder Omgaan met een private equity investeerder Vereniging van participatiemaatschappijen lanceert gedragscode Frank Schreiner Adviseur FNV Formaat In: Ondernemingsraad December 2008 1 Omgaan met een private

Nadere informatie

OR en governance Governance. Governance. Informatie en tips voor de OR. mr. Els Unger 13 december 2018

OR en governance Governance. Governance. Informatie en tips voor de OR. mr. Els Unger 13 december 2018 OR en governance Informatie en tips voor de OR mr. Els Unger 13 december 2018 1 Governance Wat is governance? Organisatie van zeggenschap (bestuur en toezicht) binnen onderneming Systeem van checks en

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

Fusiegedragsregels Fusies en overnames & de rol van de SER

Fusiegedragsregels Fusies en overnames & de rol van de SER Fusiegedragsregels Fusies en overnames & de rol van de SER 00-00-2009 pagina 1/x Afdeling Communicatie Even voorstellen... mr. Christiaan de Koning Senior Beleidsmedewerker SER Directie Bestuurszaken -

Nadere informatie

Arbeidsverhoudingen zijn ook in te delen naar het niveau waarop ze zich afspelen: a) Landelijk niveau b) Bedrijfstakniveau c) Ondernemingsniveau

Arbeidsverhoudingen zijn ook in te delen naar het niveau waarop ze zich afspelen: a) Landelijk niveau b) Bedrijfstakniveau c) Ondernemingsniveau Inleiding vormen dat deel van het maatschappelijke leven waarin de onderlinge betrekkingen tussen werkgevers en werknemers centraal staan. De overheid vormt binnen dat relatiepatroon een uiterst belangrijke

Nadere informatie

Onderwerpen. Achterban

Onderwerpen. Achterban Onderwerpen Achterban ACHTERBAN (1) Wij willen graag onze achterban inlichten over het besluit dat de bestuurder heeft genomen. En aangeven wat zijn mening daarover is. We zijn het namelijk niet met haar

Nadere informatie

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Datum Doorkiesnummer 2 december 2015 030-2637261 Onderwerp Or verkiezingen Randstad Groep Geacht lid, De verkiezingscommissie van uw ondernemingsraad (or) heeft

Nadere informatie

De Letter of Intent (LOI)

De Letter of Intent (LOI) FACTSHEET: FUSIES & OVERNAMES De Letter of Intent (LOI) In de overnamepraktijk wordt veel gebruik gemaakt van een zogenaamde Letter of Intent (LOI). Deze komt om de hoek kijken als partijen besluiten om

Nadere informatie

OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips

OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips 1 GITP Workshop OR en Reorganisaties Jurre de Haan, MSc. 10-10-2012 OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips > Jurre de Haan, MSc. > Adviseur / Trainer GITP Medezeggenschap > j.de.haan@gitp.nl / 06 20

Nadere informatie

Reorganiseren doe je zo

Reorganiseren doe je zo Reorganiseren doe je zo mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 7 juni 2018 Uniface-beschikking (OK 10 oktober 2017) Overdracht aandelen Uniface (zeggenschap, art. 25 lid 1 sub a WOR) 26 April 2017: Signing

Nadere informatie

Letters of intent. Workshop ondernemingsrecht 8 november 2018 Tips & tricks bij overnames Tom Ensink en Albert Wiggers

Letters of intent. Workshop ondernemingsrecht 8 november 2018 Tips & tricks bij overnames Tom Ensink en Albert Wiggers Letters of intent Workshop ondernemingsrecht 8 november 2018 Tips & tricks bij overnames Tom Ensink en Albert Wiggers 3 Onderwerpen Uitleg verschillende termen LOI, term sheet, MoU, HOT, HOA Wanneer wel,

Nadere informatie

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

Van start in de ondernemingsraad

Van start in de ondernemingsraad Van start in de ondernemingsraad Inleiding Dit stuk is een handreiking voor startende ondernemingsraden. De volgende onderwerpen komen aanbod: Na de verkiezingen Taakverdeling in de OR; Vaststellen van

Nadere informatie

Medezeggenschap & Fusiegedragsregels pagina 1/x Afdeling Communicatie

Medezeggenschap & Fusiegedragsregels pagina 1/x Afdeling Communicatie Medezeggenschap & Fusiegedragsregels 00-00-2009 pagina 1/x Afdeling Communicatie Even voorstellen... mr. Christiaan de Koning Senior Beleidsmedewerker SER Directie Bestuurszaken - Commissie Bevordering

Nadere informatie

Van overwegen en contacten naar ondernemen en contracten

Van overwegen en contacten naar ondernemen en contracten Van overwegen en contacten naar ondernemen en contracten Woensdag 1 oktober 2008 Van Harenstraat 46 te (8471 JE) Wolvega Tel.: 0561 61 39 33 www.omnydevries omnydevries.nlnl Wie zijn Omny De Vries Advocaten

Nadere informatie

De rol van de OR bij goed bestuur. Ernst van Win

De rol van de OR bij goed bestuur. Ernst van Win De rol van de OR bij goed bestuur Ernst van Win Wat gaat er mis? Onderwerpen OR/Bestuurder/Toezichthouder (RvC/Rvt) Overleg met de bestuurder Overleg met de toezichthouder De werknemerscommissaris Belang

Nadere informatie

EEN REORGANISATIE? WAT NU!?

EEN REORGANISATIE? WAT NU!? EEN REORGANISATIE? WAT NU!? December 2015 EEN REORGANISATIE?! WAT NU? Er hangt iets in de lucht. Er heerst onrust in het bedrijf. Managers vergaderen veel en er lopen mensen rond die je nooit eerder gezien

Nadere informatie

Verhouding OR en achterban

Verhouding OR en achterban Verhouding OR en achterban De werknemers kiezen natuurlijk de OR. Het belang van een goed contact gaat echter veel verder. Je moet weten wat er leeft onder de collega s. Hun zienswijze kennen als de directie

Nadere informatie

Meerwaarde van medezeggenschap Rol en rechten tijdens marktwerking in de zorg. in de WOR of in de war

Meerwaarde van medezeggenschap Rol en rechten tijdens marktwerking in de zorg. in de WOR of in de war Meerwaarde van medezeggenschap Rol en rechten tijdens marktwerking in de zorg. in de WOR of in de war Marco Sikkel Doelstellingen training U bent bekend met de plaats van de OR in de onderneming. U kent

Nadere informatie

INFORMATIERECHT. inleiding

INFORMATIERECHT. inleiding 1 INFORMATIERECHT inleiding VOLDOENDE GEÏNFORMEERD? 2 Stelling: Een OR die onvoldoende door de bestuurder wordt geïnformeerd is machteloos VOLDOENDE GEÏNFORMEERD? 3 Wie heeft het idee dat de bestuurder

Nadere informatie

"Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000

Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 "Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 Nely van der Horst 3 november 2015 HR-ontbijtsessie "Succesvolle samenwerking met OR in uitbesteding" PON 1 Agenda

Nadere informatie

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven:

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: I. Analyse fase: 1. Vaststelling ondernemings-strategie en missie 2. Vaststelling van de financierings-structuur II. Search fase: 3. Search van overname-kandidaten

Nadere informatie

Outsourcing en de rol van de OR en vakbonden. 3 november 2015 Cara Pronk

Outsourcing en de rol van de OR en vakbonden. 3 november 2015 Cara Pronk Outsourcing en de rol van de OR en vakbonden 3 november 2015 Cara Pronk Van Doorne 2 Van Doorne 3 Vragen die spelen bij outsourcing Stakeholders. Welke stakeholders zijn betrokken? Wat zijn hun rechten?

Nadere informatie

Whitepaper. Harmoniseren van arbeidsvoorwaarden Het recept voor één arbeidsvoorwaardenpakket

Whitepaper. Harmoniseren van arbeidsvoorwaarden Het recept voor één arbeidsvoorwaardenpakket Whitepaper Harmoniseren van arbeidsvoorwaarden Het recept voor één arbeidsvoorwaardenpakket Mei 2015 1662358 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Waarom harmoniseren?... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen. 1. Wettelijke bevoegdheid

De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen. 1. Wettelijke bevoegdheid De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen Wat zijn de rechten ( en plichten?) van de Ondernemingsraad als het om het pensioendossier gaat? Zodra het gaat om de collectieve pensioenregeling dan heeft

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

CONCEPT SOCIAAL PLAN. De ondergetekenden,

CONCEPT SOCIAAL PLAN. De ondergetekenden, CONCEPT SOCIAAL PLAN De ondergetekenden, 1 de Stichting Leo Stichting Groep, gevestigd te Apeldoorn, 2 de Stichting Leo Stichting Beheer, gevestigd te Apeldoorn, 3 de Stichting Bredervoort LSG, gevestigd

Nadere informatie

Reorganisatieprocedure in een notendop

Reorganisatieprocedure in een notendop Reorganisatieprocedure in een notendop Typen reorganisaties Geen reorganisatie (type 1 en 2), voorbeelden: Kleine wijzigingen in de organisaties, zoals een individuele aanpassing van de functieomvang.

Nadere informatie

Drie raden balans tussen strategie en toezicht. WissemaGroup

Drie raden balans tussen strategie en toezicht. WissemaGroup Drie raden balans tussen strategie en toezicht 9 december 2015 Doelstellingen Achtergrond schetsen van de relaties in de gouden driehoek Ideeën presenteren voor de intensivering van de relaties in de gouden

Nadere informatie

De eerste 9 maanden Nieuw in de medezeggenschap

De eerste 9 maanden Nieuw in de medezeggenschap www.merlijnmedezeggenschap.nl De eerste 9 maanden Nieuw in de medezeggenschap Geschiedenis De basis en doel van medezeggenschap Van idee naar besluit De rechten De faciliteiten Geschiedenis van de WOR

Nadere informatie

UW BEDRIJF VERKOPEN?

UW BEDRIJF VERKOPEN? UW BEDRIJF VERKOPEN? BEDRIJFSVERKOOP Begeleiding bij bedrijfsverkoop Elke zelfstandig ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: bedrijfsverkoop. Het verkopen van uw bedrijf is geen sinecure. Het

Nadere informatie

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames Marktlink Fusies & Overnames Workshop Zoeken en vinden van een koper / verkoper Jeroen Oldengarm j.oldengarm@marktlink.nl 06 30 39 42 11 Mei 2013 Inhoud Doel Introductie Marktlink Marktontwikkelingen en

Nadere informatie

DE ROL VAN DE OR BIJ OUTSOURCING EN INSOURCING. OR Summer Juli 2016 Henriëtte van Baalen

DE ROL VAN DE OR BIJ OUTSOURCING EN INSOURCING. OR Summer Juli 2016 Henriëtte van Baalen DE ROL VAN DE OR BIJ OUTSOURCING EN INSOURCING OR Summer Juli 2016 Henriëtte van Baalen OUTSOURCING/INSOURCING Opkomst : Betreft: Eind jaren 80, vooral ICT Uitbesteding van interne bedrijfsprocessen, niet

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018 Samenwerkingsverbanden in de zorg 22 november 2018 Juridische en fiscale aspecten Angélique van Horik & Alexandra van den Eijnden Fusies en overnames: de cijfers Rapport Boer en Croon Corporate Finance

Nadere informatie

Algemene gang van zaken overleg : artikel 24 lid 1 WOR

Algemene gang van zaken overleg : artikel 24 lid 1 WOR Bijlage I Algemene gang van zaken overleg : artikel 24 lid 1 WOR Wettekst Artikel 24 lid 1 WOR luidt: In de overlegvergadering wordt ten minste tweemaal per jaar de algemene gang van zaken van de onderneming

Nadere informatie

- OVEREENKOMST - INZAKE GEHEIMHOUDING

- OVEREENKOMST - INZAKE GEHEIMHOUDING - OVEREENKOMST - INZAKE GEHEIMHOUDING DE ONDERGETEKENDEN: De heer/mevrouw.., geboren op.. 19, wonende aan de.. te.., hierna te noemen de Verstrekker, De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid..

Nadere informatie

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft Reorganisatieprocedure TU Delft Inleiding De continuïteit van de bedrijfsvoering van de TU Delft wordt voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.

Nadere informatie

De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Afdeling 1. Begrip due diligence...

De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Afdeling 1. Begrip due diligence... v De Bibliotheek Handelsrecht Larcier................................. Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht.............. i iii HOOFDSTUK I. HET BEGRIP DUE DILIGENCE, INLEIDING EN

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN overname Tinkelbel door SKON 10 december 2008. De ondergetekenden,

SOCIAAL PLAN overname Tinkelbel door SKON 10 december 2008. De ondergetekenden, SOCIAAL PLAN overname Tinkelbel door SKON 10 december 2008 De ondergetekenden, 1. Tinkelbel vof(waaronder Tinkelbel, Parasol en Sonnenbel) gevestigd te Den Haag 2. Skon kinderopvang (skon) gevestigd te

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Clusius College

Medezeggenschapsstatuut Clusius College Medezeggenschapsstatuut Clusius College Dit statuut is met instemming van de OR, de COR en de CSR vastgesteld door het College van Bestuur voor de periode van vier jaar en geldig tot 1 juni 2022. Inhoud

Nadere informatie

We krijgen een nieuwe bestuurder

We krijgen een nieuwe bestuurder We krijgen een nieuwe bestuurder Goos & Sarah Westerlaken Is er bij jullie in de OR aangekondigd dat er een nieuwe bestuurder zal komen? Dan bieden we je hier een aantal waardevolle tips en achtergrondinformatie

Nadere informatie

IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN

IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN IN COMPANY OPLEIDING - OR & REORGANISEREN Omschrijving Bij een reorganisatietraject heeft de OR een belangrijke rol. De OR zal immers om advies gevraagd worden en vaak heeft de OR ook grote invloed op

Nadere informatie

Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co)

Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co) Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co) Versie 28 oktober 2016 Human Resource Management Pagina 1 van 7 Inleiding In dit document is het beleid van

Nadere informatie

Nutreco N.V. Postbus 299 3800 AG Amersfoort The Netherlands. Vereniging VEB NCVB t.a.v. de heer Paul Koster, Directeur Postbus 240 2501 CE DEN HAAG

Nutreco N.V. Postbus 299 3800 AG Amersfoort The Netherlands. Vereniging VEB NCVB t.a.v. de heer Paul Koster, Directeur Postbus 240 2501 CE DEN HAAG Vereniging VEB NCVB t.a.v. de heer Paul Koster, Directeur Postbus 240 2501 CE DEN HAAG Nutreco N.V. Postbus 299 3800 AG Amersfoort The Netherlands T. +31 33 422 6100 www.nutreco.com Datum 4 november 2014

Nadere informatie

De Letter of Intent (LOI) Dat is wijsheid FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS

De Letter of Intent (LOI) Dat is wijsheid FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS FACTSHEET: MERGERS & ACQUISITIONS De Letter of Intent (LOI) In de overnamepraktijk wordt veel gebruik gemaakt van een zogenaamde Letter of Intent (LOI). Deze komt om de hoek kijken als partijen besluiten

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

SOCIAAL PLAN ONS CAI BV

SOCIAAL PLAN ONS CAI BV SOCIAAL PLAN ONS CAI BV p&o - mvd 09-05-2006 - sociaal plan CAI - pagina 1 / 7 INHOUDSOPGAVE p&o - mvd 09-05-2006 - sociaal plan CAI - pagina 2 / 7 INLEIDING De directie en de Raad van Commissarissen van

Nadere informatie

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479 Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 Missie Wij zijn als afspiegeling van ZorgSaam een ondernemingsraad die

Nadere informatie

Pensioen bij fusies en overnames

Pensioen bij fusies en overnames Pensioen bij fusies en overnames Ruud Derksen Advocaat 2 3 april 2019 Onderwerpen Transactievormen Overgang van onderneming Uitvoeringsaspecten Waardeoverdracht In- en uitlooprisico Overige aspecten 3

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant stelt conform

Nadere informatie

INHOUD AFKORTINGEN / 13 VERKORT AANGEHAALDE WERKEN / 15

INHOUD AFKORTINGEN / 13 VERKORT AANGEHAALDE WERKEN / 15 INHOUD AFKORTINGEN / 13 VERKORT AANGEHAALDE WERKEN / 15 1. INLEIDING / 17 1 De vennootschap als rechtspersoon en deelrechtsorde / 17 2 Vennootschap en onderneming / 20 3 Organisatie en doelstelling / 24

Nadere informatie

Reglement versie oktober 2016

Reglement versie oktober 2016 Reglement Cliëntenraad Lumens Artikel 1. Doel cliëntenraad De cliëntenraad behartigt de collectieve belangen van de klanten van Lumens en brengt - gevraagd en ongevraagd- advies uit over onderwerpen die

Nadere informatie

Toelichting bij aanvraagformulier voor een verklaring van geen bezwaar (vvgb) artikel 3:96 Wft. Alleen van toepassing op banken met zetel in

Toelichting bij aanvraagformulier voor een verklaring van geen bezwaar (vvgb) artikel 3:96 Wft. Alleen van toepassing op banken met zetel in Toelichting bij aanvraagformulier voor een verklaring van geen bezwaar (vvgb) artikel 3:96 Wft. Alleen van toepassing op banken met zetel in Nederland Toelichting bij aanvraagformulier voor een verklaring

Nadere informatie

Collectief ontslag, reorganisatie en sociaal plan

Collectief ontslag, reorganisatie en sociaal plan Collectief ontslag, reorganisatie en sociaal plan Direct aan de slag met stappenplannen, modellen, ontbindingsprocedures, bepalingen sociaal plan en WMCO Inhoudsopgave Inleiding 1. Collectief ontslag 2.

Nadere informatie

De algemene vergadering en de ondernemingsraad: perfect strangers?

De algemene vergadering en de ondernemingsraad: perfect strangers? De algemene vergadering en de ondernemingsraad: perfect strangers? Deze presentatie is beschikbaar op legalbusinessday.nl Marnix Holtzer Johanna Schermer Contact Marnix Holtzer E: marnix.holtzer@dlapiper.com

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN INTENTIEVERKLARING. [ ], [ ], (kantoorhoudende [ ], te [ ],hierna te noemen: de Verkoper,

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN INTENTIEVERKLARING. [ ], [ ], (kantoorhoudende [ ], te [ ],hierna te noemen: de Verkoper, INTENTIEVERKLARING DE ONDERGETEKENDEN: 1. De besloten vennootschap naar Nederlands recht [ ], (statutair) gevestigd [ ], [ ], (kantoorhoudende [ ], te [ ],hierna te noemen: de Verkoper, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Meepraten over pensioen

Meepraten over pensioen Meepraten over pensioen Meepraten? Meepraten over pensioen? Waarom niet? Pensioen is belangrijk genoeg. Alle reden dus om te kijken op welke manier je invloed kunt uitoefenen op de pensioenregeling. Ben

Nadere informatie

Overgang van pensioen

Overgang van pensioen Kenmerkend voor een fusie conform artikel 2:308 BW e.v. is de gehele vermogensoverdracht onder algemene titel. Onder het vermogen wordt het samenstel van activa en passiva verstaan. Daartoe kunnen zodoende

Nadere informatie

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Zelfdiagnose-instrument 1 voor ondernemingsraden ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Voor wie bedoeld? Het zelfdiagnose-instrument dat voor u ligt is bedoeld voor ondernemingsraden die planmatig willen omgaan met

Nadere informatie

De WOR kent ook de bespreking algemene gang van zaken. Deze moet twee keer per jaar worden gehouden. Hierbij kijkt u terug op de resultaten van de

De WOR kent ook de bespreking algemene gang van zaken. Deze moet twee keer per jaar worden gehouden. Hierbij kijkt u terug op de resultaten van de BIJLAGE 1: DE ONDERNEMINGSRAAD De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij het vormgeven van het arbeidsomstandighedenbeleid. Hun rechten (en plichten) staan beschreven in de wet op de ondernemingsraden

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf / V. Lijst van gebruikte afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Enkele begrippen / 1

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf / V. Lijst van gebruikte afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Enkele begrippen / 1 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf / V Lijst van gebruikte afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Enkele begrippen / 1 1.1 Onderneming / 1 1.2 Juridische organisatie / 3 1.3 Zeggenschap / 5 1.4 Ondernemingsvermogen /

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen WAAROM KOMEN JULLIE HIER NU PAS MET INFORMATIE OVER DEZE VERANDERING VAN CAO? Werkgevers Sociaal Werk willen het nu in de cao regelen. Voorheen werd het per organisatie geregeld en

Nadere informatie

Due Diligence onderzoeken in de praktijk

Due Diligence onderzoeken in de praktijk Due Diligence (nl) Due Diligence onderzoeken in de praktijk Introductie Due diligence onderzoeken worden door Contzé & Partners benadert van een multidisciplinaire optiek. Onze partners zijn getraind in

Nadere informatie

{Npvatec III. Gemeente NOORDENVELD 1 6 APR. 2015. Class.nr. 115.02775

{Npvatec III. Gemeente NOORDENVELD 1 6 APR. 2015. Class.nr. 115.02775 {Npvatec Feithsweg4f 9356 AS Tolbert Postbus 8, 9356 ZG Tolbert Telefoon 0594-283700 Fax 0594-283749 E-mail: info@novatec.nl www.novatec.nl KvK-nummer: 01140305 115.02775 III 1 Gemeente NOORDENVELD Class.nr.

Nadere informatie

Algemene informatie Studentenraad Algemene informatie Studentenraad

Algemene informatie Studentenraad Algemene informatie Studentenraad 2013 Summa College Inleiding Sinds maart 2011 is er een studentenraad binnen Summa College. De overheid heeft de mbo scholen (roc s) de opdracht gegeven om een studentenraad op te richten. De studenten

Nadere informatie

EEN BEDRIJF KOPEN. Management Buy Out. Management Buy In. Strategische overname

EEN BEDRIJF KOPEN. Management Buy Out. Management Buy In. Strategische overname EEN BEDRIJF KOPEN? EEN BEDRIJF KOPEN Management Buy Out Het overnemen van een bedrijf is zeker geen eenvoudig proces. Een bedrijfsovername kan op verschillende manieren worden ingezet. De meeste bedrijfsovernames

Nadere informatie

Personeelsplan. Samenwerking Leiden - Leiderdorp

Personeelsplan. Samenwerking Leiden - Leiderdorp Bijlage behorend bij de Gemeenschappelijke Regeling sociale diensten gemeenten Leiden en Leiderdorp, 2006 Personeelsplan Samenwerking Leiden - Leiderdorp 1 van 5 01. Inleiding. Het besluit van de gemeente

Nadere informatie

Geïnteresseerd in het vak van trainer/adviseur? Solliciteer via sollicitatie@dekrommerijn.nl. Lees hieronder verder over:

Geïnteresseerd in het vak van trainer/adviseur? Solliciteer via sollicitatie@dekrommerijn.nl. Lees hieronder verder over: Geïnteresseerd in het vak van trainer/adviseur? Solliciteer via sollicitatie@dekrommerijn.nl Lees hieronder verder over: Het werk van ondernemingsraden. Het werk van de trainer/adviseur. De ideale trainer/adviseur.

Nadere informatie

Sociaal Convenant. Stichting Voor Regionale Zorgverlening. Stichting Ouderenzorg Kanaalzone. in het kader van de fusie van. Versie september 2016

Sociaal Convenant. Stichting Voor Regionale Zorgverlening. Stichting Ouderenzorg Kanaalzone. in het kader van de fusie van. Versie september 2016 Sociaal Convenant in het kader van de fusie van Stichting Voor Regionale Zorgverlening en Stichting Ouderenzorg Kanaalzone Versie september 2016 Sociaal Convenant inzake de fusie van Stichting voor Regionale

Nadere informatie

Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad

Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad BORBOLETA BV advies en interim management training & mediation Overzicht van de samenhang van rechten cliëntenraad ondernemingsraad Een onderneming in de zorgsector heeft in het overleg over tal van zaken

Nadere informatie

Hoe schrijf je een invloedrijk advies? Of: zorg je ervoor dat de bestuurder luistert?

Hoe schrijf je een invloedrijk advies? Of: zorg je ervoor dat de bestuurder luistert? Hoe schrijf je een invloedrijk advies? Of: zorg je ervoor dat de bestuurder luistert? Korte introductie MZ Services: Bureau voor arbeidsverhoudingen Actief in overheid, zorg en profit in heel Nederland

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond?

Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond? Arbeidsvoorwaarden De OR als (goed) alternatief voor de vakbond? mr. J.L. (Janka) Sintemaartensdijk 13 december 2018 1 2 Arbeidsvoorwaarden Primair, secundair of tertiair?? 3 1 Partijen Werkgevers Werknemers

Nadere informatie

Afspraken tussen ondernemer en OR

Afspraken tussen ondernemer en OR Bijlage B Afspraken tussen ondernemer en OR Algemeen Afspraken tussen ondernemer en OR (GOR en COR daaronder ook begrepen) kunnen op verschillende manieren gestalte krijgen. Ze kunnen mondeling worden

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011 1 Diro Besproken 2010-2011 MR Instemming 20-06-2011 Bestuur Vastgesteld 21-06-2011 Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011 2 Inhoud Preambule 3

Nadere informatie

Webinar Medezeggenschap 13 april 2015. Van Doorne Marjolijn Lips & Steven Sterk

Webinar Medezeggenschap 13 april 2015. Van Doorne Marjolijn Lips & Steven Sterk Webinar Medezeggenschap 13 april 2015 Van Doorne Marjolijn Lips & Steven Sterk Wanneer instellen OR? Artikel 2 WOR: Ondernemer Die een onderneming in stand houdt Met in de regel ten minste 50 werkzame

Nadere informatie

XIII Adviezen van de accountant

XIII Adviezen van de accountant )- XIII Adviezen van de accountant Peter Kasteleyn Dit artikel beschrijft de ervaringen van Dubois & Co. Registeraccountants, een middelgroot accountantskantoor in Amsterdam, bij de advisering van ondernemingsraden.

Nadere informatie

Betreft: Voorstel tijdelijke aanpassing managementstatuut d.d

Betreft: Voorstel tijdelijke aanpassing managementstatuut d.d Aan: Van: Bestuurscommissie Winkler Prins Ferdinand Vinke, centraal directeur Betreft: Voorstel tijdelijke aanpassing managementstatuut d.d. 11-11-2010 Datum: 11 juni 2012 Status: Besluitvorming vergadering

Nadere informatie

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht KvK Overnamedag 10 mei 2012 Max Miltenburg Het proces van bedrijfsoverdracht Introductie MFS Onafhankelijk bedrijfsovernameadvies Focus op het Midden- en Kleinbedrijf Voorbereiding/begeleiding van ondernemers

Nadere informatie

1 Soorten fusies. 1.1 Aanleiding

1 Soorten fusies. 1.1 Aanleiding 1 Soorten fusies 1.1 Aanleiding Jaarlijks vinden in ons land honderden fusies en overnames plaats. Sommige komen groot in het nieuws, andere zijn alleen nieuws voor de direct betrokkenen. De reden waarom

Nadere informatie

Dit zijn we. Enkele aangesloten organisaties. Stand per 1 augustus 2016

Dit zijn we. Enkele aangesloten organisaties. Stand per 1 augustus 2016 Dit zijn we Er zijn momenteel 1 48 multinationale organisaties aangesloten die tien verschillende branches representeren. We vertegenwoordigen dus een enorme achterban van ruim 600.000 werknemers in Nederland

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. óa REORGANISATIECODE peejs~!e~!sjea!un BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit

Nadere informatie

Model Samenwerkingsovereenkomst organisatie en de vrijwilligersraad!

Model Samenwerkingsovereenkomst organisatie en de vrijwilligersraad! organisatie en de vrijwilligersraad Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 De organisatie (Naam van de organisatie of instelling waarbinnen de vrijwilligersraad functioneert als zelfstandig orgaan). 1.2 De directie

Nadere informatie

Vogelkersstraat 42, 8924 EC te Leeuwarden Vraagprijs: ,-- K.K.

Vogelkersstraat 42, 8924 EC te Leeuwarden Vraagprijs: ,-- K.K. Vogelkersstraat 42, 8924 EC te Leeuwarden Vraagprijs 125.000,-- K.K. RUIME tussenwoning voorzien van 5 ruime slaapkamers! De woning is eenvoudig uitgevoerd en er zijn aandachtspunten voor onder andere

Nadere informatie

Vestigen en verstevigen van de relatie tussen RvC en OR. Handreiking voor leden van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht

Vestigen en verstevigen van de relatie tussen RvC en OR. Handreiking voor leden van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht COMMISSIE BEVORDERING MEDEZEGGENSCHAP Vestigen en verstevigen van de relatie tussen RvC en OR Handreiking voor leden van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie