Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u februari tussen 18u45 en 19u00

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00. 28 februari tussen 18u45 en 19u00"

Transcriptie

1 Nieuwsmonitor 4 in de media Maart 2011

2 Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00 Tijdstip: 28 februari tussen 18u45 en 19u00

3

4

5

6

7 Steeds minder buitenlands nieuws in televisiejournaals Aandacht voor criminaliteit in nieuws VTM groter dan bij VRT De aandacht voor buitenlands nieuws in de Vlaamse tv-journaals is tussen 2003 en 2010 met 10 procent gedaald. De tendens doet zich zowel bij Eén als VTM voor. Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven blijkt verder dat de VRT in zijn nieuwsuitzendingen meer aandacht schenkt aan politiek, VTM heeft meer aandacht voor criminaliteit. Steeds minder buitenlands nieuws in televisiejournaals De onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven maakten een analyse van alle 19- uur journaals op Eén en VTM van januari 2003 tot en met juni De resultaten van de studie brengen een aantal belangrijke verschillen tussen beide nieuwsuitzendingen aan het licht. Criminaliteit op VTM Zowel bij de openbare als commerciële omroep vormt criminaliteit het belangrijkste nieuwsonderwerp. Die items namen tussen 2003 en 2010 gemiddeld 18 procent van de van de totale tijdsduur van de nieuwsuitzending in. Het verschil tussen beide zenders blijft in die periode ongeveer even groot (5 procent). Het aandeel crimineel nieuws lag het hoogst in de eerste helft van Na de moord op Joe Van Holsbeeck werd gemiddeld een kwart van de nieuwsuitzendingen gevuld met nieuws over misdrijven. Sindsdien nam het aandeel systematisch af, al ligt het nog altijd hoger dan in 2003.

8 Politiek op Eén Ook op het vlak van politieke berichtgeving, het op een na belangrijkste onderwerp met circa 12 procent, brengt het onderzoek verschillen tussen beide zenders naar voren. Zo valt op dat Eén systematisch meer over politiek bericht. De grafiek van beide omroepen loopt parallel tot de federale parlementsverkiezingen van 2007, waarna Eén actief over politiek blijft berichten terwijl VTM lijkt af te haken en de politieke verslaggeving op een lager pitje zet. Ook de aandacht voor buitenlands nieuws ligt bij de VRT systematisch vijf procent hoger dan bij VTM. Bovendien is het buitenlands nieuws op de commerciële zender vaker voorzien van een Belgische link. Tot slot neemt cultuur zowel bij VRT als VTM gemiddeld zes procent van de nieuwsuitzending in. Toch wijzen de onderzoekers op duidelijke inhoudelijke verschillen. Zo besteedt het VTM-nieuws meer aandacht aan 'lichte onderwerpen', zoals Clouseau, Madonna en Natalia. De VRT heeft het in zijn cultuuritems dan weer vaker over Tom Lanoye of Hugo Claus. Minder buitenlands nieuws Opvallend is verder de algemeen dalende aandacht voor buitenlands nieuws. In 2003 namen de VRT en VTM nog respectievelijk 35 en 30 procent buitenlands nieuws op in hun journaals. Dat aandeel daalde nadien geleidelijk tot een dieptepunt begin 2010, toen beide omroepen 10 procent minder buitenlands nieuws brachten. 'De hoge cijfers van 2003 zijn grotendeels toe te schrijven aan de bijzondere aandacht voor de oorlog in Irak', zo nuanceren de onderzoekers Julie De Smedt, Marc Hooghe en Stefaan Walgrave enigszins. 'Toch is de systematische daling in het buitenlands nieuws opvallend. De invloed van wat er in het buitenland gebeurt op politiek en economisch vlak neemt namelijk toe.' Volgens de onderzoekers is de daling ook opmerkelijk omdat nieuwsredacties gemakkelijker en goedkoper dan voorheen nieuws over het buitenland kunnen brengen. Uit het onderzoek blijkt ook dat landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en de VS bijzonder veel aandacht krijgen. Latijns-Amerika en Afrika verdwijnen daarentegen helemaal uit beeld. Harde thema's De wetenschappers betreuren tot slot dat het buitenlandse nieuwsaanbod zich vooral toespitst op harde thema's, zoals oorlog en vrede, rampen, criminaliteit en politiek. 'Door deze overheersing krijgt de kijker de indruk dat het in het buitenland allemaal gaat om tegenslag, rampspoed, kommer en kwel.'

9 Vtm-nieuws 'crimineler' dan 'VRT-nieuws' 14:40 De VRT besteedt in zijn nieuwsuitzendingen meer aandacht aan politiek en buitenlands nieuws dan vtm. Die laatste besteedt dan weer meer aandacht aan criminaliteit, zo blijkt maandag uit het onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven. Zowel bij de openbare als commerciële omroep vormt criminaliteit het belangrijkste nieuwsonderwerp. Die items namen tussen 2003 en 2010 gemiddeld 18 procent van de van de totale tijdsduur van de nieuwsuitzending in. Het verschil tussen beide zenders blijft in die periode ongeveer even groot (5 procent). Criminaliteit Het aandeel crimineel nieuws lag het hoogst in de eerste helft van Na de moord op Joe Van Holsbeeck werd gemiddeld een kwart van de nieuwsuitzendingen gevuld met nieuws over misdrijven. Sindsdien nam het aandeel systematisch af, al ligt het nog altijd hoger dan in Politiek Ook op het vlak van politieke berichtgeving, het op een na belangrijkste onderwerp met circa 12 procent, brengt het onderzoek verschillen tussen beide zenders naar voren. Zo valt op dat Eén systematisch meer over politiek bericht.

10 De grafiek van beide omroepen loopt parallel tot de federale parlementsverkiezingen van 2007, waarna Eén actief over politiek blijft berichten terwijl vtm lijkt af te haken en de politieke verslaggeving op een lager pitje zet. Buitenlands nieuws Ook de aandacht voor buitenlands nieuws ligt bij de VRT systematisch vijf procent hoger dan bij vtm. Bovendien is het buitenlands nieuws op de commerciële zender vaker voorzien van een Belgische link. Cultuur Tot slot neemt cultuur zowel bij VRT als vtm gemiddeld zes procent van de nieuwsuitzending in. Toch wijzen de onderzoekers op duidelijke inhoudelijke verschillen. Zo besteedt het vtm-nieuws meer aandacht aan 'lichte onderwerpen', zoals Clouseau, Madonna en Natalia. De VRTheeft het in zijn cultuuritems dan weer vaker over Tom Lanoye of Hugo Claus.

11 Steeds minder buitenlands nieuws in tvjournaals De aandacht voor buitenlands nieuws in de Vlaamse tv-journaals is tussen 2003 en 2010 met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Leuven. De tendens doet zich zowel bij Eén als vtm voor. In 2003 namen de VRT en vtm nog respectievelijk 35 en 30 procent buitenlands nieuws op in hun journaals. Dat aandeel daalde nadien geleidelijk tot een dieptepunt begin 2010, toen beide omroepen 10 procent minder buitenlands nieuws brachten. "De hoge cijfers van 2003 zijn grotendeels toe te schrijven aan de bijzondere aandacht voor de oorlog in Irak", nuanceren onderzoekers Julie De Smedt, Marc Hooghe en Stefaan Walgrave enigszins. "Toch is de systematische daling in het buitenlands nieuws opvallend. De invloed van wat er in het buitenland gebeurt op politiek en economisch vlak neemt namelijk toe." Volgens de onderzoekers is de daling ook opmerkelijk omdat nieuwsredacties gemakkelijker en goedkoper dan voorheen nieuws over het buitenland kunnen brengen. Latijns-Amerika en Afrika uit beeld Uit het onderzoek blijkt ook dat landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en de VS bijzonder veel aandacht krijgen. Latijns-Amerika en Afrika verdwijnen daarentegen helemaal uit beeld. De wetenschappers betreuren tot slot dat het buitenlandse nieuwsaanbod zich vooral toespitst op harde thema's, zoals oorlog en vrede, rampen, criminaliteit en politiek. "Door deze overheersing krijgt de kijker de indruk dat het in het buitenland allemaal gaat om tegenslag, rampspoed, kommer en kwel." De onderzoeksresultaten kwamen er na een analyse van alle 19-uur journaals op Eén en vtm van januari 2003 tot en met juni (belga/svm)

12 Nieuws - Minder buitenlands nieuws in tv-journaals BRUSSEL - De aandacht voor buitenlands nieuws in de Vlaamse tv-journaals is tussen 2003 en 2010 met 10 procent gedaald. De tendens doet zich zowel bij Eén als VTM voor. Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven blijkt verder dat de VRT in zijn nieuwsuitzendingen meer aandacht schenkt aan politiek, VTM heeft meer aandacht voor criminaliteit. De onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven maakten een analyse van alle 19-uur journaals op Eén en VTM van januari 2003 tot en met juni De resultaten van de studie brengen een aantal belangrijke verschillen tussen beide nieuwsuitzendingen aan het licht. Criminaliteit op VTM Zowel bij de openbare als commerciële omroep vormt criminaliteit het belangrijkste nieuwsonderwerp. Die items namen tussen 2003 en 2010 gemiddeld 18 procent van de van de totale tijdsduur van de nieuwsuitzending in. Het verschil tussen beide zenders blijft in die periode ongeveer even groot (5 procent). Het aandeel crimineel nieuws lag het hoogst in de eerste helft van Na de moord op Joe Van Holsbeeck werd gemiddeld een kwart van de nieuwsuitzendingen gevuld met nieuws over misdrijven. Sindsdien nam het aandeel systematisch af, al ligt het nog altijd hoger dan in Politiek op Eén Ook op het vlak van politieke berichtgeving, het op een na belangrijkste onderwerp met circa 12 procent, brengt het onderzoek verschillen tussen beide zenders naar voren. Zo valt op dat Eén systematisch meer over politiek bericht. De grafiek van beide omroepen loopt parallel tot de federale parlementsverkiezingen van 2007, waarna Eén actief over politiek blijft berichten terwijl VTM lijkt af te haken en de politieke verslaggeving op een lager pitje zet. Ook de aandacht voor buitenlands nieuws ligt bij de VRT systematisch vijf procent hoger dan bij VTM. Bovendien is het buitenlands nieuws op de commerciële zender vaker voorzien van een Belgische link. Tot slot neemt cultuur zowel bij VRT als VTM gemiddeld zes procent van de nieuwsuitzending in. Toch wijzen de onderzoekers op duidelijke inhoudelijke verschillen. Zo besteedt het VTM-nieuws meer aandacht aan 'lichte onderwerpen', zoals Clouseau, Madonna en Natalia. De VRT heeft het in zijn cultuuritems dan weer vaker over Tom Lanoye of Hugo Claus. Minder buitenlands nieuws Opvallend is verder de algemeen dalende aandacht voor buitenlands nieuws. In 2003 namen de VRT en VTM nog respectievelijk 35 en 30 procent buitenlands nieuws op in hun journaals. Dat aandeel daalde nadien geleidelijk tot een dieptepunt begin 2010, toen beide omroepen 10 procent minder buitenlands nieuws brachten.

13 'De hoge cijfers van 2003 zijn grotendeels toe te schrijven aan de bijzondere aandacht voor de oorlog in Irak', zo nuanceren de onderzoekers Julie De Smedt, Marc Hooghe en Stefaan Walgrave enigszins. 'Toch is de systematische daling in het buitenlands nieuws opvallend. De invloed van wat er in het buitenland gebeurt op politiek en economisch vlak neemt namelijk toe.' Volgens de onderzoekers is de daling ook opmerkelijk omdat nieuwsredacties gemakkelijker en goedkoper dan voorheen nieuws over het buitenland kunnen brengen. Uit het onderzoek blijkt ook dat landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en de VS bijzonder veel aandacht krijgen. Latijns-Amerika en Afrika verdwijnen daarentegen helemaal uit beeld. Harde thema's De wetenschappers betreuren tot slot dat het buitenlandse nieuwsaanbod zich vooral toespitst op harde thema's, zoals oorlog en vrede, rampen, criminaliteit en politiek. 'Door deze overheersing krijgt de kijker de indruk dat het in het buitenland allemaal gaat om tegenslag, rampspoed, kommer en kwel.' Opleidingen journalistiek Om te onderzoeken hoe dit komt heeft Vlaams parlementslid Sabine Poleyn (CD&V) in het voorjaar van 2010 de opleidingen journalistiek en communicatiewetenschappen in Vlaanderen bevraagd. In welk mate komt in de opleiding berichtgeving over het verre tot zeer nabije (Wallonië) buitenland aan bod? Hieruit bleek dat in de meeste opleidingen wel aandacht is voor buitenlandberichtgeving, maar dat dit soms beperkt is tot een keuzevak of onderwerp voor een bachelorproef. Wat meer systematische aandacht in de opleiding mag dus wel. Tegelijk gaf men aan dat dé reden voor de daling ligt in de commerciële druk die er op de redacties ligt. Om de klassieke media te stimuleren in hun buitenlandberichtgeving formuleerde Poleyn een aantal voorstellen in een resolutie die net neergelegd werd in het Vlaams parlement (vanuit de meerderheidspartijen mee ondertekend en staat klaar op de agenda van de commissie media). De resolutie bevat onder meer volgende voorstellen: journalisten steunen in de opbouw van een netwerk van buitenlandse contactpersonen, kennisbeleid uitbouwen: kennis en ervaring doorgeven aan collega s (bv bij pensionering van oude rotten op buitenlandredacties) prijs voor buitenlandberichtgeving aan bachelor en masterproef hierover werkbeurs buitenland bij Fonds Pascal Decroos aandacht voor buitenland opnemen als criterium in onderhandelingen voor de VRT-beheersovereenkomst en het protocol met de geschreven pers Onder buitenland worden zowel Europa als het Zuiden en de rest van de wereld begrepen. Ook Wallonië (qua publieke opinie een ander land), wordt als buitenland gedefinieerd. Ander onderzoek van september 2010 bevestigt dat Franstalige federale politici heel weinig aan bod komen, hoewel hun beslissingen wel degelijk impact hebben op de kijker Bron: Belga, Standaard.be

14 Journaals VRT en VTM creëren vervormd wereldbeeld Het buitenland verdwijnt geleidelijk van de radar van de Vlaamse redacties, concluderen onderzoekers uit een analyse van meer dan 5000 nieuwsuitzendingen. De VRT reageert vreemd genoeg tevreden op de resultaten van het onderzoek. Zo (foto boven) ziet de wereld er uit volgens de Vlaamse televisiejournaals. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven analyseerden alle nieuwsuitzendingen van 19u op Eén en VTM tussen 2003 en juni Zij ontdekten dat de aandacht voor puur buitenlands nieuws (dus niet 'Belgische studenten maken amok op Canarisch eiland') structureel daalde. Het buitenland verdwijnt geleidelijk van de radar van de Vlaamse redacties, aldus de onderzoekers. Dat op zich verklaart natuurlijk nog niet dat vervormde beeld. Dat komt doordat de journaals in hun buitenlandblokje dan ook nog eens focussen op de buurlanden van België en op de VS. Uitzondering is Irak, maar dat land had wel een oorlog nodig om zo hoog te eindigen. Behalve Congo komt geen enkel Afrikaans land voor in de top-20 van landen die het meeste aandacht kregen. Zuid-Amerika is helemaal afwezig. Om nieuws aantrekkelijker te maken, is het belangrijk dat de televisiekijker zich kan identificeren met wat er in het nieuws aan bod komt. Een Belg zal zich makkelijker kunnen identificeren met een Fransman of een Duitser dan met een Roemeen of Ecuadoriaan, zo stellen de onderzoekers nuchter vast. Meer dan een kwart van de buitenlandberichten gaan dan ook nog eens over oorlog en vrede. Ook rampen en criminaliteit kapen een groot deel van de aandacht weg. Het beeld is dus nog een stuk vervormder dan de afbeelding hierboven doet vermoeden.

15 Crimineel Ook de rest van het onderzoek is niet zo flatterend voor VTM en Eén. Het absolute topthema in de journaals is criminaliteit. Moorden, overvallen, ontvoeringen en pedofilie gaan met 18 procent van de aandacht lopen. Uit onderzoek blijkt nochtans dat hoe meer de media berichten over criminaliteit, hoe meer het publiek de idee heeft dat er veel misdaad voorkomt in de samenleving, zeggen de onderzoekers. Lichtpuntjes zijn er volgens de onderzoekers ook. De aandacht voor cultuur stijgt: van minder dan 5 procent in 2003 tot 10 procent in Alleen is er in 2010 een voorlopig onverklaarbare duik. 'Cultuur' zien de journaals wel heel breed. Dat blijkt ook uit de meest besproken cultuurmakers. Bij VRT zijn dat Tom Lanoye, Erik Van Looy, Hugo Claus, Clouseau en Kate Ryan. Bij VTM Koen Wauters, Clouseau, Natalia, Madonna en Helmut Lotti. Wim Willems, hoofdredacteur Nieuws van de openbare omroep, reageert vreemd genoeg heel tevreden op de resultaten van het onderzoek. In het verleden werd wel eens makkelijk beweerd dat Het journaal en Het nieuws kopieën van elkaar waren geworden. Ik ben blij vast te stellen dat wetenschappelijk onderzoek vandaag nog maar eens het tegendeel bewijst en onze bewuste redactionele keuzes voor buitenland en politiek zichtbaar maakt, aldus Willems. Het klopt dat het journaal van Eén iets meer bericht over politiek en buitenland dan de collega's van VTM en dat er in de buitenlandberichtgeving minder gezocht wordt naar een Belgische invalshoek, maar feit blijft wel dat er ook op Eén steeds minder aandacht is voor gebeurtenissen buiten onze landsgrenzen. Vlaams parlementslid Sabine Poleyn (CD&V) legde in het Vlaams parlement een resolutie neer over de teloorgang van de buitenlandse berichtgeving. Daarin staan maatregelen over kennisopbouw bij journalisten en werkbeurzen buitenland bij het Fonds Pascal Decroos. Poleyn wil ook aandacht voor buitenland opnemen als criterium in de onderhandelingen voor de VRTbeheersovereenkomst en het protocol met de geschreven pers. Het is wellicht die laatste maatregel die de defensieve reactie van de VRT verklaart.

16 VRT verwart nieuws met PR Gepubliceerd op 02 Mar 2011 door Tom Cochez. (3) De aandacht voor buitenlands nieuws in de Vlaamse tv-journaals, zowel op Eén als op VTM, daalde tussen 2003 en 2010 met tien procent. Op deredactie.be slaagt de VRT erin om de belangrijkste bevinding uit een grootschalig onderzoek van de Antwerpse en Leuvense universiteit straal te negeren en om te buigen tot een hoerabericht. De journaals van VRT en VTM hebben steeds minder oog voor buitenlands nieuws (Foto Pascal Broze - Reporters) Echt veel inkt vloeide er dinsdag niet over de resultaten van de Nieuwsmonitor. Met uitzondering van De Standaard die een stevig stuk bracht over de vaststelling dat buitenlands nieuws langzaam maar zeker van de journaalmenukaart wordt geschrapt, werd er in de papieren kranten nauwelijks melding gemaakt van de studie. Het Nieuwsblad en De Morgen brachten het nieuws kort. Dat de aandacht voor nieuws over buitenlands nieuws even slap is als voor het buitenlands nieuws zelf is niet meteen verrassend. Het artikel erover op deredactie.be is dat wel. Al is het dan om een heel andere reden. Onder de kop TV-journaals VRT en VTM zijn geen kopieën brengt de openbare zender namelijk alles behalve waar het echt om gaat. De belangrijkste vaststelling de spectaculaire daling van het aandeel buitenlands nieuws wordt pas helemaal onderaan vermeld en dan nog (bewust) foutief geduid. In de inleiding van het bewuste artikel hangt de nieuwsdienst zichzelf een medaille om de nek. Uit de nieuwe Nieuwsmonitor, een onderzoek van Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven, blijkt dat Het journaal van VRT duidelijk meer aandacht heeft voor buitenlands en politiek nieuws en minder voor criminaliteit dan Het nieuws bij VTM.

17 Verderop in het artikel blijft het vruchteloos zoeken naar het echte nieuws. Nochtans was er een Belga-bericht waarin de journalist het echte nieuws op een dienblad aanbood. De VRT keek er (bewust) naast en blijkt in het onderzoek zowaar reden tot juichen te zien. VRT Nieuws reageert tevreden op de resultaten van de nieuwe Nieuwmonitor. In het verleden werd beweerd dat Het journaal (VRT) en Het nieuws (VTM) kopieën van elkaar waren geworden. Ik ben blij dat het onderzoek nog maar eens het tegendeel bewijst, aldus VRT-hoofdredacteur Wim Willems. Volgens Willems is Het journaal van VRT duidelijk onderscheidend. We gaan bij VRT Nieuws resoluut voor evenwichtige, correcte nieuwsuitzendingen met een blik die verder reikt dan Vlaanderen en België. En dat niet alleen in Het journaal, ook op deredactie.be, het radionieuws en de verschillende duidingsprogramma s op radio en televisie. Helemaal op het einde lezen we een spoor van het echte (slechte) nieuws. Nieuws dat meteen ook verkeerd geduid wordt. De onderzoeksresultaten kwamen er na analyse van alle 19 uur-journaals op Eén en VTM van 2003 tot en met juni Uit het onderzoek blijkt ook dat het aandeel buitenlands nieuws in de tvjournaals zowel bij VRT als VTM is gedaald. De hoge cijfers van 2003 zijn grotendeels toe te schrijven aan de bijzondere aandacht voor de oorlog in Irak, melden de onderzoekers van de Nieuwsmonitor. Zo wordt de belangrijkste conclusie kopje-onder geduwd en afgeserveerd. In het artikel verwart de openbare zender nieuws met pr. Iets dat media dezer dagen wel vaker doen. En wat VTM betreft: daar vonden we geen spoor van het onderzoek. Inderdaad, een beetje alsof het buitenlands nieuws betrof.

Nieuwsmonitor 10 in de media

Nieuwsmonitor 10 in de media Nieuwsmonitor 10 in de media Mei 2012 VRT en vtm brengen meer buitenlands nieuws Het aandeel buitenlands nieuws in de nieuwsuitzendingen van Eén en vtm is vorig jaar met 6 procent gestegen. Dat blijkt

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 6 in de media

Nieuwsmonitor 6 in de media Nieuwsmonitor 6 in de media Juni 2011 Nieuws - Europa kent geen watchdog ANTWERPEN/BRUSSEL - Het Europese beleidsniveau krijgt in de Vlaamse TV-journaals gemiddeld een half uur aandacht per maand. Dat

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 4 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Maart 2011

Nieuwsmonitor 4 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Maart 2011 Vlaamse televisiejournaals: het buitenland verdwijnt van de radar Criminaliteit, Cultuur, Politiek en Buitenland in de Vlaamse televisiejournaals (2003-2010) Gedurende de laatste jaren daalde de aandacht

Nadere informatie

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken.

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken. Nieuwsmonitor 2 in de pers Oktober 2010 VRT-journaal niet linkser dan VTM-nieuws Nieuwsmonitor onderzoekt de media-aandacht voor politici en partijen Birgit Van Mol in het VTM-nieuws. BRUSSEL - De kritiek

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 9 in de media

Nieuwsmonitor 9 in de media Nieuwsmonitor 9 in de media Januari 2012 10 januari 14u30: interview met Eva Brems en Gwendolyn Rutten 10 januari: interview met Marc Hooghe Vrijdag 9 januari 18u25-18u35: programma MA zo Tof!: Interview

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 22 Nieuwsbrief Steunpunt Media Mei 2015

Nieuwsmonitor 22 Nieuwsbrief Steunpunt Media Mei 2015 Minder aandacht voor criminaliteit in de Vlaamse nieuwsmedia Een onderzoek naar criminaliteit op het tv-nieuws en in de kranten in Vlaanderen (2003-2014) In de periode 2003-2014 ging gemiddeld 15.6% van

Nadere informatie

De staat van de Vlaamse nieuwsmedia. Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt

De staat van de Vlaamse nieuwsmedia. Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt De staat van de Vlaamse nieuwsmedia Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt Beleidsrelevant onderzoek in opdracht van de minister van Media 2012-2015 Universiteiten

Nadere informatie

ADVIES. 27 oktober 2009. Advies ter bevordering van buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media

ADVIES. 27 oktober 2009. Advies ter bevordering van buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media 27 oktober 2009 Advies ter bevordering van buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media Op basis van recent onderzoek naar de kwantiteit, kwaliteit en impact van buitenlandberichtgeving, licht het Vlaams

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de dames Sabine Poleyn en Miet Smet en de heren Jan Loones, Bart Caron en Dany Vandenbossche

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de dames Sabine Poleyn en Miet Smet en de heren Jan Loones, Bart Caron en Dany Vandenbossche Zitting 2004-2005 16 juni 2005 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de dames Sabine Poleyn en Miet Smet en de heren Jan Loones, Bart Caron en Dany Vandenbossche betreffende het opstellen van een Vlaams mediaplan

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 5 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief April 2011

Nieuwsmonitor 5 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief April 2011 Jan met de pet of Piet met de stropdas Actoren in het Vlaamse televisienieuws (2003-2010) Eén op de vier personen in het Vlaamse TV-nieuws is een voxpop, beter gekend als de man in de straat. Dat blijkt

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 1 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief September 2010

Nieuwsmonitor 1 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief September 2010 Franstalige politici in het Vlaamse televisienieuws: quantité négligeable? Slechts één vierde van de federale politici die in het Vlaamse TV-nieuws aan bod komen, is Franstalig. Dat blijkt uit een onderzoek

Nadere informatie

zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Objectiviteit

zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Objectiviteit 3 6 > Het hoofdstuk < > K - z u s & z o < zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Ruud Wouters (Universiteit Antwerpen) Marc Hooghe (KU Leuven) Julie De Smedt (UA/ENA)

Nadere informatie

Journal of Practicing Journalism. Research

Journal of Practicing Journalism. Research Journal of Practicing Journalism Special Issue Volume I, Number I May 2013 Research Editors: Knut De Swert & Ruud Wouters JOURNAL OF PRACTICING JOURNALISM RESEARCH Special Issue VOORWOORD We schrijven

Nadere informatie

Inleiding. A. analyse per programma

Inleiding. A. analyse per programma Inleiding De Vlaams-fractie in het Vlaams Parlement heeft een analyse gemaakt van de voornaamste VRT-programma s waarin politici worden uitgenodigd. Tijdens de periode 1-11- 2006 t.e.m. 29-04-2007 werden

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de opwaardering van de buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media

Voorstel van resolutie. betreffende de opwaardering van de buitenlandberichtgeving in de Vlaamse media stuk ingediend op 877 (2010-2011) Nr. 1 14 januari 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Sabine Poleyn en de heren Wilfried Vandaele, Chokri Mahassine, Carl Decaluwe, Marc Hendrickx, Paul

Nadere informatie

Keulen in de media Een onderzoek naar de berichtgeving over de gebeurtenissen in Keulen in Nederlandse dagbladen

Keulen in de media Een onderzoek naar de berichtgeving over de gebeurtenissen in Keulen in Nederlandse dagbladen Keulen in de media Een onderzoek naar de berichtgeving over de gebeurtenissen in Keulen in Nederlandse dagbladen Internet: www.nieuwsmonitor.org Onderzoekers Nel Ruigrok nelruigrok@nieuwsmonitor.org +

Nadere informatie

Het ene ongeval is het andere niet

Het ene ongeval is het andere niet Het ene ongeval is het andere niet Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Tim De Ceunynck, Stijn Daniels, Michèle Baets Steunpunt Verkeersveiligheid; Universiteit Hasselt IMOB Julie

Nadere informatie

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen,

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, Marc Hooghe Joris Boonen De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1970-2014 Centrum voor Politicologie KU Leuven 30.10.2014 Open VLD telt volgens de meest recente cijfers

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 26 Nieuwsbrief Steunpunt Media December 2015

Nieuwsmonitor 26 Nieuwsbrief Steunpunt Media December 2015 Worden we overspoeld door immigratie(nieuws)? Een onderzoek naar de berichtgeving over immigratie in de Vlaamse televisiejournaals Tijdens de periode 2003-2014 berichtten VRT en VTM 52 uren over immigratie.

Nadere informatie

Beursdagboek 12 September 2013.

Beursdagboek 12 September 2013. Beursdagboek 12 September 2013. De Amerikanen lieten tijdens de herdenking van 9-11 de markten voor de derde achtereenvolgende dag fors stijgen. Gisterenavond Tijd 22:10 uur. Zoals ik al schreef in mijn

Nadere informatie

Actualiteit in de klas, voor mij is dat... Wereldburgerschap in de klas: Actua mijn nota s

Actualiteit in de klas, voor mij is dat... Wereldburgerschap in de klas: Actua mijn nota s Actualiteit in de klas, voor mij is dat... 6 Twee journaals vergelijken, mijn bevindingen. Datum van de berichtgeving: Wat ik ga vergelijken Bron journaal:... Bron journaal:... 1 Nieuwsinhouden: 2 Nieuwsinhouden:

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 10 Nieuwsbrief steunpunt Media Mei 2012. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws.

Nieuwsmonitor 10 Nieuwsbrief steunpunt Media Mei 2012. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws Van 2003 tot 2010 daalde de buitenlandberichtgeving in het Vlaamse televisienieuws. Het jaar 2011 doorbreekt echter deze trend:

Nadere informatie

Dames en heren Geachte genodigden,

Dames en heren Geachte genodigden, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN MEDIA STATEN-GENERAAL VAN DE MEDIA ACTUELE EN TOEKOMSTIGE UITDAGINGEN VOOR DE VLAAMSE MEDIASECTOR 19 maart

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 11 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2012. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken.

Nieuwsmonitor 11 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2012. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken Het duidingsprogramma op de VRT (Terzake) verschilt sterk van het VRT-nieuws (Het Journaal) op verschillende vlakken. Terzake is thematisch

Nadere informatie

Amsterdam Rotterdam UTRECHT

Amsterdam Rotterdam UTRECHT Amsterdam Rotterdam UTRECHT Inleiding Clipit onderzoekt regelmatig de berichtgeving rondom de grootste steden van Nederland. We vergelijken de steden op punten als aantal berichten, PR-waarde en sentiment,

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 84. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 84. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese

Nadere informatie

2. Stelt de minister een verschuiving vast van de nationaliteit van de bezoekers? Welke conclusies trekt de ministers uit deze cijfers?

2. Stelt de minister een verschuiving vast van de nationaliteit van de bezoekers? Welke conclusies trekt de ministers uit deze cijfers? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND Vraag

Nadere informatie

DE GROTE IMAGO ENQUÊTE OVER HET BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars)

DE GROTE IMAGO ENQUÊTE OVER HET BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) DE GROTE IMAGO ENQUÊTE OVER HET BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) INLEIDING Het NICM lanceert een onderzoek bij mede eigenaars van appartementen en beroepssyndici over het imago van het BIV

Nadere informatie

Vooral in Vlaanderen heeft de zender een onbetwistbaar potentieel en zal het aangekondigde aanbod wellicht op

Vooral in Vlaanderen heeft de zender een onbetwistbaar potentieel en zal het aangekondigde aanbod wellicht op EXQI, de gewaagde lancering van een nieuwe, generalistische zender met nationaal bereik Eind deze zomer lanceert Alfacam een nieuwe zender: generalistisch, zowel digitaal als analoog, met nationaal bereik

Nadere informatie

Time-shifted viewing (TSV) :

Time-shifted viewing (TSV) : Time-shifted viewing (TSV) : een ongelijkmatig verspreid fenomeen Meer dan 60% van de gezinnen in het CIM TV-panel heeft intussen digitale tv. De meeste recente digitale decoders bieden ook de mogelijkheid

Nadere informatie

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER,

80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, Meting juni 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl 80% VAN DE NEDERLANDERS TYPEERT ZICH ALS GOEDE-DOELENGEVER, AL ZIEN MINDER

Nadere informatie

Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill.

Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill. Bijna de helft van de geweldsmisdrijven wordt in de openbare ruimte gepleegd / foto: Inge van Mill. secondant #2 april 2009 7 Geweldsdelicten tussen - Daling van geweld komt niet uit de verf Crimi-trends

Nadere informatie

VRT voelt de polarisatie in het maatschappelijke debat

VRT voelt de polarisatie in het maatschappelijke debat VRT voelt de polarisatie in het maatschappelijke debat Dubbel zo veel klachten in 2018 De vraag naar interactiviteit bij de burger blijft jaar na jaar stijgen. de toenemende digitale aanwezigheid speelt

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 9 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Januari 2012. Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011)

Nieuwsmonitor 9 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Januari 2012. Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011) Indien u de Nieuwsmonitor niet meer wenst te ontvangen, gelieve een e-mail te sturen naar nieuwsmonitor@ua.ac.be. Nieuwsmonitor 9 Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011) Minder

Nadere informatie

Regionale media in West- Vlaanderen

Regionale media in West- Vlaanderen Regionale media in West- Vlaanderen Lieselot Denorme & Tanja Termote sociaaleconomisch beleid, WES De mens is van nature uit een nieuwsgierig wezen. Logisch dus dat we graag op de hoogte blijven van wat

Nadere informatie

Persbericht. 27 oktober 2015

Persbericht. 27 oktober 2015 Persbericht 27 oktober 2015 In 2014 dagelijks gemiddeld 3,5 interviews met de man in de straat in Het Nieuws en Het Journaal Het Steunpunt Media onderzocht de vox pop in het nieuws van VRT en VTM (2003-2014)

Nadere informatie

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Otto Scholten & Nel Ruigrok Stichting Het Persinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor Amsterdam, april 06 1 Inleiding Puntsgewijs

Nadere informatie

Nieuwsmedia in Vlaanderen Resultaten uit de Participatiesurvey 2014. Ike Picone & Alexander Deweppe

Nieuwsmedia in Vlaanderen Resultaten uit de Participatiesurvey 2014. Ike Picone & Alexander Deweppe Nieuwsmedia in Vlaanderen Resultaten uit de Participatiesurvey 2014 Ike Picone & Alexander Deweppe Participatiesurvey 2014 Representatieve steekproef van Vlamingen (wave 2014: n= 3949) Longitudinaal onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 14 Nieuwsbrief steunpunt Media juli 2013

Nieuwsmonitor 14 Nieuwsbrief steunpunt Media juli 2013 Slachtoffers in de media, ook slachtoffers van de media? Een kwantitatieve analyse van de slachtofferberichtgeving in de Vlaamse kranten en tv-journaals Nieuwsmonitor 14 De media beschermen in vele gevallen

Nadere informatie

Het Nieuwsblad 28 januari 2008. Leren lopen in de lente. << << 1 van 4 >> >> 'Start to Run' haalt al zeven jaar Vlamingen uit hun luie zetel

Het Nieuwsblad 28 januari 2008. Leren lopen in de lente. << << 1 van 4 >> >> 'Start to Run' haalt al zeven jaar Vlamingen uit hun luie zetel Het Nieuwsblad 28 januari 2008 >> 'Start to Run' haalt al zeven jaar Vlamingen uit hun luie zetel Vlamingen leren lopen. Vooral in het voorjaar trekken velen weer hun loopschoenen aan.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE GESCHILLENRAAD VOOR RADIO EN TELEVISIE BESLISSING

VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE GESCHILLENRAAD VOOR RADIO EN TELEVISIE BESLISSING VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE GESCHILLENRAAD VOOR RADIO EN TELEVISIE Rolnummer: 50 beslissing nr.: 2/2003 van 5 februari 2003 BESLISSING Inzake: GEMEENTE RUMST tegen ATV Procedure 1. Met een ter post aangetekende

Nadere informatie

De opkomst van structurele bevolkingsdaling

De opkomst van structurele bevolkingsdaling Dit is het laatste Neimed Krimpbericht van de hand van Wim Derks. Na twee jaar komt er een einde aan de boeiende serie van deze auteur. De serie verscheen maandelijks op de website van Neimed. De hele

Nadere informatie

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld ers zijn over het algemeen positief over de bestaande betaalmogelijkheden, maar toch betaalt men in of naar het buitenland niet altijd zoals men zou willen. Zo is de tevredenheid over de acceptatie van

Nadere informatie

vormgeving Samen Sterk zonder Stigma psychische aandoening in de media Overzicht signalering 2016 tot en met september 2017

vormgeving Samen Sterk zonder Stigma psychische aandoening in de media Overzicht signalering 2016 tot en met september 2017 Richtlijnen Mensen met een voor vormgeving Samen in de media Sterk zonder Overzicht signalering Stigma oktober psychische aandoening 2016 tot en met september 2017 Kees Dijkman Projectcoördinator Aanpak

Nadere informatie

Contact met de media?

Contact met de media? Contact met de media? NWO biedt ondersteuning NWO, onderzoekers en de media Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek U doet onderzoek dat (mede)gefinancierd wordt door NWO. Wanneer u een

Nadere informatie

Arbeid in Beeld. Dr. Magda Michielsens Lezing voor het Gram-netwerk Zandhoven, 10 maart 2008

Arbeid in Beeld. Dr. Magda Michielsens Lezing voor het Gram-netwerk Zandhoven, 10 maart 2008 Arbeid in Beeld Dr. Magda Michielsens Lezing voor het Gram-netwerk Zandhoven, 10 maart 2008 1. Het onderzoek In 2006 en 2007 onderzochten wij hoe in informatieve programma s op televisie over werken wordt

Nadere informatie

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Delta Lloyd is continu bezig het pensioenbewustzijn te

Nadere informatie

De houding van de belgen tegenover reclame en media in 2015

De houding van de belgen tegenover reclame en media in 2015 De houding van de belgen tegenover reclame en media in 2015 Hoe staan Belgen tegenover reclame in de verschillende media? Valt ze altijd in de smaak, wordt ze creatief, informatief, doeltreffend bevonden?

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Mediarepertoire. Mediagebruik in Vlaanderen. 1. Mediatoestellen. 2. Media inhoud. Ike Picone & Alexander Deweppe SMIT VUB. 3. Online activiteiten

Mediarepertoire. Mediagebruik in Vlaanderen. 1. Mediatoestellen. 2. Media inhoud. Ike Picone & Alexander Deweppe SMIT VUB. 3. Online activiteiten 1. Mediatoestellen Mediarepertoire Mediagebruik in Vlaanderen. Media inhoud Ike Picone & Alexander Deweppe SMIT VUB. Online activiteiten 4. Nieuwsrepertoire 1 Mediatoestellen in Vlaanderen 1 Mediatoestellen

Nadere informatie

Werkende migrant betaalt zichzelf terug

Werkende migrant betaalt zichzelf terug DINSDAG 6 FEBRUARI 2018 - BINNENLAND Werkende migrant betaalt zichzelf terug België is zowat het meest mislukte migratieland in de rijke wereld. Met die stelling trok Ive Marx, hoogleraar en columnist

Nadere informatie

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald PERSMEDEDELING VAN JO VANDEURZEN, VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 4 oktober 2012 Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald De kans dat Vlamingen

Nadere informatie

Minder nieuws voor hetzelfde geld?

Minder nieuws voor hetzelfde geld? www.nieuwsmonitor.net Minder nieuws voor hetzelfde geld? Van broadsheet naar tabloid Meer weten? Onderzoekers Nieuwsmonitor Carina Jacobi Joep Schaper Kasper Welbers Kim Janssen Maurits Denekamp Nel Ruigrok

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België. Samenvatting rapport 2011

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België. Samenvatting rapport 2011 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Samenvatting rapport 2011 Hoe groot is de loonkloof? Daalt de loonkloof? De totale loonkloof Deeltijds werk Segregatie op de arbeidsmarkt Leeftijd Opleidingsniveau

Nadere informatie

Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek

Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek Onderzoek Social Media in Transport & Logistiek 19 maart 2014 2 Inleiding Na een aantal zware crisisjaren lijkt de sector transport & logistiek begin 2014 weer uit het dal te klimmen. De eerste signalen

Nadere informatie

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen FACTSHEET Thema: Veiligheid, Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen Publicatiedatum: oktober 2010 Bron: Bureau O+S Toelichting Ingevoegd rapport geeft goed weer hoe Amsterdammers

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

MAANDAG 5 FEBRUARI BINNENLAND. De diepe barst

MAANDAG 5 FEBRUARI BINNENLAND. De diepe barst MAANDAG 5 FEBRUARI 2018 - BINNENLAND De diepe barst België is zowat het meest mislukte migratieland in de rijke wereld. Met die stelling trok Ive Marx, hoogleraar en columnist van deze krant, aan de alarmbel.

Nadere informatie

12 mei 2015. Onderzoek: Vertrouwen in de politie

12 mei 2015. Onderzoek: Vertrouwen in de politie 12 mei 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

De positie van de Vlaamse kust op de Belgische reismarkt

De positie van de Vlaamse kust op de Belgische reismarkt Kusttoerisme West-Vlaanderen Werkt 3, 28 De positie van de Vlaamse kust op de Belgische reismarkt Foto: Evelien Christiaens Rik De Keyser bestuurder-directeur en hoofd afdeling toerisme, WES Evelien Christiaens

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2017

Monitor Diversiteit 2017 Monitor Diversiteit 2017 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Knut De Swert (UvA) Ine Kuypers (UA) Julie De Smedt (UA) Stefaan Walgrave (UA) Overzicht

Nadere informatie

Mediagroepen: op zoek naar

Mediagroepen: op zoek naar Mediagroepen: op zoek naar publiekcommunities (vervolg) Zoals aangekondigd vervolgen we onze studie naar de (eventuele) gelijkenissen in het publiek van de Belgische mediagroepen. Ter herinnering, de basisvraag

Nadere informatie

Europese jobmarkt herleeft

Europese jobmarkt herleeft Europese jobmarkt herleeft Resultaten Search Trends survey Februari 2010 1 Samenvatting Twee derde van de bedrijven wil tijdens de komende 12 maanden mensen aanwerven; een vijfde van de Europese bedrijven

Nadere informatie

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Onderzoek Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Nederland heeft een stelsel met evenredige vertegenwoordiging. Op 12 september 2012 waren er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Nadere informatie

Mexicaanse Griep-onderzoek (april november 2009)

Mexicaanse Griep-onderzoek (april november 2009) Mexicaanse Griep-onderzoek (april november 2009) Meteen nadat de Mexicaanse griep voor het eerst in het nieuws kwam (eind april 2009) is via Peil.nl onderzoek hiernaar gedaan onder de Nederlandse bevolking.

Nadere informatie

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Rotterdam, februari 2013 Onderzoek uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam Contacten: Professor Luit Kloosterman, Bart van Putten, Tim

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

s t u d i e Jongeren en media Jongeren en media November 2011

s t u d i e Jongeren en media Jongeren en media November 2011 Jongeren en media Jongeren en media s t u d i e November 2011 Agenda 1. Doelstellingen 2. Methodologie 3. Media-uitrusting (thuis, in eigen kamer) 4. Kijkgedrag (individueel of sociaal gebeuren) 5. Ouderlijk

Nadere informatie

Eurobarometer Standaard 82. DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2014 NATIONAAL RAPPORT BELGIË

Eurobarometer Standaard 82. DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2014 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Eurobarometer Standaard 82 DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2014 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie.

Nadere informatie

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen.

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 323 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 21 februari 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen vergadering C164 OND17 zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen van 26 maart 2013 2 Commissievergadering nr. C164 OND17 (2012-2013) 26 maart 2013

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 2 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Oktober 2010

Nieuwsmonitor 2 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Oktober 2010 Regeringsdeelname en media-aandacht voor Nederlandstalige partijen en politici Ondanks hun electorale afkalving krijgen de drie traditionele partijen in Vlaanderen (CD&V, VLD en sp.a) nog steeds het leeuwenaandeel

Nadere informatie

Relatie met schoolleiding vraagt aandacht!

Relatie met schoolleiding vraagt aandacht! Schoolleiding Relatie met schoolleiding vraagt aandacht! De samenwerking tussen de schoolleiding en het onderwijzend personeel loopt niet vanzelfsprekend optimaal. In de media en door berichten die je

Nadere informatie

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding:

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding: Dossier regionale luchthavens 0. Aanleiding: In 2004 presenteerde het Vlaams Forum Luchtvaart een rapport en aanbevelingen aan de Vlaamse regering over de luchtvaart in Vlaanderen [2]. Belangrijk onderdeel

Nadere informatie

De invloed van burgerbronnen in het nieuws

De invloed van burgerbronnen in het nieuws De invloed van burgerbronnen in het nieuws Dit rapport beschrijft de resultaten van de vragenlijst rond burgerbronnen in het nieuws die u invulde in januari 7. Namens de Universiteit Antwerpen en de onderzoeksgroep

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 2016

Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 2016 Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 16 1 Inleiding en verantwoording Het lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs aan

Nadere informatie

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld

Hogescholen denken aan verhoging studiegeld De Morgen Hogescholen denken aan verhoging studiegeld Miljoen euro is het bedrag waar de hogescholen naar op zoek zijn. Oorzaak is het recordaantal inschrijvingen Nooit eerder studeerden er zo veel jongeren

Nadere informatie

Vragenlijst redactieonderzoek 2015

Vragenlijst redactieonderzoek 2015 Vragenlijst redactieonderzoek 2015 In 2006 heeft het Commissariaat voor de Media een vragenlijst uitgezet onder hoofdredacteuren van nieuwsmedia. Ter vergelijking willen we dit onderzoek herhalen. Dit

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147- Vlaams Parlement Vragen en Antwoorden Nr.2 November 2008 47 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTERPRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

1 Televisiezenders die men wel eens bekijkt en de mate waarin men deze zou missen. (Basis: n=319)

1 Televisiezenders die men wel eens bekijkt en de mate waarin men deze zou missen. (Basis: n=319) Samenvatting Om een indruk te krijgen van de prestaties van Talpa is de respondenten gevraagd aan te geven naar welke zenders zij wel eens kijken. Van alle zenders die men kijkt is vervolgens vastgesteld

Nadere informatie

Publicatie In april 2005 publiceerde de Stichting P&V het boek Beter samen? Jongeren voor een toegankelijk jeugdwerk.

Publicatie In april 2005 publiceerde de Stichting P&V het boek Beter samen? Jongeren voor een toegankelijk jeugdwerk. Introductie De Stichting P&V draagt jeugdwerk een warm hart toe. Een gevarieerd jeugdwerklandschap in Vlaanderen, Brussel en Wallonië staat borg voor een hele waaier aan werkvormen waar kinderen en jongeren

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS - 2 - Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende

Nadere informatie

Loonwijzer-rapport. Het ontslag van een collega De gevolgen van het aankondigen van ontslagen voor blijvers. Inleiding. Ontslaan van werknemers

Loonwijzer-rapport. Het ontslag van een collega De gevolgen van het aankondigen van ontslagen voor blijvers. Inleiding. Ontslaan van werknemers Loonwijzer-rapport Het ontslag van een collega De gevolgen van het aankondigen van voor blijvers Tom Vandenbrande en Fernando Pauwels Hoger Instituut voor de Arbeid Katholieke Universiteit Leuven In dit

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties

Nadere informatie

Behorende bij het proefschrift How Politics Becomes News and News Becomes Politics geschreven

Behorende bij het proefschrift How Politics Becomes News and News Becomes Politics geschreven Samenvatting Behorende bij het proefschrift How Politics Becomes News and News Becomes Politics geschreven door Luzia Helfer aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Antwerpen Verdedigd op 9 december

Nadere informatie

Bijlage 2 bij het ministerieel besluit van 7 september 2018 houdende de intrekking van het ministerieel besluit van 15 juni 2018

Bijlage 2 bij het ministerieel besluit van 7 september 2018 houdende de intrekking van het ministerieel besluit van 15 juni 2018 VR 2018 0709 MED.0345/16 Bijlage 2 bij het ministerieel besluit van 7 september 2018 houdende de intrekking van het ministerieel besluit van 15 juni 2018 houdende de erkenning als lokale radioomroeporganisatie

Nadere informatie

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Inleiding Hoeveel en welke studenten (autochtoon/allochtoon) schrijven zich in voor de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs) en blijven na

Nadere informatie

Kun je met statistiek werkelijk alles bewijzen?

Kun je met statistiek werkelijk alles bewijzen? Kun je met statistiek werkelijk alles bewijzen? Geert Verbeke Biostatistisch Centrum, K.U.Leuven International Institute for Biostatistics and statistical Bioinformatics geert.verbeke@med.kuleuven.be http://perswww.kuleuven.be/geert

Nadere informatie

StudentenBureau Stagemonitor

StudentenBureau Stagemonitor StudentenBureau Stagemonitor Rapportage Mei 2011 1 SAMENVATTING... 3 ERVARINGEN... 3 INLEIDING... 4 ONDERZOEKSMETHODE... 5 RESPONDENTEN... 5 PROCEDURE... 5 METING... 5 DEEL I ANALYSE... 6 1. STAGE EN ZOEKGEDRAG...

Nadere informatie

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven VBO-analyse over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven Dalend loonaandeel gaat niet naar dividenden, maar naar meer investeringen en belastingen Terwijl het loonaandeel daalt,

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

De basiselementen van Markov-ketens zijn:

De basiselementen van Markov-ketens zijn: Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in de exacte vakken, van VMBO tot universiteit. Zowel voor individuele

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Openingstijden Stadswinkels 2008

Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 René van Duin & Maaike Dujardin Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) december 2008 In opdracht van Publiekszaken afdeling Beleid

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje.

Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Opgave 2 Massamedia Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding De media vervullen verschillende functies voor zowel het individu als voor de samenleving

Nadere informatie

Persconferentie criminaliteitscijfers

Persconferentie criminaliteitscijfers Persconferentie criminaliteitscijfers Vlaams Belang Antwerpen 4 februari 2014 1 Tweemaandelijks rapport: enkel korpsprioriteiten Op tweemaandelijkse basis worden aan de gemeenteraad criminaliteitscijfers

Nadere informatie

De toekomst van E-mail

De toekomst van E-mail De toekomst van E-mail Inhoudsopgave. Pagina E-mailloze vrijdag 2 Poll 3 Is e-mail een last? 4 Stel dat we e-mail afschaffen 5 Hoe vaak checkt men de mail? 6 Is afhandeling uit te besteden? 7 Opvallend

Nadere informatie