Nieuwsmonitor 10 in de media

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsmonitor 10 in de media"

Transcriptie

1 Nieuwsmonitor 10 in de media Mei 2012

2 VRT en vtm brengen meer buitenlands nieuws Het aandeel buitenlands nieuws in de nieuwsuitzendingen van Eén en vtm is vorig jaar met 6 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Media. Buitenlands nieuws maakt nu 28,5 procent van het totale nieuwsaanbod uit. De stijging komt er nadat het aandeel de voorbije jaren steeds gedaald was, maar is niet echt verrassend: 2011 was een druk nieuwsjaar met veel belangrijk buitenlands nieuws: de Arabische Lente, de eurocrisis, de moordende raid van Anders Breivik in Noorwegen, de aardbeving en kernramp in Japan... Zowel vtm als Eén hadden daar veel aandacht voor tijdens hun uitzendingen om 19 uur. "Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen, en dat de stijging in de buitenlandberichtgeving niet zozeer te maken heeft met veranderingen in redactioneel beleid, maar met de realiteit", besluit het steunpunt Media. Eén heeft volgens het onderzoek ook meer aandacht voor politiek nieuws in vergelijking met zijn commerciële concurrent: de kloof bedroeg vorig jaar 12 procent. "In tegenstelling van wat soms wordt beweerd, hebben beide nieuwsuitzendingen dus een heel eigen profiel en worden de verschillen groter met de tijd." 2012 De Persgroep Publishing Buitenlands nieuws maakt comeback in Vlaamse journaals De nieuwsuitzendingen op Vtm en Eén hadden in 2011 veel meer aandacht voor het buitenland dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nieuwsmonitor. Een trendbreuk, zo noemen onderzoekers Stefaan Walgrave, Marc Hooghe en Julie De Smedt de resultaten van hun onderzoek. Zij peilden naar de inhoud van de nieuwsuitzendingen op de Vlaamse tv-zenders. In 2011 steeg het aandeel buitenlands nieuws met zes procent ten opzichte van 2010, goed voor bijna een derde van het totale nieuwsaanbod. Opmerkelijk, aangezien van 2003 tot 2010 het aandeel buitenlands nieuws gestaag daalde in de nieuwsuitzendingen. In 2010 bijvoorbeeld, was amper 22,7 procent van de items gefocust op het buitenland. Die trend werd dus omgebogen, en de cijfers tonen gelijkaardige evoluties op zowel Vtm als op Eén. 'Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen. De stijging in de buitenlandberichtgeving heeft vermoedelijk niet zozeer te maken met veranderingen in redactioneel beleid, maar met de realiteit.' Met andere woorden: in 2011 was er nu eenmaal erg veel buitenlands nieuws - met onder meer de Arabische Lente, de eurocrisis en de tsunami in Japan - en dus is het logisch dat daar meer zendtijd voor werd vrijgemaakt.

3 Vaak wordt gezegd dat Het nieuws op Vtm en Het journaal op Eén gelijkaardige profielen hebben. Dat klopt niet, volgens de onderzoekers. Zo heeft Vtm minder aandacht voor buitenlands politiek nieuws dan de collega's aan de Reyerslaan. Die kloof groeit elk jaar. De hernieuwde populariteit van buitenlands nieuws maakt ook slachtoffers. De aandacht voor de tsunami en de Arabische Lente ging vooral ten koste van cultuur, mobiliteit en milieu. De Nieuwsmonitor onderzocht meer dan nieuwsitems in journaals op Eén en Vtm over de periode van 2003 tot Ook volgend jaar komt er een rapport Corelio "Meer aandacht voor buitenland in journaals" De Vlaamse tv-journaals hebben in 2011 opnieuw meer aandacht besteed aan buitenlands nieuws. Nadat het aandeel de afgelopen jaren bijna systematisch daalde, is het in 2011 gestegen met 6% ten opzichte van 2010, tot 28,5% van het totale nieuwsaanbod. Dat blijkt uit de Nieuwsmonitor van het steunpunt Media, een consortium van onderzoeksgroepen van 4 universiteiten (Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel). In 2011 was er vooral aandacht voor buitenlandse politiek, financiën en economie. De evolutie wordt zowel op Eén als op VTM waargenomen. Beide zenders herstellen het "ernstige" nieuws dus in eer. "Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen, en dat de stijging in de buitenlandberichtgeving niet zozeer te maken heeft met veranderingen in redactioneel beleid, maar met de realiteit", aldus het steunpunt Media. Ten opzichte van 2010 steeg het politieke nieuws in 2011, met 4,3%. Financieel en economisch nieuws steeg met 3,4 procent. "Door de cijfers nauwkeuriger te bestuderen denken we te mogen besluiten dat dit vooral te maken heeft met de uitzonderlijke gebeurtenissen van 2011, zoals de Arabische Lente of de eurocrisis. Het valt af te wachten of 2012 de trendbreuk van 2011 bevestigt", is de conclusie.

4 Nieuws - Terug meer buitenlands nieuws op tv BRUSSEL - In 2011 steeg voor het eerst in zeven jaar het aandeel buitenlands nieuws dat op de Vlaamse tv-zenders te zien is weer. Tussen 2003 en 2010 daalde de buitenlandberichtgeving in het Vlaamse televisienieuws bijna systematisch. De Nieuwsmonitor van het steunpunt Media onderzocht meer dan nieuwsitems in journaals op Eén en VTM, over de periode van 2003 tot Uit de resultaten blijkt dat het aandeel buitenlands nieuws in 2011 met 6% stijgt ten opzichte van 2010 en 28.5% van het totale nieuwsaanbod uitmaakt. Bijna één op de drie nieuwsitems van 2011 gaat over een zuiver buitenlands thema. De stijging kan vooral toegeschreven worden aan een stijging in het buitenlandse politieke en financieel-economische nieuws. Beide thema s, die algemeen als harde thema s worden beschouwd, waren in 2011 alomtegenwoordig. Voorbeelden ervan zijn de berichtgeving over de Arabische Lente en over de eurocrisis. De verschuiving naar meer buitenlands nieuws over politiek, financiën en economie wordt zowel op Eén als op VTM waargenomen. De onderzoekers De Smedt, Hooghe en Walgrave leggen uit: Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen. De stijging in de buitenlandberichtgeving heeft vermoedelijk niet zozeer te maken met veranderingen in redactioneel beleid maar met de realiteit. Wel zien we dat Eén zich steeds nadrukkelijker profileert met politiek nieuws, waardoor de kloof met VTM steeds groter wordt. De nieuwstrend van de voorgaande jaren werd in 2011 dus onderbroken, vooral wat het aandeel politiek en financieeleconomisch buitenlands nieuws betreft. Het valt af te wachten of 2012 en de jaren nadien de schijnbare trendbreuk van 2011 bevestigen.

5 Vlaamse televisiejournaals schenken meer aandacht aan buitenland De Vlaamse televisiejournaals besteedden in 2011 opnieuw meer aandacht voor buitenlandberichtgeving.dat blijkt dinsdag uit de Nieuwsmonitor van het steunpunt Media, een consortium van onderzoeksgroepen van de vier universiteiten. Nadat de voorgaande jaren het aandeel buitenlands nieuws in de journaals bijna systematisch daalde, steeg het in 2011 met 6 procent ten opzichte van Uit het onderzoek van de Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel bleek dat 28,5 procent van het totale nieuwsaanbod in 2011 bestond uit buitenlands nieuws. Vooral buitenlandse politiek, financiën en economie kregen in 2011 veel aandacht. Die evoluties worden zowel op Eén als op vtm waargenomen en beide herstellen het "ernstige" nieuws dus in eer. 'Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen, en dat de stijging in de buitenlandberichtgeving niet zozeer te maken heeft met veranderingen in redactioneel beleid maar met de realiteit', verklaart het steunpunt Media. Meer politiek nieuws Eén blijkt zich volgens de onderzoekers wel almaar nadrukkelijker te profileren met politiek nieuws, waardoor de kloof met VTM steeds groter wordt.ten opzichte van 2010 steeg het politiek nieuws in het algemeen nieuwsaanbod van 2011 trouwens met 4,3 procent.de hoeveelheid berichtgeving over financiën en economie steeg dan weer met 3,4 procent. 'Door de cijfers nauwkeuriger te bestuderen denken we te mogen besluiten dat dit vooral te maken heeft met de uitzonderlijke gebeurtenissen van 2011, zoals de Arabische Lente of de eurocrisis. Het valt af te wachten of 2012 de trendbreuk van 2011 bevestigt', concludeert het steunpunt.

6 Vlaamse televisiejournaals besteden meer aandacht aan buitenlandberichtgeving De Vlaamse televisiejournaals hadden in 2011 opnieuw meer aandacht voor buitenlandberichtgeving. Dat blijkt dinsdag uit de Nieuwsmonitor van het steunpunt Media, een consortium van onderzoeksgroepen van vier universiteiten (Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel). Nadat de voorgaande jaren het aandeel buitenlands nieuws in de journaals bijna systematisch daalde, steeg het in 2011 met 6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, tot 28,5 procent van het totale nieuwsaanbod. Ernstiger nieuws Vooral buitenlandse politiek, financiën en economie waren in 2011 alomtegenwoordig, zo blijkt. Die evoluties worden zowel op Eén als op vtm waargenomen en beide herstellen het "ernstige" nieuws dus in eer. "Dit laat vermoeden dat beide redacties op dezelfde manier reageren op externe gebeurtenissen, en dat de stijging in de buitenlandberichtgeving niet zozeer te maken heeft met veranderingen in redactioneel beleid maar met de realiteit", aldus het steunpunt Media. Eén blijkt zich wel almaar nadrukkelijker te profileren met politiek nieuws, "waardoor de kloof met vtm steeds groter wordt". Ten opzichte van 2010 steeg het politiek nieuws in 2011 met 4,3 procent. Financiën en economie steeg met 3,4 procent. "Door de cijfers nauwkeuriger te bestuderen denken we te mogen besluiten dat dit vooral te maken heeft met de uitzonderlijke gebeurtenissen van 2011, zoals de Arabische Lente of de eurocrisis. Het valt af te wachten of 2012 de trendbreuk van 2011 bevestigt", concludeert het steunpunt.

Nieuwsmonitor 6 in de media

Nieuwsmonitor 6 in de media Nieuwsmonitor 6 in de media Juni 2011 Nieuws - Europa kent geen watchdog ANTWERPEN/BRUSSEL - Het Europese beleidsniveau krijgt in de Vlaamse TV-journaals gemiddeld een half uur aandacht per maand. Dat

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 10 Nieuwsbrief steunpunt Media Mei 2012. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws.

Nieuwsmonitor 10 Nieuwsbrief steunpunt Media Mei 2012. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws Van 2003 tot 2010 daalde de buitenlandberichtgeving in het Vlaamse televisienieuws. Het jaar 2011 doorbreekt echter deze trend:

Nadere informatie

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken.

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken. Nieuwsmonitor 2 in de pers Oktober 2010 VRT-journaal niet linkser dan VTM-nieuws Nieuwsmonitor onderzoekt de media-aandacht voor politici en partijen Birgit Van Mol in het VTM-nieuws. BRUSSEL - De kritiek

Nadere informatie

Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00. 28 februari tussen 18u45 en 19u00

Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00. 28 februari tussen 18u45 en 19u00 Nieuwsmonitor 4 in de media Maart 2011 Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00 Tijdstip: 28 februari tussen 18u45 en 19u00 Steeds minder buitenlands nieuws in televisiejournaals

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 9 in de media

Nieuwsmonitor 9 in de media Nieuwsmonitor 9 in de media Januari 2012 10 januari 14u30: interview met Eva Brems en Gwendolyn Rutten 10 januari: interview met Marc Hooghe Vrijdag 9 januari 18u25-18u35: programma MA zo Tof!: Interview

Nadere informatie

De staat van de Vlaamse nieuwsmedia. Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt

De staat van de Vlaamse nieuwsmedia. Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt De staat van de Vlaamse nieuwsmedia Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt Beleidsrelevant onderzoek in opdracht van de minister van Media 2012-2015 Universiteiten

Nadere informatie

zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Objectiviteit

zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Objectiviteit 3 6 > Het hoofdstuk < > K - z u s & z o < zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Ruud Wouters (Universiteit Antwerpen) Marc Hooghe (KU Leuven) Julie De Smedt (UA/ENA)

Nadere informatie

Persbericht. 27 oktober 2015

Persbericht. 27 oktober 2015 Persbericht 27 oktober 2015 In 2014 dagelijks gemiddeld 3,5 interviews met de man in de straat in Het Nieuws en Het Journaal Het Steunpunt Media onderzocht de vox pop in het nieuws van VRT en VTM (2003-2014)

Nadere informatie

Het ene ongeval is het andere niet

Het ene ongeval is het andere niet Het ene ongeval is het andere niet Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Tim De Ceunynck, Stijn Daniels, Michèle Baets Steunpunt Verkeersveiligheid; Universiteit Hasselt IMOB Julie

Nadere informatie

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld De Morgen Hogescholen denken aan verhoging studiegeld Miljoen euro is het bedrag waar de hogescholen naar op zoek zijn. Oorzaak is het recordaantal inschrijvingen Nooit eerder studeerden er zo veel jongeren

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 4 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Maart 2011

Nieuwsmonitor 4 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Maart 2011 Vlaamse televisiejournaals: het buitenland verdwijnt van de radar Criminaliteit, Cultuur, Politiek en Buitenland in de Vlaamse televisiejournaals (2003-2010) Gedurende de laatste jaren daalde de aandacht

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 1 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief September 2010

Nieuwsmonitor 1 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief September 2010 Franstalige politici in het Vlaamse televisienieuws: quantité négligeable? Slechts één vierde van de federale politici die in het Vlaamse TV-nieuws aan bod komen, is Franstalig. Dat blijkt uit een onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 22 Nieuwsbrief Steunpunt Media Mei 2015

Nieuwsmonitor 22 Nieuwsbrief Steunpunt Media Mei 2015 Minder aandacht voor criminaliteit in de Vlaamse nieuwsmedia Een onderzoek naar criminaliteit op het tv-nieuws en in de kranten in Vlaanderen (2003-2014) In de periode 2003-2014 ging gemiddeld 15.6% van

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 26 Nieuwsbrief Steunpunt Media December 2015

Nieuwsmonitor 26 Nieuwsbrief Steunpunt Media December 2015 Worden we overspoeld door immigratie(nieuws)? Een onderzoek naar de berichtgeving over immigratie in de Vlaamse televisiejournaals Tijdens de periode 2003-2014 berichtten VRT en VTM 52 uren over immigratie.

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2015 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen

Monitor Diversiteit 2015 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Monitor Diversiteit 2015 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Knut De Swert (UvA) Julie De Smedt (UA) Anne Hardy (UA) Ine Kuypers (UA) Debby Vos (UA)

Nadere informatie

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen,

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, Marc Hooghe Joris Boonen De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1970-2014 Centrum voor Politicologie KU Leuven 30.10.2014 Open VLD telt volgens de meest recente cijfers

Nadere informatie

DE EVOLUTIE VAN DE BELGISCHE VASTGOEDPRIJZEN IN 2016: DATA ADS 1 INLEIDING

DE EVOLUTIE VAN DE BELGISCHE VASTGOEDPRIJZEN IN 2016: DATA ADS 1 INLEIDING CONFEDERATIE VAN IMMOBILIENBEROEPEN VLAANDEREN Kortrijksesteenweg 1005, 9000 Gent www.cibweb.be DE EVOLUTIE VAN DE BELGISCHE VASTGOEDPRIJZEN IN 2016: DATA ADS 1 INLEIDING De benchmark voor de evolutie

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 5 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief April 2011

Nieuwsmonitor 5 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief April 2011 Jan met de pet of Piet met de stropdas Actoren in het Vlaamse televisienieuws (2003-2010) Eén op de vier personen in het Vlaamse TV-nieuws is een voxpop, beter gekend als de man in de straat. Dat blijkt

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2017

Monitor Diversiteit 2017 Monitor Diversiteit 2017 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Knut De Swert (UvA) Ine Kuypers (UA) Julie De Smedt (UA) Stefaan Walgrave (UA) Overzicht

Nadere informatie

Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester. De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart

Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester. De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart I. Vastgoedactiviteit in België Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart In het 2de trimester van 2013 waren er in ons

Nadere informatie

Het ene ongeval is het andere niet. Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media

Het ene ongeval is het andere niet. Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Het ene ongeval is het andere niet Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Inleiding Media spelen een belangrijke rol in hoe mensen maatschappij percipiëren Correcte weerspiegeling

Nadere informatie

8. Werken en werkloos zijn

8. Werken en werkloos zijn 8. Werken en werkloos zijn In 22 is de arbeidsdeelname van allochtonen niet meer verder gestegen. Onder autochtonen is het aantal personen met werk nog wel licht toegenomen. De arbeidsdeelname onder Surinamers,

Nadere informatie

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2016 gebeurden er in Genk 343 verkeersongevallen

Nadere informatie

De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens

De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens Bierings, H., Schmitt, J., van der Valk, J., Vanderbiesen, W., & Goutsmet, D. (2017).

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 11 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2012. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken.

Nieuwsmonitor 11 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2012. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken Het duidingsprogramma op de VRT (Terzake) verschilt sterk van het VRT-nieuws (Het Journaal) op verschillende vlakken. Terzake is thematisch

Nadere informatie

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 UPDATE CIJFERS TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Aankomsten en overnachtingen

Nadere informatie

STEUNPUNT MEDIA: Lopend onderzoek

STEUNPUNT MEDIA: Lopend onderzoek STEUNPUNT MEDIA: Lopend onderzoek Versie: oktober 2015 Dit document bevat een overzicht van het lopende onderzoek van het Steunpunt Media. Per onderzoek wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 9 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Januari 2012. Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011)

Nieuwsmonitor 9 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Januari 2012. Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011) Indien u de Nieuwsmonitor niet meer wenst te ontvangen, gelieve een e-mail te sturen naar nieuwsmonitor@ua.ac.be. Nieuwsmonitor 9 Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011) Minder

Nadere informatie

VGC-leerlingentelling

VGC-leerlingentelling VGC-leerlingentelling Septembertelling 2014 Deze pagina's bieden een kort overzicht van de leerlingentelling op 1 september 2014. Aan het begin van het schooljaar wordt via de leerlingentelling een eerste

Nadere informatie

Niet-westerse allochtonen behoren minder vaak tot de werkzame beroepsbevolking 1) Arbeidsdeelname niet-westerse allochtonen gedaald

Niet-westerse allochtonen behoren minder vaak tot de werkzame beroepsbevolking 1) Arbeidsdeelname niet-westerse allochtonen gedaald 7. Vaker werkloos In is de arbeidsdeelname van niet-westerse allochtonen gedaald. De arbeidsdeelname onder rs is relatief hoog, zes van de tien hebben een baan. Daarentegen werkten in slechts vier van

Nadere informatie

86,3 87,7 +1,66% -8,62%

86,3 87,7 +1,66% -8,62% Vastgoed, familie, vennootschappen januari maart Trimester 1-21 www.notaris.be 1. Index van de vastgoedactiviteit in België n 4 12 12 11 18,2 11 1 94,3 11,1 11,6 94,4 99,2 1, 99,7 1 86,3 9 87,7 9 8 27

Nadere informatie

Prijzen houden stand, maar de activiteit daalt. derde trimester met 5,1% naar beneden ten opzichte van de derde trimester van 2009.

Prijzen houden stand, maar de activiteit daalt. derde trimester met 5,1% naar beneden ten opzichte van de derde trimester van 2009. Vastgoed, familie, vennootschappen juli - september Trimester 3-21 www.notaris.be 1. Index van de vastgoed-activiteit in België n 6 12 12 11 18,2 11 1 11,1 11,6 1 99,2 1 99,7 99,8 94,3 94,4 94,1 1 9 86,3

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding:

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding: Dossier regionale luchthavens 0. Aanleiding: In 2004 presenteerde het Vlaams Forum Luchtvaart een rapport en aanbevelingen aan de Vlaamse regering over de luchtvaart in Vlaanderen [2]. Belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau jun-11 sep-11 dec-11 mrt-12 jun-12 sep-12 dec-12 mrt-13 jun-13 sep-13 dec-13 mrt-14 jun-14 sep-14 dec-14 mrt-15 jun-15 sep-15 dec-15 mrt-16 jun-16 sep-16 dec-16 mrt-17 jun-17 Perscontact Frederik Bronckaerts

Nadere informatie

1.1 Aantal levend geborenen dat bij geboorte woont in het Vlaamse Gewest sinds 2001

1.1 Aantal levend geborenen dat bij geboorte woont in het Vlaamse Gewest sinds 2001 Bijlage bij het persbericht dd. 08/06/15: 1 Vrouwen krijgen hun kinderen in toenemende mate na hun dertigste verjaardag 1. Het geboortecijfer volgens Kind en Gezin 67 875 geboorten in 2014, daling van

Nadere informatie

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1980-2009

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1980-2009 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN 1425 De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1980-2009 Ellen Quintelier en Marc Hooghe Centrum voor Politicologie KU Leuven September 2010

Nadere informatie

FACTS & FIGURES Bioscoopbezoek Mathijs De Baere

FACTS & FIGURES Bioscoopbezoek Mathijs De Baere Inleiding Al begin 20ste eeuw opende de eerste bioscopen hun deuren in België en midden de jaren twintig van de 20 e eeuw telde België al meer dan 1000 bioscopen (Convents, 2007; Biltereyst & Meers, 2007)

Nadere informatie

Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013)

Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013) 1 Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013) Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013) 1. Arbeidsmarktstatus van de bevolking van 15 jaar en ouder in 1983 en 2013 De Belgische bevolking van

Nadere informatie

Analyse groei tolkuren VAPH 2017 januari juli CAB 20/09/17

Analyse groei tolkuren VAPH 2017 januari juli CAB 20/09/17 Analyse groei tolkuren VAPH 2017 januari juli CAB 20/09/17 1. Inleiding : constellatie maandelijkse monitoring tot en met juli De maandelijkse monitoring tot en met juli toont een groei van de getolkte

Nadere informatie

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken.

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken. NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2017 Barometer 32 VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË De index van de vastgoedactiviteit klimt in het 1 ste trimester van 2017 naar een nieuw record: 128,36 punten.

Nadere informatie

Sterke krimp hypotheekmarkt in eerste kwartaal van 2019

Sterke krimp hypotheekmarkt in eerste kwartaal van 2019 Hypotheekupdate Q1 2019 Inzichten uit Q1 2019 Sterke krimp hypotheekmarkt in eerste kwartaal van 2019 Hypotheekomzet daalt met bijna 10% ten opzichte van Q1 2018 Utrecht, 16 mei 2019 Het aantal verstrekte

Nadere informatie

Langdurige werkloosheid in Vlaanderen

Langdurige werkloosheid in Vlaanderen Langdurige werkloosheid in Vlaanderen In 2015 daalde de kortdurige werkloosheid, maar steeg de langdurige werkloosheid sterk. Hierdoor bleef de totale werkloosheid een heel jaar min of meer status quo.

Nadere informatie

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 www.pwc.nl Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 29 maart 2017 Beste deelnemer, Bijgaand ontvangt u de "Kwartaalmonitor voor de Detacheringsbranche". De monitor ziet toe op het vierde

Nadere informatie

Uitdagingen en mogelijkheden voor journalisten in de crossmediale en multimediale omgeving

Uitdagingen en mogelijkheden voor journalisten in de crossmediale en multimediale omgeving Journalistiek 2.0? Uitdagingen en mogelijkheden voor journalisten in de crossmediale en multimediale omgeving Op het ritme van een aantal ingrijpende technologische veranderingen is er de laatste jaren

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 2 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Oktober 2010

Nieuwsmonitor 2 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Oktober 2010 Regeringsdeelname en media-aandacht voor Nederlandstalige partijen en politici Ondanks hun electorale afkalving krijgen de drie traditionele partijen in Vlaanderen (CD&V, VLD en sp.a) nog steeds het leeuwenaandeel

Nadere informatie

Miko: Halfjaarresultaten Omzet + 12,4 % * EBIT + 4,4 % * EBITDA + 8,7 % * Nettowinst 3,3 %

Miko: Halfjaarresultaten Omzet + 12,4 % * EBIT + 4,4 % * EBITDA + 8,7 % * Nettowinst 3,3 % Miko: Halfjaarresultaten 2017 Omzet + 12,4 % * EBIT + 4,4 % * EBITDA + 8,7 % * Nettowinst 3,3 % Turnhout, 19 september 2017 Miko, de op Euronext Brussel genoteerde koffieservice en kunststofverpakkingsspecialist,

Nadere informatie

0. KENGETALLEN. Bron: FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie), INR, VDAB, RVA en Steunpunt WSE.

0. KENGETALLEN. Bron: FOD Economie (Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie), INR, VDAB, RVA en Steunpunt WSE. 0. KENGETALLEN Brugge Midden- West-Vlaanderen Oostende Westhoek Zuid- West-Vlaanderen West- Vlaanderen Vlaams Gewest Totale bevolking (01/01/2008) 275.599 233.200 149.287 213.729 278.672 1.150.487 6.161.600

Nadere informatie

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken.

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken. Nieuwsmonitor 2 in de media Oktober 2010 VRT-journaal niet linkser dan VTM-nieuws Nieuwsmonitor onderzoekt de media-aandacht voor politici en partijen Birgit Van Mol in het VTM-nieuws. BRUSSEL - De kritiek

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER T VASTGOED. Barometer 41 SAMENVATTING VASTGOEDACTIVITEIT PRIJSEVOLUTIE OVER 5 JAAR. Inflatie

NOTARISBAROMETER T VASTGOED. Barometer 41   SAMENVATTING VASTGOEDACTIVITEIT PRIJSEVOLUTIE OVER 5 JAAR. Inflatie NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T2 2019 Barometer 41 SAMENVATTING VASTGOEDACTIVITEIT PRIJSEVOLUTIE OVER 1 JAAR PRIJSEVOLUTIE OVER 5 JAAR Inflatie 2 CONTENU Hypothecaire leningen... 4 Vastgoedactiviteit...

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2018 Deze Notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop gewassen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER: VASTGOEDPRIJZEN IN DE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN

NOTARISBAROMETER: VASTGOEDPRIJZEN IN DE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN Perscommuniqué - Brussel, 21 februari 2019 NOTARISBAROMETER: VASTGOEDPRIJZEN IN DE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN De Federatie van het Notariaat (Fednot) brengt voor het eerst een barometer uit met de prijzen

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 14 Nieuwsbrief steunpunt Media juli 2013

Nieuwsmonitor 14 Nieuwsbrief steunpunt Media juli 2013 Slachtoffers in de media, ook slachtoffers van de media? Een kwantitatieve analyse van de slachtofferberichtgeving in de Vlaamse kranten en tv-journaals Nieuwsmonitor 14 De media beschermen in vele gevallen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014.

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014. De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen

Nadere informatie

CIM Radio 2016W1. CIM-luistercijfers jan-mrt W1. Resultaten van de 1 ste golf van 2016

CIM Radio 2016W1. CIM-luistercijfers jan-mrt W1. Resultaten van de 1 ste golf van 2016 CIM-luistercijfers jan-mrt 016 016 CIM Radio 016 In deze analyse bespreken we kort de consumptie van het medium radio, het bereik en de luisterduur in golf 016. Daarna focussen we op het luisteren via

Nadere informatie

Renovatiekredieten populairder dan ooit

Renovatiekredieten populairder dan ooit Persbericht Beroepsvereniging van het Krediet Renovatiekredieten populairder dan ooit Brussel, 10/9/2009 De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, heeft haar statistieken inzake hypothecair

Nadere informatie

TV en video kijken op nieuwe schermen. Evoluties in de CIM monitor

TV en video kijken op nieuwe schermen. Evoluties in de CIM monitor Centrum voor Informatie over de Media VZW TV en video kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM monitor 2014 2015 09/03/2016 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel 1160 Bruxelles België - Belgique

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Welk nieuws krijgt aandacht en waarom?

Welk nieuws krijgt aandacht en waarom? Onderzoeksrapport survey Vlaams parlement Welk nieuws krijgt aandacht en waarom? De aandacht van Vlaamse parlementsleden voor nieuws uit de media Stefaan Walgrave Julie Sevenans Lynn Epping Audrey Andre

Nadere informatie

Trendbarometer campings 2010

Trendbarometer campings 2010 Trendbarometer campings 2010 Trendbarometer campings 2010 Verantwoordelijke uitgever: Steunpunt Buitenlands Beleid, Toerisme en Recreatie Spoor Toerisme en Recreatie K.U. Leuven Celestijnenlaan 200 E,

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Ziekteverzuim anno 2002

Ziekteverzuim anno 2002 Ziekteverzuim anno 2002 Evolutie en regionale verschillen Vorig jaar voerde SD WORX, een van de grotere sociale secretariaten in ons land, voor de eerste maal een onderzoek uit naar ziekteverzuim bij een

Nadere informatie

Trendbarometer campings 2011

Trendbarometer campings 2011 Trendbarometer campings 2011 Trendbarometer campings 2011 Verantwoordelijke uitgever: Steunpunt Buitenlands Beleid, Toerisme en Recreatie Spoor Toerisme en Recreatie K.U. Leuven Celestijnenlaan 200 E,

Nadere informatie

ADVIES. 27 oktober 2009. Advies ter bevordering van buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media

ADVIES. 27 oktober 2009. Advies ter bevordering van buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media 27 oktober 2009 Advies ter bevordering van buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media Op basis van recent onderzoek naar de kwantiteit, kwaliteit en impact van buitenlandberichtgeving, licht het Vlaams

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda Inleiding. 2 Globaal beeld arbeidsmarkt 2006

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda Inleiding. 2 Globaal beeld arbeidsmarkt 2006 Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2006 Herstel economie zet fors door Aantal banen neemt toe Werkloosheidsdaling Breda minder groot Daling jeugdwerkloosheid stagneert Aantal bijstandsgerechtigden daalt

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

Alle blikken op Zuid-Oost-Vlaanderen Een cijfertocht door de regio De Wattenfabriek - Herzele

Alle blikken op Zuid-Oost-Vlaanderen Een cijfertocht door de regio De Wattenfabriek - Herzele Alle blikken op Zuid-Oost-Vlaanderen Een cijfertocht door de regio 23.02.2018 De Wattenfabriek - Herzele wonen en bouwen in onze regio Landgebruik in Vlaanderen (1976) Bron: Doctoraat dr. Lien Poelmans

Nadere informatie

Opleidings- en begeleidingscheques

Opleidings- en begeleidingscheques Opleidings- en begeleidingscheques De Maatregel Om werknemers ertoe aan te zetten een leven lang te leren, draagt de Vlaamse overheid financieel een steentje bij. Sinds september 2003 1 kunnen werknemers

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

Opleidings- en begeleidingscheques

Opleidings- en begeleidingscheques Opleidings- en begeleidingscheques De Maatregel Om werknemers ertoe aan te zetten een leven lang te leren, draagt de overheid financieel een steentje bij. Sinds september 2003 1 kunnen werknemers opleidings-

Nadere informatie

T NOTARISBAROMETER VASTGOED MACRO-ECONOMISCH. Barometer 36

T NOTARISBAROMETER VASTGOED MACRO-ECONOMISCH. Barometer 36 NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2018 Barometer 36 MACRO-ECONOMISCH De indicator van het consumentenvertrouwen steeg in januari naar 4 en bereikte daarmee opnieuw het hoge niveau van oktober

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs R A P P O RT Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs december 2009 Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Onderwijs: kiezen voor en leren in de techniek

Onderwijs: kiezen voor en leren in de techniek Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Onderwijs: kiezen voor en leren in de Ontwikkeling instroom mbo 24, 25, 26 4% 24 3% 2% % 25 % -4% -3% -2% -% % -% % 2% 3% 4% 26-2% -3% -4% Verticale as: afwijking

Nadere informatie

Een analyse van het profiel van de Vlaamse verkozenen bij de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens

Een analyse van het profiel van de Vlaamse verkozenen bij de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens Een analyse van het profiel van de Vlaamse verkozenen bij de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met 2014 Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 26 mei 2014 Inleiding

Nadere informatie

SECTORANALYSE HORECA 2015

SECTORANALYSE HORECA 2015 Rapport 2015 106 Pag. SECTORANALYSE HORECA 2015 Ondernemingen 2015 Guidea - Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca vzw Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld. Guidea, het Kenniscentrum voor

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 10-7-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE S1 2018 OVERZICHT ACTIVITEIT EVOLUTIE S1 2017 S1 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De index voor de vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 3 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Verkiezingsspecial

Nieuwsmonitor 3 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Verkiezingsspecial Indien u wenst de Nieuwsmonitor niet meer te ontvangen, gelieve een e-mail te sturen naar nieuwsmonitor@ua.ac.be. Nieuwsmonitor 3 Alea acta est Politici en partijen in het Vlaamse televisienieuws tijdens

Nadere informatie

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015 Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 215 Sinds 211 is het aantal gemeentelijke aanbestedingen sterk gedaald. Het aantal aanbestedingen van steden

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2017

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2017 Graydon kwartaal monitor 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht t.o.v. voorgaande kwartalen 6 Starters per branche 7 Faillissementen per branche 8 Opheffingen per branche 9 Netto-groei

Nadere informatie

GENKSE BEVOLKING OP ARBEIDSLEEFTIJD NAAR SOCIO-ECONOMISCHE POSITIE

GENKSE BEVOLKING OP ARBEIDSLEEFTIJD NAAR SOCIO-ECONOMISCHE POSITIE De data over de arbeidsmarkt zijn afkomstig van de Vlaamse Arbeidsrekening, d.i. een raamwerk waarin arbeidsmarktstatistieken die zowel de vraag- als aanbodzijde van de arbeidsmarkt beschrijven worden

Nadere informatie

Demografische evoluties: wat, wanneer en vooral waar? Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Statistiek Vlaanderen

Demografische evoluties: wat, wanneer en vooral waar? Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Statistiek Vlaanderen Demografische evoluties: wat, wanneer en vooral waar? Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Statistiek Vlaanderen De bevolking in Vlaanderen groeit, maar vergrijst nog sneller. Maar gebeurt

Nadere informatie

Cijferrapport vakantieopvang Vlaamse overheid 2015

Cijferrapport vakantieopvang Vlaamse overheid 2015 Cijferrapport vakantieopvang Vlaamse overheid 2015 Inleiding Missie Met de vakantieopvang van de Vlaamse Overheid hebben we als doel om een kwaliteitsvolle vakantieopvang te organiseren voor onze personeelsleden

Nadere informatie

Juli 2012. Update cijfers extreme groeiers in Vlaanderen

Juli 2012. Update cijfers extreme groeiers in Vlaanderen Juli 2012 Update cijfers extreme groeiers in Vlaanderen Evolutie extreme groeiers periode 2004 2007 1 Vanuit een beleidsstandpunt is het verkrijgen en verankeren van meer en meer succesvolle groeiondernemingen

Nadere informatie

VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, mei BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2006

VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, mei BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2006 VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, 26-27 16 mei 2007 1000 BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2006 De nieuwe reglementering (namelijk de uitbreiding van

Nadere informatie

Facts & Figures. Aansluiting arbeidsmarkt

Facts & Figures. Aansluiting arbeidsmarkt Facts & Figures Aansluiting arbeidsmarkt 1 De Nationale Alumni Enquête (NAE, voorheen WO-Monitor) wordt tweejaarlijks afgenomen onder de afgestudeerden van de ruim 800 masteropleidingen aan de Nederlandse

Nadere informatie

POLSSLAG VLAAMSE HORECA

POLSSLAG VLAAMSE HORECA 13/06/2017 SYNTHESE: De omzetgroei vertraagt in het laatste kwartaal van 2016 bij restaurants en drinkgelegenheden. De omzetdaling bij hotels loopt ten einde. De horecaprijzen stijgen minder snel dan vorige

Nadere informatie

7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs

7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs 7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs Vergeleken met autochtonen is de participatie in het hoger onderwijs van niet-westerse allochtonen ruim twee keer zo laag. Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/

Nadere informatie

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS 1 Flexi-jobs: Synthese Tabel 1: Aantal en aandeel flexi-arbeid -2016Q4- Aantal Aandeel Werkgevers 5 223 21,4% Arbeidsplaatsen tijdens kwartaal 1 16 831 9,4% Voltijdsequivalenten

Nadere informatie

NOVEMBER 2014 BAROMETER

NOVEMBER 2014 BAROMETER NOVEMBER 2014 BAROMETER In deze nieuwe editie van de barometer staan we stil bij de Census 2011 die afgelopen maand werd gepubliceerd door Statistics Belgium, onderdeel van de FOD Economie. We vertalen

Nadere informatie